У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В.В. ДОКУЧАЄВА

ГУТОРОВА ОЛЕНА ОЛЕКСАНДРІВНА

 

УДК 631.15 : 634.1

ГОСПОДАРСЬКИЙ МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ

ТА РОЗВИТКУ САДІВНИЦТВА

Спеціальність 08.07.02 – Економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

ХАРКІВ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Харківському національному аграрному університеті

ім. В.В. Докучаєва Міністерства аграрної політики України

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Шиян Віктор Йосипович,

завідувач кафедри економіки сільського

господарства Харківського національного

аграрного університету ім. В.В.Докучаєва

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

член-кореспондент УААН

Амбросов Володимир Якович,

завідувач Харківського відділу Національного

наукового центру „Інститут аграрної економіки”

кандидат економічних наук, професор

Горкавий Володимир Кузьмич,

завідувач кафедри статистики та економічного

аналізу Харківського національного аграрного

університету ім. В.В. Докучаєва

Провідна установа: Сумський національний аграрний університет,

кафедра організації сільськогосподарського

виробництва, основ підприємництва і агробізнесу

Захист дисертації відбудеться 12.05.2004 року о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К .803.01 у Харківському національному аграрному університеті ім. В.В.Докучаєва за адресою: 62483, м. Харків, п/в „Комуніст-1”, навчальне містечко ХНАУ, корп. 1, ауд. 213.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва

Автореферат розісланий 06.04.2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А. В. Македонський

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. З урахуванням поширення адаптивного садівництва в Україні можна успішно вирощувати всі плодові та ягідні культури помірного клімату, що дає можливість задовольнити як внутрішні, так і експортні потреби в продукції плодівництва. Однак наявний природний і економічний потенціал промислового садівництва використовується вкрай незадовільно: протягом останнього десятиріччя значно скоротилися площі плодово-ягідних насаджень; до критичного рівня знизилися темпи їх відтворення; зменшилися валові збори плодів і ягід (виробництво їх дедалі більше зосереджується в особистих господарствах населення). У переважній більшості сільськогосподарських підприємств садівництво перетворилося з високоприбуткової у галузь збиткову, надзвичайно гострою є проблема інвестицій.

Аналіз сучасного стану рівня розвитку садівництва свідчить, що без оволодіння новими методами господарювання, налагодження ефективного функціонування економічного механізму в садівницьких підприємствах не можливо подолати кризовий стан у цій галузі.

Вивченню теоретичних і методологічних проблем господарського меха-нізму функціонування сільськогосподарського виробництва присвячена значна кількість наукових робіт вчених-аграрників: Л.І. Абалкіна, В.Г. Андрійчука, В.Я. Амбросова, В.К. Горкавого, О.І. Здоровцова, Ф.В. Зінов’єва, І.Г. Кириленка, П.М. Макаренка, В.П. Мартьянова, С.В. Мочерного, Л.Ю. Мельника, Ю.Ф. Наумова, П.Т. Саблука, М.Ф. Соловйова, В.Й. Шияна, О.П. Шпичака та інших.

Питання агротехнічного, технологічного, селекційного, організаційно-економічного удосконалення і подальшого розвитку галузі садівництва широко висвітлені в працях П.Ф. Дуброва, О.Ю. Єрмакова, В.І. Майдебури, В.А. Рульєва, Д.Ф. Харківського, А.Ф. Чернявського, О.М. Шестопаля, В.В. Юрчишина та ін. Однак у них не в повній мірі знайшли своє відображення проблеми удосконалення механізму господарювання в галузі, шляхи щодо їх вирішення в умовах становлення ринкових відносин, коли постають питання про подальше функціонування промислового садівництва, оптимізацію забезпечення населення плодово-ягідною продукцією за рахунок власних можливостей регіонів.

Актуальність вказаної проблеми, недостатня її вивченість зумовили вибір теми дисертаційної роботи, формування загальної мети і задач дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програми, планами, темами. Дисерта-ційна робота була виконана на кафедрі економіки сільського господарства Харківського національного аграрного університету ім.В.В. Докучаєва. До-слідження проводились у рамках плану наукових досліджень за темою „Відтво-рення та підвищення ефективності використання виробничо-ресурсного потенціалу АПК” (номер державної реєстрації 0102U001835).

На різних етапах виконання окремі розділи роботи були складовою теми наукового дослідження кафедри управління в АПК „Визначення стану та шляхів удосконалення функціонування господарського механізму, поліпшення підготовки фахівців агропромислового комплексу з метою підвищення ефективності операційних систем підприємств” (номер державної реєстрації 0102U001837).

Мета і задачі дослідження. Основна мета дослідження полягає в узагальненні та поглибленні економічних засад механізму функціонування, подальшого розвитку і підвищення ефективності садівництва.

Відповідно до поставленої мети основними задачами дослідження є:

· доповнити сутність господарського механізму як економічної категорії, поглибити наукові основи ефективності виробництва та розкрити її особливості в галузі садівництва;

· дослідити сучасний рівень розвитку промислового садівництва в країні і Харківській області; виявити резерви підвищення економічної ефективності виробництва, переробки, зберігання та реалізації плодів і ягід;

· виявити особливості впливу кліматичних, екологічних та економічних чинників на ефективність функціонування промислового садівництва;

· визначити стабільність та циклічний характер виробництва продукції садівництва;

· оптимізувати параметри функціонування спеціалізованих підприємств, обґрунтувати їх галузеву структуру;

· уточнити регіональні особливості організаційно-економічного механізму інвестування галузі садівництва, формування і функціонування ринку плодово-ягідної продукції.

Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та прикладні питання господарського механізму функціонування і розвитку садівництва, його найважливіших складових в умовах формування ринкових відносин багатоукладної економіки.

Об’єктом дослідження є трансформаційні процеси, що відбуваються в галузі сільськогосподарського виробництва, зокрема в галузі садівництва, в період реформування відносин власності і форм господарювання.

Методологія і методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання, основні положення економічної теорії та ринкової економіки, фундаментальні розробки провідних вітчизняних і зарубіжних учених, відповідні законодавчі акти, укази Президента, постанови Верховної Ради та Уряду України.

У процесі проведення досліджень використовувалися дані Державного комітету статистики України; статистичних збірників Інституту аграрної економіки УААН; дані Харківського обласного статистичного управління; матеріали бухгалтерського обліку спеціалізованих садівницьких господарств за період 1972-2002 рр.; нормативи витрат засобів виробництва і праці, розробки Інституту садівництва УААН; дані Харківського обласного Гідрометцентру.

У процесі вирішення поставлених в дисертації завдань використовувалися різні методи дослідження: статистичних групувань, кореляційно-регресивного аналізу, розрахунково-конструктивний, симплексний, графічний, економіко-математичний із застосуванням пакетів прикладних програм. Усі методи об’єднує системний підхід до вивчення даної проблеми.

Наукова новизна одержаних результатів. Теоретичні та практичні дослідження дозволили одержати результати з такими елементами наукової новизни:

· доповнені теоретичні положення щодо сутності господарського механізму як економічної категорії; уточнені принципи формування та особливості його функціонування в галузі садівництва;

· виділені найбільш дієві джерела та шляхи підвищення економічної ефективності виробництва, переробки, зберігання і реалізації плодоягідної продукції, що дають можливість розглядати ефективність виробництва як нерозривну єдність техніко-технологічних, організаційно-економічних та соціально-економічних її чинників;

· вперше розроблені методичні підходи до визначення мікрозон промислового виробництва плодів і ягід з урахуванням оптимальних агробіологічних вимог плодово-ягідних культур в умовах Харківської області; показана доцільність застосування даних методичних розробок при удосконаленні структури плодових насаджень в інших регіонах країни;

· вперше з використанням ПЕОМ та математичної моделі, розробленої вче-ними ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, встановлено, що врожайність плодоягідних культур, як і інших культур рослинницьких галузей, в садівницьких господарствах має циклічний характер. Визначені параметри циклів. Вперше в умовах Харківської області кількісно визначена залежність урожайності плодоягідних культур від прояву кліматичних факторів;

· обґрунтована необхідність і визначені структурні параметри породно-сортового складу багаторічних насаджень, оптимального поєднання основної галузі з іншими галузями сільськогосподарського виробництва;

· уточнені основні напрямки інвестиційно-інноваційної діяльності в промисловому садівництві; підтверджена доцільність організації безвідходної технології в садівництві;

· запропоновані схеми організації технологічного циклу просування плодів зерняткових і кісточкових культур різних термінів визрівання від їх збирання до реалізації з метою організації ефективної роботи садівницьких підприємств.

Практичне значення одержаних результатів. Умі-щені в роботі теоретичні та методологічні розробки, висновки, практичні реко-мендації дослідження забезпечують:

· вирішення питань нарощування виробництва плодово-ягідної продукції, задоволення потреб у ній населення, удосконалення структури виробництва, поєднання галузей сільськогосподарського виробництва в спеціалізованих садівницьких підприємствах в умовах сучасного господарювання;

· призупинення економічного спаду, а в перспективі – підвищення ефективності ведення галузі садівництва зокрема і всього господарства в цілому завдяки упровадженню заходів щодо інтенсифікації виробництва плодово-ягідної продукції в спеціалізованих підприємствах.

Особистий внесок здобувача. Здійснено комплексне дослідження проблеми ефективного виробництва продукції промислового садівництва в Харківській області, розроблені основні напрямки удосконалення економічного механізму функціонування спеціалізо-ваних підприємств з урахуванням сучасного кризового стану економіки.

У дисертаційній роботі автором викладені й науково обґрунтовані особисті ідеї та методи вирі-шення поставлених завдань, які висвітлені також в опублікованих наукових працях. З опублікованих у співавторстві наукових праць у дисертації використані лише ті положення, які належать автору особисто. У спільній публікації № 2 ( у списку опублікованих праць, поданому в авторефераті ), автору належить обгрунтування поставленої проблеми місця оцінки земель у системі удосконалення господарського механізму АПК; № 4 – розрахунки щодо обліку впливу відмінностей у родючості земель при аналізі господарської діяльності підприємств; № 5 – обгрунтування проблеми використання даних економічної оцінки землі при аналізі ефективності інтенсифікації садівництва.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення, практичні результати досліджень доповідалися й обговорювалися на республі-канських науково-практичних конференціях: “Повышение роли молодых уче-ных и специалистов в совершенствовании экономического механизма хозяйст-вования” (Одеса, 1988 р.); “Вклад молодых ученых и специалистов в интенси-фикацию производства и перестройку работы АПК” (Казань, 1990 р.); на Все-союзній науково-виробничій конференції “Проблемы перехода сельского хо-зяйства на новые формы хозяйствования” (Львів, 1990 р.); на науково-практичній конференції “Земельное отношение в условиях перехода к рыночной экономике” ( ХДАУ, 1991 р.); на міжнародних науково-практичних конференціях “Механізм господарювання і економічна динаміка в АПК” (ХДАУ, 2001 р.); „Соціально-економічні та екологічні проблеми використання і охорони земель в умовах реформування земельних відносин (ХНАУ, 2003 р.); на Всеукраїнській науково-практичній конференції „Реформування земельних відносин і охорона земель” (Львів, 2003р.), на наукових конференціях ХНАУ ім. В.В. Докучаєва (Харків, 1990, 2003рр.).

Результати досліджень, пропозиції щодо удосконалення роботи спеціа-лізованих садівницьких підприємств, виведення галузі садівництва з кризового стану, підвищення її економічної ефективності розглянуті і прийняті до впровад-ження головним управлінням сільського господарства і продовольства Харківської обласної державної адміністрації (довідка № 11/1-2А від 19.01.2004р.), Вовчанською районною держадміністрацією Харківської області (довідка № 208/3-А від 19.11.2003 р.), управлінням сільського господарства і продовольства Харківської районної державної адміністрації Харківської області (довідка № 163/11 від 20.11.2003 р.), корпорацією садівницьких підприємств „Харківсадвинпром” (довідка № 2-А від 9.01.2004 р.). Окремі розробки щодо оптимізації породно-сортового складу плодових багаторічних насаджень і поєднання основної галузі з іншими галузями сільськогосподарського виробництва знайшли своє практичне застосування і впровадження безпосередньо у ВАТ „Красноградське” Красноградського району Харківської області ( довідка № 5 від 12.01. 2004 р. ), ТОВ „Новий сад” Кегичівського району Харківської області ( довідка № 187 від 3.12. 2003 р.).

Матеріали дослідження використовуються в навчальному процесі на кафедрах: економіки сільського господарства; управління в агропромисловому комплексі; механізації та електрифікації сільськогосподарського виробництва (довідка № 115 від 9.02. 2004 р.).

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 11 статей у збірниках наукових праць (з яких 5 – у наукових фахових виданнях), матеріалах науково-практичних конференцій. Видана лекція, що розрахована на спеціаліс-тів у галузі садівництва, студентів економічних спеціальностей, наукових пра-цівників. Проблеми організаційно-економічного механізму інвестування галузі садівництва увійшли окремим розділом у навчальний посібник „Інвестування”.

Загальний обсяг публікацій становить 6,57 ум.-друк. арк., з яких автору на-лежить 6,34 ум.-друк. арк.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох роз-ділів, висновків, списку використаних літературних джерел, додат-ків. Повний обсяг дисертації становить 229 сторінок комп’ютерного тексту, з яких основна частина викладена на 189 сторінках, містить 33 таблиці, 16 рисунків, 27 додатків. Список використаних літературних джерел налічує 209 найменувань.

Основний зміст роботи

У вступі обґрунтовані актуальність теми, мета й завдання дослідження, визначені предмет і об‘єкт дослідження, розкрито практичне значення отри-маних результатів.

У першому розділі “Теоретичні та методичні основи формування ефективного господарського механізму в садівництві” розглянуті основні методологічні й теоретичні питання визначення сутності та структурних елементів механізму господарювання, розкриті шляхи та особливості його функціонування й удосконалення в галузі садівництва з урахуванням сучасного стану виробництва плодово-ягідної продукції, економічної ефективності галузі.

Значне зниження продуктивності, скорочення площ багаторічних насаджень і обсягів виробництва плодоягідної продукції, фізичне і мораль-не зношення основних виробничих фондів садівницьких підприємств, відсутність ринкової інфраструктури, оптового ринку тощо – все це призвело до того, що галузь садівництва з високоприбуткової перетворилася на збиткову, а населення країни дедалі менше споживає продукції вітчизняного виробництва. Для виведення галузі з кризи та її подальшого розвитку, як структурного підрозділу АПК, необхідно удосконалити всі складові господарського механізму аграрного сектора.

На нашу думку, господарський ме-ханізм у галузі садівництва реалізується через елементи й важелі, які регулю-ють економічну діяльність підприємств, вирішують питання організаційної побудови, планування, стимулювання, фінансування, ціноутворення, кредитування, обліку, організації внутрішніх і зовнішніх взаємовідносин, інші елементи економічного характеру.

Господарський механізм галузі садівництва функціонує на рівні підпри-ємства, його підрозділів або в рамках агропромислових формувань, а його структура та конкретні прояви складаються під впливом зовнішніх умов.

В умовах ринкових відносин основною метою функціонування господарського механізму садівниць-ких підприємств є досягнення ефективного та стабільного розвитку виробницт-ва плодово-ягідної продукції.

Аналіз літературних даних, вивчення практичного досвіду дали можливість узагаль-нити джерела і шляхи підвищення економічної ефективності виробництва пло-доягідної продукції і розглянути економічну ефективність садівництва як нерозривну взаємозумовлену єдність техніко-технологіч-ної, організаційно-економічної та соціально-економічної ефективності. Саме тому рівень ефективності садівництва повинен характеризуватися системою економічних показників, які враховують ступінь впливу окремих факторів, ре-сурсів, вкладень у досягнення основних цілей на рівні суспільного та госпроз-рахункового відтворення.

У другому розділі “Сучасний рівень розвитку садівництва та його економічна ефективність у спеціалізованих господарствах” дається кількіс-ний і якісний аналіз стану виробництва продукції садівництва, використання ресурсного потенціалу в спеціалізованих підприємствах Харківської області, розглядається залежність ефективності галузі від природно-кліматичних, еколо-гічних, економічних чинників використання землі, циклічність характеру ви-робництва плодоягідної продукції, простежуються тенденції функціонування і розвитку садівництва регіону на прикладі господарств корпорації „Харківсадвинпром”.

Харківська область займала одне з провідних місць у садівництві Лісо-степової зони (12,7% усіх насаджень та 15% валових зборів), а на сучасному етапі переживає період значного занепаду галузі. Зменшення виробництва плодів і ягід (з 146,7 тис. т у 1990р. до 34,1 у 2002р.), низька купівельна спро-можність населення призвели до того, що рівень споживання їх став у 5,5 раза нижчий від оптимальних норм споживання та в 1,7 раза – від фактичного рівня по країні.

Основу промислового садівництва становлять спеціалізовані садівницькі підприємства корпорації “Харківсадвинпром”, на частку яких припадає 97,5% виробництва плодів і ягід регіону (в тому числі 99,3% плодів зерняткових, 75,3% - кісточкових і 73,3% - ягід), хоча тут зосереджено лише 44,2% насаджень. Від рівня організації виробництва садівницької продукції в цих підприємствах залежить майбутнє галузі всього регіону, бо навіть в сучасних кризових умовах валові збори, урожайність, показники економічної ефективності в десятки разів перевищують відповідні дані неспеціалізованих господарств (табл. 1).

Таблиця 1

Ефективність виробництва плодово-ягідної продукції у розрахунку на одне сільськогосподарське підприємство Харківської області

Показники | У сільськогосподар-ських підприємствах всього | У тому числі

у спеціалізованих | у неспеціалізованих

1995 р. | 2001 р. | 2002 р. | 1995 р. | 2001 р. | 2002 р. | 1995 р. | 2001 р. | 2002 р.

Площа насаджень, га | 32 | 28 | 26 | 562 | 520 | 355 | 14 | 12 | 16

У т.ч. плодоносних | 25 | 27 | 25 | 433 | 487 | 329 | 12 | 11 | 16

Валовий збір, т | 61 | 23 | 13 | 1390 | 664 | 451 | 17 | 16 | 0,3

Урожайність, ц/га | 24,0 | 8,6 | 5,4 | 32,1 | 13,6 | 13,7 | 14,5 | 1,4 | 0,2

Виробнича собівартість 1 ц, грн. | 24,56 | 40,09 | 39,19 | 22,08 | 37,80 | 30,91 | 45,10 | 51,90 | 77,40

Ціна реалізації 1ц, грн. | 35,08 | 32,92 | 45,22 | 35,86 | 34,60 | 46,10 | 30,15 | 24,77 | 35,18

Затрати на 1 ц, люд.-год. | 8,7 | 9,2 | 10,0 | 7,7 | 8,9 | 9,5 | 16,1 | 13,0 | 21,95

Прибуток (+), збиток (-) на 1 га, грн. | +91,1 | -41,8 | +19,2 | +172,8 | -27,1 | +53,7 | -11,6 | -61,8 | -78,2

Рівень рентабельності (+), збитковості (-), % | +42,8 | -17,9 | +15,2 | +59,4 | -14,8 | +44,1 | -17,6 | -35,9 | -47,8

Про-ведене нами узагальнення оптимальних агробіологічних вимог щодо потреб плодоягідних культур до того чи іншого природного фактора, застосування сис-теми розрахунків за коефіцієнтами відповідності сумам активних температур і континентальності (морозобезпеки) дало можливість визначити придатність території спеціалізованих господарств для вирощування основних видів плодоягідних культур. У межах природних зон області були виділені чотири мікрозони (до І мікрозони належить територія Великобурлуцького, Вовчанського, Харківського районів; до ІІ – Богодухівського, Валківського, Краснокутського районів; до ІІІ - Балаклійського, Ізюмського, Куп’янського, Первомайського районів; до ІV - Близнюківського, Красноградського, Лозівського районів) з визначенням найбільш оптимального породного складу багаторічних насаджень. Придатні для вирощування зерняткових культур, крім айви, кісточкових: вишні, сливи, ягідних – всі чотири мікрозони; кісточкових: черешні, абрикос – територія ІІІ та ІV мікрозон; персика – територія ІV мікрозони. Про доцільність такого районування свідчать показники економічної ефективності виробництва всіх видів плодово-ягідних культур у кожній мікрозоні. Так, рівномірним за ефективністю у всіх мікрозонах було виробництво зерняткових та ягідних культур. Відхилення показників урожайності, витрат праці і коштів з розрахунку на 1 га, прибутковості за 1986-1990 рр. та збитковості за 1996-2002 рр. коливалося, але чіткої тенденції не спостерігалося. Виробництво плодів кісточкових найбільш доцільним було в господарствах ІІІ та ІУ мікрозон, де їх урожайність за 1986-1990 рр. була вищою, ніж у господарствах інших мікрозон в середньому на 40%, за 1996-1998 рр. – на 62%, за 2000-2002 рр. – на 38%, нижчими були витрати праці на 1ц, собівартість продукції. З розрахунку на 1га кісточкових насаджень за 2000-2002 рр. тут було отримано від 244 до 281 грн. прибутку при рівні рентабельності від 63,1 до 73,3%, тоді як в інших господарствах отримано прибутку від 107 до 111 грн. при рентабельності від 31,8 до 33,9%.

Сучасний рівень забезпеченості спеціалізованих господарств усіма ви-дами ресурсів значно нижчий, ніж був у період 1986-1990 рр. За відсутності необхідного відтво-рення площа багаторічних насаджень зменшилася з 11987га у 1985р. до 9549га у 1995 р. і 5682 га у 2002 р. (у тому числі з розрахунку на одне господарство – з 666 до 562 та 355 га ), серед-ньорічна чисельність працівників – з 4929 чол. до 1492 (або в 3,3 раза). Внаслідок цього наван-таження сільськогосподарських угідь та багаторічних насаджень на одного ро-бітника зросло більш як у два рази. Знос основних виробничих фондів стано-вить майже 76% (у тому числі машинно-тракторного парку – 85-90%), нестача обігових засобів – понад 60%. Усе це стало однією з основних причин значного зниження продуктивності багаторічних насаджень, валових зборів плодів і ягід (відповідно з 68.2 ц/га в середньому за 1986-1990рр. до 12,5 - за 2000-2002рр. та з 52,7 тис. т до 8,5 ) і скорочення обсягів реалізації продукції при одночасному зростанні її собівартості, різкому зниженні ефективності використання наявного потенціалу, збитковості раніше високоприбуткової галузі садівництва.

При значних щорічних коливаннях врожайності за досліджуваний період (1972 - 2002 рр.) загальною була тенденція її зниження за рік по плодах і ягодах на 3,1 ц/га, зокрема, зерняткових – 3,4; кісточкових – 1,1; ягід – 0,7 ц/га. З точки зору теорії циклічного розвитку в процесі дослідження важливо було виявити: дані зміни мають випадковий характер чи відбуваються з певною закономірністю, чи співпадають періоди зростання або спаду врожайності як плодово-ягідних культур, так і тих польових культур, що займають найбільшу питому вагу в структурі посівів садівницьких господарств і чи мають вплив на ці зміни кліматичні фактори?

Застосування ПЕОМ (математичних функцій параболи, синусоїди) дало можливість встановити певну циклічну закономірність у коливанні врожайності плодово-ягідних і польових культур (рис.1; 2.).

Так, середній розмір циклу по зерняткових становить в роках 21,4; кісточкових – 8,8; ягідниках – 14,3; зерновим – 7,8; соняшнику – 7,5 року. Було визначено, що при середньому рівні взаємозв‘язку врожайності цих культур періоди циклів практично не співпадають. А це означає, що для ефективного ведення сільськогосподарського виробництва в спеціалізованих господарствах у структурі садообороту необхідно мати всі види багаторічних насаджень, а в структурі посівів – зернові та соняшник, які в несприятливих для багаторічних насаджень умовах можуть бути основою для стабільного економічного стану підприємств. Крім того, за допомогою ПЕОМ був виявлений циклічний характер прояву кліматичних факторів, рівень їх впливу на врожайність багаторічних насаджень, зернових культур, соняшнику. Зростання величини активних температур на 1о призводило до зменшення урожайності плодових культур на 0,026 ц/га ( зерняткових – на 0,209, кісточкових – на 0,040, ягідних – на 0,013 ц/га ); збільшення суми опадів на 1 мм – до її зростання на 0,084 ц/га ( зерняткових - на 0,221; кісточкових – на 0,003; ягідних – на 0,013 ц/га ); а підвищення середнього мінімуму температур найбільш негативно впливало на врожайність ягідників. Несприятливі кліматичні піки практично не співпадали зі значними зниженнями врожайності, тобто погодні умови не є основними факторами впливу на сучасний кризовий стан галузі, оскільки основними виступають більш впливові економічні та організаційні чинники.

У третьому розділі “Вдосконалення господарського механізму функціону-

вання галузі садівництва в регіональному АПК” досліджуються питання підвищення дієвості і результативності економічного механізму господарювання спеціалізованих підприємств, визначаються оптимальні параметри їх функціонування, роль і регулююча дія елементів господар-ського механізму щодо забезпечення сталого функціонування галузі садівництва.

В умовах промислового садівництва інтенсивний розвиток є єдиним шляхом виходу галузі з кризового стану і подальшого підвищення її економічної ефективності. Так, у спеціалізованих підприємствах корпорації „Харківсадвинпром”, збільшення виробничих витрат з розрахунку на 1 га плодоносних багаторічних насаджень забезпечує стійке підвищення врожайності, економічної ефективності виробництва плодів і ягід.

Проведені нами дослідження дали можливість виявити вплив факторів інтенсифікації на економічний стан галузі, а також вважати найбільш ефективними садівницькі господарства з площею багаторічних плодових насаджень у межах 400-600 га і питомою вагою галузі садівництва у структурі товарної продукції на рівні 45-50%. Саме в них урожайність була вищою, а собівартість нижчою, ніж в господарствах інших груп, значно кращими були фінансові показники (табл. 2).

Таблиця 2

Вплив рівня інтенсифікації на ефективність садівництва в спеціалізованих господарствах Харківської області

Показники | Групи господарств за виробничими витратами на 1 га плодоносних насаджень, грн.

за 1996-1998 рр. | за 2000-2002 рр.

І- до 500 | ІІ- 501-1000 | ІІІ- понад 1000 | в серед-ньому | І- до 500 | ІІ- 501 і більше | в серед-ньому

Кількість господарств | 2 | 9 | 6 | 17 | 11 | 6 | 17

Виробничі витрати на 1 га, грн. | 433 | 889 | 1150 | 941 | 390 | 696 | 450

% до І групи | 100,0 | 205,3 | 265,6 | 217,3 | 100,0 | 178,5 | 115,4

Урожайність, ц/га | 12,3 | 32,9 | 45,8 | 35,3 | 9,8 | 23,1 | 12,6

% до І групи | 100,0 | 267,5 | 372,3 | 287,0 | 100,0 | 235,7 | 128,6

Вартість продукції з 1 га, грн. (за реалізаційними цінами) | 293 | 783 | 1090 | 840 | 359 | 847 | 462

% до І групи | 100,0 | 267,2 | 372,0 | 286,7 | 100,0 | 235,9 | 128,6

Прямі затрати праці на 1 ц, люд.-год. | 7,9 | 8,0 | 7,5 | 7,8 | 14,7 | 10,6 | 13,8

% до І групи | 100,0 | 101,3 | 94,9 | 98,7 | 100,0 | 72,1 | 93,9

Собівартість 1 ц, грн. | 35,15 | 27,03 | 25,10 | 26,65 | 39,85 | 30,13 | 35,73

% до І групи | 100,0 | 76,9 | 71,4 | 75,8 | 100,0 | 75,6 | 90,0

Прибуток (+), збиток (-) з 1 га, грн. | -408 | -361 | -298 | -352 | -48 | -16 | -32

% до І групи | 100,0 | 88,5 | 73,0 | 86,3 | 100,0 | 33,3 | 66,7

Рівень збитковості (-), % | -94,2 | -37,0 | -21,1 | -31,4 | -13,1 | -2,3 | -6,7

Підвищення економічної ефективності галузі садівництва, на наш погляд, може досягатися шляхом вирішення проблеми безвідходної технології ви-робництва, зокрема використання деревно-тирсової маси після проведення обрізки гілок плодових дерев як мінерального добрива (з розрахунку на 1 га насаджень можна повернути азоту – 5,0 кг д.р., фосфору – 1,5 кг, калію – 5,0 кг), сировини для виготовлення картону, тарних матеріалів, у комбікормовій промисловості - як об‘ємного наповнювача кормів, мінеральних добавок тощо.

Використання графічного методу дослідження дозволило констатувати, що в організації виробництва найбільш ефективним є поєднання виробництва плодів з виробництвом тваринницької продукції, зокрема бджільництва, а в рослинни-цтві – зернових культур, соняшнику. Несумісним за працезатратами виявилося виробництво цукрового буряку, овочевих культур, картоплі.

Оптимальне поєднання галузей досягається при співвідношенні площ садів і ріллі – 1га до 0,5 – 1га (ВАТ „Московський”, ВАТ „Агрофірма „Глобівська”, ВАТ „Красноградське”). Необхідним вважаємо визначення оптимальної структури і самої галузі садівництва. Ефективною вона буде, коли на кожні 100 га плодоносного саду припадатиме 8-9 га ягідних культур, з них 3-4 га суниці.

За відсутності власних коштів промислове садівництво області, врахо-вуючи його особливості, не може успішно розвиватися без належної системи кре-дитування. Тим більше, що в даний час переважають сади екстенсивних типів, які підлягають оновленню на інтенсивній основі. Станом на 1 жовтня 2002 р. в спеціалізованих господарствах 64,1% садів, вік яких перевищує 25-30 років, площа молодих насаджень складає по основних зерняткових культу-рах – 4,4% ( 229 га ), що в 5,5 раза менше науково обґрунтованих норм. Практично відсутні молоді насадження літніх та зимових термінів визрівання.

На наш погляд, інвестиції в садівництво на виконання проектних робіт для створення площ багаторічних насаджень, меліоративної підготовки ділянки, будівництва пунктів товарної обробки, цехів переробки продукції тощо мають більш складну форму, ніж в інші галузі рослинництва, тому при плануванні та залученні їх слід враховувати як аграрно-ви-робничі структурні підрозділи, так і промислово-переробні, тобто в комплексі. При значній обме-женості внутрішніх коштів основними джерелами фінансування повинні стати зовнішні ресурси: бюджетні кошти, цільові довгострокові кредити, позички, іноземні інвестиції, збереження 1% збору від реалізації алкогольних напоїв і пива тощо.

За нашими розрахунками, в господарствах корпорації “Харківсадвин-пром” для проведення запланованих на 2003-2010 рр. обсягів закладки багато-річних насаджень та догляду за ними на площі 2167 га необхідним є виділення гро-шових коштів у сумі 50,4 млн грн. ( в тому числі на зерняткові насадження – 31,2; кісточкові – 8,8; ягідники – 10,4 млн грн.), тобто в середньому щорічно по 6,3 млн грн. (при фактичному фінансуванню за 2000-2002 рр. – 2,6 млн грн.). У разі поетапного виділення необхідних коштів і досягнення запланованої врожайності багаторічних насаджень: зерняткових – 150-160; кісточкових – 80-90; ягідних - 45-50 ц/га з 2011р. господарства будуть мати можливість проводити подальше закладання молодих насаджень і догляд за ними за власний рахунок.

Необхідно повною мірою задіяти і такий резерв, як поєднання виробництва плодоягідної продукції з її переробкою: зі збільшенням обсягів виробництва зростає кількість малотранспортабельної продукції ( до 15-20% ), яка не користується попитом у свіжому вигляді і може бути придатною лише для переробки. За досліджуваний період обсяги переробки в спеціалізованих господарствах Харківської області зменшилися в 7,1 раза, виробництво консервів – в 3,5 раза, в тому числі соку яблучного – в 10,5 раза, відсутнє виробництво вина та виноматеріалів ( тоді як у 1991-1995 рр. їх вироблялося близько 404 тис. дал ).

Проведені дослідження підтверджують, що на всіх стадіях технологіч-ного процесу “виробництво – зберігання – переробка - реа-лізація продукції плодівництва” є багато резервів, викорис-тання яких створює умови не тільки для відновлення обсягів виробництва про-дукції, а й для забезпечення нарощування її споживання як у свіжому, так і в переробленому вигляді та дає можливість реалізувати частину товарної продукції за межі регіону і, таким чином, підвищити економічну ефективність функціонування галузі. Навіть в умовах кризового стану економіки в господарствах із закінченим циклом виробництва ( ВАТ „Агрофірма „Глобівська”, ВАТ „Красноградське”, ВАТ „Московський” ) вища концентрація площ плодоносних насаджень ( на 150,1% ), вища середня врожайність плодів і ягід ( на 174,6% ), нижча собівартість продукції ( на 18,1% ) та більш як у 2,3 раза менші збитки з розрахунку на 1 га.

Саме тому в області доцільним є перетворення садівницьких господарств в агропромислові підприємства із закінче-ним циклом виробництва плодоягідної продукції, де організація технологічного процесу просування плодів різних видів і термінів дозрівання буде здійснюва-тися в єдиному циклі: виробництво ( знімання плодів, збір падалиці ) зберігання ( тимчасовий пункт зберігання в саду, пункт зберігання в плодосховищі, холодильник) товарна обробка ( пакування в день збирання, пакування в несприятливі дні, пакування після збирання, пакування в зимово- весняний час) реалізація і переробка.

Садівницьке підприємство, висту-паючи складною економічною системою, не може досить швидко реагувати на зміни зовнішніх умов господарювання. Перехід до вільного вибору товаровиробниками асорти-менту товарної продукції, форм і каналів збуту визначили залежність фінансо-вих результатів від умов і особливостей ринкових відносин. У першу чергу це позначилося на різкому зменшенні обсягів продажу плодів і ягід – з 784 тис. ц у 1990 р. до 57,4 у 2002р. при суттєвому збільшенні каналів реалізації продукції. Так, якщо до 1995р. основна частка плодів збувалася заготівельним організаціям, то нині цей напрямок відсутній, що значно ускладнило діяльність садівницьких підприємств. Більш як у три рази зросла реалізація на міських ринках, значний відсоток займає продаж працівникам в рахунок оплати праці (17,1%), комерційним структурам і переробним підприємствам на давальницьких умовах (31,1% ) за найнижчими цінами порівняно з іншими каналами реалізації. Виходячи з того, що в структурі реалізованої продукції зерняткові займають 88,1%, кісточкові – 7,4%, ягоди – 4,5%, то ефективність галузі садівництва регіону (а садівницькі підприємства забезпечують близько 73% загальнообласних обсягів реалізації) зумовлюється: рівнем цін, перш за все, на плоди зерняткові; створенням відлагодженого ринкового механізму функціонування садівницьких підприємств; розширенням місткості внутрішнього ринку, асортименту продукції переробки; відновленням системи оптової торгівлі; поновленням держзамовлення на певну частку садівницької продукції.

ВИСНОВКИ

1. Господарський механізм як система економічних, організаційних, правових відносин, в галузі садівництва виявляється на рівні підприємства, його підрозділів, агроформувань. Фундаментом господарського механізму в садівницьких підприємствах виступає економічний механізм із системою планування, відносин власності, методів самоокупності, оплати і мотивації праці, матеріально-технічного та кадрового забезпечення, ціноутворення, фінансово-кредитних та податкових відносин. Ефективна дія кожного з цих елементів можлива лише за умов оптимальної структури виробничої системи, врахування рівня зрілості дії господарських механізмів інших галузей АПК, промисловості, що організаційно пов’язані з виробничим процесом у садівництві.

2. На основі досліджень і проведеного узагальнення джерел і шляхів під-вищення економічної ефективності виробництва плодів і ягід, основних на-прямків інтенсифікації сучасного промислового садівництва вважаємо, що ефективність виробництва повинна розглядатися як техніко-технологічна, організаційно-економічна та соціально-економічна взаємозумовлена єдність. Ефективність виробництва продукції не може бути встановлена одним універсальним показником, а лише цілою системою, що визначається взаємопов’язаними чинниками та співвідношенням фактичних витрат чи застосованих ресурсів.

3. Завдяки проведеного нами узагальнення оптимальних агробіологічних вимог до природних умов плодових і ягідних культур при промисловому їх вирощуванні в Харківській області, роз-рахованих коефіцієнтів відповідності умов до потреб культури, коефіцієнта континентальності (морозобезпеки) на прикладі спеціалізованих господарств проведено роз-поділ території регіону на чотири мікрозони із визначенням найбільш оптима-льного породного складу багаторічних насаджень для кожної зони. Відповідними розрахунками підтверджено економічну доцільність такого розподілу. Вважаємо можливим застосування зазначених коефіцієнтів при визна-ченні придатності регіонів країни для подальшого удосконалення породно-сортової структури плодово-ягідних насаджень.

4. Успішне функціонування та розвиток промислового садівництва Харківської області залежать від ефективності виробництва плодово-ягідної продукції, рівня використання наявного ресурсного потенціалу в спеціалізованих господарствах, на частку яких у 2002 р. припадало 97,5% садівницької продукції усіх сільськогосподарських підприємств регіону. Виконані розрахунки показали, що ці господарства мають великі переваги порівняно з іншими сільськогосподарськими підприємствами, що виробляють аналогічну продукцію.

5. Виконані відповідні математичні розрахунки із застосуванням ПЕОМ дозволили вперше встановити циклічну закономірність у коливанні урожайності плодово-ягідних культур (за 1972 – 2002 рр.) як у цілому багаторічних насаджень, так і їх видів, а також основних польових культур – зернових і соняшнику. Так, середня довжина циклу (в роках ) по зерняткових становила 21,4; кісточкових – 8,8; ягідниках – 14,3; зернових – 7,8; соняшнику – 7,5 років. Установлено, що періоди циклів цих культур не співпадають. Таким чином, у спеціалізованих господарствах доцільно в структурі садообороту мати всі види багаторічних насаджень, а в структурі посівів – зернові та соняшник, які в несприятливих для багаторічних насаджень умовах можуть бути основою для стабільного економічного розвитку садівницьких підприємств.

6. Виявлено циклічний характер прояву кліматичних факторів та їх вплив на врожайність багаторічних насаджень: зростання активних температур призводить до зменшення урожайності культур; збільшення суми опадів – до її зростання. Однак ці показники не мають визначального характеру в системі чинників різкого зниження продуктивності багаторічних насаджень.

7. У сучасних умовах найбільш ефективними є спеціалізовані підприємства з площею плодоносних насаджень у межах 400-600 га і питомою вагою галузі садівництва в товарній продукції господарства на рівні 45-50%. Так, у Харківській області зростання рівня спеціалізації на 1% призводить до зниження витрат праці на 0,07 люд.-год. на 1 ц виробництва плодів і ягід, збільшення прибутку на 1 га на 12,56 грн., рентабельності на 1,50%. З підвищенням рівня концентрації площ багаторічних насаджень (до оптимальної межі 400-600 га) на 1% урожайність зростає на 0,04 ц, затрати праці на 1 ц знижуються на 0,38 люд.-год., рівень рентабельності підвищується на 0,09%, прибуток на 1 га зростає на 0,93 грн.

В умовах обмеженості ресурсів необхідним є оптимальне поєднання основної галузі з іншими галузями сільськогосподарського виробництва, що досягається при співвідношенні площі багаторічних насаджень і площі ріллі 1: 0,5-1.

8. Докорінного перегляду вимагає породно-сортовий склад багаторічних насаджень спеціалізованих підприємств, який не відповідає вимогам інтенсив-ного садівництва. При закладанні нових насаджень слід дотримуватися:

- рекомендованої науково-дослідними установами і перевіреної досвідом роботи спеціалізованих підприємств протягом 1976-1990 рр. породної структури зерняткових і кісточкових культур (%): яблуня - 74; груша – 8; слива – 7; вишня – 7; черешня - 2; абрикос, персик – 2;

- сортової структури зерняткових культур (%): літні - 5, осінні - 15, зимові - 80;

- вікової структури насаджень (питома вага молодих садів у загальній площі - 20-25%, ягідників – 25-30%);

- для формування однорідних товарних партій у кожному господарстві

потрібно вирощувати обмежену кількість сортів кожної плодової куль-тури.

9. Ефективне функціонування садівницьких підприємств можливе лише при поєднанні в єдиному циклі виробництва, товарної обробки, зберігання, переробки і реалізації продукції. Тому поряд із відродженням плодово-продуктового підкомплексу регіону надзвичайно важливою формою агропромислової інтеграції повинні стати агропромислові підприємства із запровадженням розробленої схеми організації технологічного циклу просування плодів зерняткових і кісточкових культур різних термінів визрівання від збирання до їх реалізації.

10. Упровадження запропонованих заходів щодо виходу галузі садів-ництва регіону з кризового стану, подальшого її розвитку та підвищення ефек-тивності функціонування спеціалізованих садівницьких підприємств як основи промислового садівництва можливе за умов удосконалення організаційно-економічного механізму інвестування в основні засоби виробництва промислового садівництва (в першу чергу багаторічні насадження); створення відлагодженого ринкового економічного механізму за рахунок державного регулювання, заснованого на економічних методах, та саморегулювання на основі принципів ринкових відносин.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Гуторова Е.А. Пути повышения эффективности производства плодово-ягодной продукции (на примере специализированных хазяйств Харьковской области)
Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ВИРОБНИЧИХ ВИТРАТ У ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Автореферат - 27 Стр.
ЕЛЕКТРОННА СТРУКТУРА ТА УМОВИ ІСНУВАННЯ ВПОРЯДКОВАНИХ ФАЗ СПЛАВІВ ПЕРЕХІДНИХ МЕТАЛІВ - Автореферат - 18 Стр.
Медико-соціальні закономірності формування перинатальної патології та оптимізація медичної допомоги вагітним і новонародженим - Автореферат - 35 Стр.
Кабельні ПЕРВИННІ термоЕЛЕКТРИЧНІ ПЕРЕТВОРЮВАЧІ з покращеними метрологічнИми І ЕКСПЛУАТАЦІЙНИМИ характеристиками - Автореферат - 24 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ УДОСКОНАЛЕННЯ ЛІКАРСЬКОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ НАСЕЛЕННЯ ПРОМИСЛОВИХ РЕГІОНІВ - Автореферат - 49 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ КЕРІВНИКА В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Автореферат - 27 Стр.
РОЗВИТОК МЕТОДІВ АНАЛІЗУ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ НА ОСНОВІ ВИКОРИСТАННЯ УДОСКОНАЛЕНИХ МОДЕЛЕЙ ЇХ ЕЛЕМЕНТІВ - Автореферат - 23 Стр.