У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Смирнова Лариса Дмитрівна

УДК 338.242: 658.15(043.3)

МЕХАНІЗМ ГНУЧКОГО КОНТРОЛІНГУ В УПРАВЛІННІ ВИРОБНИЧО-ГОСПОДАРСЬКИМИ СИСТЕМАМИ

Спеціальність 08.02.03 - Організація управління, планування і регулювання економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

Донецьк – 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – | доктор економічних наук, професор

Єгоров Петро Володимирович,

Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України ,

декан обліково-фінансового факультету,

завідувач кафедри фінансів та банківської справи

(м. Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, доцент Кизим Микола Олександрович,

Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри економічної кібернетики (м. Харків);

кандидат економічних наук, доцент Сухарева Людмила Олексіївна,

Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М.І. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, професор кафедри контролю і аналізу господарської діяльності (м. Донецьк)

Провідна установа:

Сумський державний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економіки (м. Суми)

Захист дисертації відбудеться 15 жовтня 2003 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.051.07 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, у залі засідань ради.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 12 вересня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Беспалова А.Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Сучасний стан економіки України обумовлює необхідність формування нових технологій та механізмів управління виробничо-господарськими системами. З недавнього часу в нашій країні став активно використовуватись контролінг – технологія управління прибутком підприємства, яка спрямована на моніторинг тенденцій розвитку мікро- та макро- середовища підприємства, виявлення резервів та удосконалення координації систем управління виробництвом з використанням нових інформаційних технологій та сучасних методів прийняття рішень. Ринкова ситуація, що склалася в Україні на даний момент, не має достатнього рівня стабільності для того, щоб методологічні нововведення, що привнесені контролінгом, дали вичерпний результат при підготовці та реалізації управлінських рішень. Концепція контролінгу повинна бути відповідним чином адаптована до реалій перехідної економіки. Одним із способів такої адаптації є організація механізму гнучкого контролінгу, здатного орієнтувати керівництво виробничо-господарських систем (ВГС) на прийняття управлінських рішень, які б адекватно враховували та відображали тенденції розвитку нестабільного ринкового середовища.

Гнучкість системи управління, що ґрунтується на застосуванні контролінгу, полягає у виборі аналітичного інструментарію, який найкращім чином підходить до функціонування ВГС, відповідає фазі виробничого та відтворювального циклу, та дозволяє синтезувати управлінські рішення, що враховують можливі зміни як у функціонуванні самої ВГС, так і в економічному середовищі під час реалізації цього рішення. У цьому випадку гнучкий контролінг із набору засобів аналізу й управлінського обліку перетворюється в комплексну методологію ситуаційного аналізу та синтезу управлінських рішень.

Вагомий внесок у розвиток питань організації контролінгу та вивчення проблем адаптації економічних систем зробили вітчизняні і закордонні вчені О.О. Ананькіна, Е.М. Коротков, І.Т. Балабанов, В.В. Бурцев, М.А. Вахрушина, В.А. Горемикін, Н.Г. Данілочкина, П.В. Єгоров, В.А. Забродський, Л.О. Сухарева, В.Я. Заруба, Ю.Г. Лисенко, В.Л. Петренко, М.О. Кизим, В.Н. Самочкін, Н.Н. Треньов, А. Беккер, Р. Манн, Е. Майер, Х.Й. Фольмут і ін.

Однак, не зважаючи на існуючі теоретичні розробки в сфері контролінгу, залишаються ряд проблем, що потребують вирішення. Серед них найголовнішою можна виділити проблему недостатньої гнучкості даної технології, оскільки вона розроблювалась для сталих економічних систем.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в межах держбюджетної теми ДонНУ “Проблеми обліку й аудиту в умовах ринкової економіки”, номер державної реєстрації 0101U005704, у виконанні якої автор брав участь як співвиконавець

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка та реалізація на основі системного аналізу науково-методичних підходів до організації механізму гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами в умовах нестабільного ринкового середовища, який дозволяє підвищити ефективність прийняття управлінських рішень.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі поставлено і вирішено такі завдання:

визначена організаційно-економічна сутність контролінгу;

проведено науково-обгрунтований аналіз інструментів контролінгу та особливостей їх застосування для управління ВГС, які функціонують у нестабільному ринковому середовищі;

розроблено концепцію механізму гнучкого контролінгу в системі управління ВГС;

запропоновано комплексний підхід до оцінки динаміки функціонування ВГС;

розроблено структурну модель аналізу ефективності мережі постачання ВГС;

розроблено економіко-математичну модель прийняття стратегічних рішень;

розроблено підсистему гнучкого контролінгу в системі управління ВГС;

проведено аналіз ефективності впровадження концепції механізму гнучкого контролінгу в управлінні ВГС.

Об'єкт дослідження – організація управління виробничо-господарськими системами.

Предмет дослідження – процеси організації механізму гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є діалектичний метод пізнання економічних явищ, закони функціонування ринкової економіки, сучасна теорія управління, теоретичні положення і праці вітчизняних та зарубіжних вчених з проблем управління, контролінгу, управлінського обліку.

Обґрунтованість результатів дослідження, висновків і рекомендацій, які стосуються аспектів організації та підвищення ефективності управління ВГС в сучасних умовах, обумовлена використанням системного підходу, за допомогою якого розроблено концепцію механізму гнучкого контролінгу. В ході дослідження широко використовувалися логічні та емпіричні методи пізнання механізмів управління ВГС; методи порівняльного, факторного, економічного аналізу, з використанням яких розроблено комплексний підхід до оцінки динаміки ВГС; прогнозування економічних процесів, економіко-математичного моделювання та фінансової математики, які застосовувалися при розробці структурної моделі аналізу ефективності мережі постачання та економіко-математичної моделі прийняття рішень.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації здійснено постановку та вирішення нової актуальної задачі організації механізму гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами для забезпечення їх сталого функціонування в нестабільному ринковому середовищі. При цьому отримано такі наукові результати:

вперше:

розроблено концепцію механізму гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами, яку засновано на принципах адаптивного підходу, що дозволяє підвищити ефективність прийняття управлінських рішень за умов нестабільності ринкового середовища;

розроблено економіко-математичну модель прийняття стратегічних рішень, яка базується на використанні теорії вибору та прийняття рішень і дозволяє розробити стратегію розвитку ВГС з урахуванням змін економічного середовища їх функціонування;

синтезовано підсистему гнучкого контролінгу в системі управління виробничо-господарською системою, що дозволяє реалізувати концепцію механізму гнучкого контролінгу в управлінні ВГС;

удосконалено:

комплексний підхід до оцінки динаміки функціонування виробничо-господарської системи, який базується на існуючих підходах та методиках аналізу фінансово-господарського стану та може бути підргунтям розробити програму розвитку на короткострокову і довгострокову перспективу;

дістало подальшого розвитку:

структурна модель аналізу ефективності мережі постачання ВГС, що базується на використанні методу системної динаміки, реалізація якої дозволяє оцінити гнучкість і ефективність виробничо-збутової діяльності ВГС та прогнозувати економічні наслідки прийняття рішень.

Практичне значення одержаних результатів. Запропонований комплекс підходів та методів організації процесів контролінгу, що реалізує технологію гнучкого управління виробничо-господарськими системами в умовах нестабільної економіки, є в значній мірі універсальним формалізованим інструментом аналізу фінансово-господарської діяльності та засобом прийняття гнучких управлінських рішень, і може бути використаний для управління економічними системами.

Впровадження результатів дослідження дозволяє одержати зростання доходів за рахунок зниження витрат виробництва та управління, підвищення ритмічності та стабільності виробничо-збутової діяльності.

Основні результати дослідження використано при розробці економічної стратегії розвитку підприємства ЗАТ ВО “Київ-Конті” (м. Донецьк). У результаті реалізації запропонованої концепції механізму гнучкого контролінгу в системі управління підприємством отримано економічний ефект у розмірі 43,1 тис. грн., що підтверджується актом впровадження.

Особистий внесок здобувача. Всі результати, які представлено в дисертаційній роботі, одержані здобувачем самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, ним використано тільки ті ідеї та положення, що отримані в результаті індивідуальних досліджень. Особистим внеском здобувача в цих роботах є запропонування концепції гнучкого контролінгу та концептуальних засад підсистеми гнучкого контролінгу.

Апробація результатів дисертації. Положення дисертації доповідалися й обговорювалися: на міжрегіональній науково-практичній конференції “Оподаткування в промисловому регіоні: теорія, практика і перспективи розвитку” (м. Донецьк, 2003р.); на міжнародній конференції студентів і молодих учених “Фінансовий і банківський менеджмент: досвід і проблеми” (м. Донецьк, 2002р.); на наукових семінарах кафедр “Фінанси та банківська справа”, “Облік і аудит” Донецького національного університету.

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 10 працях. Загальний обсяг публікацій складає 3,9 д.а., з них автору належить 3,5 д.а.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 148 найменувань і викладена на 190 сторінках машинописного тексту, який включає 20 таблиць, 23 рисунки та 4 додатка.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, об’єкт, предмет і методологію дослідження, наукову новизну, теоретичну та практичну значимість роботи.

У першому розділі “Методологія механізму гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами” розглянуто становлення контролінгу як технології управління виробничо-господарськими системами, проаналізовано особливості контролінгу в управлінні ВГС за умов нестабільного економічного середовища. Розроблено концепцію гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами, яка дозволяє забезпечити необхідну різноманітність процесів управління для досягнення динамічного комплексу цілей.

Контролінг виконує функції координації управлінської діяльності з досягнення цілей ВГС, інформаційної та консультаційної підтримки прийняття управлінських рішень, створення та забезпечення функціонування загальної інформаційної системи управління ВГС, забезпечення раціональності управлінського процесу. У роботі представлено авторське визначення гнучкого контролінгу – це технологія управління ВГС, що спрямована на підвищення сталості та ефективності їх функціонування в умовах мінливості економічного середовища.

Концепцію реалізації механізму гнучкого контролінгу на підприємстві представлено у виді чотирьох блоків: інформаційного, аналітичного, блоку прийняття рішень та блоку реалізації рішень (рис.1).

Інформаційний блок складається головним чином з бухгалтерського обліку, який підрозділяється на фінансовий та управлінський облік. І для першого, і для другого виду обліку властива підсистема збору інформації, при цьому в управлінському обліку з даної підсистеми виділяються окремі підсистеми – облік витрат, визначення показників і звітності.

В аналітичному блоці представлено основні інструменти стратегічного та оперативного контролінгу, що є найбільш ефективними для проведення комплексної оцінки стану та динаміки розвитку ВГС.

Вибір моделей і методів управління, що є адекватними змінам ринкової ситуації та тенденціям розвитку ВГС, представляє один з аспектів гнучкості системи контролінгу. При виборі методів в організації та управлінні аналітичною роботою на ВГС система контролінгу дотримується таких критеріїв, як актуальність, швидкість та своєчасність, запобігання дублювання робіт, прозорість та доступність до будь-якої інформації. Заключним етапом аналітичної діяльності є системна оцінка рівня життєздатності ВГС, яка враховує її поточний стан, прогнозний розвиток та потенціал, на основі якої визначається стратегічна та оперативно-тактична політика.

Вихідні дані аналітичного блоку використовуються в блоці прийняття рішень для здійснення стратегічного, оперативного планування та поточного реагування, реалізації та підтримки процесів адаптації. Стратегічний аспект управління полягає в прогнозуванні показників функціонування і плануванні програм розвитку. Метою стратегічного контролінгу є успішний розвиток та функціонування ВГС в довгостроковій перспективі.

Контролінг забезпечує адаптацію стратегічного управління до зовнішніх умов з метою підтримки ефективного функціонування ВГС відповідно до рекомендацій та вимог системи антикризового управління.

Поряд зі стратегічним плануванням, концепція системи гнучкого контролінгу припускає оперативне планування і управління, що погоджено зі стратегією, а також контроль виконання розроблених планів.

В другому розділі “Інструменти механізму гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами” представлено: комплексний підхід до оцінки динаміки функціонування ВГС, що інтегрує в собі традиційні та нові методики аналізу економічного стану, а результати даної оцінки складають основу прийняття стратегічних і оперативних рішень. Структурна модель аналізу ефективності мережі постачання, яка базується на методі системної динаміки дозволяє оцінити гнучкість та ефективність виробничої та логістичної функцій ВГС і прогнозувати економічні наслідки прийнятих рішень Запропонована економіко-математична модель прийняття стратегічних рішень дозволяє розробити стратегію розвитку ВГС в умовах нестабільного економічного середовища.

Збереження конкурентоспроможності ВГС може бути забезпечено тільки завдяки осмисленню та відображенню всіх процесів у загальному ланцюгу створення вартості. Даний аналіз є різновидом аналізу господарської діяльності ВГС, який зарекомендував себе в складних організаційних структурах та орієнтований на виділення складових частин підприємства, які піддаються управлінню, аналізу, коректуванню та змінам. Ланцюг створення вартості не є ізольованим межами внутрішнього середовища ВГС, він включає вплив зовнішнього оточення та пов'язує усіх контрагентів, що залучені у виробничий процес, від постачальників до споживачів, а також враховує конкурентів.

Управління мережами постачань є критичним аспектом у задачі оптимізації функціонування ВГС. Контролінг при розробці стратегії з урахуванням аналізу мереж постачань включає в неї такі ключові моменти, як оцінка ресурсів (R), вихід готової продукції (O) та гнучкість (F). На рис. 2 показана діаграма причинно-наслідкових зв'язків, що відображає роль гнучкості у ланцюзі постачань. Буфер гнучкості характеризує рівень продуктивності ВГС, якого достатньо для покриття наявного попиту на його продукцію та повного задоволення всіх споживчих замовлень.

Виділимо чотири види гнучкості: гнучкість випуску Fv – здатність ВГС варіювати обсягом виробленої продукції відповідно до величини попиту, яка є випадкова величина з нормальним розподілом D~N(D, D2); гнучкість постачань FS – здатність варіювати датами постачань. Це дозволяє забезпечувати виконання термінових і спеціальних замовлень; диференціація FA – здатність розширювати асортимент і сортамент продукції за визначений проміжок часу; здатність введення у виробництво нових товарів FN.

Визначимо мінімально Omin і максимально Omax припустимі обсяги виробництва, що забезпечують прибутковість ВГС. На основі даних про попередні обсяги продажів визначаються математичне очікування D і дисперсія D2 величини попиту D, що відповідають середній величині попиту і середньоквадратичному відхиленню :

і , (1)

де t – номер періоду часу; T – загальна кількість періодів; dt – попит за період t.

Гнучкість випуску Fv виразимо у виді

, (2)

де Fv [0, 1).

Гнучкість постачань визначається по формулі

. (3)

де tc – поточний період часу; j – індекс роботи; J – загальне число робіт; Lj – пізній термін, за який можна здійснити постачання для виконання j-ї роботи; Ej – ранній термін, за який можна здійснити постачання для виконання j-ї роботи.

Гнучкий контролінг дозволяє варіювати різними стратегічними методами, техніками та підходами до скорочення витрат і підвищення вартості ВГС. На рис. 3 представлено матрицю стратегій розвитку та росту вартості ВГС у залежності від часу і необхідних фінансових вкладень для їх реалізації. Вибір одного чи декількох із представлених на рис. 3 джерел додаткової вартості стратегій розвитку є задачею прийняття рішень <Щ, ?П>, де Щ – множина альтернативних методів, ОП – принцип оптимальності. Її рішенням є множина ЩОПЩ, яка отримана за допомогою принципу оптимальності, математичним вираженням якого служить функція вибору СОП, що ставить будь-якій підмножині XЩ його частину СОП(X). Критеріями задачі вибору служать k1 – час, що необхідний для проведення того чи іншого методу, k2 – фінансові вкладення для реалізації, k3 – очікувані результати показника прибутку від реалізації.

З метою вирішення завдання визначення оптимального шляху поліпшення характеристик ВГС можна використовувати модель, яка складається з двох частин – n-розмірного геометричного аналізу даних бенчмаркингу та цільового програмування. Нехай Шi – i-й виробничий процес. Кожен процес відображається точкою, що відповідає значенням n критеріїв. Домінуючими процесами є ті процеси, точки яких лежать усередині опуклої оболонки, а не на її границі. Щоб поліпшити домінуючий процес, треба зрушити точку по перпендикуляру на межу опуклої оболонки. Це збільшення в дійсності повинно відповідати мінімальним або економічно припустимим реконфігураціям виробничого процесу. Таким чином, визначивши спроектовані точки, порівнюємо величини утворених перпендикулярних відрізків (PDk) по формулі:

, (4)

де – j-а координата i-го виробничого процесу; m – кількість координат (критеріїв оцінювання); – рівняння лінії опуклої оболонки, до якого проведений k-й перпендикуляр.

Оптимальним вважається перпендикулярний відрізок з найменшим значенням. Установимо необхідний перпендикуляр для задачі з розмірністю рівною трьом. Одержуємо набір точок , , . Крім зазначених точок (Шi) задача доповнюється іншими точками з метою побудови трирозмірної опуклої оболонки. У даному випадку такими точками є O(0, 0, 0), , , , , , , і .

Оскільки процес Ш3 знаходиться усередині оболонки, то він є домінуючим процесом, і його можливими напрямками поліпшення є точки D1, D2, D3, D4, що отримані в результаті перетинання з кожною гранню оболонки проведених з Ш3 перпендикулярів.

Далі з відрізків Ш3D1, Ш3D2, Ш3D3 і Ш3D4 визначається самий короткий. Довжина відрізка обчислюється по формулі (4). Після визначення найкоротшого відрізка точка Ш3 проектується на відповідну грань. Припустимо, що Ш3D3 є мінімальним, тим самим стає контрольною точкою для Ш3. Рівняння площини z4 y y3 z3 має вид

б1 x1 + б2 x2 + б3 x3 + a0 = 0, (5)

а нормальний вектор прямої Ш3D3 до даної площини задається як (б1, б2, б3). Одержуємо

, (6)

, (7)

, (8)

де може бути знайдена з рівняння (5) після підстановки в нього виражених з рівнянь (6), (7) і (8) замість x1, x2 і x3 відповідно.

Переходимо до постановки лінійної цільової задачі:

; ;

(9)

,

де x1, x2, x3 – шукані величини, що показують наскільки необхідно збільшити значення кожного критерію оцінювання q1, q2, q3 відповідно; c1, c2, c3 – витрати, що пов'язані зі збільшенням на одну одиницю відповідно x1, x2, x3; u1, u2, u3 – відхилення від контрольних точок; V – припустимий бюджет на покриття витрат.

Рішення задачі дає відповідь, які характеристики виробничого процесу і наскільки необхідно збільшити, щоб досягти необхідного якісного рівня при мінімальних витратах.

У третьому розділі “Організація механізму гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами” розроблено підсистему гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами, реалізовано концепцію механізму гнучкого контролінгу та проведено оцінку ефективності його впровадження на прикладі ЗАТ ВО “Київ-Конті”.

На рис. 4 представлено гнучку функціонально- організаційну структуру управління ВГС з синтезованою підсистемою контролінгу. Одним із проявів гнучкості структури контролінгу на рис. 4 є те, що вона має можливість сполучення принципів побудови по функціональній ознаці (фінанси, постачання, виробництво, маркетинг, збут, відвантаження), продуктовій ознаці центрів відповідальності, незважаючи на всю суперечливість між функціональними та дивізіональними структурами. Схема організаційної структури ВГС на рис. 4 припускає, що в залежності від характеру виробничого процесу виробнича структура або її частина може бути побудована за принципом однорідності технологічних операцій.

У такому випадку розділення ВГС відбувається так, щоб спеціальні технологічні операції на однотипному устаткуванні виконувалися в межах одного структурного елемента.

Вищє керівництво виконує функції управління усіма видами господарської діяльності. При цьому, розподіл апарата управління відповідно до певних ознак доцільно на великих корпораціях. На менших же виробничо-економічних системах розподілу повинні підлягати об'єкти управління відповідно до їх важливості, яка оцінюється за допомогою АВС-аналізу та функціонально-вартісного аналізу.

Впровадження концепції механізму гнучкого контролінгу в управлінні ЗАТ ВО “Київ-Конті” забезпечило:

зростання прибутку від реалізації готової продукції на 20672 грн, а саме завдяки визначенню оптимального графіку та обсягів постачань продукції групи А, яку було виділено методом АВС-аналізу;

зниження витрат на збереження продукції групи А на 11230 грн.;

зростання прибутку на 4128 грн. за рахунок виявлення пріоритетних ділянок для реалізації продукції та зміни структури постачань;

отримання економічного ефекту в розмірі 7070 грн. завдяки виділенню на ЗАТ ВО “Київ-Конті” центрів відповідальності згідно з розробленою функціонально-організаційної структурою (рис. 4) на таких функціях, як доставка сировини на підприємство і його збереження, контроль якості, відвантаження і стимулювання збуту.

В результаті впровадження концепції механізму гнучкого контролінгу на ЗАТ ВО „Київ-Конті” отримано загальний економічний ефект, який дорівнює 43,1 тис. грн. ().

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

1. Сучасний економічний стан більшості вітчизняних промислових підприємств обумовлює необхідність підвищення ефективності функціонування систем управління. Впровадження гнучких механізмів управління сприяє стабілізації організаційних структур при одночасному підвищенні адаптивних якостей – стійкості, маневреності, життєздатності економічних систем. В дисертаційній роботі на методологічному, теоретичному й інструментальному рівні розроблено концепцію синтезу та функціонування підсистеми гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами. У ході дослідження отримано такі результати.

2. На базі цілеспрямованого вивчення теоретичних основ контролінгу проаналізовано особливості контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами в умовах нестабільного економічного середовища, обґрунтовано необхідність переходу до гнучкого контролінгу, що дозволяє перейти на якісно новий рівень розвитку та функціонування.

3. В роботі під гнучким контролінгом розуміється технологія управління ВГС, яка орієнтована на підвищення сталості та ефективності їх функціонування в умовах мінливості та нестійкості економічного середовища.

4. Вперше розроблено концепцію механізму гнучкого контролінгу в системі управління виробничо-господарськими системами, що передбачає побудову такої організаційної структури, яка б дозволяла здійснювати функціональну й ієрархічну інтеграцію з метою сполучення управляючих впливів й автономності систем більш низького рівня для забезпечення необхідної різноманітності процесів управління.

5. Синтезовано комплексний підхід, який охоплює широкий спектр інструментів стратегічного та оперативного контролінгу, що дозволяє оцінити динаміку функціонування ВГС, та на її основі визначати подальший розвиток даної ВГС.

6. Для оцінки гнучкості й ефективності виробничо-збутової діяльності з метою виявлення можливих альтернатив її підвищення і прогнозування результатів прийнятих управлінських рішень розроблено структурну модель аналізу ефективності мережі постачання, що базується на використанні методу системної динаміки.

7. Розроблено економіко-математичну модель прийняття стратегічних рішень з використанням теорії вибору та прийняття рішень, а також багатомірного геометричного аналізу, що дозволяє обрати джерело стратегій розвитку та підвищення вартості ВГС.

8. В організаційному аспекті побудови системи управління ВГС запропоновано підсистему гнучкого контролінгу, яка базується на розробленій в роботі концепції механізму гнучкого контролінгу.

9. Основні результати дослідження використано при розробці економічної стратегії розвитку підприємства ЗАТ ВО “Киів-Конті”. У результаті реалізації запропонованої концепції механізму гнучкого контролінгу в системі управління підприємством отримано економічний ефект у розмірі 43,1 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях:

1. Смирнова Л.Д., Тимохин В.Н. Концепция гибкого контроллинга в системе управления процессом производства // Модели управления в рыночной экономике. – Донецк: ДонГУ. - 1999. – Вып. 2. – С. 245-256.(Особистий внесок здобувача: розроблено концепцію гнучкого контролінгу в системі управління підприємством).

2. Смирнова Л.Д. Информационная поддержка системы контроллинга // Вестник Донецкого университета. Сер. В: Экономика и право. - 2000. - №1. - С. 44-46.

3. Єгоров П.В., Смирнова Л.Д. Підсистема гнучкого контролінгу у системі управління підприємством // Финансы, учет, банки.– Донецк: ДонНУ.- 2000. – С. 137-143. (Особистий внесок здобувача: запропоновано концептуальні засади підсистеми гнучкого контроллінгу).

4. Смирнова Л.Д. Механизмы целеполагания в системе гибкого контроллинга // Финансы, учет, банки. – Донецк: ДонНУ. - 2000. - Вып 4. – С. 285-289.

5. Смирнова Л.Д. Регламентация внешних взаимодействий системой контроллинга ПЭС. // Модели управления в рыночной экономике. – Донецк: ДонНУ. - 2001. – Вып. 4. – С. 156-160.

6. Смирнова Л.Д. Концепция гибкого контроллинга в системе антикризисного управления предприятием // Модели управления в рыночной экономике. – Донецк: ДонНУ. - 2002. – Вып. 5. – С. 80-88.

7. Смирнова Л.Д. Гибкий контроллинг и стратегическое управление предприятием // Стратегія економічного розвитку України. -К.: КНЕУ. - 2002.- С. 555-559.

8. Смирнова Л.Д. Модель анализа эффективности сети поставок производственно-экономической системы // Економіка промисловості. -2002. -№4 (18). - С.119-124.

За матеріалами конференцій:

9. Смирнова Л.Д. Функция контроля в налоговом планировании на предприятии // Финансы, учет, банки. - Донецк: ДонНУ. - 2002. - Вып 8.Ч.1. – С. 285-289.

10. Косенко О.В., Смирнова Л.Д. Система показателей оценки деятельности предприятия как инструмент контроллинга.// Тези доповідей і виступів 4 міжнародної наукової конференції студентів і молодих вчених” Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми” . - Донецьк: ООО „Юго-Восток, ЛТД”. - 2002. - С. 59-60.(Особистий внесок здобувача: розроблено підхід до аналізу дінаміки розвитку підприємства).

АНОТАЦІЯ

Смирнова Л.Д. Механізм гнучкого контролінгу в управлінні виробничо-господарськими системами. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 - Організація управління, планування і регулювання економікою. Донецький національний університет, Донецьк, 2003.

У дисертації запропоновано концепцію механізму гнучкого контролінгу в системі управління виробничо-господарськими системами (ВГС), яка заснована на принципах адаптивного підходу та дозволяє підвищити ефективність прийняття управлінських рішень в умовах нестабільного економічного середовища.

На основі розробленої концепції запропоновано комплексний підхід до оцінки динаміки функціонування ВГС, що дозволяє розробити програму розвитку на короткострокову та довгострокову перспективу. Розроблено структурну модель аналізу ефективності мережі постачання, реалізація якої дозволяє оцінити гнучкість і ефективність виробничо-збутової діяльності і прогнозувати економічні наслідки прийнятих рішень. Розроблено економіко-математичну модель прийняття стратегічних рішень, яка дозволяє розробити стратегію розвитку ВГС з урахуванням мінливості її економічного середовища. Розроблено систему гнучкого контролінгу в управлінні ВГС, яка дозволяє реалізувати концепцію механізму гнучкого контролінгу.

Ключові слова: система управління, управлінський облік, гнучкий контролінг, стратегічне управління, оперативне управління, ВГС.

АННОТАЦИЯ

Смирнова Л.Д. Механизм гибкого контроллинга в управлении производственно-хозяйственными системами. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 - Организация управления, планирования и регулирования экономикой. Донецкий национальный университет, Донецк, 2003.

В диссертации осуществлена постановка и решение новой актуальной задачи разработки научно-методологических подходов к организации гибкого контроллинга в системе управления производственно-хозяйственными системами в условиях нестабильного рыночного окружения. Рассмотрено становление контроллинга как технологии управления производственно-хозяйственными системами, проанализировані особенности контроллинга в управлении ВГС в условиях нестабильной экономической среды.

В диссертации впервые предложено понятие механизма гибкого контроллинга и дано его определение: механизм гибкого контроллинга – это технология управления предприятием, направленная на повышение устойчивости и эффективности его функционирования, в условиях изменчивости и нестабильности экономической среды.

Разработана концепция механизма гибкого контроллинга в управлении производственно-хозяйственными системами, которая позволяет обеспечить необходимое разнообразие процессов управления для достижения динамического комплекса целей.

Рассмотрены особенности функционирования производственно-хозяйственных систем (ПХС) в нестабильном рыночном окружении. Проведен анализ инструментов контроллинга и особенностей их применения для управления производственно-хозяйственными системами.

Разработана концепция механизма гибкого контроллинга в системе управления производственно-хозяйственной системы, основанная на принципах адаптивного подхода, позволяющая повысить эффективность принимаемых управленческих решений в условиях изменчивости и нестабильности рыночного окружения ПХС.

Предложен комплексный подход к оценке динамики функционирования производственно-хозяйственной системы, базирующийся на существующих подходах и методиках анализа финансово-хозяйственного состояния предприятия, позволяющий разработать программу ПХС на краткосрочную и долгосрочную перспективу. В рамках комплексного подхода к применению инструментов стратегического контроллинга исследована специфика применения инструментов оперативного контроллинга, а в частности функционально-стоимостного анализа.

Впервые разработана структурная модель анализа эффективности сети снабжения, базирующаяся на использовании метода системной динамики и позволяющая оценить гибкость и эффективность производственно-сбытовой деятельности производственно-хозяйственной системы и прогнозировать экономические последствия принимаемых решений.

Разработана экономико-математическая модель принятия стратегических решений с использованием теории выбора и принятия решений, позволяющая разработать стратегию развития производственно-хозяйственных систем с учетом изменчивости среды его функционирования.

Исследована функция контроля в подсистеме гибкого контроллинга, которая рассматривается как заключительная фаза управленческого процесса.

Впервые разработана подсистема гибкого контроллинга в системе управления производственно-хозяйственными системами, позволяющая реализовать концепцию гибкого контроллинга в системе управления ПХС. Предложенная концепция механизма гибкого контроллинга и подсистема гибкого контроллинга, синтезированная в систему управления ПХС, позволяет выйти на качественно новый уровень обеспечения гибкости, надежности и стабильности развития ПХС, которые функционируют в современных условиях украинской экономики.

Ключевые слова: производственно-хозяйственная система, система управления, управленческий учет, гибкий контроллинг, стратегическое управление, оперативное управление.

SUMMARY

Smirnova L.D. Mechanism of flexible controlling in management system of production-economics systems. – Manuscript.

Thesis for a candidate degree in Economic Sciences on speciality 08.02.03 – Organisation of management, planning and regulation of economy. Donetsk national university, Donetsk, 2003.

In paper work the concept of flexible controlling mechanism in management system of production-economics systems (PES) based on adaptive approach principles which allow to increase effectiveness of management decisions under the conditions of unstable economic environment is developed.

Based on developed conception the complex approach to estimation of PES functioning dynamics that allows to work out the PES program for shot-term and long-term period is proposed. The structural model for analize of supply chain effectiveness that allows firstly, to estimate flexibility and effectiveness of production and sales activity of PES, and secondly, to forecast economic after-effects of the decisions made. Economic and mathematical model of strategic decision making that allows to determine the strategy of enterprise development taking into account changeability of economic environment is developed. The system of flexible controlling in management system of PES that allows to realize the concept of flexible controlling in management system of PES is developed.

Key words: management system, managerial accounting, flexible controlling, strategic management, operatinal management, PES.

Смирнова Лариса Дмитрівна

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Підписано до друку 07.07.03

Печатка офсетна

Тираж 100 прим | Формат 60х84/16

Умов. друк. арк. 1,0.

Замовлення № | Папір типографський

Видано ТОВ „Апекс” м.Донецьк,

вул. Челюскінців,151, к.101, тел. 305-39-41

Свідоцтво про державну реєстрацію

ДК №361 від 15.03.2001р.