У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

БУБЕЛА Олексій-Олег Юліанович

УДК 796.012.1

оптимізація процесу Формування постави у дітей молодшого шкільного віку з використанням комп'ютерних технологій

24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту

ЛЬВІВ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Львівському державному інституті фізичної культури Державного комітету України з питань фізичної культури і спорту.

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор

Приступа Євген Никодимович,

Львівський державний інститут

фізичної культури, професор кафедри

теорії і методики фізичного виховання.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Шиян Богдан Михайлович,

Тернопільський державний педагогічний

університет імені Володимира Гнатюка,

завідувач кафедри теоретичних основ і

методики фізичного виховання.

доктор біологічних наук, професор

Мицкан Богдан Михайлович,

Прикарпатський університет імені

Василя Стефаника, завідувач кафедри

теорії і методики фізичної культури.

Провідна установа: Державний науково-дослідний інститут

фізичної культури і спорту,

відділ діагностики функціонального стану

спортсменів, Державний комітет України з питань фізичної культури і спорту, м. Київ.

Захист відбудеться 29 серпня о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 35.829.01 Львівського державного інституту фізичної культури за адресою: м. Львів, вул. Костюшка, 11.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Львівського державного інституту фізичної культури (79000, м. Львів, вул. Костюшка, 11).

Автореферат розіслано 27 червня 2002 року.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради О.М. Вацеба

Загальна характеристика роботи

Актуальність. Фізичний розвиток українських школярів останнім часом має стійку тенденцію до погіршення. За даними органів охорони здоров'я України, 90% дітей, підлітків та юнаків мають різноманітні відхилення у стані здоров'я, понад 59% - незадовільну фізичну підготовленість. За останні п'ять років на 41% збільшилася кількість учнів, віднесених за станом здоров'я до спеціальної медичної групи. Це обумовлює велике наукове, прикладне та державне значення вирішення цієї проблеми.

Найбільша кількість (90%) відхилень від норми у стані здоров'я молодших школярів припадає на порушення опорно-рухового апарату (дефекти постави, сколіози, кіфози, плоскостопість та інші) та респіраторно-вірусні захворювання. В останні роки питанням порушення постави та викривлення хребта приділяється велика увага, оскільки правильна постава, за висновками науковців (Г.Л. Апанасенка, 1998; Г.А. Горяної, 1995; Б.М. Мицкана, 2000 та інших), є важливим показником здоров'я.

У сучасній науково-методичній літературі значна частина досліджень із проблем постави у дітей присвячена корекції постави, виявленню характеру порушень, розробці комплексів фізичних вправ, які сприяють попередженню можливих і виправленню наявних порушень. Разом із тим, проблема комплексного підходу до процесу формування постави з використанням різноманітних засобів фізичного виховання в умовах школи та дому залишається до кінця не вивченою. Недостатньо обґрунтовані методичні положення щодо використання фізичних вправ для розвитку фізичних якостей з метою раціонального впливу на поставу дітей.

Перехід освіти на сучасний рівень вимагає розробки передових педагогічних технологій, серед яких пріоритетним напрямком є комп'ютеризація шкільного навчального процесу. У практиці фізичного виховання та спорту йде постійний пошук нових засобів та методів вирішення проблем покращення здоров'я.

Як відзначають фахівці (В.В. Шигалевський, 1999; А.О. Андрющук, 1999 та інші), методологія створення та використання комп'ютерних технологій у фізичному вихованні і спорті не одержала достатнього наукового обґрунтування. До того ж досить повільно впроваджуються у шкільний навчальний процес уже наявні комп'ютерні технології.

Відсутність наукових досліджень щодо покращення процесу формування постави за допомогою комплексного підходу з використанням сучасних комп'ютерних технологій, зумовило вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано відповідно до плану науково-дослідної роботи кафедри теорії та методики гімнастики Львівського державного інституту фізичної культури за темою “Модельні характеристики і методика формування постави у дітей молодшого шкільного віку” на 1998-2001рр., та Зведеного плану науково-дослідної роботи у сфері фізичної культури i спорту на 2001-2005 рр. Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України за темою 2.2.3 “Психофізична реабілітація неповносправних дітей засобами фізичного виховання” номер державної реєстрації 0102U002646. Роль автора у виконанні теми полягає у визначенні особливостей порушень опорно-рухового апарату, гармонійності розвитку фізичних якостей у дітей молодшого шкільного віку та розробці авторських комп'ютерних програм для формування постави.

Об'єкт дослідження - формування постави у дітей молодшого шкільного віку.

Предмет дослідження - методика формування постави у дітей молодшого шкільного віку з використанням комп'ютерних технологій.

Мета дослідження - розробити та експериментально обґрунтувати ефективність методики формування постави у дітей 6-8 років із використанням комп'ютерних технологій .

Завдання дослідження:

1. Узагальнити теоретичні дослідження та практичний досвід формування постави у дітей молодшого шкільного віку.

2. Проаналізувати сформованість постави та рівень фізичних якостей у дітей 6-8 років.

3. Розробити комп'ютерну методику діагностики та корекції стану постави і фізичної підготовленості у дітей 6-8 років.

4. З'ясувати ефективність комп'ютерної технології формування постави у дітей 6-8 років.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань використано такі методи дослідження: вивчення й аналіз літературних джерел; вивчення передового досвіду практики; педагогічні спостереження; педагогічний експеримент; комп'ютерні технології – визначення теоретико-методичних знань про поставу; діагностика стану постави, розвиток фізичних якостей; профілактика та корекція постави; тономіометрія – визначення здатності до довільного розслаблення окремих частин тіла; медико-біологічні (візуальний огляд, функціональні проби, пальпаторний) – визначення стану постави та виду порушень; методи математико-статистичної обробки даних.

Наукова новизна одержаних результатів.

1. Отримані експериментальні результати доповнюють наукові дані про специфіку порушень постави у дітей молодшого шкільного віку.

2. Виявлено причини прогресування порушень постави у молодших школярів.

3. Доповнено класифікацію засобів формування постави у різних умовах проведення занять.

4. Розроблено методику визначення порушень постави та рівня розвитку фізичних якостей у дітей молодшого шкільного віку із використанням комп'ютерних технологій.

5. Розроблено і апробовано методику формування постави у дітей 6-8 років із використанням авторських комп'ютерних програм “Тест-2000”, ”Діагностика” і “Постава”.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці комп'ютерних програм для дітей молодшого шкільного віку, які можна використовувати у шкільних та домашніх умовах для визначення порушень постави та вибору вправ профілактики і корекції відхилень опорно-рухового апарату від норми; у розробленні системи різноманітних вправ із предметами і на приладах для покращення розвитку фізичних якостей, які одночасно сприяють профілактиці порушень постави у дітей молодшого шкільного віку.

Положення та висновки дисертаційного дослідження впроваджені у практику роботи груп оздоровчої гімнастики при кафедрі гімнастики Львівського державного інституту фізичної культури, початкової підготовки дитячої юнацької спортивної школи “Будівельник” і дітей початкової підготовки, які займаються спортивними танцями у спортивному клубі “Фламінго”; загальноосвітніх шкіл № 80, № 41 міста Львова, а також у навчальний процес студентів кафедри гімнастики та загального курсу педагогічного, спортивного, заочного факультетів Львівського державного інституту фізичної культури, про що свідчать акти впровадження.

Особистий внесок здобувача полягає у нагромадженні та аналізі інформації з теми дослідження, самостійному визначенні мети, завдань і методів дослідження. Проведено тестування дітей молодшого шкільного віку, опрацьовано експериментальні дані; встановлено причини прогресування порушень постави у дітей молодшого шкільного віку та обґрунтовано рекомендації для покращення процесу її формування; обґрунтовано авторську методику формування постави з використанням комп'ютерних програм; впроваджено в практику авторську методику формування постави.

У публікаціях, виконаних у співавторстві, автору належить нагромадження фактичного матеріалу, опрацювання експериментальних даних та їх аналіз.

Апробація результатів дослідження. Матеріали досліджень оприлюднені на міжнародних наукових конференціях “Молода спортивна наука України” (Львів, 2000 – 2002 рр.), всеукраїнських науково-практичних конференціях "Сучасні проблеми теорії та методики гімнастики" (Львів, 1999 – 2002 рр.), науково-методичних конференціях викладачів кафедри теорії та методики гімнастики Львівського державного інституту фізичної культури (1987 – 1998 рр.).

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 14 робіт, з них 4 статті у наукових фахових виданнях України, 8 - у збірках матеріалів і тез конференцій, 2 – навчально-методичних посібника.

Структура і обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, п'яти розділів, висновків, додатків і списку використаної літератури та додатків. Текст дисертаційної роботи викладено на 180 сторінках комп'ютерного набору, він містить 14 таблиць, 53 рисунки, 10 додатків. У роботі використано 227 літературних джерел, із яких 23 іноземні.

Основний зміст дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено мету і завдання дослідження; розкрито наукову новизну, практичне значення отриманих результатів, особистий внесок здобувача; описано сферу апробації результатів дослідження, зазначено кількість публікацій; подано структуру та обсяг дисертації.

У першому розділі “Проблеми використання комп'ютерних технологій у фізичному вихованні учнівської молоді” подано аналіз та узагальнення наукових праць із теми дослідження. Аналіз літературних джерел дозволив дати характеристику використання комп'ютерних технологій у фізичному вихованні учнівської молоді. Показано і обґрунтовано процес формування постави як одне з основних завдань фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку. Узагальнено знання про причини порушення постави та методику формування і визначення правильної постави.

У другому розділі “Методи та організація дослідження” визначено зміст та процедуру застосування комплексу методів дослідження: 1) теоретичні методи: аналіз та узагальнення наукової літератури; 2) педагогічні методи: педагогiчнi спостереження, анкетування, педагогічний експеримент з використанням таких методик: а) комп'ютерні технології – визначення теоретико-методичних знань про поставу; діагностика стану постави, розвитку фізичних якостей; профілактика та корекція постави; б) тономіометрія – визначення здатності до довільного розслаблення окремих частин тіла; в) медико-біологічні (візуальний огляд, функціональні проби, пальпаторний) – визначення стану постави та виду порушень; г) контрольні випробування розвитку фізичних якостей; 3) методи математико-статистичної обробки даних.

Дослідження проводилися в групах оздоровчої гімнастики при Львівському державному інституті фізичної культури та у загальноосвітніх школах м. Львова № 80 та № 41 у період від 1998 до 2001 року.

На першому етапі дослідження (жовтень 1998 року – грудень 1999 року) систематизувалися засоби та методи формування постави; аналізувався програмовий матеріал з фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку щодо формування постави; розроблення і проведення анкетування рівня знань батьків і вчителів з питань формування постави та профілактики її порушень; створення бази даних для корекції і профілактики порушень постави і підвищення розвитку фізичних якостей у дітей 6-8 років.

На другому етапі дослідження (грудень 1999 року – грудень 2000 року) проводилася перевірка авторської методики з використанням комп'ютерних програм на групах дітей оздоровчої гімнастики при Львівському державному інституті фізичної культури. У дослідженні взяли участь 34 дитини віком 6-8 років. На основі аналізу результатів тестування було розроблено план практичних занять із використанням рекомендованих комп'ютерною програмою засобів корекції та профілактики порушень постави (у поєднанні з традиційною програмою практичних занять із дітьми). Контроль за розвитком фізичних якостей здійснювався з метою їх покращення та гармонійного розвитку. Вправи комп'ютерної програми було запропоновано також для використання під час самостійних занять у домашніх умовах. Двічі за період експерименту ( березень, листопад 2000 року ) проводилися тестування дітей з відповідною корекцією подальшої практичної роботи.

На третьому етапі дослідження (грудень 2000 року – грудень 2001 року) проводився основний експеримент із використанням авторської методики у фізичне виховання дітей молодшого шкільного віку загальноосвітніх шкіл № 80 і № 41 міста Львова. В експерименті взяли участь 90 дітей віком 6-8 років. Попередньо було проведено тестування рівня знань батьків, учителів початкових класів щодо формування постави та профілактики її порушень, потім тестування стану постави дітей та розвитку їх фізичних якостей.

На основі матеріалу шкільної програми з фізичного виховання для дітей молодшого шкільного віку та засобів, запропонованих комп'ютерною програмою, було розроблено програму практичної роботи для різних форм занять: уроку фізичного виховання, фізкультхвилинок і фізкультпауз на загальноосвітніх уроках, самостійних занять у домашніх умовах з використанням спеціально розроблених щоденників. Для визначення ефективності методики формування постави були організовані контрольна й експериментальна групи по 45 дітей у кожній. Контрольна група займалася за традиційною методикою, експериментальна – за розробленою нами методикою формування постави. За вихідним рівнем стан постави дітей в обох групах вірогідно не відрізнявся. Уроки фізичного виховання проводили вчителі загальноосвітньої школи № 80 і № 41. Після двох місяців роботи в експериментальній групі проводилися тестування з метою корекції подальшої програми дій.

На четвертому етапі (грудень 2001 року – лютий 2002 року) на основі отриманих результатів дослідження та узагальнення теоретичних положень нами були вироблені методичні рекомендації щодо формування постави у дітей молодшого шкільного віку. Було запропоновано методику формування постави з використанням комп'ютерних програм.

У третьому розділі “Характеристика засобів і зміст авторської методики формування постави у дітей 6-8 років” виявлено причини, які негативно впливають на формування постави у дітей молодшого шкільного віку. З цією метою було проведено аналіз програмового матеріалу з фізичної культури та експериментально визначено спрямованість основних засобів фізичного виховання на розвиток рухливості хребта у різних відділах та рівномірність використання вправ для розвитку окремих фізичних якостей.

Проведене дослідження показало нерівномірність використання засобів фізичного виховання на розвиток рухливості хребта (мал.1).

Мал.1. Вплив основних груп вправ програмового матеріалу з фізичного виховання на рухливість хребта дітей молодшого шкільного віку (%)

Згідно з нашими дослідженнями, 56% вправ, що використовуються на уроках фізичного виховання молодших школярів, мають загальну дію на рухливість хребта, 34% вправ розраховані на рухи у поперековому відділі хребта, 6% сприяють рухливості у шийному відділі і лише 2% вправ залучають у роботу грудний відділ хребта.

У результаті аналізу вправ з метою визначення рівномірності їх використання для розвитку окремих фізичних якостей виявлено, що 40% вправ, які використовують учителі на уроках фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку, спрямовані на розвиток сили, 30% - на розвиток спритності, 15% - на розвиток гнучкості, 10% - на розвиток витривалості і 5% - на розвиток координаційних якостей (мал. 2).

Мал.2. Спрямованість основних вправ програмового матеріалу з фізичного виховання на розвиток фізичних якостей дітей молодшого шкільного віку (%)

Для визначення рівня знань учителів початкових класів та батьків щодо формування постави проводилось анкетування. За його результатами, 7% учителів і 3% батьків показали ґрунтовні знання з методики формування постави та профілактики її порушенню, 11% учителів і 6% батьків показали рівень знань вище середнього, 26% учителів і 18% батьків показали середній рівень знань, 49% учителів і 53% батьків показали рівень знань нижче середнього і 7% учителів і 20% батьків мали низький рівень знань (мал.3).

Мал.3. Рівень знань учителів початкових класів та батьків на предмет формування постави у дітей молодшого шкільного віку (%)

Отримані результати свідчать про необхідність пошуку і розробки оптимальних сучасних методик для покращення роботи з формування постави та профілактики її порушень у дітей молодшого шкільного віку.

З метою вдосконалення та оптимізації методики формування постави було використано переваги сучасних комп'ютерних технологій у навчальному процесі, а саме: оперативність обробки великої кількості даних за короткий проміжок часу, доступність та простота у використанні, наочність видачі результатів, сучасність. Нами було розроблено комп'ютерну технологію формування постави, що складається з програм “Тест-2000”, “Постава” і “Діагностика”. При складанні комп'ютерних програм ми врахували переваги вже наявних програм, що використовуються у фізичному вихованні, і спрямували роботу на створення універсальних програм, що дають можливість постійно поповнювати бази даних і наочно демонструвати діагноз, засоби корекції та профілактики.

Програма “Тест-2000” є універсальною і дозволяє перевіряти рівень знань та здійснювати його підвищення. Програма дозволяє індивідуально ставити запитання з використанням малюнків, графічних зображень, редагувати та зберігати тести, вести журнал оцінювання, тестувати в режимі самоконтролю, тестувати з використанням контролю часу.

Комп'ютерна програма “Постава” спеціально була розроблена для визначення стану постави у дітей молодшого шкільного віку. Програма призначена для використання лікарями і вчителями фізичного виховання в умовах навчального закладу, а також батьками в домашніх умовах. У програмі використовуються результати тестування візуального огляду визначення типу постави. Програма дозволяє оперативно обчислювати індекс сутулості та показники постави за ромбом Машкова. Після внесення всіх рекомендованих показників та операційних обчислень програма характеризує стан постави у відсотках по відношенню до норми.

Комп'ютерна програма “Діагностика” є універсальною. Вона передбачає роботу в трьох режимах тестування: індивідуальному, масовому та середньостатистичному. Програма також дає можливість отримувати діагноз за окремими показниками розвитку певної фізичної якості. Програма “Діагностика” виконує порівняння внесених показників з нормою і пропонує вправи для корекції або профілактики. Рекомендовані вправи видаються у вигляді опису, малюнку, дозування та методичних рекомендацій. Усі рекомендовані вправи можна отримати як у повному обсязі, так і окремо, залежно від умов проведення, засобів, виду порушень постави, розвитку тих чи інших фізичних якостей.

Для користування комп'ютерною технологією формування постави необхідно мати комп'ютер типу Pentium-350 та знати елементарні основи роботи з ним; дотримуватись певного алгоритму з визначенням наступних кроків (мал. 4):

Мал.4. Схема комп'ютерної технології формування постави

Перший крок - визначення рівня знань про правильну поставу (за програмою “Тест-2000”).

Другий крок – робота з програмою “Постава”. Вона розпочинається із внесення даних дитини для визначення типу постави, індексу сутулості, ромбу Машкова, стану стопи. Результатом є визначення конкретних відхилень від норми. Ці дані вносяться у програму “Діагностика”.

Третій крок – робота з програмою “Діагностика”. Вона розпочинається з вибору способу діагностики: “індивідуальна”, “масова”, “середньостатистична” і вибору тестів, які потрібно проводити. Вони складаються з тестів на визначення фізичного розвитку, функціонального стану, стану постави, розвитку фізичних якостей.

Четвертий крок – ознайомлення з результатами тестування у вигляді звітів та роздрукування засобів корекції та профілактики, що рекомендовані програмою. Далі - складання плану практичних занять відповідно до шкільного програмового матеріалу та запропонованих вправ.

П'ятий крок – організація та проведення практичних занять учителем з використанням рекомендованих вправ.

Шостий крок - проведення повторного обстеження і порівняльний аналіз у вигляді роздрукованих звітів

У четвертому розділі “Експериментальна перевірка ефективності авторської методики формування постави у дітей молодшого шкільного віку” подано організацію та зміст основного педагогічного експерименту.

У результаті проведеної роботи кількість дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, що займаються у групах оздоровчої гімнастики, зменшилась із 91 до 80%, різниця склала 11% (р<0,05), а саме: кількість випадків сколіотичної постави зменшилась із 87 до 61% (різниця складає 26%), вигнутої постави - із 13 до 8% (різниця складає 5%), сутулої постави - із 24 до 11% (різниця склала 13%), плоскої постави - із 7% до 4% (різниця склала 3%), кругло-вигнутої постави - з 11 до 3% (різниця складає 8%), крилоподібних лопаток - із 23 до 12% (різниця складає 11%), порушень у формі ніг - із 8 до 5% (різниця складає 3%), сплощеної стопи - із 65% до 43% (різниця складає 22%) (мал.5).

Мал. 5. Кількість дітей групи оздоровчої гімнастики, що мають порушення опорно-рухового апарату, до і після експерименту (%)

Під час перевірки авторської методики в умовах школи було виявлено такі результати. Стан постави у дітей 6-8 років експериментальної групи покращився. Кількість дітей, які мають порушення опорно-рухового апарату, зменшилась із 78 до 67% (різниця склала 12 %) (р<0,05): кількість випадків сколіотичної постави зменшилась із 65 до 40 дітей (різниця складає 31%), вигнутої постави - з 8 до 2 дітей (різниця складає 8%), сутулої постави - з 15 до 7 дітей (різниця склала 12%), плоска постава двох дітей взагалі зникла (різниця склала 3%), кількість випадків кругло-вигнутої постави зменшилася з 5 до 2 дітей, (різниця складає 4%), крилоподібних лопаток - з 16 до 7 дітей (різниця складає 11%), порушень у формі ніг – з 7 до 3 дітей (різниця складає 4%), схильності до сплощеної стопи - із 43 до 23 дітей (різниця складає 25%) (мал.6).

Мал.6. Кількість учнів експериментальної групи, що мають порушення опорно-рухового апарату, до і після експерименту

Водночас у контрольній групі кількість дітей із порушеннями опорно-рухового апарату зменшилась із 86 до 84% (різниця склала 2%) (р>0,05), а саме: кількість сколіотичної постави зменшилась із 63 до 60 дітей (різниця складає 4%), вигнутої постави - із 7 до 5 дітей (різниця складає 3%), плоскої постави - з 2 до 1 дитини (різниця склала 2%), кругло-вигнутої постави - з 5 до 4 дітей (різниця складає 2%), крилоподібних лопаток - із 13 до 12 дітей (різниця складає 2%), порушень у формі ніг - із 5 до 4 дітей (різниця складає 2%), сплощеної стопи - із 43 до 39 дітей (різниця складає 4%). У дітей контрольної групи кількість випадків сутулої постави не тільки не зменшилася, а збільшилась із 16 до 18 дітей (мал.7).

Мал.7. Кількість учнів контрольної групи, мають порушення опорно-рухового апарату, до і після експерименту

Результати повторного дослідження показників фізичних якостей засвідчили покращення результатів за всіма показниками як в експериментальній, так і в контрольній групах (р<0,05). В експериментальній групі після експерименту розвиток фізичних якостей склав 88,4% від норми, а в контрольній групі - 69,5% від норми. Як видно з малюнків 8а і 8б, результати показників фізичної підготовленості після експерименту засвідчують більш рівномірний приріст показників розвитку фізичних якостей в експериментальній групі порівняно з контрольною групою.

Мал.8.

а) показники фізичних якостей у контрольній групі після експерименту (%) б) показники фізичних якостей в експериментальній групі після експерименту (%)

Отримані дані підтверджують ефективність використання комп'ютерної технології формування постави у дітей молодшого шкільного віку.

У п'ятому розділі “Обговорення результатів дослідження” аналізуються підсумки проведеної експериментальної роботи.

Наше дослідження підтвердило дані багатьох авторів (О.Д. Дубогай, 1998; Б.М. Шиян, 2001; Г.Л. Апанасенко, 1998; Г.А.Горяная, 1995 та інші), про те, що процес формування постави повинен мати комплексний характер з індивідуальним підходом до кожного окремого випадку.

Отримані результати підтверджують дані про розповсюдженість різноманітних порушень постави у молодших школярів, що мають низький рівень розвитку фізичних якостей, і тим самим доповнюють результати аналогічних досліджень (Т.Ю. Круцевич, 1999; Б.М. Мицкан, 2000; Е.С. Вільчковський, 1983; Л.В. Волков, 1998; і І.Д. Ловейко, 1998 та ін.).

Результати наших досліджень окреслюють перспективи наукових досліджень, пов'язаних із використанням наявних та розробкою нових комп'ютерних технологій для оптимізації фізичного виховання та покращення здоров'я учнівської молоді.

висновки

1. Аналіз спеціальної, науково-методичної літератури і власних експериментальних даних показав, що проблема формування постави у дітей молодшого шкільного віку все ще далека від оптимального її вирішення. Проведені дослідження показали, що процес формування постави має проходити через усі заняття фізичного виховання і здійснюватися у всіх розділах навчального матеріалу за допомогою як спеціальних вправ, так і загальних вправ масового та індивідуального характеру в умовах школи та дому.

2. Аналіз практичної роботи з учнями молодшого шкільного віку показав обмежену кількість та недостатню різноманітність фізичних вправ, що застосовуються вчителями на уроках фізичного виховання з метою формування постави. Структурно-логічний аналіз фізичних вправ, що застосовуються вчителями для формування постави, дозволив провести їх систематизацію за впливом на розвиток якостей, за дією на організм дитини, за формою та організацією проведення.

3. У результаті досліджень було встановлено, що батьки, вчителі фізичного виховання та вчителі початкових класів недостатньо володіють знаннями щодо формування постави у дітей молодшого шкільного віку, а саме: 7% учителів і 3% батьків показали ґрунтовні знання, 11% учителів і 6% батьків виявили рівень знань вище середнього, 26% учителів і 18% батьків – середній рівень, 49% учителів і 53% батьків - нижче середнього, і 7% учителів і 20% батьків - низький рівень знань.

4. Розроблена комп'ютерна програма “Тест - 2000” дозволяє здійснювати контроль і самоконтроль та підвищувати рівень знань з питань формування постави та профілактики її порушень.

5. У процесі досліджень було встановлено, що стан опорно-рухового апарату дітей молодшого шкільного віку є незадовільним. З обстежених 124 учнів 1-3 класів виявлено лише 13% дітей із нормальною поставою, 87% дітей мають одне або декілька порушень постави. Серед дітей, у яких були виявлені відхилення у поставі, у 84% спостерігалась асиметрія частин тіла та збільшення або зменшення вигинів хребта, 16% мали порушення, пов'язані з вадами положень лопаток, форм ніг та форми ступні. Рівень розвитку показників фізичних якостей дітей молодшого шкільного віку складає 53% від норми. Результати контрольних вимірювань фізичних якостей свідчать про те, що показники гнучкості розвинуті на рівні 70% від норми, показники сили м'язів - на рівні 45%, швидкісна сила - на рівні 66,7%, спритність - на рівні 53% від норми, статична витривалість - на рівні 47,4%, статична рівновага розвинута на рівні 34% . Все це засвідчує нерівномірність розвитку фізичних якостей, що є однією з причин виникнення дефектів постави.

6. Комп'ютерні програми “Постава і “Діагностика” дозволяють учителям і батькам проводити діагностику стану постави та фізичної підготовленості дітей молодшого шкільного віку в умовах школи та дому і оптимізувати та індивідуалізувати процес формування їх постави.

7. Проведений педагогічний експеримент показав, що використання методики формування постави у дітей молодшого шкільного віку з використанням комп'ютерних технологій дозволило покращити стан опорно-рухового апарату на 12,3% (р<0,05), а саме: кількість випадків сколіотичної постави зменшилась на 31%, вигнутої постави - на 8%, сутулої постави - на 12%, плоскої постави - на 3%, кругло-вигнутої постави - на 4%, крилоподібних лопаток - на 11%, деформації ніг - на 4%, сплощеної стопи - на 25%; оптимізувати та покращити розвиток фізичних якостей на 36,4%, а саме: гнучкість покращилась на 15,8%, сила - на 48%, швидкісна сила - на 29,2%, спритність - на 39,9%, статична витривалість - на 30,7%, статична рівновага - на 57,8%.

8. Запропонована методика формування постави з використанням комп'ютерних технологій дозволяє покращити стан постави у дітей молодшого шкільного віку на основі індивідуального підходу та оптимізації показників розвитку фізичних якостей.

Список опублікованих праць за темою дисертації

1. Бубела О.Ю. 700 вправ для формування правильної постави: Навч. - метод. посіб. – Львів: Українські технології, 2002. – 215 с.

2. Бубела О.Ю., Петрина Р.Л., Сениця А.І. Навчально-методичний посібник з курсу загальної гімнастики. – Львів, 2001. – 100 с. (внесок автора 50%).

3. Бубела О.Ю. Формування правильної постави у дітей молодшого шкільного віку в умовах середньої школи // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей аспірантів галузі фізичної культури та спорту. – Львів, 2000. – Вип.4. - С. 127-128.

4. Бубела О.Ю. Ефективність використання комп'ютерної технології формування постави для хлопчиків 6-8 років // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей аспірантів галузі фізичної культури та спорту. – Львів, 2002. – Вип.6. – Т.1. - С. 164-169.

5. Бубела О.Ю. Комп'ютерна програма для формування постави у дітей 6-9 років // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей аспірантів галузі фізичної культури та спорту. – Львів, 2001. – Вип.5. – Т.2. - С. 184-186.

6. Бубела О.Ю. Приступа Є.Н. Характеристика вправ, які використовуються на уроках фізичного виховання на предмет формування постави у дітей молодшого шкільного віку // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. за ред. С.С. Єрмакова. – Харків, 2002 – С. 3-9. (внесок автора 75%).

7. Бубела О.Ю., Приступа Є.Н. Показники коефіцієнтів асиметрії у дітей молодшого шкільного віку // Сучасні проблеми розвитку теорії та методики гімнастики: Зб. наук. статей ЛДІФК.– Львів, 2002. – С. 40-43. (внесок автора 75%).

8. Бубела О.Ю. Використання комп'ютерних технологій для вдосконалення методики самостійної роботи з дітьми 5-9 років // Сучасні проблеми розвитку теорії та методики гімнастики: Зб. наук. матеріалів. – Львів, 2001. – С. 26-29.

9. Бубела О.Ю. Вплив занять початкової гімнастики на концентрацію уваги дітей 7-10 років // Сучасні проблеми розвитку теорії та методики гімнастики: Зб. наук. стат. ЛДІФК: – Львів, 1999. - С. 8-11.

10. Бубела О.Ю. Формування правильної постави у дітей молодшого шкільного віку в домашніх умовах // Сучасні проблеми розвитку теорії та методики гімнастики: Зб. наук. матеріалів кафедри і методики гімнастики ЛДІФК.– Львів, 2000. – С. 27-29.

11. Бубела О.Ю., Афонін В.М. Досвід фізкультурної-спортивно роботи з дітьми 5-6 років в абонентних групах при дошкільних учбових закладах // Оптимізація процесу фізичного виховання в системі освіти: Матеріали всеукр. наук. конф., присвяч. 40-річчю ф-ту фізичного виховання ТДПУ. – К.; Тернопіль, 1997. – С. 50 – 52.(внесок автора 80%).

12. Бубела О.Ю., Афонін В.М. Стан оздоровчо-фізкультурної роботи у дошкільних дитячих закладах // Оптимізація процесу фізичного виховання в системі освіти: Матеріали всеукр. наук. конф., присвяч. 40-річчю ф-ту фізичного виховання ТДПУ. – К.; Тернопіль, 1997. – С. 48 – 50.(внесок автора 80%).

13. Бубела О.Ю., Афонин В.М. Организация учебно-тренировочной работи по гимнастике с детьми 5-7 лет // Здоровье детей – забота общая: Тез. Респ. Науч. – практ. конф. – Ашхабад, 1989. – С. 65-66.(внесок автора 80%).

14. Бубела О.Ю., Афонин В.М. Методические особенности занятий физическим воспитанием в дошкольных учебных заведениях // Тези докл. науч.-практ. конф. - Калининград, 1996. - С. 27- 29.(внесок автора 80%).

Анотації

Бубела О-О. Ю. Оптимізація процесу формування постави у дітей молодшого шкільного віку з використанням комп'ютерних технологій. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення. – Львівський державний інститут фізичної культури, Львів, 2002.

Узагальнено та проаналізовано досвід теорії і практики щодо формування постави у фізичній культурі і спорті. Розроблено комп'ютерні програми “Тест 2000”, “Постава”, “Діагностика” для використання в умовах школи та дому. Оптимізовано методику формування постави з використанням комп'ютерних технологій. Встановлено, що ефективність формування постави значною мірою залежить від рівномірного розвитку м'язів статичного да динамічного характеру, які беруть участь у зберіганні правильного положення хребта. Запропоновано методику формування постави з використанням комп'ютерних технологій, що дозволяє покращити стан постави у дітей молодшого шкільного віку на основі індивідуального підходу та вирівнювання показників розвитку фізичних якостей. Доведено ефективність розробленої методики формування постави у дітей молодшого шкільного віку. Основні результати дослідження впроваджені у практику роботи загальноосвітніх шкіл м. Львова.

Ключові слова: фізичне виховання дітей молодшого шкільного віку, методика формування постави, фізичні якості, комп'ютерна технологія.

Бубела О.-О.Ю. Оптимизация процесса формирования осанки у детей младшего школьного возраста с использованием компьютерных технологий. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой научной степени кандидата наук из физического воспитания и спорта за специальностью 24.00.02 – физическая культура, физическое воспитание разных групп населения. – Львовский государственный институт физической культуры, Львов, 2002.

С целью усовершенствования и оптимизации методики формирования осанки было использовано предпочтения современных компьютерных технологий в учебном процессе, а именно: оперативность обработки большого количества данных за короткий промежуток времени, доступность и простота в использовании, наглядность выдачи результатов, современность. Нами была разработана компьютерная технология формирования осанки, которая состоит из программ “Тест-2000”, “Осанка” и “Диагностика”. При разработке компьютерных программ мы учли преимущества уже имеющихся программ, которые используются в физическом воспитании, и направили работу на создание универсальных программ, которые дают возможность постоянно пополнять базы данных и наглядно демонстрировать диагноз, средства коррекции и профилактики.

Программа “Тест-2000” есть универсальной, и разрешает проверять уровень знаний и осуществлять его повышение. Программа разрешает индивидуально задавать вопрос с использованием рисунков, графических изображений, редактировать и сохранять тесты, вести журнал оценивания, тестировать в режиме самоконтроля, тестировать с использованием контроля времени (для ограничения времени).

Компьютерная программа “Осанка” специально была разработана для определения состояния осанки у детей младшего школьного возраста. Программа предназначена для использования врачами и учителями физического воспитания в условиях учебного заведения, а также родителями в домашних условиях. В программе используются тесты визуального осмотра для определения типа осанки. Программа разрешает оперативно вычислять индекс сутулости и показатели осанки за ромбом Машкова. После внесения всех рекомендуемых показателей и операционных вычислений программа выдает состояние осанки в процентах по отношению к норме.

Компьютерная программа “Диагностика” есть универсальной. Она предусматривает работу в трех режимах тестирования: индивидуальном, массовом и среднестатистическом. Программа также дает возможность получать диагноз за отдельными показателями развития определенного физического качества. Программа “Диагностика” выполняет сравнение внесенных показателей с нормой и предлагает упражнения для коррекции или профилактики. Рекомендованные упражнения выдаются в виде описания, рисунка, дозирования и методических рекомендаций. Все рекомендованные упражнения можно получить как в полном объеме, так и в отдельности, в зависимости от условий проведения, средств, вида нарушений осанки, развития тех или других физических качеств.

Для пользования компьютерной технологией формирования осанки необходимо иметь компьютер типа Pentium-350 и знать элементарные основы работы с ним; придерживаться определенного алгоритма с определением следующих шагов:

Первый шаг - определение уровня знаний о правильной осанке (за программой “Тест-2000”).

Второй шаг – работа с программой “Осанка”. Она начинается из внесения данных ребенка для определения типа осанки, индекса сутулости, ромба Машкова, состояния стопы. Результатом есть определение конкретных отклонений от нормы. Эти данные вносятся в программу “Диагностика”.

Третий шаг – работа с программой “Диагностика”. Она начинается из выбора способа диагностики: “индивидуальная”, “массовая”, “среднестатистическая” и выбора тестов, которые нужно проводить.

Четвертый шаг – ознакомление с результатами тестирования в виде отчетов и распечатка средств коррекции и профилактики, которые рекомендованы программой. Далее – разработка плана практических занятий соответственно школьному программному материалу и предложенных упражнений.

Пятый шаг – организация и проведение практических занятий учителем с использованием рекомендованных упражнений.

Шестой шаг - проведение повторного обследования и сравнительный анализ в виде распечатанных отчетов.

Установлено, что эффективность формирования осанки в значительной мере зависит от равномерного развития мышц статического и динамического характера, которые принимают участие в сохранении правильного положения позвоночника. Предложенная методика формирования осанки с использованием компьютерных технологий разрешает улучшить состояние осанки у детей младшего школьного возраста на основе индивидуального подхода и выравнивания показателей развития физических качеств. Доказана эффективность разработанной методики формирования осанки у детей младшего школьного возраста. Основные результаты исследования внедрены в практику работы с группами оздоровительной гимнастики, спортивной начальной подготовки детских спортивных юношеских школ и общеобразовательных школ г. Львова.

Ключевые слова: физическое воспитание детей младшего школьного возраста, методика формирования осанки, физические качества, компьютерная технология.

Bubela Oleksij-Oleg Julianovich. Computerized Optimization of the Bearing Formation Process for Children of Junior School Age.- Manuscript.

Thesis for chaining the scientific degree of the Candidate of Sciences in Physical Training and Sports( Speciality-24.00.02: Physical Training for various groups of population.- Lviv State Institute of Physical Culture, Lviv, 2002.

Theoretical and practical experience concerning bearing creation in the process of physical training is analyzed and generalized, along with specialized computer programs (“Test 2000”, “Bearing” and “Diagnosis”) for physical training at school and at home developed. Methods of forming the bearing were creating using specialized computer programs. It was found out that effective bearing formation considerably depends on proportional development both static and dynamic muscles responsible of preserving the correct posture of the spinal column. The method proposed allows to correct the bearing of junior school children and to regulate their physical development parameters the possibility of individual approach. The positive practical results of the application of the said method was received. The main findings of the investigation described were introduced in to practice in school of the city of Lviv.

Key words: physical training of children of junior school age, the posture of the spinal column, physical parameters, asymmetry coefficient and musculartonus.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РЕЛАПАРОТОМІЇ ПРИ АКУШЕРСЬКИХ КРОВОТЕЧАХ (причини, прогнозування, профілактика та реабілітація) - Автореферат - 38 Стр.
Лікування хронічного простатиту і простатовезикуліту, ускладнених порушеннями копулятивної та репродуктивної функцій - Автореферат - 27 Стр.
Сучасні підходи до ведення пологів з використанням простагландинів групи Е1 - Автореферат - 27 Стр.
ПОЛІТИКА РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ ЩОДО РЕЛІГІЙНИХ КОНФЕСІЙ У 1920-і РОКИ (ЗА МАТЕРІАЛАМИ КРИМСЬКОЇ АСРР) - Автореферат - 29 Стр.
СТАНОВЛЕННЯ ПУБЛІЦИСТИЧНОГО СТИЛЮ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ НА БУКОВИНІ В КІНЦІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 29 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ РОЗБИРАННЯ МАШИН - Автореферат - 20 Стр.
дослідження впливу надвисокочастотного електромагнітного поля на швидкість метаболізму 137Cs в організмі при використанні ентеросорбенту - Автореферат - 20 Стр.