У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СЕРДЮК Василь Іванович

УДК 69.57.002.2

ЕФЕКТИВНІ МЕТОДИ ОРГАНІЗАЦІЇ

ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ МЕХАНІЗАЦІЇ

В БУДІВНИЦТВІ

Спеціальність 05. 23. 08 – Технологія та організація промислового

та цивільного будівництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Вінниця – 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Київському національному університеті будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України на кафедрі “Машини і обладнання технологічних процесів”

Науковий керівник:

- доктор технічних наук, професор

Назаренко Іван Іванович

завідувач кафедри Київського національного університету будівництва

і архітектури

Офіційні опоненти:

- доктор технічних наук, професор

Тян Рево Борисович

завідувач кафедри “Організації будівництва” Придніпровської академії

будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України;

- кандидат технічних наук, доцент

Терновий Віталій Іванович

доцент кафедри “Технології будівельного виробництва” Київського

національного університету будівництва і архітектури Міністерства

освіти і науки України.

Провідна установа - Харківський державний технічний університет

будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки

України, кафедра технології будівельного виробництва.

Захист відбудеться “ 25 ” грудня 2003 р. о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 05.052.04 у Вінницькому національному технічному університеті за адресою: 21021, Вінниця, Хмельницьке шосе, 95.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Вінницького національного технічного університету за адресою: 21021, Вінниця, Хмельницьке шосе, 95.

Автореферат розісланий “ 24 ” листопада 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради М.М. Попович

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний стан будівництва знаходиться на новому рівні свого розвитку: впроваджуються нові технології будівництва, значно вдосконалюються існуючі технології, застосовуються принципово нові способи і методи механізації технологічних процесів, пред’являються значно більші вимоги до якості будівельних робіт, знаходять місце нові проектні рішення будівель і споруд.

Крім того, особливість сучасного стану розвитку економіки полягає в тому, що Україна поступово переходить до ринкових відносин, які в свою чергу розвивають конкуренцію в технології, організації та застосуванні будівельної техніки.

У зв’язку з цим, виникає об’єктивна необхідність розвитку теорії, методики і практики ефективного використання і експлуатації будівельної техніки, яка представлена широкою гамою не тільки вітчизняного, а й закордонного виробництва.

Зв’язок теми дисертації з директивними документами, науковими програмами і темами.

Робота є ініціативним дослідженням в актуальному напрямку науково – дослідних робіт, який відповідає пріоритетному напрямку розвитку науки і техніки відповідно до “Науково-практична концепція технічного оновлення та модернізації будівельної галузі та інвестиційної сфери в цілому” Кабміну України №1201-050/01 від 12.09.2001р. і пов’язана з тематикою наукових досліджень кафедри “Машини і обладнання технологічних процесів” Київського національного університету будівництва і архітектури.

Мета і задачі досліджень. Метою дисертаційної роботи є розробка і впровадження в практику будівельного виробництва науково-обгрунтованих методів вибору і організації ефективного використання будівельних машин, що забезпечують у ринкових умовах господарювання їх безперебійну роботу в умовах будівельного майданчика, сприяють підвищенню продуктивності праці і ефективності виробництва.

Для досягнення цієї мети потрібно вирішити наступні задачі:

- здійснити огляд і проаналізувати роботи в області організації використання в будівельних організаціях будівельної техніки;

- встановити фактори, що впливають на організацію використання будівельної техніки в умовах ринкової економіки;

- виконати теоретичні дослідження по визначенню режимів роботи машин в експлуатаційних умовах і розробити удосконалені методи розрахунку ефективного використання будівельної техніки;

- розробити методику розрахунку оборотного фонду і річної потреби в складальних

одиницях для проведення технічної експлуатації засобів механізації;

- розробити ефективні методи забезпечення запасними частинами підрозділів механізації будівництва;

- розробити методику рішення задач при випадковому зношенні (поломках) окремих вузлів будівельних машин і устаткування;

- розробити методику розрахунку визначення вартості послуг оренди засобів механізації.

Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дослідження в дисертації є засоби механізації в будівництві.

Предметом дослідження є умови та організаційні засоби ефективного використання будівельної техніки в умовах ринкової економіки.

Методи дослідження: аналіз і узагальнення (огляд та оцінка літературних джерел); експериментально-теоретичний метод експертних оцінок (виявлення раціонального розподілу техніки); системний аналіз (оцінка функціональних властивостей і параметрів машин і технологічних процесів); функціонально-вартісний аналіз (обґрунтування раціонального розподілу та ефективного використання машин); математичної статистики і теорії масового обслуговування (організаційно-технічні методи заміни агрегатів, методики розрахунку оборотного фонду та оренди засобів механізації).

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що вперше було визначено закономірності зміни показників функціональних властивостей машин на стадії організації їх використання; встановлено залежності питомих витрат на використання будівельної техніки з урахуванням розподілу машини у часі, а також попиту в ринкових умовах на техніку від зміни властивостей машини.

Практичне значення і цінність роботи визначаються впровадженням у практику будівельного виробництва науково-обгрунтованих методів раціонального вибору технічної експлуатації і ремонту машин, що відповідає сучасним вимогам ринкових відносин у народному господарстві.

Достовірність положень, висновків і одержаних результатів досліджень обумовлені використанням загальноприйнятих методів системного підходу, узагальненням великої кількості натурних даних, оцінкою теоретичних і експериментальних даних і підтверджено впровадженням результатів дослідження в практику будівельного виробництва.

Особисто автором виконано і розроблено.

1. Проведено теоретичні дослідження з встановлення факторів, що впливають на вибір і ефективне використання будівельної техніки і на виникнення потреби в ремонті машин.

2. Обґрунтовано і доказано технічну і економічну доцільність проведення періодичної заміни зношених деталей і вузлів в процесі роботи машин ремонтними комплектами.

3. Розроблена методика рішення задачі заміни окремих вузлів машин при їх випадковому зношенні (при поломках).

Впровадження результатів досліджень. Розроблені в дисертації ефективні методи організації і вибору технічної експлуатації і ремонту будівельних машин були впроваджені в ряді будівельних організацій, в тому числі на підприємствах тресту “Будмеханізація” ХК “Київміськбуд” при реконструкції будинків і споруд (“Дитячий світ”, м.Київ, Київської фірми “Агромат”, реконструкція ряду житлових будинків і адміністративних споруд Києва та ін.).

Апробація роботи. Основні положення, розроблені в дисертації, доповідалися на республіканських науково - технічних конференціях і семінарах в Полтавському національному технічному університеті (2000 р.) і Академії будівництва України (1997 - 2001 р.), а також вузівських науково - технічних конференціях (КНУБА, 1999-2002р.).

Публікації. По темі дисертації опубліковано 6 наукових праць, з них 3 монографії у співавторстві (в роботі (2) здобувачеві належать алгоритм методики вирішення задач при випадковому зношенні деталей та вузлів машини; в роботі (3) здобувачу особисто належать: розділ 2 “Удосконалення методів організації використання будівельної техніки для умов ринкової економіки”, розділ 3 “Удосконалення методів організації ремонту будівельних машин в ринкових умовах” і розділ 4 “Дослідження методів забезпечення запасними частинами і відновлення роботоздатності машин при невипадковому зношенні”; в роботі (4) здобувач особисто написав розділ 7 “Исследования показателей и разработка методики эксплуатационной надежности работы комплектов машин”; в роботі (5) – параграф “Закономерности эволюции и модернизации машин”, розділ 4 “Эффективное использование потенциальных возможностей базовых машин”. Роботи (1, 6) написані особисто автором.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, чотирьох розділів, загальних висновків, списку використаних літературних джерел 86 найменувань і додатків. Загальний обсяг основного тексту дисертації 155 сторінок, в тому числі 8 таблиць і 28 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність роботи, сформульована мета досліджень, визначені основні завдання і методи їх розв’язання, викладені наукова новизна та практичне значення результатів роботи.

У першому розділі приводиться аналіз стану організації використання будівельних машин у ринкових умовах.

Різні аспекти розглядаємого питання висвітлені в роботах відомих вчених в області організації і технології будівельного виробництва: Атаєва С.С., Афанасьєва В.О., Балицкого В.С., Бадеяна Г.В., Белякова Ю.І., Гончаренко Д.Ф., Друкованого М.Ф., Лівінського О.М., Снісаренко В.І., Торкатюка В.І., Тяна Р.Б., Уварова Є.П., Ушацького С.А., Черненка В.К., та ін., а в області механізації і автоматизації будівельних процесів – Баладінського В.Л., Вєтрова Ю.О., Вознесенського В.А., Канюки М.С., Кудрявцева Е.М., Канторера С.Е., Луйка І.А., Назаренка І.І., Оніщенка О.Г., Холодова А.М., Хмари Л.А., Чубука Ю.Ф., а також у роботах ряду інших вітчизняних і зарубіжних вчених.

При проведенні досліджень особлива увага приділялася питанню планування і організації технічного обслуговування і ремонту засобів механізації (ЗМ) в підрозділах механізації тресту “Будмеханізація” ХК “Київміськбуд”.

Чисельність машин, що застосовуються в будівельній галузі України дуже велика: на озброєнні будівельників знаходиться понад 0,2 млн. одиниць будівельної техніки, з яких майже 30% складають основні будівельні машини ( екскаватори, бульдозери, скрепери, і т.п.), інші – це ручні машини, механізований інструмент, інструмент з електро- і пневмоприводом, засоби малої механізації.

Вартість будівельної техніки перевищила 0,7 млрд. грн., що складає майже 45% вартості основних виробничих фондів будівельних організацій.

При проведенні досліджень, існуючі форми організації експлуатації засобів механізації було умовно розділено на три основні групи:

засоби механізації, що перебувають на балансі загальнобудівельних організацій;

засоби механізації, сконцентровані в спеціалізованих підрозділах – дільницях (управліннях) механізації;

засоби механізації, що частково передані дільницям (управлінням) механізації, а частково залишилися на балансі загальнобудівельних організацій.

Було встановлено, що любий з варіантів експлуатації машин вимагає економічної оцінки та дослідження методів організації використання.

Аналіз стану використання будівельної техніки в цілому по галузі, особливо організації ремонту і обслуговування ЗМ, вказує на істотні недоліки і на наявні резерви можливості поліпшення ефективності використання ЗМ, зниження витрат робочого часу будівельних бригад з причин тривалих простоїв машин в ремонті.

У другому розділі обґрунтовано методи раціонального розподілу будівельних машин по об’єктам і приведена методика розрахунку вартості послуг по оренді засобів механізації [3].

Як відомо, умови конкуренції світового і внутрішнього ринку визначають основні напрямки діяльності будь якого підприємства. Але головним напрямком є забезпечення швидкої окупності капіталовкладень, цей чинник відноситься як до заводів-виготовлювачів, так і до будівельних фірм, що експлуатують машини. Однак ідуть за цим напрямком підприємства по-різному.

Створення сучасних методів і методик розрахунку раціонального розподілу і організації використання зразків будівельної техніки, яка дуже багато коштує – це вимога ринкової економіки, вимога часу, оскільки навіть невеликий у часі простій таких машин обходиться занадто дорого, і є збитковим. Особливістю рівномірного розподілу техніки є рівномірне їх вибуття в технологічні, технічні і організаційні простоювання.

Задачі регулювання рівномірного розподілу будівельних машин за критичними параметрами згруповані в такий спосіб:

- розглядаються варіанти перебування машини тільки у фазі технологічних циклів;

- розглядаються задачі з умовою, що розподіл машин по об'єктах задано у вигляді кусочно-лінійної функції.

У цьому випадку методи визначення параметрів резерву і загальної кількості машин залежать від величини тимчасових інтервалів, що складають плановий період.

Рис. 1. Розподіл резерву машин R та загальної кількості машин r

При досить малих тимчасових інтервалах (tм , tм-1) монотонно убуваюча чи зростаюча функція розподілу представлена як:

,

де - величина наявності машини в момент t0.

При досить великих тимчасових інтервалах (tм , tм-1) розміри резерву і загальної кількості машин доцільно знаходити так само, як і для випадків з постійним їх розподілом, оскільки вплив факторів попереднього тимчасового інтервалу на наступний є мінімальним і відчувається тільки в початковий момент.

У цьому ж розділі приведена запропонована методика визначення розрахункової ціни за експлуатацію засобів механізації.

В основу методики покладено наступний розподіл обов'язків: управління механізації передає будівельні машини з обслуговуючим персоналом або без нього в оперативне підпорядкування підрядної будівельної організації, а остання організація їх експлуатує. В обов'язок управління механізації ставиться забезпечення безперебійної роботи машин, проведення технічних обслуговувань, а задача підрядної будівельної організації – найбільш повне їх використання.

Обсяг виконаних управлінням механізації робіт рекомендується визначати вартістю експлуатації машин, переданих в оперативне підпорядкування підряднику, незалежно від місця їх виконання, а також вартістю робіт з технічного обслуговування (ТО) і ремонту машин і механізмів, переданих в оренду. Вартість виконаних у такому порядку управлінням механізації робіт відноситься до робіт, виконаних по “внутрішньому субпідряду” і виключається з обсягу робіт, виконаних власними силами підрядної будівельної організації.

Основу базової вартості експлуатації машин складають розрахункові ціни, що визначають прямі витрати.

За пропонованою методикою визначається склад, порядок складання і оформлення вихідних даних, що враховують місцеві умови проведення робіт, необхідні для уточнення одиничних розцінок і складання розрахункових цін, номенклатура статей непрямих витрат, а також порядок визначення базисної і договірної вартості робіт і ін.

Укрупнена блок-схема алгоритму показана на рис. 2.

Рис. 2. Схема алгоритму розрахунку витрат по експлуатації і вартості

оренди засобів механізації

Види витрат обрахованих програмою:

- на підтримку парку верстатного устаткування ремонтної служби дільниці механізації в працездатному стані:

З ст. = З оп + З осн + А те +З гсм,

де З оп – заробітна плата обслуговуючого персоналу,

З осн – витрати на ремонт оснащення,

А ст – амортизаційні відрахування верстатного парку,

З гсм – витрати на мастильно-змащувальні матеріали;

- на ремонт технологічного устаткування:

З те = З оп + З зап + А те +З гсм

де З зч – витрати на запчастини;

Ато – амортизаційні відрахування технологічного устаткування управління бази механізації; накладні цехові витрати управління механізації:

До цр = З ст + З те +З опп;

- на неплановий ремонт (при усуненні відмовлень):

З руо = З зпр + З зап + З тр;

- на поточний ремонт:

До тр = З зпр + З зап;

- на ремонт електроустаткування і електроінструменту:

До эл = З зпр + З зап;

- на монтаж, демонтаж і перебазування машин:

П мдп = З м + З д + З п.

Вартість оренди засобів механізації:

Сар = Ам. + Згсм. + Кб.е. + Кпр. + Зр.у.о. + Пм.д.п. + К ц.р. + Кз.р.,

де Ам – приведені амортизаційні відрахування;

Згсм. – витрати на мастильно-змащувальні матеріали;

Кб.е. – витрати на деталі, які швидко зношуються;

Кп.р. – витрати на профілактичний ремонт;

Зр.у.о. – ремонт усунення відмовлень;

Кц.р. – цехові витрати;

Пм.д.п. – витрати на монтаж, демонтаж і перебазування машин;

Кз.р. – загальнозаводські витрати.

Застосування запропонованої методики розрахунку ціни на оренду машин може сприяти поліпшенню оснащеності будівельно-монтажних організацій технікою і її більш ефективного використання, більш інтенсивного розвитку капітального будівництва і становленню ринкової економіки.

У третьому розділі подаються обґрунтовані удосконаленні організаційні форми забезпечення роботоздатності будівельних машин методом заміни зношених деталей і вузлів, що підвищує ефективність використання машин на 10-15%. Приводиться методика розрахунку оборотного фонду при ремонті будівельних машин і річної потреби будівельної фірми у складальних одиницях, а також методика розрахунку потреби в засобах механізації для виконання робіт при технічній експлуатації машин.

Для реалізації агрегатного методу ремонту запропоновано створювати оборотний фонд агрегатів і вузлів, величина якого залежить від значного числа факторів: кількості однотипних машин у будівельній організації, інтенсивності їх експлуатації, надійності агрегатів і вузлів будівельної машини, часу відновлення несправного агрегату і т.д.

Характер зміни витрат, пов'язаних з простоєм машин у очікуванні агрегатів, і витрат на створення і збереження оборотного фонду, в залежності від його величини показано на рис. 3.

Рис. 3. Залежність величини оборотного фонду від витрат

на його створення і збереження

Завдання оптимізації величини оборотного фонду зводиться до визначення оптимальної кількості оборотних агрегатів, при якому сумарні витрати, пов'язані з простоєм будівельних машин у чеканні оборотних агрегатів і витрати на створення і збереження оборотного фонду будуть мінімальними:

.

Витрати від простою машин у чеканні оборотних агрегатів можуть бути визначені за формулою:

,

де Тм – сумарна тривалість простою машин у чеканні оборотних агрегатів за розглянутий період (зміна, місяць, рік), год:

,

де - середнє число одночасно простоюючих агрегатів машин, що простоюють у чеканні, шт.; Тн – тривалість часу розглянутого періоду, год.; Sм - витрати від простою машини, грн./год.

Витрати, зв'язані з створенням і збереженням оборотного фонду, пропорційні його величини і можуть бути визначені в такий спосіб:

,

де S1 - питомі витрати на придбання одного агрегату, віднесені до 1 год/грн.; S2 - питомі витрати на збереження одного агрегату, віднесені в 1 год. часу, грн.

Таким чином, завдання оптимізації величини оборотного фонду зводиться до визначення його величини, при якій приймає мінімальне значення приведених рівнянь:

.

Значення всіх вхідних параметрів у даній формулі величин, крім можуть бути визначені шляхом калькуляції, що не викликає ускладнень (величина N є заданою в кожному варіанті розрахунку). Основні труднощі викликає визначення - середнього числа оборотних агрегатів машин, що простоюють у чеканні.

Цей параметр може бути визначений за допомогою аналітичних залежностей теорії масового обслуговування, якщо розглядати процес ремонту як роботу системи масового обслуговування, у якій вимогами на обслуговування є несправні будівельні машини, а обслуговуючими апаратами – оборотні агрегати. У зв’язку з тим, що кількість оборотних агрегатів у загальному випадку більше одного, то маємо багатоканальну систему масового обслуговування. Система є замкнутою, тому що джерело вимог обмежене загальною кількістю експлуатуємих будівельних машин.

Для подібної системи масового обслуговування з пуассонівським потоком вимог і експонентним розподілом часу обслуговування для визначення середньої довжини черги вимог, що очікують обслуговування (середнє число агрегатів будівельних машин, що простоюють у чеканні), використовується наступна формула:

,

де Абм – загальна кількість будівельних машин одного типу в будівельній організації, шт.; n – загальне число будівельних машин у ремонті і чеканні оборотних агрегатів і-го найменування, шт.; Рп – ймовірність наявності n будівельних машин у ремонті і чеканні оборотних агрегатів і-го найменування.

При обчисленні значення основні труднощі полягають у розрахунку ймовірностей Рп, що визначаються за громіздкими формулами через ймовірність відсутності вимог у системі Ро :

N;

;

.

Розрахунок за приведеними формулами виконаний на ЕОМ.

У четвертому розділі на основі результатів досліджень приведено розроблену методику управління забезпеченням запасними частинами підрозділів механізації будівництва і методику рішення задач при випадковому зношенні. Запропоновано функціонально-вартісний аналіз для оцінки ефективної експлуатації та модернізації будівельних машин.

Питання розрахунку запасу і витрати запасних частин в ринкових умовах мають особливо важливе значення. Наявність запасу забезпечує рішення задач по визначенню потреби і реалізації запасних частин, дозволяє здійснювати оперативний контроль, регулювання і аналізу використання запасних частин.

Одним з основних факторів, що чинять вплив на рівень запасу, є ймовірністний характер потреби (попиту) у запасних частинах. Як показали дослідження попит (х) може бути описаний законом розподілу Пуассона.

За потребу витрати запасних частин прийнято математичне очікування попиту М(Х) або середня величина попиту НВ:

.

Для розподілу Пуассона справедливо наступне співвідношення:

де Д(x) – дисперсія попиту.

За норму запасу прийнято точку замовлення, тобто таку величину запасу, що із прийнятою досить високою ймовірністю забезпечує бездефіцитну роботу протягом періоду T. За розрахунковий період T прийнято квартал.

Якщо прийняти ймовірність виникнення дефіциту Р (коефіцієнт ризику) у період Т рівним 0,05, то з достатнім ступенем наближеності, що забезпечує задовільне рішення задачі, Н3 запропоновано розраховувати за формулою:

При розрахунку потреби запасу по q-му складу на і-й квартал формула розрахунку Н3 прийме вид:

де HВiq - норма витрати запасних частин даного виду на весь парк машин q-го підрозділу (складу) в і-м кварталі.

Витрати HВiq на розрахунковий квартал визначаються на основі даних про фактичні витрати за той же період (за минулий квартал).

Розрахунок проводиться методом експонентного згладжування за формулою:

де - витрата запасних частин на q-м складі за попередній квартал.

Для попереднього розрахунку (за базу) приймається затверджена річна потреба витрати запасних частин на одну машину, розрахована на квартал, і - кількість машин у підрозділі:

де HВy - річна потреба на одну машину; nq -парк машин у q-м підрозділі, на яких встановлюється дана запасна частина.

Викладена методика відбиває один з способів розрахунку потреби запасних частин і виходить з припущення, що використання їх по основній номенклатурі підкоряється закону розподілу Пуассона, а поповнення здійснюються в строго заданій інтенсивності.

В практиці будівництва не рідкі випадки передчасного виходу з ладу окремих вузлів будівельних машин. Вони можуть бути незначні, а в деяких випадках окремі агрегати виявляються непридатними до подальшої роботи, підлягають ремонту або вибраковуванню.

В роботі також розглянуто задачу забезпечення роботоздатності машин при поломках їх на прикладі заводів з виробництва будівельних матеріалів і будіндустрії. В цьому випадку згідно з постановкою задачі витрати на придбання і установку нового обладнання складають А, витрати на його експлуатацію складають Сі в i-й рік. Встановлено, що з часом Сі зростає, тому що устаткування в міру зношення вимагає проведення більш частіших ремонтів.

Потрібно було визначити оптимальний термін n заміни устаткування, при якому мінімізуються сумарні витрати на придбання устаткування і його експлуатацію, враховуючи, що замінене устаткування не використовується.

Якщо використати раніше широко застосовуваний коефіцієнт ефективності капіталовкладень r , що враховує різну значимість витрат, зроблених у різний час (чим раніш зроблені витрати, тим вони вагоміші), то середні щорічні витрати будуть рівними:

Користаючись цією формулою, шляхом прямих розрахунків визначено оптимальну величину n.

В одному з варіантів оцінки ефективної експлуатації машини було прийнято показник інтегральної якості, що представляє собою функціональну корисність і сукупність витрат на експлуатацію машини

,

де П(t) – продуктивність машини; – сукупні витрати на експлуатацію машини.

Як цільову функцію функціонально - вартісного аналізу використано зворотну величину показника К - функцію приведених витрат:

.

Як було визначено, інтегральний показник “приведених витрат” не цілком відбиває суть ринкових взаємин між власником машини і інвестором будівництва. При покупці машини вкладається капітал тільки з однією метою - одержання прибутку.

Для вибору більш об'єктивного критерію цільової функції функціонально-вартісного аналізу розглянемо попередню структуру витрат власника будівельної машини.

Спочатку необхідні капітальні (одноразові) витрати на придбання машини, потім для експлуатації цієї машини потрібні поточні витрати на паливо змащувальні матеріали, на зарплату операторів, ремонтників і ін.

Всі витрати можуть бути компенсовані тільки з прибуткової частини, що пов'язана з ефективною експлуатацією машини.

Прибуткова частина представляється залежністю:

,

де m – кількість будівельних об'єктів, на яких працювала машина; k – кількість робочих функцій, реалізованих машиною; ПFi - продуктивність машини на j-м об'єкті з Fi – функцією; Fi - вартісний еквівалент одиниці роботи з Fi – функцією.

Якщо прибуткова частина представляє корисні результати машини за поточний рік, то “чисті” прибутки показують їх перевищення над витратами:

,

де Dt(-) - річні витрати, зв'язані з експлуатацією машини.

З урахуванням існуючої системи ринкових відносин в економіці видаткову частину можна представити як:

,

де - вартість машини, приведена до t-го року; i – коефіцієнт дисконтування; - поточні експлуатаційні витрати; Нt – відрахування на податки; Ut – втрати через інфляцію; Аt – сума річних відрахувань на амортизацію.

У якості цільової функції функціонально-вартісного аналізу доцільно використовувати значення показника відносної ефективності :

.

При проведенні досліджень з використання окремих зразків будівельної техніки було встановлено, що попит на будівельні машини, які знаходяться в експлуатації, навіть після розробки більш ефективних моделей, не завжди падає до нуля. В силу сформованих традицій, що існують, технологій виконання робіт як показує практика, старі моделі машин використовуються тривалий час після освоєння нових зразків техніки.

Графіки попиту і використання деяких видів машин представлено на рис.4.

Рис. 4. Криві попиту і зміни показників функціональних властивостей машини

- показники машини (- базової; - модернізованої; , - відповідно початкові і кінцеві); t – час зміни показників (tб, tм – відповідно базової і модернізованої)

Впровадження результатів досліджень проводилися у трестах і управліннях механізації тресту “Будмеханізація”, ХК “Київміськбуд”.

Згідно з впровадженням результатів дослідження отримано економічний ефект:

по ВТК ТОВ “Агромат” – 73 123 грн.; по СБМУ – 57 329 грн.;

по МПП “СОМПЕКС” – 139,7 тис. грн.;

по “ВГМ Будсервіс”:

скорочення трудовитрат 0,53 ? 46 тис.м3 = 24 380 люд. – год.

економічний ефект 0,41 ? 46 тис.м3 = 18 860 грн.

Загальний економічний ефект від впровадження ефективних організацій форм використання будівельних машин складає:

скорочення трудовитрат = 24 380 люд.-год.

економічний ефект = 289012 грн.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ

1. На основі аналізу літературних джерел і раніше виконаних досліджень встановлено, що існуючі методи розрахунку використання машин в будівництві не в повній мірі задовольняють сучасним потребам будівництва, що обумовлено відсутністю суворого врахування динаміки зміни показників базових машин. Розрахунок продуктивності машин, як і інших показників, не враховує багатофункціональну їх залежність від реальних факторів будівництва.

2. Встановлено, що основними факторами, які впливають на ефективне використання будівельної техніки в ринкових умовах є взаємопов’язана сукупність трьох факторів: прогресу в науці, економічні можливості і особиста зацікавленість членів суспільства.

3. Розроблені удосконалені методи розрахунку ефективного використання будівельної техніки, які включають методи регулювання нерівномірного розподілу машин за прийнятими параметрами із скороченням часу на 20%.

4. Запропоновано: інженерну методику періодичної заміни ремонтних комплектів при ремонті будівельних машин, що враховує комплекс організаційно-економічних аспектів, які забезпечують роботоздатність і високу готовність машин.

5. Вдосконалено методику розрахунку оборотного фонду і річної потреби в складальних одиницях, яка ґрунтується не на графіках планово-попереджувального ремонту, а на діагностиці технічного стану машин, що дало змогу зменшити простоювання машин на об’єкті.

6. Підготовлено методику рішення задач при поломках окремих вузлів будівельних машин та забезпечення запасними частинами підрозділів механізації будівництва за вдосконаленими методами резервування, що дозволило заощадити 40% корисних площ та зменшити поточні витрати на 25%.

7. Розроблено методику розрахунку визначення вартості послуг оренди засобів механізації, яка побудована на інтегральній оцінці оренди окремих машин і оренди машин з обслуговуючим персоналом і дає можливість скоротити процес розрахунків

8. Здійснено практичну перевірку результатів досліджень в умовах будівельного виробництва в результаті чого було підтверджено адекватність теоретичних розробок та експериментальних результатів.

9. Виконано розрахунок економічної ефективності запропонованих в дисертації методів і методик ефективної організації використання засобів механізації в будівництві. Одержано економічний ефект у розмірі 289012 грн. і скорочення трудовитрат 24380 люд.-год.

Список опублікованих праць за темою дисертації:

1. Сердюк В. І. Вибір та ефективне використання будівельної техніки // Техніка будівництва, КНУБА. – 2002. – №11. – С.71-74.

2. Назаренко І. І., Сердюк В. І. Методика вирішення задач при випадковому зношуванні (поломках) деталей та вузлів машин // Техніка будівництва, КНУБА. –2001. – №10. – С.58-61.

3. Назаренко І. І., Сердюк В. І. Основи організації використання і ремонту будівельної техніки. - К.: “МП Леся”. – 2003. – 156с.

4. Ливинский А. М., Васильковский А. А., Назаренко И. И., Сердюк В. И. и др. Теоретические основы использования средств механизации в строительстве. - К.: “МП Леся”. – 2001. – 221с.

5. Назаренко И. И., Пенчук В. А., Сердюк В. И., Хмара Л. А. Основы модернизации строительных машин. - К.: “МП Леся”. – 2003. – 164с.

6. Сердюк В. І. Розробка методів розрахунку вартості послуг по оренді засобів механізації // Техніка будівництва, КНУБА. – 2002. – №12. – С. 85-89.

АНОТАЦІЯ

Сердюк В. І. “Ефективні методи організації використання засобів механізації в будівництві”. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за фахом 05.23.08 - технологія та організація промислового та цивільного будівництва. – Вінницький національний технічний університет, Вінниця, 2003.

Дисертаційна робота містить теоретичні положення та практичні рекомендації з організації ефективного використання будівельної техніки в будівництві.

Для ефективного рішення задач, зв'язаних з використанням засобів механізації, необхідно мати визначений інструментарій, який дозволяє робити оцінку очікуваних витрат, а також приводити структуру наявних ресурсів у відповідність із планами використання будівельних машин.

На основі аналізу використання будівельної техніки визначені коефіцієнти вагомості основних функціональних показників машин і оцінені основні фактори, котрі визначають процеси роботи машин. Використано метод функціонально-вартісного аналізу для рішення задач ефективного використання будівельних машин з отриманням максимального прибутку.

Розроблені і вдосконаленні методи забезпечення запасними частинами підрозділів механізації будівництва, методи рішення задач при випадковому зношенні окремих вузлів будівельних машин і устаткування, методика розрахунку визначення вартості послуг оренди засобів механізації.

Ключові слова: організація, системний аналіз, ринкові відносини, технічне обслуговування і ремонт будівельної техніки, методики, оренда техніки.

АННОТАЦИЯ

Сердюк В. И. “Эффективные методы организации использования средств механизации в строительстве”. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.23.08 – технология и организация промышленного и гражданского строительства. – Винницкий национальный технический университет, Винница, 2003.

Диссертационная работа включает теоретические положения и практические рекомендации с организации эффективного использования строительной техники в строительстве.

Для эффективного решения задач, связанных с использованием средств механизации, необходимо иметь определенный инструментарий, который позволит выполнять оценку ожидаемых расходов, а также приводить структуру имеющихся ресурсов в соответствие с планами использования строительных машин.

На основе анализа использования строительной техники с оценкой существующих систем хозяйствования и рыночной экономикой сформулированы коэффициенты весомости основных показателей машин и определены основные факторы, которые определяют процессы функционирования машин. Использован метод функционально – стоимостного анализа для решения задач эффективного использования строительных машин с получением максимальной прибыли.

Проведены исследования методов рационального распределения строительных машин и на этой основе разработаны усовершенствованные методы регулирования неравномерного распределения строительных машин.

Рассмотрены вопросы усовершенствования методов организации ремонту строительной техники в рыночных условиях. С этой целью выполнен анализ организационных основ обеспечения работоспособности машин и дана оценка методов замены узлов и агрегатов. Совершенствованы методы ремонта и определены зависимости величин оборотного фонда от затрат для его создания и сохранения. Определены годовые потребности в комплектах сборочных единиц.

Составлены алгоритмы и блок-схемы программ для расчета необходимого комплекта сборочных единиц машин.

Предложена методика расчета стоимости услуг по аренде средств механизации, которая содержит разработки по определению планово-расчетных цен по эксплуатации строительных машин и механизмов и предусмотрены методы расчетов стоимости на базе рыночных отношений.

Создан алгоритм расчета затрат по эксплуатации и стоимости аренды средств механизации.

Разработаны методики решения задач при случайных поломках машин и на примере использования землеройной техники приведены номограммы для определения оптимального времени реализации того или иного строительного процесса.

Ключевые слова: организация, системный анализ, рыночные отношения, техническое обслуживание и ремонт строительной техники, методики, аренда техники.

SUMMARY

Serdyuk Vasil. “The effective organizational methods of using the means of building mechanization”. - Manuscript.

The Dissertation to obtaining the scientific degree of the technical science's kandidat on specialization 05.23.08. - technology and organization of industrial and civil building. – The Vinnitsya National Technikal University. Vinnitsya, 2003.

The Dissertation includes theoretical points and practical recommendations on organization of the effective utilization of the building engineering and the means of small building mechanization.

For the effective decision of tasks connected to use of means of mechanization, it is necessary to have the certain toolkit, which will allow to carry out a rating of the expected charges, and also to result structure of available resources in conformity with the plans of use of building machines.

Deviced and improved the methods of spare part's providing the mechanizational building subdivisions, the methods of accomplishing a task at not casual importance of the separate building machine's and equipment's knots, the methods of calculation the value of the means of mechanization's leasing service.

Key words: organization, system analysis, market relations, technical servicing and repairing the building engineering, methods, engineering's leasing.