У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ ДРУКАРСТВА

УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ ДРУКАРСТВА

КУЛІК

Любомира Йосипівна

УДК 655.26:686.1.024:686.1.055.5:655.366.6

УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ

ОКАНТУВАННЯ КОРІНЦІВ КНИЖКОВИХ БЛОКІВ ПРИ НЕЗШИВНОМУ КЛЕЙОВОМУ СКРІПЛЕННІ

05.05.01 - Машини і процеси поліграфічного виробництва

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Л Ь В І В – 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Українській академії друкарства

Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник:

кандидат технічних наук, доцент

Гавенко Світлана Федорівна

Українська академія друкарства, завідувач кафедри технології друкарсько-обробних процесів

Офіційні опоненти:

доктор технічних наук, професор Сеньківський Всеволод Миколайович,

Українська академія друкарства, завідувач кафедри прикладної математики та комп'ютерних інформаційних систем

кандидат технічних наук, Ткачук Микола Петрович,

начальник виробничої лабораторії ВАТ “Видавництво Київська правда”

Провідна установа:

Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут”, видавничо-поліграфічний факультет, Міністерство освіти і науки України, м. Київ

Захист відбудеться " 9 " 07. 2002 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д35.101.01 Української академії друкарства. 79020, м.Львів, вул. Підголоско, 19, зал засідання вченої ради.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Української академії друкарства (79008, м.Львів, вул. Підвальна, 17).

Автореферат розісланий " 6 " 06. 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Жидецький В.Ц.

Загальна характеристика роботи

актуальність теми. Для виготовлення книжкових видань у сучасній технології широко використовується незшивне клейове скріплення (НКС). Теоретичним аспектам технології НКС присвячені роботи Гавенко С.Ф., Загоруйка Й.Т., Іванової Т.С., Колбіної Є.Л., Конюхової І.І., Корнілова І.К., Рудницького М.Й. та ін., які не повністю розв'язали проблеми зміцнення корінцевої частини блока. Системотехнічний аналіз виявив, що книги НКС мають недостатню міцність скріплення аркушів у блоках, що спричиняє часткове руйнування корінця та випадання аркушів при їх використанні.

Для усунення вказаних недоліків проведено теоретичні та експериментальні дослідження з метою розробки нового методу окантування корінців блоків при НКС.

Науковою задачею є удосконалення технології окантування корінця книжкового блока з використанням технологічних варіантів приклеювання до нього окантувально-каптальної тасьми.

Актуальність роботи полягає у поліпшенні міцності корінцевої частини блока і збільшенні довговічності видання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалась у рамках госпдоговірної теми №970-97 “Розробка та впровадження комплексної системи, методів оцінки і забезпечення якості книжкової продукції", де автором досліджувалась якість скріплення книжкових блоків, у тому числі окантованих при незшивному клейовому скріпленні, та входила в перелік тематики УАД “Квалілогія книги”, тісно пов'язана з Державною програмою розвитку книговидання і преси України, затвердженою Указом Президента України №58/95 від 28 лютого 1995 р.,

Мета і задачі дослідження. Мета роботи полягає в розробленні та дослідженні технології окантування корінців книжкових блоків, виготовлених способом НКС окантувально-каптальною тасьмою, оптимізації технології та оцінюванні експлуатаційних показників готових видань.

З поставленої мети випливають такі задачі дослідження:–

аналіз особливостей процесу окантування корінців книжкових блоків у сучасній технології виготовлення видань способом НКС;–

розроблення та дослідження методу окантування корінців блоків при НКС;–

вивчення впливу фізико-механічних властивостей окантувальних матеріалів на міцність корінцевої частини блока;–

оптимізація параметрів технологічного процесу окантування корінців блоків;–

розроблення на основі експериментальних та аналітичних досліджень рекомендацій щодо окантування корінців блоків при виготовленні книг способом НКС.

Об'єктом дослідження є технологічний процес окантування корінців книжкових блоків окантувально-каптальною тасьмою при виготовленні видань способом НКС.

Предметом дослідження є технологічні параметри процесу окантування корінців блоків і явища, які забезпечують міцність їх скріплення.

Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети проведено математичне моделювання зміцнення корінцевої зони книжкових блоків, термомеханічний і оптично-мікроскопічний аналізи для визначення поведінки системи "клей - окантувальний матеріал" у процесі підвищення експлуа-таційних показників видань.

Експерименти проведено на макеті установки та машині НКС "Juniorbinder". Міцність готових видань визначено на тестері “Sigloch” та розривній машині "ZM-40". Опрацювання експери-ментальних даних здійснено за допомогою програмного забезпечення Maple.

Наукова новизна одержаних результатів при розв'язанні наукової задачі – удосконалення технології окантування корінців книжкових блоків – полягає в тому, що: –

розроблено новий метод окантування корінців книжкових блоків при виготовленні видань способом НКС, який передбачає технологічні варіанти приклеювання окантувально-каптальної тасьми до поверхні корінцевої частини для підвищення конструктивної та експлуатаційної міцності і забезпечення максимального кута розкриття блока;–

встановлено закономірності впливу фізико-механічних властивостей окантувальних матеріалів на міцність видань НКС;–

здійснено оптимізацію процесу окантування корінців книжкових блоків з врахуванням параметрів видань і виду окантувального матеріалу, що забезпечило збільшення міцності книжкових видань.

Практична цінність роботи полягає в створенні на основі наукових досліджень методу окантування корінців книжкових блоків окантувально-каптальною тасьмою (пріоритет розробки автора захищено патентом України № 24581А), що забезпечує поліпшення міцності скріплення та зменшення часткового руйнування корінця блока.

Використання удосконаленої технології окантування корінців блоків дозволяє застосовувати вставку книг НКС у твердій оправі, що розширює його технологічні можливості і збільшує довговічність видань при збереженні читабельності і міцності скріплення.

Особистий внесок здобувача – основні ідеї та наукові дослідження, які виносяться на захист, розроблені й отримані автором самостійно. У роботі [7] автору належать експериментальні дослідження з визначення показників читабельності книги через кут розкриття блока; у роботі [8] – участь у систематизації зібраного банку даних про ймовірність появи дефектів у процесі виготовлення книжкових видань; у роботах [9,12] – експериментальні дослідження міцності НКС видань; у роботі [13] – ідея розробки способу окантування корінця блока; у роботах [14,15] – апробація розроблених клеїв у технології окантування корінця блока; у роботі [16] – дослідження впливу виду окантувального матеріалу на експлуатаційні показники конструкції видання.

Апробація результатів роботи. Матеріали дисертаційної роботи оприлюднено автором на І, ІІ, ІІІ Міжнародних науково-практичних конференціях “Квалілогія книги” (Львів, 1996, 1998, 2000 рр.), І, ІІ,ІІІ Міжнародних конференціях “Комп'ютерні технології друкарства: алгоритми, сигнали, системи” (Львів, 1996,1998, 2000 рр.), 38-й конференції ДУП (Москва, 1998), щорічних звітних науково-технічних конференціях професорсько-викладацького складу УАД (1996 – 2002 рр.).

Публікації. За матеріалами дисертаційної роботи опубліковано 16 наукових праць і статей у наукових збірниках і журналах ( з них 6 одноосібно у фахових виданнях), тези доповідей – 1, отримано 4 патенти.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, 4 розділів, висновків і додатків, має загальний обсяг 176 сторінок. Містить 55 рисунків, 16 таблиць, 95 найменування у списку використаних літературних джерел.

ЗМІСТ РОБОТИ

У ВСТУПІ обгрунтовано актуальність роботи, сформульовано її мету та завдання, наведено дані про наукову новизну і практичну цінність, узагальнено результати апробації роботи.

У першому розділі проаналізовано традиційні технології окантування корінцевої частини книжкових блоків, виготовлених способом НКС, розроблено їх основні технологічні блок-схеми, зазначено переваги та недоліки.

Проведений аналіз виготовлення книжкової продукції обгрунтував доцільність і перспективність використання способів окантування корінців книжкових блоків, що забезпечує підвищення міцності і довговічності книжкових видань при НКС.

У другому розділі обгрунтовано вибір окантувальних матеріалів і методи визначення їх фізико-механічних і технологічних властивостей, розроблено метод окантування корінця блока на макеті установки, наведено методики дослідження експлуатаційних показників книг НКС з окантуванням корінця блока.

Детальний аналіз сучасного стану технологій виготовлення книг способом НКС зі зміцненням корінцевої частини книжкового блока дозволив здійснити вибір окантувальних матеріалів і розробити спосіб приєднання їх до корінця. Для досліджень вибиралися сорти паперу, які спеціалісти відносять до проблематичних з точки зору технології НКС, а саме: крейдований марки Galeri Art та офсетний Mega Matt. До складу цих паперів, яким властиве досить добре проклеювання, входять різноманітні наповнювачі, що утруднює глибину проникнення клею і сповільнює закріплення клейової плівки у їхній поверхні, внаслідок чого знижуються експлуатаційні показники книжкових видань. Тому для забезпечення надійності і довговічності книжкових блоків, скріплених за технологією НКС, їх корінці окантовували коленкором КОФ, крафт-папером Swan White і окантувально-каптальною тасьмою. Для приклеювання окантувальних матеріалів до корінців блока апробовані клеї: №1 – на основі ПВАД; №2 – на основі діізоціанатів; №3 – термоклей Jowaterm. Здатність клеїв до старіння та деструкції вивчали за допомогою термогравіметричного та диференційно-термічного аналізу на дериватографі ОД-2.

Дослідження деформаційних властивостей окантувальних матеріалів проводили на розривній (модернізованій) машині РМП-50 і фальцері ДФК. Для визначення напруження стиску і відносного видовження застосовували еластомір конструкції Я.І.Чехмана.

Структурні перетворення на границі "клей – окантувальний матеріал – папір" досліджували методом оптичної мікроскопії на мікроскопі МИ-8.

Запропоновано метод окантування книжкового блока, який передбачає нанесення клею на поверхню корінця, приклеювання до нього окантувально-каптальної тасьми з попередньо нанесеним попередньо клейовим шаром або без нього в трьох місцях: по краях і посередині. Заклеювання й окантування корінців блоків виконували на розробленому макеті.

Для дослідження зусилля виривання аркуша з книжкового блока (“Пулл-Тест”) та багатократного перегортання сторінок (“Флекс-Тест”) використовували тестер “Зіглох” (Німеччина).

Оптимізацію способів окантування книг НКС з метою забезпечення найбільшої міцності та довговічності книжкових блоків проводено з використанням програмного забезпечення Maple. На основі експериментальних досліджень розроблено й апробовано лінійні моделі

, (1)

де А, В, С, D – параметри моделі;

jт (Тбл) – функція, яка описує залежність розривних зусиль від товщини блока Тбл;

j(Z) – функція, яка описує залежність розривних зусиль від напряму прикладених зусиль (поздовжніх чи поперечних) Z;

jv(V) – функція, яка описує залежність розривних зусиль від допустимого видовження (поздовжнього чи поперечного) V.

Визначені похибки в дослідженнях і кількість паралельних дослідів гарантують надійність і достовірність результатів.

У третьому розділі виявлено та досліджено вплив фізико-механічних і технологічних властивостей окантувальних матеріалів на процес окантування корінців блоків та їх взаємозв'язок з експлуатаційними показниками видань НКС.

Проведений термогравіметричний аналіз досліджуваних клеїв дозволив виявити вплив температурних режимів на початок деструкційних процесів і обгрунтував доцільність їх використання для приклеювання окантувальної тасьми до корінцевої частини блока.

Відносне видовження плівок досліджуваних клеїв забезпечує розкриття книжкового блока на кут, наближений до 1800, без руйнування плівки в корінцевій частині. Однак при збільшенні товщини плівки міцність склеювання корінця блока зменшується. Так, для клею № 1 при збільшенні товщини плівки від 0,3 до 0,8 мм міцність зменшується на 5 – 7%. Очевидно, це пов'язано з появою тангенціальних пружних деформацій, які виникають у клейовій плівці через висихання клейового шару.

Дослідження окантувально-каптальної тасьми методом оптичної мікроскопії (рис.1) показали, що її волокна, переплітаючись під кутом 450, утворюють структуровану форму комірок і заглибин, які рівномірно заповнюються клеєм. Структурні переплетення окантувально-каптальної тасьми сприяють утворенню міцних зв'язків у системі "папір – клей – окантувальний матеріал", надійно зміцнюючи корінцеву частину блока.

Рис. 1. Оптична мікроскопія структури окантувально-каптальної тасьми:

1 - без нанесеного клейового шару;

2 - з нанесеним клейовим шаром №3;

а - до руйнування;

б - після руйнування

Нанесення клею №3 на окантувальні матеріали поліпшує деформаційні властивості і зумовлює збільшення абсолютної величини їх відносного видовження (рис.2), що пояснюється позитивним впливом адгезійних і деформаційно-міцнісних властивостей досліджуваних клеїв.

Рис. 2. Зміна деформаційних властивостей окантувальних матеріалів з нанесеним клеєм №3 завтовшки 3 мкм при одновісьному розтягу:

1 – крафт-папір Swan White;

2 – коленкор КОФ;

3 – окантувально-каптальна тасьма

Дослідження показали, що міцність окантувальних матеріалів (за кількістю подвійних перегортань) у поздовжньому напрямі більша, ніж у поперечному, і до початку руйнування своєї структури коленкор КОФ витримує 2680 перегортань; крафт-папір Swan White – 2490; окантувально-каптальна тасьма – понад 3000. Встановлено, що окантувальні матеріали характеризуються великою залишковою деформацією, тобто мають усадку 1,5 – 2%, у результаті чого підвищується міцність книг НКС та їх розкриття на відповідний кут без утворення тріщин у клейових плівках. Виявлено, що суттєвий вплив на величину розколу корінця блока мають кут розкриття книги, структура і фізико-механічні властивості окантувального матеріалу, технологічні параметри клеїв та їх оптимальна товщина (табл.1).

Таблиця 1

Залежність величини розколу блока від виду і товщини корінцевого матеріалу та клейової плівки при розкриванні на 1800

Окантувальний матеріал Товщина окантувального матеріалу, мм № клею Товщина клейової плівки, мм Величина розколу блока, мм

Коленкор КОФ 0,20 1 2 3 0,15 0,70 0,68 0,72

Крафт-папір Swan White 0,15 1 2 3 0,15 0,62 0,60 0,66

Окантувально-каптальна тасьма 0,04 1 2 3 0,15 0,55 0,45 0,58

Досліджено, що на експлуатаційні показники видань впливають способи окантування корінців книжкових блоків: з використанням матеріалів без клейового шару та з попередньо нанесеним клейовим шаром. Останній забезпечує дещо більшу міцність скріплення, ніж попередній, що пояснюється підвищенням адгезії проклеєного окантувального матеріалу до поверхні корінця. Виявлено, що зі збільшенням товщини книжкового блока і навантаження на корінець кількість перегортань сторінок до появи тріщини в клейовій плівці корінця різко спадає. Найхарактернішою ця закономірність є для блоків, виготовлених з офсетного паперу, скріплених клеєм №1 й окантованих окантувально-каптальною тасьмою (кількість перегортань зменшується на 45%); на 36% – для блоків, окантованих коленкором КОФ, і на 66% – для блоків, окантованих крафт-папером Swan White. За змінними показниками міцності: зусиллям виривання аркуша з блока, виготовленого з офсетного (а) і крейдованого (б) паперів та скріпленого клеєм №2, та зусиллям розриву книжкового блока, окантованого окантувально-каптальною тасьмою (з клейовим шаром і без нього), досліджувані об'єкти можна подати у вигляді наступних рядів, де Р2> P1> P3; Q2> Q1> Q3:

а) Р, Н/см : 16,8 > 15,2 > 13,8; 16,0 > 12,2 > 10,0

Q, kН/м : 2,8 > 2,72 > 2,60; 2,72 > 2,58 > 2,41

б) Р, Н/см : 15,8 > 15,0 > 13,6; 12,3 > 10,9 > 9,2

Q, kН/м : 2,77 > 2,65 > 2,50; 2,42 > 2,40 > 2,36.

Графічні залежності (рис.3) зусилля виривання аркуша з блока (1) та розрив книжкового блока (2), виготовленого з офсетного (а) і крейдованого (б) паперів та скріпленого клеєм №2, показують, що зі збільшенням товщини блока експлуатаційні показники видань знижуються, причому найменше це характерно для блоків, окантованих капроновою тасьмою, що, очевидно, пов'язано з її фізико-механічними властивостями.

Рис. 3. Залежність зусилля виривання аркуша з блока (1) та розриву книжкового блока (2), виготовленого з офсетного (а) і крейдованого (б) паперів, попередньо скріпленого клеєм №2 і зміцненого окантувально-каптальною тасьмою (І), коленкором КОФ (ІІ) та крафт-папером Swan White (ІІІ) з нанесеним клейовим шаром від товщини блока

У четвертому розділі визначено оптимальні параметри процесу окантування книжкових блоків, попередньо скріплених клеєм, щодо витримуваних зусиль розриву та виривання аркуша, виявлено закономірності впливу навантажень на блоки, виготовлені з паперу різних сортів та зміцнених окантувальними матеріалами, на експлуатаційні показники видань, здійснено техніко-економічний аналіз способів окантування корінців книжкових блоків.

Отримані в результаті експериментальних досліджень оптимізаційні моделі розривних зусиль блоків, наведені в табл.2, виявили, що найбільшу міцність мають блоки, виготовлені з офсетного паперу Mega Matt та окантовані окантувально-каптальною тасьмою. Так, зусилля виривання аркуша з блока становить 16,8 Н/см, а розриву книжкового блока – 2,8 кН/см. Оптимізація процесу окантування корінців книжкових блоків різними зміцнювальними матеріалами показала адекватність розроблених моделей і доцільність зміцнення корінцевої зони з метою підвищення довговічності видання.

Таблиця 2

Оптимізація моделі розривних зусиль

Папір для вигот. кн. блоків Вид окант. матер. Напрям розкро- ювання Оптимізаційні моделі розривних зусиль Середн.- Квадр. Відхил., s

Офсетний Тасьма коф. крафт. попер. Qh (Тбл, Zh, Vh) = 2,43354 - 0,14133 Ч Тбл + +0,17973 Ч Zh - 0,14132 Ч Vh 0,081

Тасьма коф. крафт. позд. Q1 (Тбл, Z1, V1) = 2,73061 - 0,12533 Ч Тбл + +0,049295 Ч Z1 - 0,215662 Ч V1 0,078

Тасьма коф. крафт. попер. Ph (Тбл, Zh, Vh) = 9,58911 - 0,44295 Ч Тбл + +1,092303 Ч Zh - 0,50595 Ч Vh 0,27

Тасьма коф. крафт. позд. P1 (Тбл, Z1, V1) = 8,6171 - 0,444857 Ч Тбл + +0,489829 Ч Z1 - 0,167083 Ч V1 0,49

Крейдо-ваний Тасьма коф. крафт. попер. Qh (Тбл, Zh, Vh) = -1,99266 - 0,13619 Ч Тбл + +0,13757 Ч Zh - 0,07073 Ч Vh 0,067

Тасьма коф. крафт. позд. Qh (Тбл, Zh, Vh) = 2.0591 - 0,12962 Ч Тбл + +0,05525 Ч Zh - 0,0771 Ч Vh 0,081

Тасьма коф. крафт. попер. Ph (Тбл, Zh, Vh) = 11,83287 - 0,48666 Ч Тбл +2,069135 Ч Zh - 2,06997 Ч Vh 0,59

Тасьма коф. крафт. позд. P1 (Тбл, Z1, V1) = 22,91415 - 0,4321 Ч Тбл + +0,3011021505 Ч Z1 - 5,2234 Ч V1 0,16

Проведений техніко-економічний аналіз методу окантування корінців книжкових блоків показав ефективність у ролі окантувального матеріалу окантувально-каптальної тасьми.

У ДОДАТКАХ наведено програми розрахунків з оптимізації технології окантування корінців книжкових блоків, акти виробничих випробувань і технологічні інструкції на процеси виготовлення книжкових блоків способом НКС з окантуванням корінця.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі розв'язано наукову задачу удосконалення технології окантування корінців книжкових блоків, при цьому отримано такі результати:

1. На основі системотехнічного аналізу виявлено особливості технологічних схем окантування корінців книжкових блоків, скріплених способом НКС, описано їх переваги і недоліки, вибрано оптимальні варіанти, які забезпечують міцність і довговічність видань.

2. Розроблено новий метод окантування корінців книжкових блоків при виготовленні видань способом НКС, який апробовано на створеному макеті.

3. Досліджено вплив фізико-механічних властивостей клеїв на деформаційні характеристики окантувальних матеріалів. Виявлено позитивний вплив попереднього нанесення клейового шару завтовшки 0,1 – 0,3 мм на фізико-механічні характеристики окантувального матеріалу, у результаті чого поліпшилися його адгезія до паперу і міцність скріплення блока.

4. Оптичною мікроскопією досліджено рівномірність заповнення клеями комірок, утворених переплетеннями волокон у структурі окантувальних матеріалів, залежно від товщини клейового шару і його природи. Так збільшення товщини шару до 0,3 мм приводить до більш рівномірності заповнення клеями комірок окантувального матеріалу.

5. Виявлено залежність експлуатаційних показників видань від маси клею на корінці книжкового блока. Доведено, що зі збільшенням маси клею на корінці блока до 0,6 кг/м2, міцність скріплення блока, виготовленого з офсетного паперу, спочатку зростає до 1,75 кН/м, а потім різко спадає до 1,2 кН/м, а для блоків, виготовлених з крейдованого паперу, відповідно 1,49 і 1,1 кН/м.

6. Встановлено, що на величину розколу книжкового блока впливають товщина і фізико-механічні властивості окантувальних матеріалів, причому зі збільшенням їх товщини зростає величина розколу і погіршується кут розкриття книжкового блока. Досліджено, що із зростанням деформації розтягу окантувальних матеріалів збільшується кількість перегортань сторінок, а отже, і довговічність видань.

7. Здійснено оптимізацію процесу окантування книжкового блока за методом найменших квадратів з використанням програмного забезпечення Maplе і врахування оптимальних експлуатаційних показників видань (міцності скріплення і зусиль виривання аркуша з блока,товщини книжкового блока). Аналіз отриманих оптимізаційних моделей розривних зусиль показав їх адекватність.

8. Проведеним техніко-економічним аналізом доведено ефективність використання окантувально-каптальної тасьми для удосконалення технології окантування корінців книжкових блоків, яка при впровадженні у виробництво складає 198,49 грн. При цьому зусилля виривання аркуша з блока, виготовленого з офсетного паперу, складає 16,8 Н/см, з крейдованого – 15,8 H/см, а зусилля розриву цих книжкових блоків становить, відповідно, 2,8 і 2,72 кН/м.

Основні положення дисертації викладені в роботах:

1. Кулік Л. Й. Оптимізація клейового безшвейного скріплення // Комп'ютерні технології друкарства: алгоритми, сигнали, системи. – Львів: УАД, 1998. – С.172 – 173.

2. Кулік Л.Й. Оцінювання якості книг КБС з використанням кваліметричних шкал // Квалілогія книги. – Львів: НВП Мета, 1998. – С.106.

3. Кулік Л.Й. Дослідження кінетики висушування корінців книжкових блоків // Комп'ютерні технології друкарства: алгоритми, сигнали, системи. – Львів: УАД, 2000. №5. – С.81 – 82.

4. Кулік Л.Й. Шляхи підвищення якості книг НКС //Квалілогія книги. –Львів: НВП Мета, 2000. –Вип.3. – С. 150 – 152.

5. Кулік Л.Й. Дослідження експлуатаційних показників книг клейового незшивного скріплення // Поліграфія і видавнича справа. –Львів: УАД, 1999. – №35. –С.180 – 182.

6. Кулік Л.Й. Вплив технології брошурувально-палітурних процесів на розміри корінцевого поля в книжкових виданнях //Наукові записки.– Львів: УАД, 1999. – Вип.1. – С.39 – 40.

7. Корнілов І.К., Кулік Л.Й. Розкриття книги – показник якості // Поліграфія і видавнича справа. –Львів: УАД, 1997. – №32. – С.41 – 42.

8. Гавенко С.Ф., Кулік Л.Й., Босак І.П. Деякі аспекти моделювання процесів виробництва і контролю якості поліграфічної продукції // Поліграфія і видавнича справа. – Львів: УАД, 1997. – №32. – С.34– 35.

9. Конюхова І.І., Кулік Л.Й., Мартинюк М.С. Дослідження міцності клейового безшвейного скріплення книжкових блоків // Поліграфія і видавнича справа. – Львів: УАД, 1998. – №34. – С.75 – 77.

10.Кулик Л.И. Влияние магнитного поля на технологические свойства вододисперсионных клеев для безшвейного скрепления //Научно-технический инф. сборник: полиграф. пром-сть. – М.: Информпечать– 1998. – Вып. 5. – С.24-25.

11. Кулик Л.И. Исследование деформационно-прочностных и адгезионных показателей термоклеев для КБС //Тезисы выступ. 38-й научно-техн. конф. проф. – преп. состава, научных сотрудников и аспирантов. – Москва: МГАП, 1998. – С.81.

12. Пат. 29977 Україна, В 42 Д1/00. Спосіб безшовного скріплення книжкового блока. Гавенко С.Ф., Кулік Л.Й., Мартинюк М.С. - №97115627; Заявл.24.11.97; Опубл. 15.11.00; Бюл. №6-ІІ. – 2 с.

13. Пат. 24581 Україна, В 42 С5/00. Спосіб окантування корінця книжкових блоків. Гавенко С.Ф., Кулік Л.Й., Мартинюк М.С., Конюхова І.І. – №97062975; Заявл.23.06.97; Опубл. 30.10.98; Бюл. №5.– 1 с.

14.Пат. 23632 Україна, В 42 С 9/00. Клейова композиція. Гавенко С.Ф., Кулік Л.Й., Куриляк О.М., Федорова В.О., Ткачук В.О. - №96124558; Заявл.05.12.96; Опубл. 31.08.98; Бюл. №4.– 2 с.

15.Пат. 23330 Україна, В 42 С 9/00. Клейова композиція. Конюхова І.І., Гавенко С.Ф., Кулік Л.Й. - №96041608; Заявл.23.04.96; Опубл. 31.08.98; Бюл. №4. – 3 с.

16. С.Гавенко, Л.Кулік, М.Мартинюк. Конструкція книги. – Л.: Фенікс, 1999.–136с.

АНОТАЦІЯ

Кулік Л.Й. Удосконалення технології окантування корінців книжкових блоків при незшивному клейовому скріпленні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.05.01 – “Машини і процеси поліграфічного виробництва”. –Українська академія друкарства, 2002 р.

У дисертаційній роботі проаналізовано сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку технології окантування корінців книжкових блоків, показана необхідність дослідження, моделювання й оптимізації параметрів процесу виготовлення книг способом НКС з окантуванням корінців блоків.

На основі проведених досліджень виявлено вплив технологічних властивостей і фізико-механічних характеристик окантувальних матеріалів на процес окантування корінців книжкових блоків та експлуатаційні показники видань НКС.

Проведено аналіз особливостей сучасних технологій виготов-лення видань з використанням способів окантування їх корінців, встановлено закономірності розробленого нового методу оканту-вання корінців книжкових блоків при НКС, який підвищує міцність і довговічність книжкових видань.

Здійснена математична обробка щодо оптимізації технології окантування корінців книжкових блоків, що дозволяє поліпшити експлуатаційні характеристики книжкових видань.

Результати лабораторних досліджень підтверджені виробничими випробуваннями та економічними розрахунками.

Ключові слова: незшивне клейове скріплення, брошурувально-палітурний процес, книжковий блок, окантувальний матеріал, клеї.

Кулик Л.И. Усовершенствование технологии окантовки корешков книжных блоков при клеевом скреплении. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.05.01 – “Машины и процессы полиграфи-ческого производства”. – Украинская академия печати. Львов, 2002 г.

В диссертационной работе проанализировано современное состояние, проблемы и перспективы развития технологии изготов-ления окантованных книжных блоков, показана необходимость исследований, моделирования и оптимизации технологии.

На основании проведенных исследований выявлено влияние технологических свойств и физико-механических характеристик окантовочных материалов на процесс окантовки книжных блоков и эксплуатационные показатели изданий клеевого скрепления. Проведен анализ особенностей современных технологий изготов-ления изданий с использованием способов окантовки корешков книжных блоков; исследован новый метод окантовки, который улучшает прочность и долговечность книжных изданий.

Разработаны блок-схемы технологии изготовления книжных блоков с их окантовкой – с предварительно нанесенным клеевым слоем на окантовочные материалы (первый вариант) и без нанесения клеевого слоя (второй вариант). Разработан макет установки для окантовки книжных блоков окантовально-каптальной тесьмой для вышеназванных способов окантовки.

В результате математической обработки получены модели в виде уравнений, осуществлена оптимизация технологии окантовки корешков книжных блоков, что позволяет улучшить эксплуатационные показатели книжных изданий.

Проведенные лабораторные исследования способов окантовки книжных блоков подтверждены производственными испытаниями и экономическими расчетами, которые свидетельствуют об эффективности технологии изготовления окантованных книжных изданий.

Ключевые слова: клеевое скрепление, брошюровочно-пере-плетные процессы, книжный блок, окантовочные материалы, клеи.

L. Kulik. Improvement of Technology of Counterfoils Edging of Book Unito With Glue Binding. - Manuscript.

The thesis on competition of a scientific degree of candidate of engineering sciece on the speciality 05.05.01 – “Machines and Processes of Printing Production”. - Ukrainian Academy of Printing. Lviv, 2002.

The thesis analyses the modern condition, problems and prospects for the development of production process of counterfoil edging of book units and the necessity of research, modelling and optimization of technology.

The influence of technological processes of glues properties and physical and mechanical characteristics of edging materials on counterfoil edging process of book units and the performance characteristics of editions with glue binding. The analysis of modern technology peculiarities of book production using counterfoil edging of book units has been done; the way of edging which improves strength and durability of editions has been investigated and patented.

The flowcharts has been worked out of book units production technology with edging by means of preliminary deposition of a glue layer on edging material – the first variant; without the glue layer deposition – the second variant. An installation for book units edging by a braid tape for abovementioned edging methods has been designed.

As a resuld of mathematical processing the models in the form of equations lave been obtained, the optimization of technology of counterfoil edging og book units has been carried out, what allows to improve the performance parameters of book editions.

The conducted laboratory investigations of ways of book units edging are confirmed by production-line testings and economical calculations which prove efficiency of production technology of book issues.

Keywords: glue binding, binding and stitching processes, book unit, edging materials, glues.

 

 

Здобувач Кулік Л.Й.

Підписано до друку 29.04.2002 р. Формат 60х841/16 .

Обсяг 0,93 друк. арк. Зам. 205. Тираж 100 прим.

Друк на різографі. Віддруковано ПП Марусич М.М.

м.Львів, пл.Кн.Осмомисла, 5






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СИМУЛЬТАННІ ЛАПАРОСКОПІЧНІ ОПЕРАЦІЇ ПРИ ЖОВЧНОКАМ'ЯНІЙ ХВОРОБІ В ПОЄДНАННІ З ХІРУРГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ ВНУТРІШНІХ ЖІНОЧИХ СТАТЕВИХ ОРГАНІВ - Автореферат - 23 Стр.
ДОННІ ВІДКЛАДИ ВЕРХНЬО-СЕРЕДНЬОЇ ЧАСТИНИ р. ДНІСТЕР (еколого-геохімічний аспект) - Автореферат - 30 Стр.
РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ СУМІШЕЙ СУХИХ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЕМУЛЬСІЙНИХ СОУСІВ - Автореферат - 26 Стр.
ІНТЕГРОВАНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ МАТЕРІАЛІВ ГЕОФІЗИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НАФТОГАЗОВИХ СВЕРДЛОВИН - Автореферат - 58 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ ТА ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ МОДИФІКОВАНИХ СТРУКТУР НА ОСНОВІ СКЛОПОДІБНИХ ХАЛЬКОГЕНІДІВ ГЕРМАНІЯ - Автореферат - 22 Стр.
ЛАПАРОСКОПІЧНА ХІРУРГІЯ ТОВСТОЇ КИШКИ - Автореферат - 56 Стр.
УДОСКОНАЛЮВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ РЕЖИМІВ РОБОТИ ТА КОНСТРУКТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ МЕХАНІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ СТАНІВ ДЛЯ ХОЛОДНОЇ ПОЛИСТОВОЇ ПРОКАТКИ - Автореферат - 28 Стр.