У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПЕРЕЧЕНЬ УСЛОВНЫХ ОБОЗНАЧЕНИЙ

ДОНЕЦЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ УПРАВЛІННЯ

ЛИТВИН АНТОН ЮРІЙОВИЧ

УДК 658.8(477)

МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ В УКРАЇНІ

Спеціальність 25.00.05 – Галузеве управління

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з державного управління

Донецьк - 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькій державній академії управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

тНауковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент

Черниш Олена Іванівна,

Донецька державна академія управління

Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри менеджменту у невиробничій сфері. | Офіційні опоненти:

доктор економічних наук Бабич Дмитро Володимирович, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри статистики та обліку (м. Харків); |

кандидат наук з державного управління Долгальова Олена В’ячеславівна, Донбаська державна академія будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри менеджменту організацій і права (м. Макіївка). |

Провідна установа – Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, відділ проблем регіональної економіки (м. Київ). |

Захист відбудеться 30 травня 2003 року о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.107.01 у Донецькій державній академії управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163 а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецької державної академії управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163а.

Автореферат розісланий 25 квітня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Клейнер Я.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний стан економіки в Україні характеризується явищами системної кризи, відсутністю єдиної ідеології і стратегії ринкового реформування. Отже, надзвичайно актуальною залишається проблема пошуку нових шляхів виходу з кризи. Теоретичною базою становлення ринкових відносин можуть стати принципово нові концепції розвитку, які передбачають гармонізацію соціально-економічного життя суспільства, що розроблена під егідою ООН і прийнята в Україні.

Сьогодні ще завчасно говорити про параметри сталого розвитку народногосподарського комплексу країни, як про справу найближчого майбутнього. Окремих позитивних економічних зрушень можна досягнути лише в галузях, де створені необхідні передумови для здійснення комплексу соціально-економічних перетворень. Такі умови характерні для внутрішньої торгівлі, що здатна стати важливим фактором стабілізації економічних процесів і одночасно вирішити важливі соціальні задачі.

Одним з об`єктів державного регулювання, щодо сталого розвитку може стати роздрібна торгівля. Запорукою створення і успішного функціонування ринкової економіки є демонополізація і створення конкурентного середовища на ринку. Запровадження процесу демонополізації супроводжується численністю проблем, що пов'язані з негативним впливом кризового стану економіки і відсутністю достатнього досвіду функціонування економіки за нових умов. Нині недостатньо розроблено законодавчу базу, що регулює процеси демонополізації в роздрібній торгівлі, особливо це стосується питань, що пов'язані з недопущенням монополізму між підприємствами, що функціонують.

Здійснення приватизації було першим етапом у розвитку ринкових відносин, проте сам процес приватизації - це ще не запорука створення і функціонування конкурентного середовища. Недостатньо вивчені питання, що виникають при зміні форми власності, не для усіх власників створені однакові умови при здійсненні приватизації в роздрібній торгівлі.

Крім того, нові умови господарювання викликали багато труднощів для роздрібних торговельних підприємств, пов‘язаних із забезпеченням успішного функціонування їх на ринку. Якщо за умов адміністративно-командного управління економікою роздрібні торговельні підприємства були орієнтованими на виробника, то нині головним критерієм оцінки роботи роздрібного торговельного підприємства на ринку є його корисність для споживання. Сьогодні багато роздрібних торговельних підприємств не можуть забезпечувати ефективність своєї діяльності. Крім цього відсутнє теоретичне обґрунтування методології державного регулювання торгівлею на основі нових концепцій, які б передбачали оптимізацію параметрів, які формують механізм економічних взаємовідносин суб`єктів та об`єктів управління, апробований в реальних умовах функціонування роздрібних торговельних підприємств.

Даній проблемі присвячено ряд робіт вітчизняних та зарубіжних вчених М.Портер, Х.Ньюман, І.Ансофф, С.Кристенсен, Х.Маккей, М.Рафел, А.Спенс, Ж.Ламбен, Х.Хайнемайер, В.П. Байкова, М.І. Баканова, Я.Л. Орлова та ін.

Актуальність даної проблеми для органів державної влади і управління, її теоретичне і практичне значення обумовили мету і задачі дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до тематики науково-дослідних робіт Донецької державної академії управління, яка затверджена на засіданні Вченої Ради ДонДАУ 28.01.99 р., зокрема роботи проводилися за темою № 99.06.01 “Регіональні аспекти інноваційної та інвестиційної діяльності та їх роль у вирішенні соціально-економічних проблем регіону (номер держреєстрації 0199U003653) та № 99.06.02 “Розробка методів оновлення і розвитку організацій і підприємств” (номер держреєстрації 0199U003654), а також Договором про наукову і творчу співдружність між кафедрою менеджменту у невиробничій сфері та відділом проблем ефективного використання виробничого потенціалу Інституту економіки промисловості НАН України в 1999-2004 роках, у межах яких автором дослідження розроблені теоретичні положення і практичні рекомендації, спрямовані на створення організаційно-економічного механізму державного регулювання роздрібної торгівлі в Україні. Здобувачем запропоновано комплексну систему показників та чинників, які формують розвиток роздрібної торгівлі. За участю здобувача розроблено методику визначення параметрів (факторів) зовнішнього середовища, які впливають на мотивацію праці і складають основу для вибору необхідної мотиваційної моделі.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування нової методології державного регулювання роздрібною торгівлею на основі оптимізації параметрів, які формують механізм економічних взаємовідносин суб`єктів та об`єктів управління.

Для досягнення поставленої мети треба було вирішити такі завдання:

проаналізувати антимонопольне законодавство і механізм державного регулювання споживчого ринку в Україні;

вивчити зарубіжний досвід у сфері антимонопольного законодавства, здійснення приватизації і забезпечення конкурентного середовища на ринку;

розробити рекомендації щодо застосування антимонопольного законодавства в Україні, зокрема щодо створення і підтримки конкурентного середовища в роздрібній торгівлі України;

систематизувати суб`єкти та об`єкти управління розвитком роздрібної торгівлі;

розробити методику визначення параметрів (факторів) зовнішнього середовища, які впливають на мотивацію праці;

дослідити фактори, що формують розвиток роздрібної торгівлі;

розробити модель системи регулювання розвитком роздрібної торгівлі в умовах перехідної економіки;

визначити типову організаційну структуру регулювання підприємств роздрібної торгівлі;

обґрунтувати соціально-економічні механізми державного регулювання розвитком роздрібної торгівлі;

проаналізувати і обґрунтувати напрямки підвищення кваліфікації управлінців-менеджерів в Україні.

Об'єктом дослідження є функціонування роздрібної торгівлі в Україні.

Предметом дослідження є логіка, принципи і способи формування механізмів, які пов’язані з процесом державного регулювання роздрібної торгівлі.

Методи дослідження. Теоретичною основою роботи є методологія і загальнонаукові принципи проведення комплексних досліджень. У роботі використано метод логічного аналізу (при визначенні логіки дослідження сутності демонополізації роздрібної торгівлі, та її ролі у формуванні ринкової економіки в Україні), метод системно-структурного аналізу (при розробці комунікаційної політики торговельного підприємства, структуруванні показників та чинників, що формують соціально-економічний механізм регулювання розвитком роздрібної торгівлі), метод оптимізації (при побудові економіко-математичної моделі системи державного регулювання роздрібної торгівлі).

Інформаційною базою дисертаційної роботи є теоретичні та методологічні розробки вітчизняних та зарубіжних учених у галузі управління діяльністю підприємств регіону, результати проведених автором наукових досліджень на торговельних підприємствах Донецькій, Луганській областях і м. Києві, офіційні статистичні матеріали, законодавчі та нормативні документи, що регламентують процес управління діяльністю підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів роботи полягає в комплексному дослідженні механізмів державного регулювання ринковим реформуванням торгівлі в Україні і зокрема роздрібної торгівлі, які поєднують економічні інтереси підприємств з соціальними інтересами держави. Основні результати дослідження які мають певну наукову новизну полягають у наступному:

вперше:

науково обґрунтовано необхідність державного регулювання такої суто ринкової галузі, як роздрібна торгівля з огляду на державні можливості регулювання фінансового та інституційного навколишнього середовища галузі;

доведено нову точку зору на демонополізацію, приватизацію і створення конкурентного середовища в роздрібній торгівлі, в основу якої положено сприяння створенню ефективної організаційної структури економіки;

удосконалено:

комплексну систему показників та чинників, які формують розвиток роздрібної торгівлі і показники, що визначають: динаміку кругообігу; та відрахувань на виробничий і соціальний розвиток, матеріальне стимулювання, фінансову стійкість торговельного підприємства; соціальний ефект;

оптимальний для сучасних економічних відносин соціально-економічний механізм регулювання сталим розвитком роздрібної торгівлі, спрямований на узгодження економічних та соціальних методів управління, досягнення їх ефективної взаємодії з організаційною структурою підприємства, задоволення суспільних та особистих потреб;

одержало подальший розвиток:

методика визначення параметрів (факторів) зовнішнього середовища, які впливають на мотивацію праці і складають основу для вибору необхідної мотиваційної моделі з вивчення політичних, економічних, національних, етнічних, соціальних та інших особливостей, визначенню часткової вагомості (значущості) кожного фактора та групи загалом;

напрямки комплексного розвитку системи державного регулювання торговельними підприємствами, які базуються на побудованій економіко-математичної моделі системи державного регулювання роздрібної торгівлі у вигляді розміченого графу станів, вдосконаленні комунікаційної політики, запровадженні нових форм розвитку роздрібної торгівлі, вдосконаленні організаційної структури управління і т. ін.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в дисертації підходи, способи й отримані результати являють собою методичну основу процесу формування механізмів державного регулювання роздрібної торгівлі в Україні.

Практична цінність дослідження обумовлена таким:

пропозиціями щодо демонополізації роздрібної торгівлі, удосконаленню антимонопольного законодавства, відносно даної сфери;

рекомендаціями щодо здійснення ефективної приватизації роздрібних торговельних підприємств;

пропозиціями, спрямованими на розвиток підприємництва в роздрібній торгівлі України, зокрема, на удосконалення системи патентування;

рекомендаціями по державному регулюванню розвитку роздрібної торговельної мережі за умов ринкової економіки, визначенням організаційної структури міського управління торгівлі та функцій його підрозділів.

Результати дисертаційного дослідження, висновки і конкретні пропозиції були частково використані при розробці концептуальних основ розвитку Донецької області до 2010 року, Донецької облдержадміністрації (довідка № 432/92 від 20.08.2002 року).

Теоретичні розробки автора, практичні висновки та пропозиції, що випливають зі змісту дослідження, використовуються у навчальному процесі Донецької державної академії управління при викладанні курсу “Менеджмент у торгівлі” (довідка № 383-а від 09.07.2002 року).

Особистий внесок здобувача. Положення, результати, висновки та рекомендації дослідження є особистим здобутком автора. Конкретний особистий внесок автора у сумісні наукові праці показаний у переліку основних опублікованих праць за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Теоретичні положення, висновки і пропозиції дисертаційної роботи обговорювалися на наукових семінарах кафедри “Менеджмент у невиробничій сфері” Донецької державної академії управління, IV міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта” (м. Дніпропетровськ, 2001 р.), на науково-практичній конференції “Роль соціального менеджменту в інтелектуалізації суспільства” (м. Слов’яногірськ, 2001 р.), на другій Всеукраїнській науково-практичній конференції “Менеджмент-освіта у вищих навчальних закладах України: підготовка, використання, роль та значення в соціально-економічному розвитку регіонів” (м. Слов’яногірськ, 2002 р.), на Першій міжнародній науково-практичній конференції “Молодь та держава” (м. Авдіївка, 2002 р.).

Публікації. Основні положення і результати дослідження опубліковано у 13 роботах, з яких 3 статті у наукових журналах, 6 у збірниках наукових праць, 4 публікації у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій 4,6 д.а., з яких автору належить 3,4 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, які викладено на 155 сторінках друкованого тексту. Матеріали дисертації містять 18 рисунків, 16 таблиць, які наведено на 20 сторінках. Список використаних джерел із 130 найменувань приведений на 11 сторінках, 10 додатків – на 19 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Розділ 1. Теоретичні аспекти проблеми демонополізації роздрібної торгівлі в Україні.

На основі аналізу теоретичних положень зроблено висновки про сутність та значення сталого розвитку торгівлі в умовах перехідної економіки.

Складником та умовою економічного зростання виступає процес трансформації, названий перехідною економікою, зміст якого можна визначити як зміну стратегічного напрямку розвитку, принципів і механізмів функціонування економічної системи. Основною рисою перехідної економіки є процес радикальної реструктуризації в широкому розумінні слова. Названий процес слід розглядати як реакцію економіки на впровадження нових принципів господарської діяльності і як головну проблему, розв'язання якої визначить довгострокові перспективи економічного розвитку країн з перехідною економікою.

Найважливішою сферою економіки, що сприяє становленню й розвитку ринкових відносин, виступає торгівля як осередок та переплетіння економічних, соціальних і культурних чинників.

Торгівля є однією з перших галузей народного господарства, з якої почався процес демонополізації економіки з поступовою заміною адміністративної управлінської вертикалі на горизонтальні зв'язки між ринковими структурами. Основний результат економічної реформи торгівлі в Україні - це багатоукладність форм власності і можливість розвитку торгівлі на основі конкуренції. Державна торгівля, що займала 70% в роздрібному товарообігу, перестала бути монополістом і визначати пріоритети розвитку торгівлі в країні.

За час економічного реформування в Україні за станом на 1 січня 2001 року форму власності змінили 25663 об'єктів торгівлі, що становить 45,4% від загальної кількості приватизованих підприємств.

Головне завдання сучасного етапу розвитку нашого суспільства, спрямоване на подолання спаду суспільного виробництва, побудову соціально орієнтованої економіки, основаної на ринкових відносинах, зумовило теоретичне дослідження торгівлі.

Торгівля, яка зорієнтована перед усім на інтереси споживача, вирішує багато соціальних задач, які містять формування та стабілізацію споживчого рину для задоволення потреб і зниження соціальної напруги у суспільстві, залишається життєздатною та розвивається у економічних умовах. Сталим розвитком торгівлі є такий, що враховує економічні та соціальні обмеження, які спрямовані на гармонізацію відповідних параметрів ринкових відносин. Завданнями сталого розвитку торгівлі є підвищення якості та ефективності державного регулювання, посилення соціальних факторів в економічному розвитку, задоволення потреб громадян в умовах становлення ринкових відносин.

Активізація процесів, за допомогою яких матимуть змогу проявитися особливості сталого розвитку торгівлі – здатність галузі залишатися життєздатною в динамічних економічних умовах, підвищення інвестиційної привабливості торгівлі, прагнення галузі до самоврядування, орієнтація на інновації, покращення якості торгових послуг в міру задоволення попиту, розробка нових механізмів державного регулювання торгівлею –, призведе до стійкої діяльності торгівлі та, в подальшому, до сталого розвитку.

В результаті дослідження економічної сутності ринкового реформування торгівлі були виділені суб`єкти та об`єкти регулювання сталим розвитком торгівлі (рис. 1).

До суб'єктів державного регулювання сталим розвитком торгівлі доцільно віднести державні (центральні та регіональні) органи регулювання торгівлею, апарат управління торговельних підприємств, а також громадські організації й об'єднання.

Рис. 1. Взаємозвязок субєктів та обєктів державного регулювання

сталим розвитком торгівлі з інтересами споживачів і робітників
торговельних підприємств

Суб'єкти та об'єкти державного регулювання сталим розвитком торгівлі є носіями і споживачами інформації про параметри сталого розвитку, що дозволить враховувати умови мінливого ринкового середовища, проводити самодіагностику та самоаналіз, а також виробляти відповідну стратегію управління. В цьому полягає головна відмітна ознака суб'єктів та об'єктів державного регулювання сталим розвитком торгівлі.

Функції регіональних органів регулювання торгівлею в сучасних умовах повинні бути спрямовані на забезпечення розвитку торгівлі, становлення ринкових відносин, а також оперативне керівництво й контроль за діяльністю торговельних підприємств. Зроблено висновок, що взаємовідносини міських відділів торгівлі з підприємствами необхідно будувати на договірній основі, яка забезпечує задоволення взаємних інтересів.

Розділ 2. Механізми державного регулювання сталим розвитком роздрібної торгівлі.

На основі проведеного дослідження показників сталого розвитку торгівлі, соціально-економічних умов сталого розвитку торгівлі в умовах перехідної економіки, вивчення організаційних структур управління, системи трудових мотивів та стимулів праці дозволило зробити наступні висновки.

Різноманіття властивостей і ознак різних видів виробничо-господарської і комерційної діяльності торгового підприємства обумовлює різноманіття показників, що відображають соціально-економічні вимоги до сталого розвитку торгівлі.

Запропонована в дисертації комплексна система показників сталого розвитку торгівлі дозволила визначити основні показники, зміна яких і можливість впливу на ці зміни визначають керованість розвитком торгового підприємства: динаміка товарообігу; динаміка відрахувань на виробничий та соціальний розвиток; матеріальне стимулювання; показники фінансової стійкості торговельного підприємства; соціальний ефект.

Важливим чинником для вироблення науково обґрунтованої системи господарського механізму є розвиток економічної науки та рівень підготовки кадрів. Висока кваліфікація керівників і фахівців у торгівлі дасть можливість застосувати сучасні методи управління й прийняти оптимальні управлінські рішення.

Визначено, що складником системи господарського механізму торгівлі є соціально-економічний механізм регулювання сталим розвитком торгівлі, життєздатність якого визначається його адекватністю зовнішньому середовищу. У той же час особливості механізму регулювання сталим розвитком торгівлі створюють умови для його самостійного розвитку.

Господарський механізм регулювання сталим розвитком торгівлі відзначається особливо вираженим соціальним спрямуванням. Його кінцева мета - якнайповніше задовольняти попит населення при високій якості обслуговування, що вимагає додаткових затрат матеріальних і трудових ресурсів. Багато в чому це залежить від впровадження прогресивних форм розвитку торгівлі, вдосконалення складу торговельної мережі.

Соціально-економічний механізм регулювання сталим розвитком торгівлі показано на рис. 2.

Показники оцінки сталого розвитку торгівлі можуть бути представлені комплексною системою (табл. 1), без якої неможливо провести дослідження соціально-економічного механізму регулювання сталим розвитком роздрібної торгівлі.

Розглянуті показники сталого розвитку роздрібної торгівлі й чинники, що справляють вплив на формування сталого розвитку торгівлі, дають можливість обґрунтувати принципи формування стратегії сталого розвитку підприємства, виявити пріоритетні цілі і розробити методи їх досягнення.

При визначенні принципів формування стратегії сталого розвитку торговельного підприємства важливе значення має гармонізація використання економічних, трудових і матеріальних ресурсів з орієнтацією на безперервне підвищення соціальної ефективності.

Рис. 2. Механізм регулювання сталим розвитком роздрібної торгівлі

Таблиця 1

Комплексна система показників оцінки сталого розвитку роздрібної

торгівлі

Показники сталого розвитку роздрібної торгівлі

Динаміка товарообігу | Динаміка відрахувань підприємств на виробничий, соціальний
розвиток і матеріальне стимулювання | Показники фінансової тривалості торговельного підприємства | Соціальний ефект |

Для вивчення мотивів трудової діяльності різноманітних категорій працівників торговельних підприємств було застосовано запропоновану систему класифікації теорій мотивації праці.

За допомогою спеціальної анкети виявлено основні фактори мотивації праці робітників торговельних підприємств. Об'єктом дослідження були підприємства роздрібної торгівлі України.

Якісна залежність матеріальних та нематеріальних потреб персоналу торговельних підприємств в умовах трансформації економіки України відображена на графіку оптимізації матеріальних та нематеріальних потреб (рис.3). на якому відбито зростання духовних потреб відповідно асимптоматичному наближенню кривої до рівня повної матеріальної забезпеченості.

Рис. 3. Якісна залежність матеріальних та нематеріальних

потреб людини

У разі, коли за якимось причинами знижується вагомість матеріальних стимулів, крива ще деякій час продовжує зростати, відображаючи зростання нематеріальних мотиваторів, а потім, описуючи петлю, різко повертається вниз, вказуючи на зниження їх вагомості.

Вплив груп мотивів на показники економічної ефективності управлінської діяльності в загалі по всій сукупності досліджуваних торговельних підприємств України в динаміці аналізованих періодів представлено в табл. 2.

Отже, оцінка систем мотивації праці дозволила визначити, що по всій генеральній сукупності досліджуваних торговельних підприємств України за спільністю ознак матеріальні мотиви є найбільш важли-вими, про що свідчить найвищій усереднений показник економічної ефективності управлінської діяльності (ПЕУ = Економічний прибуток / Витрати обігу) - 1,64%. Акцент працівників на матеріальних мотивах до високопродуктивної діяльності віддзеркалює низький рівень життя людей в умовах переходу до ринкової економіки, пояснюється високим рівнем інсоляції, низькою заробітною платою та пенсією, постійним зростанням цін на товари, вартості житла та комунальних послуг, що поставило більшість населення країни в дуже скрутне матеріальне становище.

Таблиця 2

Вплив мотивації праці на показники економічної ефективності

управлінської діяльності досліджуваних торговельних підприємств

України на протязі 1996-2001 рр.

Групи

торговельних

підприємств

за пріоритетністю діючих видів

мотивації

праці

Питома

вага груп ТП

в

загальній

кількості

досліджу-ваних,

% |

Узагальнений показник економічної і

ефективності управлінської

діяльності, % |

1996 |

1998 |

2001 |

відхи-лення 2001/

1998

середній коефіцієнт

Матеріальна мотивація

31 |

1,71 |

1,68 |

1,53 |

0,15 |

1,64 |

Комфортна мотивація

24 |

1,44 |

1,39 |

1,43 |

0,04 |

1,42 |

Мотивація самореалізації

25 |

1,21 |

1,19 |

1,23 |

0,04 |

1,21 |

Соціоцентрична

мотивація

20 |

0,85 |

0,84 |

0,89 |

0,05 |

0,86 |

Розділ 3. Підвищення ефективності державної системи регулювання роздрібної торгівлі при її реформуванні.

Одним з напрямків покращення торговельного обслуговування покупців у роздрібних торговельних підприємствах є комунікаційна державна політика і комунікаційна політика підприємства. Підтримка державними органами влади рекламної діяльності є одним з основоположних чинників забезпечення конкурентоспроможності підприємства на споживчому ринку.

Розкриття змісту процесу регулювання сталим розвитком торгівлі, конкретизація цієї діяльності можливі на основі розробки методик і практичних розрахунків у рамках запропонованої в дисертації моделі. Велике число елементів системи і їхніх зв'язків з іншими елементами робить неможливим у межах даної дисертації реалізувати їх у комплексі на практиці. Розкриття найважливіших елементів системи дозволяє припустити, що і в цілому модель регулювання сталим розвитком торгівлі є адекватною реальним процесам.

Дисертаційне дослідження дозволило виділити ряд елементів, які розкривають зміст моделі управління сталим розвитком торгівлі і конкретизують цю діяльність з урахуванням практичних задач. Найважливішими з цих елементів, параметрів і характеристик є: ціль системи, об`єкт і суб`єкт управління, що знаходяться під постійним впливом попиту і пропозиції; група елементів, які формують прямий інформаційний зв`язок до об`єкту управління; фактори, що здійснюють вплив на основні елементи системи.

Розроблена модель системи регулювання сталим розвитком торгівлі передбачає динамічний характер і можливість оперативного реагування на зміни цілей дослідження, яке проводиться, а також зовнішнього середовища (рис. 4).

Модель є універсальною та може бути застосована до широкого кола економічних показників.

Формування принципово нової економічної ситуації, що характеризується становленням ринкових відносин, призводить до того, що торговельні підприємства починають відігравати роль, характерну для нормального розвитку економіки. Це породжує необхідність розгляду підходів до вивчення ефективності системи регулювання процесами сталого розвитку торгівлі.

Умови конкурентної боротьби, відсутність суворо встановлених нормативів роблять необхідним розгляд впливу на ефективність системи регулювання розвитком торгівлі зовнішнього ділового середовища і внутрішнього потенціалу торговельних організацій. Отже, дана категорія повинна розглядатися як цілісна система, що передбачає її комплексний характер.

Підприємствам, які орієнтуються на досягнення у перспективі сталого розвитку, запропоновано пріоритетні напрямки з підвищення ефективності системи управління: вдосконалення організаційної структури; впровадження нових форм розвитку торгівлі; вдосконалення використання ресурсів; поліпшення методичного, інформаційного забезпечення системи управління; вдосконалення організації праці апарату управління і підвищення кваліфікації працівників, а також ефективна державна правова і податкова політика.

ВИСНОВКИ

У дисертації досліджено комплекс проблем пов`язаних з удосконаленням механізмів державного регулювання ринковим реформуванням роздрібної торгівлі в Україні. Сутність основних висновків та пропозицій полягає у наступному:

1. Встановлено, що торгівля є найважливішою галуззю народного господарства, що сприяє становленню ринкових відносин, та може в найближчому майбутньому досягнути позитивних зрушень в напрямку сталого розвитку.

2. Теоретично обґрунтовано новий соціально-економічний механізм державного регулювання сталим розвитком торгівлі, який дає можливість розробки структури управління торговельним підприємством, на основі гармонізації соціальних та економічних параметрів, особливостей зовнішньої середи, узгодження інтересів покупців, власників та працівників торгових підприємств.

3. Розроблена та рекомендована для практичного використання комплексна система основних показників сталого розвитку торгівлі, що дозволяє державним органам влади та управління визначити життєздатність торговельного підприємства, своєчасно встановити негативні процеси які виникають в галузі.

4. Обґрунтовані регіональні особливості, які роблять істотний вплив на стан торгівлі в Донецькій області та ефективність проведення ринкових перетворень.

5. Систематизовано суб`єкти та об`єкти управління. Під характеристикою суб'єктів та об'єктів управління сталим розвитком торгівлі розуміється їхня систематизація й групування залежно від їхніх загальних ознак для дослідження економічних умов сталого розвитку торгівлі у період становлення ринкової економіки; управління процесом розвитку торгівлі й визначення соціально-економічної ефективності державної системи регулювання процесами сталого розвитку торгівлі.

6. Обґрунтовано, що антимонопольна політика є однією з найважливіших форм державного регулювання економіки. На перехідному етапі вона набуває особливого значення, бо без активного втручання держави в процесі подолання монополізму розвиток конкурентних відносин і трансформація економіки в ринкову гальмуватимуться. Шляхом проведення антимонопольних заходів у розвинених країнах здійснюється специфічне регулювання ринкових відносин, рівня і масштабів конкуренції в національній економіці з метою підвищення її ефективності.

7. Встановлено, що нестабільність ринкової економіки України, перманентний характер змін вимагає від торговельних підприємств постійного перегляду системи мотивації праці. З урахуванням цього в роботі запропонована модель мотивації праці, яка враховує не тільки елементи внутрішнього, але й аспекти, що формують зовнішнє середовище (соціально-психологічний вплив яких змінює мотиви, що спонукають людину до праці) в умовах трансформації економіки України. Ефективність такої моделі залежить від результату сумарного впливу на людину всіх мотиваторів.

8. У процесі моделювання сталого розвитку торгівлі й дослідження ефективності системи регулювання сталим розвитком торгівлі встановлено: механізм регулювання сталим розвитком торгівлі являє собою складник системи господарського механізму регулювання торгівлею, і його життєздатність визначається адекватністю зовнішнього середовища.

9. В дисертації обґрунтовано підвищення ефективності складових державної системи регулювання роздрібної торгівлі при її реформуванні.

10. Велике значення в забезпеченні конкурентоспроможності роздрібно-го торговельного підприємства має така складова державної системи регулювання як рекламна політика торговельного підпри-ємства, яка поєднує такі напрямки рекламної діяльності як робота з громадськістю, збутова реклама і підтримка продажу.

Розробляючи рекламну політику, роздрібному торговельному підприєм-ству доцільно в комплексі застосовувати такі різновиди реклами, як само-стійну, спільну і збірну; спеціалізовану і масову, ефективно поєднувати рекламні засоби і рекламні носії, а також враховувати порівняльну характерис-тику властивостей різноманітних рекламних носіїв, ефективність реклами і поетапний вплив реклами на покупця.

11. Обґрунтовано напрямки підвищення кваліфікації управлінців менеджерів в Україні, основи державного впливу на забезпечення сталого розвитку роздрібної торгівлі.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ

ДИСЕРТАЦІЇ

1. Литвин А.Ю. Антимонопольне законодавство і державне регулювання ринку: вітчизняний і зарубіжний досвід // Менеджер: Вестник ДонГАУ. – Донецк: ДонГАУ, 2000. - №5(12). – С. 19-22.

2. Литвин А.Ю. Організація управління сталим розвитком торгівлі // Менеджер: Вестник ДонГАУ . – Донецк: ДонГАУ, 2001. - №3(15). – С. 62-64.

3. Литвин А. Ю., Евтушенко А.К., Жмурин В.А. Совершенствование коммерческой деятельности торговых предприятий с использованием новых информационных технологий // Сб. научн. трудов ДонГАУ: “Социальный менеджмент и управление информационными процессами”: серия “Государственное управление”, т.1, вып.2. – Донецк: ДонГАУ, 2000. – С.127-133.

Особистий внесок здобувача: обґрунтовані витрати підприємства, яке збирається відкрити віртуальний магазин.

4. Литвин А.Ю. Розвиток механізму управління торгівлею // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Вип. 69. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. - С. 28-32.

5. Литвин А.Ю. Аналіз зарубіжного досвіду мотивації праці в підприємницькій діяльності // Сб. научн. трудов ДонГАУ: “Социальный менеджмент и управление информационными процессами”: серия “Государственное управление”, т.2, вып.4. – Донецк: ДонГАУ, 2001. – С.173-183.

6. Литвин А.Ю., Ющенко Е.В. Роль управления в процессе повышения эффективности производства// Зб. наук. праць ДонДАУ: “Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія “Державне управління”, т.3, вип.8. – Донецьк: ДонДАУ, 2002.– С. 155-168.

Особистий внесок здобувача: обгрунтован висновок про те, що направленість та результати економічного розвитку підприємства визначаються мотивацією поведінки його власника.

7. Литвин А.Ю., Кокарев И.В. Вопросы методологии определения концентрации товарного рынка // Менеджер: Вестник ДонГАУ. – Донецк: ДонГАУ, 2002. -№5(21). – C.91-97.

Особистий внесок здобувача: досліджено систему показників оцінки концентрації ринку.

8. Литвин А.Ю. Показники та чинники що формують сталий розвиток торгівлі// Зб. наук. праць ДонДАУ: “Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія “Державне управління”, т.3, вип.17. – Донецьк: ДонДАУ, 2002.– С. 63-68.

9. Литвин А.Ю. Розробка комунікаційної політики торго вельного підприємства// Зб. наук. праць ДонДАУ: “Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія “Державне управління”, т.3, вип.18. – Донецьк: ДонДАУ, 2002.– С. 271-276.

10. Литвин А.Ю. Моделювання системи управління сталим розвитком торгівлі// Матеріали ІV міжнародної конференції “Наука і освіта 2001”. Том 4. Економічні науки. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 5-6.

11. Литвин А.Ю. Комплексність у системі мотивації праці // Материалы научно-практической конференции “Роль социального менеджмента в интеллектуализации общества” (г. Славяногорск) // Сб. научн. трудов ДонГАУ: “Социальный менеджмент и управление информационными процессами”: серия “Государственное управление”, т.2. вып.5. – Донецк: ДонГАУ, 2001. – С.173-177.

12. Литвин А.Ю. Стратегічний менеджмент: роль та необхідність в діяльності підприємства // Материалы второй Всеукраинской научно-практической конференции 22-26 апреля 2002 г. “Менеджмент - образование в высших учебных заведениях Украины: подготовка, использование, роли, значение в социально-экономическом развитии региона” (г. Славяногорск) // Менеджер: Вестник ДонГАУ. – Донецк: ДонГАУ, 2002. -№5(21). – C.224-225.

13. Литвин А.Ю. Применение корпоративного тренинга для развития малого и среднего бизнеса и вовлечение в него студенческой молодежи // Материалы Первой международной научно-практической конференции. 25-27 октября 2002г. “Молодежь и государство” (г. Авдеевка) // Материалы Первой международной научно-практической конференции. Управление по делам семьи, молодежи и туризма Донецкой облгосадминистрации, ОАО “Авдеевский коксохимический завод”, молодежная общественная организация “Союз молодежи регионов”. – г. Авдеевка, 2002. – С. 90.

АНОТАЦІЯ

Литвин А.Ю. Механізми державного регулювання роздрібної торгівлі в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління за спеціальністю 25.00.05 – Галузеве управління. – Донецька державна академія управління Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2003.

Дисертація містить результати теоретичних і практичних досліджень та рекомендації по регулюванню сталим розвитком торгівлі.

Розглянута сутність регулювання ринковим реформуванням торгівлі на основі концепції сталого розвитку економіки, визначені основні особливості сталого розвитку торгівлі. Розроблено механізм регулювання сталим розвитком торгівлі. Запропоновані напрямки удосконалення організаційно-функціональних структур підприємств торгівлі. Обґрунтована модель системи регулювання сталим розвитком торгових підприємств. Результати досліджень впроваджені в практику торгових підприємств Донецької і Луганської областей, використовувались у практичній роботі Донецької і Луганської облдержадміністраціях.

Ключові слова: механізми державного регулювання, конкурентне середовище, суб`єкти управління, об`єкти управління, роздрібна торгівля, мотивація праці.

АННОТАЦИЯ

Литвин А.Ю. Механизмы государственного регулирования розничной торговли в Украине. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата наук по государственному управлению по специальности 25.00.05 – Отраслевое управление. – Донецкая государственная академия управления Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2003.

Научно обоснованы теоретические положения устойчивого положения торговли, установлены основные особенности устойчивого развития торговли в условиях переходной экономики: способность отрасли оставаться дееспособной в динамичных экономичных условиях, повышение инвестиционной привлекательности торговли, стремление отрасли к самоуправлению, ориентация на инновации, улучшение качества торговых услуг по мере удовлетворения спроса.

Разработана система субъектов и объектов регулирования устойчивым развитием торговли, отличительным признаком которых является то, что они выступают носителями и потребителями информации о параметрах устойчивого развития, позволяющей учитывать условия изменяющейся рыночной среды, проводить самодиагностику и вырабатывать соответствующую стратегию управления.

Теоретическое исследование торговли, как одной из важнейших составляющих рыночной системы хозяйствования, позволило систематизировать и предложить жизнеспособные формы торговли в переходном периоде. Особое внимание уделено развитию внемагазинных методов обслуживания, диверсификации различных видов предпринимательской деятельности торговых предприятий, непрямой интеграции промышленной и торговой деятельности на контрактной основе.

Приведена комплексная система основных показателей устойчивого развития торговли, изменение которых и возможность влияния на эти изменения определяют управляемость развитием торгового предприятия.

На основе систематизации факторов, влияющих на устойчивое развитие торговли, разработана методика исследования внешней среды торгового предприятия.

Показатели устойчивого развития торговли и факторы, влияющие на формирование стратегии устойчивого развития, позволили определить принципы формирования стратегии устойчивого развития предприятия, обозначить приоритетные цели и определить методы их достижения.

Основным направлением реализации социально-экономических методов регулирования устойчивым развитием торговли является управление экономическими интересами и через интересы, в результате чего усиливается социальная направленность управления, создается мощная система мотивов и стимулов к труду.

Предложен оптимальный для современных экономических отношений социально-экономический механизм регулирования устойчивым развитием торговли, разработана организационная структура управления торговым предприятием, которое ориентируется на устойчивое развитие. Установлено, что для оптимизации регулирования торговлей в условиях переходной экономики необходимы изменения в организации и технике управления предприятиями. Рекомендуется усовершенствовать соотношение принципов централизации и децентрализации в организационной структуре с соответствующим разграничением функций, прав и ответственности подразделений, комплексно использовать маркетинговые исследования и методы маркетингового менеджмента для повышения жизнеспособности предприятия.

Получена и обоснована модель системы регулирования устойчивым развитием торговых предприятий в виде размеченного графа состояний на основе разработанного алгоритма.

Предприятиям, ориентирующимся на достижение в перспективе устойчивого развития, предложены приоритетные направления по повышению эффективности системы управления.

Разработана методика определения факторов внешней среды, которые влияют на мотивацию труда.

Ключевые слова: механизм государственного регулирования, конкурентная среда, субъекты управления, объекты управления, розничная торговля, мотивация труда.

ANNOTATION

Lytvyn A. Mechanisms of state regulation of retail trade in Ukraine. - Manuscript.

The thesis for a candidate ‘s degree on state management by specialty 25.00.05 - Sectoral management. – Donetsk State Academy of Management of the Ministry of education and science of Ukraine, Donetsk 2003.

The thesis contains results, of the theoretical and practical research and recommendation about management of sustainable trade development. The essence of the administration of market of trade on the base of the conception of the sustainable development of economy is considered and the mane regularities of the sustainable development of the trade is determined. The mechanism of the management of sustainable trade development was worked out. The directions of perfection of the organizational and functional structures of trade enterprises are proposed. The author offered the model of the management of sustainable trade development. The results of the research were inculcated in practice of the trade enterprises of the Donetsk region.

Key words: the mechanism of state regulation, the competitive environment, subjects of management, objects of management, retail trade, motivation of work.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

УПРАВЛІННЯ ПІЗНАВАЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКІЛ (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ВИВЧЕННЯ ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН) - Автореферат - 26 Стр.
ефективність пеніциліну в комплексній терапії отруєнь блідою поганкою - Автореферат - 26 Стр.
“Хірургічні методи лікування ускладнених гастродуоденальних виразок та шляхи покращання медичної, професійної та соціальної реабілітації хворих“ - Автореферат - 35 Стр.
РОЗРОБКА БІОТЕХНОЛОГІЇ оЧИСТКИ СТІЧНИХ ВОД І виробництва біогазу НА відходАХ МОЛОЧНИХ ЗАВОДІВ - Автореферат - 31 Стр.
ГІГІЄНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА УМОВ ПРАЦІ ТА РИЗИКІВ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ГІРНИКІВ ВУГІЛЬНИХ ШАХТ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Автореферат - 28 Стр.
КИРИЛО-МЕФОДІЇВСЬКЕ ТОВАРИСТВО В ІСТОРИЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ-ХХ СТ. - Автореферат - 39 Стр.
Асимптотичний аналіз багатоканальних стохастичних мереж - Автореферат - 15 Стр.