У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

науково-дослідний фінансовий інститут
при міністерстві фінансів україни

Глущенко Юлія Анатоліївна

УДК 336.14:352

Формування місцевих бюджетів

в Україні

Спеціальність 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Науково-дослідному фінансовому інституті при Міністерстві фінансів України, м. Київ.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор,

заслужений економіст України

Полозенко Дмитро Васильович

Науково-дослідний фінансовий інститут

при Міністерстві фінансів України, завідувач відділу

фінансів соціальної сфери.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор, заслужений діяч

науки і техніки України

Василик Остап Дмитрович

Український державний університет економіки і

фінансів, виконуючий обов’язки ректора

кандидат економічних наук

Мельничук Віталій Григорович

Рахункова палата України, заступник Голови.

Провідна установа: Київський національний економічний університет

Міністерства освіти і науки України, кафедра фінансів,

м. Київ.

Захист відбудеться 24.12.2004 р. о 16 годині на засіданні спеціалі-зованої вченої ради Д 26.853.01 у Науково-дослідному фінансовому інституті при Міністерстві фінансів України за адресою: 01103, м.Київ, бульв. Дружби народів, 28.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України за адресою: 01103, м.Київ, бульв. Дружби народів, 28.

Автореферат розісланий 23.11.2004 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради С.С. Гасанов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми обумовлена необхідністю удосконалення теоретико-методологічних засад та механізму формування місцевих бюджетів, поліпшення фінансового забезпечення регіонів та створення сприятливих умов для їх економіч-ного зростання.

В умовах побудови демократичного суспільства та зміцнення інституту місцевого самоврядування в Україні постають питання забезпечення макроекономічної стабільності, підвищення якості та ефективності надання послуг населенню, володіння та самостійного розподілу місцевими органами влади фінансових ресурсів. Важливим кроком в даному напрямку стане надання їм базисних повноважень, організацій-но-правовою і фінансовою основою яких є визначення і закріплення джерел формування місцевих бюджетів з урахуванням специфіки регіону, рівня його розвитку, ролі та значення на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Діюча система формування місцевих бюджетів характеризується низьким рівнем фінансової автономії, зменшенням частки власних доходів та збільшенням трансфертних платежів, а також відсутністю дієвих стимулів соціально-економічного розвитку, не сприяє впровадженню ефективної державної регіональної полі-тики, як одного з головних чинників забезпечення ринкових перетворень та подальшого розвитку економіки України.

Недостатня теоретична обгрунтованість механізмів формування доходів місцевих бюджетів обертається обмеженістю доходів та неефективним використанням бюджетних коштів, що у свою чергу негативно впливає на стан міжбюджетних відносин.

Розробка науково обгрунтованої концепції формування місцевих бюджетів вимагає глибоких теоретико-методологічних досліджень сутності місцевих бюджетів, законів їх функціонування, закономірностей становлення і розвитку, а також економічної природи міжбюджетних відносин.

Практика застосування Бюджетного кодексу України вимагає приведення у відповідність до нього діючих нормативно-правових актів, розроблення проекту закону про територіальну громаду, визначення нового переліку бюджетних послуг (програм), гарантованих державою, та запровадження системи державних мінімальних стандартів і нормативів, які слід покласти в основу визначення обсягу видатків, здійснюваних за рахунок місцевих бюджетів.

Теоретичні витоки природи, сутності та ролі фінансових засад місцевого самоврядування, фінансового вирівнювання знаходимо у працях корифеїв фінансової науки: А.Вагнера, Р.Гнейста, сучасних західних науковців Р.Кауфмана, Р.Мас-грейва, У.Оутса.

Питання формування місцевих бюджетів досліджувалися в працях українських вчених: С.Буковинського, А.Буряченка, О.Василика, О.Кириленко, А.Кондратюка, В.Кравченка, С.Криниці, І.Луніної, В.Лагутіна, В.Малька, В.Опаріна, К.Павлюк, Д.Полозенка, В.Покася, Г.П’ятаченка, С.Слухая, А.Соколовської, І.Ткачука, В.Федосова, О.Чернявського, М.Чумаченка, С.Юрія та російських: О.Бажаєва, Р.Білоусова, А.Барського, А.Ігудіна, В.Широбокова.

Віддаючи належне вченим і фахівцям, що займаються проблемами формування місцевих бюджетів, слід зауважити, що до цього часу такі проблеми, як досягнення реальної збалансованості за доходами та видатками, підвищення рівня фінансової автономії, удосконалення фінансового вирівнювання місцевих бюджетів не знайшли належного вирішення, що стримує економічний і соціальний розвиток регіонів. Усе це зумовило вибір теми дисертаційного дослідження, визначило його мету, основні завдання та логіку.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана як складова наукової програми НДФІ при Міністерстві фінансів України з 1998 по 2002 р. Відповідно до теми НДР “Проблеми та шляхи збалансування повноважень центральних, регіональних та місцевих органів влади щодо фінансування суспільних послуг” (№ ДР 0202U004337, автором подані пропозиції щодо формування видатків місцевих бюджетів), “Проблеми правового регулювання міжбюджетних відносин” (№ ДР 0198U005958, автором подані пропозиції щодо формування доходів обласних і районних бюджетів).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розкриття економічної природи, сутності місцевих бюджетів та розробка пропозицій щодо підвищення рівня фінансової автономії органів місцевої влади в сучасних ринкових умовах. Для досягнення поставленої мети в дисертації вирішувалися такі завдання:–

визначити сутність та зміст бюджетного процесу на регіональному рівні;–

узагальнити принципи та методи формування місцевих бюджетів;–

виявити особливості формування місцевих бюджетів в умовах реформування бюджетної системи;–

розкрити тенденції динаміки та структури місцевих фінансів (на прикладі Полтавської області);–

обгрунтувати вихідні положення моделі міжбюджетних відносин з урахуванням повноважень органів управління різних рівнів;–

визначити рівень фінансової автономії місцевих органів влади;–

здійснити комплексну оцінку взаємозв’язку соціально-економічного розвитку регіону з наявними фінансовими ресурсами;–

розробити схему формування місцевих бюджетів на засадах узгодженої взаємодії органів управління різних рівнів.

Об’єктом дисертаційного дослідження є місцеві бюджети України з урахуванням регіональних особливостей їх формування.

Предметом дисертаційного дослідження є фінансово-економічні відносини між місцевими бюджетами різного рівня.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є фундаментальні положення сучасної економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіж-них вчених з проблем місцевих фінансів. Використовувалися методи дослідження: аналізу та синтезу – для виявлення закономірностей та тенденцій формування місцевих бюджетів; порівняльного аналізу – при розгляді кількісних показників формування місцевих бюджетів у межах регіону та України в цілому; графічний – при виявленні частки вексельних розрахунків у загальній сумі доходів місцевих бюджетів, при аналізі динаміки капітальних інвестицій, виробленого ВВП та інтегральної оцінки фінансового стану регіону; статистичних порівнянь – при обгрунтуванні рівня бюджетної забезпеченості регіону.

У роботі автор використовував нормативно-правові акти України, матеріали Державного комітету статистики України, Міністерства фінансів України, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у такому:

Уперше запропоновано:

· джерело забезпечення збалансованості районних бюджетів за рахунок спрямування у повному обсязі плати за землю до доходів, які не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів, що сприятиме своєчасному фінансуванню видатків місцевих бюджетів;

· механізм вилучення понадпланових доходів, закріплених за місцевими бюджетами, та спрямування їх до обласного бюджету з наступним перерозподілом між бюджетами нижчих рівнів з метою стимулювання податкових надходжень та удосконалення системи фінансового вирівнювання;

дістало подальший розвиток:

· обгрунтування пропозицій щодо здійснення бюджетного процесу на основі програмно-цільового методу для підвищення результативності та ефективності бюджетних видатків;

удосконалено:

· методи формування місцевих бюджетів шляхом зарахування до доходів, що враховуються при розрахунку обсягу міжбюджетних трансфертів, в частині податку на прибуток підприємств недержавної форми власності, що сприятиме стимулюванню економічного і соціального розвитку регіонів;

· напрямки формування доходів місцевих бюджетів шляхом спрямування місцевих податків і зборів до бюджету розвитку з наступним розширенням їх переліку за рахунок відновлення готельного збору, введення екологічного податку, в частині збору за газорозвідувальні роботи, що дозволить повніше реалізувати фінансові інтереси місцевого самоврядування;

· складові податкової бази місцевих бюджетів Полтавської області за рахунок її коригування (бази), що обумовлено змінами порядку сплати податку з доходів фізичних осіб і вирівнюванням податкової бази.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що вони можуть бути використані у процесі удосконалення механізмів формування місцевих бюджетів України, міжбюджетних відносин, реформуванні державної регіональної політики.

Основні положення дисертації, а саме наукові розробки та пропозиції щодо коригування податкової бази бюджету області, знайшли своє практичне застосування при підготовці проектів місцевих бюджетів Полтавської області (довідки про впровадження: №01-22 від 30.05.03 та №03-01-06 від 27.05.03).

Окремі положення та висновки дисертаційного дослідження використано Полтавською державною аграрною академією при викладанні курсу „Фінанси підприємств” (довідка №600 від 12.11.03), Науково-дослідним фінансовим інститутом при Міністерстві фінансів України у процесі підготовки пропозицій до проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2005 р. (довідка №01-22 від 30.05.03 та №03-01-06 від 27.05.03).

Особистий внесок здобувача. Основні положення і висновки дисертації розроблено автором особисто та містяться в одноосібних наукових працях.

Апробація результатів дисертації.

Основні положення та висновки дисертаційної роботи висвітлені на всеукраїн-ських науково-практичних конференціях: “Проблеми фінансової політики в Україні” (м. Київ, 2000 р.), “Проблеми активізації регіональної інвестиційної полі-тики в сучасних умовах” (м. Дніпропетровськ, 2000 р.), “Проблеми бюджетної полі-тики України в умовах перехідної економіки” (м. Київ, 2001 р.), “Проблеми розвитку фінансової системи України” (м. Київ, 2002 р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 9 наукових праць загальним обсягом 3,0 д.а., з них 5 – у наукових фахових виданнях. Обсяг частки дисертанта в опублікованих працях становить – 2,4 д.а.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Її повний обсяг становить 197 сторінок і включає 2 рисунки, 25 таблиць, 12 додатків, список використаних джерел із 150 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі дисертаційної роботи розкривається актуальність дослідження, сформульовано його мету, визначено предмет, об’єкт, відображено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів дослідження.

У першому розділі “Теоретичні засади формування місцевих бюджетів” на основі опрацювання, критичної оцінки та узагальнення наукового доробку вітчизняних і зарубіжних вчених досліджено суть, функції та етапи розвитку місцевих бюджетів, сутність та зміст бюджетного процесу, обгрунтовано методи формування місцевих бюджетів в умовах реформування економіки України.

У роботі подано визначення місцевого бюджету як економічної категорії, що відображає систему економічних відносин з приводу утворення децентралізованих фондів грошових коштів, їх розподілу та використання для надання суспільних благ на місцевому рівні.

Проаналізовано місцеві бюджети, які являють собою фонди фінансових ресурсів, призначених для реалізації функцій, покладених на органи самоврядування, та забезпечують необхідними коштами фінансування соціально-економічних програм регіонів.

Автором доведено, що в сучасних умовах фінансові ресурси місцевих бюджетів формуються під впливом тенденцій в структурі та обсягах валової доданої вартості, що створюється в регіонах. Встановлено, що частка ВВП, яка перерозподіляється через місцеві бюджети, має тенденцію до скорочення.

Аналізуючи наукові праці відомих вчених щодо формування місцевих бюджетів, автор формулює свою власну позицію з даного питання, яка полягає в тому, що роль місцевих бюджетів в Україні у вирішенні соціально-економічних проблем не відповідає потребам органів місцевого самоврядування при вирішенні питань місцевого значення. Причиною цього є недостатні фіскальні повноваження органів місцевого самоврядування, неврегульованість деяких аспектів їх діяльності, що потребує розробки заходів для посилення ролі місцевих бюджетів в економічній системі країни.

Ретроспективний аналіз формування місцевих бюджетів засвідчив, що за обсягом фінансування вони потребують додаткових надходжень. При проведенні дослідження встановлено, що в бюджетному процесі, який представляє регламентовану нормами права діяльність, пов’язану зі складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, виконанням і контролем за їх виконанням, мають місце неузгод-женості з приводу забезпечення місцевих бюджетів фінансовими ресурсами, які багато в чому обумовлені нестабільністю податкового законодавства. Доведено, що саме із зазначених причин фіскальна і регулююча функції місцевих податків втрачають економіч-не навантаження.

Ефективним у цьому контексті стане здійснення бюджетного процесу на основі програмно-цільового методу, коли бюджет формується за програмами, які відповідають визначеним державним пріоритетам та місцевим потребам. Програмно-цільовий метод формування бюджету передбачає такий підхід до порядку прийняття рішень, коли кожен розпорядник бюджетних коштів повинен визначити найбільш ефективні напрями їх витрачання з метою виконання своїх основних функцій. Оцінити ефективність та результативність використання коштів мають допомогти показники виконання програм, всебічна оцінка результатів реалізації місцевих та державних пріоритетів.

В роботі обгрунтовується позиція автора щодо розширення повноважень місцевих органів влади з управління бюджетним процесом. Бюджет розглядається як один із механізмів регулювання соціально-економічного розвитку, управління ін-вестиційним процесом.

Проведене дослідження дало можливість виявити окремі тенденції розвитку місцевих бюджетів:–

в процесі зростання економіки країни підвищився рівень збалансованості місцевих бюджетів;–

формування доходів місцевих бюджетів відбувається за рахунок власних, закріплених і регулюючих джерел при дотриманні регіональних особливостей;–

зростають видатки місцевих бюджетів на вирішення соціальних проблем регіонів.

Здійснивши аналіз бюджетного процесу, автор дійшов висновку, що на етапі формування місцевих бюджетів результативним буде застосування відповідних показників з урахуванням групових індексів податкоспроможності та індексів відносних видаткових потреб.

Розкриваючи економічну природу місцевих бюджетів, автор сформував власну позицію щодо використння принципу збалансованості. Обгрунтована не-обхідність розширення доходів за рахунок податків з прибутків підприємств та платежів за використання природних ресурсів регіону. Це дасть змогу органам місцевого самоврядування здійснювати стимулювання економічного і соціального розвитку регіону. Доведено, що при формуванні місцевих бюджетів принцип справедливості й неупередженості має базуватися на застосуванні коригуючих коефіцієнтів на одного жителя регіону, згрупованих відповідно до соціально-економічних програм, що сприятиме зміцненню фінансового стану місцевого самоврядування.

У другому розділі “Становлення системи формування місцевих бюджетів” розглядаються організація та правила формування місцевих бюджетів, досліджуються динаміка та структура надходження коштів до місцевих бюджетів, зокрема Полтавської області.

Автор відзначає, що формування місцевих бюджетів у період дії Закону України “Про бюджетну систему України” характеризувався непрозорим і суб`єктивним процесом прийняття рішень, хронічною нестабільністю у видатках і доходах місцевих бюджетів, а також відсутністю стимулів щодо збільшення додаткових надходжень та ефективного здійснення видатків.

Детальний аналіз формування місцевих бюджетів у нових умовах господарювання засвідчив, що місцеві податки і збори втрачають фіскальну роль. Зокрема, у доходах Полтавської області вони становлять 1,7 %. Важливим кроком на шляху зміцнення власних доходів місцевих бюджетів стане внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України „Про місцеві податки і збори” в частині перегляду граничних розмірів ставок місцевих податків і зборів, що дасть змогу спрямувати залучені кошти на якісне і стабільне функціонування житлово-комунального господарства та соціальні програми, прийняті місцевими територіальними громадами.

У роботі зазначається, що регулювання місцевих бюджетів охоплює більшу частину дотаційних регіонів, що перетворює бюджетні трансферти із засобу надання фінансової допомоги у важіль для здійснення перерозподільних процесів. Збільшення кількості дотаційних місцевих бюджетів призводить до поступового зменшення ефективності використання бюджетних коштів, зниження за-цікавленості місцевих органів влади в пошуку альтернативних джерел доходів, сприяє розвитку споживацьких настроїв з боку органів місцевого самоврядування. При цьому встановлено, що найвищий рівень дотаційності притаманний сільським бюджетам, які мають обмежену дохідну базу і найбільше серед усіх видів місцевих бюджетів залежать від допомоги з центру.

Проведений дисертантом порівняльний аналіз динаміки частки трансфертів у державному та місцевих бюджетах показав, що 34,4 % від загальної суми надходжень місцевих бюджетів складають трансферти (табл.1), що впливає на діяльність місцевих органів влади при здійсненні заходів у межах визначених законодавством ком-петенцій, свідчить про рівень централізації управління фінансовими потоками.

Таблиця 1

Динаміка трансфертних платежів у доходах бюджетів України, млрд грн

Рік | Бюджети

Державний | Місцеві

доходи | тран-сферти | питома вага, % | доходи | тран-сферти | питома вага, %

1998 | 15,9 | 0,6 | 3,8 | 15,3 | 2,2 | 14,4

1999 | 19,3 | 0,3 | 1,6 | 15,9 | 2,9 | 18,2

2000 | 36,2 | 1,4 | 3,9 | 18,7 | 4,4 | 23,5

2001 | 37,5 | 2,6 | 6,9 | 24,9 | 7,2 | 28,9

2002 | 44,4 | 2,9 | 6,5 | 28,2 | 8,8 | 31,2

2003 | 42,3 | 2,4 | 5,7 | 34,3 | 11,8 | 34,4

Розраховано за даними Міністерства фінансів України.

Головною метою бюджетних трансфертів повинно стати надання фінансової допомоги і збалансування місцевих бюджетів тих територій, які мають менший податковий потенціал, а отже, є “біднішими” у фінансовому відношенні.

Проведене дослідження дозволило виявити основні чинники, що негативно позначилися на виконанні місцевих бюджетів. На даному етапі місцеві бюджети зазнають певних втрат, оскільки чинним законодавством не передбачено порядок коригування податкової бази у зв’язку зі зміною місця сплати податку структурними підрозділами (філіями) підприємств.

Враховуючи низький рівень платіжної дисципліни на сучасному етапі розвитку економіки, доцільно було б, на думку автора, підвищити адміністративну відповідальність платників податків з подальшим зарахуванням відповідних коштів до місцевих бюджетів.

Розмежування доходів, здійснене в умовах дії Бюджетного кодексу на єдиних засадах для відповідних бюджетів, не дає можливості збалансувати їх через різний рівень соціально-економічного розвитку та податкового потенціалу регіонів України, який сформувався за певних економічних умов.

Рейтинг регіонів, визначений за показниками стану соціаль-но-економічного розвитку та податкового потенціалу, засвідчив, що регіони з високою податко-спроможністю поступово втрачають стимули до збільшення надходжень. Вищезазначена ситуація характерна і для Полтавської області, яка за рівнем податкового потенціалу займає третє місце, тоді як за рівнем соціально-економічного розвитку – сьоме.

Аналізуючи наслідки реформування економіки, що спостерігалися в Україні упродовж 90-х рр. минулого століття, дисертантом доведено, що рівень бюджетної забезпеченості Полтавської області хоча і підвищився, однак залишається нижче середнього показника по Україні. Тому ця проблема потребує ви-рішення з урахуванням податкового потенціалу регіону. При цьому доцільно за-стосовувати форми фінансового забезпечення: самофінансування, кредитування, фінансування, страхування.

В роботі висвітлюється рівень забезпеченості місцевого самоврядування власними доходами, відмічається їх незначна питома вага у місцевому бюджеті області – 17,9 %, що дестимулює нарощування податкової бази та обмежує повноваження місцевих органів влади. При цьому наголошується, що відсутність у структурі місцевих бюджетів податку на прибуток підприємств (окрім комунальної власності), негативно впливає на рівень фінансування капітальних інвестицій та ефективне використання функцій прибутку: фіскальної, регулюючої, стимулюючої. Доведено, що роль місцевих бюджетів як важливого чинника економічного і со-ціального зростання регіонів реалізується в основному через капітальні інвестиції. При цьому бюджет розвитку має стати ефективним чинником розвитку регіонів.

В дисертації проаналізовано методику застосування нормативних видатків, спрямованих на розвиток соціальної сфери, внесено до неї окремі уточнення, зокрема: при розрахунках видатків на освіту зважену чисельність учнів слід виділяти як за типом, так і за місцем розташування; фінансування дільничних лікарень та амбулаторій здійснювати за рахунок коштів районних бюджетів, оскільки у переважній частині сільських бюджетів відсутнє належне фінансове забезпечення.

На основі аналізу тенденцій розвитку місцевих бюджетів автором розроблено Порядок визначення обсягу міжбюджетних трансфертів між районним бюджетом та бюджетами міст районного значення, сіл та селищ на 2003 р. по Полтавській області, який було використано відповідно до розпорядження голови облдерж-адміністрації №11 від 17.01.03 р. Його практичне значення полягає у забезпеченні фінансової рівноваги, критеріїв повноти надання послуг та їх наближення до безпосереднього споживача (підвищення рівня бюджетної забезпеченості видатками в цілому по області з 545,8 грн у 2002 р. до 642,5 грн у 2003 р.), стабільного і передбачуваного потоку коштів (зменшення бюджетної заборгованості протягом 2003 р. з 75,2 млн грн до 50,7 млн грн, в т.ч. по соціальному захисту та соціальному забезпеченню населення на 5,0 млн грн), досягненні простоти й об’єктивності розподілу міжбюджетних трансфертів.

Аналіз складових системи фінансового забезпечення місцевих бюджетів дозволив сформувати висновок про необхідність ухвалення Закону “Про податок на нерухоме майно підприємств”, який має стати одним із джерел доходів місцевих бюджетів. Проте актуальними залишаються питання збалансування районних бюджетів по доходах і видатках, що не враховуються при розрахунку обсягу міжбюджетних трансфертів, коригування податкової бази при формуванні проекту бюджету, проблема зменшення частки місцевих бюджетів у видатках на капітальне будівництво.

У третьому розділі “Місцеві бюджети та їх подальший розвиток в Україні” дослід-жується система місцевого самоврядування, яке здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські, районні та обласні ради.

Проаналізовано централізовану і децентралізовану моделі міжбюджетних відносин, які спрямовані на послаблення міжрегіональних відмінностей, зумовлених економічними, демографічними, екологічними, природними та іншими специфічними особливостями, що історично сформувалися в регіонах країни. Зазначені особливості проявляються в коефіцієнтах податкоспроможності – від 0,41 до 1,88.

Практика свідчить, що вилучення 50 % річних понадпланових доходів ускладнює функціонування міжбюджетних відносин. Відповідно до Постанови Ка-бінету Міністрів України від 29.04.04 р. № 548 “Про реалізацію статті 68 Закону України про Державний бюджет України на 2004 рік” рівень економічного стимулювання залежить від планових показників, встановлених Міністерством фінансів України.

Доцільно удосконалити порядок спрямування коштів, що надійдуть понад річні розрахункові обсяги, в частині зарахування їх до обласного бюджету, для подальшого перерозподілу між бюджетами нижчих рівнів, планові показники яких недовиконуються, що стимулюватиме податкову активність та сприятиме удосконаленню діючої системи фінансового вирівнювання.

Встановлено також, що значна частина податків, зібраних в регіонах, транзитом надходить до державного бюджету, що зменшує зацікавленість місцевих органів влади у вишукуванні додаткових фінансових ресурсів. Так, Полтавщина, забезпечуючи 23,6 % від загальнодержавного обсягу видобутку нафти та 38,1 % від загальнодержавного обсягу видобутку газу, не тільки не отримує надходжень до місцевих бюджетів від оподаткування даної галузі, а навпаки – має значні екологічні проблеми. В роботі доведено, що інтенсивна розробка корисних копалин та їх переробка протягом тривалого часу призвели до розвитку екзогенних геологічних процесів, просідання земної поверхні із загрозою пошкодження промислових та громадських споруд, а також зміни фізико-механічних властивостей і складу грунтів, забруднення і погіршення якості підземних і поверхневих вод. Виходячи із зазначеного, автор відстоює думку про введення місцевого екологічного податку та відрахувань від податку за газорозвідувальні роботи до місцевих бюджетів з метою спрямування їх на покращання екологічної ситуації в регіоні.

На основі застосування методики інтегральної оцінки фінансового стану об’єктів бюджетного фінансування автором побудовано графік зміни інтегральної оцінки фінансового стану Полтавської області (рис.1). Детальний підхід, що враховує власні доходи, видатки бюджету та коливання кредиторської заборгованості бюджетних установ, дає змогу визначити коефіцієнт, що більш чітко оцінює стан досліджуваного об’єкта. Індекс визначається за формулою:

А= (Д/Р)х (1–К2/К1), (1)

де: А – індекс інтегральної оцінки; Д – власні доходи; Р – сума видатків; К1 – кредиторська заборгованість на початок звітного періоду; К2 – кредиторська заборгованість на кінець звітного періоду.

Отримані результати дослідження дають підстави стверджувати, що забезпеченість області є нестабільною. Суттєве погіршення фінансового стану припало на 1999 р., що пояснюється поширенням взаємозаліків та вексельної системи розрахунків.

В умовах обмеженості внутрішніх фінансових ресурсів місцевих бюджетів важливу роль у розвитку економіки регіонів можуть відігравати зовнішні інвестиції. В процесі зростання інвестиційних потоків набуває значення інвестування капіталу у виробництво, визначення його ефективності. В роботі розроблено модель, яка враховує вплив основних чинників на підвищення ефективності виробництва:

yx1x2= 2479+0,713x1–7,927х2,

де у – балансовий прибуток на одного працюючого у грн.; х1 – обсяг реалізації продукції з розрахунку на одиницю основних та оборотних фондів у грн.; х2 – обсяг капітальних інвестицій на одиницю основних фондів. Модель пройшла апробацію і отримала позитивну оцінку.

Зроблено висновок, що Полтавська область є одночасно регіоном-донором і регіоном-реципієнтом, що ускладнює управління грошовими потоками, знижує ефективність використання бюджетних коштів. Розробка та прийняття в подальшому Закону “Про фінансове вирівнювання регіонів” сприятиме усуненню зу-стрічних фінансових потоків.

З метою зміцнення фінансів місцевого самоврядування необхідним є застосування наявних механізмів вирівнювання фінансового забезпечення адміністративно-територіальних одиниць за умови вирішення стратегічного завдання – розмежування функцій гілок місцевої влади – держадміністрацій і органів самоврядування.

ВИСНОВКИ

Результати дослідження дають підстави зробити такі висновки.

1. Обгрунтовано, що в бюджетній системі країни зростає роль місцевих бюджетів як основи соціально-економічного розвитку регіонів, проведення регіональної інвестиційної політики, соціального захисту населення. Обмеженість власних дохідних джерел місцевих бюджетів, відсутність дієвих стимулів у додатковому отриманні доходів ускладнюють можливість ефективного виконання місцевими органами влади своїх повноважень.

2. Доведено, що за умов проведення бюджетної реформи програмно-цільовий метод є чинником розв’язання проблеми формування доходів місцевих бюджетів та підвищення ефективності їх видатків.

3. Обгрунтовано принцип збалансованості формування місцевих бюджетів з урахуванням необхідності розширення джерел потенційних доходів, що мобілізуються на власній території, зокрема податків з прибутків та платежів за використання природних ресурсів. Як джерело збалансованості доходів районних бюджетів, яке не враховується при розрахунку обсягу міжбюджетних трансфертів, запропоновано вважати плату за землю у повному обсязі.

4. Доведено, що за умов діючої системи формування місцевих бюджетів збільшення кількості дотаційних бюджетів призводить до зниження ефективності використання одержаних коштів, зацікавленості в пошуку альтернативних джерел доходів, розвитку споживацьких настроїв з боку органів місцевого самоврядування. Порівняльний аналіз динаміки трансфертних платежів у доходах бюджетів України засвідчив факт збільшення їх частки в доходах місцевих бюджетів з 14,4 % в 1998 р. до 34,4 % у 2003 р. Дослідження показало, що розрахунок бюджетних трансфертів повинен здійснюватися з урахуванням податкового потенціалу та рівня соціально-економічного розвитку регіонів.

5. Практика формування доходів місцевих бюджетів, зокрема Полтавської області, дає підстави стверджувати, що розширення структури доходів місцевих бюджетів за рахунок джерел, які знаходяться на власній території, а саме податку на прибуток підприємств недержавної форми власності, слугуватиме основою стимулювання економічного і соціального розвитку регіонів.

6. Удосконалення податкової бази місцевих бюджетів регіону та здійснення її коригування обумовлено змінами порядку сплати податку з доходів фізичних осіб. Пропонується посилити контроль за надходженнями до місцевих бюджетів від податку з доходів фізичних осіб, які працюють у відокремлених підрозділах, філіях юридичних осіб за місцем їх знаходження.

7. Запропоновані методичні підходи до розрахунку обсягу міжбюджетних трансфертів між районним бюджетом та бюджетами міст районного значення, сіл та селищ Полтавської області, які забезпечують прозорість процесу формування місцевих бюджетів та уникнення неузгодженостей з приводу розподілу фінансових ресурсів.

8. Порівняльний аналіз структури доходів бюджету розвитку Полтавської області дав змогу встановити, що 60 % загальної суми надходжень складають трансфертні платежі, з них 39,6 % – субвенція із загального фонду місцевого бюджету, що створює додаткове його навантаження. Основними джерелами наповнення бюджету розвитку мають стати місцеві податки і збори, структура яких повинна розширитися за рахунок місцевого екологічного податку, готельного збору, 50 % відрахувань за газорозвідувальні роботи. Новим у побудові механізму формування в регіо-нах бюджетів розвитку повинно бути чітке розмежування функцій і видаткових повноважень бюджетів різних рівнів при зростанні відповідальності за розвиток та фінансове забезпечення підвідомчих територій.

9. Обгрунтовано теоретико-практичні засади фінансового вирівнювання місцевих бюджетів та необхідність удосконалення порядку вилучення понадпланових доходів, закріплених за місцевими бюджетами, в частині спрямування їх до обласних бюджетів для подальшого перерозподілу між бюджетами нижчих рівнів з метою стимулювання податкової активності та удосконалення діючої системи фінансового вирівнювання.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у фахових наукових виданнях:

1. Полозенко Д.В., Глущенко Ю.А. Міжбюджетні взаємовідносини і регіональні інтереси // Фінанси України. – 2000. – № 11. – С. 3–7.

2. Глущенко Ю.А. Фінансове забезпечення регіону – запорука стабільності і розвитку держави // Наукові праці НДФІ. – 2000. – Вип. 10–11. – С. 207–209.

3. Глущенко Ю.А. Проблеми підвищення ефективності видатків місцевих бюджетів // Наукові праці НДФІ. – 2001. – Вип. 2(14). – С. 66–69.

4. Глущенко Ю.А. Роль місцевих бюджетів в умовах розвитку трансформаційної економіки регіону // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2002. – №4. – С. 79–82.

5. Глущенко Ю.А. Міжбюджетні відносини та фінансове забезпечення регіонів // Наукові праці НДФІ. – 2004. – Вип. 3–4. – С. 63-72.

Тези доповідей на конференціях:

6. Полозенко Д.В., Глущенко Ю.А. Міжбюджетні відносини на рівень сучасності // Перша міжвузівська наук.-практ. конф. у 2 ч. – Ч.1. – Проблеми активізації регіональної інвестиційної політики в сучасних умовах. – Дніпропетровськ: ДДФІ, 2000. – С. 242–243.

7. Глущенко Ю.А. Місцеві бюджети – важливий важіль підвищення ефективності виробництва // Проблеми фінансової політики в Україні: Наук.-практ. конф. – К.: НДФІ, – 2000. – С. 44–46.

8. Глущенко Ю.А. Ефективність використання коштів місцевих бюджетів // Проблеми бюджетної політики України в умовах перехідної економіки: Наук.-практ. конф. – К.: НДФІ, – 2001. – С. 29–30.

9. Глущенко Ю.А. Особливості бюджетного процесу в Україні на сучасному етапі // Проблеми розвитку фінансової системи України: Наук.-практ. конф. – К.: НДФІ, – 2002. – С. 64–70.

АНОТАЦІЯ

Глущенко Ю.А. Формування місцевих бюджетів в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеці-альністю 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит. – Науково-дослідний фінансовий інститут при Міністерстві фінансів України, Київ, 2004.

Дисертація присвячена теоретичним і практичним аспектам формування місцевих бюджетів України. В роботі розглянуто широке коло питань, пов’язаних з формуванням місцевих бюджетів у межах бюджетної системи України. Проведено аналіз структури доходів і видатків місцевих бюджетів регіону, запропоновано додаткові джерела поповнення місцевих бюджетів, обгрунтовано модель ефективності інвестицій, сформульовано особливості формування місцевих бюджетів в умовах реформування економіки. Розроблено порядок визначення обсягу міжбюджетних трансфертів між районним бюджетом та бюджетами міст районного значення, сіл та селищ Полтавської області. В роботі розглянуто особливості формування бюджетів в окремих зарубіжних країнах.

Ключові слова: бюджетна система, бюджетний процес, місцеві бюджети, доходи та видатки, міжбюджетні відносини, трансферти, коригування податкової бази, фінансове вирівнювання, фінансова автономія.

АННОТАЦИЯ

Глущенко Ю.А. Формирование местных бюджетов в Украине. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 – финансы, денежное обращение и кредит. – Научно-исследовательский финансовый институт при Министерстве финансов Украины, Киев, 2004.

В диссертации исследуются теоретические и практические аспекты формирования местных бюджетов Украины. На основе критической оценки и обобщения научного опыта отечественных и зарубежных ученых по теме диссертации исследовано содержание бюджетного процесса, обоснованы методы формирования местных бюджетов в условиях реформирования экономики Украины. В работе рассмотрен широкий круг вопросов, связанных с формированием местных бюджетов в пределах бюджетной системы Украины. Детальный анализ формирования местных бюджетов в новых условиях ведения хозяйства засвидетельствовал, что местные налоги теряют свою фискальную роль. Увеличение трансфертов в доходах местных бюджетов ограничивает деятельность местных органов власти при осуществлении социально-экономических мероприятий в пределах определенных законодательством компетенций, а также централизации управления финансовыми потоками.

Анализ структуры доходов и расходов местных бюджетов региона позволил определить дополнительные источники доходов местных бюджетов за счет налога на прибыль предприятий негосударственной формы собственности и введения местного экологического налога. Анализ составляющих системы финансового обеспечения местных бюджетов позволил диссертанту сформулировать вывод о необходимости принятия Закона “О налоге на недвижимое имущество предприятий”, который должен стать одним из источников доходов местных бюджетов.

Автором разработана модель эффективности инвестиций, определены особен-ности местных бюджетов в условиях реформирования экономики. Разработан порядок определения объема межбюджетных трансфертов между районным бюджетом и бюджетами городов районного значения, сел и поселков Полтавской области. В работе раскрыты особенности формирования бюджетов в отдельных зарубежных странах.

Ключевые слова: бюджетная система, бюджетный процесс, местные бюджеты, доходы и расходы, межбюджетные отношения, трансферты, коррекция налоговой базы, финансовое выравнивание, финансовая автономия.

ANNOTATION

J. Glushenko. Forming of local budgets in the conditions of reformation of economy of Ukraine. it is Manuscript.

Dissertation on the receipt of scientific degree of candidate of economic sciences after speciality 08.04.01. are Finances, money circulation and credit. it is the Research financial institute at Ministry of finance of Ukraine, Kiev, 2004.

Dissertation is devoted to the theoretical and practical aspects of forming of local budgets of Ukraine. The wide circle of the questions related to forming of local budgets within the limits of the budgetary system of Ukraine is considered in work. The analysis of structure of earnings and charges of local budgets of region is conducted, offered the additional sources of addition to the local budgets, обгрунтовано model of efficiency of investments, the features of local budgets are formulated in the conditions of reformation of economy. The order of determination of volume of interbudgetary transfers is developed between a district budget and budgets of cities of district value, villages and settlements of the Poltava region. In work the features of forming of budgets are considered in separate foreign countries.

Keywords: budgetary system, budgetary process, local budgets, profits and charges, interbudgetary relations, transfers, corrections of tax base, financial smoothing, financial autonomy.

Підп. до друку 19.11.04 Формат 60х84/16. Папір ксероксний
Цифровий друк. Ум.-друк. арк. 0,93 Обл.-вид. арк. 0,9
Наклад 100 прим. Зам. №04

Віддруковано в Науково-дослідному фінансовому інституті
при Міністерстві фінансів України

01103, м. Київ 103, бульв. Дружби народів, 28

тел. 296-97-04