У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Київський національний економічний університет

Кравчук Ганна Вікторівна

УДК 336.76

РЕАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК РЕГІОНУ

Спеціальність 08.04.01. – фінанси, грошовий обіг і кредит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2003

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Київському національному економічному університеті Міністерства освіти і науки України, м. Київ

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Поддєрьогін Анатолій Микитович

Київський національний економічний університет

завідувач кафедри фінансів підприємств

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Нейкова Лідія Іванівна

Європейський університет фінансів, інформаційних систем і технологій, менеджменту та бізнесу

професор кафедри фінансів та банківської справи

кандидат економічних наук, доцент

Огонь Цезар Григорович

голова секретаріату комітету Верховної Ради України з питань бюджету

Провідна установа: Одеський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра фінансів, м. Одеса

Захист відбудеться “17” лютого 2003р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02. Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, Проспект Перемоги, 54/1, ауд.203

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського національного економічного університету: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд.201.

Автореферат розіслано “9” січня 2003 року

В.о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, професор Осадець С.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми. Необхідність структурної перебудови економіки та прискорення темпів її росту вимагають збільшення обсягів інвестицій та підвищення їх ефективності. Інвестиційний спад, який розпочався в Україні у 1990 році, у довгостроковому аспекті призводить до скорочення виробничого потенціалу і, таким чином, гальмує процес економічного зростання. У короткостроковому плані він зменшує попит на продукцію інвестиційних галузей, звужує внутрішній ринок. Інвестиційна діяльність відіграє визначальну роль в економічному і соціальному прогресі, суттєво впливає на економічний розвиток країни. У національній економіці відбуваються економічні перетворення, які потребують розробки та застосування нових підходів до реалізації інвестиційного процесу взагалі та його фінансового забезпечення зокрема.

Нарощування інвестиційних ресурсів, збільшення частки капітальних вкладень у валовому внутрішньому продукті, поліпшення структури джерел інвестицій та напрямів їх вкладення, вирішення проблеми активізації інвестиційної діяльності мають стратегічне значення в управлінні економікою в цілому.

Інвестиційний процес є одним із найважливіших факторів економічного зростання в країні та одночасно загальним показником соціально - економічного розвитку держави. Особливістю інвестиційної діяльності в Україні є суттєвий дефіцит фінансових ресурсів.

Аналізуючи реалії української економіки, можна зробити висновки, що причинами погіршення її економічного стану є спроба штучно перенести зарубіжні економічні моделі на українську дійсність та відсутність системного підходу в проведенні ринкових реформ. В інвестиційному комплексі накопичилось багато нерозв’язаних питань, що обмежують розвиток економіки, впливають на розміщення продуктивних сил, гальмують науково - технічний прогрес. Для здійснення трансформаційних процесів необхідні відповідні інвестиції, які забезпечать просте і розширене відтворення.

На сучасному етапі економічного розвитку надзвичайно важливим є регіональний аспект інвестиційної політики. Підвищення економічної та фінансової самостійності регіонів та інших територіальних утворень залежить від удосконалення інвестиційного процесу на мікрорівні. Суттєво підвищується роль регіонів у розвитку інвестиційної діяльності, що обумовлено формуванням сприятливих умов для інвестування та можливістю вирішення більшості соціально - економічних проблем на регіональному рівні.

В економічній літературі немає єдиного тлумачення економічної сутності інвестицій, сутності і структури інвестиційного ринку, класифікації інвестицій та інвестиційних об’єктів. Поглиблене дослідження всього комплексу інвестиційних проблем дозволить вирішити питання залучення інвестиційних ресурсів в економіку України та підвищити ефективність їх використання.

Проблема інвестицій багатогранна й актуальна. Питанням інвестування присвячені роботи провідних вітчизняних вчених: І.А.Бланка, В.В.Бочарова, О.В.Гаврилюка, М.С.Герасимчука, Б.В.Губського, А.І.Даниленка, Ю.В.Макогона, О.В.Мертенса, А.А.Пересади, В.М.Хобти, А.С.Філіпенка, В.П.Савчука та інших. Серед праць зарубіжних вчених, які досліджували проблеми теорії інвестування, уваги заслуговують праці І.Ангелова, В.Беренца, Л.Дж.Гітмана, М.Д.Джонка, Д.Норкотта, В.Шарпа, Дж.Р.Хікса, М.Портера, Г.Бірмана та інших.

Необхідність активізації інвестиційної діяльності, формування фінансових ресурсів для здійснення інвестування в реальний сектор на регіональному рівні, підвищення ефективного використання інвестицій - обумовили актуальність проведення даного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота виконана відповідно до планів комплексних науково – дослідних тем кафедри фінансів підприємств і страхової справи Київського національного економічного університету: “Проблеми управління фінансами суб’єктів підприємницької діяльності” (номер державної реєстрації 0198V001577) та “Управління фінансами підприємств та розвиток ринку страхових послуг” (номер державної реєстрації 0101V009213), де автором розроблений підрозділ “Удосконалення управління фінансами на регіональному рівні в умовах розвитку ринкових відносин” . В межах наукових програм виконані дослідження, пов’язані з методологією оцінки ефективності реальних інвестицій, їх формуванням та використанням на регіональному рівні.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в тому, щоб на основі аналізу чинних законодавчих і нормативних матеріалів, результатів теоретичних досліджень і практики інвестиційної діяльності розвинути існуючи концептуальні підходи щодо формування фінансових ресурсів та ефективного їх використання у реальному секторі економіки на регіональному рівні.

Досягнення поставленої мети передбачає розв’язання наступних задач:

·

дослідження економічної суті категорії “інвестиції” у відтворювальному процесі;

·

визначення методологічних основ системної оцінки ефективності інвестицій;

·

вивчення основних напрямків та галузевих пріоритетів структурного розподілу інвестиційних ресурсів у регіоні;

·

проведення аналізу галузевої і територіальної структур вкладень у реальний сектор економіки регіону;

·

розгляд особливостей та визначення шляхів мобілізації вітчизняних і іноземних інвестиційних ресурсів у реальний сектор економіки регіону на сучасному етапі;

·

визначення основних напрямків фінансового забезпечення інвестиційних процесів;

·

опрацювання шляхів реформування інвестиційних процесів у регіоні в умовах необхідності підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами;

·

моделювання структури ефективного розподілу інвестиційних ресурсів за галузями економіки;

·

дослідження критеріїв та системи фінансово-економічних показників оцінки ефективності інвестиційної діяльності в регіоні.

Об’єкт дослідження – інвестиційні відносини у реальному секторі економіки.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні питання формування та використання фінансових ресурсів для здійснення інвестицій у реальний сектор економіки Чернігівського регіону.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження впливу реальних інвестицій на економічний розвиток регіону виконано на основі використання загальнонаукових і спеціальних методів та прийомів. У роботі використовувались такі методи: аналіз і синтез для визначення інвестиційної привабливості та оцінки ефективності інвестиційної діяльності в регіоні; систематизація для розробки класифікації інвестицій; математично-статистичний аналіз для дослідження джерел інвестиційних ресурсів та напрямків активізації інвестиційної діяльності; структурний аналіз; порівняння для оцінки інвестиційної діяльності вітчизняних суб’єктів господарювання та нерезидентів; економіко-математичний метод для дослідження критеріїв і системи фінансово-економічних показників оцінки ефективності інвестування в регіоні; моделювання та прогнозування основних економічних показників розвитку регіону для визначення необхідних обсягів інвестицій. Інформаційною базою дослідження є праці вітчизняних та зарубіжних вчених, Закони України, нормативно-правові акти Кабінету Міністрів, Національного банку України, укази Президента України, статистичні дані державних органів, статистичні бюлетені Чернігівського обласного управління статистики, матеріали періодичних видань.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

·

науково узагальнено визначення економічної сутності та систематизовано класифікацію інвестицій;

·

на основі комплексного аналізу показників оцінки ефективності реальних інвестицій поставлено питання про уточнення формування вхідних параметрів для розрахунку рівня ефективності інвестиційних проектів;

·

вперше наведені аргументи для визначення поняття “інвестиційна безпека”, визначено фактори та шляхи її забезпечення;

·

запропоновано заходи щодо ліквідації виявлених структурних порушень розподілу інвестиційних ресурсів за галузями економіки регіону;

·

розроблено економіко-організаційний механізм щодо забезпечення більш ефективного розподілу іноземних інвестицій в реальний сектор економіки;

·

запропоновано методику виявлення залежності між економічними показниками розвитку регіону та обсягами інвестицій;

·

вперше використано моделювання для забезпечення ефективного розподілу інвестиційних ресурсів за галузями економіки регіону;

·

проведено прогнозування основних економічних показників розвитку регіону для визначення необхідних обсягів інвестицій.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропоновані розробки є методичною базою, за допомогою якої регіональні органи влади можуть формувати інвестиційну політику, здійснювати кваліфіковану оцінку ефективності розподілу інвестицій в реальний сектор економіки. Використання розробок і рекомендацій дисертаційної роботи дозволяє детально проаналізувати формування, використання інвестиційних ресурсів та прийняти науково обґрунтоване інвестиційне рішення. Конкретні прикладні результати дослідження полягають у наступному:

·

на основі аналізу формування інвестиційних ресурсів у регіоні виявлено негативні тенденції: уповільнення темпів росту обсягів фінансових ресурсів у реальний сектор; зростання вартості кредитів; скорочення обсягів довгострокового кредитування інвестиційних проектів; неефективне формування амортизаційного фонду; скорочення обсягів бюджетного фінансування реального сектору економіки;

·

деталізовано та додатково обґрунтовано пропозиції щодо структурного перерозподілу інвестиційних ресурсів у регіоні;

·

розроблена система інтегральних показників інвестиційної привабливості регіону, що забезпечить активізацію інвестиційної діяльності;

·

надані рекомендації стосовно розрахунку вивільнення фінансових ресурсів на підприємствах, розташованих на територіях пріоритетного розвитку.

Теоретичні наробки та методологічні підходи можуть бути використані при викладанні дисциплін з інвестування у вищих навчальних закладах. Зокрема, теоретичне обґрунтування автором економічної сутності та систематизації класифікації інвестицій використовується при викладанні курсів “Інвестування”, “Аналіз інвестиційних проектів” та “Інвестиційний менеджмент” у Чернігівському філіалі Міжрегіональної академії управління персоналом (довідка від 05.04.2002р.).

Методичні рекомендації з моделювання економіко-організаційного механізму щодо забезпечення більш ефективного розподілу іноземних інвестицій в реальний сектор економіки знайшли практичне застосування в Головному управлінні сільського господарства і продовольства Чернігівської обласної адміністрації (довідка № 9-2.04/493 від 02.04.2002р.).

Практичну цінність мають розроблені критерії і система інтегральних фінансово-економічних показників інвестиційної привабливості регіону. Методичні підходи і рекомендації, викладені у дисертаційній роботі, було впроваджено Головним управлінням економіки Чернігівської обласної державної адміністрації (довідка № 01-01/183 від 05.04.2002 р.).

Запропоновані в роботі методичні рекомендації стосовно розрахунку вивільнення фінансових ресурсів на підприємствах, розташованих на територіях пріоритетного розвитку, було впроваджено Радою з питань територій пріоритетного розвитку в Чернігівській області (довідка № 21/4 від 03.04.2002р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота виконана особисто здобувачем. Наукові праці дисертанта написано без співавторів. Ідеї та положення, використані в дисертаційному дослідженні, є результатом особистої роботи здобувача. Конкретний внесок вказано в авторефераті та в переліку основних публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження та пропозиції роботи пройшли апробацію на:

·

8-ій Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні інформаційні та енергозберігаючі технології життєзабезпечення людини” (Чернігів,2000);

·

Обласній науково-практичній конференції “Підприємництво Чернігівщини: гендерний підхід”(Чернігів,2000);

·

науково-практичній конференції, присвяченій “П’ятій річниці Конституції України у вимірі часу”(Чернігів,2001);

·

“П’ятій науково-практичній конференції викладачів, співробітників та студентів ЧДІЕУ”(Чернігів,2001);

·

Першій міжнародній, другій всеукраїнській науковій конференції студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”(Донецьк, 2001);

·

П’ятій Міжнародній науково - практичній конференції “Наука і освіта - 2002”(Дніпропетровськ,2002);

·

Десятій Міжнародній науково - практичній конференції “Управління організацією: регіональні аспекти”(Київ-Чернігів,2002).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 12 наукових праць загальним обсягом 3,0 друк. арк., з них 7 у фахових наукових виданнях, 5 в інших виданнях, написаних особисто автором.

Структура та обсяг дисертації. Загальний обсяг дисертації включає 193 сторінки. Робота складається зі вступу, 3 розділів, висновків, списку використаних джерел з 173 найменувань, додатків. У дисертації розміщено 33 таблиці на 15 сторінках, 30 рисунків на 16 сторінках, 10 додатків на 52 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі розкривається актуальність теми дисертаційного дослідження, ступінь наукової розробки, мета, предмет, завдання, наукова новизна та практичне значення одержаних результатів, їх апробація.

У розділі 1 “Теоретичні засади інвестування реального сектору економіки регіону” визначена сутність інвестицій, їх провідна роль в умовах ринкової трансформації економіки. На думку автора, найбільш точним визначенням інвестицій є таке: інвестиції - це всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход). Наведене визначення не включає в себе досягнення соціального ефекту, адже інвестиції мають на меті отримання прибутку і не є благодійними внесками. Науково узагальнено та економічно обґрунтовано визначення “реальних інвестицій”. Реальні інвестицій (інвестиції в реальний сектор) – окреме економічне поняття, яке характеризує вкладення капіталу в будь-яку галузь економіки, результатом чого є утворення нового або збільшення існуючого капіталу та не є тотожнім з поняттям “капітальні інвестиції”. У системі національних рахунків України статистика капітальних вкладень включає лише матеріальні витрати та не враховує найважливіші інвестиції в інноваційну діяльність, наукові дослідження. Подібний підхід, при якому в інвестиції включаються лише безпосередньо матеріальні компоненти, не дозволяє чітко визначити дійсний обсяг інвестицій. Таким чином, під реальними інвестиціями розуміються економічні ресурси, що направляються на збільшення реального капіталу суспільства, тобто на розширення та модернізацію.

Значна увага приділена систематизації класифікації інвестицій за різними ознаками, які розкривають їх специфіку. Розглянуто сучасні особливості таких основних понять пов’язаних з інвестиційною діяльністю, як інвестиційний процес та інвестиційний клімат. Забезпечення економічного зростання визначено головною метою інвестиційної діяльності. Досягнення цієї стратегічної мети пов’язано з необхідністю ефективного використання інструмента економічних перетворень – інвестицій.

Систематизовано та адаптовано до умов здійснення інвестування на території України показники оцінки ефективності реальних інвестицій на основі уточнення формування вхідних параметрів для розрахунку рівня ефективності інвестиційних проектів.

У роботі проведено дослідження вітчизняного та зарубіжного досвіду створення територій пріоритетного розвитку інвестиційної діяльності. Наведено аргументи для визначення поняття “інвестиційної безпеки” та зазначено фактори і шляхи її забезпечення.

У розділі 2 дисертації “Формування та використання фінансових ресурсів для здійснення інвестицій у реальний сектор” проводиться дослідження умов формування інвестиційних ресурсів у регіоні, розглядаються напрямки галузевого та територіального їх розподілу. У роботі проаналізовано обсяги інвестицій в основний капітал Чернігівського регіону, в тому числі за джерелами формування.

Таблиця 1

Динаміка інвестицій в основний капітал в економіку Чернігівського регіону за 1995-2001р.р., млн.грн

Показники | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001

Обсяг капітальних вкладень – всього | 366,91

100 | 309,14

100 | 219,67

100 | 207,28

100 | 212,19

100 | 240,11

100 | 281,32

100

в т.ч. за об’єктами:

Виробничого призначення | 196,88 | 193,23 | 141,79 | 144,97 | 158,70 | 192,25 | 234,08

% до загального обсягу | 53,66 | 62,50 | 64,55 | 69,94 | 74,79 | 80,07 | 83,21

невиробничого призначення | 170,03 | 115,91 | 77,88 | 62,31 | 53,49 | 47,86 | 47,24

% до загального обсягу | 46,34 | 37,50 | 35,45 | 30,06 | 25,21 | 19,93 | 16,79

Джерело: розраховано за даними Чернігівського обласного управління статистики

Таблиця 2

Структура джерел інвестиційних ресурсів у Чернігівському регіоні за

1995-2001 роки (%)

№ | Джерела | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001

1. | Бюджетні кошти | 35 | 27 | 14 | 7 | 7,5 | 13,6 | 6,0

1.1 | Кошти місцевих бюджетів | --- | --- | 4 | 1 | 2 | 2,3 | 3,0

2. | Власні кошти підприємств в т.ч. | 62 | 68 | 75 | 72 | 85 | 78,2 | 81,7

2.1 | прибуток | 33 | 33 | 35 | 33 | 38 | 39,5 | 41,5

2.2 | амортизаційні відрахування | 29 | 35 | 40 | 39 | 47 | 42,9 | 40,2

3. | Інші кошти | 3 | 5 | 11 | 21 | 7,5 | 8,2 | 9,3

Разом | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100

Джерело: розраховано за даними Чернігівського обласного управління статистики

Як свідчать дані табл.1, в останні роки з 1998 р. зростали не тільки фізичні обсяги інвестицій в основний капітал, але й частка капіталовкладень виробничого призначення з 53,66% у 1995 р. до 83,21% у 2001р. Негативною тенденцією є уповільнення темпів нарощування обсягів фінансових ресурсів у реальний сектор економіки Чернігівського регіону.

Структура джерел інвестиційних ресурсів у Чернігівському регіоні відображена у табл.2. Провідне місце серед них належить власним фінансовим ресурсам суб’єктів господарювання. З 1995 по 2001 рік їх частка у формуванні ресурсів інвестиційних вкладень у регіоні істотно зросла. Натомість частка бюджетних інвестицій за зазначений період скоротилася більше, ніж у 5,5 рази, що свідчить про втрату важливої їх ролі у формуванні ресурсів для інвестиційних вкладень у регіоні. Основним джерелом формування інвестиційних вкладень на протязі 1995-2000 років є амортизаційні відрахування. Їх питома вага в структурі ресурсів капітальних вкладень складала від 29% до 42,9% у 1995 та 2000 роках відповідно. Починаючи з 2001 року головним джерелом формування інвестиційних ресурсів у регіоні стає прибуток підприємств (41,5%).

У 2001 році головним джерелом фінансування інвестицій залишаються власні кошти підприємств – 404,8 млн.грн (81,7% загального обсягу вкладень). За рахунок коштів Державного бюджету освоєно 29,4 млн.грн (6,0% проти 13,6% у 2000р.) Кошти місцевих бюджетів становили 14,7 млн.грн (3,0%). Інші джерела фінансування, включаючи кредити, кошти населення, іноземні інвестиції складають 9,3% від загального обсягу фінансування.

Особлива увага приділяється дослідженню вкладень фінансових ресурсів вітчизняних суб’єктів господарювання та нерезидентів у реальний сектор економіки Чернігівського регіону. Важливою передумовою економічного розвитку регіону є структурний перерозподіл інвестиційних ресурсів за галузями економіки та пошук додаткових резервів підвищення ефективності реалізації регіональних інвестиційних проектів. Розглянуто процес іноземного інвестування, його галузеву та територіальну структуру, зазначено його необхідність для економічного розвитку регіону. Визначено специфічні особливості залучення іноземних інвестицій у регіоні. У роботі здійснена оцінка перспектив та напрямків розвитку інвестиційної діяльності нерезидентів за умови зниження концентрації капіталу в окремих районах Чернігівського регіону.

У розділі 3 “Шляхи активізації та підвищення ефективності інвестиційної діяльності в регіоні” проведено дослідження організаційного забезпечення аналізу, прогнозу й регулювання ринку інвестицій. Напрямками активізації інвестиційної діяльності визначено: формування сприятливого інвестиційного клімату у регіоні; пошук джерел фінансування реального сектору економіки; визначення пріоритетних сфер інвестування у регіоні; надання податкових пільг; вдосконалення амортизаційної системи; посилення інвестиційної спрямованості приватизації.

Автором запропоновано критерії і система фінансово-економічних показників оцінки інвестування в регіоні (табл.3).

Таблиця 3

Показники інвестиційної активності Чернігівського регіону за 1996-2001р.р.

Показники | Од. виміру | Роки

1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001

Інвестиції на одну особу | грн. | 229,5 | 165,4 | 159,3 | 165,3 | 189,8 | 395,5

Інвестиції на одиницю створеної продукції | 0,24 | 0,18 | 0,16 | 0,13 | 0,09 | 0,16

Коефіцієнт зростання інвестицій до 1995р. | 0,69 | 0,712 | 0,941 | 1,024 | 1,132 | 2,063

Співвідношення між вітчизняними та іноземними інвестиціями | грн. / $ | 13,83 | 6,89 | 4,88 | 4,53 | 4,66 | 9,17

Інвестиції на одиницю основних засобів | грн. | 0,025 | 0,011 | 0,012 | 0,12 | 0,013 | 0,025

Коефіцієнт зростання обсягів виробництва продукції до 1955р. | 0,70 | 0,98 | 1,005 | 1,273 | 1,677 | 1,123

Коефіцієнт зростання обсягів основних засобів до 1995р. | 5,058 | 1,582 | 0,872 | 0,997 | 1,098 | 1,099

Джерело: розраховано за даними Чернігівського обласного управління статистики

Критеріями для прийняття рішення про інвестиційну активність, на нашу думку, варто прийняти сукупність показників економічного розвитку регіону таких, як: обсяг основних засобів, обсяг виробництва, обсяг прибутку - та за допомогою коефіцієнту еластичності оцінити їх залежність і тенденції зміни від обсягів інвестицій.

У роботі досліджуються принципи формування та моделювання регіональної інвестиційної політики. Для кращого розуміння тенденції та результативності інвестиційної діяльності застосовуються статистичні показники. Для вимірювання та оцінювання варіації використовуються абсолютні та відносні характеристики. Оцінювання інтенсивності структурних зрушень розподілу інвестиційних ресурсів за галузевим та територіальним принципами на основі характеристик варіації пропонується здійснювати за допомогою коефіцієнтів середнього лінійного та середнього квадратичного відхилення часток.

, (1)

, (2)

де та - частки відповідно базисного та поточного періоду; m- число складових сукупності.

Рис.1. Динаміка структурних зрушень розподілу інвестицій в реальний сектор економіки за територіальним принципом у Чернігівському регіоні за 1996-2001р.р.

Не менш важливими для проведення аналізу нерівномірності розподілу інвестиційних ресурсів між галузями та районами Чернігівського регіону є оцінка концентрації капіталу у реальний сектор економіки.

К= , (3)

де - кількість елементів сукупності; - обсяг значень ознаки.

Для оцінювання нерівномірності територіального розподілу на регіональному рівні інвестиційних ресурсів пропонуємо використовувати коефіцієнт локалізації.

(4)

Вибір кращого варіанту розподілу інвестиційних ресурсів в реальний сектор економіки регіону, який забезпечить найбільшу ефективність розвитку регіону, повинен ґрунтуватися на комплексному фінансово-економічному аналізі. Усі розрахунки повинні ґрунтуватися на єдиній методології, в основу якої покладено теорію оптимізації. Розрахунки спільної оптимізації проводяться у такій послідовності:

1.

Визначити оптимальний ряд показників, які впливають на ефективність інвестицій та дослідити однорідність сукупності.

2.

Оцінити ефективність здійснення інвестування в регіоні за допомогою мультиплікативної моделі.

3.

Оптимізувати стан системи за допомогою стохастичної моделі. Основними інструментами при побудові даної моделі є коефіцієнт апроксимації, теоретичний ряд динаміки та лінія тренду. Сутність методу полягає в побудові функції часу на основі адекватної математичної функції, яка найкращим чином відображає тренд і визначається за методом найменших квадратів:

, (5)

де n – загальна кількість рівнів ряду динаміки (кількість років); yi - певне і-значення фактичного рівня ряду; yti - певне і-значення теоретичного рівня ряду динаміки.

Правильний вибір теоретичної кривої дозволяє знайти закономірність при побудові фактичної кривої залежності. Вибір математичної моделі проводиться на основі динаміки зміни узагальнюючих характеристик ряду. Для вивчення ефективності інвестування в реальний сектор економіки для проведення апроксимації обрано лінійну функцію:

, (6)

де а1 – коефіцієнт регресії, що визначає напрямок розвитку; а0 – невідомий параметр, що підлягає визначенню.

Для визначення невідомих параметрів використовується метод відліку часу від умовного початку, що обирається в центрі часового відрізку реєстрації даних так, що, і вирішується система рівнянь:

(7)

Після розв’язання системи рівнянь проводиться синтезування моделі тренду функції yt, визначаються теоретичні рівні ряду yti, правильність розрахунків перевіряють рівнянням:.

4. Останнім етапом дослідження є побудова моделі регресії та прогнозування тенденції зміни фінансово-економічних показників за галузями економіки регіону. Один з елементів дослідження зображено на рис.2, який відображає економетрічну залежність та прогнозні тенденції між обсягами інвестицій та показниками економічного розвитку промисловості Чернігівського регіону.

Рис.2. Економетрична модель залежності обсягів інвестицій та показників економічного розвитку промисловості Чернігівського регіону у 1995-2003р.р.

Незважаючи на складність запропонованої моделі, її основна перевага полягає в тому, що вона зв’язує основні чинники, які впливають на економічний розвиток регіону. Найважливішою вимогою в сучасних умовах при обґрунтуванні розміщення інвестицій за галузевим та територіальним принципами є досягнення максимальної корисності за умови мінімізації витрат інвестиційної діяльності.

При порівняльній оцінці ефективності використання інвестиційних ресурсів за галузями економіки регіону запропоновано методику визначення їх оптимального використання, яка дозволяє кількісно виразити економічний ефект від запропонованих варіантів.

Запропоновані в дисертації методологічні підходи щодо диверсифікації інвестиційної діяльності на сучасному етапі за галузевим та територіальним принципами, шляхи мобілізації внутрішніх та зовнішніх джерел фінансування інвестиційної діяльності в регіоні, напрямки вирішення проблем вкладень нерезидентів в реальний сектор економіки дозволяють економічно обґрунтувати стратегію активізації та розвитку інвестиційної діяльності на регіональному рівні.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і здійснено нове вирішення наукового завдання щодо обґрунтування впливу інвестицій в реальний сектор на економічний розвиток регіону, виявлено закономірності становлення ринку реальних інвестицій та визначено основні напрямки його розвитку. Внаслідок проведеного дослідження стало можливим сформулювати такі висновки та пропозиції:

1. Реальні інвестицій (інвестиції в реальний сектор) – окреме економічне поняття, яке характеризує вкладення капіталу в будь-яку галузь економіки, результатом чого є утворення нового або збільшення існуючого капіталу та не є тотожнім з поняттям “капітальні інвестиції”. У системі національних рахунків України статистика капітальних вкладень включає лише матеріальні витрати та не враховує найважливіші інвестиції в інтелектуальну діяльність, наукові дослідження. Подібний підхід, при якому в інвестиції включаються лише безпосередньо матеріальні компоненти, не дозволяє чітко визначити дійсний обсяг інвестицій. Таким чином, під реальними інвестиціями розуміються економічні ресурси, що направляються на збільшення реального капіталу суспільства, тобто на розширення та модернізацію основних засобів.

2. У дисертації досліджено поняття “інвестиційна безпека” та визначено фактори і шляхи її забезпечення. Для підвищення інвестиційної безпеки країни, пов’язаної з залученням іноземних інвестицій, необхідна система критеріїв якості міжнародних потоків капіталу, використання якої дозолить відділити капітал надійних інвесторів від корумпованих контрагентів.

3. Визначено принципи і методологію дослідження ефективності реального інвестування. На основі комплексного аналізу показників оцінки ефективності реальних інвестицій поставлено питання про уточнення вхідних параметрів для розрахунку рівня ефективності інвестиційних проектів.

4. Визначені макро – і мікроекономічні фактори, які впливають на сучасний стан формування інвестиційних ресурсів. У ході дослідження формування інвестиційних ресурсів у Чернігівському регіоні виявлено ряд негативних тенденцій: відбувається відносне зменшення інвестиційних ресурсів; інвестиції здійснюються в короткострокові проекти; питома вага довгострокових інвестиційних кредитів складає лічені відсотки; знижується інвестиційна активність у базових галузях народного господарства; існує незбалансованість між внутрішніми та зовнішніми інвестиціями; скорочуються обсяги бюджетного фінансування реального сектору економіки. Все це свідчить про необхідність вдосконалення формування інвестиційних ресурсів у регіоні.

5. Нерівномірність галузевого розподілу інвестицій багато в чому залежить від рівня ринкової орієнтованості регіону, наявності відповідної інфраструктури. Автором пропонуються, з врахуванням особливостей розвитку Чернігівського регіону, заходи щодо ліквідації виявлених структурних порушень розподілу інвестиційних ресурсів за галузями економіки. Ці розробки є теоретичною основою для поглибленого дослідження інвестиційної привабливості галузей економіки та визначення ефективності реалізації інвестиційних проектів.

6.Важливим напрямком інвестиційної діяльності у регіоні є залучення іноземних інвестицій в реальний сектор економіки. Розраховане значення коефіцієнту локалізації свідчить про нерівномірний розподіл інвестиційних ресурсів по районах Чернігівського регіону. Для усунення цих диспропорцій у роботі запропоновано економіко-організаційний механізм щодо забезпечення диверсифікації розподілу іноземних інвестицій у реальний сектор економіки за територіальним принципом.

7.Проведена в роботі оцінка інвестиційної діяльності у регіоні, відкрила можливість розробити систему інтегральних показників інвестиційної привабливості регіону. Ці розробки є теоретичною основою для поглибленого дослідження таких етапів інвестиційної діяльності, як визначення ефективності вкладень, та оцінка співвідношення внутрішніх та зовнішніх інвестиційних ресурсів.

8.Для вирішення проблем, які виникають у процесі розподілу інвестицій за галузями економіки, автором запропоновано методику виявлення залежності між економічними показниками розвитку галузі та обсягами вкладень в неї. Виявлено тенденції залежності між кількістю інвестицій та обсягами виробництва, прибутком, основними засобами за галузями.

9.При порівняльній оцінці ефективності використання інвестиційних ресурсів для реалізації проектів на територіях пріоритетного розвитку запропоновано методику визначення вивільнених фінансових ресурсів, яка дозволяє кількісно виразити економічний ефект від існуючого пільгового режиму інвестування.

10.Необхідною передумовою залучення та ефективного використання інвестиційних ресурсів є моделювання та прогнозування, що дозволяє передбачити економічні результати від інвестиційної діяльності у регіоні та обрати найкращий варіант вкладення.

Запропоновані науково-практичні методики і рекомендації щодо оцінки впливу реальних інвестицій на економічний розвиток регіону можуть бути застосовані в інвестиційні діяльності на регіональному рівні.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

У наукових виданнях:

1. Кравчук Г.В. Внутрішні механізми фінансової стабілізації // Науково-теоретичний та інформаційно-практичний журнал “Фінанси України”.-1999.-№8(44).- С.128-131 (0,2 д.а.).

2. Кравчук Г.В. Рівновага між іноземними інвестиціями та економічною безпекою держави // Всеукраїнський науковий журнал “Сіверянський літопис”.-2000.- № 3(33).- С.184-188 (0,4 д.а.).

3. Кравчук Г.В.Регіональний аспект розвитку інвестиційної діяльності // Науково-теоретичний та інформаційно-практичний журнал “Фінанси України”. - 2000.- № 9(58).- С.71-75 (0,3 д.а.).

4. Кравчук Г.В. Формування інвестиційної стратегії в Україні для залучення нерезидентів // Всеукраїнський науковий журнал “Сіверянський літопис”.-2000.- № 6(36).- С.167-169 (0,4д.а.).

5. Кравчук Г.В. Напрямки активізації інвестиційної діяльності в регіоні// Збірник наукових праць ДНУ Дніпропетровська “Економіка: проблеми теорії і практики”.-2001.-№72.- С.61-66 (0,2 д.а.).

6. Кравчук Г.В. Джерела формування інвестиційних ресурсів Чернігівського регіону//Всеукраїнський науковий журнал “Сіверянський літопис”.-2001.- № 2(38).- С.187-190 (0,3 д.а.).

7. Кравчук Г.В. Залучення інвестицій в економіку регіону // Науково-теоретичний та інформаційно-практичний журнал “Фінанси України”. - 2001.- № 11(72).- С.105-109 (0,4 д.а.).

В інших виданнях:

1. Кравчук Г.В. Інвестиційна політика держави та іноземні інвестиції // Збірник наукових праць за матеріалами 8-ої міжнародної науково-практичної конференції. - Київ: спеціальне видання міжнародного науково-технічного журналу ВОТТП, 2000.- С. 203-207 (0,3 д.а.).

2. Кравчук Г.В. Сучасний стан інвестиційних процесів у регіональній економіці //Праці першої міжнародної другої всеукраїнської наукової конференції студентів та молодих учених.-Донецьк.-2001.- С.162-164 (0,1 д.а.).

3.Кравчук Г.В. Регіональний розвиток інноваційно – інвестиційної діяльності//Матеріали обласної науково-практичної конференції “Підприємництво Чернігівщини: гендерний підхід”. –Чернігів,-2000.- С.106-110. (0,2 д.а.).

4.Кравчук Г.В. Приватизація як напрямок активізації інвестиційної діяльності в регіоні // Матеріали У Міжнародної науково – практичної конференції “Наука і освіти 2002”. - Дніпропетровськ-Житомир-Донецьк -2002.- С.38-40 (0,1 д.а.).

5.Кравчук Г.В. Проблеми формування інвестиційних ресурсів у Чернігівському регіоні//Матеріали Х Міжнародної науково-практичної конференції “Управління організацією: регіональні аспекти”. – Київ – Чернігів - 2002.- С.151-152 (0,1 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Кравчук Г.В. Реальні інвестиції та їх вплив на економічний розвиток регіону. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук із спеціальності 08.04.01. – фінанси, грошовий обіг і кредит. - Київський національний економічний університет.-Київ.-2003.

Дисертація присвячена дослідженню теоретичних та практичних аспектів інвестицій в реальний сектор економіки регіону. Встановлено, що реальні інвестиції – самостійне економічне поняття, відмінне від поняття капітальні інвестиції. Виявлено основні критерії їх відмінностей. Систематизована класифікація інвестицій, розкрита сутність інвестиційної діяльності, опрацьована методологія оцінки ефективності реальних інвестицій.

У дисертаційній роботі проведено комплексний аналіз основних закономірностей та особливостей реформування інвестиційних процесів у регіоні за умови дефіциту фінансових ресурсів. На основі аналітичних підходів обґрунтовано структуру розподілу інвестиційного капіталу в реальний сектор за галузями економіки. Запропоновано схему управління інвестиційною діяльністю в регіоні з урахуванням його особливостей, застосування якої дозволяє комплексно стимулювати її розвиток.

Запропоновано методичні рекомендації щодо активізації та підвищення ефективності інвестиційної діяльності в регіоні. Визначено етапи та надано рекомендації стосовно розрахунку вивільнених фінансових ресурсів на підприємствах, розташованих на територіях пріоритетного розвитку. Розроблено економіко-організаційний механізм забезпечення ефективного розподілу іноземних інвестицій в реальний сектор економіки; систему інтегральних показників інвестиційної привабливості регіону; алгоритм вивільнення фінансових ресурсів на підприємствах, утворених на територіях пріоритетного розвитку.

Ключові слова: інвестиції, інвестиційна діяльність, інвестиційний процес, інвестиційний клімат, регіон, фінансові ресурси, інвестиційна привабливість, ефективність, стратегія.

АННОТАЦИЯ

Кравчук А.В. Реальные инвестиции и их влияние на экономическое развитие региона. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01. – финансы, денежное обращение и кредит. - Киевский национальный экономический университет, Киев, 2003.

Диссертация посвящена исследованию теоретических, практических, методологических аспектов и подходов к вопросам реформирования инвестиционных процессов на региональном уровне в условиях дефицита финансовых ресурсов, рассматриваются основные направления формирования и распределения инвестиционных ресурсов.

В работе на основе сравнительного анализа и исследования особенностей современного развития уточнена сущность инвестиций как экономической категории, обоснована ее роль и место в экономической системе, рассмотрены современные особенности инвестиционной деятельности. Систематизирована классификация инвестиций, основу которой составляет их деление относительно объектов вложения средств. Автором проведено исследование методологических основ оценки эффективности реальных инвестиций. На основе комплексного анализа показателей экономической эффективности реальных инвестиций проведено уточнение формирования входных параметров для расчета уровня эффективности инвестиционных проектов.

Анализируются условия формирования инвестиционного процесса на региональном уровне. Полученные результаты статистического исследования позволили провести типизацию и выявить негативные тенденции в формировании финансовых ресурсов в регионе. Проведенный анализ выявляет следующие проблемы: замедление темпов роста объема финансовых ресурсов в реальный сектор; увеличение стоимости кредитов; сокращение объемов долгосрочного кредитования инвестиционных проектов; неэффективное формирование амортизационных фондов; сокращение объемов бюджетного финансирования реального сектора.

Сформулированы основные направления и отраслевые приоритеты структурной трансформации экономики региона. Проведен анализ внутренних и внешних источников финансирования инвестиционной деятельности региона, определены основные проблемы привлечения инвестиций нерезидентов и предложены пути их активизации. Определена необходимость повышения эффективности управления инвестиционными ресурсами в регионе за счет ликвидации нарушения в структуре их распределения по отраслям экономики. Анализ формирования и использования финансовых ресурсов региона дает возможность повысить их целенаправленное влияние на развитие экономики.

Обоснована необходимость более равномерного распределения и снижения уровня концентрации инвестиционных ресурсов в определенных районах Черниговской области. В работе обосновано, что иностранный капитал является одним из источников формирования финансово-кредитных ресурсов и важным аспектом экономического развития региона. На основе проведенного анализа отраслевой и территориальной структуры иностранного инвестирования экономики региона было выявлено ряд негативных тенденций. Инвестиции поступают только в 5 районов области (из 22) и вкладываются в высокоприбыльные отрасли народного хозяйства (пищевая промышленность и связь). Для повышения эффективности распределения иностранных инвестиций разработан экономико-организационный механизм развития отдельных локальных территорий.

В диссертации большое внимание уделено вопросам активизации и увеличения эффективности инвестиционной деятельности в регионе. Предложена методика структурного перераспределения инвестиционных ресурсов в регионе на базе следующих элементов: приоритетность инвестиций в реальный сектор экономики и агропромышленный комплекс (учитывая специализацию региона); эффективное использование инвестиционных ресурсов; улучшение экономических показателей развития; использование льгот территорий приоритетного развития.

Разработана система интегральных показателей определения инвестиционной привлекательности региона, что позволит активизировать его инвестиционную деятельность.

Предложена методика определения зависимости между экономическими показателями развития региона и объемами инвестиций. Проведенные исследования позволяют сформулировать рекомендации и методику расчета освобожденных финансовых ресурсов на предприятиях, которые созданы на территориях приоритетного развития.

Для повышения эффективности использования инвестиционных ресурсов предложено моделирование распределения инвестиций по отраслям экономики и прогнозирование изменения основных экономических показателей развития региона в зависимости от объемов инвестиций в регион.

Ключевые слова: инвестиции, инвестиционная деятельность, инвестиционный процесс, инвестиционный климат, регион, финансовые ресурсы, инвестиционная привлекательность, эффективность, стратегия.

ANNOTATION

Kravchuc A.V. The real investments and their influence on economic development of region. - Manuscript.

The dissertation for the scientific degree of candidate of economic sciences on speciality 08.04.01 - Finance, money circulation and credit - Kiev national economic university, Kiev 2003.

The dissertation is devoted to research of theoretical and practical aspects of the investments in real sector of economy of region. The independent economic concept which is distinct from concept the capital investments is established, that the real investments -. The basic criteria of their difference are revealed. The classification of the investments is systematized, the essence of investment activity is opened, the methodology of a rating of efficiency of the real investments is developed.

In the dissertation the complex analysis of the basic laws and features of reforming of investment processes in region under condition of scarcity of financial resources is carried out. The complex analysis of formation of investment resources is carried out. On the basis of the analytical approaches the structure of distribution of the investment capital in real sector on branches of economy is proved. The circuit of management of investment activity in region is offered in view of its features, which application allows integratedly to stimulate its development.

The methodical recommendations for activization and increase of efficiency of investment activity in region are offered. The stages are determined and the recommendations concerning account of liberated financial resources at the enterprises placed in territories of priority development are given. The economy-organizational mechanism of maintenance of effective distribution of the foreign investments in real sector of economy is developed; system of integrated parameters of investment appeal of region; algorithm of becoming available of financial resources at the enterprises created in territories. The basic directions of the further development of investment activity in region are established.

Keywords: the investments, investment activity, investment process, investment climate, region, financial resources, investment appeal, efficiency, strategy.