У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ім. М. ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

ОРЛОВА ВАЛЕНТИНА ОЛЕКСАНДРІВНА

УДК 336.22:658.8

ПОДАТКОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТОРГОВЕЛЬНОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор Омелянович Лідія Олександрівна, Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри фінансів, перший проректор.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, старший науковий співробітник Вишневський Валентин Павлович, Інститут економіки промисловості НАН України, завідувач відділу фінансових проблем ефективного використання виробничого потенціалу;

кандидат економічних наук, доцент Яркова Ніна Іванівна, Інститут економіки, менеджменту та права у будівництві Донбаської національної академії будівництва і архітектури, директор.

Провідна установа: Полтавський університет споживчої кооперації Укоопспілки (м. Полтава).

Захист відбудеться 10 березня 2005 р. о 12-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.055.01 у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий "10" лютого 2005 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради О.В. Виноградова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Соціально-економічні процеси, що відбуваються в Україні протягом усього періоду становлення національної економіки, вимагають їх відповідного регулювання, як на рівні підприємств, так і на рівні держави. Одним із інструментів механізму регулювання цих процесів є податки.

Дослідженню державного регулювання торгівлі присвячені праці відомих вітчизняних і зарубіжних вчених. Серед них відзначимо І. Бланка, Л. Брагіна, В. Вишневського, Г. Губерну, Г. Джоунса, В. Маредіна, В. Марцина, А. Мазаракі, Л. Омелянович, Н. Розанову, Н. Ушакову, А. Фрідмана, Ф. Хміля, Н. Яркову й інш. Трудами цих і інших вчених закладені підвалини торговельної науки. У той же час, досліджень, що торкаються податкового регулювання торговельної діяльності, бракує.

Податкове регулювання торговельної діяльності підприємств є невід’ємною складовою їх ефективного функціонування, оскільки визначає умови подальшого фінансового розвитку підприємств. Крім того, таке регулювання значним чином відбивається не тільки на ефективності діяльності самих підприємств, але й визначає основні закономірності формування централізованих фінансових ресурсів, оскільки податкові надходження від підприємств торгівлі займають вагому частину у загальних податкових надходженнях до бюджету. Так, у 2003 р. 16% таких надходжень у Донецькій області належало саме підприємствам торгівлі. Таким чином, вони формують фінансову основу не тільки власного соціально-економічного розвитку, але й інших суб’єктів господарювання. Тому вибір теми дисертаційної роботи є об’єктивним і актуальним.

Зв’язок роботи із науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності до комплексного плану науково-дослідних робіт і тематики Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського на 2000 – 2004 рр.

Дисертація є складовою держбюджетної теми № Д – 2000 “Розробка науково-методичних рекомендацій з нових фінансово-кредитних дисциплін навчального плану спеціальності 8.050104 “Фінанси” – видано навчальний посібник з грифом Міністерства освіти і науки України “Податки і податкові системи” у співавторстві, де міститься авторське викладення податкової системи і політики держави, визначення податку на додану вартість як складової механізму податкового регулювання діяльності підприємств, дослідження організації державної податкової служби і взаємовідносин платників податків з державою; науково-дослідних госпдоговірних тем: № 873/2002 “Фінансові інструменти в управлінні діяльністю підприємства” (№ державної реєстрації 0102U000364) – проведено дослідження регулюючої функції податків у діяльності підприємства та зростання її ролі у сучасних умовах господарювання; № 874/2002 “Фінансова оптимізація діяльності підприємства з орієнтацією на визначені пріоритети” (№ державної реєстрації 0102U004875) – обґрунтовано динамічні зміни у співвідношенні функцій податків з урахуванням соціально-економічних трансформацій; № 961/2003 “Створення інформаційної системи аналізу фінансово-економічних показників великих муніципальних об’єктів” (№ державної реєстрації 0103U007788) – розроблено рекомендації щодо оптимізації фінансово-господарської діяльності; № 10/2004 “Фінансове забезпечення операційної діяльності підприємства” (№ державної реєстрації 0105U002110) – розроблено рекомендації з удосконалення прийняття фінансових та управлінських рішень; № 17/2004 “Фінансова оцінка ринкових перетворень” (№ державної реєстрації 0105U002111) – розроблено методику фінансової оцінки ринкових перетворень на підприємстві.

Мета і завдання дослідження полягають у розробці рекомендацій щодо удосконалення механізму захисту торговельної діяльності і збільшення доходів бюджетів. Поставлена мета зумовила вирішення таких основних завдань:

- дослідження теоретичних основ формування податкової системи і оподаткування підприємств у контексті динаміки економічної думки;

- оцінка динамічних змін у співвідношенні дії функцій податків у регулюванні діяльності підприємств;

- визначення особливостей торговельних підприємств як об’єкту оподаткування;

- обґрунтування необхідності податкових стимулів торговельної діяльності та визначення їх ефективності;

- встановлення впливу податків на доходи і витрати торговельних підприємств;

- розробка рекомендацій щодо єднання податкових інтересів торговельних підприємств і економічно активного населення;

- запропонування прозорої системи оподаткування торговельних підприємств та можливості її суспільної експертизи.

Об’єктом дослідження є податковий механізм процесу регулювання діяльності торговельних підприємств.

Предметом дослідження є податкові відносини, які виникають між торговельними підприємствами і податковими службами в процесі виконання функціональних призначень.

Методологія і методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали положення сучасної економічної теорії, наукові праці провідних українських і зарубіжних вчених з питань розвитку торгівлі та механізму її податкового регулювання з боку держави і суспільства, законодавчі та нормативні акти з питань регулювання діяльності торговельних підприємств, їх оподаткування, дані Державного комітету статистики України і Головного управління статистики у Донецькій області, статистична звітність Донецького обласного управління торгівлі і побутового обслуговування населення, Донецького обласного управління захисту прав споживачів, Державної податкової адміністрації України і Донецької області, матеріали наукових та науково-практичних конференцій, семінарів, симпозіумів.

При проведенні досліджень використано сукупність методів і підходів, що дозволило забезпечити логіку змісту роботи і обґрунтованість пропозицій. Для опрацювання матеріалу дисертації, викладеного у відповідних розділах, використовувалися такі методи: логіко-діалектичний і історичний (для розкриття теоретичних основ оподаткування підприємств і формування доходів бюджету); аналізу і синтезу (для уточнення сутності і змісту функцій податків, податкового контролю); порівняння, групувань, вибірок (для аналізу податкових надходжень, впливу оподаткування на діяльність торговельних підприємств, організації аудиту ринкового збору); економіко-статистичних методів, зокрема теорії агрегатних індексів (при визначенні впливу низки факторів на зміни обсягів доходів бюджету, оцінці прихованих резервів податкового поля регіону, галузі або деякого кола платників податків).

Наукова новизна дослідження. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в розробці теоретико-методологічних засад податкового регулювання торговельної діяльності підприємств і його удосконалення в напрямку соціально-економічної гармонізації і єднання податкових інтересів різних економічних суб’єктів.

Наукова новизна полягає в наступному:

вперше:

сформульовано науково-практичні рекомендації щодо введення єдиного соціального збору із застосуванням регресивної шкали оподаткування в цілях підвищення зацікавленості у збільшенні рівня заробітної плати працюючих;

удосконалено:

класифікацію податків з урахуванням специфіки торговельної діяльності, в основу якої покладено критерії: залежність від рівня стягнення, характер використання і відображення в бухгалтерському обліку тощо;

підходи щодо виявлення і руйнування схем ухилення від оподаткування та мінімізації платежів до бюджету суб’єктами підприємницької діяльності-фізичними особами, які декларують від’ємне значення об’єкту оподаткування, взагалі не мають об’єкту оподаткування або мінімізують обсяги податків, що підлягають сплаті в бюджет. В основу підходу покладено використання інтелектуально-фіскального методу боротьби з правопорушеннями суб’єктів підприємництва;

механізм організації взаємодії держави, суб’єктів підприємницької діяльності і економічно активного населення в напрямку забезпечення соціально-економічної гармонізації оподаткування, у тому числі його законодавчої бази;

одержало подальший розвиток:

тлумачення поняття податку як унікального, постійно діючого фінансового важелю регулювання соціального і економічного розвитку держави, інших суб’єктів господарювання;

положення податкової теорії щодо виділення і відокремлення функцій податків: фіскальної, регулюючої і контрольної як окремих складових податкового механізму регулювання соціально-економічних процесів;

математичний інструментарій щодо визначення впливу окремих факторів на зміни обсягів доходів бюджету, оцінки прихованих резервів податкового поля регіону або деякого кола платників податків за допомогою теорії агрегатних індексів;

новий підхід до використання системи спрощеного оподаткування, в основу якого покладено вирішення соціальних проблем населення регіону і держави в цілому через упорядкування механізму встановлення ставок та їх розміру щодо фіксованого податку.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що отримані наукові результати з комплексного теоретико-аналітичного дослідження податкового регулювання торговельної діяльності створюють передумови для покращення організації оподаткування торговельних підприємств і удосконалення податкових відносин між торговельними підприємствами, підприємцями, що займаються торговельною діяльністю, і податковими службами з метою підвищення якості торгівлі і поповнення державного і місцевих бюджетів.

Найбільшу значущість мають такі розробки, як: методика визначення впливу податків на результати операційної діяльності торговельних підприємств; алгоритм оцінки впливу низки факторів на обсяги податкових надходжень; механізм оптимізації податкових зобов’язань підприємств, що дозволяє зменшити їх податкове навантаження не знижуючи загальної результативності діяльності; рекомендації щодо удосконалення спрощеної системи оподаткування суб’єктів господарювання.

Одержані наукові результати використані ТОВ “Мактраст” м. Макіївки (акт впровадження від 15.07.03), ВАТ “Макіївський металургійний комбінат” (акт впровадження від 15.07.03); Краматорським відділенням ТПП м. Краматорська (акт впровадження від 18.07.04); ТОВ “Донпромсервіс - 97” м. Макіївки (акт впровадження від 10.07.04); ТОВ „Титан” м. Макіївки (акт впровадження від 30.09.04); МПП „Метан” м. Єнакієве (акт впровадження від 30.09.04); виконавчим комітетом Дружківської міської ради (довідка про впровадження від 13.12.04); Управління торгівлі та побутового обслуговування населення Донецької облдержадміністрації (довідка про впровадження від 23.12.04); Макіївською міською радою (довідка про впровадження від 24.12.04); Управлінням зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Донецької облдержадміністрації (довідка про впровадження від 24.12.04); виконавчим комітетом Слав’янської ради (довідка про впровадження від 24.12.04).

Результати дисертації використовуються у навчальному процесі ДонДУЕТ ім. М. Туган-Барановського при викладанні курсу “Податкова система” для студентів економічних спеціальностей, при виконанні курсових і дипломних робіт студентами спеціальностей “Фінанси”, “Облік і аудит” (довідка про впровадження ДонДУЕТ від 30.12.04).

Особистий внесок здобувача. Теоретичні розробки, обґрунтування, висновки і пропозиції, які містить робота, одержані автором самостійно на підставі всебічного вивчення, аналізу й узагальнення теоретичного і практичного матеріалу, а також шляхом дослідження податкового регулювання торговельних підприємств Донецької області.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертації було повідомлено в доповідях і схвалено: на трьох міжнародних науково-практичних конференціях: “Глобалізація економіки: нові можливості чи загрози людству” (м. Донецьк, 2001 р.), “Трансформація курсу “Економічний аналіз діяльності підприємства” (м. Київ, 2002 р.), “Нова економіка і вища освіта” (м. Донецьк, 2003 р.), на Всеукраїнській конференції “Донецький регіон: інноваційний, промисловий і інтелектуальний потенціал” (м. Донецьк, 2002 р.); на чотирьох міжрегіональних науково-практичних конференціях: “Оподаткування в промисловому регіоні: теорія, практика і перспективи розвитку” (м. Донецьк, 2001-2004 рр.); одній регіональній конференції “Розвиток малого підприємництва Донбасу” (м. Донецьк, 2002 р.); трьох науково-практичних конференціях: “Бюджетно-податкова політика в Україні (проблеми та перспективи)” (м. Ірпінь, 2001 р.), “Економіка. Фінанси і кредит. Податки. Облік і аудит. Право” (м. Ірпінь, 2002 р.); “Податкове законодавство: проблемні питання теорії і практики його застосування господарськими судами” (м. Донецьк, 2004 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковані в 29 наукових роботах обсягом 19,30 д.а., серед яких 14 робіт обсягом 10,52 д.а. – у фахових виданнях. Особисто автору належить 17,95 д.а.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг роботи складає 175 стор. Робота містить 32 таблиці, 19 рисунків на 45 сторінках і 9 додатків на 38 сторінках. Список використаних джерел нараховує 133 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано мету, завдання, предмет і об’єкт дослідження, визначено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретичні основи формування системи оподаткування підприємств” на основі наукових досліджень українських і зарубіжних вчених із питань оподаткування, розвитку торгівлі і податкового регулювання уточнено понятійний апарат оподаткування, виявлено динамічні зміни у прояві функцій податків в процесі регулювання діяльності підприємств, розкрито особливості торговельних підприємств як об’єкту оподаткування.

Розвиваючи теоретичні положення як передумову формування податкової системи, автор наголошує на тому, що розгляд податкової системи України та характеристик основних елементів податків в історичному ракурсі їх розвитку обумовлює необхідність удосконалення всієї системи податків з тим, щоб вона була адекватною сучасним економічним відносинам і сприяла їх розвитку, враховувала позитивний зарубіжний досвід. Використовуючи податки як один із важливіших інструментів стимулювання відтворювальних процесів в економіці, держава впливає на суспільне виробництво, на економічні інтереси суб’єктів господарювання, що дозволяє не лише формувати доходи державного бюджету, але й стимулювати розвиток освіти, науки, культури, підвищення добробуту людей. Виходячи з цього запропоновано визначення податку як унікального, постійно діючого фінансового важелю регулювання соціального і економічного розвитку держави, інших суб’єктів господарювання і громадян. З одного боку, податок є результатом діяльності різних суб’єктів господарювання, з іншого – активним важелем стимулювання відтворювального процесу.

На основі численних підходів до визначення функцій податку відстежено динамічні зміни у прояві функцій оподаткування і зроблено висновок про необхідність виділення і відокремлення наступних функцій: фіскальної, яка забезпечує перерозподіл частини фінансових ресурсів суспільства на користь держави, проявляючись через формування доходів шляхом акумулювання коштів у бюджетах усіх рівнів; регулюючої, яка націлена на вирішення тих чи інших задач податкової політики держави через використання податкових механізмів; контрольної, в рамках якої відтворюються податкові стосунки між державою і платниками податків.

Запропоновано розглядати фіскальну, регулюючу і контрольну функції податків як окремі складові податкового механізму регулювання соціально-економічних процесів, що діють у взаємозалежності і доповнюють одна одну.

На основі аналізу динамічних змін функцій податків визначено, що реформування податкової системи повинно базуватись на принципі фіскальної достатності, тобто доходна частина бюджету має формуватися на рівні, достатньому для здійснення державою своїх функцій, а також на принципах обов’язковості і рівного навантаження при сплаті податків, недопущення проявів дискримінації окремих платників податків. Усе це сприятиме вирішенню однієї з актуальних проблем сучасності – забезпечення економічного зростання України у довгостроковій перспективі.

Суть контрольної функції податків полягає в тому, щоб підприємства, як платники податків, своєчасно і в повному обсязі сплачували передбачені законодавством податки.

Виходячи з цього, визначено виключну роль податкового контролю, як складової частини державного управління економікою, як багатоаспектної міжгалузевої системи спостереження державних податкових органів, державного казначейства, митних та інших державних контролюючих органів, що здійснюють контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємств-платників податків. Крім цього аспекту, податковий контроль певною мірою упереджує необґрунтований відтік із бюджету фінансових ресурсів у вигляді відшкодованого ПДВ, чим сприяє забезпеченню надходжень податків до державного бюджету.

Теоретичний аналіз, проведений в роботі, дозволив виявити особливості податкової системи: існування двох систем оподаткування – загальної системи і спрощеної системи оподаткування; нерівномірність розподілу податкового тиску внаслідок значного ухилення підприємств від сплати податків і надання суб’єктам підприємництва великих обсягів податкових пільг.

Ефективність впливу податкового регулювання на розвиток торговельних підприємств залежить від того, наскільки гнучко система враховує особливості торговельної діяльності, як об’єкту оподаткування. Аналіз податкового регулювання торговельної діяльності показав, що підприємства торгівлі незалежно від форм власності є платниками усіх видів податків і зборів, якщо вони обрали загальну систему оподаткування, і фіксованого або єдиного податку, якщо працюють за спрощеною системою оподаткування. До основних видів податків, які сплачують підприємства торгівлі, належать: податок на прибуток, ПДВ і єдиний податок.

Оцінка економічного розвитку торгівлі свідчить про те, що як в цілому в Україні, так і в Донецькій області торгівля входить до 5 основних бюджетоформуючих галузей економіки. До особливостей, що слід враховувати при організації оподаткування торговельної діяльності, належать: тенденції до зростання кількості підприємств малого бізнесу та чисельності зайнятого населення в цій сфері, зростання обсягів продажу товарів, переваження обсягів сплачених податків до державного бюджету з одночасним збільшенням обсягів відшкодованого ПДВ із бюджету, а також повільне зниження кількості збиткових підприємств торгівлі. Таке становище є несприятливим як для держави, так і для підприємств торгівлі і свідчить про низький рівень ефективності механізмів податкового регулювання.

У другому розділі “Податкове стимулювання торговельної діяльності” проведено дослідження практичного застосування фіксованого податку у сфері ринкової торгівлі, єдиного податку і торговельних патентів у сфері оптової і роздрібної торгівлі, визначено вплив оподаткування на розвиток торговельної діяльності; дано оцінку ефективності застосування спрощених систем оподаткування в сфері торгівлі і на підставі результатів дослідження розроблено методичні рекомендації та обґрунтовано пропозиції щодо удосконалення податкового регулювання торговельної діяльності підприємств і підприємців-фізичних осіб.

Проведено аналіз результатів обстеження 312 платників єдиного податку та 3482 платників фіксованого податку, які зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, що здійснюють торговельну діяльність у м. Макіївці. Результати обстеження показали, що з боку підприємців – фізичних осіб і підприємств мали місце порушення діючого законодавства. Це стосується залучення до роботи найманих осіб без укладення трудових угод, без оформлення трудових книжок, без отримання у податкових органах довідок про трудові відносини з платниками фіксованого і єдиного податків. Крім того обстеження показали, що не велись записи реалізаторів у торгових патентах на право сплати фіксованого податку; здійснювалось приховування від оподаткування доходів суб’єктів торговельної діяльності та громадян. На основі обробки даних обстеження було сформульовано пропозиції, що покладені в основу розроблених методичних рекомендацій щодо виявлення та руйнування схем мінімізації або ухилення від оподаткування, які використовуються суб’єктами торговельної діяльності.

Для оцінки ефективності впливу податкового регулювання ринкової торгівлі на надходження до бюджету було вперше проведено обстеження 440 одиниць ринків Донецької області, на яких створено і функціонує 91,2 тис. торговельних місць. Результати аналізу сплати ринкового збору показали, що торговці товарами сплачують збір за послуги ринків у півтора рази, а у м. Донецьку – майже у 3 рази більшому обсязі ніж суми ринкового збору, які ринками сплачуються до місцевих бюджетів.

Крім того, результати обстеження показали, що одним із проблемних питань є повнота сплати ринкового збору. Таким чином, бюджет зазнає досить значних втрат, які компенсувати в умовах діючого законодавства досить складно.

У той же час встановлено, що введення в дію законодавства про сплату фіксованого податку для підприємців, які здійснюють торговельну діяльність на ринках, створило умови для вирішення проблеми зайнятості населення, як найбільш важливої соціальної проблеми в регіоні. В дисертації розроблені пропозиції щодо підвищення рівня адміністрування фіксованого податку та ринкового збору шляхом встановлення розміру диференційованих ставок на обласному рівні.

На основі проведеного дослідження податкового регулювання торговельної діяльності підприємств в умовах реформування податкової політики, як системовідтворювальної складової процесу соціально-економічного розвитку держави, визначено, що введення єдиного податку сприяє, перш за все, позитивному вирішенню соціальних проблем регіону, впливаючи на підвищення рівня зайнятості населення і його платоспроможності.

Вивчення різноманітних підходів до визначення ролі торговельних патентів у податковому регулюванні діяльності підприємств торгівлі дозволило зробити висновок про те, що вони недостатньо повно розкривають суть торгових патентів, як дієвого засобу стимулювання ділової активності суб’єктів торговельної діяльності.

Порівняльний аналіз надходжень податку на прибуток та надходжень від придбання торгових патентів підприємствами торгівлі дав підстави оцінювати введення торгових патентів як метод акумулювання в бюджеті податку на прибуток, а вартість торгових патентів – як сплату авансових платежів цього податку. В цілому результати дослідження дозволили дійти висновку, що торговельні патенти мають позитивний вплив на збільшення надходжень до бюджету, не збільшуючи податкове навантаження на підприємства торгівлі.

Оцінка впливу спеціальних патентів на торговельну діяльність показала, що запропонований метод спрощеного оподаткування є досить неефективним для держави, бо це – фактично фіксований податок, але без обмежень, які передбачені діючим законодавством для суб’єктів малого бізнесу. За результатами дослідження зроблено висновок про недоцільність подальшого використання цих патентів.

У дисертації визначено вплив податків на доходи і витрати підприємств торгівлі, за результатами якого вдосконалено класифікацію податків з урахуванням специфіки торговельної діяльності в залежності від рівня їх стягнення, характеру використання і відображення в бухгалтерському обліку. Спосіб відображення податків у бухгалтерському обліку підприємств торгівлі наведено у табл. 1.

Таблиця 1

Спосіб відображення податків у бухгалтерському обліку

підприємств торгівлі

У процесі дослідження впливу податків на доходи і витрати підприємств торгівлі було встановлено наявність стримуючих факторів подальшого зростання надходжень до бюджету податку на прибуток, не зважаючи на те, що цей податок залишається бюджетоформуючим у торговельній галузі Донецької області (табл. 2).

Таблиця 2

Динаміка надходження податку на прибуток у 2001 – 2003 рр. від підприємств торгівлі Донецької області

Показники | 2000 | 2001 | 2002 | 2003

1. Надходження податку на прибуток від підприємств торгівлі, млн. грн. | 157,1 | 155,4 | 107,4 | 304,3

2. Темп росту, % до 2000 р. | - | 98,9 | 68,4 | 193,7

3. Кількість підприємств торгівлі-платників податку на прибуток, од. | 20054 | 20552 | 30215 | 29558

4. Податкове навантаження на одне підприємство, млн. грн. | 0,78 | 0,76 | 0,36 | 1,03

В цілому, основними серед стримуючих факторів визнано такі: зростання обсягів доходів підприємств торгівлі, які знаходились поза сферою оподаткування; існування збиткових підприємств та підприємств з нульовими фінансовими результатами, значні суми податкового боргу як у роздрібній, так і в оптовій торгівлі; збільшення сум ПДВ, відшкодованого із бюджету. Підтвердженням тому є статистичні дані: лише в 2003 р. підприємствам торгівлі Донецької області з державного бюджету було повернено 20% загальної суми відшкодованого в цілому по Україні податку на додану вартість.

Аналіз стримуючих факторів зростання ролі торгівлі у формуванні бюджету держави і регіонів підтвердив, що в ряду економічних питань, які виникають при організації ефективного господарювання підприємств торгівлі в сучасних умовах, важливе місце посідають проблеми оцінки податкового навантаження цих підприємств та впливу обсягів сплачених ними податків на формування доходної частини бюджетів усіх рівнів.

У зв’язку з цим у роботі запропоновано методику аналізу впливу окремих факторів на зміни обсягів доходів бюджету, оцінки прихованих резервів податкового поля регіону, галузі або деякого кола платників податків за допомогою теорії загальних агрегатних індексів.

Для розрахунку агрегатного індексу Ірg запропоновано застосовувати формулу:

де Ірg – агрегатний індекс,

і – номер групи підприємств торгівлі,

та - кількість підприємств торгівлі - ої групи в базовому та звітному періодах,

та - середній показник сплати податків - ою групою суб’єктів підприємницької діяльності в базовому та звітному періодах.

Новизною даного підходу є застосування теорії агрегатних індексів при прогнозуванні податкових надходжень бюджету від підприємств торгівлі. Дана методика аналізу стримуючих факторів використовувалась при розробці бюджету м. Дружківки.

У третьому розділі “Соціально-економічна гармонізація оподаткування торговельної діяльності в умовах ринкової економіки” розроблено механізм забезпечення єднання податкових інтересів торговельних підприємств та економічно активного населення через зниження податкового навантаження і створення умов для стимулювання їх розвитку, реалізація якого сприятиме соціально-економічній гармонізації оподаткування торговельної діяльності в умовах ринкової економіки; рекомендовано комплекс заходів щодо забезпечення прозорої системи оподаткування торговельних підприємств і можливості громадської експертизи.

Оцінка динаміки і особливостей оподаткування доходів громадян дозволила виявити їх значне збільшення. Враховуючи те, що в сучасних умовах економічно активні суб’єкти господарювання, що здійснюють торговельну діяльність – юридичні особи і приватні підприємці та населення, як правило, пов’язані між собою угодами, що впливає на доходи підприємств і фізичних осіб, у процесі дослідження розроблено класифікацію джерел особистих доходів населення, які можуть спрямовуватись на купівлю продовольчих і непродовольчих товарів. Розроблено механізм забезпечення єднання податкових інтересів держави, підприємств торгівлі та економічно активного населення, який передбачає створення умов для підвищення платоспроможності населення через надання спеціальних податкових пільг і зниження рівня втрат держави від несплати до бюджету податків з доходів фізичних осіб.

На цій основі в процесі дослідження було запропоновано введення єдиного соціального збору в цілях збільшення зацікавленості підприємств у підвищенні рівня заробітної плати працюючих. В дисертації рекомендується введення регресивної шкали оподаткування доходів фізичних осіб для формування бюджетів державного Пенсійного фонду і державних фондів соціального страхування.

З метою розробки пропозицій щодо формування прозорої системи оподаткування, як одного із механізмів соціально-економічної гармонізації оподаткування торговельної діяльності, в процесі дослідження здійснено обстеження 19 великих підприємств торговельної галузі, що зареєстровані у Спеціалізованій державній податковій інспекції великих платників податків у м. Донецьку (СДПІ ВПП у м. Донецьку). Результати обстеження показали, що реформування податкового супроводження та аудиту великих платників податків спрямоване на зниження податкового навантаження шляхом зменшення адміністративного тиску на підприємства торгівлі як платників податків. Для досягнення цього рекомендовано посилити роз’яснювальну роботу з цими підприємствами.

Дослідження дають підстави стверджувати, що мінімізація сплати податків підприємствами торгівлі заважає формуванню прозорої системи оподаткування торговельних підприємств. За результатами обстеження 534 автозаправних станцій (АЗС), що функціонують на території Донецької області, з метою скорочення втрат бюджету та зниження купівельної спроможності громадян у зв’язку із використанням власниками АЗС неузгодженостей діючого податкового законодавства, запропоновано механізми щодо унеможливлення використання схем ухилення від оподаткування. Зокрема, запропоновано здійснювати оцінку підприємств торгівлі-платників податків за факторами ризику (рис. 1).

Рис. 1. Система оцінювання підприємств торгівлі – платників податків за факторами

З метою забезпечення у повному обсязі податкових надходжень до бюджетів на добровільній основі запропоновано перенести акценти на сегмент масово-роз’яснювальної роботи і налагодження партнерських стосунків між державою та суб’єктами торговельної діяльності.

Висновки

У дисертаційній роботі вирішено важливе науково-практичне завдання щодо дослідження особливостей податкового регулювання торговельної діяльності підприємств та його вдосконалення у напрямку соціально-економічної гармонізації і єднання податкових інтересів різних економічних суб’єктів. Результати дослідження дозволили сформулювати такі висновки:

1. Податок займає виключну роль у прогресивному відтворювальному розвитку держави, підприємств і окремих громадян, виходячи з чого він може трактуватися як унікальний, постійно діючий фінансовий важіль регулювання соціального і економічного розвитку держави, інших суб’єктів господарювання, громадян.

2. Податкове регулювання торговельної діяльності має певну специфіку і може бути відображене через класифікацію податків в залежності від рівня їх стягнення, характеру використання і відображення в бухгалтерському обліку.

3. Сучасна податкова система характеризується наявністю загальної і спрощеної системи оподаткування, нерівномірним розподілом податкового навантаження, що обумовлює необхідність її глибокого дослідження у напрямку підвищення ефективності застосування цих систем і удосконалення податкового механізму регулювання діяльності суб’єктів господарювання.

4. Суспільне і економічне призначення податків знаходить свій прояв у його функціях: фіскальній, яка забезпечує перерозподіл частини фінансових ресурсів суспільства на користь держави; регулюючої, яка реалізується через використання податкових механізмів; контрольної, в рамках якої відтворюються податкові стосунки між державою і платниками податків.

5. На основі системного аналізу визначено виключну роль податкового контролю, як складової частини міжгалузевої системи спостереження державних податкових органів, державного казначейства, митних та інших державних контролюючих органів.

6. Визначення значної соціальної і економічної ефективності застосування спрощених систем оподаткування в торгівлі є вихідним положенням авторських методичних рекомендацій щодо удосконалення податкового регулювання торговельної діяльності підприємств і підприємців – фізичних осіб. В їх основу покладено пропозиції щодо встановлення розміру диференційованих ставок фіксованого податку на обласному рівні для всіх суб’єктів, незалежно від рівня влади, міст, районів, селищ; введення на законодавчому рівні спеціально для платників фіксованого податку нового порядку обліку обсягів придбання і реалізації товарів; упорядкування перерахування на бюджетні рахунки коштів, які отримані ринками від торговців тощо.

7. Застосування спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності та системи сплати суб’єктами підприємництва, що здійснюють торговельну діяльність на ринках, прибуткового податку у фіксованому розмірі з придбанням патенту сприяло підсиленню соціальної спрямованості діючої системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва.

8. В якості одного з напрямків підвищення соціальної ефективності функціонування механізму податкового регулювання торговельної діяльності підприємств запропоновано введення єдиного соціального збору із застосуванням регресивної шкали оподаткування як джерела формування доходів Пенсійного фонду та державних цільових фондів.

9. Одним з факторів соціально-економічної гармонізації оподаткування торговельної діяльності в умовах ринкової економіки є забезпечення єднання податкових інтересів торговельних підприємств та економічно активного населення через зниження податкового навантаження.

10. Виявлення і руйнування схем ухилення від оподаткування та мінімізації платежів до бюджету суб’єктами підприємницької діяльності – фізичними особами, які займаються торговельною діяльністю має відбуватися шляхом моделювання ефективних систем адміністрування податків по підприємствах. Підходи, покладені в основу функціонування таких систем, мають бути побудовані на принципах взаємовигідної співпраці суб’єктів підприємницької діяльності, держави і економічно активного населення.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у фахових виданнях України:

1. Орлова В.О. Удосконалення оподаткування і податкового обліку // Фінанси України. – 2000. № 8 (56) – С. 37-40.

2. Орлова В.О. Новое в налоговом законодательстве Украины // Вісник ДонДУЕТ. Серія “Економічні науки”. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. № 4 (12). - С. 5-10.

3. Орлова В.О. Бюджетная реформа и ее влияние на экономическое развитие города // Вісник ДонДУЕТ. Серія “Економічні науки”. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. №4 (12).’ Частина друга. - С. 75-93.

4. Орлова В.О. Комплексний аналіз діяльності платників податків у сучасних умовах // Торгівля і ринок України. Вип. 13. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. Т. III. – С. 120-130.

5. Орлова В.О. Особливості і проблеми оподаткування зовнішньої торгівлі в сучасних умовах // Вісник ДонДУЕТ. Серія “Економічні науки”. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2002, № 4/2 (16).’ Частина друга. – С. 25-37.

6. Орлова В.О. Оцінка застосування фіксованого податку у сфері торгівлі // Финансы, учет, банки. Сб. научн. тр. Вып. 8. – Донецк: ДонНУ, 2002. Частина друга – С. 367-381.

7. Орлова В.О. Фінансова інформація – база для прийняття управлінських рішень // Менеджер. – Донецьк: ДДАУ, 2002. № 3 (19) – С. 89-99.

8. Орлова В.О. Патентування торговельної діяльності: оцінки та результати // Вісник ДонДУЕТ. Серія “Економічні науки”. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2003. № 3 (19)’. – С.158-166.

9. Орлова В.О. Єдиний податок на торговельну діяльність і шляхи підвищення його ефективності // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. Вип. 15. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2002. Т.1. - С. 244-252.

10. Орлова В.О. Проблеми патентування торговельної діяльності: оцінки і результати // Аналітично-інформаційний журнал “Схід”. – Донецьк. – 2003. № 5 (55). – С. 3-7.

11. Орлова В.О. Особливості впливу податків на ефективність господарювання підприємств торгівлі // Аналітично-інформаційний журнал “Схід”. – Донецк. – 2003. № 8 (58). – С. 11-14.

12. Орлова В.О. Теоретичні і практичні аспекти оподаткування малого підприємництва в торгівлі // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць. Вип. 16. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2004. Т. 3. - С. 209-214.

13. Орлова В.О. Торгівля як бюджетоформуюча галузь // Проблемы повышения эффективности функционирования предприятий различных форм собственности: Сб. научн. тр. НАН Украины. – Донецк: Ин-т экономики пром-ти, 2004. – С. 233-242.

14. Орлова В.О. Оподаткування: динамічні зміни у співвідношенні функцій податків в умовах ринкової економіки // Аналітично-інформаційний журнал “Схід”. - Донецьк. - 2004. № 5 (63). – С. 3-7.

Публікації за матеріалами конференцій:

15. Орлова В.О. Налоговая динамика Украины // Глобалізація економіки: нові можливості чи загроза людству?: Матеріали міжнародної конференції. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. Т. 1. – С. 20-26.

16. Орлова В.О. Проблема формування фінансової інформації як бази для прийняття управлінських рішень // Бюджетно-податкова політика в Україні (проблеми та перспективи розвитку): Збірник наукових праць за матеріалами науково-практичної конференції. - Ірпінь: Академія ДПС України, 2002. – С. 222-226.

17. Орлова В.О. Проблемы формирования учетной информации как базы экономического анализа в условиях стандартизации // Финансы, учет, банки: Сборник научных трудов. Вып. 6. – Донецк: ДонНУ, 2001. – С. 271-274.

18. Орлова В.О. Закордонний досвід посилення соціальної спрямованості податків // Науковий вісник. Збірник наукових праць Академії державної служби України. - Ірпінь: ДПА України, 2002. - № 4 (18). – С. 340-346.

19. Орлова В.О. Налоговое стимулирование воспроизводственного процесса // Донецкий регион: инновационный, промышленный и интеллектуальный потенциал: материалы Всеукраинской конференции: Институт экономико-правовых исследований НАН Украины. – Донецк: ООО “Юго-Восток, ЛТД”, 2002. – С. 23-39.

20. Орлова В.О. Торгівля як галузь економіки та її роль у бюджетоутворюючому процесі в умовах інформаційних систем // Нова економіка і вища освіта: матеріали міжнародного семінару. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2003. Т. 1 – С. 22-26.

21. Орлова В.О. Актуальні проблеми впливу податків на доходи і витрати підприємств торгівлі // Налогообложение в промышленном регионе: теория, практика и перспективы развития: материалы III-й межрегиональной научно-практической конференции. – Донецк: ДонГУЭТ им. М. Туган-Барановского, 2003. – С. 26-32.

22. Орлова В.О. Теорія і практика ухилення від оподаткування в торгівлі // Податкове законодавство: проблемні питання теорії і практики його застосування господарськими судами: Матеріали науково-практичної конференції. – Донецьк: Інститут економіко-правових досліджень НАН України, 2004. – С. 34-37.

23. Орлова В.О. Проблеми забезпечення прозорості системи оподаткування торговельних підприємств // Налогообложение в промышленном регионе: теория, практика и перспективы развития: Материалы IV-й межрегиональной научно-практической конференции. – Донецк: ДонГУЭТ им. М. Туган-Барановского, 2004. – С. 423-427.

Опубліковано в інших виданнях:

24. Орлова В.О. Вопрос № 1: совершенствование системы налогообложения // Общественный научно-производственный журнал “Все”. – 2000. - №2-3 (17-18). – С. 7-10.

25. Орлова В.О. Малое предпринимательство и современные проблемы финансового и имущественного обеспечения его развития // Малое предпринимательство и современные проблемы финансового и имущественного обеспечения его развития / В.Н. Амитан, Г.Д. Чижиков, В.И. Ляшенко, О.Г. Пшонка, Л.Г. Деглина, В.А. Орлова. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 2002. – С. 14-18, С. 22-23. Особистий внесок: проаналізовано динаміку сплати податків підприємствами торгівлі. – 0,4 д. а.

26. Орлова В.О. Аналіз діяльності суб’єктів підприємництва, податковий аудит і їх роль у вирішенні економічних проблем регіону // Проблеми формування ринкової економіки: Спец. вип. Трансформація курсу “Економічний аналіз діяльності підприємництва”. – К.: КНЕУ, 2002. – С. 397-407.

27. Орлова В.О. Единение налоговых интересов предприятий и экономически активного населения // Общественный научно-производственный журнал “Все”. – 2002. № 3 (25) – С. 28-34.

28. Омельянович Л.А., Папаика А.А., Орлова В.А., Демьяненко Г.Е., Севка В.Г. Налоги и налоговые системы: Учебное пособие / Под общ. ред. проф. Л.А. Омельянович. – Донецк: ДонГУЭТ. - 2002. - С. 7-24, 141-161. Особистий внесок: розроблені теми “Сутність і класифікація податків”, “Податок на додану вартість”, “Взаємовідносини платників податків з державою при формуванні і погашенні податкових зобов’язань перед бюджетами і державними цільовими фондами”, де досліджено сутність податків, їх роль в економіці України; взаємовідносини платників податків з державою при формуванні і погашенні податкових зобов’язань перед бюджетами і державним цільовими фондами; розглянуто особливості податкового менеджменту. – 3,1 д. а.

29. Орлова В.О. Проблемы и особенности налогообложения предприятий, занимающихся инновациями, исследованиями и разработками, энергосбережением // Новые технологии – путь в будущее: Сборник научных трудов и разработок. Институт экономико-правовых исследований НАН Украины. Вып. 2. – Донецк: “Юго-Восток, ЛТД”, 2003 – С. 68-71.

АНОТАЦІЯ

Орлова В.О. Податкове регулювання торговельної діяльності підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг. – Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, Донецьк, 2005.

Дисертація присвячена дослідженню особливостей податкового регулювання торговельної діяльності суб’єктів господарювання і його удосконалення в напрямку соціально-економічної гармонізації і єднання податкових інтересів різних економічних суб’єктів. У роботі уточнено тлумачення поняття податку; положення податкової теорії щодо втілення і відокремлення функцій податків; удосконалено класифікацію податків з урахуванням специфіки торговельної діяльності; розроблено методику аналізу впливу окремих факторів на зміни обсягів доходів бюджетів, оцінки прихованих резервів податкового поля; запропоновано застосування нового підходу до використання системи спрощеного оподаткування; удосконалено підходи щодо виявлення і руйнування схем ухилення від оподаткування та мінімізації платежів до бюджету суб’єктами торговельної діяльності; сформовані науково-практичні рекомендації щодо введення єдиного соціального збору; запропоновано механізм організації взаємодії держави, суб’єктів підприємництва і економічно активного населення щодо забезпечення соціально-економічної гармонізації оподаткування в торгівлі.

Ключові слова: податки,


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЗООГІГІЄНІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ УМОВ УТРИМАННЯ КНУРІВ У ГОСПОДАРСТВАХ З НИЗЬКОЮ ЩІЛЬНІСТЮ ЗАБРУДНЕННЯ РАДІОНУКЛІДАМИ - Автореферат - 31 Стр.
ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ НАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ ПРИ ЗМІНІ ІМУННОГО СТАТУСУ (анатомо-експериментальне дослідження) - Автореферат - 29 Стр.
СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНИЙ ІНВАРІАНТ ХОРОВОГО КОНЦЕРТУ (НА МАТЕРІАЛІ ХОРОВОЇ ТВОРЧОСТІ Ю. АЛЖНЄВА) - Автореферат - 28 Стр.
УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 25 Стр.
КОМПЛЕКСНИЙ КОНТРОЛЬ РІВНЯ СФОРМОВАНОСТІ АНГЛОМОВНОЇ ГРАМАТИЧНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МАЙБУТНІХ ФІЛОЛОГІВ - Автореферат - 30 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ПРОФЕСІЙНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ МОЛОДІ ЗАСОБАМИ ІНТЕРНЕТ - Автореферат - 30 Стр.
НАТО в системі взаємовідносин Росії та США (1990-ті роки – початок ХХІ ст.) - Автореферат - 31 Стр.