У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Істоміна Тетяна Анатоліївна

УДК 658.012.33

ДІАГНОСТИКА КРИЗОВИХ СИТУАЦІЙ В ПРОЦЕСІ

УПРАВЛІННЯ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЄЮ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 — економіка, організація

і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків, 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник — кандидат економічних наук, доцент
Лепейко Тетяна Іванівна,
Харківський державний економічний університет,
доцент кафедри менеджменту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор
Клебанова Тамара Семенівна,
Харківський державний економічний університет,
зав. кафедрою економічної кібернетики

кандидат економічних наук, професор
Домбровська Галина Петрівна,
Українська інженерно-педагогічна академія, професор кафедри економіки підприємства і менеджменту

Провідна установа — Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут",
кафедра економічного аналізу та обліку,
Міністерство освіти та науки України (м. Харків)

Захист відбудеться " 5 " грудня 2002 р. о 13.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харків-ському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна 9-а.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий " 5 " листопада 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Вирішення проблеми виходу економіки України з кризового стану знач-ною мірою залежить від прискорення адаптації до нових умов функціонування вітчизняних суб’єктів господарювання, тому особливого значення на сучасному етапі набуває їх реструктуризація. Організація і проведення цього процесу пов’язані з достовірністю та своєчасністю резуль-татів діагностики кризових ситуацій, що дозволяють визначити слабкі місця в поточній діяльності підприємств.

Означені проблеми в сучасній науковій і практичній діяльності набули великого значення. Відомі дослідження реструктуризаційних про-цесів як зарубіжних фахівців: Е. Альтмана, Т. Давенпорта, Л. Тойфсена, Е. Фризі, М. Хаммера, так і вітчизняних науковців: З.І. Айвазяна, В.М. Гриньової, С.О. Козаченко, В.Б. Краснової, Т.І. Лепейко, А.І. Савру-ка, Л.О. Української, С.В. Яременко. Окремі питання, що стосуються про-ве-дення діагностики діяльності підприємств, розглядаються також у ро-бо-тах І.П. Булєєва, Л.С. Бляхмана, А.П. Градова, В.А. Забродського, Т.С. Клебанової, В.В. Ковальова, А.П. Короткова, І.І. Мазура, О.І. Пушка-ря, М. Портера, В.Н. Треньова, А.Д. Шеремета. Проте на сьогодні існує відчутний розрив між необхідним рівнем дослідження цих проблем і реальним станом їхнього наукового та практичного вирішення.

Актуальність теми дисертаційного дослідження обумовлена тим, що в умовах становлення ринкової економіки в Україні невирі-шеними залишаються багато теоретичних, методичних і практичних питань управління реструктуризацією вітчизняних підприємств, зокрема діагностичного етапу. Існуючі методики щодо його проведення не дозво-ляють об’єктивно виявляти кризові ділянки в діяльності госпо-дарюючих суб’єктів та обгрунтовано застосовувати реструктуризаційні захо-ди. Роз-робка теоретико-методичного забезпечення і практичних рекомендацій щодо проведення діагностики кризових ситуацій в процесі управління реструктуризацією дає змогу вітчизняним підприємствам об’єктивно визначати шляхи виходу з кризи. Тому дослідження і систематизація науково-теоретичних аспектів реструктуризації є найважливішими питан-нями сучасної теорії та практики, що й підтверджує актуальність теми дослідженя, визначає мету та завдання дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обрана тема дисертації відповідає тематичній спрямованості наукових розробок, які проводяться Харківським державним економічним універси-тетом відповідно до ініціативної теми "Управління інвестиційними ресур-сами підприємства" №0102U000220.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоре-тичне обґрунтування та розробка методичних рекомендацій з прове-ден-ня діагностики кризових ситуацій на підприємствах України, результати якої дають можливість обрати необхідні напрями реструктуризації. Для досягнення цієї мети були поставлені й вирішувались такі задачі:

обгрунтування необхідності реструктуризації промислових під-приємств;

дослідження сутності існуючих підходів до реструктуризації та вияв-лення особливостей її організаційно-економічних аспектів в умовах ста-новлення ринкової економіки;

узагальнення існуючих реструктуризаційних заходів та розробка рекомендацій щодо їх проведення на вітчизняних підприємствах;

узагальнення можливих типів кризових ситуацій, що виникають на підприємстві;

визначення змісту діагностики кризових ситуацій в процесі управ-ління реструктуризацією підприємства;

дослідження існуючих методів діагностики діяльності підприємства з метою їх використання при визначенні типу кризової ситуації;

розробка методичних рекомендацій щодо проведення діагностики кризових ситуацій підприємства в процесі управління реструктуризацією.

Предмет та об’єкт дослідження. Предметом дослідження висту-пають методи діагностики кризової ситуації, на основі яких визначаються напрями реструктуризації підприємства. Об’єктом дослідження є процес управління реструктуризацією промислових підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційної роботи є об’єктивні закони ринкової економіки і фунда-ментальні положення теорії систем, економічної теорії, теорії організації та менеджменту, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених. Для дослідження застосовувались наступні методи: метод узагальнення — для виявлення економічного змісту процесу реструктуризації та досліджен-ня можливих кризових ситуацій на підприємствах; метод системного аналізу і синтезу для класифікації існуючих аспектів реструктуризації. Для визна-чення сутності діагностики кризових ситуацій підприємств та розробки методичних рекомендацій щодо її проведення використовувались мето-ди статистико-економічного аналізу: порівняння — для зіставлення фактич-них даних звітного періоду з даними за попередні роки; експертних оці-нок — при визначенні системи базових параметрів діяльності підпри-ємства; індексний — для характеристики змін у часі окремих параметрів; аналізу логічних та функціональних зв’язків, системно-матричний, техніко-еконо-міч-них розрахунків, та причинно-наслідкових зв’язків — для роз-робки методичних рекомендацій щодо виявлення типів кризових ситуацій під-при-ємств і визначення на цій основі адекватних реструктуризаційних заходів.

Як джерело інформації використовувались статистичні матеріали, що характеризують результати роботи підприємств сільськогоспо-дар-ського машинобудування України.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в послідов-ному обгрунтуванні понять та узагальненні елементів і базових процедур, які відображають зміст діагностики кризових ситуацій в про-цесі управління реструктуризацією підприємств. Основні поло-ження дисертаційної роботи, з точки зору її наукової новизни, полягають у тому, що:

вперше:

розроблено методичний підхід до діагностики кризової ситуації підприємства та визначення на цій основі необхідних реструктуриза-ційних заходів з переліку типових, оснований на виявленні типу кризи з врахуванням нових ознак, введених в класифікацію кризових ситуацій;

удосконалено:

схему управління реструктуризацією, яка враховує особливості проведення цього процесу, його єдність з існуванням підприємства і базується на уточненні економічного змісту категорії реструктуризації;

класифікацію аспектів реструктуризації введенням наступних ознак: виду (маркетингова, фінансова, організаційна, технологічна, кадрова) та складової (стабілізаційна й антикризова);

дістало подальший розвиток:

теоретичне обгрунтування змісту діагностики кризових ситуацій в процесі управління реструктуризацією, яке відрізняється від існуючих підходів комплексним дослідженням діяльності суб’єктів господарювання та застосуванням системно-матричного методу з використанням системи базових параметрів, що характеризують стан основних підсистем і зовнішнього середовища підприємства;

перелік типових заходів, що базується на узагальненні за видами реструктуризації і є основою для розробки рекомендацій з їх проведення.

Практичне значення отриманих результатів полягає в можли-вості їхнього впровадження на підприємствах України. Науково-мето-дичні положення дисертаційної роботи з питань діагностики й роз-робки окремих реструктуризаційних заходів впроваджені в діяль-ність ВАТПер-шо-травневий завод тракторних гідроагрегатів" (довідка №465 від 3.11.2001), ВАТ "Бердянські жниварки" (довідка №547 від 17.10.2001).

Матеріали та результати досліджень використовуються в діяльності ВАТСігма-Фонд" (довідка №189 від 5.03.2002).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертаційній роботі та опубліковані в наукових виданнях України, отримані автором одноособово.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертації обгово-рю-валися на першій обласній конференції молодих науковців "Тобі, Харківщино, — пошук молодих" (Харків, 2002), 2-й міжвузівській науковій конференції студентів і аспірантів "Маркетинг і підприємництво в пере-хідній економіці" (Харків, 2002), 2-й міжнародній міждисциплінарній науко-во-практичній конференції "Сучасні проблеми гуманізації та гармонізації управління" (Харків, 2001), науково-практичній конференції "Удоско-на-лен-ня механізму державного управління зайнятістю населення й особ-ливості його впровадження в депресивних регіонах" (Харків, 2000).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 11 науко-вих праць загальним обсягом 2,18 умовних друкарських аркушів, у тому числі 9 найменувань обсягом 1,84 умовних друкарських аркушів — у фахових наукових виданнях.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається з 188 сторінок машинописного тексту, включає 17 таблиць, 16 рисунків, 18 додатків, бібліо-графічний список (167 найменувань). Обсяг основного тексту дисер-тації становить 150 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розкрито актуальність теми дисертаційної роботи, сфор-мульо-вані мета, завдання, предмет, об’єкт дослідження, визначена наукова новизна та практичне значення отриманих результатів і запро-понованих рекомендацій.

У першому розділі — "Організаційно-економічні аспекти прове-дення реструктуризації підприємств" — обгрунтовано необхідність проведення реструктуризацїї господарюючих суб’єктів в трансформа-цій-ний період; досліджено сутність основних підходів до цього процесу; розглянуто існуючі положення щодо визначення кризової ситуації під-приємства.

Реструктуризація, як засіб виходу підприємств з кризи та адаптації їх до змін зовнішнього середовища, займає центральне місце на сучасному етапі реалізації ринкових перетворень в економіці України. В зв’язку з цим у дисертації наведено аналіз і узагальнення теоретичних підходів до змісту поняття "реструктуризація підприємства".

На думку автора, реструктуризацію вітчизняних підприємств можна визначити як безперервний процес їхнього оновлення і пристосування до зовнішнього середовища через проведення комплексу заходів, характер яких залежить від економічних обставин, стану підприємства та стосу-ється реформування відповідних аспектів його діяльності.

Під час дослідження змісту реструктуризації доведено, що цей про-цес потрібно розглядати поєднуючи його з існуванням підприємства. Тобто в сучасних умовах на вітчизняних підприємствах реструктуризація повинна здійснюватись шляхом першочергового проведення стабіліза-цій-ної реструктуризації, яка адаптує підприємство до ринкового середовища, відновлює його ефективне функціонування і забезпечує вихід з кризової ситуації, та подальшого постійного проведення антикризової реструктуризації, що розвиває, удосконалює діяльність підприємства в ринкових умовах і запобігає виникненню можливої кризи.

Для більш повного врахування особливостей реструктуризації в робо-ті запропоновано таку класифікацію її основних аспектів з вико-ристанням наступних ознак: складова (стабілізаційна та антикризова), форма (оперативна та стратегічна), вид (маркетинговий, фінансовий, організаційний, технологічний, кадровий) та виявлено зв’язки між ними. Для кожного з видів реструктуризації узагальнено відповідні типові заходи (табл. ).

Таблиця 1

Узагальнення основних типових заходів за видами реструктуризації

Вид реструк-туризації | Мета | Основні типові заходи

Маркетин-гова | Орієнтація усіх еле-ментів підприємства на забез-печення ринкових вимог | ситуаційний аналіз;

організація системи збуту;

реклама і просування товару;

оптимізація товарної, асортиментної та цінової політики;

орга-нізація ритмічного постачання

Фінансова | Запобігання можли-вого банкрутства під-при-ємст-ва шляхом від-новлення його успіш-ного функціо-нування, фі-нансових потоків та економічних показників | реформування балансу;

утворення фінансової структури з виді-ленням центрів фінансової відповідальності;

впровадження бюджетування;

впровадження управлінського обліку;

калькулювання собівартості за прогресив-ними методами

Організа-ційна | Адаптація організа-цій-ної структури та управ-ління до умов ринку | реорганізація підприємства;

стратегічне планування;

оптимізація організаційної структури та документообігу;

комп’ютеризація управлінських функцій;

зниження адміністративних витрат

Техноло-гічна | Задоволення потреб покупців | удосконалення споживчих властивостей;

впровадження сучасних систем управ-ління якістю;

забезпечення культури організації вироб-ництва

Кадрова | Адаптація персоналу до змін | підвищення або зміна кваліфікації менеджерів та спеціалістів;

зміна кадрового складу менеджменту;

впровадження систем мотивації і атестації персоналу

У роботі зазначається, що управління процесом реструктуризації підприємства складається з трьох основних етапів: діагностики, розробки програми реструктуризації та її здійснення. Автором обгрунтовано, що визначальну роль в управлінні реструктуризацією займає саме діагно-стика кризових ситуацій.

Кризова ситуація підприємства, визначена в дисертації як "криза", розглядається як фактичний або потенційно можливий стан його нестій-кого функціонування, в якому може опинитися будь-яка з його підсистем, і має фази "нестійкість", "застій" та "катастрофа". Дове-дено, що поєд-нання видів кризових ситуацій підсистем, які зазначені аналогічно цим фазам, є типом кризової ситуації, що склалася на підприємстві.

У дисертаційній роботі доведено, що класифікацію кризових ситуацій слід розглядати не тільки за причинами, характером та наслідками, але й за ознаками фази розвитку ("нестійкість", "застій", "катастрофа") і місця їх виникнення на підприємстві (маркетингова, виробничо-комерційна, фінан-сова, економічна, управлінська). В процесі дослідження проаналізовано можливі причини, які викликають кризові явища.

У другому розділі — "Підходи до діагностики кризових ситуа-цій в процесі управління реструктуризацією" — розкрито особливості управління реструктуризацією та можливості застосування при цьому існуючих методів діагностики діяльності підприємств; досліджено теоре-тичні аспекти діагностики, розроблено методичні рекомендації для вияв-лення типу кризової ситуації підприємства та обгрунтування необхідних реструктуризаційних заходів.

У дисертації запропоновано схему управління реструктуризацією (рис. ). Схема відображає єдність цього процесу з існуванням підприємства і має такі цикли управління: перший — стабілізаційною реструкту-риза-цією, другий — підприємством у міжкризовому періоді, третій — анти-кризовою реструктуризацією. Під міжкризовим автор визначає період ефективного функціонування підприємства після проведення стабіліза-ційної реструктуризації, задачею управління в якому стає максимальна тривалість успішної діяльності суб’єкта господарювання.

Проведення аналізу теоретичних аспектів щодо діагностики дало підставу стверджувати, що об’єктивна оцінка стану під-при-ємства шляхом діагностики його кризової ситуації є однією з передумов подальшого ефективного управління реформуванням суб’єктів господарювання. Тому діагностика кризових ситуацій визначена автором як перший етап у процесі управління реструк-туризацією, метою якого є встановлення типу кризової ситуації підприємства, а задачею — ідентифікування видів криз основних його підсистем на основі використання системно-матричного методу.

У дисертації обгрунтовано, що повне, без значних змін застосування існуючих методик діагностики в процесі управління реструктуризацією не зовсім доцільне, оскільки в цьому випадку досліджуються лише окремі аспекти системи.

У дисертації запропонована методика діагностики кризових ситуацій, використання якої дозволяє проаналізувати діяльність суб’єкта господа-рю--вання комплексно, виявити вид кризи в кожній з його підсистем і в зовнішньому середовищі, встановити причини виникнення кризових явищ та обрати з переліку типових адекватні реструктуризаційні заходи. В основу методики покладено систему базових параметрів оцінки діяль-ності підприємства, яка побудована на підставі використання експертних методів.

В якості інструмента реалізації розробленої методики автором запропоновано застосування розширеної діагностичної матриці "кризове поле", фрагмент якої наведений в табл. 2.

Наведені в діагностичній матриці параметри означають:
j(ц) — індекс ціни на продукцію, j(д) — індекс ринкової частки,
j(п) — індекс обсягів виготовленої продукції, j(р) — індекс обсягів реалізованої продукції, Рп — рентабельність продукції, Рa — рен-табельність підприємства, Ктл — коефіцієнт поточної ліквідності підприємства, Косс — коефіцієнт забезпечення власними засобами,
п — кількість підрозділів в управлінні директора, р — питома вага керівників у чисельності працюючих на підприємстві, j(ввп) — індекс ВВП, j(інф) — індекс інфляції.

Таблиця 2

Діагностична матриця "кризове поле"

Стан підприємства

і його підсистем

Підсистеми

і зовнішнє

середовище підприємства | КРИЗОВА СИТУАЦІЯ (КС) "КРИЗОВЕ ПОЛЕ" | УСПІХ (У)

Катастрофа (К) | Застій

(З) | Нестійкість

(Н)

Маркетинг | j(ц) >1

j(д)<1 | j(ц)?1

j(д)<1 | j(ц)>1

j(д) ?1 | j(ц) ? 1

j(д) ?1

Виробничо-комерційна | j(p)<1

j(п)<1 | j(p)<1

j(п) ?1 | j(p)=1

j(п)<1 | j(p)>1

j(п)>1

Економіка | Рa<20%

Рп<13% | Рa?20%

Рп<13% | Ра<20%

Рп?13% | Ра?20%

Рп?13%

Фінанси | Kтл<2

Косс< 0,1 | Kтл?2

Косс< 0,1 | Kтл<2

Косс? 0,1 | Kтл?2

Косс? 0,1

Управління | п>8

р>22% | п?8

р>22% | п>8

р?22% | п?8

р?22%

Зовнішнє середовище | j(ввп) < 1

j(інф) > 1 | j(ввп) < 1

j(інф) ?1 | j(ввп)>1

j(інф)>1 | j(ввп)> 1

j(інф) ? 1

У роботі обгрунтовано, що стан підсистем на основі використання базових параметрів досліджується за наступною схемою: в "успіху" вони знаходяться в нормі, а при їх відхиленні підсистеми переходять у стан "кризи". Види "кризи" ("нестійкість" або "застій") надаються в залежності від ступеня відхилення одного з обраних параметрів від нормативу. У випадку негативного значення обох базових параметрів підсистеми пере-бувають у стані крайньої фази "кризи" – "ката-строфи".

Наприклад, "успіхом" вважають стан виробнично-комерційної під-сис-те---ми (У(вк)), коли темпи росту обсягів виробленої та реалізованої про-дукції збільшуються (j(p)>1, j(п)>1). При визначенні кризової ситуації виду "нестійкість" (Н(вк)), тобто при "відставанні" вироб-ництва від реалізації продукції (j(p)?1, j(n)<1), необхідно забезпечити ритмічність постачання, покращити культуру організації виробничого процесу. У випадку "застою"З(вк)) обсяги виробленої продукції пере-вищують реалізовану (j(р)<1, j(n)?1)), тому потрібно розробити нову цінову, збутову та асорти-ментну політики, стимулювати продажі, посилити оперативне плануван-ня, впровадити управлінський облік, поліпшити якість продукції. В ситуа-ції виду "катастрофа" (К(вк)), тобто при зменшенні як виробленої, так і реалізованої продукції (j(p)<1, j(n)<1), переглядають стратегію під-приєм-ства. У цьому контексті, в кожній з п’яти головних підсистем підприємства (виробничо-комер-ційній, маркетинговій, економічній, фінан-со--вій, управ-лін-ня) та у його зовнішньому середовищі, за допомогою логічного ланцюжка "пара-метр – індикатор – проблема – можливі при-чини – тип кризової ситуації – реструктуризаційні заходи" аналізуються можливі причини відхилень базових параметрів від нормативів, дається харак-теристика видів кризової ситуації для кожної підсистеми та оби-раються адекватні реструктуризаційні заходи з переліку типових. Тип кризової ситуації підприємства (КС) визначається наступною множиною:

КС = {КС(м),КС(вк),КС(е),КС(ф),КС(у),КС(зс)},

де КС(м), КС(вк), КС(е), КС(ф), КС(у), КС(зс) — види кризових ситуацій у підсистемах маркетингу, виробничо-комерційній, економіки, фінансів, управління та в зовнішньому середовищі відповідно.

У дисертації доведено, що використання діагностичної матриці "кризове поле" також доцільне при визначенні послідовності про-ведення заходів програми реструктуризації. В першу чергу реструктуризаційні заходи необхідно проводити в тих підсистемах, що знаходяться в найглибшому прояві кризової ситуації — "ката-строфі", потім у проміжному — "застої", і в останню чергу — у "нестійкості".

У роботі обгрунтовано, що описану методику діагностики можна застосовувати і в міжкризовому періоді.

У третьому розділі — "Оцінка кризових ситуацій і аналіз резуль--татів діагностики на прикладі підприємств сільськогосподарського машинобудування" — наведено доповнення методики діагностики кризових ситуацій розробленим підходом до кількісної оцінки фаз розвитку кризи підприємства, а також результати апробації методики на базі підприємств сільськогосподарського машинобудування.

У процесі дослідження було доведено, що крім виявлення типу кри-зової ситуації доцільно проводити і кількісне визначення фази її роз-витку. Тому для однозначної оцінки стану підприємства автором обгрунтовано можливі комбінації стану основних підсистем підприємства та визначено сполучення видів їх кризи для кожної з фаз кризової ситуації підприємства. Запропонована в роботі методика діагностики кризових ситуацій апро-бо-вана на ВАТ "Мелітопольський завод тракторних гідроагрегатів" ("МЗТГ"), ВАТ "Херсонські комбайни" ("ХК"), ВАТ "Бердянські жниварки" ("БЖ") і ВАТПершотравневий завод сільськогосподарських машин" ("ПЗСМ"). В табл. наведено типи та фази розвитку кризових ситуацій для перелічених підприємств, які були виявлені за вищевказаною методикою.

Таблиця 3

Типи і фази кризових ситуацій підприємств галузі сільгосподарського машинобудування

Стан підприємства і його підсистем

Підсистеми

підприємства
і його зовнішнє 

середовище | ВАТ "БЖ" | ВАТ "МЗТГ" | ВАТ "ХК" | ВАТ "ПЗСМ"

Маркетинг | Успіх | Нестійкість | Катастрофа | Застій

Виробничо-комерційна | Успіх | Нестійкість | Успіх | Застій

Фінанси | Успіх | Успіх | Успіх | Катастрофа

Економіка | Нестійкість | Катастрофа | Нестійкість | Катастрофа

Управління | Успіх | Успіх | Нестійкість | Застій

Зовнішнє середовище | Успіх | Успіх | Успіх | Успіх

Фази розвитку кризових ситуації підприємств | Успіх | Застій | Застій | Катастрофа

Нестійкість | Катастрофа

Застій | Успіх

На ВАТ "Мелітопольський завод тракторних гідроагрегатів" та ВАТХерсон-ські комбайни" в розвитку кризи спостерігається "застій", на ВАТ "Першотравневий завод сільскогосподарських машин" — "катастро-фа", а ВАТБердянські жниварки" перебуває у стані "успіху". Аналіз при-чин виникнення відповідних типів кризових ситуацій на цих підприєм-ствах дозволив докладно розглянути діяльність кризових підсистем та розробити програми-графіки реалізації реструктури-заційних заходів. Це дало можливість почати процеси адаптації розглянутих підприємств до ринкових умов та їх поступового виходу з кризи.

Порівняльний аналіз визначених у процесі апробації наведеної методики реструктуризаційних заходів дозволив узагальнити реко-мен-дації щодо проведення реструктуризації на вітчизняних підпри-ємствах. Доведено, що першочерговими напрямами на сучасному етапі при реформуванні господарчих суб’єктів є маркетингова, орга-нізаційна та фінансова види реструктуризації. На підставі результатів дослідження обгрунтовано послідовність реструктуризаційних заходів, яка дає можли-вість прискорити процес виходу вітчизняних підпри-ємств з кризи та забез-печити їх успішне функціонування в міжкризовому періоді.

ВИСНОВКИ

У дисертації проведено теоретичне узагальнення і подано нове вирішення наукової проблеми, пов’язаної з діагностикою кризових ситуа-цій в процесі управління реструктуризацією вітчизняних підприємств. Основні наукові і практичні результати виконаного дисертаційного дослі-дження зводяться до наступного.

1.

У результаті конструктивного аналізу наукових розробок і прак--тики господарювання виявлено, що реструктуризацію потрібно розгля-дати як безперервний процес оновлення підприємства у вигляді впро-вадження комплексу відповідних до його поточного стану заходів. Тому в дисертації запропоновано схему управління реструктуризацією, що вра-ховує єдність цього процесу з існуванням підприємства і містить три цикли управління: стабілізаційною, антикризовою реструктуризацію та підприємством у міжкризовому періоді.

2.

На основі аналізу існуючих організаційно-економічних аспектів процесу реструктуризації її класифікацію в дисертації доповнено такими ознаками, як складова та вид, і узагальнено типові реструктуризаційні заходи, притаманні визначеним видам.

3.

З метою ідентифікування кризи, що склалася на підприємстві, в роботі визначено поняття кризової ситуації та удосконалено її кла-сифікацію за ознаками місця виникнення на підприємстві і фази роз-витку.

4.

Обгрунтовано, що об’єктивна оцінка стану підприємства шля-хом діагностики кризової ситуації, яка склалася на ньому, є однією з передумов подальшого ефективного управління реструктуризацією. Тому в дисертації подано теоретичне обгрунтування змісту діагностики кризової ситуації, досліджено можливість та доцільність використання існуючих методик діагностики діяльності підприємства для виявлення типу кризи.

5.

Запропонована в роботі методика діагностики кризових ситуацій у процесі управління реструктуризацією підприємства акумулює в собі наукові висновки та результати дисертаційного дослідження. З вико-ристан-ням інструмента реалізації методики — діагностичної матриці "кризове поле", яку розроблено на підставі використання експертних методів, — можна визначити фазу розвитку та тип кризової ситуації підприємства, а також обрати необхідні реструктуризаційні заходи з пере-ліку типових. Наведену в дисертації методику доцільно використо-ву-вати як в умовах кризових ситуацій, так і при успішному функціонуванні суб’єктів господарювання в міжкризовому періоді з метою запобігання виникненню кризи.

6.

Апробація вказаної вище методики на підприємствах галузі сіль-ськогосподарського машинобудування дала змогу виявити фази та типи кризових ситуацій, що склалися на них, розробити рекомендації для вибору адекватних реструктуризаційних заходів у вигляді програм-гра-фіків. Проведення порівняльного аналізу визначених реструктуриза-ційних заходів та їх узагальнення дозволило запропонувати рекомендації щодо їх впровадження на вітчизняних підприємствах.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Истомина Т.А. Алгоритм управления процессом реструкту-ри-за-ции в кризисных ситуациях // Научно-технич. сб. "Коммунальное хозяйст-во городов", вып. 40. — Сер.: Экономические науки. — К.: Техніка, 2002. — С. 75 – .

2.

Истомина Т.А. Методика экспресс-диагностики кризисных ситуа-ций в процессе управления реструктуризацией предприятия // Управ-ління розвитком ХДЕУ. — 2002. — №2. — С. 55 – .

3.

Истомина Т.А. Диагностика кризисных ситуаций в процессе управ-ления реструктуризацией предприятия // Економіка розвитку ХДЕУ. — 2002. — №1(21). — С. 65 – .

4.

Истомина Т.А. Единство существования предприятия и процесса реструктуризации // Вісник ХДЕУ. — 2001. — №4(20). — С. 52 – .

5.

Истомина Т.А. Основные виды и формы процесса реструк-тури-зации предприятий // Зб. наук. праць "Економіка: проблеми теорії і прак-тики". Вип. №115. — Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. — С. 42 – 46.

6.

Истомина Т.А. Проблемы выхода предприятий из кризисных ситуа-ций // Научно-технич. сб. "Коммунальное хозяйство городов", вып. 34. — Сер.: Экономические науки. — К.: Техніка, 2001. — С. 77 – .

7.

Истомина Т.А. Особенности проведения диагностики в процессе реструктуризации предприятий // Научно-технич. сб. "Коммунальное хозяйство городов", вып. 31. — Сер.: Экономические науки. — К.: Техніка, 2001. — С. 106 – .

8.

Истомина Т.А. Проблемы реорганизации предприятий в совре-менных условиях // Научно-технич. сб. "Коммунальное хозяйство горо-дов", вып. 28. — Сер.: Экономические науки. — К.: Техніка, 2001. — С.  – .

9.

Истомина Т.А. Проблемы процесса реструктуризации предприя-тий в постприватизационный период // Вісник ХДЕУ. — 2000. — №4). — С. 79.

10.

Истомина Т.А. Алгоритм управления процессом реструк-туриза-ции предприятий в кризисных ситуациях // Тези доп. 2_ї міжнар. між-дисциплінарної науково-практичн. конф. "Сучасні проблеми гуманізації та гар-мо-нізації управління". — Харків: Б.и., 2001. — С. 47 – .

11.

Істоміна Т.А. Основні форми реструктуризації підприємства у кризових ситуаціях // Наук. зб. у рамках виконання науково-дослідних робіт "Удосконалення механізму державного управління зайнятістю насе-лення та особливості його застосування в депресивних регіонах". — Харків, УАДУ (ХФ), 2000. — С. 125 – .

АНОТАЦІЯ

Істоміна Т.А. Діагностика кризових ситуацій в процесі управ-ління реструктуризацією підприємства. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 — економіка, організація і управління підприємствами. — Харківський державний економічний університет, Харків, 2002.

У дисертації досліджуються теоретичні й практичні проблеми виходу вітчизняних підприємств з кризових ситуацій шляхом проведення процесу реструктуризації. Одержала подальший розвиток класифікація основних аспектів реструктуризації та кризової ситуації підприємства. У дисертації розглянуто науково-теоретичні підходи до аналізу діяльності підприємства, запропоновано теоретичні, методичні та практичні реко-мендації щодо діагностування кризових ситуацій. Застосування розроб-леної методики діагностики та кількісної оцінки кризової ситуації дає можливість визначати перелік та послідовність проведення основних реструктуризаційних заходів. Опрацювання питань методики здійснено на прикладі підприємств галузі сільськогосподарського машино-буду-ван-ня через обгрунтування та розробку програм-графіків проведення реструк-туризації. Основні положення роботи підтверджуються практич-ними результатами їх впровадження на вітчизняних підприємствах сільгоспмашинобудування.

Ключові слова: підприємство, стабілізаційна реструктуризація, антикризова реструктуризація, міжкризовий період, тип кризової ситуації підприємства, вид кризової ситуації підсистеми, діагностика кризових ситуа-цій, успіх, нестійкість, застій, катастрофа.

АННОТАЦИЯ

Истомина Т.А. Диагностика кризисных ситуаций в процессе управления реструктуризацией предприятия. — Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономи-ческих наук по специальности 08.06.01 — экономика, организация и управление предприятиями. — Харьковский государственный эконо-ми-ческий университет, Харьков, 2002.

Диссертация посвящена комплексу вопросов, связанных с пробле-мами реструктуризации отечественных предприятий и диагностики кри-зисных ситуаций на них. В работе исследованы теоретические и прак-тические подходы к процессу реструктуризации, уточнено экономи-ческое содержание категории. Реструктуризация рассматривается как постоянный процесс адаптации предприятия к внешним изменениям, направленный на восстановление эффективного функционирования пред-приятия и предотвращение возможного кризиса через проведение комплекса мероприятий, соответствующих текущему состоянию пред-приятия. На основе этого разработана схема управления реструкту-ризацией, включающая три цикла управления: стабилизационной и антикризисной реструктуризацией, а также предприятием в межкри-зисный период. Классификация основных аспектов реструктуризации дополнена такими признаками, как составляющая и вид; обобщены адекватные видам типовые реструктуризационные мероприятия.

Анализ теоретических аспектов диагностики деятельности пред-прия-тия позволил уточнить содержание диагностики кризисной ситуации в процессе реструктуризации, исследовать возможность применения существующих методик для определения типа кризиса субъекта хозяйствования.

Предлагаемая методика диагностики кризисных ситуаций в про-цессе управления реструктуризацией включает ряд последовательных этапов выявления видов кризисных ситуаций основных подсистем предприятия и его внешней среды. Результаты реализации каждого из этапов учитываются при определении типа кризисной ситуации пред-приятия, рассматриваемой как совокупность видов кризисных ситуаций его подсистем, а также являются основой для выбора адекватных реструктуризационных мероприятий из перечня типовых. Инструмент выявления кризисной ситуации на предприятии — матрица "кризисное поле", разработанная на основе применения экспертных оценок. Методика дополнена научно-теоретическим подходом для однозначного определения состояния предприятия, применение которой позволяет количественно определить фазу развития кризиса.

В диссертации обосновано, что описанную методику диагностики кризисной ситуации предприятия можно применять как в кризисных условиях, так и после выхода из кризиса — в межкризисном периоде.

Апробация методики на предприятиях сельскохозяйственного маши-но-строения позволила выявить фазы и типы их кризисных ситуаций, обоснованно разработать реструктуризационные планы-графики; сфор-мулировать рекомендации относительно перечня и последовательности проведения реструктуризационных мероприятий на отечественных предприятиях.

Использование методических рекомендаций по проведению диагно-стики кризисных ситуаций способствует ускорению выхода хозяйст-вую-щих субъектов из условий нестабильного функционирования, принятию обоснованных решений по выбору направлений реструктуризации.

Основные положения работы подтверждаются практическими результатами их внедрения.

Ключевые слова: предприятие, стабилизационная реструктури-зация, антикризисная реструктуризация, межкризисный период, тип кризисной ситуации предприятия, вид кризисной ситуации подсистемы, диагностика кризисных ситуаций, успех, неустойчивость, застой, ката-строфа.

SUMMARY

Istomina T.A. Diagnostics of crisis situations in enterprise restructuring management. — Manuscript.

The thesis for acquiring a degree of the Candidate of Economic Sciences in specialty 08.06.01 — Economics, Organization and Enterprise Management — Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2002.

The thesis explores theoretical and practical issues of dealing with crisis situations at Ukrainian enterprises by managing restructuring process in economic system transformation. Major organizational and economic aspects of this process have been analyzed, refined, and classified. The classification of enterprise crisis situations has been further developed. The thesis examines scientific and theoretical approaches, suggests methodical and practical recommendations as to diagnosis of crisis situation in enterprise restructuring management. The application of the developed method of express-diagnosis enables one to decide on major restructuring measures depending on type of enterprise crisis situation. The method was approbated at agricultural machinery enterprises through validation and development of restructuring schedules. The main theoretical statements of the thesis are confirmed by practical results of their application at Ukrainian agricultural machinery enterprises.

Key words: enterprise, stabilizing restructuring, anti-crisis restrucinter-crisis period, type of enterprise crisis situation, type of subsystem crisis situation, crisis situation diagnosis, success, instability, stagnation, catastrophe.

Істоміна Тетяна Анатоліївна

ДІАГНОСТИКА КРИЗОВИХ СИТУАЦІЙ В ПРОЦЕСІ УПРАВЛІННЯ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЄЮ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 — економіка, організація

і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Коюда В.О.

Підписано до друку Формат 60 х 90 1/16

Папір офсетний. Друк офсетний. Обсяг 0,9 обл.-вид. арк.

Тираж 100 прим. Зам. №






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЛЬ ЕНДОТЕЛІЙЗАЛЕЖНИХ ФАКТОРІВ В ПАТОГЕНЕЗІ ГЕМОРАГІЧНОГО ВАСКУЛІТУ У ДІТЕЙ - Автореферат - 24 Стр.
ЗАКОНОМІРНОСТІ ЕВОЛЮЦІЇ ОБРАЗУ ДОН ЖУАНА В ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ ХVІІ-ХХ СТ. - Автореферат - 27 Стр.
особливості порушень добового ритму артеріального тиску у хворих на артеріальну гіпертензію в залежності від реакції на стрес-тести, структурно-функціональних змін лівого шлуночка та стану коронарних судин; можливості фармакологічної корекції - Автореферат - 29 Стр.
ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПРОЗАПАЛЬНИХ І ПРОФІБРОГЕННИХ ЦИТОКІНІВ У ФОРМУВАННІ ФІБРОЗУВАЛЬНИХ РЕАКЦІЙ ПРИ ХРОНІЧНИХ ГЕПАТИТАХ - Автореферат - 20 Стр.
формування тиском профільних стрижнів на основі плетених композитних структур - Автореферат - 22 Стр.
Економіко-математичне моделювання діяльності ІНФОРМАЦІЙНО-БІБЛІОТЕЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Автореферат - 25 Стр.
СИНТЕЗ ФОСФОРОВМІСНИХ КОНДЕНСОВАНИХ ГЕТЕРОЦИКЛІЧНИХ СИСТЕМ НА ОСНОВІ ФУНКЦІОНАЛІЗОВАНИХ 1,3-АЗОЛІВ - Автореферат - 15 Стр.