У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Іщук Ярослава Володимирівна

УДК 330.101.52.

СТАТИСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

ЕФЕКТИВНОСТІ ВИДІВ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Спеціальність 08.03.01 - Статистика

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2002

Дисератацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі статистики Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України, м. Київ.

Науковий керівник | доктор економічних наук, професор

Головач Анатолій Варфоломійович,

Київський національний економічний університет, професор кафедри статистики

Офіційні опоненти | доктор економічних наук, старший науковий співробітник

Парфенцева Неля Олексіївна,

Науково-дослідний інститут статистики Держкомстату України,

завідуюча відділом методології національних статистичних класифікацій та реєстрів

кандидат економічних наук, доцент

Романюк Ольга Панасівна,

Українська академія державного управління при Президентові України,

доцент кафедри економічної політики

Провідна установа | Харківський державний економічний університет, кафедра економічної статистики, Міністерство освіти і науки України, м. Харків.

Захист відбудеться "21" жовтня 2002 р. о 1600 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.01 Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги 54/1, ауд 317.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного економічного університету, за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги 54/1, ауд 201.

Автореферат розісланий "20" вересня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.Д Шарапов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Підвищення економічної ефективності є одним з основних пріоритетів розвитку економіки, визначених в Програмі структурної перебудови України. Воно є умовою зростання конкурентноздатності виробництва та збільшення експортного потенціалу держави, посилення соціальної орієнтації економіки, створення ефективних регіональних структур тощо.

Для розробки ефективної структурної політики держави важливим є дослідження ефективності не тільки в цілому по економіці, а й в розрізі основних державних систем класифікацій. До переходу на нові міжнародні статистичні стандарти проводився аналіз економічної ефективності в розрізі галузей народного господарства. Впровадження системи національних рахунків передбачає застосування в системі соціально-економічних статистичних показників Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД). У зв’язку з цим виникла проблема розробки методологічного забезпечення статистичного дослідження розвитку економіки в розподілі по видах діяльності.

Важливу роль в галузі теоретичного обґрунтування та побудови статистичного забезпечення управління ефективністю відіграють праці вітчизняних та зарубіжних вчених: Аганбегяна А.Г., Адамова В.Є., Герасименка С.С., Головача А.В., Головка В.А., Дейнеко Л.В., Єріної А.М., Ільєнкової С.Д., Моторина Р.М., Новожилова В.В., Ноткіна А.І., Осауленка О.Г., Парфенцевої Н.О., Хачатурова Т.С., Цимбалюк А.В.; Чупіка І.О., Швеця В.Г., Шустікова А.А. та інших.

В той час практично не розробленими та інформаційно незабезпеченими стосовно видів економічної діяльності залишаються: методологія побудови системи показників оцінки економічної ефективності, факторний аналіз динаміки ефекту та ефективності, оцінка ефективності структурної політики, оцінка пропорційності, збалансованості та інтенсифікації розвитку, інтегральна оцінка економічної ефективності.

Актуальність та недостатня розробленість цих питань визначили вибір теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Київського національного економічного університету як складова частина теми "Методологія та методика статистичного аналізу соціально-економічних явищ і процесів", державний реєстраційний номер 0100V006873, підрозділу "Використання СНР для аналізу розвитку національної економіки". Особисто автором в рамках теми розроблена методологія побудови системи показників економічної ефективності видів діяльності.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка концептуальних засад організаційного і методологічного характеру та практичних рекомендацій щодо створення і впровадження системи статистичного забезпечення управління ефективністю видів економічної діяльності.

Об’єктом дослідження виступає ефективність суспільного виробництва як сукупність видів економічної діяльності.

Предметом дослідження є процеси формування економічної ефективності в їх взаємозв’язку і взаємообумовленості.

Мета дослідження обумовила необхідність вирішення наступних задач:

-

теоретичне обґрунтування побудови та практичне доведення можливості використання статистичного забезпечення управління ефективністю видів економічної діяльності;

-

розробка методологічних засад статистичного забезпечення управління ефективністю, визначення інформаційної бази дослідження ефективності видів економічної діяльності, вибір системи статистичних показників та методів для забезпечення потреб управління на різних рівнях;

-

розробка методичних положень факторного аналізу динаміки економічного ефекту, ефективності видів діяльності та оцінки інтенсифікації їх розвитку;

-

розробка методологічних засад та методичних положень оцінки ефективності структурної політики;

-

оцінка пропорційності та збалансованості економічної ефективності видів діяльності;

-

розробка методичних засад побудови рейтингу видів економічної діяльності за рівнем їх ефективності;

-

визначення напрямків розробки управлінських рішень у відповідності з результатами статистичного дослідження.

Методи дослідження. Методологічною та теоретичною основою дисертаційної роботи служить системний підхід до аналізу стану та розвитку економічної ефективності в умовах трансформації і структурної перебудови економіки України на основі сучасних теоретичних розробок вітчизняних та зарубіжних вчених в галузі економічної теорії, державного управління, статистики та бухгалтерського обліку.

Інформаційну базу дослідження склали дані Держкомстату України.

Використовувались також результати наукових розробок українських та зарубіжних вчених за темою дослідження, законодавчі матеріали, програми уряду, методики та публікації Держкомстату України.

Наукова новизна одержаних результатів. Вирішення наведених задач дозволило отримати результати, наукова новизна яких полягає в тому, що вперше було проведено дослідження умов використання статистичних методів аналізу економічної ефективності видів економічної діяльності і обґрунтовані пропозиції по використанню цих методів та результатів відповідного аналізу для прийняття управлінських рішень, а саме:

·

розроблена методологія дослідження ефективності економіки України в розподілі за видами економічної діяльності з врахуванням специфіки наявної статистичної інформації;

·

удосконалена система статистичних показників дослідження економічної ефективності та окремих її складових;

·

запропонована модель факторного аналізу динаміки ефекту та ефективності видів економічної діяльності;

·

розширена система показників інтенсифікації розвитку видів економічної діяльності;

·

адаптовано механізм індексного аналізу для дослідження ефективності структурної політики в розподілі за видами діяльності ;

·

адаптовано механізм аналізу пропорційності та збалансованості для дослідження розвитку видів економічної діяльності;

·

розроблені методичні положення щодо порівняльного аналізу ефективності видів економічної діяльності;

·

розроблені методичні положення по використанню результатів статистичного дослідження в практиці прийняття управлінських рішень.

Практичне значення одержаних результатів. Значення дисертаційної роботи полягає в тому, що основні положення, викладені в дисертації, доведені до рівня методичних розробок та практичних рекомендацій.

Розроблена в дисертації система статистичного забезпечення базується на діючій статистичній звітності. Це дозволяє використовувати одержані наукові результати на різних рівнях управління при здійсненні статистичного аналізу та розробці на їх основі заходів по підвищенню ефективності.

Результати дисертаційного дослідження впроваджені в практику діяльності міського управління статистики м. Києва (довідка № 02-05-06/ 69 від 01.04.2002 р) та дослідного господарства "Чабани" Інституту землеробства Академії наук України (довідка № 295/ 15 від 04.04.2002 р) , де використовуються при аналізі ефективності окремих видів діяльності, а також в навчальний процес Київського національного економічного університету (довідка від 20.03.2002 р), Київського національного торговельно-економічного університету (довідка від 17.03.2002 р), Національної академії управління (довідка від 27.03.2002 р).

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації докладалися та обговорювались на наступних науково-практичних конференціях:

·

Всеукраїнська наукова конференція студентів та молодих вчених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання", Донецьк, 2000 р.

·

Перша науково-практична конференція "Україна наукова", Київ-Донецьк-Дніпропетровськ, 2001 р.

·

8 Україно-Польсько-Словацька наукова конференція "Проблеми економічної статистики в країнах з перехідною економікою", Київ, 2001 р.

Публікації. За темою дослідження опубліковані 6 робіт: 4 у наукових фахових виданнях та 2 тези доповідей на науково-практичних конференціях загальним обсягом 1,73 д.а.

Структура, зміст і обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Робота нараховує 191 сторінку, 44 таблиці на 49 сторінках, 25 рисунків на 18 сторінках, 5 додатків на 5 сторінках. Список використаних джерел налічує 103 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано його мету і основні завдання, розкрито наукову новизну та наведено практичне значення одержаних результатів.

У розділі 1 "Економічна ефективність видів економічної діяльності як предмет статистичного дослідження" визначено, що теоретичними засадами застосування методології статистичного аналізу є те, що процеси, які формують певний вид економічної діяльності, за своєю природою являються імовірнисними та стохастичними, які можна відобразити з допомогою частинних та узагальнюючих показників з метою виявлення відповідних причинно-наслідкових зв’язків, закономірностей та тенденцій.

Економіка країни розглядається як система взаємодіючих компонентів. Вид економічної діяльності являє собою підсистему, тобто частину системи суспільного виробництва. Певний вид діяльності включає в себе різного роду компоненти та елементи: секції, підсекції, розділи, групи, класи, підкласи. Система суспільного виробництва формується під дією як внутрішніх, так і зовнішніх факторів. До внутрішніх відносяться структура взаємозв’язків між певними видами економічної діяльності, відносини всередині їх компонентів. В свою чергу, сукупність видів економічної діяльності утворює суспільне виробництво, а сукупність виробничих, трудових, соціальних та фінансових факторів, що впливають на нього, - зовнішнє середовище.

Дослідження взаємозв’язків видів економічної діяльності повинно супроводжуватись аналізом взаємозв’язку як між ними, так і їх структурними елементами. Його результатами є виявлення кількісних характеристик взаємодії цих процесів на основі моделювання, що дозволяє визначити вплив окремих факторів та створити базу для розробки управлінських рішень.

В роботі сформульована сутність економічної ефективності виду діяльності, як рівня доцільності і раціональності розвитку в певних економічних умовах, який забезпечує переробку ресурсів при найменших виробничих витратах і мінімізації навантажень на природно-ресурсний потенціал та навколишнє середовище, а також задоволення потреб суспільства у матеріальних та нематеріальних продуктах.

Для її оцінки визначений критерій ефективності видів економічної діяльності як максимально можливий обсяг продукції, що може бути вироблений на одиницю трудових та матеріальних витрат.

Як відомо, розвиток економіки країни обумовлюється дією двох груп факторів: екстенсивних (залучення більшої кількості ресурсів) та інтенсивних (кращого використання існуючих ресурсів завдяки науково-технічному прогресу, організаційним та економічним факторами.

Проблема підвищення економічної ефективності видів економічної діяльності є одним з головних завдань економіки. Все більшого розвитку повинні набути фактори, пов’язані з підвищенням інтенсифікації виробництва. Хоча поряд з цим повинні продовжувати діяти й фактори екстенсивного розвитку, але їх значення має зменшуватися.

Для кількісної оцінки економічної ефективності видів діяльності в сучасних умовах в роботі запропонована відповідна система показників.

Основними методологічними принципами побудови системи показників є адекватність цілям розвитку, комплексність оцінки, діалектичність аналітичних оцінок, співставність на різних рівнях управління.

Вона характеризує рівень ефективності виду діяльності, дозволяє виявити резерви її підвищення, напрямки інтенсифікації розвитку, дослідити її збалансованість та пропорційність.

Використання запропонованої системи показників також дозволить провести комплексну оцінку ефективності видів економічної діяльності, що буде слугувати базою для розробки і прогнозування державних та регіональних програм розвитку, спрямованих на вирішення конкретних економічних та соціальних проблем, дасть можливість порівнювати ефективності різних видів економічної діяльності.

В дослідженні розроблені напрями статистичного аналізу дослідження ефективністю видів економічної діяльності (рис.1).

З використанням цих підходів може бути здійснена економічна характеристика ефективності функціонування видів економічної діяльності для користувачів на різних рівнях управління.

До теперішнього часу наявна інформація не диференціювалася за ознакою потреб користувачів, що обумовило незначне використання інформаційних ресурсів. Існуючі інформаційні потоки не мали конкретного спрямування, не були адаптовані до завдань та функцій органів управління.

У зв’язку з цим особливого значення набуває створення необхідного інформаційного забезпечення окремо для кожної ланки державного управління.

В роботі подана характеристика існуючої інформаційної бази дослідження та сформульовані напрями її вдосконалення в умовах переходу України на міжнародні стандарти обліку та статистики з урахуванням запитів користувачів інформації.

Використання запропонованого інформаційного забезпечення при виконанні завдань органами державного управління та класифікація результатів аналізу за користувачами має підвищити ефективність їх функціонування.

У розділі 2 "Статистична оцінка ефективності та інтенсифікації розвитку видів економічної діяльності" розроблено методичні положення по аналізу динаміки ефекту та ефективності, інтенсифікації, з метою забезпечення підвищення ефективності прийняття управлінських рішень на різних рівнях.

В якості показників ефекту використані ті, що характеризують виробничий ефект, а саме обсяг виробленої продукції, обсяг реалізованої продукції, валова додана вартість, а також ті, що характеризують господарський ефект, зокрема, прибуток та чиста додана вартість. Це дозволило визначити обсяг, структуру та динаміку економічного ефекту для кожної сфери діяльності та виду діяльності.

Запропонована в роботі система статистичного забезпечення дослідження витрат суспільного виробництва дозволила визначити елементи ресурсів та поточних витрат згідно з системою національних рахунків. В якості ресурсів розглядаються необоротні засоби, оборотні засоби та ресурси праці, які в процесі виробництва утворюють наступні види поточних витрат: споживання основного капіталу, проміжне споживання, оплата праці.

Сформульована сутність, завдання і обґрунтовані напрями статистичного забезпечення управління ефективністю видів економічної діяльності. Розроблена система статистичних показників дозволила розрахувати загальні та часткові

Рис. 1. Напрями статистичного аналізу дослідження ефективності видів економічної діяльності.

показники ефективності ресурсів і поточних витрат та групувати види діяльності за рівнем їх ефективності. Як виявилося в результаті дослідження до першої групи, з рівнем загальної ефективності поточних витрат до 100%, належать такі види діяльності, як сільське господарство та добувна промисловість, де величина поточних витрат перевищує обсяг виробленої продукції. Друга група з рівнем ефективності більше 200% включає такі види, як оптова та роздрібна торгівля, фінансова діяльність, екстериторіальна діяльність. Інші види діяльності ввійшли в групу з економічною ефективністю від 100 до 200%.

Використання адаптована до наявної інформації методики аналізу відносної економії поточних витрат дозволило визначити, що в 1998-1999 р.р. найбільша економія майже за усіма видами економічної діяльності відбувалась по заробітній платі.

Одночасно враховуючи необхідність визначення впливу окремих факторів на динаміку економічного ефекту, розроблені і апробовані методичні положення факторного аналізу динаміки економічного ефекту (рис.2).

Рис. 2. Схема аналізу динаміки економічного ефекту.

 

Дослідження показало, що зростання обсягу виробленої продукції в Україні здебільшого відбувалось за рахунок збільшення обсягу витрат. Так, в загальному обсягу виробленої продукції в цілому по економіці в 1998-1999 р.р., частка приросту за рахунок зміни рівня ефективності складала лише 14%.

Запропоновані та апробовані методичні положення факторного аналізу динаміки ефективності видів діяльності за удосконаленою системою показників, що дозволило розрахувати вплив на рівень загальної ефективності динаміки обсягу виробленої продукції та виробничих витрат (рис.3).

Рис. 3. Схема аналізу динаміки економічної ефективності.

Запропонована модель аналізу впливу на загальний рівень ефективності витрат (r) таких факторів, як капіталовіддача (h), капіталоозброєність (l), трудомісткість продукції (t) , ефективність проміжного споживання (enc), частки проміжного споживання в поточних витратах (dпс).

Визначення впливу названих факторів на зміну загального рівня рентабельності в звітному періоді у порівнянні з базовим буде виглядати наступним чином:

rh =Дh * l1 * t1 * eпс1 * dпс1,

rl =h0 * Дl* t1 * eпс1 * dпс1,

rt =h0 * l0 * Дt* eпс1 * dпс1,

reпс =h0 * l0 * t0 Дe* dп,с1,

rdпс =h0 * l0 * t0 * eпс0 *Дd,

r1 - r0 = rh +rl +rt +reпс +rdпс .

Окреме місце в запропонованій методології статистичного дослідження ефективності видів економічної діяльності присвячено аналізу інтенсифікації виробництва. Як показник інтенсифікації виробництва використана частка приросту за рахунок інтенсивних факторів, а саме продуктивності праці, капітало- та матеріаловіддачі в загальному прирості ефекту. Зроблені за цією методикою розрахунки показали, що процес інтенсифікації видів економічної діяльності відбувається досить повільно. Це свідчить про низький рівень використання ресурсів, використання застарілого обладнання та малоефективних технологій.

Для оцінки інтенсифікації може бути використана також виробнича функція, яка відображає залежність обсягу та динаміки економічного ефекту від обсягу та динаміки факторів виробництва К (проміжне споживання та споживання основного капіталу) і L (оплата праці робітників). Сформульовані характеристики інтенсивного, екстенсивного розвитку та зменшення сумарної ефективності і порушення нормальних умов функціонування економіки.

У розділі 3 "Структурна політика в забезпеченні зростання економічної ефективності суспільного виробництва" сформульовано сутність, завдання, принципи та розроблені методичні положення по статистичному забезпеченню управління ефективністю структурної політики. До них відносяться:

·

адаптований механізм індексного аналізу;

·

модель аналізу пропорційності та збалансованості розвитку видів економічної діяльності;

·

методика побудови узагальнюючого показника ефективності.

Використана система індексів середніх величин показала, що за період з 1998 по 1999 р.р. середній рівень ефективності збільшився на 5,3%, в тому числі за рахунок зростання ефективності окремих видів діяльності на 3,3% та за рахунок структурних зрушень по видах діяльності на 1,9%.

Запропонована методологія дослідження ефективності включає обґрунтування підходів до аналізу пропорційності розподілу ефекту та поточних витрат за видами діяльності. У ході аналізу пропорційності за видами економічної діяльності можна виділити:

·

пропорції між економічним ефектом та загальним обсягом витрат чи окремими елементами витрат;

·

пропорції між окремими елементами поточних витрат та ресурсів.

Аналіз показав високу пропорційність розподілу економічного ефекту та обсягу витрат (коефіцієнт концентрації склав 12,2%).

Важливою складовою оцінки економічної ефективності видів діяльності є дослідження збалансованості пропорцій між складовими ефективності за видами економічної діяльності. Відповідний аналіз здійснено на основі показників: обсяг виробленої продукції - ВП, проміжне споживання - ПС, споживання основного капіталу - СОК, чисельність працюючих - ЧП. Згідно економічної нормалі, темпи зростання кінцевих результатів мають бути вищими за темпи зростання витрат та ресурсів, тобто

ІРП › ІПС › ІСОК › ІЧП

Викриття деформацій, розкритих в результаті аналізу пропорційності та збалансованості, є базою розробки управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності видів економічної діяльності.

Запропонована методологія дослідження передбачає здійснення рейтингової оцінки економічної ефективності видів діяльності на основі методу багатовимірної середньої. Розроблені і апробовані методичні положення по рейтинговій оцінці ефективності видів діяльності на підставі системи блок-показників, які включають в себе ефективність витрат праці, проміжного споживання, споживання основного капіталу. Усі види економічної діяльності були ранжовані в залежності від інтегральної оцінки економічної ефективності (рис.3).

Рис. 3. Рівень ефективності видів економічної діяльності за 1998-1999 р.р.

Результати дослідження окреслюють основні шляхи вдосконалення статистичного забезпечення управління ефективністю видів економічної діяльністю за наступними напрямками:

·

оцінка функціонування видів економічної діяльності статистичними методами на основі системи національних рахунків;

·

використання статистичних моделей та результатів статистичного аналізу в практиці прийняття управлінських рішень;

·

продовження досліджень в даному аспекті не тільки за видами діяльності, але й по секторах економіки;

·

підготовка управлінців в галузі використання статистичних методів дослідження економічної ефективності видів діяльності для обґрунтування та підтримки управлінських рішень.

Запропоновані в дисертаційній роботі моделі і методи можуть бути використані органами державного управління різних рівнів, а також потенційними інвесторами та іншими користувачами інформації.

ВИСНОВКИ

В дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі, що виявляється в побудові методології дослідження ефективності економіки в розподілі за видами економічної діяльності з врахуванням специфіки наявної інформації. Проведені в дисертації дослідження дають підставу для висновків щодо необхідності та шляхів побудови системи статистичного забезпечення управління ефективністю видів економічної діяльності, яка відповідає системі національних рахунків:

·

введення нової Класифікації видів економічної діяльності дозволило дослідити структуру економіки України за видами діяльності, що відповідає міжнародним стандартам, а також проаналізувати ефективність окремих видів діяльності;

·

теоретичні засади застосування статистичної методології для дослідження ефективності видів економічної діяльності ґрунтуються на тому, що масові процеси та явища, які формують види діяльності, утворюють множину статистичних сукупностей;

·

розроблені методологічні засади статистичного забезпечення управління ефективністю, визначена інформаційна база дослідження дозволили запропонувати систему статистичних показників та методів оцінки ефективності видів економічної діяльності для забезпечення потреб на різних рівнях управління;

·

важливою передумовою підвищення економічного ефекту є заходи по забезпеченню зростання економічної ефективності, які можуть базуватися на результатах запропонованої методики факторного аналізу динаміки ефективності видів економічної діяльності та оцінці інтенсифікації їх розвитку;

·

доведена необхідність використання статистичних методів та прийомів для оцінки ефективності структурної політики;

·

апробована методика індексного аналізу середнього рівня ефективності в розподілі за видами та сферами економічної діяльності держави дозволила оцінити вплив на середній рівень ефективності структурних зрушень в розподілі економіки;

·

розроблені методичні положення по аналізу пропорційності та збалансованості економічної ефективності видів діяльності, можуть бути враховані при розробці соціально-економічних програм розвитку країни та заходів по регулюванню пропорційності розподілу матеріальних ресурсів між видами діяльності;

·

запропоновані та апробовані методичні положення по побудові рейтингу видів економічної діяльності дозволили провести порівняльний аналіз ефективності видів діяльності;

·

розроблені пропозиції щодо подальшого вдосконалення статистичного забезпечення управління ефективністю видів економічної діяльності можуть бути використані для підвищення ефективності управління на різних рівнях;

·

розроблені методичні положення по використанню результатів статистичного дослідження підвищать ступінь обґрунтованості управлінських рішень.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗДОБУВАЧА ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1.

Іщук Я.В. Аналіз ефективності видів економічної діяльності //Економіка: проблеми теорії і практики: Зб. наук. пр. - Вип. 106. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. - С.15-22. -0,3 д.а.

2.

Іщук Я.В. Економічна сутність видів економічної діяльності та завдання їх статистичного вивчення // Економіка та підприємництво: Зб. наук. пр. молодих вчених та аспірантів. - Вип.7. - К.:КНЕУ, 2001. - С.265-275. - 0,59 д.а.

3.

Іщук Я.В. Статистичні методи дослідження ефективності структурної політики в розподілі за видами економічної діяльності //Економіка: проблеми теорії і практики: Зб. наук. пр. - Вип. 93. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2001. - С. 86-90. -0,2 д.а.

4.

Іщук Я.В. Інтегральна оцінка економічної ефективності видів економічної діяльності // Економіка: проблеми теорії і практики: Зб. наук. пр. - Вип. 133. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. - С. 162-171. -0,38 д.а.

5.

в інших виданнях:

1.

Іщук Я.В. Статистичні методи дослідження ефективності структурної політики в розподілі за видами економічної діяльності // Матеріали Першої всеукраїнської науково-практичної конф. "Україна наукова 2001". - Том 2. Економічні науки. - Дніпропетровськ: Наука і освіта. - 2001. - С. 23-25. - 0,1 д.а.

2.

Іщук Я.В. Економічний розвиток регіону-основа інвестиційної привабливості // Труди всеукраїнської наукової конф. "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання". - Частина 1. - Донецьк: ДонНУ. - 2000. - С. 156-158. - 0,16 д.а.

АНОТАЦІЯ

Іщук Я.В. Статистичне забезпечення дослідження ефективності видів економічної діяльності. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.01 - Статистика, Київський національний економічний університет, Київ, 2002.

Дисертація містить методологічні засади побудови та впровадження в практику системи статистичного забезпечення управління ефективністю видів економічної діяльності.

Розроблена методологія статистичного дослідження економічного ефекту, витрат, економічної ефективності видів економічної діяльності. Запропоновані методологічні засади оцінки ефективності структурної політики держави. В основу відповідних методичних положень покладено комплекс статистичних моделей: факторного аналізу динаміки економічного ефекту та ефективності; аналізу абсолютної та відносної економії витрат; індексного аналізу середнього рівня ефективності в розподілі за видами та сферами діяльності, аналізу пропорційності та збалансованості розподілу ресурсів, поточних витрат та економічного ефекту, інтегральної оцінки економічної ефективності видів діяльності.

Запровадження системи статистичного забезпечення дозволить комплексно вирішувати проблеми обґрунтування управлінських рішень та контролювати їх виконання з метою підвищення ефективності видів економічної діяльності.

Ключові слова: вид економічної діяльності, економічна ефективність, статистичне забезпечення управління, структурна політика, пропорційність, збалансованість.

АННОТАЦИЯ

Ищук Я.В. Статистическое обеспечение исследования эффективности видов экономической деятельности. Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.01 - Статистика. - Киевский национальный экономический университет, Киев, 2002.

Диссертация содержит методологические подходы к построению и внедрению в практику системы статистического обеспечения управления эффективностью видов экономической деятельности. Обоснована необходимость создания статистического обеспечения, как базы принятия решений на разных уровнях управления.

Разработаны методические положения по анализу объема и структуры экономического эффекта, затрат и экономической эффективности видов деятельности. В частности:

-

разработана методика факторного анализа динамики экономического эффекта под влиянием изменения уровня экономической эффективности и затрат производства;

-

разработаны положения по оценке абсолютной и относительной экономии как ресурсов, так и текущих затрат;

-

сформулированы сущность и задачи статистического обеспечения исследования экономической эффективности;

-

предложена система обобщающих и частичных показателей эффективности;

-

разработаны методические положения по факторному анализу уровня экономической эффективности.

Особое место в работе занимает анализ интенсификации. Как показатель интенсификации используется удельный вес прироста эффекта за счет интенсивных факторов в общем приросте эффекта. Также предложено использование производственной функции для оценки процесса интенсификации, которая описывает зависимость экономического эффекта от объема и динамики факторов производства.

Сформулирована сущность и задачи статистического исследования эффективности структурной политики государства. Разработаны методические положения по статистическому обеспечению управления.

Предложены методические подходы к анализу среднего уровня эффективности в целом по экономике. С использованием индексного метода определено влияние на динамику среднего уровня эффективности таких факторов, как изменения уровня эффективности в каждом отдельном виде деятельности и изменения распределения совокупных затрат между видами и сферами экономической деятельности.

Разработана система статистического обеспечения оценки пропорциональности и сбалансированности экономической эффективности, что позволит учитывать результаты анализа при разработке социально-экономических программ развития страны и мероприятий по регулированию распределения материальных ресурсов между видами экономической деятельности.

Разработана и апробирована система показателей рейтинговой оценки экономической эффективности на основе метода многомерной средней

Предложена методика принятия управленческих решений на разных уровнях управления на основе результатов статистического исследования. Эффективности видов экономической деятельности.

Результаты исследования позволяют определить следующие направления совершенствования управления экономической эффективностью на основе использования статистической методологии:

·

оценка функционирования видов экономической деятельности статистическими методами на основе системы национальных счетов;

·

принятие управленческих решений на основе использование статистических моделей и результатов статистического анализа в практике ;

·

проведение исследований экономической эффективности не только по видам деятельности, но и по секторам экономики.

·

подготовка специалистов для использования статистических методов оценки экономической эффективности видов деятельности для обоснования и поддержки управленческих решений.

Предложенные в диссертационной работе модели и методы могут быть использованы органами государственного управления разных уровней, а также потенциальными инвесторами и другими пользователями информации.

Ключевые слова: вид экономической деятельности, экономическая эффективность, статистическое обеспечение управления, экономический эффект, ресурсы, текущие затраты, структурная политика, пропорциональность, сбалансированность.

ANNOTATION

Ischuk Y.V. Statistic securing of the research on efficiency of the types of economic activity. Manuscript.

Thesis for a scientific degree of the candidate of economical sciences in speciality 08.03.01. - Statistic. Kyiv National Economic University, Kyiv, 2002.

The thesis contains methodological approaches to formation and introduction into practice the system of statistic securing of the control over efficiency of the types of economic activity.

The methodology of statistic securing of economic effect, expenses, economic efficiency of the types of economic activity was worked out. The respective statistical models of factor analysis of the effect's dynamics and efficiency, proportionality and balance , evaluation of the rating of the types of economic activity were laid.

Use of the statistics securing shall permit to solve systematically the problems of substantiation of the control decisions and an accompaniment ode its implication with purpose of increase of the efficiency of the types of economic activity.

Key words: types of economic activity, economic efficiency, statistic securing of the control, economic effect, expenses, structural state policy, proportionality and balance.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕЛЕКТРОГАЛЬВАНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТКАНИН ПОРОЖНИНИ РОТА У ХВОРИХ З ПЕРЕЛОМАМИ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ, ЛІКОВАНИХ КОНСЕРВАТИВНИМ МЕТОДОМ - Автореферат - 24 Стр.
Вплив громадсько-політичної та літературної діяльності Уласа Самчука на розвиток української національної свідомості (1920-і-1990-і роки) - Автореферат - 30 Стр.
ВПЛИВ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ НА ФІНАНСОВУ СТАБІЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВИКОМЕРЦІЙНІ БАНКИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ У ДЕРЖАВІ - Автореферат - 40 Стр.
СЕМАНТИКА ХУДОЖНЬОГО СЛОВА В ПОЕЗІЇ 80-90 РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ (На матеріалі творів молодих українських авторів) - Автореферат - 26 Стр.
АНТРОПОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ХРИСТИЯНСЬКОГО ПРОПОВІДУВАННЯ - Автореферат - 26 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ГОТОВНОСТІ ДИРЕКТОРА ШКОЛИ ДО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ОСВІТИ - Автореферат - 34 Стр.
НАРОДНА ПІСЕННІСТЬ ПОКУТТЯ: ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ - Автореферат - 20 Стр.