У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





#1

УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК

ІНСТИТУТ АГРАРНОЇ ЕКОНОМІКИ

ЛАЗОРЕНКО Лариса Віталіївна

УДК: 631.115

РОЗРОБКА ТА ОБГРУНТУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В РИНКОВИХ УМОВАХ

08.06.02 –підприємництво, менеджмент та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ -2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Національному аграрному університеті Кабінету Міністрів України, м. Київ

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України

Завадський Йосип Станіславович - Національний

аграрний університет Кабінету Міністрів України,

завідувач кафедри менеджменту та маркетингу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Поліщук Микола Петрович – Державний

агроекологічний університет Міністерства

аграрної політики України, завідувач кафедри

менеджменту організації

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

Бородіна Олена Миколаївна – Інститут аграрної економіки Української академії аграрних наук, провідний науковий співробітник відділу аграрної та соціальної політики

Провідна установа - Тернопільська академія народного господарства

Міністерства освіти і науки України, кафедра

агробізнесу, м. Тернопіль

Захист відбудеться 18 грудня 2001 року о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.350.01 в Інституті аграрної економіки Української академії аграрних наук за адресою: 03680, Київ, МСП, вул. Героїв Оборони 10, 3-й поверх, конференц - зал.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту аграрної економіки Української академії аграрних наук за адресою: 03680, Київ, МСП, вул. Героїв Оборони 10, кім. 211.

Автореферат розісланий 16 листопада 2001р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Малік Й.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Сучасний етап розвитку економіки України є досить складним, тому що відбувається перехід до нових форм власності та господарювання. Ринкові умови вимагають ведення ефективного виробництва. Кожне підприємство повинно самостійно дбати про підвищення ефективності свого виробництва та конкурентоспроможності виробленої продукції.

Однією із умов подолання економічної кризи та підвищення ефективності виробництва є розробка, обгрунтування, прийняття та реалізація раціональних управлінських рішень. Впровадження раціональних рішень сприяє скороченню витрат виробництва, попередженню негативних наслідків господарювання, зберігаючи при цьому можливість отримання найкращих результатів діяльності та максимального прибутку.

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку економіки України певна кількість сільськогосподарських підприємств залишається збитковими. Такий стан пояснюється недоліками в системі управління та регулювання економічними і господарськими процесами в АПК, недостатньою обгрунтованістю управлінських рішень, які приймаються керівниками різних рівнів щодо ведення організаційно-виробничої діяльності підприємств і організацій.

Для вирішення проблем сільськогосподарського виробництва необхідно мати управлінців, які досконало володіють інтелектуально-прикладним досвідом для впровадження сучасних інтегрованих технологій розробки та прийняття раціональних рішень і можуть здійснювати ефективне керівництво в різних економічнх умовах..

Вивченню проблеми розробки та обгрунтування управлінських рішень присвячені праці Афанасєва В.Г., Венделіна А.Г., Галушка В.П., Євланова Л.Г., Завадського Й.С., Зеленевського Я., Кхола Й., Литвака Л.Г., Маліка М.Й., Саймона Г., Саблука П.Т., Скирти Б.К., Степаненка І.Х., Тихомирова Ю.А., Чумаченка Н.Г., Юрчишина В.В. та ін. Слід зауважити, що більшість праць належить до часів адміністративно-командної економіки, а особливості функціонування виробництва та прийняття раціональних рішень в сучасних умовах господарювання досліджені ще недостатньо і потребують пошуку нових підходів до вивчення цього питання, що і зумовило вибір теми дисертаційної роботи.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є технологія розробки та обгрунтування раціональних управлінських рішень в різних умовах виробництва, в будь-яких сільськогосподарських підприємствах для підвищення ефективності виробництва та рентабельності підприємств на сучасному етапі розвитку економіки.

Відповідно до поставленої мети були визначені такі основні задачі дослідження:

·

вивчення суті управлінських рішень, аналіз технології та методології їх розробки і прийняття;

·

аналіз методів оцінки якості й ефективності управлінських рішень;

·

розгляд технології розробки і прийняття індивідуальних та колективних рішень в сільськогосподарських підприємствах і оцінка ефективності цих рішень;

·

удосконалення процесу прийняття рішень на основі сучасної програмної інформаційної технології;

·

вибір оптимальної комбінації методів розробки раціональних рішень відповідно до умов ведення виробничо-господарської діяльності;

·

обгрунтування ролі соціально-психологічних аспектів розпорядництва при прийнятті та виконанні рішень.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних та технологічних питань розробки, обгрунтування, прийняття і реалізації раціональних управлінських рішень.

Об’єктом дослідження є фінансово-економічна та виробничо-господарська діяльність сільськогосподарських підприємств Київської області.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження виконано на основі вивчення спеціальної економічної літератури з проблем розробки, обгрунтування та прийняття управлінських рішень. В процесі дослідження використовувалися методи математичного й імітаційного моделювання, статистичні методи, методи прогнозування, математичні методи і критерії оцінки якості й ефективності рішень та окремі евристичні методи управління. Розрахунки виконані із застосуванням ПЕОМ. Джерелами інформації для проведення дослідження були дані державної статистичної звітності, проектні та звітні матеріали підприємств, наукові публікації, що стосуються тематики дисертації.

Наукова новизна одержаних результатів. На основі проведеного дослідження отримані такі основні результати:

·

вибір оптимальної комбінації кількісних і евристичних методів розробки й оцінки рішень, яка включає метод аналізу, імітаційне моделювання та морфологічний аналіз, і може застосовуватися в різних умовах виробництва для прийняття раціональних рішень;

·

стандарт управлінського рішення, який містить інтегровані показники оцінки якості та ефективності управлінського рішення;

·

здійснено оцінку якості й ефективності управлінських рішень у сільськогосподарських підприємствах Київської області за допомогою економіко-математичних та статистичних методів;

·

удосконалено технологію прийняття управлінських рішень на основі сучасних інформаційних систем;

·

обгрунтовано соціально-психологічні підходи до ефективного розпорядництва та визначена їх роль у процесі розробки та прийняття раціональних рішень.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання основних висновків і пропозицій автора для раціоналізації управлінських процесів у підприємницьких структурах АПК і підвищенні на цій основі їх ефективності.

Практичну цінність становлять такі організаційно-економічні розробки в дисертації:

·

пропозиції щодо удосконалення процесу прийняття рішень;

·

пропозиції щодо комбінації методів розробки й обгрунтування рішень;

·

пропозиції щодо оцінки якості й ефективності управлінських рішень;

·

пропозиції щодо стандарту управлінського рішення.

Особистий внесок дисертанта. В статті, опублікованій спільно із Й.С. Завадським, здобувачеві належить аналіз кількісних, математичних методів розробки, прийняття та оцінки управлінських рішень.

Апробація результатів дисертації. Результати наукових досліджень оприлюднено, обговорено та схвалено на науково-практичній конференції професорсько-викладацького складу факультету аграрного менеджменту Національного аграрного університету міста Києва 23 - 24 березня 2000 року та на першій всеукраїнській конференції молодих вчених-аграріїв “Роль молодих вчених в реформуванні аграрного сектору економіки України” на базі Національного аграрного університету 15 – 16 березня 2001 року.

Публікації. Результати дисертації відображено в 5 публікаціях у фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій 4,5 умов. друк. арк., з них особисто належить автору 4 умов. друк. арк.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, який нараховує 130 найменувань, 16 додатків. Основна частина дисертації викладена на 156 сторінках комп’ютерного тексту, список використаних джерел – на 8 сторінках, додатки – на 13 сторінках. Робота містить 12 таблиць, 3 рисунки. Структура роботи:

Вступ.

Розділ 1. Теоретичні та методологічні аспекти розробки і прийняття управлінських рішень. 1.1.Управлінське рішення як складова процесу менеджменту. 1.2. Методи розробки і обгрунтування управлінських рішень.

1.3. Основні умови і принципи якості й ефективності управлінських рішень. Висновки до розділу 1.

Розділ 2. Практика розробки та прийняття управлінських рішень в організаційно-правових формуваннях АПК. 2.1. Технологія розробки і прийняття індивідуальних управлінських рішень .2.2. Розробка і прийняття рішень колегіальними і колективними органами. 2.3. Інформаційне забезпечення процесу прийняття управлінських рішень. 2.4. Оцінка якості та ефективності управлінських рішень. Висновки до розділу 2.

Розділ 3. Проектування раціональної системи підтримки рішень у менеджменті. 3.1. Удосконалення процесу і процедур прийняття рішень на основі інформаційної комп’ютерної технології. 3.2. Вибір оптимальної комбінації методів обгрунтування та прийняття раціональних рішень. 3.3. Соціально-психологічні аспекти ефективного розпорядництва. 3.4. Організація і контроль виконання рішень.Висновки до розділу 3.

Висновки.

Список літератури.

Додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У дисертаційній роботі викладено технологічні та методологічні підходи до розробки, обгрунтування, прийняття та реалізації раціональних управлінських рішень і роль управлінських рішень у підвищенні ефективності та рентабельності сільськогосподарського виробництва в умовах становлення ринкової економіки України.

У вступі обгрунтовується актуальність дисертаційного дослідження, аналізується стан порушеної проблеми, сутність її дослідження, формулюються мета й основні завдання дослідження, дається характеристика наукової новизни і практичного значення отриманих результатів.

У першому розділі – “Теоретичні та методологічні аспекти розробки і прийняття управлінських рішень” – характеризуються різні концепції управлінських рішень, аналізуються фактори, що впливають на їх розробку та прийняття, приводиться класифікація рішень за різними ознаками, аналізуються методи розробки й обгрунтування рішень в різних умовах їх прийняття та методи і критерії оцінки якості й ефективності управлінських рішень.

Управлінське рішення – це вибір однієї з можливих альтернатив в процесі досягнення поставленої мети. Суб’єктом будь-якого рішення є людина. В залежності від цього на їх прийняття впливає три типи факторів: звичайні економічні фактори, політичні та особисті інтереси діючого суб’єкту. Управлінські рішення повинні враховувати вплив цих факторів і відповідати вимогам, які забезпечують досягнення мети, передбаченої рішенням.

Управлінські рішення відрізняються великою різноманітністю і можуть бути класифіковані за різними ознаками: за об’єктом і суб’єктом управління, соціальним значенням цілей і завдань, що в них містяться, часовим критерієм, ступенем інформативності про середовище і параметри системи, яка управляється, характером та змістом рішення, обов’язковістю виконання, наявністю кількісних і некількісних характеристик, в залежності від стадії процесу управління, на якій приймається рішення тощо.

В теорії прийняття рішень можна виділити три основні концептуальні підходи: концепція математичного вибору рішень (нормативний підхід), якісно-предметна концепція (дискрептивний підхід) та комплексна концепція управлінських рішень. Суть концепції математичного вибору рішень полягає у тому, що із усього процесу прийняття рішень розглядається тільки етап вибору рішень, який ототожнюється з усім процесом. Основна увага в цій концепції приділяється розробці математичних методів, моделей і алгоритмів вибору рішень, але неформальні процедури, пов’язані з постановкою задачі, формуванням цілей, обмежень, варіантів рішень і оцінкою їх переваг, в ній не розглядаються.

Якісно-предметна концепція характеризується якісним підходом до прийняття рішень і технології виконання процедур. Основним в цій концепції є прагнення всебічно описати процес прийняття рішень з розглядом усіх його аспектів, але без використання математичних методів.

Комплексна концепція управлінських рішень характеризується максимальним урахуванням всіх факторів, а також раціональним використанням логічного мислення та інтуіції суб’єкта управління, математичних методів й обчислювальних засобів при формуванні і виборі рішень. Важливою особливістю даного підходу є застосування сучасних методів обчислення з використанням якісних даних. За допомогою цих методів якісні міркування суб’єкта управління можуть піддаватися кількісному аналізу. Розглянута концепція по суті є спробою поєднати раціональні положення двох попередніх підходів. Саме ця концепція управлінських рішень покладена в основу дисертаційного дослідження.

Прийняття рішень являє собою процес, який починається з виникнення проблемної ситуації і завершується вибором рішення – дії для подолання проблемної ситуації. Загальний процес розробки упрвлінського рішення включає такі етапи: 1) аналіз ситуації; 2) виявлення і формулювання проблеми; 3) групування проблем за їх характером і терміновістю; 4) визначення і формулювання фактів; 5) вибір альтернатив, виявлення їх переваг і недоліків; 6) оцінка варіантів рішення та кінцевий його вибір; 7) реалізація рішення; 8) котроль за виконанням розробленого рішення.

Для того, щоб розробити й обгрунтувати раціональне рішення, треба застосовувати такі методи, які б давали можливість передбачити майбутню ситуацію, яка складеться у виробництві після прийняття та реалізації того чи іншого рішення.

Методи, що використовуються для прийняття рішень, можна об’єднати у три групи: 1) методи, що грунтуються на якісному аналізі явищ; 2) методи, що поєднують якісний аналіз і кількісні оцінки; 3) розрахункові методи.

При детальнішому розгляді цих методів їх можна класифікувати на економіко-математичні або методи математичного програмування, методи імітаційного моделювання, методи стохастичного моделювання, статистичні методи, методи прогнозування, методи масового обслуговування, методи теорії ігор, евристичні методи та методи системного аналізу.

Застосування кожного окремого методу для прийняття того чи іншого рішення залежить від ситуації та умов, в яких відбувається його розробка. В умовах визначеності використовуються методи математичного програмування, методи прогнозування та статистичні методи; в умовах ризику та невизначеності – методи стохастичного моделювання; а також комбіновані методи - імітаціне моделювання, системний аналіз та евристичні методи, які можна застосовувати в різних умовах.

Слід зауважити, що за допомогою одного методу не можна розробити обгрунтоване рішення, так як один метод не може врахувати всі фактори впливу на процес прийняття рішення. Доцільно використовувати комбінацію відповідних методів, які б давали можливість не тільки розробити й оцінити рішення, а й прорахувати майбутній стан виробничо-господарської діяльності, який складеться після прийняття та реаліззації того чи іншого рішення.

В сучасних умовах важливу роль відіграє якість та ефективність управлінських рішень. Існує велика кількість методів та критеріїв оцінки цих ознак. Використання того чи іншого критерію залежить, як і у випадку використання методів для розробки рішень, від умов, в яких здійснюється оцінка рішення. В умовах визначеності доцільно застосовувати принцип Парето, в умовах ризику та невизначеності краще використовувати спрощену форму методів стохастичного програмування - мінімаксні критерії та похідні від них.

Якість та ефективність є головними критеріями оцінки управлінських рішень. Розробка та реалізація саме якісних й ефективних рішень є запорукою подальшого успішного функціонування того чи іншого підприємства.

У другому розділі – “Практика розробки та прийняття управлінських рішень в організаційно-правових формуваннях АПК” – наведена характеристика розробки та прийняття індивідуальних і колективних управлінських рішень в окремих сільськогосподарських підприємствах та здійснена оцінка якості й ефективності цих рішень.

Технологія розробки управлінських рішень у підприємствах, які стали об’єктами дослідження, однакова. Індивідуальні рішення розробляються керівниками господарств, головними спеціалістами та керівниками виробничих підрозділів. Для обгрунтування рішень застосовуються лише якісні методи: аналіз, синтез, індукція, дедукція та метод аналогії. Часто і ці методи використовуються несвідомо. В основному керівники приймають рішення, опираючись на власну інтуіцію та попередній досвід. Розроблені таким чином рішення не завжди є якісними й ефективними і можуть згубно впливати на виробництво.

Рішення, що розробляються та приймаються колегіальними органами підприємств, також грунтуються на евристичних методах; лише при плануванні майбутніх обсягів виробництва продукції використовуються кількісні методи, зокрема, статистичні методи: метод середньої арифметичної, середньої зваженої, середньої арифметичної зваженої та корреляційний аналіз.

Рішення, що приймаються колективними та колегіальними органами, так, як й індивідуальні, не завжди є раціональними і корисними для господарства. Це пояснюється не тільки незастосуванням відповідних методів для розробки й обгрунтування управлінських рішень, але й недостатньою кількістю інформації, що необхідна для їх прийняття. Інформація, яку отримують керівники та спеціалісти, є неповною, недостовірною та несвоєчасною. До того ж керівники змушені самостійно здійснювати пошук і обробку необхідних даних, а вже потім використовувати їх для прийняття управлінських рішень. Таким чином, виробництво втрачає свою ефективність через прийняття необгрунтованих рішень, з одного боку, а з іншого – через невчасне втручання у перебіг виробничо-господарської діяльності, основною причиною якого є відсутність потрібної інформації для розробки та реалізації якісних рішень.

Проведений аналіз рівня виконання планових рішень у трьох господарствах Київської області, на матеріалах яких виконувалось поглиблене дослідження, за три попередні роки показав, що цей показник з року в рік зростає у всіх підприємствах Так, у 1996 році рівень виконання планових рішень з валового виробництва продукції у ТОВ ”Нива” Згурівського району становив 45,9%, то у 1998 році – 95,9%; у ТОВ агрофірмі “Рогозів” Бориспільського району у 1996 році – 49,7%, а у 1998 році – 82,6%; у ВАТ “Западинське” Васильківського раойну у 1996 році – 109,1%, а у 1998 році – 115,6%. Така ж ситуація спостерігається і по рівню виконання планових рішень з виробництва основних видів сільськогосподарської продукції. Це свідчить про відносну стабілізацію даних підприємств та професійну грамотність керівників і спеціалістів.

Проведена оцінка якості й ефективності управлінських рішень, розроблених у господарствах Київської області, за допомогою трьох кількісних методів: оптимізаційного моделювання, корреляційного аналізу та функціонально-вартісного аналізу з метою відновлення прибутковості підприємств області. В процесі дослідження було встановлено, що прибуток підприємств залежить на 30% від обсягу виробленої продукції, на 77% - від ціни реалізації одиниці продукції і на 76% - від витрат виробництва. Тому рішення, спрямовані на збільшення ціни реалізації одиниці продукції за рахунок підвищення якості продукції через виокристання високоякісних сортів насіння сільськогосподарських культур та розведення високопродуктивних порід худоби, пошук сприятливих ринків збуту продукції та своєчасну реалізацію продукції, а також рішення щодо зменшення витрат виробництва за рахунок удосконалення технології сільськогосподарського виробництва є найбільш раціональними для підприємств Київської області.

До того ж що стосується якості та ефективності управлінських рішень, то тут можна спостерігати кілька випадків. Перший – коли якість відповідає ефективності і таке рішення має позитивний вплив як на окрему галузь, так і на виробництво в цілому. Прикладом такого рішення може бути рішення, прийняте працівниками ТОВ агрофірми “Рогозів” у 1998 році щодо збільшення посівних площ зернових. Внаслідок реалізації цього рішення агрофірма втричі знизила темпи збитковості.

Другий – коли розроблене рішення є якісним, але воно неефективне. Тоді, незважаючи на якість, його реалізація не принесе користі підприємству, а може мати і негативні наслідки. Прикладом такого типу рішень може бути рішення, розроблене і реалізоване у ТОВ агрофірмі “Рогозів” у 1996 році відносно збільшення посівних площ цукрових буряків із 30 га до 150 га з метою зниження темпів збитковості товариства. Але позитивно це рішення не вплинуло на перебіг діяльності агрофірми. Підприємство не тільки не знизило темпи збитковості, а й збільшило суму збитку від 292 тис.грн до 547 тис.грн.. Це рішення виявилося неефективним, хоч і якісним, з точки зору розробки, тому що на його підготовку було витрачено тривалий час, проведений ретельний аналіз попередньої діяльності підприємства і зроблені щодо цього відповідні висновки.

Третій – коли рішення є ефективним, але неякісним. Така ситуація зустрічається дуже рідко, але вона має місце. Подібне рішення виявляється корисним і його реалізація має позитивні наслідки. Прикладом такого рішення може бути рішення, розроблене і прийняте керівництвом ВАТ”Западинське” у 1997 році щодо переведення цукрових буряків із розряду кормових культур в розряд товарної продукції. Реалізація даного рішення принесла підприємству 20 тис. грн. додаткового прибутку. Неякісним це рішення вважається тому, що воно розроблялося лише за допомогою евристичних методів і було прийняте у короткий термін.

Нарешті, четвертий – коли рішення є і неякісним, і неефективним. Це найгірший випадок, і наслідки від реалізації таких рішень є дуже небезпечними для виробництва і можуть спричинити величезну шкоду господарству. Тому слід дуже уважно ставитися до розробки та обгрунтування управлінських рішень, щоб не допустити виникнення подібної ситуації. Недостатньо розробляти якісні рішення – вони обов’язково мають бути ефективними. Тільки у такому випадку може йти мова про рентабельність підприємств.

У третьому розділі – “Проектування раціональної системи підтримки рішень у менеджменті”- запропоновано удосконалення процесу прийняття рішень на основі сучасних інформаційних технологій, розроблений стандарт управлінського рішення, здійснено вибір оптимальної комбінації кількісних і евристичних методів розробки й обгрунтування управлінських рішень з метою підвищення їх якості й ефективності, розкриті соціально-психологічні аспекти розпорядництва, їх вплив на ефективне ведення виробничо-господарської та організаційно-управлінської діяльності і своєчасне прийняття управлінських рішень, розглянуті основні етапи організації виконання рішень.

Процес розробки та прийняття управлінських рішень включає певну кількість етапів, але технологія розробки рішень постійно порушується особами, які беруть участь у цьому процесі. Запропонована спрощена технологія прийняття рішень, яка передбачає розробку раціональних рішень, які відрізняються від оптимальних тим, що вони не накладають жорстких обмежень на перебіг діяльності підприємств та розглядають різні підходи до виробництва. Ця технологія включає чотири основні стадії: 1) аналіз ситуації і визначення проблеми; 2) розробку та обгрунтування відповідних рішень; 3) вибір кращого рішення, його аналіз та прийняття; 4) реалізацію прийнятого рішення; і передбачає можливість застосування сучасної комп’ютерної техніки та використання відповідних методів розробки, обгрунтування та оцінки рішень.

Для розробки та обгрунтування раціональних управлінських рішень необхідно застосовувати такі методи, які б давали можливість взяти до уваги максимальну кількість факторів, що впливають на діяльність господарства. Один метод не може врахувати всі характеристики внутрішнього і зовнішнього середовища, тому доцільно використовувати поєднання кількох методів. Запропонована комбінація трьох методів: методу аналізу, за допомогою якого можна визначити стан діяльності підприємства, де приймається рішення, імітаційного моделювання, за допомогою якого можна безпосередньо розробити рішення незалежно від умов його прийняття, і морфологічного аналізу, за допомогою якого можна оцінити розроблене рішення і зробити певні висновки щодо доцільності його реалізації. Основною перевагою запропонованої технології є її універсальність, тобто її можна використовувати для розробки рішень в різних умовах виробництва, в різних підприємствах, а також враховувати максимальну кількість внутрішніх і зовнішніх характеристик, що мають вплив на перебіг діяльності того чи іншого господарства.

За допомогою запропонованої технології розроблені та оцінені управлінські рішення щодо збільшення суми прибутку для ВАТ “Западинське” Васильківського району Київської області. Проаналізовані результативні показники виробничо-господарської та фінансово-економічної діяльності цього підприємства методом аналізу. На основі отриманих даних побудована імітаційна модель, мета якої отримання товариством максимально можливого прибутку, радикально не змінюючи при цьому напрямок діяльності господарства. В результаті розв’язку моделі задачі одержані позитивні фінансові показники по всіх галузях виробництва (таблиця 1).

Таблиця.1

Фінансові показники по основних галузях виробництва

ВАТ “Западинське” Васильківського району Київської області

Види продукції | Валове виробни-

цтво, ц | Повна собівартість, тис.грн | Виручка, тис.грн | Прибу-

ток, тис.грн | Рівень рентабе-

льності, %

Зерно | 19505 | 120,1 | 348,7 | 228,6 | 190,3

Цукрові буряки | 52155 | 302 | 323,9 | 21,9 | 7,2

Разом по рослин-

ництву | х | 422,1 | 672,6 | 250,5 | 59,3

Молоко | 11858 | 316,8 | 350,4 | 33,6 | 10,6

Ялови-

чина | 736 | 94,9 | 265,2 | 170,3 | 179,4

Разом по тварин-

ництву | х | 411,7 | 615,6 | 203,9 | 49,5

Всього | х | 833,8 | 1288,2 | 454,4 | 54,5

Результати імітаційного моделювання досліджені методом морфологічного аналізу і наведені у вигляді “дерева цілей” (рис.1).

Підцілі І рівня

Підцілі ІІ рівня

Підцілі ІІІ рівня

Підцілі ІV рівня

Рис. 1. “Дерево цілей” досягнення максимальної суми прибутку підприємства

Не слід залишати поза увагою і соціально-психологічні аспекти управління, які активно впливають на прийняття ефективних рішень. Керівники повинні намагатися приймати такі рішення, які були б корисними, перш за все, для підприємства, але не можна не звертати увагу на потреби людей, на їх особисті інтереси та цінності. Особи, які будуть виконувати прийняті рішення, повинні бути зацікавлені у їх реалізації і докладати всі свої зусилля до успішного їх впровадження у життя. Необхідно створити сприятливий для роботи психологічний мікроклімат, щоб люди із задоволенням працювали у тому чи іншому колективі і виконували свої обов’язки.

До того ж для кожного керівника раціональним рішенням є обране ним рішення. Одні керівники вважають одні рішення раціональними, а інші керівники – інші рішення. Це необхідно враховувати при прийнятті рішень. Морфологічний аналіз, який входить до запропонованої комбінації методів, передбачає різні підходи до оцінки рішення, враховуючи і соціально-психологічні аспекти, і розглядає рішення як творчий процес.

Останнім по порядку, але не за значенням, є етап організації виконання прийнятих рішень. Необхідно не тільки розробити раціональне рішення, а і подбати про те, щоб воно було ефективно і своєчасно реалізовано. Доцільно також організувати контроль за реалізацією рішень, який є важливим етапом на стадії виконання рішень. Він допоможе запобігти втратам і витратам на розробку нових рішень і попередить негативні наслідки у разі порушення виконання рішення.

Удосконалення технології розробки рішень, використання необхідних методів їх обгрунтування, прийняття та оцінки, врахування додаткових факторів впливу дасть можливість підготувати раціональні управлінські рішення. А дотримання високого рівня організації їх виконання сприятиме ефективному фукнціонуванню підприємств та подальшому їх розвитку.

ВИСНОВКИ

Ринкові умови вимагають ведення ефективного господарювання та рентабельного виробництва. Головним критерієм оцінки ефективності виробництва є його прибутковість. Тому першочерговим завданням керівників всіх рівнів є розробка та реалізація управлінських рішень, які б спрямовували підприємство на досягнення максимального прибутку з мінімальними витратами і з обов’язковим дотриманням технології сільськогосподарського виробництва. Сучасні умови вимагають нового підходу до процесу прийняття управлінських рішень. В процесі дисертаційного дослідження зроблені наступні висновки:

1.

Технологія прийняття управлінських рішень в умовах переходу до ринку передбачає розробку раціональних рішень, основною перевагою яких є їх багатогранність, тобто вони не накладають жорстких обмежень на перебіг виробничо-господарської діяльності підприємств і допускають різні підходи і варіанти ведення виробництва. Здійснено удосконалення процесу прийняття рішень на основі використання сучасних інформаційних технологій та відповідних методів обгрунтування і оцінки рішення.

2.

Здійснена оцінка якості та ефективності управлінських рішень, які розроблялися у сільськогосподарських підприємствах Київської області щодо підвищення їх рентабельності, за допомогою оптимізаційного моделювання, корреляційного аналізу та функціонального аналізу. Що стосується якості та ефективності управлінських рішень, то тут можна спостерігати кілька випадків. Перший – коли якість відповідає ефективності і таке рішення має позитивний вплив на окрему галузь або на виробництво в цілому. Другий – коли розроблене рішення є якісним, але воно неефективне. Тоді, незважаючи на якість, його реалізація не принесе користі підприємству, а може мати і негативні наслідки. Третій – коли рішення є ефективним, але неякісним. Така ситуація зустрічається дуже рідко, але вона має місце. Подібне рішення виявляється корисним і його реалізація має позитивні наслідки. Нарешті, четвертий – коли рішення є і неякісним, і неефективним. Це найгірший випадок, і наслідки від реалізації таких рішень є дуже небезпечними для виробництва і можуть спричинити величезну шкоду господарству. Недостатньо розробляти якісні рішення, вони обов’язково повинні бути ефективними. Ці дві ознаки, які не залежать одна від одної, і не замінюють одна одну, повинні разом бути головним критерієм оцінки розроблених управлінських рішень.

3.

Дослідження показали, що за допомогою застосування лише одного методу неможливо розробити обгрунтоване рішення, тому що один метод не може врахувати вплив всіх внутрішніх і зовнішніх факторів на виробничу діяльність підприємства, а, отже, і не може достатньо обгрунтувати рішення. З цією метою доцільно використовувати комбінацію відповідних методів.. Запропонована комбінація трьох методів: методу аналізу, за допомогою якого можна проаналізувати існуючий стан діяльності того чи іншого підприємства; імітаційного моделювання, за допомогою якого можна безпосередньо розробити рішення незалежно від умов господарювання; морфологічного аналізу, за допомогою якого можна оцінити розроблене рішення та зробити висновки щодо доцільності його реалізації.

4.

Основними перевагами запропонованої технології прийняття управлінських рішень є її універсальність, тобто вона може застосовуватися для розробки й оцінки рішень в різних умовах виробництва, в будь-яких сільськогосподарських підприємствах незалежно від їх форм власності, а також вона враховує максимальну кількість факторів впливу на діяльність того чи іншого підприємства і дає можливість розробити раціональне рішення.

5.

Запропонована технологія застосована на практиці для розробки раціональних рішень щодо збільшення суми прибутку та підвищення ефективності виробництва сільськогосподарських підприємств Київської області. Дослідження показали, що прибуток підприємства залежить на 30 % від обсягу виробництва продукції, на 77% - від ціни реалізації одиниці продукції і на 76 % - від витрат виробництва. До того ж сума отриманого прибутку повинна бути достатньою для погашення всіх витрат виробництва, зокрема коштів на оплату праці працівників, плати за оренду землі і майна тощо. Рішення, спрямовані на збільшення прибутковості, розроблені з урахуванням цих показників.

6.

Запропонована технологія прийняття рішень дає можливість отримати конкретний результат (конкретне рішення) для конкретного підприємства в різних умовах господарювання, зокрема, в умовах невизначеності, що підтверджено практичними результатами.

7.

Запропонована технологія може використовуватися не тільки на рівні одного підприємства, а і на рівні району, області або регіону для підприємств з подібним напрямком спеціалізації. За критерій оцінки ефективності може обиратись не тільки прибуток, а й будь-який інший показник, наприклад, витрати виробництва або обсяг виробленої продукції.

8.

Для того, щоб рішення було якісним та ефективним, доцільно не тільки використовувати відповідні методи його обгрунтування, але, перш за все слід окреслити певні вимоги, яким повинно відповідати рішення, а також визначити інтегровані показники оцінки його якості та ефективності. Для дотримання зазначених умов розроблено стандарт управлінського рішення, який містить інтегровані показники його оцінки і досліджує відповідність між цільовим спрямуванням управлінського рішення і діяльністю підприємства в цілому.

9.

Не слід залишати поза увагою і соціально-психологіні аспекти, які активно впливають на процес прийняття рішень. Одні керівники вважають раціональними одні рішення, а інші керівники – зовсім інші рішення. І саме це доцільно враховувати при розробці й оцінці рішень. Запропонована технологія, зокрема, морфологічнитй аналіз.враховує психологічні фактори, які відіграють велике значення в процесі прийняття рішень.

10.

Запропонована розробка може використовуватися як основний інструмент в роботі сільських консультаційних центрів, мета яких полягає у пошуку найкращих рішень щодо підвищення прибутковості сільськогосподарських підприємств.

СПИСОК ПУБЛІКАЦІЙ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Лазоренко Л.В. Методологія розробки та прийняття раціональних управлінських рішень. – К: НАУ, 2001, 37 с.

2.

Лазоренко Л.В. Роль раціональних управлінських рішень у підвищенні ефективності сільськогосподарського виробництва в сучасних умовах // Науковий вісник Національного аграрного університету. – К: НАУ, 1999. - № 14. – с. 182 - 187.

3.

Лазоренко Л.В. Розробка та прийняття управлінських рішень в умовах реструктуризації сільськогосподарських підприємств. // Проблеми формування ринкової економіки. Збірник наукових праць. – К: КНЕУ, 2000. – с. 141 – 143.

4.

Лазоренко Л.В. Роль соціально-психологічних аспектів в процесі прийняття та реалізації управлінських рішень в організаційно-правових формуваннях АПК. // Проблеми ефективного функціонування АПК в умовах нових форм власності та господарювання. Збірник наукових праць.. Т. – 2. – К, 2001. – с. 662 – 664.

5.

Завадський Й. С., Лазоренко Л.В. Аналіз методів розробки та обрунтування управлінських рішень. // Проблеми економіки агропромислового комплексу і формування його кадрового потенціалу. Збірник статей по матеріалам науково-практичної конференції. – К: 2000. – т. 1. – с. 375 - 382. (в тому.числі Лазоренко Л.В -. аналіз кількіснх методів розробки та обгрунтування управлінських рішень).

АНОТАЦІЯ

Лазоренко Л.В. Розробка та обгрунтування управлінських рішень в ринкових умовах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – підприємництво, менеджмент та маркетинг. – Національний аграрний університет, Київ, 2001.

У дисертації проаналізовані різні концепції управлінських рішень, методи їх розробки, обгрунтування та оцінки. Охарактеризований сучасний стан розвитку сільськогосподарського виробництва України, розглянута розробка і прийняття управлінських рішень у сільськогосподарських підприємствах Київської області та здійснена їх оцінка.

Обгрунтована необхідність удосконалення технології розробки рішень з метою та надання їй універсального характеру і можливості широкого застосування. Запропонована технологія включає чотири основні стадії: 1) аналіз ситуації і визначення проблеми; 2) розробку та обгрунтування відповідних рішень; 3) вибір кращого рішення, його аналіз та прийняття; 4) реалізацію прийнятого рішення; і передбачає можливість застосування сучасної комп’ютерної техніки та використання відповідних методів розробки, обгрунтування та оцінки рішень.

Здійснено вибір оптимальної комбінації методів: методу аналізу, за допомогою якого можна проаналізувати існуючий стан діяльності того чи іншого підприємства; імітаційного моделювання, за допомогою якого можна безпосередньо розробити рішення незалежно від умов господарювання; морфологічного аналізу, за допомогою якого можна оцінити розроблене рішення та зробити висновки щодо доцільності його реалізації. Перевагами даної комбінації методів є зручність і простота використання, універсальність та можливість охоплення широкого кола факторів внутрішнього і зовнішнього середовища.

За допомогою запропонованої комбінації методів розроблені й оцінені управлінські рішення щодо збільшення суми прибутку ВАТ “Западинське” Васильківського району Київської області.

Визначено вплив соціально-психологічних аспектів управління на підготовку та реалізацію раціональних управлінських рішень.

Обгрунтована важливість організації виконання прийнятих рішень та необхідність встановлення контролю за своєчасною реалізацією рішень.

Ключові слова: управлінське рішення, розробка, обгрунтування, прийняття, оцінка, реалізація, методи, якість, ефективність, виробництво, підприємство, управління

АННОТАЦИЯ

Лазоренко Л.В. Разработка и обоснование управленческих решений в рыночных условиях. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 – предпринимательство, менеджмент и маркетинг. – Национальный аграрный университет, Киев, 2001.

Диссертация посвящена поиску новых современных подходов к разработке и принятию рациональных управленческих решений в рыночных условиях.

В диссертации дан анализ различных концепций управленческих решений, методов их разработки и оценки. Дана характеристика нынешнего состояния развития сельскохозяйственного производства Украины, раскрыта разработка и принятие решений в сельскохозяйственных предприятиях Киевской области и произведена их оценка.

В современных переходных условиях экономики Украины многие сельскохозяйственные предприятия остаются убыточными. Это объясняется недостатками в системе управления и регулирования экономики АПК, недостаточной обоснованностью управленческих решений, которые принимаются руководителями различных уровней. Для решения проблем сельскохозяйственного производства необходимо наличие специалистов, которые имели бы достаточную теоретическую подготовку и практический опыт работы в переходных условиях и могли бы принимать рациональные решения и осуществлять эффективную управленческую деятельность.

Обоснована необходимость усовершенствования технологии разработки решений с целью приобретения ею универсального характера с возможностью широкого использования. Предложенная технология включает четыре этапа: 1) анализ ситуации; 2) разработку и обоснование решения; 3) оценку решения и выбор наилучшего; 4) реализацию принятого решения.

Осуществлен выбор оптимальной комбинации методов разработки и обоснования управленческих решений, которая включает метод анализа, с помощью которого анализируется ситуация на предприятии; имитационное моделирование, с помощью которого непосредственно разрабатываются и обосновываются решения независимо от условий производства; и морфологический анализ, с помощью которого оцениваются разработанные управленческие решения и осуществляется выбор наиболее приемлемого из них. Преимуществом этой комбинации является удобство и простота использования, универсальность и возможность охвата широкого круга факторов внутренней и внешней среды.

С помощью предложенной комбинации методов разработаны и оценены управленческие решения относительно увеличения суммы прибыли открытого акционерного общества “Западыское” Васильковского района Киевской области.

Осуществлена оценка разработанных управленческих решений в сельскохозяйственных предприятиях Киевской области с помощью таких количественных методов, как оптимизационное моделирование, корреляционный анализ и функционально-операционный анализ. Сделанные расчеты показали, что прибыль сельскохозяйственных предприятий Киевской области на 77 % зависит от цены реализации единицы продукции, на 76 % - от затрат производства и только на 30 % от объема производства. Результаты функционально-операционного анализа показали, что решения относительно увеличения объема производства являются рациональными только до определенного момента. Если все время продолжать увеличивать производство, то это может привести до негативных последствий.

Определено влияние социально-психологических аспектов управления на подготовку и реализацию рациональных управленческих решений. Руководители и специалисты, которые занимаются разработкой и принятием решений должны учитывать социально-психологические условия, в которых работает трудовой коллектив, а также личные интересы сотрудников.

Обоснована важность организации исполнения принятых решений и необходимость контроля за их своевременной реализацией. Недостаточно разработать эффективное решение, необходимо его своевременно и качественно реализовать. Только в этом случае оно будет иметь позитивное влияние на ход производственно-хозяйственной деятельности. Для этого необходим контроль за исполнением принятых решений.

Ключевые слова: управленческое решение, разработка, обоснование, принятие, оценка, реализация, методы, качество, эффективность, производство, предприятие, управление

ABSTRACT

Lazorenko L.V. Making and substantiation of managerial decisions in market conditions. – Manuscript/

Dissertation for competition of scientific degree of the candidate of economics science in the specialty 08.06.02 – Enterpenurship, Management, Marketing. - National Agricultural University, Kyiv, 2001.

Search of new modern concepts in making of rational managerial decisions in market conditions. is considered in the dissertation.

Analysis of different conceptions of managerial decisions, methods of their making, substantiation and estimation is given.

Description of modern situation in development of agriculture of Ukraine, making and taking of managerial decisions in agricultural enterprises of Kyiv region are considered.

Necessary of improvement of technology of making of managerial decisions, its and acquisition of universal disposition and possibility of widespread use of it are substantiated.

Choice of optimal combination of methods for making and estimation of managerial decisions which consist of method of analysis, imitation simulation and morphological analysis. Advantages of this combination are comfort and simplicity in use, universality and possibility of including of wide sphere of factors of inside and outside environment.

Managerial decisions were been made and


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Соціально-економічні проблеми реструктуризації промисловості УКРАЇНИ в умовах ринкових відносин (на прикладі Центрального регіону) - Автореферат - 28 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТА МЕТОДИ СЕЛЕКЦІЇ ОЗИМОЇ М’ЯКОЇ ПШЕНИЦІ НА ПІДВИЩЕННЯ АДАПТИВНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДЛЯ УМОВ СТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 59 Стр.
ЗАТРИМКА розвитку ПЛОДА (клініко-патогенетичне прогнозування і профілактика) - Автореферат - 50 Стр.
АДАПТИВНА СИСТЕМА АВТОМАТИЧНОГО КЕРУВАННЯ ФЛОТАЦІЙНИМ ПРОЦЕСОМ З ІСТОТНИМ ЗАПІЗНЮВАННЯМ - Автореферат - 20 Стр.
Психологічна підготовка особового складу спеціальних підрозділів ОВС до дій в екстремальних ситуаціях - Автореферат - 19 Стр.
ЗАСОБИ ПІДСУПУТНИКОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОСМІЧНИХ СКАНЕРІВ КОЛЬОРУ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ БІООПТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ МОРСЬКИХ ВОД - Автореферат - 53 Стр.
БАКТЕРІАЛЬНИЙ ОПІК І НЕКРОЗ ГРУШІ ТА ЯБЛУНІ, ЕКОЛОГІЧНІ НІШІ ЇХНІХ ЗБУДНИКІВ - Автореферат - 21 Стр.