У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Гарін Олег Леонідович

УДК 658.5

УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ В СИСТЕМІ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і

управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті, Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Пономаренко Володимир Степанович,

Харківський державний економічний університет,

зав. кафедрою інформаційних систем

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Міщенко Володимир Якимович,

Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут",

зав. кафедрою бізнесу та контролінгу

кандидат економічних наук

Пилипенко Андрій Анатолійович,

Харківський державний економічний університет,

доцент кафедри бухгалтерського обліку

Провідна установа – Харківський національний університет

ім. В.М. Каразіна, кафедра маркетингу,

Міністерство освіти і науки України (м. Харків)

Захист відбудеться 24.10.2002р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, проспект Леніна, 9-а

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, проспект Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий 23.09.2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

В сучасних умовах ринкового реформування економіки успіх діяльності кожного товаровиробника визначається ефективністю виробництва, яка обумовлюється ступенем задоволення потреб суспільства з мінімальними витратами. Водночас основою і причиною діяльності будь-якого підприємства є прибуток, який визначає можливості його розвитку та багато в чому залежить від розміру витрат на виробництво. Отже, потреба вибору найкращого варіанту управління витратами в системі стратегічного розвитку підприємства зумовлює необхідність подальшого проведення досліджень у даній галузі.

Різні аспекти управління витратами розглядалися в працях Д. Хана, І. Ансофа, В.С. Пономаренка, Д.С. Сінка, А.І. Пушкаря, В.М. Гриньової, Б.І. Майданчика, Е.А. Уткіна, А.П. Градова, М. Портера, Ю.Б. Іванова, Л.І. Євенко, Р.Л. Сатановського, І.І. Мазура, В.Д. Шапіро та інших. Однак більшість вчених розглядає управління витратами окремо від процесів розвитку підприємства. Проте необхідність системного підходу до ресурсного обґрунтування стратегії розвитку вимагає додаткового вивчення цілого комплексу питань щодо удосконалення систем обліку, аналізу й регулювання витрат.

Актуальність теми визначається об'єктивною необхідністю подолання кризових явищ у національній економіці, рішення проблем формування механізмів, спрямованих на удосконалення внутрішнього стану підприємства й потребуючих безупинного пошуку нових форм і методів господарювання, відповідних організаційних структур, методів управління витратами й процесами виробництва, розробки нової ринкової поведінки, спрямованої на стабілізацію витрат та подальше економічне зростання.

Деякі з цих проблем у різній мірі враховуються в процесі організації, контролю, планування господарської діяльності підприємства. Однак комплексний, інтегрований підхід до управління витратами в системі стратегічного розвитку підприємства дотепер не одержав достатнього теоретичного й практичного обґрунтування. Це й обумовило вибір теми, основну мету та зміст задач дисертації, актуальність і доцільність проведення досліджень у даному напрямку.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний в дисертаційній роботі напрямок досліджень відповідає тематичній спрямованості наукових розробок, що проводилися кафедрою інформаційних систем Харківського державного економічного університету за темою "Стратегічне управління підприємством в трансформаційний період" (2000 – 2002 рр.).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування й розробка науково-методичних рекомендацій зі створення та використання механізмів управління витратами в системі стратегічного розвитку підприємства в умовах трансформаційної економіки. Для досягнення поставленої мети було сформульовано й вирішено наступні наукові й практичні задачі:

розкрито об'єктивний характер зміни змісту управління витратами підприємства в умовах трансформаційної економіки й обґрунтовано необхідність активізації діяльності підприємств щодо формування і реалізації системи управління витратами;

сформульовано сукупність стратегічних цілей управління витратами підприємства й розроблено систему показників і критеріїв оцінки ступеня їхнього досягнення;

запропоновано методичні підходи до проведення аналізу витрат і оцінки ефективності функціонування систем управління витратами промислових підприємств України;

розроблено конкретні методи і механізми формування та реалізації стратегії управління витратами й моделі управління ресурсним забезпеченням програми розвитку підприємства;

розроблено рекомендації щодо зміни структур управління всіх служб підприємства та введення нових функцій, пов'язаних з формуванням і реалізацією стратегії розвитку, моніторингом, прогнозуванням та регулюванням рівня витрат.

Об'єктом дослідження є виробничо-господарська діяльність підприємств машинобудівної галузі промисловості. Предметом дослідження виступають процеси управління витратами підприємства в умовах реформування економіки, спрямовані на підвищення ефективності виробництва й досягнення стабільного розвитку.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертації є закони України, постанови та рішення Кабінету Міністрів України, Укази Президента України, сучасні економічні теорії. При постановці проблеми й аналізі існуючих підходів до її рішення були використані методичні матеріали, наукова, економічна, довідкова і спеціальна література, праці провідних вітчизняних і закордонних економістів, статистичні й звітні дані підприємств України.

Для досягнення поставленої мети в роботі використовувалися такі методи дослідження: монографічний – для вивчення теоретичних основ управління витратами й опису процесів розвитку підприємства; класифікації – для виділення різних видів витрат й узагальнення форм і методів управління ними; статистичного і техніко-економічного аналізу – для вивчення сучасного стану й перспектив розвитку підприємств України; формалізації й економіко-математичного моделювання – для обґрунтування та розробки основних напрямків підвищення ефективності управління витратами; графічний – для наочного зображення динаміки економічного стану підприємства у процесі регулювання рівня витрат і схематичного представлення теоретичного матеріалу дисертаційного дослідження.

Наукова новизна результатів дослідження, отриманих особисто автором і представлених на захист, полягає в наступному:

вперше:

запропоновано етапи розробки стратегії розвитку та подано методичні підходи до обґрунтування її ресурсного забезпечення шляхом виділення векторів цілей підприємства та строків їхнього досягнення у зіставленні з релевантними конкурентними ресурсами;

дістали подальший розвиток:

теоретичне обґрунтування необхідності формування та визначення місця комплексної системи управління витратами в процесах стратегічного розвитку підприємства;

склад та структура організаційного забезпечення систем розвитку і управління витратами, що ґрунтуються на моніторингу діяльності підприємства, аналізі ефективності здійснення витрат, прогнозуванні витрат та стандартних процедурах регулювання їхнього рівня;

удосконалено:

методичні підходи щодо регулювання витрат сфер постачання і розподілу, засновані на використанні розроблених критеріїв оцінки, категорування й відбору постачальників, врахуванні особливостей зон стратегічних ресурсів, виборі раціонального ступеня інтеграції логістичної системи підприємства зі споживачами продукції;

методичні рекомендації щодо формування складових комплексної системи управління витратами, заснованих на стандартних сценаріях реагування та спрямованих на регулювання відхилень у рівні витрат, оптимізацію податкових платежів, підвищення результатів функціонування підприємства.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблені методичні підходи й обґрунтовані теоретичні положення, викладені в дисертації, доведені до рівня практичних рекомендацій й можуть бути використані суб'єктами господарювання з метою підвищення ефективності процесу управління витратами та досягнення високих економічних результатів діяльності підприємств.

Практичне значення мають методичні рекомендації щодо організації моніторингу діяльності підприємства та регулювання рівня витрат; організації процесу вибору постачальників й оптимізації збутової діяльності; раціоналізації використання та розподілу релевантних конкурентних ресурсів між стратегічними альтернативами; оптимізації податкових платежів.

Наукові результати дисертаційної роботи, що мають прикладний характер, знайшли практичне застосування на ряді машинобудівних підприємств України, що підтверджується відповідними актами і довідками, зокрема на ВАТ "Мотор Січ" (акт впровадження № 2950 від 05.03.2002 р.), ВАТ "Івеко Мотор Січ" (акт впровадження № 139/1 від 18.03.2002 р.) та ДП "ХМЗ ФЕД" (акт впровадження № 333-06/04 від 22.03. 2002 р.).

Особистий внесок здобувача у роботах, що виконані в співавторстві (№ 6 за списком робіт, який подано в авторефераті) полягає у такому: обґрунтовано необхідність застосування в межах комплексної системи управління витратами та визначено зміст стандартних процедур оптимізації страхових платежів й регулювання рівня витрат на страхування.

Апробація результатів роботи. Основні результати досліджень, висновки і рекомендації, викладені в дисертації, доповідалися і були схвалені на Міжнародній науково-практичній конференції "Актуальні проблеми державного управління і місцевого самоврядування" (м. Запоріжжя, 2001 р.); всеукраїнських науково-практичних конференціях: "Теорія і практика управління в трансформаційний період" (м. Донецьк, 2001 р.), "Актуальні проблеми удосконалення фінансово-кредитного механізму в Україні" (м. Запоріжжя, 2001 р.), "Актуальні проблеми і перспективи розвитку фінансово-кредитної системи України" (м. Харків, 2001, 2002 р.); семінарі "Проблеми розвитку корпоративного управління в умовах ринкового реформування економіки України" (м. Харків, 2001 р.).

Публікації основних положень дисертаційної роботи представлені в 7 наукових статтях, три з яких опубліковані у фахових виданнях, загальним обсягом – 1,76 ум.-друк. арк., особисто автору належить 1,64 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури з 149 джерел, 13 додатків. Робота представлена на 223 сторінках машинописного тексту, у тому числі 28 таблиць займають 17 сторінок, 48 рисунків – 20, список літератури – 12, додатки – 34 сторінки. Обсяг основного тексту дисертації складає 140 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, предмет і об'єкт дослідження, сформульовано задачі, відображено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – “Теоретичні основи управління витратами в системі стратегічного розвитку підприємства” – визначено сутність і зміст процесу управління витратами на підприємстві; проаналізовано теоретичні положення, вітчизняний і закордонний досвід з питань формування системи управління витратами; узагальнено теоретичні підходи до визначення місця управління витратами в системі стратегічного розвитку підприємства.

Управління витратами – це складний, багатоаспектний та динамічний процес, що включає до себе управлінські дії, метою яких є досягнення високого економічного результату функціонування підприємства. Воно передбачає створення єдиної, раціонально, чітко й безперебійно функціонуючої системи з певними цільовими установками й взаємопов'язаними елементами.

При формуванні системи управління витратами (СУВ) необхідно враховувати такі їх особливості, як динамізм та розмаїття витрат, необхідність застосування широкого спектра прийомів та методів управління витратами, труднощі їхнього виміру, обліку й оцінки; складність і суперечливість впливу витрат на економічний результат тощо.

Приведені особливості витрат дозволили сформулювати принципи та вимоги до формування СУВ, до яких слід віднести єдність методів на різних рівнях управління витратами, орієнтованість на стратегічні цілі розвитку підприємства, органічне поєднання зниження витрат з високою якістю продукції, управління витратами на всіх стадіях життєвого циклу продукції, недопущення зайвих витрат, вдосконалення інформаційного забезпечення про рівень витрат, впровадження ефективних методів зменшення витрат, інтегрованість з загальною системою управління підприємством, варіативність підходів до розробки окремих управлінських рішень, підвищення зацікавленості підрозділів у зменшенні витрат. Цей перелік може бути розширений, однак без урахування розглянутих принципів не можна розраховувати на створення ефективної системи управління витратами.

Формування системи управління витратами повинне ґрунтуватися на чіткому визначенні її цілей, об'єктів, суб'єктів, методів, інструментів, джерел інформації, форм формалізації результатів. Реалізація розглянутих принципів дозволила розробити структуру СУВ, яка має включати організаційні елементи, наведені на рис. 1.

Управління витратами на підприємстві припускає виділення усіх функцій, властивих управлінню будь-яким об'єктом, таких, як прогнозування й планування, координація і регулювання, активізація і стимулювання, виконання, облік і аналіз. У дисертаційній роботі були розроблені конкретні функції управління витратами в системі стратегічного розвитку під

приємства. Вони представлені у взаємозв'язку зі структурними підрозділами підприємства, що здійснюють їхню реалізацію. Також у роботі представлена укрупнена функціональна декомпозиція організації СУВ, що відповідає наведеним функціям.

У міру збільшення динамічності й складності ринкового середовища особливої актуальності для підприємства набувають питання забезпечення його розвитку, що найчастіше асоціюються з удосконалюванням технології виробництва, нововведеннями, збільшенням виробничих потужностей чи підвищенням якості продукції. У сучасній економічній теорії склалися різні підходи до визначення розвитку підприємства, для кожного з яких характерні свої методи регулювання витрат, розглянуті в дисертаційній роботі.

Процеси розвитку припускають певні зміни в структурі підприємства й перерозподіл усіх наявних у нього ресурсів, що й визначає специфіку управління витратами для кожного з етапів діяльності підприємства. Саме це обумовило необхідність розгляду в роботі особливостей визначення і регулювання витрат на різних стадіях життєвого циклу. Цілі розвитку підприємства також будуть розрізнятися на різних стадіях циклу, тому в дисертаційній роботі було обґрунтовано відповідність цілей розвитку цілям СУВ за всіма стадіями життєвого циклу. При цьому критерієм оптимальності функціонування СУВ повинна виступати мінімізація інтегральних витрат на одиницю спожитої вартості виробу, спрямованих на забезпечення заданих технічного рівня і якості продукції, з одночасним збільшенням доходів системи за всіма стадіями життєвого циклу продукції.

Отже, управління витратами слід розглядати як систему принципів і методів розробки й реалізації управлінських рішень, засновану на використанні об'єктивних економічних законів відносно формування й регулювання витрат, забезпечення ефективного використання ресурсів і капіталу підприємства в різних видах його діяльності у відповідності до стратегічних та поточних цілей розвитку. Потреба вдосконалення цих процесів в сучасних умовах трансформаційної економіки й обумовила необхідність проведення ретельного аналізу всіх аспектів управління витратами.

У другому розділі – “Аналіз ефективності функціонування системи управління витратами на промислових підприємствах” – визначено напрямки аналізу як функції системи управління витратами; досліджено та розкрито сучасний вплив факторів зовнішнього середовища на ефективність діяльності промислових підприємств; проведено аналіз витрат за стадіями логістичного циклу; обґрунтовано використання фінансових важелів в управлінні витратами.

Однією з найважливіших задач розвитку економіки в сучасних ринкових умовах є швидке й реальне підвищення ефективності виробництва, зростання і поліпшення якісних показників, наукове обґрунтування поточних та перспективних планів. І тільки здійснення функцій економічного аналізу, вивчення закономірностей розвитку підприємства, виявлення недоліків і помилок дозволяє розробити оптимальний варіант управлінського рішення та здійснити заходи щодо регулювання рівня витрат.

На рівень витрат підприємства значно впливають фактори зовнішнього середовища. Саме тому в дисертаційній роботі велику увагу приділено аналізу впливу ринкового оточення, а розробка заходів щодо нейтралізації негативних наслідків віднесена до основних задач СУВ.

Аналіз і управління витратами повинні бути спрямовані на розробку фінансової політики підприємства, яка виражатиме цілеспрямоване використання фінансових та інших ресурсів для досягнення стратегічних і тактичних цілей, що визначені цілями розвитку. Ефективність реалізації фінансової політики залежатиме від швидкості перетворення засобів, вкладених в поточні активи, у реальні кошти. Прискорення цього процесу можливе шляхом скорочення тривалості виробничого та фінансового циклів й раціоналізації використання оборотних активів на підставі наведених в роботі заходів.

Можливості розвитку підприємства залежать від рівня його конкурентоспроможності, який багато в чому визначається якістю продукції, що виробляється. Проведений аналіз витрат, які виникають при забезпеченні й гарантуванні задовільної якості продукції, а також пов'язані з втратами через недосягнення необхідного рівня якості, дозволив розробити класифікацію витрат на якість продукції та алгоритм управління цими витратами. Його застосування на ВАТ "Мотор Січ" призвело до поліпшення такого важливого показника, що характеризує ефективність СУВ, як кількість рекламацій, динаміку яких наведено на рис. 2.

Рис. 2. Динаміка рекламацій та витрат на забезпечення якості

продукції на ВАТ "Мотор Січ"

Проведений макроекономічний аналіз зовнішнього середовища свідчить що для нього характерне уповільнення платіжного обороту, яке призводить до значного росту дебіторської та кредиторської заборгованостей національних підприємств, диспропорцій у структурі їхнього виробничого й фінансового циклів. Саме тому важливим показником ефективності функціонування СУВ є підтримка оптимального з точки зору умов діяльності конкретного підприємства співвідношення між цими заборгованостями, яке можна оцінити за допомогою коефіцієнта КС (рис. 3).

Рис. 3. Співвідношення кредиторської та дебіторської

заборгованостей на машинобудівних підприємствах

Оптимізація означеного співвідношення та зменшення рівня заборгованостей призведе до максимізації грошових потоків і зменшення загальних витрат. На вирішення цієї проблеми спрямовано розроблений алгоритм управління дебіторською заборгованістю, який передбачає проведення її аналізу; формування принципів кредитної політики по відношенню до покупців; визначення суми обігового капіталу, спрямованої до дебіторської заборгованості; формування системи кредитних умов; стандартів оцінки покупців; диференціацію умов представлення кредиту; формування процедур інкасації і правил управління заборгованістю; здійснення відповідного контролю.

Проведений аналіз ефективності здійснення витрат, заснований на розрахунку маржинального прибутку, операційного важеля, вкладу на покриття, запасу фінансової міцності та оцінці виробничого ризику, дозволив розробити алгоритм оптимізації асортименту продукції шляхом сполучення різних видів продукції й розподілу витрат між ними.

Усі розробки щодо підвищення ефективності здійснення витрат, засновані на результатах проведеного аналізу, дозволили розробити стандартні сценарії реагування на зміни в рівні витрат та інтегрувати їх до комплексної системи управління витратами.

У третьому розділі – “Методичні підходи до вдосконалення системи управління витратами” – обґрунтовано етапи формування стратегії розвитку підприємства та розроблено методику формування її ресурсного забезпечення; подано методичні рекомендації щодо формування системи управління витратами та методику оптимізації податкових платежів; розглянуто підходи до раціональної побудови постачальницько-збутового процесу.

Нестабільність економіки, законодавства та політичної ситуації в Україні призводить до відсутності в роботі підприємств стратегічної направленості, що значно зменшує можливості для прогресивного розвитку. Зараз існує велика кількість методів розробки стратегій, які ґрунтуються або на ринковому підході з аналізом зовнішнього середовища, або на ресурсному – з аналізом внутрішніх сильних і слабких сторін підприємства. Запропонована в роботі інтеграція цих двох підходів до розробки стратегії розвитку дозволяє забезпечити найкраще співвідношення витрат і результатів, виявити розходження між наявними і знову розроблювальними ресурсами і ринками, обґрунтувати витрати на досягнення поставлених цілей розвитку.

Досягнення цілей можливе лише на основі розробки програми розвитку підприємства, що являє собою розроблений із залученням експертної оцінки склад і співпідпорядкованість цілей і задач (С1..і), з обліком їхньої відносної важливості й масштабів реалізації. Одночасно виконується оцінка термінів (Т1..m), необхідних для рішення цих задач, в залежності від зовнішніх умов і ступеня ресурсної забезпеченості програми (у песимістичному, найбільш ймовірному та оптимістичному варіантах). Ефективність виконання програми розвитку багато в чому визначається як правильністю використання наявних у підприємства ресурсів, так і організацією оптимального ресурсного забезпечення.

Наведена в роботі схема розробки програми розвитку дозволяє розрахувати потребу в ресурсах (P1..n), погодити терміни рішення паралельно виконуваних задач й коректувати, в разі потреби, їхнє формулювання. Ця ж схема може застосовуватися для обґрунтування вибору стратегії розвитку й рішення задачі розподілу ресурсів між обраними стратегічними альтернативами (Sq). Для цього розроблено відповідне економіко-математичне забезпечення, засноване на методах комбінаторної оптимізації, методах морфологічного аналізу й аналізу ієрархій, та запропонованому ітераційному алгоритмі. Також передбачається побудова різних типів матриць шляхом комбінації трьох означених признаків: цілей, строків, ресурсів.

Висока матеріалоємність підприємств машинобудування обумовлює необхідність детального розгляду взаємин з постачальниками ресурсів, оскільки підприємство, як будь-яка виробнича система, неминуче виходить на ринки факторів виробництва через необхідність формування певного набору ресурсів, що спричиняє відповідні витрати. Оптимізація цього процесу є однією з передумов успішного функціонування СУВ.

Управління закупівлями необхідно розглядати як двоступінчату процедуру, що складається з вибору постачальників і управлінням роботою з ними. Для її реалізації в дисертаційній роботі були розроблені критерії оцінки і вибору постачальників; вимоги до процесу формування набору постачальників; рекомендації з категорування постачальників; методика розподілу закупівель між сформованим набором постачальників; виділені функції контролю якості в циклі постачань ресурсів та обґрунтовано загальну схему управління закупівлями в межах СУВ.

Процес вибору постачальників повинен ґрунтуватися на важливості передбачуваних закупівель, особливостях ринків постачань й стратегічних зон ресурсів. Цей процес передбачає застосування запропонованих у роботі вартісних показників та використання експертних методів й бальної шкали оцінок для показників, що характеризують якість, ціну, сервіс, терміни поставок тощо. Далі, в залежності від сумарних розрахунків, формується деталізований перелік постачальників, проводиться розподіл їх за категоріями, що дозволяє правильно обирати методи роботи з ними. До найбільш ефективних методів (серед розглянутих у дисертаційній роботі) слід віднести сертифікацію постачальників, партнерство (альянс) з ними та рейтингування. Результати застосування запропонованого методичного підходу для ВАТ "Івеко Мотор Січ" наведено у табл. 1.

Таблиця 1

Результати оцінки постачальників ВАТ "Івеко Мотор Січ"

Постачальник Бальна оцінка за показниками Категорія постачальника

якість ціна час кіль-кість надій-ність умови платежу

ВАТ "Іжсталь" 8 4 3 10 4 1 сертифіковані

ЗАТ "Стіл Трек" 6 8 5 5 6 1 потенційні

ПТП "Торгпром" 7 6 7 10 8 1 кращі

"Запоріжсталь" 9 8 6 10 10 1 сертифіковані

ЗАТ "Галіон" 7 3 4 6 5 5 потенційні

СП "Промзапал" 4 6 8 6 3 5 відібрані

"Зміна" м. Харків 5 5 6 3 2 1 забраковані

ВАТ ВСМПО 8 5 7 10 10 1 партнери

ЗАТ "Електа" 5 8 5 5 6 1 потенційні

ВАТ "ЗАЛК" 8 5 8 10 9 5 сертифіковані

Поряд з вибором постачальників необхідне забезпечення раціональної взаємодії зі споживачами продукції, що можливо шляхом використання розробленої в дисертації схеми управління продажами, інтегрованої до СУВ. Означена схема передбачає перехід до планування продаж на підставі формування замовлень споживачів, що дозволяє підвищити точність прогнозування та більш ефективно адаптуватись до змін ринкової кон'юнктури.

Необхідність поточного контролю за реалізацією стратегії розвитку вимагає швидкого реагування на зміни середовища. Тому при проектуванні СУВ доцільне використання кібернетичних принципів регулювання, відповідно до яких у дисертації була розроблена узагальнена схема функціонування системи управління витратами, наведена на рис. 4.

Її основою є створення системи моніторингу, спрямованої на виявлення неконтрольованих змін у внутрішньому середовищі й зовнішньому оточенні з метою виявлення істотних відхилень рівня витрат, їхньому регулюванні і координації діяльності всіх підрозділів підприємства. Також вона дозволяє контролювати реалізацію обраних за допомогою програми розвитку стратегічних альтернатив (Sq).

Проведення моніторингу потребує створення інформаційного забезпечення. Для його формування в дисертаційній роботі запропоновано стандартний набір показників внутрішнього й зовнішнього середовищ для спостереження (П1..f) та розроблено відповідні форми документації.

Формування системи регулювання рівня витрат припускає проведення послідовності дій, наведеної на рис. 5. Її практична реалізація була здійснена на ВАТ "Мотор Січ" у формі наказу "Про відповідальність за надання звітів у встановлений термін і належної якості".

У дисертаційній роботі були розглянуті складові СУВ, які являють собою стандартні сценарії реагування на виявлені зміни. Ці сценарії було розподілено на ті, що спрямовані на регулювання рівня витрат, управління ефективністю діяльності й управління прибутком і податковими платежами. Всі вони пристосовані до використання в межах схеми, наведеної на рис. 4.

Для більш дієвого використання означених сценаріїв у роботі розроблено класифікатор причин відхилень рівня витрат і винних осіб, завдяки чому забезпечується чітка персоніфікована відповідальність за рівень розходів та витрат. Перелік причин відхилень побудовано у розрізі основних груп факторів, що впливають на собівартість у взаємозв'язку з рекомендованими діями щодо регулювання рівня витрат.

Оскільки функціонування СУВ головним чином пов'язано з додержанням запланованих витрат, обов'язково слід задавати припусти-

мий рівень відхилення та межу реагування. Будь-які заходи щодо регулювання рівня витрат слід проводити тільки у разі значного перевищення межі. Для полегшення цього процесу в дисертації побудо-

Рис. 5. Послідовність впровадження системи управління витратами

 

вано трьохсторонню матрицю, що пов'язує статті витрат, центри відповідальності й центри витрат та причини збою з допустимими відхиленнями в рівні витрат й сценаріями реагування.

До стандартних сценаріїв регулювання, розглянутих в дисертаційній роботі, що застосовуються для регулювання рівня витрат (М1,1..Х) відносять: переформування кошторису витрат у процесі поточного планування, прогнозування нового рівня витрат на основі внеску на покриття, нейтралізацію конфліктів на основі мінімізації інтегральних витрат на одиницю вартості виробу, регулювання витрат на якість, раціоналізацію використання обігових коштів, перерозподіл наявних ресурсів, зміну схеми погашення витрат на НДОКР, посилення контролю якості матеріалів у циклі постачань.

Управління ефективністю можна забезпечити за допомогою таких процедур (М2,1..Y), як оптимізація процесу управління продажами, раціоналізація взаємозв'язку виробничого й фінансового циклів, переформування принципів кредитної політики стосовно покупців, удосконалювання системи моніторингу, перегляд або вибір нової стратегії розвитку, зміна комбінації стратегічних альтернатив, оптимізація співвідношення дебіторської і кредиторської заборгованостей.

Недостатній облік податкового фактора може знизити ефективність функціонування СУВ, загальмувати розвиток підприємства й призвести до несприятливих фінансових наслідків. Саме тому виділення в рамках СУВ підсистеми податкового планування та процедур регулювання податкових платежів (М3,1..Z) забезпечить як збереження капіталу, так і можливість фінансування розширення діяльності, здійснення нових інвестицій. Однак основу податкового планування повинна складати оптимізація всієї діяльності підприємства таким чином, щоб вона здійснювалася найбільш ефективним способом.

ВИСНОВКИ

1. Управління витратами передбачає створення системи принципів і методів розробки й реалізації управлінських рішень, заснованих на використанні об'єктивних економічних законів відносно формування й регулювання витрат підприємства, забезпечення ефективного використання ресурсів і капіталу у відповідності до цілей розвитку. Формування системи управління витратами повинно ґрунтуватися на чіткому визначенні її цілей, об'єктів, суб'єктів, методів, інструментів, джерел інформації, форм формалізації результатів. Для цього в роботі розроблено принципи формування СУВ, визначено її організаційні елементи, обґрунтовано специфічні функції системи та представлено укрупнену функціональну декомпозицію організації СУВ, взаємопов'язану з підрозділами підприємства.

2. Необхідною передумовою забезпечення прогресивного розвитку підприємства є вибір раціональної стратегії його діяльності. Розроблена автором послідовність етапів процесу формування стратегії розвитку дозволяє встановлювати основу досягнення конкурентних переваг, взаємопов'язувати цілі розвитку підприємства з організаційними, технічними та економічними цілями СУВ на різних стадіях життєвого циклу, мінімізувати інтегральні витрати та забезпечувати збільшення доходів системи.

3. Розробка оптимальних управлінських рішень відносно регулювання рівня витрат повинна ґрунтуватись на результатах аналізу функціонування підприємства та його зовнішнього оточення. Проведений аналіз фінансово-економічного становища підприємств машинобудівної галузі промисловості України свідчить про наявність глибоких кризових явищ у їхній господарській діяльності, одна з причин яких постає в незваженому управлінні витратами. Запропоновані методичні підходи до проведення аналізу ефективності функціонування СУВ спрямовано на підтримку реалізації фінансової політики підприємства, забезпечення оптимального розміру обігових коштів, скорочення виробничого, операційного та фінансового циклів, нормалізацію співвідношення між дебіторською та кредиторською заборгованостями та досягнення максимальної відповідності стратегії розвитку тенденціям ринкової кон'юнктури.

4. Досягнення стратегічних цілей підприємства можливе лише на підставі програми розвитку. Її розробка повинна здійснюватися шляхом органічного поєднання цілей і задач з термінами їх вирішення та ступенем ресурсної забезпеченості програми. У відповідності до сформованої програми розвитку слід існуючий запас релевантних конкурентних ресурсів розподілити таким чином, щоб ніякий їхній перерозподіл не мав змоги збільшити виробництво одного товару без непередбаченого зменшення виробництва іншого.

5. Ефективність виконання програми розвитку визначається як раціональністю використання наявних ресурсів, так і організацією оптимального ресурсного забезпечення. Саме тому в дисертаційній роботі розроблено підходи щодо оцінки й вибору постачальників та організації роботи з ними. Вони враховують важливість закупок, які передбачаються, особливості ринків постачань й стратегічних зон ресурсів.

6. Потреба в поточному контролі за реалізацією стратегії розвитку та рівнем витрат підприємства обумовила доцільність використання кібернетичних принципів регулювання в процесі функціонування СУВ. У відповідності з ними було розроблено схему процесу управління витратами. Її основу складає система моніторингу та стандартні сценарії реагування на значні відхилення в рівні витрат. Також в роботі запропоновано послідовність впровадження такої схеми, використання якої можливо на будь-якому промисловому підприємстві.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Гарин О.Л. Формирование системы управления затратами на

промышленном предприятии // Економіка розвитку. – 2002. – №2(22). – C. 60 – 65.

2. Гарин О.Л. Оптимизация снабженческого процесса в системе управления затратами промышленного предприятия // Коммунальное хозяйство городов. Серия "Экономические науки". – К.: Техника. – 2002. – №40. – С. 133 – 137.

3. Гарин О.Л. Совершенстовование системы управления затратами // Вісник ХДЕУ. – 2001. – №2(18). – С. 89 – 93.

4. Гарин О.Л. Совершенствование анализа как функции системы управления затратами предприятия // Актуальні проблеми та перспективи розвитку фінансово-кредитної системи України: Збірник наукових статей. – Харків: Основа, 2001. – С. 138 – 139.

5. Гарин О.Л. Рационализация использования оборотных средств в рамках комплексной системы управления затратами // Теорія та практика управління у трансформаційний період: Тези доповідей всеукраїнської наук.-практ. конф. (Донецьк, 4-6 жовт. 2001 р.). – Т.3 Промислові підприємства в умовах економічної трансформації. – Донецьк: ІЕП НАН України, 2001. – С. 246 – 251.

6. Нестеренко Ж.К., Гарин О.Л. Влияние государственного регулирования страховой деятельности на затраты предприятия // Зб. праць наук.-практ. конф. "Актуальні проблеми удосконалення фінансово-кредитного механізму в Україні". – Запоріжжя: ЗНТУ, 2001. – С. 8 – 12.

7. Гарин О.Л. Фінансові механізми управління витратами // Актуальні проблеми та перспективи розвитку фінансово-кредитної системи України: Збірник наукових статей за матеріалами ІІ науково-практчної конференції студентів та молодих вчених. – Харків: Основа, 2002. – С. 155 – 156.

АНОТАЦІЯ

Гарін О.Л. Управління витратами в системі стратегічного розвитку підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Харківський державний економічний університет, Харків, 2002.

У дисертаційній роботі розглянуто теоретичні положення та розроблено методичні рекомендації щодо створення системи управління витратами. Розкрито сутність, зміст та особливості процесу управління витратами у взаємозв'язку з розробкою стратегії розвитку підприємства і стадіями життєвого циклу продукції. Визначено цілі, об'єкти, суб'єкти, методи, інструменти, функції системи управління витратами. Обґрунтовано принципи її формування та відповідні організаційні елементи. Запропоновано методику розробки програми розвитку підприємства та формування її ресурсного забезпечення. Раціоналізовано побудову постачальницько-збутового процесу. Подано методичні рекомендації щодо створення системи моніторингу витрат та результатів діяльності й розроблено стандартні сценарії реагування на значні відхилення в їх рівні. Обґрунтовано методичні підходи до оптимізації податкових платежів.

Ключові слова: система управління витратами, стратегічний розвиток підприємства, ресурсне забезпечення програми розвитку, моніторинг витрат, сценарії регулювання рівня витрат.

АННОТАЦИЯ

Гарин О.Л. Управление затратами в системе стратегического развития предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. – Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2002.

Диссертационная работа посвящена комплексному теоретическому обоснованию и разработке научно-методических и практических рекомендаций относительно управления затратами в системе стратегического развития предприятия.

В диссертации исследованы существующие теоретические подходы к обоснованию понятия управления затратами, под которым понимается создание системы принципов и методов разработки и реализации управленческих решений, основанных на использовании объективных экономических законов относительно формирования и регулирования затрат предприятия, обеспечения эффективного использования ресурсов и капитала предприятия в различных видах его деятельности в соответствии со стратегическими и текущими целями развития.

Определены принципы формирования системы управления затратами, на основании которых можно сформировать оптимальное ее организационное построение. Для этого в диссертации приведена укрупненная функциональная декомпозиция системы управления затратами во взаимосвязи со структурными подразделениями предприятия.

Учитывая важность поддержания прогрессивного развития предприятия, определены этапы формирования соответствующей стратегии, приведено соответствие целей развития предприятия организационным, экономическим и технологическим целям системы управления затратами, которые дифференцированы по стадиям жизненного цикла продукции.

Высокая нестабильность и непредсказуемость рыночной конъюнктуры обусловила необходимость проведения оценки влияния внешней среды на возможности развития предприятия. Также был проведен анализ эффективности функционирования систем управления затратами на предприятиях машиностроительной отрасли промышленности Украины. Результаты этого анализа позволили разработать методические подходы, направленные на реализацию финансовой политики предприятия, совершенствование управления затратами на качество, оптимизацию соотношения дебиторской и кредиторской задолженности, сокращение производственного, операционного и финансового циклов, достижение максимального соответствия программы развития рыночной конъюнктуре, обеспечение оптимального объема оборотных средств.

Поскольку достижение стратегических целей предприятия возможно только при правильном использовании имеющихся ресурсов, в работе приведена методика формирования ресурсного обеспечения программы развития. Она предполагает построение различных типов матриц на основании таких признаков, как цели развития, сроки их достижения и имеющиеся в наличии релевантные конкурентные ресурсы. Приведенные алгоритмы позволяют распределить эти ресурсы в соответствии с производственными возможностями и стратегическими планами таким образом, чтобы никакое их перераспределение не могло увеличить производство одного товара без непредвиденного сокращения производства другого товара.

Эффективность программы развития во многом будет зависеть и от организации снабженческо-сбытового процесса. Для ее повышения в диссертации была разработана схема управления работой с поставщиками, которая включает в себя методику их оценки, базовые критерии для проведения такой оценки, требования к процессу формирования набора поставщиков, рекомендации по категорированию поставщиков, функции контроля качества в цикле закупок, методику распределения закупок между отобранными поставщиками. Также в работе обоснована схема управления продажами, интегрированная в комплексную систему управления затратами.

Необходимость осуществления текущего контроля за уровнем затрат и реализацией стратегических планов обусловила целесообразность применения кибернетических принципов регулирования в процессе управления затратами. В соответствии с ними была разработана система мониторинга затрат и результатов деятельности и предложены стандартные сценарии реагирования на значительные отклонения в их уровне. Представленные этапы внедрения такой системы адаптированы к применению на любом промышленном предприятии.

Проведенные исследования обусловили важность осуществления налогового планирования и необходимость его интеграции в систему управления затратами путем применения разработанных алгоритмов.

Ключевые слова: система управления затратами, стратегическое развитие предприятия, ресурсное обеспечение программы развития, мониторинг затрат, сценарии регулирования уровня затрат.

SUMMARY

Garin O.L. Expenses Management in system of strategic development of enterprise. – Manuscrspt.

The dissertation seeking for a scientific degree of the candidate of economic sciences in the field 08.06.01 - "Economy, enterprise organization and management". – Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2002.

The thesis provides theoretical researches and methodic recommendations as for creation a managerial system by costs. The essence, contents and particularities of process of cost management is revealled. It is connected with stages of development of strategy of development and stages of life cycle of product. Purposes, objects, subjects, methods, instruments, functions a managerial system by cost are determined. Principles of its shaping are motivated. The Strategy of analysis of efficiency of operation a managerial system by cost is presented. Strategy of development of program of development of enterprise is offered. Possibilities of ensuring the process of development by resources are motivated. Processes of provision and marketing are advanced. It Is Presented system of monitoring the costs and results of activity. Scenario of reaction on deflections is developed. Strategy of optimization of tax payments is motivated.

Key words: managerial system by expenses, strategic development of enterprise, ensuring the program of development by resources, monitoring the expenses, the procedures of regulation of level of costs.

ГАРІН Олег Леонідович

УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ В СИСТЕМІ СТРАТЕГІЧНОГО

РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і

управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск І.Б. Медведєва

Підписано до друку Формат 60x90 1/16.

Папір TATRA. Друк офсетний. Обсяг 1,0 ум.-друк. арк.

Тираж 100 прим Зам. № Безкоштовно

Свідоцтво про внесення до Державного реєстру суб'єктів видавничої справи Дк №481 від 13.06.2001

Видавець і виготівник – ХДЕУ, 61001, Харків, просп. Леніна, 9а






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СУЧАСНЕ ЛІКУВАННЯ ДІТЕЙ З ХІРУРГІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ ЯЄЧКА І СІМ'ЯНОГО КАНАТИКА, ЯКІ СУПРОВОДЖУЮТЬСЯ ІШЕМІЧНИМ СИНДРОМОМ (клініко-експериментальне дослідження) - Автореферат - 44 Стр.
Технологічні закономірності синтезу кополімерів на основі полівінілпіролідон-олігомерних композицій в присутності йонів металів змінної валентності - Автореферат - 24 Стр.
ЗНАЧЕННЯ НЕЙРОСОНОГРАФІЧНОГО ТА ІМУНОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕНЬ В ДИФЕРЕНЦІЙНІЙ ДІАГНОСТИЦІ ВРОДЖЕНОЇ ТА НАБУТОЇ ЦИТОМЕГАЛІЇ У ДІТЕЙ ПЕРШОГО РОКУ ЖИТТЯ - Автореферат - 23 Стр.
Інтерактивна модель перекладу технічних завдань у систему булевих формул - Автореферат - 20 Стр.
Представлення і реалізації квантових і класичних груп в квантових системах полів і частинок - Автореферат - 37 Стр.
Стратегія відновлення і високоефективного функціонування виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК України в умовах ринкової економіки - Автореферат - 46 Стр.
ІМУНО-БІОХІМІЧНІ АСПЕКТИ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ УЛЬТРАФІОЛЕТУ В КЛІНІЧНІЙ ПРАКТИЦІ (ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-КЛІНІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ) - Автореферат - 50 Стр.