У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДЕМУРА Тарас Олександрович

УДК 658:330.131.5

ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-УПРАВЛІНСЬКИХ МЕХАНІЗМІВ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ СФЕРИ

(на прикладі франчайзингової мережі “Галопом по Європах”)

08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Європейському університеті.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

ВОРОТІНА Людмила Іванівна,

Європейський університет (м. Київ),

професор кафедри менеджменту.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

ПИЛИПЧЕНКО Олександр Іванович

професор кафедри банківської справи

університету “Крок” (м. Київ);

кандидат економічних наук, доцент

КАНІЩЕНКО Олена Леонідівна,

докторант кафедри міжнародної економіки

Київський національного університету

ім. Тараса Шевченка.

Провідна установа – Східноукраїнський національний університет

ім. Володимира Даля Міністерства освіти і

науки України, кафедра менеджменту,

м. Луганськ.

Захист відбудеться 24 листопада 2005 р. о 14 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради, шифр К 26.063.01 у Європейському університеті за адресою: 03115, м. Київ, бульвар акад. Вернадського, 16-в.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Європейського університету (03115, м. Київ - 115, бульвар акад. Вернадського, 16-в).

Автореферат розісланий 22 жовтня 2005 р

 

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.П. Луцій

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Україна є однією з найбільших європейських держав, геополітичне розташування, природні та антропогенні ресурси якої сприяють розвитку національного туризму. Існуючий туристично-рекреаційний потенціал спонукає входженню України, як однієї з найбільш розвинених туристичних держав, на світовий ринок. Туристична сфера являється однією із стратегічних галузей народного господарства, за допомогою якої відбувається подальший соціально-економічний розвиток держави.

Проте великий потенціал туристично-рекреаційних ресурсів ще не є гарантом успішного розвитку національного туризму. Для формування туристичного ринку необхідно забезпечення багатьох складових туристичної індустрії, які б сприяли підвищенню якості надання туристичних послуг і задовольняли б усі потреби як вітчизняних туристів, так і іноземців, що перебувають на території нашої держави.

Туристична сфера здійснює істотний вплив на соціальне та економічне становище держави та її регіонів. Вона не тільки залучає більшість галузей економіки, таких як сільське господарство, будівництво, транспорт, зв’язок, легка та важка промисловості, комунальне господарство, культура, мистецтво тощо, а й сприяє їх розвитку. Туризм все частіше виступає у ролі індикатора політичних відносин між державами, стабілізатора в партнерських відносинах на міжнародній політичній арені. Тому, зважаючи на роль та значення туризму, держава проголосила його одним з пріоритетних напрямів розвитку національної економіки та культури, сферою реалізації прав і потреб людини, одну з визначальних складових соціально-економічної політики держави та регіонів.

Успішний розвиток туризму в державі здійснює вагомий вплив на головні сектори національної економіки, надає значні можливості для зайнятості населення за рахунок створення нових робочих місць. Завдяки туризму розвиваються об’єкти і інфраструктура, в яких враховуються місцеві культурні, політичні та історичні традиції. Національний туризм сприяє покращенню збалансованості економіки, являє собою сильний об’єднуючий фактор, який допомагає забезпечувати взаєморозуміння між різними мовними, релігійними і національними групами, сприяє укріпленню національної єдності та культурної інтеграції.

В останні роки в Україні зростає увага вчених і фахівців туристичної галузі до проблем розвитку туризму, підприємств галузі, формування національної туристичної індустрії, управління в сфері, економічної ефективності туристичної галузі, використання рекреаційних систем тощо. Питання історії виникнення туристичної сфери та подальшої її трансформації досліджуються в працях Бурчакові В.І., Герасименка В.Г., Дворова Т.А., Лугової О.В., Слободяна П.М., Степанкова Д.А., Федорченка В.К. та інших авторів. Вагомий внесок у дослідження організаційно-управлінських механізмів підприємств зробили Варналій З.С., Воротіна Л.І, Геєць В.М., Герасименко В.Г., Губерна Г.К., Єхануров Ю.І., Ещенко П.С., Ермошенко М.М., Каніщенко О.Л., Козаченко Г.В., Ніколенко Ю.В., Панченко Е.Г., Петруня Ю.В., Пилипченко О.І. Тимошенко І.І. та ін. Плідно працюють російські дослідники Абалкін Л.І., Белоусов Р. А., Бєляєва І.Ю., Буніч П. Г., Ленська С.О., Попов Г.Х., Румянцева 3.П. та ін. Питанням розвитку міжнародного туризму присвячені наукові дослідження Ананьєва М.А., Барчукової Н.С., Максименко С.В., Пузакової О.П., Чеснікової В.А., Фомічева І.Ю. та ін.

Проблеми формування державної туристичної політики досліджуються в роботах Дуровича А.П., Кабушкіна М.І., Мордвінова О.Г., Цибуха В.І. та ряду інших вчених.

Питання, пов’язані з визначенням місця та ролі управлінських взаємовідносин у туристичній сфері України розробляються як вітчизняними, так і зарубіжними дослідниками. Проте на сучасному етапі ще не доведено безпосередній характер залежності рівня розвитку туризму від ефективності управління та використання новітніх підприємницьких технологій в цій сфері економіки; не повністю виявлено вплив механізмів управління та регулювання на зростання соціальної та економічної ефективності туристичної галузі, що є важливим елементом у процесі входження нашої держави на світовий туристичний ринок. Дещо звужено розглядаються питання вибору оптимальних шляхів розвитку національного туризму та дієвої системи організації і регулювання туристичної сфери з боку органів державної влади.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертацію виконано у відповідності з планом науково-дослідних робіт Європейського університету: “Наукові основи економічної адаптації підприємництва в умовах трансформації економіки (номер державної реєстрації 0101U007351) та “Економічні проблеми теорії і практики менеджменту сталого розвитку економічних систем” Європейського університету (номер державної реєстрації № 0101U007350).

Водночас дисертаційна робота є складовою частиною проектів Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, Спілки союзу економістів України, проектів Міжнародної фінансової корпорації, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Світового банку, Інституту конку-рентного суспільства.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є науково-теоретичне обґрунтування організаційно-управлінських механізмів підприємств у туристичній сфері України, визначення їх ролі щодо розв’язання соціально-економічних і культурних проблем в умовах ринкової економіки.

Для досягнення цієї мети були поставлені наступні завдання:

- розкрити теоретико-методологічні основи організаційно-управлінських механізмів підприємств у туристичній сфері та визначити причини недостатньої ефективності її функціонування;

- узагальнити результати теоретичного дослідження та визначити пріоритети подальшого розвитку управлінських механізмів у туристичній сфері України на сучасному етапі;

- проаналізувати на основі системно-історичного та порівняльного підходів стан дослідженості теми в теорії управління;

- уточнити понятійний апарат, яким апелює туристична сфера, зокрема “туристична галузь”, “ринок туристичних послуг”, “туристичний продукт”, здійснити порівняльний аналіз дефініцій “туристичний” та “туристський”;

- оцінити відповідність нормативно-законодавчої бази України потребам розвитку туристичної галузі;

- виявити зміни в українській практиці мікроекономічного управління в туристичній сфері та розробити перспективну структуру ринкової моделі раціонального управління підприємством;

- розкрити зміст, цілі, завдання та функції проектного підходу управління мережі туристичних агенцій “Галопом по Європах” на основі використання франчайзингу;

- окреслити основні задачі і напрями розвитку вітчизняного туризму;

- визначити шляхи удосконалення орнізаційно-управлінського механізму управління підприємств туристичної сфери.

Об’єкт і предмет дослідження. Об’єктом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних питань, пов’язаних з діяльністю франчайзингової мережі туристичних агентств “Галопом по Європах”.

Предметом дослідження – формування та удосконалення організаційно-управлінських механізмів підприємств туристичної сфери України.

Гіпотеза дослідження базується на припущенні, що в сучасних соціально-економічних умовах ринкових перетворень в економіці України, формування дієвого організаційно-управлінського механізму підприємств є одним з основних факторів ефективного розвитку національного господарства, зокрема туристичної сфери.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження слугували фундаментальні положення сучасної теорій управління та економічної теорії, основоположні законодавчі й нормативні акти України, зокрема Конституція України, закони України, укази Президента України, нормативні документи Кабінету Міністрів України, а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених з питань формування, розвитку та регулювання туристичної сфери.

Для досягнення поставленої в роботі мети було використано сучасні методи дослідження, зокрема на основі системно-аналітичного методу виконано теоретичне узагальнення наукових концепцій, розробок і пропозицій провідних вітчизняних і зарубіжних вчених, присвячених розвитку індустрії туризму.

Для вирішення окремих завдань використовувались такі методи: статистичного аналізу – для дослідження динаміки, структури і ефективності функціонування туристичної сфери; проблемно-орієнтований метод – для наукового обґрунтування напрямів вирішення проблем розвитку регіональних туристичних комплексів; компаративний метод – для співставлення розвитку туристичних систем в різних регіонах держави. Застосовувались також методи комплексного системного аналізу економічних та управлінських явищ і процесів. Сукупність названих методів і прийомів склала методику дисертаційного дослідження.

Інформаційну базу дослідження становили аналітичні та статистичні матеріали центральних органів державної виконавчої влади, щодо функціонування туристичної галузі, формування та розвитку туристичної політики, а також інші інструктивні та нормативно-правові документи, особисті обстеження та дослідження автора.

Наукова новизна одержаних результатів визначається особистим внеском автора у вирішення актуального науково-практичного завдання в галузі управління, що полягає в розробці концептуальних засад формування організаційно-управлінських механізмів підприємств туристичної сфери України. найсуттєвіші результати дисертаційного дослідження, які містять наукову новизну, полягають у тому, що:

уперше:

- обґрунтовано доцільність виділення франчайзингового менеджменту в системі управління підприємств туристичної сфери України в окремий об’єкт наукових досліджень в сучасній управлінській та економічній науці;

- розкрито сутність системи управління на основі використання франчайзингової схеми взаємовідносин туристичних агенцій та підприємств у процесі задоволення суспільних туристичних потреб;

- розроблено та впроваджено в практику діяльності підприємств туристичної сфери франчайзинговий проект “Галопом по Європах”, як новітня технологія управління просуванням туристичного продукту на сучасному ринковому простірі України;

- запропоновано модель франчайзингового управління підприємств за видами туристичного продукту та послуг, що забезпечує використання інноваційних технологій організації управління підприємств національної туристичної сфери;

удосконалено:

- методика використання франчайзингової схеми в управлінні діяльністю туристичних підприємств в сучасних умовах ринкових трансформацій економіки України;

- класифікація факторів, що визначають характер і особливості функціонування сучасної сфери національного туризму;

дістало подальшого розвитку:

- сутність і зміст категорії “туристичний продукт”, як об’єктивної характеристики та показника дієвості організаційно-управлінського механізму підприємств туристичного сектору економіки України;

- корпоративні принципи управління в умовах конкурентного середовища на основі використання сучасних франчайзингових технологій організації управління діяльністю суб’єктів ринкових взаємовідносин.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що здійснені в дисертації дослідження втілені в конкретні пропозиції, методики, рекомендації, прикладні моделі та мають придатну для використання в практиці управління підприємствами туристичної сфери в ринкових умовах господарювання. Результати та основні положення дисертації доведені до рівня методичних розробок і прикладних рекомендацій. Вони можуть використовуватися при опрацюванні довгострокових програм соціально-економічного розвитку України та підприємницького сектору економіки, підготовці відпо-відних розділів проектів законодавчих і нормативно-правових актів з питань мікроекономічного управління, розвитку підприємств туристичної сфери економіки, малого та середнього бізнесу, в освітній системі при розробці навчальних програм, написанні підручників і методичних посібників з управління підприємствами туристичної сфери, у навчальному процесі вищих навчальних закладів України за програмами підготовки магістрів за економічними та управлінськими спеціальностями.

Матеріали дисертаційного дослідження використані як пропозиції і зауваження до проектів законів, методичних розробок. Основні результати викладені в наукових публікаціях автора, доповідях на наукових конфе-ренціях, аналітичних записках до державних органів.

Результати дослідження впроваджені:

- в діяльність компанії “Вояж-Київ” при організації франчайзингової мережі “Галопом по Європах” і просуванні туристичного продукту агенцій що працюють під торговою маркою виробленою тур оператором (довідка 78/05 від 17 травня 2005 р);

- використані Інститутом конкурентного суспільства та Координаційно-Експертним Центром Об’єднань Підприємців України під час підготовки зауважень і пропозицій до проектів Законів України “Про єдині засади державного нагляду і контролю в сфері господарської діяльності” та “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій” (довідка № від 07 червня 2005 р.);

- запроваджені Спілкою підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України при підготовці зауважень і пропозицій до проектів законів України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”, “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” та “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” (довідка № 187/1 від 02 вересня 2005 р.);

- основні положення дисертаційного дослідження впроваджено в навчальний процес Європейського університету в процесі викладання курсів “Менеджмент”, “Міжнародний менеджмент”, “Бізнес планування”. Результати дослідження були використані при підготовці комп’ютерної програми “Практикум з бізнес-планування” (довідка № 125 від 09.06.2005 р.).

Особистий внесок здобувача полягає в комплексному дослідженні системи управління на основі використання франчайзингової мережі та корпоративних принципів діяльності підприємств туристичної сфери України, виявленні новітні тенденцій, особливості та закономірності. У дисертаційному дослідженні основні положення, висновки й рекомендації належать авторові. У дисертації не використовувалися ідеї та розробки, що належать співавторам.

Апробація результатів дослідження. Матеріали роботи та результати досліджень оприлюднені:

а) на міжнародному рівні: міжнародній науково-практичній конференції “Інноваційний менеджмент: проблеми формування в умовах перехідної економіки”, Київ, 2001; “Десять років незалежності України: минуле та сучасне державотворення” (Бердянськ, 2001); VІІ науково-практичній конференції, присвяченій 10-річчю Європейського університету “Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики і освіти”, Київ, 2001; VIII науково-практичній конференції “Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики і освіти” (Київ, 2002); IX науково-практичній конференції “Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики і освіти” (Київ, 2003); “Проблеми та перспективи розвитку підприємств перехідної економіки України” (Київ, 2005); X науково-практичній конференції “Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики і освіти” (Київ, 2005);

б) на всеукраїнських форумах: III з’їзді, IV, V та VI пленумах Спілки економістів України (Київ, 2001-2005); пленумах й засіданнях Ради Спілки підприємств малих, середніх і приватизованих підприємств України (Київ, 2001-2005); громадських слуханнях “Обговорення програми діяльності Кабінету Міністрів України” (Київ, 2001, 2003); “Роль молоді у формуванні екологічного менеджменту” (Київ, 2002); “Про перспективи прийняття податкового Кодексу України” (Київ, 2003); Державна підтримка підприємництва: Національна програма сприяння розвитку малого підприємництва в Україні як шляхи її реалізації (Київ, 2005)

в) на регіональному рівні: на слуханнях, “круглих столах” і науково-практичних семінарах “Нові можливості розвитку малого та середнього бізнесу” (Київ, 2001); “Дерегуляція економіки як один із шляхів подолання проблеми тіньової економіки і корупції” (Київ, 2001); “Як створити нові ефективні підприємства в Україні” (Київ, 2002); “Корпоративне управління як шлях до підвищення ефективності бізнесу, залучення інвестицій і захисту інтересів акціонерів” (Київ, 2002); Законодавче врегулювання основних напрямків державної регуляторної політики у сфері підприємницької діяльності” (Київ, 2002); “Нові можливості для діалогу органів влади і підприємницької спільноти” (Київ 2003); “Законодавство для акціонерних товариств. Зміни розпочались (Київ 2004).

Публікації. Основні наукові результати дисертаційного дослідження опубліковано у дванадцяти публікаціях, в тому числі в шести статтях у фахових наукових виданнях, журналах і збірниках з економіки Серед публікацій, що додатково відображають результати дослідження, чотири статті в інших виданнях, тезах доповідей і матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій за темою дисертаційного дослідження - понад 7 друкованих аркушів.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Повний обсяг дисертації становить 209 сторінок, список використаних літературних джерел (134 найменування), розміщений на 11 сторінках, додатків – 9, розміщених на 20 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми дисертаційного дослідження, його мета й завдання, вказується на його зв’язок з науковими напрямами досліджень Європейського університету; розкривається ступінь наукового дослідження теми, визначено об’єкт, предмет і гіпотезу дослідження; охарактеризовано ступінь наукової новизни отриманих результатів, їх теоретичне й практичне значення та особистий внесок здобувача; наведено дані щодо апробації результатів дослідження й публікації за темою.

У першому розділі - “Теоретичні засади формування та розвитку туристичної сфери як об’єкту управлінських взаємовідносин” - досліджуються теоретичні проблеми управління підприємством, генезис наукової думки про формування, організацію й управління підприємств туристичної сфери; туризм як соціально-економічна основа створення підприємств туристичної сфери; нормативно-правова база регулювання діяльності суб’єктів туристичної діяльності. Визначається сучасний стан і надається оцінка туристичної сфери та перспективи і стратегія її розвитку в умовах якісних зрушень в економіці України.

Теоретичне дослідження показало, що в ХХІ столітті в світовому господарстві центральне місце посідають трансформаційні, економічні та фінансові проблеми, що спонукає вчених шукати відповіді на запитання: яку роль має відіграють нові форми та види підприємств і якими мають бути ринкові системи управління підприємством в конкурентному середовищі?

Існує наукова проблема, яка потребує розв’язання, а саме: уточнення концепції й подальше коригування напрямів модифікації системи управління підприємством, надання йому сучасних ринкових форм, необхідність знахо-дження шляхів реалізації ринкової моделі раціонального управління підприємницькою діяльністю підприємств, що забезпечить створення дієвого механізму входження в сучасне ринкове середовище. Це б дало змогу макси-мально скористатися позитивними наслідками глибокого ринкового реформування економіки і водночас мінімізувати економічні, й особливо соціальні труднощі, пов’язані з адаптацією підприємницьких структур до закономірностей розвитку національної економіки.

У розділі наголошується на тому, що на сьогоднішній день спостерігається підвищення уваги до туризму науковців, практиків та органів державної влади, на які покладено функцію формування та розвитку туристичної політики України. Проте розвиток туризму неможливий без наявності певних умов і факторів. У роботах вітчизняних дослідників виділено фактори і умови розвитку туризму, які поділяються на внутрішні і зовнішні. До внутрішніх умов відносять природно-географічні і соціально-економічні умови, причому саме останні відіграють визначальну роль. Соціально-економічні передумови розвитку внутрішнього туризму обумовлені суспільним устроєм тієї чи іншої країни, рівнем розвитку продуктивних сил, масштабами народногосподарських накопичень, особливостями структури населення, його життєвим рівнем, наявністю трудових ресурсів, умовами праці, транспортним забезпеченням тощо. Зовнішні умови розвитку туризму характеризуються як конкретні умови, в яких здійснюється туристичний рух та відбувається обмін послугами з іншими країнами. Головними з них є відносини, що склалися між країнами, стан торгового балансу країн, рівень цін на міжнародному ринку тощо.

Ґрунтуючись на положеннях теорії управління, економіки, туризму, встановлено що туризм є явищем, яке проявляється в усіх сферах життєдіяльності людства. Соціальне навантаження, яке несе туристична сфера важко переоцінити: організація відпочинку, питання раціонального проведення дозвілля, залучення до туристичних подорожей незахищених верств, підвищення культурного рівня населення розкривають соціальний характер туризму.

У розділі наголошується на тому, що сучасний стан мікроекономічного управління підприємством туристичної сфери характеризується надто повільним зародженням технології та організації переорієнтації підприємств на ринок та ризикові, підприємницькі шляхи розвитку. За роки трансформації національної економіки в ринкову зроблено досить багато, але проблема полягає в тому, що, відійшовши від командної економіки, підприємства ще не увійшли в ринкову економіку, а лише перебувають на етапі переходу до ринку.

У розділі стверджується, що сучасний туризм є сферою соціально-економічного комплексу, яка в багатьох країнах перетворилася у велику індустрію, що стрімко розвивається. В економіці окремої країни він виконує функції джерела валютних надходжень і засобу для забезпечення зайнятості населення; розширює внесок у платіжний баланс; сприяє диверсифікації економіки за рахунок розвитку туристичної інфраструктури; підвищує привабливість країни як сфери підприємництва і ділової співпраці; створює стимули для припливу іноземного капіталу в національну економіку.

У розділі робиться науково-теоретична експертиза щодо економічного характер туризму та його впливу на платіжний баланс країни та макроекономічні показники розвитку економіки країни. Споживачі туристичного продукту, оплачуючи товари та послуги, забезпечують надходження валюти до бюджету приймаючої країни і тим самим активізують її платіжний баланс. Саме тому в’їзд іноземних туристів до країни дістав назву активного туризму. З другого боку, виїзд туристів за кордон пов’язаний з відпливом валюти з країни їх постійного мешкання. Міжнародні платежі за туристичними операціями такого роду відображаються в пасиві платіжного балансу країни-постачальника туристів, а сам туризм характеризується як пасивний.

Шляхом системного аналізу літературних джерел і особистих наукових досліджень визначено, що розвиток не можливий без наявності комплексу об’єктивних умов, до яких належать: природно-географічні, соціально-економічні, політичні, демографічні, матеріально-технічні, культурні, правові.

Доводиться, що темпи розвитку туризму залежать і від соціально-економічних умов, які склалися в державі. Провідне місце серед них займає стан економічного розвитку держави та рівень соціального захисту населення. Існує пряма залежність між економічним розвитком, об’ємом національного доходу і матеріальним благополуччям населення кожної країни. Держави із сильною економікою, як правило, є лідерами на міжнародній туристичній арені по кількості туристичних подорожей.

Від економічного стану держави залежить, на якому рівні знаходиться інфраструктура туризму. Проте кількість туристичних потоків визначається не лише рівнем економіки в країні і матеріальним добробутом населення, але й тривалістю вільного часу. Науково-технічний прогрес вивільнив працююче населення від зайвої механічної праці, тим самим зменшивши показник робочого часу. Але, нові технології, прискорені темпи соціально-економічного розвитку призводять до фізичної та моральної втоми людей. Виникає необхідність у відпочинку, а відновлення життєвих сил населення є одним з першочергових завдань оздоровчого, лікувального та рекреаційного туризму.

До соціально-економічних умов розвитку туризму відноситься також підвищення рівня освіти населення, культури тощо. Зростання освітнього і культурного потенціалу суспільства суттєво підвищує значення духовних цінностей для розширення кругозору туристів, підсилюючи їх потяг до пізнання нових цінностей.

Постійний вплив на розвиток туризму здійснює і демографічний фактор. На основі проведених досліджень можна зробити висновок про те, що збільшення рівня населення в країні призводить до збільшення кількості туристів, тобто тут має місце прямопропорційна залежність. Даний фактор включає: вік населення держави, збільшення числа працюючих жінок, ріст пропорції одиноких людей, тенденції до більш пізнього одруження і створення сім’ї, ріст кількості бездітних пар у складі населення країни, більш ранній вихід на пенсію тощо.

Практично всі вище зазначені показники призводять до збільшення вільного часу, що створює об’єктивну можливість розвитку туризму.

В розділі доводиться, що становлення ринкової системи господарювання вносить до загальних питань управління підприємствами туристичної сфери ряд особливостей. До них слід віднести тривалий процес зміни традиційних стереотипів мислення, неусвідомлення на державному рівні важливості та виняткової складності проблеми управління підприємством в ринкових умовах, відсутність управлінської культури. Зроблено висновок, що сучасні вимоги та стандарти системи управління підприємством туристичної сфери вимагають поєднання новітніх теоретичних підходів з національними особливостями та особливостями перехідного періоду.

Проаналізувавши в розділі генезис наукової думки туристичної галузі та здійснивши огляд наукових досліджень феномену туризму, зроблено висновок, що проблема дослідження туризму має міждисциплінарний та багатоаспектний характер.

Якнайшвидше усвідомлення та практичне втілення здобутків розвитку теорії управління має якісно змінити загальноуправлінські відносини, принести для української економіки відчутний соціально-економічний ефект.

У другому розділі - “Дослідження проектного підходу в управління франчайзингової мережі “Галопом по Європах” - проведене комплексне дослідження організаційно-економічних механізмів функціонування ринку туристичних послуг, туристичного продукту мережі агенцій “Галопом по Європах”.

У розділі доводиться, що у широкому смислі туристичний ринок – це місце, де відбувається купівля-продаж туристичних продуктів (турів, окремих послуг туризму або товарів для туристів).

Більш детально туристичний ринок можна визначати як сферу реалізації туристичного продукту та економічних відносин, які виникають між покупцями і продавцями туристичного продукту, тобто між туристом, турагенством, туроператором.

У розділі доведено, що туристичний ринок виступає як сфера прояву економічних відносин між виробником і споживачем туристичних послуг. Кожен виробник і споживач туристичного продукту має свої економічні інтереси, які можуть і не співпадати.

Дослідження дали підставу стверджувати, що суть туристичного ринку проявляється в його функціях, які відображають форму прояву туристичної діяльності та її призначення в суспільстві.

У зв’язку з цим у розділі досліджені основні функції туристичного ринку, які включають: реалізацію вартості та споживчої вартості туристичного продукту; організацію процесу доведення туристичного продукту до споживача; економічне забезпечення матеріальних стимулів суб’єктів господарювання туристичної сфери та умов життєдіяльності в ринковому середовищі.

Обґрунтовуючи ці дослідження. дисертант в роботі доводить, що в процесі виконання туристичним ринком функцій відбувається рух вартості, який відображається за допомогою обміну: гроші туристичний продукт. Завершення цього обміну означає завершеність процесу товарно-грошових відносин, реалізацію вартості, яка міститься в туристичному продукті та визнання його споживчої вартості. В результаті цього забезпечується нормальний хід суспільного відтворення, проявляються та накопичуються кошти для розвитку туристичної індустрії. Функція організації процесу доведення туристичного продукту до споживача проявляється через створення мережі турагентів і туроператорів по його реалізації. Зміст функції економічного забезпечення матеріальних стимулів суб’єктів господарювання туристичної сфери полягає в тому, що в процесі обміну (гроші туристичний продукт) на туристичному ринку розподіл як необхідна фаза відтворення постає в завершеному вигляді.

Авторська наукова розробка та практичне впровадження туристичного франчайзингового проекту дало можливість дисертанту зробити наукові узагальнення та сформулювати практичні рекомендації щодо організації руху туристичного продукту в сучасному ринковому просторі. Дослідження туристичного продукту дало можливість визначити, що ТОВ “Вояж-Київ” є основним виробником і постачальником туристичного продукту для мережі агентств “Галопом по Європах”.

На основі проведеного дослідження автором визначено, що реалізація туристичного продукту здійснюється шляхом впровадження франчайзингового проекту. Ідея туристичного франчайзингового проекту полягає у використанні популярної торговельної марки “Галопом по Європах” для мережі агентств із продажу туристичних продуктів туроператора “Вояж-Київ”.

В розділі розроблена схема руху туристичного продукту, де всі офіси мережі об'єднані однією торговельною маркою з єдиними принципами функціонування, загальною корпоративною культурою, консолідованим рекламним бюджетом і ексклюзивними правами рекламуватися, зокрема в однойменному телешоу.

На основі проведеного дисертаційного дослідження функціонування франчайзингового проекту визначено, що всі учасники одержують право на використання єдиної торговельної марки, можливість реалізовувати тури через спільну систему бронювання, особливі умови реалізації турпродукту, правом розв’язання можливих скарг клієнтів професійним юристами, можливість сконцентруватися тільки на успішній реалізації туристичного продукту, оскільки функції маркетингу, рекламної кампанії, стратегії розвитку, рішення проблем і споровши будуть цілком покладені на головний офіс мережі, можливість постійно підвищувати кваліфікацію співробітників на семінарах і курсах із залученням провідних спеціалістів по фінансових, технологічних, управлінських, кадрових і юридичних питаннях, можливість стати повноправним акціонером ЗАТ “Галопом по Європах”.

Це дало можливість дисертанту науково обґрунтувати та розробити модель франчайзингового управління підприємствами туристичної сфери національної економіки. Модель управління наведено на рис. 1.

Потреби

Інтереси

Вимоги

С

Рис. 1. Модель франчайзингового управління

Наукова розробка та обґрунтування авторської франчайзингової моделі управління підприємствами туристичної сфери дала змогу дисертанту визначити загальні принципи функціонування туристичної мережі, що базується на франчайзингу.

В розділі доводиться, що франчайзинг являє собою систему взаємовідносин, яка полягає у оплатній передачі на ринкових умовах однією стороною (власником торговельної марки) іншій стороні (фірмі або індивідуальному приватному підприємцеві) своїх засобів індивідуалізації послуг (товарний знак або знак обслуговування, фірмовий стиль), технології ведення бізнесу й іншої комерційної інформації, використання якої буде сприяти надійному закріпленню суб’єктів туристичної діяльності в ринковому середовищі.

У другому розділі доведено та зроблено висновки, що основний фактор успішної реалізації проекту є використання інтелектуальної власності та технології роботи туроператорів франчайзингової мережі і додержання принципів функціонування франчайзингового проекту.

У третьому розділі - “Шляхи удосконалення організаційно-управлінських механізмів підприємств туристичної сфери України – досліджується шляхи посилення дієвості механізму управління мережею агенцій “Галопом по Європах”, подальша соціально-економічна орієнтація діяльності підприємств туризму в Україні та формування інфраструктури туризму, як умови вдосконалення діяльності підприємств туристичної сфери.

У дисертаційному дослідженні автор виходить із того, що визначені шляхи удосконалення організаційно-управлінських механізмів підприємств туристичної сфери України передбачають реалізацію організаційних заходів:

- організація повного статистичного обліку в’їзного і виїзного туризму, його структурної орієнтації:

- організація Регіонального Інформаційного Бюро для забезпечення інформаційно-аналітичної діяльності, туристичної діяльності, супутня комерційна діяльність.

- організація регіонального інформаційного бюро з метою проведення інформаційно-аналітичної діяльності в сфері бізнесу, рекламно-комерційної діяльності, супутньої комерційної діяльності.

- підготовка програм постійно діючих заходів, визначення фіксованих дат їхнього проведення ( музичні фестивалі, виставки запасників музеїв, традиційні національні і релігійні свята тощо, тобто створення нового туристичного продукту). Підготовка бізнес-планів цих заходів і забезпечення їх комерційної складової;

- стимулювання створення компаній по організації, рекламі і продажу турпродукту, орієнтованого на міжсезоння, (спеціалізованого туризму - театрального, музичного, мисливського, архітектурного, історичного, екзотичного, лікувального тощо);

- підготовка і висновок угод з фірмами про просування регіону на зовнішньому ринку;

- підготовка і проведення реклами регіону як об’єкта туризму в рамках регіональних заходів.

Податкових, фінансових і управлінських заходів:

- підготувати пропозиції до Кабінету Міністрів України про спрощення системи бухгалтерського обліку, скорочення кількості податків;

- підготувати проект постанови Кабінету Міністрів України про звільнення від місцевого оподатковування туристичних компаній - резидентів по виду діяльності “прийом туристів”.

Інвестиційної політики органів виконавчої влади в сфері туризму:

- залучення зовнішнього кредитного капіталу під заставу нерухомості і забезпечення, таким чином, інвестицій у нові об'єкти готельного господарства й у приватизовані існуючі об’єкти;

- виділення частини податкових платежів, що здійснюються підприємствами готельного комплексу в місцевий бюджет як гарантійного фонду забезпечення кредитів, наданих під інвестиційні проекти розвитку готельного комплексу;

- визначення прогалин забудови в центральній частині міста або будинків, що підлягають зносу і використання прав на забудову;

- створення гарантійного фонду приватних інвестицій з розміщенням його засобів на рахунках і під контролем державного банку.

Заходи безпосереднього залучення зовнішнього капіталу в розвиток готельного господарств, реорганізація існуючого готельного фонду та підготовка нового готельного будівництва:

- підготовка адресної програми нового готельного будівництва, що спирається на аналіз об'єктів, що були готелями в минулому, можливість і доцільність їхнього повернення в цю сферу;

- підготовка нормативних актів, що забезпечують легалізацію адресної програми і механізмів її реалізації.

Інституційні заходи розвитку інфраструктури:

- створення фінансового інституту розвитку туристичного бізнесу у вигляді фонду розвитку туризму, забезпечення необхідного фінансування розвитку туристичного бізнесу, збору статистики, випуску рекламних матеріалів, кредитування виставкової діяльності.

В розділі зроблені висновки, що реалізація управлінських заходів дасть змогу посилити темпи розвитку туристичної сфери, дозволить проводити активну загальнодержавну політику в цій важливій складовій економіки України, забезпечити дійову координацію заходів центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадських організацій, що сприятиме збільшенню туристичних потоків на внутрішньому ринку туристичних послуг, створенню необхідних умов для швидкого розвитку суміжних галузей, організації нових робочих місць, збільшенню надходжень до бюджетів всіх рівнів.

 

ВИСНОВКИ

Проведене дисертаційне дослідження управління підприємством в туристичної сфері України в цілому підтверджує, що поставлені завдання реалізовані, мета досягнута, покладена в основу дослідження наукова позиція автора себе виправдала й гіпотеза підтвердилась. На основі здійсненого дослідження зроблені такі висновки та висунуті пропозиції, що мають теоретичне і практичне значення.

1. Усебічний аналіз наукових джерел, присвячених проблемам управління в туристичній сфері України, свідчить що вони належать до найважливіших управлінських та організаційних проблем, рівень наукових розробок яких недостатній та всебічно не охоплює сучасний розвиток наукової галузі “управління”. Гостро постала потреба в комплексних дослідженнях організаційно-управлінських механізмів у підприємствах туристичної сфери.

2. Вивчення нормативно-правової бази ринку туристичних послуг дає підстави зробити висновок, що основою правового регулювання туристичної сфери України є Закон України “Про туризм”, який визначає загальні правові, організаційні та соціально-економічні засади реалізації державної політики України в галузі туризму та спрямований на забезпечення закріплених Конституцією України прав громадян на відпочинок, свободу пересування, охорону здоров’я, на безпечне для життя і здоров'я довкілля, задоволення духовних потреб та інших прав при здійсненні туристичних подорожей. Він встановлює засади раціонального використання туристичних ресурсів та регулює відносини, пов’язані з організацією і здійсненням туризму на території України.

3. Економічні результати туристичних послуг і вартість основних засобів, використаних для надання туристичних послуг, мають комплексний характер і включають компоненти багатьох галузевих структур - транспорту, комунікацій, сфери послуг. Людським ресурсом формування й розвитку міжгалузевого комплексу туризму є населення, що представляє структурну складову працівників різних комплексів обслуговування й споживачів туристських послуг.

4. Необхідну базу розвитку туризму складають рекреаційні ресурси, що представляють комплекс природних, соціально-економічних, культурно-історичних та інших елементів певних територій, що володіють властивостями по задоволенню запитів людини, відновленню її здоров’я. Розходження в рекреаційному забезпеченні служать визначальною умовою для формування географії туризму.

5. Важливою умовою розвитку туризму як визначального фактора модернізації економіки й стабілізації соціальної обстановки є участь держави у формуванні сприятливої атмосфери для розвитку туризму, патронуванні розвитку базових галузей, участі в інвестиційній діяльності (соціальний аспект) і розвитку матеріально-технічної бази.

Сучасні форми організації туризму характеризуються взаємодією значної кількості туристичних організацій як на мікро -, так і на макрорівнях, що діють в національних та міжнародних межах. Сфера туризму являє собою надмірно складний механізм як з технічної, так і з організаційної точки зору. Туристичні райони характеризує складна організаційна структура, обумовлена взаємодією національних підприємств туріндустрії з підприємствами традиційних секторів (промисловість, сільське господарство тощо) та транснаціональними корпораціями.

5. Реалізація вищезазначених пріоритетів створюватиме сприятливі економічні умови для подальшого розвитку індустрії туризму та суб’єктів туристичного підприємництва. Крім того, забезпечення екологічно допустимих масштабів, темпів і територіальних пропорцій розвитку туристичного комплексу потребує реалізувати ряд науково-організаційних програм, зокрема: провести комплексні ландшафтно-екологічні та історико-культурні дослідження території України, встановити диференційовані норми туристичного навантаження на дозвілля; розробити та ввести в дію суворі правила дотримання природо- та пам’яткоохоронного законодавства в туристичних зонах і санкції за їх порушення.

6. Розвиток туристичної індустрії повинен базуватися на нових механізмах господарювання, які вимагає ринкове середовище. Тільки в умовах вільної конкуренції відбудеться насичення ринку високоякісними послугами туристичної галузі. Основними джерелами фінансування витрат, пов’язаних із створенням туристичної індустрії, мають стати кошти суб’єктів господарської діяльності України та іноземних інвесторів, для яких державою створюватимуться сприятливі умови господарювання, в тому числі з можливістю залучення іноземних інвесторів на концесійних засадах.

7. Конкретним вираженням практичних можливостей реалізації розвитку туризму є впровадження проектного підходу в організації діяльності підприємств туристичної сфери економіки України, яке базується на використанні моделі франчайзингового управління мережею туристичних агенцій як інноваційної, високоефективної та стратегічно перспективної системи організації діяльності суб’єктів господарювання у сфері туризму

З огляду на зазначене в дисертації робиться робити узагальнюючий висновок, що впровадження інноваційних форм організації управління підприємствами туристичної сфери є важливим засобом впливу на соціально-економічний розвиток національної економіки, інструментом реалізації інтересів на міжнародному, загальнодержавному, регіональному, місцевому та особистому рівнях задоволення потреб у туристичному продукті. .

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Демура Т.О. Модель управління франчайзинговим проектом туристичного підприємства // Економіка і держава. – 2005. - № 9. - С. 74-77.

2. Демура Т.О. Особливості управління франчайзинговим проектом “Галопом по Європах” // Держава та регіони, Серія “Економіка та підприємництво”. – 2005. - № 4. - С. 34-44.

3. Воротіна Л.І., Демура Т.О. Стратегія виходу вітчизняного туристичного бізнесу на зовнішній ринок // Економіка і управління. – 2004. - № 1. - С. 34-42.

4. Демура Т.О. Механізм управління франчайзинговим проектом // Економіка і управління. – 2005. - № 10 - С. 31-37.

5. Воротіна Л.І., Демура Т.О. Проектний менеджмент у сфері туристичного підприємництва // Актуальні проблеми економіки. – НАУ. - 2004. - № 5(35). - С.54-62.

6. Демура Т.О. Шляхи удосконалення організаційно-управлінських механізмів підприємств туристичної сфери України // Економіка і держава. – 2005. - № 10. - С. 21-28.

7. Воротіна Л.І., Демура Т.О. Оцінка майна та бізнесу сучасного підприємства в Україні // Україні в системі міжнародних відносин в умовах глобалізації / матеріали наук. конф., Київ. 9 лютого 2005 / Від. За вип. В.Є. Новицький. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2005. – С. 72-74.

8. Демура Т.О. За франчайзингової схемою // Компаньйон. – 2004. - № 26(334). – С. 54-56.

9. Демура Т.О. Сетевой Вояж // Бізнес. - 2004. - № 11. – С. 78-79.

10. Демура Т.О. Франчайзинг в українському туризмі: перша ластівка // Кореспондент. – 2005. - № 17. – С. 37-38.

11. Демура Т.О. Туристичний бізнес в Україні // Профіль Україна. – 2004. - № 27 (42). – С. 37-38.

12. Демура Т.О. Новий формат “Галопом по Європах” // “Весь тиждень”. – 2005. - № 1. – С. 67-68..

АНОТАЦІЇ

Демура Т.О. Формування організаційно-управлінських механізмів підприємств туристичної сфери (на прикладі франчайзингової мережі “Галопом по Європах”). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Європейський університет. – Київ, 2005.

Дисертація присвячена вирішенню проблем формування організаційно-управлінських механізмів підприємств туристичної сфери на базі створення франчайзингової мережі в сучасному ринковому середовищі.

Автором концептуально обґрунтовано теоретико-методологічні та прикладні основи формування та розвитку туристичної сфери як об’єкту управлінських взаємовідносин.

Здійснене всебічне дослідження генезису наукової думки щодо формування, організації та управління підприємств туристичної сфери. Узагальнено сучасні наукові підходи до визначення туризму як соціально-економічної основи формування підприємств по створенню туристичного продукту та задоволення потреб у туристичних послугах.

Розроблено модель франчайзингового управління мережею туристичних агенцій в системі франчайзингових взаємовідносин господарюючих суб’єктів туристичної діяльності.

Сформульовані практичні рекомендації щодо використання можливостей розвитку туризму шляхом впровадження проектного підходу


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ КАРТОГРАФУВАННЯ СТАНУ ГЕНОФОНДУ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Автореферат - 25 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЛАЗЕРОПУНКТУРИ В ЛІКУВАННІ БОЛЬОВИХ РЕФЛЕКТОРНИХ ПРОЯВІВ ПОПЕРЕКОВОГО ОСТЕОХОНДРОЗУ У ХВОРИХ СТАРШИХ ВІКОВИХ ГРУП - Автореферат - 30 Стр.
НАУКОВО-ПРИКЛАДНІ ОСНОВИ СИСТЕМНОГО АНАЛІЗУ ТА ОПТИМАЛЬНОГО ПРОЕКТУВАННЯ ГАЛЬМОВИХ КЕРУВАНЬ АВТОБУСІВ - Автореферат - 62 Стр.
ПОВЕДІНКА ПОРОШКОВИХ ТА КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ В УМОВАХ ПРОСТОГО І СКЛАДНОГО НАВАНТАЖЕННЯ, А ТАКОЖ НА СТАДІЇ, ЩО ПЕРЕДУЄ РУЙНУВАННЮ - Автореферат - 19 Стр.
ЛІНГВОКУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛЕКСИКИ У 5 - 6 КЛАСАХ ШКІЛ З РОСІЙСЬКОЮ МОВОЮ НАВЧАННЯ - Автореферат - 31 Стр.
Наукові основи ресурсозбереження при експлуатації міського електричного транспорту - Автореферат - 49 Стр.
Організаційно-економічні механізми забезпечення беззбиткової діяльності підприємства - Автореферат - 20 Стр.