У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Романютін Іван Андрійович

УДК 69.003.2

ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ СТРАХУВАННЯ РИЗИКІВ ІПОТЕЧНОГО КРЕДИТУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙ В ЖИТЛОВЕ БУДІВНИЦТВО

Спеціальність: 08.07.03 - Економіка будівництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Київському національному університеті будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент Крикун Костянтин Васильович, Київський національний університет будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри економіки будівництва.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Федоренко Валентин Григорович, завідувач кафедри економіки та підприємництва (Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України, м. Київ)

кандидат економічних наук, доцент Зельцер Євген Робертович, доцент кафедри “Підприємницька діяльність і аудит” (Інститут післядипломної освіти Київського національного університету будівництва і архітектури МОН України)

Провідна установа: Придніпровська державна академія будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України (м. Дніпропетровськ)

Захист відбудеться “25” травня 2005 р. о 15 год. На засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03 у Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою: 03680, м. Київ, Повітрофлотський пр., 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного університету будівництва і архітектури за адресою: 03680, м. Київ, Повітрофлотський пр., 31.

Автореферат розісланий “19” квітня 2005 р.

Вчений секретар Погорельцев В.М.

спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03,

кандидат економічних наук, доцент

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Високий рівень попиту на ринку житла і обмежень фінансових ресурсів обумовлюють необхідність залучення усіх можливих форм фінансування, зокрема іпотечного кредитування. Задача розвитку іпотечного кредитування інвестицій у житлове будівництво – одна з найважливіших для України. Вирішення цієї задачі вимагає задіювання всіх можливостей іпотеки, яка повинна стати основою для організації масштабної державної житлово-інвестиційної програми поліпшення житлових умов для мільйонів наших громадян. Іпотека повинна стати одним з важливих інструментів під час створення національної системи заощаджень. Широке впровадження іпотечного кредитування в країні сприятиме збільшенню бюджетних надходжень, більш ефективному вирішуванню житлових питань. За рахунок управління розгалуженими фінансовими потоками держава має можливість впливати на соціально-економічні процеси в суспільстві. В той же час зростання ринкового попиту на іпотечне кредитування багато в чому сповільнюється через відсутність надійної системи страхування пов’язаних з цим ризиків. В умовах реформування економіки України необхідна докорінна зміна системи страхування ризиків і системний підхід в аналізі чинників, що впливають на ефективність механізму іпотечного кредитування інвестицій в житлове будівництво.

Вагомий внесок у розробку проблем іпотечного кредитування останнім часом внесли економісти далекого зарубіжжя, зокрема Д.Фридман, Л.Міхаел, К.Сірманс, Дж.Шерман, М.Шнайдерман, Р.Ордуей, Н.Телгарський, М.Равіс. Окремі питання висвітлені й у працях науковців України та інших країн СНД: В.Кудрявцева, Н.Косарєвої, А.Шаріпова, Г. Циліної, В.Іванова, С.Кручка, О. Евтуха та інших. Однак, наявні роботи не охоплюють всіх проблем і питань, пов’язаних з іпотечним кредитуванням і страхуванням його ризиків, а головне не містять конкретного економічного механізму їх вирішення.

Необхідність проведення науково-теоретичних досліджень та підготовка відповідних науково-практичних розробок, з питань забезпечення розвитку системи страхування ризиків іпотечного кредитування інвестицій в житлове будівництво, визначило актуальність теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно з планами науково-дослідних робіт кафедри економіки будівництва Київського національного університету будівництва і архітектури та тісно пов’язана з науковою темою “Підготовка техніко-економічного обґрунтування, щодо обсягів капітальних вкладень для впровадження системи іпотечного довгострокового кредитування будівництва житла в Україні” (номер державної реєстрації 0103U006431), планами заходів щодо виконання Програми розвитку інвестиційної діяльності на 2002-2010 роки, схвалених КМУ, розпорядження №440-р від 09.08.2002р. Виконання дисертаційної роботи спрямоване на забезпечення впровадження заходів державної програми розвитку іпотечного ринку в Україні, затвердженої Указом Президента Україні від 8 серпня 2002р., №695/2002, де, зокрема, вказується на необхідність: “... вжити заходів, щодо розширення наукових досліджень з проблем іпотеки та іпотечного ринку, створення механізмів страхування іпотечних кредитів ...”.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування і розробка економічного механізму забезпечення страхування ризиків, як рушійної сили розвитку іпотечного кредитування інвестицій в житлове будівництво.

Реалізація поставленої мети передбачає вирішення наступних завдань:

1. Побудувати багатофакторну економіко-математичну модель залежності страхової ціни ризику від сукупності сформованих факторів.

2. Створити схему комплексної оцінки рівня страхового ризику кредитора і позичальника.

3. Розробити структуру комплексної системи страхування ризиків іпотечного кредитування (КССРІК).

4. Обґрунтувати систему взаємовідносин між основними суб’єктами КССРІК в житлове будівництво.

Об'єктом дослідження є процес іпотечного кредитування інвестування житлового будівництва та страхового забезпечення пов’язаних з ним ризиків в умовах ринкових трансформацій економіки України.

Предметом дослідження виступають економічні відносини, що складаються в процесі реалізації схем іпотечного кредитування, теоретичні основи й формування економічного механізму страхування ризиків іпотечного інвестування в житловому будівництві.

Методи досліджень. Досягнення головної мети дисертаційної роботи і вирішення поставлених задач забезпечено створенням раціональної структурно-логічної моделі проведення дослідження та використанням достовірних, добре апробованих методів досліджень, таких, як статистичний, економіко-математичний, комплексний та системний аналіз, соціологічні методи дослідження і графічний інструментарій, методи наукового обґрунтовування, узагальнення та прогнозування. Застосування інформаційно-статистичного та інформаційно-аналітичного підходу є невід’ємною складовою проведення в даній дисертаційній роботі наукових досліджень, аналізів, оцінок, узагальнень, а також науково-теоретичних і науково-практичних розробок. Завдяки застосуванню економіко-математичного підходу з’являється можливість розв’язання необхідних конкретних задач багатофакторної залежності.

При проведенні досліджень узагальнено зарубіжний та вітчизняний досвід, враховано сучасні вимоги ринку, що висуваються до страхування ризиків іпотечного кредитування житлового будівництва.

Наукова новизна отриманих в дисертаційній роботі результатів полягає в розробці економічного механізму забезпечення страхування ризиків іпотечного кредитування, основу якого складає запропонована здобувачем комплексна система страхування ризиків іпотечного кредитування.

На захист виносяться результати наукових досліджень і розробок, які є інноваційними, зокрема:

вперше:

- розроблена багатофакторна економіко-математична модель залежності страхової ціни ризику від сукупності сформованих факторів;

- розроблена структура комплексної системи страхування ризиків іпотечного кредитування;

- обґрунтована система взаємовідносин між основними суб’єктами комплексної системи страхування ризиків іпотечного кредитування інвестицій в житлове будівництво;

удосконалено:

- метод комплексної оцінки рівня страхового ризику кредитора і позичальника, для чого була розроблена методика, в основу якої покладені коефіцієнти ринкової стійкості, фінансової стабільності та фінансового забезпечення.

Практичне значення роботи. Отримані результати дозволяють застосувати представлені висновки для створення економічного механізму страхування ризиків іпотечного інвестування в житлове будівництво та відкривають широке поле для реалізації викладених висновків на практиці. Запропоновано метод визначення рівня страхової ціни ризику дає можливість враховувати обсяги найбільш вагомих залогових факторів, управляти показниками іпотечного кредитування інвестицій в житлове будівництво і вживати заходів щодо розвитку такого виду кредитування та зведення житла. Комплексна оцінка рівня страхового ризику кредитора дозволяє в процесі банківської діяльності уникнути невиправданих ризиків при здійсненні кредитних операцій. Практична цінність та достовірність результатів роботи підтверджена їх впровадженням в діяльності ВАТ Трест “Київміськбуд-3”, ВАТ СК “Гарант-Авто”, ВАТ КБ „Хрещатик”.

Особистий внесок здобувача. Результати виконаного дослідження одержані особисто. Дисертація є одноосібно виконаною науковою працею, у який викладено авторський підхід до розв’язання важливого наукового завдання з забезпечення розвитку системи страхування ризиків іпотечного кредитування інвестицій в житлове будівництво.

Апробація роботи. Основні теоретичні положення та практичні результати дисертаційної роботи доповідались і одержали схвалення на 61-й (2000 рік), 63-й (2002 рік), 65 (2004 рік) науково-практичних конференціях Київського національного університету будівництва і архітектури, засіданні круглого столу “Іпотечне кредитування в Україні: нові можливості, технології та перспективи” (2003р.).

Публікації. Основні результати і висновки роботи знайшли своє відображення в 8 одноосібних публікаціях, загальним обсягом 3,83 д.а., з них 6 – опубліковані у фахових виданнях, які входять до переліку, затвердженого ВАК України, обсягом 2,83 д.а.

Об’єм та структура роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, чотирьох розділів, висновків, бібліографії з 140 найменувань, додатків. Результати дослідження викладені на 138 сторінках, включаючи 26 рисунків та 18 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обгрунтовано актуальність обраної теми, визначені його об’єкт і предмет, сформовано наукову новизну, теоретичну і практичну цінність роботи, мету і основні задачі дослідження.

Розділ 1. Науково-теоретичне дослідження та узагальнення ринкового попиту страхування ризиків.

Здійснено аналіз стану вирішення зазначеної наукової проблеми. Огляд літературних джерел засвідчив необхідність формування загальної системи страхування ризиків іпотеки та системного підходу в аналізі чинників, що впливають на ефективність роботи іпотечного кредитування інвестицій в житлове будівництво.

Сформовані основні напрями розвитку структури інвестицій через іпотечне кредитування житлового будівництва.

Проведено дослідження імовірності виникнення страхових ризиків іпотечного кредитування житлового будівництва. Розглядаються окремі види іпотечних ризиків: ризик процентної ставки, кредитний ризик, ризик дострокового платежу, пов'язаний з ризиком процентної ставки та ризиком ліквідності. Здійснено аналіз факторів зростання попиту на страхування ризиків іпотечного кредитування та науково-теоретичне узагальнення стану страхування ризиків

Досліджуються умови, передумови та стримуючі фактори розвитку іпотеки в Україні та фактори зростання попиту на страхування ризиків іпотечного кредитування, розглянуто види приватного страхування іпотеки.

Розділ 2. Постановка задач та науково-методичні підходи до їх вирішення.

Здійснено постановку задач дослідження. Методична схема досліджень і їх опису, що прийнята для цієї роботи, структурно виглядає як якісний аналіз ситуації, яка прийнята для виявлення недолі-ків, що заважають ефективності процесу, висунення гіпотез щодо методів і економіко-математичних моделей, за допомогою яких ці недоліки можна усунути, конс-труювання моделей і послідовний доказ висунутих гіпотез з позитивними чи нега-тивними результатами, що фіксується у висновках. Наведені організаційно-управлінський, законотворчий та економіко-математичний підходи до вирішення поставлених задач та показане комп’ютерне забезпечення процесу оптимізації вибору і застосування науково-методичних підходів.

Розділ 3. Методи вдосконалення системи страхування ризиків іпотечного кредитування.

Проведено аналіз процесів формування економічних ринкових взаємовідносин і взаємозв’язків між суб’єктами страхування ризиків іпотечного кредитування, визначена схема послідовності здійснення страхових операцій між суб’єктами ринку страхування ризиків іпотечного кредитування житлового будівництва та удосконалена схема взаємовідносин по здійсненню операцій між суб’єктами ринку іпотечного кредитування.

В дисертації розроблена багатофакторна економіко-математична модель розрахунку величини рівня страхової ціни ризику кредитора.

При розгляді парних і множинних показників залежності функції і факторів приймається наступний їх перелік:

Показники функції: у1 – загальний рівень страхової ціни ризику (загальний обсяг страхування), у2 – рівень страхової ціни ризику, обумовлений вартістю найбільшого залогового об’єкта, у3 – загальний рівень страхової ціни ризику, обумовлений вартістю найменшого залогового об’єкта.

Показники факторів-аргументів: х1 – фактор залогової ціни житлових об’єктів,

х2 – фактор залогової ціни нежитлової нерухомості, х3 – фактор залогової ціни коштовностей, х4 – фактор залогової ціни земельних ділянок, х5 – фактор залогової ціни інтелектуальної власності, х6 – фактор залогової ціни облігацій, х7 – фактор залогової ціни акцій, х8 – фактор залогової ціни транспортних засобів, х9 – фактор залогової ціни домашнього майна.

Величини показників факторів і функцій розраховуються з допомогою побудованої економіко-математичної моделі виду:

у = a0 + a1x1 + a2x2 + ... + anxn; (1)

та частинних коефіцієнтів еластичності.

Запропоновано метод комплексної оцінки рівня страхового ризику кредитора і позичальника, який характеризується, відображається та забезпечується рядом фінансових коефіцієнтів надійності, які поділені на три основні групи: коефіцієнти ринкової стійкості, коефіцієнти фінансової стабільності, коефіцієнти фінансового забезпечення.

Оцінка може виконуватися у автоматизованому режимі за комп’ютерною програмою і передбачає реалізацію наступних етапів (рис. 2).

Рис. 2. Метод комплексної оцінки рівня страхових ризиків кредитора і позичальника.

Кінцевий оцінний висновок робиться за шкалою комплексної оцінки:

3,0 3,5 - загрозливий рівень кредитонадійності з непередбачуваним ризиком;

3,5 4,0 - низький рівень кредитонадійності з некерованим ризиком;

4,0 4,5 - достатній (нормативний) рівень кредитонадійності з перед-бачуваним ризиком;

4,5 5,0 - високий рівень кредитонадійності з керованим ризиком;

Рівень розвитку ринку кредитних ресурсів і кредитних відносин, багато в чому обумовлюється рівнем розвитку кредитних відносин між кредиторами (продавцями кредитних ресурсів) і позичальниками (покупцями кредитних ресурсів).

Сформовані схеми економічної суті страхових ризиків у процесі іпотечного кредитування та оцінки страхових ризиків кредитора в залежності від забезпечення кредитного боргу.

Структура комплексної оцінки рівня страхового ризику подана наступною круговою діаграмою (рис. 3.).

Реальні висновки та пропозиції за результатами комплексної оцінки кредито-спроможності (кредито-надійності, кредитозабеспеченості, кредито-довірливості) позичальників дозволяють уникнути в процесі банківської та страхової діяльності невиправданих ризиків при здійснені кредитних операцій. Загроза перетворення ймовірних ризиків у реальні є загрозою ефективному обертанню кредитних ресурсів та збалансованості кредитного ринку.

Розділ 4. Економічний механізм вдосконалення системи страхування ризиків іпотечного кредитування.

Відсутність системи страхування ризиків іпотечного кредитування негативно впливає на всю інвестиційну політику. На практиці існують окремі елементи страхування ризиків іпотечного кредитування житлового будівництва, але вони не набирають системності. Це і є основним чинником того, що кредитне залогове інвестування житлового будівництва не набирає широкого розвитку та загальнодержавного й загальносуспільного характеру.

Навколо створення кінцевої продукції житлового будівництва об’єднується велика кількість суб’єктів ринкової діяльності, рівень взаємодії яких, насамперед, обумовлюється рівнем забезпечення фінансовими ресурсами.

Діюча законодавча база, законодавче оформлення іпотечного кредитування не забезпечують розвитку, доступності й масовості іпотечного фінансування житлового будівництва, їх рушієм має бути КССРІК, котра повинна опиратися на рівноправність усіх форм власності і бути державно й суспільно регульованою (рис 4).

Рис. 4. Структура комплексної системи страхування ризиків іпотечного кредитування.

Функціональну частину запропонованої системи складають власники кредитних ресурсів – кредитори, позичальники кредитів – покупці житла, а також страхові компанії. Центральним суб’єктом комплексної системи є Фонд страхування ризиків іпотечного кредитування житлового будівництва.

Визначені та сформовані основні функції всіх суб’єктів комплексної системи, як показано на діаграмі (рис. 5).

Створення КССРІК житлового будівництва означає також забезпечення створення стабільності інвестування житлового будівництва, що має велике значення не тільки для задоволення попиту на житло, але й для розвитку економіки держави в цілому.

Створення Фонду страхування ризиків іпотечного кредитування, як одного з структурних суб’єктів комплексної системи страхування ризиків, забезпечить доступні гарантійні взаємовідносини між позичальником і кредитором, а значить і широкий розвиток цього виду інвестування.

Фонд страхування ризиків здійснює всі форми страхування, пов'язані з фінансовим та іпотечним кредитуванням, включаючи окремі кредитні ризики фінансових інститутів, діючих у рамках іпотечної програми (майнове страхування (страхування закладеного житла), страхування життя й працездатності позичальника та страхування цивільно-правової відповідальності учасників іпотечного ринку). До обов’язків фонду входить проведення кваліфікації та сертифікації страхових компаній та надання рекомендацій компаніям, що відповідають вимогам Фонду, по здійсненню незалежної професійної оцінки житлових приміщень, що є предметом застави по іпотеці (при видачі іпотечного кредиту, при реалізації закладеного майна, торгах та ін.), кредитоспроможності кредитора та оформленню необхідної документації.

Іпотечний фінансовий ринок утворюється з двох частин, з первинного і вторинного іпотечного ринків. Оператори вторинного іпотечного ринку - юридичні особи які здійснюють викуп іпотечних кредитів у первинних кредиторів у порядку, передбаченому чинним законодавством.

Основним регулятором діяльності операторів вторинного іпотечного ринку має стати Українська національна іпотечна асоціація (УНІА), до функцій якої входять:

- розробка та впровадження єдиних іпотечних стандартів і технологій, дотримання яких є обов'язковою умовою для викупу кредитів у кредиторів, які кваліфіковані УНІА, і надання рекомендацій іншим кредиторам, як необхідна передумова для розгляду можливості надання їм статусу кваліфікованих УНІА кредиторів у майбутньому;

- викуп у кваліфікованих УНІА кредиторів іпотечних кредитів, відповідних стандартам УНІА (операції на вторинному іпотечному ринку);

- залучення інвесторів шляхом випуску та розміщення цінних паперів, забезпечених власними активами, а також поручительством Уряду.

Відповідно до розробленого в третьому розділі методу вирішення задач багатофакторної залежності рівня страхової ціни ризику виконано розв’язання прикладу конкретної задачі, а саме:

- формування конкретного переліку факторів-аргументів, від яких залежить визначення рівня страхової ціни ризику, тобто які безпосередньо впливають на її рівень;

- збір даних про загальні обсяги страхування за всіма видами, а також про обсяги страхування іпотечного кредитування фінансування житлового будівництва у розрізі визначеного динамічного ряду періодів (років);

- диференційований збір даних про обсяги страхування залогового майна за прийнятим переліком факторів-аргументів;

- зведення зібраних величин показників в табличну форму, тобто розробка вхідної бази даних за формою таблиці 1;

- розрахунок показників рівня страхової ціни ризику за кожним фактором у розрізі визначеного динамічного ряду періодів (років);

- розробка розрахункової таблиці формування даних для побудови багатофакторної економіко-математичної моделі задачі за формою таблиці 2;

- розрахунок частинних коефіцієнтів еластичності і ступеню впливу факторів на рівень страхової ціни ризику (або на обсяги страхування);

- розробка зведеної розрахункової таблиці основних характеризуючих показників для створення моделі вирішення задачі за формою таблиці 3;

- побудова практичної моделі вирішення задачі.

Для створення динамічного ряду періодів, тобто років з урахуванням можливості збору даних за діючими страховими компаніями, а саме починаючи з 1995 по 2003р. з орієнтиром на формування квадратної матриці, тобто дев’яти стовпців і дев’яти рядків, тобто дев’яти факторів-аргументів і дев’яти періодів-років проводився збір обсягів страхування в окремих страхових компаніях: ВАТ “Гарант-Авто”, ЗАТ "АСК "ЄВРОПОЛІС", ЗАТ “УКРАЇНСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ”, ЗАТ “Кредо-класик”, НАСК “Оранта”, ЗАТ “УІСК "ІНВЕСТСЕРВІС", ЗАТ СК "ПОСЕЙДОН", ЗАТ "ПЕРША МІЖНАРОДНА СТРАХОВА ГРУПА", ЗАТ "АСК "ЄВРОПОЛІС".

На основі сформованих і зібраних величин показників розроблена база даних за наступною таблицею 1.

Таблиця 1.

Розрахункова таблиця базових показників функції і факторів-аргументів.

Динам.

періодів

років | Загальний обсяги страхув.

тис.грн. | Обсяги іпотечн.

страхув. тис.грн. | Рівень

залогов.

страх.

“у” (%) | Обсяги залогов.

житлов.

майна тис.грн. | х1 | Обсяги нежитл.

нерух.

тис.грн. | х2 | Обсяги залогов.дорого цін.тис.грн. | х3 | Обсяги застав | х4

1995 | 8953 | 1393,05 | 0,15 | 844,18 | 0,094 | 385,1 | 0,043 | 149,04 | 0,017 | 658,15 | 0,073

1996 | 12228 | 2675,1 | 0,22 | 1098,55 | 0,089 | 532,96 | 0,043 | 181,44 | 0,015 | 845,01 | 0,069

1997 | 11328 | 3423,0 | 0,3 | 1104,58 | 0,097 | 556,5 | 0,049 | 207,36 | 0,018 | 661,58 | 0,058

1998 | 12631 | 4196,5 | 0,33 | 1127,96 | 0,089 | 624,56 | 0,049 | 236,52 | 0,019 | 487,77 | 0,039

1999 | 13352 | 6676,0 | 0,5 | 1018,98 | 0,076 | 727,6 | 0,054 | 327,24 | 0,024 | 583,95 | 0,044

2000 | 15234 | 9140,4 | 0,6 | 1012,47 | 0,066 | 854,29 | 0,056 | 403,7 | 0,026 | 638,91 | 0,042

2001 | 16915 | 11840,5 | 0,7 | 929,03 | 0,055 | 995,74 | 0,059 | 532,07 | 0,031 | 941,19 | 0,056

2002 | 18734 | 14987,2 | 0,8 | 859,36 | 0,046 | 1137,73 | 0,06 | 689,08 | 0,037 | 1236,6 | 0,066

2003 | 20500 | 17425,0 | 0,85 | 730,48 | 0,036 | 1333,75 | 0,065 | 873,24 | 0,042 | 1738,11 | 0,085

Продовження таблиці 1.

Динам.

періодів

років | Обсяг залог.

інтел.

власнос.

тис.грн. | х5 | Обсяг залог.

облігацій тис.грн. | х6 | Обсяг залог.

акцій тис.грн. | х7 | Обсяг

залог.

трансп.

тис.грн. | х8 | Обсяг залог.дом.

майна

тис.грн.. | х9

1995 | 270,74 | 0,03 | 5,04 | 0,0006 | 1,03 | 0,0001 | 2,246 | 0,0003 | 5,86 | 0,0006

1996 | 288 | 0,023 | 12,59 | 0,001 | 1,545 | 0,0001 | 3,14 | 0,0003 | 8,8 | 0,0007

1997 | 306 | 0,027 | 25,8 | 0,002 | 2,06 | 0,0002 | 4,5 | 0,0004 | 11,7 | 0,001

1998 | 318,24 | 0,025 | 42,8 | 0,003 | 2,06 | 0,0002 | 4,5 | 0,0004 | 19,9 | 0,0016

1999 | 349,92 | 90,026 | 88,13 | 0,007 | 4,12 | 0,0003 | 17,97 | 0,0013 | 29,28 | 0,002

2000 | 480,56 | 0,028 | 176,26 | 0,01 | 11,33 | 0,0007 | 67,39 | 0,0044 | 40,99 | 0,0027

2001 | 864 | 0,051 | 276,98 | 0,02 | 22,66 | 0,001 | 148,25 | 0,009 | 64,4 | 0,0038

2002 | 1332 | 0,071 | 579,14 | 0,03 | 67,98 | 0,004 | 359,4 | 0,02 | 93,7 | 0,005

2003 | 1814 | 0,089 | 856,12 | 0,04 | 86,52 | 0,004 | 566,06 | 0,03 | 122,98 | 0,006

Наявність базових даних дозволяє сформувати ввідну розрахункову таблицю-матрицю у наступному вигляді (табл. 2), яка передбачена для використання при побудові економіко-математичної моделі.

Таблиця 2.

Ввідна розрахункова таблиця-матриця даних для побудови економіко-математичної моделі.

Динам.

періодів

років | Рівень страх.

загал.

ціни “у” | Значення факторів-аргументів | Сума значень фактор.х | Середнє знач. факт.х

х1 | х2 | х3 | х4 | х5 | х6 | х7 | х8 | х9

1995 | 0,15 | 0,094 | 0,043 | 0,017 | 0,073 | 0,03 | 0,006 | 0,0001 | 0,0003 | 0,0006

1996 | 0,22 | 0,089 | 0,043 | 0,015 | 0,069 | 0,023 | 0,001 | 0,0001 | 0,0003 | 0,0007

1997 | 0,3 | 0,097 | 0,049 | 0,018 | 0,058 | 0,027 | 0,002 | 0,0002 | 0,0004 | 0,001

1998 | 0,33 | 0,089 | 0,049 | 0,019 | 0,039 | 0,025 | 0,003 | 0,0002 | 0,0004 | 0,0016

1999 | 0,5 | 0,076 | 0,054 | 0,024 | 0,044 | 0,026 | 0,007 | 0,0003 | 0,0013 | 0,002

2000 | 0,6 | 0,066 | 0,056 | 0,026 | 0,042 | 0,028 | 0,01 | 0,0007 | 0,0044 | 0,0027

2001 | 0,7 | 0,55 | 0,059 | 0,031 | 0,056 | 0,051 | 0,02 | 0,001 | 0,009 | 0,0038

2002 | 0,8 | 0,046 | 0,06 | 0,037 | 0,066 | 0,071 | 0,03 | 0,004 | 0,02 | 0,005

2003 | 0,85 | 0,036 | 0,065 | 0,042 | 0,085 | 0,089 | 0,04 | 0,004 | 0,03 | 0,006

х | 0,648 | 0,478 | 0,229 | 0,532 | 0,37 | 0,1136 | 0,0106 | 0,0661 | 0,0234 | 2,4707

Х | 0,072 | 0,053 | 0,025 | 0,059 | 0,041 | 0,013 | 0,0012 | 0,0073 | 0,0026 | 0,2745

у | 4,45

У | 0,494

З урахуванням показників за таблицею 1 і таблицею 2 маємо змогу визначити величини показників коефіцієнтів множинної регресії і частинних коефіцієнтів еластичності, які зводяться у відповідну табличну форму (таблиця 3) для ранжування за ступенем впливу кожного фактора-аргумента на рівень страхової ціни ризику.

Таблиця 3.

Розрахункова таблиця визначення ступеня впливу кожного фактора на рівень страхової ціни ризику.

Індекс

факторів | Середня

величина

факторів х | Середня

величина

функції

у | Коефіцієнт

множинної

регресії аі | Загальні

показники впливу

аі хі ,

() | Частинні коефіцієнти еластичності

Рівень зміни Еі%,

() | місце за

ступенем впливу

1 | 0,072 | 0,494 | 2,346143 | 0,1702 | 0,35 | I

2 | 0,053 | 0,494 | 1,740272 | 0,09922 | 0,19 | III

3 | 0,025 | 0,494 | 0,8208832 | 0,0205 | 0,042 | V

4 | 0,059 | 0,494 | 1,937284 | 0,1143 | 0,23 | II

5 | 0,041 | 0,494 | 1,346248 | 0,0552 | 0,11 | IV

6 | 0,0013 | 0,494 | 0,4268596 | 0,0055 | 0,011 | VI

7 | 0,0012 | 0,494 | 0,03940239 | 0,000047 | 0,0001 | IX

8 | 0,0073 | 0,494 | 0,2396979 | 0,00175 | 0,0036 | VII

9 | 0,0026 | 0,494 | 0,08537186 | 0,000222 | 0,00045 | VIII

Розраховані параметри дозволяють побудувати для практичного застосування економіко-математичну модель виду:

у=1,801109 + 2,3641431х1 + 1,740272х2 + 0,8208832х3 + 1,937284х4 + 1,346248х5 + 0,4268593х6 + 0,03940239х7 + 0,2396979х8 + 0,08537186х9 (2)

Аналіз отриманих величин показників дає змогу здійснити ранжування факторів за ступенем їх впливу на рівень страхової ціни ризику, оцінити потенційні можливості кожного фактора.

Дані аналізу також показують, що між теоретичними величинами показників, розрахованими на основі запропонованої моделі, та фактичними даними рівня страхової ціни ризику існує не суттєва різниця. Це дозволяє запропонувати отриману модель для розрахунків рівня страхової ціни ризику всім страховим компаніям, кредиторам і позичальникам.

Побудована модель, як рівняння множинної регресії, дозволяє здійснювати кількісну оцінку залежності зміни величин значень факторів-аргументів. Аналіз рівняння страхової ціни ризику на основі економіко-математичної моделі дає можливість встановлювати граничні обсяги іпотечного кредитування фінансування житлового будівництва та обсяги будівництва і введення такого виду житла.

Економічна інтерпретація отриманого рівняння регресії ставить за мету:

- вимірювати тісноту зв’язків між рівнем страхової ціни ризику і факторами, які впливають на її величину;

- визначення направленості дії кожного фактора в даному рівнянні на величину рівня страхової ціни ризику;

- визначення впливу кожного фактора при зафіксованому положенні інших передбачених факторів за допомогою частинних коефіцієнтів еластичності;

- встановлення факторів, які носять найбільші резерви розвитку страхування іпотечного кредитування.

В даному розділі також наводиться приклад вирішення практичної задачі з комплексної оцінки рівня страхового ризику і кредитоспроможності (партнерської надійності) позичальника на прикладі результатів річної діяльності БУ-12 ВАТ “Київміськбуд-3” за 2003 рік.

Згідно з методом комплексної оцінки та шкалою кінцевих висновків отримана величина загального оціночного балу 4,1, яка відображає, що рівень страхового ризику, кредитоспроможності і партнерської надійності оцінюється як “нормативний з передбачуваним ризиком”.

Це, в свою чергу, означає, що страхові, кредитні і виробничо-господарські партнерські відносини суб’єктів ринкової діяльності з даною будівельною організацією забезпечувалися результатами фінансово-економічної діяльності в 2003 році в середньому на достатньому рівні.

Разом з тим, необхідно звернути увагу на недостатній рівень прибутковості виробничих затрат, тобто на необхідність впровадження заходів, що забезпечують економне і раціональне споживання виробничих ресурсів. Цьому, перш за все, сприяє планове калькулювання затрат на одиницю об’єму кожного конкретного виду робіт (на 1м3 бетонних робіт, на 1м3 цегляної кладки, на 1т арматурних робіт, на 1м2 штукатурних робіт, тощо).

В дисертації розроблені розрахунки обґрунтованої суми кредитного боргу позичальника та ціни страхового ризику, а також комплексна оцінка рівня страхових ризиків іпотечного кредитування житлового будівництва.

Задача персоналу кредитних і страхових суб’єктів полягає в тому, щоб показати в числовому виразі вказані критерії стосовно кожного конкретного випадку, що дасть можливість прийняти зважене рішення щодо кредитоспроможності позичальника, забезпеченості повернення кредиту, рівня страхового ризику, доцільності видачі йому кредиту, цінових і нецінових умов цього кредиту, тощо.

В рамках дилеми “ризик — прибутковість” позичальники, з більш слабкими фінансовими позиціями (а отже, більш схильні ризику), повинні платити за кредит більше, в порівнянні з більш надійними позичальниками, які комплексно та систематично управляють показниками свого фінансового стану.

ВИСНОВКИ

1. Обґрунтовано необхідність створення комплексної системи страхування ризиків іпотечного кредитування житлового будівництва.

2. Розроблена комплексна система страхування ризиків іпотечного кредитування житлового будівництва, на ґрунті якої запропоновано створення фонду страхування ризиків іпотечного кредитування, що забезпечує гарантійні взаємовідносини між учасниками іпотечного ринку та створює надійний захист кредиторів від можливих ризиків.

3. Створена економіко-математична модель рівня страхової ціни ризику дає можливість враховувати обсяги найбільш вагомих залогових факторів, управляти показниками іпотечного кредитування інвестицій в житлове будівництво та вживати заходи щодо розвитку такого виду кредитування житлового будівництва.

4. Висновки та пропозиції за результатами комплексної оцінки рівня страхової ціни ризику позичальників дозволяють уникнути в процесі банківської діяльності невиправданих ризиків при здійснені кредитних операцій, реалізація якої здійснюється на основі методу комп'ютерного забезпечення та дозволить здійснити весь процес оцінки рівня страхових ризиків кредитора і позичальника.

5. Результати дослідження послуговують основою для обґрунтування фінансового розділу бізнес-плану та забезпечують позичальнику можливість визначитися з розміром необхідної суми кредитної позики у інвестиційні проекти.

6. Забезпеченню повної дії комплексної системи страхування ризиків іпотечного кредитування і Фонду страхування ризиків необхідна термінова розробка й прийняття Закону України “Про страхування ризиків іпотечного кредитування житлового будівництва”.

7. Подальші дослідження проблеми оцінки рівня страхових ризиків доцільно проводити в напрямі формування, на основі розробленого здобувачем методу визначення рівня страхової ціни ризику, комплексу програмних документів, що дасть можливість повністю автоматизувати весь процес.

ПУБЛІКАЦІЇ

1. Романютін І. Іпотечне кредитування як засіб розвитку будівництва в перехідний період. // Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин. - 2002. Вип. 11. С. 82-87.

2. Романютін І. Ризики та страхування іпотечного кредитування. // Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин. - 2003. Вип. 12. С. 112-118.

3. Романютін І. Економічний механізм вдосконалення системи страхування ризиків іпотечного кредитування. // Міжвідомчий науково-технічний збірник “Будівельне виробництво”. Вип. 44. К.: НДІБВ, 2003. С. 61-65.

4. Романютін І. Інвестиційні процеси у будівництві. // Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин. - 2001. Вип. 9. С. 188-197.

5. Романютін І. Методика розрахунку величини рівня страхової ціни ризику при іпотечному кредитуванні в залежності від впливу багатьох факторів. // Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин. - 2004. Вип. 13. С. 104-112.

6. Романютін І. Розрахунок суми кредитного боргу позичальника та ціни страхового ризику. // Финансовая консультация. - 2004. №. 4. С. 24-32.

7. Романютін І. Комплексна оцінка ймовірності страхових ризиків іпотечного кредитування. // Міжвідомчий науково-технічний збірник “Будівельне виробництво”. Вип. 45. К.: НДІБВ, 2004. С. 28-32.

8. Романютін І. Фактори розвитку інвестицій в іпотечне кредитування житлового будівництва. // Финансовая консультация. - 2004. №. 7-8. С. 11-14.

Матеріали конференцій, де здійснювалась апробація роботи:

1. Романютін І.А. Суть інформаційних технологій в інфраструктурі будівельного ринку. // Програма 61-ї науково-практичної конференції. К.: КНУБА, 2000. С. 52.

2. Романютін І.А. Інвестиційні процесі в будівництві. // Програма 63-ї науково-практичної конференції. К.: КНУБА, 2002. С. 58.

3. Романютін І.А. Економічний механізм вдосконалення системи страхування ризиків іпотечного кредитування. // Програма 65-ї науково-практичної конференції. К.: КНУБА, 2004. С. 58.

АНОТАЦІЯ

Романютін І.А. Економічний механізм страхування ризиків іпотечного кредитування інвестицій в житлове будівництво. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.03 – Економіка будівництва. – Київський національний університет будівництва і архітектури, Київ, 2005.

Дисертаційна робота присвячена науковому обґрунтуванню та розробці економічного механізму забезпечення страхування ризиків, як рушійної сили розвитку іпотечного кредитування інвестицій, насамперед в житлове будівництво.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі поставлені і вирішуються такі науково-теоретичні і науково-практичні задачі: розроблена структурна побудова комплексної системи страхування ризиків іпотечного кредитування, наукове обґрунтування взаємовідносин між основними суб’єктами комплексної системи страхування ризиків іпотечного кредитування інвестицій в житлове будівництво, а також їх основних структурних функцій, формування послідовності здійснення страхових операцій при страхуванні ризиків іпотечного кредитування, розробка бізнес-плану для обґрунтування суми кредитної позики (майбутньої страхової ціни ризику), необхідної позичальнику та напрямків використання позики, економіко-математична модель визначення страхової ціни ризику кредитора, метод комплексної оцінки рівня страхового ризику кредитора і позичальника.

Запропоновано метод комплексної оцінки рівня страхового ризику кредитора і позичальника, який характеризується, відображається та забезпечується рядом фінансових коефіцієнтів надійності, які поділені на три основні групи: коефіцієнти ринкової стійкості, коефіцієнти фінансової стабільності, коефіцієнти фінансового забезпечення.

Ключові слова: кредит, іпотека, фінанси, нерухомість, кредитонадійність, ціна страхового ризику, механізм страхування ризиків, оцінка страхових ризиків, структура системи страхування ризиків.

АННОТАЦИЯ

Романютин И.А. Экономический механизм страхования рисков ипотечного кредитования инвестиций в жилищное строительство. Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.03. – Экономика строительства. – Киевский национальный университет строительства и архитектуры, Киев, 2005.

Диссертационная работа посвящена научному обоснованию и разработке экономического механизма обеспечения страхования рисков, как движущей силы развития ипотечного кредитования инвестиций в жилищное строительство.

В работе проведен анализ состояния решения данной научной проблемы. Научное исследование выявило необходимость формирования общей системы страхования рисков и системного подхода в анализе факторов, влияющих на эффективность работы ипотечного кредитования инвестиций в жилищное строительство. Представлено исследование вероятности возникновения страховых рисков ипотечного кредитования в жилищное строительство. Рассматриваются отдельные виды ипотечных рисков. Осуществлено научно-теоретическое обобщение состояния страхования рисков. Выявлены и сформированы основные проблемы развития рынка ипотечного кредитования в Украине.

Всесторонне исследуются условия, предпосылки и факторы, сдерживающие развитие ипотеки в Украине. Проанализированы сценарии функционирования моделей ипотечного жилищного кредитования в Украине, исследованы факторы роста спроса на страхование рисков ипотечного кредитования, рассмотрены виды страхования ипотеки.

Предложен метод комплексной оценки уровня страхового риска кредитора и заемщика, который характеризуется, отображается и обеспечивается рядом финансовых коэффициентов надежности, разделенных на три основные группы: коэффициенты рыночной стойкости, коэффициенты финансовой стабильности, коэффициенты финансового обеспечения. Реальные выводы и предложения по результатам комплексной оценки кредитонадежности заемщиков позволят избежать в процессе банковской и страховой деятельности неоправданных рисков при проведении кредитных операций.

Разработана многофакторная экономико-математическая модель расчета величины страховой цены риска кредитора. Анализ уравнения страховой цены риска на основе экономико-математической модели дает возможность устанавливать предельные объемы ипотечного кредитования финансирования жилищного строительства. Экономическая интерпретация полученного уравнения регрессии позволит: измерить тесноту связей между уровнем страховой цены риска и факторами, влияющими на ее величину, определить направленность действия каждого фактора в данном уравнении на величину уровня страховой цены риска, определить влияние каждого фактора при фиксированном положении других предусмотренных факторов с помощью частных коэффициентов эластичности, установить факторы, носящие наибольшие резервы для развития страхования ипотечного кредитования жилищного строительства.

Проведено формирование экономических взаимосвязей между субъектами страхования рисков в созданной комплексной системе страхования рисков ипотечного кредитования жилищного строительства, разработана последовательность осуществления страховых операций между субъектами рынка страхования рисков ипотечного кредитования жилищного строительства, сформирована схема взаимоотношений и осуществления операций между субъектами рынка ипотечного кредитования.

Предложена организационная структура комплексной системы страхования рисков ипотечного кредитования. Функциональную часть предложенной системы составляют владельцы кредитных ресурсов – кредиторы, заемщики кредитов – покупатели жилья, а также страховые компании. Центральным субъектом комплексной системы является Фонд страхования рисков ипотечного кредитования жилищного строительства. Создание Фонда страхования рисков ипотечного кредитования, как одного из структурных субъектов комплексной системы страхования рисков, обеспечит доступные гарантийные взаимоотношения между заемщиком и кредитором, а значит и широкое развитие этого вида инвестирования.

Определены и описаны основные функции всех субъектов комплексной системы. Создание комплексной системы страхования рисков ипотечного кредитования означает также создание стабильной системы инвестирования жилищного строительства, что имеет большое значение не только для удовлетворения спроса на жилье, но и для развития экономики государства в целом.

Практическая ценность и достоверность результатов работы подтверждена их внедрением в деятельности ОАО Трест “Киевгорстрой-3”, ОАО СК “Гарант-авто, ОАО КБ „Крещатик”.

Ключевые слова: кредит, ипотека, финансы, недвижимость, кредитонадежность, цена страхового риска, механизм страхования рисков, оценка страховых рисков, структура системы страхования рисков.

ANNOTATION

Romanyutin I. Economic mechanism insurance risks of the mortgage crediting investments in a habitation building. Manuscript.

Dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of Economic Sciences of the specialityn 08.07.03 – Economy of building. – Kiev National University of Construction and Architecture, Kyiv, 2005.

Dissertation work is devoted to scientific investigation and developments of economic mechanism of providing insurance risks, as motive force of development of the mortgage crediting of investments in habitation building.

For achievement of this purpose in dissertation work are put and decided, such scientifically-theoretically and scientifically-practicaliy tasks: development of structural construction of the complex system of insurance of risks of the mortgage crediting, scientific to confirm mutual relations between the basic subjects of the complex system of insurance of risks of the mortgage crediting of investments in a house-building, and also their basic structural functions, forming of sequence of realization of insurance operations at insurance of risks of the mortgage crediting, development of table form of financial business plan for the confirm sum of necessary to the borrower credit loan (future insurance cost of risk) and directions of the use of loan, economico-matematichna model of determination of insurance cost of risk of creditor, pulley-project of complex estimation of level of insurance risk of creditor and borrower.

The method of complex estimation of level of insurance risk of creditor and borrower, which is characterized, represented and provided by the row of financial coefficients of reliability, which are parted on three basic groups,


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДЕФОРМАЦІЙНІ ЗАЛЕЖНОСТІ ПОВНИХ ІНТЕГРАЛЬНИХ ІНТЕНСИВНОСТЕЙ В ДИФРАКТОМЕТРІЇ МІКРОДЕФЕКТІВ МОНОКРИСТАЛІВ - Автореферат - 24 Стр.
Територіальна організація агробізнесу реґіону (на матеріалах Львівської області) - Автореферат - 32 Стр.
РОЗРОБКА МАТЕРІАЛІВ, ЩО МІСТЯТЬ ФОСФОР, ДЛЯ ЕЛЕКТРОДУГОВОГО НАПЛАВЛЕННЯ ШАРІВ З ПІДВИЩЕНИМИ ТРИБОТЕХНІЧНИМИ ХАРАКТЕРИСТИКАМИ - Автореферат - 26 Стр.
ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТИРЕОЇДНОЇ СИСТЕМИ ПРИ ТЯЖКІЙ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВІЙ ТРАВМІ, СПОСОБИ ЇХНЬОЇ КОРЕКЦІЇ - Автореферат - 28 Стр.
ПСИХОЛОГІЧНІ ЗАСОБИ ПОДОЛАННЯ ДЕСТРУКТИВНИХ КОНФЛІКТІВ ПЕДАГОГІВ ІЗ СТАРШОКЛАСНИКАМИ - Автореферат - 26 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЯ СИСТЕМИ МЕДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ПРИРОДНОГО ГЕНЕЗУ - Автореферат - 36 Стр.
ГЕРМЕНЕВТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ НОРМИ В КОНТЕКСТІ філософії науки - Автореферат - 24 Стр.