У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Аналіз ринку цементу України

Реферат

Аналіз ринку цементу України

(The analysis of the market of cement of Ukraine)

Споживання цементу в країні - завжди вважалось чудовим індикатором: відразу стає зрозуміло, багато в ній будують і ремонтують чи мало. Якщо ж говорити про Україну, то нажаль якраз мало. В країнах ЄС в рік виготовляється 500 кг. на середньостатистичну душу. В Україні ж - у п'ять разів менше. Ось і не йде інвестор на цемзаводи, а отже і хорошого цементу нерядових марок (які має сенс возити далеко) всередині країни буде виготовлятись все менше. Хоча за останні місяці намітились певні зрушення на краще.в принципі є підстави сподіватись, що це не прост коливання біля положення рівноваги.

Сировина і об'єми

Сировина для цементу - вапняк і багата оксидом кремнію глина. Їх запаси на землі практично необмежені. Крім того, в якості сировини активно використовуються шлаки - доменний та енергетичний (відходи спалювання вугілля).

Випуск портландцементу (він же силікатний - найпоширенішого з цементів) у світі досяг 1,3 млрд. т на рік і за оцінками західних спеціалістів, буде зростати на стільки ж через кожні 10 років.

На початку 40-х СРСР за рівнем виробництва цементу (близько 45 млн.т на рік) вийшов на перше місце в світі і міцно утримував першість до самого свого кінця. У 1984 році в СРСР виготовлялось 129,9 млн. т цементу, в Японії - 80,9 млн.т, в США - 67 млн.т

Максимальний об'єм виробництва цементу в Україні (1988 рік) - 22,4 млн.т. Потім обсяги виробництва впали і зараз ледве не дотягуюь до 6 млн.т.

Технологія

Виготовляють цемент так. Суміш тонко помелених компонентів обпалюють до початку спкання (1400-1600 С) в печах, що представляють собою злегка нахилені, викладені вогнетривкою цеглою стальні труби діаметром 3…5 м. та довжиною кілька десятків метрів. Піч лежить на роликах і повільно обертається. Випалений продукт (цементний клінкер) після вистигання перемелюєься.

Частка сировини в собівартості продукції - 21,6%. На випалювання 1 т клінкеру потрібно 189-224,3 куб.м. природнього газу та близько 140 кВт.год. електроенергії. Їх доля у собівартості складає 45…65%, а подекуди і вище.

У всьому світі зараз переходять на так званий "сухий" спосіб виробництва цементу, у нас поки що в ходу "мокрий". "Сухий" спосіб передбачає сушку шихти (вихідної суміші) і подальший її випал, "мокрий"- випал шламу (термін, що означає вихідну суміш вологістю до 40%). Реалізація "сухої" технології дозволить українським виробникам цементу знизити затрати енергії до 150 кг умовного палива на 1 т. клінкеру проти 230 кг на 1 т при "мокрому" способі.Впровадження ліній по "сухому" способу виробництва передбачено на ВАТ "Івано-Франківськцемент", ВАТ "Балцем, ВАТ "Єнакієвський цемзавод", ВАТ "Краматорський ЦШК "Пушка".

Суб'єкти

В державному концерні "Укрцемент" об'єднано 19 підприємств, що виготовляють більш як 95% українського цементу.Розподілені вонивкрай нерівномірно Більша частина з них розташована в зоні залягання осадочних порід, головним чином на сході України:

ВАТ"БАЛЦЕМ" (м.Балаклея, Харківської обл.)

Відкрите акціонерне товариство "Балцем" (в минулому - Балаклейський цементно-шиферний комбінат) - одне з найбільших багатогалузевих підприємств України по виробництву будівельних матеріалів. Форма власності - колективна. Підприємство збудоване у 1963р.

Виробнича потужність підприємства наступна:

Клінкер - 3 172 тис. тонн Цемент - 4 026 тис. тонн Азбестоцементні листи - 300 млн. умовних плиток Азбестоцементні труби - 1200 км. умовних труб

Цемент виробляється за "мокрим" способом.

ВАТ "ДНІПРОЦЕМЕНТ" (м.Дніпродзержинськ, Дніпропетр. обл.)

Відкрите акціонерне товариство "Дніпроцемент" (Дніпродзержинський цементний! завод) - підприємство, що спеціалізується на випуску портландцементу та шлакопортландцементу за "сухим" способом виробництва. Будівництво заводу почалося уі 1929р. 1 серпня 1934р. підприємство було введено в експлуатацію з проектною потужністю! 200 тис. тонн на рік.

На 1.01.1998 року фактична потужність по виробництву цементу становить 615 тис.І тонн на рік.

Цемент виробляється за "сухим" способом.

ВАТ "ДОНЦЕМЕНТ" (м.Новоамвросіївка, Донецька обл.)

Амвросіївське відкрите акціонерне товариство "Донцемент" - одне з найстаріших. підприємств України. Початок виробництву цементу було надано більш ніж сто років тому. Перший завод збудовано у 1896р., останній - у 1953р. Підприємство постійно розширюються за рахунок введення в дію нових технологій Підприємство відоме в усьому світі, що засвідчують нагороди, отримані у Франції та Англії "За якість".

Виробнича потужність підприємства наступна:

Клінкер - 1 938 тис. тонн Цемент - 2 500 тис. тонн Азбестоцементні листи - 61,5 млн. умовних плиток Азбестоцементні труби - 2 310 км. ум. труб

Підприємство має власну сировинну базу.

Цемент виробляється за "мокрим" способом.

ВАТ "ЄНАКІЇВСЬКИЙ ЦЕМЕНТНИЙ ЗАВОД"

(м.Єнакієве, Донецька обл.)

Підприємство введено в експлуатацію у 1938 році. Основними причинами будівництва заводу були гостра необхідність регіону у цементі та| наявність гранульованого шлаку поряд металургійного заводу.

Проектна потужність по виробництву цементу - 610 тис. тонн, а встановлена досягла 765 тис. тонн.

На даний час підприємство виробляє білий (декоративний) цемент за "сухим способом.

ВАТ "КРАМАТОРСЬКИЙ ЦЕМЕНТНО-ШИФЕРНИЙ КОМБІНАТ - ПУШКА"(м.Краматорськ, Донецька обл.)

Підприємство збудовано у 1959 році. Підприємство виробляє цемент та клінкер.

Основні виробничі потужності наступні:

а Клінкер - 580 700 тонн на рік

а Цемент - 700 000 тонн на рік.

Цемент виробляється за "мокрим" способом. ВАТ "КРИВОРІЗЬКИЙ ЦЕМЕНТНО-ГІРНИЙ КОМБІНАТ"

(м.Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.)

Підприємство збудовано у 1952 році. ВАТ "КЦГК" випускає клінкер та цемент.

Основні виробничі потужності наступні:

Клінкер - 1 383 000 тонн на рік Цемент - 1 150 000 тонн на рік

Цемент виробляється за "сухим" способом.

а також:

ВАТ "СТРОМАЦЕМЕНТ" (м.Амвросіївка, Донецька обл.) ВАТ"ЗАПОРІЗЬКИЙ КОМБІНАТ АЗБЕСТО-ЦЕМЕНТНИХ ТРУБ" (м.Запоріжжя) ВАТ"ХАРКІВСЬКИЙ ЗАВОД ІЗОЛЯЦІЙНИХ ТА АЗБЕСТО-ЦЕМЕНТНИХ МАТЕРІАЛІВ" (м.Харків) ВАТ"ХАРКІВСЬКИЙ ДОСЛІДНИЙ ЦЕМЕНТНИЙ ЗАВОД" (м.Харків)

Другим центром розміщення цемзаводів є Західно-український регіон:

ВАТ "ПОДІЛЬСЬКИЙ ЦЕМЕНТ"

(м.


Сторінки: 1 2