У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРЕКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Національний інститут стратегічних досліджень

Національний інститут проблем міжнародної безпеки

 

БОДРУК Олег Сергійович

УДК 329.733(477) “1991/2001”

СИСТЕМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА МІЖНАРОДНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ФОРМУВАННЯ НОВОГО СВІТОВОГО ПОРЯДКУ:

1991 – 2001 РОКИ

 

Спеціальність 21.01.01 – Основи національної безпеки держави

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора політичних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному інституті проблем міжнародної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України

Науковий консультант | -доктор економічних наук, академік НАН України Пирожков Сергій Іванович, Національний інститут проблем міжнародної безпеки, директор

Офіційні опоненти | - доктор технічних наук, академік НАН України Горбулін Володимир Павлович, помічник Президента України з питань національної безпеки, Голова національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України;

- доктор політичних наук, доцент, Храмов Василь Олегович, Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості України Міністерства праці та соціальної політики, завідувач кафедри державного управління та права;

- доктор політичних наук, Канцелярук Борис Іванович, Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, головний науковий співробітник

Провідна установа | - Національна академія оборони України, кафедра теорії державного і військово-соціального управління, Міністерство оборони України, м. Київ.

Захист відбудеться “14”травня 2003 р. о 15.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.718.02 при Національному інституті стратегічних досліджень і Національному інституті проблем міжнародної безпеки за адресою: Київ – 01133, вул. Кутузова 18/7.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного інституту проблем міжнародної безпеки

Автореферат розісланий 08.04.2003р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Фадєєв В.Б.

ЗАГАЛЬНА ХАРЕКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми зумовлена тим, що в умовах глобальних трансформацій міжнародних відносин (особливо протягом останнього десятиліття) війни, збройні конфлікти, тероризм та інші прояви силового розв’язання проблем набувають загальносвітового значення. Зникає межа між національною, регіональною та глобальною безпекою. На інституційному рівні поява нових загроз та визначення нових пріоритетів забезпечення національної безпеки впливають на кардинальні зміни систем безпеки національного, регіонального та глобального рівня, що потребує чіткої уяви про вплив цих змін на національну безпеку України. У сучасних умовах дослідження національної безпеки перетворилося на самостійну галузь суспільної науки – ті чи інші питання безпеки розглядаються політичними, економічними, демографічними, військовими, інформаційними, екологічними та іншими науками. Проблемами безпеки переймаються професійні політики і науковці, вони поширюються на рівні повсякденної свідомості. Проте погляди на безпеку як явище суттєво відрізняються. Причини наявних розбіжностей із приводу безпеки - подвійного роду. У першу чергу вони зумовлені різними уявленнями про те, яка безпека - у яких межах і за якими параметрами - потрібна тій або іншій країні, тим або іншим людям. Але не менш важлива причина – різне тлумачення самого поняття "безпека". Саме тому визначення змісту поняття “національна безпека”, її виміри на сучасному етапі розвитку держави і суспільства належать до актуальних питань політичної теорії і практики. Нагадаємо, що до розпаду Радянського Союзу саме поняття “національна безпека” було синонімом “державна безпека”. Розпад Організації Варшавського Договору та подальша дезінтеграція Радянського Союзу докорінно змінила ландшафт європейської та міжнародної безпеки. Ці трансформації дали поштовх до наукового та політичного осмислення суті змін, що відбуваються, призвели до практичних кроків, спрямованих на перегляд існуючих та пошук нових теорій безпеки, які відповідали б реаліям сьогодення і залишилися ефективними у майбутньому.

Відсутність на початковому етапі системних теоретичних робіт привернула увагу українських вчених до закордонних досліджень проблем національної безпеки в цілому і воєнної безпеки зокрема. Така ситуація спричинила як позитивні, так і негативні наслідки. Неадекватність автоматичного перенесення на український грунт західних підходів зумовлена тим, що західні розробки грунтуються на чітко визначених критеріях, які відповідають реаліям західного суспільства, а саме: розвинутій системі демократичного правління; стабільній ринковій економіці; високому рівню життя населення; тривалому існуванню як самостійних гравців на міжнародній арені; рівноправній участі як партнерів в інтеграційних процесах; високому рівню розвитку новітніх технологій; соціальній стабільності. Саме тому зміст, який вкладається західними фахівцями у ті чи інші категорії теорії національної безпеки не завжди відповідає реаліям перехідного періоду, у якому перебуває Україна, а спроба застосувати західні схеми з метою подолання тих чи інших загроз та викликів часто густо призводить до протилежних результатів.

Різні аспекти безпеки розглядалися у роботах вітчизняних та закордонних дослідників. В Україні цим питанням були присвячені роботи С.І. Пирожкова, В.П. Горбуліна, В.М. Селіванова, Г.М. Перепелиці, О.М. Гончаренка, О.С. Власюка, О.С. Ємельянова, І.Ф. Бінька, О.І. Барановського, В.І. Мунтіяна, А.І. Сухорукова, Д.К. Прейгера, Я.А.Жаліла, В.М. Гейця, В. Богдановича, М. Гончара, О. Маначинського, О. Соболева та ін. Проблеми створення систем безпеки становили предмет колишніх і сучасних досліджень західних науковців: Т. Гоббса, Н. Макіавеллі, Ш. Монтеск’є, Е. Азера, Ч. Мура, Є. Ротшильда, С. Брауна, Б. Броді, У. Ліппмана, М. Каплана, Г. Моргентау, С. Хоффмана А. Волферса, К. Норра, Ф.Трегера, Д. Кауффмана, А. Ахарія , Н. Спікмена, Б.Баді, С. Тітлі та ін. Серед російських дослідників роботи з питань безпеки мають: В. Ярочкін, О.Дугін, О. Мітрофанов, М. Шелепін, Д. Тренін, Ю. Тіхонравов, Л. Івашов та ін.

Разом з тим, бракує досліджень щодо впливу факторів, які з’явилися після розпаду СРСР та ОВД, на розвиток структур безпеки національного, регіонального та глобального рівня, що і зумовило актуальність обраної теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження пов’язане із планами фундаментальних і прикладних досліджень Національного інституту проблем міжнародної безпеки. Роботу виконано в рамках планових наукових проектів: на 2000 – 2001 роки в рамках наукових проектів №1 - “Проблеми міжнародного співробітництва у процесах становлення нових систем глобальної та регіональної безпеки”; №3 – “Воєнно-політичні трансформації на пострадянському просторі”; №4 – “Вплив локальних збройних конфліктів на стан регіональної та глобальної безпеки”; №14 –“Воєнно-політичні та військово-технічні аспекти безпеки транспортних коридорів” та наукових проектів, затверджених на 2002 рік: Проект 1, тема №2 “Воєнна складова міжнародної та національної безпеки”; Проект 2, тема № 7 “Воєнні аспекти євроатлантичної інтеграції”.

Мета і задачі дослідження. Враховуючи важливість адаптації України до європейських та євроатлантичних структур безпеки, в роботі була поставлена мета: виявлення тенденцій інституційного розвитку систем безпеки в умовах формування нового світового порядку, їх вплив на стан національної безпеки і перспективи співпраці України з європейськими та євроатлантичними структурами.

Для досягнення мети в роботі були поставлені і вирішені такі завдання:

- визначено загальні риси та розбіжності, що існують в практичному і теоретичному плані між українськими та західними підходами до проблеми національної безпеки взагалі і воєнної безпеки зокрема з метою подолання непорозумінь при теоретичних і практичних спробах визначення можливостей співпраці з західними партнерами;

- розроблено категоріальний апарат для подальшого його застосування у дослідженні конкретних питань безпеки (співвідношення та зміст категорій: виклик - загроза – фактор, національні інтереси, система безпеки тощо);

- проведено дослідження впливу зовнішніх воєнно політичних чинників на стан внутрішньої безпеки держави;

- обґрунтувано положення щодо зміни ролі та функцій національних і міжнародних систем безпеки в нових геополітичних умовах.

Національна безпека як явище включає в себе величезну кількість різнопланових проблем і намагатись охопити їх у рамках одного дослідження не уявляється можливим. Водночас, війни та збройні конфлікти навіть наприкінці 20-го століття створюють найбільші загрози для країн, регіонів та світу в цілому, а воєнні аспекти національної безпеки впливають на інші її складові, а також обумовлюють широкий спектр невоєнних відносин економічного, політичного, правового, екологічного характеру.

Об’єктом дослідження є системи національної та міжнародної безпеки, діяльність яких пов’язана з упередженням, локалізацією та нейтралізацією негативних наслідків загроз, пов’язаних з застосуванням сили.

Предметом дослідження є тенденції інституційних змін систем безпеки, а також їх воєнної складової на національному та міжнародному рівні наприкінці 20-го століття.

Методи дослідження. Дослідження грунтується на принципах системного підходу з використанням методів прогнозування та експертної оцінки, аналізу ієрархії факторів та міжнародних режимів, які впливають на стан безпеки.

Хронологічна межа дослідження. При виборі початкових даних в основу дослідження було покладено розвиток геополітичної обстановки у світі та її вплив на зміни воєнних структур безпеки у 1991 – 2001 роках.

Наукова новизна одержаних результатів.

По-перше, системний підхід до розгляду національної безпеки, як специфічного соціального явища, дав змогу визначити пріоритети національної безпеки України, які мають переважно внутрішній вимір і сконцентровані в економічній, соціальній, екологічній, економічній, політичній, технологічній, інформаційній площині. Зовнішній влив на національну безпеку України не має чітко визначених рис воєнних загроз і полягає у неспроможності українського суспільства і держави адекватно реагувати на виклики світової глобалізації. Дисертант визначив своє бачення категорій національної безпеки та їх співвідношення, таких як: національні інтереси; виклик-загроза-фактор; внутрішня та зовнішня складова національної безпеки; системи воєнної безпеки та їх функції тощо.

По-друге, конкретний стан безпеки дисертант пов’язує з особливостями об’єкту та суб’єкта безпеки. Вперше обґрунтовано теоретичний принцип, відповідно до якого пріоритети безпеки для держав, що перебувають у різних умовах історичного розвитку і мають суттєві відмінності економічного, політичного та соціального плану, не можуть бути одноковими. З цією метою здійснено спробу визначення пріоритетів безпеки для певних груп держав. Доведено, що геополітичні зміни призвели до принципових змін головних об’єктів і суб’єктів забезпечення безпеки, об’єктів і суб’єктів загроз на національному та міжнародному рівні. Якщо раніше захист території, кордонів, державного устрою, людських та матеріальних ресурсів суверенної держави стояв на першому місці у пріоритетах національної безпеки (був головним об’єктом безпеки), а держава перебирала на себе виконання цих завдань шляхом створення та утримання силових структур (була головним суб’єктом безпеки), то нині функції головного суб’єкта безпеки перебирають на себе впливові міжнародні структури, а об’єктом безпеки стає мирне населення і цивільна інфраструктура, права людини, захист демократії. В умовах глобальної економіки завдання ударів по цивільних об’єктах та загибель мирних громадян поширює негативні наслідки на весь світ, а існуючі силові структури виявилися нездатними ефективно боротьби з новими загрозами.

По - третє, вперше системно викладено основні тенденції і форми реалізації інституційних змін воєнної безпеки у постбіполярний період, коли міжнародна безпека значною мірою визначається воєнно-політичною стабільністю та впливом на національну безпеку всіх суб’єктів міжнародних відносин.

По-четверте, узагальнено позитивні і негативні моменти розвитку різних міжнародних режимів безпеки з точки зору критеріїв внутрішніх та зовнішніх пріоритетів провідних країн світу. Зроблено висновок про злам основних режимів безпеки та негативний вплив цього процесу на подальший розвиток простору безпеки.

По-п’яте, досліджено зміни місця і ролі воєнно силової компоненти безпеки в сучасній структурі національної та міжнародної безпеки. На інституційному рівні друга половина ХХ сторіччя внесла значні корективи як у ієрархію головних суб’єктів силової політики, так і у цілі, які вони висувають перед собою, застосовуючи зброю.

Роль головних суб’єктів міжнародної політики, що здатні впливати на попередження та врегулювання збройних конфліктів різного рівня, перебрали на себе впливові міжнародні структури, такі, що мають пріоритетні можливості застосовувати силу або приймати політичні рішення щодо її застосування. До таких суб’єктів у першу чергу належать: ООН, НАТО, ЄС-ЗЄС, ОБСЄ. Зазнали суттєвих змін і цілі, які вони ставлять перед собою при застосуванні військової сили. На додаток до традиційних цілей захисту національної держави від агресії вони передбачають також: захист союзних держав; підтримку міжнародного миру та стабільності; недопущення агресії та покарання агресора; миротворчі операції з підтримки миру та примусу до миру; примус до виконання міжнародних угод та режимів тих, хто їх порушує; боротьбу з міжнародним тероризмом та наркобізнесом; захист демократії та прав людини, етнічних чи релігійних меншин. Найбільш суттєвим показником змін у сфері міжнародних стосунків з точки зору силової політики є припинення війн між державами, що за всіма ознаками відповідають вимогам демократії. Ще однією важливою рисою сучасного світу є поява нових суб’єктів, здатних застосовувати силу, їх здатність діяти поза межами національних кордонів. Перетворення тероризму, сепаратизму, збройних сутичок на етнічному та релігійному гранті, військових дій нелегітимних військових формувань на загрозу міжнародному миру та безпеці свідчить про значне розширення складу суб’єктів сили та цілей її застосування. Вперше теоретично обґрунтовано підходи до формування механізмів силового захисту національних інтересів України в умовах обмежених можливостей держави.

По-шосте, зроблено висновок щодо того, що в сучасних умовах склалася унікальна ситуація, коли деякі країни орієнтуються на застосування збройної сили у вигляді війн четвертого покоління, ядерні країни здійснюють стратегію “ядерного стримування” на додаток до першого варіанта, а найбільш розвинуті країни світу перейшли до підготовки до застосування сили у війнах шостого покоління. Як свідчить міжнародний досвід, війни та збройні конфлікти стають постійним супутником “периферійних країн та регіонів”, що роблять ставку на політику силового протистояння у війнах четвертого покоління.

По-сьоме, удосконалено теоретичні положення про загрози національній безпеці у воєнній сфері, визначено групу внутрішніх та зовнішніх факторів, які впливають на розвиток воєнної складової середовища безпеки, зроблено спробу виділити конкретні параметри, за межами яких дія факторів перетворюється на загрозу національній безпеці, а також аналізуються існуючі та можливі загрози національній безпеці України, що створює додаткові можливості для перспективного моніторингу процесів у цій сфері. Наголошено на тому, що внутрішні загрози невоєнного характеру, так само як і нові загрози та виклики у вигляді міжнародного тероризму, організованої злочинності, нелегальної міграції та поширення негативних наслідків локальних конфліктів на пострадянському просторі протягом наступних 7-10 років матимуть переважний вплив на національну безпеку України.

По-восьме, зважаючи на важливість всебічного забезпечення транзитних можливостей України, у роботі вперше порушено питання про воєнні аспекти безпеки транспортних коридорів та трансрегіональну безпеку, як важливу складову міжнародної безпеки. Підвищення ролі трансрегіональної складової міжнародної безпеки пов'язано з вирішенням економічних питань, насамперед гарантованим постачанням енергоресурсів та диверсифікацією регіонів, звідки вони надходять.

По-дев’яте, дістали подальшого розвитку теоретичні положення про фундаментальне значення інституційних змін в структурах безпеки після подій 11 вересня 2001р. у США; напрацьовано пропозиції стосовно зовнішньої політики України, спрямованої на створення умов для швидкого входження у європейські та євроатлантичні структури; істотно розвинуто положення щодо основних механізмів забезпечення воєнної безпеки в умовах нових викликав і загроз сучасності; сформульовано оригінальні пропозиції, спрямовані на виправлення наявних недоліків у стратегії прискорення трансформаційних процесів у воєнній сфері.

Практичне значення одержаних результатів. Результати та висновки дисертації було покладено у науковий звіт відділу міжнародних глобальних стратегій Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України за 1995 - 2000 роки. [Згідно з тематикою досліджень: Сучасні міжнародні стратегії виживання, трансформації і розвитку політичних і економічних систем (1995 – 1996) - 0195 №000811; Глобальні трансформації безпеки і розвитку політичних, економічних і глобальних систем (1997 – 1998) – 097 №015224; Глобалізація процесів розвитку і міжнародні і національні антикризові стратегії (1999 - 2000) – 0199 № 000991]. Авторські наукові дослідження дозволили виконати у 1998 році два замовлення Міністерства закордонних справ: “Досвід країн Центральної та Східної Європи у реформуванні Збройних Сил та встановленню цивільного контролю над ними. Можливість використання цього досвіду у реформуванні ЗС України”; “Тенденції розвитку міжнародних договорів в галузі багатостороннього роззброєння: конвенція про заборону хімічної зброї (КХЗ), договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ), конвенція про “негуманну” зброю біологічної і токсичної зброї (КБТЗ) та ін.”. Більш ніж 20 доповідних і аналітичних записок підготовлено дисертантом за період 1998 – 2002 рік на ім’я Президента України та Секретаря Ради національної безпеки і оборони України з використанням висновків дисертаційного матеріалу. Дисертант є членом робочої групи з розробки державних документів воєнно-політичного характеру (Концепції національної безпеки України, Стратегії відносин з європейськими та євроатлантичними структурами тощо).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження здійснено Бодруком О.С. особисто. Дисертація спрямована на виявлення тенденцій розвитку систем безпеки глобального, регіонального, субрегіонального та національного рівня в умовах формування нового світового порядку після радикальних змін простору безпеки наприкінці дев’яностих років 20-го століття та появи принципово нових загроз і викликів. Дисертант пов’язує особливості національної безпеки певних груп країн з реаліями їх економічного та політичного розвитку. Робота має наукове і практичне значення і спрямована на обгрунтування зовнішньої політики держави у сфері воєнно-політичних відносин, зважаючи на тенденції розвитку міжнародних структур безпеки.

У монографії: “Національна безпека України: історія і сучасність” у співавторстві з Н.П. Масловою-Лисичкиною, В.О. Врадієм, О. М. Гончаренком, М. Є. Гореловим, Е. М. Лисициним. - К.: Ін-т світової економіки і міжнар. відносин НАН України, 1993. - 120 с. (особистий внесок автора: с. 38-40; 54-68; 73-77) – дисертант розглядає сутність національної безпеки, її структуру, сукупність факторів (загроз), які впливають на її стан; визначає функції систем безпеки; досліджує особливості систем безпеки національного та міжнародного рівня, соціально-економічні та екологічні аспекти концепції національної безпеки; розглядає чинники посилення напруження між Україною та Росією з питань Чорноморського флоту та “ядерної спадщини” України.

Стаття у співавторстві з Н. Беліцер: “ Крым как регион потенциального конфликта” у тритомнику “Этнические и региональные конфликты в Евразии”. Россия, Украина, Белоруссия / Общ. ред. А. Зверев, Б. Коппитерс, Д. Тренин. - М.: Весь мир, Кн.2. - 1997. – 224 с. (особистий внесок автора: с. 93 - 112) дисертант досліджує економічну ситуацію на півострові та роль ЧФ РФ як чинника загострення можливого конфлікту в територіальній суперечці за Крим між Україною та Росією у перші роки незалежності української держави.

Апробація результатів роботи. Концептуальні положення дисертаційного дослідження знайшли відображення у “Концепції (Основах державної політики) національної безпеки України” 1997 року та Законі України “Про Раду національної безпеки і оборони України” (5 березня 1998 року). Автор бере участь у розробці нової Концепції національної безпеки України, Воєнної доктрини України, Стратегії впровадження демократичного цивільного контролю в оборонній сфері України та Програми реформування ЗС України.

Основні положення та висновки роботи апробовано на міжнародних конференціях: “Україна – НАТО: основні здобутки та перспективи взаємовідносин” (Київ 2002 р.); “Як набути статус країни – члена НАТО: досвід посткомуністичних країн та можливості його застосування в Україні” (Київ 2002 р.); “Укріплення стабільності у Центральній Європі: практичні підходи до регіональної та субрегіональної кооперативної безпеки” (Варшава – 2002 рік).“Подальша доля Договору по ПРО у контексті збереження системи стратегічної стабільності” (Київ, 2001); “Українська зовнішня політика та дипломатія: десять років незалежності”. (Київ, 2001);“Крим на політичній карті України” (Київ, 2001); “ Сьогодення і майбутнє НАТО: інформаційний вимір її сприйняття”. (Київ, 2001); “Роль Парламенту в розробці концепції національної безпеки. Європейська та регіональна політика безпеки і оборони” (Київ, 2001); “Стратегічні партнери України: декларації і реалії” (Київ, 2000); VI ICCEES World Congress. (Tampere, 2000). Agenda for Peace: Prevention of Crises and Violence (Pehburg-Loccum, 2000); “Демократичний контроль над ЗС у Центральній та Східній Європі (Київ, 2000); “Стратегія національної безпеки України в контексті досвіду світової спільноти” (Київ, 2000); “Україна і нова система колективної безпеки в Європі” (Ужгород, 2000); “Україна - Туреччина: безпека та співробітництво в Чорноморському регіоні” (Київ, 2000); “Україна і проблеми безпеки транспортних коридорів у Чорноморсько - Каспійському регіоні” (Севастополь, 1999); “Західноєвропейський союз та Україна: поява взаємин у галузі безпеки” (Київ, 1998); “Трансформація та розширення НАТО: досвід, проблеми, втілення та перспективи подальшого співробітництва країн-партнерів” (Київ, 1998 р.); “Ukraine- Post Madrid” (Fort Forntenac Kingston 1997); “Military- political trends within the CIS during the Chechen campaign” (London, 1995р.); “Українсько-американські стосунки у сфері безпеки. (Київ, 1995 р.); European Security Environment Post – Madrid, (Stockholm, 1995); Проблемы обеспечения безопасности на постсоветском пространстве (Москва, 1995); “Розвиток подій у Криму: дилема для України та значення для регіональної безпеки” (Київ, 1994 р.); Prevention of Crises and Violence. (Valencia, 1994); Security Policies of East Central European Nations and the Development of a New European Security Architecture. (Ebenhaus, 1993); Western Europe and Ukraine: an emerging security relationship? (Brussels, 1993); “The Role of the Military Sectors in the Economies of the Republics” (Washington DC, 1992 р.). Implications of the Dissolution of the Soviet Union for Accidental / Inadvertent use of Weapons of Mass Destruction. (Parnu, 1992);

Публікації. Зміст дисертації представлено у власній монографії загальним обсягом 19,4 ум.-друк. арк.; матеріалах 4 колективних монографій, виданих в Інституті світової економіки і міжнародних відносин НАН України та Національному інституті проблем міжнародної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України; 15 статтях, загальним обсягом 15,3 ум.-друк. арк.; виданнях, визнаних ВАК як профільні; 1 статтею у співавторстві з Н. Беліцер у тритомнику “Этнические и региональные конфликты в Евразии”. Россия, Украина, Белоруссия / Общ. Ред. А. Зверев, Б. Коппитерс, Д. Тренин. - М.: Весь мир, Кн.2. - 1997. – 224 с. (особистий доробок автора: с. 93 - 113); 4 статтях, опублікованих у збірнику наукових праць Національної академії оборони України, 17 публікаціях у збірниках наукових праць, матеріалах і тезах конференцій, статтях у інших виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Текст дисертації містить вступ і чотири розділи з висновками до них, обсяг становить 415 сторінок машинописного тексту. В списках посилань - 158 джерел.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовується актуальність теми, визначається наукова проблема, головні завдання і конкретні цілі, предмет та об’єкт дисертаційної роботи, розкривається її наукова новизна теоретичне і практичне значення, аналізуються використані документи та література.

У першому розділі: “Теоретичні засади розробки концепції національної безпеки України” порушуються методологічні питання теорії національної безпеки у загальному контексті національних інтересів та національних пріоритетів України.

За допомогою напрацьованого методологічного апарату дисертант головну увагу приділяє комплексному аналізу зовнішніх та внутрішніх воєнно - політичних факторів, які впливають на систему національних інтересів України та її національну безпеку. Дисертант робить спробу виділити конкретні параметри, за межами яких дія факторів перетворюється на загрозу у тій чи іншій сфері життєдіяльності суспільства, а також аналізує існуючі та можливі загрози національній безпеці України. З урахуванням геополітичної ситуації, що склалася наприкінці двадцятого століття, автор досліджує зміни у об’єктах та суб’єктах безпеки. У роботі започатковано новий підхід до визначення пріоритетів безпеки для певних груп держав, які мають різні проблеми розвитку і вирішують їх різними методами (силовими або не силовими).

Таким чином, у першому розділі започатковано методологічні підходи дослідження питань воєнної безпеки, визначено параметри національної безпеки, які є пріоритетними для пострадянських країн.

Висновки, які зробив автор, спираючись на напрацьовану методологію та аналіз внутрішніх чинників безпеки України, зводяться до наступного:

- з урахуванням конкретно-історичних умов, Україна як країна, що перебуває на стадії становлення як незалежної суверенної держави, може забезпечити свою воєнну безпеку, у першу чергу спираючись на розвиток державних структур як головний інструмент забезпечення стабільності;

- воєнна сфера залишається важливим систематизуючим і інтеграційним чинником процесів на національному та міжнародному рівні, що у певних випадках зумовлює і випереджає економічні, політичні та культурні зв’язки. Чітке усвідомлення світових тенденцій дає змогу визначити місце Української держави у системі міжнародних відносин, а також можливості вирішення невоєнних питань (інтеграції до європейських та євроатлантичних структур, налагодження економічної співпраці тощо), спираючись на закономірності військово-політичного та військово-технічного розвитку країн світу;

- національні інтереси – це наріжні камені концепції національної безпеки. В ієрархії національних інтересів України упродовж наступних 3-5 років переважатиме інтерес збереження національного суверенітету, територіальної цілісності, економічної та політичної самостійності, забезпечення соціальної злагоди у суспільстві. Серед життєво важливих інтересів упередження та мінімізація воєнно-політичних небезпек і викликів й надалі матиме пріоритетне значення.

Аналіз тенденцій розвитку внутрішніх загроз дає змогу дисертанту дійти таких висновків:

- упродовж наступних 7-10 років безпосередні зовнішні воєнні загрози Україні з боку прикордонних країн не матимуть місця. Водночас, неврегульований конфлікт у Придністров’ї, так само як і конфлікти у Чорноморсько-Каспійському регіоні, може негативно впливати на стан безпеки у вигляді неконтрольованого поширення зброї, наркотиків, терористів, збільшення кількості біженців та перешкод на шляху реалізації програм створення транспортних коридорів;

- найбільшу внутрішню загрозу безпеці України створюватиме сепаратизм радикальних політичних течій Криму, який може спиратися на зовнішню підтримку на весь період перебування ЧФ РФ на Півдні України;

- потенційною внутрішньою загрозою воєнного характеру може стати неспроможність воєнної організації держави виконувати покладені на неї завдання внаслідок політичної кризи в державі, політизації силових структур і (або) подальшого зменшення фінансування військових програм без суттєвого корегування завдань, які покладаються на воєнну організацію держави. Недофінансування армії є найбільш важливим чинником, що впливає на стан воєнної техніки та озброєння, навички військових. Обмеження бойової підготовки в умовах старіння військової техніки стає однією з причин катастроф, до яких причетне оборонне відомство країни.

Другий розділ: “Геополітичні зміни сучасного середовища міжнародної безпеки” розпочинається оглядом традиційних геополітичних доктрин. У розділі зроблена спроба комплексного аналізу головних тенденцій розвитку сучасного середовища безпеки. Значна частина розділу присвячена дослідженню існуючих національних і міжнародних структур безпеки та їх ролі на державному, субрегіональному, регіональному та глобальному рівні, визначаються їх головні функції. Головна увага при цьому акцентується на широкому висвітленні історії створення міжнародних систем воєнної безпеки та їх особливостей наприкінці XX сторіччя. Автор також дає характеристику міжнародним режимам, які впливають на стан міжнародної безпеки, та аналізує тенденції їх дії наприкінці 20-го століття.

У сучасних умовах актуальним для формування політики держави є визначення ролі силової компоненти забезпечення безпеки. Робота досліджує зміни суттєвих рис війн на межі тисячоліть, розглядає новітні теорії "гуманітарної інтервенції" та миротворчих операцій.

На підставі зробленого у розділі аналізу, автор доходить таких висновків:

- у сучасних умовах класична неореалістична система багатополярного протистояння на глобальному рівні не відповідає реаліям, бо поки ще не існує певної кількості самостійних центрів сили, здатних впроваджувати класичну політику балансування. Водночас на регіональному рівні (на пострадянському просторі, в Азіатьсько – Тихоокеанському регіоні, на Близькому Сході, у Південній Америці, в Африці) країни демонструють схильність до застосування у своїй зовнішній політиці “класичної” схеми балансу сил. Хоча сила у цьому випадку не має ознак традиційної “великої сили” і її можна визначити як “потенційну силу”;

- у масштабних стратегічних питаннях західний блок зберігає єдність і може розпастися лише тоді, коли США протягом тривалого часу перебиратимуть на себе всі вигоди ситуації, що нині виникають, тобто з гегемона обернутися на диктатора. Тільки в цьому випадку класична політика балансу сил може знову стати інструментом західної зовнішньої політики;

- розвиток світових процесів призвів до фактичного поділу світу на зони стабільності й нестабільності Як правило, до зон нестабільності потрапляє більшість країн світу, що перебувають на нижчому щаблі економічного та соціального розвитку, вони мають значні проблеми та суперечності з сусідами і свою зовнішню політику на регіональному рівні у певних умовах можуть будувати за класичною схемою “силового балансу”;

- на інституційному рівні друга половина ХХ сторіччя внесла значні корективи як у ієрархію головних суб’єктів силової політики, так і у цілі, які вони ставлять перед собою, застосовуючи збройну силу. Роль головних суб’єктів міжнародної політики, що мають пріоритетні можливості застосовувати силу, а також впливати на попередження та врегулювання збройних конфліктів різного рівня, перейшла від національних держав до впливових міжнародних структур, таких як ООН, НАТО, ЄС - ЗЄС, ОБСЄ;

- зазнали суттєвих змін і цілі, які вони висувають перед собою при застосуванні військової сили. На додаток до традиційних цілей захисту національної держави від агресії вони передбачають також: захист союзних держав; підтримку міжнародного миру та стабільності; недопущення агресії та покарання агресора; миротворчі операції з підтримки миру та примусу до миру; примус до виконання міжнародних угод та режимів тих, хто їх порушує; боротьбу з міжнародним тероризмом та наркобізнесом; захист демократії та прав людини, етнічних чи релігійних меншин;

- ще однією важливою рисою сучасного світу є вихід національних (тобто таких, що діяли в межах кордонів держави) суб’єктів, здатних застосовувати силу, на міжнародний рівень. Перетворення тероризму, сепаратизму, збройних сутичок на етнічному та релігійному грунті, військових дій нелегітимних військових формувань на загрозу міжнародному миру та безпеці свідчить про значне розширення складу суб’єктів сили та цілей її застосування;

- тенденція відмови демократичних країн від застосування військової сили до інших демократичних країн суттєво змінює передусім європейський ландшафт безпеки, однак не свідчить на користь їх відмови від застосування військової сили взагалі. Так само, трансформації інших аспектів силової політики потребує дослідження суттєвих змін, що відбулися в сучасних війнах;

- важливим новим елементом політики стримування в інтересах власної національної безпеки у XXI ст. технологічно розвинутих країн, і насамперед США, стає не тільки ядерна, а й звичайна зброя, передусім високоточна. У сучасних умовах склалася унікальна ситуація, коли деякі країни орієнтуються на застосування збройної сили у вигляді війн четвертого покоління, ядерні країни здійснюють стратегію “ядерного стримування” на додаток до першого варіанта, а найбільш розвинуті країни світу перейшли до підготовки до застосування сили у війнах шостого покоління;

- як свідчить міжнародний досвід, війни та збройні конфлікти стають постійним супутником “периферійних країн та регіонів”, що роблять ставку на політику силового протистояння у війнах четвертого покоління.

Підсумовуючи розгляд процесу розвитку міжнародних організацій, що діють у сфері забезпечення безпеки, можна дійти таких висновків:

- діяльність міжнародних організацій безпеки зберігає певну інерцію розвитку в умовах уже не існуючого біполярного протистояння. Нові виклики та загрози міжнародному миру та безпеці хоча і містяться у сучасних програмних документах цих організацій, проте не мають адекватного організаційного та концептуального втілення на рівні принципових рішень стосовно формування всеосяжної міжнародної системи колективної безпеки;

- розвиток існуючих міжнародних організацій демонструє подальшу “спеціалізацію” їхньої діяльності [ООН хоча і не втрачає свого значення структури глобальної безпеки, але вже не може ефективно виконувати цю роль, не спираючись на європейські та євроатлантичні структури. Вона дедалі більше переймається миротворчою діяльністю, залучаючи до неї країни Євроатлантичного Союзу, а також охоплює питання надання гуманітарної допомоги населенню, яке постраждало внаслідок збройних конфліктів. Одним з важливих завдань ООН є контроль над виконанням всіма країнами діючих міжнародних режимів у сфері безпеки; НАТО стає найбільш впливовим і могутнім механізмом застосування збройної сили і за багатьма ознаками перетворюється на глобальну структуру; Рада Європи зберігає регіональний статус і здійснює свою діяльність переважно в напрямі розширення демократичного середовища у нових незалежних країнах Європи; ОБСЄ, незважаючи на спроби перетворити її на універсальну регіональну структуру безпеки, обмежує свою діяльність питаннями запобігання конфліктам (насамперед міжетнічним), моніторингу конфліктних ситуацій, бере участь у миротворчій діяльності на рівні місій спостерігачів, сприяє розвитку демократичного суспільства, забезпечує контроль над озброєннями та процесом роззброєння в Європі, зміцненням довіри та безпеки, здійснює захист прав і свобод людини та національних меншин; ЗЄС перетворюється на європейську складову НАТО з більш обмеженими функціями];

- існуючі структури безпеки демонструють тенденцію до розвитку співпраці на засадах розподілу функцій;

- посилюється тенденція до мілітаризації міжнародних політико-економічних структур (ЄС) та політизації військових альянсів (НАТО). Будь-який збройний конфлікт у Європі буде мати коаліційний характер з участю країн-членів НАТО, ДКБ, або ЄС;

- внутрішні збройні конфлікти в європейських країнах не можливі без опосередкованої або безпосередньої участі глобальних та регіональних європейських структур безпеки у врегулюванні конфлікту (у тому числі з застосуваннях силових засобів примусу до миру у вигляді гуманітарних інтервенцій);

- країни - члени НАТО, ЄС – ЗЄС а також частково Росія мають змогу вести війни шостого покоління, які не будуть довготривалими, і весь процес збройної боротьби протікатиме більш швидкоплинно за законами й правилами, нав'язаними найсильнішою стороною - тим, хто краще підготувався до таких війн;

- сучасне силове протистояння (так звані безкровні війни) передбачає застосування новітніх технологій для повного або часткового паралічу економіки за допомогою контролю над комп’ютерними мережами країни, а також управління масовою свідомістю громадян можливого супротивника через засоби масової інформації;

- міжнародні структури безпеки різного рівня перебирають на себе функції у сфері безпеки, які раніше були виключною прерогативою національних держав, що свідчить на користь зменшення їхніх можливостей самостійно вирішувати питання безпеки в сучасних умовах;

- розширюється спектр завдань та просторовий вимір дії структур безпеки, що не обмежуються рамками “договірної території” та включають до переліку своїх завдань захист прав людини та захист демократії;

- головними особами, які взяли на себе відповідальність здійснювати контроль над виконанням положень ДНЯЗ, є ядерні держави. І їхня роль у подальшій перспективі ДНЯЗ не є випадковою;

- загальносвітовою тенденцією у сфері використання ядерних технологій у військових цілях є тісне поєднання режиму нерозповсюдження ЯЗ з двосторонніми процесами ядерного роззброєння та гонкою ядерних озброєнь, що продовжує набирати оберти. Оскільки ядерні держави є лідерами в ядерній гонці та водночас провідними учасниками багатостороннього процесу нерозповсюдження і двосторонніх заходів роззброєння, аналіз ДНЯЗ неможливо проводити у відриві від зазначених вище процесів;

- договір про обмеження систем ПРО не сприяв зменшенню рівня загроз безпеці людства і був не лише умовним, а й відверто тимчасовим. Зрештою тільки одна з країн отримала переваги від цього договору й розв’язала проблеми своєї особистої безпеки;

- ДНЯЗ визначив лише один механізм “горизонтального” (географічного) нерозповсюдження. Договір жодною мірою не вплинув на “вертикальне” (тобто в межах держав-володарів) нарощування ядерних озброєнь. Внаслідок цього держави, що володіли ядерною зброєю, дістали можливість для необмеженого вдосконалення й розвитку зброї та її накопичення;

- наприкінці двадцятого століття будь - яке регіональне, а тим більше субрегіональне ядерне протистояння навіть у військовому плані не буде таким тривалим, як протистояння СРСР - США. Нині секрети ядерних технологій поширюються у світі, а технологічний рівень багатьох держав дозволяє їм оволодіти секретами виробництва ядерної зброї, незважаючи на протидію ядерних грандів. Бо не всі держави готові утримуватися в тісних рамках другорядних членів світової чи регіональної спільноти. Незважаючи на суттєві зміни геополітичної ситуації, значні скорочення СНО, ядерне стримування залишається інструментом силової політики ядерних країн;

- досвід біполярного протистояння свідчить, що стратегія ядерного стримування не є універсальним інструментом забезпечення безпеки, оскільки базується на положенні про “неприйнятні втрати” в разі застосування ядерної зброї. Ядерне стримування ефективне насамперед стосовно тих країн, яким є що втрачати і які побудовані на засадах демократії (в таких країнах і виконавча, і законодавча влада повністю залежать від волевиявлення народу, а можливі людські жертви внаслідок застосування ядерної зброї викликають украй негативну реакцію виборців). Тобто після закінчення біполярного протистояння об’єктами ядерного стримування можуть бути передусім розвинуті країни Заходу. Серед бідних країн так званого “третього світу” логіка ядерного стримування може не спрацювати, бо їм нічого втрачати, людське життя має дуже низьку суспільно-політичну цінність, а уряд значно меншою мірою, ніж на Заході, залежить від населення, більшість якого навіть не усвідомлює всіх можливих наслідків ядерного конфлікту. Саме в цьому контексті перетворення Індії та Пакистану на ядерні країни посилило невизначеність сучасного міжнародного простору безпеки. Однак ядерна зброя до цього часу залишається важливим показником визначення міжнародного рейтингу держави і за певних умов може виконувати роль “ядерного стримування”;

- сьогодні процес роззброєння (не тільки ядерного), має шанси на успіх лише в тому разі, якщо він не cуперечить інтересам політики


Сторінки: 1 2