У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Куліков Петро Мусійович

УДК 658.012.4 (043.3)

МОДЕЛЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ У ДЕРЖАВНІЙ СИСТЕМІ ОСВІТИ

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2004

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник | доктор економічних наук, професор

Лисенко Юрій Григорович,

Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики (м. Донецьк)

Офіційні опоненти

доктор економічних наук, професор Заруба Віктор Яковлевич, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики і маркетингового менеджменту (м. Харків)

кандидат економічних наук Рябцев Андрій В’ячеславович, Донецький університет економіки та права, доцент кафедри вищої математики та економіко-математичних методів (м. Донецьк)

Провідна установа

Київський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра економіко-математичних методів (м. Київ)

Захист дисертації відбудеться “5” жовтня 2004 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.101 в Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а (8 уч. корпус), ауд. 101, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий “ 3 вересня 2004 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми досліджень. Однією з головних у соціально-економічній системі будь-якої країни є галузь освіти і науки, яка визначає її інтелектуальний потенціал. Ця галузь забезпечує певний рівень впливу й визначає економіко-політичне положення країни в міжнародних відносинах. В Україні реалізація державної політики у галузі освіти та наукової діяльності виконується Міністерством освіти і науки України, однією з головних функцій якого є розподіл бюджетних коштів для освітянської і наукової діяльності у навчальних закладах державної форми власності. Для ефективної реалізації основних задач управління бюджетними коштами необхідний комплексний підхід до рішення питань підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності у державній системі освіти.

У сучасних умовах розвитку України зростає значення освіти, незалежно від життєвого рівня. Так у 1990/91 навчальні роки навчалося у вищих навчальних закладах 1638,0 тис. чоловік з них 757,0 тис. чоловік – у вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації і 881,0 тис. чоловік у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації. У 2001/2002 навчальному році 2109,0 тис. чоловік (561,0 тис. чол. у вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації і 1548,0 тис. чоловік у закладах III-IV рівнів акредитації). Відповідно зростають обсяги фінансування з державного бюджету. Так у 2000 році Міністерством освіти і науки України було профінансовано витрат на суму 1204412,3 тис. грн, а в 2003 році – 2566371,3 тис. грн. Це обумовлює підвищення вимог до цілеспрямованості використання бюджетних коштів, а також збільшення обсягів даних, які обробляються міністерством.

На відміну від планової економіки сучасні навчальні заклади освіти і науки мають можливість активно використовувати позабюджетні кошти, одержані від поширення обсягів своєї діяльності. Тому Міністерство освіти і науки повинно враховувати необхідність ефективного використання додаткових фінансових ресурсів підвідомчими економічними об’єктами.

Все це потребує розробки ефективної системи управління фінансово-господарською діяльністю, для чого необхідне масштабне залучення сучасних засобів аналізу і моделювання процесів управління, корпоративної комп'ютеризації управлінської і виконавчої праці в цій системі, створення нових і удосконалення існуючих економічних механізмів, що використовуються при управлінні фінансовими й інформаційними потоками.

Проблемам розробки механізмів управління фінансово-господарською діяльністю підприємств у ринкових відносинах присвячено багато робіт вітчизняних і закордонних вчених-економістів, зокрема, Амітана В.Н., Балабанова І.Т., Дамарі Р., Данілочкіной Н.Г., Жильцова Е.Н., Заруби В.Я., Лисенка Ю.Г., Омельянович Л.О., Уткіна Э.А., Фатхутдінова Р. А., Чумаченка М.Г. та інші. Однак питання управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти у ринкових умовах недостатньо освітлені.

Таким чином, розробка моделей механізмів, що забезпечують ефективне функ-ціонування системи управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти та використання обмеженого бюджету галузі за рахунок підвищення точності й оперативності обробки інформації з застосуванням сучасних комп'ютерних технологій визначає актуальність теми дисертації.

Зв'язок роботи з науковими програмами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з держбюджетними темами Донецького національного університету “Моделювання процесів фінансового менеджменту вищого навчального закладу” (шифр і номер держреєстрації – Г - 00/42, 0100U005081); “Моделювання системи управління фінансовими потоками Міністерства освіти та науки України” (шифр і номер держреєстрації – 02-1ВВ/25, 0103U003365).

Предметом дослідження даної дисертаційної роботи є моделювання процесів управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти в умовах ринкової економіки України.

Об'єктом дослідження є процеси управління фінансовими й інформаційними потоками галузевого міністерства. Основні результати отримані при дослідженні процесів функціонування системи управління фінансово-господарською діяльністю у Міністерстві освіти і науки України.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є підвищення ефективності системи управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти, за рахунок розробки нових і удосконалення існуючих моделей механізмів, які підвищують кількісні і якісні показники її функціональної діяльності.

Досягнення мети здійснюється при рішенні поставлених у дисертації задач:

дослідити особливості організації фінансово-господарської діяльності у державній системі освіти;

провести аналіз системи управління галузевого міністерства й умов застосування засобів контролінгу, реінжинірингу й економіко-математичних моделей у цій системі;

запропонувати концепцію організації системи управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти;

розробити моделі механізмів управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти;

розробити структуру комплексу інформаційно-аналітичної системи підтримки прийняття рішень у системі управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти.

Теоретичною і методичною основою дослідження були розробки вітчизняних та закордонних вчених у галузі фінансового менеджменту, системного аналізу, економіко-математичного моделювання, теорії ігор, методів оптимізації, теорії систем управління та інформаційних технологій.

Наукова новизна отриманих результатів. Проведені дослідження процесів управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти і системи управління фінансовими й інформаційними потоками галузевого міністерства дозволили сформулювати результати, що мають істотну наукову новизну:

вперше розроблені

концепція організації системи управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти, що базується на ідеях контролінгу, реінжинірингу і сучасних інформаційних технологіях, яка забезпечує формалізацію процесу розподілу коштів бюджетного фінансування, що дає змогу більш цілеспрямовано використовувати обмежені фінансові ресурси;

комплекс економіко-математичних моделей механізмів системи управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти, що забезпечують ефективне використання обмежених фінансових ресурсів бюджету галузі;

знайшла подальшого розвитку

модель віртуального утворення, яка розроблена на основі індуктивного підходу у використанні сучасних комунікаційних і інформаційних технологій із застосуванням інтегрованої системи підтримки прийняття рішень, у якій реалізовано віддалений доступ до економічних об'єктів, що дає можливість уявити галузь освіти у вигляді організаційно-інформаційної структури і дозволяє відслідковувати ретроспективу зміни економічних показників для прийняття обґрунтованих управлінських рішень;

удосконалено

структуру інформаційної системи підтримки прийняття рішень в управлінні галуззю освіти, побудована з використанням концепції розподіленої бази даних і об’єктно-орієнтованого підходу до її ведення і реалізації бізнес-правил, що забезпечує одержання достовірної, несуперечливої, оперативної інформації з заданою технологічністю і швидкодією та забезпечує запобіганню втрат фінансових ресурсів і економію витрат на утримання системи управління.

Практичне значення отриманих результатів. Запропоновані в дисертації моделі механізмів і засоби їхньої реалізації в системі управління фінансовими і інформаційними потоками галузевого міністерства є досить універсальними і можуть використовуватися для рішення аналогічних задач в інших галузях, а також установами, організаціями, підприємствами з подібними умовами організації фінансово-господарської діяльності. Це дозволяє підвищити ефективність функціонування зазначеної системи в умовах нестабільного економічного середовища. Основні результати дослідження були використані при створенні системи управління фінансово-господарською діяльністю і управління фінансовими й інформаційними потоками Міністерства освіти і науки України. Економічний ефект від упровадження результатів дисертаційного дослідження, підтверджений актами, склав 1 млн. 37 тис. грн.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися на VII Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (2002 р., м. Запорожжя), на п'ятій Міжнародній науково-практичній конференції “Наука й освіта – 2002” (2002 р., м. Дніпропетровськ), на Міжнародній науково-практичній конференції “Наука й освіта 2003” (2003р., м. Дніпропетровськ), на Міжнародній науково-практичній конференції “Управління підприємствами: проблеми та шляхи їх вирішення” (2003р., м. Донецьк), на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики у Донецькому національному університеті (1999-2003 р.р., м. Донецьк).

Публікації. По темі дисертації опубліковано 13 наукових праць загальним обсягом 39,59 д.а., з яких авторові належить 4,27 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел з 133 найменувань, 2 додатків. Робота викладена на 157 сторінках. Текст дисертації містить 24 рисунка, 3 таблиці.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі розроблено концептуальну модель управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти, що забезпечує управління фінансовими й інформаційними потоками. Запропоновано моделі механізмів бюджетування, планування і розподілу коштів бюджетного фінансування підвідомчим економічним об'єктам. Розроблені механізми входять до складу системи контролінгу галузевого міністерства, зокрема Міністерства освіти і науки України.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, задачі, предмет, об'єкт і методологію дослідження, представлена наукова новизна, теоретична і практична цінність роботи.

У першому розділі “ Концепція управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти” визначається місце і роль системи управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти на макрорівні. Розглядається процес управління фінансовими й інформаційними потоками галузевого міністерства, проведено аналіз передумов створення системи управління економікою і соціальним розвитком в галузі освіти і науки, визначається необхідність реорганізації цієї системи.

У табл. 1 приведено динаміку витрат бюджетних коштів Міністерства освіти і науки України у 2000-2004 р.р. Дані табл. 1 відображають збільшення обсягів витрат із державного бюджету на освіту і науку, що обумовлено збільшенням кількості учнів в навчальних закладах різних рівнів акредитації, а також зміною рівня акредитації (підвищення заробітної плати працівникам) і функціональної спрямованості (зміна кількісних і якісних показників по спеціалізаціях і науково-дослідних роботах). Це визначає збільшення обсяги даних, які обробляються міністерством. Другим вагомим аспектом ефективного функціонування державної системи освіти являється підвищення вимог до процесу розподілу коштів, наданих галузі із державного бюджету.

Таблиця 1.

Динаміка витрат бюджетних коштів Міністерства освіти і науки України у 2000-2004 р.р.

Показники | Розмір витрат по роках (тис. грн.) | Усього | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 (за ІІ кв.)

Оплата праці | 456984,9 | 668322,0 | 883135,0 | 1123367,2 | 679952,6 | 3811761,7

Нарахування на заробітну плату | 170579,9 | 245380,8 | 317479,1 | 395377,8 | 246963,9 | 1375781,5

Придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки | 123401,2 | 95382,0 | 89849,9 | 100794,4 | 33463,1 | 442890,6

Видатки на відрядження | 807,4 | 1591,1 | 2450,2 | 1981,1 | 917,7 | 7747,5

Матеріали, інвентар, будівництво, кап. ремонт та заходи спец. призначення | 20,0     | 20,0

Оплата комунальних послуг та енергоносіїв | 211877,1 | 196714,7 | 201775,1 | 245991,7 | 121990,7 | 978349,3

Дослідження і розробки | 51975,4 | 44739,3 | 21192,3 | 68123,1 | 52373,4 | 238403,5

Виплата процентів | 449,0     | 449,0

Субсидії | 178502,4 | 314325,1 | 409714,9 | 448500,2 | 242978,8 | 1594021,4

Поточні трансферти населенню | 178506,4 | 304731,3 | 406961,8 | 448452,4 | 242965,0 | 1581616,9

Кап. видатки | 9815,0     | 9815,0

Придбання обладнання і предметів довгострокового користування | 12008,0 | 93892,0 | 70008,9 | 172674,7 | 37860,5 | 386444,1

Кап. будівництво | 3069,0 | 6676,0 | 3507,0 | 1738,0 | 4185,0 | 19175,0

Кап. ремонт, реконструкція | 6129,0 | 6873,0 | 3526,8 | 7823,1 | 12783,1 | 37135,0

Разом: | 1204412,3 | 1673896,0 | 2002639,2 | 2566371,3 | 1433468,8 | 8459239,5

Одним зі структурних підрозділів Міністерства освіти і науки України є департамент економіки і фінансування, що реалізує державну політику, регулюючи економічні, фінансові і соціальні процеси в сфері економіки галузі освіти і науки України. Складання прогнозу в сучасних умовах у зв'язку з великою кількістю факторів, які необхідно враховувати, і оперативністю прогнозування неможливе без залучення засобів економіко-математичного моделювання і сучасної обчислювальної техніки. У дисертації наведена схема, що дозволяє забезпечити оперативний і якісний облік руху бюджетних коштів з високим ступенем надійності і несуперечності, глибиною обліку (рівень програмної класифікації витрат, економічної класифікації витрат, окремих джерел фінансування, договорів), зокрема з бухгалтерською кореспонденцією рахунків. При такій організації обліку руху фінансових потоків керівництво Міністерства освіти і науки України має можливість оперативно запитувати залишки коштів на реєстраційних рахунках підвідомчих установ у Державному казначействі для перевірки відповідності звітів, що подаються установами.

Система управління функціональною діяльністю галузі є консервативним утворенням, і її зміна вимагає істотних матеріальних і фінансових витрат. Тому більш рухливою і найбільш підданою змінам у ринковій економіці є фінансово-господарська система, і доцільно в першу чергу розглянути реорганізацію цієї системи.

Концептуальна модель організації системи управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти приведена у вигляді схеми на рис. 1. В основу концептуальної моделі покладено розгляд галузевого міністерства як бізнес-системи, що взаємодіє з зовнішнім середовищем, яке представлено двома класами зовнішніх суб'єктів: підлеглі суб'єкти (підвідомчі економічні об'єкти) і суб'єкти-партнери (Міністерство фінансів, Державне казначейство, контрольно-ревізійне управління).

Розроблена концептуальна модель є результатом узагальненого застосування методів бізнес-процес реінжинірингу і забезпечує підвищення ефективності функціонування галузевого міністерства за рахунок застосування інструментів контролінгу з використанням сучасних інформаційних технологій. На рис. 1 стрілками зазначені напрямки фінансових і інформаційних потоків у процесі планування, контролю, обліку і реалізації бюджетного фінансування (стрілка 1.1 – визначення потреби в продукції, що випускається галуззю, стрілка 1.2 – проект бюджету галузі, стрілка 1.3 – затверджений бюджет галузі із Міністерства фінансів т.і.). Прямокутними блоками в області “Галузеве міністерство” на рис. 1 представлено механізми управління фінансовими й інформаційними потоками галузевого міністерства, що є механізмами системи контролінгу.

У концептуальній моделі виділено чотири основних процеси управління фінансовими потоками галузевого міністерства: формування бюджету галузі і розподіл бюджетних коштів між підвідомчими економічними об'єктами (визначення лімітів); оперативний розподіл бюджетних коштів, що надходять, між підвідомчими економічними об'єктами; контроль цільового використання бюджетних

коштів; обробка первинної інформації, яка надходить від підвідомчих економічних об'єктів.

Концептуальна модель організації управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти покладена в основу розробки економіко-математичних моделей і методів їхньої реалізації в процесі прийняття управлінських рішень для забезпечення ефективного функціонування підвідомчих економічних об'єктів і галузі в цілому.

В другому розділі “Моделювання механізмів управління фінансовими й інформаційними потоками галузевого міністерства” представлені моделі механізмів системи управління фінансовими й інформаційними потоками Міністерства освіти і науки України, що поліпшують її якісні і кількісні показники. Ці моделі використовуються системою контролінгу, що є інформаційним забезпеченням прийняття управлінських рішень і входять до складу основних компонентів, що створюються (удосконалюються) протягом реінжинірингу систем управління.

Приведені моделі механізмів враховують специфіку галузі освіти і після відповідної адаптації можуть використовуватися для рішення аналогічних задач в інших галузях.

Для рішення задач ефективного розподілу бюджетних коштів між економічними об'єктами галузі використовуються наступні механізми:

визначення потреби країни у спеціалістах, підготовлених галуззю освіти;

розрахунок собівартості продукції;

розподіл коштів між споживачами.

На етапі планування бюджетів економічних об'єктів використовується механізм визначення обсягів необхідних бюджетних коштів.

Використання першого механізму дозволяє на основі маркетингових досліджень визначити потреби в продукції галузі на період бюджетування. Визначивши кількісні показники потреби в продукції галузі, держава, в особі галузевого міністерства, виступає як замовник продукції для економічних об'єктів.

Модель прогнозування потреби у випускниках навчальних закладів, з урахуванням структури регіональної (державної) системи зайнятості фахівців, дозволяє визначити потребу у фахівцях визначених професійних груп у планованому періоді в зв'язку з їх природним вибуттям або переходом на іншу роботу. Ця модель представлена математичними формулами:

, | , | . | . | , | . | . | де Т – час (ціле число у роках); ni(T) число спеціалістів у професійній групі i; nij(T) - число тих, що перейшли із групи i в групу j в році T; n1(T) – число зайнятих молодих спеціалістів (число спеціалістів в групі 1) в році T; n1(T+1) число спеціалістів в групі 1 в наступному році; n1i(T) і ni1(T) – відповідно кількість тих, що перейшли з групи 1 в групу i и навпаки; n01(T+1) – число випускників, прийнятих на роботу протягом року; n10(T+1) – число звільнених із групи 1 протягом року; pi1 – вірогідність переходу із групи i в групу 1; pi0 – вірогідність звільнень; pij – вірогідність переходу в інші групи.

Собівартість продукції, що випускається економічними об'єктами галузі, містить складову бюджетного і позабюджетного фінансування. Особливості розрахунку собівартості продукції з виділенням зазначених складових і з урахуванням різнорентабельності центрів відповідальності економічних об'єктів реалізуються другим механізмом.

Керівництво економічного об'єкта і його центрів відповідальності зобов'язано здійснювати цільове використання коштів згідно закладених бюджетів. При цьому воно має право здійснювати оперативний перерозподіл коштів спеціального фонду і самостійно визначати першочерговість витрат згідно статей бюджетів, а також здійснювати ефективне управління вільними коштами (депозити, кредити, позички). Для бюджетів у такій конфігурації визначено класифікацію категорій (три категорії) статей по ознаці контролю цільового використання коштів, а також модель контролю цільового їх використання. Розроблено модель розрахунку значення собівартості одиниці випуску продукції основним виробництвом и виділення в цій собівартості держбюджетної складової.

Виступаючи як власник коштів, галузеве міністерство зацікавлене в придбанні продукції економічних об'єктів з низьким значенням бюджетної складової її собівартості. Однак продукція, що виробляється, повинна мати високі якісні характеристики. Приведені особливості вибору виробників (економічних об'єктів) і кількості продукції, що здобувається, реалізовані в третьому механізмі.

Розроблено класифікацію виробників продукції в залежності від номенклатури видів продукції, що випускається, а також формалізований підхід до визначення приналежності виробника одній з чотирьох категорій. Використовуючи розроблену класифікацію отримана формула розрахунку комплексного коефіцієнта ступеня заохочення виробника:

,

де довжина вектора відносної оцінки потреби держави у видах продукції, що випускаються j-им виробником, яка характеризує різнорідність продукції; j коефіцієнт, що характеризує відношення видів продукції, тільки стратегічно необхідної державі, до видів продукції, які мають тільки великий ринковий попит; OOPmax максимальна довжини вектора відносної оцінки потреби держави у видах продукції галузі, що випускаються виробниками, у квадраті.

Розроблено модель розподілу державного замовлення по виробниках продукції:

де ij узагальнений показник якості продукції i-го виду в j-го виробника; j комплексний коефіцієнт ступеня заохочення j-го виробника; xij кількість одиниць державного замовлення продукції i-го виду в j-го виробника; ki потреба держави в продукції i-го виду; cbij бюджетна складова собівартості виробництва i-го виду продукції в j-го виробника; R – загальний ресурс бюджетних коштів, виділених для фінансування виробництва продукції галуззю; n кількість видів продукції, виробленої в галузі; m кількість виробників.

Розподіл бюджетних коштів по споживачах ґрунтується на отриманих результатах по розподілу державного замовлення:

.

Реалізація розроблених механізмів управління можлива при наявності достовірної й оперативної інформації від усіх економічних об'єктів галузі, що реалізується віртуальним утворенням із застосуванням сучасних комунікаційних і інформаційних технологій.

У третьому розділі “Інформаційно-аналітична система підтримки прийняття рішень в управлінні фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти” розглядається підхід до створення віртуальних утворень у державній системі освіти.

Під віртуальним утворенням (віртуальним підприємством) будемо розуміти тимчасову коопераційну мережу економічних об'єктів (підприємств, організацій, окремих колективів і людей), що володіють ключовими компетенціями для найкращого виконання ринкового замовлення, що базується на єдиній інформаційній системі.

Державна система освіти являє собою взаємодію економічних об'єктів у рамках одержання конкурентноздатних продуктів своєї діяльності: висококваліфікованих фахівців і результативних теоретико-практичних рішень науково-дослідних проблем.

На рис. 2 представлена модель організації віртуального утворення управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти. В основу розробки віртуального утворення покладено ідеї використання архітектури клієнт-сервер, що припускає поділ праці в масштабах обчислювальної системи всієї організації, максимальне використання можливостей Internet-технологій, використання сучасних комунікаційних технологій в організації реплікації даних і асинхронного обміну даних у гетерогенних системах. Ключовим елементом моделі є використання інформаційно-аналітичних систем підтримки прийняття рішень у системі управління економічними об'єктами (галузеве міністерство, підвідомчі економічні об'єкти, Міністерство фінансів, Державне казначейство, Контрольно-ревізійне управління, постачальники/підрядчики й інші).

Досліджено умови використання інформаційно-аналітичної системи підтримки прийняття рішень (ІАС ППР) у системі управління інформаційними і фінансовими потоками галузевого міністерства і підвідомчих економічних об'єктів, представлена модель структури й аналіз ІАС ППР. Основними структурними елементами ІАС ППР є: інформаційний фонд, що організовано у вигляді розподіленої бази даних і системи управління базами даних, яка її обслуговує; комплекс програмних засобів; інформаційно-телекомунікаційна мережа.

ІАС ППР складається з чотирьох блоків: керуючого, оцінок, облікового і інтерфейсного. Керуючий блок – реалізує функції контролінгу. Блок оцінок – дозволяє одержати експертні оцінки властивостей і показників фінансових і інформаційних потоків галузі. Обліковий блок – включає операційні підсистеми обліку, накопичення й аналізу інформації у всіх сферах діяльності галузевого міністерства і підвідомчих економічних об'єктів. Інтерфейсний блок – виконує функції обміну даними з зовнішніми суб'єктами.

Інформаційна система підтримки прийняття рішень розроблена на основі концепції баз даних, що передбачає на етапі проектування створення зовнішніх, концептуальної і внутрішніх моделей, які розробляються для конкретної системи

управління базами даних на основі інформаційно-логічної моделі. У дисертації розглянуто модель організації підсистеми розмежування доступу в ІАС ППР, що реалізує функції централізованого управління процесами розмежування доступу до об'єктів ІАС ППР на рівні інтерфейсу користувача і доступу до даних.

Таким чином, у дисертаційній роботі вирішені задачі ефективного управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти. Приведені моделі механізмів і ІАС ППР враховують специфіку галузі освіти і науки і після відповідної адаптації можуть використовуватися для рішення аналогічних задач в інших міністерствах і економічних об'єктах з аналогічною системою управління фінансовими й інформаційними потоками.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі представлені результати дослідження процесів управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти, системи управління фінансовими й інформаційними потоками галузевого міністерства і запропоноване нове рішення задачі підвищення ефективності прийнятих рішень. Отримано такі результати:

1. У зв'язку з переходом до нових економічних відносин відбуваються зміни в галузях народного господарства. Галузеві міністерства є діючим інструментом активного впливу на економічні, соціальні і господарські процеси в бажаному для держави напрямку. У зв'язку з цим підвищується роль прогнозування наслідків багатьох економічних явищ, для того, щоб правильно вирішити поточні задачі. Нерівномірність надходження коштів, збільшення рівня інфляції, зміна форм і методів роботи галузевих міністерств визначають значне навантаження на служби, що реалізують планування, облік і контроль фінансово-господарської діяльності галузевого міністерства. Ці служби повинні організовувати свою діяльність так, щоб оперативно враховувати зміни в економічному середовищі (оцінювати матеріальні, людські, фінансові ресурси), оптимальним образом приймати короткострокові рішення по реалізації обраної стратегії, постійно контролювати і регулювати відхилення фактичних результатів діяльності галузевого міністерства.

2. Проведено аналіз існуючих підходів державного регулювання економіки в сучасних умовах. Розглянуто функції департаменту економіки і фінансування Міністерства освіти і науки України. Класифіковано методи й економіко-математичні моделі прогнозування економічного і соціального розвитку освіти і науки. Розглянуто існуючу структуру системи обліку руху фінансових потоків Міністерства освіти і науки України, виявлено її принципові недоліки, і запропонована удосконалену модель. Перевагою запропонованої моделі є оперативний і якісний облік руху бюджетних коштів з високим ступенем надійності і несуперечності, глибиною обліку (рівень програмної класифікації витрат, економічної класифікації витрат, окремих джерел фінансування, договорів), зокрема з бухгалтерською кореспонденцією рахунків.

3. Сучасний етап економічного розвитку в умовах трансформації і становлення національної економіки неможливий без чіткої організації виконання державного бюджету, що є невід'ємною частиною ринкових відносин і інструментом реалізації державного регулювання. Однією з основних задач фінансового менеджменту галузевого міністерства є розробка механізмів, які забезпечують державне управління бюджетними коштами. Такими механізмами є: визначення потреби країни у спеціалістах, підготовлених галуззю освіти; розрахунок собівартості продукції; визначення обсягів необхідних бюджетних коштів; розподілу коштів між споживачами.

4. Моделі механізмів управління як засоби контролінгу, а також елементи реінжинірингу і сучасні комп'ютерні технології покладено в основу концептуальної моделі управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти.

5. Розроблено економіко-математичні моделі механізмів, перерахованих у пункті 3, що використовуються в складі системи контролінгу, яка є інформаційним забезпеченням менеджменту.

6. Запропоновано підхід до створення віртуального утворення управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти. Побудова віртуальних утворень передбачає інтеграцію в контур управління процесом зовнішніх суб'єктів: підвідомчих економічних об'єктів, Міністерства фінансів, Державного казначейства, Контрольно-ревізійного управління, постачальників, підрядчиків і інші, для поліпшення якісних і кількісних показників при створенні продукту або надання послуг.

7. Основним компонентом віртуального утворення управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти є інформаційно-аналітична система підтримки прийняття рішень галузевого міністерства (Міністерства освіти і науки) і підвідомчих економічних об'єктів (навчальних закладів, науково-дослідних установ і ін.), яка виконує функції накопичення, обробки і підтримки в актуальному стані даних про протікаючи процеси, забезпечує обмін інформацією в межах єдиного інформаційного простору. Розроблено структуру і моделі інформаційно-аналітичних систем підтримки прийняття рішень галузевого міністерства і підвідомчих економічних об'єктів.

9. Розглянуто організацію системи розмежування доступу до об'єктів інформаційно-аналітичних систем підтримки прийняття рішень і запропоновано модель універсального підходу до організації цієї системи.

10. Розроблена концептуальна модель управління фінансово-господарською діяльністю у державній системі освіти й організації системи управління фінансовими й інформаційними потоками галузевого міністерства, механізми, які забезпечують ефективне використання обмежених фінансових ресурсів бюджету галузі, впроваджені в Міністерстві освіти і науки України. Економічний ефект від упровадження розробок склав 1 млн. 37 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях

1. Куликов П.М. Предпосылки создания системы управления экономикой и социальным развитием в области образования и науки // Новое в экономической кибернетике: Модели финансового менеджмента государственных предприятий и учреждений / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ – 2001– № 1 С. 67-74.

2. Куликов П.М. Марочко А.Ф. Модель информационных потоков виртуального образования // Новое в экономической кибернетике: Модели виртуальных образований экономических объектов / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ – 2001 – № 3 С.24-32. (Особистий внесок автора проведено аналіз сучасних комп’ютерних технологій, переваг створення віртуальних утворень і їх застосування в управлінні економічними об’єктами в системі державної освіти)

3. Куликов П.М. Концептуальная модель системы управления финансовыми и информационными потоками отраслевого министерства // Новое в экономической кибернетике: Моделирование информационных потоков в корпоративных системах управления / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю. Г. Лысенко. Донецк: ДонГУ 2002. – № 4 С. 15-28.

4. Мичкивский С.Н. Куликов П.М. Концептуальная модель системы управления социально-бытовой сферой деятельности ВУЗа // Модели управления в рыночной экономике/ Сб. науч. тр. под общ. ред. Ю. Г. Лысенко. - Донецк: ДонНУ 2002. – вып. 5 С. 367-375. (Особистий внесок автора проведено аналіз різних видів діяльності в ВНЗ, як у економічній системі, і виявлено можливості застосування методів і підходів реінжинірингу, контролінгу та сучасних інформаційних технологій в системі управління соціально-побутовою діяльністю ВНЗ)

5. Куликов П.М. Модель системы учета движения финансовых потоков Министерства образования и науки Украины // Модели управления в рыночной экономике / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, Спец. выпуск, 2002. С.245-250.

6. Мичкивский С.Н. Куликов П.М. Модель расчета себестоимости выпускаемой продукции подведомственными экономическими объектами // Модели управления в рыночной экономике / Сб. науч. тр. под общ. ред. Ю. Г. Лысенко; Донецкий национальный ун-т. – Донецк: ДонНУ, Том 1 2003. Спец.выпуск – С. 85-94. (Особистий внесок автора проведено аналіз бюджетів економічного об’єкту в процесі розрахунку собівартості продукції, розроблена класифікація статей витрат по категоріях цільового використання, синтезована модель розрахунку собівартості продукції і визначення її держбюджетної складової).

7. Куликов П.М. Модель распределения денежных средств в системе управления финансовыми и информационными потоками отраслевого министерства // Модели управления в рыночной экономике / Сб. науч. тр. под общ. ред. Ю. Г. Лысенко; Донецкий национальный ун-т. – Донецк: ДонНУ, Книга 2 2003. Спец.выпуск – С. 184-194.

8. Система финансового менеджмента высшего учебного заведения / Под общ. ред. д.э.н., профессора Ю. Г. Лысенко и д.э.н., профессора В.Н. Андриенко. Донецк: ООО “Юго-Восток, Лтд” 2004. – 602 с. – С. 102-110. (Особистий внесок автора дослідження і моделювання процесів управління собівартостю навчання).

за матеріалами конференцій

1. Куликов П.М. Модель системы учета движения финансовых потоков отраслевого министерства // Тези доповідей VІІ Всеукраїнської науково-методичної конференції “Проблеми економічної кібернетики”. – Запоріжжя, 2002 – С.99-100.

2. Куликов П.М. Модель информационных потоков виртуального образования отрасли // Материалы Пятой международной научно-практической конференции “Наука и образование -2002”.- Том 18. - Днепропетровск, “Наука і освіта”.- 2002. – С. 21-22

3. Куликов П.М. Постановка задачи при реинжинирнге системы управления финансовыми и материальными потоками отраслевого министерства // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції „Наука і освіта 2003”. Том 24. Економіка.- Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 7-8

4. Куликов П.М. Управление бюджетными денежными средствами отраслевым министерством // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції „Управління підприємствами: проблеми та шляхи їх вирішення”. Том 1. – Донецьк: ДонДУЄТ, 2003. – С. 204-207

в інші виданнях

1. Куликов П.М. Механізми формування інноваційної політики в Україні // Наукові записки. Серія: Педагогіка. – 2002. – №4. – С.133-137.

АНОТАЦІЯ

Куліков П. М. Моделювання управління фінансово-господарчою діяльністю у державній системі освіти. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2004 р.

В роботі досліджено особливості управління фінансово-господарчою діяльністю у державній системі освіти і науки. Обґрунтовано необхідність побудови системи управління, яка зменшує витрати на підтримку її функціонування, забезпечує ефективне використання обмеженого бюджету галузі шляхом підвищення точності й оперативності обробки інформації з застосуванням комп'ютерних технологій.

Розроблено моделі: визначення потреби країни (регіону, ринку) у продукції галузі; розрахунку собівартості продукції і виділення держбюджетної складової; визначення обсягів необхідних бюджетних коштів; розподілу коштів споживачам.

Запропоновано концептуальну модель віртуального утворення в управлінні фінансово-господарчою діяльністю у державній системі освіти і науки, структуру інформаційно-аналітичної системи підтримки рішень в галузевому міністерстві і підвідомчих економічних об’єктах, яка базується на концепції розподіленої бази даних. Розглянуто систему розмежування доступу до об'єктів інформаційно-аналітичних систем підтримки прийняття рішень.

Ключові слова: галузеве міністерство, освіта, контролінг, реінжиніринг, економіко-математичні моделі, система підтримки рішень, собівартість.

АННОТАЦИЯ

Куликов П.М. Моделирование управления финансово-хозяйственной деятельностью в государственной системе образования. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2004 г.

В работе исследованы особенности управления финансово-хозяйственной деятельностью в государственной системе образования и науки. Обоснована необходимость построения системы управления финансово-хозяйственной деятельностью в государственной системе образования и науки (системы управления финансовыми и информационными потоками отраслевого министерства), снижающей затраты на ее функционирование и обеспечивающей эффективное использование ограниченного бюджета отрасли путем повышения точности и оперативности обработки информации с применением компьютерных технологий.

Проведен анализ существующих подходов государственного регулирования экономики в современных условиях. Рассмотрены функции департамента экономики и финансирования Министерства образования и науки Украины. Классифицированы методы и экономико-математические модели прогнозирования экономического и социального развития образования и науки. Исследована существующая структура системы учета движения финансовых потоков Министерства образования и науки Украины, выявлены её принципиальные недостатки, и предложена усовершенствованная модель

Исследована система занятости специалистов и выработки управленческих решений с целью вывода ее на оптимальные траектории развития. Разработана модель прогнозирования трудоустройства выпускников учебных заведений с учетом структуры государственной системы занятости специалистов.

Разработана модель расчета себестоимости выпускаемой продукции подведомственными экономическими объектами. Приведена структура разделения экономического объекта по сферам деятельности и классификацию категорий статей по признаку контроля целевого использования средств.

Разработана модель расчета обобщенного показателя качества производства продукции. Подробно рассмотрено расчет обобщенного показателя качества подготовки специалистов в учебных заведениях. Проведена классификация производителей продукции и разработана экономико-математическая модель расчета комплексного коэффициента степени поощрения экономических объектов, осуществляющих производство продукции в отрасли. Разработана экономико-математическая модель распределения бюджетных денежных средств между производителями продукции.

Перечисленные модели механизмов реализуются в рамках системы контроллинга, использующей сведения из подсистем управленческого и финансового учета и выполняющей информационную поддержку для предоставления рекомендаций по принятию управленческих решений высшему управленческому звену отраслевого министерства.

Предложена концептуальная модель виртуального образования в управлении финансово-хозяйственной деятельностью в государственной системе образования и науки, структура информационно-аналитической системы поддержки принятия решений в отраслевом министерстве и подведомственных экономических объектах, основанная на концепции распределенной базы данных. Рассмотрена система разграничения доступа к объектам информационно-аналитической системы поддержки принятия решений.

Ключевые слова: отраслевое министерство, образование, контроллинг, реинжиниринг, экономико-математическое моделирование, система поддержки решений, себестоимость.

SUMMARY

P.M. Kulikov. Modeling of financial and economic activity management in a state education system. - Manuscript.

Thesis on competition for a scientific degree of Candidate of economic sciences in speciality 08.03.02 - Economic and mathematical modeling. Donetsk National University of Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2004.

Work researches particularities of financial and economic activity management in a state education system. The necessity of creating a system of financial and economic activity management in a state education and science system is motivated (system of financial and information flow of branch ministry). One of the features of this system is an ability to reduce costs of its operation and provide efficient use of a limited branch budget by raising an accuracy and speed of information handling using computer technologies.

Developed models: determination of country’s (region’s, market’s) demand in product of branches; product’s cost calculation and selection of Budget share; calculation the amounts of necessary budget money; distribution the money resources to consumers.

Offered conceptual model of virtual formation at financial and economic activity management in the state system of education and science, structure of information-analytical decision making support system at the branch ministry and depending economic objects, based on concepts of distributed database. Considered the system of distributed access to objects information-analytical decision support system.

Keywords: branch ministry, education, controlling, reengineering, economic and mathematical models, decision support system, cost.

КУЛІКОВ Петро Мусійович

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

______________________________________________________________________

Підписано до друку 02.09.2004 | Формат 60х84/16

Папір офсетний | Обл.-вид.арк. 0,9

Тираж 100 прим. Замовл. № 549 | Надруковано в типографії ООО “Апекс”