У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





жжжж

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. І.І. МЕЧНИКОВА

ФЕСЕНКО Артур Михайлович

УДК 94:329.051(47+57) “192”(043.3)

СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНА СИТУАЦІЯ В СРСР У 20-ТІ РОКИ

ТА АЛЬТЕРНАТИВА ЛІВОЇ ОПОЗИЦІЇ

Спеціальність 07.00.02 – Всесвітня історія

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата історичних наук

ОДЕСА – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі нової та новітньої історії історичного факультету Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова.

Науковий керівник:

кандидат історичних наук, доцент

Самойлов Федір Олександрович,

зав. кафедрою нової та новітньої історії

Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова

Офіційні опоненти:

Солдатенко Валерій Федорович,

доктор історичних наук, професор,

зав. відділом етноісторичних досліджень Інституту політичних

і етнонаціональних досліджень НАН України

Соколов В’ячеслав Миколайович,

доктор історичних наук, професор,

професор кафедри політології Одеського державного економічного

університету

Провідна установа:

Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна

Захист відбудеться “24” лютого 2004 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.051.08 у Одеському національному університеті ім. І. І. Мечникова за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Щєпкіна, 12, ауд.9.

З дисертацією можна ознайомитися у Науковій бібліотеці Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 24.

Автореферат розісланий “22” січня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат історичних наук, доцент ЛОЗОВСЬКИЙ А.К.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Тема “Суспільно-політична ситуація в СРСР у 20-і роки та альтернатива лівої опозиції” відноситься до категорії найменш вивчених в історичній науці. Протягом десятиліть сторінки соціально-політичної історії, де перехрещення різноманітних чинників породжувало “історичні розвилки”, піддавалися фальсифікації. Лише з II половини 80-х років відродився інтерес до зламної епохи, дискусій, за якими спостерігаються альтернативні варіанти розвитку. Разом з тим наукові напрацювання все більш відштовхувалися на другий план публіцистикою, яка оперувала концепціями, не завжди науково обґрунтованими. Небезпечних масштабів набувало і використання сторінок, пов’язаних з боротьбою історичних тенденцій і суспільно-політичних альтернатив в руслі обслуговування нової політичної кон’юнктури, яка вимагала створення “мегаконцепції”, що передбачала б однозначне тлумачення та “прості” оцінки. Було покладено початок “тоталітаристському” поясненню радянської історії, що майже знімало проблему суперечностей, тенденцій і альтернатив. Однак відмова від концептуального плюралізму є основним чинником блокування реальних знань про радянські 20-ті роки. Отже, можна казати про недостатній рівень наукової розробленості теми.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок досліджень пов'язаний з комплексною темою кафедри нової та новітньої історії історичного факультету ОНУ ім. І.І. Мечникова: “Історичні, історіографічні та археографічні дослідження на Півдні України в XIX-XX ст.” (тема № 233; державна реєстрація 01 U 008289). Завершення роботи відбувалося в руслі наукової теми “Питання нової та новітньої історії: глобальні та регіональні аспекти”, підрозділ “Політичні партії та суспільно-політичні рухи XIX-XX століття”, яка нині розробляється колективом кафедри (тема № 241; державна реєстрація 0101 U 008294).

Мета і задачі дослідження. Враховуючи наукову актуальність теми та її практичне значення, що пов'язано з діяльністю політичних організацій сучасної Україні, основною метою дослідження є здійснення комплексного аналізу суспільно-політичної ситуації, зокрема політичної боротьби у СРСР в межах зазначеного періоду на основі виявлених тенденцій та відповідних суспільно-політичних альтернатив; пропонування власного підходу щодо наукової характеристики як періоду 20-х років, так і пов'язаних з його тенденціями закономірностей розвитку СРСР в цілому.

Для досягнення цієї мети автор поставив перед собою наступні задачі: а) визначити базові історичні тенденції розвитку постреволюційної епохи, що розкрилися у 20-і роки, обґрунтувати історичні умови їхньої появи і кристалізації; б) виділити “історичні розвилки”, пов'язані з можливістю розвитку в руслі тієї чи іншої тенденції, показати вплив різноманітних чинників, які детермінували пріоритетність та перспективи їх розгортання; в) розкрити змагальний характер взаємодії історичних тенденцій у зазначений період та пов'язану з цим варіантність шляхів розвитку країни; г) висвітлити процес формування суспільно-політичних альтернатив та виявити їхню кореляцію з основними історичними тенденціями; д) дослідити зіткнення суспільно-політичних альтернатив, які тісно перехрещувалися з боротьбою за владу в межах однопартійного режиму, що певним чином відображало боротьбу історичних тенденцій розвитку СРСР; е) виявити етапи, закономірності і наслідки внутріпартійної боротьби, їхнє співвідношення з соціально-економічними та політичними процесами; ж) проаналізувати вплив соціально-економічних та політичних процесів на динаміку внутріпартійних взаємин і боротьбу суспільно-політичних альтернатив; з) розглянути перетинання боротьби суспільно-політичних альтернатив з технологіями боротьби за владу, наголошуючи на еволюціонуванні інституту політичних дискусій під впливом зазначеного перетинання; і) виявити взаємозв'язки політичних рішень з інтересами основних соціально-політичних суб'єктів та розвитком відповідних історичних тенденцій; к) проаналізувати формування, кристалізацію та розвиток суспільно-політичної альтернативи, запропонованої лівою опозицією, визначити ступінь її адекватності прогресивним історичним тенденціям розвитку СРСР, характер опозиційної аналітики та її важливість для розуміння соціально-політичних процесів у СРСР.

Об'єктом дослідження є суспільно-політична ситуація протягом 20-х років як система відносин, що сформувалася як внаслідок об’єктивних закономірностей розвитку суспільства, так і під впливом практичної діяльності політичного режиму постреволюційної епохи, насамперед, його ключового елементу – керівного ядра правлячої Компартії. Предметом дослідження виступають соціально-політичні та соціально-економічні процеси альтернативного характеру у їхньому перехрещенні, які визначали зміст, закономірності та напрямки розвитку суспільно-політичних відносин у СРСР. Ці процеси розглядаються під кутом зору взаємодії об'єктивної складової – тієї чи іншої історичної тенденції, суб'єктивної складової – суспільно-політичної альтернативи, запропонованою певною політичною силою, що є відображенням та проявом об'єктивної тенденції.

Методи дослідження. Дисертація побудована на проблемно-хронологічному принципі, що передбачає наголос на виявленні співвідношення, взаємодії розглянутих тенденцій, альтернатив та соціально-політичної реальності в кожному вузловому моменті перехідного періоду. Автор використовує як загальні методи історичного пізнання, так і спеціальні методи, необхідні для адекватного вирішення проблеми. До перших відноситься метод історизму, що дозволяє розглядати певні ситуації, явища і процеси у конкретно-історичному контексті даної епохи, виявляти об'єктивні та суб'єктивні чинники впливу, метод діалектичного аналізу на основі принципів єдності та боротьби протилежних начал у межах історичної епохи як системи суспільних відносин, переходу кількісних змін у нові сутнісні характеристики – в цьому руслі автор пропонує розгляд радянської історії як боротьби різноспрямованих альтернатив з вивченням їхнього ресурсного потенціалу та якісного співвідношення на різних етапах розвитку. Серед спеціальних методів позначимо методи порівняльно-історичного аналізу, аналогії, доказу від супротивного, екстраполяції, що застосовуються, зокрема, для порівняння альтернативних програм розвитку фігурантів суспільно-політичного протистояння 20-х років, їхнього співвідношення з виявленими тенденціями розвитку суспільства, демонстрації наслідків реалізації або нереалізованості тієї чи іншої альтернативи.

Хронологічні рамки дослідження охоплюють 20-ті роки, розглянуті нами як перехідний період, наповнений суперечливим змістом. Нижньою межею є 1922 рік, який ми вважаємо за відправну точку у переході історичного протистояння у відкриту стадію. Розглядаються також і особливості формування зазначених тенденцій у 1918-1921 роках. Верхньою межею слугує грудень 1927 року – кінець організованого опору лівої опозиції та історичний перелом, коли одна з наявних тенденцій і пов'язаних з нею суспільно-політичних альтернатив бере гору, акумулюючи нагромадження власного потенціалу. Верхня межа теж рухлива, що зумовлено відстеженням закономірностей розвитку СРСР під кутом зору екстраполяції тенденцій і альтернатив 20-х років.

Наукова новизна одержаних результатів полягає: а) у виявленні альтернативності радянської історії під кутом зору боротьби двох різноспрямованих історичних тенденцій, що відобразилися у відповідних програмах та практичній політиці лівої опозиції з одного боку, післяленінської партійно-радянської верхівки – з іншого; б) у спростуванні негативних стереотипів стосовно характеру діяльності лівої опозиції, які панували у вітчизняної історіографії протягом десятиліть; в) у доказі високого ступеня адекватності пропозицій лівих найбільш прогресивній з існуючих історичних тенденцій розвитку СРСР, у виявленні реальності програми лівої опозиції як найбільш послідовної лінії, що протистояла сталінському тоталітаризму; г) в екстраполяції тенденцій і альтернатив 20-х років на подальший розвиток СРСР із позначенням уроків конкретно-історичного протистояння зазначеного періоду з точки зору закономірностей радянської історії та у виявлення на цій основі ступеня прогностичності опозиційної аналітики, вагомої значимості науково-теоретичних розробок її лідерів для вивчення характеру розвитку СРСР. Отже, в ході дослідження був зібраний і узагальнений матеріал, що дозволив уточнити, багато в чому переглянути традиційні висновки щодо потенціалу кожної з розглянутих тенденцій та ймовірних наслідків втілення у життя тих чи інших суспільно-політичних пропозицій за умов наявності альтернативних підходів.

Практичне значення дисертація має під кутом точки зору: а) коригування існуючих наукових підходів щодо розгляду проблематики вітчизняної історії 1920-х років; б) накопичення матеріалу, що дозволяє по-новому розглянути деякі аспекти і проблеми історії СРСР; в) впровадження у науковий обіг маловивчених чи замовчуваних раніше історичних джерел. Дисертація та окремі положення можуть бути використані для таких цілей, як: а) подальші наукові дослідження закономірностей розвитку у постреволюційну епоху в СРСР та в УРСР; б) підготовка навчальних посібників, лекційних та спеціальних курсів з відповідної проблематики; в) можливий практичний посібник для політиків, що аналізують та актуалізують історико-політичні уроки минулого.

Апробації основних положень дисертації здійснювалися на 3 науково-практичних конференціях: 1) V Всеукраїнська НПК “Наукові дослідження в контексті історичних проблем” (Одеса – Миколаїв, 17 травня 2003 р.); 2) V Міжнародна НПК молодих вчених “Глобалізація як джерело конкуренції, конфліктів та можливостей” (Миколаїв – Очаків, 30-31 травня 2003 р.); 3) Міжнародна НПК “Україна наукова-2003” (Дніпропетровськ – Черкаси, 16-20 червня 2003 р.).

Публікації з досліджуваної теми здійснювалися у “Записках історичного факультету ОНУ ім. І.І. Мечникова” (5 статей), збірнику наукових праць серії “Політичні науки” Миколаївського державного гуманітарного університету ім. П. Могили (2 статті). Загалом – 7 статей без співавторства.

Структура дисертації містить вступ, чотири розділи, висновки, посилання, список використаних джерел (297 найменувань). Обсяг дисертації становить 181 сторінку; посилання – 60 сторінку, список використаних джерел – 17 сторінок. Загалом – 258 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми, враховуючи недостатній рівень її розробленості в сучасній історичній, зокрема вітчизняній, науці, наявність стереотипів, які сформувалися під впливом політичної кон’юнктури. З урахуванням цього визначається мета і задачі наукового дослідження, пропонуються певні підходи та методика досліджень, обґрунтовуються хронологічні рамки, підкреслюється наукова новизна дослідження та одержаних результатів.

У першому розділі “Історіографічне та джерелознавче дослідження наукової проблеми” здійснюється огляд історіографії з теми дисертації від 30-х років до сьогодення, включаючи радянську історіографію “доперебудовного” періоду, етапи й напрямки динамічного розвитку історичної науки з II половини 80-х років, стан сучасної російської і української історіографії, основні концепції і підходи зарубіжної історіографії; окреслюється джерельна база дослідження з виокремленням видів джерел, їхнім співставленням і аналізом під кутом зору доцільності використання.

Вказана тематика довгий час була “закритою” у радянській історіографії. Спотворювалися, замовчувалися сторінки історії, що мали відношення до вибору шляхів розвитку країни. Як зразок можна розглядати “Короткий курс” історії ВКП(б) – значення його велике не лише з погляду виразності догматизму, який довго живив своїми настановами історіографію, але й тому, що в ньому відбився світогляд соціально-політичних сил, які одержали перемогу у боротьбі 20-х років.[1]

Періоду десталінізації 50-60-х років було притаманно прагнення піддати аналізу проблеми і суперечності партійно-державного будівництва, торкаючись при цьому впливу таких суб'єктивних чинників, як особисті якості низки керівників, що представляли у контексті певних обставин погрозу для “колективного керівництва”.1.

История ВКП(б). Краткий курс / Под ред. Комиссии ЦК ВКП(б). – М.: Госполитиздат, 1954. – С. 240-307.

Відхід від тотального лакування став реальним поштовхом до виявлення фактологічного матеріалу, що, при застосуванні незаангажованого аналізу, впритул підводив до проблеми боротьби альтернатив в історії СРСР. Так, наведені у “Біографії” В.І. Леніна (2-ге видання 1963 р.) дані про проект “автономізації”, витяги з ленінського “Листа до з'їзду”, що містили критику генсека, укладачі спрямовували проти Й.В. Сталіна як лідера, але, по суті, не змогли обійти зв'язку особистих якостей з явищами “адміністрування”, “зловживань владою”, які є характерними саме як атрибути політичної системи, що формувалася.[1]

З 60-х років критерій лояльності знову стає методологічним принципом історіографії. Характерне відношення історіографії цього періоду до тематики 20-х років можна побачити на прикладі порівняльного аналізу “Біографій” Леніна: у виданні 1981 року було відретушоване викладення вищезгаданих епізодів. “Проблема Сталіна” зведена до “недоліків”, проте проблеми “троцькізму”, сталінської боротьби з ним роздуті.[2] Виходять і спеціалізовані “крахові” роботи, у яких велич “генеральної лінії” відтінювалася банкрутством “капітулянтів” – наприклад, колективна монографія “Історичний досвід боротьби КПРС проти троцькізму”, праці В.М. Іванова, Ф.М. Ваганова та інших. У1.

Ленин В.И. Биография. – 2-е изд. – М.: Госполитиздат, 1963. – С.609-610, 635-636, 638-639, 640-646.

2.

Ленин В.И. Биография. – 6-е изд. – М.: Политиздат, 1981. – С.636-637, 659-662, 664-668, 691.

3.

Исторический опыт борьбы КПСС против троцкизма / В.Л.Игнатьев, В.А,Гринько, Н.А.Митькин и др. – М.: Мысль, 1975. – 622 с.; Иванов В.М. Борьба партии против антиленинских течений и групп в период строительства социализма. – Л.: Изд-во ЛГУ, 1973. – 132 с.; Ваганов Ф.М. Правый уклон в ВКП(б) и его разгром. – М.: Политиздат, 1977. – 328 с.; История КПСС / Под ред. П.Н.Поспелова: В 6 т. – М.: Политиздат, 1970. – Т.4. – Кн.1. – 633 с.

4.

Морозов Л.Ф. Ленинский кооперативный план преобразования сельского хозяйства и Н.И.Бухарин // Бухарин: человек, политик, ученый. – М.: Политиздат, 1990. – С.65-73; Данилов В.П. “Бухаринская альтернатива” // Там само. – С.82-103; Сироткин В. От гражданской войны к гражданскому миру // Иного не дано. – М.: Прогресс, 1988. – С.370-391; Липицкий В. Строй цивилизованных кооператоров // Ленинская концепция социализма. – М.: Политиздат, 1990; Венжер В.Г. Как было, как могло быть, как стало, как должно стать. – М.: Наука, 1990. – 110 с.; Лацис М.О. Перелом // Суровая драма народа. – М.: Политиздат, 1989. – С. 67-174.

5.

Бордюгов Г.А., Козлов В.А. История и конъюнктура. – М.: Политиздат, 1992. – 522 с.; Горинов М.М. Альтернативы и кризисы в период нэпа // Вопросы истории КПСС. – 1990. – № 1. – С.3-18; Його ж. Советская страна в конце 20-х – начале 30-х годов // Вопросы истории. – 1990. – № 11. – С.31-48. дисертації використано і шеститомну “Історію КПРС” за редакцією П.Н. Поспєлова, у якій цю тематику розглянуто крізь призму “боротьби проти опортуністичних елементів”.[3]

Під час “перебудови” вивчення періоду 20-30-х років стає однією з центральних тем у вітчизняній науці. Виявлялося, що характерні для епохи “культу особи” процеси сягають корінням періоду становлення радянського ладу, а наступні події не зводяться до “зловживань” владою. Виявлення суперечностей постреволюційної доби виводило на проблему альтернатив розвитку СРСР. Мотивом досліджень 1987-1988 років стає ідея альтернативи сталінізму у рамках ідеології непу і розробок М.І. Бухаріна (праці Л.Ф. Морозова, В. Липицького, В.Г. Венжера, В. Сироткіна та інших). Неп протиставлявся сталінізму з точки зору демократичного соціально-економічного потенціалу. Так, О.Р. Лацис відстоює “бухарінську альтернативу” крізь призму протистояння зі сталіністами, що нібито перейшли на “троцькістські” позиції, а В.П. Данилов вважає її цінною на тій підставі, що вона захищала паростки соціалізму від зазіхань адміністрування.[4] Але вже до кінця 1988 року низка істориків прагне вийти за рамки цієї парадигми. Це пов'язано з виявленням фактів, що демонстрували суперечливість позиції Бухаріна і незавершеність непу. Г.А. Бордюгов і В.О. Козлов вважають, що нерозв'язні проблеми породили закономірності, які призвели до зламу непівських механізмів при переході до модернізації, до вирощування елементів сталінізму. М.М. Горінов, зупиняючись на дискусіях у партії, відзначає, що жодна з запропонованих методик не виходила на оптимальний варіант, і ставить під сумнів модернізаційний потенціал непу.[5]

Тематично важливим ставав також розгляд передумов сталінізму, що формувалися вже у 20-і роки. М.О. Васецький, О.І. Козлов, О.І. Зевелєв, О.В. Волобуєв, С.В. Кулешов резонно вбачали їх, насамперед, у боротьбі за владу, коли власні інтереси ставилися вище, ніж інтереси суспільства, а дискусії з соціально-економічних питань ставали інструментом політичної боротьби.[1]1.

Васецкий Н.А. Ликвидация: Сталин, Троцкий, Зиновьев. – М.: Московский рабочий, 1989. – 202 с.; Козлов А.И. Сталин. Борьба за власть. – Ростов-на-Дону, 1991. – 416 с.; Зевелев А.И. Из истории утверждения единовластия Сталина. – М.: Знание, 1989. – 61 с.; Волобуев О.В., Кулешов С.В. Борьба за политическое лидерство в 20-е годы // Вестник высшей школы. – 1990. – № 3. – С.50-59; № 4. – С.45-54.2. Медведев Р.А. О Сталине и сталинизме. – М.: Прогресс, 1990. – 448 с.; Гордон Л.А., Клопов Э.В. Что это было? Размышления о предпосылках и итогах того, что случилось снами в 30-40-е годы. – М.: Политиздат, 1989. – 319 с.; Файнбург З.И. Не сотвори себе кумира… Социализм и “культ личности” (очерки теории). – М.: Политиздат, 1991. – 319 с.

3.

Симонов М.С. Реформа политического строя: замыслы и реальность // Вопросы истории КПСС. – 1991. – № 1. – С.42-55.

4.

Васецкий Н.А. Вказ. праця; Лацис М.О. Вказ. праця; Сироткин В. Вказ. праця; Разумович Н. Как родилась сталинская кадровая политика // Дружба народов. – 1989. – № 4. – С.196-209; Водолазов Г. Выбор истории и история альтернатив: Н. Бухарин против Л. Троцкого // Проблемы мира и социализма. – 1988. – № 10. – С.61-66.

5.

Данилов В.П. Мы начинаем познавать Троцкого // ЭКО. – 1990. – № 1. – С.47-62.

6.

Роговин В.З. Л.Д. Троцкий о нэпе // Экономические науки. – 1990. – № 1. – С.94-102; Його ж. Троцкий против Сталина // Экономические науки. – 1990. – № 9. – С.129-140.

7.

Васецкий Н.А. Возвращающийся пророк // В кн.: И. Дойчер. Троцкий в изгнании. – М.: Политиздат, 1991. – С.545-573; Бордюгов В.А., Козлов В.А. Вказ. праця. – С.322-344; Емельянов Ю.В. Последние политические программы и прогнозы Троцкого // Социологические исследования. – 1990. – № 5. – С.53-71.

В узагальнюючих працях того часу сталінізм розглядається як система, що сформувалася на основі розгортання суперечностей перехідного періоду. Так, книга Р.О. Медведєва “Про Сталіна та сталінізм” сполучає політичний портрет диктатора й аналіз системи. Ключовий висновок – сталінізм являв собою перекручення теорії та практики соціалізму, що спричинило переродження правлячої верхівки; основна причина – несприятливі умови, дрібнобуржуазна стихія і нездорова культурна спадщина. Аналогічних висновків доходять З.І. Файнбург, Л.А. Гордон і Е.В. Клопов.[2]

На межі 80-90-х років вже спостерігається відхід від “виправдання” більшовизму об’єктивними обставинами. Ряд праць присвячено боротьбі між авторитаризмом та демократією у політичній надбудові Радянської держави, більшовизмі в цілому. Так, у статті М.С. Симонова “Реформа політичного ладу: задуми і реальність” наголошується на “докорінному протиріччі між політичною формою й економічним змістом непу” – неп, орієнтуючись на різноманіття, вимагав демократичної надбудови, що, в свою чергу, потребувало відмови від партійної монополії.[3]

Відхід від спрощеного протиставлення непу та сталінізму поклав початок пильному вивченню спадщини інших фігурантів боротьби 20-х років, зокрема Л.Д. Троцького. Але живучими виявилися такі продукти міфології, як “лівацтво”, “авантюризм”, адже частина їх вписалася в побудови істориків, що вбачали у сталінізмі “троцькістську” генетику (М.О. Васецький, М.О. Разумович, В. Сироткін, Г. Водолазов).[4] Разом з тим В.П. Данилов опублікував статтю “Ми починаємо пізнавати Троцького”, в якій на основі уперше залучених до наукового обігу джерел доводиться, що підходи Троцького до непу, проблем демократизації партії не співвідносяться зі сталінізмом.[5] В.З. Роговин доходить висновку щодо послідовності лівоопозиційної альтернативи з точки зору соціалістичного будівництва. Користуючись методом “доказу від супротивного”, він піддає критиці сталінську політику, використовуючи аналітику “Бюлетеня опозиції”.[6] До теоретичних розробокТроцького звертаються також М.О. Васецький, Є.Г. Плімак, Ю.В. Ємельянов [7], які значну увагу приділяють концепції термідоріанського переродження СРСР. Причому якщо В.О. Козлов та Є.Г. Плімак вважають адекватним розгляд Троцьким сталінського бюрократичного режиму, то М.О. Васецький та Ю.В. Ємельянов, характеризують загальну логіку Троцького як необґрунтовану.

Після розпаду СРСР зусилля істориків спрямовуються на висвітлення протиріччя між демократичним потенціалом непу і більшовицьким авторитаризмом. Російські історики Є.Г. Гімпельсон, М.С. Симонов, Н.Л. Рогалина, І.В. Бистрова, В.П. Дмитренко, В.С. Лельчук вказували, що посилення останнього разом із комуністичною ідеологічною озброєністю призводили до культивації тоталітаристських рис. Але нам здається, що “демонізація” більшовизму нездатна пояснити суперечливість, варіантність розвитку постреволюційної доби. Під цим кутом зору можна вважати більш плідними, наприклад, розробки В.В. Журавльова стосовно проблем і суперечностей радянської модернізації, працю О.В. Гусєва, присвячену діяльності представників лівої опозиції у 1928-1929 роках.[1]

Одним з сучасних українських дослідників, який співвідносить українську національну проблематику із загальним аналізом радянської комуністичної системи, її складових та напрямків розвитку, є С.В. Кульчицький. У 1994-1995 роках виходять його статті, присвячені проблемам ролі однопартійного режиму у становлення політичної системи сталінізму, повороту в уявленнях В.І. Леніна про сутність і методи соціалістичного будівництва. У 1996 році була опублікована праця “Комунізм в Україні. Перше десятиріччя (1919-1928)”, в якій проаналізований суперечливий процес становлення радянської системи в соціальному, політичному, ідеологічному розрізі. Автор дотримується точки зору про зв'язок тоталітаризму із закладеними Леніним основами партійної диктатури, проте застерігає від дрейфу у фарватері “антикомуністичних штампів”.[2] 1.

Див.: Гимпельсон Е.Г. Политическая система и нэп: неадекватность реформ // Отечественная история. – 1993. – №3. – С.29-43; Симонов Н.С. Демократическая альтернатива тоталитарному нэпу // История СССР. – 1992. – №1. – С.41-58; Рогалина Н.В. Утопии рыночного социализма // Родина. – 1993. – № 2. – С.29; Быстрова И.В. Государство и экономика в 1920-е годы: борьба идей и реальность // Отечественная история. – 1993. – № 3. – C.19-34; Лельчук В.С. Особая политика пролетарского государства // Родина. – 1993. – № 2. – С.26-27; Дмитренко В.П. Иллюзии творцов нового общества // Там само. – C.28; Журавлев В.В. Сталинская модель: взгляд сквозь годы // Кентавр. – 1992. – № 11/12. – С.109-118; Його ж. Учит ли нас исторический опыт? Об экономической политике большевиков после Октябрьской революции // Кентавр. – 1993. – № 5. – С.69-74; Гусев А.В. Левокоммунистическая оппозиция в СССР в конце 20-х годов // Отечественная история. – 1996. – № 1. – С.85-103.

2.

Кульчицький С.В. Партійно-радянський апарат у системi влади // Український iсторичний журнал. – 1994. – № 6. – С.3-14; Його ж. Концепцiя “кооперативного соцiалiзму” // Український iсторичний журнал. – 1995. – № 2. – С.3-15.; Його ж Комунізм в Україні. Перше десятиріччя. 1919-1928. – К.: Основи, 1996. – 396 с.

3.

Греченко В.А. До історії внутріпартійної боротьбі в Україні у 20-ті роки // Український історичний журнал. – 1993. – № 4. – С.114-120; Безотосний М.Т. Сталінізм і опозиція в Україні в 20-30-ті роки // Політологічний вісник. Матеріали всеукраїнської конференції. – К., 1993. – Ч.2. – С.3-13; Якупов Н.М. Куда мы шли? Социальная справедливость: концепции, опыты и уроки. – Одесса: Студия “Негоциант”, 1998.

Загальнотеоретичних проблем 20-х років торкаються також В.А. Греченко, який на українському фактологічному матеріалі розкрив зміст основних етапів внутріпартійної боротьби і зробив власні висновки щодо її характеру та наслідків, Н.М. Якупов, який, досліджуючи розвиток вітчизняних соціалістичних концепцій, аналізує соціалістичну перспективу ленінського непу і причини її нереалізованості під впливом постійних зазіхань на неп збоку низки впливових радянських політиків. Зі змістовною доповіддю “Сталінізм і опозиція в Україні в 20-30-ті роки” на конференції “Політична думка в Україні: минуле та сучасність” виступив у 1993 році М.Т. Безотосний.[3]

Власну традицію вивчення постреволюційної епохи в СРСР має зарубіжна історіографія. У дисертації використані узагальнюючі праці з радянської історії Дж. Боффи, М. Верта, Дж. Хоскінга та Л. Шапіро. Сильними місцями книги Дж. Боффи є розгляд проблем непу, дискусій з соціально-політичних питань, апаратної механіки. Характерні -------------------------------риси книги Дж. Хоскінга – оригінальний фактологічний матеріал, бездоганна, з огляду на напрямок думки, логіка. Разом з тим досить схематично й умовно представлені дискусії про шляхи та перспективи розвитку непу, а дискусії кінця 20-х років не представлені взагалі. Аналогічні зауваження можуть бути віднесені до книги М. Верта. Праця Л. Шапіро написана у розрізі розгляду Компартії як основної структури влади: тут досліджені принципи та механізми роботи партапарату, функціональні взаємозв'язки, соціальний склад партії, номенклатурний принцип формування і функціонування радянської еліти.[1]

У жанрі політичного портрета працювали Р. Такер, С. Коен, І. Дойчер та інші. Їхні розробки цікаві, насамперед, з точки зору розгляду альтернатив, пов'язаних з фігурантами боротьби 20-х років. Так, особливістю праці Р. Такера є аналіз особистих якостей Й.В. Сталіна на предмет затребуваності у перипетіях політичної боротьби. Під цим кутом зору докладно досліджені технології боротьби, у яких перепліталися апаратна механіка, особисті інтриги, соціально-економічні чинники впливу. Значний інтерес має полеміка між С. Коеном та І. Дойчером з приводу несталінських альтернатив радянської історії. С. Коен, відстоюючи бухарінську парадигму, не стає, однак, на шлях “припасування” фактів – тому сильним місцем його праці є аналітика дискусій 20-х років у їхньому переплетенні з політичною боротьбою. На противагу С. Коену І. Дойчер бачить запоруку несталінського сценарію у концепції Л.Д. Троцького. На його думку, лише Троцький “залишався 1.

Боффа Дж. История Советского Союза: В 2 т. Пер. с итал. – 2-е изд. – М.: Международные отношения, 1994. – Т.1. – 632 с.; Хоскинг Дж. История Советского Союза: Пер. с англ. – Смоленск: Русич, 2000. – 496 с.; Верт Н. История Советского государства: Пер с фр.– М.: Весь мир, 1998. – 544 с.; Шапиро Л. Коммунистическая партия Советского Союза. – Лондон, 1990.– 933 с.

2.

Див.: Такер Р. Сталин. Путь к власти. 1879-1929: Пер. с англ. – М.: Прогресс, 1990. – 480 с. Коэн С. Бухарин. Политическая биография. 1888-1938: Пер. с англ. – М.: Прогресс, 1988. – 570 с.; Дойчер И. Троцкий в изгнании: Пер. с англ. – М.: Политиздат, 1991. – 520 с.

3.

Карр Э.Х. История Советской России: Пер. с англ. – М. Прогресс, 1990. – Кн.1. – 768 с.; Його ж. Русская революция от Ленина до Сталина: Пер. с англ. – М.: Интер-версо, 1990. – 208 с.активним антиподом Сталіна, який боровся до кінця, його єдиним голосним супротивником”.[2]

Праці Е.Х. Карра вже давно сприймаються як зразок скрупульозної роботи з великим фактологічним матеріалом. У дисертації використані перші два томи з “Історії Радянської Росії”, праця “Російська революція від Леніна до Сталіна”. Привертає увагу аналіз суперечностей непу, у тому числі кризи “ножиців цін”, яка, на думку Е.Х. Карра, має принципове значення для розуміння подальшої еволюції непу та дискусій з економічних питань. При аналізі власне внутріпартійної боротьби значну увагу приділено дискусіям навколо “соціалізму в окремо взятій країні”.[3]

В дисертаційної роботі були використані наступні історичні джерела: а) стенограми і підготовчі матеріали партійних форумів; б) збірки документів; в) архів Троцького, опублікований Ю.Г. Фельштинським у чотиритомнику “Комуністична опозиція в СРСР. 1923-1927”, що містить копії документів, листування, теоретичні розробки; г) розробки комуністичних лідерів (книги, статті, промови, листи-звернення); д) листування; е) мемуари; ж) документи, використані у дослідженнях; з) архівні джерела з Російського Центру Збереження та Вивчення Документів Новітньої Історії /РЦЗВДНІ/ – матеріали 17-го фонду: стенограми, протоколи, підготовчі документи Пленумів ЦК Компартії та матеріали 324-го фонду (особистого фонду Г.Є. Зинов'єва).

Тематично важливим джерелом є праці радянських лідерів. Їхнє вивчення дозволяє адекватно зрозуміти і відобразити основні риси та історичну затребуваність альтернатив 20-х років. При розгляді праць фігурантів політичного процесу автор використовує метод порівняльного аналізу для об’єктивного висвітлення та співставлення позицій основних учасників дискусій. Це відноситься, зокрема, до полеміки М.І. Бухаріна та Є.О. Преображенського, дискусії навколо “Нового курсу” Л.Д. Троцького. Значну увагу приділено працям, раніше порівняно мало використаних дослідниками; багато з них не перевидавалися з 20-х років. Це, наприклад, брошури: Л.Д. Троцького “До соціалізму чи до капіталізму?”, яка є важливою для розуміння тенденцій розвитку радянського господарства під кутом зору внутрішніх ресурсів та міжнародних чинників; Л.Б. Каменєва “Наші досягнення, труднощі та перспективи”, у який піддаються аналізу проблеми модернізації СРСР.[1]1.

Бухарин Н.И. Избранные произведения. – М.: Политиздат, 1988. – С.86-115; Преображенский Е.А. Новая экономика. – М.: Изд-во Коммунистической Академии, 1926. – Т.1. – Ч.1. – 280 с.; Троцкий Л.Д. К истории русской революции. – М.: Политиздат, 1990. – С.164-303; Сталин И.В. Соч. – Т.5. – С.371-387; Известия ЦК КПСС. – 1990. – № 12. – С.172-179.Рыков А.И. Избранные произведения. – М.: Экономика, 1990. – 495 с.; Бухарин Н.И. К молодому поколению. – М.: Прогресс, 1990. – 518 с.; Троцкий Л.Д. Преданная революция. – М.: НИИ культуры, 1991. – 256 с.; Його ж. Портреты революционеров. – М.: Московский рабочий, 1991. – 364 с.; Його ж. К социализму или к капитализму. – М.; Л.: Плановое хозяйство, 1925. – 61 с.; Каменев Л.Б. Наши достижения, трудности и перспективы. – М.; Л.: Гудок, 1925. – 46 с.

2.

XII съезд РКП(б): Стенографический отчет. – М.: Политиздат, 1968. – 903 с.; XIV съезд ВКП(б): Стенографический отчет. – М.; Л.: Госиздат, 1926. – 1029 с.; XIII конференция РКП(б): Бюллетень. – М.: Красная новь, 1924. – 235 с.; XIV конференция РКП(б): Стенографический отчет. – М.; Л.: Госиздат,1925. – 335 с. та ін.

3.

КПСС в резолюциях и решениях съездов, конференций и пленумов ЦК: В 10 т. – 8-е изд. – М.: Политиздат, 1970. – Т.2-4.

 

Важливими джерелами є документи, пов'язані з форумами правлячої партії (з'їздами, конференціями), насамперед, стенографічні звіти та резолюції. Особлива увага приділяється розгляду обговорення найважливіших соціально-економічних та політичних проблем із зіставленням різних точок зору, розвитку політичних поглядів та альтернативних підходів від форуму до форуму, індикації проявів закулісного протистояння і боротьби за владу.[2] При розгляді підсумкових резолюцій партійних форумів (зібраних у збірнику “КПРС у резолюціях з'їздів, конференцій та пленумів ЦК”) автор вважає за необхідне застосовувати критичний підхід до їхнього аналізу, що пов'язано з суперечностями, які виявлялися між змістом резолюцій та реальними процесами.[3]

Значне коло джерел, присвячених політичним дискусіям, зокрема, 1923-1924 років, опубліковано в “Известиях ЦК КПСС” наприкінці 80-х – на початку 90-х років: виступи політичних лідерів на форумах і зборах, протоколи і постанови партійних органів, звернення на ім'я партійних інстанцій. Тут опубліковане й листування, наприклад, членів “трійки”, яке проливає світло на політичну вагу кожного з партнерів, листування Й.В. Сталіна з В.М. Молотовим, яке дозволяє оцінити, наприклад, реальне ставлення Сталіна до його партнера за “дуумвіратом” М.І. Бухаріна.[1]

Одним з найбільш необхідних джерел нашого дослідження є “Архів Троцького”, опублікований за редакцією американського історика Ю.Г. Фельштинського у чотиритомнику “Комуністична опозиція в СРСР. 1923-1927”. Він поєднує такі різновиди історичних документів, як листування опозиційних лідерів, проекти постанов, резолюцій, опозиційні платформи, копії протоколів, колективні звернення, де наочно виявляються характерні риси і напрямки лівоопозиційної аналітики. Фактичним продовженням даного джерела є “Щоденники й листи” Л.Д. Троцького 30-х років, також опубліковані за редакцією Ю.Г. Фельштинського .[2]

З використаних архівних джерел відзначимо документи, пов'язані з Пленумами ЦК правлячої партії (стенограми, протоколи, резолюції), що органічно доповнюють документацію партз'їздів і конференцій. Велику цінність мають матеріали переломних Жовтневого (1923 р.) Пленуму ЦК та ЦКК, на якому вперше протистояння правлячої верхівки й опозиції, що формується, виплеснулося на поверхню [3]; Січневого (1925 р.) Пленуму, де був закріплений “успіх” “трійки” у боротьбі з “троцькізмом” [4]; Жовтневого (1925 р.) Пленуму, який став своєрідною репетицією перед XIV партз'їздом з погляду протистояння сталінсько-бухарінської більшості та “нової опозиції” [5]; Квітневого (1926 р.) Пленуму, на якому тільки-но виникаюча “об'єднана” опозиція репрезентувала своє розуміння індустріальних перспектив СРСР [6]; Липневого (1926 р.) Пленуму, пов'язаного з об'єднанням прихильників двох опозицій.[7]1.

Известия ЦК КПСС. – 1990. – № 5-7, 10, 12; 1991. – № 3-4, 7-8; 1989. – № 2.

2.

Архив Троцкого. Коммунистическая оппозиция в СССР. 1923-1927: В 4 т. – М.: Терра, 1990; Троцкий Л.Д. Ссылка, высылка, скитания, смерть (дневники и письма) // Знамя. – 1990. – № 7 - 8.

3.

РЦЗВДНІ. – Ф.17. – Оп.2. – Спр.154.

4.

Там само. – Спр. 165.

5.

Там само. – Спр. 137.

6.

Там само. – Спр. 212, 220.

7.

Там само. – Спр. 227, 246, 251.

8.

Там само. – Ф.324. – Оп.1. – Спр. 49, 324.

9.

Там само. – Спр. 83, 91.

10.

Там само. – Спр. 35.

В особистому фонді Г.Є. Зинов'єва зібрано документи діяльності Ленінградської парторганізації, якою Зинов'єв керував до 1926 року, листи, записки, протоколи неофіційних нарад, програмні заяви та платформи партійних угруповань. Використано, насамперед, матеріали, які пов'язані з формуванням і діяльністю нестатутної фракційної “сімки”, створеної під патронатом Зинов'єва та його союзників по “трійці” для протистояння Л.Д. Троцькому [8], “новою опозицією” 1925 року.[9] З інших документів звернемо увагу на перехоплену в період головування в “трійці” Зинов'єва платформу групи партійців, яка поширювалася в період XII партз'їзду з метою критики апаратно-бюрократичних методів керівництва.[10]

У другому розділі “Історичні тенденції 20-х років: зародження, формування, зіткнення, соціальні та політичні носії” наголошується на виявленні автором базової суперечності постреволюційної епохи – між революційними ідеалами народовладдя та наростанням авторитарності більшовицького керівництва, що сприяла відчуженню мас від революційної влади. Автор прагне за допомогою конкретно-історичного аналізу виявити сукупність об'єктивних та суб'єктивних чинників, які спричинили виникнення та розвиток цій ситуації. На основі цього робиться висновок про варіантність шляхів розвитку СРСР у постреволюційну епоху. Підкреслюється наявність різноспрямованих тенденцій історичного розвитку СРСР – демократичної й авторитарної, здатних сприяти або розгортанню проголошеної керівництвом соціалістичної перспективи, або контрреволюційному переродженню радянського режиму і всій суспільно-політичної системи.

Революційна влада, репрезентована більшовизмом, мала як демократичний потенціал, представляючи інтереси широких мас, так і потенціал політичного насильства, примусу, пов'язаний зі специфічними умовами російської революції, культури та державності. Звужене тлумачення більшовиками демократизму вже у перші роки після революції сприяло руйнуванню балансу революційної влади (“демократичного централізму”) у бік посилення авторитарності. Ключовим прорахунком більшовизму, здається, була недооцінка авторитарного потенціалу, який корінився не тільки у “воєнно-комуністичному” становищі, але й у громадянсько-політичній культурі Росії. Для них цілком незрозумілим виявився феномен бюрократії, що грала роль не лише сегменту політичної еліти, але потужного соціального шару, носія специфічних інтересів і ідеології. Автор показує затребуваність “послуг” бюрократії, її гальванізацію під час “воєнного комунізму”, з чого й розпочалося її відродження. Тому більшовицька установка на формування однопартійного режиму сприяла зараженню бюрократичним вірусом самої Компартії. Це дає підставу говорити про наявність авторитарно-бюрократичної тенденції, антагоністичної соціалізму.

Зіткнення тенденцій припало саме на 20-і роки: виявилося, що демократичний потенціал непу і бюрократія були несумісними. В цій ситуації орієнтація на жорсткість влади, наприклад, резолюція X з'їзду РКП(б) “Про єдність партії”, що забороняла утворення фракцій та складання опозиційних платформ, остаточне документальне закріплення монопольного положення РКП(б) на XII партз'їзді, об'єктивно посилювало процеси бюрократизації – адже опанування суто авторитарних важелів влади сприяло подальшому відчуженню керівних кадрів від мас, що й ставало підґрунтям для розгортання процесів переродження, смертельно небезпечних для революційної влади.

Разом з тим на початку 20-х років можна констатувати наявність у правлячій Компартії та її керівних колах сил, які прагнули відстоювати демократичні норми внутріпартійних відносин, що опинилися під загрозою бюрократичного затиску. Ця діяльність поступово підводила їх до усвідомлення небезпеки бюрократичного переродження партії і всій системи влади. Відзначимо, насамперед, застереження комуністів з груп “демократичного централізму” та “робітничої опозиції” у 1921-1922 роках, які стали першою більш-менш систематизованою критикою курсу більшості ЦК на “загвинчування гайок”. У подальшому ця проблема привернула увагу і високопосадових партійно-державних керівників. Так, низку заходів антибюрократичного характеру планував та прагнув реалізувати в останні роки своєї політичної активності В.І. Ленін. А


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

КОГЕРЕНТНЕ КОЛЕКТИВНЕ НАДВИПРОМІНЮВАННЯ НЕРЕЛЯТИВІСТСЬКИХ ЕЛЕКТРОНІВ В МАГНІТНОМУ ПОЛІ ТА ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЯ В АСТРОФІЗИЧНИХ УМОВАХ - Автореферат - 20 Стр.
ПІДПРИЄМНИЦТВО В АГРАРНІЙ СФЕРІ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 25 Стр.
Участь жандармерії в державному будівництві та захисті суверенітету ЗУНР - Автореферат - 25 Стр.
ТОПОГРАФІЯ І ДИФРАКТОМЕТРІЯ КРИСТАЛІВ КРЕМНІЮ З ДИСЛОКАЦІЯМИ І МІКРОДЕФЕКТАМИ В УМОВАХ Х-ПРОМЕНЕВОГО АКУСТИЧНОГО РЕЗОНАНСУ - Автореферат - 23 Стр.
ДЕЯКІ КЛАСИ МІР ТА ПОВ’ЯЗАНІ З НИМИ ОПЕРАТОРИ НА ПРОСТОРАХ КОНФІГУРАЦІЙ - Автореферат - 13 Стр.
СЕЛЕКЦІЙНО-ГЕНЕТИЧНІ ТА БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТВАРИН ЗАХІДНОГО ВНУТРІШНЬОПОРОДНОГО ТИПУ УКРАЇНСЬКОЇ ЧОРНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ - Автореферат - 58 Стр.
ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ ВУЗЛА ЖИВЛЕННЯ ВИКОНАВЧИХ АСИНХРОННИХ МОТОРІВ ЯК ЕЛЕМЕНТА СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ - Автореферат - 17 Стр.