У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





????????? ???????????? ??????????? ???????????

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УДК 657.422

КРАМАРЕНКО ЯНА ЮРІЇВНА

ОБЛІК ТА АНАЛІЗ ОПЕРАЦІЙ З ВАЛЮТНИМИ ДЕРИВАТИВАМИ

В КОМЕРЦІЙНИХ БАНКАХ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.06.04 - Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

КИЇВ-2002

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі обліку в кредитних та бюджетних організаціях Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент Примостка Людмила Олександрівна, Київський національний економічний університет, доцент кафедри обліку в кредитних та бюджетних організаціях

Офіційні опоненти: Доктор економічних наук, професор

Герасимович Анатолій Михайлович,

Київський національний економічний університет, професор кафедри банківської справи

Кандидат економічних наук

Ричаківська Віра Іванівна,

Національний банк України,

директор департаменту бухгалтерського обліку

Провідна установа: Львівський національний університет ім. Івана Франка, кафедра обліку і аудиту, Міністерства освіти і науки України.

Захист дисертації відбудеться 13 травня 2002 р. о 16.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02 Київського національного економічного університету за адресою: 03680, Київ, проспект Перемоги, 54/1, аудиторія 317.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, Київ, проспект Перемоги, 54/1, аудиторія 201.

Автореферат розісланий 12 квітня 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук,

професор А.М.Поддєрьогін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Процеси формування та розвитку міжнародних фінансових ринків, що розпочалися у 50-х роках ХХ ст., створили умови для виникнення різноманітних фінансових інструментів, спектр яких варіюється доволі широко і досі розвивається та поповнюється новими формами. У структурі світового фінансового ринку найбільша частка належить строковим контрактам, предметом яких є первинні фінансові інструменти (грошові та валютні кошти, цінні папери). У країнах з розвиненою економікою операції з похідними фінансовими інструментами широко розповсюджені і активно здійснюються комерційними банками та іншими учасниками ринку як з метою управління ризиками, так і для отримання прибутків спекулятивного характеру.

З переходом до ринкових засад господарювання та посилення інтеграційних процесів фінансовий ринок почав формуватися і в Україні. Одним із його сегментів став валютний ринок. Найактивнішими учасниками цього ринку є комерційні банки, які першими почали здійснювати як спотові, так і строкові операції з валютними коштами. Це зумовлено тим, що строкові валютні контракти є найдійовішим інструментом хеджування валютних ризиків, а також ефективним засобом підвищення прибутковості банку.

Питання функціонування та призначення валютних деривативів висвітлено в наукових працях зарубіжних учених: Г. Алексадера, М.Ю. Алексєєва, Б.І. Альохіна, А.І. Ачкасова, Дж. Бейли, А.Н. Буреніна, К.Д. Валравена, Я. Вільямса, К. Бансал Випула, Л.Ф. Ібрагимової, Дж. М. Кейнса, В.В. Кисельова, Роберта У. Колба, Тімоті У. Коха, М.В. Кузнецової, Джо Ф. Маршалла, П. С. Роуза, К. Редхеда, Г.А. Салич, В.Т. Севрука, Дж. Сінкі, Л. Сурен, Дж. Р. Хикса, С. Х’юса, В. Шарпа, Ф. Шварца та ін. У вітчизняній науці дослідження в даній галузі здійснюють учені: О. Береславська, З.О. Луцишин, В.І. Міщенко, О.М. Мозговий, С. Науменкова, Л.О. Примостка, П.М. Сенищ, О.М. Сохацька, О. Шаров, В.А. Ющенко та ін.

Проте, питання обліку та аналізу банківських операцій з похідними валютними інструментами за умов становлення строкового сегменту вітчизняного валютного ринку вивчені недостатньо, а багато методологічних аспектів залишаються неврегульованими. Через недостатню розробку методологічних засад бухгалтерського обліку та економічного аналізу операцій з валютними деривативами не завершено формування методичного забезпечення обліково-аналітичної діяльності комерційних банків на строковому сегменті валютного ринку, що негативно відбивається на активності його учасників - як самих банків, так і їхніх клієнтів. Отже є необхідність подальшого дослідження економічного змісту похідних валютних інструментів, обґрунтування основних принципів і процедур облікового процесу, а також вдосконалення методики аналізу хеджевих та інших операцій банку з валютними деривативами. Наголосимо, що з’ясування місця та ролі аналізу операцій з валютними деривативами в системі фінансового аналізу діяльності комерційного банку за сучасних умов набуває особливої актуальності як з погляду розвитку теорії економічного аналізу, так і з позиції практичного застосування аналітичного інструментарію в банківській діяльності.

Значної уваги потребує узгодження облікової практики з чинним в Україні нормативно-правовим полем, зокрема з нормативними документами Національного банку України. В бухгалтерському обліку затверджено Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 13 "Фінансові інструменти", в якому визначено місце деривативів в системі фінансових інструментів та методичні засади обліку операцій хеджування. У зв’язку із запровадженням в Україні режиму плаваючого валютного курсу та прийняттям низки нормативних документів виникають об’єктивні передумови для дальшого розвитку операцій з валютними деривативами.

Актуальність викладених аспектів та недостатній рівень дослідження проблем бухгалтерського обліку та економічного аналізу банківських операцій з валютними деривативами обумовили вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку в кредитних і бюджетних організаціях Київського національного економічного університету за темою “Удосконалення бухгалтерського обліку і економічного аналізу на основі національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в Україні” (державний реєстраційний номер 0100U006874).

У межах наукової програми автором виконано дослідження, пов’язані з удосконаленням обліку та аналізу операцій з похідними валютними інструментами в комерційних банках України.

Мета та завдання дослідження. Метою дослідження є розробка теоретичних та прикладних питань удосконалення бухгалтерського обліку і економічного аналізу операцій з валютними деривативами в комерційних банках України з урахуванням національних та міжнародних стандартів фінансової звітності.

Відповідно до поставленої мети визначено слідуючі основні завдання:

- продовжити дослідження економічної сутності та особливостей функціонування валютних деривативів на строковому сегменті вітчизняного валютного ринку;

- дослідити методологічні основи, чинну практику бухгалтерського обліку та економічного аналізу операцій з валютними деривативами в комерційних банках України;

- проаналізувати особливості бухгалтерського обліку строкових валютних контрактів у комерційних банках з урахуванням мети їх укладання: хеджування та спекуляції;

- розробити рекомендації щодо удосконалення методики бухгалтерського обліку операцій з валютними форвардними та ф’ючерсними контрактами у комерційних банках України;

- розробити методику бухгалтерського обліку операцій з валютними опціонними контрактами;

- узагальнити методи та інструментарій економічного аналізу операцій з валютними деривативами з урахуванням їх поділу на хеджеві та спекулятивні.

Об’єктом дослідження є діяльність комерційних банків України на строковому сегменті валютного ринку.

Предметом дослідження є методика, техніка і практика бухгалтерського обліку та економічного аналізу банківських операцій з валютними деривативами: валютними форвардними контрактами, валютними ф’ючерсними контрактами та валютними опціонами – за умов формування строкового сегменту валютного ринку в Україні.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження проводилося із застосуванням діалектичного підходу до вивчення сучасного стану обліку та аналізу банківських операцій з валютними деривативами. При цьому використовувались індуктивний та дедуктивний прийоми, системний аналіз економічних явищ та синтез його результатів, логічний та історичний підхід до вивчення обліку операцій з валютними форвардними контрактами, валютними ф’ючерсними контрактами та методики обліку операцій з валютними опціонами в комерційних банках. В процесі дослідження застосовувались також абстрактно-логічний, балансовий методи та основні прийоми економіко-статистичного методу.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в такому:

- уточнено сутність, роль та функції похідних валютних інструментів в економіці перехідного періоду, зокрема обгрунтовано доцільність виокремлення інформаційної функції строкових контрактів;

- виявлено особливості діяльності комерційних банків на строковому сегменті валютного ринку та класифіковано похідні валютні інструменти та банківські операції з ними;

- обґрунтовано методологічні засади бухгалтерського обліку операцій з валютними деривативами з урахуванням вимог Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку щодо розгляду хеджевих та спекулятивних операцій як окремих об’єктів обліку;

- розроблено рекомендації щодо вдосконалення бухгалтерського обліку валютних форвардних та валютних ф’ючерсних контрактів у комерційних банках України;

- розроблено методику обліку хеджевих та спекулятивних банківських операцій з валютними опціонами;

- запропоновано зміни до Плану рахунків комерційних банків щодо обліку фінансових результатів за операціями з валютними деривативами, які спрямовані на формування адекватної інформаційної бази аналізу ефективності цих операцій, складання достовірної фінансової звітності комерційних банків та її розуміння користувачами;

- обґрунтовано шляхи та конкретні засоби вдосконалення методики аналізу операцій з валютними ф’ючерсними контрактами, здійснюваними як з метою хеджування валютного ризику, так і при отриманні прибутків спекулятивного характеру.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що їх використання сприятиме розробці внутрішніх банківських положень та документів з бухгалтерського обліку та економічного аналізу операцій з валютними деривативами. Наукові розробки автора щодо вдосконалення обліково-аналітичної роботи в банках, рекомендації, спрямовані на підвищення ефективності організації інформаційного забезпечення обліку та аналізу валютних деривативів у комерційних банках, методику здійснення бухгалтерського обліку операцій з валютними деривативами прийнято до впровадження у ТОВ “Український промисловий банк” (довідка № 2108 від 30.05.2001 р); методику аналізу валютних деривативів прийнято до впровадження у ВАТ “Кредитпромбанк” (довідка № 73/23.3 – 6156-05 від 08.01.2002 р.).

Одержані результати дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі Київського національного економічного університету під час викладання дисциплін “Бухгалтерський облік та прийняття управлінських рішень у комерційному банку” та “Банківський менеджмент” (довідка № 01/20 – 537 від 07.06.2001 р.).

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження пройшли апробацію та дістали позитивну оцінку:

-

міжнародній науковій конференції “Розвиток науки про бухгалтерський облік” (м. Житомир, Житомирський інженерно-технологічний інститут, 2000 р.);

-

міжнародній науково-практичній конференції “Фінансові важелі економічного зростання України на сучасному етапі” (м. Чернівці, Буковинський державний фінансово-економічний інститут, 2000 р.);

-

науково-практичній конференції “Технічний прогрес та ефективність виробництва” (м. Харків, Харківський Державний політехнічний університет, 2000 р.);

-

всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми та перспективи розвитку підприємництва в Україні ” (м. Донецьк, Донецький інститут ринку і соціальної політики, 2000 р.)

Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження викладено в 7 наукових працях загальним обсягом 1,74 друк. арк., з них 4 опубліковано в наукових фахових виданнях, 3 – в інших виданнях.

Структура і обсяг дисертації визначається метою дослідження. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, бібліографічного списку зі 103 найменувань та додатків. Загальний обсяг дисертаційної роботи становить 198 сторінки друкованого тексту і включає 18 таблиць на 18 сторінках, 16 рисунків на 16 сторінках, 3 додатки на 8 сторінках.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано важливість і актуальність теми дослідження, визначено мету і завдання, розкрито наукову новизну та практичне значення здобутих результатів.

У розділі 1 “Економічна сутність та функції валютних деривативів”, досліджено економічний зміст, класифікацію та функції валютних деривативів, а також виявлено особливості здійснення строкових операцій у банківській практиці.

Вивчення праць зарубіжних і вітчизняних учених та узагальнення існуючих поглядів на сутність строкових інструментів дало змогу дійти висновку, що економічний зміст операцій з валютними деривативами полягає у перерозподілі фінансових ризиків шляхом попередньої фіксації зобов’язань (форварди, ф’ючерси) чи прав (опціони) учасників валютної операції, яка проводиться у майбутньому. У строкових контрактах фіксуються обсяги, строки, ціни та всі інші умови (умови поставки валюти, документація, тощо) здійснення майбутньої валютної операції.

Спектр пропонованих сучасним ринком похідних валютних інструментів досить широкий, тому автором запропоновано їх класифікацію залежно від покладених в основу класифікаційних ознак (рис. 1).

Рис.1. Класифікація валютних деривативів

На сучасних фінансових ринках найпоширенішими видами строкових валютних інструментів є форвардні контракти з іноземною валютою, валютні ф’ючерси та валютні опціони, особливості функціонування яких досліджено в дисертації. Порівняльний аналіз характеристик валютних деривативів дав можливість виявити переваги і вади кожного інструменту та оцінити перспективи їх впровадження на вітчизняному ринку.

Проаналізувавши існуючі погляди на зміст і перелік економічних функцій похідних інструментів, дисертант дійшов висновку, що більшість науковців акцентують увагу на двох основних функціях - хеджуванні ризиків та проведенні операцій з деривативами для отримання прибутків спекулятивного характеру, відповідно до чого всіх учасників ринку поділяють на хеджерів і спекулянтів. Разом з тим за умов формування інформаційного суспільства наміри учасників ринку не завжди прозорі через домінування принципу конфіденційності інформації, а також тому що більшість із них є водночас і хеджерами, і спекулянтами, унаслідок чого подібний поділ втрачає своє практичне значення. Натомість інформаційне поле, яке формується в процесі взаємодії учасників ринку щодо укладення строкових валютних контрактів різних видів і термінів дії, набуває все більшого значення для суспільства в цілому.

На думку дисертанта, до переліку функцій валютних деривативів слід включити ще й інформаційну, оскільки укладання строкових угод сприяє формуванню системи форвардних валютних курсів на різні строки, які може бачити й оцінювати все суспільство (а не лише учасники валютного ринку). На підставі цієї інформації робляться прогнози щодо динаміки валютних курсів та формуються певні очікування, а отже, функціонування валютного ринку в цілому стає стабільнішим та прогнозованішим. Таким чином, за сучасних умов валютні деривативи виконують три важливі функції:

-

хеджування валютних ризиків;

-

отримання спекулятивних прибутків від торгівлі строковими валютними контрактами;

-

формування інформаційно-аналітичного поля валютного ринку.

За результатами дослідження історичного аспекту проблеми, зокрема процесів виникнення та еволюції валютних деривативів, зроблено висновки, що саме потреби учасників ринку у зниженні валютних ризиків сприяли поширенню строкових операцій з валютними коштами. Сучасний розвиток світового фінансового ринку, який характеризується поглибленням процесів глобалізації та інтеграції, значно підвищує волатильність валютних курсів, а отже, загострює проблему пошуку ефективних інструментів хеджування. Це зумовлює виникнення нових регіональних ринків, появу нових валютних інструментів, удосконалення технологій проведення валютних операцій, зокрема в банківській сфері.

В Україні торгівлю валютними ф’ючерсними контрактами було започатковано 1994 року, а найактивніше ці інструменти функціонували в період 1997-98 рр., коли було організовано строкову торгівлю на Українській міжбанківській валютній біржі. Нині ринок фінансових деривативів в Україні перебуває на етапі становлення, тому обсяг операцій з похідними інструментами досить обмежений. У дисертації обґрунтовано, що на сучасному етапі розвитку економіки України назріла потреба повною мірою скористатися широким набором ринкових фінансових інструментів, розробити нові підходи до управління ризиками, врахувавши при цьому позитивний власний та зарубіжний досвід. Для вирішення цих завдань слід розширити й удосконалити законодавчу та нормативну базу функціонування похідних фінансових інструментів, а також сформувати методологічні та методичні засади обліку й аналізу строкових валютних операцій для різних суб’єктів внутрішнього ринку.

Беручи до уваги те, що найактивнішими учасниками строкових валютних ринків є банківські установи, автор детальніше досліджує особливості здійснення банківських операцій з валютними деривативами. З урахуванням основних засад проведення валютних операцій у комерційному банку виокремлено власні та клієнтські валютні операції, а залежно від строків їх здійснення - спотові та строкові. Важливою класифікаційною ознакою строкових валютних операцій на рівні окремої банківської установи є мета їх проведення, відповідно до чого операції поділяють на хеджеві та спекулятивні.

В роботі доведено, що операції з валютними деривативами, проведені з метою хеджування ризику, і такі самі операції, але здійснені для одержання прибутків спекулятивного характеру, мають розглядатися як різні об’єкти бухгалтерського обліку, тобто до них застосовуються різні облікові методи та процедури. Це дає змогу висновувати, що питання про критерії класифікації одних строкових валютних угод як хеджевих, а інших – як спекулятивних, є наріжним каменем в процесі формування методики обліку та аналізу банківських операцій з валютними деривативами.

У розділі 2 “Бухгалтерський облік операцій з валютними деривативами у комерційних банках” досліджено особливості облікового процесу та сформовано методичні засади обліку банківських операцій з такими видами валютних деривативів, як форвардні контракти, ф’ючерси та опціони, у контексті реформування вітчизняної системи бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік операцій з валютними похідними інструментами базується на певних правилах визначення, запису, класифікації та інтерпретації операцій або подій, пов’язаних з діяльністю комерційного банку на строковому ринку. Реформування системи бухгалтерського обліку з урахуванням МСБО, яке відбувається в Україні, передбачає трансформування традиційних та впровадження нових облікових принципів, методів і процедур. Більшість із них, зокрема методи нарахування, визнання, оцінки, переоцінки, визначення справедливої вартості тощо, застосовуються в процесі обліку валютних деривативів.

За допомогою наукових прийомів доведено, що облік операцій з похідними валютними інструментами має особливості, котрі випливають зі специфіки діяльності банку на строковому ринку. Ідеться про те, що порядок бухгалтерського обліку валютних деривативів визначається, з одного боку видом інструментів (форварди, ф’ючерси, опціони), а з другого - метою операції, адже облік спекулятивних операцій відрізняється від обліку операцій, здійснених з метою хеджування.

Відтак, класифікацію операцій з валютними деривативами на хеджеві і спекулятивні та розгляд їх як різних облікових об’єктів слід визнати фундаментальним принципом побудови облікового процесу щодо операцій з валютними деривативами. Цей підхід покладено в основу розробленої в дисертації логічно-структурної моделі бухгалтерського обліку операцій з валютними деривативами (рис. 2).

Рис. 2. Логічно-структурна модель бухгалтерського обліку операцій з валютними деривативами

Виокремлення хеджевих та інших операцій банку з валютними деривативами знайшло відображення в Плані рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків, де для обліку цих типів операцій призначено різні позабалансові рахунки (табл.1). У цьому розділі дисертації також узагальнено та систематизовано облікові методи і процедури, які може вибрати банк в процесі формування облікової політики щодо різних валютних операцій та видів строкових валютних інструментів.

Таблиця 1

Особливості відображення операцій з валютними деривативами

в бухгалтерському обліку комерційних банків

№ | Облікова процедура | Операції хеджування валютного ризику банку | Інші операції з валютними деривативами

1 | Визнання на дату угоди на позабалансових рахунках | Так, рах. №9201,9203,9211, 9213. | Так, рах. №9202, 9203, 9212, 9214

2 | Переоцінювання | Не обов’язкове | Обов’язкове

3 | Ціна, за якою здійснюється переоцінювання | Спотова (поточна) базового інструменту | Форвардна (майбутня) на строк, що залишився до дати розрахунків за угодою

4 | Нарахування дисконтів та премій | Нараховуються та обліковуються на рахунках 9205, 9215, | Не нараховуються

5 | Амортизація або відстрочення дисконтів та премій | Так, обліковуються на рах. 9206, 9207, 9216, 9217 | Ні

6 | Визнання результатів переоцінки фінансовим результатом | Ні | Так, обліковуються за балансовим рахунком № 6204

7 | Термін визнання фінансових результатів за операцією | На дату завершення операції хеджування | На дату кожної переоцінки

Зважаючи на нормативні документи щодо валютного регулювання та на власні дослідження, автор сформував методичні засади обліку валютних форвардних та ф’ючерсних контрактів. Виокремлено такі етапи бухгалтерського обліку ф’ючерсних контрактів: облік на дату операції; облік на дату оцінки вартості контракту, якщо за угодою не сплачено (для спекулятивних операцій щоденно, для хеджевих – щомісячно); облік на дату валютування (виконання) контракту; облік у разі продажу контракту до дати виконання. Визначено порядок переоцінювання валютних ф’ючерсних контрактів та відображення в обліку фінансових результатів від проведення операцій.

Особливу увагу приділено розробці порядку бухгалтерського обліку в комерційних банках операцій з валютними опціонами, оскільки вони є найбільш зручними та гнучкими інструментами хеджування. Слід зазначити, що брак загальноприйнятих інструктивних положень щодо обліку валютних опціонів у системі комерційних банків істотно ускладнює формування облікового процесу. Автором обґрунтовано, що порядок бухгалтерського обліку валютних опціонів залежить не лише від мети укладання опціонної угоди, а й від типу опціону. Сформовано методичні засади бухгалтерського обліку операцій з опціонами на продаж валютних коштів (put) та на купівлю валюти (call), наведено основні бухгалтерські проведення, які застосовуються для обліку валютних опціонів, запропоновано ввести до Плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків додаткові рахунки для обліку отриманої (доходи) та сплаченої (видатки) опціонної премії.

У розділі 3 “ Методичні засади аналізу банківських операцій з валютними деривативами” висвітлено формування аналітичного забезпечення банківських операцій з валютними деривативами. Методичні засади аналізу визначено з огляду на принципи державного підходу, наукового характеру, комплексності, системності, об’єктивності, точності, систематичності, оперативності, вірогідності.

В процесі дослідження теоретичних та методичних аспектів економічного аналізу операцій з похідними валютними інструментами, зроблено висновок, що на сьогодні ці питання залишаються недостатньо розробленими, а аналітичний процес не формалізовано. Разом з тим очевидно, що адекватність застосовуваних методик аналізу суттєво впливає на ефективність банківської діяльності на строковому ринку, а аналіз є невід’ємною складовою технології проведення строкових валютних операцій. Методика аналізу діяльності банку на строковому сегменті валютного ринку, запропонована в дисертації, ґрунтується на теоретичних засадах економічного аналізу та враховує специфіку валютних операцій з деривативами.

Метою економічного аналізу операцій з валютними деривативами є обґрунтування управлінських рішень щодо доцільності проведення окремих банківських операцій (як хеджевих, так і спекулятивних), а також оцінка ефективності діяльності банку на валютному ринку та пошук резервів її підвищення. Об’єктами аналізу є: валютні ризики; валютні операції з похідними інструментами; результати діяльності банку на валютному ринку за звітний період. Методика аналізу включає сукупність принципів, правил, аналітичних способів і прийомів дослідження діяльності банку на строковому валютному ринку, спрямованих на вивчення об’єктів аналізу. Залежно від мети і характеру дослідження визначено такі напрями аналізу операцій з валютними деривативами: попередній; оперативний; підсумковий (кінцевий).

З огляду на об’єкти та прийоми досліджень аналіз операцій з валютними деривативами поділяється на структурний та операційно-вартісний. Структурний аналіз проводиться за видами операцій та дає змогу встановити склад і питому вагу кожної з них у загальному обсязі операцій з валютними деривативами, здійснених банком за певний період, а також передбачити структуру доходів, витрат та прибутку комерційного банку від діяльності на строковому валютному ринку. Операційно-вартісний аналіз операцій з валютними деривативами спрямовано на з’ясування дохідності, вартості, рентабельності та ефективності кожного виду операцій.

У дисертації доведено, що мета здійснення операції з похідними валютними інструментами зумовлює вибір методів, прийомів та напрямів аналізу, впливає на систему аналітичних показників і номенклатур та технологію аналітичного процесу. Так, метою проведення операції хеджування є зниження валютного ризику, тому за основний індикатор ефективності здійснення таких операцій взято показники зниження рівня ризикованості банку. І навпаки, метою спекулятивних операцій є отримання прибутку, який і є індикатором ефективності. Таким чином, методика аналітичних досліджень залежить не стільки від типології похідних інструментів, скільки від намірів банку під час проведення операції - хеджування ризиків чи отримання спекулятивних прибутків. Кожен із цих видів діяльності банку на строковому ринку розглядається як окремий об’єкт аналітичного дослідження, з огляду на що сформовано два методичні підходи до аналізу.

Оскільки процес хеджування валютного ризику полягає у створенні позабалансової позиції, яку використовують для тимчасової заміни майбутньої балансової позиції за валютними активами чи зобов’язаннями або для захисту вартості існуючої відкритої валютної позиції банку, автором доведено, що аналіз хеджевих операцій з валютними деривативами слід здійснювати паралельно з аналізом балансових операцій банку, за якими виникає валютний ризик, що його вирішено хеджувати. У такому разі об’єктом дослідження є сумарний результат двох операцій: тієї, що хеджується (як правило, балансової), та власне операції хеджування (позабалансової). Отже, за мету хеджування слід визнати мінімізацію дисперсії сукупного результату, пов’язаного з комбінацією цих двох позицій.

В дисертаційній роботі обґрунтовано доцільність застосування в процесі аналізу операцій хеджування таких показників: величина хеджу або коефіцієнт хеджування; ефективність хеджу; вартість хеджування. Наведено розрахунки коефіцієнтів хеджування та ефективності для ф’ючерсних контрактів. Розроблено організаційно-структурну схему аналізу хеджевих операцій з валютними деривативами (рис. 3), описано послідовність і зміст кожного етапу аналітичного процесу. Запропонований методичній підхід до аналізу операцій хеджування уможливлює визначення як параметрів майбутніх валютних операцій, так і їхньої ефективності.

Рис. 3. Структурна схема аналізу хеджевих операцій з валютними деривативами

Дослідивши економічний зміст та технологію здійснення спекулятивних операцій з валютними деривативами, автор робить висновок, що їх можна розглядати як різновид активних операцій банку, оцінюючи за співвідношенням очікуваних доходів та ризиків. Ці операції характеризуються такими показниками, як ціна, вартість, дохід, дохідність (рентабельність), ризик. Завданнями аналізу спекулятивних валютних операцій банку є не лише оцінка їх ефективності, а й визначення внутрішніх лімітів ризику за позабалансовими позиціями банку в іноземних валютах. Разом з тим у роботі наголошується, що спекулятивні операції мають підпорядковане значення в діяльності банку.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення та практичне вирішення наукової задачі, що виявляється в розробці рекомендацій щодо удосконаленої методики бухгалтерського обліку та економічного аналізу операцій з валютними деривативами у системі комерційних банків України. За результатами проведеного дослідження сформульовано такі висновки та пропозиції:

1. Ефективне функціонування сучасної економічної системи неможливе без створення адекватних механізмів управління фінансовими ризиками, серед яких за впливом на стан суб’єктів господарювання одним з найсуттєвіших є валютний ризик. Події останніх років на міжнародних та національному фінансових ринках засвідчили, що валютні ризики повсякчас зростають. Це зумовлює потребу у формуванні внутрішнього сегменту строкового валютного ринку, предметною основою якого є валютні деривативи.

2. Для країн з перехідними економіками актуалізуються як проблеми практичного впровадження похідних фінансових інструментів, так і питання ефективного здійснення облікового та аналітичного процесів. За умов ринкового реформування економіки України важливо, щоб методика обліку операцій з валютними деривативами грунтувалась на загальноприйнятих у міжнародній теорії і практиці принципах. Це забезпечується через впровадження національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, котрі в цілому відповідають підходам до обліку валютних операцій, закладених у системі МСБО, хоча мають місце і певні відмінності.

3. Для організації ефективного обліку та з метою комплексного аналізу валютні деривативи слід класифікувати за сукупністю таких ознак: види операцій, види контрактів, строки виконання, мета укладання, номінал контракту. У теоретичному плані така класифікація дає змогу конкретизувати понятійний апарат, а в практичному – адекватно відображати у бухгалтерському обліку і фінансовій звітності реальну діяльність комерційних банків на строковому сегменті валютного ринку.

4. Валютні деривативи є складним економіко-правовим явищем, що має низку специфічних особливостей і відрізняється від традиційних видів фінансової діяльності. Основне призначення валютних деривативів полягає у створенні можливостей для хеджування валютних ризиків. Також валютні деривативи використовуються для одержання прибутку спекулятивного характеру та виконують інформаційну функцію в суспільстві. Тому в процесі бухгалтерського обліку приоритетне значення має класифікація операцій з валютними деривативами залежно від мети їх проведення, і відповідно їх поділ на хеджеві та спекулятивні, який і визначає формування двох методик їх обліку.

5. Належне вирішення проблемних питань бухгалтерського обліку операцій з валютними деривативами згідно із вимогами МСБО можливе за умови конструктивної співпраці всіх суб’єктів строкового ринку щодо створення законодавчо-правової бази функціонування строкових контрактів, а також розробки нормативно-методичної документації з урахуванням специфіки діяльності українських комерційних банків.

6. Для ефективного функціонування валютних деривативів важливим є чітке та достовірне відображення в бухгалтерському обліку всієї сукупності операцій комерційних банків із цими інструментами: купівля, оцінка, зберігання, переоцінка, виконання, продаж, визначення фінансових результатів. В обліковому процесі та при складанні фінансової звітності доцільно виокремити хеджеві та спекулятивні операції та застосовувати уніфіковані методи їх оцінки.

7. Для удосконалення облікового процесу вважаємо за доцільне внесення змін до Плану рахунків бухгалтерського обліку в комерційних банках:

- увести додатковий рахунок у 6 класі з обліку фінансових результатів за операціями з валютними деривативами, оскільки рахунок № 6204 АП "Результат від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами" стає надто "перевантаженим"; це полегшить складання фінансової звітності;

- упорядкувати облік та переоцінку позабалансової позиції банку щодо іноземної валюти та банківських металів, оскільки для цієї мети в чинному Плані рахунків передбачено один рахунок № 9920;

- увести до балансових рахунків 6 і 7 класів додаткові рахунки для обліку отриманої (доходи) та сплаченої (видатки) опціонної премії.

8. Метою проведення операцій хеджування є зниження рівня валютного ризику активу або зобов'язання, які обліковуються за балансовими позиціями, через створення відповідної позабалансової позиції за похідним інструментом. В процесі аналізу слід разом розглядати результати переоцінки балансової позиції інструменту хеджування. Для аналізу операцій хеджування доцільно використовувати спеціальні аналітичні показники: коефіцієнт хеджування (величина хеджу); ефективність хеджу; вартість хеджування.

9. Спекулятивні операції з валютними деривативами мають на меті отримання додаткових доходів від сприятливих змін валютних курсів. Відтак спекулятивні валютні деривативи слід розглядати як окремий вид фінансових інструментів, що характеризуються такими показниками, як ціна, вартість, дохід, дохідність, ризикованість. Спекулятивні деривативи відрізняються підвищеною ризикованістю, тому аналіз здійснюється з метою визначення реального рівня валютного ризику та розрахунку внутрішньобанківських лімітів щодо позицій за окремими видами похідних валютних інструментів.

10. Фінансові результати за банківськими операціями з валютними деривативами є випадковими величинами, які описуються за допомогою математичного апарату теорії випадкових процесів. Під час їх дослідження, крім традиційних методів структурного та коефіцієнтного аналізу, використовуються також статистичні методи. Це дає змогу банку з’ясувати ефективність операцій з різними видами валютних деривативів та знайти найприйнятніші способи управління валютною позицією банку та зниження валютного ризику.

11. Формування в Україні ефективної системи бухгалтерського обліку та аналізу операцій з валютними деривативами з оптимальним поєднанням міжнародного досвіду та національної специфіки сприятиме, з одного боку, активізації діяльності на внутрішньому валютному ринку, а з другого – його поступовій інтеграції у світовий фінансовий ринок.

Публікації за темою дисертації

У наукових виданнях:

1. Крамаренко Я. Ю. Валютні деривативи: сутність, класифікація, призначення

// Економіст. Київ. - 2000.- № 10. - С. 44-47. – 0,3 друк. арк.

2. Крамаренко Я. Ю. Валютні деривативи: походження та методи аналізу // Економіст. Київ. - 2000.- № 12. - С. 54-57. – 0,3 друк.арк.

3. Крамаренко Я. Ю. Бухгалтерський облік операцій з валютними форвардними контрактами у комерційних банках України // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. - Вип. 56. - Дніпропетровськ, ДНУ, 2000. - С. 23-28. – 0,4 друк.арк.

4. Крамаренко Я. Ю. Методичні засади аналізу операцій з валютними деривативами // Технічний прогрес та ефективність виробництва. - Вісник Харків. держ. політех. Ун-ту: Зб. наук. праць. - Вип. 122.- Харків, ХДПУ, 2000.- С. 153-155. – 0,2 друк. арк.

В інших виданнях:

1. Крамаренко Я. Ю. Особливості бухгалтерського обліку валютних опціонів у комерційних банках України // Розвиток науки про бухгалтерський облік: Зб. тез та текстів виступів на наук. міжнар. конф. - Житомир, ЖІТІ, 2000 – С. 21-24. – 0,2 друк. арк.

2. Крамаренко Я. Ю. Валютні опціони як засіб хеджування валютних ризиків в діяльності комерційних банків // Науковий вісник Буковинського державного фінансово-економічного інституту : Зб. наук. статей міжнар. наук.–практ. конф. “Фінансові важелі економічного зростання України на сучасному етапі”. – У 2-х ч. Вип.1. – Чернівці: ПП Кондратьєв, 2000. – Ч. 1. С. 218-221. – 0,2 друк. арк.

3. Крамаренко Я. Ю. Валютні деривативи – інструменти управління валютними ризиками в комерційних банках // Матеріали всеукраїнської наук. – практ. конф. “Проблеми та перспективи розвитку підприємництва в Україні”: Зб. наук. праць Донец. Ін-ту ринку і соціальної політики.- Донецьк: Вид-во Донец. Ін-ту ринку і соціальної політики, 2000. - С. 139-141. – 0,14 друк. арк.

АНОТАЦІЯ

Крамаренко Я.Ю. Облік та аналіз операцій з валютними деривативами в комерційних банках України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04- Бухгалтерський облік, аналіз та аудит.- Київський національний економічний університет, Київ, 2002 р.

Дисертацію присвячено питанням формування методичних засад бухгалтерського обліку та економічного аналізу операцій з валютними деривативами в системі комерційних банків України з урахуванням чинного нормативного поля та методологічних принципів міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. У роботі викладено найсуттєвіші характеристики та механізми функціонування похідних валютних інструментів, досліджено сучасний стан міжнародного та внутрішнього строкового валютного ринку, виявлено особливості проведення банківських операцій з валютними деривативами.

В дисертації запропоновано методики обліку операцій з валютними форвардними контрактами, валютними ф’ючерсними контрактами, валютними опціонами з іноземною валютою в комерційних банках. Сформовано методичні засади аналізу валютної позиції банку, а також операцій хеджування валютного ризику та спекулятивних операцій з валютними деривативами.

Основні результати дослідження впроваджено в практику роботи комерційних банків України.

Ключові слова: валютні деривативи, форвардні контракти, ф’ючерси, опціони, хеджування, спекуляція.

 

АННОТАЦИЯ

Крамаренко Я.Ю. Учет и анализ операций с валютными деривативами в коммерческих банках Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 - Бухгалтерский учет, анализ и аудит.- Киевский национальный экономический университет, Киев, 2002 г.

Диссертация посвящена вопросам формирования методических аспектов бухгалтерского учета и экономического анализа операций с валютными деривативами в системе коммерческих банков Украины с учетом действующего нормативного поля и методологических принципов международных стандартов бухгалтерского учета.

В работе рассмотрены основные характеристики и механизмы функционирования производных валютных инструментов, проведено исследование современного состояния международного и отечественного срочного сегмента валютного рынка, выявлены особенности проведения банковских операций с валютными деривативами.

В результате проведенных исследований процесов возникновения и эволюции валютных деривативов, сделан вывод, что именно потребности участников рынка в снижении валютных рисков стали той двигательной силой, которая повлияла на увеличение объема операций с валютными деривативами.

В диссертации исследована сущность производных валютных инструментов, а также проведена систематизизация валютных деривативов в зависимости от положенного в основу классификационного признака. Определено, что в современных условиях валютные деривативы выполняют три важные функции: хеджирование валютных рисков; получение спекулятивных доходов от торговли срочными валютными контрактами; формирование информационно-аналитического поля валютного рынка.

В дисертации доказано, что операции с валютными деривативами, которые проведены с целью хеджирования валютного риска и такие же операции, но проведенные с целью получения доходов спекулятивного характера, должны рассматриваться как разные объекты бухгалтерского учета, а следовательно к ним должны применяться различные учетные методы и процедуры. Это позволило сделать вывод о том, что вопрос о критериях классификации одних срочных контрактов как хеджирующих, а других – как спекулятивных является основным при формировании методики учета и анализа банковских операций с валютными деривативами.

В диссертации усовершенствованы существующие методики учета операций с валютными форвардными контрактами, валютными фьючерсными контрактами, а также разработана методика учета операций с опционами в иностранной валюте в коммерческих банках.

Бухгалтерский учет операций с валютными форвардными контрактами, валютными фьючерсами и валютными опционами состоит из таких операций: бухгалтерский учет на дату операции; бухгалтерский учет на дату оценки стоимости контракта; бухгалтерский учет на дату валютирования контракта.

Сформированы методические основы анализа валютной позиции банка, а также операций хеджирования валютного риска и спекулятивных операций с валютными деривативами. В процесе реализации методик анализа операций хеджирования и спекулятивных операций с валютными деривативами применяются приемы предварительного, оперативного и ретроспективного анализа.

Если целью анализа спекулятивных операций является определение доходности операции, то анализ эффективности операций хеджирования осуществляется с целью определения возможности уменьшения валютных рисков. Это принципиальное отличие является ключевым елементом формирования соответствующих методик анализа.

В процесе аналитических исследований обоснована необходимость применения как традиционных методов и приемов экономического анализа (структурного, коэффициентного, факторного), так и методов статистического и финансового анализа, аналитических моделей, фундаментального и технического анализа. Учитывая значительные отличия между отдельными видами деривативов и базовыми инструментами, аналіз необходимо осуществлять как в разрезе отдельных видов деривативов, так и в разрезе иностранных валют.

Основные результаты исследования нашли применение в практике работы коммерческих банков Украины.

Ключевые слова: валютные деривативы, форвардные контракты, фьючерсы, опционы, хеджирование, спекуляция.

ANNOTATION

Kramarenko Y. Y. Accounting and analisis of operations with currency derivatives in commercial banks of Ulraine. – Manuscript.

This thesis for a Candidate of economic sciences Degree in speciality 08.06.04. – Accounting. Analisis and audit. – Kyiv National University of Ecpnomics, Kyiv, 2002.

This thesis is dedicated to information of methodological aspects of accounting and economic analisis of operation with currency derivatives in the system of commercial banks of Ukraine taking into consideration valid legislation and methodological principles of international accounting standards. Main characteristics and mechanisms of function of derived currency tools are subject of this work, the research of actual performance of international and interior term currency markets has been curried out and peculiarities of bank operations with currency derivatives are revealed.

The methods of accunting of operations with currency forward contracts, currency future contracts and currency options in foreign currency in commercial banks are offered in the thesis. The methodological basis of analisis of currency position of the bank is formatted, as well as operation of hedging of currency risk and speculative operations with currency derivatives

The main results of the research are applied into the practice of


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПОБУДОВА МАТЕМАТИЧНИХ МАКРОМОДЕЛЕЙ КОМПОНЕНТ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНИХ СИСТЕМ - Автореферат - 20 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ ВИТРАТ ТА КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ У КОМПЛЕКСНИХ ВИРОБНИЦТВАХ - Автореферат - 28 Стр.
РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДІВ КОНТРОЛЮ БУРЯКОЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА ЗА ВМІСТОМ ТОКСИЧНИХ ЕЛЕМЕНТІВ В СИРОВИНІ, НАПІВПРОДУКТАХ ТА ПРОДУКЦІЇ - Автореферат - 28 Стр.
СТРАТЕГІЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ВЕЛИКОГО МАШИНОБУДІВНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 28 Стр.
СТВОРЕННЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО ВОЄННО-ІСТОРИЧНОГО ТОВАРИСТВА (1920-1939 рр.) - Автореферат - 25 Стр.
ОТАМАНСЬКІ ФОРМУВАННЯ НА ЛІВОБЕРЕЖНІЙ УКРАЇНІ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ 1918-1919 рр. 07.00.01 – Історія України - Автореферат - 32 Стр.
Профілактика післяабортних ускладнень при генітальному інфікуванні з використанням фітотерапевтичних засобів (клініко-експериментальне дослідження) - Автореферат - 33 Стр.