У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Міністерство освіти і науки України

Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського

"Харківський авіаційний інститут"

ДРОНОВА Ірина Валеріївна

УДК 658.512

МОДЕЛІ І МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ НА РИНКУ

ОСВІТНІХ ПОСЛУГ

(в умовах інтеграції економіки України у єдиний європейський простір)

05.13.22 – управління проектами та розвиток виробництва

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Харків – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут", Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор технічних наук, професор

Вартанян Василь Михайлович,

Національний аерокосмічний університет

ім. М.Є. Жуковського

"Харківський авіаційний інститут",

професор кафедри менеджменту.

Офіційні опоненти:

- доктор технічних наук, професор Кононенко Ігор Володимирович, Національний політехнічний університет "Харківський політехнічний інститут", завідувач кафедри стратегічного управління;

- кандидат технічних наук, доцент Безкоровайний Володимир Валентинович, Харківський національний університет радіоелектроніки, професор кафедри системотехніки.

Провідна установа

Харківський національний автомобільно-дорожній університет, кафедра автоматизації та комп'ютерно-інтегрованих технологій, Міністерство освіти і науки України, м. Харків.

Захист відбудеться "25" червня 2004 р. о 12-00 годин на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .062.01 у Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського "ХАІ" за адресою: 61070, м. Харків, вул. Чкалова, , радіотехнічний корпус, ауд. .

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського "ХАІ" за адресою: 61070, м. Харків, вул. Чкалова, .

Автореферат розісланий "19" травня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Чумаченко І.В.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Управління проектами на ринку освітніх послуг в умовах інтеграції економіки України в єдиний європейський простір є актуальним і важливим завданням, що виникло останнім часом в освіті. Вища школа формує інтелектуальний потенціал держави, забезпечує високо- кваліфікованими фахівцями галузі народного господарства, науки і культури.

Вища освіта України знаходиться на етапі глибокого системного реформування з метою збереження її потенціалу й обсягу підготовки фахівців, посилення державної підтримки пріоритетних напрямків освіти і науки, приведення у відповідність з новітніми світовими досягненнями. Напрямки реформування повинні адекватно враховувати процеси реформування ринкових відносин. В даний час на базі національних вищих навчальних закладів (ВНЗ) створюються науково-методичні центри і комісії з розробки методології науково-технічних досліджень, змісту освіти й освітніх технологій, моделей, програм реформи і розвитку сфери вищої освіти.

Серед найбільш важливих проблем: вивчення потреб держави у фахівцях відповідної кваліфікації й аналіз потенціалу ВНЗ, розробка науково обґрунтованих методик визначення потреб у фахівцях з урахуванням реальної ринкової ситуації. Величезний вплив на складність проблеми справляють: поява контрактної форми освіти, швидке зростання нових технологій в галузі навчання, управління й організації навчального процесу та попит на спеціальності, що постійно змінюється.

Попередження кризового стану кафедр ВНЗ, підвладного коливанням ринку, проведення робіт з гармонізації з вимогами міжнародних систем акредитації, а також міжнародними вимогами до професійних умінь випускників, можливо при забезпеченні адаптації до вимог існуючих спеціальностей, що змінюються, або моделюванні нових.

Таким чином, важливою науково-прикладною задачею є розробка моделей та методів управління інноваційними проектами на ринку освітніх послуг в умовах реформи системи освіти і приведення її до європейських стандартів при антикризовому керуванні випускаючою кафедрою (ВК) ВНЗ при інтеграції економіки України до європейського простору.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася в рамках науково-дослідних робіт, що проводилися на кафедрі менеджменту Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" відповідно до планів Міністерства освіти і науки України, постанов директивних органів, з держбюджетних і госпдоговорних тем: “Розробка й удосконалення методологічних принципів формування стратегії розвитку господарських і виробничих систем в умовах ринкових відносин” (№ U002188); “Методологічні основи синтезу системних технологій управління проектами і програмами по створенню складних аерокосмічних комплексів” (№ 0100U003443, Г302-31/00); “Модель-Ф” (№ 117533); “Розробка інформаційно-аналітичних методик аналізу бізнес-процесів” (№ 60/2001); “Розробка нових методів й інформаційних технологій моніторингу проектів” (№ 602/201); “Інформаційна технологія розробки моделей і методів діагностичної алгоритмізації функціональних задач управління і переробки інформації в бортових приладових комплексах” (№ 0102U005986); “Дослідження складних систем менеджменту” (№ 1205/2003); “Розробка алгебраїчних методів синтезу складних інформаційних систем менеджменту” (№ 602-16/02); “Інформаційна технологія аналізу організаційних процесів” (№ U005985). Автор є виконавцем перелічених робіт.

Мета і задачі дослідження. Метою даної роботи є підвищення рівня освітніх проектів, спрямованих на забезпечення висококваліфікованими фахівцями галузей народного господарства, що трансформуються, шляхом розробки моделей і методів, що спираються на сучасні засоби управління освітніми проектами.

Для досягнення поставленої мети були сформульовані і вирішені наступні задачі дослідження:

- аналіз існуючих методів управління проектами, визначення можливості їх використання для управління освітніми проектами;

- розробка формалізованої процедури визначення потреб у фахівцях відповідної кваліфікації з урахуванням реальної ринкової ситуації і прогнозування катастроф освітнього проекту;

- розробка методу формалізації і комплексного аналізу предметної області освітнього проекту;

- розробка моделі інформаційного полю (ІП) освітнього проекту і формалізованих процедур підтримки прийняття рішень по управлінню процесом навчання й інших бізнес-процесів освітнього проекту;

- удосконалення існуючого підходу до управління проектами на ринку освітніх послуг в умовах переходу до єдиного європейського освітнього простору шляхом залучення й адаптації сучасних методів і засобів;

- розробка на цій основі алгоритмічного і програмного забезпечення інформаційно-аналітичної системи (ІАС) управління освітніми проектами;

- проведення експериментальної перевірки розробленого методичного і програмного забезпечення і впровадження результатів дослідження в практику управління інноваційними освітніми проектами.

Об'єкт дослідження - процес управління проектами на ринку освітніх послуг в умовах реформи системи освіти і приведення її до європейських стандартів.

Предмет дослідження складають моделі і методи управління інноваційними проектами на ринку освітніх послуг (ІПРОУ).

Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети були застосовані сучасні технології і методи управління проектами: системне представлення, засноване на просторі станів; антикризове керування об'єктами підприємницької активності при прийнятті рішень та їх експертної оцінки; теорія топосів; кількісні методи прогнозування, засновані на рішенні диференціальних рівнянь.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна полягає в розробці моделей і методів управління ІПРОУ у період інтеграції економіки України в єдиний європейський простір з урахуванням антикризового управління ВК ВНЗ на основі інноваційних трансформацій спеціальностей.

Так у дисертаційній роботі:

- вперше одержано:

лінгвістична модель освітнього процесу для дослідження перспективних напрямків трансформації спеціальності або бізнес-тренінгу на основі накопичення інформаційного поля – інтегрованої моделі словника з навчальної спеціальності ВНЗ (бізнес-тренінгу) і бібліотеки спеціальності з використанням методу Гамільтона-Ватсона для моделювання освітнього проекту;

- удосконалено:

- методи управління проектами на ринку освітніх послуг на основі інтегрованої моделі типових структурних рішень за фахом, шляхом створення ІАС управління навчальними проектами ВК ВНЗ, для аналізу поточного стану і відбивання катастроф спеціальності ВНЗ;

- метод побудови функції приналежності і комплексний аналіз застосовності функцій приналежності різних типів при побудові складеной лінгвістичної змінної для моделей освітніх проектів;

- дістало подальший розвиток:

- метод Вольтерра-Лоткі в застосуванні до системи аналізу потреб ринку праці України і регіонів у випускниках ВНЗ заданої кваліфікації й удосконалена процедура експертного оцінювання при мажоритарному голосуванні;

- метод розпізнавання образів для гармонізації українських і європейських вимог до кваліфікацій і освітніх спеціальностей.

Усі перераховані результати з урахуванням досягнутого рівня новизни є теоретичною основою розв'язуваної науково-практичної задачі.

Достовірність результатів дослідження підтверджується збіжністю теоретичних результатів з результатами практичного використання запропонованих у роботі моделей і методів в управлінні освітніми проектами.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблений у дисертації комплекс методів і моделей являє собою науково-методичну основу для створення інструментальних засобів управління ІПРОУ у період інтеграції економіки України в єдиний економічний простір.

Практична цінність результатів дисертації полягає в наступному:

1. Запропоновано моделі інноваційних проектів на ринку освітніх послуг у період інтеграції економіки України в єдиний європейський простір, а також модель системи управління проектом як об'єктом зі змінною структурою.

2. Розроблено методичне, алгоритмічне і програмне забезпечення методу прогнозування, заснованого на дискретній системі Вольтерра-Лоткі для визначення потреби у випускниках заданої спеціальності або бізнес-тренінгу.

3. Розроблений у дисертації комплекс моделей і методів описаний алгоритмічно, перевірений при моделюванні за допомогою засобів комп'ютерної математики і реалізований у виді ІАС управління ІПРОУ ВК ВНЗ, яка орієнтована на кінцевого користувача і може використовуватися для аналізу й інформаційної підтримки управління проектами ВК ВНЗ.

Науково-технічний ефект полягає: в автоматизації трудомісткої роботи при створенні складної моделі навчальної спеціальності або бізнес-тренінгу, можливості різноманітного моделювання нової спеціальності, здатності ВК ВНЗ швидко адаптуватися до умов зовнішнього середовища, що змінюються, здійснювати прогнозування катастроф спеціальності.

Економічний ефект пов'язаний з підвищенням ефективності роботи ВК ВНЗ у ринковому середовищі, що швидко змінюється, зниженням витрат часу на розробку нормативної і методичної документації навчальної спеціальності ВНЗ, одержанні доходу від нових спеціальностей, що відповідають вимогам ринку, своєчасному прогнозуванні катастроф навчальної спеціальності ВНЗ.

Соціальний ефект полягає в забезпеченні підготовки фахівців, що відповідають сучасним вимогам ринку праці України, і можливості оперативно задовольняти попит на нові спеціальності шляхом адаптації академічних кваліфікацій до потреб окремих галузей і економіки України в цілому. Результати роботи були використані при розробці пакета науково-методичних документів на спеціальність 7.000003 “Управління проектами” на базі спеціальності 8.050201 “Менеджмент організацій” і використовуються для інформаційної підтримки управління ІПРОУ.

Реалізація. Результати, отримані в дисертаційному дослідженні, впроваджені: в АТ "Авіаконтроль", м. Харків; в АТ "Сервис-консалтінг", м. Харків; навчальному процесі Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут".

Особистий внесок здобувача. Всі основні положення, результати, висновки і рекомендації отримані автором самостійно. У роботах, написаних спільно, особистий внесок складається з розробки методів, моделей й інструментальних засобів.

У публікаціях, що написані в співавторстві здобувачеві особисто належать такі положення: підхід до дослідження предметної області проекту [1]; модель інноваційного проекту [2]; методи управління інформаційними та бізнес-процесами [3]; математичні моделі бізнес-процесів [4]; метод прийняття рішень менеджером проекту при плануванні і управлінні проектом в умовах ризику, формалізована процедура побудови функції корисності [6]; аналіз моделей представлення життєвого циклу проекту, підхід і формалізована процедура управління проектом як динамічною системою [7]; порівняльний аналіз сучасних технологій управління проектами і засобів бізнес-планування, формалізована процедура побудови математичної моделі системи при переході до проектного управління [8]; метод і формалізована процедура розробки навчаючих і тестуючих завдань [9]; метод і формалізована процедура ухвалення рішення по управлінню проектом при вербально і нечітко заданих вихідних даних [12]; єдина інформаційна модель навчання студента на основі стандарту на спеціальність з можливістю швидкої адаптації до змін, підхід до створення віртуального офісу випускаючої кафедри ВНЗ [14]; метод обробки й оцінки оферт, поданих на тендер по наданню освітніх послуг [19]; модель ІАС моделювання навчальних процесів на ВК ВНЗ для підготовки фахівців [20]; модель формування словника за спеціальністю або бізнес-тренінгом [21]; підхід до організації аудита освітніх проектів, модель інформаційного поля спеціальності (бізнесу-тренінгу), модель освітнього проекту [23]; підхід до ідентифікації ситуацій інвестування проектів [24]. Роботи [5, 10, 11, 13, 15, 16, 17, 18, 22 ] виконані автором без співавторів.

Апробація результатів дисертації. Апробація результатів дисертаційних досліджень проводилася на постійно-діючому науковому семінарі “Математичні методи аналізу й інформаційні технології в менеджменті” кафедри менеджменту Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського “ХАІ”; основні результати дисертації доповідалися й обговорювалися на конференціях: Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми гуманізації і гармонізації управління” (м. Харків, 2000 р.); науково-технічній конференції “Системи управління -2000” (м. Харків, 2000 р.); Всеукраїнській науково-технічній конференції “Комп'ютерне моделювання й інформаційні технології в науці, економіці й освіті” (м. Кривої Ріг, 2001 р.); Міжнародній науково-технічній конференції “Моделювання й оптимізація складних систем МОСС-2001” (м. Київ, 2001 р.); Міжнародній науково-технічній конференції “Інтегровані комп'ютерні технології в машинобудуванні ІКТМ-2001” (м. Харків, 2001 р.); Всеукраїнській науковой конференції молодих учених “Маркетинг й ітрапринерство в системі підприємництва” (м. Херсон, 2001 р.); Міжнародній науково-технічній конференції “Проблеми інформатики і моделювання” (м. Харків, 2001 р.); науково-технічній конференції “Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку в Україні” (м. Харків, 2001 р.); Міжнародному науково-технічному симпозіумі “Наука і підприємництво” (м. Вінниця, 2002 р.); Всеукраїнській науково-технічній конференції “Концептуальні основи модернізації системи освіти в Україні” (м. Харків, 2002 р.); Міжнародній науково-технічній конференції “Інтегровані комп'ютерні технології в машинобудуванні ІКТМ-2002”, (м. Харків, 2002 р.); Міжнародній науковой конференції “Політ-2002” (м. Київ, 2002 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні технології в економіці і менеджменті” (м. Алушта, 2003 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Глобалізація і керування проектами в ХХI столітті” (м. Львів, 2003 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Бізнес-утворення як бізнес: якість послуг і соціальна відповідальність” (м. Харків, 2003 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Оптимум 2003” (м. Харків, 2003 р.).

Публікації. Основні результати дисертації опубліковані в 24 роботах: 4 навчальні посібники, 4 статті в науково-технічних журналах, 4 статті в збірниках наукових праць, з них 8 статей опубліковані в наукових виданнях, що включені до переліку ВАК України, а також 12 матеріалів і тез конференцій.

Структура роботи. Робота містить вступ, 4 розділи, висновки, список використаних літературних джерел і додатків. Повний обсяг дисертації складає 230 сторінок, у тому числі: 20 рисунків на 20 окремих сторінках, 15 таблиць на 15 сторінках, список використаних літературних джерел, що включає 160 найменувань на 14 сторінках і 5 додатків на 25 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Вступ дисертаційної роботи містить актуальність теми дисертації і наукових задач; наукову і прикладну спрямованість; інформацію про зв'язок з науковими програмами; мету роботи і задачі дослідження, які необхідно вирішити для її досягнення; об'єкт, предмет і методи дослідження; наукову новизну і практичну цінність. Приведено коротку характеристику результатів досліджень; особистий внесок здобувача; дані щодо реалізації, апробації та публікації результатів, структуру дисертації.

У першому розділі проведений огляд математичних методів управління ІПРОУ в умовах інтеграції економіки України в єдиний європейський простір, що становлять собою логічний підхід до вирішення завдань управління проектами. Аналіз показав, що підвищення ефективності освітніх проектів, спрямованих на забезпечення висококваліфікованими фахівцями галузей народного господарства, що трансформуються, зводиться до розробки моделей і методів, що спираються на сучасні засоби управління освітніми проектами. Одним з перспективних напрямків є застосування цих методів для створення інформаційно-аналітичної технології управління ІПРОУ ВК ВНЗ на основі символьно-числового аналізу.

Класифіковано прийоми управління проектами з метою їхнього використання при управління ІПРОУ у період інтеграції економіки України в єдиний європейський простір на основі символьно-числових перетворень при розробці лінгвістичної моделі освітнього процесу для дослідження перспективних напрямків трансформації спеціальності або бізнес-тренінгу.

Нові спеціальності, як правило, не є простою модифікацією спеціальностей, що раніше існували, а створюються на стику наук у різних областях знань і накопиченого досвіду фахівців. В даний час оперативне моделювання нової спеціальності або бізнес-тренінгу є складним заданням і вирішується частково, з огляду на лише кількісні показники навчального процесу. Розробка і побудова інформаційних моделей даної предметної області як об'єкта автоматизації і процесів, що автоматизуються, проведені не були. Пошук і обробка якісної інформації, що має ключове значення при створенні нової спеціальності, не проводилася взагалі, або проводилася без використання технічних засобів і можливостей технологій. Така робота зі створення спеціальності характеризується величезним обсягом інформації і дуже складною структурою взаємозв'язків, що поєднують творчу працю з рутинністю, великою тривалістю процесу розробки, неприпустимою в ринкових умовах. Особливо необхідно відзначити важливість знань і досвіду фахівця. При розробці спеціальності “вручну” внаслідок великої трудомісткості може бути отриманий лише один варіант нової спеціальності, і в цьому випадку не можна говорити про оптимальність отриманих результатів, тому що одержання інших варіантів не є можливим.

Приведено оцінку застосовності і затребуваності окремих методів управління проектами, антикризового управління об'єктами підприємницької активності, методів управління нематеріальними активами, а так само методів визначення стійкості систем. Розглянуто класифікацію технологій управління проектами, методів системного зображення управління проектом (зміна станів системи), методів управління предметною областю проекту, зокрема, методів прийняття рішень. Проведено аналіз методів зображення знань, методів роботи з нечіткістю і розмитістю, методів розрахунку функцій приналежності та методів обчислення істинності. Проведено класифікацію методів дослідження замкнутих систем з коливальними компонентами на основі методів аналізу, застосовуваних у рамках теорії катастроф. Показано сучасні засоби, що дозволяють створити ІАС управління ІПРОУ, використовуючи запропонований математичний апарат для одержання загальних аналітичних рішень.

Основні результати розділу опубліковані в працях [1, 2, 4, 8, 20].

В другому розділі запропонована математична модель освітнього проекту, розглянуті процедури аналітичного дослідження інноваційних освітніх проектів. Метод формалізації й аналізу предметної області ІПРОУ призначений для позиціонування освітнього проекту на ринку праці і на ринку проектів з надання освітніх послуг з урахуванням вимог єдиного європейського простору. Розв'язувані завдання: дослідження попиту на спеціальність (кваліфікацію); аналіз регламентуючих документів і результатів початкового тестування; розробка й узгодження цільового замовлення на підготовку (навчання), індивідуальної траєкторії навчання; вибір спеціальності або бізнес-тренінгу.

При дослідженні методів управління ІПРОУ сформульована постановка задачі управління інноваційним освітнім проектом як вимога гарантованого підвищення ефективності проектів, спрямованих на забезпечення висококваліфікованими фахівцями галузей народного господарства, що трансформуються, в умовах інтеграції економіки України в єдиний європейський простір.

Модель освітнього проекту. Представимо освітній проект у вигляді динамічної системи:

, (1)

де - множина моментів часу, - множина станів, - множина миттєвих значень вхідних впливів, - множина припустимих вхідних впливів, - множина миттєвих значень вихідних величин, - множина вихідних величин.

Функція станів має властивості: 1) спрямованості у часі ( визначена для всіх і не обов'язково визначена для усіх ); 2) погодженості ( виконується при будь-яких , будь-яких і будь-яких ); 3) напівгруповою властивістю (для будь-яких і будь-яких і ); 4) причинності (якщо і , те ); 5) заданості вихідного відображення , що визначає . Перехідну функцію станів будемо вважати траєкторією, рухом, потоком, рішенням ІПРОУ.

При антикризовому управлінні ВК в рамках існуючої спеціальності, статистика по який за останні роки свідчить про те, що “спеціальність не користується попитом”, необхідно провести поглиблений аналіз відповідності умінь, знань і навичок професіонала, об'єкта діяльності (товару, послуги), мережі класифікацій міжнародного рівня. Розв'язуване завдання - управління проектом як гладкою динамічною системою, цільовою множиною , що міститься в просторі подій, множиною припустимих керувань, множиною початкових подій, функціоналом якості управління , що визначається через функції і , відповідно до рівняння

, (2)

де - точка досягнення, - якість стану, а інтегральний член у рівнянні - якість траєкторії переходу.

Процедура вибору траєкторії навчання (спеціальності, спеціалізацїі або бізнес-тренінгу).

Крок 1. Для вибору спеціалізації менеджеру інноваційного освітнього проекту (МІОП) необхідно виділити характеристики спеціалізації , що затребувані на ринку праці в даний момент.

Крок . Підготувати альтернативні варіанти .

Крок . Сформулювати словесний образ шуканого варіанта на основі знань фахівців у розглянутій предметній області.

Крок 4. Підготовити словесний образ шуканого варіанта у вигляді складеної лінгвістичної змінної <>, де - найменування; Т - множина значень (термів), що становлять собою найменування нечітких змінних, областю визначення кожної з яких є множина Х; G - синтаксична процедура, що описує процес утворення нових значень лінгвістичної змінної.

Крок . Формалізувати нечіткі поняття, провести обробку експертної інформації і побудувати функцію належності.

Крок . Застосувати основні модифікатори алгебри нечітких множин (НМ): 1) не: ; 2) дуже: ;

3) більш: ; 4) менш: .

Крок . Знайти вагові коефіцієнти кожної характеристики шляхом обробки результатів опитування експертів щодо важливості характеристик: .

Крок . Визначити числове значення втрат по кожній характеристиці при виборі кожної альтернативи:

, i=1,...,d, j=1,...,m, (3)

де - ступінь належності НМ , що виражає j-і вимога технічного завдання; - ступінь належності НМ ; - число елементів yk у порівнюваних НМ і ; yi – інтервал між елементами yk у порівнюваних і .

Крок 9. Вирахувати величину ризику (відхилення від шуканого варіанта) по кожній альтернативі: .

Крок 10. За мінімальним значенням ризику вибрати варіанти спеціалізацій найбільш близькі шуканому варіанту.

Символьний результат дослідження дозволяє реально розглядати всю сукупність можливих рішень по управлінню ІПРОУ, розробці цільового замовлення на підготовку, вибір спеціальності, спеціалізації або бізнес-тренінгу за мінімально можливий час і в необхідній точності розрахунків. Найбільший ефект від використання символьно-числових обчислень може бути отриманий при переході від вербального опису до кількісних значень, на основі яких приймається рішення по управлінню ІПРОУ. Практичне вирішення завдань управління процесами ініціації ІПРОУ зводиться до встановлення символьних залежностей у вигляді обмежень і припустимих змін, знайдених щодо первинних параметрів.

Основні результати розділу опубліковані в працях [3, 7, 8, 12, 16, 17].

У третьому розділі запропонована модель ІП спеціальності, що призначена для дослідження перспективних напрямків трансформації спеціальності (бізнес-тренінгу) – інтегрована модель словника з навчальної спеціальності ВНЗ (бізнес-тренінгу), бібліотеки спеціальності і використання методу Гамільтона-Ватсона для моделювання ІПРОУ. Модель передбачає накопичення інформаційної статистики про предметну область ІПРОУ; накопичення змістового наповнення спеціальності або бізнес-тренінгу.

Основні завдання управління спеціальністю містять у собі: синтез структури ІПРОУ з урахуванням лінгвістичного наповнення дисциплін; одержання й обробка інформації при роботі з експертами з предметної області ІПРОУ; прийняття рішення про вибір загального тематичного наповнення; створення документації на нову спеціальність або бізнес-тренінг, формування типових робочих програм. Запропонована структура базового поняття за спеціальністю або бізнес-тренінгом має вигляд:

(4)

,

де - зміст , - обсяг ; - класифікації ; - типології ; - визначення (реальне, номінальне, співвідносне, генетичне, суттєве, функціональне, структурне, змішане); - графічне завдання за ; - питання з багатьма відповідями за ; - прості судження (позитивне, заперечливе, загально-стверджувальне, загально-заперечливе, частково-стверджувальне, частково-заперечливе); - складні судження за ; - умовно-категоричні умовиводи за ; - умовно-розподілені умовиводи за ; - умовний умовивід за ; - дилеми за (конструктивні та деструктивні); - тестове завдання на порядкові відносини (ознакові, часові, казуальні, просторові).

Формалізована процедура розробки завдань для навчаючих і тестуючих програм припускає побудову:

, , , ; : ; : ; : ; : ; : ; : ; : .

Крім цього в розділі розглянуті аналітичні методи визначення потреби у фахівцях відповідної кваліфікації з урахуванням реальної ринкової ситуації. Розроблена процедура, що базується на моделі катастроф ІПРОУ і методі прогнозування ринку нової спеціальності або бізнес-тренінгу на основі рівнянь Вольтерра-Лоткі. Математична модель ринку праці регіону має вигляд:

при , , , , (5)

де - чисельність випускників спеціальності, - потреба у випускниках даного профілю на ринку праці в момент часу . Точкою спокою буде точка . Перший квадрант заповнюється замкнутими траєкторіями, що охоплюють , тобто спостерігаються періодичні коливання чисельності випускників заданої спеціалізації:

1, …, (6)

, (7)

У площині параметрів, з погляду якісного поводження системи, розрізняємо чотири області. Для () нерухома притягувальна точка (1,1). При русі далі спостерігається біфуркація Хопфа – нерухома крапка стає нестійкою і з неї народжується інваріантне коло, що стає притягувальним для всіх точок, за винятком відгалужень, що виходять за межі області, для яких є періодична притягувальна траєкторія, що складається з скінченної кількості точок. Система знаходиться в резонансі, при подальшому русі з'являються атрактори. Таким чином, розглянуті підходи до формалізації й аналізу предметної області ІПРОУ, описаного вербально, а також процедура визначення потреби у фахівцях відповідної кваліфікації на основі рівнянь Вольтерра-Лоткі.

Основні результати розділу опубліковані в працях [5, 9, 11, 13, 18, 19, 23].

У четвертому розділі розроблено метод й інструментальні засоби управління ІПРОУ при переході до єдиного європейського простору. Розв'язувані завдання: розробка процедури оцінки стабільності предметної області освітнього проекту на ринку освітніх послуг в умовах ризику й оцінка напрямків інвестування; розробка структури і вимог до ІАС управління ІПРОУ ВК ВНЗ; розробка системи контролю знань, а також робота з типовими структурними рішеннями; розподіл навчального навантаження; модифікація ІАС за результатами тестування; моделювання послідовності навчання; оперативне управління спеціальністю в умовах невизначеності і ризику.

Управління проектом на ринку освітніх послуг з урахуванням ризиків припускає наступні дії.

Крок 1. Вибрати один з , критерій ; - можливі результати, що становлять собою скалярну величину, вектор або опис на вербальному рівні .

Крок 2. Визначити переваги між і , де приводить до з , , для всіх і ; - до з , , для всіх і .

Крок 3. Якщо для менеджеру байдуже, на який із двох альтернатив зупинити свій вибір: детермінована альтернатива - одержати “напевно”; альтернатива, що пов'язана з ризиком - одержати з імовірністю і (гірший результат) з імовірністю 1 - . Ризикований вибір .

Крок 4. МІОП не схильний до ризику, якщо , де - можливий виграш, а його функція корисності увігнута, схильний до ризику -корисність очікуваного результату , функція корисності опукла.

Розроблені символьно-числові методи реалізовані в ІАС управління ІПРОУ, що дозволяє одержувати аналітичні рішення для процесу управління ІПРОУ в реальному масштабі часу, що дозволяє зв'язати воєдино аналіз ситуації на ринку наявної спеціальності і можливість моделювання нової за обмежений проміжок часу для ухвалення рішення про цільове замовлення на підготовку або вибір індивідуальної траєкторії навчання. Характерними рисами розробленої системи та системи контролю залишкових знань є: оперативність одержання кількісних даних для аналізу якості засвоєння матеріалу і прийняття обґрунтованих рішень, що стосуються поліпшення організаційно-методичної постановки процесу навчання; гнучкість і універсальність запропонованої методики тестування. При розширенні бази знань можлива робота з персоналом, його навчання і перекваліфікація. Поряд з якісними оцінками результатів тестування у виді балів, отриманих за правильні відповіді, і відсотка правильних відповідей, запропоновано додатково використовувати методи ранжирування учасників тестування.

Основні результати розділу опубліковані в працях [ 6, 10, 14, 15, 21, 22, 24].

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено вирішення актуальної науково-прикладної задачі розробки моделей та методів управління інноваційними проектами на ринку освітніх послуг в умовах реформи системи освіти і приведення її до європейських стандартів при антикризовому керуванні ВК ВНЗ під час інтеграції економіки України до європейського простору, шляхом розробки аналітичних моделей символьно-числового аналізу для управління ІПРОУ ВК ВНЗ, що у найбільш загальній формі характеризують основні функціональні особливості бізнес-процесів, зв'язаних з ІПРОУ. При цьому були отримані такі наукові і практичні результати.

1. Виконано аналіз вимог до ІПРОУ; класифіковано прийоми управління проектами з метою їхнього використання при управління ІПРОУ на основі символьно-числових перетворень при розробці лінгвістичної моделі освітнього процесу для дослідження перспективних напрямків трансформації спеціальності або бізнес-тренінгу; методи антикризового управління об'єктами підприємницької активності; управління нематеріальними активами; визначення стійкості систем; методів системного зображення управління ІПРОУ; управління предметною областю ІПРОУ, методів прийняття рішень; аналіз методів зображення знань, роботи з нечіткістю, розрахунку функцій приналежності; методів дослідження замкнутих систем з коливальними компонентами; сучасні засоби, що дозволяють створити ІАС управління ІПРОУ, використовуючи запропонований математичний апарат для одержання загальних аналітичних рішень.

2. У дисертації отримані такі нові наукові результати: вперше запропонована лінгвістична модель освітнього процесу для дослідження перспективних напрямків трансформації спеціальності або бізнес-тренінгу на основі накопичення ІП – інтегрованої моделі словника з навчальної спеціальності ВК ВНЗ (або бізнес-тренінгу) і бібліотеки спеціальності з використанням методу Гамільтона-Ватсона для моделювання ІПРОУ; удосконалено методи управління ІПРОУ на основі інтегрованої моделі типових структурних рішень за фахом, шляхом створення ІАС управління ІПРОУ ВК ВНЗ, для аналізу поточного стану і відбивання катастроф спеціальності ВНЗ; метод побудови функції приналежності і комплексний аналіз застосовності функцій приналежності різних типів при побудові складеної лінгвістичної змінної для моделей ІПРОУ; дістало подальший розвиток: метод Вольтерра-Лоткі в застосуванні до системи аналізу потреб ринку праці України і регіонів у випускниках ВНЗ заданої кваліфікації й удосконалена процедура експертного оцінювання при мажоритарному голосуванні; метод розпізнавання образів для гармонізації українських і європейських вимог до кваліфікацій і освітніх спеціальностей.

3. Розроблено принципи організації і створена інтегрована ІАС СКЗЗ студентів, що відрізняється: оперативністю одержання кількісних даних для аналізу якості засвоєння матеріалу і прийняття обґрунтованих рішень, що стосуються поліпшення організаційно-методичної постановки процесу навчання; гнучкістю й універсальністю запропонованої методики тестування.

4. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що на основі проведених досліджень і запропонованих методів у дисертації розроблений комплекс моделей і методів описаний алгоритмічно, перевірений при моделюванні за допомогою засобів комп'ютерної математики і реалізований у виді ІАС управління ІПРОУ ВК ВНЗ, яка орієнтована на кінцевого користувача, що дозволяє зменшити трудомісткість роботи при створенні складної моделі ІПРОУ, надати можливості різноманітного моделювання нової спеціальності, а також здатності ВК ВНЗ швидко адаптуватися до умов зовнішнього середовища, здійснювати прогнозування катастроф спеціальності, в забезпеченні підготовки фахівців, що відповідають сучасним вимогам ринку праці.

5. Достовірність результатів дослідження підтверджується збіжністю теоретичних результатів з результатами практичного використання запропонованих у роботі моделей і методів в управлінні ІПРОУ.

6. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розвиток науково-методичного забезпечення процесу фінансових розрахунків за ІПРОУ, що виконуються за вимогами європейського середовища та єдиного європейського освітнього простору, та інтеграцією в єдиній ІАС. Для підвищення точності оцінки показників моделювання ІПРОУ перспективним є поширення запропонованого підходу на клас моделей гілчастих процесів з перетворенням.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Чумаченко І.В., Вартанян В.М., Дронова І.В. Управління проектами: Навч. посіб. - Харків: Нац. аерокосм. ун-т “ХАІ”, 2003. - 38 с.

2. Чумаченко І.В., Дронова І.В., Латкін М.О. Управління інноваціями: Навч. посіб. - Харків: Нац. аерокосм. ун-т “ХАІ”, 2003. - 60 с.

3. Попов В.О., Дронова І.В. Математичні моделі інформаційних процесів і управління: Навч. посіб. – Харків: Нац. аерокосм. ун-т “ХАІ”, 2001. – 61 с.

4. Попов В.О., Нечипорук М.В., Дронова І.В. Основи теорії алгоритмів і математичних моделей: Навч. посіб. – Харків: Нац. аерокосм. ун-т “ХАІ”, 2001. – 65 с.

5. Дронова І.В. Моделювання прогнозів при управлінні навчальними проектами // Авіаційно-коcмічна техніка і технологія.- 2003.- № 8 (8).- С. 43-46.

6. Дронова І.В., Латкін М.О. Системи підтримки прийняття рішень керівником проекту в умовах ризику // Радіоелектронні і комп’ютерні системи. - 2003.- № 2.- С. 70-74.

7. Дронова І.В., Латкин М.О., Никонов Д.С. Аналіз підходів до управління створенням радіотехнічних систем // Авіаційно-космічна техніка і технологія. – 2002.- № 35. – С. 148-151.

8. Дронова І.В., Латкін М.О., Замирец О.Н. Формалізація і моделювання виробничих систем // Технологія приладобудування. – 2001.- № 1-2. – С. 17-23.

9. Вартанян В.М., Дронова І.В. Комп'ютерна реалізація методики розробки завдань для навчальних і тестуючих програм // Системи обробки інформації. Зб. наук. пр. – Харків: ПАНМ, ХВУ.–2001.- Вип.6 (16). – С. 181-186.

10. Дронова І.В. Застосування нечітких множин при побудові моделі системи аналізу реалізуємості проектів // Системи обробки інформації. Зб. наук. пр. – Харків: ПАНМ, ХВУ. – 2001.- Вип.1(11). – С. 64-69.

11. Дронова І.В. Моделювання структури й області значень функції приналежності нечіткої множини // Системи обробки інформації. Зб. наук. пр. – Харків: ПАНМ, ХВУ. – 2001.- Вип.5(15). – С. 149-154.

12. Дронова І.В., Попов В.О., Луханін М.І. Компьютерно-орієнтована технологія порівняльного аналізу об'єктів і проблем на основі нечітких множин // Відкриті інформаційні та комп’ютерні інтегровані технології. Зб. наук. пр. - Харків: ХАІ. – 2000.- Вип. 7. – С. 88-93.

13. Дронова І.В. Синтез алгебраїчних моделей складних інформаційних систем // Матеріали Міжнар. симпозіуму “Наука та підприємництво”. – Вінниця-Ужгород: КАРПАТИ. – 2002. – С.78-80.

14. Вартанян В.М. Дронова І.В. Єдина інформаційна модель навчання студента на основі стандарту на спеціальність // Матеріали Всеукраїнської наукової конф. “Концептуальні засади модернізації системи освіти в Україні”. – Харків: МОН України; Нар. укр. акад. – 2002. – С. 173-174.

15. Дронова І.В. Реалізація лексикографічного методу при роботі в змішаних шкалах в інформаційно-аналітичній системі підтримки прийняття управлінських рішень // Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології в науці, економіці та освіті. Зб. наук. пр. – Кривий Ріг: КДПУ. – 2001.- Вип. 1. - Т. 2. – С. 78-82.

16. Дронова І.В. Побудова ієрархічної структури цілей проекту на основі нечіткої топологічної моделі // Вчені записки ХІУ, серія “Наука і практика управління”. - Харків: ХІУ. – 2001.- Вип. 3 (7). – С. 41-43.

17. Дронова І.В. Використання апарата нечіткої логіки в системах підтримки прийняття управлінських рішень // Матеріали Міжнар. наукової конф. “Сучасні проблеми гуманізації та гармонізації управління”. – Харків: ХНУ. – 2000. – С. 229.

18. Дронова І.В. Методика використання правил логічного висновку з розмитими кванторами в попередній оцінці проектів // Праці Міжнар. науково-технічної конф. “Моделювання та оптимізація складних систем” (МОСС-2001). – Том 3. – Київ: КНУ, ІК НАН України. – С. 86-87.

19. Дронова І.В., Литвиненко Є.В. Метод добору оферт, поданих на тендер // Праці Міжнар. науково-технічної конф. “Інформаційні комп’ютерні технології в машинобудуванні” (ІКТМ - 2002). – Харків: ХАІ. – 2002. – С. 175.

20. Вартанян В.М., Дронова І.В. Інформаційно-аналітична система моделювання навчальних процесів на кафедрі // Праці Міжнар. науково-технічної конф. “Інформаційні комп’ютерні технології в машинобудуванні (ІКТМ - 2001)”. – Харків: ХАІ. – 2001. – С. 115.

21. Вартанян В.М., Дронова І.В. Комп'ютерна реалізація методики розробки завдань для навчальних і тестуючих програм // Матеріали Міжнар. науково-технічної конф. “Проблеми інформатики та моделювання”. – Харків: НТУ “ХПИ”, НАН України. – 2001. – С. 6.

22. Дронова І.В. Інформаційна технологія моделювання поводження систем в умовах невизначеності // Матеріали Міжнар. науковой конф. “Політ - 2002”. – Київ: НАУ. – 2002. – С. 57.

23. Вартанян В.М., Дронова І.В. Організація аудиту освітніх програм і проектів за допомогою інформаційних технологій // Матеріали Міжнар. науково-практичної конф. “Сучасні технології в менеджменті” . – Харків: ХАІ. – 2003. – С. 13.

24. Дронова І.В., Коляда Я.М. Ідентифікація ситуації інвестування при керуванні проектами // Матеріали Міжнар. науково-практичної конф. “Оптимум 2003” . – Харків: НТУ ХПІ. – 2003. – С. 65-66.

АНОТАЦІЇ

Дронова І.В. Моделі і методи управління проектами на ринку освітніх послуг (в умовах інтеграції економіки України в єдиний європейський простір). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за фахом 05.13.22 – управління проектами і розвиток виробництва. – Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут", Харків, 2004.

Дисертація присвячена розробці моделей і методів управління інноваційними проектами на ринку освітніх послуг в умовах реформи системи освіти і приведення її до європейських стандартів. Розглянуто рішення ряду задач по управлінню інноваційними проектами на ринку освітніх послуг в умовах реформи системи освіти шляхом розробки аналітичних моделей символьно-числового аналізу для управління освітніми проектами випускаючої кафедри ВНЗ. Розроблений комплекс методів і моделей становить собою науково-методичну основу для створення інструментальних засобів управління інноваційними проектами на ринку освітніх послуг у період інтеграції економіки України в єдиний європейський економічний простір.

Ключові слова: управління інноваційними проектами, трансформація освітніх проектів, математичні моделі і методи, символьно-аналітичні обчислення.

Дронова И.В. Модели и методы управления проектами на рынке образовательных услуг (в условиях интеграции экономики Украины в единое европейское пространство). – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22 – управление проектами и развитие производства. – Национальный аэрокосмический университет им. Н.Е. Жуковского "Харьковский авиационный институт", Харьков, 2004.

Диссертация посвящена разработке моделей и методов управления инновационными проектами на рынке образовательных услуг в условиях реформы системы образования и приведения ее к европейским стандартам.

Рассмотрено решение ряда задач по управлению инновационными проектами на рынке образовательных услуг, в условиях реформы системы образования и приведения ее к европейским стандартам в период интеграции экономики Украины в единое европейское пространство, путем разработки аналитических моделей символьно-численного анализа для управления образовательными проектами выпускающей кафедры ВНЗ, которые в наиболее общей форме характеризуют основные функциональные особенности бизнес-процессов, связанных с инновационными образовательными проектами:

Классифицированы методы управления проектами и методы антикризисного управления с целью их применения для управления инновационными проектами на рынке образовательных услуг в условиях реформы образования и приведения ее к европейским стандартам.

Приведена оценка применимости и востребованности отдельных методов управления проектами, антикризисного управления объектами предпринимательской активности, методов управления нематериальными активами, а так же методов определения устойчивости систем. Рассмотрена классификация технологий управления проектами, методов системного представления управления проектом (смена состояний системы), методов управления предметной областью проекта, в частности, методов принятия решений. Проведен анализ методов представления знаний, методов работы с нечеткостью и размытостью, методов представления функций принадлежности и методов представления истинности. Проведена классификация методов исследования замкнутых систем с колебательными компонентами на основе


Сторінки: 1 2