У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

міністерство освіти і науки україни

ужгородський національний університет

Папп

Василь Васильович

УДК 338.2: 330.322 (477.87)

Управління інвестиційним процесом та вибір ефективних інвестиційних проектів в умовах ризику

(на матеріалах Закарпатської області)

спеціальність 08.02.03 – організація управління,

планування і регулювання економікою

автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Ужгород – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Ужгородському національному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник доктор економічних наук, професор,

академік НАН України

Долішній Мар’ян Іванович

директор Інституту регіональних досліджень НАН України.

Офіційні опоненти доктор економічних наук, професор,

Побурко Ярослав Олексійович

Інститут регіональних досліджень НАН України

завідувач відділу моніторингу регіонального розвитку.

кандидат економічних наук, доцент,

Слава Світлана Степанівна

Ужгородський національний університет

доцент кафедри економіки, менеджменту та маркетингу

Провідна установа Інститут економіки промисловості НАН України,

відділ проблем ефективного використання

виробничого потенціалу, м. Донецьк

Захист дисертації відбудеться “08” червня 2005 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К. 61.051.02 в Ужгородському національному університеті за адресою: 88000, м. Ужгород, пл. Народна, 3 аудиторія 47

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Ужгородського національного університету за адресою : 88000, м. Ужгород, вул. Капітульна, 9.

Автореферат розісланий “06” травня 2005 року.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради, кандидат О.Г. Чубарь

економічних наук, доцент

загальна характеристика роботи

Актуальність теми. В період формування ринкових відносин в Україні зміна умов господарювання зумовила значне розбалансування галузевих пропорцій у вітчизняній економіці. Постійне та нетривале перенесення вектора державних пріоритетів на різні сектори ринку призвело до зниження можливостей народногосподарського комплексу. Поступове пожвавлення економічних відносин у народному господарстві почалося тільки при розробці та впровадженні стратегічних програм економічного розвитку та врегулюванні нормативно-правової бази в цій сфері.

Економіці України на нинішньому етапі, як і раніше, потрібні суттєві фінансові ін’єкції, і основним завданням держави на сьогоднішній день повинно стати активне стимулювання інвестиційної діяльності.

Подальший розвиток економіки країни неможливий без активної інвестиційної політики, яка має передбачати лібералізацію підприємницької діяльності, перенесення основних важелів управління економічними процесами на регіональний рівень, з метою ефективного використання інвестиційного потенціалу регіонів України.

Для розробки пропозицій щодо створення раціональної моделі економічного розвитку необхідне глибоке наукове дослідження інвестиційного процесу та методів оцінки ефективності інвестиційних вкладень.

Проблемам управління інвестиційним процесом присвячені дослідження багатьох відомих зарубіжних вчених-економістів. Це, зокрема, Д.М. Кейнс, Д. Стейнер, Р. Бранденбург, С. Бір, П. Самуельсон, І. Форестер та інші. Вагомий внесок у розвиток наукових підходів щодо вивчення та активізації інвестиційного процесу в Україні внесли провідні вітчизняні науковці Алимов О.М., Амоша О.І., Бажал Ю.М., Бершеда Є.Р., Геєць В.М., Долішній М.І., Кухленко О.В., Лукінов І.І., Мертенс О.В., Мікловда В.П., Педан М.П., Пересада А.А., Побурко Я.О., Рогожин П.С., Федоренко В.Г., Хобта В.М., Шевчук В.Я. та інші.

Але у зв’язку із постійною зміною умов економічної діяльності значна кількість питань вдосконалення організаційно-економічного механізму акти-ві-за-ції інвестиційного процесу потребує теоретико-методичного та практичного вирі-шення. Нинішній механізм регулювання інвестиційної діяльності поки що не в повній мірі відповідає сучасним вимогам і не має необхідної комплексної методологічної основи. Остаточно не відпрацьовано також концептуальні питання, пов’язані з регулюванням фінансового аспекту інвести-ційного процесу, відтворенням капіталу, формуванням ресурсів та джерел інвестування, повноцінним функціонуванням ринку цінних паперів та ін. Також поряд із значною кількістю наукових досліджень проблема активізації інвестиційного процесу на регіональному рівні не отримала вичерпного вирішення.

На думку автора, в сучасних умовах змінилися критерії соціально-еконо-мічного розвитку країни: на противагу максимізації загальнодержавного ефекту на перше місце виходять задоволення ринкового попиту територій, розвиток зов-нішнього та внутрішнього ринків регіону з урахуванням конкуренто-спро-можності різних галузей.

Отже, незважаючи на численні наукові розроб-ки, проблема оцінки ефектив-ності інвестицій не отримала ви-черпного розв’язання, а то-му й надалі залишається актуальною.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи є складовою частиною науково-дослідних робіт Ужгородсь-кого національного університету з теми “Ринкова трансформація еконо-мі-ки регіону”. Робота виконана згідно з науковим напрямом “Фундаментальні соціально-економічні проблеми” (затверджено Вченою радою Мукачівського технологічного інституту, протокол №4 від 20.12.2001 р.) відповідно до комплексно-цільової програми проведення науково-дослідних робіт Міністерст-ва освіти і науки України.

Мета і завдання дослідження. Метою даної роботи є формування механізму ефективних напрямів реалізації регіонального інвестиційного процесу з урахуван-ням нових соціально-економічних перетворень в Україні у період розвитку ринкових відносин та розробка нових теоретико-методологічних основ і методів оцінки ефективності інвестиційних проектів з урахуванням ризику в еко-номічному середовищі.

Для досягнення поставленої мети передбачено вирішення таких завдань:

· вибір пріоритетних напрямів активізації інвестиційних вкладень на загально-державному та регіональному рівнях;

· ідентифікація та врахування чинників, які впливають на процес реалізації інвестиційних проектів;

· визначення та мінімізація рівня ризиковості інвестицій;

· запровадження заходів підвищення ефективності інвестиційного процесу на прикладі регіону Закарпатської області;

· розробка напрямів обгрунтованої регіональної інвестиційної стратегії.

Об’єкт і предмет дослідження. Об’єктом даного дослідження є інвестиційний процес на загальнодержавному та регіональному рівнях та розробка і реалізація інвестиційних проектів.

Предметом наукового дослідження виступають фінансова забез-пе-че-ність інвестиційних процесів та методи оцінки ефективності реалізації інвестиційних проектів в умовах ризику.

Методи дослідження. Для досягнення наукових результатів у ди-сер-тації застосовано загальнонауковий діалектичний, аналітичний, історичний мето-ди, що дозволило всебічно та адекватно дослідити інвестиційний процес на за-галь-нодержавному та регіональному рівнях. Так, при дослідженні тенденцій роз-витку інвестиційних процесів на основі статистичних даних по Україні взагалі та по Закарпатській області зокрема використовується такий метод емпіричного дос-лідження, як спостереження. Оцінка ефективності та ри-зи-ковості інвести-ційних проектів здійснена на основі методів аналізу та прогнозу-вання, мате-ма-тич-ного моделювання. При розробці напрямів формування інвестиційної стратегії на регіональному рівні застосовано системний підхід.

Інформаційною базою дослідження слугували законодавчі та норма-тив-но-правові акти з питань інвестиційної діяльності в Україні, статистичні дані Держкомстату України та Закарпатської області, матеріали Органу госпо-дарсь-ко-го розвитку СЕЗ “Закарпаття”, а також фінансова та статистична звітність підприємств Закарпаття, які здійснюють реалізацію інвестиційних проектів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці та обгрунтуванні теоретичних, методоло-гічних та методичних аспектів ре-формуван-ня механізму управління інвестиційними процесами на різних рівнях господарю-ван-ня.

Теоретичні дослідження дозволили отримати нові наукові результати, які розкривають особистий внесок автора у розробку проблеми та конкре-ти-зу-ють новизну роботи. Зокрема:

вперше:

· розроблено модель визначення реального фінансового результату від реалізації проекту, що базується на розрахунку коефіцієнта, який виражає залежність реального грошового потоку від рівня інфляції та зміни курсу валют;

· побудовано модель оцінки інвестиційних проектів на основі аналізу структури інвестиційних ресурсів, яка передбачає надання пільгового режиму оподаткування суб’єктам підприємницької діяльності тільки за умови реінвестування визначеної частки прибутку в інвестиційний проект, що дозволить розширити господарську діяльність підприємства, а також у майбутніх періодах забезпечить збільшення податкових надходжень до бюджету;

· розроблено механізм визначення рівня ризику інвестиційного проекту, який передбачає встановлення допустимих меж дохідності та ризиковості, знаходження оптимального рівня прибутковості з врахуванням ризику та застосування заходів щодо мінімізації інвестиційного ризику;

· обгрунтовано необхідність створення на регіональному рівні та напрями діяльності Центрів інвестиційного моніторингу, які повинні якісно, з урахуванням регіональних особливостей оцінити економічний та соціальний ефект від запровадження нових та функціонування діючих інвестиційних проектів, сприяти ефективному здійсненню інвестиційного процесу;

вдосконалено:

· методичний апарат формування джерел та структури інвестиційних ресурсів і підвищення ефективності їх вкладення та використання в умовах трансформації економіки і розви-тку ринкових відносин;

· теоретичні та методо-логічні положення оцінки ризику і доходу, що впливають на ефективність інвестицій, а також відповідні методичні основи кількісного аналізу ризиків та рекомендації щодо їх зниження і запобігання;

· методику оцінки інвестиційних проектів за двома етапами, перевагою якої є можливість визначення позитивних та негативних результатів від реалізації проекту як для зовнішнього економічного середовища, так і безпосередньо для учасників проекту, що дозволить вчасно коригувати умови інвестування та впливати в потрібному напрямку на інвестиційний процес у регіоні;

одержало подальший розвиток:

· те-оретичні та методологічні положення механізму управління інвестиційними процесами на регіональному рівні;

· теоретичні обгрунтування економічних пере-думов залучення іноземних інвестицій і створення сприятли-вого економіко-правового інвестиційного клімату в регіонах України.

Практичне значення одержаних результатів. Наукові результати дисертації використанні при викладанні навчальних дисциплін “Інвестування” та “Інвестиційний менеджмент” в навчальному процесі Мукачівського технологічного інституту (довідка № 150 від 01.03.2005 р.).

Розроблена методика оцінки ризиковості інвестиційних проектів, а також методи визначення вартості та структури капіталу для встановлення мінімально допустимого рівня рентабельності проекту впроваджені при розгляді та аналізі інвестиційних проектів в Органі господарського розвитку СЕЗ “Закарпаття” (довідка №41 від 07.02.2005 р.).

Запропоновані в роботі напрями формування інвестиційного процесу на регіональному рівні використані Головним управлінням економіки Закарпатсь-кої ОДА при розробці інвестиційної стратегії розвитку Закарпаття (довідка № 06/169 від 31.03.2005 р.).

Результати дослідження з оцінки ефективності інвестиційних проектів впроваджено на ТОВ “Едельвейс-Лего” (довідка №37 від 24.02.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до обгру-нту-ван-ня методологічних і методичних положень щодо управління інвестиційним процесом у регіоні та вибору ефективних інвестиційних проектів в умовах ризику. З наукових публікацій, що видані у співавторстві, в дисертації вико-рис-тані лише ті ідеї, положення, що є резуль-татом особистого дослідження і становлять індивідуальний внесок автора.

Апробація результатів дисертації. Результати наукового дослідження дисертації висвітлено на Всеукраїнській науково-практичній конференції в Національному університеті “Острозька академія” м. Остріг (2004 р.), Міжнарод--ній міжвузівській науково-практичній конференції, організованій Терно-пільською академією народного господарства і Мукачівським технологічним інсти-тутом (2004 р.) та щорічних науково-практичних конференціях в Му-ка-чівсь-кому технологічному інституті (2003 - 2004 рр.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано сім статей у журналах, які віднесені до переліку наукових фахових видань ВАК, загальним обсягом 3,4 друкованих аркушів, з яких 3,35 друкованих аркушів належить особисто автору дисертації.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Вона містить 16 рисунків та 10 таблиць. Список використаних джерел складається з 187 найменувань. Обсяг основного тексту роботи викладено на 187 сторінках. Додатки містять 10 таблиць.

Основний зміст роботи

У вступі обгрунтовано актуальність дисертаційного дослідження, сформу-льо-вано його мету і завдання, описано наукову новизну та практичну цінність отриманих результатів.

У першому розділі “Теоретико-методичні засади управління інвестиційним процесом” автором приділено увагу аналізу вітчизняної еко-но-міч-ної теорії і практики з питань ефективності інвестиційних вкла-день, що дозволило виявити позитивні та негативні сторони здійснення інвестиційного процесу у вітчизняній економіці, визначити умови і обгрунтувати доцільність застосування окремих важелів державного управління в інвестиційній сфері. Також проведено комплексний аналіз проблем ефективності інвестиційного процесу, на підставі якого запропоновано і обгрунтовано заходи по активізації інвестиційної діяльності виходячи з реальних умов інвестування в економіку України.

На думку автора, важливою складовою системи регулювання інвести-цій-ної діяльності є регіональний рівень управління. Відсутність у минулому власної регіональної політики призвела до виникнення значних диспропорцій у територіаль-ній структурі вітчизняної економіки, неефективного використання переваг територіального поділу праці, природно-ресурсного та виробничого потенціалу.

Якщо розглядати стан інвестиційного процесу в Україні, то, за даними Держкомстату України, в країні спостерігається позитивна динаміка зростання обсягів інвестицій в основний капітал. (див. табл. 1).

Таблиця 1

Обсяги інвестицій в основний капітал в Україні

Показники | Роки | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | Інвестиції в основний капітал (у фактичних цінах), млн. грн. | 23629 | 32573 | 37178 | 49638 | Темпи зростання інвестицій в основний капітал, % до попереднього року | 114,4 | 120,8 | 108,9 | 127,7 |

Обсяги інвестицій у 2003 р. збільшились у всіх регіонах України, крім Сумської області. Частка капітальних інвестицій в основному капіталі становила 85,2%, з яких найбільшу частину направлено в розвиток промислових підприємств (38,7%), з них на підприємствах обробної промисловості освоєно понад поло-вину загального обсягу вкладень (59,1%). Структура інвестицій за джерелами фінансування наведена в таблиці 2.

Таблиця 2

Структура інвестицій в основний капітал

за джерелами фінансування в Україні

(у відсотках)

Джерела фінансування інвестицій | Роки | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | Кошти державного бюджету | 7,6 | 5,1 | 5,4 | 4,5 | 7,0 | Кошти місцевих бюджетів | 3,9 | 4,1 | 4,1 | 3,5 | 4,1 | Власні кошти підприємств та організацій | 70,5 | 68,6 | 66,8 | 70,9 | 61,4 | Кошти іноземних інвесторів | 3,9 | 5,9 | 4,3 | 5,6 | 5,5 | Кошти населення на індивідуальне житлове будівництво | 6,3 | 5,0 | 4,4 | 4,2 | 3,6 | Кредити банків та інші позики | 0,8 | 1,7 | 4,3 | 5,3 | 8,2 | Інші джерела фінансування | 7,0 | 9,6 | 10,7 | 10,4 | 10,2 | Всього | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |

Поряд із щорічним зростанням інвестицій у вітчизняну економіку, інвестиційні процеси в Україні проходять нерівномірно та незбалансовано. Зокрема, збільшується диференціація між регіонами за показниками розвитку промисловості. Поглиблюється регіональна асиметрія за інвестиціями в основний капітал. За обсягом інвестицій в основний капітал на одну особу в 2003 р. співвідношення між максимальним (м. Київ – 3275,6 грн.) і мінімальним (Житомирська область – 445,4 грн.) значеннями становило 7,4 разів.

Сформовані економічні умови в Україні, поки що не містять реальних передумов для саморегулювання інвестиційних процесів економіки в цілому на основі ліберальних підходів. Тому в роботі обгрунтовано необхідність переходу до цілеспрямованого державного регулювання активізації інвестиційного про-це-су, яке викликане такими передумовами, як створення механізму аку-му-лю-ван-ня інвестиційних ресурсів для багатьох галузей економіки; необхідністю розвитку виробничого потенціалу вітчизняної економіки; формуванням нової ринкової інфраструктури, яка здатна організувати ефективний інвестиційний процес і міжгалузевий перелив капіталу в масштабах регіону та країни.

Регулювання та управління інвестиційною діяльністю в економічних умовах України потребує вироблення дієвих заходів щодо збіль-шення джерел інвестування. В зв’язку з цим, дисертантом виокремлено такі основні складові державного регулювання інвестиційної сфери, як вдосконалення існуючої та створення нової законодавчої ба-зи, спрямованої на збільшення обсягів залучення інвестицій; розширення змішаного фінансування інвестиційних проек-тів, тобто за рахунок державного та приватного капіталу; впровадження системи страхуван-ня інвестицій; здійснення відповідними державними органами контро-лю за цільовим використанням централізованих інвестицій; послідовна децентра-лі-зація інвестицій-ного процесу.

Другий розділ “Оцінка ефективності інвестиційних проектів в умовах ризику” присвячений проблемам оцінки ризику та дохо-ду, що впливають на ефективність інвестицій у підприємниць-кій діяльності. Автором сформульовано наукові положення щодо вдосконалення методів оцінки економічної ефектив-ності інвестицій, в основу яких покладено економічний та фінансовий підходи. Обгрунтовано методичні підходи і методи визначення економічної ефективності інвес-тиційних проектів на рівні підприємств та умови їх практичного вико-ристання.

Ефективна реалізація інвестиційної діяльності передбачає виважене управління ризиками, які негативно впливають на інвестиційний проект і зменшують його прибутковість.

Значний негативний вплив на успішну реалізацію інвестиційного проекту здійснюють валютний та інфляційний ризики. Для їх нейтралізації дисертантом на основі методу математичного моделювання розроблено модель визначення реального фінансового результату від реалізації проекту, що базується на розрахунку коефіцієнта, який виражає залежність реального грошового потоку від рівня інфляції та зміни курсу валют:

(1)

де, - - кількість часових інтервалів в розрахунковому періоді .

– рівень зміни курсу валют;

– рівень інфляції в країні.

Значення даного коефіцієнта залежить від таких умов:

1) якщо , то значення коефіцієнта є від’ємним, тобто при інвес-ти-ційно-му проекті, який передбачає конвертацію доходів в іноземну валюту по-рів-ня-но з інвестиційним проектом, який впроваджується виключно у на-ціональній валюті сума “інфляційних” збитків зменшується на суму ();

2) якщо , то значення коефіцієнта є додатнім і при конвертації дохо--дів у гривневому еквіваленті в іноземну валюту, поряд з інфляційним ризиком з’являється додатковий ризик зменшення курсу національної валюти відносно іноземної, сума якого дорівнює .

Дана модель дає можливість визначити реальний фінансовий результат від реалізації інвестиційного проекту, який може суттєво відрізнятися від номіналь-ного внаслідок зміни курсів валют та рівня інфляції в країні.

Виходячи із даних про здійснення інвестиційних витрат для реалізації інвестиційного проекту ТОВ “Сілан Інвест” за 2001 р. з періодом освоєння до 2003 р. та отриманого фінансового результату діяльності цього підприємства за 2003 р. (див. табл. 3), обчислимо розмір відхилення реального фінансового результату від номіналь-но-го, внаслідок зміни курсу валют та рівня інфляції в країні.

Таблиця 3

Показники господарської діяльності ТОВ “Сілан Інвест” за 2003 рік

Показники діяльності | Сума, тис. дол. США

Інвестиційні вкладення в проект | 10743

Обсяг реалізації | 68500

Виробничі витрати | 67708,6

Отриманий прибуток | 791,4

Дані в таблиці 3 наведені в доларах США. Враховуючи, що офіційний курс національної грошової одиниці до долара США на кінець 2003 року складав 5,3315 грн. за 1 дол. США, то фінансовий результат від господарської діяльності підприємства за 2003 р. в гривневому еквіваленті дорівнює 4219,349 тис. грн. ().

Зміна курсу національної валюти відносно долара США в 2003 р. порівняно з 2001 р. дорівнює:

*

* розраховано за даними Держкомстату.

Середній рівень інфляції, згідно статистичних даних за 2001–2003 рр. скла-дав близько 4,5%. Розрахунковий період () в даному випадку складає 3 ро-ки.

Виходячи з наведених даних, відхилення реального фінансового ре-зуль-та-ту від номінального пов’язане із зміною валютного курсу за 2003 рік () дорівнює:

Так як , то значення показника є від’ємним. Це означає, що сума інфляційних збитків по інвестиційному проекту зменшується на 397,964 тис. грн. у зв’язку з конвертацією отриманого прибутку в іноземну валюту. Ця умо-ва підвищує суму реального фінансового результату підприємств, які конвертують свої прибутки в іноземну валюту порівняно з підприємствами, які працюють виключно з національною валютою.

Аналогічно проводиться розрахунок відхилень реальних фінансових результатів внаслідок зміни валютних курсів та рівня інфляції за інші роки отримання доходів від реалізації інвестиційних проектів.

Для здійснення ефективного процесу інвестування необхідним є наявність інвестиційних ресурсів, які за економічною сутністю є капіталом, що має свою вартість. В зв’язку з цим, автором розроблено методику оцінки інвести-цій-них проектів на основі моделювання структури інвестиційних ресурсів, сутність якої базується на наведених нижче положеннях.

Адекватною поведінкою інвестора є той факт, що фінансувати він буде лише ті проекти, в яких величина внутрішньої ставки доходності є більшою ніж вартість капіталу. Для того, щоб визначити середньозважену вартість капіталу інвестиційного проекту, потрібно знайти частку власних та запозичених ресурсів у сукупному капіталі підприємства. Що ж до запозичених ресурсів, то відповід-но до чинного законодавства (Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 22.05.1997 р. №283/97-ВР) відсотки за користування кредитом відносяться на валові витрати господарюючого суб’єкта, тобто зменшують об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Враховуючи вище викладене, для визначення середньозваженої вартості капіталу пропонується використовувати формулу:

(2)

де - вартість капіталу;

- ціна власного капіталу;

- ціна запозиченого капіталу;

, - частка власних та запозичених ресурсів відповідно;

- ставка податку на прибуток.

Враховуючи наведену вартість та структуру капіталу, до реалізації допускають-ся інвестиційні проекти, рентабельність яких є більшою ніж вартість інвес-тицій. Але рентабельність інвестиційного проекту визначається одержаним при-бутком від господарської діяльності, який згідно чинного законодавства підлягає оподаткуванню і лише після цього може використовуватися влас-ни-ка-ми.

Проте, сформувавши ресурсну базу потенційний інвестор може здійснюва-ти інвестиції в декілька інвестиційних проектів, які мають різну прибутко--вість. В зв’язку з цим, найбільш точним показником, який характеризує загаль-ний рівень прибутковості є показник середньозваженої прибутковості всіх інвести-ційних вкладень , де в якості ваги виступає частка інвестиційних ресурсів направлених в окремий інвестиційний проект .

Припустимо, що кількість проектів знаходиться в межах від 1 до . То-ді прибутковість інвестиційних вкладень у обрані інвестиційні проекти дорів-нює:

(3)

де - прибутковість і-го інвестиційного проекту,

- частка ресурсів, вкладених в і-ий інвестиційний проект,

- ставка податку на прибуток,

- кількість інвестиційних проектів.

Даний сценарій реалізації інвестиційних проектів є можливим, якщо виконується умова:

(4)

Підставляючи в задану умову дані з формул (2) і (3) отримаємо результат:

(5)

Отже, як видно з формули (5), рівень прибутковості продукції підприємс-т-ва, яке реалізує інвестиційний проект суттєво залежить від ставки по-датку на прибуток. Чим менша ставка податку, тим меншим є допустимий рі-вень рентабельності продукції і, відповідно, ця продукція є більш конку-ренто-спромож--ною.

Для збільшення інвестиційної активності у регіонах країни необхідним є застосування пільгового режиму оподаткування для підприємств, які здійсню-ють реалізацію інвестиційного проекту.

Якщо вартість капіталу підприємства при загальних умовах оподат-ку-ван-ня визначається за формулою (2), то вартість капіталу для інвестиційних проектів при пільговому режимі оподаткування дорівнює:

, (6)

де - відносний коефіцієнт, який показує розмір пільги і дорівнює відношенню пільгової ставки податку на прибуток до діючої , тобто:

(7)

Порівнявши показники формул (5) і (6) отримаємо такий результат:

 

(8)

Отже, відповідно до зменшення вартості капіталу інвестиційного проекту при застосуванні пільгової ставки оподаткування прибутку підприємств згідно з формулою (8) на таку ж величину зменшується допустимий рівень рентабельності проекту. Дана умова значно розширює спектр допустимих до реалізації інвестиційних проектів, функціонування яких в майбутньому забезпечить податкові надходження до бюджету та покращить соціально-економічний стан регіону.

Враховуючи значні зловживання в інвестиційній сфері та безконтрольне використання пільг, у результаті якого бюджет недоотримує значні фінансові ресурси, автором пропонується, виходячи з вищенаведених формул, надавати пільговий режим оподаткування по податку на прибуток за ставкою , лише за умови, якщо з одержаного прибутку попереднього звітного періоду як мінімум частка була реінвестована в поточну діяльність підприємства, а не розподілена між власниками.

Застосуємо розглянуту економіко-математичну модель на прикладі ТОВ “Карпати”, фінансовий стан якого характеризується даними таблиці 4 та таблиці 5.

Таблиця 4

Структура капіталу ТОВ “Карпати”

Капітал (грн.) | Частка капіталу | Прибутковість власного капіталу (%) | Відсоткова ставка за залученими ресурсами (%)

власний | залучений | влас-ний | залуче-ний

100000 | 20000 | 0,83 | 0,17 | 40 | 30

Таблиця 5

Одержаний прибуток ТОВ “Карпати” (за рік)

Прибуток (грн.) | Частка реінвестованого прибутку | Частка прибутку роподіленого між власниками

реінвестований | розподілений між власниками

5000 | 4000 | 0,56 | 0,44

Обчислимо мінімально допустимий рівень рентабельності проекту, якщо його господарська діяльність оподатковується податком на прибуток на загальних умовах (ставка 25%):

 

або 49,37%.

Якщо ж підприємство застосовує пільгову ставку податку на прибуток (наприклад, у розмірі 20%, тобто =0,8), тоді мінімально допустимий рівень рентабельності проекту дорівнює:

 

або 46,6%.

Отже, при застосуванні пільгового режиму оподаткування допустимий рівень рентабельності проекту зменшується на 2,77% (49,37% - 46,6% = 2,77%).

Перевіримо отриманий результат за допомогою формули (8):

 

або 2,77%.

Перевіримо умову застосування пільгової ставки податку на прибуток на основі запропонованої моделі, використовуючи дані таблиці 5:

Частка реінвестованого прибутку > ,

0,56 > 0,277.

Отже, в наступному звітному році до підприємства може бути застосована пільгова ставка податку на прибуток у розмірі (в даному випадку її розмір становить 20%).

У третьому розділі “Напрями вдосконалення управління інвестиційним процесом у регіоні” дисертантом запропоновано основні напрями ефектив-ного інвестування у розвиток економіки регіонів України та методичні засади фор-му-ван-ня регіональної інвестиційної політики. Зокрема, грунтовно проана-лізовано перспективи розвитку інвестиційного процесу в Закарпатській області. В реферо-ваному розділі також розкрито економічну ситуацію, концептуальні та стратегіч-ні питання активізації інвестиційних процесів на територіальному рівні. Важливе місце автор відводить комплексному підходу до формування регіональної інвестиційної стратегії, основними напрямками якої є активізація інноваційної діяльності, залучення іноземних інвестицій та розробка механізму управління інвестиціями на регіональному рівні.

При формуванні ефективної інвестиційної політики в країні важливе зна-чення повинно відводитися регіонам. Завданням інвестиційної політики на територіях, на думку автора, є надан-ня істотного динамізму регіональному соціаль-но-економічно-му розвитку шляхом більш повного та ефективного залучення у господарський оборот ресурсного потенціалу регіонів, викорис-тання переваг територіального поділу праці на основі розширення повноважень та підвищення відповідальності органів місцевого самоврядування за вирішення поточних і перспективних проблем територій.

Для економічного розвитку регіонів інвестиційні процеси на територіях потребують організаційного вдосконалення. В зв’язку з цим, необхідним є здійсне-н--ня регіональної інвестиційної політики в напрямку сприяння надходженню інвестиційних ресурсів у регіон та їх раціонального використання. Для цього дисертантом запропоновано наступні методи впливу на інвестиційний процес:

· податкове регулювання інвестиційної діяльності на регіональному рівні, яке по-винно здійснюватись в напрямку зниження податкового тиску на суб’єк-тів підприємницької діяльності, які здійснюють реінвестування отриманих доходів у розширення господарської діяльності;

· грошово-кредитне регулювання, яке має передбачати систему стимулів для пов-ноцінного включення в регіональний інвестиційний процес фінансово-кредитних установ та зосередження їх діяльності на фінансуванні інвести-цій-них проектів у пріоритетних напрямках розвитку економіки регіону;

· надання суб’єктам підприємницької діяльності, які здійснюють реалізацію інвестиційних проектів в регіоні права на застосування прискореної амортизації лише при її інвестиційному спрямуванні;

· формування сприятливих економічних умов для надходження іноземних інвестицій, які дозволять прискорити інвестиційні процеси та компенсувати недостатність вітчизняних інвестиційних ресурсів у регіонах;

· стимулювання інноваційної діяльності, що є прогресивним напрямком активізації регіональних інвестиційних процесів та забезпечує розвиток наукоємних виробництв із випуску високотехнологічних видів продукції.

В роботі дисертантом значна увага приділена аналізу інвестиційного процесу в Закарпатській області, який здійснюється за двома організаційними режимами:

· здійснення інвестиційної діяльності на території СЕЗ “Закарпаття”;

· вкладення інвестиційних ресурсів на території пріоритетного розвитку.

На думку автора, у регіоні створено сприятливе правове поле для здійснення активних інвестиційних процесів. Зокрема, підприємствами та організаціями Закарпатської області за рахунок усіх джерел фінансування у 2003 році освоєно 1180,0 млн. грн. капітальних інвестицій, з них 86,5% склали інвестиції в основний капітал, обсяг яких 1021,2 млн.грн., що в 1,7 разів більше за попередній рік та у 2,8 разів більше середньорічних показників за останні п’ять років (див. рис. 1).

Рис. 1 Динаміка інвестицій в основний капітал підприємств Закарпатської області

За період з 1994 по 2003 роки в економіку області надійшло 181,6 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій. Із загального обсягу інвестицій під-приєм-ства-ми із 100%-м іноземним капіталом залучено 54,7 млн. дол. США (30,1%), з частко-вою участю іноземного капіталу - 126,9 млн. дол. США (69,9%).

При визначенні пріоритетних напрямів інвестиційних вкладень на території області доцільно звернути увагу на ряд проблем, які потребують вирішення. Зокрема, для стабільного розвитку інвестиційного процесу в області необ-хідно здійснити заходи щодо раціонального використання природних ресур-сів, стимулювання інвестиційних вкладень у туристично-рекреаційну сферу, залу-чен-ня в інвестиційний процес фінансово-кредитних інститутів. Це дозволить створити в регіоні сприятливий інвестиційний клімат, активізувати фінансовий ри-нок, суб’єкти якого зможуть швидко і адекватно реагувати на зміни в кон’юнктурі ринку, що і є запорукою соціально-економічного розвитку.

Для активізації регіональних інвестиційних процесів автором запро-по-но-ва-но створення Центрів інвестиційного моніторингу, які повинні якісно, з урахуван-ням регіональних особливостей оцінити економічний та соціальний ефект від запровадження нових та функціонування діючих інвестиційних проектів, сприяти ефективному здійсненню інвестиційного процесу (див. рис. 2).

Центри повинні концентрувати увагу на таких важливих напрямках:

· дослідження інвестиційного ринку регіону;

· концентрація фінансових та інтелекту-альних ресурсів для розвитку перспектив-них технологічних напрямків та інвестиційних проектів, які забезпечують вирішальний вплив на конкурентоспро-можність і підвищують укладність еко-номіки регіону;

· побудова системи взаємодії науки, освіти, виробництва, фінансово-кредитної сфери у розвитку інвестиційної діяльності;

· створення системи інвестиційних про-грам для реалізації пріоритетів інвестиційного розвитку регіону;

· розширення спектра інформаційних послуг для потенційних інвесторів.

Рис. 2 Основні напрями взаємовідносин Центрів інвестиційного моніторингу.

Діяльність даних інститутів повинна бути спрямована на тісну та конструктивну співпрацю з потенційними інвесторами у вивченні та аналізі інвес-тиційного середовища тієї галузі економіки, де має намір вкладати кошти інвес-тор. Це розширить інформаційний простір про інвестиційний потенціал регіону та дозволить ефективніше здійснювати інвестиційні вкладення.

Фінансування даних установ доцільно здійснювати за рахунок місцевих бюд-жетів, а також коштів від надання платних послуг для потенційних інвес-то-рів.

Важливим аспектом пожвавлення інвестиційних процесів у регіонах є розробка чіткої та послідовної інвестиційної стратегії, що повинна базуватись на ви-важених підходах стимулювання інвестиційної діяльності, основними напряма-ми якої повинні стати формування сприятливого інвестиційного клімату в ре-гіоні; державна підтримка інвестиційного процесу; інвестиційне забезпечення інноваційної сфери; стимулювання іноземних інвестицій.

висновки

Розглянуті в роботі питання глибоко проаналізовані, наве-дені положення обґрунтовані теоретично та проілюстровані змістовними прикладами.

До основних висновків і пропозицій можна віднести такі:

1. Ефективність інвестиційного процесу визначається активністю учасників інвестиційного ринку та сприятливістю інвестиційного клімату для пов-но-масштаб-ного здійснення інвестиційних вкладень. У свою чергу, сприятливість інвес-тиційного середовища характеризується перш за все системою відносин, які фор-му-ються на інвестиційному ринку та залежить від законодавчого забез-пе-чен-ня інвестиційної діяльності; активної участі органів державної влади в управ-лін-ні та координації важливих напрямків розвитку інвестиційних процесів; наявнос-ті широкої інфраструктури інвестиційного ринку; підтримки підприєм-ниць--кої ініціативи та стимулювання інвестиційної діяльності.

2. Аналіз сучасного стану інвестиційного процесу в регіонах України свідчить про його неефективність та орієнтацію на централізовані методи управління. При цьому ігноруються соціально-економічні потреби регіонів та їх на-селення. Із зазначеного випливає, що необхідним є новий під-хід до формування і здійс-нен-ня інвестицій на цьому рівні з урахуванням та використанням можливостей регіональ--ного самоуправління та регулювання ринкових відносин. Для підви-щен-ня ефективності інвестиційних вкладень необхідне здійснення комплексу заходів щодо структурної переорієнтації інвестицій, стимулювання капітальних вкла-день у прогресивні напрями галузевого, територіального та науково-техніч-но-го розвитку, вдосконалення державного регулювання інвестиційної діяль-нос-ті.

3. Для активізації регіональних інвестиційних процесів необхідно запровадити комплекс заходів ефективної реалізації інвестицій, які визначають пріоритетні напрями розвитку га-лузей економіки та територіально-виробничих економічних структур. Потребують вдосконалення також структура, форми та методи управ-лін--ня ефектив-ністю інвестицій.

4. У роботі наведено тео-ретичні та методологічні положення оцінки ризиків, мето-дичні основи їх кількісного аналізу, методи аналізу та врахування ри-зи-ко-вих ситуацій при оцінці інвестиційного проекту, а також розроб-лено реко-мен-да-ції щодо визначення оптимального рівня ризи-ковості, передбачено шляхи зниження та запобігання ризику при реалізації ін-вестиційного проекту з метою підвищення його ефективності.

5. За допомогою методу математичного моделювання розроблено модель оцінки ризиковості інвестиційного проекту, яка базується на розрахунку коефіцієнта, що виражає залежність дисконтованого грошового потоку від рівня інфляції та зміни курсу валют при здійсненні інвестиційних вкладень.

6. Важливим аспектом при реалізації інвестиційних проектів є формування структури джерел інвестиційних ресурсів. У зв’язку з цим, в роботі розроблено оптимізаційну модель структури та вартості капіталу підприємства, яке реалізує інвестиційний проект, при загальних та пільгових умовах оподаткування по-да-т-ком на прибуток підприємств. На основі даної моделі запропоновано методику застосування пільгового режиму оподаткування, основною умовою якої є реінвес-тування отриманого прибутку для розширення господарської діяльності під-приємства.

7. В роботі проведено аналіз ефективності інвестиційного процесу Закар-патсь-кої області, результати якого свідчать про позитивні тенденції розвитку інвестиційної діяльності в регіоні. Зокрема, сприяє активізації регіонального інвес-тиційного процесу запровадження пільгового режиму інвестиційної діяль-ності на території пріоритетного розвитку та створення в області спеціальної економічної зони “Закарпаття”.

8. Розвиток інвестиційних процесів у регіоні можливий лише за активної підтримки наукоємних та високотехнологічних галузей економіки. Для цього на державному рівні потрібна розробка комплексної програми підтримки науково-дослідних інститутів та дієвий механізм їх фінансування.

9. Для координації та сприяння здійсненню інвестиційних процесів на територіях у роботі запропоновано створення на регіональному рівні Центрів інвес-тиційного моніторингу, основним завданням яких є адекватна та ком-плекс-на оцінка інвестиційного середовища, яка полягає у дослідженні інвестиційного процесу та інвестиційного клімату, формуванні системного підходу до розвитку інвес-тиційної сфери в регіоні та вироблення на цій основі регіональної інвестицій-ної стратегії.

Список опублікованих праць за темою дисертації:

1. Папп В.В. Стан та перспективи розвитку інвестиційних процесів Закар-патсь-кої області // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Еко-но-мі-ка. – Випуск 13. – Ужгород, 2003. – С. 37-41.

2. Папп В.В. Економіко-правове регулювання та стимулювання інвестиційного клімату в Україні // Вісник Технологічного університету Поділля. – Випуск 5. – Хмельницький, 2003. - С. 195-198.

3. Ігнатишин М.В., Папп В.В. Особливості організації системи оподаткування та методи оптимізації податкового навантаження в малому підприємництві // Економіст. – 2003. - №5. – С. 90-92. [Особистий внесок автора: розробка мето-ди-ки оптимізації податкового навантаження на суб’єктів малого підприєм-ницт-ва з метою активізації реінвестування прибутку в господарсь-ку діяльність].

4. Папп В.В. Оцінка ризиків інвестиційних проектів // Науковий вісник Ужгородсь--кого університету. Серія: Економіка. – Випуск 14. – Ужгород, 2003. – С. 128-134.

5. Папп В.В. Моніторинг розвитку інвестиційного потенціалу банківської системи України // Наукові записки. Серія: Економіка. – Випуск 6. – Остріг, 2004. - С. 251-258.

6. Папп В.В. Оптимізація розподілу інвестиційних ресурсів та вибір ефективних інвестиційних проектів // Регіональна економіка. – 2004. - №2. – С. 246-255.

7. Папп В.В. Основні напрями активізації інвестиційного процесу в регіоні // Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Економіка. – Випуск 15. – Ужгород, 2004. – С. 54-60.

АНОТАЦІЯ

Папп В.В. Управління інвестиційним процесом та вибір ефективних інвестиційних проектів в умовах ризику (на матеріалах Закарпатської облас-ті) – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 – організація управління, планування і рег-у-лювання економікою. Ужгородський національний університет. – Ужгород, 2005.

Дисертація присвячена дослідженню тенденцій розвитку інвестиційного процесу в Україні та аналізу ефективності інвестиційних проектів в умовах ризику. У роботі проведено аналіз діючого законодавства в інвестиційній сфері, наведено переваги та недоліки у правовому забезпеченні інвестиційної діяль-ності в Україні. Запропоновано основні шляхи для формування сприятливого інвестиційного клімату та посилення інвестиційної активності суб’єктів господарю-ван--ня.

У дисертації розкрито сутність та джерела виникнення ризиків при реалізації інвестиційних проектів. Робота містить методи кількісного виміру ри-зи--ку та способи зменшення ризиковості при розробці та реалізації інвестиційних проектів. Досліджено вплив чинників, які визначають ефективність інвестування та розроблено модель вибору інвестиційних проектів, яка базується на аналізі структури та вартості інвестиційних ресурсів та її порівняння з рентабельністю виробництва продукції.

У роботі розглянуто важливі проблеми стримування економічного роз-вит-ку регіону, визначено основні пріоритетні напрями інвестиційної діяльності на регіональному рівні. Наведено основні методичні аспекти формування та реалі-за-ції регіональної інвестиційної стратегії. Для ефективного здійснення інвести-цій-ного процесу запропоновано створення в регіонах Центрів інвести-ційного моніторингу.

Ключові слова: інвестиційна стратегія, інвестиційний процес, інвестиційна програма, ризик, інвестиційний проект, інвестиційні ресурси, вартість капіталу, рентабельність, економічний ефект.

Summary

Papp W.W. Management by investment process and the choice of effective investment projects under the conditions of risk (on the materials of Transcarpathian region) - Manuscript.

Dissertation for conferring of Degree of Candidate of Economic science, speciality 08.02.03 – Organization of management, planning and regulation of Economy. Uzhgorod national university. – Uzhgorod, 2005.

Dissertation deals with the investigation of tendencies of investment process development in Ukraine and analysis of effective investment projects under the conditions of risk. It contains the analysis of legislation in force in the investment field, advantages and disadvantages of legal ensurance of investment activity in Ukraine. Main methods of creation of favourable investment climate and improvement of investment activity of managerial subjects are proposed.

Dissertation reveals the essence and sources of risks which occur in the process of realization of investment projects. It contains the methods of quantative measurement of risk and ways of risk reduction during the process of working out and realization of investment projects. The influence of causes which determine the effectiveness of investment is investigated and methods of choise of investment projects based on the analysis of structure and cost of investment resources are proposed. These methods are also compared with profitability of output.

Dissertation is devoted to important problems of restraining of economic development of the region. Main priority directions of investment activity on the regional level are determined. Main methodical aspects of formation and realization of regional investment strategy are given. Creation of Centres of investment monitoring in region is proposed with the purpose of effective carrying out of investment process.

Key words: investment strategy, investment process, investment programme, risk, investment project, investment resources, cost of capital, profitability, economic effect.

АННОТАЦИЯ

Папп В.В. Управление инвестиционным процессом и выбор эффективных инвестиционных проектов в условиях риска (на материалах Закарпатской области) – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 – организация управления, планирование и регулирование экономикой. Ужгородский национальный университет. – Ужгород, 2005.

Диссертация посвящена исследованию тенденций


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗРОБКА МОДЕЛЕЙ ФРАКТАЛЬНИХ СТРУКТУР МЕТАЛЕВИХ МАТЕРІАЛІВ - Автореферат - 22 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Автореферат - 26 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ СИЛОВИХ ХВИЛЬОВИХ ЗУБЧАСТИХ ПЕРЕДАЧ ВЖИВАННЯМ КУЛЬОВОГО ЗАЧЕПЛЕННЯ - Автореферат - 26 Стр.
ЕВОЛЮЦІЯ УКРАЇНСЬКО-НІМЕЦЬКИХ ВІДНОСИН В УМОВАХ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ ТА УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ - Автореферат - 28 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ПРЕПАРАТІВ ЖОВЧНИХ КИСЛОТ У КОМПЛЕКСНОМУ ЕТАПНОМУ ЛІКУВАННІ ЗАХВОРЮВАНЬ ЖОВЧНОГО МІХУРА, ЩО СУПРОВОДЖУЮТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ КОЛОЇДНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ ЖОВЧІ. - Автореферат - 26 Стр.
ГЕМОДИНАМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ ГІПЕРТЕНЗИВНОГО СЕРЦЯ В ПОХИЛОМУ І СТАРЕЧОМУ ВІЦІ - Автореферат - 74 Стр.
ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ІОНІЗУЮЧОЇ РАДІАЦІЇ НА ВЛАСТИВОСТІ АМОРФНИХ ТА НАНОКРИСТАЛІЧНИХ СПЛАВІВ НА ОСНОВІ СИСТЕМИ Fe-Si-B - Автореферат - 23 Стр.