У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Свідерський Дмитро Євгенович

УДК 657.44

ОБЛІК ТА АУДИТ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

(на прикладі цукрових заводів асоціації “Київцукор”)

Спеціальність 08.06.04 – “Бухгалтерський облік, аналіз та аудит”

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі обліку та аудиту в сільському господарстві Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України, м. Київ.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор,

Лінник Володимир Григорович,

Київський національний економічний університет,

завідуючий кафедрою обліку та аудиту в

сільському господарстві

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Сопко Василь Васильович,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри бухгалтерського обліку і

аналізу в промисловості

кандидат економічних наук, доцент,

Редько Олександр Юрійович,

Інститут статистики, обліку і аудиту,

Доцент по спеціальності “Аналіз та контроль

господарської діяльності”

Провідна установа: Національний аграрний університет Кабінету

Міністрів України, кафедра обліку та аудиту,

м.Київ

Захист відбудеться “10” червня 2002 р. о 16-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02 Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 03680, м.Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. № 317.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету.

Автореферат розісланий “8 травня 2002 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.М. Поддєрьогін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Одержання високих фінансових результатів є основною метою діяльності кожного господарюючого суб’єкта. У фінансових результатах знаходять пряме відображення всі сторони діяльності підприємства: рівень його технології та організації виробництва, ефективність системи управління, контролю за рівнем витрат та рівнем реалізаційних цін, особливості господарського механізму та державне регулювання розвитку певної галузі, виходячи з її значення для розвитку економіки країни.

Фінансовий результат, за умови його позитивного значення, є джерелом платежів до бюджету, а також розширеного відтворення виробництва. З його допомогою створюється стимул для підвищення ефективності діяльності підприємства.

За ринкових умов суттєво зростає роль і значення фінансових результатів в розвитку підприємства, докорінно змінюється як порядок, так і обґрунтованість їх визначення як в системі фінансового, так і в системі внутрішньогосподарського обліку.

Дослідженню проблем організації та методології обліку фінансових результатів приділили увагу у своїх працях провідні вітчизняні вчені-економісти: Білуха М.Т., Борщевський П.П., Бутинець Ф.Ф., Герасимович А.М., Гуцайлюк З.В., Дем’яненко М.Я., Кірейцев Г.Г., Коцупатрий М.М., Кужельний М.В., Лінник В.Г., Моссаковський В.Б., Рудницький В.С., Саблук П.Т., Сопко В.В., Сук Л.К., Чумаченко М.П. та інші.

Значний внесок у вирішення зазначених проблем внесли зарубіжні вчені: Бабо А., Бансал В.К, Безруких П.С., Брейлі Р., Друрі К., Палій В.Ф., Шеремет А.Д. та інші.

Однак, проведені дослідження вітчизняних та зарубіжних економістів не досить повно враховують особливості сучасного стану реформування бухгалтерського обліку на основі національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку (П(С)БО), одночасним функціонуванням двох методик визначення результатів діяльності підприємства (окремо для складання фінансової звітності і для оподаткування), вищого рівня автоматизації обліку.

За цих умов особливої актуальності набуває дослідження закономірностей формування та обліку фінансових результатів за принципами, які не суперечать міжнародним і базуються на національних стандартах бухгалтерського обліку, та відповідають вимогам їх аналізу і аудиту.

Важливість цих питань і зумовлює актуальність теми, обраної для дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт Київського національного економічного університету з теми "Удосконалення обліку і контролю в галузях агропромислового комплексу", номер державної реєстрації 0101U002947. Під час виконання цієї теми особисто автором було внесено пропозиції щодо вдосконалення обліку фінансових результатів, їх аудиту та аналізу на базі цукрових підприємств, розроблено методику оптимізації обліку.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування формування фінансових результатів, методики їх визначення, обліку та аудиту з урахуванням вимог міжнародних стандартів, напрямків узагальнення передового досвіду та розробка рекомендацій щодо поліпшення облікового процесу.

Для досягнення мети в процесі дослідження було поставлено такі завдання:

·

уточнити визначення сутності фінансових результатів діяльності як економічної категорії;

·

дослідити методологію формування в бухгалтерському обліку фінансових результатів діяльності підприємств щодо її відповідності інформаційному забезпеченню управління підприємством в ринкових умовах господарювання;

·

визначити особливості цукропереробної галузі при формуванні фінансового результату діяльності;

·

дослідити обґрунтованість відображення в обліку валових доходів і валових витрат для визначення об’єкту оподаткування прибутку підприємств;

·

визначити організаційно-методичні концепції обліку за видами діяльності згідно національних П(С)БО та внести пропозиції щодо удосконалення використання рахунків бухгалтерського обліку доходів і витрат;

·

удосконалити алгоритми формування на ПЕОМ показників валових доходів і валових витрат для податкової звітності на основі даних бухгалтерського обліку;

·

розробити пропозиції щодо удосконалення методики аудиту результатів фінансової діяльності підприємства.

Предметом дослідження є організація та методологія обліку і аудиту фінансових результатів на підприємствах по виробництву цукру.

Об'єктом дослідження є господарські процеси діяльності підприємств асоціації “Київцукор”.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження провадилося із застосуванням діалектичного підходу до вивчення сучасного стану обліку і аудиту діяльності підприємств цукрової галузі. При цьому використовувались загальнонаукові методичні прийоми (аналіз, синтез, індукція та дедукція), емпіричні методичні прийоми досліджень (документалістики, розрахунково-аналітичні, звітного відображення господарської діяльності, інформатики) та емпіричні теоретичні прийоми (формалізація, гіпотетичний).

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

·

в результаті проведеного дослідження уточнено поняття фінансових результатів господарської діяльності як економічної категорії;

·

розроблено рекомендації і пропозиції щодо удосконалення організації та методології відображення валових доходів і валових витрат в системі бухгалтерського обліку та взаємоузгодженості з відображенням їх у фінансовому обліку;

·

досліджено обґрунтованість відображення доходів і витрат за встановленими видами діяльності згідно національних П(С)БО і внесено пропозиції з вдосконалення цього облікового процесу, який покладено в основу побудови обліку, звітності та аудиту;

·

розроблено алгоритми формування на ПЕОМ показників результатів діяльності стосовно вимог фінансової і податкової звітності на основі даних бухгалтерського обліку;

·

обґрунтовано рекомендації з реформування системи рахунків для відображення фінансових результатів за видами діяльності підприємства;

·

запропоновано удосконалення методичних підходів щодо проведення як зовнішнього, так і внутрішнього аудиту фінансових результатів;

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що рекомендації і пропозиції, викладені в дисертації, спрямовані на збагачення практики діяльності підприємств конкретними методиками обліку і аудиту фінансових результатів з використанням нових інформаційних технологій для управління підприємствами цукрової галузі в умовах ринкової економіки.

Методичні розробки автора з організації і методології обліку та аудиту були впроваджені на підприємствах асоціації “Київцукор” (Довідка від 07.09.2001 р. № 154), ВАТ “Цукортеплоізоляція” (Довідка від 02.08.2001 р., № 147), ВАТ “Кагарлицький цукровий завод” (Довідка від 06.09.2001 р. № 241), також використовуються у навчальному процесі Київського національного економічного університету (Довідка від 25.09.2001 р.).

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Теоретичні та методологічні розробки, викладені в дисертації, доповідались автором на міжнародній науково-практичній конференції “Удосконалення обліку та аналізу господарської діяльності на основі впровадження нових положень (стандартів) бухгалтерського обліку в Україні” (м. Київ, 16 - 18 жовтня 2000 р.) та на міжнародній науково-практичній конференції “Реструктуризація аграрних підприємств і земельна реформа: стан, проблеми, перспективи” (м. Київ, 16 – 19 жовтня 2000 р.).

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 7 наукових праць загальним обсягом 2,5 друкованих аркуша (частка автора – 2,3 д.а.), з них п'ять - у наукових фахових виданнях, дві - матеріали конференцій.

Структура, зміст та обсяги дисертаційної роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи – 185 сторінок друкованого тексту, 20 таблиць на 18 сторінках, 6 рисунків на 7 сторінках та 17 додатків на 39 сторінках. Список використаних джерел містить 173 найменування на 16 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У Вступі дисертації обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано мету й основні завдання роботи, наведено результати виконаного дисертаційного дослідження.

Розділ 1. Економічна природа фінансових результатів діяльності підприємства. У результаті дослідження доведено, що визначення показників фінансових результатів діяльності підприємств у різних джерелах (законодавстві, нормативних документах директивних органів, економічній літературі) ґрунтується на різних економічних чинниках, які мають місце в господарській діяльності і впливають на величину фінансового результату.

В наукових виданнях фінансові результати характеризуються як економічна категорія та визначається порядок відображення основних джерел їх формування.

В той же час, в нормативно-правових актах головну увагу приділено методиці визначення результатів діяльності як різниці між доходами і витратами. При цьому, склад доходів і витрат регламентується чинними положеннями і передбачається їх відображення за видами діяльності.

В дисертаційному дослідженні обґрунтовується виникнення фінансового результату як поєднання основних чинників одержання доходу (землі, праці, капіталу) в процесі господарської діяльності.

Виходячи з викладеного, автор робить висновок про актуальність та необхідність органічного взаємозв’язку фінансових результатів як економічної категорії і встановлених діючою методикою показників обліку та звітності.

Для окремих суб’єктів господарської діяльності (підприємств) фінансовими результатами можуть бути:

-

прибуток – перевищення доходів над витратами;

-

збиток – перевищення витрат над доходами.

В Україні діють дві методики визначення цих показників, обумовлені порядком визначення доходів і витрат для фінансової та податкової звітності.

Вищезгадані методики передбачають формування доходів шляхом визначення виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) за вирахуванням податків та інших обов’язкових платежів з цієї суми, а також визначення надходжень, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (робіт, послуг), які вважають доходами (рис. 1). Однак, за першою методикою, для фінансової звітності, доходи визнаються за умови переходу власності на актив, що реалізується. За другою ж методикою, для податкової звітності, визнання доходів передбачається як при переході власності на активи, так і при розрахунку за них, в залежності від того, яка операція була проведена першою.

Якщо звернути увагу на формування витрат, то згідно першої методики, до витрат відносяться витрати, передбачені П(С)БО 16 “Витрати”. Серед них, прямі витрати, а також частка загальновиробничих витрат, в залежності від використання потужностей підприємства, відносяться за рахунок собівартості продукції. Інша частка загальновиробничих витрат, яка не відноситься на собівартість продукції, адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати – за рахунок фінансового результату діяльності. За встановленими нормативами факт появи витрат підприємства визнається в момент списання активів на відповідний виробничий процес.

Згідно другої методики, до валових витрат відносять витрати, передбачені Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”, в тому числі аванси, сплачені постачальникам виробничих запасів і послуг. В цьому випадку визнання виникнення витрат відбувається аналогічно визнанню доходів – за першістю операції розрахунку або

Дохід (виручка) Податок на додану вартість

від реалізації

Акцизний збір

Інші вирахування з доходу

Чистий дохід Виробнича Прямі матеріальні витрати

(виручка) від собівартість Пряма заробітна плата

реалізації продажу Інші прямі витрати

Розподілені загальновиробничі витрати

Собівартість Нерозподілені

реалізованої продукції загальновиробничі витрати

Валовий

прибуток (збиток)

Інші операційні доходи

Адміністративні витрати

Витрати на збут

Інші операційні витрати

Фінансові результати від

операційної діяльності:

прибуток (збиток)

Дохід від участі в капіталі

Інші фінансові доходи

Інші доходи

Фінансові витрати

Втрати від участі в капіталі

Інші витрати

Фінансові результати

від звичайної діяльності до оподаткування:

прибуток (збиток)

Податок на прибуток від звичайної діяльності

Фінансові результати

від звичайної діяльності:

прибуток (збиток)

Надзвичайні доходи

Надзвичайні витрати

Податки з надзвичайного прибутку

Чистий прибуток (збиток)

Рис. 1 Формування показників фінансових результатів за П(С)БО

переходу власності на активи відповідно.

В узагальненому вигляді показники фінансової діяльності підприємств мають такі визначення.

Доходи – це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання власного капіталу за рахунок внесків власників). При їх формуванні виокремлюють такі складові доходу, як виручка від реалізації продукції, вартість відвантаженої продукції, одержані аванси від покупців, позареалізаційні доходи, для податкової звітності – валові доходи тощо.

Витрати – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками). Методологічно до складових утворення витрат належать: собівартість реалізованої продукції, позареалізаційні витрати, витрати, що безпосередньо не відносяться до процесу виробництва та реалізації і не відносяться на собівартість продукції, аванси, сплачені постачальникам, для податкової звітності – валові витрати тощо.

Отже, дві методики визначення результатів фінансової діяльності підприємств, для фінансової і податкової звітності, що діють в Україні, принципово мають аналогічне визначення показників (доходи, витрати), які можуть мати різну структуру.

Проведеним дослідженням встановлено роль і місце цукропереробної промисловості в економіці країни, стан її розвитку в умовах ринку, розкрито вплив технологічних і організаційних особливостей цукрового виробництва на побудову обліку фінансових результатів, критично оцінено діючу організацію та методологію обліку на підприємствах галузі.

Дослідженням доведено, що основними технологічними і організаційними чинниками, які впливають на фінансові результати діяльності цукрових підприємств є:

-

вузька спеціалізація виробництва;

-

залежність від обсягів заготівлі сировини (цукрових буряків), її якості, умов зберігання;

-

сезонний характер виробництва більшості підприємств галузі, які використовують цукрові буряки як сировину (за найкращої ситуації 5 – 6 місяців на рік, фактично у 2001 значно менше);

-

велика матеріаломісткість виробництва – вартість матеріальних витрат досягає 85% всіх витрат;

-

велика питома вага втрат сировини в процесі виробництва (3 – 4% вартості сировини);

-

великий обсяг робіт допоміжного виробництва;

-

наявність побічної продукції, виробництво якої технологічно супроводжує виробництво цукру (жом, меласа);

-

значний обсяг умовно-змінних витрат;

-

використання попередільного методу обліку витрат і калькулювання собівартості продукції;

Зазначені особливості виробництва цукрових підприємств мають суттєвий вплив на методику обліку фінансових показників діяльності підприємств. Це обумовлено наявністю значних коливань величини надходжень і витрат протягом року через сезонність виробництва, залежністю виробництва від вартості та якості сировини, технологічною складністю виробничого процесу.

Розділ 2. Облік формування показників фінансових результатів діяльності підприємства. Правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначені Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, національними Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, Планом рахунків бухгалтерського обліку.

Ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності необхідні для надання користувачам звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства, результати його діяльності та рух грошових коштів.

Власників підприємства, керівників та менеджерів, насамперед, цікавить ефективність діяльності підприємства і ефективність використання власного капіталу. Підприємство має багато цілей, але для успішної діяльності необхідна зосередженість керівництва на таких напрямах, як досягнення рентабельності – здатності підприємства отримувати прибуток, і ліквідності, тобто наявності достатніх платіжних засобів для сплати боргів за зобов’язаннями у певні строки.

Персонал підприємства за даними звітності оцінює стабільність його діяльності, перспективи розвитку.

Кредиторів підприємства цікавить його фінансова стійкість та можливість сплачувати кредиторам відсотки і погашати заборгованість.

Інвестори, аналізуючи фінансову звітність, можуть зробити висновки про ділову активність підприємства та перспективи співпраці з ним у майбутньому.

Статистичні органи використовують показники фінансових звітів для їх узагальнення і подальшого аналізу.

Під час аналізу відображення результатів фінансової діяльності підприємства у бухгалтерському обліку і звітності виявлено окремі особливості і недоліки, які потребують подальшого розвитку та вдосконалення.

Дослідженням, проведеним у розділі 1 дисертації, доведено, що формування показників для податкової і фінансової звітності має суттєві методичні розбіжності і регулюється різними законодавчими і нормативними документами.

Для податкової звітності показники формуються згідно із Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”, а для фінансової звітності - Законом України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”, національними П(С)БО, Планом рахунків.

У дослідженні доведено, що податковий облік самостійного значення не має, показники податкової звітності повинні формуватись у системі бухгалтерського обліку відповідно до п.5 Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” та Рекомендацій по веденню обліку валових витрат і валових доходів. Згідно з цими нормативними документами розглянуто методику обліку валових доходів і валових витрат за даними бухгалтерського обліку. Особливу увагу приділено обліку валових доходів від реалізації продукції і обліку валових матеріальних витрат, які становлять у цукровому виробництві до 85% всіх витрат.

Зокрема, облік валових доходів доцільно вести згідно даних оборотів на рахунках класу 7 “Доходи і результати діяльності” (без ПДВ та інших відрахувань з доходу) з коригуванням отриманих сум на вартість одержаних від замовників авансів, щодо яких не було реалізації, незакритих сум бартерних операцій з одержаних матеріальних ресурсів від постачальників, реалізації продукції при розрахунках за рахунок бюджетних коштів, з урахуванням інших пільг, передбачених податковим законодавством.

Облік матеріальних валових витрат доцільно здійснювати відповідно до даних бухгалтерського обліку з надходження запасів на підприємство, а також коригування на суми сплачених авансів постачальникам, щодо яких не було надходжень ресурсів. Матеріальні валові витрати коригують: на вартість зміни у звітному періоді залишків на складах, у незавершеному виробництві і готовій продукції; на вартість незакритих бартерних операцій.

Враховуючи особливості формування в бухгалтерському обліку валових доходів і валових витрат, автором вноситься пропозиція складати Головну книгу як за дебетом, так і за кредитом основного рахунку в кореспонденції з іншими рахунками.

На основі проведеного дослідження пропонується розроблений алгоритм формування показників податкової звітності на ПЕОМ.

Розглядаючи питання формування фінансових показників діяльності, слід зазначити, що в нормативних документах є певна невідповідність у визначенні класифікаційних ознак видів діяльності. Так, згідно з П(С)БО 3 і Планом рахунків формування показників здійснюється за такими видами діяльності: звичайна, основна, операційна, фінансова, інвестиційна, від надзвичайних подій, інша діяльність.

У П(С)БО 4 відсутні поняття “інша діяльність” і “звичайна діяльність”.

Проведеним дослідженням визначено, що у понятті “інша діяльність” передбачаються операції, які віднесено до інвестиційної і фінансової діяльності. Така невідповідність є і в визначенні окремих операцій. Так, одержані дивіденди, відсотки, фінансові результати від інвестицій згідно з П(С)БО 3 і Планом рахунків віднесено до фінансової діяльності, а відповідно до П(С)БО 4 – до інвестиційної діяльності.

На основі проведеного дослідження автором пропонується удосконалена класифікація видів діяльності і відповідна перебудова бухгалтерських рахунків класів 7 і 9, як це показано в табл. 1.

Розглядаючи методику обліку формування показників звітності про рух грошових коштів в роботі обумовлюються складність формування показників операційної діяльності розрахунковим методом і доцільність формування цих показників прямим методом, аналогічно формуванню показників інвестиційної і фінансової діяльності. При визначенні показників прямим методом доцільно використовувати бухгалтерські записи, пов’язані з рухом грошових коштів особливо в умовах автоматизації обліку.

Таблиця 1

Оптимізація рахунків класу 7 і 9 згідно з розробленими пропозиціями

Рахунки

Згідно з Планом рахунків | Згідно з пропозиціями

Клас 7 рахунків

70 “Доходи від реалізації”

71 “Інший операційний дохід”

72 “Дохід від участі в капіталі”

73 “Інші фінансові доходи”, субрахунки:

731 “Дивіденди одержані”

732 “Відсотки одержані”

733 “Інші доходи від фінансових операцій”

74 “Інші доходи”, субрахунки:

741 “Дохід від реалізації фінансових інвестицій”

742 “Дохід від реалізації необоротних активів”

743 “Дохід від реалізації майнових комплексів”

744 “Дохід від неопераційної курсової різниці”

745 “Дохід від безоплатно одержаних активів”

746 “Інші доходи від звичайної діяльності”

75 “Надзвичайні доходи”

76 “Страхові платежі”, субрахунки за видами страхування

79 “Фінансові результати”, субрахунки:

791 “Результат основної діяльності”

792 “Результат фінансових операцій”

793 “Результат іншої звичайної діяльності”

794 “Результат надзвичайних подій"

Клас 9 рахунків

90 “Собівартість реалізації”

91 “Загальновиробничі витрати”

92 “Адміністративні витрати”

93 “Витрати на збут”

94 “Інші витрати операційної діяльності”, субрахунки:

941 “Витрати на дослідження і розробки”

942 “Собівартість реалізованої іноземної валюти”

943 “Собівартість реалізованих виробничих запасів”

944 “Сумнівні та безнадійні борги”

945 “Втрати від операційної курсової різниці”

946 “Втрати від знецінення запасів”

947 “Нестачі і втрати від псування цінностей”

948 “Визнані штрафи, пені, неустойки”

949 “Інші витрати операційної діяльності”

95 “Фінансові витрати”, субрахунки:

951 “Відсотки за кредит”

952 “Інші фінансові витрати”

96 “Втрати від участі в капіталі”, субрахунки

97 “Інші витрати”, субрахунки:

971 “Собівартість реалізованих фінансових інвестицій”

972 “Собівартість реалізованих необоротних активів”

973 “Собівартість реалізованих майнових комплексів”

974 “Втрати від неопераційних курсових різниць”

975 “Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій”

976 “Списання необоротних активів”

977 “Інші витрати звичайної діяльності”

978 “Виплати страхових сум та страхових відшкодувань”

979 “Перестрахування”

98 “Податки на прибуток”

99 “Надзвичайні витрати” |

Клас 7 рахунків

70 “Доходи від реалізації”

71 “Інший операційний дохід”

72 “Дохід від участі в капіталі”

73 “Доходи фінансової діяльності”

731 “Дохід від курсових різниць фінансової діяльності”

732 “Дохід від безоплатно одержаних активів”

733 “Інші доходи від фінансових операцій”

74 “Доходи інвестиційної діяльності”

741 “Дохід від реалізації фінансових інвестицій”

742 “Дохід від реалізації необоротних активів”

743 “Дохід від реалізації майнових комплексів”

744 “Дохід від курсових різниць інвестиційної діяльності”

745 “Дивіденди одержані”

746 “Відсотки одержані”

747 “Інші доходи від інвестиційної діяльності”

75 “Надзвичайні доходи”

76 “Страхові платежі”, субрахунки:

761 “Перестрахування”,

субрахунки за видами страхування

79 “Фінансові результати”, субрахунки:

791 “Результат операційної діяльності”

792 “Результат фінансових операцій”

793 “Результат інвестиційної діяльності”

794 “Результат надзвичайних подій"

Клас 9 рахунків

90 “Собівартість реалізації”

91 “Загальновиробничі витрати”

92 “Адміністративні витрати”

93 “Витрати на збут”

94 “Інші витрати операційної діяльності”, субрахунки:

940 “Виплати страхових сум та страхових відшкодувань”

941 “Витрати на дослідження та розробки”

942 “Собівартість реалізованої іноземної валюти”

943 “Собівартість реалізованих виробничих запасів”

944 “Сумнівні та безнадійні борги”

945 “Втрати від операційної курсової різниці”

946 “Втрати від знецінення запасів”

947 “Нестачі і втрати від псування цінностей”

948 “Визнані штрафи, пені, неустойки”

949 “Інші витрати операційної діяльності”

95 “Фінансові витрати”, субрахунки:

951 “Відсотки за кредит”

952 “Втрати від курсових різниць фінансової діяльності”

953 “Інші фінансові витрати”

96

“Втрати від участі в капіталі”, субрахунки

97

“Витрати інвестиційної діяльності”, субрахунки:

971 “Собівартість реалізованих фінансових інвестицій”

972 “Собівартість реалізованих необоротних активів”

973 “Собівартість реалізованих майнових комплексів”

974 “Втрати від курсових різниць інвестиційної діяльності”

975 “Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій”

976 “Списання необоротних активів”

977 “Інші витрати інвестиційної діяльності”

978 перенесено до субрахунку 940

979 перенесено до рахунку 76

98 “Податки на прибуток”

99 “Надзвичайні витрати”

Проведеним дослідженням встановлено, що в чинній методиці формування показників звітності про рух грошових коштів, недостатньо враховано вплив бартерних операцій, які на окремих підприємствах мають значний обсяг. Автором пропонується методика коригування показників звіту при бартерних операціях.

Враховуючи особливості цукрового виробництва і нормативні документи автором внесено пропозиції щодо формування номенклатури статей загальновиробничих і адміністративних витрат, витрат на збут продукції, статей калькулювання. В роботі обумовлено недоцільність ведення рахунків класу 8, якщо використовуються рахунки класу 9. Приведено номенклатуру змінних і постійних різниць при формуванні показника податку на прибуток за двома методиками – за податковим законодавством і за національними П(С)БО.

Розділ 3. Аудит фінансових результатів діяльності підприємства. Згідно з проведеним дослідженням в економічній літературі і нормативних документах у роботі обумовлюється поняття аудиту як системи незалежного контролю за господарською діяльністю підприємства або окремими об’єктами цієї діяльності. Основними джерелами інформації для проведення аудиту господарської діяльності підприємства є бухгалтерський облік, податкова і фінансова звітність, аналіз господарської діяльності підприємства.

Метою зовнішнього аудиту щодо фінансових результатів є перевірка і підтвердження реальності і достовірності показників Звіту про фінансові результати та їх використання.

Аудит взагалі і фінансових результатів зокрема передбачає оцінку господарських фактів та інформації про функціонування підприємства, відображених у фінансовій звітності, а також самої системи бухгалтерського обліку і звітності. Оцінюючи об’єкт перевірки, аудитори дотримуються певних критеріїв. Необхідно правильно обрати критерії оцінки усієї фінансової звітності, зокрема Звіту про фінансові результати та їх використання.

Критерії оцінки фінансової звітності: повнота, оцінка, законність, обережність, постійність, відповідальність.

У роботі визначено методи, джерела інформації аудиту, планування аудиту, порядок складання аудиторського висновку, особливості проведення експрес-аудиту балансу. Внесено пропозиції щодо форми аудиторського висновку.

Практичне значення має розгляд методики аудиту достовірності показників фінансової і податкової звітності за даними бухгалтерського обліку, за окремими статтями Звіту про фінансові результати і Декларації про прибуток підприємства.

Проведене дослідження нормативних документів, економічної літератури, а також практичної діяльності підприємств, дало змогу автору запропонувати методику перевірки показників Звіту про фінансові результати і Декларації про прибуток на основі бухгалтерських записів в синтетичному і аналітичному обліку, обліку, а також даних аналітичного обліку.

Згідно з цією методикою приведено результати аудиторської перевірки діяльності Кагарлицького цукрового заводу за І квартал 2001 р., відповідні висновки і пропозиції.

Розглянуто особливості проведення аудиту і складання аудиторського висновку відповідно до вимог Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, а також вимог Аудиторської палати України. Особливістю такої роботи є акцент на підтвердження даних балансу та Звіту про фінансові результати підприємства, а також оцінка у висновку його фінансового стану на основі підтверджених даних і нормативно затверджених показників економічного аналізу як складової частини аудиту.

У дисертації розглянуто особливості методики аналізу окремих показників фінансового стану підприємства (коефіцієнти ліквідності, фінансової стійкості та незалежності, тощо) згідно з вимогами Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України. Досліджено також зміну методики формування відповідних показників аналізу за період до прийняття П(С)БО (до 2000 р.) і після введення їх: дебіторської заборгованості, стану основних засобів, зобов’язань, запасів, власного капіталу, еквівалентів грошових коштів.

На основі проведеного дослідження автор пропонує наступне визначення еквівалентів грошових коштів – високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і характеризуються незначним ризиком зменшення номінальної вартості.

За результатами проведеного дослідження автором запропоновано методику переведення показників для аналізу фінансової діяльності підприємства до 2000 р. на нову методику згідно з П(С)БО. На основі цієї методики проведено порівняльний аналіз показників ліквідності балансу і платоспроможності окремих цукрових заводів і асоціації “Київцукор” за 1999 – 2000 р.р. При цьому показники 1999 р. перераховано за методикою 2000 р. Автором дисертації розроблено алгоритми формування показників ліквідності і платоспроможності за минулі звітні періоди, а також розрахунок цих показників (коефіцієнтів).

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі проведено теоретичне узагальнення і запропоновано вирішення наукової проблеми, що виявляється у дослідженні і розробці науково-методичних і практичних підходів щодо вдосконалення методики визначення, обліку та аудиту фінансових результатів господарської діяльності підприємств цукрової галузі України.

На основі проведеного дисертаційного дослідження як теоретичних засад обліку та аудиту фінансових результатів діяльності, так і практичного аспекту цього питання можна зробити наступні висновки та пропозиції.

Окремі пропозиції внесено щодо вдосконалення чинної методики формування в обліку і звітності показників фінансових результатів діяльності: реформовано форму Головної книги при журнальній формі обліку, удосконалено методику відображення в обліку показників валових доходів і валових витрат, розроблено алгоритм формування окремих показників податкової звітності на ПЕОМ. При цьому валові доходи основної діяльності визначаються як вартість відвантаженої продукції (виконаних робіт) без ПДВ та акцизного збору і вартість зміни за звітний період суми залишку оплаченої замовником і не відвантаженої продукції (збільшення або зменшення). Валові матеріальні витрати відображаються як вартість одержаних матеріальних ресурсів за звітний період з коригуванням згідно з чинною методикою залишків на складах, у незавершеному виробництві і готовій продукції, а також коригуванням на суму авансів, перерахованих постачальникам за неодержані матеріальні ресурси. Приведено методику коригування відповідних показників за іншими особливостями податкового законодавства: при бартерних операціях, оплаті продукції за рахунок коштів державного бюджету тощо.

Ці пропозиції висвітлено також у публікаціях автора.

У роботі визначено особливості цукрової промисловості, які впливають на формування фінансових результатів діяльності: сезонний характер виробництва, його велика матеріаломісткість, особливості технології виробництва, великий обсяг втрат при виробництві, сезонне коливання наявності виробничих запасів, готової продукції, дебіторської заборгованості, зобов’язань.

Важливе місце у роботі посідають пропозиції щодо вдосконалення методики обліку формування фінансових показників за видами діяльності.

Згідно з національними П(С)БО та новим Планом рахунків визначено види діяльності: основна, операційна, фінансова, інвестиційна, звичайна, від надзвичайних подій та інша. В окремих нормативних документах при визначенні видів діяльності виявлено недостатню конкретизацію, а іноді і суперечності. Так, згідно з Інструкцією до Плану рахунків і П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати” одержані відсотки і дивіденди віднесено до фінансової діяльності, а згідно з П(С)БО 4 “Звіт про рух грошових коштів” – до інвестиційної діяльності.

Така невідповідність має значний негативний вплив на формування фінансових показників діяльності, їх використання для аналізу при прийнятті управлінських рішень.

У роботі розглянуто напрями вирішення цієї проблеми, пропозиції щодо удосконалення рахунків класів 7 та 9 Плану рахунків.

Проаналізовано недоліки у формуванні показників П(С)БО 4 “Звіт про рух грошових коштів”, основними з яких є: різна методика визначення окремих показників операційної, інвестиційної та фінансової діяльності; складність розрахунку показників операційної діяльності; відсутність механізму врахування бартерних операцій тощо. Наведено конкретні пропозиції удосконалення цієї методики. Основним напрямом удосконалення є пропозиція розробки формування показників операційної діяльності прямим методом.

Ці пропозиції автора також висвітлено у публікаціях.

При розгляді питань методики аудиту фінансових результатів діяльності досліджено формування аудиту як виду господарської діяльності, методи, стадії та етапи аудиторської перевірки. Акцентовано увагу і подано конкретні пропозиції щодо удосконалення методики аудиту показників податкової звітності виходячи з даних бухгалтерського обліку, особливостей проведення аудиту в цукровій промисловості.

Однією з важливих складових аудиту є аналіз фінансових показників діяльності підприємства. Це має особливе значення тому, що більшість підприємств є відкритими акціонерними товариствами, які повинні здавати аудиторські висновки до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), згідно із затвердженою нею методикою складання і аналізу окремих показників фінансової звітності.

Дослідження показали, що у зв’язку з введенням у 2000 р. національних П(С)БО і нового Плану рахунків методика формування показників фінансових результатів зазнала значних змін. Це призвело до невідповідності більшості однойменних показників у звітних періодах 2000 р., що необхідно обов’язково враховувати при зіставленні показників за окремі звітні періоди. Зокрема, на зміну методики формування показників фінансової діяльності вплинули: розмежування в балансі дебіторської заборгованості, зобов’язань і фінансових інвестицій на поточні і довгострокові, виведення зі складу МШП малоцінних необоротних матеріальних цінностей, введення показника еквіваленту грошових коштів, облік оборотних МШП тощо.

Внесено пропозицію щодо удосконалення поділу фінансових інвестицій на поточні, довгострокові і еквіваленти грошових коштів. Розроблено алгоритм формування окремих показників аналізу фінансової звітності (ліквідності балансу) минулих років за методикою 2000 р. Відповідно до зміненої методики 1999 р. проведено порівняльний аналіз ліквідності балансу 13 підприємств асоціації “Київцукор” за 1999 – 2000 р.р. Приведено висновки за результатами аналізу.

Окремі пропозиції, представлені в роботі, можуть бути використані при автоматизації облікових робіт: ведення Головної книги з визначенням кореспондуючих рахунків як за дебетом, так і за кредитом основного рахунку, алгоритми складання показників податкової звітності, а також фінансової звітності минулих років за методикою 2000 року.

Впровадження зазначених рекомендацій у практику дасть змогу підприємствам спростити процес визначення та відображення в обліку фінансових результатів діяльності, підвищити оперативність та ефективність аудиту їх достовірності.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗДОБУВАЧА

У наукових фахових виданнях:

1.

Свідерський Д.Є. Облік і аудит розрахунків податку на прибуток // Бухгалтерський облік і аудит. – 1998. – №9. – С.3-8. – 0,4 д.а.

2.

Свідерський Д.Є. Податковий і бухгалтерський облік матеріальних валових витрат // Бухгалтерський облік і аудит. – 1999. - №3. – С.43-50. – 0,5 д.а.

3.

Свідерський Д.Є. Вдосконалення методики складання “Звіту про рух грошових коштів” відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 // Бухгалтерський облік і аудит. – 2000. – №4. – С.16-22. – 0,5 д.а.

4.

Свідерський Д.Є. Відображення в обліку показників фінансової діяльності підприємств відповідно до нового Плану рахунків // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. – №3. – С.40-46. – 0,4 д.а.

5.

Лінник В.Г., Свідерський Д.Є. Облік фінансових результатів підприємств за видами діяльності // Вісник КНУ ім. Шевченка “Економіка”. – 2001. – №54. – С.5-8. – 0,3 д.а (особисто здобувачу належить – 0,1 д.а., де відображено пропозиції щодо вдосконалення методології розподілу операцій за видами діяльності).

В інших виданнях:

6.

Свідерський Д.Є. Особливості обліку результатів фінансової діяльності підприємства для оподаткування при впровадженні нового Плану рахунків і національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку // Міжнародна науково-практична конференція “Удосконалення обліку та аналізу господарської діяльності на основі впровадження нових Положень (стандартів) бухгалтерського обліку в Україні”. – Тези доповідей. – К.: КНЕУ. - 2000. – С.103-106. – 0,2 д.а.

7.

Свідерський Д.Є. Реструктуризація аграрних підприємств та особливості обліку цього процесу // Міжнародна науково-практична конференція “Реструктуризація аграрних підприємств і земельна реформа: стан, проблеми, перспективи”. – Проблеми формування ринкової економіки (спеціальний випуск). – К.: КНЕУ. - 2000. – С.414-416. – 0,2 д.а.

АНОТАЦІЯ

Свідерський Д.Є. Облік та аудит фінансових результатів діяльності підприємств (на прикладі цукрових заводів асоціації “Київцукор”). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. Київський національний економічний університет. – Київ, 2002.

Дисертація присвячена актуальним питанням удосконалення обліку та аудиту фінансових результатів діяльності підприємств на підприємствах цукрової галузі України.

У дисертації здійснено порівняння методологій визначення, обліку та аудиту фінансових результатів діяльності підприємств згідно з вимогами ведення фінансового обліку і обліку для потреб оподаткування. Розглянуто та обґрунтовано нові підходи до вирішення актуальних питань обліку та аудиту фінансових результатів підприємств. Запропоновано поглиблену класифікацію складу витрат та доходів діяльності підприємств, здійснено їх структуризацію та систематизацію з урахуванням вимог і особливостей оперативних та перспективних завдань, що вирішуються підприємством. Уточнено вимоги до інформаційного забезпечення процесу обліку та аудиту фінансових результатів. Розроблено пропозиції щодо оптимізації рахунків доходів і витрат з метою підвищення достовірності відображення та перевірки фінансових результатів в обліку. Запропоновано структурні схеми обробки фінансових даних в обліку.

Ключові слова: бухгалтерський облік, облік для потреб оподаткування, валові витрати, валовий дохід, прибуток, збитки, види діяльності, прибуток до оподаткування, прямі і непрямі витрати.

АННОТАЦИЯ

Свидерский Д.Е. Учет и аудит финансовых результатов деятельности предприятий (на примере сахарных заводов ассоциации “Киевсахар”). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04. – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. Киевский национальный экономический университет. – Киев, 2002.

Решение проблемы эффективного развития и экономического роста сахарных предприятий Украины невозможно без усовершенствования системы бухгалтерского учета и прежде всего бухгалтерского учета доходов, расходов и финансового результата их деятельности. В системе управления производством важная роль отводится учету, центральное место в котором принадлежит учету расходов, доходов и результатов деятельности. На основе данных о размере и видах расходов и доходов работники управленческого аппарата предприятия получают информацию о состоянии использования ресурсов, формировании себестоимости продукции на предприятии, что позволяет оценивать эффективность операций, проводимых в процессе хозяйственной деятельности. В результате этого появляется возможность осуществлять контроль за количественными и качественными показателями деятельности, регулировать процесс производства, принимать оптимальные управленческие решения. В этой связи значительный положительный эффект дает проведение аудиторских процедур как со стороны внешнего, так и со стороны внутреннего аудита с целью повышения надежности и достоверности используемой информации.

Действующая методика ведения бухгалтерского учета финансовых результатов деятельности, которая применяется и на предприятиях сахарной отрасли, не в полной мере отрегулирована и систематизирована.

В работе исследована экономико-правовая сущность категорий “доход”, “расходы”, “результаты деятельности”, их классификация и состав в условиях современных экономических отношений.

На основе исследования существующих за рубежом и в Украине методов учета результатов деятельности, схем построения финансового учета и учета для нужд налогообложения проведена их структуризация и систематизація. Кроме того, рассмотрены основные составляющие с учетом нормативных требований и практики ведения учета, особенностей оперативных и перспективных задач, которые решаются предприятиями, потребностей для принятия управленческих решений. Для организации учета и аудита финансовых результатов деятельности предложены системы подходов к проведению необходимых процедур с соответствующим обоснованием в целях их гармонизации и систематизации.

Автором осуществлено сравнение принципов формирования доходов, расходов и определения финансового результата деятельности предприятия с точки зрения финансового учета и требований налогового законодательства для определения их структурных расхождений и особенностей в соответствующих условиях. На основе результатов исследования разработаны предложения относительно определения таких показателей для налогообложения без использования специфических регистров учета, основываясь исключительно на данных бухгалтерского (финансового) учета, разработан также алгоритм определения показателей налоговой отчетности для использования в автоматизированном учете. Исходя из этого, предлагается ряд рекомендаций по систематизации методики проведения аудита при использовании приведенных выше разработок.

Значительное внимание в работе уделено оптимизации новых компонентов и методик, возникших в результате введения в действие национальных Положений (стандартов) бухгалтерского учета в Украине.

Особое внимание в этом направлении уделено рассмотрению приципов отнесения различных операций к определенным видам деятельности с последующим отражением их в бухгалтерском учете, финансовой и налоговой отчетности. Определен ряд вопросов, связанных с недостаточной конкретизацией в нормативной и законодательной базе процедур учета финансовых результатов, сложностью проведения некоторых из них. Соответственно автором разработаны и предложены конкретные рекомендации по улучшению и конкретизации системы бухгалтерского учета


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ТА ЮРИСДИКЦІЙНІ ОСНОВИ ДІЯЛЬНОСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ - Автореферат - 26 Стр.
оптимізація процесу енерговиділення в міжелектродному проміжку для умов електроерозійного дротяного різання - Автореферат - 22 Стр.
ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКА ПЕРИНАТАЛЬНИХ ВТРАТ - Автореферат - 38 Стр.
ПРОЦЕСУАЛЬНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ І ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В ОРГАНАХ ВНУТРІШНІХ СПРАВ - Автореферат - 26 Стр.
Умови розвитку затяжної діареї після перенесеної гострої кишкової інфекції та підходи до лікування у дітей першого півріччя життя - Автореферат - 23 Стр.
РЕСУРСООЩАДНІ ТЕПЛОГІДРОДИНАМІЧНІ ПРОЦЕСИ ТЕРМОСТАБІЛІЗАЦІЇ СИСТЕМ БІОКОНВЕРСІЇ - Автореферат - 21 Стр.
СИНТЕЗ ВІБРОЗАХИСНИХ СИСТЕМ СУДНОВИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ УСТАНОВОК З КЕРОВАНИМИ ДИНАМІЧНИМИ ВІБРОГАСНИКАМИ - Автореферат - 26 Стр.