У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПОВЫШЕНИЕ ЭФФЕКТИВНОСТИ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. В.Н. Каразіна

Параніч Юлія Вікторівна

УДК 330.34

Фінансове забезпечення розвитку інтегрованих структур

суб’єктів господарювання

Спеціальність 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України.

 

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Глущенко Віктор Володимирович,

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри фінансів і кредиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Сало Іван Васильович,

Українська академія банківської справи

Національного банку України,

завідувач кафедри банківської справи

кандидат економічних наук, доцент

Мараховська Тетяна Михайлівна,

Вінницький торгово-економічний інститут Київського

національного торгово-економічного університету

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри фінансів

Провідна установа: Донецький національний університет,

кафедра фінансів і банківської справи,

Міністерство освіти і науки України,

м. Донецьк

Захист відбудеться “28” квітня 2006 р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.051.01 Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна за адресою: 61002, м. Харків, вул. Мироносицька, 1, ауд. 4-11.

З дисертацією можна ознайомитись у центральній науковій бібліотеці Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна за адресою: 61077, м. Харків, пл. Свободи, 4.

Автореферат розісланий “25” березня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Соболєв В.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Процеси трансформації національної економіки у напрямку побудови сталої ринкової системи господарювання обумовлюють велике значення та пріоритетність вирішення проблемних питань структурних та інституціональних зрушень. Відповідно до цього інтеграція займає одне з провідних місць в економічному розвитку, бо вона допомагає сконцентрувати ресурси в самих передових галузях і синтезувати в одній структурі різнорідні капітали з різними циклами відтворювання.

Однак, незважаючи на великий досвід об'єднань, процеси інтеграції для певних умов економічного розвитку мають свої особливості. Серед цих особливостей значна частка питань щодо сталого функціонування різних угруповань суб’єктів господарювання в Україні знаходиться у фінансовій площині. Це, перш за все, відчувається у різній інформаційній насиченості фінансових та товарних ринків, рівнях формалізації використовуваних процедур для прийняття виважених фінансових рішень, залученні необхідного обсягу додаткових ресурсів, визначенні умов досягнення запланованого ефекту синергії з погляду сталого розвитку різних угруповань. При цьому існуюча ситуація значно ускладнюється тому що й досі відчуваються наслідки порушеного процесу відтворення капіталу, залишається досить вагомою частка збиткових підприємств. Тож питання стосовно вдосконалення фінансового забезпечення розвитку інтегрованих структур набувають особливого значення.

Питанням дослідження різних підходів щодо розвитку інтегрованих структур та зокрема їх фінансового забезпечення присвячено ряд робіт зарубіжних і вітчизняних учених-економістів: О. Бандуріна, П. Буряка, В. Глущенка, Р. Каплана, В. Корнєєва, Ч. Лі, С. Льовочкіна, С. Науменкової, В. Опаріна, Б. Панасюка, Л. Руденко, О. Терещенка, В. Федорова, Дж. Фіннерті та ін.

Актуальність теми. Узагальнення й аналіз опублікованих за даною проблематикою робіт дозволили зробити висновок про те, що питання формування концептуальних і методичних підходів щодо вирішення задачі фінансового забезпечення розвитку інтегрованих структур недостатньо розроблені як у науковому, так і в організаційно-практичному аспектах.

Об'єктивна необхідність подальшого поглиблення теоретичних і методичних досліджень пов'язана, насамперед, з необхідністю уточнення відповідного понятійного апарату, визначення засад прийняття фінансових рішень в інтегрованих структурах суб’єктів господарювання, узгодження фінансового забезпечення в межах таких угруповань, розробки рекомендацій щодо залучення додаткових фінансових ресурсів. Це, в остаточному, і зумовило вибір теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота узгоджується з основними напрямками наукових результатів, теоретичних положень і висновків досліджень, що були проведені в рамках науково-дослідницької роботи “Дослідження впливу фінансово-кредитного механізму на розвиток суб’єктів господарювання” (0104V008305) Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. У рамках даної роботи автором досліджені теоретичні аспекти щодо визначення економічної сутності та змісту різних організаційних форм об’єднань суб’єктів господарювання.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування, розробка методичних підходів і рекомендацій, спрямованих на вдосконалення фінансового забезпечення розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання на підставі визначення засад прийняття фінансових рішень в інтегрованих структурах, де в якості пріоритетних питань обрано фінансове забезпечення інвестиційних рішень у межах інтегрованих структур та залучення додаткових ресурсів на фондовому ринку.

Відповідно до поставленої мети вирішені такі задачі:

розкрито сутність та зміст різних організаційних форм об’єднань суб’єктів господарювання;

проаналізовано основні моделі розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання в економічно розвинутих системах;

досліджено основні джерела фінансового забезпечення інтегрованих структур та загальні тенденції розвитку корпоративних структур;

встановлено напрямки вдосконалення методичного забезпечення фінансового розвитку інтегрованих структур;

обґрунтовано засади прийняття фінансових рішень в інтегрованих структурах суб’єктів господарювання;

розроблено рекомендації щодо залучення фінансових ресурсів на підставі методів фінансової інженерії та пропозиції щодо оцінки синергічного ефекту.

Об'єкт дослідження – загальноекономічні процеси та діяльність різноманітних угруповань суб’єктів господарювання.

Предмет дослідження – джерела фінансового забезпечення розвитку інтегрованих структур.

Методи дослідження. У процесі дисертаційного дослідження застосовувалися різні методи, а саме: методи теоретичного узагальнення і порівняння – для розкриття змісту та сутності основ категорійного апарату при розгляді різних питань фінансового забезпечення інтегрованих структур суб’єктів господарювання; статистичний і графічний аналіз – для аналізу, порівняння і наочного відображення статистичних даних з метою дослідження сучасного стану фінансових аспектів розвитку різноманітних угруповань суб’єктів господарювання; системний підхід та комплексний підхід – для обґрунтування та визначення напрямків вдосконалення методичного забезпечення фінансового розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання; методи формалізації для визначення засад узгодження фінансового забезпечення інвестиційних рішень у межах інтегрованих структур, залучення додаткових ресурсів на підставі фінансового інжиніринга, оцінки синергічного ефекту.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно-правові документи з питань економічного розвитку, звітні дані Міністерства фінансів України, Держкомстату України, дані науково-дослідницьких центрів та установ, звіти окремих суб’єктів господарювання. Теоретичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних і закордонних вчених та фахівців з питань корпоративного управління та фінансового забезпечення розвитку інтегрованих структур.

Наукова новизна результатів, отриманих особисто автором:

вперше:

розкрито сутність ризику зміни ступеня інтеграції між різними учасниками угруповання суб’єктів господарювання через визначення еластичності рівнів інтеграції в угрупованні (поступового переходу від однієї форми інтеграції до іншої), що є взаємозалежним із доступом до загального обсягу фінансових ресурсів;

обґрунтовано доцільність розгляду фінансового забезпечення інвестиційних рішень інтегрованих структур з погляду портфельного управління інвестиційними програмами, основу якого визначає застосування синхронізуючих впливів, що взаємозв'язані з окремими етапами розвитку означених програм;

дістало подальший розвиток:

визначення поняття “інтегровані структури суб’єктів господарювання” на основі узагальнення різноманітних ланцюгових зв’язків між учасниками такого угруповання та розкриття відносин економічної та фінансової взаємоузгодженості з урахуванням синергічного ефекту різного ступеня у результаті їх діяльності;

характеристика різних угруповань суб’єктів господарювання, що є інтегрованими, за рахунок визначення фінансового аспекту взаємозв’язку між різними рівнями можливої інтеграції та їх проявами;

рекомендації щодо залучення додаткових ресурсів на фондовому ринку з боку інтегрованих структур на підставі застосування мультивалютних облігацій, які враховують впливи податкового стимулювання інвестиційних вкладень, що базується на різниці між фактичним та реальним обмінним курсом гривні та впровадження рекурентних пакетних продуктів з випуску цінних паперів;

засади визначення ефекту синергії на основі врахування прямих та обернених її ефектів, де обернені ефекти пов’язані з оцінкою фінансових ризиків;

удосконалено:

послідовність дій щодо досягнення поставлених цілей з урахуванням фінансового аспекту управління інтегрованими структурами, яка ґрунтується на аналізі фінансових синергічних ефектів, зміні рівня інтеграції суб’єктів господарювання, достатності наявних та необхідності залучення додаткових ресурсів.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що розроблені методичні підходи й обґрунтовані теоретичні положення стосовно методичного забезпечення фінансового розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання доведені до рівня узагальнених рекомендацій, можуть бути використані різними суб'єктами господарювання і дозволяють:

підвищити ефективність застосування наявних фінансових ресурсів на основі узагальненої послідовності дій щодо досягнення поставлених цілей з урахуванням фінансового аспекту управління інтегрованими структурами;

покращити планування залучення додаткових ресурсів за рахунок впровадження розроблених рекомендацій щодо залучення додаткових ресурсів на фондовому ринку та вдосконалення засад визначення ефекту синергії на основі врахування прямих та обернених її ефектів.

розширити базу щодо побудови ефективних процедур фінансового забезпечення розвитку інтегрованих структур на основі обґрунтованих засад прийняття фінансових рішень в інтегрованих структурах суб’єктів господарювання.

Наукові результати дисертаційної роботи знайшли практичне застосування в роботі окремих установ та підприємств, що підтверджується відповідними довідками. Зокрема основні засади прийняття фінансових рішень в інтегрованих структурах суб’єктів господарювання прийнято до застосування в процесі аналітичних досліджень ТОВ “Газтек” (довідка, вих. № 118 від 17.08.05); узагальнену послідовності дій щодо досягнення поставлених цілей з урахуванням фінансового аспекту управління інтегрованими структурами прийнято до застосування у практичній діяльності акціонерних товариств молокопереробних підприємств Національної асоціації молочників України “Укрмолпром” (довідка, вих. № 47-1/208 від 28.07.05); рекомендації щодо залучення додаткових ресурсів на фондовому ринку та підхід до побудови обернених оцінок ефекту синергії прийнято до застосування при розробці відповідних заходів у практичній діяльності Сканді Лтд. (довідка, вих. № 118/1.05 від 12.08.05).

Особистий внесок здобувача в роботах, які виконано у співавторстві (№№1, 2 відповідно списку опублікованих робіт за темою дисертації), полягає у наступному: розкрито сучасний стан фінансових аспектів розвитку різноманітних угруповань суб’єктів господарювання, обґрунтовано засади узгодження інвестиційних рішень в межах інтегрованих структур, розглянуто визначення ефекту синергії на основі врахування прямих та обернених її ефектів (1); проведено узагальнення різних організаційних форм об’єднань суб’єктів господарювання, визначено їх відмінності та характерні ознаки, введено у розгляд поняття “інтегровані структури суб’єктів господарювання” (2).

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження були оприлюднені на другій Міжнародній науково-практичній конференції “Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період” (м. Хмельницький, 2004 р.) та VII Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта 2004” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.).

Публікації результатів досліджень. Результати дисертації відображено у 7 наукових працях, у тому числі в 1 монографії; 4 роботи опубліковано в наукових журналах і збірниках наукових праць, що визнані ВАК України фаховими з економіки; 2 публікації у матеріалах конференцій. Загальний обсяг опублікованих робіт складає 4,11 друк. арк., з них особисто автору належить 3,34 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 138 найменувань, 3 додатків. Робота викладена на 182 сторінках машинописного тексту та містить 13 таблиць, 28 рисунків, обсяг основного тексту 158 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено предмет та об’єкт дослідження, сформульовано головну мету та задачі дослідження, розкрито загальну методику, наукову новизну й практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі – “Теоретичні основи розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання” – розкрито сутність та зміст різних організаційних форм об’єднань суб’єктів господарювання, висвітлено дискусійні питання у визначенні складових фінансового забезпечення інтегрованих структур суб’єктів господарювання, проаналізовано основні моделі розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання в економічно розвинутих системах.

Поглиблення ринкової трансформації та сталість розвитку нових економічних відношень безумовно вимагає адекватного ставлення до різноманітних організаційних форм суб’єктів господарювання. До того ж процес утворення нових форм об’єднань різноманітних суб’єктів господарювання є перманентним та супроводжує загальні процеси економічного розвитку. Тому важливим постає розгляд спільних рис об’єднань різних суб’єктів господарювання з точки зору узагальнення тих аспектів, які обумовлюють можливість саморозвитку в ринкових умовах. Однак, як показав аналіз літературних джерел, існує певна розрізненість та недостатність висвітлення у цьому питанні, де водночас значна увага надається розгляду взаємодії промислового та фінансового капіталу. При цьому розглядаючи різні угруповання суб’єктів господарювання, переважна більшість авторів виходить з законодавчої бази, що з одного боку призводить до певних розбіжностей у визначенні понять тих або інших організаційних форм об’єднань суб’єктів господарювання, а, з іншого – порушує, взаємозв’язок між спільними властивостями цих угруповань.

В роботі доведено, що, насамперед, слід говорити про окремі моделі взаємодії капіталу у межах промислового, кредитно-фінансового та інших секторів економіки, де у рамках загальних моделей різної інтеграційної взаємодії і виділяють певні особливі організаційні структури об’єднання окремих суб’єктів господарювання. Отже більш доцільно говорити про розвиток інтеграційних процесів у межах будь-яких угруповань суб’єктів господарювання.

При цьому визначення спільних ознак різних угруповань суб’єктів господарювання зумовило доцільність уведення в розгляд поняття “інтегровані структури суб’єктів господарювання”, під яким пропонується розуміти – різноманітні угруповання окремих суб’єктів господарювання, що мають будь-які визначені ланцюгові зв’язки, та встановленні між ними відповідні відносини економічної та фінансової взаємоузгодженості з метою досягнення синергічного ефекту різного ступеня у результаті їх діяльності. Ґрунтовність запропонованого поняття “інтегровані структури суб’єктів господарювання” обумовлена як спробою узагальнення різних форм інтеграції об’єднань суб’єктів господарювання, так і рішенням сугубо прикладних аспектів розвинення підприємництва, що й відрізняє введене поняття від інших дефініцій у цьому напрямку.

Разом з цим з метою узгодження множинності форм інтеграції між різними суб’єктами господарювання в роботі подано узагальнену характеристику різних угруповань суб’єктів господарювання, що є інтегрованими. В основі такої узгодженості знаходиться визначення фінансового аспекту взаємозв’язку між різними рівнями можливої інтеграції та їх проявами (рис. 1).

Крім цього також запропоновано якісне відображення розвитку угруповання суб’єктів господарювання при наявних інтеграційних процесах з погляду визначеного доступу до загальних фінансових ресурсів. Тобто узагальнено зміни форм інтегрованості різних угруповань суб’єктів господарювання через логічний ланцюг потреби та наявності відповідних фінансових ресурсів. Це дозволяє формально визначити якісну залежність доступу до фінансових ресурсів, описати утворення та розвитку угруповань суб’єктів господарювання, визначивши в цьому процесі чотири етапи:

на першому етапі, як правило, спостерігається обмеженість фінансових ресурсів, необхідність їх збереження, доцільність зменшення витрат тощо, що є передумовою обраного рівня інтеграції;

на другому етапі відбувається задоволення потреб суб’єктів господарювання, що входять в угруповання, проявом чого можна вважати зростання доступу до загального обсягу фінансових ресурсів;

на третьому етапі в наслідок об’єктивного прагнення до зростання окремих підприємств і відповідного самостійного управління, та водночас утримання їх прийнятного розвитку природно відбувається зміна форми інтеграції та перехід її на більш складну форму;

на четвертому рівні поступово доступ до фінансових ресурсів у межах нового угруповання стабілізується та окремі підприємства прилаштовуються до сучасних умов господарювання. Подальший розвиток залежить від наступних прагнень до інтеграції та, перш за все, можливості окремих суб’єктів господарювання функціонувати в умовах наявних фінансових ресурсів, здатності забезпечити себе відповідними джерелами їх постачання.

Водночас на теоретичному рівні розглянуто основні форми та джерела фінансування інтегрованих структур суб’єктів господарювання. При цьому доведено, що ресурси залучені від розміщення цінних паперів мають двосхідчастий вплив на процеси інтеграції суб’єктів господарювання у межах різних угруповань. Крім цього, в роботі підкреслено значимість мобільності ресурсів для задоволення потреб фінансового забезпечення інтегрованих структур. Як специфічне джерело фінансового забезпечення розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання визначено реструктуризацію активів окремих підприємств, що входять до визначеного угруповання, шляхом злиття та поглинання.

Разом з цим в роботі узагальнений досвід розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання в економічно розвинутих системах з погляду на можливості його застосування в Україні. При цьому зроблено висновок, що необхідною умовою застосування цього досвіду є активізація конкуренції на товарних і фінансових ринках, де капітал банків та фондового ринку повинні бути взаємодоповнюючими компонентами фінансового забезпечення інтегрованих структур.

В дослідженні також уточнено сутність та зміст фінансового забезпечення розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання, під яким слід розуміти сукупність заходів щодо забезпечення відповідними ресурсами, виходячи з можливих тенденцій до інтегрованості, окремих суб’єктів господарювання у межах певних угруповань, однією з головних цілей яких є підвищення сукупної їх вартості шляхом оптимізації очікуваних дисконтованих грошових надходжень.

У другому розділі – “Сучасний стан фінансових аспектів розвитку різноманітних угруповань суб’єктів господарювання” Статистичні дані розділу взято або розраховано на підставі даних сайтів www.kmu.gov.ua,, www.ukrstat.gov.ua, www.smida.gov.ua., www.ssmsc.gov.ua, www.bank.gov.ua. – досліджено основні загальні тенденції розвитку інтегрованих структур в Україні та джерела їх фінансового забезпечення.

Зокрема зазначено, що загальні тенденції розвитку інтегрованих структур в Україні взаємозалежні з процесами структурної трансформації різних суб’єктів господарювання, які відбувалися шляхом корпоратизації державних підприємств та передачі відкритих акціонерних товариств на приватизацію.

При цьому сталість дії фінансової складової в розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання розкрито на підставі аналізу вартісної характеристики процесу реформування власності в Україні, яку визначено як відношення (у процентному виразі) вартості майна, що підлягає приватизації до очікуваних надходжень грошових коштів від продажу об’єктів, які змінили форму власності та вартості акцій, що плануються до продажу за грошові кошти акціонерними товариствами, які розпочали процес приватизації (рис. 2).

З економічної точки зору цей показник характеризує здатність нових угруповань суб’єктів господарювання до потенційного збільшення їх загальної вартості. Також доведено, що означений показник відбиває привабливість окремих суб’єктів господарювання до об’єднання в певний різновид угруповань, з погляду сталості розвитку фінансового аспекту інтеграційних зв’язків.

Разом з цим також відмічено, що динаміка процесу реформування власності об’єктів великої та середньої приватизації в Україні дещо уповільнюється, проявом чого визначено зміну принципів реформування власності, перехід виключно на грошову форму приватизації, перегляд законності попередніх етапів приватизації. Водночас визначено, що характерним аспектом розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання в Україні є наявність процесів щодо концентрації капіталу. Так, дослідження загальних тенденцій розвитку інтегрованих структур в Україні з погляду процесів концентрації капіталу протягом 1998–2004 років дозволили виділити принаймні три часові інтервали, до характерних ознак яких віднесено, що: в межах першого часового періоду (1998-–2000 роки) відбувається не концентрація капіталу, а його перерозподіл між різними інтегрованими структурами; другий (2000–2002 роки) – відзначається переглядом існуючих інтеграційних зв’язків у межах визначених на той період різних угруповань суб’єктів господарювання, проявом чого є розпорошення власності на фінансові та матеріальні активи; для третього періоду (2003–2004 роки) – характерним є зростання питомої ваги акціонерних підприємств, в яких частка приватизованого майна дорівнює 100%.

При цьому зазначено, що на фоні найбільших корпоративних зрушень, які спостерігаються в банківській системі України, є відсутнім розвиток інтеграційних процесів між різними банками всередині країни. До того ж встановлено, що набуває тенденція зростання так званої регіональної концентрації банків, яка у підсумку, не сприяє сталості фінансового забезпечення інтегрованих структур нефінансового сектора економіки.

Крім цього, на підставі врахування розвиненої структурної організації інтегрованих угруповань суб’єктів господарювання та аналізу темпів зміни кредиторської заборгованості по ряду досліджуваних підприємств зроблено висновок, що певні підприємства перекладають свої фінансові зобов’язання на інших членів інтеграційної взаємодії (табл. 1). При цьому також варто розуміти, що корпоративні угоди ініціюються з використанням процедур перехресного володіння власністю інших структур.

Таблиця 1.

Темпи зміни кредиторської заборгованості досліджуваних підприємств

(до попереднього періоду)

Досліджувані підприємства | станом на 01.01.

2002 | 2003 | 2004

ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь” | 98,18 | 103,10 | 117,74

ВАТ “Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь” | 74,46 | 105,24 | 97,12

ВАТ “Концерн Галнафтогаз”– | 187,09 | 329,70

ВАТ “Концерн-Електрон” | 91,34 | 526,66 | 185,68

Ват “Концерн Стирол” | 134,97 | 95,30 | 91,83

ВАТ “Лисичанськнафтопродукт” | 72,00 | 176,53 | 159,60

ВАТ “Алчевський коксохімічний завод” | 75,08 | 83,14 | 648,41

ВАТ “Алчевський металургійний комбінат” | 84,00 | 91,27 | 112,60

ВАТ “Харцизький трубний завод” | 94,83 | 126,31 | 92,94

ВАТ “Завод iм. Фрунзе” | 204,60 | 137,28 | 233,73

ВАТ “Азовмаш” | 191,89 | 76,98 | 249,52

АТ “Українська автомобільна корпорація” | 147,38 | 196,38 | 159,80

ВАТ “Маріупольський металургійний

комбінат ім. Ілліча” | 111,23 | 95,68 | 80,17

ВАТ “Макіївський металургійний комбінат”– | 100,90 | 107,13

ВАТ “Державна холдингова компанія “

Спецшахтобуріння” | 66,25 | 66,78 | 94,64

Поряд із цим проведений ретроспективний аналіз динаміки зареєстрованих корпоративних цінних паперів дозволив визначити тимчасове привалювання одного різновиду цінних паперів над іншими. Зроблено висновок, що підґрунтям привабливості окремого різновиду цінних паперів є, насамперед, об’єктивні чинники економічного розвитку, застосовані принципи та привила їх розміщення і обертання. Провідне місце серед чинників економічного розвитку займають етапи зміни ступеня інтегрованості в межах певного угруповання суб’єктів господарювання. При цьому визначено, що проявом процесів зміни ступеня інтегрованості між суб’єктами господарювання є різні тенденції у структурі питомої ваги корпоративних облігацій, що знаходяться в обігу, з погляду окремих галузей економіки України.

Крім цього встановлено, що стриманням розвитку ринку цінних паперів в Україні, як визначеного джерела фінансового забезпечення інтегрованих структур, є відсутність індексу, який би міг бути ефективним індикатором вартості грошей для впровадження традиційних механізмів визначення дохідності за корпоративними цінними паперами. Тож в роботі доведено, що з погляду більш вищого рівня інтеграції, відбувається більш виважений вибір в якості джерела фінансового забезпечення кредитних ресурсів. Так у порівняні з 2003 роком асоціації, корпорації, консорціуми та концерни в Україні протягом 2004 року збільшили свою заборгованість за кредитами банків на 109 млн. грн., що є значно більшим за інші організаційні форми інтегрованих структур суб’єктів господарювання.

Разом з цим встановлено, що прямі зовнішні інвестиції як джерело фінансового забезпечення інтегрованих структур мають двоякий взаємовиключний вплив. Отже залучення прямих іноземних інвестицій повинне враховувати не лише переваги для конкретного підприємства, галузі, а й загальний розвиток всіх сфер економічної діяльності.

У третьому розділі – “Методичне забезпечення фінансового розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання” – розглянуто основні засади прийняття фінансових рішень в інтегрованих структурах суб’єктів господарювання та залучення додаткових ресурсів для їх розвитку на фондовому ринку, проаналізовано критеріальні ознаки ефекту синергії в якості факторних умов сталості фінансового розвитку інтегрованих структур.

Стійкість економічних відносин та ефективність функціонування суб’єктів господарювання в ринковій економіці багато в чому залежить від ступеня розвитку різних форм підприємництва, їх належного фінансового забезпечення.

З метою визначення основних засад прийняття фінансових рішень в інтегрованих структурах суб’єктів господарювання розкрита послідовність дій щодо досягнення поставлених цілей з урахуванням фінансового аспекту управління такими структурами (рис. 3).

Ключовим моментом такого узагальнення є врахування можливої зміни фінансових рішень відносно наявного ступеня інтеграції, який реалізовано у конкретному різновиді угруповання суб’єктів господарювання та доцільності його перетворення у інший рівень інтеграції.

Разом з цим для врахування сталості у формуванні потоків інвестиційних ресурсів і визначення узгодженості фінансового забезпечення інвестиційних рішень в межах інтегрованих структур обґрунтовано доцільність їх розгляду як відповідні інвестиційні програми. В основі такого узагальнення знаходиться висновок стосовно багатоструктурованості інвестиційного портфеля інтегрованої структури, бо загалом його доцільно розглядати як загальний портфель угруповання, який складається, з одного боку, з окремих інвестиційних проектів кожного суб’єкта угруповання, а з іншого боку – як множинність портфелів конкретних суб’єктів господарювання певного угруповання. Тобто інвестиційна програма як форма інвестиційного портфелю інтегрованої структури передбачає його розгляд на різних рівнях інтеграції.

При цьому зроблено зауваження на тому, що чим більшим виявляється ступень інтеграції між різними суб’єктами деякого угруповання, тим більш розгалуженими можуть бути відповідні інвестиційні програми. Виходячи з цього, доведено ґрунтовність застосування синхронізуючих впливів, які взаємозалежні з окремими етапами розвитку означених програм. Підтвердженням такого висновку є те, що для кожного етапу життєвого циклу інвестиційних рішень ставляться свої специфічні задачі. Водночас змістовність такої синхронізації обґрунтовано на підставі аналізу кривих байдужості в просторі ознак ризик–прибутковість, де під ризиком в даному випадку варто розуміти недостатність певного обсягу фінансових ресурсів для успішного завершення аналізованого етапу інвестиційної програми, а прибутковість відбиває зміну очікуваного прибутку в терміні часу щодо завершення відповідної інвестиційної програми. Таким чином, ключовими критеріями ознаки сталості фінансового забезпечення та взаємоузгодженості між різними інвестиційними програмами виступають: фактор наявності необхідних ресурсів та термін настання очікуваного прибутку. Доцільність обрання таких критеріальних ознак сталості фінансового забезпечення інтегрованих структур пов’язано з тим, що реалізовані інвестиційні програми можуть бути перетворені у підсумку на додаткове джерело фінансування поточних інвестиційних рішень, яке в цілому визначає розвиток конкретного угруповання суб’єктів господарювання.

Водночас для вирішення питань узгодження інтересів різних суб’єктів господарювання у межах однієї інтегрованої структури щодо випуску цінних паперів введено у розгляд ризик зміни ступеня інтеграції між різними учасниками угруповання, який пов’язано з еластичністю рівнів інтеграції в угрупованні відповідно змінам доступу до загального обсягу фінансових ресурсів. У разі більш стрімкого зростання ступеня інтеграції, аніж можливості доступу до загального обсягу фінансових ресурсів, ризик зміни ступеня інтеграції між різними учасниками угруповання вважається таким, що збільшується. Якщо тенденції є протилежними, то ризик зміни ступеня інтеграції між різними учасниками угруповання вважається таким, що зменшується. В роботі також узагальнено наочне відображення ймовірного розвитку ризикових подій внаслідок зміни ступеня інтеграції, що дозволяє обчислити статичне значення ризику зміни ступеня інтеграції як відношення фактичного значення доступу до загальних ресурсів до різниці між припустимою межею доступу до загальних ресурсів та власних наявних ресурсів (рис. 4).

Чим меншим є таке відношення, тим більшим є відповідний ризик з погляду конкретного суб’єкта господарювання у даний момент часу.

Крім цього в роботі розроблені рекомендації щодо залучення додаткових ресурсів на фондовому ринку з боку інтегрованих структур, сутність яких полягає: у застосуванні мультивалютних облігацій з урахуванням податкового стимулювання інвестиційних вкладень, яке базується на різниці між фактичним та реальним обмінним курсом гривні; впровадженні рекурентних пакетних продуктів щодо випуску цінних паперів; заохоченні до фондового ринку коштів населення, шляхом емісії облігацій, які у першу чергу за номіналом є привабливими для фізичних осіб.

Одночасно для розкриття та оцінки ефекту синергії визначено доцільність розгляду прямих та обернених її ефектів. При цьому оцінка прямого ефекту синергії розглядається як різниця між визначеною узагальненою характеристикою інтегрованої структури та сумою її окремих суб’єктів, що утворюють означену структуру, на основі аналізу традиційних загальноекономічних показників діяльності такого угруповання. Оцінку оберненого ефекту запропоновано розглядати як співвідношення ризику недотримання відповідного обсягу фінансових ресурсів та ризику зміни ступеня інтеграції між різними учасниками угруповання. Тобто, якщо ризик зміни ступеня інтеграції між різними учасниками угруповання є за меншим по відношенню до сумарного ризику недотримання відповідного обсягу фінансових ресурсів, то ефект синергії слід вважати позитивним. Доречність та ґрунтовність введення у розгляд обернених оцінок ефекту синергії дозволяє не тільки розширити відповідну кількісну оцінку, а й врахувати різні тенденції аналізу синергічних ефектів, що є досить важливим з погляду якісного аналізу. До того ж обернені оцінки також можна розглядати в якості рефлексивних засобів, що допомагають побачити й оцінити в досить конкретному змісті якість інтеграційних процесів та їх недоліки, яких треба позбавитися з метою підвищення результативності інтеграційних процесів. На користь введення у розгляд обернених оцінок ефекту синергії можна назвати й розповсюдженість різновидів фінансового ризику, який справляє негативні впливи щодо розвитку інтегрованих структур загалом та їх фінансового забезпечення зокрема.

ВИСНОВКИ

У процесі проведених досліджень автором одержані такі теоретичні та практичні результати:

1. Аналіз різних підходів, дефініцій стосовно змісту і сутності різноманітних угруповань суб’єктів господарювання дозволили ввести у розгляд поняття “інтегровані структури суб’єктів господарювання” шляхом виділення різноманітних спільних ознак об’єднань різних суб’єктів господарювання з точки зору узагальнення їх інтеграційних аспектів.

2. Розгляд основних моделей відносно функціонування інтегрованих структур суб’єктів господарювання в економічно розвинутих системах, дозволив визначити в якості основних умов їх застосування в Україні активізацію конкуренції на товарних і фінансових ринках при врахуванні взаємодоповнюючого зростання капіталу банків та фондового ринку у фінансовому забезпеченні розглянутих угруповань, що загалом сприяло конкретизації напрямків вдосконалення методичного забезпечення фінансового розвитку означених структур.

3. На підставі дослідження основних джерел фінансового забезпечення інтегрованих структур узагальнено їх значимість стосовно розвитку таких угруповань та напрямки опосередкованого впливу, серед яких зокрема визначено: двосхідчатість впливу на процеси інтегрованості суб’єктів господарювання у межах різних угруповань з боку ресурсів, що залучені від розміщення цінних паперів; специфічність реструктуризації активів окремих підприємств як джерела фінансового забезпечення розвитку інтегрованих структур.

4. З метою визначення основних засад прийняття фінансових рішень в інтегрованих структурах суб’єктів господарювання розкрито сутність узагальнення послідовності дій щодо досягнення поставлених цілей з урахуванням фінансового аспекту управління такими структурами.

5. Для врахування сталості управління інвестиційними ресурсами інтегрованих угруповань визначено доцільність розгляду відповідного фінансового забезпечення інвестиційних рішень на підставі інвестиційних програм.

6. Сформульовано загальний напрямок рекомендацій щодо залучення додаткових ресурсів на фондовому ринку з боку інтегрованих структур суб’єктів господарювання, де визначальне місце відведено впровадженню рекурентних пакетних продуктів щодо випуску цінних паперів та застосуванню сконструйованих облігаційних займів.

7. Для вдосконалення кількісного та якісного визначення умов сталості фінансового розвитку інтегрованих структур обґрунтовано доцільність врахування прямих та обернених ефектів синергії, де, зокрема, обернені ефекти пов’язані з оцінкою фінансових ризиків.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ робіт ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії:

1. Глущенко В.В., Параніч Ю.В. Інтегровані структури суб’єктів господарювання: визначення, сучасний стан функціонування та розвиток. – Харків: СПД ФО Лібуркіна Л.М., 2005. – 64 с.

Статті у фахових наукових виданнях:

2. Глущенко В.В., Параніч Ю.В. Організаційні форми об’єднань суб’єктів господарювання // Фінанси України. – 2004. – №6. – С. 3–7.

3. Параніч Ю.В. Оптимальні фінансові рішення в інтегрованих структурах об’єднань різних суб’єктів господарювання // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. – 2003. – №608. – С. 67–70.

4. Параніч Ю.В. Основні складові залучення додаткових ресурсів на ринку цінних паперів інтегрованими структурами суб’єктів господарювання // Научно-техн. Зб. Коммунальное хозяйство городов. Серия: Экономические науки. – К.: Техніка, 2005. – Вып. 65. – С. 251–257.

5. Параніч Ю.В. Фінансові аспекти тенденцій розвитку інтегрованих структур в Україні // Академічний огляд. – 2005. – №2. – С. 74–78.

Тези конференцій:

6. Параніч Ю.В. Основні завдання з управління фінансовими ресурсами корпоративних структур // Матеріали VII Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта 2004”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – Т. 9. Фінансові відносини. – С. 47–48.

7. Параніч Ю.В. Особливості інвестування у межах інтегрованих структур великих промислових об’єднань // Збірник наукових праць другої Міжнародної науково-практичної конференції “Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період”. – Хмельницький: ТОВ НВП “Евріка”, 2004. – С. 146–147.

АНОТАЦІЯ

Параніч Ю.В. Фінансове забезпечення розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит. – Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, Харків, 2005.

Дисертаційна робота присвячена розробці методичних підходів і рекомендацій, спрямованих на вдосконалення фінансового забезпечення розвитку інтегрованих структур суб’єктів господарювання. Розкрито сутність та зміст організаційних форм об’єднань суб’єктів господарювання. Проведено аналіз джерел фінансового забезпечення інтегрованих структур та загальні тенденції їх розвитку. Обґрунтовано засади прийняття фінансових рішень в інтегрованих структурах суб’єктів господарювання. Запропоновано рекомендації щодо залучення додаткових ресурсів за допомогою інструментів фондового ринку. Досліджено ознаки ефекту синергії в якості факторних умов сталості фінансового розвитку інтегрованих структур.

Ключові слова: інтегровані структури, фінансове забезпечення, фінансові ресурси, фондовий ринок, ефект синергії.

АННОТАЦИЯ

Паранич Ю.В. Финансовое обеспечение развития интегрированных структур субъектов хозяйствования – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 – финансы, денежное обращение и кредит. – Харьковский национальный университет имени В.Н. Каразина, Харьков, 2005.

Диссертация посвящена разработке методических подходов и рекомендаций, направленных на усовершенствование финансового обеспечения развития интегрированных структур субъектов хозяйствования.

На основе обобщения теоретических представлений и анализа различных подходов, дефиниций относительно содержания и сущности разнообразных объединений субъектов хозяйствования уточнено понятие “интегрированные структуры субъектов хозяйствования”. Показано, что в основе предложенного определения понятия “интегрированные структуры субъектов хозяйствования” находится обобщение различных форм интеграции субъектов хозяйствования.

С целью согласования множественности форм интеграции между разными субъектами хозяйствования в работе представлена обобщенная характеристика объединений субъектов хозяйствования. Кроме этого рассмотрено качественное отображение интеграционных процессов развития различных субъектов хозяйствования с точки зрения их доступа к общим финансовым ресурсам.

Проведен анализ источников финансового обеспечения интегрированных структур, тенденции их развития. Обобщен опыт развития интегрированных структур субъектов хозяйствования в экономически развитых системах с точки зрения возможности его применения в Украине. Уточнена сущность и содержание финансового обеспечения развития интегрированных структур субъектов хозяйствования.

Исследованы тенденции развития интегрированных структур в Украине на основе рассмотрения процессов концентрации капитала в период с 1998 по 2004 годы, что позволило разбить данный период на три временных интервала с характерными особенностями развития.

Исследованы процессы устойчивого влияния финансовой составляющей в развитии интегрированных структур на основе анализа стоимостной характеристики процессов реформирования собственности в Украине. При этом ретроспективный анализ динамики зарегистрированных корпоративных ценных бумаг позволил выявить временное превалирование одной разновидности ценных бумаг над другой.

С целью определения основ принятия финансовых решений в интегрированных структурах субъектов хозяйствования раскрыта сущность обобщения последовательности действий относительно достижения поставленных целей с учетом финансового аспекта управления такими структурами.

Для учета постоянства в формировании потоков инвестиционных ресурсов и согласования финансового обеспечения инвестиционных решений в пределах интегрированных структур обоснована целесообразность рассмотрения соответствующих инвестиционных программ.

Для решения вопросов согласования интересов разных субъектов хозяйствования в границах одной интегрированной структуры относительно выпуска ценных бумаг введен в рассмотрение риск изменения степени интеграции между разными участниками такого объединения.

Предложены рекомендации по привлечению дополнительных ресурсов с помощью инструментов фондового рынка.

Исследованы признаки эффекта синергии в качестве факторных условий стабильности финансового развития интегрированных структур.

Разработанные предложения и рекомендации могут быть использованы в практической деятельности отдельных субъектов хозяйствования с учетом их специфики.

Ключевые слова: интегрированные структуры, финансовое обеспечение, финансовые ресурсы, фондовый рынок, эффект синергии.

SUMMARY

Paranich Y.V. Financial maintenance of development of the integrated structures of the subjects managing. – Manuscript.

Thesis to stand for scientific degree of Candidate of Sciences in Economics, speciality 08.04.01 – finance, money turnover and credit. – Kharkov National University, named after Karazin V.N., Kharkov, 2005.

The dissertation is devoted to development of the methodical approaches and recommendations directed on improvement of financial maintenance of development of integrated structures of the subjects managing. The essence and contents of the organizational forms of associations of the subjects of managing is opened. The analysis of sources of financial maintenance of the integrated structures and general tendencies of their development is carried out. The bases of acceptance of the financial decisions in the integrated structures of the subjects managing are opened. The recommendations for attraction of additional resources with the help of tools of the share market are offered. Are investigated of an attribute of effect synergies as conditions of stability of financial development of the integrated structures.

Key words: the integrated structures, financial maintenance, financial resources, share market, effect synergies.

 

Параніч Юлія Вікторівна

Фінансове забезпечення розвитку інтегрованих структур

суб’єктів господарювання

Спеціальність 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск д.е.н., проф. Глущенко В.В.

Підписано до друку Формат 60х84 1/16.

Папір друкарський №1. Друк офсетний. Обсяг 0,9 ум.-друк.арк.

Тираж 100 прим. Зам. № Безкоштовно.

Надруковано на РІЗО Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

61077, м. Харків, пл. Свободи, 4






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОПТИМІЗАЦІЯ ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ПРОСА ДЛЯ УМОВ ПІВДЕННО-ЗАХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 28 Стр.
ПРОБЛЕМИ ДІАГНОСТИКИ І ЛІКУВАННЯ ВРОДЖЕНОЇ КОРЕГОВАНОЇ ТРАНСПОЗИЦІЇ МАГІСТРАЛЬНИХ СУДИН СЕРЦЯ - Автореферат - 35 Стр.
ДИФЕРЕНЦІЙОВАНИЙ ПІДХІД ДО ЛІКУВАННЯ ГІПЕРПЛАСТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ ЕНДОМЕТРІЯ - Автореферат - 25 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ МЕЛІОРОВАНИХ ЗЕМЕЛЬ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ ВОДОРЕГУЛЮВАННЯ - Автореферат - 21 Стр.
СИНТЕЗ та властивості бензотриазоліл- ТА АрИлазонафтохінонів - Автореферат - 22 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СУМІСНОЇ РОБОТИ ПОВІТРООХОЛОДЖУВАЧІВ І КОМПРЕСОРІВ СУДНОВИХ СИСТЕМ МІКРОКЛІМАТУ - Автореферат - 25 Стр.
НОРМОТВОРЧІСТЬ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ (АСПЕКТИ ЗАГАЛЬНОЇ ТЕОРІЇ) - Автореферат - 24 Стр.