У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Карпова Влада Вікторівна

УДК 336.22

ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПОДАТКОВОГО ПЛАНУВАННЯ

НА ПІДПРИЄМСТВІ

Спеціальність 08.06.01 — економіка, організація і управління
підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків — 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному економічному університеті

Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор,

Іванов Юрій Борисович,

Харківській національний економічний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри оподаткування

Офіційні опоненти: доктор економічних наук,

старший науковий співробітник

Вишневський Валентин Павлович,

Інститут економіки промисловості НАН України

(м. Донецьк), завідувач відділу фінансово-економічних

проблем використання виробничого потенціалу

кандидат економічних наук, професор,

Данілов Олександр Дмитрович,

Національна академія державної податкової служби

України (м. Ірпінь), завідувач кафедри державних фінансів

Провідна установа Східноукраїнський національний університет

імені Володимира Даля, кафедра оподаткування,

Міністерство освіти і науки України (м. Луганськ)

Захист відбудеться "29" вересня 2005 р. о 13-00 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському національному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пров. Інженерний, 1-а.

Автореферат розісланий "27" серпня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Ястремська О.М. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

На сучасному етапі розвитку економіки України спостерігається суттєве, проте нерівнозначне податкове навантаження на суб’єктів господарювання, що призводить до диспропорційності умов конкуренції. З огляду на це особливого значення набуває впровадження в діяльність підприємств заходів щодо законної оптимізації податкових платежів, теоретичні та методичні засади яких визначає податкове планування, що дозволяє підвищити фінансову стійкість та конкурентоспроможність підприємств.

Актуальність теми. Теоретичні та практичні дослідження податкового планування суб’єктів господарювання висвітлювалися в роботах вітчизняних і зарубіжних вчених: А. В. Бризгаліна, О. С. Вилкової, В. П. Вишневського, А. В. Єлісєєва, А. Г. Загороднього, Ю. Б. Іванова, О. В. Кірша, Т. А. Козенкової, М. П. Підлужного, Б. А. Рагозіна, М. В. Романовського, І. М. Соловйова, Д. М. Тихонова, Д. Г. Черника та ін. Питаннями податкової політики і податкового навантаження займалися: О. Д. Василик, В. М. Геєць, О. Д. Данілов, Л. В. Дікань, С. В. Каламбет, А. Я. Кізима, А. І. Крисоватий, М. А. Куцин, М. П. Кучерявенко, П. В. Мельник, А. М. Соколовська, Л. Л. Тарангул, Т. Ф. Юткіна та ін.

Проте в роботах із зазначених проблем відсутня єдність поглядів щодо теоретичних і методичних засад податкового планування, зокрема, відносно визначення поняття податкового планування, принципів, видів, етапів та методики його здійснення. Наявність цих проблем обумовила вибір теми й актуальність дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт Харківського національного економічного університету за темою “Проблеми державного регулювання економічного розвитку підприємств та організацій” (номер держреєстрації 0102U005565), в рамках якої особисто автором виконано підрозділ “Оподаткування в системі методів державного регулювання економіки”.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертації є розвиток теоретичних положень, обґрунтування та розробка методичних підходів і практичних рекомендацій щодо формування системи податкового планування на підприємстві. Для досягнення поставленої мети було сформульовано і розв’язано такі задачі:

визначено поняття податкової політики підприємства та підхід до форм її реалізації;

виявлено напрями взаємозв'язку податкового планування з бюджетуванням підприємства;

класифіковано принципи, методи та види податкового планування суб'єктів господарювання;

сформульовано теоретичні засади системного підходу до ресурсного забезпечення та проектного підходу до процесу податкового планування на підприємстві;

виділено перелік критеріїв оптимальності та класифіковано ризики й обмеження в податковому плануванні;

визначено поняття податкового тягаря на макро- та мікрорівні й удосконалено методичний підхід до розрахунку цього показника;

розроблено методичне забезпечення податкового планування.

Об’єктом дослідження обрано процес податкового планування на підприємстві.

Предметом дослідження є методичне й організаційне забезпечення формування системи податкового планування на підприємстві.

Методи дослідження. Теоретичним та методологічним підґрунтям дослідження виступають положення сучасної економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених.

У процесі дослідження використовувалися різні методи, зокрема: методи теоретичного узагальнення — для уточнення понятійного апарату; аналізу і синтезу — для класифікації принципів, методів і видів податкового планування; статистичного дослідження, формалізації й економіко-математичного моделювання — для аналізу показника податкового тягаря підприємства; системний підхід — для розроблення методичного забезпечення податкового планування.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі і нормативні документи з питань оподаткування, офіційні статистичні дані, квартальна і річна звітність підприємств.

Наукова новизна отриманих результатів. Основними науковими результатами є теоретичні і методичні положення податкового планування підприємства, що полягають у такому:

вперше:

визначено склад системи ресурсного забезпечення податкового планування підприємства на основі підсистем матеріального, кадрового та інформаційного забезпечення й обґрунтовано доцільність застосування проектного підходу у процесі його здійснення, що дозволяє підвищити ефективність результатів податкового планування;

удосконалено:

визначення поняття податкової політики підприємства з виділенням різних варіантів (сценаріїв) поведінки підприємства щодо оподаткування та поняття податкового тягаря з уніфікацією його характеристик на макро- та мікрорівні;

підхід до форм реалізації податкової політики підприємства, який, на відміну від існуючих, передбачає включення крім податкового планування також розрахунку поточних податкових платежів та бюджетування податків, визначено критерії відмінності виділених форм реалізації податкової політики підприємства й обґрунтовано напрями взаємозв'язку податкового планування з бюджетуванням підприємства;

класифікацію принципів та методів податкового планування на загальні та спеціальні, що дало змогу виявити спільні та відмінні ознаки податкового планування як елемента системи внутрішньофірмового планування;

набули подальшого розвитку:

методичне забезпечення податкового планування, що базується на системному підході і включає методику податкового планування із застосуванням проектного підходу та методику обґрунтування доцільності формування системи податкового планування на підприємстві за рахунок додаткового врахування витрат на її формування, прогнозної суми прибутку від впровадження та ризиків;

перелік критеріїв оптимальності в податковому плануванні, до складу якого віднесено показники: прибутковості проекту податкового планування, ризиків і кількості обмежень із класифікацією ризиків — за сферою та кількості обмежень — за характером виникнення.

Практичне значення отриманих результатів. Практичне значення результатів дослідження полягає в розробленні та апробації методичного й організаційного забезпечення формування системи податкового планування на підприємстві на основі системного та проектного підходів, що передбачають підбір систематизованих податкових схем за першочерговістю використання при розробленні проектів податкового планування, організацію проектних груп на засадах комбінованої форми участі осіб, проведення поточного моніторингу, за результатами якого нівелюється вплив негативних чинників, що в цілому дозволяє підвищити ефективність впровадження заходів податкового планування і, як наслідок, фінансову стійкість та конкурентоспроможність підприємства.

Запропоновані в дисертації висновки і рекомендації, що мають прикладний характер, впроваджено на декількох підприємствах Харкова, а саме: методику податкового планування — на ЗАТ “Ефект” (акт про практичне використання результатів № 01/06-148 від 29.11.2004 р.) та ТОВ “Фактор-Друк” (довідка про практичне використання результатів № 232-04/05 від 14.04.2005 р.), методику обґрунтування доцільності формування системи податкового планування — на ТОВ “МБС” (довідка про практичне використання результатів № 18/3 від 18.03.2005 р.).

Теоретичні та методичні положення дисертації (визначення форм реалізації податкової політики, класифікація принципів, методів, видів, критеріїв оптимальності в податковому плануванні, методичне забезпечення податкового планування) впродовж 2004/2005 навчального року використано в курсах “Корпоративне податкове планування” і “Податкове планування та мінімізація податкових ризиків” для магістрів спеціальності 8.050114 — “Оподаткування” (довідка № 86/04Д-94 від 21.04.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є завершеною роботою. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використано тільки ті положення, що є особистим внеском здобувача, зокрема з роботи [1] — класифікацію принципів податкового планування.

Апробація результатів дисертації. Основні результати проведених досліджень були оприлюднені на Науково-практичній конференції “Бюджетно-податкова політика: теорія, практика, проблеми” (Ірпінь, 2003), Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми теорії і практики обліку, аудиту, аналізу і шляхи їхнього рішення” (Севастополь, 2003), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми розвитку підприємств і нових економічних структур у сучасних умовах” (Донецьк, 2004), Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми організації і планування інноваційної діяльності на підприємстві” (Харків, 2005), Всеукраїнській науковій конференції студентів і молодих науковців “Проблеми забезпечення економічного розвитку підприємств” (Донецьк, 2005).

Публікації. Основні результати і висновки дисертації знайшли відображення в 15 наукових роботах, 9 з яких опубліковано у фахових наукових виданнях, затверджених ВАК України. Загальний обсяг публікацій — 3,26 ум.-друк. арк., з яких особисто автору належать 3,2 ум.-друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Робота викладена на 259 сторінках машинописного тексту, у тому числі основний текст — 172 сторінки, містить 14 таблиць на 24 сторінках, 42 рисунки на 23 сторінках. Список використаних джерел із 228 найменувань займає 20 сторінок, 16 додатків — 47 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано її мету, задачі, об’єкт і предмет дослідження, визначено наукову новизну і практичне значення отриманих результатів та запропонованих рекомендацій.

У першому розділі — “Теоретичні основи податкового планування на підприємстві” — визначено поняття та підхід до форм реалізації податкової політики підприємства, виділено критерії їх відмінності й напрями взаємозв’язку податкового планування з бюджетуванням; удосконалено класифікацію принципів, методів та видів податкового планування суб’єктів господарювання.

За сучасних умов господарювання фінансова стійкість та конкурентоспроможність підприємства значною мірою залежить від податкової політики на мікрорівні (податкової політики підприємства), тому особливого значення набуває визначення цього поняття та виокремлення можливих форм реалізації податкової політики. В роботі запропоновано визначати податкову політику на мікрорівні як систему заходів, що проводяться підприємством в сфері податкового обліку та відображають варіанти (сценарії) його поведінки у взаєминах з державою з питань нарахування та сплати податкових платежів.

На підставі аналізу існуючої практики податкового обліку в Україні в дисертації було виділено три варіанти (сценарії) поведінки підприємства у взаєминах із державою щодо податкового обліку, від яких залежить вибір форм реалізації податкової політики підприємства: “обережний”, “зважений” та “ризиковий”. В “обережному” варіанті керівництво підприємства не вступає в конфлікт із контролюючими органами з питань їхньої оцінки правомірності ведення податкового обліку. У “зваженому” варіанті керівництво підприємства вважає за можливе вступити в конфлікт із контролюючими органами щодо оцінки правомірності ведення податкового обліку тільки у разі впевненості в позитивному для підприємства результаті розвитку ситуації, в “ризиковому” — незалежно від впевненості у вдалому результаті рішення конфлікту.

В обґрунтованому в дисертації підході пропонується до форм реалізації податкової політики підприємства віднести податкове планування, бюджетування податків та розрахунок поточних податкових платежів. Під податковим плануванням на мікрорівні в роботі розуміється система заходів підприємства, спрямована на максимальне використання можливостей чинного законодавства з метою законної оптимізації податкових платежів. Бюджетування податків слід охарактеризувати як систему заходів, спрямовану на визначення планової суми податкових платежів, що підлягають сплаті підприємством у майбутніх періодах; розрахунок поточних податкових платежів — як систему заходів, спрямовану на обчислення фактичної суми податкових платежів, що підлягають сплаті підприємством у поточному звітному періоді.

Податкове планування є найвищою формою реалізації податкової політики підприємства і, на відміну від ухилення від сплати податків, передбачає розробку господарських рішень з урахуванням оптимізації податкових платежів на законній основі.

Дослідженням встановлено, що для розроблення ефективної методики податкового планування слід врахувати логіку його взаємодії з бюджетуванням підприємства. В дисертації обґрунтовано два напрями взаємозв'язку податкового планування з бюджетуванням підприємства. Первинний зв’язок проявляється в тому, що бюджети виступають джерелом інформації для податкового планування, вторинний — у тому, що податкове планування впливає на показники бюджетів підприємства.

В роботі визначено два напрямки взаємозв’язку податкової політики підприємства та держави. Під останньою розуміється система заходів, що проводяться державою в сфері оподаткування, які відображають направленість і ступінь державного втручання в економіку. В процесі здійснення первинного зв’язку податкова політика держави визначає рівень податкового навантаження, який впливає на вибір податкової політики підприємства, в процесі вторинного зв’язку обрана підприємствами податкова політика разом з іншими чинниками впливає на показники рівня ВВП, податкових надходжень, які аналізуються при розробленні заходів щодо регулювання податкової політики на макрорівні.

Сучасний стан оподаткування в Україні характеризується надмірним рівнем податкового навантаження і нерівномірністю його розподілу між суб’єктами господарювання. Такі умови оподаткування призводять до диспропорцій в розвитку економіки України, нерівнозначності конкурентних умов господарювання, збільшення кількості збиткових підприємств, податкової заборгованості перед бюджетом, порушення норм чинного законодавства і, як наслідок, — до дефіциту бюджету. Одним із напрямів нівелювання впливу цих негативних наслідків на фінансовий стан підприємства і на економіку держави є оптимізація податкових витрат підприємства в межах чинного законодавства, що за умов високого рівня податкового навантаження дозволяє витримати конкуренцію, підвищити життєздатність підприємства і забезпечити необхідний рівень податкових надходжень до бюджету держави.

В дисертації доведено, що оптимальність оподаткування на мікрорівні доцільно визначати на основі розробленої Г. Марковіцем теореми про ефективну множину, що стосовно податкових платежів передбачає дотримання таких умов здійснення господарської діяльності підприємства, за яких показник прибутковості такої діяльності наближається до максимуму, а ризики господарювання — до мінімуму.

Для здіснення коректної оптимізації податкових платежів підприємства важливо виділити принципи та методи податкового планування. Зважаючи на те, що податкове планування є елементом внутрішньофірмового планування, в дисертації запропоновано класифікувати принципи та методи податкового планування на загальні та спеціальні. До загальних дисертантом віднесено принципи й методи, характерні для системи внутрішньофірмового планування підприємства в цілому і податкового планування як складової зазначеної системи, до спеціальних — принципи й методи, притаманні тільки податковому плануванню (табл. 1).

Таблиця 1

Загальні та спеціальні принципи податкового планування

Загальні принципи | Спеціальні принципи | Єдності (системності) — полягає в тому, що податкове планування має системний характер. Це означає, що: по-перше, податкові плани мають бути взаємопов'язані та скоординовані з бюджетами підприємства (бюджетом виробництва, продажу, витрат на збут та ін.); по-друге, податкові плани окремих підрозділів підприємства слід пов’язати та скоординувати з загальним (генеральним) податковим планом підприємства | Законності — встановлює, що податкове планування необхідно здійснювати в суворій відповідності з чинним законодавством | Комплексності — полягає в тому, що податкове планування всіх податкових платежів необхідно здійснювати в ком-плексі, з урахуванням їх взаємного впливу | Перспективності — припускає, що при розробленні податкового плану необхідно враховувати майбутні можливі зміни в законодавстві | Участі — означає, що у розробленні податкових планів мають брати участь усі співробітники підприємства, яких стосуються заходи податкового планування | Альтернативності — полягає в тому, що підбір та розроблення схем оптимізації податкових платежів необхідно здійснювати на альтернативній основі, за різними варіантами оформлення господарської операції | Безперервності — полягає в тому, що процес податкового планування має здійснюватися безперервно, при цьому раніше розроблені податкові плани слід постійно аналізувати і коригувати відповідно до змін законодавства | Натуральності — встановлює, що документальне та базове забезпечення схем оптимізації має виглядати природно, без елементів абсурду і не викликати обґрунтованих підозр з боку контролюючих органів | Гнучкості — полягає в тому, що податкові плани необхідно складати таким чином, щоби згодом їх можна було відкоригувати під непередбачені зміни обставин (наприклад, під зміни законодавства) | Оптимального співвідношення ризику та вигод — визначає, що економічний ефект від оптимізаційних заходів, які використовуються у податковому плану-ванні, має перевищувати можливі втрати від їх впровадження з урахуванням ризиків | Точності — означає, що податкові плани мають бути точними, конкретизованими та деталізованими тою мірою, якій дозволяють діяти зовнішні і внутрішні фактори (умови) |

З метою підвищення дієвості податкового планування до його загальних методів пропонується віднести такі: розрахунково-аналітичний, нормативний, мікробалансів, графоаналітичних залежностей, матрично-балансовий, статистичні, економіко-математичного моделювання; до спеціальних — методи: заміни відносин, розподілу відносин, відстрочення податкового платежу, делегування податків структурі-сателіту, використання офшорів, пільгового суб’єкта господарювання, використання облікової політики. Запропоновану послідовність використання методів податкового планування наведено на рис. 1.

 

 

Рис. 1. Послідовність використання методів податкового планування

Оскільки процес здійснення податкового планування залежить від його виду, в дисертації обґрунтовано доцільність класифікації видів податкового планування на дворівневій основі, що дозволяє на першому рівні виділити ознаки відмінності державного податкового планування (макрорівень) і податкового планування, яке здійснюється суб’єктами господарювання (мікрорівень), та напрями їх взаємозв’язку. Під державним податковим плануванням в роботі розуміється комплекс заходів держави, спрямований на розробку оптимальної системи оподаткування, що стимулює максимальне надходження податкових платежів до бюджету держави. Податкове планування на макро- і мікрорівні відрізняється цілями, методикою та спрямованістю, а їх взаємозв’язок здійснюється через податкове законодавство.

На другому рівні серед основних критеріїв відмінності запропоновано виділити такі: сфера застосування, організаційна структура, організаційно-правова форма суб'єкта податкового планування, характер управлінських рішень та інструментарій.

Етапи податкового планування на підприємстві пропонується визначати на основі етапів внутрішньофірмового планування: організаційно-підготовчого, дослідницького, планово-розробного та практичного етапів, зміст яких відрізняється залежно від виду податкового планування (стратегічне чи поточне (оперативне)).

У другому розділі — “Методичні засади формування системи податкового планування на підприємстві” — визначено склад системи ресурсного забезпечення та обґрунтовано доцільність застосування проектного підходу у процесі податкового планування на підприємстві; виділено перелік критеріїв оптимальності та класифіковано ризики й обмеження в податковому плануванні; визначено поняття податкового тягаря на макро- і мікрорівні та удосконалено методичний підхід до розрахунку цього показника; розроблено методику податкового планування на підприємстві.

В дисертації податкове планування розглядається як процес, і як система. Формування системи податкового планування неможливо здійснити без ресурсного забезпечення. Дисертантом обґрунтовано системний підхід до ресурсного забезпечення податкового планування, в якому ця система складається із взаємозалежних та взаємопов’язаних підсистем кадрового, матеріального та інформаційного забезпечення.

Запропонований в дисертації проектний підхід до процесу податкового планування передбачає розроблення господарських рішень на підставі проектів податкового планування (рис. 2):

Рис. 2. Складові забезпечення проекту податкового планування

В дисертації виділяються три види проектів податкового планування: основні — з оптимальними показниками, на яких базуються заходи з податкового планування; резервні — з показниками меншої ефективності, ніж в основних проектах, які використовуються у разі виникнення складнощів при реалізації основного проекту; аварійні — спрямовані на відстрочення податкових зобов’язань, які застосовуються в ситуації виникнення труднощів у реалізації податкового плану.

Розроблення та вибір проектів податкового планування здійснюється на підставі запропонованого в роботі переліку критеріїв оптимальності, до складу якого відносяться показники: прибутковості (Прi), ризиків (Рi), безризиковості (Бi), кількості обмежень (Оi), відсутності обмежень (ВОi) і-го проекту податкового планування.

Оптимальність в податковому плануванні передбачає максимізацію прибутковості за умов мінімізації ризиків та кількості обмежень або максимізації безризиковості та відсутності обмежень і-го проекту податкового планування.

Розрахунок показника безризиковості і-го проекту податкового планування здійснюється за формулою:

, (1)

Показник відсутності обмежень визначається:

. (2)

Для вибору господарського рішення з оптимальними показниками в роботі пропонується застосовувати інтегральний показник оптимальності (Iі), який розраховується за формулою:

. (3)

де К1, К2, К3, — коефіцієнти значущості, за якими визначаються ранги показників прибутковості, безризиковості та відсутності обмежень проектів податкового планування.

Перевага надається проекту з максимальним значенням інтегрального показника оптимальності.

Ризики в податковому плануванні пропонується визначити як можливість настання подій з негативними наслідками через впровадження заходів податкового планування і класифікувати за сферою виникнення на зовнішні та внутрішні (рис. 3).

Обмеження в податковому плануванні в дисертації визначаються як умови, що встановлюють межі реалізації проекту податкового планування і класифікуються за характером виникнення на часові, ресурсні, організаційні та психологічні (рис. 4).

Рис. 3. Класифікація ризиків в податковому плануванні

Рис. 4. Класифікація обмежень в податковому плануванні

Враховуючи широку сферу застосування в податковому плануванні показника податкового тягаря, в дисертації запропоновано уніфікувати це поняття на макро- та мікрорівні з визначенням його як характеристики, що відображає ступінь впливу податкових платежів на показники економічної діяльності держави або підприємства. У дисертації удосконалено методичний підхід до розрахунку показника податкового тягаря на основі показників рентабельності витрат, частки витрат на оплату праці та інших податкових платежів в собівартості продукції (ПТ) й проаналізовано характеристики функції податкового тягаря при зміні цих показників.

Показник податкового тягаря пропонується розраховувати за формулою:

(4)

де ЧП — чистий прибуток підприємства, грн.;

С — собівартість продукції підприємства, грн.;

З — заробітна плата робітників підприємства, грн.;

Пін — інші податкові платежі (податкові платежі без урахування податку на прибуток, ПДВ та відрахувань до фондів соціального страхування) підприємства, грн.

Коефіцієнти в формулі (4) є постійними величинами, які виражають питому вагу податкових платежів у собівартості продукції, визначену з урахуванням діючих ставок для загальної системи оподаткування. У роботі розраховано граничні та середні значення показника податкового тягаря для різних систем оподаткування в розрізі видів економічної діяльності.

Запропонована в дисертації методика податкового планування базується на системному та проектному підходах, і, зокрема, передбачає: систематизацію податкових схем та їх підбір за першочерговістю використання при розробленні проектів податкового планування; вибір оптимального проекту на основі критеріїв оптимальності; комплексний аналіз податкового поля та результатів податкового планування; поточний моніторинг виконання податкових планів, за результатами якого нівелюється вплив негативних чинників через використання резервних та аварійних проектів.

Етапи і заходи податкового планування за викладеною методикою наведено на рис. 5.

 

Рис. 5. Етапи і заходи за запропонованою методикою податкового планування на підприємстві

Впровадження даної методики дозволяє на комплексній основі здійснити організацію, практичну реалізацію та аналіз заходів податкового планування і підвищити ефективність його результатів.

У третьому розділі — “Організаційні аспекти податкового планування на підприємстві” — запропоновано методику обґрунтування доцільності формування системи податкового планування на підприємстві; розроблено рекомендації щодо удосконалення ресурсного забезпечення системи податкового планування, здійснення моніторингу виконання податкових планів та аналізу ефективності результатів податкового планування.

На першому етапі методики обґрунтування доцільності формування системи податкового планування на підприємстві запропоновано порівняти прогнозне значення податкового тягаря підприємства з середніми та граничними значеннями для аналогічної та альтернативної системи оподаткування з метою виявлення резервів, під якими розуміється сума економії податкових платежів, отриманої в результаті впровадження на підприємстві системи податкового планування.

У разі наявності резерву розраховується прогнозна сума прибутку від впровадження системи податкового планування на підприємстві, під якою розуміється сума економії податкових платежів, що визначається за формулою:

(5)

де П* — прогнозна сума прибутку (економії податкових платежів) від впровадження системи податкового планування, грн.;

ДВ* — прогнозна сума доданої вартості продукції підприємства, грн.;

ПТ* — прогнозне значення показника податкового тягаря;

ПТср – середнє значення показника податкового тягаря.

Визначення прогнозної суми доданої вартості, що створюється підприємством, та прогнозного значення показника податкового тягаря в дисертації пропонується здійснювати на основі даних бюджетів підприємства із застосуванням методів екстраполяції та експертних методів прогнозування.

На наступному етапі визначаються прогнозні витрати на формування системи податкового планування на підприємстві, до яких відносяться витрати на кадрове, інформаційне та матеріальне ресурсне забезпечення. Прогнозна сума витрат на формування системи податкового планування порівнюється з фінансовими можливостями підприємства щодо оплати витрат, які можна визначити, зокрема, на підставі прогнозної суми прибутку, що залишається в його розпорядженні після розподілу по напрямах використання. Перевищення прибутку від упровадження системи податкового планування над сумою витрат свідчить про доцільність прийняття рішення про формування системи податкового планування на підприємстві.

На кінцевому етапі отримані результати аналізуються за критеріями оптимальності (ризиками) за умов повної або часткової невизначеності (критерієм Вальда — критерієм гарантованого результату, критерієм мінімаксного ризику Севіджа, критерієм узагальненого максиміну Гурвіца та ін.).

Після прийняття рішення щодо формування системи податкового планування на підприємстві здійснюються організаційні заходи щодо її кадрового, інформаційного та матеріального забезпечення. В роботі пропонується створювати проектну групу з податкового планування на постійній основі, з включенням до її складу фахівців із відповідних підрозділів підприємства, з делегуванням їм додаткових повноважень. До форм участі працівників підрозділів у заходах податкового планування рекомендується використовувати комбінований підхід, який поєднує індивідуальну передачу інформації (контакт) і групове обговорення проблеми.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення науково-прикладної задачі щодо розвитку теоретичних й методичних засад та розробки практичних рекомендацій з формування системи податкового планування на підприємстві. До найбільш значущих результатів проведеного дослідження відносяться такі:

1. В дисертації доведено, що податкова політика на мікрорівні знаходиться в системному взаємозв’язку з податковою політикою на макрорівні. Поняття податкової політики на мікрорівні (податкової політики підприємства) дисертантом визначається як система заходів, що проводяться підприємством в сфері податкового обліку, які відображають варіанти (сценарії) його поведінки у взаєминах з державою з питань нарахування та сплати податкових платежів.

В роботі запропоновано підхід, згідно з яким до форм реалізації податкової політики підприємства відносяться податкове планування, бюджетування податків та розрахунок поточних податкових платежів. Податкове планування на мікрорівні визначається як система заходів підприємства, спрямована на максимальне використання можливостей чинного законодавства з метою законної оптимізації податкових платежів; бюджетування податків — система заходів, спрямована на визначення планової суми податкових платежів, що підлягають сплаті підприємством у майбутніх періодах; розрахунок поточних податкових платежів — система заходів, спрямована на обчислення фактичної суми податкових платежів, що підлягають сплаті підприємством у поточному звітному періоді. Оптимізація податкових платежів на мікрорівні передбачає дотримання таких умов здійснення господарської діяльності підприємства, за яких показник прибутковості діяльності підприємства наближається до максимуму, а ризики господарювання — до мінімуму.

2. Податкове планування перебуває в взаємозв'язку з бюджетуванням підприємства, що виявляється в такому: при первинному зв’язку бюджети виступають джерелом інформації для податкового планування, при вторинному зв’язку податкове планування впливає на показники бюджетів підприємства.

3. Основним принципом податкового планування є принцип законності, за яким податкове планування відрізняється від ухилення від сплати податків. У дисертації податкове планування розглядається як елемент внутрішньофірмового планування, що враховується в запропонованій класифікації принципів та методів податкового планування на загальні — характерні для системи внутрішньофірмового планування в цілому і податкового планування як складової цієї системи, та спеціальні — що визначають специфіку податкового планування.

В дисертації пропонується класифікувати види податкового планування на дворівневій основі. На першому рівні виділяється державне податкове планування (макрорівень) і податкове планування, яке здійснюється суб’єктами господарювання (мікрорівень). Податкове планування на макрорівні дисертантом визначається як комплекс заходів держави, спрямований на розробку оптимальної системи оподаткування, що стимулює максимальне надходження податкових платежів до бюджету держави. На другому рівні серед критеріїв класифікації виділяються такі: сфера застосування, організаційна структура, організаційно-правова форма суб’єкта податкового планування, характер управлінських рішень та інструментарій.

4. Податкове планування в дисертації розглядається як процес, і як система. Згідно із викладеним системним підходом до складу системи ресурсного забезпечення входять взаємопов’язані та взаємозалежні підсистеми кадрового, інформаційного та матеріального забезпечення. В роботі доводиться доцільність застосування проектного підходу у процесі здійснення податкового планування на підприємстві, що передбачає розроблення господарських рішень на основі проектів податкового планування, складовими забезпечення яких є: просторово-геометричне розташування сукупності елементів податкової схеми і зв’язків між ними з описом (топологія податкової схеми); склад ресурсів, необхідних для практичної реалізації схеми; ризики й обмеження її впровадження, а також математична модель розрахунку економічного ефекту від її використання. Дисертантом виділяються три види проектів податкового планування: основні, резервні та аварійні.

5. До переліку критеріїв оптимальності в податковому плануванні в роботі віднесено показники прибутковості проекту податкового планування, ризиків та кількості обмежень. Дисертантом класифіковано ризики за сферою виникнення на зовнішні (фінансові, законодавчі, комерційні, податкового контролю) та внутрішні (організаційні, психологічні, соціальні), обмеження — за характером виникнення на часові, ресурсні, організаційні та психологічні.

6. Для визначення кількісних параметрів податкового тягаря уточнено поняття податкового тягаря на макро- і мікрорівні, що розглядається в дисертації як характеристика, яка відображає ступінь впливу податкових платежів на показники економічної діяльності держави (підприємства). У дисертації вдосконалено методичний підхід до розрахунку показника податкового тягаря на основі відносних показників (рентабельності витрат, частки витрат на оплату праці та інших податкових платежів в собівартості продукції) і розраховано середні та граничні значення податкового тягаря для загальної та альтернативних систем оподаткування в розрізі видів економічної діяльності.

7. В запропонованій дисертантом методиці обґрунтування доцільності формування системи податкового планування передбачається аналіз фінансових можливостей підприємства щодо оплати витрат на її формування, прогнозної суми прибутку від впровадження та ризиків. Методика податкового планування на підприємстві базується на системному та проектному підходах зі здійсненням: систематизації податкових схем та їх підбору за першочерговістю використання при розробленні проектів податкового планування; вибору оптимального проекту на основі критеріїв оптимальності; комплексного аналізу податкового поля та результатів податкового планування; поточного моніторингу виконання податкових планів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Иванов Ю.Б., Карпова В.В. Принципы налогового планирования

// Економіка розвитку. — 2003. — № 2. — С. 5-9.

2. Карпова В.В. Место налогового планирования в системе бюджетирования предприятия // Управління розвитком. — 2004. — № 1. — С. -115.

3. Карпова В.В. Налоговое планирование как форма реализации налоговой политики предприятия // Вестник Национального технического университета “ХПИ”. — 2004. — № 8. — С. 109-114.

4. Карпова В.В. Взаимосвязь функций корпоративного налогового менеджмента с формами реализации налоговой политики предприятия // Вестник Национального технического университета “ХПИ”. — 2004. — № 9. — С. 102-106.

5. Карпова В.В. Определение терминов корпоративного налогового менеджмента и налоговой политики на уровне предприятия // Вестник Национального технического университета “ХПИ”. — 2004. — № 10. — С. 28-32.

6. Карпова В.В. Расчет предельных значений показателя налогового бремени предприятия // Економіка розвитку. — 2005. — № 1. — С. 25?29.

7. Карпова В.В. Критерии оптимальности в системе налогового планирования // Вестник Национального технического университета “ХПИ”. — 2005. — № 2. — С. 55-62.

8. Карпова В.В. Етапи податкового планування // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. В 2 ч. Ч. 2 — 2005. — № 2 (84). — С. 111-116.

9. Карпова В.В. Влияние показателей рентабельности, трудоемкости и налогоемкости на налоговое бремя предприятия // Економіка: проблеми теорії і практики: Зб. наук. пр. Випуск 202: в 4 т. Том 1. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. — С. 132-139.

10. Карпова В.В. Методы налогового планирования // Проблемы теории и практики учета, аудита, анализа и пути их решения: Материалы Всеукраинской научно-методической конференции (6–8 мая 2003 г.). — Севастополь: Изд. СевНТУ, 2003. — С. ?199.

11. Карпова В.В. Основні критерії відмінності угод при податковому плануванні й ухиленні від сплати податків // Бюджетно-податкова політика: теорія, практика, проблеми: Матеріали науково-практичної конференції (18–19 грудня 2003 р.).— Ірпінь: Національна академія ДПС України, 2004. — С. 257-259.

12. Карпова В.В. Види податкового планування // Проблемы развития предприятий и новых экономических структур в современных условиях: Материалы Всеукраинской научно-методической конференции (20–21 мая 2004г.). — Донецк: Ин-т экон. пром-ти НАН Украины, 2004. — С. 140-142.

13. Карпова В.В. Организационная структура налогового планирования на предприятии // Проблеми забезпечення економічного розвитку підприємств: Матеріали Всеукраїнської наукової конференції студентів і молодих науковців (29–30 квітня 2005 р.). В 2 ч. Ч. 2. — Донецьк: ДонУЕП, 2005. — С. 293-295.

14. Карпова В.В. Методика налогового планирования на предприятии // Бизнес-Информ. — 2005. — № 1–2. — С. 83-88.

15. Карпова В.В. Формирование системы налогового планирования на предприятии // Податкове планування. — 2005. — № 4. — С. 39-42.

АНОТАЦІЯ

Карпова В. В. Формування системи податкового планування на підприємстві. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 — економіка, організація і управління підприємствами. — Харківський національний економічний університет, Харків, 2005.

Дисертацію присвячено комплексу питань, пов’язаних із визначенням теоретичних та методичних засад податкового планування. Для цього визначено поняття податкової політики підприємства і форми її реалізації, серед яких виділено податкове планування, бюджетування податків та розрахунок поточних податкових платежів. Класифіковано принципи, методи і види податкового планування суб’єктів господарювання. Обґрунтовано системний підхід до ресурсного забезпечення податкового планування, доцільність застосування проектного підходу у процесі податкового планування, виділено перелік критеріїв оптимальності в податковому плануванні, до складу якого віднесено показники прибутковості проекту податкового планування, ризиків та кількості обмежень з класифікацією ризиків за сферами, кількості обмежень — за характером виникнення.

Визначено поняття показника податкового тягаря на макро- та мікрорівні та удосконалено методичний підхід до його розрахунку на основі показників рентабельності витрат, частки витрат на оплату праці та інших податкових платежів в собівартості продукції. Запропоновано методику податкового планування на підприємстві й методику обґрунтування доцільності формування системи податкового планування на підприємстві.

Ключові слова: податкова політика, податкове планування, бюджетування податків, системний підхід, проектний підхід, критерії оптимальності, ризики, обмеження, податковий тягар.

АННОТАЦИЯ

Карпова В. В. Формирование системы налогового планирования на предприятии. — Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 — экономика, организация и управление предприятиями. — Харьковский национальный экономический университет, Харьков, 2005.

Диссертация посвящена комплексу вопросов, связанных с определением теоретических и методических основ налогового планирования на предприятии. Для этого на основе трех сценариев (вариантов) поведения предприятия в сфере налогового учета — “осторожного”, “взвешенного” и “рискового” определены понятие налоговой политики предприятия и формы ее реализации, к которым отнесены налоговое планирование, бюджетирование налогов и расчет текущих налоговых платежей. Проанализирована взаимосвязь налогового планирования с бюджетированием предприятия. Классифицированы принципы и методы, виды налогового планирования субъектов хозяйствования, раскрыто содержание его этапов.

Определено, что в состав системы ресурсного обеспечения налогового планирования включаются взаимосвязанные и взаимозависимые подсистемы материального, кадрового и информационного обеспечения. Обоснована целесообразность использования проектного подхода в налоговом планировании, определены виды проектов налогового планирования. Выделен перечень критериев оптимальности в налоговом планировании, к которому причислены критерии прибыльности проекта налогового планирования, рисков и ограничений, осуществлена их классификация.

Приведено унифицированное определение показателя налогового бремени на макро- и микроуровне, разработана методика расчета средних и предельных значений показателя налогового бремени для различных систем налогообложения, усовершенствован методический подход к расчету показателя налогового бремени на основе показателей рентабельности издержек, доли расходов на оплату труда и прочих налоговых платежей в себестоимости продукции.

На основе системного и проектного подходов разработана методика налогового планирования на предприятии и методика обоснования целесообразности формирования системы налогового планирования. Приведены рекомендации по усовершенствованию ресурсного обеспечения, мониторинга и анализа эффективности результатов налогового планирования.

Ключевые слова: налоговая политика, налоговое планирование, бюджетирование налогов, системный подход, проектный поход, критерии оптимальности, риски, ограничения, налоговое бремя.

ANNOTATION

Karpova V. V. Formation of Tax Planning System at the Enterprise. — Manuscript.

Thesis for scientific degree of the candidate of economic sciences by specialty 08.06.01 — Economics, Organization and Management of the Enterprises. — Kharkiv National University of Economics, Kharkiv, 2005.

The dissertation is devoted to a complex of the questions concerning definition of theoretical and methodical bases of tax planning at the enterprise. For this purpose the concept and the forms of enterprise's tax policy realization are determined. These forms are tax planning, tax budgeting and the current tax payments calculation. Principles, methods and types of tax planning are classified. System approach and design approach to resource providing of tax planning are proved; list of optimality criteria in tax planning is marked.

The definition of tax burden index on macro- and micro- levels is determined. The methodical approach to the calculation of tax burden index is improved based on indexes costs profitability charges for remuneration of labor and of tax payments in the cost of production. The method of tax planning at the enterprise and method of estimating the reasonability of introduction tax planning system at the enterprise are proposed.

Key words: tax policy, tax planning, taxes budgeting, system approach, project approach, optimality criterion, risks, restriction, tax burden.

Карпова Влада Вікторівна

ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПОДАТКОВОГО ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Тищенко О. М.

Підписано до друку 22.08.2005 Формат 60х90 1/16

Папір друкарський. Засіб друку ризографія

Ум.-друк. арк. 0,9 Обл.-вид.арк. 0,9

Тираж 100 прим. Зам. № 211.

Надруковано у центрі оперативної поліграфії ТОВ "Рейтинг"

61002, Україна, м. Харків, вул. Сумська, 37. Тел. (057)700-53-51






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Класи функцій, визначених перетворювачами над надсловами - Автореферат - 19 Стр.
Структурно-семантичні, стилістичні та текстові функції епітета в історичному романі (на матеріалі творів другої половини XIX – першої половини XX ст.) - Автореферат - 25 Стр.
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ РИНКОВОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОЇ СФЕРИ - Автореферат - 25 Стр.
Фототермоакустичний ефект в шаруватій структурі тверде тіло-п’єзоелектрик - Автореферат - 23 Стр.
КРАСНОВА ВІКТОРІЯ ВАСИЛІВНА УПРАВЛІННЯ ПРОМИСЛОВІСТЮ РЕГІОНУ В УМОВАХ ПЕРЕХІДНОЇ ЕКОНОМІКИ - Автореферат - 48 Стр.
СПОСОБИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ПОДАТКОВОГО ОБОВ’ЯЗКУ - Автореферат - 25 Стр.
Розробка ТА ВИВЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ вакцини емульсійної інактивованої проти інфекційного ринотрахеїту та вірусної діареї великої рогатої худоби - Автореферат - 23 Стр.