У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ДІЯКОНОВА Оксана Валентинівна

УДК 658.8 (477)

УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ ТОРГІВЛІ

В УМОВАХ ПЕРЕХІДНОЇ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.06.02. - Підприємництво, менеджмент та маркетинг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 1999

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі Міністерства освіти України.

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

Шелегеда Белла Григорівна

Донецький державний інститут штучного

інтелекту, проректор з міжнародних зв’язків

Офіційні опоненти - доктор економічних наук, професор

Карсекін Валерій Іванович

Київський державний торговельно-економічний

університет, професор кафедри економіки та

менеджменту готельного господарства та туризму

кандидат економічних наук, с.н.с.

Ляшенко Вячеслав Іванович

Інститут економіки промисловості Національної

Академії наук України, завідувач сектором

організаційних структур ринкової економіки

Провідна установа - Львівська комерційна академія Укоопспілки

України, кафедра економіки, м.Львів

Захист відбудеться 28 квітня 1999 року о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.055.01 у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі за адресою: 340050, м.Донецьк, вул.Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету економіки і торгівлі за адресою: 340017, м.Донецьк, б.Шевченка, 30.

Автореферат розісланий 27 березня 1999 року.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради Виноградова О.В.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Сучасний стан економіки України характеризується явищами системної кризи, відсутністю єдиної ідеології і стратегії ринкового реформування. Отже, надзвичайно актуальною залишається проблема пошуку нових шляхів виходу з кризи. Теоретичною базою становлення ринкових відносин може стати принципово нова концепція сталого розвитку, яка передбачає гармонізацію соціально-економічного життя суспільства, що розроблена під егідою ООН і прийнята в Україні.

Сьогодні ще завчасно говорити про параметри сталого розвитку народногосподарського комплексу країни, як про справу найближчого майбутнього. Окремих позитивних економічних зрушень можна досягнути лише в галузях, де створено необхідні передумови для здійснення комплексу соціально-економічних перетворень. Такі умови притаманні для внутрішньої торгівлі, яка здатна стати важливим фактором стабілізації економічних процесів і одночасно вирішити важливі соціальні задачі.

Даній проблемі присвячено ряд робіт вітчизняних та зарубіжних вчених: М.Альберта, В.П.Байкова, М.І.Баканова, Л.В.Балабанової, Р.Барра, І.А.Бланка, Р.Велфорда, А.І.Гребніва, В.П.Грузинова, Ж.Жалле, Л.І.Кравченко, А.Криє, Р.Лінча, Р.Маркіна, М.Х.Мескона, Л.О.Омелянович, Я.Л.Орлова, М.Портера, А.А.Садекова, І.В.Сороки, Б.Г.Шелегеди та ін. Проте до цього часу не знайшли відображення проблеми управління торгівлею через призму концепції сталого розвитку.

Актуальність даної проблеми для торгівлі, її теоретичне і практичне значення обумовили цілі і задачі дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно комплексного плану науково-дослідних робіт Донецького державного університету економіки і торгівлі в рамках держбюджетної теми “Новий зміст та методика викладання економічних дисциплін в торгових ВУЗах з урахуванням вимог ринкової економіки”(Г-95-1). Тема дисертації була затверджена вченою радою Донецького державного університету економіки і торгівлі 27 лютого 1997 року (протокол №8).

Мета та задачи дослідження. Метою дослідження є теоретичне обгрунтування нової методології управління торгівлею на основі концепції сталого розвитку, що передбачає оптимізацію параметрів, які формують механізм економічних взаємовідносин суб'єктів та об'єктів управління, апробований в реальних умовах функціонування торгового підприємства. Для досягнення цієї мети в дисертації поставлені та вирішуються наступні завдання:

·

визначення сутності та ролі сталого розвитку торгівлі у процесі становлення ринкової економіки;

· систематизація суб'єктів та об'єктів управління сталим розвитком торгівлі;

· дослідження факторів сталого розвитку торгівлі;

· розробка методів діагностики зовнішнього середовища торгового підприємства;

· обґрунтування механізму управління сталим розвитком торгівлі;

· розробка типової організаційної структури торговельного підприємства;

· моделювання системи управління сталим розвитком торгівлі в умовах перехідної економіки.

Об'єктом дослідження виступають підприємства оптової та роздрібної торгівлі Донецької області.

Предмет дослідження – сукупність теоретичних, методичних та практичних проблем, що пов'язані з процесом управління сталим розвитком торгівлі.

Теоретична та методологічна основа. Дослідження управління сталим розвитком торгівлі базується на вивченні положень сучасної економічної науки, соціології, наукових і теоретичних розробок вітчизняних та іноземних вчених з проблем управління торгівлею, теорії сталого розвитку та перехідного періоду.

Інформаційною базою дисертаційного дослідження є матеріали Державного комітету статистики та Управління статистики Донецької області, Міністерства економіки України, Міністерства зовнішньоекономічних зв'язків і торгівлі; фактичний матеріал, опублікований в монографіях та періодичній пресі; дані первинного обліку та звітності торгових підприємств, що було досліджено, дані авторських опитувань керівників та спеціалістів торгових підприємств.

Процес обробки первинної інформації здійснювався за допомогою сучасних комп'ютерних програм: EXСEL, DSRA та WINECO.

Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає у тому, що автором поставлений та вирішений ряд недостатньо розроблених теоретичних та практичних проблем за темою дослідження. Автором одержано наступні нові наукові результати:

·

науково обгрунтовані теоретичні положення та основні особливості сталого розвитку торгівлі: здатність галузі залишатися життєздатною в динамічних економічних умовах, підвищення інвестиційної привабливості торгівлі, прагнення галузі до самоврядування, орієнтація на інновації, покращення якості торгових послуг в міру задоволення попиту;

· запропоновано комплексну систему показників сталого розвитку торгівлі, зміна яких і можливість впливу на ці зміни визначають керованість розвитком торговельного підприємства: дінаміка товарообороту; динаміка відрахувань на виробничий і соціальний розвиток, матеріальне стимулювання; показники фінансової стійкості торговельного підприємства; соціальний ефект;

· на основі систематизації факторів, які мають вплив на розвиток торгівлі виявлено фактори, що слід відносити до розробки стратегії сталого розвитку: життєвий рівень населення, розвиток соціальної інфраструктури, якість стану навколишнього природного середовища, розвиток інформаційних комунікацій;

· запропоновано оптимальну для сучасних економічних відносин модель системи управління сталим розвитком торгівлі, спрямовану на узгодження економічних та соціальних методів управління, досягнення іх ефективної взаїмодії з організаційною структурою підприємства, задоволення суспільних та особистих потреб в умовах економічної витрати ресурсів, орієнтацію на маркетинг, можливість оперативно реагувати на зміни зовнішнього середовища;

· розроблено принципи формування стратегії розвитку торговельного підприємства, яке орієнтується на досягнення сталого розвитку: гармонізація використання економічних, матеріальних та трудових ресурсів з орієнтацією на стабільне зростання соціальної ефективності; узгодження інтересів споживачів, робітників та власників підприємства; забезпечення прибутковості; ефективне використання оптимальної організаційної структури та методів управління;

· на основі розробленого алгоритму побудовано економіко-математичну модель системи управління сталим розвитком торгівлі у вигляді розміченого графу станів;

· обгрунтовано напрямки комплексного розвитку системи управління торговельним підприємством, які базуються на вдосконаленні використання ресурсів, запровадженні нових форм розвитку торгівлі, вдосконаленні організаційної структури управління, поліпшенні методичного та інформаційного забезпечення системи управління, вдосконаленні організації праці апарату управління і підвищенні кваліфікації працівників.

Практичне значення роботи полягає в розробці соціально-економічного механізму управління сталим розвитком торгівлі, який може бути використаний торговельними підприємствами для вдосконалення організаційної структури управління з урахуванням зовнішніх факторів та орієнтацією на високі проміжні та кінцеві результати діяльності. В роботі пропонуються напрямки комплексного розвитку системи управління торговельним підприємством, які легко запровадити в практику господарювання. Розроблені в дисертації рекомендації носять прикладний, а не лише загальнотеоретичний характер, їх впровадження буде сприяти оптимізації управління торгівлею в умовах перехідної економіки.

Результати дисертаційного дослідження можуть бути використані в навчальному процесі при викладанні дисциплін: “Управління підприємствами торгівлі”, “Менеджмент”, “Маркетинг”, “Менеджмент підприємства”, “Стратегічний менеджмент”, а також при виконанні курсових, дипломних та магістерських робіт.

Особистий внесок здобувача. Представлена дисертаційна робота є завершеним науковим дослідженням у розробці системи управління сталим розвитком торгівлі. Висновки, положення та рекомендації, що містяться в роботі, отримані автором самостійно шляхом узагальнення та аналізу теоретичного і практичного матеріалу з використанням статистичних показників, результатів діяльності торгових підприємств Донецької області, а також результатів опитувань керівників та спеціалістів підприємств, що проведені безпосередньо дисертантом.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні та практичні результати дисертаційної роботи доповідались та обговорювалися на 2 наукових конференціях ДонДУЕТ (у 1997-1998 роках), на науковій конференції у Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування (у 1998 році), на міжнародній науково-практичній конференції Донецького державного університету у Слов’яногірську (у 1998 році), на міжнародній науково-методичній конференції ДонДУЕТ (у 1998 році). Матеріали дослідження були використані при виконанні держбюджетної теми “Новий зміст та методика викладання економічних дисциплін в торгових ВУЗах з урахуванням вимог ринкової економіки” (Г-95-І), а також при розробці нових навчальних курсів в межах міжнародного проекту TEMPUS (TACIS) T-JEP № 10030-95 “Розробка учбового плану з життєздатної економіки”.

Запропоновані автором рекомендації та методики ухвалені та використовуються АТ “Фірма Меблі”, Донецькою Торгово-промисловою палатою, про що свідчать довідки про впровадження результатів дисертаційного дослідження.

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 14 робіт загальним обсягом 6,05 др.арк., з яких автору особисто належить 2,93 др.арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, дев'ятьох підрозділів, висновків загальним обсягом 143 стор., які містять 13 таблиць, 23 рисунки (обсягом 22 стор.), списку використаних джерел інформації з 117 найменувань обсягом 10 стор., 14 додатків обсягом 50 стор.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету та задачі, викладено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

Перший розділ дисертації “Управління ринковим реформуванням торгівлі на основі концепції сталого розвитку” містить результати дослідження сутності та значення сталого розвитку торгівлі в умовах перехідної економіки.

Складовою частиною та умовою економічного зростання виступає процес трансформації, що називається перехідною економікою, зміст якого можна визначити як заміну стратегічного напрямку розвитку, принципів та механізмів функціонування економічної системи. Основною рисою перехідної економіки є процес радикальної реструктуризації в широкому розумінні цього слова. Названий процес слід розглядати як реакцію економіки на впровадження нових принципів господарської діяльності і як головну проблему, вирішення якої визначить довгострокові перспективи економічного розвитку країн з перехідною економікою.

Найважливішою сферою економіки, що сприяє становленню та розвитку ринкових відносин, є торгівля як зосередження та переплетення економічних і соціальних факторів. Здійснення торгівлею економічних зв’язків між галузями народного господарства, вдосконалення споживання справляє вплив на забезпечення добробуту, потреб і зайнятості населення. Визначення взаємозв’язку мети розвитку торгівлі і мети розвитку регіону дає можливість спрямувати зусилля торговельних підприємств на розв’язання найважливіших економічних проблем.

Торгівля, яка зорієнтована передусім на інтереси споживача, вирішує багато соціальних задач, які містять формування та стабілізацію споживчого ринку для задоволення соціальних потреб і зниження соціальної напруги у суспільстві, залишається життєздатною та розвивається у динамічних економічних умовах. Сталим розвитком торгівлі є такий, що враховує економічні та соціальні обмеження, які спрямовані на гармонізацію відповідних параметрів ринкових відносин. Завданнями сталого розвитку торгівлі є підвищення якості та ефективності управління, посилення соціальних факторів в економічному розвитку, задоволення потреб громадян в умовах становлення ринкових відносин.

Активізація процесів, за допомогою яких матимуть змогу проявитися особливості сталого розвитку торгівлі – здатність галузі залишатися життєздатною в динамічних економічних умовах, підвищення інвестиційної привабливості торгівлі, прагнення галузі до самоврядування, орієнтація на іновації, покращення якості торгових послуг в міру задоволення попиту – призведе до стійкої діяльності торгівлі та, в подальшому, до сталого розвитку.

Теоретичне дослідження торгівлі як складової частини ринкової системи господарювання дозволило систематизувати форми управління торгівлею, розвиток яких в умовах перехідної економіки сприяє зниженню ризику втрати життєздатності торгівлі. Особлива увага надана розвитку позамагазинних методів обслуговування, диверсифікації різних видів підприємницької діяльності торгових підприємств, непрямої інтеграції промислової та торговельної діяльності на контрактній основі.

В результаті дослідження економічної сутності ринкового реформування торгівлі були виділені суб`єкти та об`єкти управління сталим розвитком торгівлі. До суб`єктів віднесені носії економічних та соціальних інтересів, в якості яких можуть виступати державні органи управління торгівлею, регіональні та відомчі органи управління торговими підприємствами різних форм власності, до об`єктів – торговельні підприємства та організації різних видів та форм власності. Головною ознакою, яка відрізняє суб`єкти та об`єкти управління сталого розвитку торгівлі є те, що вони виступають носіями і споживачами інформації про параметри сталого розвитку. Це дозволяє враховувати умови ринкового середовища, що змінюється, проводити самодіагностику і розробляти відповідну стратегію управління.

В другому розділі дисертації “Дослідження соціально-економічного механізму управління сталим розвитком торгівлі” проведено дослідження показників сталого розвитку торгівлі, соціально-економічних умов сталого розвитку торгівлі в умовах перехідної економіки, розглядено організаційну структуру управління, що дозволило зробити наступні висновки.

Різноманіття властивостей і ознак різних видів виробничо-господарської і комерційної діяльності торгового підприємства обумовлює різноманіття показників, що відображають соціально-економічні вимоги до сталого розвитку торгівлі. Розроблена автором комплексна система показників сталого розвитку торгівлі дозволила визначити основні показники, зміна яких і можливість впливу на ці зміни визначають керованість розвитком торгового підприємства: дінаміка товарообороту; динаміка відрахувань на виробничий і соціальний розвиток, матеріальне стимулювання; показники фінансової стійкості торговельного підприємства; соціальний ефект.

На сталий розвиток торгівлі справляє вплив система різноманітних чинників, що формують ринкове соціально-економічне середовище, в якому функціонують торговельні підприємства. Становлення цьго середовища у великому ступеню залежить від того, як громадяне розуміють необхідність та сприймають труднощі перехідної економіки. Визначити відношення до ринку дозволило анкетне обстеження, що було проведено в процесі дисертаційного дослідження. Порівняльний “портрет” ринку був отриманий на підставі анкетування 570 респондентів у різних соціальних верствах. В результаті опитування зроблено висновок, що спостерігається виразне загальне розуміння ринку як системи, яка вже склалась, і тому на перший план виходять поняття, що характеризують проблеми вже розвиненого ринку, проблеми сталого розвитку.

На формування стратегії сталого розвитку торгового підприємства впливають різноманітні чинники, які створюють зовнішнє соціально-економічне середовище, в якому функціонують підприємства. Проведення аналізу зовнішнього середовища торговельного підприємства доцільно починати з розгляду природи зовнішнього середовища. Результатами такого попереднього дослідження є загальні стратегічні висновки: чи є оточуюче середовище занадто мінливим для складання прогнозів, які можливості і чи є загроза для підприємства.

На другому етапі аналізу зовнішнього середовища проводиться дослідження чинників, які впливають на економіку країни, в цілому, що дозволяє визначити ступінь сукупного впливу різноманітних факторів на економіку, взаємозв'язок між ними.

Третім етапом аналізу є визначення впливу чинників зовнішнього середовища на успішну діяльність торгових підприємств. В результаті опитувань керівників та спеціалістів різноманітних торговельних підприємств (всього 124 респонденти) виявлено чинники, що відносяться до розробки стратегії сталого розвитку підприємства (див. рис. 1).

Відповіді респондентів свідчать, що найважливішим чинником для забезпечення сталого розвитку торгівлі є життєвий рівень населення (51,5% з 100%), далі йде розвиток соціальної інфраструктури (22,6%), якість стану навколишнього природного середовища (13,4%) та розвиток інформаційних комунікацій (12,5%).

1 - розвиток соціальної інфраструктури

2 - якість стану навколишнього природного середовища

3 - життєвий рівень населення

4 - розвиток інформаційних комунікацій

Рис.1. Розподілення чинників, які мають вплив на сталий розвиток торгівлі (ітогові дані опитування)

 

На четвертому етапі аналізу зовнішнього середовища вивчаються чинники, що здійснюють вплив на конкурентоздатність торгового підприємства, тобто проведення п`ятифакторного аналізу Портера, який до сих пір в подібних дослідженнях не застосовувався.

Систематизація умов, які формують сталий розвиток торгівлі, впливає на створення необхідних науково-методичних передумов оптимізації впливу керуючих суб'єктів на цей процес і розробки ефективних методів управління.

Орієнтація на сталий розвиток, який відзначено в стратегії розвитку підприємства, передбачає системні зміни, що торкаються всіх сторін діяльності. Одним з основних напрямків стратегічних змін є організаційна структура підприємства, яка формується під впливом вибраної стратегії, зовнішнього середовища, технології роботи і поведінки працівників.

В процесі роботи автор провів аналіз організаційних структур управління 30 різноманітних торговельних підприємств Донецької області, який надалі був використаний для розробки заходів по їх реформуванню. Аналіз показав необхідність змін практично у всіх відділах досліджуваних підприємств. Виникає необхідність в реорганізації лінійно-функціональної структури управління, яка є найбільш розповсюдженою, в структуру, яка забезпечує системний підхід до управління підприємством, орієнтацію роботи усіх ланок системи управління на маркетинг, на потреби споживачів. В результаті замість жорсткої ієрархії повинні виникнути підрозділи, що знаходяться у самостійному врядуванні і які функціонують в межах закріпленого за ними процесу.

З ціллю вдосконалення управління торгівлею в умовах становлення ринкових відносин необхідні зміни у функціях управління, особливо плануванні, яке повинно здійснюватись на базі глибоких маркетингових досліджень ринку. Торговельним підприємствам необхідно комплексно використовувати результати маркетингової діяльності, особливої уваги приділяти розробці стратегії сталого розвитку підприємства на базі маркетингового менеджменту, яка повинна підвищити життєздатність підприємства.

У третьому розділі “Моделювання та ефективність системи управління сталим розвитком торгівлі” розглядається розвиток механізму управління торгівлею, особливості моделювання систем управління сталим розвитком торгівлі, проблеми ефективності системи управління сталим розвитком торгівлі.

Показники сталого розвитку торгівлі і фактори, які впливають на формування стратегії сталого розвитку дозволили визначити принципи формування сталого розвитку підприємства, виділити пріоритетні цілі і визначити методи їх досягнення.

При визначенні принципів формування стратегії сталого розвитку торговельного підприємства важливе значення має гармонізація соціальних, економічних і ресурсних параметрів розвитку підприємства. Торгівля, орієнтуючись в своєї діяльності передусім на інтереси покупця, вирішує багато соціальних задач, до яких належать формування і стабілізація споживчого ринку для задоволення соціальних потреб і зниження соціального напруження суспільства. Економічний стан визначає пріоритетність напрямків розвитку, що відображено на рис.2.

Основну ціль управління сталим розвитком торгівлі можна визначити як забезпечення високих темпів розвитку торгівлі, оптимізація управління, гармонізація параметрів, які формують економічні взаємовідносини суб’єктів та об’єктів управління торгівлею, вирішення соціальних проблем.

При орієнтації торговельного підприємства на стратегію сталого розвитку, важливе значення має система методів, що націлена на його досягнення. Головна увага при цьому приділяється спрямованості господарського механізму на узгодження економічних та соціальних методів управління, досягненню їх ефективної взаємодії з організаційною структурою підприємства, задоволенню суспільних та особистих потреб в умовах економічної витрати ресурсів.

Основним напрямком реалізації соціально-економічних методів управління розвитком торгівлі є управління економічними інтересами і через інтереси, в результаті чого посилюється соціальна спрямованість

Рис.2. Принципи формування стратегії сталого
розвитку торговельного підприємства

управління, створюється міцна система мотивів і стимулів до праці. В умовах перехідної економіки мотивація може розвиватися, практично не маючи обмежень, що є головною відмінністю від попередніх, адміністративно-командних методів управління, і дозволяє припустити, що розвиток системи соціально-економічного механізму управління торгівлею буде зорієнтовано на подальше сприйняття ринкової системи господарювання: господарська самостійність торгових підприємств як центрів рішень; економічні принципи господарювання; самоорганізацію і самоуправління по відношенню до вищих органів управління торгівлею.

Проте, перехід до ринкової організації повинен здійснюватися з

урахуванням законів діалектики. Історичний розвиток економіки вимагає переходу до нового соціально-економічного механізму управління, який здатен вирішити протиріччя між індустріальністю, з одного боку, природою, суспільством і людиною – з другого.

Наші дослідження дозволили виділити ряд елементів, які розкривають зміст моделі управління сталим розвитком торгівлі, які конкретизують цю діяльність з врахуванням практичних задач. Найважливішими з цих елементів, параметрів і характеристик є : ціль системи; об’єкт і суб’єкт управління, що знаходяться під постійним впливом попиту і пропозиції; група елементів, які формують прямий інформаційний зв’язок до об’єкту управління; фактори, що здійснюють вплив на основні елементи системи. Головні напрямки впливу і зв’язку між ними показані на рис.3.

Розроблена модель системи управління сталим розвитком торгівлі передбачає динамічний характер і можливість оперативного реагування на зміни цілей дослідження, яке проводиться, а також зовнішнього середовища.

Побудовано економіко-математичну модель системи управління сталим розвитком торгівлі у вигляді розміченого графу станів на основі розробленого алгоритму побудови економіко-математичної моделі системи управління сталим розвитком торгівлі при застосуванні засобу укрупнення недієздатних станів та використанні алгоритму переходу від немарковського процесу до марковського шляхом доповнення його етапами формування інтенсивності переходу між різноманітними станами графа і доведенням його до діючої методики. Стан системи управління сталим розвитком торгівлі описується вектором

(1)

де Е (t) - стани елементів,

модифікація якого в часу і є математична модель системи управління сталим розвитком торгівлі.

Модель є універсальною та може бути застосована до широкого кола економічних показників. Це обумовлено тим, що у дисертації розроблена процедура обчислювання економічних показників, які обумовлюють комплекс заходів щодо підвищення ефективності управління сталим розвитком торгівлі. Проведене дослідження свідчить, що існує оптимальний час функціонування системи управління сталим розвитком торгівлі, перевищення якого не призведе до зростання ефективності діяльності об’єкта управління.

Підвищення ефективності управління торговельною діяльністю прямо пов'язане з раціональною організацією праці на підприємствах галузі. Аналіз даних опитування керівників і фахівців торговельних підприємств Донецької області показав, що лише 7% підприємств цілеспрямовано працюють над підвищенням ефективності своєї діяльності, використовуючи наукові розробки й дані звітності. Як правило, результатом виступають напрямки вдосконалення управління підприємством, які включають заходи щодо зміни структури управління, поліпшення використання оборотних коштів, підвищення якості пропонованої продукції. Природно, що відсутність роботи по поліпшенню ефективності роботи на більшості підприємств торгівлі не може призвести до досягненню сталого розвитку, і, отже, необхідною є розробка комплексних планів розвитку підприємств, які включають напрямки й заходи щодо підвищення ефективності управління.

Підприємствам, які орієнтуються на досягнення у перспективі сталого розвитку, запропоновано пріоритетні напрямки по підвищенню ефективності системи управління: вдосконалення організаційної структури управління; впровадження нових форм розвитку торгівлі; вдосконалення використання ресурсів; поліпшення методичного, інформаційного забезпечення системи управління; вдосконалення організації праці апарату управління і підвищення кваліфікації працівників.

ВИСНОВКИ

Дослідження системи управління сталим розвитком торгівлі в умовах перехідної економіки, а також результати апробації запропонованого соціально-економічного механізму управління сталим розвитком торгівлі дозволяють зробити наступні висновки.

1. Встановлено, що торгівля є найважливішою галуззю народного господарства, що сприяє становленню ринкових відносин, та може в найближчому майбутньому досягнути позитивних зрушень в напрямку сталого розвитку.

2. Теоретично обгрунтовано новий соціально-економічний механізм управління сталим розвитком торгівлі, який дає можливість розробки структури управління торговельним підприємством на основі гармонізації соціальних та економічних параметрів, особливостей зовнішньої середи, узгодження інтересів покупців, власників та працівників торгових підприємств.

3. Розроблена та рекомендована для практичного використання комплексна система основних показників оцінки сталого розвитку торгівлі, що дозволяє визначити життєздатність торговельного підприємства, своєчасно встановити негативні процеси, які виникають в галузі.

4. Встановлено, що формування стратегії торгового підприємства охоплює декілька етапів: рівень виживання, стабільна діяльність, сталий розвиток.

5. Розроблена модель системи управління сталим розвитком торговельного підприємства, яка дозволяє оцінювати результати діяльності, обгрунтувати комплекс заходів по забезпеченню соціально-економічної ефективності управління з урахуванням впливу чинників зовнішнього середовища та може використовуватися для дослідження динамічних процесів в організації підприємницької діяльності.

6. Побудовано економіко-математичну модель системи управління сталим розвитком торгівлі на основі розробленого алгоритму.

7. Запропоновано форми розвитку торгівлі, які в умовах перехідної економіки сприяють зниженню ризику втрати життєздатності торгівлі.

8. Наведена методика аналізу зовнішнього середовища торговельного підприємства на основі аналітичних процедур рекомендується до використання органам управління торгівлею для розробки стратегії сталого розвитку.

9. Визначено переваги організаційної структури торговельного підприємства, що орієнтована на досягнення сталого розвитку та розроблена на основі комплексної оцінки роботи підрозділів підприємства.

10.

Встановлено, що для оптимізації управління торгівлею в умовах перехідної економіки необхідні зміни в організації та техніці управління підприємствами. Рекомендується вдосконалити співвідношення принципів централізації і децентралізації в організаційній структурі з відповідним розмежуванням функцій, прав та відповідальності підрозділів, комплексно використовувати маркетингові дослідження та методи маркетингового менеджменту для підвищення життєздатності підприємства.

12.

Результати теоретичного дослідження системи управління сталим розвитком торгівлі рекомендуються до використання у навчальному процесі економічними вищими учбовими закладами при викладанні курсів з управління торгівлею.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Дияконова О.В. Условия, влияющие на показатели устойчивого развития торговли. // Придніпровський науковий вісник. Серія “Економіка”, №87(154) - Дніпропетровськ, 1998. - с.38-48 - 0,6 др.арк.

1.

Діяконова О.В. Роль торгівлі в реалізіції концепції сталого розвитку економіки України. // Схід-1998. - №6 - с.24-26 - 0,5 др.арк.

1.

Діяконова О.В. Проблеми ефективності управління сталим розвитком торгівлі. // Придніпровський науковий вісник. Серія “Економіка”, №94(161) - Дніпропетровськ, 1998. - с.88-97 - 0,5 др.арк.

1.

Дияконова О.В. Внешнеэкономические связи региона и экономическое развитие региона. // Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв`язків та залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект.Збірник наукових праць. - Донецьк:ТОВ “Лебідь”, КП “Регіон”,1998. - с.268-270 - 0,3 др.арк.

1.

Діяконова О.В. Економічні умови формування системи державногорегулювання економіки України. // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі та громадського харчування.-Донецьк:ТОВ “КІТІС”, 1998. - с.221-225 - 0,2 др.арк.

1.

Коструба А.В., Дияконова О.В. Рентабельность как показатель развития торгового предприятия. // Придніпровський науковий вісник. Серія “Економіка”, №30(97) - Дніпропетровськ, 1998. - с.45-48 - 0,25 др.арк. (особисто автора - 0,1 др.арк.)

Особистий внесок автора: дано визначення рентабельності як економічної категорії, визначені проблеми показника рівня рентабельності, що вживається на підприємствах.

7.

Діяконова О.В. Соціально-економічний стан регіону та проблеми розвитку торгівельних підприємств. // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі та громадського харчування.-Донецьк:ТОВ “Лебідь”, 1997. - 0,1 др.арк.

2.

Устойчивое развитие экономики Украины: высшая школа в поисках новых моделей (сборник материалов). Раздел 3. Содержательные аспекты учебного плана по экономической устойчивости. // Донецк,1998. - 3 др.арк. (особисто автора - 0,1 др.арк.)

Особистий внесок автора: визначені проблеми курсу “Посередництво суспільної життєздатності”.

9. Дияконова О.В. Тенденции устойчивого развития экономики в региональной торговле. // Придніпровський науковий вісник. Серія “Економіка” №20(87) - Дніпропетровськ,1998. - с.46-48 - 0,1 др.арк.

10. Дияконова О.В. Управление процессом устойчивого развития торговли: основная цель и задачи. // Придніпровський науковий вісник. Серія “Економіка” №30(97) - Дніпропетровськ,1998. - с.43-45 - 0,1 др.арк.

11. Діяконова О. Особливості розвитку торгівлі в умовах життєздатної економіки регіону. // Демографія, економіка праці та соціальна політика: Фаховий збірник наукових праць. - Вип. 5. Ч.2 - Кіровоград: КІСМ, 1998. - с. 209-210 - 0,1 др.арк.

12.

Діяконова О.В. Розробка навчального курсу “Посередництво суспільної життєздатності” як реалізація концепції сталого розвитку в системі вищої освіти України. // Сборник научных докладов международной научно-методической конференции “Устойчивое развитие стран с переходной экономикой”. - Донецк: ДГКИ, 1998. - с.95-96 - 0,1 др.арк.

13.

Діяконова О.В. Проблеми соціально-економічної ефективності управління торговельним підприємством // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі та громадського харчування.-Донецьк:ТОВ “Лебідь”, 1998. - с.133-134 - 0,1 др.арк.

1.

Діяконова О.В., Баранова П.В., Костенко Н.В. Інвестиційна діяльність у сфері торгівлі в умовах реформування економіки регіону. // Торгівля і ринок України. Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі та громадського харчування. - Донецьк:ТОВ “Лебідь”, 1998. -с.129-130 - 0,1 др.арк. (особисто автора -0,03 др.арк.)

Особистий внесок автора: визначені причини активного інвестування торгівлі з боку зарубіжних інвесторів.

АНОТАЦІЯ

Діяконова О.В. Управління сталим розвитком торгівлі в умовах перехідної економіки. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – підприємництво, менеджмент та маркетинг. – Донецький державний університет економіки і торгівлі, Донецьк, 1999.

Дисертація містить результати теоретичних і практичних досліджень та рекомендації по управлінню сталим розвитком торгівлі. Розглянута сутність управління ринковим реформуванням торгівлі на основі концепції сталого розвитку економіки, визначені основні особливості сталого розвитку торгівлі. Розроблено механізм управління сталим розвитком торгівлі. Запропоновані напрямки вдосконалення організаційно-функціональних структур підприємств торгівлі. Обгрунтована модель системи управління сталим розвитком торгового підприємства. Результати досліджень впроваджені в практику торгових підприємств Донецької області.

Ключові слова: управління сталим розвитком торгівлі, форми організації торгівлі, організаційна структура, стратегія розвитку торговельного підприємства.

Дияконова О.В. Управление устойчивым развитием торговли в условиях переходной экономики. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 - предпринимательство, менеджмент и маркетинг. - Донецкий государственный университет экономики и торговли, Донецк, 1999.

Целью диссертационного исследования является теоретическое обоснование новой методологии управления торговлей на основе концепции устойчивого развития, предусматривающей оптимизацию параметров, формирующих механизм экономических взаимоотношений субъектов и объектов управления, апробированный в реальных условиях функционирования торгового предприятия.

Научно обоснованы теоретические положения устойчивого развития торговли, установлены основные особенности устойчивого развития торговли в условиях переходной экономики: способность отрасли оставаться жизнеспособной в динамичных экономических условиях, повышение инвестиционной привлекательности торговли, стремление отрасли к самоуправлению, ориентация на инновации, улучшение качества торговых услуг по мере удовлетворения спроса.

Разработана система субъектов и объектов управления устойчивым развитием торговли, главным отличительным признаком которых является то, что они выступают носителями и потребителями информации о пара-метрах устойчивого развития, позволяющей учитывать условия изме-няющейся рыночной среды, проводить самодиагностику и вырабатывать соответствующую стратегию управления.

Теоретическое исследование торговли, как одной из важнейших составляющих рыночной системы хозяйствования, позволило систематизировать и предложить жизнеспособные формы торговли в переходном периоде. Особое внимание уделено развитию внемагазинных методов обслуживания, диверсификации различных видов предпринимательской деятельности торговых предприятий, непрямой интеграции промышленной и торговой деятельности на контрактной основе.

Приведена комплексная система основных показателей устойчивого развития торговли, изменение которых и возможность влияния на эти изменения определяют управляемость развитием торгового предприятия..

На основе систематизации факторов, влияющих на устойчивое развитие торговли, разработана методика исследования внешней среды торгового предприятия.

Показатели устойчивого развития торговли и факторы, влияющие на формирование стратегии устойчивого развития, позволили определить принципы формирования стратегии устойчивого развития предприятия, обозначить приоритетные цели и определить методы их достижения.

Основным направлением реализации социально-экономических методов управления устойчивым развитием торговли является управление экономическими интересами и через интересы, в результате чего усиливается социальная направленность управления, создается мощная система мотивов и стимулов к труду.

Предложен оптимальный для современных экономических отношений социально-экономический механизм управления устойчивым развитием торговли, разработана организационная структура управления торговым предприятием, которое ориентируется на устойчивое развитие. Установлено, что для оптимизации управления торговлей в условиях переходной экономики необходимы изменения в организации и технике управления предприятиями. Рекомендуется усовершенствовать соотношение принципов централизации и децентрализации в организационной структуре с соответствующим разграничением функций, прав и ответственности подразделений, комплексно использовать маркетинговые исследования и методы маркетингового менеджмента для повышения жизнеспособности предприятия.

Получена и обоснована модель системы управления устойчивым развитием торгового предприятия в виде размеченного графа состояний на основе разработанного алгоритма.

Предприятиям, ориентирующимся на достижение в перспективе устойчивого развития, предложены приоритетные направления по повышению эффективности системы управления.

Предложенные автором рекомендации и методики одобрены и используются торговыми предприятиями Донецкой области, Донецкой торгово-промышленной палатой.

Результаты диссертационного исследования могут быть использованы в учебном процессе при преподавании дисциплин: “Управление предприятиями торговли”, “Менеджмент”, “Маркетинг”, “Менеджмент предприятия”, Стратегический менеджмент”, при выполнении курсовых, дипломных и магистерских работ.

Ключевые слова: управление устойчивым развитием торговли, формы организации торговли, организационная структура, стратегия развития торгового предприятия.

Diyakonova O.V. Management of sustainable trade development in the conditions of transition economy. - Manuscript.

Thesis for a Candidate’s degree by speciality 08.06.02. - Enterpreneurship, management and marketing - Donetsk State University of Economiks and Trade, 1999.

Dissertation contains results of the theoretical and practical research and recommendation about management of sustainable trade development. The essence of the administration of market of trade on the base of the conception of the sustainable development of economy is considered and the mane regularities of the sustainable development of the trade is determined. The mechanism of the management of sustainable trade development was worked out. The directions of perfection of the organizational and functional structures of trade enterprises are proposed. The author offered the model of the management of sustainable trade development. The results of the research were inculcated in practice of the trade enterprises of the Donetsk region.

The key words: management of sustainable trade development, forms of the trade administration, organizational structure, strategy of the enterprise development.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕХАНІЗМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПАРЛАМЕНТСЬКОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ (на прикладі Автономної Республіки Крим) - Автореферат - 22 Стр.
УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВИМИ СТРАТЕГІЯМИ МІЖНАРОДНИХ ПЛАТІЖНИХ СИСТЕМ КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ - Автореферат - 30 Стр.
НАСТУПНІСТЬ ФОРМ НАВЧАННЯ В ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ І ВИЩОМУ ЗАКЛАДІ ОСВІТИ ЯК ЗАСІБ ДИДАКТИЧНОЇ АДАПТАЦІЇ СТУДЕНТІВ - Автореферат - 28 Стр.
золоцементносульфатні в’яжучі речовини, модифіковані кремнеземистими добавками, та бетони на їх основі - Автореферат - 27 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 25 Стр.
МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ І СТИМУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В МАТЕРІАЛЬНОМУ ВИРОБНИЦТВІ - Автореферат - 25 Стр.
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ТОВАРІВ НАРОДНОГО СПОЖИВАННЯ: МЕТОДОЛОГІЯ І ПРАКТИКА УПРАВЛІННЯ (на прикладі харчової і легкої промисловості) - Автореферат - 46 Стр.