У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

Курман Олександр Васильович

УДК 343.98

МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ

ШАХРАЙСТВА З ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ

Спеціальність: 12.00.09 – кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків – 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі криміналістики Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник | доктор юридичних наук, професор

Шепітько Валерій Юрійович,

аціональна юридична академія

України імені Ярослава Мудрого,

завідувач кафедри криміналістики,

член-кореспондент АПрН України

Офіційні опоненти:

- доктор юридичних наук, професор Бахін Володимир Петрович, Академія державної податкової служби України, професор кафедри кримінального права, кримінального процесу та криміналістики

- доктор юридичних наук, професор Аленін Юрій Павлович, Одеська національна юридична академія, завідувач кафедри кримінального процесу

Провідна установа – Національна академія внутрішніх справ України, кафедра криміналістики, Міністерство внутрішніх справ України, м. Київ

Захист відбудеться 26 червня 2002 р. о 9.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.086.01 в Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого (61024,
м. Харків, вул. Пушкінська, 77)

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого (61024, м. Харків, вул. Пушкінська, 77)

Автореферат розісланий 24 травня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Битяк Ю.П.

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Особливістю дисертаційного дослідження є розробка теоретичних основ розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами, побудова методики розслідування даного виду злочинів. Відсутність криміналістичної методики, складність розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами обумовили обрання теми наукового дослідження.

Актуальність теми. Сучасний етап розвитку державності в Україні характеризується серйозними труднощами на шляху становлення ринкових відносин в економіці країни. Особливу роль у переході до ринкових відносин відіграє кредитно-фінансова система, яка покликана служити стабілізатором господарських процесів за рахунок здійснення міжрегіонального та міжгалузевого перерозподілу грошового капіталу. Широке впровадження в господарські відносини операцій з кредитування є однією з умов нормального розвитку економіки держави. Однак корінні зміни у роботі банківської системи, послаблення державного контролю та цілий ряд інших причин соціального і правового характеру призвели до появи нових, раніше невідомих, суспільно небезпечних форм економічної поведінки. Особливе місце серед них займає шахрайство з фінансовими ресурсами.

Розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами пов’язано із значним обсягом роботи, специфічністю умов розслідування, необхідністю проведення комплексів оперативно-розшукових заходів та слідчих дій. Однак, як показує практика, оперативні та слідчі працівники не завжди володіють необхідними знаннями для успішного виявлення і розслідування даного виду злочинів. Відсутність упорядкованих, систематизованих відомостей про особливості розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами також не сприяє ефективній боротьбі з даним видом злочинів. У той же час злочинці, які вчинюють даний злочин, як правило, добре орієнтуються у банківському, податковому законодавстві, мають пізнання в бухгалтерському обліку й особливостях зовнішньоекономічної діяльності, крім того, існують корупційні зв’язки з банківськими працівниками, державними службовцями різних рівній – все це дозволяє приховувати злочинну діяльність і чинити протидію розслідуванню.

На сьогодні питання розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами не знайшли достатніх розробок в криміналістичній теорії. Тому виникла необхідність у проведенні наукового дослідження, пов’язаного з проблемами боротьби із шахрайством з фінансовими ресурсами, розробкою його криміналістичної характеристики, побудовою методики розслідування даного виду злочинів і наданні практичних рекомендацій працівникам правоохоронних органів.

Викладені обставини, а також відсутність належного опрацювання даних проблем у криміналістиці обумовили вибір та актуальність теми наукового дослідження.

2

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана згідно з планом наукових досліджень кафедри криміналістики Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого і є складовою частиною цільової комплексної програми “Проблеми вдосконалення організації і діяльності суду та правоохоронних органів в умовах формування соціальної правової демократичної держави” (номер держреєстрації 0186. 0. 099031).

Мета і задачі дослідження. В дисертації поставлено за мету на підставі вивчення, аналізу та узагальнення судово-слідчої практики розробити методику розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами.

Відповідно до поставленої мети визначені основні завдання дисертаційного дослідження:

1) виявити криміналістичні особливості шахрайства з фінансовими ресурсами, які відрізняють цей вид злочинів від інших, суміжних з ним кримінальних діянь;

2) визначити і розробити елементи криміналістичної характеристики шахрайства з фінансовими ресурсами;

3) виділити і класифікувати способи вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами;

4) запропонувати характеристику особи злочинця, яка вчинює даний вид злочину;

5) вивчити обстановку вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами;

6) виділити і класифікувати типові сліди вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами;

7) розробити рекомендації щодо організації та планування розслідування злочинів цієї категорії;

8) визначити оптимальні початкові слідчі дії та особливості їх проведення;

9) встановити слідчі ситуації, які виникають при розслідуванні шахрайства з фінансовими ресурсами, визначити їх типовий характер;

10) розробити типові слідчі версії, які висуваються на початковому етапі розслідування і надати їх класифікацію;

11) сформувати типові тактичні операції, спрямовані на вирішення завдань розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами.

Об’єктом дослідження виступає діяльність: 1) злочинців при вчиненні шахрайства з фінансовими ресурсами; 2) оперативних та слідчих органів по виявленню та розслідуванню даної категорії злочинів.

Предметом дослідження є механізм вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами та особливості його виявлення і розслідування на початковому етапі досудового слідства.

Методи дослідження. Методологічну основу дисертації становлять положення теорії пізнання і загальної теорії криміналістики. В процесі дослідження були використані порівняльно-правовий (порівняльний аналіз окремих положень нормативно-правових актів), історико-правовий

3

(етапи розвитку боротьби зі злочинністю у сфері господарської діяльності), формально-логічний (класифікація способів та слідів шахрайства з фінансовими ресурсами), функціональний (динаміка механізму вчинення злочину), системно-структурний (типізація та систематизація слідчих ситуацій, тактичних операцій), статистичний (використання статистичних даних, узагальнення кримінальних справ про шахрайство з фінансовими ресурсами, анкетування слідчих МВС України) та інші методи.

Теоретична основа дослідження. Сформульовані у дисертації теоретичні висновки, практичні рекомендації та інші результати дослідження грунтуються на працях вчених-криміналістів України та інших держав: Т.В. Аверьянової, Ю. П. Аленіна, В. П. Бахіна, Р. С. Бєлкіна, О. М. Васильєва, Т. С. Волчецької, В. К. Гавло, І. Ф. Герасимова, Л. Я. Драпкіна,
А. В. Дулова, В. А. Журавля, О. Н. Колесниченко, В. П. Колмакова, В. О. Коновалової,
В. С. Кузьмічова, А. М. Ларина, В. К. Лисиченка, І. М. Лузгіна, Г. А. Матусовского,
В. О. Образцова, М. І. Порубова, М. В. Салтевського, М. О. Селіванова, В. Ю. Шепітька,
В. І. Шиканова та ін.

У дисертаційному дослідженні поряд із роботами з криміналістики використані літературні джерела з кримінального права, кримінального процесу, кримінології, психології, філософії, наукової організації праці, банківської справи та інші.

Правову базу дисертаційного дослідження становить: Конституція України, кримінальне і кримінально-процесуальне законодавство України, закони і постанови Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, які регулюють суспільні відносини у кредитно-фінансовій та правоохоронній сферах, а також нормативні акти і інструктивні документи Генеральної прокуратури України та МВС України, що регулюють організацію і діяльність правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю.

Емпіричну базу дисертації склали: результати вивчення і узагальнення за спеціально розробленою методикою 110 кримінальних справ про шахрайство з фінансовими ресурсами, які були розглянуті судами України на протязі 1994-2001 років; статистичні дані та аналітичні матеріали Міністерства юстиції України, МВС України; результати анкетування 75 слідчих МВС України, які здійснювали розслідування злочинів даної категорії.

Наукова новизна одержаних результатів. Дисертаційна робота є першим в Україні монографічним дослідженням, в якому на базі основних положень теорії криміналістики, узагальнення кримінальних справ про шахрайство з фінансовими ресурсами, ґрунтуючись на практичному досвіді слідчого апарату, використовуючи дані суміжних юридичних наук,

розроблені основні положення методики розслідування даного виду злочину. Найбільш суттєвими науковими положеннями дисертаційного дослідження є:

4

1) розробка концептуальних основ методики розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами;

2) типізація тактичних операцій початкового етапу розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами.

У дисертації запропоновано низку нових теоретичних і важливих у практичному відношенні положень, у тому числі:

1) розроблено криміналістичну характеристику шахрайства з фінансовими ресурсами (розглянуті елементи характеристики і визначена їх специфіка);

2) досліджено механізм шахрайства з фінансовими ресурсами; вперше визначені типові способи такого виду злочинів і встановлені критерії їх класифікації;

3) вивчена обстановка вчинення даного виду злочинів;

4) вперше дана характеристика осіб, які вчинюють шахрайство з фінансовими ресурсами;

5) розроблена система слідів шахрайства з фінансовими ресурсами;

6) запропоновані рекомендації щодо організації і планування розслідування даного виду злочину;

7) вперше типізовані слідчі ситуації, які виникають на початковому етапі розслідування, і запропоновані типові слідчі та розшукові версії щодо розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами, надана їх класифікація;

8) сформульовані обставини, які підлягають з’ясуванню при розслідуванні злочину;

9) запропоновані найбільш доцільні першочергові слідчі дії, які проводяться на початковому етапі розслідування;

10) вперше визначені типові тактичні операції при розслідуванні шахрайства з фінансовими ресурсами (“Документ”, “Позичальник”, “Співучасники”, “Кредитор”, “Розшук злочинця, що переховується”, “Забезпечення відшкодування матеріальних збитків”).

Практичне значення одержаних результатів. Дослідження містить рекомендації, спрямовані на вдосконалення практичної діяльності оперативно-розшукових та слідчих органів, що здійснюють роботу з виявлення, розкриття та розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами.

Теоретичні положення, узагальнення та висновки можуть бути використані:

-

в науково-дослідницькій сфері – як підґрунтя для подальшої розробки основ розслідування злочинів, що вчинюються в кредитно-фінансовій системі;

-

в навчальному процесі – як матеріали при розробці нових тем з спецкурсу “Розслідування економічних злочинів”, підготовці підручників, навчальних і методичних посібників;

5

-

в правоохоронній сфері – як рекомендації для вдосконалення організаційних та методичних основ діяльності слідчих та оперативних підрозділів МВС України.

Апробація результатів дослідження. Дисертація виконана і обговорена на кафедрі криміналістики Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. Основні положення дисертаційного дослідження були викладені і схвалені на засіданнях кафедри.

Свої погляди з деяких проблем дослідження автор доповідав на науковій конференції молодих учених та аспірантів “Актуальні проблеми юридичної науки”, (Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, м. Харків, 2000) і міжнародному науково-практичному семінарі “Відповідальність посадових осіб за корупційну діяльність” (Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, м. Харків, 2001).

За результатами дисертаційного дослідження до Управління МВС України в Харківській області надіслано дві доповідні записки з метою впровадження відповідних рекомендацій в практику слідчих та оперативних працівників. Пропозиції дисертанта знайшли застосування в слідчих органах та оперативних підрозділах УМВС України в Харківській області.

Матеріали дослідження використовуються у навчальному процесі під час викладання курсу криміналістики у Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого, а також під час проведення занять з курсантами та слухачами Національного університету внутрішніх справ.

Публікації. Основні теоретичні положення дисертації викладені у чотирьох публікаціях, в тому числі трьох наукових статтях, надрукованих у фахових виданнях; загальний обсяг їх становить 1, 6 друкованого аркуша.

Структура дисертації визначається її метою, завданнями та предметом дослідження. Робота складається із вступу, двох розділів, які включають дев’ять підрозділів, висновків, додатків і списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації складає 227 сторінок, додатків – 21 сторінка (13 додатків), список використаних джерел - 29 сторінок (300 найменувань).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується вибір теми дисертації, її актуальність та ступінь дослідження проблеми, визначаються мета та завдання дослідження, його методологічна і теоретична основи,

розкриваються практичне і теоретичне значення роботи, її новизна, характеризуються положення, що виносяться на захист.

Розділ 1 “Криміналістична характеристика шахрайства з фінансовими ресурсами” складається з п'яти підрозділів, присвячених детальній характеристиці поняття шахрайства з

6

фінансовими ресурсами, способів його вчинення, а також аналізу таких елементів криміналістичної характеристики даного виду злочину, як обстановка його вчинення, сліди злочину і особа злочинця.

У підрозділі 1.1. “Поняття шахрайства з фінансовими ресурсами” досліджується сутність шахрайства з фінансовими ресурсами. Зазначається, що важливим у шахрайстві з фінансовими ресурсами виступає застосування обману або зловживання довірою, у зв’язку з чим автором проаналізовано різні наукові підходи до визначення цих понять.

Автором наведені ознаки, що відрізняють шахрайство з фінансовими ресурсами від інших видів злочинів: 1) даний злочин вчинюється в кредитно-фінансовій сфері, що певною мірою обумовлює значні суми нанесених збитків; 2) способи вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами є різноманітними та поділяються на прості (звичайне перекручення наданої інформації і розтрата грошових коштів на не передбачені кредитним договором цілі) і складні (характеризуються довгостроковим етапом підготовки, створенням підставних фірм, розробкою складних схем переказу грошей); 3) для шахрайства з фінансовими ресурсами характерне використання як засобів злочину сучасної офісної техніки, а також значної кількості різних документів (бухгалтерських, банківських, господарських тощо).

Проведено порівняльний аналіз складу шахрайства з фінансовими ресурсами з подібним злочином за Кримінальним кодексом Російської Федерації (ст. 176 КК РФ – незаконне одержання кредиту). Автор доходить висновку, що склад злочину, передбачений ст. 222 КК України, більш складний і розширений за змістом, ніж норма ст. 176 КК РФ.

Детально розглянуто низку спеціальних термінів, що складають зміст поняття шахрайства з фінансовими ресурсами, а саме: кредит, дотація, субсидія, субвенція, пільги щодо податків. Зазначається, що на сьогодні і в законодавстві України, і в спеціальній літературі відсутні єдині визначення цих понять, що ускладнює їх застосування. У ході роботи дисертантом досліджені поняття “кредит”, “субсидія”, “субвенція”, “дотація”, “пільги щодо податків” стосовно різних нормативних актів; встановлено, що перелік фінансових ресурсів, наведений у ст. 222 КК України звужений, ніж є у сфері цивільних відношень (зокрема, до фінансових ресурсів не віднесені інвестиції).

У підрозділі 1.2. “Способи вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами” зроблено спробу щодо виявлення, класифікації та систематизації способів вчинення даного виду злочину.

Інформація про спосіб вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами виступає основою для: а) висування версій; б) планування та організації розслідування; в) вибору оптимального шляху розслідування; г) прогнозування механізму вчинення злочину; д) розробки заходів попередження злочинів.

7

На думку автора, всі способи вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами (окрім пільг щодо податків) можна об’єднати в два блоки: 1) вимушене надання завідомо неправдивої інформації в документах з метою одержання кредиту, субсидії, субвенції, дотації з метою використання одержаних коштів за цільовим призначенням; 2) надання завідомо неправдивих відомостей в документах з метою одержання кредиту, субсидії, субвенції, дотації, знаючи наперед, що кошти після одержання будуть використовуватися на цілі, не передбачені кредитним договором.

Дисертантом запропоновано класифікацію способів вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами за такими підставами: 1) в залежності від цільового використання одержаних коштів (одержані кошти витрачаються на виробничо-господарські цілі, не передбачені кредитним договором; надаються іншій фірмі під проценти; ідуть на виплату інших, раніше одержаних кредитів, сплату процентів; на сплату податків, виплату заробітної платні, сплату оренди приміщень, комунальних платежів; на придбання нерухомості, службового автотранспорту; на ремонт в офісі; повернення особистих боргів; оплату банківського обслуговування; на відрядження; обернення на готівку); 2) в залежності від видів шахрайських дій при забезпеченні повернення кредиту (надання неправдивих відомостей при забезпеченні кредиту шляхом застави, страхування, надання гарантій – з подальшою класифікацією кожної групи способів); 3) в залежності від наявності у способі вчинення дій по підготовці і приховуванні злочину (способи вчинення, які не включають вказаних дій; способи вчинення, що охоплюють дії по підготовці і приховуванню, наприклад, створення та використання фіктивних фірм); 4) в залежності від наявності злочинних домовленостей (способи вчинення злочину однією особою (позичальником), кількома особами з боку позичальника, кредитором і позичальником).

У підрозділі 1.3. “Обстановка вчинення злочину” проаналізовано умови надання фінансових ресурсів у відповідних установах.

Характер обстановки вчинення злочинів у кредитно-фінансовій сфері є багатоплановим і охоплює різні аспекти, пов’язані з певною матеріальною обстановкою, в котрій готується, вчинюється, приховується злочинна діяльність, а також низку факторів суб’єктивного характеру, пов’язаних зі ставленням банківських працівників до своїх обов’язків, рівень їхньої професійної підготовки. На думку дисертанта, відсутність типових правил надання позик, які б містили основні вимоги до наданих документів, рекомендації для перевірки достовірності даних, інформацію про

потенційного позичальника, що розроблені банківськими спеціалістами разом із співробітниками правоохоронних органів, також сприяє вчиненню шахрайства з фінансовими ресурсами. Вчиненню злочину сприяє і те, що в деяких банках не відлагоджена взаємодія між службами, що

8

мають відношення до видачі кредитів – кредитним та юридичним відділами, службою безпеки, а також, іноді, і пряма співучасть банківських службовців у вчиненні злочину.

У підрозділі 1.4. “Особа злочинця” розглянуто такий елемент криміналістичної характеристики даного виду злочину, як особа шахрая з фінансовими ресурсами.

Характеризуючи особу шахрая з фінансовими ресурсами, автор зазначає, що це, перш за все, “білокомірцевий” тип злочинця. Дані особи вчинюють злочини без застосування насильства, з використанням неправдивих методів з метою здобуття фінансових прибутків. За своїм суспільним станом вони належать до підприємців, є професіоналами високого або середнього рівня у сфері кредитно-фінансових відношень, у більшості випадків добре орієнтуються у законодавстві – податковому, банківському, володіють знаннями в бухгалтерському обліку. В минулому багато з них мають досвід роботи в державному секторі на посадах, пов’язаних з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків. Для особи шахрая з фінансовими ресурсами також характерно вчинення злочину як однією особою (50%), так і групою, і, як правило, через корисливі мотиви (84, 4%). На основі емпіричних даних дисертант доходить висновку, що у переважній більшості випадків шахрайство з фінансовими ресурсами вчинюють чоловіки (74, 8%) віком від 31 до 50 років (31-40 років – 41, 5%; 41-50 років – 47, 4%), які мають вищу освіту (53, 3%), займають керівні посади на підприємствах (у господарських товариствах) (69, 6%) і вчинюють злочин, як правило, у межах одного населеного пункту (88, 2%). Тривалість злочинних дій складає, у більшості випадків, - від шести місяців (16, 3%) до двох років (57%). За цей час злочинці встигають незаконно одержати кредит або скористатися правом на пільгове оподаткування від одного до восьми раз (один раз – 50, 9%; два рази – 20 %; три – 13, 6%; п’ять разів – 6, 4%; шість – 4, 6%; вісім – 2, 7%).

Підрозділ 1.5. “Сліди злочину” присвячено характеристиці слідів шахрайства з фінансовими ресурсами.

Механізм вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами передбачає те, що дії злочинців відображаються в різного роду документах. Це пояснюється тим, що ведення господарської діяльності не можливе без її документування. У документах залишається різного роду інформація (сліди), яка має значення при розкритті і розслідуванні злочину. На основі узагальнення кримінальних справ та анкетуванні слідчих МВС дисертантом наведені найбільш поширені документи, які використовуються для вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами, а також виділені і систематизовані типові сліди, що містяться у цих документах: 1) сліди вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами, які характеризують фінансово-господарську сторону діяльності підприємства (організації), що перевіряється; 2) сліди, які утворюються на стадії створення та реєстрації суб’єкта господарської діяльності для використання його із злочинною

9

метою; 3) сліди, що характеризують адміністративно-управлінську сторону діяльності суб’єкта господарської діяльності; 4) сліди, які утворюються на стадії оформлення позики у кредитно-фінансовій установі; 5) сліди які вказують на підлог документів, використаних при одержанні фінансових ресурсів.

Розділ 2 “Особливості розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами” складається з чотирьох підрозділів і присвячений початковому етапу розслідування, проблемам організації досудового слідства, визначенню слідчих ситуацій, тактиці проведення окремих слідчих дій та розробці і застосуванню тактичних операцій.

Підрозділ 2.1. “Організація і планування розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами” розкриває питання організації і планування початкового етапу розслідування та містить найбільш типові версії події, що відбулася.

Специфіка розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами полягає у необхідності забезпечення узгодженої роботи слідчого, працівників органу дізнання та фахівців. Дослідження матеріалів кримінальних справ свідчить, що найбільшої ефективності при розслідуванні даного виду злочинів можна досягти тільки при роботі слідчо-оперативної групи. Анкетування слідчих працівників МВС показує, що 68 % респондентів вважають необхідною роботу слідчо-оперативної групи у всіх випадках; 25 % відзначили, що слідчо-оперативна група необхідна лише при розслідуванні складних багатоепізодних справ; 1, 3 % зазначили, що необхідність у роботі слідчо-оперативної групи виникає тільки лише на початковому етапі розслідування; 2, 7 % не відповіли на поставлене запитання.

Розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами неможливе без участі спеціалістів різних галузей знань: банківській сфері, бухгалтерському обліку, комп’ютерних технологій тощо. Участь спеціаліста в проведенні слідчих дій при розслідуванні шахрайства з фінансовими ресурсами найбільш поширене при проведенні обшуків, виїмок, в ході допиту, при слідчому огляді документів, призначенні експертиз тощо. Особливо важлива участь спеціаліста при проведенні слідчих дій, як обшук і виїмка, в ході яких ведеться пошук і вилучається інформація, яка міститься в комп’ютерах.

Шахрайство з фінансовими ресурсами відноситься до таких злочинів, які в більшості випадків виявляються оперативним шляхом (86, 4%). Планування розслідування за справами, порушеними на основі оперативно-розшукових матеріалів, є специфічним. Одна із особливостей планування досудового слідства за справами цієї категорії – забезпечення зашифровування шляхів одержання даних про осіб, які здійснили злочин, необхідність поєднання слідчих дій з оперативно-розшуковими заходами в процесі всього слідства, а також забезпечення можливості легалізації інформації, одержаної оперативним шляхом.

10

У дисертаційному досліджені автором запропоновано слідчі версії, які висуваються на початковому етапі розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами. В роботі надана характеристика слідчим версіям, що висуваються відносно: 1) предмета злочинного посягання; 2) цільового використання одержаних коштів; 3) співучасті злочинців; 4) взаємодії злочинців; 5) змісту завідомо неправдивої інформації в документах; 6) осіб, які можуть володіти необхідною інформацією про злочин. Запропоновано типові розшукові версії: 1) в залежності від місцезнаходження злочинця, що переховується; 2) знарядь вчинення злочину, інших речових доказів; 3) від наявності місцезнаходження майна, здобутого злочинним шляхом, а також майна, що належить злочинцю, необхідного для відшкодування збитків.

У підрозділі 2.2. “Слідчі ситуації при розслідуванні шахрайства з фінансовими ресурсами” розглядаються типові слідчі ситуації, які виникають на початкового етапу розслідування.

На думку дисертанта, усі слідчі ситуації у справах про шахрайство з фінансовими ресурсами доцільно розділити на дві основні групи від обсягу та змісту даних, що слугують основою для порушення кримінальної справи та інформації про злочинця: 1) слідча ситуація, що характеризується наявністю даних про вчинення шахрайство з фінансовими ресурсами та особу, що вчинила злочин; 2) слідча ситуація, що характеризується наявністю даних про вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами та недостатньою кількістю інформації про можливого злочинця. У свою чергу перша слідча ситуація залежно від обсягу і змісту даних, що вказують на чисельність злочинців, може бути розподілена на декілька інших: 1) у вчиненні злочину брало участь декілька осіб з боку позичальника; 2) у вчиненні злочину брали участь позичальник та представник кредитора; 3) злочин вчинено організованою злочинною групою.

Підрозділ 2.3. “Початковий етап розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами” присвячено особливостям такого етапу, специфіці проведення слідчих дій, розгляду їх змісту.

Дисертантом на основі узагальнення кримінальних справ та анкетування слідчих працівників МВС України виділені слідчі дії, які необхідно проводити на початковому етапі розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами та визначена їх ефективність. Це такі дії як: виїмка, обшук, допит, слідчий огляд документів, очна ставка.

Важливим засобом одержання фактичних даних для успішного розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами є виїмка. Виїмка документів є важливою невідкладною слідчою дією, яка дозволяє запобігти знищенню джерел доказової інформації. В дослідженні наведено перелік документів, які повинні вилучатися в першу чергу.

11

Значна увага приділяється висвітленню тактичних особливостей проведення обшуку в житлових та службових приміщень, обшуку в кредитно-фінансовій установі, та як складової частини цього обшуку – обстеженню комп’ютерної техніки, визначаються найбільш типові місця приховування предметів пошуку з урахуванням специфіки даного злочину.

У роботі розглядається тактика допиту певних осіб: директора і бухгалтера підприємства-позичальника, представників кредитно-фінансової установи, інших осіб (колег по роботі, секретарів, родичів, друзів). Особливості має також допит членів організованого злочинного угруповання, які вчинили шахрайство з фінансовими ресурсами. Наводяться деякі тактичні рекомендації стосовно їх допиту. У дисертації запропоновано типовий перелік питань, що підлягають з’ясуванню під часу допиту.

При розслідуванні шахрайства з фінансовими ресурсами може мати місце ситуація, коли допитувані дають неправдиві показання. У деяких випадках доцільно проводити очну ставку. Тактично виправдано проводити очну ставку між особами, котрі знаходились при вчиненні шахрайства з фінансовими ресурсами в злочинній змові і тому володіють інформацією про злочинні дії один одного, а також особами, котрі добре поінформовані про дії злочинців в силу виконання службових обов’язків.

Важливу роль в розслідуванні шахрайства з фінансовими ресурсами відіграє слідчий огляд документів. З урахуванням цього виділені певні труднощі, які виникають у слідчих при роботі з документами та наведені деякі рекомендації для їх подолання.

У підрозділі 2.4. “Тактичні операції при розслідуванні шахрайства з фінансовими ресурсами” досліджені питання комплексного проведення слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, спрямованих на вирішення завдань розслідування даного виду злочинів.

У випадку виявлення ознак шахрайства з фінансовими ресурсами необхідно встановити: 1) обставини створення фірми-позичальника (законність заснування, справжність установчо-реєстраційних документів); 2) дійсність фінансово-господарських документів; 3) достовірність наданих гарантійних документів; 4) обґрунтованість кредитного проекту (техніко-економічного обґрунтування); 5) законність одержання кредиту або надання пільг з оподаткування; 6) цілі витрат одержаних коштів; 7) осіб, причетних до вчинення злочину і ступінь їхньої вини; 5) майно (нерухоме і рухоме), грошові кошти, необхідні для відшкодування завданих збитків і вжити заходи для їх збереження.

Для вирішення вказаних завдань необхідно проводити тактичні операції (найбільш доцільні комплекси слідчих дій та оперативно-розшукових заходів). Анкетування слідчих МВС України показало, що 84% респондентів висловилось за комплексне проведення слідчих дій та оперативно-розшукових заходів при розслідуванні шахрайства з фінансовими ресурсами; 14, 7%

12

вважають, що вказані дії можна проводити розрізнено; 1, 3% зазначили необхідність комплексного проведення слідчих дій і оперативно-розшукових заходів тільки на початковому етапі розслідування. За доцільність проведення слідчих дій і оперативно-розшукових заходів у строгій послідовності (системі) висловилось 80% опитаних; 13, 3% - проти такої послідовності; 6, 7% - не відповіли на запитання.

Дисертантом на основі анкетування слідчих МВС України (анкетування показало, що до проміжних завдань розслідування вони відносять: одержання необхідних документів – 100% респондентів; встановлення позичальника – 84 %; встановлення співучасників з боку позичальника – 66, 7%; встановлення особи (кредитора), яка сприяла вчиненню злочину – 21, 3%; встановлення і розшук позичальника (якщо злочинець переховується від слідства) – 25, 3%; забезпечення відшкодування матеріальних збитків – 80 %; затримання “на гарячому” – 12%; встановлення знарядь вчинення злочину – 5, 3%; встановлення особи потерпілого – 1, 3%; встановлення предмету злочинного посягання – 8%) розроблені і запропоновані тактичні операції, які спрямовані на вирішення названих завдань: 1) “Документ” – універсальна тактична операція, яка посідає важливе місце в ієрархії тактичних операцій початкового етапу розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами. Першочерговість і невідкладність проведення саме такої тактичної операції обумовлена тим, що з моменту початку розслідування існує велика вірогідність знищення або приховування документів, які використовувалися при вчиненні шахрайства з фінансовими ресурсами. Для запобігання їх знищення і перевірки інформації, яка міститься в цих документах, проводиться тактична операція “Документ”, яка охоплює певні оперативно-розшукові заходи, спрямовані на збір інформації про позичальника, виїмку документів, обшук, слідчий огляд документів, допит, розшукові дії, спрямовані на перевірку одержаної інформації, огляд приміщень, зустрічна перевірка партнерів позичальника; 2) “Співучасники” – проводиться в слідчій ситуації, коли є інформація про те, що кілька осіб (які представляють різні підприємства і вступили у злочинну змову) незаконно одержали фінансові ресурси або використали їх не за цільовим призначенням. Вона включає: виїмку (обшук) у посадових осіб за місцем роботи і проживання, огляд документів, допит керівника підприємства, допит головного бухгалтера, допит засновників, очну ставку, зустрічну перевірку, призначення ревізії фінансово-господарської діяльності; 3) “Позичальник” – проводиться в ситуації, коли є інформація про вчинене шахрайство з фінансовими ресурсами але особа злочинця невідома. Завдання тактичної операції – встановити особу, яка вчинила цей злочин. Для вирішення поставленого завдання проводиться: виїмка (обшук), слідчий огляд документів, допит осіб, призначення криміналістичних експертиз (почеркознавчої, дактилоскопічної, технічної експертизи документів); 4) “Кредитор” – проводиться в ситуації, коли наявна інформація про злочинний зв’язок між кредитором і

13

позичальником. Тактична операція “Кредитор” охоплює: допит, очну ставку, оперативно-розшукові заходи, спрямовані на перевірку одержаної інформації; 5) “Розшук злочинця, що переховується” проводиться в ситуації, коли підозрюваний або обвинувачений під час досудового слідства переховується і включає: оперативно-розшукові заходи, спрямовані на встановлення місця перебування злочинця, допит, обшук; 6) “Забезпечення відшкодування матеріальних збитків” - проводиться в ситуації, коли необхідно забезпечити відшкодування матеріальних збитків, заподіяних в результаті шахрайства з фінансовими ресурсами, та існує загроза приховування майна. Така тактична операція охоплює: оперативно-розшукові дії, спрямовані на встановлення майна, а також обшук, накладання арешту, допит, оперативно-розшукові та пошукові дії, спрямовані на перевірку одержаної та отримання нової інформації.

ИСНОВКИ

Результатом дисертаційного дослідження є розробка основних положень методики розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами на основі комплексного підходу до даної проблеми, що може сприяти подальшому розвитку теорії криміналістики та удосконаленню практичної діяльності стосовно виявлення, розкриття та розслідування даного виду злочинів.

У ході роботи дисертантом виявлені, класифіковані та систематизовані способи вчинення шахрайства з фінансовими ресурсами; надано характеристику особи злочинця; проаналізовано обстановку злочину і виділені недоліки у роботі кредитно-фінансових установ, які сприяють вчиненню злочину; запропоновані рекомендації щодо організації та планування розслідування; визначені типові слідчі ситуації, які виникають на початковому етапі розслідування, типізовані слідчі та розшукові версії та надана їх класифікація; встановлені особливості тактики провадження окремих слідчих дій початкового етапу розслідування; визначена послідовність та ефективність їх проведення; відповідно до завдань розслідування розроблені тактичні операції “Документ”, “Позичальник”, “Співучасники”, “Кредитор”, “Розшук злочинця, що переховується”, “Забезпечення відшкодування матеріальних збитків”, які спрямовані на оптимізацію розкриття та розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

1.

Курман А. В. Мошенничество с финансовыми ресурсами: проблемы криминалистической теории // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. / Відп. ред. В. Я. Тацій. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2000. – Вип. 44. - С. 215-219.

14

2.

Курман А. В. Способы совершения мошенничества с финансовыми ресурсами // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. / Відп. ред. В. Я. Тацій. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2001. – Вип. 47. - С. 181-186.

3. Курман О. В. Особливості криміналістичної характеристики шахрайства з фінансовими ресурсами // Вісник Запорізького юридичного інституту. – 2002. - № 1. – С. 195-201.

4.

Курман А. В. Типизация способов совершения мошенничества с финансовыми ресурсами // Актуальні проблеми юридичної науки: Тези доп. та наук. повідомлень наук. конф. молодих учених та аспірантів / За ред. проф. М. І. Панова. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2000. – С. 89-91.

НОТАЦІЇ

Курман О. В. Методика розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.09 – кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза. – Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, Харків, 2002.

Дисертація присвячена проблемам методики розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами. У роботі виділено і розглянуто структурні елементи криміналістичної характеристики даного виду злочинів (спосіб злочину, обстановка і типові сліди злочину, особа злочинця), надана їх детальна характеристика. Досліджуються особливості початкового етапу розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами: організація і планування роботи слідчих і оперативних підрозділів, типові ситуації, слідчі версії, які висуваються на даному етапі розслідування, специфіка необхідних початкових слідчих дій, тактичні операції. Основні положення дисертаційного дослідження знайшли своє застосування в діяльності слідчих та оперативних працівників органів МВС України.

Ключові слова: фінансові ресурси, шахрайство з фінансовими ресурсами, криміналістична характеристика злочинів, способи шахрайства з фінансовими ресурсами, розслідування шахрайства з фінансовими ресурсами, типова слідча ситуація, тактична операція.

Курман А. В. Методика расследования мошенничества с финансовыми ресурсами. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.09 – уголовный процесс и криминалистика; судебная экспертиза. – Национальная юридическая академия Украины имени Ярослава Мудрого, Харьков, 2002.

15

Диссертация посвящена проблемам методики расследования мошенничества с финансовыми ресурсами. В работе рассмотрены вопросы криминалистической характеристики данного вида преступлений, выделены и проанализированы ее элементы. На основе изучения уголовных дел и анкетирования следователей МВД Украины предложена классификация способов совершения мошенничества с финансовыми ресурсами, показана частота использования наиболее типовых способов; выделены и систематизированы следы преступления. В работе проведен анализ процедуры оформления и выдачи ссуд в кредитно-финансовых учреждениях, изучена работа отдельных банковских подразделений, принимающих участие в выдаче кредита. Выделены недостатки в работе данных подразделений, которые способствуют совершению мошенничества с финансовыми ресурсами, а именно - недостаточно организованная проверка заемщика, отсутствие четкого взаимодействия между соответствующими службами кредитно-финансового учреждения, халатное и безответственное отношение сотрудников кредитно-финансового учреждения к своим обязанностям. Установлены основные признаки лица, совершающего мошенничество с финансовыми ресурсами. На этой основе с учетом предметной специфики предлагается характеристика личности мошенника с финансовыми ресурсами.

В диссертационном исследовании значительное внимание уделено первоначальному этапу расследования. На основе изучения уголовных дел, анкетирования следователей МВД Украины, разработаны рекомендации по организации и планированию расследования мошенничества с финансовыми ресурсами. Наибольшей эффективности расследования данного вида преступления можно достичь лишь при совместной, одновременной работе следственных и оперативных сотрудников на протяжении всего досудебного следствия.

В зависимости от объема и содержания данных, послуживших основанием для возбуждения уголовного дела и информации о преступнике, выделены основные группы типовых следственных ситуаций, возникающие на первоначальном этапе расследования мошенничества с финансовыми ресурсами и предложена их характеристика. Применительно к следственным ситуациям разработаны типовые следственные и розыскные версии первоначального этапа расследования.

Определены особенности тактики проведения отдельных следственных действий первоначального этапа расследования. Это такие следственные действия как обыск, выемка, допрос подозреваемого и свидетелей, осмотр документов, очная ставка. Определена последовательность проведения этих действий и выявлена их эффективность. Приведены перечни типовых вопросов, подлежащих выяснению во время допроса подозреваемого и свидетелей.

Применительно к задачам расследования разработаны тактические операции “Документ”, “Заемщик”, “Соучастники”, “Кредитор”, “Обеспечение возмещения материального ущерба”,

16

“Розыск скрывшегося преступника”, направленные на оптимизацию раскрытия и расследования мошенничества с финансовыми ресурсами.

Разработанные автором отдельные положения методики расследования мошенничества с финансовыми ресурсами нашли свое применение в деятельности следственных и оперативных органов МВД Украины.

Ключевые слова: финансовые ресурсы, мошенничество с финансовыми ресурсами, криминалистическая характеристика преступлений, способы мошенничества с финансовыми ресурсами, расследование мошенничества с финансовыми ресурсами, типовая следственная ситуация, тактическая операция.

Kurman O. V. The methods of the investigation of swindling with financial resources. – Manuscript.

The dissertation on the scientific degree of the candidate of law sciences, the speciality 12.00.09 – Criminal procedure and Criminalistics; Judicial examination. – Yaroslav Mudry National Law Academy of Ukraine, Kharkov, 2002.

The dissertation is devoted to the problems of the principles of the investigation of swindling with financial resources. The structural elements of criminalistic reference of the given type of crimes (mode of a crime, circumstances and typical traces of a crime, identity of a criminal) are underlined and considered in the work. There exists a detailed description of the crimes. The peculiarities of the preliminary stage of the investigation of swindling with financial resources are being examined. The main of them are: the organization and planning of the work of investigators and efficient subdivisions, standart situations, investigation versions, which are being appeared on the given stage of investigation, specific character of the necessary preliminary actions of the investigators, tactical operations. The main provisions of the researches of the dissertation have found their application in the activities of the investigation and efficient workers of the Ministry of the Interior of Ukraine.

Key words: financial resources, swindling with financial resources, criminalistic reference of crimes, modes of swindling with financial resources, investigation of swindling with financial resources, typical investigation situation, tactical operation.

ідповідальний за випуск

кандидат юридичних наук, доцент Булулуков О. Ю.

ідписано до друку 15.05.2002 р. Формат 60х90/16

Папір офсетний. Віддруковано на ризографі.

Умовн. друк. арк. 0,7. Облік.-вид. арк. 0,9.

Тираж 100 прим. Зам.


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СИСТЕМНЕ МОДЕЛЮВАННЯ МЕХАНІЗМУ БЮДЖЕТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Автореферат - 48 Стр.
Прогнозування та регулювання індивідуального споживання продовольчих товарів Спеціальність 08.02.03 - Організація управління, планування і регулювання економікою - Автореферат - 26 Стр.
Використання мутантних форм при селекції томата на гетерозис - Автореферат - 30 Стр.
ФОРМУВАННЯ МУЗИЧНИХ ЗДІБНОСТЕЙ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ МУЗИКИ - Автореферат - 25 Стр.
РОЗРОБКА МЕТОДІВ ТА ІНСТРУМЕНТАРІЮ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ КОЛИВНИХ ПРОЦЕСІВ У НЕЛІНІЙНИХ СИСТЕМАХ З ВИПАДКОВИМ ЗБУРЕННЯМ - Автореферат - 20 Стр.
Архітектурна ідея та засоби її формування в творчій діяльності архітектора - Автореферат - 25 Стр.
АКСІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ЗАГАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Автореферат - 23 Стр.