У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РОЗДІЛ З Тернопільська академія народного господарства

Шевчук Віра Романівна

УДК 657.422.1 (477)

Аналітичне забезпечення раціоналізації грошових потоків підприємств

(на прикладі меблевого виробництва України)

Спеціальність 08.06.04. – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Тернопіль – 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі обліку і аудиту Львівського національного університету імені Івана Франка.

Науковий керівник - кандидат економічних наук, доцент

Нашкерська Галина Володимирівна,

Львівський національний університет імені Івана Франка

Міністерства освіти і науки України

доцент кафедри обліку і аудиту

Офіційні опоненти - доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України,

Шкарабан Степан Іванович,

Тернопільська академія народного господарства,

завідувач кафедри економічного аналізу

- кандидат економічних наук, доцент,

Бачинський Василь Іванович,

Львівська комерційна академія Укоопспілки,

доцент кафедри бухгалтерського обліку

Провідна установа - Одеський державний економічний університет

Міністерства освіти і науки України

кафедра бухгалтерського обліку і аудиту, м. Одеса

 

Захист дисертації відбудеться 6 березня 2001р. о 11 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 58.082.01 в Тернопільській академії народного господарства за адресою: 46004, м.Тернопіль, вул.Львівська, 11, ауд. № 1300.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Тернопільської академії народного господарства.

Автореферат розісланий 5 лютого 2001 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент З.В. Задорожний

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми. Перехід до ринкових відносин в Україні супроводжується фінансовою кризою, результатом якої є погіршення фінансового стану підприємств. Загальна неплатоспроможність суб’єктів господарювання – один з найважчих наслідків кризи, що обумовлює неспроможність підприємств як фінансових партнерів і перешкоджає здійсненню їх господарсько-фінансової діяльності.

Функціонування підприємства – це складний динамічний процес, що є результатом неперервного циклічного руху грошових коштів. Однією із проблем, що виникають перед підприємствами в сучасних умовах, є відновлення і збереження динаміки циклів операційної, інвестиційної і фінансової діяльності, що є запорукою необхідної ліквідної позиції підприємства і реалізації його попиту на кошти. Вирішення цієї проблеми неможливе без глибоких досліджень економічних механізмів, що визначають грошові потоки кожного окремого суб’єкта господарювання. Складність ситуації полягає і в тому, що проблеми фінансового розвитку на мікрорівні перебувають у тісному зв’язку з проблемами макроекономічного регулювання. Таким чином, існує нагальна потреба в розробці методики дослідження грошових потоків, підвищенні наукової обґрунтованості прийняття фінансових рішень в умовах нестабільності та ризику, розробці системи аналітичних і модельних засобів управління коштами. Необхідність в організації економічного аналізу грошових потоків на підприємствах обумовлена існуванням практичних потреб фінансового управління, що стоять на рівні проблеми виживання окремих підприємств, галузей і виходу із кризового стану економічної системи в цілому.

Питання теорії та практики економічного аналізу грошових потоків висвітлюються ширше в роботах зарубіжних авторів і частково у вітчизняних спеціалізованих виданнях. Свій внесок у розробку аналітичного забезпечення управління грошовими потоками зробили вітчизняні економісти: Бланк І.О., Голов С. Ф., Литвин Б. М., Мних Є.В., Нусінов В. Я., Суторміна В. М., Унковська Т. Є., Фаріон І. Д., Федорович Р. В., Шкарабан С. І. та інші. Водночас у вітчизняному доробку бракує окремих комплексних завершених досліджень з питань управління грошовими потоками, які б розширили межі традиційного аналізу, сформували конкретні підходи до розробки аналітичного забезпечення управління ними, запропонували конкретні шляхи виходу підприємств із стану неплатоспроможності тощо.

Із зарубіжних – поряд з виданнями з фінансового менеджменту американських авторів Блока С. Б., Ван Хорна Дж. К., Поукока М. А., Сігела Дж. Г., Стоуна Д., Тейлора А. Х., Хірта Дж. А., Хітчінга К., Холта Р. Н., Шима Дж. К., Шілінглоу Г. та багатьох інших – заслуговують на увагу дослідження французьких економістів (Колас Б., Перар Ж., Ру Д., Сульє Д.), в яких автори ширше оперують показниками грошових потоків, використовують цілком інший підхід до категорії “кошти”, що зумовлено існуванням концепції фінансової рівноваги у французькій школі фінансового менеджменту. В цей же ж час наявні в економічно розвинутих країнах розробки методичного інструментарію управління грошовими потоками не є цілком придатними для практичного використання у вітчизняних умовах.

Очевидно, що брак досвіду функціонування підприємств України в ринкових умовах, недостатнє вирішення проблеми управління їх грошовими потоками як в методологічному, так і в прикладному аспектах призводять до того, що у вітчизняній практиці обліку і аналізу рух коштів практично не береться до уваги. Це зумовлює ігнорування найбільш важливої – динамічної частини бізнесу і породжує низку серйозних проблем, пов’язаних з необґрунтованістю та хаотичністю управління і загостренням загальної проблеми неплатежів.

У зв’язку з цим тема дисертаційної роботи, в якій сформульовано теоретичні положення та розроблено практичні рекомендації щодо формування системи аналітичного забезпечення раціоналізації грошових потоків підприємств, є актуальною.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Львівського національного університету імені Івана Франка і належить до державно-бюджетної теми “Діагностика і підтримка ділового партнерства господарюючих систем” (номер державної реєстрації 0197V017009). Роль автора у виконанні науково-дослідних робіт полягає в обґрунтуванні проблем функціонування грошових потоків в умовах ринкового реформування економіки та в розробці пропозицій щодо вдосконалення методики економічного аналізу грошових потоків підприємств.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка науково-методологічних положень стосовно вдосконалення методики і організації економічного аналізу грошових потоків підприємств, що охоплює побудову моделі аналітичних досліджень та з’ясування особливостей їх проведення в цілях раціоналізації грошових потоків меблевиробничих підприємств України. Для досягнення цієї мети у дисертації поставлено такі завдання науково-методичного і прикладного характеру:

- критично оцінити теоретико-методичні засади категорії грошового потоку та уточнити економічний зміст поняття “грошові потоки”;

- дослідити закономірності та особливості формування грошових потоків у меблевому виробництві, визначити напрями їх вдосконалення;

- теоретично обґрунтувати проблеми та з’ясувати передумови щодо необхідності раціоналізації грошових потоків підприємств в Україні;

- проаналізувати діючу методику економічного аналізу грошових потоків підприємств, дати їй оцінку та виявити шляхи її вдосконалення;

- розробити модель аналізу грошових потоків, що містила б загальні принципи, напрями його проведення;

- подати теоретичні та практичні рекомендації щодо формування організаційних структур аналізу грошових потоків на підприємстві.

Об’єктом дослідження дисертаційної роботи є грошові потоки меблевиробничих підприємств України.

Предметом дослідження дисертаційної роботи є система аналітичного забезпечення раціоналізації грошових потоків підприємства.

Методи дослідження. Методологія дослідження ґрунтується на загальних наукових методах пізнання, принципах системного аналізу, теоріях ринкової економіки. Теоретичною і методологічною основою роботи є вчення про наукові методи пізнання, фундаментальні праці вітчизняних та зарубіжних економістів з питань обліку, економічного аналізу та фінансового менеджменту, закони України, укази Президента, постанови Кабінету Міністрів України. У процесі проведення досліджень та обґрунтування висновків і рекомендацій опрацьовано спеціальну літературу з питань меблевого виробництва, дані про роботу меблевих підприємств, матеріали їх бухгалтерського обліку і звітності.

Для вирішення поставлених задач протягом дослідження застосовувалися системний підхід, комплексність, моделювання, логічні прийоми аналізу, в т. ч. порівняння і балансова ув’язка та ін.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

- уточнено зміст понять “грошовий потік” і “грошові потоки”;

- запропоновано загальну модель аналізу грошових потоків, що містить загальні принципи та напрями його проведення;

- визначено напрями та порядок проведення ретроспективного аналізу грошових потоків підприємств, внесено рекомендації щодо більш повного розкриття інформації у фінансовій звітності;

- визначено та досліджено резерви підвищення платоспроможності підприємств в Україні, зокрема обґрунтовано підхід до аналізу дебіторської заборгованості, що вперше базується на обрахунку непрямих втрат у грошовому потоці, виходячи з врахування факторів часу, інфляції та зростання цін у галузі, та запропоновано кредитну політику підприємства на основі даного підходу;

- виділено стратегічний аналіз грошових потоків та розроблено імітаційну модель, що дозволяє досягти збалансування грошових надходжень і витрат в будь-якому перспективному періоді на основі врахування впливу великої кількості подій (утворення чи погашення дебіторської (кредиторської) заборгованостей, нарощування (скорочення) обсягів виробництва, оподаткування бартерних операцій тощо) на грошовий залишок і кінцеві фінансові результати (фінансовий стан) підприємства;

- запропоновано вдосконалену методику оперативного аналізу руху коштів, з використанням якої вдається уникати надмірних флуктуацій грошового потоку за рахунок розробки оптимізованого фінансового завдання і щоденного контролю за його виконанням;

- запропоновано варіанти організаційних структур аналізу грошових потоків на підприємстві, в тому числі розроблено методичні підходи до формалізованого проектування виділених аналітичних задач на базі сучасних інформаційних систем.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що обґрунтовані в дисертації теоретичні рекомендації та розроблені методичні положення з раціоналізації грошових потоків доведено до практичної реалізації. Впровадження пропозицій і рекомендацій, розроблених в дисертації, дозволяє забезпечити фінансове керівництво аналітичною інформацією для прийняття раціональних рішень з управління грошовими потоками, що в кінцевому підсумку сприятиме підвищенню платоспроможності підприємств.

Основні положення дисертації можуть бути використані у навчальному процесі, в тому числі в курсах “Економічний аналіз”, “Управлінський та фінансовий аналіз”, “Управлінський облік” та ін. (довідка №1912-14 від 23.05.2000 р.).

Результати дисертаційного дослідження використано в практичній діяльності аналітичної роботи на ВАТ “Явір” (довідка №05-22/4 від 22.05.2000 р.) та на ВАТ МК “Стрий” (довідка №147/2 від 17.05.2000 р.).

Особистий внесок здобувача.Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача. Конкретний внесок здобувача в ці праці вказано в авторефераті, в переліку основних публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Результати наукового дослідження обговорювались на засіданнях та наукових семінарах кафедри обліку і аудиту Львівського національного університету імені Івана Франка. Головні положення дисертації доповідалися та одержали позитивні відгуки на щорічних звітних наукових конференціях викладачів та аспірантів економічного факультету упродовж 1995 – 2000 рр. та на науково-практичних конференціях: “Становлення національної економіки України” (Львів, 1995 р.), “Економіка України: сучасні проблеми та перспективи розвитку” (Львів, 1997 р.), конференції, присвяченій 25-річчю кафедри економічного аналізу і 30-річчю інституту бухгалтерського обліку і аудиту в Тернополі (Тернопіль, 1996 р.) та на міжнародному економічному літньому семестрі “Інтереко” (Трускавець, 1996 р.).

Публікації. Результати дисертаційного дослідження викладені в 11 наукових працях загальним обсягом 2,6 друкованого аркуша, з них 7 статей у наукових фахових виданнях. Обсяг частки дисертанта в опублікованих працях становить 2,4 д. а.

Обсяг і структура роботи. Дисертація викладена на 222 сторінках, включає 22 рисунки на 13 сторінках, 9 таблиць на 7 сторінках. Список використаних джерел налічує 182 найменування і розміщений на 15 сторінках. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та 6 додатків, розміщених на 33 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної для дослідження теми, визначені мета та основні завдання роботи, предмет та об’єкт дослідження, наукова новизна та практичне значення розроблених рекомендацій.

У першому розділі – “Проблеми та необхідність раціоналізації грошових потоків підприємств” розкривається суть грошових потоків виходячи з тлумачень категорій "кошти", "грошовий потік", "грошові потоки" різними школами економічної аналітики, з’ясовуються особливості формування грошових потоків у меблевиробництві, визначаються передумови, що склались в Україні для раціоналізації грошових потоків підприємств.

У першому підрозділі дисертант відзначає неоднозначність тлумачення понять "кошти", "грошовий потік", "грошові потоки" в екомічній літературі. Разом з тим дисертантом зазначається, що вітчизняні аналітики почали широко оперувати терміном "грошовий потік" лише з початком ринкового реформування української економіки. За ринкових умов поява терміну "грошовий потік" поряд з існуванням категорії коштів є цілком оправданою. Адже термін "грошовий потік" розкриває динамізм підприємницької діяльності, де грошові надходження і вибуття мають постійний характер, йдуть безперервними потоками. Лише в балансі підприємства його кошти показані на певну дату.

В дисертації проаналізовано тлумачення суті грошового потоку різними школами фінансового менеджменту. Автором встановлено, що відмінності у визначенні категорії грошового потоку, що існують в англо-американській та французькій школах, пов’язані з різними підходами до визначення категорії коштів. В Україні ж на сьогодні при означенні поняття грошових потоків слід керуватися НП(С)БО 4, де під грошовими потоками розуміють надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів. Однак дисертант доходить висновку, що жоден з існуючих підходів до визначення поняття "грошовий потік" не виключає один одного, а навпаки – доповнює, адже вжитий відособлено і без певних характеристик цей термін не несе значного змістового навантаження. У зв'язку з цим автор пропонує використовувати різні показники грошових потоків у залежності від тих чи інших аналітичних потреб.

Далі у дисертації обгрунтовано, що формування грошових потоків кожного окремого підприємства визначається, в основному, специфікою його операційного циклу, яка, в свою чергу, залежить від певних галузевих особливостей. Отож у роботі досліджено операційний цикл великого деревообробного комбінату з виходом на виробництво меблів. Це дозволило вказати на всі "за" чи "проти" децентралізації меблевого виробництва, а також краще проаналізувати шляхи та резерви вдосконалення структури операційного циклу меблевиробничих підприємств виходячи з необхідності у раціоналізації їх грошових потоків та підвищенні платоспроможності. На думку дисертанта в цілях вдосконалення руху коштів у меблевому виробництві необхідною є, на сьогодні, його децентралізація, що дозволить:

збільшити оборотність вкладених коштів через зменшення кількості етапів операційного циклу та його довготривалості;

залучити інвестиційні кошти для здійснення модернізації, що є більш реальним на окремому спеціалізованому меблевому підприємстві;

уникнути непрямих втрат у грошовому потоці через відсутність великих запасів готової продукції та наявність значної дебіторської заборгованості.

У другому підрозділі реферованого розділу в якості основної передумови раціоналізації грошових потоків підприємств в Україні визначено нездатність господарюючих суб’єктів генерувати позитивний грошовий потік від операційної діяльності. Виходячи з цього дисертантом визначено та проаналізовано систему факторів, що визначають грошові потоки вітчизняних підприємств.

Поділ визначених дисертантом факторів на зовнішні і внутрішні є умовним, оскільки існує зворотній зв'язок: криза на макрорівні спричиняє кризу на мікрорівні і навпаки. Таким чином на сучасному етапі особливої актуальності набувають дослідження, спрямовані на розробку аналітичного забезпечення управління грошовими потоками підприємств в умовах нестабільного зовнішнього середовища.

Автором зроблено висновок, що нерозробленість проблем з управління грошовими потоками у вітчизняних умовах і, як наслідок, ігнорування об’єктивних закономірностей та галузевих особливостей їх руху в практиці обліку та економічного аналізу діяльності підприємств визначили потребу у:

широкому залученні в практику економічного аналізу підприємств показників грошового потоку, як вимірників фінансової стійкості, платіжної стабільності та нормальної платоспроможності;

узагальненні об’єктивних та вивченні галузевих закономірностей грошових потоків та врахування їх в практиці обліку та аналізу підприємств;

визначенні потоків облікової, в тому числі оперативної облікової інформації для формування своєчасного та повного інформаційного забезпечення аналізу руху коштів підприємств;

розробці та вдосконаленні методики аналізу грошових потоків, що повинна здійснюватися виходячи з реального фінансового стану підприємств, а також враховувати об'єктивні фактори трансформаційного періоду, що визначають рух коштів вітчизняних господарюючих суб’єктів в сучасних умовах.

У другому розділі – “Методика аналізу грошових потоків підприємств і напрями її вдосконалення” дисертантом визначено теоретико-методичні та практичні підходи до розробки системи аналітичного забезпечення раціоналізації грошових потоків підприємств, зокрема розроблено методику економічного аналізу грошових потоків з побудовою загальної моделі аналізу; подано рекомендації щодо вдосконалення ретроспективного аналізу грошових потоків та запропоновано методики стратегічного та оперативного аналізу руху коштів підприємства.

У першому підрозділі другого розділу дисертантом, шляхом критичної оцінки діючої методики економічного аналізу грошових потоків, виявлено різнобічність та різнонаправленість підходів до розробки аналітичного забезпечення управління рухом коштів підприємств. Виходячи з потреби у систематизації аналітичних процедур з раціоналізації грошових потоків, автором побудовано загальну модель аналізу, обгрунтовано загальні принципи та напрями його проведення. На основі проведених розробок запропоновано здійснювати застосування методики в цілях раціоналізації грошових потоків меблевиробничих підприємств виходячи з часового аспекту вирішення задач – тобто в межах ретроспективного, оперативного чи стратегічного аналізу. Відповідно до такого підходу запропоновано певну послідовність здійснення аналітичних досліджень на базі побудованої моделі аналізу грошових потоків за комплексами його задач (рис.2).

На думку автора, при подібному підході до дослідження грошових потоків дані ретроспективного аналізу, виконавши свою функцію забезпечення процесу прогнозування економічних параметрів діяльності підприємства, слугуватимуть при проведенні стратегічного аналізу. В свою чергу оперативний аналіз руху коштів, забезпечуючи процес щоденного управління грошовими потоками, буде враховувати тенденції ретроспективного періоду і опиратися на дані аналізу в короткотерміновій перспективі.

У наступних трьох підрозділах другого розділу автор подає методики відповідно ретроспективного, стратегічного і оперативного аналізу грошових потоків підприємств.

Як засвідчили проведені автором теоретичні дослідження, методика ретроспективного аналізу у вітчизняній економічній літературі по теперішній час зводиться до аналізу формування грошового потоку, тобто ілюстрації руху коштів в розрізі видів діяльності підприємства з виходом на кінцевий показник – зміну залишку коштів за звітний період. Ця методика покладена в основу складання звіту про рух грошових коштів, що на сьогодні регламентується НП(С)БО №4, а форма і принципова схема складання звіту про рух коштів детально описана у зарубіжній і вітчизняній літературі.

Однак, крім даних звіту про рух грошових коштів, що офіційно публікуються та не становлять комерційної таємниці підприємства, фінансове керівництво потребує більш детальної та точної інформації, пов’язаної з рухом коштів необхідної для внутрішніх управлінських потреб. Виходячи з цього автором було поставлено за ціль поглибити існуючу методику (тобто аналіз формування грошового потоку за, так званими, прямим і непрямим методами) та виділити поряд з класичними задачами ретроспективного аналізу і такі:

оцінка грошових потоків підприємства у співвідношенні з товарообмінними потоками;

визначення впливу зміни вартості активів на величину грошового потоку від операційної діяльності у звітному періоді;

аналіз внутрішніх резервів підвищення платоспроможності підприємства та шляхів підвищення ліквідності його балансу;

аналіз непрямих втрат у грошовому потоці, отриманих підприємством у звітному періоді.

В межах запропонованих задач у дисертації розроблено підхід до складання та аналізу звіту про рух грошових коштів як з використанням непрямого, так і за прямим методом (Додаток В), що дозволяє оцінити здатність підприємства до залучення грошових надходжень у порівнянні з товарообмінними (бартерними) потоками підприємства. Автор вважає, що при розробці форми звіту про рух коштів що регламентується НП(С)БО 4 слід було врахувати і те, що за умови здійснення підприємством в звітному періоді операцій товарного обміну, показник прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування міститиме частку фінансового результату від бартерних операцій та передбачити у формі звіту рядок коригувань на прибуток (збиток) від бартерних операцій. Це підвищило б аналітичну цінність звіту, дозволило б оцінити втрати у фінансовому результаті підприємства через здійснення товарообмінних операцій.

Далі у дисертації обгрунтовано, що на величину грошового потоку від операційної діяльності безпосередній вплив мають здійснені підприємством у звітному періоді уцінки та дооцінки об’єктів необоротних активів (згідно НП(С)БО 7 і 8), стосовно чого автором зроблено висновки та подано рекомендації щодо коректного відображення даних операцій у фінансовій звітності.

Щодо наступного блоку завдань - аналізу резервів підвищення платоспроможності і шляхів покращення структури балансу з точки зору його ліквідності, то виходячи з проведених автором досліджень, для меблевиробничих підприємств найсуттєвішим на даному етапі резервом підвищення платоспроможності є дебіторська заборгованість. В зв'язку з цим у дисертації запропоновано доповнити ретроспективний аналіз грошових потоків обрахунком непрямих втрат у грошовому потоці, яких зазнало підприємство на певну дату через відволікання коштів у дебіторській заборгованості. Для цього автором пропонується здійснювати перерахунок величин заборгованостей залежно від усередненої ставки за депозитами (яку пропонував банк, що обслуговує дане підприємство, у відповідному періоді), середнього рівня інфляції для боргу відповідного терміну давності та рівня зростання цін у певній галузі.

Оскільки нарахування відсотків за депозитними вкладеннями здебільшого здійснюються за простим процентом, автором пропонується використати при обрахунках втрат у грошовому потоці S відповідну формулу:

(1)

де S0 - сума заборгованості, тис.грн.;

Д - ставка за депозитами, %;

N - термін заборгованості, місяців.

З врахуванням індексу інфляції Ii та рівня зростання цін у галузі Gi формула набуде вигляду:

(2)

За результатами проведених досліджень щодо аналізу непрямих втрат у грошовому потоці підприємствами-меблевиробниками автором зроблено висновок, що завданням підприємства повинно бути дотримання оптимальної кредитної політики, яка, в свою чергу, залежить від конкретних операційних умов відповідного господарюючого суб'єкта. Для вітчизняних виробничих підприємств автором розроблено кредитну стратегію, що базується на розрахунку так званої межі непрямої беззбитковості, тобто максимального терміну товарного кредиту, який може дозволити собі продавець за відповідного рівня рентабельності, діючої ставки за депозитами і рівня інфляції. Такий аналіз базується на припущенні, що підприємство погоджується отримувати непрямі втрати у грошовому потоці (через надання товарного кредиту) лише до тієї межі, доки вони не перевищать планований прибуток від реалізації певної продукції.

За результатами ретроспективного аналізу автором пропонується прийняти конкретні заходи щодо підвищення ліквідності балансу підприємств (у випадку їх неплатоспроможності), що передбачає зміну стратегії підприємств в короткостроковій перспективі, та є предметом наступних досліджень - фінансового прогнозування грошових потоків і невід'ємного від нього стратегічного аналізу руху коштів.

При формулюванні задач стратегічного аналізу грошових потоків автор пропонує виходити з необхідності вирішення двох класів управлінських проблем: статичної проблеми забезпечення підприємств коштами та динамічної проблеми управління грошовими потоками підприємств. Відповідно пропонується побудувати стратегічний аналіз грошових потоків на використанні двох груп методів: статичних та динамічних. У дисертації доведено, що більш ефективними, такими, що дозволяють розрахувати показники перспективної платоспроможності підприємства з врахуванням сукупності факторів є динамічні методи та моделі аналізу. Дисертант доходить висновку, що в умовах нестабільного макроекономічного оточення та внаслідок кризових процесів на вітчизняних підприємствах, коли не можна цілком покладатися на збереження тенденцій минулих періодів у майбутньому (зокрема, на дані звіту про рух грошових коштів), стратегічний аналіз грошових потоків найбільш коректно здійснювати на основі імітаційного моделювання. Іміта-ційні моделі відображають реальну діяльність підприємства через опис грошо-вих потоків (надходжень і виплат) як подій, що відбуваються в різні періоди часу.

У дисертації запропоновано імітаційну модель, що дозволяла б, крім врахування дебіторської і кредиторської заборгованостей, розмежовувати грошові і бартерні операції, а також брати до уваги особливості податкового законодавства в Україні. У додатку Е розглянуто роботу запропонованованої імітаційної моделі на конкретному прикладі – за даними операційної, інвестиційної та фінансової діяльності ВАТ "Явір" в деякому перспективному періоді з використанням табличного процесора MS Exel. За результатами моделювання виявлено реальні резерви та запропоновано конкретні шляхи для налагодження безперебійної роботи товариства та підвищення його платоспроможності.

Життєва важливість економічної категорії коштів у функціонуванні підприємства та потреба у вирішенні задач з управління коштами в реальному режимі часу зумовили необхідність у виділенні оперативного економічного аналізу грошових потоків в окремий напрямок досліджень з реалізацією наступних основних задач: аналіз поточної платоспроможності; аналіз резервів підтримання поточної платоспроможності; коректування (вирівнювання) платежів з ціллю уникнення надмірних флуктуацій грошового потоку; аналіз шляхів використання тимчасово вільних грошових активів; аналіз резервів прискорення обороту грошових активів.

У дисертації запропоновано на кожне число місяця визначати певне оптимізоване фінансове завдання - аналітичний орієнтир, який повинен задавати необхідну суму грошових надходжень для збалансування їх з плановими витратами, що має оперативно корегуватися у випадку утворення резерву чи дефіциту коштів. За рахунок розробки оптимізованого фінансового завдання вирішується одна з важливих задач оперативного аналізу грошових потоків – вирівнювання платежів з ціллю уникнення надмірних флуктуацій грошового потоку. Водночас за даним показником можна щоденно аналізувати платоспроможність підприємства. Для цього у дисертації розроблено відповідні оперативні аналітичні відомості.

У третьому розділі – “Організація аналізу грошових потоків підприємств” з’ясовується організаційне вирішення аналізу грошових потоків згідно з розробленою дисертантом методикою, подаються методичні підходи до формалізованого проектування виділених аналітичних задач на базі сучасних інформаційних систем.

У першому підрозділі третього розділу дисертант пропонує розглядати організацію аналізу грошових потоків і в її вузькому, і більш ширшому розумінні. З одного боку в якості організації автор пропонує розуміти елемент методики аналізу, з другого - засіб впорядкування всіх елементів системи аналізу (кадри, принципи, методи (прийоми), техніка, методика, процес, вхідна і вихідна інформація) в просторі і часі.

В якості елемента методики аналізу організація виступає як сукупність відділів і служб в апараті управління підприємством, а також посадові особи, що беруть участь в аналітичній роботі. Подібну структуру автор пропонує будувати виходячи з наявних (доцільних) на підприємстві фінансових служб, підрозділів, працівників, тобто в певній системі управління фінансами. Виходячи з цього автором розроблено конкретні варіанти щодо проектування задач аналізу грошових потоків в межах організаційних структур фінансових управлінь для меблевиробничих підприємств як за умови їх реструктуризації, так і у випадку вдосконалення організаційних структур управління; запропоновано схему розподілу обов’язків із здійснення аналізу грошових потоків на базі фінансового відділу підприємства.

При проектуванні організації аналізу в її ширшому розумінні важливим є виділення і ув’язка всіх елементів системи аналізу. В зв’язку з цим автор пропонує розглядати аналіз грошових потоків як систему, на вхід якої із зовнішньої сфери надходять вихідні для аналізу дані (вхідний інформаційний потік), а на виході – результати обробки цих даних (вихідний інформаційний потік). В якості критеріїв ефективності функціонування подібної системи автором визначено максимум обсягу необхідної аналітичної інфомації при мінімальній величині сукупних витрат на її отримання. Крім того, при прийнятті рішення щодо варіанту організації аналізу грошових потоків автор пропонує виходити з вартісної оцінки вихідного (аналітичного) інформаційного потоку, тобто розрахунку апріорного грошового ефекту, який можна отримати в системі фінансового менеджменту при використанні аналітичної інформації про рух грошових коштів.

В другому підрозділі третього розділу автор подає теоретичні та практичні рекомендації щодо проектування задач аналізу грошових потоків на базі сучасних інформаційних систем. В результаті дисертант доходить висновку, що впровадження задач аналізу грошових потоків на базі інформаційних систем фінансової орієнтації вимагає: коректної постановки задач, ретельного з’ясування технічних умов їх реалізації та зваженості у виборі відповідного апаратного та програмного забезпечення.

ВИСНОВКИ

Проведене дисертаційне дослідження з питань формування системи аналітичного забезпечення раціоналізації грошових потоків підприємств дозволило виробити науково обгрунтовані положення щодо вдосконалення методики та організації економічного аналізу грошових потоків та отримати практичні результати, що спрямовані на раціоналізацію грошового обороту господарюючих суб’єктів та підвищення їх платоспроможності. Загальні висновки, одержані в результаті дослідження, такі:

1. Проведений аналіз спеціалізованої літератури показав неоднозначність тлумачення поняття "грошові потоки", що пов’язано з різними підходами до визначення категорії "кошти" в англо-американській та французькій школах. В Україні при означенні категорії грошових потоків слід керуватися П(С)БО 4, де під грошовими потоками розуміють надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів. Водночас жоден з існуючих підходів до визначення поняття грошовий потік не виключає один одного, а навпаки – доповнює, адже вжитий відособлено і без певних характеристик цей термін не несе значного змістового навантаження. Виходячи з цього вважаємо доцільним розрізняти різні показники грошового потоку виходячи з тих чи інших аналітичних потреб.

2. Формування грошових потоків кожного окремого підприємства визначається, в основному, специфікою його операційного циклу, яка, в свою чергу, залежить від певних галузевих особливостей. Для меблевиробництва в Україні основною особливістю вважаємо складність операційного циклу діяльності підприємств, оскільки в межах меблево-деревообробного комбінату може здійснюватися до 7 видів виробництв. В цілях раціоналізації грошових потоків меблевих підприємств необхідною є, на сьогодні, його децентралізація, що дозволить: збільшити оборотність вкладених коштів через зменшення кількості етапів операційного циклу та його довготривалості; залучити інвестиційні кошти для здійснення модернізації, що є більш реальним на окремому спеціалізованому меблевому підприємстві; уникнути непрямих втрат у грошовому потоці через відсутність великих запасів готової продукції та наявність значної дебіторської заборгованості.

3. В якості основної передумови раціоналізації грошових потоків підприємств в Україні пропонуємо вважати нездатність підприємств генерувати позитивний грошовий потік від операційної діяльності, що, в свою чергу, визначається як внутрішніми, так і зовнішніми факторами. Такий стан справ вимагає як прийняття відповідних заходів на загальнодержавному рівні, так і вдосконалення практики аналізу та моніторингу грошових потоків на підприємствах.

4. Розробку системи аналітичного забезпечення раціоналізації грошових потоків слід здійснювати з врахуванням вимог системного підходу і комплексного вивчення економічних явищ і процесів підприємства, що реалізуються у структурі методики економічного аналізу. Важливими завданнями у розробці методики аналізу грошових потоків є побудова загальної моделі аналізу та з’ясування загальних принципів та напрямів його проведення. Виділені блоки задач аналізу грошових потоків пропонуємо розглядати стосовно відношення їх до виду аналізу виходячи з часового аспекту вирішення – ретроспективний, оперативний і стратегічний. Відповідно до такого розподілу побудовано модель аналізу грошових потоків підприємства за комплексами його задач, яка відображає певну послідовність виконання аналітичних процедур.

5. В межах ретроспективного аналізу грошових потоків пропонуємо вирішувати крім класичних (аналіз руху коштів за прямим і непрямим методами) і додаткові задачі, що дозволить:

обґрунтувати ступінь досягнутої раціоналізації грошових потоків на підприємстві як за рахунок аналізу розрахованих показників ліквідності, так і шляхом досліджень структури отриманого грошового потоку;

оцінити грошові потоки підприємства у співвідношенні з товарообмінними потоками;

встановити і визначити вплив здійснених підприємством у звітному періоді змін у вартості активів на величину грошового потоку від операційної діяльності;

виявити внутрішні резерви підвищення платоспроможності підприємства та та намітити конкретні шляхи по усуненню кризи ліквідності.;

визначити непрямі втрати у грошовому потоці, отримані підприємством у звітному періоді.

6. Цінність запропонованої методики стратегічного аналізу для раціонування перспективних грошових потоків підприємств полягає у забезпеченні вирішення наступних проблем: визначення необхідної грошової маси для здійснення безперебійної господарської діяльності в певному заданому періоді та збалансування результуючих грошових потоків в цілях підтримання перспективної ліквідності. Використання в практиці аналізу розробленої у дисертації імітаційної моделі дозволить не лише розраховувати перспективну платоспроможність, а й виявляти внутрішні та зовнішні резерви її підвищення, визначати майбутні шляхи виходу з платіжної кризи для вітчизняних підприємств.

7. Застосування вдосконаленої нами методики оперативного аналізу на підприємствах в Україні дозволить уникати розривів між потребою в коштах та їх фактичною наявністю на певну дату завдяки розробці оптимізованого фінансового завдання; організувати ретельний аналіз поточної платоспроможності через контроль за відхиленням щоденних грошових надходжень від оптимізованого фінансового завдання; на основі щоденного аналізу виявляти резерви підвищення платоспроможності чи шляхи раціонального вкладення надлишку коштів.

8. Організаційну структуру аналізу грошових потоків пропонуємо будувати виходячи з наявних (доцільних) на підприємстві фінансових служб, підрозділів, працівників, тобто в певній системі управління фінансами. Виходячи з цього у роботі запропоновано варіанти організаційних структур фінансових управлінь для меблевиробничих підприємств у формі ВАТ та подано пропозиції щодо проектування задач аналізу грошових потоків за структурними одиницями та працівниками, як за умови реструктуризації підприємств, так і у випадку вдосконалення організаційних структур управління.

9. Ефективного розв’язання задач аналізу грошових потоків можна досягнути за умови проектування їх на базі сучасних комп’ютерних технологій. Це вимагає коректної постановки задач, ретельного з’ясування технічних умов їх реалізації та зваженості у виборі відповідного апаратного та програмного забезпечення.

Основні публікації за темою дисертації

У наукових фахових виданнях

1. В. Шевчук. Внутрішній аудит фінансово-інвестиційного циклу підприємства // Національна економіка України: проблеми становлення, перспективи. Вісник Львівського університету, серія економічна. - Вип. 27. – Львів, 1996. – С.90-92. - 0,2 д.а.

2. В. Шевчук. Аналіз руху грошових потоків і його роль у формуванні економічної політики підприємства // Україна на шляху до ринку. Вісник Львівського університету, серія економічна. - Вип. 28. – Львів, 1997. – С.118-122. - 0,2 д.а.

3. Віра Шевчук. Грошові потоки підприємства в світлі нового податкового законодавства України // Формування ринкової економіки в Україні. Науковий збірник. Вип. 2 / ЛДУ ім. І.Франка; Центр ринкознавства “Інтереко”. - Львів, 1997. С.105-107. - 0,1 д.а.

4. В.Р. Шевчук, М.О. Поляков. Моделювання рівня досяжного зростання в аналізі руху грошових потоків підприємства // Промислово-фінансові групи в Україні: проблеми створення, становлення та розвитку. Вісник Державного університету “Львівська політехніка”. - №328. - Львів: ДУЛП, 1998. – С.18-19. - 0,2 д.а., в т.ч. автора 0,1 д.а.

5. В.Р. Шевчук. Звіт про рух коштів підприємства // Світ бухгалтерського обліку. - 1998. - №12.- С.29-33. - 0,5 д.а.

6. Шевчук В. Оперативний економічний аналіз грошових потоків підприємства // Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. Вісник Державного університету “Львівська політехніка”. - №368.- Зб. наук. пр. – Вип.5. – Львів: ДУЛП, 1999.- С.47-53. - 0,4 д.а.

7. Босак А.О., Шевчук В.Р. Сучасні комп’ютерні технології аналізу грошових потоків підприємства // Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. - №405.- Зб. наук. пр. – Львів: НУЛП, 2000. С.7-14. - 0,3 д.а., в т.ч. автора 0,2 д.а.

У інших виданнях

1. Шевчук Віра. Аналіз руху грошових потоків // Збірник матеріалів Всеукраїнської наукової конференції “Становлення національної економіки України”. - Львів, 1995.- С.29-31. - 0,1 д.а.

2. Віра Шевчук. Аналітичне забезпечення раціоналізації грошових потоків підприємства // Тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 25-річчю кафедри економічного аналізу і 30-річчю інституту бухгалтерського обліку і аудиту. - Тернопіль, 1996. – С.174-177. - 0,3 д.а.

3. Є.В.Мних, В.Р.Шевчук. Раціоналізація грошових потоків у світлі цілей і завдань фінансового менеджменту (аналітичний аспект) // Теорія і практика підприємництва: проблеми вивчення та економічної просвіти в Україні. Матеріали міжнародного літнього економічного семестру “Інтереко”. - Трускавець, 29 липня - 21 серпня 1996 року. – Львів, 1997. - С.32-36. - 0,3 д.а., в т.ч. автора 0,2 д.а.

4. Віра Шевчук. Концептуальні підходи до досягнення підприємством оптимальної позиції на шкалі “ліквідність-доходність” // Економіка України: сучасні проблеми та перспективи розвитку. Зб. наук. статей. – Львів: ЛДУ, 1997.- С.58-60. - 0,1 д.а.

АНОТАЦІЯ

Шевчук В.Р. Аналітичне забезпечення раціоналізації грошових потоків підприємств (на прикладі меблевого виробництва України). - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 - “Бухгалтерський облік, аналіз та аудит”. - Тернопільська академія народного господарства, Тернопіль, 2001.

Дисертацію присвячено питанням вдосконалення методики та організації економічного аналізу грошових потоків підприємств, що охоплює побудову моделі аналітичних досліджень та з’ясування особливостей їх проведення в цілях раціоналізації грошових потоків меблевиробничих підприємств України. Значна увага в роботі приділяється дослідженням закономірностей та особливостей формування грошових потоків у меблевиробництві, з’ясуванню передумов раціоналізації грошових потоків підприємств в Україні, розробці пропозицій щодо вдосконалення методики ретроспективного аналізу та обгрунтуванню методик стратегічного та оперативного аналізу грошових потоків із з’ясуванням організаційного механізму реалізації аналітичних досліджень. Одержані результати досліджень використовуються в практичній діяльності аналітичної роботи меблевиробничих підприємств, що сприяє підвищенню їх платоспроможності.

Ключові слова: кошти, грошовий потік, раціоналізація грошових потоків, операційний цикл, платоспроможність, економічний аналіз, імітаційне моделювання.

АННОТАЦИЯ

Шевчук В.Р. Аналитическое обеспечение рационализации денежных потоков предприятий (на примере мебельного производства Украины). - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04.- “Бухгалтерский учет, анализ и аудит”. - Тернопольская академия народного хозяйства, Тернополь, 2001.

Диссертацию посвящено вопросам усовершенствования методики и организации экономического анализа денежных потоков предприятий, которое охватывает построение модели аналитических исследований и выяснение особенностей их проведения в целях рационализации денежных потоков меблевырабатывающих предприятий Украины. Значительное внимание в работе уделяется исследованиям закономерностей и особенностей формирования денежных потоков в меблепроизводстве, выяснению предусловий рационализации денежных потоков предприятий в Украине, разработке предложений по усовершенствованию методики ретроспективного анализа и обоснованию методик стратегического и оперативного анализа денежных потоков с выяснением организационного механизма реализации аналитических исследований. Полученные результаты исследований используются в практической деятельности аналитической работы меблевырабатывающих предприятий, что способствует повышению их платежеспособности.

Ключевые слова: денежные средства, денежный поток, рационализация денежных потоков, операционный цикл, платежеспособность, экономический анализ, имитационное моделирование.

АNNOTATION

Shevchuk V. R. The analytical frame for rationalization of enterprise’s cash flows (on the example of furniture production of Ukraine). - Manuscript.

The thesis for the scientific degree of Candidate of Economic Sciences in specialty 08.06.04. - Accounting, analysis and auditing. – Ternopil Academy of National


Сторінки: 1 2