У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - 2440 (Луї-Себастьян Мерсьє)
6



Короткий переказ 2440 (Луї-Себастьян Мерсьє)

Короткий переказ твору 2440 (Луї-Себастьян Мерсьє)

Роман починається присвятою року дві тисячі чотиреста сорокових. У такому повідомленні автор повідомляє, що його мета - загальне благоденство.

Герой (він же автор) роману, стомлений довгою розмовою із старим англійцем, який різко засуджує французькі звичаї і порядки, засинає і прокидається в себе вдома в Парижі через 672 р. - у двадцять п'ятому столітті. Так як одяг його виявляється безглуздою, він одягається в крамниці уживаного сукні, куди його приводить зустрінутий на вулиці перехожий.

Герой дивується майже повній відсутності карет, які, за словами його супутника, призначені тільки для хворих людей або особливо важливих персон. Людині, що прославився в будь-якому мистецтві, скаржиться шапка з його ім'ям, що дає тому право на загальну повагу громадян і можливість вільно відвідувати государя.

Місто вражає чистотою і витонченістю оформлення громадських місць і будівель, прикрашених терасами і кучерявими рослинами. Лікарі тепер належать до найбільш шанованою категорії громадян, а благоденство досягло такого ступеня, що відсутні, за непотрібністю, притулки для бідних і гамівні будинку. Разом з тим людина, яка написала книгу, проповідують «небезпечні принципи», повинен носити маску, поки не спокутує свою вину, причому виправлення його не примусово і полягає у повчальних бесідах. Кожен громадянин записує свої думки, і до кінця життя складає з них книгу, яку зачитують у нього на могилі.

Дітей навчають французькою мовою, хоча зберігся «Колеж чотирьох націй», в якому вивчають італійська, англійська, німецька та іспанська мови. У сумно знаменитої колись своїми «безплідними» диспутами Сорбонні займаються дослідженням людських трупів, з метою відшукання коштів зменшення тілесних страждань людини. Універсальним лікувальним засобом вважаються ароматичні рослини, що володіють здатністю «розріджувати згуслу кров»; виліковуються запалення легенів, сухоти, водянка і багато раніше невиліковні хвороби. До новітніх принципам попередження хвороб відносяться щеплення.

Всі книги з богослов'я та юриспруденції зберігаються тепер у підвалах бібліотек, і, у разі небезпеки війни з сусідніми народами, противнику засилають ці небезпечні книги. Разом з тим адвокати збережені, а хто переступить закон або гласно містяться у в'язниці, або виганяють з країни.

Бесіда переривається частими ударами дзвону, що сповіщає про рідкісний подію - страти за вбивство. Законослухняність виховується рано: в чотирнадцять років кожен зобов'язаний власноруч переписати закони країни і прийняти присягу, поновлювану через кожні десять років. І все-таки іноді для повчання смертна кара проводиться: на площі перед Палацом правосуддя злочинця підводять до клітки з тілом убитого. Голова Сенату зачитує вирок суду, кається злочинець, оточений священиками, вислуховує мова Прелата, після чого приносять скріплений підписом Государя смертний вирок. У тієї ж клітини злочинця розстрілюють, що вважається остаточним спокутою провини і ім'я його знову вписується в списки громадян.

Служителі церкви в державі являють зразок чесноти, їх головна місія - втіха стражденних, запобігання кровопролиття. У храмі майже все звично для нашого героя, але відсутній живопис і скульптура, вівтар позбавлений прикрас, скляний купол відкриває вид на небо, а молитвою служить поетичне послання, що йде від самого серця. В обряді причастя юнак у телескоп роздивляється небесні тіла, потім в мікроскоп йому показують світ, ще більш дивний, переконуючи тим самим у мудрості Творця.

Подорожуючи по місту, супутники оглядають площа з символічними фігурами: колінопреклонної Франції; Англії, що протягає руки до Філософії; поникнувших головою Німеччини; Іспанії, з мармуру з кривавими прожилками - що мало зображувати каяття у неправедних справах у минулому.

Наближався час обіду, і супутники виявляються в будинку, прикрашеному гербом і щитом. З'ясувалося, що в будинках знаті прийнято накривати три столи: для сім'ї, чужинців і бідняків. Після обіду герой вирушає дивитися музичну трагедію про життя і смерті Тулузького торговця Каласа, колесували за бажання перейти в католицтво. Супроводжуючий розповідає про подолання забобонів щодо акторів: наприклад, Прелат нещодавно просив Государя просимо вишиту шапку одному видатному акторові.

Герою бачиться сон з фантастичними видіннями, які змінюють протягом пережитих подій - він опиняється сам без проводиря у королівській бібліотеці, яка замість величезних колись кімнат уметается в невеликому приміщенні.Бібліотекар розповідає про зміна ставлення до книги: всі легковажні або небезпечні книги були складені у величезну піраміду і спалені. Однак попередньо із спалених книг була витягнута головна суть їх та викладена в невеликих книжечка в 1 / 12 частку аркуша, які і складають нинішню бібліотеку. Опинився в бібліотеці письменник характеризує нинішніх авторів як найшанованіших громадян - стовпів моралі і чесноти.

Пройшовши до Академії, супутники виявляються в простому будинку з місцями для академістів, прикрашених прапорцями з перерахуванням заслуг кожного. Один з присутніх академіків звертається з полум'яною промовою з засудженням порядків старої Академії XVIII ст. Герой не заперечує правоти оратора, але закликає не судити суворо минулі часи.

Далі герой відвідує Королівську колекцію, у якій розглядає мармурові статуї з написами «Винахіднику пили», «Винахідник бійниці, ворота, блоку» і т. д.; перед ним проходять рідкісні рослини, мінерали; цілі зали присвячені оптичним ефектів; зали акустики, де молодих войовничих спадкоємців престолу відучують від агресії, приголомшуючи звуками битв.

Неподалік від колекції розташовується академія Живопису, що включає в себе ряд інших академій: малювання, живопису, скульптури, практичній геометрії. Стіни академії прикрашені роботами найбільших майстрів, в основному на повчальні теми, без кривавих битв і любострастних утіх міфологічних богів. В алегоричній формі передане своєрідність народів: заздрісність і мстивість італійця, гордовита спрямованість вперед англійця, презирство до стихій німця, лицарства і піднесеність француза. Художники тепер перебувають на утриманні у держави, скульптори не ліплять товстосумів і королівських прислужників, увічнюють лише великі діяння.Широке


Сторінки: 1 2