У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ПАЛАМАРЧУК ОЛЕКСАНДР ІВАНОВИЧ

УДК 654:351.77

ПРИНЦИПИ І ФОРМИ ІНТЕГРАЦІЇ ФУНКЦІЇ ОБЛІКУ В ПОСИЛЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.04 - Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Луганськ - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Одеському державному економічному університеті

Міністерства освіти та науки України.

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор Валуєв Борис Іванович,

Одеський державний економічний університет

М іністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри бухгалтерського обліку та аудиту.

Офіційии опоненти:

доктор економічних наук, професор Бутинець Франц Францович, Житомирський інже-нерно-технологічний інститут Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри бух-галтерського обліку і аудиту (м. Житомир);

кандидат економічних наук, доцент Чиж Віра Іванівна, Східноукраїнський національ-ний університет Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри обліку і аудиту (м. Луганськ).

Провідна установа - Львівський національний університет ім. І.Я.Франка Міністерства освіти і науки України, кафедра обліку та аудиту (м. Львів).

Захист відбудеться 5 липня 2001 року о 1300 годині на засіданні спеціалі-зованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті за адресою: 91034, м. Луганськ, кв. Молодіжний, 20-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноукраїнського національного університету за адресою: 91034, м. Луганськ, кв.Молодіжний, 20-а.

Автореферат розісланий 2 червня 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Козаченко Г.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми. Економічна безпека - одна з основних, життєво важ-лівих складових національної безпеки і недооцінка зовнішніх і внутрішніх загроз, що знижують економічну захищеність підприємств, а отже, їхня стійкість у ринковому середовищі, може привести до катастрофічних наслідків - аж до руйнування економіки країни.

Загроза економічній безпеці набуває небаченого раніше масштабу в нинішніх умовах, коли економіка України, насамперед промисловість, переживає глибокий спад, і, навпаки, тенденція посилення криміногенної обстановки в сфері економіки має стійкий характер. Звичайно, можливості її ослаблення пов'язані з проведенням такої економічної політики, що створює умови для економічного росту за рахунок збільшення виробничих інвестицій, стимулювання інновацій і технологічного прогресу, зростання доходів від трудової діяльності і т.ін. Але необхідні також зусилля, що мають метою посилити боротьбу з економічною злочинністю, послабивши її вплив на життєдіяльність промислових підприємств.

Облік, як одна з основних функцій управління підприємством, створює інформаційні передумови для контролю і регулювання всіх тих відхилень у діяльності виробничих і управлінських структур підприємств, що знижують можливість досягнення цілей і тим самим являють загрозу економічній безпеці, загрозу втрати стійкості, навіть припинення життєдіяльності підприємства.

Протягом багатьох років становлення і розвитку вітчизняного обліку дослідниками-попередниками отримані значні результати в його теорії, методології, методиці. Однак, по-перше, у кожному з цих напрямків є ще ряд серйозних дискусійних і невирішених питань, що мають давні глибокі коріння. По-друге, життя постійно, особливо сьогодні, вносить істотні зміни в практику обліку, і це потребує адекватних наукових рішень. Нарешті, по-третє, проблема економічної безпеки промислових підприємств настільки серйозна, що вирішувати поверхнево пов'язані з нею питання обліку явно недостатньо. Потрібні спеціальні цілеспрямовані дослідження, що дозволили б поглибити орієнтацію обліку на цілі забезпечення економічної безпеки підприємства.

Актуальність досліджень зростає ще і тому, що в 2000 році прийняті національні положення (стандарти) і план рахунків бухгалтерського обліку, що вимагають осмислення, оцінки і удосконалювання як у широкому їхньому значенні, так і в контексті проблеми економічної безпеки підприємства.

Ці обставини і стали підставою для вибору теми дисертаційного дослідження, визначили її актуальність та практичну важливість.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана в Одеському державному економічному університеті відповідно до теми “Удосконалювання обліку і аудиту суб'єктів господарювання”, яка виконувалася у рамках загальної теми “Методи діагностики і функціонування багаторівневого механізму підтримки розвитку підприємницької діяльності (суб'єкт господарювання, регіон, галузь, народне господарство)” (номер державної реєстрації 0194V045511) тематичного плану міжвузівських наукових і науково-технічних програм на 1997-1999 роки, затвердженого наказом Міністерства освіти України №37 від 13.02.1997 р. За участю здобувача визначено основні задачі та сформульовано принципи організації обліку і побудови бухгалтерських моделей з метою забезпечення економічної безпеки підприємства, а також визначено напрямки та доцільні форми інтеграції обліку з іншими функціями управління підприємством в інтересах забезпечення його економічної безпеки.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в розробці принципів і форм інтеграції обліку з іншими функціями управління підприємством в інтересах забезпечення його економічної безпеки.

Відповідно до цієї мети в дисертації поставлені та вирішені такі завдання:

обгрунтовано необхідність та показані передумови поглиблення орієнтації обліку на цілі попередження і ослаблення економічних загроз діяльності підприємства;

розглянуто сутність та класифіковано погрози економічній безпеці підприємства, ресурси, господарські процеси та підрозділи підприємства;

визначено місце і показано значення обліку серед інших функцій управління підприємством для забезпечення його економічної безпеки;

сформульовано мету, основні задачі, принципи організації обліку і побудови бухгалтерських моделей у контексті забезпечення економічної безпеки підприємства;

визначено напрямки та доцільні форми інтеграції обліку з іншими функціями управління підприємством в інтересах забезпечення його економічної безпеки;

обгрунтовано і упорядковано систему об'єктів оперативного обліку, розширено і поглиблено інформаційні моделі витрат, у відношенні яких актуальні загрози, що виникають під впливом змін у внутрішньому та зовнішньому середовищі підприємства.

Об'єктом дослідження є існуюча система організації бухгалтерського обліку промислового підприємства. Предмет дослідження склали принципи та форми інтеграції обліку з іншими функціями управління у відвертанні загроз економічній безпеці підприємства.

Методи дослідження. Теоретичну основу дослідження склали положення класиків економічної науки, праці вітчизняних і зарубіжних вчених з організації обліку на підприємстві. Методологічною основою дослідження являється системний підхід, який використовувався при розробці загальної логіки орієнтації обліку на підприємстві на цілі забезпечення його економічної безпеки, при класифікації економічних об’єктів і центрів загроз безпеці, при обгрунтуванні доцільних форм інтеграції обліку з іншими функціями управління промисловим підприємством. В процесі дослідження також використано способи угрупування та статистичних порівнянь (при визначені збитків від економічних злочинів), методи експертних оцінок та контрольних запитань (при обстежені стану оперативного та бухгалтерського обліку на підприємствах), методи функціонально-логічного аналізу та організаційного моделювання (при розробці організаційних форм інтеграції обліку з іншими функціями управління) та інші методи наукового пізнання економічних та управлінських процесів.

У роботі використано законодавчі та нормативні документи з регулювання системи господарського обліку, матеріали і рекомендації науково-практичних конференцій та семінарів.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна дослідження полягає в постановці та вирішенні завдання поглиблення орієнтації обліку на промислових підприємствах на запобігання та послаблення загроз його економічній безпеці, на її забезпечення.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в такому:

визначено місце і показано значення обліку серед інших функцій управління промисловим підприємством в запобіганні загроз його економічній безпеці;

розроблено класифікацію загроз економічній безпеці промислового підприємства за їх видами, джерелами виникнення і сферами діяльності;

розкриті цілі, головні завдання функції обліку, принципи його організації та інформаційного моделювання в забезпеченні економічної безпеки підприємства;

обгрунтовано доцільність організаційної інтеграції основних підсистем обліку з функціями планування, контролю, аналізу, регулювання в центрах виникнення загроз економічній безпеці підприємства;

запропоновано форми організаційної інтеграції обліку з іншими функціями управління в центрах виникнення загроз, визначено склад оперативної інформації, необхідної для запобігання загроз економічній безпеці промислового підприємства;

розроблено моделі аналітичного обліку витрат у сферах виробництва і постачання, які дозволяють підвищити ефективність обліку за рахунок своєчасного виявлення відхилень від встановлених норм та нормативів витрат.

Практичне значення одержаних результатів. Впровадження у практику розроблених в дисертації положень дозволяє підвищити рівень економічної безпеки підприємства за рахунок використання інформаційних можливостей обліку для проведення контролю, аналізу і регулювання господарських операцій і сукупних процесів, своєчасного виявлення відхилень від встановлених правил, норм і інших еталонних характеристик у сфері постачання та виробництва в інтересах підтримки стійкості підприємства та відвертання загроз його економічній безпеці.

Практична цінність дослідження обумовлена таким:

методичні рекомендації з використання рахунків-екранів класу 8 "Витрати по елементах" і класу 9 "Витрати діяльності" дозволяють відокремити у синтетичному і деталізувати в аналітичному обліку витрати на матеріальне забезпечення, згрупувати відхилення від норм витрат матеріалів та розцінок на оплату праці, відокремити витрати різних цільових напрямків, які утворюються в зв’язку із залученням сторонніх структур для надання різних послуг;

визначений склад необхідної інформації про об’єкти оперативного обліку, у відношенні яких актуальні загрози розкрадань, зловживань та безгосподарності, надає можливість підприємствам своєчасно запобігати загрозам економічній безпеці у своєї діяльності;

запропоновані форми організаційної інтеграції обліку з іншими функціями управління промисловим підприємством передбачають зосередження сукупності означених функцій і персоналу у підрозділах підприємства, що безпосередньо здійснюють управління економічними процесами на підприємстві. Це дозволяє суттєво посилити щільність зв’язків між економістами різної функціональної спеціалізації та покращити їх взаємодію з оперативно-виробничим персоналом при вирішенні питань щодо забезпечення економічної безпеки підприємства;

запропонована класифікація загроз економічній безпеці промислового підприємства дозволяє поглибити аналіз та контроль економічного стану підприємства, що надає можливість своєчасно виявити негативні фактори впливу на стан економічної безпеки промислового підприємства.

Отримані результати дисертаційної роботи підготовлені до практичного використання у формі методичних рекомендацій. Положення, що містяться в дисертації, знайшли практичне застосування в рішенні актуальних задач обліку, пов'язаних з посиленням економічної безпеки підприємств, зокрема:

класифікація загроз економічній безпеці за окремими ознаками використовується в аналізі економічних злочинів, який ведеться в ГУБОЗ МВС України та в його регіональних управліннях з метою послаблення криміногенної обстановки в економіці (довідка № 9/9 - 112 від 27.09.2000 р.), а також у КРУ Державної контрольно-ревізійної служби України в Одеській області з метою підвищення якості ревізій, що проводяться на промислових підприємствах за завданнями правоохоронних органів (довідка № 15-01-14/318 від 8.02.2001 р.);

методика аналітичного обліку відхилень витрат матеріалів і заробітної плати від діючих норм пройшла апробацію і прийнята до використання в ВАТ “Одеський завод “Центролит” (довідка № 15 від 7.02.2001 р.);

положення дисертації стосовно класифікації економічних об'єктів, загроз безпеці, мети і задач обліку, принципів його організації, посилення взаємозв'язку обліку з функціями планування, контролю, аналізу, поглиблення аналітичного обліку витрат використовуються у навчальному процесі в Одеському державному економічному університеті в курсах “Теорія бухгалтерського обліку”, “Ревізія і контроль”, “Основи аудиту”, “Управлінський облік” (довідка № 09-10/93-сі від 2.02.2001 р.).

Особистий внесок здобувача полягає в обгрунтуванні поглиблення сукупності теоретичних і методичних положень з орієнтації обліку на посилення економічної безпеки підприємства. Автором обгрунтовано і визначено мету, головні завдання і принципи організації обліку і побудови бухгалтерських моделей у контексті економічної безпеки підприємства, показано перевагу і необхідність системного підходу до орієнтації обліку на її забезпечення. Безпосередньо автором розроблено класифікацію загроз економічній безпеці, варіанти розміщення облікового персоналу в центрах виникнення загроз з метою поглиблення інтеграційних процесів в управлінні, розроблені моделі аналітичного обліку витрат на постачання та виробництво.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації докладалися та схвалені на міжнародних науково-практичних конференціях “XX вік і розвиток менеджменту” (Варна, 1999 р.), “Підприємство в Україні: проблеми і шляхи розвитку” (Львів, 2000 р.), “Теорія управлення організацією: стан та перспективи” (Київ-Трускавець, 2000 р.), на наукових конференціях професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету (Одеса, 1999, 2000 рр.).

Публікації. Результати дослідження опубліковано в 11 наукових працях, серед яких - 8 статей у збірниках наукових праць, 3 публікації у матеріалах науково-практичних конференцій. Загальний обсяг публікацій - 3,7 д. а., в тому числі особисто автору належать 3,3 д. а.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, які викладено на 174 сторінках машинописного тексту, у тому числі 7 таблиць і 14 рисунків, які наведено на 16 сторінках. Список використаних джерел із 121 найменування подано на 11 сторінках, 5 додатків - на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

В дисертації на підставі проведених досліджень захищаються такі основні положення.

Розділ . Господарський облік у забезпеченні економічної безпеки промислового підприємства. Зовнішнє середовище діяльності підприємств є джерелом виникнення загроз їх економічній безпеці. В роботі надано класифікацію загроз економічній безпеці промислового підприємства. За видами вони підрозділяються на зовнішні (недосконалість законодавства; недосконалість підзаконних актів, інструкцій, стандартів; загострення загальної криміногенної обстановки; відкритість внутрішнього ринку для імпорту; подорожчання ресурсів; конкуренція), внутрішні (розкрадання: відкриті, завуальовані; прямі втрати: спад виробництва, перевитрата ресурсів, недопостачання, неплатежі, штрафи і пені, відтік кваліфікованих кадрів, відтік інформації) та упущені можливості (недосконалість економічного механізму, аморфність системи управління, некомпетентність персоналу).

За джерелами виникнення зовнішні загрози виходять від органів законодавчої та виконавчої влади, суб'єктів господарської діяльності, недержавних і неформальних структур; внутрішні - від власників, найманого управлінського персоналу, робітників. За сферами діяльності загрози виникають в галузі інвестицій, фінансового забезпечення, конструювання, матеріального забезпечення, технічного і технологічного обслуговування, виробництва, збуту.

В роботі обґрунтований висновок, що облік є однією з основних функцій управління, яка спрямована на забезпечення економічною безпеки підприємства. Облік виключає можливість прямих розкрадань без встановлених законом наслідків, створює інформаційні умови для здійснення контролю доцільності і законності використання ресурсів у превентивному, поточному і наступному режимах і в цьому своєму значенні сприяє запобіганню реалізації загроз, що знижують економічну стійкість підприємств.

У контексті розв'язуваної задачі оцінені результати, що отримані в різний час дослідниками-попередниками в галузі теорії, методології і методики оперативного і бухгалтерського обліку і складають потенціал цієї функції, який визначає її здатність відповідати об'єктивно існуючим вимогам і розвиватися в необхідних для забезпечення економічної безпеки підприємств напрямках.

У роботі обкреслено коло дискусійних і невирішених проблем у галузі організації облікового процесу і методики моделювання економічних об'єктів у синтетичному і аналітичному обліку.

Проведений аналіз показав, що ще не розставлено чіткі акценти на проблемі забезпечення економічної безпеки в цілях, задачах і принципах, відповідно до яких облік повинний створюватися і розвиватися. Не досягнута єдність думок про розподіл обліку на фінансовий і управлінський, немає загальної думки щодо самого поняття “управлінський облік”. Вимагають подальшого дослідження можливості використання рахунків-екранів для моделювання витрат у центрах відповідальності. Недостатньо глибоко пророблено класифікацію економічних об'єктів, що знаходяться в системі бухгалтерського обліку, а класифікація центрів загроз не розроблена взагалі.

В зв’язку з цим у дисертації дано критичну оцінку практиці обліку, що склалася в промислових підприємствах.

За результатами проведених досліджень обгрунтовано значення передумов, що необхідні для орієнтації обліку на цілі посилення економічної безпеки підприємства, уточнена їхня класифікація. До внутрішніх економічних передумов віднесено економічну стійкість підприємства, цілеспрямованість економічного механізму внутрішнього управління; до організаційних – існуючу на підприємстві організаційну структуру управління, систему делегування відповідальності і повноважень в управлінні; до методичних – ступінь науково-методичного забезпечення як обліку, так і інших функцій управління; до технічних – оснащеність засобами обчислювальної техніки, достатність програмного забезпечення.

В роботі обгрунтовано, що інтеграція обліку з іншими функціями управління підприємством в інтересах посилення його орієнтації на забезпечення економічної безпеки передбачає необхідність:

на теоретичному рівні – класифікувати економічні об’єкти, загрози безпеки, центри їх виникнення, передумови, що визначають можливості розвитку обліку, у тому числі, його адаптацію до цілей економічної безпеки;

на концептуальному рівні – зробити акценти на посилення економічної безпеки в постановці цілі і головних задач обліку, у принципах і вимогах до його організації і побудови інформаційних моделей, обгрунтувати необхідність організаційної інтеграції обліку з іншими функціями управління підприємством, розробити підхід до оцінки цілеспрямованості системи обліку;

на методичному рівні – розробити модель взаємозв’язку класифікацій об’єктів, загроз, центрів їх виникнення, розробити організаційні структури, які здатні інтегрувати функції, поглибити методику оперативного обліку і бухгалтерські моделі економічних об’єктів, розробити критерії оцінки стану обліку;

на практичному рівні – зосередити функції планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання в основних центрах загроз економічній безпеці підприємства, упорядкувати оперативний і поглибити бухгалтерський облік відповідно до розроблених методичних рекомендацій. Блок-схему інтеграції обліку з іншими функціями управління надано на рис. 1.

Розділ 2. Основні напрямки орієнтації обліку на цілі забезпечення економічної безпеки промислового підприємства. Погрози економічній безпеці це, по-перше, усвідомлені дії або прагнення до дій у всіх сферах діяльності і на всіх рівнях управління, що мають метою нанести збиток шляхом відкритих і завуальованих розкрадань, зловживань і ін., по-друге, - прорахунки і помилки через некомпетентність, недбалість і бездіяльність керівництва підприємств.

Навмисні дії, прорахунки і помилки в усіх без винятку випадках стосуються ресурсів. В одному випадку ресурси стають об'єктом зазіхань з метою їх присвоєння, в іншому є реальними чи потенційними втратами, що знижують ефективність діяльності підприємств.

У той же самий час загрози обов'язково пов'язані з господарськими процесами, з одного боку, і з конкретними структурами, в яких відбуваються господарські процеси і управлінська діяльність, - з іншого.

Таким чином, в інтересах поглиблення інтеграційних процесів в управлінні підприємствами і орієнтації обліку на посилення їхньої безпеки необхідно класифікувати ресурси, процеси та центри загроз економічній безпеці.

Під центрами загроз розуміються організаційні структури, що є місцями здійснення господарських процесів, використання ресурсів, прийняття управлінських рішень.

У цьому зв'язку у роботі уточнені та у необхідній мірі поглиблені класифікації ресурсів, господарських процесів і організаційних структур підприємства.

Обґрунтовано, що, сформульовані в літературі задачі обліку, хоча і охоплюють важливі сторони цієї функції управління, але містять спірні положення, не завжди враховують радикальну зміну обстановки, у тому числі і криміногенної, мають багато повторень і нечітких формулювань, нарешті, недостатньо чітко націлюють систему обліку на запобігання загроз економічній безпеці. Відправними моментами в їхній постановці можуть бути такі положення:

в сьогоднішніх умовах вузькофункціональна, суто облікова діяльність бухгалтерів немислима в принципі, особливо на підприємствах, що не мають у своєї структурі планового і фінансового відділів. Тому інтеграційні процеси в управлінні підприємством будуть неминуче поглиблюватися, отже, потрібно ставити перед бухгалтерами задачі, відправляючись не від окремо взятої функції обліку, а від проблеми, у даному випадку, що пов'язана з необхідністю посилення економічної безпеки; потрібно не стільки ставити нові задачі, формулювання яких будуть нести заклики до посилення безпеки, скільки осмислити і сформулювати коло задач, що підкоряють облік інтересам цілісної системи управління підприємством, у тому числі, цілям зміцнення його економічної безпеки. Задача безпеки повинна органічно вписуватися в загальну проблему збереження і поліпшення життєдіяльності підприємства. На концептуальному рівні питання складається лише в тім, щоб правильно розставити акценти.

Виходячи з такого розуміння проблеми, мета працівників обліку, в самому загальному її значенні, повинна полягати в тому, щоб створити умови для поступового розвитку цілісної системи управління в інтересах підтримки стійкості підприємств у ринковому середовищі і запобігання загроз економічній безпеці.

Три ключові задачі повинні стояти перед обліковим персоналом в розвитку цієї мети:

своєчасне створення достовірної інформації про економічні об'єкти, яка є достатньою для виконання функцій планування, контролю, регулювання, аналізу в оперативному, поточному і наступному режимах;

здійснення превентивного, поточного і наступного контролю, аналізу і регулювання господарських операцій і сукупних процесів, виявлення відхилень від правил, норм і інших еталонних характеристик, виникнення яких знижує ефективність діяльності і у цьому своєму значенні становить загрозу економічній стійкості;

збереження комерційної таємниці.

Дослідження дозволили дійти висновку, що наведені в літературі принципи, відповідно до яких повинна створюватися і функціонувати система бухгалтерського обліку, містять, за рідкісним винятком, багато спірного, помилкового, невирішеного. Як правило, у значенні принципів розглядаються різного роду способи, прийоми, вимоги і т.ін., що не є принципами в дійсному їх понятті.

Серйозним недоліком потрібно вважати некритичне перенесення в наукову і навчальну літературу зарубіжних принципів обліку з метою його адаптації до міжнародних стандартів, принципів, які у силу своєї аморфності і нецілеспрямованості не можуть служити цільовими установками в справі розвитку національної системи бухгалтерського обліку, тим більше - орієнтувати її на органічний взаємозв'язок з іншими функціями управління і запобігання загроз безпеці.

Дійсними принципами, працюючими у цьому напрямку можуть бути:

в галузі організації обліку - принципи доцільного введення облікового персоналу у виробничі і інші структури, в яких безпосередньо відбуваються процеси інвестицій, поточного фінансового і матеріального забезпечення, виробництва продукції і її реалізації, зберігаються і використовуються зв'язані з ними ресурси, виникають відхилення, що складають загрозу економічній безпеці;

органічного поєднання в цих структурах функцій планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання з метою поглиблення інтеграційних процесів в інтересах розвитку системи управління в цілому і посилення економічної безпеки, зокрема;

в галузі розробки інформаційних моделей - принципи адекватності моделей внутрішньому складу і змісту економічних об'єктів і центрів виникнення загроз безпеці;

спадкоємності інформації різних видів обліку і функцій управління в просторі та часу;

достатності інформації в центрах прийняття рішень і відповідальності; погодженості змістовних характеристик інформаційних моделей, що відносяться до різних функцій управління.

В роботі визначено вимоги, що повинні пред'являтися до обліку в розвиток розроблених принципів. Склад вимог не повинний виходити за межі розумних уявлень. Вимоги конкретизують принципи в головному і сформульовані в розрахунку на багатофункціональний характер діяльності бухгалтерів.

Розділ 3. Доцільні організаційні форми і бухгалтерські інформаційні моделі -інтеграційний підхід. Причина, що обумовила сьогоднішній стан організаційної структури управління економічними об'єктами промислових підприємств, складається в тому, що із самого початку становлення адміністративно-командної економіки головне місце в управлінні на макрорівні стало об'єктивно належати плануванню. Але планові структури, що дійсно необхідні на рівні управління народним господарством і його галузями, були автоматично протиражовані по усій вертикалі і дійшли до підприємств. Пізніше, у зв'язку з концентрацією виробництва та ускладненням управління, на підприємствах були створені відділи праці і заробітної плати, а в період економічної реформи 1965-1970 рр. - фінансові відділи і служби економічного аналізу.

Таким чином, збільшилася кількість відділів, що “колективно” управляють взаємозалежними економічними процесами. Це привело до того, що в управлінні підприємством стало дуже складно розділити відповідальність за справу, а організаційне розосереджування взаємозалежних функцій і персоналу виключило можливість управляти об'єктами комплексно, системно з усіма наслідками, що з цього випливають.

Ці недоліки і наслідки стали сьогодні набагато відчутніші в умовах динамічних ринкових відносин, коли виникло безліч нових економічних процесів, не-мислимих у режимі адміністративно-командної економіки, загострилися проблеми її криміналізації і виживання підприємств, ускладнилося управління.

У цих умовах від системи управління потребуються якісно нові зусилля, максимальна координація дій з метою збереження економічної стійкості підприємств.

Вихід із зазначеного стану представляється в організаційній інтеграції обліку із плануванням, контролем, регулюванням, у створенні такої принципово нової системи, у якій стануть загальними “вузьковідомчі” інтереси самостійних відділів, а зусилля персоналу з різною функціональною спеціалізацією - більш цілеспрямованими, більш узгодженими. Таким чином, якщо не виключиться, то, безсумнівно, мінімізується “розсіювання” відповідальності за стан справ в економіці підприємства.

Інтеграційний підхід створить більш серйозні, ніж існують зараз, передумови запобігання загроз, що наносять підприємствам економічний збиток, і тим самим буде сприяти посиленню його можливостей у посиленні економічної безпеки.

Порівняння двох базових варіантів організаційної інтеграції обліку з іншими функціями управління дає підставу вважати, що кращим є варіант (рис. 2), який передбачає:

зосередження функцій планування, обліку, контролю, аналізу і регулювання у відділах предметної орієнтації: фінансовому, інвестицій, матеріального забезпечення, управління, виробництвом, збуту, які безпосередньо здійснюють управління економічними процесами відповідних сфер діяльності і використовують зв'язані з ними ресурси;

створення в організаційній структурі апарату управління економічного відділу або збереження загальної бухгалтерії, що повинні координувати роботу еко-

номічних секторів, створених у відділах предметної орієнтації, узагальнювати планову, облікову і аналітичну інформацію, яка з них надходить, здійснювати внутрішній контроль, представляти економічні інтереси підприємства в зовнішньому середовищі.

І взагалі, якщо розглядати зазначений варіант як з точки зору можливості розвитку системи управління в цілому, так і з погляду ефективності в справі запобігання загроз економічній безпеці, то його використання створює приріст нових системних властивостей, що сприяють досягненню поставлених перед підприємством цілей.

В роботі поглиблено систему доказів і зроблено висновок, що некритично перенесений у вітчизняну теорію і практику вузівської підготовки бухгалтерів зарубіжний підхід до поділу бухгалтерського обліку на фінансовий і управлінський є необгрунтованим і певним чином протиставляє його управлінню в цілому.

Представлення фінансового обліку як неуправлінського зовсім бездоказово тому, що господарські операції, які пов'язані з фінансовими інвестиціями, кредитами, розрахунками та ін., динамічні за своєю суттю, вони є об'єктами, у відношенні яких актуальна, може, навіть, у першу чергу, проблема економічної безпеки. І для ефективного управління ними необхідні, як мінімум, дві умови -вірогідність інформації та висока оперативність контролю і регулювання відхилень, насамперед, у превентивному режимі.

Облік не можна в принципі поділяти на управлінський і неуправлінський. Облік заради обліку нікому не потрібний. Зміст його існування складається саме в тім, щоб у взаємодії з іншими функціями управлінського циклу забезпечити економічну стійкість, безпеку підприємства.

В світлі такого видіння мети обліку обґрунтовано, що системна діяльність підприємства повинна відображатися в адекватній, системній інформаційній моделі, яка має бути підкорена інтересам оперативного, поточного і стратегічного управління.

За результатами проведеного дослідження встановлено слабкі місця в національних положеннях (стандартах) і новому плані рахунків бухгалтерського обліку витрат. Розроблені методичні рекомендації дозволяють:

зосередити в синтетичному обліку і деталізувати в аналітичному витрати на матеріальне забезпечення;

групувати на рахунках класу 8 “Витрати по елементах” відхилення від норм витрат матеріалів і розцінок на оплату праці за місцями їх виникнення, причинами, центрами відповідальності;

чітко відокремити в аналітичному обліку на рахунках класу 9 “Витрати діяльності” витрати різних цільових напрямків, що виникають в зв'язку з залученням сторонніх структур для надання послуг, які не завжди піддаються контролю реальності виконання робіт і оцінці їхньої вартості і потребують посиленого контролю з метою запобігання фіктивних операцій і розкрадання коштів шляхом їх переведення в готівку.

В роботі визначено склад інформації про об'єкти оперативного обліку, у відношенні яких актуальні загрози розкрадань, зловживань, безгосподарності в сферах фінансових і капітальних інвестицій, матеріального, енергетичного, конструкторсько-технологічного забезпечення, виробництва, збуту.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі на основі проведених досліджень здійснене рішення актуального науково-практичного завдання теоретичного і методичного обгрунтування поглиблення орієнтації обліку на забезпечення економічної безпеки підприємства. Основні висновки і результати, отримані в ході досліджень, зводяться до такого.

1. Господарський і, перш за все, бухгалтерський облік має приоритетне значення в запобіганні таких внутрішніх загроз економічній безпеці промислових підприємств як відкриті та завуальовані розкрадання, перевитрата ресурсів, штрафи, пені, тощо. Необхідність поглиблення орієнтації обліку в цьому напрямку потребує уточнення цілей, головних задач, що стоять перед системою обліку, принципів, на яких повинен створюватися та функціонувати облік.

2. Можливості подальшого розвитку двох основних складових системи обліку – організації облікового персоналу та інформаційного моделювання економічних об'єктів і зв'язаного з ним поглиблення їх орієнтації на цілі посилення економічної безпеки - створює інтеграція функції обліку з іншими функціями управління підприємством - контролем, аналізом, регулюванням.

3. Практичні шляхи інтеграції обліку з іншими функціями управління передбачають зосередження сукупності означених функцій і персоналу у відділах, що безпосередньо здійснюють управління економічними процесами, таких основних сфер діяльності підприємства як інвестиції, фінансове та матеріальне забезпечення, виробництво, збут. Це, з одного боку, суттєво посилить щільність зв'язків між економістами різної функціональної спеціалізації, з другого - покращить їх взаємодію з оперативно-виробничим персоналом відділів з усіма позитивними наслідками, що з цього випливають.

4. Некритично запозичений зарубіжний підхід до поділу бухгалтерського обліку на фінансовий та управлінський є необгрунтованим і протиставляє облік управлінню в цілому. Представлення фінансового обліку як неуправлінського безпідставно, бо господарські операції з фінансовими інвестиціями, кредитами, розрахунками, тощо динамічні за своєю суттю, вони є об'єктами, у відношенні яких актуальна, може, навіть, у першу чергу, проблема економічної безпеки. Для ефективного управління ними необхідно виконання, як мінімум, двох умов - забезпечення вірогідності інформації та високої оперативності контролю і регулювання відхилень, насамперед, у превентивному режимі. Облік не можна в принципі поділяти на управлінський і неуправлінський. Зміст його існування складається саме в тім, щоб у взаємодії з іншими функціями управління забезпечити економічну стійкість, безпеку підприємства.

5. Системна економічна діяльність підприємства повинна відображатися в адекватній інформаційній моделі, яка має бути підкорена інтересам оперативного, поточного і стратегічного управління. Можливості поглиблення інформаційної моделі створюють рекомендації, що передбачають зосередити в синтетичному обліку і деталізувати в аналітичному витрати на матеріальне забезпечення; групувати на рахунках класу 8 “Витрати по елементах” відхилення від норм витрат матеріалів і розцінок на оплату праці за центрами їх виникнення, причинами, центрами відповідальності. Рекомендації дозволяють також чітко відокремити в аналітичному обліку на рахунках класу 9 “Витрати діяльності” витрати різних цільових напрямків, що виникають у зв'язку з залучанням сторонніх структур для надання послуг, які не завжди піддаються контролю реальності виконання робіт та оцінки їхньої вартості і потребують посиленого контролю з метою запобігання фіктивних операцій і розкрадання коштів шляхом їх переведення в готівку.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Паламарчук А.И. Организационная интеграция функций управления в системе обеспечения зкономической безопасности предприятий // Тр. Одесско-го политех. ун-та: Научн. и произв.-техн. сб. по техн. и естеств. наукам. Випуск 3(9)- Одесса: 1999. - С.247-251.

2. Паламарчук 0.І. Класифікація загроз економічної безпеки підприємств
//3б. наук. праць Одеського держ. екон. ун-ту. Випуск 3 - Одеса: ОДЕУ. - 1999. - С.63-68.

3. Паламарчук 0.І. Принципи формування системи господарського обліку -аспект економічної безпеки // 3б. наук. праць Одеського держ. екон. ун-ту. Випуск 4 - Одеса: ОДЕУ - 1999. - С. 179-183.

4. Паламарчук А.И. Ориентация учета на цели обеспечения экономической безопасности предприятий - общий подход // Экономические инновации: Структурные и институционные преобразования в переходной зкономике. Сб. научн. раб. - Одесса: Ин-т пробл. рынка и экон.-экол. иссл. НАН Украины, 1999. -С.95-102.

5. Паламарчук А.И. Углубление управленческой ориентации учета в интере-сах обеспечения экономической безопасности предприятий // Тр. Одесского по-литех. ун-та: Научн. и произв.-техн. сб. по техн. и естеств. наукам.Выпуск 1(10) – Одесса: 2000.-С.256-260.

6. Валуев Б.И., Паламарчук А.И. Возможность углубления интеграции данных оперативного и бухгалтерского учета в основных центрах угроз зкономической безопасности предприятий // Тр. Одесского политех. ун-та: Научн. и произв.-техн. сб. по техн. и естеств. наукам. Выпуск 2(11) - Одесса, 2000. - С.218-221.

Особистий внесок автора: визначено шляхи інтегрування різних видів господарського обліку.

7. Паламарчук 0.І., Сініцина ТА. Класифікація об'єктів управління промислового підприємства // 3б. наук. праць Одеського держ. екон. ун-ту. Випуск 7 - Одеса: ОДЕУ. - 2000. - С.294-297.

Особистий внесок автора: поглиблено класифікацію організаційних структур підприємства, що є центрами загроз економічній безпеці.

8. Паламарчук 0.І. Завдання обліку в забезпеченні економічної безпеки підприємств // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. - Одеса, 2000. - №1. - С.236-240.

9. Паламарчук 0.І. Загрози економічній безпеці підприємницької діяльності // 3б. тез доповідей міжнар. наук.-практ. конф. “Підприємництво в Україні: проблеми і шляхи розвитку”. - Львів: ДУ “Львівська політехніка”, 2000. - С.64-65.

10. Паламарчук 0.І. Бухгалтерський облік у запобіганні загроз економічній безпеці підприємств // 3б. тез доповідей наук. конф. - Одеса: ОДЕУ, 2000. - С.110.

11. Паламарчук А.И. Общий подход к ориентации системы управления на цели обеспечения зкономической безопасности предприятий // Матеріали VI Міжнар. наук.-практ. конф. Теорія управління організацією: стан та перспективи. - Київ-Трускавець: НТУУ “КПІ”; КНЕУ; ДДПУ, 2000. - С.137-138.

АНОТАЦІЯ

Паламарчук 0.І. Принципи і форми інтеграції функції обліку в посиленні економічної безпеки промислових підприємств. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 - Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Східноукраїнський національний університет, Луганськ, 2001 р.

Дисертація містить дослідження теоретичних і методичних положень у галузі бухгалтерського обліку, що проведено в інтересах поглиблення його орієнтації на цілі відвертання та послаблення загроз економічній безпеці промислових підприємств. Об'єктом дослідження обрано існуючу систему організації бухгалтерського обліку промислового підприємства, предметом - принципи і форми інтеграції обліку з іншими функціями управління у відвертанні загроз безпеці. Обгрунтовано необхідність інтеграції функції обліку з функціями планування, контролю, аналізу, регулювання. Обгрунтовано і запропоновано організаційні та інформаційні рішення, що створюють умови суттєвого поглиблення орієнтації обліку на цілі посилення економічної безпеки підприємств. Показано, що інтеграція функції обліку з іншими функціями управління підприємством передбачає зосередження сукупності функцій і персоналу у відділах, що безпосередньо здійснюють управління економічними процесами таких основних сфер діяльності підприємства як інвестиції, фінансове та матеріальне забезпечення, виробництво, збут.

Основні теоретичні та методичні результати роботи використані в системі ГУБОЗ МВС України, в КРУ Державної контрольно-ревізійної служби України по Одеській області, в навчальному процесі в Одеському державному економічному університеті, в ВАТ “Одеський завод “Центролит”.

Ключові слова: облік, економічна безпека, загрози, інтеграція, підприємство, управління, інформаційна модель.

АННОТАЦИЯ

Паламарчук А.И. Принципы и формы интеграции функции учета в усилении экономической безопасности промышленных предприятий. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 - Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Восточноукраинский национальный университет, Луганск, 2001 г.

Диссертация содержит исследование теоретических, методологических и методических положений в области бухгалтерского учета, проведенное в интересах углубления его ориентации на цели обеспечения экономической безопасности промышленных предприятий.

В контексте решаемой в диссертации задачи оценены результаты, полученные в разное время исследователями-предшественниками, очерчен круг дискуссионных и нерешенных вопросов, требующих глубокой научной проработки.

Разработана классификация экономических объектов и организационных структур - центров возникновения угроз. Обоснованно значение предпосылок, необходимых для развития учета, упорядочена их классификация.

Обоснованна предпочтительность и выработана логика системного подхода к интеграции учета с другими функциями управления в интересах его ориентации на цели обеспечения экономической безопасности.

Усилены акценты на проблеме обеспечения экономической безопасности в целях и главных задачах учета. Исходя из неизбежного усиления интеграционных процессов в управлении предприятием, показано, что задачи учета нужно ставить не от отдельно взятой функции учета, а от проблемы обеспечения безопасности предприятия. Сформулированы задачи, подчиняющие учет интересам целостной системы управления предприятием, в том числе целям предотвращения и ослабления экономических угроз. Усилены акценты в этом направлении в принципах, на которых должна строиться и функционировать система бухгалтерского учета - совершенствование организация учетного персонала, углубление информационных моделей экономических объектов.

Обоснована необходимость интеграции функции учета с функциями планирования, контроля, анализа, регулирования в двух главных направлениях - в организации работы персонала и в области информационного моделирования.

Разработана модель организационной структуры аппарата управления предприятием, предусматривающая создание экономических секторов и глубокое их взаимодействие с оперативно-производственным персоналом в отделах - финансовом, инвестиций, материального обеспечения, управления производством, сбыта, непосредственно осуществляющих экономические процессы в соответствующих сферах деятельности и использующих связанные с ними ресурсы.

Приведены доказательства и сделан вывод, что некритически перенесенный в отечественную теорию и практику вузовской подготовки бухгалтеров зарубежный подход к разделению бухгалтерского учета на финансовый и управленческий необоснован и противопоставляет его управлению в целом. Обоснованно, что учет нельзя в принципе делить на управленческий и неуправленческий. Смысл его существования состоит именно в том, чтобы во взаимодействии с другими функциями управления обеспечить экономическую устойчивость, безопасность предприятия.

В свете такого видения цели учета обосновано, что системная деятельность предприятия должна отражаться в адекватной системной информационной модели, подчиненной интересам оперативного, текущего и стратегического управления.

Установлены слабые места в положениях (стандартах) ведения бухгалтерского учета, разработаны методические рекомендации, позволяющие расширить информационные возможности учета.

Теоретические и методические результаты работы нашли практическое применение в системе ГУБОП МВД Украины, в КРУ государственной контрольно-ревизионной службе по Одесской области, в учебном процессе в Одесском государственном экономическом университете, в ОАО “Одесский завод “Центролит”.

Ключевые слова: учет, экономическая безопасность, угрозы, интеграция, предприятие, управление , информационная модель.

АNNОТАТIОN

Palamarchuk 0.I. Principles and forms of the integration оf accounting in order to imperfect economical security of industrial enterprises. – Manuscript.

Thesis for a candidate’s degree by a speciality 08.06.04 – Accounting, analyses and auditing. Eastukrainian National University of the Ministry of education and science of Ukraine, Lugansk, 2001.

The dissertation is aimed at the investigation of theoretical and methodical provisions in the branch of accounting and bookkeeping with the goal to perfect its orientation in order to reduce and prevent the threats for economic security of industrial


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МІКРОБНА ЕКОСИСТЕМА КИШЕЧНИКА ДІТЕЙ, НОВІ ПІДХОДИ ДО ЇЇ ОЦІНКИ ТА КОРЕКЦІЇ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Автореферат - 47 Стр.
ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ПОЗИКОВИХ КОШТІВ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 21 Стр.
РОСІЙСЬКИЙ ІСТОРИКО-ФАНТАСТИЧНИЙ РОМАН 90-Х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 21 Стр.
ВПЛИВ ПЕДАГОГІЧНОГО СПІЛКУВАННЯ НА ПРОФЕСІЙНУ ПІДГОТОВКУ СТУДЕНТІВ МУЗИЧНИХ УЧИЛИЩ - Автореферат - 28 Стр.
ВИСОКОТЕМПЕРАТУРНА ТЕПЛОПРОВІДНІСТЬ МОЛЕКУЛЯРНИХ КРИСТАЛІВ - Автореферат - 21 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ РАМНО-анкерноГО КРІПЛЕННЯ ПІДГОТОВЧИХ ВИРОБОК В УМОВАХ ВУГІЛЬНИХ ШАХТ ДХК “Шахтарськантрацит” - Автореферат - 18 Стр.
СУРФАКТАНТНА СИСТЕМА ЛЕГЕНЬ І КОРЕКЦІЯ ІЇ ПОРУШЕНЬ ПРЕПАРАТОМ ПРИРОДНОГО СУРФАКТАНТУ “СУКРИМ” У ХВОРИХ З СИНДРОМОМ ГОСРТОГО ЛЕГЕНЕВОГО УШКОДЖЕННЯ - Автореферат - 24 Стр.