У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Коновалова Оксана Володимирівна

УДК 657. 422 (622)

АНАЛІЗ ОБОРОТНИХ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВА

(на прикладі підприємств гірничорудної промисловості Кривбасу)

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2003

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано на кафедрі обліку в кредитних і бюджетних установах та економічного аналізу Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України, м. Київ.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Івахненко Валентин Михайлович,

Київський національний економічний університет,

професор кафедри обліку в кредитних

і бюджетних установах та економічного аналізу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, доцент

Шевчук Володимир Олександрович,

Державна академія статистики, обліку

та аудиту Держкомстату України,

проректор з навчально-методичної роботи

кандидат економічних наук, доцент

Сопко Валерія Василівна,

Університет економіки та права “КРОК”,

завідувачка кафедри обліку, аналізу і аудиту,

декан факультету економіки та підприємництва

Провідна установа: Тернопільська академія народного господарства,

кафедра економічного аналізу, Міністерство освіти

і науки України, м. Тернопіль.

Захист відбудеться „21” листопада 2003 р. о 1600 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02 Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1, ауд. 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1, ауд.201.

Автореферат розіслано „20” жовтня 2003 року.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради, канд. екон. наук, професор А.М. Поддєрьогін

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Перехід на ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності за Національними положеннями (стандартами) зумовив створення нової інформаційної бази, якою є дані бухгалтерського обліку, та додав нового економічного змісту в трактування сутності активів підприємства як ресурсів, використання яких має принести в майбутньому економічні вигоди. Наймобільнішим складником цих ресурсів є оборотні активи. Від ступеня ефективності їх використання залежить стан підприємства, галузі, національної економіки, задоволення потреб суспільства. Гірничорудні підприємства Кривбасу належать до провідної галузі національної економіки, незадовільний стан якої спричинений, насамперед, нераціональним використанням оборотних активів. У 1995-2001 роках величина коефіцієнта оборотності оборотних активів гірничо-збагачувальних комбінатів ДАК „Укррудпром” не перевищувала 3,0, а починаючи з 1997 року, власного оборотного капіталу як джерела формування оборотних активів немає взагалі. Тобто підприємства втрачають свої економічні вигоди, що негативно позначається на стані економіки як регіону, так і країни.

Розвитку теорії і практики економічного аналізу, впровадженню в Україні загальноприйнятої в міжнародній практиці методології сприяють праці відомих вітчизняних і зарубіжних авторів, таких як Бланк І.О., Бородкін О.С., Брігхем Є.Ф., Бутинець Ф.Ф., Голов С.Ф., Івахненко В.М., Коласс Бернар, Кужельний М.В., Мних С.В., Нападовська Л.В., Нусинов В.Я., Савицька Г.В., Сопко В.В., Стражев В.І., Чумаченко М.Г. та ін. Проте, актуальним залишається застосування методики економічного аналізу оборотних активів в окремих галузях виробництва.

Аналіз оборотних активів є лише однією з частин структури управління підприємством, який має бути організований так, щоб відповідати потребі прийняття ефективних управлінських рішень. Стандартизований підхід поступився місцем більш різноманітним аналітичним дослідженням, які орієнтовані на використання можливостей підприємства. Особливої ваги набувають методики аналізу ефективності використання запасів та дебіторської заборгованості з урахуванням специфіки гірничорудної галузі.

Необхідність перегляду методики аналізу оборотних активів згідно з їх обліком за вимогами національних П(С)БО, наявність нерозв’язаних проблем у гірничорудній галузі та потреба вдосконалення аналітичної роботи на гірничо-збагачувальних підприємствах регіону визначили актуальність теми дисертаційної роботи, її мету та основні напрямки досліджень.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до плану науково-дослідної роботи кафедри обліку в кредитних і бюджетних

2

організаціях та економічного аналізу за темою „Удосконалення бухгалтерського обліку і економічного аналізу на основі національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в Україні” (реєстраційний номер 0100V006874 від 25.12.2000 р.) Київського національного економічного університету. Особисто автором підготовлено параграф „Аналіз забезпеченості та ефективності використання оборотних активів підприємства”.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є вдосконалення методологічних і організаційних засад аналізу оборотних активів на гірничорудних підприємствах для забезпечення їх ефективного функціонування за сучасних умов господарювання.

Відповідно до поставленої мети визначено сукупність основних завдань, спрямованих на її досягнення:

· визначення оптимальної структури оборотних активів та джерел їх формування для підприємств гірничорудної промисловості;

· обґрунтування вибору показників ефективності використання оборотних активів;

· аналіз формування та руху оборотних активів гірничорудних підприємств;

· дослідження ефективності розміщення коштів у оборотних активах підприємств галузі;

· дослідження оборотності оборотних активів гірничо-збагачувальних комбінатів;

· аналіз оборотності окремих складових оборотних активів;

· удосконалення методики аналізу оборотних активів, що перебувають на стадії виробництва;

· удосконалення методики аналізу оборотних активів на стадії обігу;

· розроблення заходів щодо підвищення ефективності використання оборотних активів на підприємствах галузі.

Об’єктом дослідження є оборотні активи гірничо-збагачувальних комбінатів Криворізького басейну.

Предметом дослідження є методичний інструментарій економічного аналізу ефективності використання оборотних активів гірничо-збагачувальних підприємств Кривбасу.

Методи дослідження. В основу дисертаційного дослідження покладено діалектичний підхід до вивчення сучасного стану оборотних активів. У процесі дослідження застосовані методи: індукції та дедукції, спостереження, групування, факторного та порівняльного аналізу, математичного моделювання, статистичні методи та графічне зображення даних.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти України, наукові праці і методичні розробки, праці провідних вітчизняних і зарубіжних учених–економістів,

3

матеріали науково–практичних конференцій, семінарів, періодичні видання, статистична інформація, практичні дані, а також власні дослідження автора дисертації з питань економічного аналізу оборотних активів.

Наукова новизна одержаних результатів міститься в розроблених пропозиціях щодо вдосконалення методики аналізу оборотних активів на гірничо-збагачувальних підприємствах. Наукову новизну дисертаційної роботи підтверджують такі наукові положення:

- удосконалено формули розрахунку оборотності поточних фінансових інвестицій та оборотності дебіторської заборгованості;

- розроблено пропозиції щодо оптимізації співвідношення між видатками на утримання запасів та втратами від недостатнього забезпечення ними;

- запропоновано методику розрахунку потрібного залишку грошових активів підприємства з урахуванням валютної частки;

- розроблено пропозиції щодо системи стимулювання працівників гірничо-збагачувальних комбінатів, причетних до економії нормованих матеріальних оборотних активів;

- дістала подальшого розвитку методика розрахунку нормативів оборотних активів на гірничо-збагачувальних підприємствах, що враховує зміни, які відбулися в галузі за останні роки, нову інформаційну базу та критично оцінює досвід господарювання;

- удосконалено методику розрахунку ціни обкотишів підвищеної якості;

- удосконалено методику розрахунку сповільнення оборотності оборотних активів через надлишкові запаси концентрату;

- запропоновано вихідні форми подання аналітичної інформації щодо стану оборотних активів та джерел їх формування на звітну дату, необхідні для прийняття управлінських рішень.

Практичне значення одержаних результатів полягає в удосконаленні методики аналізу оборотності оборотних активів на підприємствах гірничорудної галузі та підрахунку резервів їх використання на базовому підприємстві.

Розроблені в дисертації підходи, методи та здобуті результати мають практичне значення і рекомендовані до впровадження на гірничо-збагачувальних підприємствах і в навчальний процес для використання у лекційному матеріалі та проведенні практичних занять з відповідних тем навчальної дисципліни „Економічний аналіз”.

Окремі пропозиції і рекомендації дисертаційного дослідження впроваджені у практичну діяльність ВАТ „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” (довідка №1232/16 від 07.04.2003 р.) та гірничо-збагачувального комплексу Криворізького державного гірничо-металургійного комбіната „Криворіжсталь” (довідка №700/12-01-60 від 09.07.2003 р.).

4

Деякі положення дисертаційної роботи взято для написання методичних вказівок з економічного аналізу, які впроваджені в навчальний процес (довідка Криворізького економічного інституту КНЕУ №01-165 від 31.03.2003 р.).

Апробація результатів дисертації. Найважливіші положення дисертації було оприлюднено на:

- ІІІ-й Міжнародній науково-практичній конференції „Дослідження і оптимізація економічних процесів „Оптимум - 2001” (м. Харків, 15-16 листопада 2001 р.);

- V-й Міжнародній науково-практичній конференції „Наука і освіта - 2002” (м. Дніпропетровськ, 05-07 березня 2002 р.);

- Міжнародній науково-методичній конференції “Трансформація курсу „Економічний аналіз діяльності підприємства”” (м. Київ, 16-17 травня 2002 р.).

Публікації. Головні твердження, результати та висновки дисертації було подано в 7 публікаціях загальним обсягом авторського матеріалу 1,8 друк. арк., з яких 4 статті надруковано в наукових фахових виданнях.

Структура та обсяг дисертації визначається метою та завданнями дослідження. Дисертація складається з переліку умовних скорочень, вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків, викладених на 164 сторінках друкованого тексту. Дисертація містить 51 таблицю на 45 сторінках, 15 рисунків на 15 сторінках, 14 додатків на 14 сторінках. Список використаних джерел становить 164 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, завдання, предмет і об’єкти дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У розділі 1 „Оборотні активи та їх роль в господарській діяльності підприємства в умовах трансформації економічної системи України” подано загальну характеристику проблеми ефективного використання оборотних активів підприємства, висвітлено сутність оборотних активів як об’єкта аналізу в історичному аспекті та викладено власний погляд на це питання. Розглянуто та вдосконалено наявні в науковій літературі класифікації оборотних активів та джерел їх формування. Досліджено систему показників, що характеризують оборотність оборотних активів.

5

Раціональне використання оборотних активів – найважливіший чинник підвищення ефективності виробництва, тому теоретичне дослідження категорії оборотних активів, розуміння їхньої сутності мають велике практичне значення. Перш за все, необхідно, визначити зміст поняття "оборотні активи", оскільки сьогодні існує багато суміжних з ним термінів, таких як "оборотний капітал", "оборотні кошти", "поточні активи", "оборотні фонди", навколо економічної сутності котрих економісти ведуть тривалу полеміку.

Варто наголосити, що вживання категорії "оборотні активи" в економічній літературі стало ознакою сучасності, бо до цього часу науковці розглядали в основному такі поняття, як "оборотні кошти" та "оборотні фонди". Насамперед це пояснюється переходом на ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності за Національними положеннями (стандартами). Застосування цієї нормативної бази обумовило характеристику використовуваного там термінологічного складу.

Однак запропоноване визначення оборотних активів, по-перше, аж ніяк не розв’язало проблеми трактування їхнього змісту в сучасній економічній літературі, по-друге, у даному визначенні неконкретно розкрито таку важливу властивість оборотних активів, як їх оборот, по-третє, цей термін тісно пов'язаний з бухгалтерським обліком, що ускладнює його використання в інших споріднених галузях економічної науки, таких як фінанси, економіка підприємств, фінансовий менеджмент. Усе це викликає об'єктивну потребу у створенні універсального визначення оборотних активів, яке б відповідало всім переліченим вимогам: наприклад, таке: оборотні активи – це сукупність грошових коштів, їх еквівалентів та товарно-матеріальних цінностей, які перебувають у постійному русі, обслуговуючи господарську діяльність підприємства протягом операційного циклу.

Замість терміна "оборотні фонди" доцільніше послуговуватися терміном "оборотний капітал". Також неприпустимо ототожнювати поняття “оборотний капітал” і “оборотні кошти”, проте, оборотні кошти і оборотні активи – це одне й те саме. Оборотні кошти не можна розглядати одночасно і як ресурси, і як капітал. Ресурси – це активи підприємства, що обслуговують його господарську діяльність; від їх використання підприємство очікує отримати прибуток, а капітал – джерело фінансування цих ресурсів. Він може бути або власним, або позиковим, тобто капітал вказує на право власності. Оборотні кошти – активна складова майна підприємства, а отже це і є оборотні активи. Саме тому їх слід розглядати як ресурси підприємства, а капітал – як джерело їх формування.

6

В економічній літературі немає усталеного погляду на те, з яких саме джерел відбувається поповнення оборотних активів, однак більшість економістів вважає, що всі можливі джерела формування оборотних активів поділяються на дві групи:

1)

власні;

2)

позикові.

У дисертації запропоновано групування оборотних активів гірничо-збагачувальних підприємств, яке подано в табл. 1.

Таблиця 1

Групування оборотних активів гірничо-збагачувальних підприємств

За сферами обороту |

За видами |

За принципом організації | За джерелами формування

Оборотні активи сфери виробництва | Виробничі запаси:

-

сировина;

-

основні матеріали;

-

допоміжні матеріали;

-

паливо;

-

тара;

-

МШП | Нормовані оборотні активи | Власний капітал та частина позикового капіталу

- Незавершене виробництво

Оборотні активи сфери обігу | -

Готова продукція

-

Товари

-

Грошові кошти та їх еквіваленти;

-

Дебіторська заборгованість

-

Векселі одержані;

-

Поточні фінансові інвестиції | Ненормовані оборотні активи | Позиковий капітал

Як відомо, нині значна частина коштів підприємств відволікається в прострочену дебіторську заборгованість з боку покупців за відвантажені їм товари і надані послуги. Фінансовим джерелом її покриття стала прострочена кредиторська заборгованість в різних її видах.

Оборотність оборотних активів є головним показником ефективності їх використання. Оскільки час одного обороту оборотних активів складається з часу їх перебування в грошовій

7

формі, часу їх перебування у вигляді запасів, а також з часу, потрібного для розрахунків за продану продукцію, то для більш детального вивчення ефективності використання оборотних активів розглянуто сукупність часткових показників оборотності їхніх складників.

Оскільки оборотні активи багато важать у господарській діяльності підприємства, гостро постає питання про ефективне управління ними, і невід’ємною складовою цього процесу є нормування оборотних активів. У дисертаційній роботі доводиться, що його вкрай потрібно впроваджувати в практику роботи підприємств, зокрема гірничо-збагачувальних комбінатів.

У дослідженні було з’ясовано, що якщо розраховувати коефіцієнти оборотності дебіторської заборгованості і грошових коштів та їх еквівалентів за методикою на підставі Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, то виникає питання, куди включати статті "Векселі одержані" та "Поточні фінансові інвестиції". Це пов'язано з тим, що у формі 1 "Баланс" до 2000 р. перша з названих статей уходила до складу дебіторської заборгованості в розділі ІІІ Активу, а з 01.01.2000 це – окрема стаття і, якщо робити розрахунки коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості за узвичаєними методиками, то в знаменнику формул дістанемо незіставні величини.

Щодо іншої статті – "Поточні фінансові інвестиції", то в розрахунках оборотності вони, як і раніше, не подані взагалі, а це також є вадою чинної системи показників, котрі характеризують оборотність оборотних активів.

Пропонуємо розраховувати оборотність поточних фінансових інвестицій окремо, за формулою:

= , (1)

де - коефіцієнт оборотності поточних фінансових інвестицій;

ВР(Д) – дохід (виручка) від реалізації продукції;

- середня за період собівартість поточних фінансових інвестицій.

Формулу розрахунку оборотності дебіторської заборгованості подамо в такому вигляді:

= , (2)

8

де - коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості;

- середня за період величина дебіторської заборгованості та векселів одержаних.

Висунуті пропозиції дозволять більш повно і всебічно схарактеризувати оборотність як окремих складників, так і оборотних активів у цілому.

У розділі 2 „Аналіз забезпеченості та ефективності використання оборотних активів гірничорудного підприємства” зроблено критичний огляд наявних методик аналізу забезпеченості та ефективності використання оборотних активів підприємства та проведено практичний аналіз за темою дослідження.

Результати аналізу складу оборотних активів дали можливість наблизитися до практичного вирішення питання про джерела їх фінансування. З цією метою проводився аналіз, котрий дозволив визначити необхідне співвідношення оборотних активів та джерел їх формування - короткострокових зобов'язань та власного капіталу. Найважливіші показники, що розглядаються в цьому зв'язку, - це "чисті оборотні активи", "власні оборотні активи" та „власний оборотний капітал”. У практиці фінансового аналізу терміни “чисті оборотні активи” та “власні оборотні активи” часто трактуються як синоніми. Але, це не так, бо між ними існує принципова відмінність, а саме: власні оборотні активи являють собою ту частку власного капіталу, яка може бути спрямована на формування оборотних активів, або можливість фінансування оборотних активів за рахунок власного капіталу, тоді як величина чистих оборотних активів характеризує потребу у фінансуванні, бо є тією величиною, на яку оборотні активи підприємства перевищують його поточні зобов’язання. Коли ж ідеться про джерела формування оборотних активів, то тут доречніше послуговуватися терміном „власний оборотний капітал”. Крім того, науковці не мають єдиної думки щодо методики розрахунку величини власних оборотних активів.

Умови кругообігу потребують систематичної участі кредиту та інших позикових коштів в формуванні оборотних активів підприємства. Розглянемо їх на прикладі одного з підприємств гірничорудної галузі (табл. 2).

Найбільшу питому вагу серед джерел формування оборотних активів відкритого акціонерного товариства “Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” (як і інших гірничорудних підприємств регіону) до 2000 р. мала кредиторська заборгованість, а протягом 2000-2001 рр. суттєво зріс вплив кредитів. Власний оборотний капітал у формуванні оборотних активів участі не брав.

9

Таблиця 2

Джерела формування оборотних активів відкритого акціонерного товариства „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” у 1996-2001 роках*

Джерела формування | Роки

1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001

млн грн. | % | млн грн | % | млн грн | % | млн грн | % | млн грн | % | млн грн | %

1.Власний оборотний капітал | 0,2 | 0,1 | - | 0,0 | - | 0,0 | - | 0,0 | - | 0,0 | - | 0,0

2. Кредити та інші позикові кошти | 11,1 | 4,7 | 11,3 | 3,5 | 57,2 | 11,0 | 123,7 | 17,9 | 405,2 | 54,9 | 503,4 | 54,6

3.Кредиторська заборгованість | 223,3 | 95,2 | 311,6 | 96,5 | 462,4 | 89,0 | 567,4 | 82,1 | 332,9 | 45,1 | 418,6 | 45,4

Разом | 234,6 | 100,0 | 322,9 | 100,0 | 519,6 | 100,0 | 691,1 | 100,0 | 738,1 | 100,0 | 922,0 | 100,0

*Дані відкритого акціонерного товариства “Центральний гірничо-збагачувальний комбінат”

Результати дослідження забезпеченості власними оборотними активами інших підприємств базової галузі Кривбасу подано в табл. 3.

Таблиця 3

Наявність власних оборотних активів підприємств Кривбасу у 1996-2001 рр., млн. грн.

Найменування | Роки

1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001

1. Криворізька промисловість

у т.ч. | +324,9 | -180,6 | -1748,2 | -2746,9 | -2120,8 | -452,6

1.1. Гірничо-металургійна промисловість | -15,3 | -1340,1 | -2006,4 | -2737,4 | -2005,5 | -386,6

2. ДАК "Укррудпром"

у т.ч. | +12,5 | -180,6 | -450,4 | -640,8 | -780,4 | -570,7

2.1. ВАТ „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” |

+5,3 |

-200,0 |

-325,5 |

-392,6 |

-479,8 |

-431,5

2.2. ВАТ „Північний гірничо-збагачувальний комбінат”” |

+19,6 |

-163,1 |

-427,3 |

-468,7 |

-396,0 |

-260,2

2.3. ВАТ „Південний гірничо-збагачувальний комбінат”” |

-2,1 |

-182,7 |

-336,4 |

-277,5 |

-123,8 |

-45,2

2.4. ВАТ „Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат”” |

-17,0 |

-93,7 |

-181,1 |

-70,6 |

-84,4 |

-59,6

3. Новокриворізький державний гірничо-збагачувальний комбінат” |

+6,3 |

-82,2 |

-158,6 |

-253,7 |

-424,3 |

-321,0

Як свідчать результати аналізу, протягом останніх років гірничорудні підприємства регіону мають дефіцит оборотних активів, зумовлений низкою причин, основна з яких – їхня збитковість (табл. 4). У ході дослідження було з’ясовано, що протягом 1996-2001 рр. провідне підприємство

10

Таблиця 4

Збитки відкритого акціонерного товариства „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” у 1996-2001 рр., тис. грн.*

Показник | Роки |

Разом

1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001

Збитки | 111564 | 107670 | 129648 | 133562 | 4367 | 10434 | 497245

*Дані відкритого акціонерного товариства „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат”

галузі у криворізькому регіоні, яким є відкрите акціонерне товариство „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат”, наприклад, втратило понад 497 млн. грн. потенційних власних оборотних активів через свою збитковість, у тому числі, близько 30 млн. грн. - через недосконалу систему ціноутворення.

Дослідивши використання оборотних активів на підприємствах Державної акціонерної компанії „Укррудпром”, доходимо висновку, що воно є неефективним, але деякі зрушення в бік поліпшення спостерігаються. Динаміку коефіцієнта оборотності оборотних активів на гірничо-збагачувальних комбінатах концерну подано на рис. 1.

11

Як видно на графіку, на всіх гірничо-збагачувальних комбінатах наявна однакова закономірність –спад коефіцієнту оборотності оборотних активів у 1996 р., проти 1985 р., а потім коливання аж до 1999-2001 років. Проте цей рівень і досі не можна вважати достатнім, тому вкрай потрібно його підвищення, принаймні, до рівня 1985 р.

Значну частку в оборотних активах підприємства становлять виробничі запаси (матеріальні ресурси), тому від ефективності їх використання залежать показники використання оборотних активів загалом. З огляду на це у формулі для визначення коефіцієнта оборотності запасів у чисельнику слід брати собівартість реалізованої продукції, бо, по-перше, ця величина показує, скільки коштували підприємству запаси протягом року і, по друге, продукцію, на яку використано запаси, реалізовано, тобто відбувся оборот:

= , (3)

де - коефіцієнт оборотності запасів;

СВ – собівартість реалізованої продукції;

- середня за період вартість запасів.

На величину коефіцієнта оборотності запасів, а отже, і оборотних активів безпосередній вплив справляє прийнята на підприємстві методика їх оцінки, тому виходячи з поставлених завдань і обраної стратегії управління активами підприємство має змогу регулювати величину коефіцієнта оборотності запасів і оборотних активів, а це означає, що ці показники у порівнянні з відповідними показниками інших підприємств галузі не завжди є зіставними.

Проведений аналіз оборотних активів гірничо-збагачувальних комбінатів Криворізького басейну дозволяє отримати цілісне уявлення про їх стан та ефективність використання протягом останніх років, що є базою для складання прогнозів та прийняття ефективних управлінських рішень.

У розділі 3 „Визначення резервів підвищення ефективності використання оборотних активів за результатами аналізу” обґрунтовано напрями і розроблено підходи щодо вдосконалення організації і методики аналізу оборотних активів на гірничорудних підприємствах та підраховано резерви з якнайефективнішого їх використання.

12

Грошові активи, що є в касі або на рахунках у банку, не приносять доходу, а в їх еквівалентів – короткострокових фінансових вкладень - невелика дохідність; їх потрібно мати в наявності на рівні безпечного мінімуму. Більшість підприємств України не має оптимального залишку грошових активів, а керівництво часто суто інтуїтивно вирішує, яка їхня величина є для підприємства оптимальною, що заважає приймати обґрунтовані управлінські рішення. Формула для визначення оптимального залишку грошових активів, не дає уявлення, яку ж частку в загальному залишку грошових активів мають становити валютні кошти. А це питання є важливим для гірничо-збагачувальних комбінатів, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. Виходячи з цього згадану формулу представимо в такому вигляді:

, (4)

де - запланована сума операційного залишку грошових активів підприємства;

ПООД – запланований обсяг грошового обороту за операційною діяльністю підприємства;

КОГА - кількість оборотів середнього залишку грошових активів в плановому періоді;

Гр – запланований обсяг грошового обороту за операційною діяльністю підприємства у національній валюті;

- відсоток валютних операцій у загальному обсязі грошового обороту за операційною діяльністю підприємства;

ВАЛ – запланований обсяг грошового обороту за операційною діяльністю підприємства в іноземній валюті;

- запланована сума операційного залишку грошових активів підприємства в національній валюті;

- запланована сума операційного залишку грошових активів підприємства в іноземній валюті.

Якщо підприємство використовує кілька валют, то наведена формула відповідно змінюється. Головна мета такої диференціації полягає в тому, щоб забезпечити формування необхідних підприємству валютних фондів не утворюючи надлишкових сум.

13

У дисертаційному дослідженні доводиться, що для створення зацікавленості працівників підприємства в економії оборотних активів, зокрема нормованих, треба впровадити премії для колективу за успішні результати роботи. Тому вважаємо за доцільне застосувати таку формулу розрахунку премії для працівників, причетних до економії нормованих матеріальних оборотних активів:

Пр. 1 прац. = , (5)

де Пр. 1 прац. – розмір премії 1-го працівника структурного підрозділу, діяльність якого привела до економії матеріальних оборотних активів;

- фонд оплати праці колективу чи структурного підрозділу, діяльність якого привела до економії матеріальних оборотних активів;

%е – відсоток, що його становить економія від загального розміру нормативу і - го оборотного активу;

- чисельність працівників структурного підрозділу, діяльність якого привела до економії матеріальних оборотних активів.

Грошова винагорода буде найдійовішим стимулом для кожного працівника комбінатів в справі економії матеріальних оборотних активів, що своєю чергою, безсумнівно, спричиниться до зниження кількості матеріалів, що закуповуються, а, отже, певна частина коштів вивільниться з обороту.

До чинників, що забезпечують прискорення оборотності оборотних активів на стадії обігу, належить зменшення запасів готової продукції на складах. Не потребує доведення, що мінімальні нормативні запаси продукції на складах гірничого підприємства забезпечують технологію її виробництва та відвантаження, тому ліквідовувати ці запаси повністю забороняється. Однак, значні надлишкові запаси готової продукції гальмують оборотність оборотних активів: зменшується загальна сума реалізації та зростає величина оборотних активів, тому розрахунок сповільнення оборотності оборотних активів через надлишкові запаси концентрату пропонуємо подати такою формулою:

?=, (6)

14

де ? - додаткові оборотні активи, залучені на виробництво загального обсягу концентрату, грн./місяць;

- виробіток складу з відвантаження концентрату, т/місяць;

- ціна концентрату, грн/т;

- запаси концентрату на складі, т/місяць;

- оборотні активи, які припадають на 1 т продукції, грн;

- кількість оборотів, яку зробили б протягом місяця оборотні активи, якби запасів продукції на складі не було;

= ()* - кількість оборотів оборотних активів за наявності запасів продукції на складі.

Гідний стан інформаційної бази, за якою проводиться аналіз оборотних активів, багато в чому визначає успішне розв’язання проблеми підвищення ефективності їх використання та прискорює пошук резервів стимулювання їх оборотності. Виходячи з цього, вважаємо за доцільне рекомендувати до використання на гірничо-збагачувальних комбінатах Кривбасу аналітичну довідку, що може складатися щотижня і яка має за мету подавати оперативну інформацію про стан оборотних активів підприємства та джерела їх формування. Форма довідки наводиться в вигляді табл. 5.

Таблиця 5

Стан оборотних активів ........(назва підприємства) та джерела їх формування на .......(дата), тис. грн (макет форми)

Стаття оборотних активів | Залишок оборотних активів | Джерела формування оборотних активів

план |

факт | власні оборотні активи | кредити банків | кредиторська заборгованість

А | 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Завдяки запропонованому документу аналіз стану оборотних активів підприємства стане оперативнішим, а керівництво підприємства за відхиленнями швидко реагуватиме на погіршання ситуації, не допускаючи зниження економічного потенціалу гірничо-збагачувальних комбінатів.

15

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення та запропоновано нове розв’язання наукової проблеми, яка полягає в удосконаленні інструментарію економічного аналізу оборотних активів підприємства і розробленні науково-практичних рекомендацій. Головні наукові та практичні результати роботи є такими:

1. Категорія „оборотні активи” стала використовуватись у вітчизняній економічній літературі з часу переходу на ведення українського бухгалтерського обліку за національними П(С)БО. Замість поняття „оборотні фонди” доцільніше використовувати „оборотний капітал”. Також неприпустимо ототожнювати оборотний капітал і оборотні кошти, натомість оборотні кошти і оборотні активи – це одне й те саме.

2. Оборотним активам можна дати таке універсальне визначення: оборотні активи - це сукупність грошових коштів, їх еквівалентів та товарно-матеріальних цінностей, які перебувають у постійному русі, обслуговуючи господарську діяльність підприємства протягом операційного циклу. Склад оборотних активів сьогодні визначається національними П(С)БО, а джерела їх формування поділяються на власні та позикові.

3. Порівнюючи сучасні та більш ранні класифікації оборотних активів, можна помітити між ними суттєву відмінність – у пізніших класифікаціях поділу оборотних активів на нормовані та ненормовані. Нормування оборотних активів є невід’ємною складовою ефективного управління ними, тому його необхідно впроваджувати в практику роботи підприємств, зокрема гірничо-збагачувальних комбінатів.

4. До суттєвих зрушень, які відбулись у структурі оборотних активів за останні роки, можна віднести зниження питомої ваги запасів, котрі поступилися першим місцем на користь дебіторської заборгованості, але питома вага яких і далі залишається досить значною і коливається на рівні 30-40%.

5. Метод визначення потреби в оборотних активах за сукупними групами є недостатньо досконалим і в багатьох випадках не забезпечує розроблення економічно обґрунтованих нормативів по підприємству. У разі розрахунку за цим методом недоліки базового нормативу (на початок року) переходять на рік, що планується, а також не враховуються зрушення в структурі собівартості продукції. Тому, вибираючи метод розрахунку нормативів оборотних активів, перевагу слід надавати постатейному.

16

6. Протягом 1996-2001 років провідне гірничорудне підприємство регіону ВАТ “Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” втратило понад 497 млн. грн. потенційних власних оборотних активів через свою збитковість, у тому числі близько 30 млн. грн. тільки за рахунок різниці в цінах на свою продукцію, яка склалася на зовнішньому ті внутрішньому ринку. До того ж, починаючи з 2000 року ціни на продукцію підприємства мають стійку тенденцію до зниження, яка пояснюється падінням обсягів споживання залізорудної сировини українського виробництва у зв’язку з постачанням на Україну концентрату з Росії (Лебединський, Михайлівський та Костамукшський гірничо-збагачувальні комбінати), який виробляється за значно менших витрат (перш за все паливно-енергетичних), та демпінговою політикою головних конкурентів (Північний та Полтавський гірничо-збагачувальні комбінати), тому, ураховуючи ситуацію на внутрішньому ринку, комбінат змушений погоджуватися на експортні відвантаження за цінами світового ринку.

7. Оборотність оборотних активів є найважливішим показником ефективності їх використання. У 1999-2001 роках тривалість обороту оборотних активів знизилася на 13,1 дня по криворізькій промисловості та на 17,14 дня – по гірничо-металургійній. За цей самий період на ВАТ "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" тривалість обороту оборотних активів скоротилася на 63,8 дня. Загальна швидкість обороту оборотних активів перебуває в прямій залежності від швидкості часткових оборотів їх складових.

8. На ВАТ „Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” собівартість товарної продукції (переважно через суттєві витрати на видобуток і транспортування сировини) майже завжди була більшою за її ціну, тому за 1985-1998 роки тільки через нераціональний механізм ціноутворення базове підприємство втратило 466,08 млн. грн. оборотних активів.

9. Для створення зацікавленості працівників підприємства в економії оборотних активів, зокрема нормованих, необхідно впровадити спеціальні премії для колективу. Також для використання на гірничо-збагачувальних комбінатах рекомендується аналітична довідка „Стан оборотних активів ........(назва підприємства) та джерела їх формування на .......(дата), тис. грн”, яка може складатися щотижня і яка дасть можливість налагодити дійовий контроль за станом оборотних активів підприємства та джерелами їх формування.

10. При різному ступені використання резервів, які містяться в ліквідації надлишкових запасів, простроченої дебіторської заборгованості та підвищенні обсягу реалізації додаткова загальна потреба в оборотних активах на ВАТ “Центральний гірничо-збагачувальний комбінат” буде знаходитися в межах інтервалу: від –144208 до +660,92 тис. грн.

11. У рамках заходів централізованого характеру слід розробити дієвий економічний механізм інвестиційної політики, який передбачав би можливості своєчасного поповнення власних

17

оборотних активів підприємств. Є доцільним на державному рівні провести взаємозалік дебіторської та кредиторської заборгованостей між підприємствами гірничорудної промисловості та підприємствами, що належать до пов’язаних з нею галузей: металургійної, вугільної тощо. Потреба в цьому вже давно назріла, адже це уможливить вирішення цілої низки проблем, пов’язаних з незадовільним фінансовим станом гірничо-збагачувальних комбінатів та допоможе закріпити позитивні результати, досягнуті в ході проведення економічного експерименту.

Упровадження пропозицій дисертаційного дослідження в практичну діяльність гірничо-збагачувальних підприємств забезпечить систему керування достовірною фінансовою інформацією, необхідною для прийняття науково обґрунтованих управлінських рішень.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1.

Коновалова О.В. Визначення економічної категорії оборотних активів підприємства // Регіональні перспективи. -2002.- №5 (24).- С. 90-93. – 0,5 друк. арк.

2.

Коновалова О.В. Аналіз наявності оборотних активів та поточних зобов’язань підприємств гірничо-металургійної промисловості Кривбасу // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. Вип. 104.-Д: ДНУ, 2001.- С. 83-88. – 0,25 друк. арк.

3.

Коновалова О.В. Аналіз забезпеченості та ефективності використання оборотних активів підприємств гірничо-металургійної промисловості Кривбасу // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. Вип. 106.-Д: ДНУ, 2001.- С. 34-38. – 0,21 друк. арк.

4.

Коновалова Оксана. Аналіз ефективного використання оборотних активів на прикладі гірничо-збагачувальних комбінатів (ГЗК) Криворізького басейну // Вісник Української академії державного управління при Президентові України. – 2003.-№1.- С. 155-161. – 0,5 друк. арк.

В інших виданнях:

1. Коновалова О.В. Удосконалення методики розрахунку окремих показників, що характеризують оборотність оборотних активів // Исследование и оптимизация экономических процессов “Оптимум-2001”. Труды ІІІ-й междунар. науч.-практ. конф., 15-16 ноября 2001 г. - Харьков: НТУ „ХПИ”, 2001-226 с. – 0,1 друк. арк.

18

2. Коновалова О.В. Вплив податку на додану вартість на забезпеченість підприємств гірничодобувної галузі оборотними активами // Матеріали V Міжнар. наук.-практ. конф. „Наука і освіта – 2002”. Том 11. Економіка.- Д: Наука і освіта, 2002.- С.20-22. – 0,1 друк. арк.

3. Коновалова О.В. Вдосконалення методики аналізу оборотних активів підприємств гірничорудної промисловості // Трансформація курсу „Економічний аналіз діяльності підприємства”: Тези доповідей міжнар. наук.-метод. конф. 16-17 травня 2002 р. К.: КНЕУ, 2002.- С. 241-243. – 0,1 друк. арк.

АНОТАЦІЯ

Коновалова О.В. Аналіз оборотних активів підприємства (на прикладі підприємств гірничорудної промисловості Кривбасу). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04. – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Київський національний економічний університет. – Київ, 2003.

У дисертації обґрунтовано нові підходи до вирішення питань організації аналізу оборотних активів відповідно до сучасних вимог управління як особливого різновиду господарських заходів. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення класифікації оборотних активів гірничорудних підприємств. Визначено основні напрямки вдосконалення організації і методики аналізу виробничих запасів, поточних фінансових інвестицій, дебіторської заборгованості, грошових активів. Подано рекомендації щодо вдосконалення методики розрахунку нормативів оборотних активів на гірничо-збагачувальних комбінатах. Удосконалено методику розрахунку сповільнення оборотності оборотних активів через надлишкові запаси концентрату.

Підраховано резерви ефективнішого використання оборотних активів на базовому підприємстві.

Ключові слова: оборотні активи, виробничі запаси, дебіторська заборгованість, грошові активи, аналіз.

19

АННОТАЦИЯ

Коновалова О.В. Анализ оборотных активов предприятия (на примере предприятий горнорудной промышленности Кривбасса). – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04. – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Киевский национальный экономический университет. – Киев, 2003.

В диссертации представлена общая характеристика современной проблемы эффективного использования оборотных активов предприятия, исследована сущность категории “оборотные активы” в историческом аспекте и изложен собственный взгляд на неё.

Рассмотрены и усовершенствованы существующие в научной литературе классификации оборотных активов и источников их формирования. Исследована система показателей, характеризующих оборачиваемость оборотных активов.

Сделан подробный критический обзор существующих методик анализа обеспеченности и эффективности использования оборотных активов предприятия, а на основании богатого практического материала проведен анализ по теме исследования.

В диссертации обоснованы направления и разработаны подходы по усовершенствованию организации и методики анализа оборотных активов на горно-обогатительных комбинатах. Так, в ходе исследования было выявлено, что система показателей, характеризующих оборачиваемость отдельных составляющих оборотных активов имеет ряд неточностей, поэтому предложена формула расчёта оборачиваемости текущих финансовых инвестиций и, соответственно, обосновано изменение формулы оборачиваемости дебиторской задолженности.

Кроме того, предложена методика определения оптимального остатка денежных активов предприятия с учётом валютной доли, что является для горно-обогатительных комбинатов, занимающихся внешнеэкономической деятельностью, очень актуальным вопросом.

Большое внимание в работе уделено путям повышения эффективности использования оборотных активов, в связи с чем усовершенствовано соотношение между расходами на содержание запасов и возможными потерями от недостаточного обеспечения ими, а также получила дальнейшее развитие методика расчёта оптимальной величины запасов. В ходе исследования выявлено, что значительный вклад в замедление оборачиваемости оборотных активов вносят излишние запасы готовой продукции на складах предприятия, поэтому в

20

диссертации адаптирована к условиям отрасли методика расчёта замедления оборачиваемости оборотных активов из-за излишних запасов концентрата, позволяющая наладить действенный контроль за этим процессом.

Проведеное исследование позволило сделать вывод, что нормирование оборотных активов является неотъемлемой составляющей эффективного управления ими, поэтому его необходимо внедрять в практику работы всех предприятий и горно-обогатительных комбинатов в частности. В связи с этим получила дальнейшее развитие методика расчёта нормативов оборотных активов на горно-обогатительных предприятиях, позволяющая пересмотреть нормативы, отражаемые в финансовых отчётах базового предприятия с целью их сокращения.

Для создания заинтересованности работников предприятия в экономии оборотных активов, в частности нормируемых, предлагается внедрить премии для коллектива за успешные результаты работы, а расчёт производить согласно разработанной методики.

Высокий уровень информационной базы, согласно которой проводится анализ оборотных активов, во многом определяет успешное решение проблемы повышения эффективности их использования и ускоряет поиск резервов стимулирования их оборачиваемости. Исходя из этого, в работе предлагается аналитическая справка, предназначенная для предоставления оперативной информации о состоянии оборотных активов предприятия и источниках их формирования на отчётную дату.

По ходу исследования подсчитаны резервы по более эффективному использованию оборотных активов.

Ключевые слова: оборотные активы, производственные запасы, дебиторская задолженность, денежные активы, анализ.

ANNOTATION

Konovalova O.V. The analysis of turnaround actives of the enterprise (by the example of the Krivbass’s enterprises of the mining industri).– Manuscript.

Thesis for Candidate of economics’ degree under speciality 08.06.04.- Accounting, analysis and audit. Kyiv National Univtrsity of Economics. – Kyiv, 2003.

In the thesis new approaches to the decision of questions in organization of the analysis of turnaround actives are proved according to modern requirements of management as special version of

21

economic measures. Offers on improvement of classification of turnaround actives of the mining enterprises are developed. The basic directions of improvement of the organization and a technique of the analysis of the industrial stocks, the current financial investments, accounts receivable debts, monetary actives are determined.

Recommendations on improvement of a design procedure of specifications of turnaround actives at the ore mining and processing enterprises are given.

Because of excessive stocks of a concentrate the design procedure of turnover delay of turnaround actives is to conditions of branch.

Reserves of an effective


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

БЛАГОДІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ В ХАРКІВСЬКІЙ ЄПАРХІЇ (1799-1917 рр.) - Автореферат - 31 Стр.
ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН СУДИННОГО ЕНДОТЕЛІЮ, НЕЙТРОФІЛЬНИХ ГРАНУЛОЦИТІВ, МОНОЦИТІВ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ОБСТРУКТИВНИЙ БРОНХІТ - Автореферат - 24 Стр.
СТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСІВ МІЄЛІНІЗАЦІЇ ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО ВИКЛИКАНОЇ ДЕМІЄЛІНІЗАЦІЇ В УМОВАХ КУЛЬТИВУВАННЯ НЕРВОВОЇ ТКАНИНИ - Автореферат - 32 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМ ОХОЛОДЖЕННЯ ТЯГОВОГО ЕЛЕКТРОУСТАТКУВАННЯ ЛОКОМОТИВІВ УДОСКОНАЛЕННЯМ ПОВІТРООЧИЩУВАЧІВ - Автореферат - 32 Стр.
Формування сенсорних образів на основі нюхових відчуттів - Автореферат - 29 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Автореферат - 29 Стр.
Формування модифікованих шарів при плазмово-детонаційній обробці вуглецевих сталей - Автореферат - 23 Стр.