У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІВАСИШИНА НАТАЛІЯ ВОЛОДИМИРІВНА

УДК 338.47:656078.8(043.3)

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МІЖНАРОДНИХ

АВТОМОБІЛЬНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ ВАНТАЖІВ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ-2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному транспортному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник - доктор технічних наук, професор

Бідняк Михайло Несторович, Національний транспортний університет, завідувач кафедри менеджменту та підприємництва

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, старший науковий співробітник, Цвєтов Юрій Михайлович, Київський університет економіки і технологій транспорту, директор Наукового Центру досліджень економічних транспортних проблем

кандидат економічних наук, професор,

Козак Людмила Степанівна, Національний транспортний університет, кафедра економіки і інформатики

Провідна установа – Київський національний торговельно-економічний університет, кафедра маркетингу, Міністерства освіти і науки України.

Захист відбудеться 27.03.2003 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.059.04 при Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул. Суворова, 1.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42.

Автореферат розісланий 25.02. 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Гедз Ю.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Головним завданням розвитку транспортно-дорожнього комплексу України на середньостроковий період та до 2020 року є визначення шляхів розв’язання проблем подальшого розвитку транспортної галузі, зростання попиту на транспортні послуги, активізації процесів інтеграції транспортно-дорожнього комплексу України до європейської та світової транспортних систем.

Для сучасного економічного стану України характерним є підвищення ролі транспорту, який забезпечує життєдіяльність населення, функціонування і розвиток економіки держави, збереження її обороноздатності, можливість досягнення зовнішньоекономічних цілей країни.

Транспорт, як ніяка інша галузь відображає стан економіки країни в цілому. Україна розташована у центральній частині Європи і займає дуже привабливе геополітичне положення. Вона є природною транзитною країною для усіх видів транспорту, у тому числі автомобільного. Територією України проходять три міжнародні транспортні коридори. Ці фактори створюють необхідні передумови для залучення значних обсягів транзитних вантажів.

На розвиток зовнішньоекономічної діяльності України значною мірою впливають стан її транспортного забезпечення та обсяги міжнародної торгівлі послугами транспорту. Розвиток цих економічно вигідних перевезень стримується через нестачу сучасних вантажних автомобілів, причепів та напівпричепів, придатних для експлуатації у Західній Європі за своїми технічними та екологічними стандартами. Вирішення питань підвищення ефективності використання вітчизняного транспорту та зростання його конкурентоспроможності на міжнародних ринках транспортних послуг вимагає створення економічних і правових умов, необхідних для захисту та підтримки діяльності українських транспортних підприємств при здійсненні ними експортних, імпортних і транзитних перевезень вантажів.

Важливим напрямком державного регулювання транспортного забезпечення зовнішньоекономічної діяльності є дотримання Україною валютно-тарифної політики на світовому транспортному ринку. Створені автотранспортні підприємства різних форм власності здійснюють вантажні автоперевезення в Європу i деякі з них мають угоди із зарубіжними країнами про зворотне завантаження, що сприяє розширенню ринку автотранспортних послуг України. При цьому рівень договірних цін дещо нижчий, ніж на світовому ринку, через існування конкуренції здебільшого між українськими автотранспортними перевізниками. В результаті жорсткої конкуренції на ринку послуг більшість автотранспортних підприємств несуть збитки.

Дослідженням шляхів підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств транспорту України присвячені праці вчених Інституту комплексних транспортних проблем, ДержавтотрансНДІпроекту, Національного транспортного університету, Національного авіаційного університету. В цих роботах охоплено широкий комплекс заходів економічного, організаційно-правового, технологічного і технічного характеру, направлених на вдосконалення взаємодії транспорту України з Європейською і світовою транспортними системами; особлива увага була приділена ролі транспорту України в забезпеченні зовнішньоекономічних зв’язків країни.

Актуальність дослідження обумовлена тим, що головне завдання системи надання послуг з міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом є підвищення ефективності її функціонування за рахунок подальшої оптимізації її структури, широкого застосування сучасних організаційних форм і технологій, удосконалення правових норм і підвищення ролі керівних органів системи, які повніше відповідатимуть вимогам ринку послуг.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота пов’язана з дослідженнями, що проводились Інститутом економіки і бізнесу на транспорті за темою № К 05-01-1 “Розробка методів, моделей і стратегій розвитку виробництва на базі інвестиційної діяльності” (номер держреєстрації 0101U002017). Особисто автором в контексті даної програми проведено аналіз та запропоновані теоретичні аспекти формування організаційно-економічних механізмів удосконалення міжнародних перевезень вантажів.

Також робота пов’язана з дослідженнями, що проводились ДержавтотрансНДІпроект за темою “Проаналізувати стан справляння зборів з перевізників під час перевезення вантажів територією України та підготувати положення щодо впорядкування їх ставок” (номер держреєстрації 0101U006323). Особисто автором в контексті даної роботи проведено аналіз та запропоновані шляхи вдосконалення нормативно-правової бази щодо перетину державного кордону України при перевезені вантажів автотранспортом.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є підвищення економічної ефективності міжнародних автомобільних перевезень вантажів за рахунок визначення та обґрунтування методичних засад по вдосконаленню структурно-функціональної схеми підприємства.

Для реалізації цієї мети були поставлені і вирішені наступні основні задачі дослідження:

1. Провести аналіз сучасного стану системи надання послуг із міжнародних перевезень вантажів автотранспортом та оцінку її нормативно-правового забезпечення, виявити тенденції розвитку цієї системи та намітити шляхи вдосконалення з метою досягнення необхідного рівня ефективності та якості функціонування вказаної системи;

2. Розробити бізнес-процес управління автотранспортним підприємством та концептуальну модель маркетингу міжнародних автомобільних перевезень вантажів;

3. Розробити методику формування цін за надання послуг з міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом, які б враховували усі чинники з одного боку і забезпечували ефективність функціонування підприємств з іншого.

4. Розробити організаційно-економічний механізм і методичні рекомендації для оцінки економічної ефективності міжнародних автомобільних перевезень вантажів та модель і алгоритми прогнозування основних показників міжнародних автомобільних перевезень вантажів;

5. На базі системного підходу визначити основні чинники, які впливають на ефективність міжнародних перевезень вантажів, та намітити основні шляхи вдосконалення їх якості і ефективності;

Об’єкт дослідження – підприємства, що здійснюють міжнародні автомобільні перевезення вантажів.

Предмет дослідження – економічні та організаційно-технологічні процеси функціонування автотранспортних підприємств при здійсненні ними міжнародних перевезень вантажів.

Методика дослідження. Для вирішення задач дослідження було використано комплекс методів: аналітичний і системний підходи, статистичну обробку інформації, економічний аналіз і методи математичної статистики.

Теоретичною базою дослідження є праці вітчизняних і зарубіжних учених з проблем організації і планування виробництва, розробки стратегій розвитку підприємств та їх статистичні матеріали, а також законодавчі та інші нормативно-правові акти. Використано також основні результати досліджень, виконаних автором і опублікованих у період 1997-2002 рр.

Наукова новизна одержаних результатів. Основним результатом дисертаційної роботи є наукове узагальнення матеріалів, що формують теоретичну, методичну та організаційну основу для підвищення рівня економічної ефективності міжнародних перевезень вантажів автотранспортом. До конкретних результатів дослідження, отриманих особисто автором, належать:

1. Вперше:

- обґрунтований і систематизований комплекс чинників, що впливають на ефективність міжнародних автоперевезень вантажів;

- розроблений бізнес-процес управління автотранспортним підприємством, як система забезпечення якості і ефективності надання послуг з міжнародних перевезень вантажів;

- запропонована концептуальна модель маркетингу міжнародних автомобільних перевезень;

- розроблений організаційно-економічний механізм та методичні рекомендації для оцінки економічної ефективності міжнародних перевезень вантажів;

- розроблена математична модель взаємозв’язку ефективності міжнародних перевезень вантажів з чинниками, що її формують, яка є базою для формування відповідних управлінських рішень.

2. Отримали подальший розвиток:

- методика формування цін на міжнародні перевезення вантажів автомобільним транспортом;

-

моделі і алгоритми прогнозування основних показників міжнародних перевезень вантажів;

- методика оцінки економічної ефективності надання послуг з міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблені в дисертації механізми, моделі, алгоритми і рекомендації підвищення ефективності міжнародних перевезень вантажів доведені до рівня організаційних і обчислювальних процедур, які можуть бути прогнозовані та реалізовані на автотранспортних підприємствах. Результати досліджень можуть бути використані фахівцями навчальних закладів, науково-дослідних установ, підприємств і організацій, які займаються міжнародними перевезеннями вантажів, при формуванні нових підходів надання послуг, забезпеченні ефективності перевезень, розробці нових організаційних і функціональних структур. Методичні і теоретичні результати дослідження лягли в основу, розроблених за участю автора, рекомендацій по науково-дослідних роботах “Розробка методів, моделей і стратегій розвитку виробництва на базі інвестиційної діяльності” (2000 р.), “Проаналізувати стан справляння зборів з перевізників під час перевезення вантажів територією України та підготувати положення щодо впорядкування їх ставок” (2001 р.), “Розробка проекту концепції розвитку транспортно-дорожнього комплексу України на середньостроковий період та до 2020 року” (2001 р.).

Особистий внесок здобувача. По темі дисертаційної роботи опубліковано одинадцять друкованих робіт, з яких одноосібні [1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10]. Особистий внесок здобувача в роботі [2] полягає в розробці методики визначення економічної ефективності транспортних послуг. В роботі [11] здобувачем запропонований системний аналіз бізнес-процесів, який є основою для формування і прийняття багатьох потенційно значущих рішень і дій керівництва підприємства.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації та отримані результати доповідалися на:

-53-58 наукових конференціях професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету (1997-2002 рр.);

-2-ій Міжнародній науково-практичній конференції “Ринок послуг комплексних транспортних систем та прикладні проблеми логістики” (Київ, 2000 р.);

-ІІ Міжнародній Чорноморській транспортній Конференції (Київ, 2002 р.);

- засіданнях кафедри менеджменту та підприємництва Національного транспортного університету (1997-2002 рр.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковані в одинадцяти наукових статтях, з них шість публікацій в фахових виданнях ВАК України.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (143 найменувань) і додатків. Повний обсяг дисертації становить 204 сторінок друкованого тексту, 16 таблиць, 19 ілюстрацій і 3 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі розглянута доцільність розробки наукової проблеми, обґрунтована її актуальність, відображені мета і задачі дослідження, визначені положення наукової новизни, подане теоретичне й практичне значення отриманих результатів.

Перший розділ – “Сучасний стан та основні напрямки підвищення ефективності міжнародних перевезень вантажів автотранспортом” – присвячений проблемам функціонування системи надання послуг із міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом. Здійснено комплексний аналіз діяльності й розвитку міжнародних перевезень на сучасному етапі.

У результаті дослідження й аналізу виявлено, що в сучасній міжнародній транспортній практиці однією із основних вимог ефективного здійснення міжнародних перевезень є забезпечення безперервного i швидкого транзиту вантажів, полегшення умов пропуску вантажів через державні та митні кордони, прикордонні транспортні термінали. Це забезпечується відповідними багато - та двосторонніми договорами, розробкою погоджених технологічних процесів переміщення вантажів через кордон, створенням належної матеріально-технічної бази діяльності контрольно-пропускних пунктів та транспортної інфраструктури, їх інформаційного та сервісного забезпечення.

У розділі також розглянуто розвиток транспортно-дорожнього комплексу України, визначені шляхи розв’язання проблем подальшого розвитку транспортної галузі. Враховуючи роль транспорту як важливої ланки виробничої інфраст-руктури економіки, структурна перебудова його має здійснюватись на ос-нові заходів, які носять пріоритетний і випереджаючий характер. Пріоритетні напрями структурної перебудови транспортного комп-лексу України передбачають: формування і розвиток ринкового середовища в транспортно-дорожньому комплексі при державному економічному регулюванні; технічну і технологічну модернізацію транспорту на базі науково-технічного прогресу для підвищення рівня і якості транспортного обслуго-вування економіки з врахуванням зміни структури вантажопотоків; нову економічну політику, яка забезпечить скорочення витрат, під-вищення прибутку та рентабельності транспортних підприємств; економію та раціональне використання паливо-енергетичних ре-сурсів; вирішення соціальних проблем на транспорті; створення системи нормативно-правового забезпечення розвитку і функціонування транспорту для вирішення вказаних завдань.

Пiсля здобуття Україною незалежності виникли суттєво новi умови функцiонування прикордонних, митних та інших органiзацiй, що здiйснюють контроль за проходженням вантажів через кордон. Вiдповiдно до цього сформована нормативно-правова база, яка регулює пропуск вантажiв через кордон і дає можливість здійснити ряд важливих заходів по органiзацiйному, технічному, фінансовому забезпеченню цієї дiяльностi.

Аналіз видів платежів і ставок зборів з перевізників при перевезенні вантажів автомобільним транспортом через територію суміжних з Україною та віддалених від неї держав показав, що ще існують розбіжності як у видах платежів, так і ставок зборів у цих країнах порівняно з Україною. Це вимагає гармонізації національного транспортного законодавства з Європейським Союзом.

Другий розділ – “Теоретичні аспекти формування організаційно-економічних механізмів удосконалення міжнародних перевезень вантажів автотранспортом” – присвячений дослідженню бізнес-процесів управління автотранспортними підприємствами по наданню послуг з міжнародних вантажних перевезень, розробці концептуальної моделі маркетингу міжнародних перевезень вантажів, розробці організаційно-економічних механізмів підвищення ефективності перевезень вантажів. На основі аналізу процесів міжнародних перевезень вантажів, пропонуються рекомендації щодо теоретичного й практичного обґрунтування механізму ефективного функціонування системи надання транспортних послуг.

Дослідження показали, що використання системного аналізу бізнес-процесів у практиці управління українськими підприємствами по наданню послуг з міжнародних перевезень може служити основою для багатьох потенційно значущих рішень і дій керівництва. Формалізація бізнес-процесів в підприємствах дозволяє, з одного боку, їх моделювати і вдосконалювати, тим самим впливати на внутрішнє середовище підприємства, з іншого боку, істотно підвищити прозорість і ефективність бізнесу загалом. Побудована за цими принципами інформаційна модель управління розвитком підприємства по наданню послуг з міжнародних перевезень вантажів може бути не тільки прибутковою, але і високоефективною, гнучкою, яка зможе швидко адаптуватися до змін зовнішнього середовища (рис.1).

У дисертаційній роботі розроблена структура моделі маркетингу, яка дозволяє констатувати, що фундаментальні характеристики, які відображають і характеризують людську діяльність на ринку товарів і послуг знаходяться в лінійно-замкненій залежності один від одного і формують відносно закриту саморегульовану структуру для маркетингової системи товарів.

Модель маркетингу надання послуг із міжнародних перевезень вантажів є окремим, хоч і особливим, випадком маркетингової діяльності. Проведення досліджень за допомогою розроблених моделей маркетингу товарів і послуг дає можливість вивчити і досконально описати структури та асоціації елементів, що складають маркетингові моделі, розкрити логіку й закономірності взаємовідносин цих елементів, виявити різницю в маркетингу ринку товарів і ринку послуг. Розроблена концептуальна ринково орієнтована модель маркетингової системи надання послуг з міжнародних перевезень дозволяє з деякою часткою припущення закономірно співвіднести фундаментальні елементи ринку товарів і послуг, розглянути і описати логіку їх взаємовідносин, розкрити деякі закони цієї відповідності.

Рис. 1. Інформаційна модель підприємства

При моніторингу проблем системи надання послуг з міжнародних перевезень вантажів, якими є ціноутворення і цінова політика, необхідно враховувати ряд принципових особливостей, характерних для становлення ринку послуг з міжнародних перевезень вантажів, у тому числі практику, коли маркетинг використовується як засіб прискорення і розширення реалізації послуг із міжнародних перевезень вантажів, завоювання більшої частки на ринку при наявності серйозної конкуренції між перевізниками. У ході дисертаційного дослідження особлива увага приділена ціноутворенню. Запропонована методика формування ціни стосовно міжнародного рейсу (рис. 2). Основним етапом удосконалення ціноутворення є розробка фіксованої, вільної і спеціальної ціни, а також комплексу заходів щодо залучення постійної клієнтури з урахуванням всіх зовнішніх і внутрішніх чинників впливу.

Рис. 2. Схема формування ціни міжнародного рейсу

Використана математична модель (1) розрахунку економічної ефективності міжнародного рейсу дозволяє вирішувати як оперативні, так і стратегічні завдання експлуатації міжнародних автомобільних маршрутів. При її розробці математичний розрахунок розглядався не як єдиний інструмент оцінювання економічної ефективності напряму, а скоріше як заключний етап комплексного дослідження мікро- і макроекономічних чинників впливу. Під стратегічною функцією розуміється можливість використання моделі з метою визначення комерційної ефективності експлуатованого або запланованого маршруту (розрахунок проводиться по круговому маршруту). Оперативна функція полягає в систематичному контролі за комерційною ефективністю конкретних рейсів, дозволяє з високою мірою точності вести оперативний облік фінансових результатів експлуатації міжнародних рейсів. В цьому випадку розрахунок потрібно виконувати для прямого (експортного) та зворотного (імпортного) напрямків.

Математична модель розрахунку економічної ефективності міжнародного рейсу має вигляд:

 

Ерейс = Ц – (С – Е п.в.,зм.в.) (1)

де Ц – ціна за перевезення в міжнародному сполученні, грн.;

С – повна собівартість перевезення, грн.;

?Еп.в.,зм.в. – економія постійних і змінних витрат після впровадження рекомендацій, грн.;

?Еп.в,зм.в.=Вп.в.,зм.в.п.в.,зм.в, (2)

де Вп.в.,зм.в. – постійні і змінні витрати до впровадження рекомендацій, грн.;

п.в.,зм.в. – коефіцієнт, що характеризує скорочення постійних і змінних витрат.

=, (3)

де - постійні і змінні витрати після впровадження рекомендацій, грн.

Розроблена модель носить універсальний характер і придатна для розрахунку економічної ефективності міжнародного рейсу по перевезенню вантажів усіма видами транспорту.

У третьому розділі – “Прикладні аспекти забезпечення ефективності міжнародних перевезень вантажів” – обґрунтовані методологічні основи економічного прогнозування; визначені чинники, які впливають на ефективність міжнародних перевезень вантажів; розроблена математична модель визначення впливу чинників на ефективність міжнародних перевезень вантажів автотранспортом; розроблені практичні рекомендації та програмне забезпечення для розрахунку економічної ефективності міжнародних перевезень автотранспортних підприємств.

У ході дослідження розроблені організаційні заходи щодо реалізації методичних положень по підвищенню економічної ефективності міжнародних перевезень вантажів автотранспортом (рис. 3). Реалізація методичних положень полягає в організації поетапного процесу по здійсненню сукупності запропонованих дій. У роботі виділено чотири етапи реалізації, тривалість яких визначається глибиною аналізу і рівнем пріоритету розв’язуваних питань. Перший етап передбачає аналіз сучасного стану та основних напрямків підвищення ефективності міжнародних перевезень вантажів; другий етап характеризується розробкою теоретичних аспектів формування організаційно- економічних механізмів удосконалення міжнародних перевезень вантажів автотранспортом. На третьому етапі визначено доцільність підвищення ефективності автомобільного рейсу в міжнародному сполученні і на четвертому етапі розроблена універсальна модель підвищення економічної ефективності міжнародних автомобільних перевезень вантажів.

На ефективність міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом тією чи іншою мірою впливають багато чинників. Особливості їх впливу на ефективність перевезень визначаються змінами в обсягах міжнародних перевезень. Для визначення ступеню впливу кожного з чинників на ефективність міжнародних перевезень автотранспортом провели дослідження за допомогою регресійно-кореляційного аналізу і у відповідній математичній моделі вони були враховані.

Головні чинники такі: х1 – витрати на оформлення документів, грн.; х2 – дорожні збори, грн.; х3 – витрати на паливо-мастильні матеріали, грн.; х4 – витрати на технічне обслуговування і ремонт, грн.; х5 – витрати на відрядження, грн.; х6 – накладні витрати, грн. В результаті перевірки парних лінійних кореляційних залежностей між ціною і кожним із чинників отримані значущі коефіцієнти (по критерію Стьюдента), які вказують на наявність позитивного зв'язку між досліджуваними ознаками й ціною.

На основі визначених рівнянь парної регресії i оцінки достовірності, отримані рівняння багатовимірної регресії.

Коефіцієнти рівняння регресії:

а0=2152,71; а1=1,47; а2=1,05; а3=1,52; а4=0,78; а5=0,91; а6=1,23.

Рис. 3. Схема процесу підвищення економічної ефективності міжнародних перевезень вантажів автотранспортом

Рівняння багатовимірної регресії має наступний вигляд:

yi=2152,71+1,47х1+1,05х2+1,52х3+0,78х4+0,91х5+1,23х6, (4)

де yi - теоретичне значення ціни, грн.

Коефіцієнт багатовимірної кореляції R=0,979.

Величина R=0,979 характеризує тісний зв'язок між ціною i сукупним впливом розглянутих чинників.

По критерію Стьюдента було перевірено вагомість коефiцiєнтiв регресії а0, а1, а2, а3, а4, а5, а6.

Отримані в результаті розрахунку значення критерію taj склали:

tа1=3,77; ta2=2,69; ta3=8,53; ta4=1,45; ta5=2,77; ta6=12,99.

Теоретичне значення tт=2,01. Із порівняння розрахункових і теоретичних значень випливає, що вплив чинника х4 (витрати на технічне обслуговування і ремонт) на ціну незначний, ta4<tт (1,45<2,01), тому його виключено із подальшого аналізу.

Було знайдено уточнене (без чинника х4) рівняння багатовимірної регресії. В результаті рівняння багатовимірної регресії прийняло вигляд:

yi=2093,57+1,74х1+1,01х2+1,74х3+0,83х4+1,19х5, (5)

де х1 – витрати на оформлення документів, грн.;

х2 – дорожні збори, грн.;

х3 – витрати на паливо-мастильні матеріали, грн.;

х4 – витрати на відрядження, грн.;

х5 – накладні витрати, грн.

Для визначення ціни за перевезення вантажів значний інтерес представляє з’ясування того, якi чинники потрібно розглядати в першу чергу. Це здійснено шляхом розрахунку нормованих коефiцiєнтiв багатовимірної регресiї j, значення яких в порядку зменшення такі:

3=0,6162; 5=0,5507; 2=0,3065; 1=0,1657; 4=0,1214.

Таким чином, чинники розмістились в наступному порядку, відповідно: витрати на паливо-мастильні матеріали, накладні витрати, дорожні збори, витрати на оформлення документів і витрати на відрядження.

Після аналізу впливу чинників на формування ціни наданих послуг, виявилось, що найбільший вплив мають: витрати на паливо-мастильні матеріали та накладні витрати.

Витрати на автомобільне паливо та мастильні матеріали є однією із головних статей витрат. Питома вага цієї статті в експлуатаційних витратах при міжнародних перевезеннях вантажів складає 27%. Витрата автомобільного палива знаходиться в складній залежності від умов виконання рейсів і може істотно відрізнятися від нормативних або середніх значень як у меншу, так і в більшу сторони.

Негативно впливають на безпосередні витрати паливо-мастильних матеріалів: низька якість технічного обслуговування автомобілів, низька якість автомобільних шляхів, проходження маршруту через населенні пункти.

Позитивний вплив на зменшення витрат паливо-мастильних матеріалів мають: використання системи “СМАП-КАРТ” і розміщення АЗС по маршруту перевезення вантажів, вибір раціональних маршрутів, підвищення якості технічного обслуговування автомобілів, підвищення якості покриття доріг. Завдяки цьому витрати на паливо-мастильні матеріали скорочуються на 15%.

Накладні витрати що включають: заробітну плату адміністративно-управлінського персоналу; утримання, поточний ремонт і амортизацію будинків та обладнання; податки; збори; величина яких обумовлена призначенням і потужністю автотранспортного підприємства, ступінню його технічного оснащення. Накладні витрати можуть бути скорочені за рахунок адміністративних витрат на 5%.

В результаті проведених досліджень впливу чинників і розробки універсальної моделі розрахунку економічної ефективності міжнародного рейсу (1) проведені розрахунки економічного ефекту міжнародного рейсу Київ–Берлін–Київ автопоїзда у складі автомобіля-тягача MERCEDES-BENZ 1838 та напівпричепа-рефрежиратора SCHMITZ (табл. 1).

Таблиця 1

Річний економічний ефект експлуатації автопоїзда

Показник | Варіант

Базовий | Розрахунковий

Ціна послуги, грн. | 292860,00 | 292860,00

Повна собівартість, грн. | 234280,00 | 222500,00

Прибуток, грн. | 58560,00 | 70360,00

Зміна прибутку, грн. | - | + 11800,00

ВИСНОВКИ

1. Основні положення дисертаційного дослідження мають теоретичне та практичне значення для підвищення ефективності міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом. Комплексне дослідження сучасного стану міжнародних перевезень вантажів дозволило виявити основні тенденції їх розвитку, визначити ряд чинників, що істотно впливають на ефективність надання транспортних послуг у міжнародному сполученні.

2. Аналіз сучасного стану системи надання послуг з міжнародних перевезень вантажів за ринкових умов, а також діючих вітчизняних і міжнародних правових норм дозволяє виявити шляхи підвищення ефективності системи надання послуг за рахунок: удосконалення та систематизації правового регулювання з урахуванням транспортної специфіки.

3. Види і величини платежів і ставок зборів, що справляються в пунктах пропуску через державний кордон України з перевізників повинні бути гармонізованими з відповідними зборами іноземних країн. Доцільно збір за використання автомобільних доріг на території України визначати платою за термін перебування іноземного транспортного засобу на території України як це встановлено в більшості іноземних країн.

4. Розроблений системний підхід формування бізнес-процесів може бути основою для формування і реалізації багатьох потенційно значущих рішень і дій керівництва по управлінню автотранспортними підприємствами з надання послуг у міжнародному сполученні.

5. Розроблена концептуальна модель маркетингу міжнародних перевезень вантажів, яка забезпечує реалізацію системного підходу до аналізу ринку послуг і формування на цій основі ефективної системи планування та управління перевезеннями, адаптованими до конкретних умов.

6. Розроблена методика формування фіксованої, вільної та спеціальної ціни з урахуванням зовнішніх і внутрішніх чинників та заходи по залученню постійної клієнтури.

7. Розроблена модель і алгоритми прогнозування основних показників міжнародних автомобільних перевезень вантажів.

8. Результати досліджень характеру та ступеню впливу сукупності чинників дозволили виявити основні з них (витрати на паливо-мастильні матеріали; накладні витрати), які істотного впливають на формування ціни та ефективність надання транспортних послуг і показати шляхи їх зниження..

9. Для обґрунтування методичних засад підвищення економічної ефективності міжнародних автомобільних перевезень за сучасних умов розроблена універсальна модель розрахунку економічної ефективності та програмного забезпечення стосовно міжнародного рейсу. Дана модель дозволяє вирішувати як оперативні, так і стратегічні завдання експлуатації міжнародних автомобільних маршрутів.

10. Впровадження запропонованих методичних рекомендацій та програмного забезпечення сприятиме підвищенню ефективності міжнародних автоперевезень вантажів, прискорення термінів їх доставки, забезпечення збереження вантажів, впровадження прогресивних методів організації перевезень, посилення взаємної матеріальної відповідальності усіх учасників транспортного процесу та забезпечить одержання додаткового прибутку від експлуатації одного автопоїзда в сумі 11800 грн. на рік.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Основні положення дисертації опубліковані в таких фахових виданнях ВАК України:

1. Ивасишина Н.В. Анализ налогов и сборов при выполнении автомобильных международных перевозок грузов. //Сб. науч. трудов ИКТП-Центра “Транспортный комплекс Украины: экономика, организация, развитие”. – К. – Вып. № 8. – 2000. – С. 139-146.

2. Бідняк М.Н., Івасишина Н.В. Ефективність і подальший розвиток міжнародних автомобільних перевезень вантажів. //Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту та експлуатації автомобілів: Зб. наук. пр. – К.: НТУ, ТАУ. – Вип. 12. – 2001. – С. 153-156.

3. Ивасишина Н.В. Пути совершенствования правового регулирования валютных поступлений при автомобильных международных перевозках. //Предпринимательство, хозяйство и право. – 2000. - № 5. – С.70-73.

4. Івасишина Н.В. Оцінка валютних надходжень від автомобільних міжнародних перевезень вантажів. //Економіст. – 2000. - № 3. – С.120-121.

5. Івасишина Н.В. Розробка математичної моделі визначення прибутку автопідприємства при виконанні міжнародних перевезень вантажів. //Економіст. – 2000. - № 4. – С.45-46.

6. Івасишина Н.В. Ціноутворення на ринку надання послуг з міжнародних автомобільних перевезень вантажів. //Підприємництво, господарство і право. – 2002. - №1. – С. 100-102.

В інших наукових виданнях:

7. Івасишина Н.В. Міжнародні перевезення вантажів на сучасному етапі. //Автошляховик України. – 1997. - №4. – С.10-11.

8. Івасишина Н.В. Страхування на автомобільному транспорті. //Автошляховик України. – 1998. - №3. – С.8-9.

9. Івасишина Н.В. Правове регулювання автомобільних міжнародних перевезень. //Автошляховик України. – 1999. - № 2. – С.6-7.

10. Івасишина Н.В. Правове регулювання валютних розрахунків при автомобільних міжнародних перевезеннях. //Автошляховик України. – 1999. - №3. – С.23-24.

11. Вишневецький В.І., Івасишина Н.В. Системний аналіз бізнес-процесів як засіб створення високоефективної організаційно-функціональної структури підприємства. //Автошляховик України. – 2001. - №4. – С. 17-19.

АНОТАЦІЯ

Івасишина Н.В. Підвищення ефективності міжнародних автомобільних перевезень вантажів. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.06.01 – економіка, організація та управління підприємствами. – Національний транспортний університет, Київ, 2002.

Дисертація містить наукові дослідження з проблем підвищення ефективності міжнародних перевезень автотранспортом. Аналіз розвитку системи надання транспортних послуг дозволив визначити загальнотеоретичні, організаційно-економічні, правові питання й умови, що впливають на формування цих послуг. Розроблена модель маркетингової системи надання транспортних послуг, яка дозволяє вирішувати стратегічні та оперативні питання ефективності міжнародних перевезень. Запропонована методика розробки цінової політики міжнародного рейсу. Розроблена універсальна модель розрахунку економічної ефективності міжнародного рейсу, яка дозволяє вирішувати як оперативні, так і стратегічні задачі експлуатації міжнародних автомобільних маршрутів.

Ключові слова: ефективність, автоперевезення, автопідприємства, система надання транспортних послуг, прогнозування, моделювання, математична модель, маркетинг, організаційно-економічний механізм.

АННОТАЦИЯ

Ивасишина Н.В. Повышение эффективности международных автомобильных перевозок грузов. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 - экономика, организация и управление предприятиями. - Национальный транспортный университет, Киев, 2002.

Диссертация содержит научные исследования по проблемам повышения эффективности международных перевозок автотранспортом.

Из анализа современного состояния системы предоставления услуг по международным перевозкам, из анализа рыночных условий, в которых она функционирует, а также из анализа действующих отечественных и международных правовых норм возникает необходимость повышения эффективности технического состояния материально-технической базы большинства пограничных пунктов пропуска, усовершенствования технологии прохождения автотранспортных средств через государственную границу Украины.

Проведенный анализ видов платежей и ставок сборов из перевозчиков при перевозке грузов автомобильным транспортом через территорию сопредельных с Украиной и отдаленных от нее государств показал, что существующие расхождения в видах платежей и ставок сборов у этих странах по сравнению с Украиной требует гармонизации национального транспортного законодательства с Европейским Союзом.

Исследование бизнесов-процессов управления предприятиями по предоставлению услуг по международным перевозкам грузов автотранспортом показало, что они могут служить основой для многих потенциально значащих решений и действий руководства. Разработанные модели маркетинговых систем товаров и услуг дали возможность раскрыть логику и закономерности взаимоотношений этих элементов, обнаружить отличия в маркетинге рынка товаров и рынка услуг.

В ходе диссертационного исследования разработана методика формирования фиксированной, свободной и специальной цены с учетом внешних и внутренних факторов и мероприятий по привлечению постоянных клиентов.

Также разработана универсальная модель расчета экономической эффективности международного рейса, которая позволяет решать как оперативные, так и стратегические задачи эксплуатации международных автомобильных маршрутов. При ее разработке предлагается рассматривать математический расчет не как единый инструмент оценивания экономической эффективности направления, а скорее как заключительный этап комплексного исследования микро- и макроэкономических факторов влияния.

Ключевые слова: эффективность, автоперевозка, автопредприятия, система предоставления транспортных услуг, прогнозирование, моделирование, математическая модель, маркетинг, организационно-экономический механизм.

ANNOTATION

Ivasishina N.V. The rising of effectiveness of international cargo car transportation's. - Manuscript.

Thesis for a candidate degree of economic sciences by specialty 08.06.01 -economics, organization and management of enterprises. - National Transport University, Kyiv, 2002.

This thesis contains scientific investigations on the problem of effectiveness increase by international cargo transport. The analysis of car transport service development made it possible to mark theoretically general ways of this service forming.

There was developed a marketing system model for transport service delivering, which permits to solve strategic and operational problems of international cargo car transport effectiveness. The price policy methodology for international runs was suggested. Also a universal model for economical effectiveness calculation was developed. This one permits to solve both operational and strategic problems in exploitation of international car routes.

Key words: effectiveness, car transport, car enterprise, the transport service system, prognosis, modeling, mathematics model, marketing, organizing and economical mechanism.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СТРУКТУРА ТА ФУНКЦІЇ КОЛОРИСТИКИ ПРЕДМЕТНО-ПРОСТОРОВОГО СЕРЕДОВИЩА (РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ) - Автореферат - 30 Стр.
РОЛЬ ПОРУШЕНЬ НЕЙРО-ГУМОРАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ В ПАТОГЕНЕЗІ ПЕРЕДМЕНСТРУАЛЬНОГО СИНДРОМУ ТА ШЛЯХИ ЇХ КОРЕКЦІЇ - Автореферат - 26 Стр.
ЕТИКЕТИЗАЦІЯ АНГЛО-АМЕРИКАНСЬКОГО НАУКОВОГО ДИСКУРСУ - Автореферат - 56 Стр.
Становлення особистісної ідентичності в ранньому юнацькому віці - Автореферат - 30 Стр.
МЕТОДИ ПРОЕКТУВАННЯ МЕТАЛОКОМПОЗИТНИХ БАЛОНІВ ВИСОКОГО ТИСКУ ДЛЯ СИСТЕМ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ І КОНВЕРСІЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Автореферат - 14 Стр.
ФОРМУВАННЯ СВІТОВІДНОШЕННЯ СТУДЕНТІВ КОЛЕДЖУ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ ЗАСОБАМИ МИСТЕЦТВА - Автореферат - 27 Стр.
ФОЛЬКЛОРИСТИЧНІ ПРАЦІ М.Ф.СУМЦОВА В КОНТЕКСТІ УКРАЇНСЬКОЇ ФОЛЬКЛОРИСТИКИ ІІ ПОЛОВИНИ ХІХ - ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 24 Стр.