У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИКОРДОННИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРИКОРДОННИХ ВІЙСЬК УКРАЇНИ

ім. Богдана Хмельницького

Фігура Олег Володимирович

УДК 159. 9: 355. 23

Формування морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами

Спеціальність 20.02.02

Військова педагогіка та психологія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Здобувач: О. Фігура

Хмельницький – 2002Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Національній академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького, Державний комітет у справах охорони державного кордону України.

Науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор Сметанський Микола Іванович, Вінницький державний педагогічний університет ім. Михайла Коцюбинського, кафедра педагогіки, завідувач кафедри, м. Вінниця.

Офіційні опоненти:

доктор психологічних наук, професор, академік Бех Іван Дмитрович, Інститут виховання АПН України, директор інституту, м. Київ;

кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник Торічний Олександр Володимирович, Національна академія Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького, начальник ад'юнктури, м. Хмельницький.

Провідна установа:

Національна академія внутрішніх справ України, Міністерство внутрішніх справ України, м. Київ.

Захист відбудеться 30.10.2002 року о 13-30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.705.02 Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького, за адресою: 29003, м. Хмельницький-3, вул. Шевченка, 46, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького (29003, м. Хмельницький-3, вул. Шевченка, 46)

Автореферат розіслано 27.09.2002 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат педагогічних наук,

доцент Галімов А. В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Сучасний етап розвитку Прикордонних військ України відбувається в складній динамічній обстановці, в умовах зростання потенційних загроз національній безпеці на державному кордоні через погіршення криміногенної ситуації, інтеграцію транснаціональних злочинних угруповань, підвищення активності міжнародного тероризму, наркобізнесу, незаконної міграції та контрабандної діяльності. У зв'язку з цим суттєво підвищуються вимоги до професійної підготовки офіцерів-прикордонників. Від них вимагається не лише висока компетентність в галузі охорони державного кордону, військової справи, але й розвинуті професійні, зокрема морально-вольові, якості.

Практика засвідчує, що морально-вольові якості відіграють особливу роль у професійній діяльності офіцера-прикордонника, яка вимагає неабиякої цілеспрямованості, наполегливості, сміливості, рішучості, самостійності, емоційної стійкості, самовладання та витримки, здатності до подолання внутрішніх і зовнішніх перешкод на шляху до мети. Сформованість цих якостей є важливою запорукою успішності не лише підготовки, але й професійної діяльності офіцера-прикордонника.

Водночас професійна підготовка майбутніх офіцерів-прикордонників поки що зорієнтована головним чином на оволодіння певною сумою академічних знань, умінь і навичок, розвиток фізичних якостей, забезпечення необхідного стану здоров'я. Значно менше уваги приділяється морально-вольовому розвитку курсантів, їх підготовці до подолання психологічних труднощів і перешкод у майбутній професійній діяльності. У зв'язку з цим існує потреба в розробці концептуальної моделі цілеспрямованого формування морально-вольових якостей курсантів, яка б враховувала специфічні особливості організації педагогічного процесу в вищому військовому закладі освіти і одночасно спиралася на обґрунтовані в психолого-педагогічній літературі загальнотеоретичні засади морально-вольової активності людини.

Проблема волі перебувала в центрі уваги багатьох психологів і педагогів. Зокрема, вона розглядалась в контексті психічної саморегуляції особистості (А.В.Алексєєв, Г.О.Балл, І.Д.Бех, М.Й.Боришевський, Т.Л.Бортник, О.В.Дашкевич, В.А.Іванников, В.К.Котирло, К.І.Мировський, А.С.Ролин, М.В.Савчин, А.Т.Філатов, О.А.Черникова, О.С.Шевчук).

У роботах Б.Ц.Бадмаєва, В.Г.Дьоміна, М.І.Дьяченко, А.І.Китова, В.М.Крук, А.В.Пантюк, М.С.Полянського, В.І.Оськіна, В.А.Соколова, Є.Ю.Стрижанова, Є.П.Утлик, В.Т.Юсова, Я.Я.Юрченко, значна увага приділялася психологічним умовам діяльності офіцерського складу по зміцненню військової дисципліни, у тому числі її морально-вольових основ, самодисципліни.

Частково проблема волі знайшла висвітлення у роботах військових педагогів і психологів (В.А.Барабанщиков, В.І.Варварова, Д.В.Іщенко, О.Д.Сафін, Я.Я.Юрченко й ін.), в яких зверталася особлива увага на формування особистості майбутнього офіцера.

У дисертації враховані висновки спеціальних досліджень з питань підготовки молоді до служби в органах внутрішніх справ і збройних сил, відображені в роботах В.В.Авдєєва, В.Л.Васильєва, В.В.Зайцева, Г.С.Дуніна, А.Т.Іваницького, С.Ф.Зибіна, С.С.Пилєва, В.П.Сальникова, А.В.Стремоухова, А.М.Столяренко, М.І.Томчука та інших авторів.

Однак у зазначених дослідженнях морально-вольові якості особистості розглядаються найчастіше як психологічні реалії. Значно менше уваги приділяється обґрунтуванню організаційно-педагогічних умов їх цілеспрямованого формування та розвитку. Це певною мірою пояснюється тим, що саме поняття “морально-вольові якості” та їхня структура залишаються дуже невизначеними. Різні автори виділяють від 10 до 34 таких якостей (Н.Ф.Добринін, В.К.Калин, С.А.Пєтухов, А.Ц.Пуні та ін.)

Серед військових психологів і педагогів також відсутня єдність думок про сутність волі, про педагогічні умови формування її компонентів. У результаті спостерігається суперечність між фундаментальним значенням морально-вольових якостей у діяльності майбутніх фахівців прикордонної служби і недостатньою науковою обґрунтованістю організаційно-педагогічних умов їх ефективного розвитку.

Актуальність даної проблеми послужила підставою для вибору теми дисертаційного дослідження: “Формування морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами”.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано у відповідності до перспективного плану проведення дисертаційних досліджень в Прикордонних військах України у 1998 – 2005 роках та в рамках НДР № 202-2303 І „Виховання вольових якостей курсантів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами”.

Об'єктом дослідження визначено морально-вольову підготовку майбутніх офіцерів-прикордонників.

Предметом дослідження є педагогічні умови формування морально-вольових якостей курсантів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами.

Метою дослідження є теоретичне обґрунтування й експериментальна перевірка педагогічних умов, що забезпечують формування морально-вольових якостей курсантів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами.

Гіпотеза дослідження. Виховання морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами буде ефективним, якщо:

- у спортивно-тренувальній діяльності регулярно створюватимуться ситуації, що вимагають подолання внутрішніх і зовнішніх перешкод, напруження морально-вольових зусиль;

- забезпечуватиметься органічний взаємозв'язок розвитку морально-вольових якостей з формуванням моральної свідомості та емоційної стійкості;

- виховна робота спрямовуватиметься на вдосконалення інтелектуального, емоційного і виконавчого компонентів у структурі морально-вольових якостей;

- педагогічне керівництво орієнтуватиметься на розвиток у курсантів потреби та практичної готовності до морально-вольового самовдосконалення.

Відповідно до мети і гіпотези визначені основні завдання дослідження:

1. Визначити перелік і структурні компоненти професійно необхідних морально-вольових якостей майбутнього офіцера-прикордонника.

2. Обґрунтувати показники та рівні сформованості морально-вольових якостей курсантів-прикордонників.

3. Висвітлити потенційні можливості східних єдиноборств у розвитку морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників.

4. Теоретично обґрунтувати й експериментально перевірити ефективність педагогічних умов формування морально-вольових якостей курсантів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами.

5. Розробити методичні рекомендації щодо формування морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами.

Методологічною основою дослідження є сучасні педагогічні концепції, що реалізують особистісно-діяльнісний і системний підходи (В.Г. Ананьєв, В.Г. Афанасьєв, К.К.Платонов, В.Д. Шадриков, Б.Ф. Ломов), концепція діяльнісного підходу до розвитку особистості (В.Г. Ананьєв, Л.С. Виготський, О.М.Леонтьєв, А.В.Запорожець, Д.Б. Ельконін, В.В. Давидов, С.Л. Рубінштейн,); теорії морально-вольової регуляції поведінки особистості (А.Ц.Пуні, Є.П.Ільїн, В.А.Іванников, Калин, К.К. Платонов, В.І. Селиванов), теоретичні концепції самовиховання особистості (Д.В.Іщенко, В.О.Сухомлинський, Рувинський, Ковальов, Ю.М.Орлов, Кочетов, А.Маслоу та ін.).

У теоретичному плані дослідження спирається на концептуальні положення про особистість як суб'єкта спільної діяльності і власного розвитку, про закономірності особистісного розвитку, роль діяльності і спілкування в цьому процесі, обґрунтовані в працях К.О. Абульханової-Славської, І.Д. Беха, М.Й. Боришевського, В.В. Давидова, Б.Ф. Ломова, В.О. Сластьоніна та ін.; детермінованість розвитку особистості системою суспільних відносин і соціальним оточенням, у які вона включена в процесі діяльності (Л.Г.Буєва, І.С.Кон, А.В.Мудрик, В.А.Ядов і ін. )

Для розв'язання поставлених у дослідженні завдань, перевірки сформульованої гіпотези використовувався комплекс взаємопов'язаних теоретичних і емпіричних методів дослідження:

теоретичні методи (аналіз, синтез, порівняння, моделювання, систематизація, узагальнення) використовувалися з метою вивчення психолого-педагогічної літератури і визначення концептуальних засад дослідження, обґрунтування потенційних можливостей східних єдиноборств у розвитку морально-вольової сфери курсантів;

емпіричні методи (анкетування, бесіда, пряме і непряме спостереження, метод експертних оцінок, самооцінювання, тестування) застосувалися з метою вивчення сформованості морально-вольових якостей у курсантів;

формуючий експеримент використовувався з метою перевірки ефективності обґрунтованих педагогічних умов виховання морально-вольових якостей у майбутніх офіцерів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами;

методи математичної статистики, за допомогою яких опрацьовувалися отримані дані і встановлювалися кількісні залежності між досліджуваними явищами і процесами.

Експериментальна база дослідження. Дослідження проводилося у період з 1998 по 2002 рр. на базі Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького (м. Хмельницький). Загалом у дослідженні взяли участь понад 460 курсантів.

Дослідження відбувалося в три етапи.

На першому етапі (1998 – 1999 рр.) опрацьовано наукові джерела з досліджуваної проблеми; визначено показники і рівні сформованості морально-вольових якостей курсантів; проаналізовано потенційні можливості східних єдиноборств у розвитку морально-вольової сфери курсантів; обґрунтовано педагогічні умови ефективного впливу на розвиток морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників

На другому етапі (1999 – 2001 рр.) проведено дослідно-експериментальна перевірка ефективності обґрунтованих педагогічних умов розвитку морально-вольових якостей курсантів у процесі занять східними єдиноборствами.

На третьому етапі (2001 – 2002 рр.) – узагальнено результати експерименту, проведено кількісний і якісний аналіз результатів, отриманих у ході експериментальної роботи; сформульовано наукові висновки і практичні рекомендації щодо виховання морально-вольових якостей у майбутніх офіцерів-прикордонників.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що:

- дістало подальшого розвитку визначення переліку професійно необхідних морально-вольових якостей майбутнього офіцера-прикордонника (цілеспрямованість, наполегливість, завзятість, рішучість, сміливість, ініціативність, самостійність, витримка і самовладання) і їх структурних компонентів (інтелектуальний, мотиваційний і виконавчий);

- визначено показники (вираженість і генералізованість) і рівні розвитку морально-вольових якостей курсантів-прикордонників (генералізовано-активний, ситуаційно-активний, генералізовано-пасивний, ситуаційно-пасивний);

- вперше обґрунтовано та експериментально перевірено умови ефективного впливу східних єдиноборств на розвиток морально-вольових якостей курсантів-прикордонників: створення у спортивно-тренувальній діяльності ситуацій, що вимагають подолання внутрішніх і зовнішніх перешкод, напруження морально-вольових зусиль; забезпечення органічного взаємозв'язку розвитку вольових якостей з формуванням моральної свідомості та емоційної стійкості; спрямування виховної роботи на вдосконалення інтелектуального, емоційного і виконавчого компонентів у структурі морально-вольових якостей; орієнтація педагогічного керівництва на розвиток у курсантів потреби в морально-вольовому самовдосконаленні;

- вперше розроблено методику поетапного розвитку морально-вольових якостей курсантів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці методики та рекомендацій для педагогічних колективів вищих військових навчальних закладів щодо формування морально-вольових якостей курсантів у процесі занять східними єдиноборствами; створенні методик діагностування морально-вольової сфери курсантів. Отримані в дослідженні результати можуть бути використані з метою вдосконалення морально-вольової підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників, формування у них потреби у морально-вольовому самовдосконаленні. Висновки і практичні рекомендації дослідження впроваджувалися у навчально-виховному процесі Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького (акти реалізації від 18 червня та 27 вересня 2002 року), Кам'янець-Подільському військово-інженерному інституті при Подільський державній аграрно-технічній академії (акт реалізації від 31 травня 2002 року), Військовому інституті при Державному університеті „Львівська політехніка” (акт реалізації від 21 червня 2002 року), Першому навчальному гвардійському прикордонному загоні, в/ч 9930 (акт реалізації від 12 квітня 2002 року). Обґрунтовані та експериментально підтверджені висновки і практичні рекомендації можуть використовуватися для подальших досліджень проблеми формування морально-вольових якостей курсантів засобами інших видів навчально-виховної діяльності.

Вірогідність результатів дослідження забезпечувалася теоретичним обґрунтуванням вихідних положень, застосуванням методів, адекватних меті і завданням дослідження; репрезентативністю вибірки; кількісним та якісним аналізом емпіричних результатів; застосуванням сучасного апарату математичної статистики.

Апробація результатів дисертації.

Хід і результати експериментальної роботи обговорювалися на Всеукраїнській науково-практичній конференції „Проблеми педагогічної підготовки майбутніх учителів” (м. Вінниця, 2002); засіданнях кафедр військової педагогіки та психології, фізичної підготовки та спорту Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницькому (м. Хмельницький, 1998 – 2002), педагогіки та методики фізичного виховання Вінницького державного педагогічного університету, на науково-практичних семінарах з питань професійної підготовки військовослужбовців (м. Хмельницький, 1999, 2000), на міжвузівській науково-методичній конференції: „Самовиховання, як фактор розвитку особистості” (м. Хмельницький, 2002).

Публікації. За матеріалами дослідження автором опубліковано навчально-методичний посібник та чотири наукових статті у фахових виданнях. Всі публікації одноосібні.

Структура дисертації. Дисертація включає: вступ, три розділи, висновки, список використаної літератури (260 найменувань на 18 сторінках) і два додатки. Основний текст дисертації викладено на 165 сторінках. Ілюстративний матеріал подано у 10 рисунках. Дисертація містить 9 таблиць.

Основний зміст дисертації

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено об`єкт, предмет, мету і завдання дослідження, сформульовано гіпотезу, розкрито методологічну основу, наукову новизну, теоретичне і практичне значення дослідження, наведено відомості про апробацію та впровадження його результатів у практику.

У першому розділі – “ Теоретичні основи формування морально-вольових якостей особистості” – проаналізовано сутність волі як філософського та психолого-педагогічного поняття, уточнено зміст поняття „морально-вольові якості”, визначено їх структурні компоненти, схарактеризовано різні підходи до класифікації морально-вольових якостей, обґрунтовано перелік основних морально-вольових якостей офіцера-прикордонника.

Фундаментальна роль волі в діяльності людини є загальновизнаною. Разом з тим, у трактуванні науковцями самого феномену волі спостерігаються розбіжності: в одних авторів воля – складна форма психічної діяльності, в інших – регулююча сторона свідомості (В.В.Богословський), в третіх – особлива форма активності людини (П.М.Якобсон), у четвертих – активна складова свідомості.

До сьогодні у психолого-педагогічній науці немає єдиної теорії волі, хоч багато вчених, особливо психологів, намагаються розробити цілісне вчення про волю. Очевидно, це пов'язано з тією боротьбою, яка триває з початку ХХ століття між реактивною та активною концепціями поведінки людини. Для першої концепції поняття волі практично не потрібне, тому що її представники розглядають всю поведінку людини як реакцію на зовнішні та внутрішні стимули. Представники ж активної концепції, яка останнім часом стає основною, поведінку людини трактують як “первісно активну”, а саму людину – як наділену здатністю до свідомого вибору поведінки. Морально-вольова регуляція поведінки характеризується оптимальною мобілізацією особистості, потрібним режимом активності, її концентрацією в необхідному напрямку.

У своєму дослідженні ми розуміємо волю як психічний процес свідомого керування діяльністю, що виявляється в подоланні труднощів і перешкод на шляху до поставленої мети. Воля як цілісне особистісне утворення виявляється у формі конкретних морально-вольових якостей.

У військовій психолого-педагогічній літературі переліки морально-вольових якостей особистості в різних авторів дуже неоднорідні. Зокрема, Б.Г.Бовин, Є.А.Кисельова і М.Д.Калашников виділяють такі якості: уміння відстоювати свою точку зору; здатність брати на себе відповідальність у складних ситуаціях; низька сугестивність, здатність не піддаватися впливу, особливо з боку авторитетних осіб; збереження зібраності в умовах, що стимулюють порушення; здатність об'єктивно оцінювати свої досягнення, сили і можливості; завзятість до подолання труднощів; уміння змусити себе виконувати нецікаву, але необхідну роботу; здатність до тривалої розумової діяльності без погіршення якості, зниження темпу.

М. В. Рябова морально-вольову сферу особистості курсантів характеризує через такі компоненти: уміння керувати собою відповідно до вимог Статуту, Присяги, Законів, зберігати самоконтроль у важких ситуаціях, не допускати відступів від вимог військової дисципліни.

На основі аналізу наукових джерел та експертних оцінок ми визначили структуру основних морально-вольових якостей офіцера-прикордонника, які мають найбільш важливе значення в контексті його професійної діяльності: цілеспрямованість, наполегливість, завзятість, рішучість, сміливість, ініціативність, самостійність, витримка і самовладання.

Психологічна структура кожної з цих якостей містить три обов'язкові компоненти: інтелектуальний, мотиваційний і виконавчий.

Інтелектуальний компонент виявляється в прийнятті адекватних конкретним умовам рішень про цілі, шляхи та способи діяльності. У процесі реалізації прийнятих рішень розумова активність спрямовується на контроль виконуваних дій, уточнення намічених цілей і планів згідно обстановки, що складається, непередбачених утруднень тощо. Гностичні компоненти волі виявляються в інтелектуальній активності, спрямованій на пізнання психологічних і тактичних особливостей діяльності офіцера-прикордонника, структури професійних якостей і умінь, їхніх взаємозв'язків, на орієнтування в конкретних ситуаціях, у власному стані та самопочутті, на спостереження за ходом власних дій, на їх аналіз і самооцінку, на з'ясування допущених помилок і їхніх причин, на формулювання завдань подальшого технічного, фізичного і емоційно-морально-вольового самовдосконалення.

Мотиваційний компонент пов'язаний з активізацією значущих для офіцера-прикордонника мотивів, серед яких можна виділити результативні та процесуальні. Перші – загальні для всіх морально-вольових якостей. Їхня спонукальна сила зумовлюється цінністю для особистості результатів діяльності, значущістю поставлених цілей. Такими є моральні почуття, процесуальні мотиви, мотиви самовдосконалення, обов'язку і відповідальності перед товаришами і т.д.

Виконавчий компонент виявляється у свідомій мобілізації та спрямуванні активності на виконання прийнятих рішень, у спеціальних уміннях долати труднощі і переборювати перешкоди, концентрувати увагу на майбутніх діях, відключатися від гнітючих думок, забезпечувати перехід від думок і почуттів до дій, спрямовувати у потрібне русло психічні процеси та рухову активність. До таких прийомів належать також самопереконування, самонавіювання, самосхвалення, самонаказ, самопідкріплення й ін.

У морально-вольових діях офіцера-прикордонника емоційний, інтелектуальний і виконавчий компоненти завжди виявляються в єдності. Виховання морально-вольових якостей власне і полягає в удосконаленні цих компонентів.

У другому розділі – „Педагогічні умови виховання морально-вольових якостей у майбутніх офіцерів-прикордонників” – обґрунтовано зміст, форми і методи виховання морально-вольових якостей у майбутніх офіцерів-прикордонників, проаналізовано можливості східних єдиноборств як засобу формування морально-вольових якостей курсантів.

У військовій психолого-педагогічній літературі основні шляхи розвитку морально-вольових якостей у курсантів традиційно вбачаються у формуванні емоційно-позитивного ставлення до майбутньої професійної діяльності, прийнятті вимог статуту, присяги, зміцненні дисципліни, формуванні умінь зберігати контроль у важких ситуаціях тощо.

У своєму дослідженні ми виходимо з того, що розвиток морально-вольових якостей у майбутніх офіцерів-прикордонників вимагає відповідної організації усього навчально-виховного процесу в вищому військовому закладі освіти. Найсприятливіші для цього можливості забезпечуються в тих видах активності, які найбільшою мірою наближені до складних ситуацій майбутньої професійної діяльності курсантів. Значний виховний потенціал у цьому контексті мають заняття східними єдиноборствами, які ставлять особливі вимоги до здатності курсантів свідомо організовувати та регулювати власну діяльність, мобілізувати морально-вольові зусилля на подолання внутрішніх і зовнішніх перешкод, концентрувати увагу на діях, керувати емоційним станом, долати несприятливі психічні стани і думки тощо.

Як нетрадиційні засоби виховного впливу східні єдиноборства являють собою комплекс вправ, пов'язаних з формуванням світогляду, моральних основ особистості, її активного самовдосконалення, морально-вольової саморегуляції, що значною мірою збігається з тими педагогічними умовами, які сприяють розвитку морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників.

Теоретико-методичний аналіз досліджуваної проблеми дозволив обґрунтувати педагогічні умови ефективного формування у курсантів морально-вольових якостей у процесі занять східними єдиноборствами. До найважливіших з них належать:

· створення у спортивно-тренувальній діяльності ситуацій, що вимагають регулярного подолання внутрішніх і зовнішніх перешкод, напруження морально-вольових зусиль;

· забезпечення органічного взаємозв'язку розвитку морально-вольових якостей з формуванням моральної свідомості та емоційної стійкості курсантів;

· спрямування виховної роботи на вдосконалення інтелектуального, емоційного і виконавчого компонентів у структурі морально-вольових якостей;

· орієнтація педагогічного керівництва на розвиток у курсантів потреби та практичної готовності до морально-вольового самовдосконалення.

У третьому розділі – „Експериментальна перевірка педагогічних умов формування в курсантів морально-вольових якостей у процесі занять східними єдиноборствами” – визначено показники та рівні розвитку морально-вольових якостей курсантів, розкрито методику організації формуючого експерименту, наведено та проаналізовано його результати.

Аналіз особливостей функціонування морально-вольової сфери курсантів дозволив виділити два загальні параметри морально-вольових якостей, які характеризують їх рівень розвитку: сила (вираженість, активність) і широта (генералізованість). Сила морально-вольової якості визначається інтенсивністю, рівнем вияву морально-вольового зусилля, спрямованого на подолання труднощів. Широта чи вузькість морально-вольової якості визначається через кількість діяльностей, різноманітних ситуацій, в яких вона чітко виявляється. Виділені параметри морально-вольових якостей є відносно автономними та ортогональними – змістовно незалежними. Кожен із них відображає особливий аспект морально-вольової поведінки і може використовуватись в якості показника оцінювання морально-вольової сфери курсантів.

На основі зазначених параметрів нами виділено чотири типи морально-вольової активності, які одночасно характеризують рівень розвитку морально-вольової сфери майбутніх офіцерів-прикордонників: генералізовано-активний, ситуаційно-активний, генералізовано-пасивний, ситуаційно-пасивний.

Генералізовано-активний рівень розвитку морально-вольової сфери характеризується високою силою морально-вольових якостей, які стабільно виявляються в різноманітних сферах життєдіяльності курсанта: в навчальній, службовій, спортивно-тренувальній, міжособистісних стосунках і т.д. Курсанти з таким типом морально-вольової активності демонструють високий рівень самоорганізації та саморегуляції діяльності, здатні до інтенсивних морально-вольових зусиль, спрямованих на подолання різнопланових труднощів і перешкод, характеризуються добре структурованою мотиваційною сферою, в якій домінують моральні мотиви обов'язку, відповідальності та самоствердження, володіють прийомами саморегуляції морально-вольових зусиль, які застосовують у переборенні зовнішніх і внутрішніх труднощів, боротьбі з несприятливими станами, уявленнями, думками та почуттями, мобілізації інтелектуальних і фізичних зусиль. Суттєвою особливістю цього рівня сформованості морально-вольової сфери є трансситуаційний характер морально-вольової поведінки курсантів: вони виявляють адекватно високий рівень цілеспрямованості, ініціативності, самостійності, сміливості, рішучості, наполегливості, завзятості, самовладання і витримки у широкому спектрі ситуацій і видів діяльності.

Ситуаційно-активний рівень розвитку морально-вольової сфери теж характеризується високою силою морально-вольових якостей, які, проте, виявляються лише в окремих специфічних ситуаціях чи видах діяльності. Курсант, наприклад, може демонструвати високий рівень цілеспрямованості, самостійності та наполегливості у спортивних заняттях, але не у навчанні, або ж демонструвати витримку та самовладання в міжособистісних конфліктах і нетерпеливість та неорганізованість у напружених ситуаціях професійно-службової діяльності. Така ситуаційна специфічність вияву морально-вольових якостей часто зумовлюється диспропорціями у розвитку мотиваційно-ціннісної сфери курсантів, однобічним домінуванням певних потреб, інтересів і ціннісних орієнтацій. Крім того, у курсантів з цим рівнем розвитку морально-вольової сфери, як правило, недостатньо сформовані узагальнені прийоми саморегуляції морально-вольової поведінки, що заважає їм виявляти високий рівень організованості, наполегливості, самовладання і рішучості в різних видах діяльності.

Генералізовано-пасивний рівень розвитку морально-вольової сфери курсантів характеризується слабкістю морально-вольових якостей, які, проте, виявляються в різних видах діяльності та ситуаціях. Таким курсантам не вистачає головним чином енергійності, наполегливості та рішучості у прийнятті і реалізації рішень, у боротьбі з перешкодами на шляху до мети. Вони здатні лише на короткочасне напруження морально-вольових зусиль, але як тільки зустрічаються з перешкодами, пасують і послаблюють активність. Відсутність наполегливості, тобто невміння боротися за виконання прийнятого рішення – одна із характерних особливостей генералізовано-пасивного рівня розвитку морально-вольової сфери курсантів. Вони також відрізняються слабко розвиненою мотиваційно-ціннісною сферою, відсутністю яскраво виражених ціннісних орієнтацій та мотивів, несформованістю прийомів саморегуляції та самомобілізації морально-вольових зусиль.

Для ситуаційно-пасивного рівня розвитку морально-вольової сфери курсантів характерна слабкість морально-вольових якостей, які, до того ж, виявляються лише в окремих ситуаціях і видах діяльності. Такі курсанти не здатні до ініціативності, самостійної постановки та планомірної реалізації скільки-небудь складних завдань, тривалого підтримання активності в боротьбі за досягнення мети і подолання перешкод. Вони можуть виявляти певні морально-вольові зусилля, але лише у вузькому колі ситуацій і видів діяльності, перебуваючи під постійним зовнішнім контролем і тиском. Їх морально-вольова поведінка має здебільшого реактивний характер, тобто виникає у відповідь на вимоги оточуючих і спрямовується зовнішніми вказівками та наказами. Особливо важкий для них перший крок: найменше вони схильні самостійно щось задумати і без зовнішньої стимуляції, за власною ініціативою розпочати. Легко піддаються навіюванню, підпадають під чужі впливи, нерішучі, що проявляється у тривалих коливаннях перед прийняттям рішень і в нестійкості самого рішення.

На констатуючому етапі дослідження встановлено, що найвищий, генералізовано-активний рівень сформованості морально-вольових якостей властивий лише 9% першокурсників, для 34% – ситуаційно-активний, для 49% – генералізовано-пасивний і для 8% – ситуаційно-пасивний. Подібне співвідношення рівнів спостерігається і на другому курсі: 7% – генералізовано-активний рівень, 37% – ситуаційно-активний, 47% – генералізовано-пасивний, 9% – ситуаційно-пасивний. На третьому курсі генералізовано-активний рівень розвитку морально-вольових якостей характерний лише для 6% курсантів, ситуативно-активний – для 33%, генералізовано-пасивний – для 50% і ситуаційно-активний – для 11%. На четвертому курсі спостерігається незначне підвищення рівнів сформованості морально-вольових якостей: для 11% курсантів властивий генералізовано-активний рівень, для 39% – ситуаційно-активний, для 44% – генералізовано-пасивний і для 6% – ситуаційно-пасивний.

Отже, для значної кількості майбутніх офіцерів-прикордонників (47%) властивий генералізовано-пасивний рівень розвитку морально-вольової сфери, що характеризується здатністю виявляти помірні морально-вольові зусилля в різних видах діяльності та ситуаціях. Таким курсантам часто не вистачає енергійності, наполегливості, рішучості у прийнятті та реалізації рішень, у подоланні перешкод на шляху до мети.

Проведений формуючий експеримент засвідчив, що підвищення ефективності формування морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників можливе шляхом використання виховних можливостей східних єдиноборств, які ставлять особливі вимоги до морально-вольової сфери курсантів. Розроблена нами програма занять східними єдиноборствами включала в себе комплекс організаційних форм, методів і прийомів морально-вольової підготовки курсантів: теоретичні та практичні заняття з питань діагностики індивідуальних особливостей морально-вольової поведінки; індивідуально-консультаційна робота; організація і керівництво самовихованням курсантів; аналіз конкретних ситуацій; структуровані та спонтанні групові дискусії, спрямовані на обговорення та корекцію ціннісних орієнтацій; психотехнічні вправи і тренінги; читання й обговорення наукової та науково-популярної літератури з проблем морального і фізичного самовдосконалення, філософії й етики східних єдиноборств тощо.

Внаслідок формуючого експерименту відбулися статистично значущі зміни у змісті структурних компонентів морально-вольової сфери курсантів експериментальної групи, що в підсумку виявилося в позитивній динаміці рівнів розвитку їх морально-вольових якостей: суттєво збільшився відсоток курсантів з високим, генералізовано-активним, (з 8% до 26%) та ситуаційно-активним (з 36% до 47%) рівнем морально-вольових якостей, і, відповідно, зменшилась кількість курсантів з генералізовано-пасивним (з 47% до 27%) і ситуаційно-пасивним рівнями (з 9% до 0%) (табл. 1).

Таблиця 1

Динаміка розвитку рівнів розвитку морально-вольових якостей у курсантів експериментальної та контрольної груп

Рівні розвитку морально-вольових якостей Експериментальна група Контрольна група

1 зріз 2 зріз 1 зріз 2 зріз

1. Генералізовано-активний 8 26 9 12

2. Ситуаційно-активний 36 47 34 38

3. Генералізовано-пасивний 48 27 50 44

4. Ситуаційно-пасивний 9 – 7 6

У контрольній групі теж відбулася незначна природна динаміка рівнів сформованості морально-вольових якостей курсантів, однак зміни не досягають рівня статистичної значущості і відображають, імовірно, загальне підвищення особистісної зрілості курсантів у процесі вікового розвитку та професійної підготовки.

Отже, формуючий експеримент підтвердив істинність висунутої гіпотези щодо педагогічних умов формування та вдосконалення морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами.

Висновки

1. Морально-вольові якості відіграють важливу роль у професійному становленні та практичній діяльності офіцерів-прикордонників. На основі аналізу наукових джерел та експертних оцінок нами визначено перелік основних морально-вольових якостей офіцера-прикордонника: цілеспрямованість, наполегливість, завзятість, рішучість, сміливість, ініціативність, самостійність, витримка і самовладання.

2. Психологічна структура морально-вольових якостей складається з трьох компонентів: інтелектуального, мотиваційного і виконавчого.

Інтелектуальний компонент виявляється в прийнятті адекватних конкретним умовам рішень про цілі, шляхи та способи діяльності, в пізнанні психологічних і тактичних особливостей діяльності офіцера-прикордонника, орієнтуванні в конкретних ситуаціях, спостереженні за ходом власних дій, їх аналізі й самооцінці, з'ясуванні допущених помилок, формулюванні завдань подальшого професійного самовдосконалення.

Мотиваційний компонент пов'язаний з активізацією значущих для офіцера-прикордонника мотивів, серед яких виділяються результативні та процесуальні. Їхня спонукальна сила зумовлюється цінністю для особистості результатів діяльності, значущістю поставлених цілей.

Виконавчий компонент виявляється у свідомій мобілізації та спрямуванні активності на виконання прийнятих рішень, в спеціальних уміннях долати труднощі і переборювати перешкоди, концентрувати увагу на майбутніх діях, відключатися від гнітючих думок, забезпечувати перехід від думок і почуттів до дій, спрямовувати у потрібне русло психічні процеси та рухову активність.

3. Основними показниками сформованості морально-вольових якостей курсантів є сила (вираженість, активність) і широта (генералізованість). Сила морально-вольової якості визначається інтенсивністю, рівнем вияву морально-вольового зусилля, спрямованого на подолання труднощів. Широта чи вузькість морально-вольової якості визначається через кількість діяльностей, різноманітних ситуацій, в яких вона чітко виявляється. Виділені параметри морально-вольових якостей є відносно автономними та ортогональними – змістовно незалежними. Кожен із них відображає особливий аспект морально-вольової поведінки і може використовуватись в якості показника оцінювання морально-вольової сфери курсантів.

4. На основі зазначених параметрів можна виділити чотири типи морально-вольової активності, які одночасно характеризують рівень розвитку морально-вольової сфери майбутніх офіцерів-прикордонників: генералізовано-активний, ситуаційно-активний, генералізовано-пасивний, ситуаційно-пасивний.

5. Розвиток морально-вольових якостей у майбутніх офіцерів-прикордонників вимагає відповідної організації усього навчально-виховного процесу в вищому військовому закладі освіти. Найсприятливіші для цього можливості забезпечуються в тих видах активності, які найбільшою мірою наближені до складних ситуацій майбутньої професійної діяльності курсантів. Значний виховний потенціал у цьому контексті мають заняття східними єдиноборствами, які ставлять особливі вимоги до здатності курсантів свідомо організовувати та регулювати власну діяльність, мобілізувати морально-вольові зусилля на подолання внутрішніх і зовнішніх перешкод, концентрувати увагу на діях, керувати емоційним станом, долати несприятливі психічні стани і думки тощо.

6. Основними педагогічними умовами ефективного формування у курсантів морально-вольових якостей у процесі занять східними єдиноборствами є:

· створення у спортивно-тренувальній діяльності ситуацій, що вимагають регулярного подолання внутрішніх і зовнішніх перешкод, напруження морально-вольових зусиль;

· забезпечення органічного взаємозв'язку розвитку морально-вольових якостей з формуванням моральної свідомості та емоційної стійкості курсантів;

· спрямування виховної роботи на вдосконалення інтелектуального, емоційного і виконавчого компонентів у структурі морально-вольових якостей;

· орієнтація педагогічного керівництва на розвиток у курсантів потреби та практичної готовності до морально-вольового самовдосконалення.

7. З'ясовано, що цілеспрямоване формування морально-вольових якостей доцільно здійснювати послідовно за такими етапами: підготовчий, самооцінювальний, цільовий, тренувальний і підсумковий. Кожен етап передбачає реалізацію специфічних завдань і використання відповідних форм, методів та прийомів навчально-виховної роботи.

Проведений формуючий експеримент підтвердив істинність висунутої гіпотези щодо педагогічних умов формування та вдосконалення морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

1. Фігура О.В. Вольові якості як складова професійної підготовки майбутнього офіцера-прикордонника // Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Педагогіка і психологія. — Випуск 5. – Вінниця, 2001. – С. 73-75.

2. Фігура О.В. Педагогічні умови виховання вольових якостей у майбутніх офіцерів-прикордонників // Наукові записки Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Серія: Педагогічні науки. – Випуск 45. Частина II. – Кіровоград, 2002. – С. 143-145.

3. Фігура О.В. Східні єдиноборства як засіб формування вольових якостей курсантів // Збірник наукових праць № 20. Частина II. – Хмельницький: Видавництво Національної академії ПВУ, 2002. – С. 281-286.

4. Фігура О.В. Методика формування морально-вольових якостей курсантів у процесі занять східними єдиноборствами // Збірник наукових праць № 21. Частина II. (Спеціальний випуск). – Хмельницький: Самовиховання, як фактор розвитку особистості. Матеріали міжвузівської науково-методичної конференції // Видавництво Національної академії ПВУ, 2002. – С. 145-154.

5. Фігура О.В. Формування морально-вольових якостей курсантів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами: Методичні рекомендації. – Хмельницький: Видавництво Національної академії ПВУ, 2002. – 40 с.

АНОТАЦІЇ

Фігура О.В. Формування морально-вольових якостей майбутніх офіцерів-прикордонників у процесі занять східними єдиноборствами. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 20.02.02. – військова педагогіка та психологія. – Національна академія Прикордонних військ України імені Б.Хмельницького, м. Хмельницький, 2002.

Розкрито суть і структуру морально-вольових якостей майбутнього офіцера-прикордонника, визначено показники та рівні їх розвитку, обґрунтовано психолого-педагогічні умови та можливості ефективного впливу східних єдиноборств на формування морально-вольової сфери курсантів.

Розроблена методика поетапного формування морально-вольових якостей курсантів у процесі занять східними єдиноборствами. Отримані в дослідженні результати можуть бути використані з метою вдосконалення морально-вольової підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників, формування у них потреби у професійному самовдосконаленні.

Ключові слова: воля, морально-вольові якості, східні єдиноборства, показники і рівні сформованості морально-вольових якостей, педагогічні умови.

Figure О.W. Formation of strong-willed qualities of the future officers – frontier guards during employment by east combat's. – Manuscript.

This thesis is for taking a scientific degree of the Candidate of Pedagogical Sci-ences on the speciality 20.02.02. – Military Pedagogics and Psychology. – The Na-tional Academy of the Border Guard Troops of Ukraine named by Bohdan Khmelnit-sky. Khmelnitsky, 2001.

The essence and structure of strong-willed qualities of the future officer – frontier guard is opened, the parameters and levels of their development are determined, the pedagogical conditions and opportunities of effective influence east combat's on formation of strong-willed sphere of the cadets are proved.

The technique of formation of strong-willed qualities of the cadets is developed during employment by east combat's. The results, received in research, can be used with the purpose of improvement of moral – strong-willed preparation of the future officers – frontier guards, formation at them of need for professional self-perfection.

Key words: will, strong-willed qualities, east combat's, parameters and levels of development of strong-willed qualities, pedagogical conditions.

Фигура О.В. Формирование морально-волевых качеств будущих офицеров-пограничников в процессе занятий восточными единоборствами. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 20.02.02. – военная педагогика и психология. – Национальная академия Пограничных войск Украины имени Б.Хмельницкого, г. Хмельницкий, 2002.

В диссертационной работе раскрыта сущность и значение морально-волевых качеств в профессиональной деятельности офицера-пограничника.

На основании анализа научных источников и экспертных оценок определен перечень основных морально-волевых качеств офицера-пограничника: целеустремленность, настойчивость, упорство, решительность, смелость, инициативность, самостоятельность, выдержка и самообладание.

Установлено, что психологическая структура волевых качеств состоит из трех компонентов: интеллектуального, мотивационного и исполнительного. Интеллектуальный компонент обнаруживается в принятии адекватных конкретным условиям решений о целях, путях и способах деятельности. Мотивационный компонент связан с активизацией значащих для офицера-пограничника мотивов, среди которых выделяются результативные и процессуальные. Исполнительный компонент обнаруживается в сознательной мобилизации и направлении активности на выполнение принятых решений, в специальных умениях одолевать трудности и преодолевать препятствия, концентрировать внимание на будущих действиях, отключаться от гнетущих мыслей, направлять в нужное русло психические процессы и двигательную активность.

Выделены основные показатели сформированности морально-волевых качеств курсантов: сила (выраженность, активность) и широта (генерализованность). Сила волевого качества определяется интенсивностью, уровнем проявления волевого усилия, направленного на преодоление трудности. Широта или узость волевого качества определяется через количество деятельностей, разнообразных ситуаций, в которых она четко обнаруживается. Каждый из выделенных параметров отражает особый аспект волевого поведения и может использоваться в качестве показателя развития нравственно-волевой сферы курсантов.

Определены четыре типа волевой активности, которые одновременно характеризуют уровень развития волевой сферы будущих офицеров-пограничников: генерализованно-активный, ситуационно-активный, генерализованно-пассивный и ситуационно-пассивный.

Установлено, что значительными возможностями развития морально-волевых качеств курсантов обладают занятия восточными единоборствами, которые ставят особые требования к способности курсантов сознательно организовывать и регулировать собственную деятельность, мобилизовать волевые усилия на преодоление внутренних и внешних препятствий, концентрировать внимание на действиях, руководить эмоциональным состоянием, одолевать неблагоприятные психические состояния и мысли и т.д.

Обоснованы и экспериментально апробированы педагогические условия эффективного формирования у курсантов морально-волевых качеств в процессе занятий восточными единоборствами: создание в спортивно-тренировочной деятельности ситуаций, которые требуют регулярного преодоления внутренних и внешних препятствий, напряжения волевых усилий; обеспечение органической взаимосвязи развития волевых качеств с формированием морального сознания и эмоциональной устойчивости курсантов; направление воспитательной работы на усовершенствование интеллектуального, эмоционального и исполнительного компонентов в структуре морально-волевых качеств; ориентация педагогического руководства на развитие у курсантов потребности и практической готовности к нравственно-волевому самосовершенствованию.

Выяснено, что формирование морально-волевых качеств целесообразно осуществлять последовательно за такими этапами: подготовительный, самооценочный, целевой, тренировочный и итоговый. Каждый этап предусматривает реализацию специфических задач и использование соответствующих форм, методов и приемов учебно-воспитательной работы.

Ключевые слова: воля, морально-волевые качества, восточные единоборства, показатели и уровни сформированности морально-волевых качеств, педагогические условия.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

КЛІНІКО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ професійних ХВОРОБ ОРГАНА ЗОРУ У ПОСТРАЖДАЛИХ В РЕЗУЛЬТАТІ АВАРІЇ НА ЧАЕС (закономірності розвитку, ризики, прогноз) - Автореферат - 45 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ СИНУСІВ ТВЕРДОЇ МОЗКОВОЇ ОБОЛОНКИ СКЛЕПІННЯ ЧЕРЕПА ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ШУНТУВАННЯ (анатомо-експериментальне дослідження) - Автореферат - 23 Стр.
ОНТОГЕНЕТИЧНІ ЗМІНИ ЖАРО-ПОСУХОСТІЙКОСТІ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ СОРТІВ І СЕЛЕКЦІЙНИХ ФОРМ ОЗИМОЇ М’ЯКОЇ ПШЕНИЦІ - Автореферат - 26 Стр.
ТЕОРІЯ ЕЛЕКТРОН-ФОНОННОЇ ВЗАЄМОДІЇ У КВАНТОВОТОЧКОВИХ НАНОГЕТЕРОСИСТЕМАХ - Автореферат - 13 Стр.
ЗАКОНОМІРНОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРИПОВЕРХНЕВОГО ШАРУ НА ТИТАНІ У ПРОЦЕСІ ДИФУЗІЙНОГО НАСИЧЕННЯ ВУГЛЕЦЕМ І ЗАЛІЗОМ - Автореферат - 22 Стр.
СИСТЕМА АВТОМАТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ БАГАТОСТУПІНЧАТИМИ ВОДОВІДЛИВНИМИ УСТАНОВКАМИ ШАХТ - Автореферат - 27 Стр.
УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ - Автореферат - 26 Стр.