У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СИСАК Леся Ігорівна

УДК 338.12.017

МОДЕЛЮВАННЯ РІВНЯ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ

В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.03.02 — економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ — 2003

Дисертація є рукописом.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Міністерства освіти і науки України, м. Івано-Франківськ.

Науковий керівник — доктор економічних наук, професор

Благун Іван Семенович,

Прикарпатський університет

імені Василя Стефаника,

завідувач кафедри економічної кібернетики.

Офіційні опоненти — доктор економічних наук, професор

Суслов Олнг Павлович

Державний науково-дослідний інститут

інформатизації і моделювання економіки при

Національному інституті стратегічних

досліджень, провідний науковий співробітник

відділу моделювання програмно-цільового

управління;

кандидат економічних наук, доцент

Краснікова Лариса Іванівна

Національний університет

“Києво-Могилянська Академія”,

доцент кафедри фінансів.

Провідна установа — Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України,

кафедра економічної кібернетики,

м. Донецьк

Захист відбудеться "29" вересня 2003 року о 16.00 годині, на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.01 Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м.Київ, проспект Перемоги 54/1, ауд. 317.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м.Київ, проспект Перемоги 54/1, ауд. 201.

Автореферат розісланий "28" серпня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат технічних наук, професор Шарапов О.Д.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку економіки України проблема підвищення рівня життя населення є однією з найбільш актуальних. Одним з напрямків державної політики в соціальній сфері є створення сприятливих умов для довгого, безпечного, здорового і щасливого життя людей та забезпечення економічного розвитку і соціальної стабільності в суспільстві.

Однією з об’єктивних оцінок рівня життя населення є індекс людського розвитку. Згідно з підрахунками ООН у 2002 році Україна займала 70 місце серед 174 країн світу за рівнем життя.

Незадовільним залишається рівень заробітної плати, яка й досі не виконує ролі стимулюючого чинника розвитку виробництва і науково-технічного прогресу, не забезпечує нормального відтворення робочої сили. У 2002 році рівень життя 40,1 млн. осіб (83,2 % населення) був нижчим від прожиткового мінімуму. Чинна система соціальної допомоги не забезпечує надання субсидій та пільг навіть найменш захищеним верствам населення.

Про низький рівень життя населення України свідчить аналіз структури сукупних витрат домогосподарств. Так, найбільше витрачалося на харчування (близько 64 % у 2002 р.), структура якого орієнтована на підвищене споживання продуктів, багатих на вуглеводи, а, отже, найдешевших. У забезпеченні населення продуктами харчування продовжують відігравати значну роль особисті підсобні господарства. Домогосподарства, як і раніше, обмежують свої потреби в непродовольчих товарах (11,4 % у 2002 р.), на придбання яких витрачається лише кожна дев’ята гривня.

Незважаючи на загальне зростання реальних доходів, заробітної плати та пенсій поглиблюється диференціація доходів населення України, що є небезпечною тенденцією. Досвід двох останніх років свідчить про те, що застосуванням лише чинних механізмів соціальної політики докорінно змінити таку ситуацію неможливо. Необхідні глибока соціальна переорієнтація економіки, рішуче подолання її тінізації, активне запровадження моделі не просто ринкової, а соціально орієнтованої ринкової економіки.

Таким чином, проблема об’єктивного відображення життєдіяльності населення, його доходів, можливостей, споживання та рівня задоволення потреб сьогодні стоїть досить гостро. У зв’язку з цим виникає необхідність удосконалення механізму підвищення рівня життя населення та розробки інструментарію формування стратегії, яка гнучко реагує на зміни зовнішнього середовища.

Базові теоретичні основи визначення рівня життя населення та широке коло питань, пов’язаних з удосконаленням системи стратегічного управління, економіко-математичним моделюванням стійкого функціонування та розвитку економічних систем, прогнозуванням макроекономічного розвитку, відображені в наукових працях вітчизняних і закордонних вчених, а саме Н.Римашевської, В.Жеребіна, Н.Федоренко, Н.Бузлякова, В.Майєра, В.Райцина, Н.Кіріченко, К.Багриновського, А.Крушевського, І.Благуна, В.Петюха, І.Бондаря, В.Гейця, О.Суслова, М.Соколик, М.Скрипниченко, О.Власюка, Л.Краснікової, С.Пирожкова, В.Артеменко М.Інтрилігатора, Т.Нейлора, В.Рутгайзера, Ф.Кене, У.Петі, А.Сміта, Д.Рікардо, Дж.Хікса та ін.

Однак в умовах трансформаційної економіки напрацювання в сфері розв’язку проблем розвитку рівня життя населення на основі комплексу економіко-математичних моделей на сьогодні є недосконалими та потребують подальшого вивчення.

Актуальність даної проблеми на сучасному етапі розвитку України, її теоретичне та практичне значення, необхідність розробки інструментарію для формування стратегії визначення рівня життя населення обумовили вибір теми дисертаційної роботи, її мету та задачі.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника і є частиною комплексної теми „Моделювання соціально-економічного розвитку економіко-виробничих структур в ринкових умовах” (ДР 0102U004510) кафедри економічної кібернетики. Автором розроблено моделі аналізу соціально-економічних показників функціонування економічної системи.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка комплексу економіко-математичних моделей визначення рівня життя населення та впливу на нього чинників в умовах нестабільного економічного середовища як на рівні регіону, так і на рівні держави в цілому. У відповідності зі сформульованою метою дослідження були поставлені та розв’язані наступні задачі:

виявлені особливості формування соціально-економічних показників рівня життя населення в Україні та проведений аналіз існуючих підходів і методів щодо їх моделювання;

розроблено системний підхід до моделювання показників визначення рівня життя населення в умовах нестабільного економічного середовища;

розроблено модель формування і розподілу балансу доходів і витрат населення;

розроблено модель диференційованого аналізу рівня життя населення;

розроблено модель інтегрованих характеристик рівня життя населення;

розроблено комплекс моделей соціального захисту населення (зовнішнього середовища системи моделей життєвого рівня населення);

розроблено механізм впливу економічних чинників на рівень життя населення.

Об’єктом дослідження є соціально-економічні показники рівня життя населення, джерела їх формування, напрямки, обсяг, динаміка та структура їх використання.

Предметом дослідження є комплекс економіко-математичних моделей визначення рівня життя населення в умовах нестабільного економічного середовища.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основами дослідження є наукові праці вітчизняних і закордонних вчених у галузі визначення рівня життя населення, доходів і витрат населення, диференціації доходів населення, інтегрованих характеристик рівня життя, платоспроможного попиту населення, зайнятості та безробіття населення, економіко-математичного моделювання та прогнозування, зокрема, методів статистичного аналізу, економетричного прогнозування, експертних оцінок, структурної та параметричної адаптації моделей, імітаційного моделювання.

Інформаційну основу дослідження сформували первинні та кінцеві статистичні дані, опубліковані в періодичних виданнях, дані служби зайнятості, матеріали Івано-Франківського обласного управління статистики, відділів та управлінь Івано-Франківської облдержадміністрації, відділу соціального захисту населення, матеріали періодичних видань, науково-практичних конференцій, нормативні та довідкові матеріали.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці моделей формування механізму підвищення рівня життя населення з метою вибору оптимальних варіантів.

При цьому отримано наступні результати:

вперше:

розроблено системний підхід до моделювання показників рівня життя населення в умовах нестабільного економічного середовища, що ґрунтується на механізмах аналізу і попередження змін динамічних характеристик системи та забезпечує підвищення рівня життя населення і зниження соціальної напруги в суспільстві;

розроблено прогнозну модель формування та розподілу доходів і витрат населення на основі методів нелінійної оптимізації та динамічного програмування, що дозволяє проводити імітаційні експерименти для визначення рівня життя населення як загалом, так і за соціально-економічними групами в нестабільних економічних умовах;

одержали подальший розвиток:

модель розвитку споживчого ринку, яка дозволяє на основі моделювання розподілу доходів і витрат населення оцінювати і прогнозувати стан рівня життя населення за соціально-економічними групами на регіональному та державному рівнях;

модель інтегрованих характеристик рівня життя населення, яка базується на застосуванні індексного методу, що дозволяє визначити місце рівня життя населення регіону в державі;

модель прогнозу вартості заходів по соціальному захисту населення, розроблену на основі експертних оцінок, що розподіляє фінансові ресурси для соціальної підтримки населення у відповідності з принципом диференційованості та адресності соціальної допомоги;

удосконалено:

механізм прогнозування зайнятості населення, в основі якого лежить балансовий метод моделювання, що дозволяє визначити реальний обсяг безробіття і на основі цього прийняти соціальні заходи щодо підтримки даної категорії населення.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що теоретичні положення в дисертації доведені дисертантом до конкретних пропозицій щодо вдосконалення концептуальних положень ефективної організації розвитку рівня життя населення.

Методологічні положення та результати дисертації впроваджені у головних управліннях праці та соціального захисту населення і економіки, промисловості і розвитку підприємництва Івано-Франківської обласної державної адміністрації (довідка № 767/16-215/260 від 03.06.2003).

Теоретичні та методичні розробки дисертаційної роботи використані автором в навчальному процесі при викладанні курсів “Економетрія”, “Економіко-математичне моделювання” на економічному факультеті Прикарпатського університету ім. В.Стефаника (довідка № 08-01-237 від 27.05.2003).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо виявлення проблем рівня життя населення, що слугує основою для побудови комплексу економіко-математичних моделей визначення рівня життя населення. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використано лише ті ідеї та положення, котрі отримані самим автором.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації були апробовані та обговорювались: на Першій Всеукраїнській науково-практичній конференції „Україна наукова, 2001” (м. Дніпропетровськ, 2001 р.); на Всеукраїнській науково-практичній конференції „Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону” (м. Дніпропетровськ, 2001 р.); на V Міжнародній науково-практичній конференції „Наука і освіта — 2002” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.); на наукових семінарах економічного факультету Прикарпатського університету ім. В.Стефаника.

Публікації. Результати дослідження опубліковані в 9 публікаціях загальним обсягом 3,76 д.а., з яких автору належить 3,41 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел, додатків. Загальний обсяг роботи — 162 сторінки машинописного тексту. Матеріал дисертації ілюстрований 37 таблицями на 35 сторінках та 23 рисунками на 20 сторінках. Обсяг додатків складає 3 сторінки. Список використаних літературних джерел включає 136 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, ступінь її розробленості в економічній літературі, зв’язок роботи з науковими програмами і темами, сформульовані мета та задачі дослідження, визначені предмет, об’єкт та методи дослідження, викладені наукова новизна, практичне значення і апробація одержаних результатів дослідження.

У розділі 1 “Методологічні аспекти вимірювання, аналізу та прогнозування життєвого рівня населення” розглянуто сучасні тенденції розвитку рівня життя населення як на державному, так і на регіональному рівнях.

Виявлено, що діючі на сьогоднішній день в Україні механізми соціальної політики не забезпечують високого рівня життя громадян країни. Така небезпечна тенденція вимагає глибокої соціальної переорієнтації економіки, подолання її тінізації, запровадження моделі не просто ринкової, а соціально-орієнтованої ринкової економіки, яка б забезпечувала належний життєвий рівень населення.

Показано, що існуючі показники визначення рівня життя відштовхуються перш за все від різних економічних категорій: виробництва, споживання, доходів, вартості життя, споживчих нормативів і стандартів, тобто носять комплексний багатоаспектний характер.

Виявлено, що серед проблем розвитку соціальної сфери найбільш болючою і гострою залишається проблема різкої диференціації населення за доходами. В Україні процес формування середнього класу, який відповідав би за майновим статусом та рівнем особистих доходів критеріям розвинених країн, перебуває поки що на початковому етапі.

Ідентифікація середнього класу, проведена Держкомстатом на підставі аналітичних оцінок, одночасно за всіма ознаками дає показник — 12,3 % населення України у 2002 р. Це можна вважати своєрідним ядром уже сформованого середнього класу (рис. 1.):

Рис. 1. Склад середніх верств населення за ознаками:

1 — населення, матеріально-майнове становище якого відповідає

трактуванню середнього класу в Україні (близько 35 %);

2 — населення з високим професійно-освітнім статусом (близько 40 %);

3 — населення, яке ідентифікує себе із середнім класом (близько 45 %);

4 — населення, що відповідає практично всім критеріям середнього класу,

тобто утворює його “ядро” (приблизно 12 %)

Наведений підхід дає можливість запропонувати посилити соціальну спрямованість реформ з метою перетворення соціального фактора в безпосередній і дієвий інструмент прискорення економічного зростання.

Аналіз світового досвіду свідчить про те, що стратегія розвитку соціально-економічної політики реалізується на основі національних концепцій рівня життя. Проведений аналіз підходів і методів моделювання життєвого рівня населення дає змогу стверджувати, що існуючі економіко-математичні моделі життєвого рівня населення не дають можливості виробити гнучкі управлінські рішення, які б дозволили адекватно реагувати на вплив чинників економічного середовища [1]. У зв’язку з цим виникла необхідність побудови комплексу економіко-математичних моделей життєвого рівня населення, що дозволять враховувати вплив різних економічних чинників та забезпечити гнучкість процесів управління.

Запропоновано системний підхід до моделювання стратегії розвитку життєвого рівня населення [3], на основі якої розроблений інструментарій формування і прийняття управлінських рішень, що сприяють підвищенню рівня життя населення (рис. 2).

Рис. 2. Концептуальна схема взаємозв’язку механізмів формування гнучкої стратегії життєвого рівня населення

Важливим результатом аналізу економіко-математичних досліджень є запропоновані методи та етапи побудови економіко-математичних моделей економічного середовища [8], а саме:

-

надання економіко-математичним моделям властивості універсальності. Зміст даного підходу полягає в тому, що певні залежності в моделі описуються не окремими змінними, а комплексом параметрів; частина параметрів не є розрахунковою, а використовується в моделі як відомі значення з статистичних джерел, що дає перевагу в їх використанні для всієї сукупності моделей, однакових за своєю природою. Тому такі параметри можуть створювати постійну інформаційну базу на електронних носіях;

-

запропонований підхід до методів побудови економіко-математичної моделі кількісно описує структуру формування не окремої категорії рівня життя (доходна частина рівня життя), а її комплексної складової, що дає змогу скоротити час на формування інформаційної бази за рахунок однакової кількості структурних змінних та обмежень.

Такий підхід дозволяє змоделювати величину рівня життя за допомогою декількох моделей (їх кількість залежить від ступеня деталізації), а також сприяє суттєвій модифікації типових моделей оптимізації з метою їх адаптації до вимог варіантної постановки задачі.

У розділі 2 “Моделі прогнозування показників аналізу життєвого рівня населення” висвітлено концептуальні механізми аналізу системи життєвого рівня населення, інструментом реалізації яких є модель формування і розподілу грошових доходів і витрат населення, модель інтегрованих характеристик життєвого рівня населення, модель аналізу й узгодження диференційованих показників доходів і видатків населення.

Розроблено прогнозну модель формування і розподілу балансу доходів і витрат населення [2] з використанням методів нелінійної оптимізації, відмінною особливістю якої є реалізація принципу багатоступеневої можливості використання в ролі об’єктів управління не тільки доходної частини, але й витратної, на базі алгоритму розв’язку задач у варіаційній постановці.

Модель полягає в знаходженні таких параметрів ai=(ai1,ai2,…,air) (i=1,2,…,n), при яких досягається мінімум суми квадратів відносних відхилень теоретичних значень питомої ваги грошових доходів (витрат) Qi(t,ai) від фактичних Pit:

за умов:

,

де i — номер статті доходів (видатків);

n — кількість статтей доходів (видатків);

t — номер року;

m — кількість років базового періоду;

T — кількість років прогнозного періоду;

Pit — питома вага доходів (витрат) за i-ою статтею в t-му році, тобто Pit=Rit/Rt (i=1,2,…,m; t=1,2,…,m+T);

Rit — грошовий доход (витрати) за i-ою статтею в t-му році (для t=1,2,…,m значення Rit відоме, а для t=m+1,…,m+T його потрібно визначити);

Rt — грошовий доход (витрати) за всіма статтями в t-му році (для t=1,2,…,m+T);

Qi(t,ai) — функція від t відомого виду із невизначеними параметрами ai=(ai1,ai2,…,air). Ця функція виражає тенденцію зміни питомої ваги Pit за i-ою статтею в t-му році.

Реалізована оптимізаційна модель формування і розподілу балансу доходів і витрат населення, результати якої можна звести до:

-

інформативної ролі регіональних програм визначення рівня життя у міжрегіональному (просторовому) та ретроспективному (часовому) вимірах, що дозволяє з одного боку аналізувати проблеми впливу економічних чинників на усі показники і формувати стратегію, а з другого боку інформувати про проблеми, які можуть виникнути в перспективі;

-

створення своєрідних орієнтирів щодо виявлених тенденцій поглиблення диференціації населення за соціально-економічними групами через нерівномірність розподілу доходів населення за умови незмінності соціально-правової бази.

Встановлено, що система життєвого рівня населення як об’єкту оптимізації є складною ієрархічною структурою, для адекватного опису якої запропоновано використовувати цілий комплекс показників, що відображають різноманітність її функціонування. Тому для вирішення проблеми оцінки і порівняльного аналізу доходної і витратної частин балансу запропоновано здійснити побудову відповідного інтегрованого показника, який би зводив значення окремих показників до деякої загальної величини [7].

Використано емпіричний підхід, в основу якого покладено індексний метод об’єднання різновимірних показників. Цей метод дозволяє обчислити інтегрований показник – “індекс соціально-економічного рівня життя населення регіону” [4]. Запропонований метод дозволяє одержати невербальну, описову характеристику рівня життя населення областей, яка охоплює всю множину розглядуваних показників і відображається в єдиному композиційному індексі життєвого рівня населення в регіональному розрізі. Даний метод базується на визначенні оцінок регіонів в балах за значеннями кожного із показників, що характеризують різноманітні аспекти соціально-економічного рівня населення.

Запропоновано механізм розробки інтегрованого показника життєвого рівня населення розглядати як синтез результатів розв’язку двох задач, а саме:

а) формування системи окремих показників, що аналізуються на даному ринку;

б) конструювання форми розрахункового співвідношення для визначення інтегрованого значення локальних показників.

Сформульовано та обґрунтовано принципи розв’язку поставлених задач, на основі яких розроблено методичний інструментарій визначення та аналізу інтегрованих оцінок.

Розроблена модель диференційованого балансу доходів і видатків населення [6], на основі якої населення області поділено на 10 соціально-економічних груп за рівнем середньодушового доходу:

де N(t) — кількість населення регіону в році t;

К — кількість інтервалів розбиття по рівнях середньодушового доходу;

— кількість населення k-ої групи із середньодушовим доходом в межах

d(t) — середньодушовий доход в році t.

Виявлено тенденції поглиблення диференціації населення за соціально-економічними групами (рис. 3) за умови незмінності соціально-правової бази.

Рис. 3. Прогнозний розподіл сукупних доходів населення за групами у 2010 р.

З проведеного аналізу диференційованого балансу доходів і видатків випливає, що в прогнозному періоді для населення України характерною буде нерівномірність розподілу доходів.

У розділі 3 “Математичне моделювання процесу стійкого розвитку життєвого рівня населення” розроблено систему моделей соціального захисту населення, що дозволяє досліджувати особливості процесу організації системи соціального захисту населення в умовах трансформаційної економіки і включає моделі оцінки масштабів безробіття, прогноз розвитку споживчого ринку, модель оцінки вартості заходів по соціальному захисту населення.

Розроблено схему комплексу моделей соціального захисту населення (рис. 4), що враховує взаємозв’язки матеріального виробництва, невиробничої сфери, споживчого ринку, ринку праці, які виникають в процесі організації системи

Рис. 4. Схема комплексу моделей системи соціального захисту населення

економічного середовища, що впливає на рівень життя населення в ринкових умовах [9].

Розроблено модель розвитку ринку праці, на основі якої здійснено прогноз оцінки безробіття населення:

де — кількість зайнятих в період t;

— попит на ринку праці в період t;

— пропозиція на ринку праці в період t.

Варто відмітити необхідність врахування в моделі низки специфічних особливостей: функціонування ринку праці передбачає активне державне регулювання у формі гнучкої структурної політики, стимулювання інвестиційної діяльності [3].

Попит на робочу силу визначається величиною:

де —попит на робочу силу в k-ій галузі народного господарства, який визначається на основі виробничої функції Кобба-Дугласа:

де — заданий обсяг валового продукту в k-ій галузі в період t;

— вартість основних виробничих фондів в k-ій галузі в період t;

— параметри функції.

Пропозиція на ринку праці визначається як сума трьох величин:

де — обсяг вивільнення зайнятих на виробництві та в сфері послуг;

— пропозиція додаткової робочої сили за рахунок міграції

населення;

— пропозиція на ринку праці за рахунок залучення молоді, яка вступила в працездатний вік, закінчила навчання і службу в армії в році t.

Обчислені прогнозні оцінки стану на ринку праці показують, що значну частину робочої сили, яка не знайшла попиту, складають середньо- та некваліфіковані трудові ресурси, по висококваліфікованій робочій силі попит на прогнозний період перевищує пропозицію. Зі стабілізацією і розвитком економіки збільшуватиметься попит на робочу силу із середньою кваліфікацією.

На основі запропонованої методики диференціації населення за соціально-економічними групами обчислено прогноз розвитку споживчого ринку [6]. Для цього здійснено розподіл доходів на цілі поточного споживання та заощадження населення, тобто побудована модель платоспроможного попиту.

Платоспроможний попит k-ої групи в році t оцінюється за формулою:

де — питома вага заощаджень в сукупних доходах в році t;

— доход k-ої групи в році t.

Попит всього населення регіону на і-ий вид товару

на j-ий вид послуги

Пропозиція на споживчому ринку формується за моделлю:

де — обсяг виробництва і-го товару в регіоні в році t;

— обсяг імпорту і-го товару в регіоні в році t;

— роздрібна ціна на вироблений і-ий товар в році t;

— роздрібна ціна на ввезену і-ту продукцію в році t.

Обсяг пропозиції послуг визначається як обсяг їх реалізації:

де — обсяг реалізації j-го виду послуг в році t.

Зв’язуючим чинником в системі розрахунків є баланс платоспроможного попиту населення і пропозиції товарів і послуг:

для і-го виду товару,

для j-го виду послуг.

Оцінки платоспроможного попиту дозволили провести основні розрахунки по моделі для ринку споживчих товарів і послуг. В табл. 1 наведено прогноз стану споживчого ринку на прикладі 2010 року в розрізі 10 укрупнених товарних груп і платних послуг, які показують, що загалом платоспроможний попит населення Івано-Франківської обл. задовольнятиметься на 92 %.

Таблиця 1

Прогноз стану споживчого ринку на 2010 рік (млн. грн.)

Види матеріальних благ | Платоспроможний попит | Пропозиція товарів та послуг

Продовольчі товари | 1387,5 | 1218,8 | -168,7

Алкогольні напої та тютюнові вироби | 63,2 | 172,7 | +109,5

Одяг, тканини, взуття | 87,2 | 7,9 | -79,3

Меблі, килими, товари культурно-побутового призначення | 18,0 | 767,4 | +749,4

Житлово-комунальні послуги | 202,4 | 348,8 | +146,4

Побутові послуги | 11,6 | 33,5 | +21,9

Послуги освіти, навчання, виховання | 13,7 | 90,3 | +76,6

Медичні та санаторно-курортні послуги | 4,3 | 16,2 | +11,9

Послуги транспорту та зв’язку | 38,9 | 170,2 | +131,3

Інші (купівля акцій, сертифікатів, вклади до банків, аліменти, будівництво житла, допомога родичам та іншим особам) | 179,6 | 19,3 | -160,3

З табл. 1 видно, що в майбутньому зберігатиметься дефіцит споживання продовольчих товарів, одягу, взуття, тканин. Ця негативна тенденція пояснюється в першу чергу ціновим та доповнюючими його чинниками недовиробництва товарів.

Використовуючи аналіз ринку праці, визначено вартість заходів по соціальному захисту населення. Для цього запропонована модель оцінки вартості заходів по соціальному захисту населення, яка має експертний характер. Роль і місце експертів в системі можна узагальнено відобразити у вигляді схеми (рис. 5).

Прогноз розміру допомоги по безробіттю на 2010 р. (табл. 2) дає змогу стверджувати, що максимальна підтримка держави надаватиметься громадянам, яких звільнено з попереднього місця роботи (в основному за рахунок великої кількості звільнених), тобто розмір допомоги різним групам безробітних громадян носитиме пропорційний адресний характер [5].

Таблиця 2

Прогноз розміру допомоги по безробіттю населення

Івано-Франківської області у 2010 р. (млн.грн.) |

Розмір допомоги по безробіттю населення Івано-Франківської обл.

Допомога безробітним, яких звільнено з попереднього місця роботи | 201110

Допомога безробітним, які звільнились за власним бажанням | 10800

Допомога безробітним, які вперше шукають роботу | 3910

Допомога по безробіттю, всього | 215820

Рис. 5. Експертна модифікація моделі оцінки вартості заходів по соціальному захисту населення

Таким чином, запропонована модель ринку праці дає можливість визначити стан безробіття в прогнозному періоді та вартість заходів по соціальному захисту населення, що сприятиме покращенню життєвого рівня населення.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі щодо моделювання рівня життя населення. Аналіз теоретичних концепцій рівня життя дозволив зробити узагальнюючі висновки щодо вдосконалення методики, оцінки, врахування та ефективного управління соціально-економічним розвитком. Результати проведеного наукового дослідження дають можливість зробити наступні висновки:

1. В ринкових умовах розвитку економіки актуальними є завдання розробки ефективних моделей прогнозування економічних процесів, включаючи прогнозування соціально-економічного рівня розвитку життя населення. Вступ України в Євросоюз, загострення боротьби за ринки праці постійно підвищує вимоги до достовірності зроблених прогнозів. Вирішення цього завдання вимагає використання науково-обгрунтованих методів моделювання, включаючи нові, які були задіяні в інших галузях економіки. Тому нами запропоновано доповнити існуючу класифікацію методів прогнозування новими моделями, які б враховували не тільки кількісні, а й якісні чинники, що дасть змогу суттєво підвищити достовірність зроблених прогнозів.

2. На основі аналізу існуючих методів оцінки ефективності управління розвитку життєвого рівня населення обґрунтовано та вдосконалено систему аналітичних показників. При цьому запропоновано в якості характеристики рівня життя населення використовувати баланс формування і розподілу доходів і витрат населення, диференційований баланс доходів і витрат населення, індекс людського розвитку. Проведено аналіз підходів, механізмів, схем підтримки соціально-економічного розвитку рівня життя населення, що дало змогу виділити базові схеми, які можуть бути адаптовані до умов України. Внаслідок цього встановлено, що соціальна підтримка населення потребує значної реструктуризації організаційно-економічної підтримки з боку держави.

3. Ефективність прийняття управлінських рішень для покращення життєвого рівня населення в умовах нестабільного економічного середовища залежить від гнучкості системи стратегічного управління. Тому сформовано комплекс адекватних механізмів на основі запропонованого в роботі системного підходу до моделювання життєвого рівня населення, який включає механізм аналізу системи рівня життя населення, механізм аналізу соціального захисту населення (зовнішнього середовища) і механізм формування гнучкої стратегії життєвого рівня населення. Реалізація даного комплексу механізмів дозволяє оцінити і прогнозувати динамічні зміни внутрішніх і зовнішніх характеристик системи моделей життєвого рівня населення, на основі отриманих оцінок коригувати параметри моделей об’єкта, визначати керуючі змінні та вибирати найбільш ефективні напрямки впливу на економічні, демографічні й соціальні, зовнішні та внутрішні характеристики системи, що дозволить підвищити якість прийняття управлінських рішень з метою покращання життєвого рівня населення України.

4. Для трансформаційного періоду характерна висока динаміка економічних процесів. В цих умовах проаналізовано зміну ринкової кон’юнктури, за допомогою моделей проведено моніторинг інтегрованих характеристик життєвого рівня населення, проаналізовано ефективність формування і розподілу доходної і витратної частин з можливістю їх коригування. Реалізація запропонованих моделей сприяє підвищенню оперативності та ефективності прийняття рішень щодо формування балансу. Розроблена система оптимізаційних задач, в результаті розв’язку яких вдалося сформувати методи виявлення диференційованих балансів доходів і витрат, на основі аналізу фундаментальних зв’язків між диференційованим балансом та іншими моделями системи життєвого рівня населення.

5. Практичні результати проведених досліджень можуть бути використані при розробці механізмів забезпечення соціального розвитку населення в умовах переходу економіки України до ринкових відносин, в державних управлінських структурах роботи комісій; управлінні регіональних органів самоврядування, облдержадміністраціях. Практичне застосування запропонованих в дисертації результатів забезпечить оперативний аналіз інформації та ефективне регулювання балансу доходів і витрат населення.

6. Подальше дослідження розвитку життєвого рівня населення пов’язане з побудовою нових типів економетричних моделей, які б враховували не тільки кількісні характеристики рівня життя, але й їх якісні зміни в умовах трансформаційної економіки.

ПЕРЕЛІК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

В наукових фахових виданнях:

1

Сисак Л.І. Концептуальні та методологічні підходи до моделювання регіональних особливостей людського розвитку // Трансформація регіональної економіки. Монографія. — Івано-Франківськ. — 2001. — С. 86-105, 0,79 д.а.

2

Благун І.С., Сисак Л.І. Модель формування і розподілу балансу доходів і видатків населення // Вісник Технологічного університету Поділля. — 2000. — № 4. — С. 46-49, 0,19 д.а. Особистий внесок автора (0,09 д.а.): розроблено економіко-математичну модель формування і розподілу балансу доходів і видатків населення.

3

Благун І.С., Гнатюк Т.М., Сисак Л.І. Модель оптимізації короткотермінових інвестиційних проектів // Економіст. — 2000. — № 7-8. — С. 51-53, 0,38 д.а. Особистий внесок автора (0,13 д.а.): проаналізовано можливості залучення інвестицій в розвиток соціальної сфери.

4

Сисак Л.І. Моделювання показників визначення рівня життя населення (на прикладі Карпатського регіону) // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 99. — Дніпропетровськ: ДНУ. — 2001. — С. 3-18, 1,0 д.а.

5

Сисак Л.І. Модель оцінки ринку праці і прогноз оцінки безробіття // Вісник Тернопільської академії народного господарства. — 2001. —№ 9-10. — С.33-38, 0,38 д.а.

6

Сисак Л.І. Моделювання впливу розвитку споживчого ринку на рівень життя населення // Вісник Тернопільської академії народного господарства. — 2002. — № 11-12. — С.21-31, 0,63 д.а.

В інших виданнях:

7

Сисак Л.І. Використання інтегральних показників для характеристики добробуту населення // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції ”Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону”. — Дніпропетровськ. — Наука і освіта. — 2001. — С. 48-49, 0,13 д.а.

8

Сисак Л.І. Економетричне моделювання розвитку економіки України в розрізі грошових доходів населення // Матеріали Першої Всеукр. наук.-практ. конференції ”Україна наукова, 2001”. — Дніпропетровськ. — Наука і освіта. — 2001. — Том 14. — С. 18-19, 0,13 д.а.

9

Сисак Л.І. Імітаційна модель узгодження рівня життя населення і виробництва в умовах ринкової економіки // Матеріали V Міжнар. наук.-практ. Конференції ”Наука і освіта”. — 2002. — Том 15. — С. 36-37, 0,13 д.а.

АНОТАЦІЯ

Сисак Л.І. Моделювання рівня життя населення в умовах трансформаційної економіки. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 — економіко-математичне моделювання — Київський національний економічний університет, Київ, 2003.

Дисертація містить результати дослідження рівня життя населення в умовах трансформаційної економіки засобами економіко-математичного моделювання. У роботі проведено порівняльний аналіз соціально-економічного розвитку та економіко-математичних моделей життєвого рівня населення. Запропоновано системний підхід до моделювання рівня життя населення.

Побудована прогнозна модель формування і розподілу балансу доходів і витрат населення на основі використання методів нелінійної оптимізації, особливістю якої є реалізація принципу багатоступеневої можливості використання в ролі об’єктів управління як доходної, так і витратної частин балансу. Запропоновано механізм розробки інтегрованого показника життєвого рівня населення, який зводить значення окремих показників до деякої загальної величини. На основі моделі диференційованого балансу доходів і витрат населення виявлено тенденцію поглиблення диференціації населення за соціально-економічними групами в прогнозному періоді.

Крім того, розроблена система моделей соціального захисту населення, що дозволяє досліджувати особливості процесу організації соціального захисту населення в умовах трансформаційної економіки. Використовуючи методику диференціації населення за соціально-економічними групами, обчислено прогноз розвитку споживчого ринку. На основі аналізу ринку праці визначено вартість заходів по соціальному захисту населення на прогнозний період. Проведена числова апробація запропонованих моделей дозволяє зробити висновок про доцільність та ефективність їх застосування в умовах трансформаційної економіки України.

Ключові слова: рівень життя населення, системне моделювання, модель балансу доходів і витрат населення, моделювання споживчого ринку, моделювання ринку праці, прогнозна економетрична модель.

АННОТАЦИЯ

Сысак Л.И. Моделирование уровня жизни населения в условиях трансформационной экономики. — Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 — экономико-математическое моделирование. — Киевский национальный экономический университет, Киев, 2003.

Диссертация содержит результаты исследования уровня жизни населения в условиях трансформационной экономики средствами экономико-математического моделирования. В работе проведен сравнительный анализ социально-экономического развития и экономико-математических моделей уровня жизни населения. Предложена собственная концепция системного моделирования уровня жизни населения.

Построена прогнозная модель формирования и распределения баланса доходов и расходов населения, учитывая использование методов нелинейной оптимизации. Особенностью данной модели является реализация принципа многоступенчатой возможности использования в роли объекта управления как доходной, так и расходной частей баланса.

Результаты оптимизационной модели формирования и распределения баланса доходов и расходов населения состоят в информационной роли региональных программ определения уровня жизни в межрегиональном и ретроспективном измерениях и создании ориентиров для изучения тенденций неравномерности распределения доходов населения в условиях стабильной социально-правовой базы.

Предложен механизм разработки интегрированного показателя уровня жизни населения, который объединяет значения отдельных показателей в некоторую общую единицу. Отмечено, что система уровня жизни населения как объект оптимизации является сложной иерархической структурой, для адекватного описания которой предложено использовать целый комплекс показателей, которые отображают разнообразность ее функционирования.

Построенная модель интегрированных характеристик решает задачи формирования системы отдельных показателей, которые отображают разные аспекты уровня жизни, и конструирует формы интегрированного показателя исходя из его локальных значений.

Учитывая модель дифференцированного баланса доходов и расходов населения, установлено тенденцию углубления дифференциации населения по социально-экономическим группам в прогнозном периоде.

Кроме того, разработана система моделей социальной защиты населения, что позволяет исследовать особенности процесса организации социальной защиты населения в условиях трансформационной экономики. Предложенная система включает модель оценки масштабов безработицы, прогноз развития потребительского рынка, модель оценки стоимости мероприятий по социальной защите населения.

Разработана схема комплекса моделей социальной защиты населения, которая учитывает взаимосвязи материального производства, непроизводственной сферы, потребительского рынка, рынка труда, влияющие на уровень жизни населения в рыночных условиях.

Используя методику дифференциации населения по социально-экономическим группам, рассчитано прогноз развития потребительского рынка.

На основе анализа рынка труда определено стоимость мероприятий по социальной защите населения на прогнозный период. Определен новый показатель — общий объем недопотребления, отражающий снижение уровня жизни, рассчитаны групповые приоритеты распределения финансовых средств между группами населения в зависимости от степени удовлетворения их потребностей.

Проведенная числовая апробация предложенных моделей разрешает сделать вывод о целесообразности и эффективности их применения в условиях трансформационной экономики Украины.

Практические результаты проведенных исследований могут быть использованы в государственных управленческих структурах работы комиссий, управлении региональных органов областных государственных администраций, а также при разработке механизмов обеспечения социального развития населения в условиях перехода экономики Украины к рыночным условиям. Практическое использование предложенных результатов обеспечит оперативный анализ информации и эффективное регулирование баланса доходов и расходов населения.

Ключевые слова: уровень жизни населения, системное моделирование, модель баланса доходов и расходов населения, моделирование потребительского рынка, моделирование рынка труда, прогнозная эконометрическая модель.

ANNOTATION

Sysak L.I. Living standard of population in conditions of transformation economy modeling. — Manuscript.

The dissertation is submitted for the scientific degree of candidate of economics in speciality 08.03.02 — Economic-mathematical modeling. — The Kyiv National Economic University, Kyiv, 2003.

The dissertation contains the results of investigation of living standard of population in conditions of transformation economy by economic-mathematical modeling. The comparative analysis of social-economic development and economic-mathematical models of living standard of population is conducted in the dissertation. The concept system modeling living standard of population is proposed.

Forecasting model making and distribution balance of income and expenditure of population is constructed on the base of exploitation methods of non-linear optimization. Realization of principle multistage possibility using by means of objects management as incoming and as expending parts of balance is peculiarity given model. Mechanism of the elaboration of integral rate living standard of population is proposed, which the values of certain rates reduces to some general value. On base of the differential balance model of income and expenditure of population the tendency of deepening differentiation of population on social-economy groups is showed in forecast period.

Moreover, models system of social protection of population is designed. This system resolves to investigate the peculiarities of organization process of social protection of population in conditions of transformation economy. Development forecast of consumer market is calculated using method of differentiation of population on social-economic groups. On base of analysis of labor market the cost of measures by social protection of population on forecast period is defined.

The numeric approbation of offered models resolves to confirm that there are expediency and efficiency of these models application in conditions of transformation economy of Ukraine.

Key words: living standard of population, system modeling, balance of income and expenditure of population model, modeling of consumer market, modeling of labor market, forecast econometric model.