У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Автореферат

Науково-дослідний економічний інститут

Міністерства економіки та з питань

європейської інтеграції України

Давиденко Сергій Васильович

УДК 338:336.221.26

Науково-Методичні основи

формування податкових надходжень бюджету

Спеціальність: 08.02.03.

Організація управління, планування

і регулювання економікою

автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Науково-дослідному економічному інституті (НДЕІ) Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України

Науковий керівник – кандидат економічних наук, с.н.с.,

Бабич Людмила Миколаївна,

Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, завідувач відділом проблем фінансово-бюджетної політики.

Офіційні опоненти: - доктор економічних наук, професор,

Білик Марія Дмитрівна,

Київський національний економічний університет, кафедра фінансів підприємств і страхової справи;

- кандидат економічних наук,

Сергієнко Олена Миколаївна,

Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, завідувач сектором методів і моделей середньострокового і довгострокового прогнозування.

Провідна організація - Інститут регіональних досліджень НАН України, відділ соціально-економічних і правових проблем розвитку підприємництва (м. Львів)

Захист відбудеться “30” квітня 2002 року о 16 год. на засіданні Спеціалізованої вченої ради Д 26.801.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук Науково-дослідного економічного інституту Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України (01103, м.Київ, бульвар Дружби народів, 28, 5-й поверх, зал засідань)

З дисертацією можна ознайомитись в науковій бібліотеці НДЕІ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, м. Київ, бульвар Дружби народів, 28, 1-й поверх.

Автореферат розісланий “29” березня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук А.В.Базилюк

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. В Україні протягом останнього десятиріччя формується нова система економічних відносин, в основу яких покладені сучасні ринкові принципи та засади державного регулювання соціально-економічних процесів. Фінансово-економічна криза попередніх років значною мірою зумовлена тим, що застосовуючи широкий набір методів та інструментів у регулюванні економічних процесів, законодавча і виконавча влада мало враховують їх причинно-наслідкові зв’язки, особливо у сфері встановлення і стягнення податків як основного джерела формування доходів зведеного бюджету.

На сьогодні існуюча система оподаткування є надто недосконалою, що не дозволяє забезпечувати своєчасне і в необхідних обсягах формування доходів зведеного бюджету. Тому важливо досліджувати комплекс проблем, пов’язаних з удосконаленням податкової системи в цілому, і особливо в аспекті обґрунтування та прогнозування обсягів податкових надходжень на кожний бюджетний період.

Українська фінансова наука вже має значні здобутки щодо дослідження теоретичних підходів до обґрунтування податків, методів і форм їх нарахування і сплати, принципів оподаткування, місця податкових надходжень у системі доходів зведеного бюджету. У роботах вітчизняних вчених-економістів Василика О.Д., Вишневського В.П., Козоріз М.А., Луніної І.О., Мельника П.Г., Полозенка Д.В., П’ятаченка Г.О., Соколовської А.М., Федосова В.М. і багатьох інших висвітлюються та аналізуються особливості розвитку державного регулювання через бюджет і податки, розробляються рекомендації щодо забезпечення ефективності оподаткування, удосконалення бюджетної сфери, які значною мірою знаходять своє практичне застосування при реалізації податкової й бюджетної політики держави.

Віддаючи належне цим напрацюванням, слід зазначити, що недостатньо дослідженими є питання стосовно узгодження бюджетної і податкової політики, обґрунтування ролі й місця податків як джерела формування доходів зведеного бюджету держави і використання їх для ефективного та справедливого перерозподілу фінансових ресурсів. На цьому етапі розвитку актуальними також є методологічні та методичні розробки аналізу макроекономічних процесів з метою ефективного державного регулювання бюджетної сфери через моделювання та прогнозування податкових надходжень як основної складової доходів зведеного бюджету. Все це свідчить про актуальність теми дисертаційного дослідження.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка методичного інструментарію формування основних статей податкових надходжень при складанні проекту зведеного бюджету на основі прогнозування показників баз оподаткування з урахуванням різних податкових нормативів та макроекономічних параметрів.

Для досягнення поставленої мети в роботі були вирішені такі завдання:

- проведена формалізація розрахунку податкових зобов’язань за основними статтями податкових надходжень з урахуванням методології їх визначення;

- розроблено методику прогнозування показників, які є базовими для оподаткування основними податками;

- досліджено напрями та оцінено взаємозв’язки макропоказників і податкових нормативів для обґрунтування бюджету;

- запропонована модель формування податкових надходжень зведеного бюджету з метою оптимізації їх обсягів з урахуванням взаємозв’язку складових механізму нарахування і сплати податків;

- обґрунтовано практичні рекомендації у сфері податкової і бюджетної політики щодо запровадження нових підходів до оподаткування основними податками і зборами з метою забезпечення формування достатньої доходної бази в умовах бюджетного планування і прогнозування.

Предметом дослідження є методи формування та державного регулювання податкових надходжень зведеного бюджету.

Об’єктом дослідження виступають зведений бюджет та система оподаткування в Україні.

Наукова новизна одержаних результатів. Під час дисертаційного дослідження автором одержані такі результати, що складають його наукову новизну.

Ъ Розроблено методику факторного прогнозування обсягів прибутку, що передбачає урахування прогнозних змін основних макропоказників при визначенні бази оподаткування в процесі формування проектів бюджетів на середньострокову перспективу. Методика дозволяє проводити варіантні розрахунки відповідно до макроекономічних показників, досягнення яких забезпечується загальнодержавними заходами.

Ъ Запропоновано модель формування податкових надходжень, яка побудована на урахуванні взаємозалежностей баз оподаткування при формуванні показників для нарахування суми податкового зобов’язання по кожному окремому податку та відповідних варіацій як номінальних ставок податків, так і рівня пільг щодо їх сплати. На відміну від діючих розрахунків, зазначений порядок дозволяє варіювати рівень податкових надходжень з визначенням конкретних завдань щодо їх забезпечення, що особливо важливо в процесі узгодження доходів і видатків бюджету на етапі їх розгляду і затвердження Верховною Радою України.

Ъ Розроблено нову систему оподаткування доходів фізичних осіб прибутковим податком з громадян та обов’язковими відрахуваннями на соціальне страхування. Вона відрізняється від чинного порядку принципом визначення бази оподаткування, якою є величина виплачуваної зарплати, а також методом розрахунку єдиного збору на обов’язкове соціальне страхування як різниці між граничним рівнем податкового навантаження на виплачувані доходи і прибутковим податком з громадян. Застосування такого підходу

дозволить вирівняти податкове навантаження на виплачувані доходи, знизити обсяги витрат на оплату праці у собівартості та стимулювати зростання заробітної плати.

Ъ Обґрунтовано умови застосування цільового податкового кредитування, які дозволяють використовувати цю форму державного регулювання для фінансового забезпечення пріоритетних інноваційних, екологічних та соціальних програм шляхом надання платникам податків, учасникам реалізації таких програм, права відстрочувати або ж розстрочувати сплату частини податкових зобов’язань протягом визначених періодів, але на відміну від діючого порядку, тільки за умови збільшення ними бази оподаткування та обсягів платежів до бюджету в наступних періодах.

Практичне значення одержаних результатів. Запропонована методика прогнозування баз оподаткування основних податків і формування на їх основі податкових надходжень бюджету використані в практичній роботі Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України при прогнозуванні показника прибутку підприємств на 2000-2004 рр.

Положення і висновки дисертаційної роботи використані в навчальному процесі Національної академії управління при викладанні курсів “Фінанси підприємств”, “Бюджетна система”, “Фінансова діяльність суб’єктів господарювання”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалась відповідно з планом наукових досліджень НДЕІ Міністерства економіки по темах: “Розробка науково-методичних рекомендацій та середньострокового прогнозу економічного і соціального розвитку України до 2000 року” (0197V001701); "Методичні рекомендації щодо розробки показників обґрунтувань та висновків до проекту Державного бюджету на відповідний бюджетний рік та їх програмне і комп'ютерне забезпечення" (0198V004345); "Методичні рекомендації щодо прогнозування обсягів прибутку у народному господарстві" (0198V004348); “Науково-методичні рекомендації з виконання багатоваріантних розрахунків доходної частини бюджету” (0198V004349); "Розробка методичних вказівок щодо формування збалансованих показників до проекту бюджету на наступний рік з врахуванням змін у чинному законодавстві (з комп'ютерним забезпеченням)” (0199V002551).

Особистий внесок здобувача. Особистий внесок у роботах, виконаних у співавторстві, наведений у списку опублікованих праць.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідались на двох науково-практичних конференціях "Проблеми та шляхи розвитку податкової системи України" (м.Ірпінь, 14-16 травня 1998р.) та "Реформа міжбюджетних відносин і проблеми розвитку податкової системи України" (м.Ірпінь, 14-15 жовтня 1999р.), а також на засіданні відділів НДЕІ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України.

Публікації. За результатами дослідження за темою дисертаційної роботи опубліковано 10 друкованих праць загальним обсягом 6,0 д.а., у тому числі 9

робіт у наукових фахових виданнях, з яких 5, обсягом 3,5 д.а., належать особисто авторові.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 119 найменувань. Основний зміст дисертації викладено на 170 сторінках машинописного тексту, який містить 13 таблиць, 9 рисунків.

Основний зміст роботи

У першому розділі "Теоретичні проблеми формування податкових надходжень бюджету" обґрунтовано податки як економічний інструмент державного регулювання впливу на добробут населення через формування і акумулювання податкових надходжень у доходній частині зведеного бюджету країни та їх використання через бюджетні видатки, проаналізовано алгоритм формування статей податкових надходжень, формалізовано розрахунки статей основних податків.

Розвиток фінансової науки свідчить про відносну сталість податків як засобу державного регулювання економікою та зростання їх місця та ролі у формуванні джерел державних ресурсів. Домінуюча частка податкових надходжень у системі джерел формування доходів бюджету свідчить про те, що саме податки є найбільш прийнятною та ефективною формою регулювання взаємовідносин між громадянами, суб’єктами господарювання і державою.

Пріоритетною проблемою державного регулювання економічних та соціальних процесів через оподаткування є узгодження різних за своєю сферою охоплення податків в єдину систему взаємодоповнюючих платежів, які можуть забезпечувати вирішення головної проблеми економіки України – економічне зростання та досягнення високого рівня соціального добробуту широких верств населення.

Попри те, що основу української системи податків складають загальноприйнятні у світовій практиці податки, збори та обов’язкові податкові платежі, протягом останнього десятиріччя відслідковується стійка тенденція збільшення кількості видів податків та форм оподаткування. Проте, неефективність у цілому оподаткування зумовила визнання принциповим напрямом податкового реформування в Україні значне скорочення кількості податків і податкових платежів, які економічно необґрунтовані та фіскально неефективні.

Ефективність реалізації економічної політики щодо оподаткування визначається алгоритмом розрахунку статей податкових надходжень бюджету, який охоплює чотири етапи: визначення величини показника бази оподаткування конкретного податку у попередньому періоді, що вимагає забезпечення оперативної та достовірної звітності по кожному податку чи податковому платежу; урахування та вимір факторів, які впливають на

збільшення чи зменшення бази оподаткування та розрахунок номінальної бази оподаткування; визначення прогнозованої суми податкового надходження до бюджету шляхом добутку номінальних обсягів бази оподаткування та чинних розрахункових ставок податку; коригування прогнозованого розміру податкових надходжень на можливі збільшення чи зменшення самих сум податків, у результаті чого розраховується прогнозна сума по конкретній податковій статті. Дослідження основних показників-факторів, що визначають формування податкових надходжень, є обов'язковою передумовою для виявлення причинно-наслідкових залежностей їх дії та змін в аспекті забезпечення наповненості доходної частини бюджету України. Для цього, через відповідні рівняння було здійснено формалізацію розрахунку основних статей податкових надходжень зведеного бюджету (див. табл. 1).

Таблиця 1

Рівняння для формування основних статей податкових надходжень

Формули | Умовні позначення

ПП – прибутковий податок з громадян;

j – індекс галузі, j=1,2,...,к;

ФОПj – фонд оплати праці j-тої галузі;

Спп,j – середньозважена ставка податку у j-тій галузі;

ППпд – прибутковий податок з доходів від зайняття підприємницькою діяльністю;

ППфп – частина фіксованого податку, що відноситься до прибуткового податку.

П – податок на прибуток;

СВД – скоригований валовий дохід;

ВВ – валові витрати;

АВп – амортизаційні відрахування, визначені методами податкової амортизації;

Сп – базова ставка податку на прибуток;

Рп – коефіцієнт урахування пільг, що зменшують прибуток до оподаткування;

Ппл – пільги, що зменшують податкове зобов’язання по податку на прибуток підприємств.

ПВТЗ - податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів;

j – індекс виду транспортного засобу, j=1,2,...,к;

Опвтз,j – вартісний вираз об’єктів оподаткування податку на j-тий вид транспортного засобу;

п,j – кількість одиниць оподаткування j-того виду транспортного засобу;

Спвтз,j – ставка податку на одиницю оподаткування j-того транспорту.

Продовження таблиці 1

Формули | Умовні позначення

ПЗ – плата (податок) за землю;

j - індекс виду земельної площі, j=1,2,...,к;

Опз,j – площа j-того виду земельної площі;

Спз,j – середня ставка податку на землю j-того виду земельної площі.

ПДВ=ДВ*Спдв*Рпдв-Е*Спдв+І*Спдв | ПДВ – податок на додану вартість;

ДВ – додана вартість;

Спдв – ставка ПДВ;

Рпдв- коефіцієнт врахування пільг, що зменшують додану вартість;

Е – обсяги експорту;

І – обсяги імпорту.

АЗВТ – акцизний збір з вітчизняних товарів;

j – індекс підакцизного товару вітчизняного виробництва, j=1,2,...,к;

ОВПТ,j – обсяги j-тої групи підакцизних товарів вітчизняного виробництва;

Сазвт,j – ставки j-тої групи підакцизних товарів вітчизняного виробництва.

АЗІТ – акцизний збір з імпортованих товарів;

j – індекс підакцизного імпортованого товару, j=1,2,...,к;

ОІПТ,j – обсяги j-тої групи імпортованих підакцизних товарів;

САЗІТ,j – ставки j-тої групи імпортованих підакцизних товарів.

У другому розділі “Методичні засади формування податкових надходжень бюджету” узагальнено методичні підходи факторного обґрунтування щодо формування основних статей податкових надходжень зведеного бюджету, обґрунтовано взаємозалежності показників–факторів, які виступають базами оподаткування основними податками, запропоновано методику прогнозування баз оподаткування.

Структурна зміна доходної частини зведеного бюджету зумовила тенденцію зниження як загального податкового навантаження на ВВП - з 23,7% у 1997 р. до 18,1 відсотків у 2000 р., так і частки податкових надходжень у доходах зведеного бюджету – з більш як 80 відсотків до 63,8%. Водночас, результати аналізу засвідчили, що намітилася тенденція вирівнювання співвідношення надходжень від прямих і непрямих податків у доходах зведеного бюджету. Питома вага кожної з указаних груп податкових надходжень протягом останніх років коливається в межах 40-45 відсотків. Таке вирівнювання основних джерел податкових надходжень з урахуванням їх

взаємозв’язку вимагає всебічного обґрунтування методів розрахунку та механізмів стягнення цих податків.

Для якісного проведення факторного аналізу податкових надходжень слід виходити з баз оподаткування та основних макроекономічних показників, що створюють найбільший вплив на їх формування. Серед показників баз оподаткування різностороннього макроекономічного впливу зазнає показник прибутку підприємств, що ускладнює його прогнозування як бази оподаткування податком на прибуток. У сучасних економічних умовах України, коли ставка податку на прибуток є середньою порівняно з чинними у європейських країнах, вітчизняні підприємства мають значні обсяги дебіторської та кредиторської заборгованостей, щорічні обсяги прибутків підприємств з 1996 до 2000 року зросли більш, ніж у 2 рази, а збитків – майже у 5 разів, друга за розміром частка податку на прибуток у доходах бюджету свідчить про те, що фіскальна функція цього податку є домінуючою.

Складність оцінки впливу макропоказників на формування прибутку підприємств вимагає розробки та застосування дієвого інструментарію прогнозування обсягів прибутку, що дозволив би при формуванні проекту бюджету на кожний наступний рік одержувати достовірні розрахунки щодо обґрунтування обсягів надходжень від податку на прибуток. У цілому, основними етапами прогнозування з використанням програмного забез-печення показників, що виступають базами оподаткування, можна вважати:*

аналіз інформаційного забезпечення - визначення кола макропоказників та відповідних вихідних статистичних даних;*

визначення найбільш впливових факторів щодо досліджуваних показників баз оподаткування за ознаками їхнього економічного змісту та щільності функціонального взаємозв’язку;*

розрахунок параметрів зміни ендогенних показників баз оподаткування з урахуванням дії кожного з обраних факторів макроекономічного впливу;*

проведення прогнозних розрахунків.

Для визначення оцінки та напрямів впливу на прогнозні розміри окремого досліджуваного показника бази оподаткування пропонується використовувати відповідні коефіцієнти залежності, визначені за допомогою побудови і розрахунків багатофакторних лінійних регресійних моделей. Узагальнююча ж формула розрахунку прогнозних показників баз оподаткування така:

(1)

де j — індекс факторів впливу на досліджуваний показник бази оподаткування, j =1,2,....,k;

n- одиниця спостереження (місяць, квартал);

t, t+1 - індекси базового та прогнозного періодів;

Yt - величина досліджуваного показника бази оподаткування в передпрогнозному t-періоді;

Ytп+1 - прогнозна величина досліджуваного показника бази оподаткування n-ої одиниці спостереження у t+1 періоді;

Znj – коефіцієнт залежності зміни досліджуваного показника бази оподаткування щодо зміни j-го фактора;

nj,t+1 - зміна j-го фактора у t+1 періоді;

m - кількість одиниць спостережень (n) у прогнозному періоді.

Даний підхід може застосовуватися при прогнозуванні баз оподаткування для таких основних статей податкових надходжень як податок на прибуток, прибутковий податок з громадян, ПДВ, акцизні збори.

Серед баз оподаткування значної уваги заслуговує показник фонду оплати праці, який виступає базою оподаткування для багатьох податків як прямих, так і непрямих. Тому для оцінки залежності обсягів надходжень прибуткового податку з громадян, відрахувань на обов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування і параметрів оподаткування фонду оплати праці пропонується використовувати відповідні коефіцієнти взаємозв’язку, що враховують різні варіанти зміни обсягів витрат на оплату праці та ставок податків на зарплату. Загальна формула розрахунку коефіцієнта взаємозв’язку щодо параметрів оподаткування фонду оплати праці така:

Кі=а* | Сі,t | , | (2)

Сі,t-1

де Кі - коефіцієнт взаємозв’язку параметрів оподаткування щодо ФОП за і-тою статтею доходів бюджету чи позабюджетного соціального фонду;

і – код статті доходів бюджету чи позабюджетного соціального фонду;

t, t-1 –прогнозний та базовий періоди дії різних ставок оподаткування щодо ФОП;

а – коефіцієнт зміни величини фонду оплати праці;

Сi,t, Сi,t-1 – ставки податків та нарахувань за і-тою статтею доходів бюджету чи позабюджетного соціального фонду у відповідних періодах.

Розрахунок на основі такого загального коефіцієнта взаємозв’язку системи коефіцієнтів щодо окремих податкових платежів дозволяє досліджувати напрями та параметри залежності податкових нормативів і бази оподаткування при формуванні податкової складової витрат на оплату праці.

У третьому розділі “Умови формування і методи забезпечення прогнозу податкових надходжень” на основі визначення передумов і припущень податкової та бюджетної політики на перспективу обґрунтовано прогноз основних податків на 2003-2005 рр., запропоновано основні заходи щодо удосконалення оподаткування, що сприятимуть покращанню формування статей податкових надходжень.

Дієвим інструментом розширення бази оподаткування та кола платників податків буде ефективне поєднання загальноприйнятної та спрощених систем оподаткування, реалізація чітких правил сплати податкових платежів та їх розподілу між бюджетами і соціальними фондами. Для посилення децентралізації бюджетної політики забезпечуватиметься збалансування

системи податків шляхом максимального сприяння рівномірного розподілу доходів у системі бюджетів. Орієнтиром податкової та бюджетної політики залишатиметься величина граничного перерозподілу ВВП через доходи та податкові надходження зведеного бюджету.

Для прогнозування податкових надходжень необхідно проводити багатоваріантні розрахунки обсягів доходів бюджету при різних параметрах оподаткування конкретними податками і прогнозних змінах баз оподаткування. Для цього пропонується застосовувати модель формування податкових надходжень, яка побудована на поєднанні відповідних рівнянь, використанні екзогенних обмежень та окремо спрогнозованих баз оподаткування для відповідних податків. Матрична побудова розрахункової таблиці дозволяє деталізувати різні складові баз оподаткування та враховувати фактори, що зумовлюють їх зміну.

З метою апробації розробленого методу прогнозування баз оподаткування та моделі формування податкових надходжень бюджету були ви-конані прогнозні розрахунки основних статей податкових надходжень на 2003-2005 рр. за базовим та запропонованим варіантами (див. табл.2).

Таблиця 2

Фактичні та прогнозні значення деяких макропоказників

та основних статей податкових надходжень,

% до попереднього року

Показники | 2000р. | 2001р. | 2002р. | 2003р. | 2004р. | 2005р.

звіт | оперативні дані | очікуване | прогноз

Доходи зведеного бюджету    

базовий варіант | 144,0 | 111,4 | 115,4 | 111,4 | 113,2 | 114,4

запропонований варіант | 112,8 | 123,5 | 120,5

Податкові надходження

базовий варіант | 124,7 | 117,1 | 119,1 | 110,5 | 119,9 | 116,5

запропонований варіант | 107,1 | 139,0 | 125,1

Податок на прибуток

базовий варіант | 121,6 | 107,1 | 140,5 | 105,3 | 109,3 | 108,1

запропонований варіант | 115,6 | 125,4 | 110,8

Прибутковий податок з громадян

базовий варіант | 143,8 | 137,6 | 113,3 | 90,1 | 115,4 | 120,6

запропонований варіант | 105,6 | 124,1 | 126,7

Податок на додану вартість

базовий варіант | 112,2 | 109,7 | 118,1 | 115,4 | 114,3 | 112,9

запропонований варіант | 119,4 | 117,3 | 120,0

Акцизні збори

базовий варіант | 125,3 | 118,5 | 131,0 | 104,9 | 116,3 | 115,1

запропонований варіант | 110,7 | 122,4 | 125,8

Базовий варіант здійснено на основі прогнозних макроекономічних показників з урахуванням запровадження з 2003 року Податкового кодексу.

України. У прогноз закладено розрахований за допомогою трифакторної регресійної моделі прибуток підприємств, при розрахунку якого встановлено, що на формування прибутку позитивно впливають зміни номінального ВВП та середньомісячної заробітної плати, а негативно - індекс споживчих цін. Крім того, урахована динаміка номінального зростання ВВП, фонду оплати праці, амортизаційних відрахувань та інших макропоказників. Припускається, що продовжуватиметься політика скасування необґрунтованих неподаткових зборів та платежів, що сприятиме розширенню бази оподаткування та зростанню обсягів податкових надходжень.

Закладені тенденції забезпечать відносно стабільний перерозподіл ВВП через податкові надходження, частка якого складатиме у 2003-2005 рр. 17-18%, а в структурі доходів зведеного бюджету податкові надходження зростуть з 73,1% у 2003 році до 78,9% у 2005 році (див. рис. 1).

Прогнозний розрахунок за запропонованим варіантом ураховує більш кардинальну зміну податкової політики в напрямі зниження податкового навантаження на оплату праці та прибуток. Унаслідок цього у 2003 році будуть дещо зменшені надходження від прямих податків, які компенсуватимуться відповідним зростанням доданої вартості та обсягів ПДВ. Зменшення частки перерозподілу ВВП через податкові платежі в перший рік упровадження запропонованих підходів щодо оподаткування оплати праці та прибутку позитивно вплине на зростання бази оподаткування та обсяги надходжень до бюджету від основних податків у наступні роки.

Очікується, що у 2005 році в доходах бюджету частка податкових надходжень складе 82,1%, що відповідно становитиме 22,4% від ВВП. Динаміка темпів зміни основних статей податкових надходжень характеризується тенденцією їх значного зростання у 2004-2005 рр. Запропоновані заходи щодо стимулювання зростання рівня заробітної плати забезпечать у 2004 році приріст (у порівнянні з попереднім роком) прибуткового податку з громадян на 15,4%, а у 2005 році - на 20,6%.

З метою забезпечення зростання обсягів заробітної плати пропонується змінити механізм нарахування і сплати податків, базою оподаткування яких виступає фонд оплати праці. Передбачається введення граничного нормативу нарахування на фактично виплачувані доходи громадянам. Запропонованою системою змінюються основі параметри щодо визначення прибуткового податку з громадян, а пенсійні та соціальні страхові платежі об’єднуються в єдиний збір на обов’язкове соціальне страхування. Визначення податкових зобов’язань по прибутковому податку з громадян пропонується проводити з урахуванням таких критеріїв. Неоподатковуваний мінімум (нм) дорівнює мінімальній заробітній платі, яку доцільно визначати як добуток нормативу погодинної оплати праці (у гривнях) та середньої тривалості робочого місяця (у годинах). Необхідно періодично, раз на один чи три роки, переглядати розмір погодинної оплати праці в напрямку її збільшення з метою урахування знецінення таких доходів. За шкалою оподаткування щомісячні доходи поділяються на чотири діапазони: до 1 неоподатковуваного мінімуму (ставка податку - 0%), від 1 до 10 нм (ставка податку 10%), 10-20 нм (ставка податку - 20%), більше 20 нм (ставка податку - 30%).

Базою для визначення граничного розміру нарахувань є фактично виплачувані доходи, розраховані як різниця між фондом оплати праці та сумою прибуткового податку з громадян. Застосувавши до такої бази граничний норматив нарахувань, розраховується граничний рівень податкових платежів, які включаються до собівартості. Обсяги єдиного збору на обов’язкове соціальне страхування визначаються як різниця між таким граничним розміром та сумою прибуткового податку з громадян.

Порівняльна характеристика чинного порядку та запропонованої системи оподаткування оплати праці наведена у таблиці 3. При розрахунку таблиці враховувалося, що при чинній системі прибутковий податок визначатиметься за шкалою проекту Податкового кодексу України, а порядок сплати зборів на обов’язкове соціальне страхування залишиться незмінним. У запропонованій системі використовується нова шкала прибуткового податку з громадян та граничний рівень навантаження на фактично виплачувану заробітну плату, що дорівнює 40 відсоткам.

Згідно з розрахунками, запропонована система оподаткування оплати праці дозволяє збільшити розміри фактично виплачуваної заробітної плати, зменшити обсяги витрат на оплату праці, що включаються до собівартості продукції, знизити загальну суму податкових нарахувань на фактично

виплачувану зарплату, а також зменшити розмір прибуткового податку, що стягується з низьких доходів громадян.

Одним із дієвих заходів щодо оподаткування є розширення практики використання цільового податкового кредитування в системі програмно-цільового бюджетного планування і забезпечення інноваційного і соціального розвитку. Через державний бюджет найбільшою мірою можна стимулювати інноваційну діяльність, зокрема шляхом надання цільових податкових кредитів тим підприємствам, які впроваджують на практиці інноваційний тип виробничої та фінансової діяльності, створюють нові якісні технології та продукти, підвищують конкурентоспроможність вітчизняних товарів, робіт, послуг.

Таблиця 3.

Порівняльна характеристика оподаткування оплати праці

№ п/п | Показники | Нарахована заробітна плата, грн.

250 | 500 | 1000 | 2000 | 3000

1. | Фактична середньозважена ставка прибуткового податку з громадян, %

1.1. | чинна система (проект Податкового кодексу України) | 5,0 | 7,5 | 13,8 | 16,9 | 17,9

1.2. | запропонована система | 0,0 | 5,0 | 7,5 | 12,5 | 16,7

2. | Фактично виплачувана заробітна плата, грн.

2.1 | чинна система (нарахована з/п – прибутковий податок – відрахування із з/п)229,9 | 447,4 | 832,2 | 1602,2 | 2372,2

2.2 | запропонована система (нарахована з/п – прибутковий податок)250,0 | 475,0 | 925,0 | 1749,5 | 2498,5

3. | Сума податків та соціальних зборів, що включається до собівартості, грн.

3.1 | чинна система (прибутковий податок +відрахування з з/п + нарахування на з/п)117,6 | 247,6 | 557,8 | 1177,8 | 1797,8

3.2 | запропонована система (граничний норматив – 40% від фактично виплачуваної зарплати)100,0 | 190,0 | 370,0 | 699,8 | 999,4

4. | Сума витрат на оплату праці, що включається до собівартості, грн

4.1 | чинна система (нарахована з/п + нарахування на з/п)347,5 | 695,0 | 1390,0 | 2780,0 | 4170,0

4.2 | запропонована система (граничний норматив + фактично виплачувана з/п)350,0 | 665,0 | 1295,0 | 2449,3 | 3497,9

5. | Частка фактично виплачуваної зарплати у витратах з оплаті праці в собівартості, %

5.1 | чинна система (р.2.1/р.4.1)66,2 | 64,4 | 59,9 | 57,6 | 56,9

5.2 | запропонована система (р.2.2/р.4.2)71,4 | 71,4 | 71,4 | 71,4 | 71,4

Застосування цільового податкового кредитування підприємств на місцевому рівні слід здійснювати залежно від ступеня розвитку міжбюджетних відносин, враховувати при цьому участь різних податків та трансфертів, що формують доходну базу місцевих бюджетів. Об’єктом цільового податкового

кредитування можуть бути й ті податки, які є власними доходами відповідних регіонів і не враховуються у розрахунках міжбюджетних трансфертів з державного бюджету.

Висновки

1. Система оподаткування є універсальним інструментом всебічного та об’єктивного забезпечення економічного розвитку суб’єктів господарювання та соціального захисту населення, практична значимість якого визначається при формуванні податкових надходжень зведеного бюджету країни. Податки являють собою фінансові відносини між державними законодавчими і виконавчими органами влади та платниками податків з приводу обов’язкового нарахування і сплати в грошовому вимірі частини фінансових ресурсів, що одержані та використовуються платниками податків у процесі їх діяльності для формування доходної частини зведеного бюджету і фінансування законодавчо закріплених бюджетних видатків.

2. У структурі доходів зведеного бюджету України останніх років відбувається зростання питомої ваги неподаткових надходжень та значне зменшення податкових надходжень. Такий розподіл джерел фінансових ресурсів бюджету характеризує комерційно-адміністративну діяльність держави, що лише посилює нерівномірність податкового та бюджетного навантаження на суб’єктів господарювання. Це ускладнює об’єктивність формування показників доходної частини бюджету і їх прогнозування на перспективу.

3. При формуванні та прогнозуванні обсягів податкових надходжень бюджету слід враховувати взаємозв’язок між окремими складовими розрахунку статей податкових надходжень – показників щодо баз оподаткування, ставок податків, пільг у розрізі форм власності, галузей та секторів економіки тощо. Для цього в дисертації розроблені рівняння розрахунку основних статей податкових надходжень, які дозволяють досліджувати і виявляти взаємозв’язок дії різних складових баз оподаткування та податкових нормативів щодо окремої статті; визначати і враховувати широке коло показників, які виступають факторами впливу щодо формування обсягів податкових надходжень.

4. При формуванні проекту бюджету необхідно використовувати методи, що дозволяють проводити багатоваріантні розрахунки показників доходної і видаткової частин. У роботі запропоновано метод прогнозування податкових надходжень, що побудований на регресійних рівняннях та коефіцієнтах, які визначають залежність прогнозованих показників від обраних для моделі факторів. Цей метод являє собою дієвий інструментарій визначення напрямів впливу макроекономічного середовища на обсяги баз оподаткування та пріоритети державного регулювання економіки.

5. Регулююча роль оподаткування забезпечується пріоритетністю податкових надходжень у доходах зведеного бюджету. Очікується, що на

середньострокову перспективу частка податкових надходжень в структурі доходної частини зведеного бюджету зростатиме, що можна оцінити як позитивну тенденцію. При формуванні ж самих податкових надходжень орієнтиром має бути поступове зростання питомої ваги прямих податків – прибуткового податку з громадян, податку на прибуток, плати за землю, податку з власників транспортних засобів.

6. З метою обґрунтування заходів державного регулювання оплати праці розроблено коефіцієнти взаємозв’язку надходжень від прибуткового податку з громадян, відрахувань на обов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування від параметрів оподаткування фонду оплати праці як бази оподаткування. Результати розрахунків таких коефіцієнтів дозволили визначити, що лише суттєве зростання бази оподаткування, якою є фонд оплати праці, дозволить узгодити та збалансувати інтереси юридичних і фізичних осіб та держави.

7. Кардинальним кроком реформування державного регулювання щодо політики оплати праці може бути запропонована система оподаткування доходів громадян. Механізм розрахунку ставки єдиного соціального збору як різниці між граничним рівнем оподаткування витрат на оплату праці і ставкою прибуткового податку з громадян, розрахованою за прогресивною шкалою, дозволить обмежити податкове навантаження на виплачувану заробітну плату, та стимулюватиме її легалізацію, що сприятиме зростанню доходної бази бюджету та соціальних фондів.

8. Дієвим інструментом державного регулювання економіки має стати цільове податкове кредитування тих суб’єктів господарювання, які ефективно реалізують соціальні, екологічні та інноваційні програми регіонального і загальнодержавного значення. Запропонований в роботі метод визначення цільових податкових кредитів з метою забезпечення реалізації таких програм дозволить більш обґрунтовано формувати і прогнозувати обсяги податкових надходжень бюджетів в системі бюджетного планування та прогнозування.

Список опублікованих праць за темою дисертації

1. Давиденко С.В. Податки в системі бюджету: проблеми та напрямки реалізації //Формування ринкових відносин в Україні: Збірник статей молодих учених. Вип.4 / Наук.ред. І.К.Бондар. – К., 1997. - С.11-23.

2. Давиденко С.В. Прогнозування величини прибутку як бази оподаткування податку на прибуток //Формування ринкових відносин в Україні: Збірник статей молодих учених. Вип.6 / Наук.ред. І.К.Бондар. – К., 1998. - С.95-103.

3. Бабич Л.М., Барсук Р.П., Давиденко С.В., Остапенко Л.В. Податкове реформування в Україні:напрямки удосконалення // Економіка України, №8. – К.: "Преса України". – 1998. - С.9-22. Особистий внесок – аналіз податкового законодавства, пропозиції щодо напрямків удосконалення прямого оподаткування;

4. Бабич Л.М., Барсук Р.П., Білостоцька В.О., Давиденко С.В., Остапенко Л.В. Формування доходної частини бюджету: методи та моделі. – К.: Нора-прінт, 1998. – 88 с. Особистий внесок – аналіз податкової системи, формалізація основних статей податкових надходжень, організація побудови моделі доходів зведеного бюджету.

5. Давиденко С.В. Особливості податкового законодавства України та основні вимоги щодо удосконалення /Матеріали науково-практичної конференції "Проблеми та шляхи розвитку податкової системи України" – м.Ірпінь, травень 1998р. – С.70-72.

6. Давиденко С.В. Бюджетні надходження в умовах формування сучасної податкової системи //Формування ринкових відносин в Україні: Збірник статей молодих учених. Вип.7/Наук.ред. І.К.Бондар. – К.,1999.–С.68-80.

7. Фінанси і бюджет. Розділ 12, Т.1.Основні напрями, пріоритети і показники економічного і соціального розвитку. Державне регулювання економіки / Прогнозування і розробка програм: Метод.посіб./ В.Ф.Бесєдін та інші; За ред. В.Ф.Бесєдіна. – К.:Наук.світ., 2000. – с. 209-225. Особистий внесок – методи розрахунку податкових надходжень до бюджету.

8. Бабич Л.М., Давиденко С.В. Оплата праці як база оподаткування в сучасних економічних умовах //Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць. Вип.9 / Наук.ред. І.К.Бондар. – К., 2000. – С.137-143. Особистий внесок – аналіз взаємозв’язку баз оподаткування, обґрунтування коефіцієнтів залежностей обсягів оплати праці та параметрів оподаткування.

9. Давиденко С.В. Методичні підходи прогнозування прибутку прибуткових підприємств //Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць. Вип.10 / Наук.ред. І.К.Бондар. – К., 2000. –С.78-83.

10. Давиденко С.В. Оподаткування оплати праці в контексті Податко-вого та Бюджетного кодексів //Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць. Вип.15/Наук.ред. І.К.Бондар.–К.,2001.–С.88-95.

Анотації

Давиденко С.В. Науково-методичні основи формування податкових надходжень бюджету. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 – Організація управління, планування і регулювання економікою. Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Київ, 2002.

Дисертацію присвячено удосконаленню системи формування податкових надходжень зведеного бюджету України. У роботі визначено зміст державного регулювання через систему оподаткування, формування та прогнозування показників статей податкових надходжень бюджету, його завдання та підходи до практичної реалізації. Проведено аналіз динаміки формування та виконання доходної частини зведеного бюджету, її податкової складової. Доведено, що тенденція зниження частки валового внутрішнього продукту, що

розподіляється через бюджет, зумовлюється слабкою регулюючою функцією оподаткування.

Запропоновано модель формування та прогнозування статей податкових надходжень бюджету. Основну увагу зосереджено на удосконаленні прогнозування показників, що виступають базами оподаткування основними податками. Здійснено прогноз основних статей податкових надходжень зведеного бюджету на 2003-2005 рр. з урахуванням наявних передумов та припущень щодо реалізації податкової і бюджетної політики.

Ключові слова: державне регулювання, система оподаткування, прогнозування, методи, податки, податкові надходження, зведений бюджет, база оподаткування.

Давиденко С.В. Научно-методические основы формирования налоговых поступлений в бюджет. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 – Организация управления, планирования и регулирования экономики. Научно-исследовательский экономический институт Министерства экономки и по вопросам европейской интеграции Украины, Киев, 2002.

Диссертация посвящена усовершенствованию научно-методических основ формирования налоговых поступлений в сводный бюджет государства. В работе определено сущность государственного регулирования через систему налогообложения, процессов формирования и прогнозирования показателей статей налоговых поступлений в бюджет, задачи и подходы ее практической реализации.

Анализ формирования и выполнения доходной части сводного бюджета Украины и ее налоговой составляющей за предыдущий десятилетний период показывает, что тенденция снижения доли валового внутреннего продукта, которая перераспределяется через бюджет, обуславливается сложностью и непоследовательностью государственного управления, слабой регулирующей функцией налогообложения.

При формировании и прогнозировании статей налоговых поступлений особое внимание уделяется усовершенствованию прогнозирования показателей, которые являются базами налогообложения основными налогами и платежами. Методика прогнозирования баз налогообложения основными налогами и сборами предусматривает использование специальных коэффициентов зависимостей этих показателей от изменения макроэкономических параметров и нормативов. Данная методика позволяет проводить многовариантные расчеты исследованных показателей в обосновании налоговых поступлений при формировании проекта бюджета.

Особое внимание в работе уделено специфике налогообложения оплаты труда, как важной составляющей баз налогообложения другими основными налогами и сборами. Разработаны коэффициенты взаимоувязки параметров

налогообложения зарплат, размеров фонда оплаты труда и поступлений в бюджет и обязательные социальные фонды.

Проведен прогноз основных статей налоговых поступлений в бюджет на 2003-2005 гг. с учетом предпосылок и тенденций в налоговой и бюджетной политике. Предлагается усовершенствование системы налогообложения через расширение практики использования целевых налоговых кредитов как инструмента регулирования взаимоотношений между налогоплательщиками и государством. Целевое налоговое кредитование рассматривается как важный стимул для налогоплательщиков и государственных структур относительно расширения финансирования социальных, экологических и инновационных региональных и государственных программ.

Ключевые слова: государственное регулирование, система налогообложения, прогнозирование, методы, налоги, налоговые поступления, сводный бюджет, база налогообложения.

Davydenko S.V. Scientific and methodical basis of budget tax revenues formation. - Manuscript.

Dissertation for a candidate’s degree in economics by speciality 08.02.03 - organization of management, planning and regulation of the economy. - Institute for economic research under the Ministry of economy and European integration issues of Ukraine, Kyiv, 2002.

The dissertation is devoted to Ukraine’s state budget tax revenue formation system improvement. The substance of state regulation, its goals and approaches for practical implementation are determined in the paper through the issues of taxation system, budget tax revenues formation and forecasting parameters. State budget revenues and its tax share formation and fulfillment dynamics was analyzed. Complicated and improper state regulation of money flows and weak regulation function of taxation prove the decline in tendency of gross domestic product share, redistributed through budget.

New methods of tax revenues issues formation and forecasting are suggested. Special attention is paid to macroeconomic parameters, proved to be taxation bases, forecasting improvement. Main issues of state budget tax revenues till 2005 are forecasted under consideration of actual


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЗМЕНШЕННЯ ДИМНОСТІ ВІДПРАЦЬОВАНИХ ГАЗІВ ВЕЛИКОВАНТАЖНИХ ДИЗЕЛЬНИХ АВТОМОБІЛІВ ЗАСТОСУВАННЯМ У ВИПУСКНІЙ СИСТЕМІ КАТАЛІТИЧНИХ НЕЙТРАЛІЗАТОРІВ - Автореферат - 23 Стр.
СТРУКТУРА ОСНОВНИХ ТИПІВ РОСЛИННИХ УГРУПОВАНЬ ЗАХІДНИХ РАЙОНІВ КРИВОРІЗЬКОГО ЗАЛІЗОРУДНОГО БАСЕЙНУ, СТАН ТА ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ - Автореферат - 28 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ РУХУ АЕРОЗАВИСІ В АСПІРАЦІЙНО-ЗБЕЗПИЛЮВАЮЧИХ СИСТЕМАХ ЗБАГАЧУВАЛЬНИХ ФАБРИК - Автореферат - 19 Стр.
Потенціал економічної ефективності реалізації виноробної продукції (на прикладі виноробних підприємств Криму) - Автореферат - 23 Стр.
ПЕРЕМІШУВАННЯ В'ЯЗКОЇ РІДИНИ ПРИ МАЛИХ ЧИСЛАХ РЕЙНОЛЬДСА У СКІНЧЕННИХ ДВОВИМІРНИХ ОБЛАСТЯХ - Автореферат - 18 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРВАЛЬНОГО ГІПОКСИЧНОГО ТРЕНУВАННЯ У ЛЕГКОАТЛЕТІВ-БІГУНІВ ПРИ СПОРТИВНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ АНАЕРОБНОЇ ГЛІКОЛІТИЧНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ - Автореферат - 26 Стр.
генетична диференціація доместикованих та диких видів копитних - Автореферат - 44 Стр.