У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Національна академія наук України

Міністерство освіти і науки України

Міжнародний науково-навчальний центр

інформаційних технологій і систем

Букач Борис Олександрович

УДК 336.221.26:519.862

МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ЗМІНИ ПОДАТКОВИХ СТАВОК НА ДИНАМІКУ ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ У ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ УКРАЇНИ

08.03.02 – економіко-математичне моделювання

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Севастопольському національному технічному університеті

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор,

Цуканов Олександр Вікторович

Севастопольський національний технічний університет, завідувач кафедри менеджменту і економіко-математичних методів.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Ревенко Валерій Лук’янович

Київський університет економіки і технологій транспорту, завідувач кафедри фінансів та банківської справи

кандидат економічних наук, доцент

Погорєловська Ірина Дем’яновна

завідувач лабораторією Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів державної податкової служби України Національної Академії ДПС України

Провідна установа: Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського МОН України

Захист відбудеться 18 грудня 2003 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.171.02 у Міжнародному науково-навчальному центрі інформаційних технологій і систем НАН України та Міністерства освіти і науки України за адресою: 03680 МСП Київ 187, проспект академіка Глушкова, 40.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Кібернетичного центру НАН України, 03680 МСП Київ 187, проспект академіка Глушкова, 40.

Автореферат розісланий 14 листопада 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Ревін В.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Проблема створення ефективної системи оподаткування, яка сприяє стабільному економічному зростанню, є однією з актуальних на сучасному етапі розвитку економіки України. У зв'язку з цим спостерігається підвищений інтерес учених, політиків, громадськості до проблеми реформування системи оподаткування. Щорічно висувається велика кількість різноманітних варіантів поліпшення діючої системи оподатковування. Однак часто проекти не містять глибокої, науково-обґрунтованої і кількісної оцінки можливих наслідків.

Проблема впливу податків на економічну активність господарюючих суб'єктів завжди була однією з центральних в економічній теорії. Найбільш значний внесок у теорію і практику оподатковування внесли А. Сміт, Д. Рікардо, Дж. Кейнс, А. Лаффер, Д. Мілль, Е. Селігман, Дж. Стігліц, Є. Аткінсон. Велику увагу дослідженню проблем удосконалення системи оподатковування приділяють вітчизняні економісти, вчені і практики М. Азаров, О. Василик, О. Заруба, А. Крисоватий, М. Кучерявенко, І. Луніна, П. Мельник, К. Павлюк, А. Соколовська, В. Федосов, Л. Шаблиста, С. Юрій.

При розробці податкової політики необхідно за допомогою різних методологічних засад вивчати можливості її удосконалення й орієнтуватися, у першу чергу, на якісний економічний аналіз можливих наслідків її проведення. Важливими засобами, що відповідають цим вимогам, є комплекс економіко-математичних моделей і методи математичного програмування.

У роботах сучасних вітчизняних та іноземних авторів В. Юрінця, С. Лондаря, В. Вишневського, А. Скрипника, П. Буряка, Є. Балацького, А. Смирнова, І. Чугунова, Д. Йоргенсена, А. Ауербаха, запропоновані підходи до моделювання складних процесів у сфері оподатковування на основі економіко-математичних моделей.

На сьогоднішній день найбільш популярним напрямом реформування податкової системи України є ідея зниження ставок по основних видах податків. Втім однозначно оцінити пропозицію про зниження податкових ставок досить складно, тому що в економічній теорії і практиці існують зовсім протилежні оцінки даної ідеї. Тому виникає необхідність розробки економіко-математичної моделі, на підставі якої можна було б оцінити вплив зміни податкових ставок на економічний розвиток країни.

Необхідність створення економіко-математичних моделей для аналізу процесу реформування податкової системи обумовлена зокрема тим фактом, що в економіці вкрай обмежена можливість локальних економічних експериментів, оскільки всі її підрозділи взаємозалежні поміж собою, отже, “чистий” експеримент вкрай ускладнений. Крім того, прямі експерименти з економікою небезпечні тому, що не завжди можливо передбачати наслідки прийнятих рішень.

З викладеного випливає, що розробка моделі впливу зміни податкових ставок на динаміку податкових надходжень у державний бюджет України є важливою науковою проблемою і має велике прикладне значення.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота виконана в межах науково-дослідних робіт Севастопольського національного технічного університету та держбюджетної науково-дослідної роботи “Розробка економіко-математичних методів моделювання системи оподатковування господарюючих суб'єктів України” (шифр “Податок”) за номером державної реєстрації ДР 0102U004402.

Мета і задачі дослідження. Мета дослідження полягає в розробці економіко-математичних моделей, на підставі яких можна кількісно визначити вплив зміни величини податкових ставок на динаміку податкових надходжень до державного бюджету України і таким чином підвищити ефективність проведення податкової реформи України.

Для досягнення поставленої мети у дослідженні були вирішені такі задачі:

- аналіз і оцінка теоретичних аспектів і практичного досвіду зміни податкових ставок у різних країнах світу;

- аналіз можливостей застосування економіко-математичного моделювання для дослідження податкової системи;

- розробка моделі динаміки нагромадження основного капіталу в залежності від розміру ставок податків;

- розробка методу оцінки ваги податкового навантаження на економічну активність підприємств;

- розробка моделі динаміки податкових надходжень при зміні розмірів ставок податків;

- розробка методу визначення часу компенсації збитків бюджету, що викликані зниженням податкових ставок;

- розробка методів оптимізації процесу проведення податкової реформи.

Об'єкт дослідження: динаміка податкових надходжень у державний бюджет України.

Предмет дослідження: економіко-математичні моделі динаміки податкових надходжень до бюджету в залежності від зміни податкових ставок.

Методи дослідження. Для рішення поставлених завдань у дисертації використовуються методи системного аналізу, математичної економіки, математичної статистики, нелінійного і динамічного програмування.

Наукова новизна отриманих результатів може бути сформульована таким чином:

- розроблена і досліджена модель динаміки нагромадження основного капіталу в залежності від податку на прибуток, податку на додану вартість і “соціального” податку;

- отримані аналітичні залежності для оцінки гранично допустимих величин податкових ставок;

- запропоновані критерії оцінки ефективності податкової політики держави при різних підходах до проведення податкової реформи;

- розроблена та досліджена модель динаміки податкових надходжень у бюджет України від податку на прибуток, податку на додану вартість і “соціального” податку;

- отримані аналітичні залежності для оцінки часу релаксації податкових надходжень при різних типах моделі динаміки нагромадження основного капіталу;

- запропоновано мінімізувати час релаксації податкових надходжень за допомогою розв’язання задачі нелінійного програмування;

- запропоновано визначати оптимальний спосіб зміни величини податкових ставок під час проведення податкової реформи за допомогою розв’язання задачі динамічного програмування з урахуванням передісторії процесу.

Дані положення є обґрунтованими і достовірними, відповідають попереднім результатам досліджень у даній галузі, пов'язаних з економіко-математичним моделюванням систем оподатковування, і підтверджуються строго доведеними математичними викладеннями та результатами економіко-математичного моделювання.

Наукова значимість даної роботи полягає в створенні комплексу моделей динаміки нагромадження основного капіталу і динаміки податкових надходжень до бюджету в залежності від зміни податкових ставок.

Практичне значення отриманих результатів.

На підставі розроблених у дисертації моделей запропоновано методику оцінки ефективності надання підприємствам податкового кредиту, яка була розроблена в межах заходів щодо підвищення ефективності управління економічними процесами у Севастопольському регіоні. Методика може бути використана для оптимізації процесу мобілізації коштів у дохідну частину міського бюджету, для стимулювання економічного розвитку підприємств Севастопольського регіону, а також для реалізації стратегії переходу податкової служби від винятково фіскальних заходів до фіскально-регулюючих та фіскально-стимулюючих. Дана методика використовується в роботі Державної податкової інспекції Ленінського району м. Севастополя (акт від 17.12.2002 р.) та в роботі Головного управління економіки Севастопольської Державної адміністрації (акт від 5.12.2002 р.).

Результати роботи використовуються також у навчальному процесі при проведенні лабораторних і практичних занять з дисциплін “Податки і податкова політика”, “Імітаційне моделювання” по спеціальностях 7.050201 “Менеджмент організацій” і 7.050107 “Економіка підприємства” у Севастопольському національному технічному університеті (акт від 23.12.2002 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота виконана автором самостійно, на основі особистих ідей і розробок. У статті [5], опублікованій в співавторстві з О.В. Цукановим, здобувачем виконаний розрахунок ефекту сезонності податкових надходжень у бюджет України. У статті [6], опублікованій в співавторстві з О.В. Цукановим і І.О. Гребешковою, здобувачем розроблені моделі для оцінки основних економічних показників діяльності підприємства. У статті [7], опублікованій у співавторстві з В.В. Спиридоновим та О.В. Цукановим, здобувачем розроблений метод оцінки податкових надходжень від акцизного збору. У статті [9], опублікованої в співавторстві з В.В. Спиридоновим та О.В. Цукановым, здобувачем зроблена оцінка похибки надходжень при прогнозуванні податкових надходжень у бюджет. У статті [17], опублікованій у співавторстві з В.В. Спиридоновим, здобувачем розроблена методика розрахунку прогнозних податкових надходжень до районного бюджету.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися, обговорювалися та одержали схвалення на наступних конференціях: науково-практичної конференції (з міжнародною участю) “Проблеми підвищення ефективності регіональної економіки” - Севастополь, вересень 1999 р., 2-ої науково-практичної конференції “Проблеми становлення ринкової економіки: інформаційне і фінансове забезпечення діяльності підприємницьких структур” - Севастополь, травень 2000 р., міжнародної науково-методичної конференції “Менеджмент малого і середнього бізнесу: проблеми, навчання, перспективи” - Севастополь, вересень 2001 р., міжнародної науково-практичної конференції “Особливості формування системи стійкого розвитку Севастопольського регіону” - Севастополь, жовтень 2001 р., міжнародної наукової конференції студентів, аспірантів і молодих вчених “Ломоносов-2002” - Севастополь, квітень 2002 р., 2-ої міжнародної науково-методичної конференції “Менеджмент малого і середнього бізнесу: проблеми, навчання, перспективи” - Севастополь, вересень 2002 р., 1-ої всеукраїнської науково-практичної конференції “Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю” – Черкаси, листопад 2002 р., всеукраїнської науково-практичної конференції “Удосконалення системи оподаткування як необхідність забезпечення ефективної бюджетної політики” – Київ, березень 2003 р., 2-ої міжнародної конференції студентів, аспірантів і молодих вчених “Науково-технічний розвиток: економіка, технології, управління” – Київ, квітень 2003 р., всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, аспірантів і молодих вчених “Проблеми ефективного функціонування підприємства в сучасних умовах” - Севастополь, квітень 2003 р., 4-ої міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіці” – Ірпінь, травень 2003 р., науковому семінарі – Академії державної податкової служби України – Ірпінь, березень 2003 р., наукових семінарах кафедри менеджменту і економіко-математичних методів, Севастополь, 1999-2003 р.

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 7 робіт у наукових збірниках, затверджених ВАК України, 12 робіт в інших наукових збірниках, у тому числі 6 робіт у співавторстві.

Структура й обсяг дисертації. Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків і трьох додатків. Основні положення дисертації викладені на 183 сторінках, містить 26 рисунків, 13 таблиць. Список використаних джерел містить 135 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертаційної роботи, визначені об'єкт і предмет дослідження, сформульовані мета і завдання, визначені наукова новизна і практична цінність отриманих результатів, наведені дані про апробацію та структуру роботи.

У першому розділі “Проблема оцінки впливу зниження податкових ставок на економічний розвиток країни” досліджено та узагальнено теоретичні аспекти і практичний досвід реформування податкових систем у різних країнах світу, проаналізовано роботи вітчизняних та зарубіжних авторів, що стосуються процесів економіко-математичного моделювання в сфері оподатковування, дослідженні основні напрямки реформування податкової системи України.

Більшість економістів переконані, що в сучасній ситуації єдино вірним напрямком є зниження рівня податкового навантаження на економіку країни з одночасним посиленням рівномірного характеру оподатковування і нейтральності податкової системи в цілому.

Прихильники ідеї зниження податкових ставок спираються на криву Лаффера, мотивуючи свою позицію тим, що зниження податкових ставок має призвести до зростання економічної активності підприємств і, отже, до розширення бази оподаткування та збільшення податкових надходжень до бюджету. Однак у сучасній теорії оподатковування немає однозначної оцінки можливих наслідків розвитку економічної ситуації при зниженні податкових ставок. У першому розділі, на підставі аналізу праць з даної тематики, проведений критичний аналіз кривої Лаффера.

На думку автора, важливим істотним недоліком цієї кривої є її статичність. Отже передбачається, що при зниженні податкових ставок економіка переходить з одного свого стану в інший миттєво, а насправді на це потрібен певний час. Саме від тривалості цього періоду і буде великою мірою залежати ефективність податкової реформи.

Аналіз практичного досвіду зміни податкових ставок у різних країнах світу свідчить, що в перші роки після зниження ставок податків, без істотної зміни механізму визначення оподатковуваної бази, спостерігається зменшення податкових надходжень до бюджету. Тому перед проведенням податкової реформи, метою якої є зниження податкового навантаження на економіку, необхідно однозначно оцінити:

1) чи існуюче податкове навантаження є настільки великим, що гальмує розвиток економіки;

2) який час необхідний для відновлення величини податкових надходжень у бюджет після зниження ставок податків;

3) як саме знижувати податкові ставки (одноразово чи поетапно).

У даному розділі проаналізовані роботи вітчизняних та іноземних авторів, що присвячені використанню методів економіко-математичного моделювання для дослідження процесів у сфері оподатковування. В цих роботах використовуються такі економіко-математичні методи, як імітаційне моделювання, теорія ігор, побудова виробничих функцій та інші. Велика увага приділяється дослідженню залежності податкових надходжень до бюджету від величини податкових ставок. Однак, на думку автора, недостатньо досліджені міжчасові ефекти податкових надходжень до бюджету, що виникають при зміні податкових ставок. Тому розробка моделей, за допомогою яких можна було б оцінити вплив зміни ставок податків на динаміку податкових надходжень у державний бюджет, є актуальним завданням.

Другий розділ “Розробка економіко-математичної моделі динаміки податкових надходжень у бюджет України в залежності від зміни величини податкових ставок” присвячений створенню ряду моделей, що дозволяють оцінити вплив зміни величини ставок податків як на економічну активність господарюючих суб'єктів, так і на динаміку податкових надходжень у державний бюджет.

У дисертації із результатів проаналізованого рівня податкового навантаження на економіку України визначено, що за попередні декілька років, протягом яких не відбувалося істотних змін у податковому законодавстві, простежується тенденція до зниження рівня податкового тягаря з 34,35 % у 1997 р. до 28,97 % у 2001 р. У зв'язку з цим виникає питання: чи необхідно сьогодні знижувати розміри податкових ставок. Розрахунки рівня податкового навантаження, проведені за методикою, запропонованою Є.В. Балацьким, показують, що протягом усього періоду незалежності України податкова система стимулювала скорочення виробництва з одночасним зменшенням можливих податкових надходжень до бюджету. Таким чином, підтверджується необхідність реформування податкової системи.

Ефективність проведення податкової реформи потрібно оцінювати з двох позицій: з позиції підвищення економічної активності суб’єктів господарювання та з позиції збільшення податкових надходжень до бюджету.

Якщо спрощено розглядати ідею зменшення податкових ставок з першої позиції, то вона має такий економічний зміст: зниження податкових ставок має, за інших рівних умов, стимулювати інвестиційний процес на підприємстві. Інакше кажучи, повинна збільшуватися величина основного капіталу на підприємстві. Тому для оцінки ефективності зміни величини податкових ставок необхідно розробити модель динаміки нагромадження основного капіталу у залежності від розміру ставок податків.

При моделюванні динаміки основного капіталу використовувалися такі основні припущення:

1) Розглядається промислове підприємство, що є платником тільки трьох найбільш істотних податків: податку на прибуток, податку на додану вартість (ПДВ) і “соціального” податку. Під “соціальним” податком надалі будемо розуміти сумарні нарахування податків на фонд оплати праці (ФОП).

2) Продукція підприємства користується платоспроможним попитом, що абсолютно еластичний, тобто проблем з реалізацією виготовлених товарів не існує, і збільшення обсягів реалізації не призводить до зменшення ціну одиниці товару. Відповідно зниження податкових ставок не впливає на ціни, а тільки збільшує розмір коштів, що залишаються в розпорядженні підприємства.

3) Пропозиція матеріальних і трудових ресурсів також є цілком еластичною: збільшення кількості використовуваних у виробництві ресурсів не призводить до зростання цін на них.

4) Зовнішні грошові джерела не залучаються, тобто відбувається самофінансування.

Усі перераховані вище обмеження в цілому не суперечать особливостям перехідної економіки і відповідають припущенням, прийнятим у даний час при моделюванні даної проблеми.

Модель формування чистого прибутку на підприємстві, з урахуванням чинного українського законодавства, можна записати таким чином:

, (1)

де - ставка податку на прибуток, - ставка ПДВ, - ставка сукупних нарахувань на ФОП (“соціальний” податок), - річна норма амортизації, - обсяг реалізації продукції за t-ий рік, - матеріальні витрати в t-му році, - витрати на оплату праці (ФОП) в t-му році, - обсяг основного капіталу в (t-1)-му році.

Усі показники включені в модель у вартісному виразі.

Доповнимо співвідношення (1) найпростішою агрегованою виробничою функцією виду:

, (2)

де - фондовіддача, що характеризує ефективність використання підприємством основного капіталу, - обсяг основного капіталу в t-му році.

У даному випадку немає необхідності включати у виробничу функцію затрати праці , тому що вони неявно враховані в моделі формування чистого прибутку у вигляді ФОП. Таке припущення є досить розповсюдженим у теоретичних і прикладних економічних дослідженнях, тому що однорідні виробничі функції зручніше для змістовної інтерпретації та обчислень.

Запишемо співвідношення, що описує процес нагромадження основного капіталу підприємством, у такому вигляді:

, (3)

де - коефіцієнт вибуття основних фондів (капіталу) на підприємстві;

- частка прибутку, що направляється підприємством на інвестиційні потреби.

Перетворюючи (1), (2) і (3), одержимо кінцево-різницеве рівняння, розв’язком якого є ступенева функція:

, (4)

де - обсяг основного капіталу у вихідному році, - матеріалоємність виробництва, - трудомісткість виробництва.

У даній моделі всі параметри є стабільними у часі. Темп приросту капіталу в неперервної формі можна обчислити в такий спосіб:

. (5)

За допомогою виразу (5) можна оцінити вплив зниження ставок на нагромадження основного капіталу і таким чином оцінити ефективність податкової реформи в цілому.

У рівнянні (3) мається на увазі, що амортизаційні відрахування повністю повертаються у виробництво. Однак на практиці так відбувається далеко не завжди, тому процес накопичення капіталу може бути представлений таким виразом:

. (6)

До моделі динаміки нагромадження основного капіталу можна внести елемент нестаціонарності, за рахунок зняття умови постійності фондовіддачі. Адже зниження податкових ставок, за інших рівних умов, має сприяти збільшенню інвестиційної активності підприємства, наслідком чого має бути оновлення основних фондів та поліпшення їх якості.

Тоді вираз (2) можна записати у вигляді:

, (7)

де визначається як:

,

де - величина фондовіддачі у базовому році, - річний темп приросту фондовіддачі.

За допомогою запропонованої моделі динаміки нагромадження основного капіталу (4) і різних її модифікацій (використовуючи співвідношення (6) і (7)) можна визначити величину гранично допустимих податкових ставок. Під гранично допустимою ставкою податку розуміємо таку величину податку, за якою на підприємстві буде можливим просте відтворення, тобто . Таким чином, зі співвідношення (5) можна одержати наступні вирази:

,

,

,

де ,, - гранично припустимі податкові ставки відповідно для податку на прибуток, ПДВ і “соціального” податку.

Отже, якщо >, >, >, де ,, - діючі ставки податків, то податковий прес є надмірним, таким що гальмує розвиток економіки. Відповідно, за цих умов ставки необхідно знижувати. У іншому випадку зниження податкових ставок є недоцільним.

Традиційно оцінка ефективності податкової реформи з метою збільшення податкових надходжень у бюджет робиться з позиції їхньої максимізації при різних варіантах проведення реформи. У дисертаційній роботі пропонується взяти за критерій ефективності податкової реформи, що заснована на зниженні податкових ставок, час релаксації податкових надходжень у бюджет. Математично узагальнений критерій можна записати так:

,

де - час релаксації сукупної маси податкових надходжень при зміні ставки - го податку, - ставка - го податку.

У дисертації для визначення часу релаксації податкових надходжень розроблена модель динаміки податкових надходжень до бюджету.

,

,

,

де - надходження від податку на прибуток, - надходження від ПДВ, - надходження від “соціального” податку.

Сукупні податкові надходження до бюджету можуть бути описані таким виразом:

, (8)

де - сукупні податкові надходження в бюджет.

Перетворивши вираз (8), одержимо модель, що описує динаміку сукупних податкових надходжень до бюджету:

.

Сукупні податкові надходження за років можна обчислити за формулою:

. (9)

Використовуючи співвідношення (9), можна визначити час релаксації податкових надходжень (), протягом якого збитки бюджету, спричинені зниженням податкових ставок, компенсуються зростанням бази оподаткування. Для цього необхідно розв’язати відносно таке рівняння:

, (10)

де - величина сукупних податкових надходжень за років при ставці податків , , і темпі приросту основного капіталу ; - величина сукупних податкових надходжень за років при ставці податків , , і темпі приросту основного капіталу .

Чисельне значення з рівняння (10) визначається ітераційним методом.

Розроблені моделі дозволяють визначати вплив зміни величини податкових ставок як на економічну активність господарюючих суб'єктів, так і на динаміку податкових надходжень до державного бюджету.

У третьому розділі “Оптимізація механізму проведення податкової реформи на основі моделі динаміки податкових надходжень до бюджету України” проведена оцінка часу релаксації податкових надходжень при зміні ставок податків за даними української промисловості і підприємства м. Севастополя. За допомогою економіко-математичного моделювання зроблена оцінка впливу кожного із параметрів моделі на час релаксації податкових надходжень і темп приросту основного капіталу та адаптовані методи математичного програмування для оптимізації процесу проведення податкової реформи.

Оцінка часу релаксації проводилася при наступному зниженні ставок: податку на прибуток з 30 до 25 %, податку на додану вартість з 20 до 17 %, “соціального” податку з 37,5 до 35 %.

Структурні показники моделі для української промисловості мають наступні значення:

, , , , , , , = 267 млн. грн.

= 0.3, = 0.2, = 0.375, = 0.25, = 0.17, = 0.35.

Темп приросту основного капіталу в цьому випадку дорівнює . Тобто в даних умовах підприємства промисловості не можуть здійснювати навіть просте відтворення. Однак і при зниженні податкових ставок до нуля, темп приросту однаково залишається від’ємною величиною, = - 0.0366. Зробивши подальші розрахунки, одержимо, що = . Отриманий результат можна пояснити таким чином. Важке становище, що склалося на сьогоднішній день в економіці України, викликане, насамперед, не величиною податкового тиску, а високим ступенем зношення (понад 51 % на початок 2002 р.) і старінням основних виробничих фондів. Для поліпшення ситуації необхідна термінова заміна зношених і застарілих засобів виробництва технологічно новим обладнанням. Тому головним резервом для збільшення темпу нагромадження основного капіталу є підвищення рівня фондовіддачі і схильності підприємств до інвестиційно-інноваційної діяльності. Саме збільшення цих двох факторів необхідно стимулювати за допомогою податкових важелів. Основними з яких мають стати: прискорена амортизація промислового устаткування, інвестиційний податковий кредит на розширення діючого виробництва, податковий кредит на приріст НДДКР, податкове стимулювання фундаментальних досліджень, податкові пільги, що стимулюють приватні інвестиції.

Подальші дослідження дієвості моделі були проведені для даних одного з промислових підприємств м. Севастополя, що характеризується наступними показниками:

, , , , , 1 млн. грн.

Темп приросту основного капіталу до і після зниження податкових ставок відповідно рівні: і =0.0541. Час релаксації податкових надходжень у цьому випадку складе 14,5 років.

Проведена в дисертації оцінка впливу кожного з параметрів моделі на час релаксації податкових надходжень і темп приросту основного капіталу за допомогою економіко-математичного моделювання дозволила зробити наступні висновки:

1) Більшого впливу на темп приросту основного капіталу завдають неподаткові фактори: матеріалоємність і трудомісткість виробництва, фондовіддача і схильність підприємства до інвестування.

2) Великий вплив на ефективність зниження податкових ставок має стан економіки на момент проведення реформи.

Для мінімізації можливих негативних ефектів при зниженні податкових ставок розроблено два методи:

- мінімізація часу релаксації податкових надходжень за допомогою розв’язання задачі нелінійного програмування;

- визначення оптимального шляху зміни величини податкових ставок під час проведення податкової реформи за допомогою розв’язання задачі динамічного програмування.

Для визначення, на яку величину і які саме податкові ставки необхідно знижувати, щоб при заданому бюджетному дефіциті отримати мінімальний час релаксації податкових надходжень, пропонується розв’язувати наступну задачу нелінійного програмування.

Існує ряд податкових ставок , , .

Потрібно знайти такі невід’ємні значення цих ставок, які б задовольняли системи нерівностей:

< ,

< ,

< ,

де , , - податкові ставки до проведення податкової реформи; , , - гранично допустимі податкові ставки для даного стану економіки.

І, окрім того, зводили б до мінімуму час релаксації податкових надходжень:

,

де визначається з відношення:

. (11)

Т1 і Т0 – розраховуються зі співвідношення (9) . - дефіцит бюджету, викликаний зниженням податкових ставок. Рішення даної задачі виконувалося у прикладному математичному пакеті “MathCAD 2000 Professional”.

На практиці така ситуація виникає, коли уряд, знижуючи податкові ставки, планує фінансувати дефіцит бюджету, що виникає при цьому, за рахунок зовнішніх чи внутрішніх позик. Для вихідних структурних параметрів і наступних обмежень на ставки податків: 0.2<0.3, 0.1< 0.2, 0.3< 0.375, при можливому кредиті в = 0.3 мінімальне значення часу релаксації складе 14,25 року при зниженні відповідних податкових ставок до: , =0.2, . Таким чином, використовуючи запропоновану схему розв’язку, можна визначити, яке саме зниження податкових ставок може дозволити собі українська економіка на сьогоднішньому етапі її розвитку.

Окрім визначення величини, на яку можливе зниження податкових ставок, важливим моментом для проведення податкової реформи є встановлення послідовності зміни ставок.

Кількісно визначити порядок зміни ставки податків у часі можна за допомогою розв’язання задачі динамічного програмування з урахуванням передісторії процесу. Постановка задачі: необхідно визначити порядок зниження ставки податку з до за t років так, щоб при цьому сумарний дефіцит бюджету, викликаний зниженням податкової ставки був мінімальним.

Сформулюємо основні параметри даної задачі.

1. Процеси, що відбуваються в економіці при зміні величини податкової ставки, можна описати за допомогою таких параметрів:

- параметр, що характеризує стан системи - (величина основного капіталу);

- фазовий простір - (ставка податку);

- спосіб членування операції на “кроки” - зміна ставки раз на рік.

2. Виграшем на i – кроці () у залежності від стану системи на початок кроку і управління є величина - кількість зібраних податків.

,

де - може визначатися зі співвідношень (9).

3. Функція, що виражає зміни стану системи від до під впливом управління набуде вигляду:

,

де - визначається зі співвідношення (5).

4. Основне функціональне рівняння, що виражає функцію через , з урахуванням того, що для опису динаміки нагромадження основного капіталу використовується модель чистих інвестицій, можна записати таким чином:

.

Граничною умовою для розв’язання цієї задачі є:

, де .

Після визначення оптимального порядку зниження податкової ставки, при якому досягається максимальна величина податкових надходжень, обчислюється скільки б держава могла зібрати податків, не знижуючи ставки, за t років. Для цього використовується співвідношення (9). В подальшому з виразу (11) визначається дефіцит бюджету, який вже є мінімальним. Рішення даної задачі виконувалося у прикладному математичному пакеті “MathCAD 2000 Professional”.

Для вихідних структурних показників найменший дефіцит бюджету виникає при зниженні ставки податку на прибуток за 3 роки таким чином: = 0.29, = 0.28, = 0.25.

Використовуючи запропоновану схему розв’язання, можна визначити: яким повинен бути порядок зниження податкових ставок для оптимізації проведення податкової реформи.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ І РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ

У даний час у нашій країні відбувається широкомасштабне реформування податкової системи, що має завершитися введенням у дію Податкового кодексу України. Тому важливою науковою проблемою є оцінка впливу зміни ставок податків на економічний розвиток країни.

Саме тому у дисертаційному дослідженні сформульовані і вирішені наступні завдання:

1. На підставі аналізу теоретичних аспектів і практичного досвіду реформування податкових систем у різних країнах світу узагальнені основні особливості проведення податкової реформи:

- ефективність податкової реформи залежить від того, на яку фазу економічного циклу вона припадає;

- реакція економічних суб'єктів на зниження податків не є швидкою та однозначною;

- вплив податкової реформи на економічне зростання виявляється в довгостроковій перспективі. У короткостроковому періоді, особливо в країнах з високим рівнем державного регулювання економіки, можливі негативні наслідки від зниження податків через зменшення надходжень до бюджету і погіршення фінансування державних витрат чи збільшення бюджетного дефіциту;

- вплив податкової політики на соціально-економічні процеси в цілому має характер не жорстко детермінованих, а імовірнісних взаємозв'язків унаслідок складності соціально-економічних явищ. При чому ймовірність позитивного чи негативного впливу залежить від узгодження податкової політики з іншими підсистемами стимулюючих заходів;

- методи стимулюючої податкової політики (у тому числі податкові пільги) мають великий вплив на економічний розвиток. З одного боку, вони активізують інвестиційні процеси, структурні зміни, прогресивні соціальні явища. Тому жодна країна не обходиться без них. З іншого боку, вони впливають на умови конкуренції, створюють можливості для зловживання та ухилення від сплати податків;

- зниження рівня податкового пресу не повинне бути самоціллю. Воно має сенс тільки в тому випадку, якщо ґрунтується на зниженні державних витрат, які позитивно впливають на соціально-економічні процеси.

2. Аналіз існуючих методів розв’язання даної проблеми показав, що проводити оцінку впливу зміни податкових ставок на економічний розвиток країни можливо за допомогою економіко-математичного моделювання.

3. Розрахунок величини податкового навантаження на економіку України показав, що протягом останнього десятиліття податкова система стимулювала кризу виробництва з одночасним скороченням податкових доходів держави.

4. Розроблено три різних типи моделей динаміки нагромадження основного капіталу в залежності від податку на прибуток, ПДВ і “соціального” податку. На основі розроблених моделей проведена оцінка впливу зміни податкових ставок на економічну активність господарюючих суб'єктів.

5. Отримано аналітичні залежності для оцінки гранично допустимих податкових ставок при різних способах опису процесу динаміки нагромадження основного капіталу.

6. Запропоновано критерії оцінки ефективності проведення податкової політики держави при різних підходах до проведення податкової реформи.

7. Розроблено три моделі динаміки податкових надходжень у державний бюджет України від податку на прибуток, ПДВ і “соціального” податку. На підставі отриманих моделей зроблена оцінка часу релаксації податкових надходжень при зміні ставки податків за даними української промисловості і підприємства м. Севастополя.

8. Отримано аналітичні залежності для оцінки часу релаксації податкових надходжень при різних способах опису процесу динаміки нагромадження основного капіталу.

9. На основі запропонованих моделей зроблена оцінка впливу кожного з параметрів моделі на час релаксації податкових надходжень і темп приросту основного капіталу за допомогою економіко-математичного моделювання.

10. Запропоновано мінімізувати час релаксації податкових надходжень за допомогою розв’язання задачі нелінійного програмування.

11. Запропоновано визначати оптимальний спосіб зміни величини податкових ставок під час проведення податкової реформи за допомогою розв’язання задачі динамічного програмування з урахуванням передісторії процесу.

12. На основі розроблених моделей запропонована методика оцінки ефективності надання підприємствам податкового кредиту. Дана методика випробувана в роботі Державної податкової інспекції Ленінського району м. Севастополя та в діяльності головного управління економікою Севастопольської державної міської адміністрації. Методика може бути використана для оптимізації процесу мобілізації коштів у дохідну частину міського бюджету, для стимулювання економічного розвитку підприємств Севастопольського регіону.

Всі отримані результати є обґрунтованими і достовірними, що підтверджується:

1) попередніми результатами досліджень у даній галузі, що пов’язана з економіко-математичним моделюванням систем оподатковування;

2) строго доведеними математичними викладеннями;

3) результатами економіко-математичного моделювання.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

Статті у наукових фахових виданнях.

1. Букач Б.А. Кривая Лаффера и налоговое бремя в экономике Украины // Вестник СевГТУ: Экономика и финансы. – 2002. - №40. - С. 188-195.

2. Букач Б.А. Снижение налоговых ставок: за и против // Экономика Крыма. – 2002. - №5. - С. 56-60.

3. Букач Б.О. Оцінка впливу величини ставки податку на нагромадження основного капіталу в економіці України // Зб. наук. пр. ЧДТУ: серія екон. наук. –Черкаси. - 2002. - № 4(7). – С. 23-26.

4. Букач Б.А. Оценка возможности снижения налоговых ставок в экономике Украины // Теорії мікро-макроекономіки: Зб. наук. пр. – Київ. - 2003. - №13. – С. 206-214.

5. Цуканов А.В., Букач Б.А. Оценка эффекта сезонности налоговых поступлений в бюджет Украины // Вестник СевГТУ: Экономика и финансы. – 1999. - №19. - С. 34-38.

6. Цуканов А.В., Гребешкова И.А., Букач Б.А. Моделирование зависимости полной ставки налогообложения предприятий от факторов производства // Вестник ХГПУ: технический прогресс и эффективность производства. – 2000. - № 91. – С. 121-124.

7. Спиридонов В.В., Цуканов А.В., Букач Б.А. Анализ поступлений налогов в районный бюджет и расчёт налоговых поступлений на примере акцизного сбора // Вестник СевГТУ: Экономика и финансы. – 2001. - №33. - С. 106-110.

Інші статті та тези доповідей.

8. Букач Б.А. Оценка влияния налоговых льгот на бюджетные поступления // Сб. трудов межвузовской научно-практической конференции. – Севастополь. - 1999. - С. 18-24.

9. Спиридонов В.В., Цуканов А.В., Букач Б.А. Погрешности прогнозирования при анализе поступлений средств в бюджет // Вестник СевГТУ: Экономика и финансы. – 2001. - №33. - С. 103-106.

10. Букач Б.А. Выбор критерия оценки эффективности производственно-хозяйственной деятельности предприятий при моделировании процесса его деятельности // Тез. докладов международной научно-методической конференции “Менеджмент малого и среднего бизнеса: проблемы, обучение, перспективы”. - Севастополь. – 2001. – С. 64-65.

11. Букач Б.А. Оценка уровня налогового бремени в экономике Украины // Материалы международной научно-практической конференции “Особенности формирования системы устойчивого развития Севастопольского региона”. – Севастополь. – 2001. – С. 100-101.

12. Букач Б.А. Снижение налоговых ставок: опыт США // Тез. докладов 2-ой международной научно-методической конференции “Менеджмент малого и среднего бизнеса: проблемы, обучение, перспективы”. - Севастополь. – 2002. – С. 12-13.

13. Спиридонов В.В., Букач Б.А. Анализ и прогнозирование поступлений налогов и налоговых платежей в доходную часть бюджета // Тез. докладов 2-ой международной научно-методической конференции “Менеджмент малого и среднего бизнеса: проблемы, обучение, перспективы”. - Севастополь. – 2002. – С. 23-24.

14. Букач Б.О. Податковий тягар і нагромадження основного капіталу в економіці України // Матеріали 1-ої всеукраїнської науково-практичної конференції “Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю”. – Черкаси. -2002. – С. 14-15.

15. Букач Б.А. Актуальные проблемы снижения налоговых ставок // Материалы международной научной конференции студентов, аспирантов и молодых ученых “Ломоносов-2002”. - Севастополь. – 2002. – С. 138-140.

16. Букач Б.А. Теоретические аспекты снижения налоговых ставок // Материалы 2-ой международной научно-методической конференции “Менеджмент малого и среднего бизнеса: проблемы, обучение, перспективы”. - Севастополь. – 2002. – С. 206-214.

17. Спиридонов В.В., Букач Б.А. Применение экономико-математических методов для анализа и прогнозирования налоговых поступлений в бюджет Украины // Материалы 2-ой международной научно-методической конференции “Менеджмент малого и среднего бизнеса: проблемы, обучение, перспективы”. - Севастополь. – 2002. – С. 148-155.

18. Букач Б.А. Моделирование динамики налоговых поступлений в бюджет Украины при изменении ставок налогов // Матеріали 2-ої міжнародної конференції студентів, аспірантів і молодих вчених “Науково-технічний розвиток: економіка, технології, управління”. – Киев. – 2003. – С. 418-419.

19. Букач Б.А. Мифы и реальности кривой Лаффера // Материалы всеукраинской научно-практической конференции студентов, аспирантов и молодых ученых “Проблемы эффективного функционирования предприятия в современных условиях”. - Севастополь. – 2003. – С. 9-11.

Анотація

Букач Б.О. Моделювання впливу зміни податкових ставок на динаміку податкових надходжень у державний бюджет України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – економіко-математичне моделювання. Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій і систем НАН України та Міністерства освіти і науки України, Київ, 2003.

Дисертація присвячена розробці економіко-математичних моделей для оцінки впливу зміни податкових ставок на економічну активність господарюючих суб'єктів, і на динаміку податкових надходжень у державний бюджет України.

У роботі проаналізовані теоретичні аспекти і практичний досвід реформування податкових систем у різних країнах світу. Особлива увага приділена концепції кривої Лаффера. Показано, що основним недоліком кривої Лаффера є її статичність. Запропоновано в якості одного з найбільш важливих критеріїв оцінки ефективності проведення податкової реформи використовувати час релаксації податкових надходжень при зміні ставок податків. Запропоновано оцінювати ефективність проведення податкової реформи з двох позицій: з позиції збільшення економічної активності суб’єктів господарювання і з позиції збільшення податкових надходжень у бюджет. Для оцінки з першої позиції розроблена економіко-математична модель динаміки нагромадження основного капіталу в залежності від податку на прибуток, ПДВ і “соціального” податку. Отримано аналітичні залежності для розрахунку гранично припустимих податкових ставок при різних способах опису процесу динаміки нагромадження основного капіталу.

Для оцінки ефективності податкової реформи з другої позиції розроблена модель динаміки податкових надходжень у державний бюджет України в залежності від податку на прибуток, ПДВ і “соціального” податку. Отримано аналітичні залежності для розрахунку часу релаксації податкових надходжень при різних способах опису процесу динаміки нагромадження основного капіталу.

Запропоновано мінімізувати час релаксації податкових надходжень за допомогою розв’язання задачі нелінійного програмування. Запропоновано визначати оптимальний спосіб зміни величини податкових ставок при проведенні податкової реформи за допомогою розв’язання задачі динамічного програмування з урахуванням передісторії процесу.

Ключові слова: податкова реформа, податковий тягар, зниження


Сторінки: 1 2