У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

УЖГОРОДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

савіна наталія борисівна

УДК 338.24:658.5:330

економічна оцінка і прогнозування

ефективності ІНВЕСТИЦІЙ

Спеціальність 08.02.03 –

Організація управління, планування і регулювання економікою

автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Ужгород - 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Українському державному університеті водного господарства та природокористування

Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: | доктор економічних наук, професор

Крикавський Євген Васильович,

Національний університет “Львівська політехніка”, завідувач кафедри економіки енергетичних і хімічних підприємств та маркетингу.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, доцент

Лапко Олена Олександрівна,

Інститут економічного прогнозування НАН України, завідувач відділу технологічного прогнозування та інноваційної політики

| кандидат економічних наук, доцент

Вічевич Алла Миколаївна,

Український Державний лісотехнічний університет,

завідувач кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності.

Провідна установа: |

Інститут регіональних досліджень НАН України, відділ соціально-економічних і правових проблем розвитку підприємництва, м. Львів.

Захист відбудеться “19” грудня  р., о  годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К .051.02 в Ужгородському національному університеті за адресою: 88000, м. Ужгород, пл. Народна, 3.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Ужгородського національного університету за адресою: 88000, м. Ужгород, вул. Капітульна, 9.

Автореферат розісланий “12” листопада 2002 р.

Вчений секретар

Спеціалізованої вченої ради Слава С.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ринкова орієнтація економіки України призвела до істотних структурних змін, які обумовили передусім зміни співвідношення між секторами промисловості і послуг в складі валового внутрішнього продукту. Така динаміка структурних процесів супроводжується не менш динамічними змінами в інвестиційному потенціалі країни, в структурі джерел інвестицій та об’єктів інвестування. В аспекті викладеного особливого значення з точки зору досягнення очікуваної ефективності інвестиційних процесів набуває наявність науково – методичного забезпечення обгрунтування доцільності інвестицій та їх прогнозування. Розглядаючи інвестиції, як усі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької діяльності з метою отримання прибутку або соціального ефекту, слід виділити наступні проблеми:

- проблема обґрунтування інвестиційних рішень з точки зору їхньої доцільності;

- проблема прогнозування результатів цих рішень;

- проблема оцінки факторів ризику, що можуть мати місце в інвестиційній діяльності.

Вирішенню викладених проблем на сучасному етапі в науковій літературі приділяється значна увага. Вагомий внесок в розвиток теорій інвестицій створили вчені О. Амоша, В. Альгін, Р. Баззел, І. Бланк, Є. Бойко, М. Бойко, А. Вічевич, І. Герчикова, Є. Голубков, М. Данилюк, В. Долішній, П. Зав’ялов, С. Злупко, Г. Клейнер, М. Козоріз, Л. Лабскер, О. Лапко, Дж. Лінтер, Г. Маркович, Я. Мелкумов, Л. Мельник, В. Мікловда, І. Недін, Є. Ружанський, В. Тамбовцев, О. Устенко, Г. Цельмер, В. Шарп та інші. У цих роботах всебічно розглядаються питання визначення пріоритетних напрямків інвестування, формування інвестиційної привабливості, оцінки ефективності реалізації інвестиційних проектів тощо. Водночас проблема оцінки інвестиційної діяльності переважно обмежується використанням традиційних методів приведення надходжень майбутніх періодів до теперішнього рівня (метод дисконтування), а також методів приведення теперішнього рівня до майбутнього (методом накопичення). Можна назвати і такі методи наукових досліджень ефективності інвестицій, як аналіз чутливості реагування, за яким з двох проектів більш чутливий до змін вважається більш ризиковим, метод еквівалента певності, лінію надійності ринку та інші.

Однак використання цих методів в оцінці інвестицій в певні мірі обмежується наступним:

·

вони дозволяють оцінити ефект прийняття проекту лише в абсолютному виразі, але не дозволяють прогнозувати наскільки реальна дохідність по проекту може перевищити вартість проекту;

·

не дозволяють порівняти взаємовиключні ефективні проекти з різними інвестиційними витратами та проекти з різними періодами функціонування.

·

в цих методах відсутні механізми перспективної оцінки ефективності інвестицій в умовах невизначеності майбутнього.

Враховуючи, що процес реалізації інвестицій носить тривалий в часі характер, а стан та умови ринкового середовища не залишаються сталими, то виникає необхідність оцінки вагомості цих змін. Оскільки управління інвестиціями передбачає такі дії, які б дозволили компенсувати відхилення одних факторів іншими та забезпечити досягнення мети інвестування, то для цього необхідні такі методи, що дозволяли б оцінити вплив можливих відхилень чинників інвестицій та визначити вагомості цих відхилень на узагальнені показники ефективності інвестицій.

Отже, проблема оцінки та прогнозування ефективності інвестицій в умовах невизначеності майбутнього вимагає дослідження та обгрунтування відповідного інструментарію оперативного аналізу ефективності інвестицій на будь – якій стадії реалізації інвестиційних проектів. Потребує розробки технологій та методів практичної реалізації оцінки ефективності інвестицій, що і обумовило актуальність вибраної теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими роботами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою комплексної науково-дослідницької роботи кафедри обліку і аудиту Українського державного університету водного господарства та природокористування з наукового напрямку “Вдосконалення методики обліку фінансів, статистики, аналізу і аудиту в умовах переходу до ринкових відносин в Україні” і відповідає науковому напрямку Координаційного плану № 68 “Економічні проблеми розбудови державності України: важелі та стимули розвитку господарчих систем”, затвердженого наказом Міносвіти України за № 37 від 13 лютого 1997 р., тема пов’язана з Програмою розвитку інвестиційної діяльності на 2002 – 2010 роки, затвердженою Постановою кабінету міністрів України № 1801 від 28 грудня 2001 р.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розроблення теоретичних та методичних положень, спрямованих на удосконалення методів економічної оцінки і прогнозування ефективності інвестицій в умовах невизначеності.

Досягнення поставленої мети обумовило вирішення наступних завдань:

·

дослідити особливості методів економічної оцінки інвестицій та їх придатність для прогнозування ефективності інвестицій;

·

обґрунтувати можливість оцінки ризику економічної системи на засадах ентропії;

·

адаптувати метод відносних відхилень до умов оцінки можливих змін чинників інвестицій;

·

розробити функціональні залежності для факторного аналізу ефективності фінансових та реальних інвестицій;

·

обґрунтувати структуру коефіцієнтів впливу параметрів інвестицій для цілей прогнозування їх ефективності;

·

розробити алгоритми факторного аналізу ефективності інвестицій, придатні для практичного використання;

·

визначити умови управління ризиком за відхиленнями параметрів інвестиційної діяльності на засадах інформатизації.

Об’єктом дослідження є процеси формування економічної ефективності та умови, що стосуються регулювання реальних та фінансових інвестицій в Україні.

Предметом дослідження є економічна оцінка та прогнозування ефективності фінансових та реальних інвестицій.

Теоретичною та методологічною основами дослідження стали фундаментальні положення економічної теорії, теорії менеджменту у сфері управління інвестиціями, відображені в роботах вітчизняних та зарубіжних вчених. Інформаційною базою дослідження стали нормативні та законодавчі акти державних органів управління, матеріали Міністерства статистики України, матеріали Агентства розвитку підприємництва, періодична література.

Відповідно до мети і завдань дисертаційного дослідження використано такі методи: метод диференційного числення (відомий як метод відносних відхилень для оцінки відхилень параметрів інвестиційної системи та перевірки отриманих результатів при аналізі реальних інвестиційних проектів); економіко-математичного моделювання (при прогнозуванні результатів реалізації реальних та фінансових інвестицій); поняття ентропії (для оцінки ризику інвестицій як міри невизначеності стану економічної системи). В процесі формалізації причинно-наслідкових зв’язків формування ефективності інвестицій також використані методи факторного, порівняльного та статистичного аналізу.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна дослідження полягає в поглибленні та розвитку теоретико - методологічних та методичних положень оцінки та прогнозування ефективності інвестицій на основі використання методу відносних відхилень та положень теорії інформації і ентропії. Нові наукові положення дисертаційного дослідження запропоновані здобувачем особисто, полягають у наступному:

·

обгрунтовано доцільність використання теоретичних положень сутності ентропії, як міри невизначеності системи, до умов оцінки і прогнозування стану економічної системи та ризику інвестицій, чим, зокрема, розширено існуючу теоретичну базу оцінки ризику інвестицій;

·

вперше розроблено залежності, що описують показники ефективності інвестицій через значення відносних відхилень параметрів цих інвестицій та відповідних їм коефіцієнтів впливу на засадах адаптації методу відносних відхилень до умов оцінки і прогнозування ефективності інвестицій. Отримані залежності розширюють існуючу теоретичну базу оцінки ефективності інвестицій, оскільки дозволяють здійснити оцінку і прогнозування ймовірних кількісних змін показників – чинників шляхом безпосередніх розрахунків;

·

обґрунтована структура коефіцієнтів впливу чинників фінансових та реальних інвестицій на основі логарифмічного диференціювання виразів, що описують показники ефективності цих інвестицій. За величиною і знаком коефіцієнтів впливу є можливим встановити інформаційну значимість кожного із чинників за умови їх взаємного впливу на ефективність інвестицій. Саме це істотно відрізняє метод отримання рішень від відомих, де коефіцієнти впливу або відсутні взагалі, або визначаються шляхом експертних оцінок;

·

дістала подальшого розвитку теорія економічної оцінки зміни грошових потоків, індексу доходності, ефективності акцій, ефективності облігацій, інших показників фінансових інвестицій на основі відносних відхилень параметрів, що їх визначають, та відповідних їм коефіцієнтів впливу. Названа теорія дозволяє здійснювати диференційовану оцінку і прогнозування відхилень показників для умов взаємної зміни чинників, а відтак забезпечує інтегральну факторну оцінку чинників ефективності інвестицій;

·

розроблено сукупність базових положень факторного аналізу показників ефективності реальних інвестицій на засадах адаптації методу відносних відхилень, які дозволяють вести оцінку стану інвестиційної системи в умовах функціонування реального проекту інвестицій. Це забезпечує прогнозування вагомостей впливу чинників проекту і формування на цій основі управлінських рішень для досягнення мети інвестування. Останнє слід розглядати як один із можливих шляхів підвищення ефективності реальних інвестицій;

·

з нових позицій розвинута методологія оцінки інформаційної невизначеності стану інвестиційної системи на основі ентропійного критерію з використанням положень теорії інформації та отриманих в роботі коефіцієнтів впливу параметрів. Методологія дозволяє оцінити інформаційну невизначеність стану інвестиційної системи та ймовірність такого стану. Вказаний критерій дозволяє не тільки прийняти, а й регулювати управлінські рішення в процесі реалізації інвестицій.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення результатів дослідження полягає у створенні можливості використання методичних положень і аналітичних рішень в підвищенні ефективності управління інвестиційними процесами, а саме:

·

розроблені залежності і алгоритми розрахунку відносних відхилень загальної теперішньої вартості , індексу прибутковості , періоду окупності , початкових інвестицій , чистої теперішньої вартості для реальних інвестицій можуть бути використані банківськими установами при експертній оцінці інвестиційних проектів при наданні кредитів;

·

розроблені факторні моделі і алгоритми розрахунку відносних відхилень середньорічної суми грошового потоку фінансових інвестицій , приросту інвестиційних ресурсів , індексу доходності , ефективності акцій , ефективності облігацій придатні для практичної оцінки відхилень показників фінансових інвестицій, що можуть бути використані страховими компаніями та банківськими установами при формуванні портфеля цінних паперів;

·

розраховані таблиці та діаграми ентропії системи, придатні для оцінки невизначеності або ризику реальних та фінансових інвестиційних проектів на основі H – критерію;

·

розроблене програмне забезпечення дозволяє здійснити комп’ютерну оцінку реальних інвестиційних проектів з допомогою ЕОМ, що доцільно використовувати учасникам інвестиційної діяльності.

Практичні пропозиції і рекомендації автора впроваджені в навчальному процесі у Рівненському державному технічному університеті (довідка про використання №011-236 від 04.03.2002 р.), в Національному університеті “Острозька академія” (довідка про використання № 15 від “15” березня 2002 р.), в Українській страховій компанії “Княжа” (Акт використання № л – 367 від 01.12.1999 р.), в ЗАТ “Агентство розвитку підприємництва” (Акт впровадження №13 від “30” серпня 2001 р.), в Рівненській філії КБ “ПриватБанк” (Акт впровадження №668 від “07” березня 2002 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї і положення, які отримані в результаті особистої роботи здобувача і становлять індивідуальний внесок автора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати роботи доповідались на II-й міжнародній науково-практичній конференції “Маркетинг та логістика в системі менеджменту” (Львів, 1998 р.), міжнародному семінарі Українського Будинку економічних та науково-технічних знань (Київ, 1999 р.), міжрегіональній науково-практичній конференції “Формування системи теоретичного і практичного менеджменту: регіональний аспект” (Київ, 2001 р.), на науково-практичних конференціях викладачів і співробітників Рівненського державного технічного університету (1996–2000 рр.).

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 12 наукових робіт (10 статей опубліковано автором одноосібно), у тому числі 7 у фахових виданнях. Загальний обсяг надрукованих робіт становить 4,6 друкованих аркуша, особисто авторові належить 4,3 друкованих аркуша.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота викладена на 154 сторінках друкованого тексту, який складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (180 найменувань). Робота містить 27 таблиць, 12 рисунків та додатки обсягом 92 стор.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми, зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Сформульовані мета і задачі дослідження у відповідності з темою дослідження. Визначені об’єкт та предмет дослідження та наведено перелік методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Висвітлена наукова новизна одержаних особисто здобувачем результатів. Наведені відомості про практичне значення одержаних результатів та їх застосування. Розкрито особистий внесок здобувача та наведені дані про апробацію результатів дисертації, публікації, а також обсяг і структура роботи.

У першому розділі роботи “Теоретичні та прикладні засади оцінки та прогнозування ефективності інвестицій” досліджено характеристику та особливості методів економічної оцінки інвестицій, визначені класифікаційні ознаки інвестиційних ризиків та методи їх оцінки як засобу прогнозування. Здійснена оцінка ризику економічної системи на засадах теорії інформації та ентропії. Проведено аналіз фінансових результатів суб’єктів господарювання України за період до 2000 року, який свідчить що значна кількість підприємств у 2000 році були збитковими. Проблему збитковості в певній мірі слід розглядати як проблему неефективного економічного аналізу стану цих підприємств та методів прогнозування. Водночас зростання прибутковості може стати засобом збільшення позитивних фінансових результатів, які в свою чергу слід розглядати як джерело інвестування.

Особливість управління в інвестиційній сфері полягає в тому, що реалізація інвестиційних проектів - це, як правило, тривалий процес, а умови в яких реалізується проект, можуть змінюватись з часом в порівнянні з прийнятими на початок реалізації проекту. В свою чергу, організація, планування і управління інвестиційною діяльністю вимагає передбачення наслідків можливих змін, як показників ефективності проектів, так і чинників, що їх зумовили, та формування на цій основі управлінських рішень. Наявність невизначеності стану інвестиційної системи в майбутньому накладає певні обмеження на методи і засоби економічної оцінки інвестиційних проектів. Під інвестиційною системою слід розуміти сукупність учасників інвестиційної діяльності з їх функціональними взаємозв’язками, що мають місце в процесі здійснення інвестицій.

У відповідності з цим досліджено особливості відомих критеріїв економічної оцінки інвестицій, такі як чиста теперішня вартість (NPV), внутрішня норма доходності (IRR), індекс рентабельності (PI). В результаті зроблено висновок, що ці показники та методики, які на них ґрунтуються, доцільно використовувати лише на стадії порівняння ефективності проектів, що є необхідною але не достатньою умовою для прогнозування відхилень цих показників за умов коливань параметрів, що їх визначають.

В результаті дослідження особливостей методу еквівалента певності, методу чутливості реагування, методів моделювання, методу Монте-Карло, моделі Херца встановлено, що вони ґрунтуються, як правило, на досить складних моделях, або розглядають економічні чинники як взаємно незалежні, або потребують знання ймовірностей екзогенних чинників, що обмежує практичне використання цих методів. Тому пошук науково обґрунтованих методів кількісної оцінки і прогнозування ефективності інвестицій розглядається в роботі як проблема, що потребує подальшого вирішення.

Враховуючи, що процес прийняття рішень при функціонуванні економічних систем містить у собі елементи непередбачення майбутнього, в роботі проведено аналіз класифікаційних ознак та методів оцінки інвестиційних ризиків. При цьому розглянуті відомі методи кількісної оцінки ступеня ризику, до яких відносять статистичний метод, метод аналізу доцільності витрат, аналітичний метод, метод експертних оцінок, метод використання аналогів.

В результаті досліджень цих методів доведено, що вони дозволяють розрахувати показники ефективності або ступінь ризику, однак не дозволяють оцінити вплив взаємних змін параметрів інвестиційних систем на ефективність або величину ризику та на ймовірність його виникнення. Водночас для прогнозування і управління інвестиціями необхідні методи оцінки вагомостей впливу відхилень чинників інвестиційної системи на результати діяльності.

Тому, розглядаючи ризик, як інформацію про кількісну невизначеність кінцевого стану результату діяльності економічної системи, проведена спроба оцінки ризику на основі фундаментальних положень теорії інформації та ентропії. При цьому фінансово-економічна система розглядається як така, що має ряд невизначених станів.

Для дискретного розподілу ймовірностей ентропією системи називають величину :

, (1)

де:  – ймовірність k-го стану події, яку слід розглядати як числову характеристику ступеня можливості появи будь-якого можливого стану;

n – кількість станів, що обумовлюють подію, при цьому ;

q – основа системи логарифмів.

На підставі використання цього виразу в розділі 1 (п. .3) розраховані і побудовані діаграми ентропії системи для різних значень ймовірностей стану та діаграма інформаційної невизначеності k-го стану події. На підставі цих діаграм з метою адаптації вказаних положень до умов економічної системи проведена оцінка ймовірності досягнення проектної доходності інвестованого капіталу двох фінансових інвестиційних проектів з різними параметрами інвестування.

Проведений в цьому розділі аналіз показав принципову можливість використання ентропії інвестиційної системи як критерію невизначеності цієї системи. Водночас потребує подальшого вирішення задача оцінки ймовірності окремих станів , спрощення розрахунків шляхом заміни діаграм інформаційної невизначеності k-го стану події та ентропії системи таблицею інформаційної невизначеності подій. Вищенаведене є предметом досліджень, які проведені у наступних розділах.

За результатами проведених в даному розділі досліджень отримано методологію оцінки ризику інвестицій на основі ентропійного критерію (H-критерію), яка реалізується наступним алгоритмом (рис. 1).

У другому розділі “Дослідження та факторна оцінка впливу базових компонент на ефективність інвестицій” здійснена адаптація методу відносних відхилень до умов оцінки відхилень чинників інвестицій. Здійснено перспективний факторний аналіз показників ефективності фінансових інвестицій та факторна оцінка ефективності реальних інвестицій.

Дослідивши сутність методу відносних відхилень та умови його використання з метою адаптації до умов оцінки інвестицій, проведено теоретичні дослідження щодо оцінки ефективності інструментів фінансових інвестицій.

Приймемо за основу відомий вираз для оцінки ефективності облігацій:

, (2)

де:  – ефективність облігації з виплатою суми процентів при погашенні; – 

відповідно номінальна і ринкова ціна облігацій;  – 

сума процентів облігації в n-періоді;

- ставка дисконту.

Рис. 1 Алгоритм оцінки ризику інвестицій на основі H-критерія

Здійснивши логарифмічне диференціювання виразу (2) у відповідності з методом відносних відхилень, отримаємо вираз (3), що описує відносне відхилення ефективності облігацій з виплатою суми процентів при погашенні через значення відхилень чинників коефіцієнтів їх впливу.

, (3)

де: , ,  – коефіцієнти впливу параметрів відповідно номінальної ціни облігації , суми проценту по облігації , ставки дисконту отримані у відповідності з методом відносних відхилень: , ,  ;– 

відносне відхилення параметру, визначене як відношення абсолютного відхилення параметру до початкового значення цього параметру (приймає значення ).

Отриманий вираз (3) використано для порівняльної оцінки ефективності облігацій (умовного інвестиційного проекту) при різних прогнозованих значеннях параметрів цього проекту. При цьому встановлено, що числові значення і знак коефіцієнтів впливу вказують на відхилення узагальненого показника (в нашому прикладі ), під впливом кожного із параметрів () при їх одночасній взаємній зміні. Шляхом моделювання взаємних змін параметрів показана можливість прогнозування значень узагальненого показника.

Проведений на прикладі облігацій аналіз використання математичного методу відносних відхилень для оцінки впливу параметрів фондового ринку показує можливість його використання в сфері економічної діяльності. В результаті цього досягається, що оцінка впливу параметрів на узагальнені показники системи проводиться аналітично і не потребує послідовних наближень і складних розрахунків. За величиною і знаком коефіцієнтів впливу можливо оцінити не тільки величину відхилення узагальненого показника, але й встановити в числовому вигляді вплив кожного конкретного чинника при їх взаємній зміні.

Адаптація методу відносних відхилень дозволяє провести перспективний факторний аналіз будь – яких інструментів фінансових інвестицій. При цьому, як приклад, розглядається динаміка коштів на рахунках підприємств, організацій, населення України, кредитні ресурси, динаміка процентних ставок комерційних банків тощо. Для кількісної оцінки впливу відхилень показників на ефективність фінансових інвестицій запропоновано модель оцінки відхилень середньорічної суми грошового потоку фінансових інвестицій () через значення відносних відхилень параметрів, що його визначають, та їх коефіцієнтів впливу, а саме:

, (4)

де: , - відповідно коефіцієнт впливу та відносне відхилення суми приросту курсової вартості окремих фондових інструментів;

, - відповідно коефіцієнт впливу та відносне відхилення суми отриманих (належних до отримання) дивідендів по акціях;

, - відповідно коефіцієнт впливу та відносне відхилення суми отриманих (належних до отримання) процентів по окремим фінансовим інструментам

, - відповідно коефіцієнт впливу та відносне відхилення суми податку на прибуток, що сплачена по доходам від цінних паперів та депозитних вкладів;

, - відповідно коефіцієнт впливу та відносне відхилення ставки проценту, що використовується для дисконтування вартості.

Реалізація цієї факторної моделі представлена у вигляді алгоритму (табл. ).

В таблиці індекс 0 – відповідає початковому значенню параметра, яке може бути прийняте за базове, індекс П – прогнозоване значення параметра.

Цей алгоритм дозволяє оцінити відносне відхилення грошового потоку та вагомості відхилень складових .

Таблиця 1

Факторна модель розрахунку відносного приросту

грошового потоку фінансових інвестицій

В роботі також розроблено аналітичні залежності що описують відносні відхилення індексу доходності фінансових інвестицій та факторні моделі для оцінки відносних відхилень ефективності акцій та облігацій , що представлені в кінцевому виді у формі таблиць за структурою, аналогічною табл. .

Для перспективного факторного аналізу реальних інвестицій розглянуто динаміку інвестицій у основний капітал України протягом 1990 – 2000 років і в результаті встановлено, що до 2000 року мала місце тенденція зниження обсягів інвестицій в основний капітал, і це передусім обумовлено наявністю значних факторів ризику в процесі реального інвестування. Лише в 2000 році намітилась тенденція до зростання інвестицій (табл. ). Здійснено аналіз джерел виникнення таких ризиків.

Таблиця 2

Інвестиції в основний капітал (у порівняльних цінах, млн. грн.)

Найменування | 1990 р. | 1995 р. | 1998 р. | 1999 р. | 2000 р. | Темп росту

1999 / 1998 | 2000/

1999

Промисловість | 19088 | 6121 | 4540 | 4582 | 8794,9 | 1,009 | 1,919

в т.ч. харчова промисловість | 1991 | 808 | 693 | 733 | 1463,7 | 1,058 | 1,997

Сільське господарство | 11799 | 1296 | 611 | 560 | 645,5 | 0,917 | 1,153

Будівництво | 1926 | 247 | 208 | 281 | 400,0 | 1,351 | 1,423

Транспорт | 4622 | 1497 | 1786 | 1873 | 2621,8 | 1,049 | 1,400

Зв’язок | 722 | 307 | 657 | 791 | 957,1 | 1,204 | 1,210

З метою оцінки впливу відхилень чинників реальних інвестицій на узагальнені показники їх ефективності розроблені факторні моделі у відносних величинах для індексу прибутковості реального проекту (табл. 3), його періоду окупності , загальної теперішньої вартості та чистої теперішньої вартості .

Таблиця 3

Факторна модель оцінки відхилень індексу прибутковості реальних інвестицій

Початкові значення параметру ІП | Коефіцієнти впливу Kx

(з врахуванням знаку) |

Прогнозоване відносне відхилення

(з врахуванням знаку) |

Вагомість впливу параметрів на ІП

(x·Kx)

1 | 2 | 3 | 4

ЧП | ЧП · КЧП

АВ | АВ · КАВ

r1 ·r1

ППР | ППР · КППР

БМР | БМР · КБМР

ПВ | ПВ · КПВ

ІВ | ІВ · КІВ

r2 ·r2

(Кх · х)

В таблиці 3 прийняті такі позначення: ЧП, АВ, ППР, БМР, ПВ, ІВ, r1, r2, відповідно чистий прибуток, амортизаційні відрахування, вартість проектно-пошукових робіт, будівельно-монтажних робіт, поточних витрат, інших витрат, дисконтної ставки що застосовується для оцінки доходної складової (r1) і витратної складової (r2);  – коефіцієнт впливу відповідного параметру;  – відносне відхилення індексу прибутковості.

Факторні моделі відхилень інших показників реальних інвестицій мають структуру, аналогічну таблиці 3. В цих алгоритмах стовпець (1) вказує на чинники, що обумовлюють узагальнений показник, стовпець (2) вказує на структуру коефіцієнтів впливу та їх знак у виразі, що описує відхилення цих чинників, стовпець (3) показує, як розраховувати прогнозовані відносні відхилення кожного чинника. Вагомість відхилень для кожного із чинників визначають як добуток відносного відхилення параметру на відповідний йому коефіцієнт впливу , тобто добуток значень стовпця (2) і (3), який записують у стовпець (4). Сума вагомості відносних відхилень за стовпцем (4) відповідає відносному відхиленню узагальненого показника.

Вказані факторні моделі можуть бути використані, насамперед, для цілей прогнозування. Моделюючи довільні взаємні зміни відхилення чинників, визначають не тільки відхилення узагальненого показника, а й вагомість впливу кожного з чинників за умови їх спільної зміни. Саме це є основною перевагою отриманих рішень у порівнянні з традиційними. Водночас, значення та знак коефіцієнтів впливу дозволяють визначити ті параметри, які найбільш істотно впливають на узагальнений показник, і формувати на цій основі управлінські рішення та прогнозувати в кількісному виді можливі зміни стану інвестиційної системи.

В третьому розділі “Прогнозування факторів ефективності реальних інвестицій” адаптовано алгоритм факторного аналізу реальних інвестицій, визначені умови та технологія управління ризиком за відхиленням параметрів інвестиційної діяльності на прикладі прогнозування чистої теперішньої вартості. Розроблено програмне забезпечення для інформатизації оцінки ефективності інвестицій в умовах невизначеності. На прикладі харчової промисловості, яка є однією із привабливих для інвесторів завдяки швидкому обігу капіталу в ній, показано можливість практичного використання отриманих в розділах 1 і 2 рішень.

За основу взятий реальний інвестиційний проект під назвою “Організація відгодівлі свиней і виробництва м’ясних продуктів у сільськогосподарському підприємстві Рівненської області”. В якості узагальненого показника прийнято чисту теперішню вартість (ЧТВ), представлену у відносних відхиленнях такою факторною моделлю:

, (5)

де:  – відносні відхилення відповідно ціни реалізації, обсягів реалізації, інвестиційних вкладень, собівартості та ставки дисконту;  – 

коефіцієнти впливу відповідно грошових потоків, поточних витрат проекту, обсягів інвестицій, дисконтної ставки;

n – кількість періодів інвестування.

За значеннями параметрів інвестиційного проекту, що знаходяться в додатках до дисертаційної роботи, розраховані величини коефіцієнтів впливу параметрів на ЧТВ для кожного із чотирьох періодів інвестування і представлені на рис. . За величиною і знаком коефіцієнтів впливу визначені найбільш впливові параметри, якими для даного проекту є ринкова ціна реалізації та собівартість продукції. При цьому вагомість впливу цих параметрів не є сталою для кожного з періодів інвестування.

Отримані результати були співставленні із розрахунками, проведеними традиційними методами і показали повну їх відповідність з тією різницею, що запропоновані моделі дозволяють прогнозувати довільні зміни параметрів. Водночас в традиційних методиках вирішення цієї задачі потребує багаторазових розрахунків і не дозволяє встановити вагомість впливу окремого параметра.

Рис. 2. Діаграма значень коефіцієнтів впливу чинників проекту реального інвестування

З метою оцінки ризику за відхиленнями параметрів інвестиційної діяльності показана можливість використання отриманих у відносних відхиленнях залежностей для оцінки невизначеності стану інвестиційного проекту. Сутність цієї методології реалізована в наступному алгоритмі:

1.

Формування факторної моделі відносного відхилення узагальненого показника через значення відхилень параметрів та їх коефіцієнтів впливу.

2.

Розрахунок значень коефіцієнтів впливу кожного із параметрів приймаючи за початкові відомі значення цих параметрів.

3.

Визначення сумарного значення коефіцієнтів впливу за модулем ( ).

4.

Визначення ймовірності стану кожного із параметрів із умови, що сумарна інформаційна ймовірність події дорівнює одиниці. При цьому визначається:

(6)

де:  – числове значення коефіцієнту впливу параметра;  – 

сума модулів коефіцієнтів впливу параметрів, що описують узагальнений показник.

5. Встановлення в числовому виді за величиною отриманих значень ймовірностей невизначеності кожного окремого параметру ,

(7)

6. Розрахунок сумарної ентропії стану,

(8)

7. За величиною отриманого значення ентропії події Н(а) визначення ймовірності стану , що відповідає даній ентропії.

Отримане значення ймовірності стану слід рахувати як ймовірність кінцевої події, або як можливий ризик, викликаний відхиленнями параметрів, що описують події. Для спрощення практичного застосування складена таблиця інформаційної невизначеності подій для різних ймовірностей станів, що знаходиться в додатку до дисертації.

Практичні розрахунки за даною методикою для досліджуваного нами реального інвестиційного проекту показали, що інформаційна невизначеність кінцевого стану для ЧТВ не є сталою в кожному з інвестиційних періодів і змінюється від 26% до 37% (рис. 3). Це обумовлено зміною значень коефіцієнтів впливу в кожному із інвестиційних періодів.

Рис. 3 Діаграма інформаційної ймовірності ЧТВ інвестиційного проекту

Для оперативного використання отриманих рішень в практиці оцінки і прогнозування з метою регулювання інвестиційної діяльності розроблено програмне забезпечення для оцінки у відносних відхиленнях індексу прибутковості та чистої теперішньої вартості реальних інвестицій.

Програмне забезпечення та результати розрахунків за ним наведені в додатках З і И до дисертаційної роботи, чим підтверджена можливість комп’ютерного практичного використання поданих методик і підвищення на цій основі оперативності прийняття управлінських рішень як на стадії аналізу проекту, так і в процесі реалізації.

ВИСНОВКИ

1.

Враховуючи, що оцінка і прогнозування результатів інвестиційної діяльності супроводжується такою економічною категорією, як ризик, яка притаманна кожному фінансовому або економічному рішенню, то передбачення наслідків, які можуть мати місце при зміні параметрів ринку та складових інвестицій з часом, вимагає оцінки не тільки економічного показника інвестицій, а й вагомостей впливу та ймовірностей факторів, що обумовлюють цей показник. Встановлено що відомі показники оцінки інвестиційних проектів, такі як період окупності, внутрішня норма рентабельності, чиста теперішня вартість та інші забезпечують лише необхідну умову оцінки ефективності на стадії порівняння інвестиційних проектів і не забезпечують достатніх умов оцінки впливу відхилень факторів, що мають місце в процесі реалізації цих проектів. Це вимагає вдосконалення існуючих методів оцінки і прогнозування ефективності інвестицій та пошук науково-обґрунтованих технологій кількісної оцінки вагомостей впливу відхилень параметрів та показників інвестиційної діяльності, придатних для практичного використання при формуванні управлінських рішень, як на стадії оцінки, так і на етапі реалізації цих рішень учасниками інвестиційної діяльності.

2.

Вирішення поставлених в роботі завдань здійснено шляхом адаптації методу диференційного числення стосовно залежностей, що описують показники інвестицій. В результаті цього отримані факторні моделі, які дозволяють оцінити в кількісному виді вагомість впливу відхилень параметрів на узагальнені показники, чим розширено теоретико-методологічну основу для економічної оцінки і прогнозування реальних і фінансових інвестицій.

3.

В результаті адаптації методу відносних відхилень для факторного аналізу фінансових інвестицій вперше отримані моделі, що описують у відносних відхиленнях суму грошового потоку інвестиційних ресурсів , індексу доходності таких фінансових інструментів, як акції , облігації через відхилення їх параметрів та коефіцієнтів впливу.

На основі факторного аналізу реальних інвестицій отримані також моделі, що описують у відносних відхиленнях індекс прибутковості , період окупності , чисту теперішню вартість за відхиленнями чинників, що їх визначають.

В цих моделях обґрунтована структура коефіцієнтів впливу чинників фінансових та реальних інвестицій. За величиною і знаком коефіцієнтів впливу є можливим встановити вагомість відхилень та інформаційну значимість кожного із чинників за умови їх взаємного впливу на ефективність інвестицій. Останнє слід рахувати як засіб прогнозування та корекції управлінських рішень в процесі реалізації інвестицій.

4.

На прикладі оцінки чистої теперішньої вартості реального інвестиційного проекту з використанням розроблених факторних моделей шляхом порівняння з традиційними методами визначення ЧТВ показана можливість та методологія оцінки вагомостей впливу параметрів на ЧТВ при будь-яких їх взаємних змінах. В результаті проведеного аналізу встановлено, що коефіцієнти впливу чинників інвестицій змінюються як за величиною так і за знаком в різних періодах інвестування. На цій основі показана можливість оцінки в кількісному виді значимості кожного із чинників для різних періодів інвестування. Останнє дозволяє моделювати можливість компенсації негативного впливу одних чинників позитивною зміною інших для досягнення мети інвестування. Використання визначеної в роботі методології факторної оцінки сприятиме підвищенню ефективності проектів в реальних умовах інвестування.

5.

Обґрунтована можливість використання моделей кількісної оцінки чинників інвестицій для цілей прогнозування факторів ризику, обумовлених наявністю невизначеності в процесі інвестиційної діяльності. Вирішення поставленої задачі досягнуто в дисертаційній роботі шляхом адаптації поняття ентропії до умов інвестиційної діяльності.

Розроблено діаграми та таблицю інформаційної невизначеності подій, які придатні для оцінки ймовірності факторів ризику та невизначеності кінцевого стану інвестиційної системи.

6.

З метою оперативного використання отриманих аналітичних залежностей в практиці оцінки і прогнозування відхилень показників ефективності інвестицій на засадах інформатизації розроблено програмне забезпечення для визначення коефіцієнтів впливу, вагомостей відхилень, інформаційної невизначеності та рейтингового розподілу вагомостей впливу за допомогою сучасних ЕОМ.

7.

Відгуки, отримані від установ, в яких здійснювалась апробація результатів дисертаційної роботи, дають можливість рекомендувати:

·

Міністерству освіти і науки України використовувати методологію оцінки і прогнозування ефективності інвестицій в навчальному процесі в дисциплінах “Інвестування”, “Фінанси”, “Інвестиційний менеджмент” економічних спеціальностей;

·

страховим компаніям у процесі оцінки страхових ризиків та розміщення страхових резервів у інвестиційні проекти використовувати таблиці інформаційної невизначеності та Н-критерій;

·

банківським установам при розподілі фінансів, формуванні кредитної та інвестиційної політики застосовувати аналітичні залежності для визначення коефіцієнтів впливу та вагомостей відхилень;

·

агентствам розвитку підприємництва при розробці інвестиційних проектів і прогнозуванні результатів використовувати алгоритми розрахунку відхилень цих результатів за значеннями можливих відхилень параметрів та надавати рекомендації стосовно рейтингового розподілу впливу параметрів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у фахових виданнях

1. Савіна Н.Б. Аналіз показників фінансових інвестицій на основі методу відносних відхилень // Вісник Державного університету “Львівська політехніка”: “Проблеми економіки та управління”. - Львів, 1998. - № 353. – С. 100 – 104.

2. Савіна Н.Б., Брухаль Б.С. Метод відносних відхилень в аналізі діяльності ПФГ // Вісник Державного університету “Львівська політехніка”: “Логістика”. - Львів, 2000. – № 390. – С. . (Особистий внесок здобувача: розроблена методика прогнозування узагальнених показників за допомогою методу відносних відхилень).

3. Савіна Н.Б. Оцінка ризику на основі поняття ентропії економічної системи // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”: “Проблеми економіки та управління”. - Львів, 2000. – № 391. – С. .

4. Савіна Н.Б. Факторний аналіз ефективності акцій // Наукові записки Національного університету “Острозька академія”: “Економіка”. – Острог, 2001. – № 2. – С. .

5. Савіна Н.Б. Методологічні засади оцінки та прогнозування ефективності інвестицій // Вісник Рівненського Державного технічного університету”: “Економіка”. - Рівне, 2002. – 1 (14). – С. .

6. Савіна Н. Б. Прогнозування відхилень ефективності реальних інвестицій // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”: “Логістика”. - Львів, 2002. – № 446. – С. .

7. Савіна Н.Б. Методи факторного аналізу результативності інвестицій // Вісник Рівненського Державного технічного університету: “Економіка”. – Рівне, 2002. - № 3 (16). – С. 61-69.

Публікації в інших виданнях

8. Савіна Н.Б. Умови відкриття рахунків для здійснення підприємницької діяльності // Збірник статей Української державної академії водного господарства: “Облік та аудит, регіональна економіка”. - Рівне, 1997. – ч. . – С. – 83.

9. Савіна Н.Б. Аналіз прибутковості інструментів фондового ринку на основі методу відносних відхилень // Вісник Української державної академії водного господарства: “Облік та аудит”. - Рівне, 1998. – № 353. – С. .

10. Савіна Н.Б. Аналіз прибуткових інструментів фондового ринку на основі методу відносних відхилень // Вісник Державного університету “Львівська політехніка”: “Проблеми економіки та управління”. - Львів, 1998. – № 353. – С. .

11. Савіна Н.Б. Проблеми вибору інвестиційних проектів в умовах ризику // Вісник Рівненського державного технічного університету: “Сучасні проблеми обліку, аналізу та фінансів”. - Рівне, 1999. – Вип. . - ч. . – С. .

12. Марчук Б.С., Крикавський Є.В., Савіна Н.Б. Оцінка ризику інвестиційного проекту на підставі поняття ентропії // : Вісник Національного університету “Львівська політехніка”: Логістика. - Львів, 2000. – № 390. – С. . (Особистий внесок здобувача: розроблена методика оцінки ризику інвестиційного проекту на підставі поняття ентропії).

АНОТАЦІЯ

Савіна Н.Б. Економічна оцінка і прогнозування ефективності інвестицій. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03. – організація управління, планування і регулювання економікою. – Український державний університет водного господарства та природокористування, Рівне, 2002.

У дисертації досліджені характеристики та особливості традиційних методів оцінки інвестицій і показана необхідність їх подальшого дослідження. Сформовані класифікаційні ознаки інвестиційних ризиків та методів їх оцінки як засобу прогнозування. З метою вдосконалення існуючих методів запропонована оцінка ризику на засадах теорії ентропії стосовно умов інвестиційних систем. Для чого приведені діаграми зміни ентропії системи при різних значеннях ймовірностей стану та інформаційної невизначеності окремого стану події. Як результат розроблено алгоритм оцінки ризику на основі ентропійного (Н)-критерію. Для оцінки вагомості впливу базових компонент інвестицій здійснена адаптація методу відносних відхилень. У відповідності із цим проведено перспективний факторний аналіз фінансових інвестицій і отримані факторні моделі для оцінки відхилень грошового потоку фінансових інвестицій, індексу доходності, ефективності акцій, ефективності облігацій. Показана можливість використання цих моделей для прогнозування невизначеності стану фінансових інвестицій. Проведено перспективний факторний аналіз реальних інвестицій на засадах використання методу відносних відхилень і отримані факторні моделі для оцінки відхилень індексу прибутковості, періоду окупності, чистої теперішньої вартості. Розкрита структура коефіцієнтів впливу параметрів на вказані показники. Розроблено алгоритм факторного аналізу та реалізовано на прикладі конкретного проекту реального інвестування. Сформовані умови та технологія управління ризиком за відхиленням параметрів інвестиційної діяльності та запропоновані таблиці невизначеності подій. Розроблене програмне забезпечення для спрощення практичного використання факторних моделей.

Ключеві слова: економічна ефективність, оцінка ефективності, прогнозування, фінансові інвестиції, реальні інвестиції, ентропія, відносні відхилення.

SUMMARY

Savina N. B. Economical assessment and prognostication of investment efficiency. – Manuscript.

Thesis on competition for a scientific degree of the candidate of Economic Sciences by speciality 08.02.03 – organization of management,


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МОДЕЛІ ТИПУ ЛЕОНТЬЄВА-ФОРДА, ЧИСЕЛЬНІ МЕТОДИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ЗАДАЧ ВЕЛИКОЇ РОЗМІРНОСТІ - Автореферат - 16 Стр.
Ангіопротекторні властивості пептидної фракції аорти при експериментальному атеросклеротичному та аутоімунному ураженні судин - Автореферат - 27 Стр.
ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ІНФОРМАЦІЙНО- ВИМІРЮВАЛЬНИХ СИСТЕМ ВИЗНАЧЕННЯ НАВАНТАЖЕНОГО СТАНУ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ОБ'ЄКТІВ - Автореферат - 49 Стр.
ГРАФІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАСІБ РОЗУМОВОГО РОЗВИТКУ УЧНІВ VIII-IX КЛАСІВ НА УРОКАХ КРЕСЛЕННЯ (методичний аспект) - Автореферат - 28 Стр.
ФІЛЬТРАЦІЯ СИСТЕМАТИЧНИХ ПОХИБОК ПРИ ВИМІРЮВАННЯХ І ЗРІВНЮВАННІ ГЕОДЕЗИЧНИХ МЕРЕЖ - Автореферат - 16 Стр.
МЕНЕДЖМЕНТ міжнародного туризму (на прикладі Автономної Республіки Крим) - Автореферат - 28 Стр.
ФРАЗЕОЛОГІЗМИ З НАЗВАМИ ЛЮДЕЙ У ЛЕКСИЧНОМУ НАПОВНЕННІ - Автореферат - 28 Стр.