У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ СТАТИСТИКИ, ОБЛІКУ ТА АУДИТУ

ДЕРЖКОМСТАТУ УКРАЇНИ

Ващенко Ліна Олександрівна

УДК 658.14/.17.011.47

ІНФОРМАЦІЙНЕ ТА МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АНАЛІЗУ

ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому державному університеті економіки і торгівлі

ім. М. Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник кандидат економічних наук, доцент

Сухарев Петро Миколайович,

Донецький державний університет економіки і

торгівлі ім. М. Туган-Барановського,

доцент кафедри контролю та аналізу

господарської діяльності

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Мних Євген Володимирович,

Київський національний торговельно-економічний

університет, завідувач кафедри фінансового

аналізу і контролю

кандидат економічних наук, доцент

Іонін Євген Євгенович,

Донецький національний університет, завідувач кафедри

економічного аналізу господарської діяльності

Провідна установа Тернопільський державний економічний університет

Міністерства освіти і науки України,

кафедра економічного аналізу, м. Тернопіль

Захист відбудеться “25” жовтня 2005 р. о 16-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К .870.01 у Державній академії статистики, обліку та аудиту Держкомстату України за адресою: 04107, м. Київ, вул. Підгірна, 1, ауд. .

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Державної академії статистики, обліку та аудиту Держкомстату України за адресою: 04107, м. Київ, вул. Підгірна, 1, ауд. .

Автореферат розісланий “20” вересня 2005 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.О. Свистун-Золотаренко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми. Господарська діяльність підприємств відбувається завдяки організованому, якісному, своєчасному та ефективному управлінню, що являє собою сукупність взаємопов'язаних послідовно здійснюваних функцій.

У сучасних умовах господарювання аналіз фінансового стану – необхідна складова процесу управління підприємством. Головним напрямком його практичної реалізації є виявлення можливостей підвищення ефективності функціонування підприємства, визначення перспектив його розвитку.

Адекватна інформаційно-методична база є необхідною умовою якісного проведення аналізу фінансового стану. Ці питання є об’єктом уваги як спеціалістів практиків, так і теоретиків. Водночас необхідно зазначити, що розгляд аналізу фінансового стану в контексті системи управління підприємством досліджено недостатньо. Все це привело до потреби удосконалення за такими напрямками: розвиток теоретичної бази, спрямований на вдосконалення складових елементів забезпечення аналізу (зокрема інформаційного та методичного забезпечення); поширення його практичного використання стає можливим завдяки підвищенню ефективності управлінських рішень на підставі їх наукового обґрунтування.

Орієнтованість досліджень на розвинений ринок ставить перед вітчизняними фахівцями питання про необхідність адаптації методик аналізу до сучасних економіко-правових умов. Цим проблемам присвячені роботи Бутинця Ф.Ф., Бутко А.Д., Гадзевича О.І., Ізмайлової К.В., Іоніна Є.Є., Каліни А.В., Ковальчук Т.М., Коробова М.Я., Лахтіонової Л.А., Меца В.О., Мниха Є.В., Нескреби А.М., Сопка В.В., Цал-Цалка Ю.С., Чумаченка М.Г., Шкарабана С.І., Яцківа М.І.

Прийняття нормативних актів, які розкривають методики аналізу фінансового стану підприємств та його окремих напрямків, стало відчутним кроком у його розвитку та підтвердило практичну цінність.

Істотний внесок у розвиток і вдосконалення методики аналізу фінансового стану зробили зарубіжні фахівці: Баканов М.І., Барнгольц С.Б., Блейка Д., Гінзбург А.І., Єфімова О.В., Зав'ялова З.М., Ковальов В.В., Метьюс М.Р. Перера, Міддлтон Д., Новодворський В.Д., Погостинська Н.Н., Погостинський Ю.А., Рішар Ж., С. Дж. Браун, Стоун Д., Стрікленд А. Дж., Томпсон А.А., Шеремет А.Д.

Дослідження аналізу фінансового стану, його інформаційного та методичного забезпечення, проведене на підставі чинної практики, дало можливість стверджувати:

- розгляд аналітичної функції окремо від управлінського процесу порушує взаємозв'язок елементів системи управління підприємством;

- розкриття сутності аналітичних процедур часто здійснюється на основі теоретичних положень, без урахування особливостей практичної діяльності;

- прагнення до збільшення кількості аналітичних показників і коефіцієнтів не здійснює належного позитивного впливу на якість аналітичної роботи.

Вищесказане свідчить про необхідність удосконалення інформаційного і методичного забезпечення аналізу фінансового стану підприємств з метою оптимізації процесу прийняття управлінських рішень і обумовлює актуальність теми дослідження не лише на теоретичному, але й на практичному рівнях. З метою розкриття особливостей діяльності підприємств окремих галузей народного господарства, дослідження аналізу фінансового стану, його інформаційного та методичного забезпечення відбувається на матеріалах підприємств Донецького регіону, основним видом діяльності яких є роздрібна торгівля продовольчими товарами.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок дослідження безпосередньо пов'язаний з науково-дослідною роботою кафедри контролю й аналізу господарської діяльності Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. Відповідно до держбюджетної теми “Експертно-аналітична діагностика банкрутства підприємства” (номер державної реєстрації 0100V001786) автором вивчені, систематизовані і практично реалізовані методики аналізу ймовірності банкрутства. У темі “Оцінка інвестиційної привабливості підприємств” (номер державної реєстрації Т2002/8) автором розроблено й упроваджено підхід до моделювання аналізу фінансового стану підприємств.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є формування науково обґрунтованих рекомендацій та пропозицій щодо вдосконалення інформаційного забезпечення аналізу фінансового стану підприємств і методики його прогнозування на підставі комплексної бальної оцінки.

Мета дослідження визначає його зміст, що базується на вирішенні теоретичних і практичних завдань:

- розвитку концептуальних основ інформаційного та методичного забезпечення аналізу фінансового стану підприємств як бази для його прогнозування на підставі комплексної бальної оцінки;

- обґрунтування доцільності використання методу моделювання в дослідженні інформаційного та методичного забезпечення аналізу фінансового стану для подальшого розвитку його теорії та практики;

- розробки методики моделювання фінансової звітності – основного джерела інформації для аналізу фінансового стану;

- удосконалення структури процесу аналізу фінансового стану на основі узагальнення та систематизації існуючих методик;

- моделювання методики комплексної бальної оцінки фінансового стану суб'єкта господарювання та практичні рекомендації з її реалізації;

- виявлення впливу результатів аналізу фінансового стану на процес управління підприємством за рахунок рішень, які приймаються;

- обґрунтування і практичної апробації методики прогнозування фінансового стану на основі комплексної бальної оцінки.

Об'єктом дослідження виступає система аналізу фінансового стану підприємств роздрібної торгівлі в Донецькій області.

Предметом дослідження є інформаційне і методичне забезпечення аналізу фінансового стану підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційного дослідження стали: теорія наукового пізнання, економічна теорія, системний підхід до вивчення економічних явищ та теорія комплексного економічного аналізу. У процесі підготовки дисертаційної роботи використані загальнонаукові, економіко-логічні й економіко-математичні методи.

Застосовані загальнонаукові методи: аналіз і синтез; індукція і дедукція (використовувалися при розгляді системи аналізу фінансового стану; при вивченні його інформаційного і методичного забезпечення; удосконаленні логічної структури); порівняння (проводилося в ході вивчення думок різних фахівців з основних питань дисертаційного дослідження; під час аналізу фінансового стану підприємств роздрібної торгівлі Донецької області); моделювання (застосовувалося в процесі оптимізації інформаційного і методичного забезпечення аналізу фінансового стану); спостереження (проводилося на прикладі п'ятдесятьох підприємств Донецької області, основним видом діяльності яких є роздрібна реалізація продовольчих товарів). Використані економіко-логічні методи пізнання: групування (застосовувалось у процесі систематизації та узагальнення результатів аналітичних розрахунків); середні величини (виступали базою порівняння при оцінці одержаних результатів експрес-аналізу та аналізу фінансового стану); графічний метод (використовувався для наочного представлення результатів проведеного аналізу).

Для досягнення мети дослідження в роботі також використані економіко-математичні методи, а саме кореляційний аналіз (використовувався при побудові моделей прогнозування комплексної бальної оцінки фінансового стану).

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі на основі системного комплексного дослідження складових елементів аналізу фінансового стану науково обґрунтовано рекомендації щодо удосконалення його інформаційного і методичного забезпечення.

Автором одержані таки результати, яким характерна наукова новизна:

вперше:

- обґрунтовано доцільність розгляду аналізу фінансового стану з позиції системного підходу в контексті управління підприємством, що сприяє науковому обґрунтуванню рішень персоналу відносно оптимізації фінансового стану суб’єкта господарювання;

- формалізована технологія прийняття управлінських рішень за результатами аналізу фінансового стану, що е єдиним логічно правильним завершенням практичної реалізації аналітичної функції управління;

- сформовано методичне забезпечення прогнозування фінансового стану з використанням кореляційно-регресійних моделей, що дає можливість науково обґрунтовано оцінювати реальність тактичних і стратегічних планів підприємства, вносити своєчасні й обґрунтовані корективи в процес управління;

удосконалено:

- структуру аналізу фінансового стану, залежно від мети і змісту робіт на кожному етапі, наслідком чого є систематизація, послідовність і завершеність аналітичного процесу;

- методику моделювання форм фінансової звітності, що дозволяє підвищити її аналітичні можливості та реальність оцінки майна підприємства з метою оцінки фінансового стану;

- методику комплексної бальної оцінки фінансового стану суб'єкта господарювання, яка дозволяє проаналізувати стан підприємства за оптимальною сукупністю фінансових показників та коефіцієнтів;

набуло подальшого розвитку:

- систематизоване надання інформаційного забезпечення аналізу фінансового стану в частині визначення взаємозв’язку інформаційних потоків функціональних підсистем управлінського процесу, що сприяє розвитку як теоретичних основ, так і допомагає практично вдосконалити інформаційну систему підприємства.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в удосконаленні інформаційного та методичного забезпечення аналізу фінансового стану; науково обґрунтованому підвищенні ефективності схвалюваних управлінських рішень; удосконаленні методики комплексної бальної оцінки фінансового стану і його прогнозуванні з використанням економіко-математичних методів.

Рекомендації носять конкретний характер і спрямовані на реалізацію системного підходу при аналізі фінансового стану суб'єктів господарювання. Розроблені пропозиції апробовані на підприємствах роздрібної торгівлі Донецької області.

Наукові результати і практичні рекомендації, викладені в дисертації, визнані значущими і використовуються в роботі Донецького обласного колективного підприємства “Одяг” (довідка №002/17 від 3.06.2003 р.). Запропоновані автором методики моделювання фінансової звітності, оцінки фінансового стану і його прогнозування використовуються з метою підвищення оперативності й обґрунтованості при прийнятті управлінських рішень в закритому акціонерному товаристві виробничому підприємстві “Київ-Конті” (довідка №2/14 від 25.04.2003 р.). Рекомендації з аналізу фінансового стану використовуються товариством з обмеженою відповідальністю спільною фірмою “Ескорт” для оцінки можливості надання відстрочення платежу підприємствам-контрагентам (довідка №28 від 5.05.2003 р.). Розроблена автором технологія прийняття управлінських рішень, яка заснована на результатах аналізу фінансового стану, застосовується на малому приватному підприємстві “Імпульс-М” (довідка №003/1 від 2.06.2003 р.)

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки й висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведених досліджень автора з питань удосконалення інформаційного і методичного забезпечення аналізу фінансового стану підприємств.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Результати наукового дослідження, викладеного в дисертації, апробувалися на: регіональній науково-практичній конференції “Стратегія управління соціально-економічним розвитком регіону на період до 2010 року” (Донецька обласна державна адміністрація, м. Донецьк, 1999 рік); науково-практичній конференції професорсько-викладацького складу ДДАУ (Донецька державна академія управління, м. Донецьк, 2002 рік); всеукраїнській науково-практичній конференції молодих учених “Бухгалтерський облік і фінансова звітність як інструменти контролю” (Дніпропетровський національний університет, м. Дніпропетровськ, 2003 рік); міжнародній науково-практичній конференції “Україна наукова-2003” (Дніпропетровськ-Запоріжжя, 2003 рік); VII міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта-2004” (Дніпропетровськ, 2004 рік); міжнародній науково-практичній конференції “Облік, аналіз, аудит у сучасному бізнесі” (Львівська комерційна академія, м. Львів, 2004 рік).

Публікації. Основні положення і результати проведеного дослідження опубліковані в 17 статтях загальним обсягом 4,37 друкованого аркуша. З числа зазначених статей 9 опубліковані у фахових виданнях; обсяг публікацій - 3,02 друкованого аркуша; особистий внесок здобувача – 2,53 друкованого аркуша. Крім поданих статей, автор узяв участь у підготовці одного науково-практичного посібника загальним обсягом 4,6 друкованого аркуша, де особистий внесок склав 2,0 друкованого аркуша; а також однієї монографії – загальний обсяг 7,9 друкованого аркуша; особистий внесок – 1,0 друкований аркуш.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Основний зміст викладено на 156 сторінках друкованого тексту, у тому числі 30 таблиць – на 38 сторінках, 13 рисунків, що розміщені на 8 сторінках. Робота містить 8 додатків – на 58 сторінках, список використаних джерел, що включає 181 найменування, на 16 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертації, зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами наукових досліджень, визначені мета, завдання, об'єкти і предмет дослідження, розкриті наукова новизна і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Концептуальні основи інформаційного і методичного забезпечення аналізу фінансового стану підприємств” науково обґрунтовані напрямки вдосконалення концептуальних засад аналізу фінансового стану.

Вивчення історичних аспектів становлення і розвитку економічного аналізу, сучасної наукової думки, стало підставою для розгляду аналізу фінансового стану з позиції системного підходу, що дало можливість представити об'єктивну характеристику його компонентів. На цій основі запропоноване власне визначення аналізу фінансового стану як підсистеми аналітичної функції управління, що базується на інформаційній системі підприємства, реалізується за допомогою сукупності аналітичних прийомів і способів, які дозволяють виявляти і вимірювати вплив факторів на фінансовий стан і обґрунтовувати управлінські рішення, спрямовані на його оптимізацію.

Ефективне функціонування системи аналізу фінансового стану стає можливим лише за наявності певного забезпечення. Під забезпеченням аналізу фінансового стану необхідно розуміти такі види, кількість та якість ресурсів, які є необхідними та достатніми для досягнення мети функціонування системи аналізу фінансового стану підприємства: організаційне, інформаційне, методичне, технічне, матеріальне та кадрове забезпечення. Важлива роль у забезпеченні належить інформації: вона зв’язує окремі елементи управління (у тому числі й аналіз фінансового стану) в єдину динамічну систему. Взаємозв’язок між інформаційним та методичним забезпеченням відбувається завдяки меті проведення аналізу: надання інформації системі управління про фінансовий стан підприємства та можливості його оптимізації.

Сукупність інформаційного забезпечення системи аналізу представлено: інформаційною системою, комунікативним середовищем та інформаційними технологіями. Взаємозв’язок між окремими функціональними підсистемами управління, простежується завдяки інформаційним потокам і свідчить, що на підставі вихідної інформації аналізу фінансового стану відбувається регулювання подальшої діяльності управлінського персоналу підприємства. В процесі дослідження були сформульовані основні вимоги, дотримання яких дає можливість оптимально організувати інформаційні потоки підприємства: періодичність, строки та форми надання інформації – це умови ефективної організації роботи персоналу.

Якісна характеристика інформаційних потоків тісно пов’язана з головним елементом інформаційної системи та всього інформаційного забезпечення – інформацією. За результатами досліджень зроблено висновок, що фінансова звітність – головне джерело інформації, необхідної для оцінки фінансового стану; однак, її форма та зміст, не можуть повною мірою задовольняти потреби аналітиків, саме тому виникає необхідність її вдосконалення.

Вивчення і систематизація методичного інструментарію аналізу фінансового стану зробили можливим виділення таким невирішених питань: неоднозначність напрямків оцінки; надмірна кількість показників та коефіцієнтів; відсутність об’єктивної методики комплексної оцінки фінансового стану та методики його прогнозування.

Апробація результатів дослідження проведена на матеріалах практичної діяльності п’ятдесяти підприємств роздрібної торгівлі різних організаційно-правових форм і з різним обсягом діяльності в межах Донецького регіону.

Проведена оцінка концептуальних основ аналізу фінансового стану стала підставою для формалізованого надання напрямків його можливого удосконалення.

У розділі 2 “Моделювання інформаційного і методичного забезпечення аналізу фінансового стану підприємств” акцентовано увагу на необхідності використання методу моделювання в дослідженні аналізу фінансового стану з метою удосконалення окремих елементів його забезпечення.

На основі вивчення та конкретизації складових елементів аналізу фінансового стану, а також ґрунтуючись на органічному поєднанні методичних прийомів загального, коефіцієнтного та факторного аналізу, розроблено організаційно-інформаційну модель та запропоновано методику аналізу фінансового стану, особливістю якої є системний підхід до формування інформаційних потоків, що ґрунтується на комплексному використанні первинних показників, джерелом яких є фінансові звіти.

Незважаючи на реформування системи обліку та удосконалення фінансової звітності питання змісту показників, переліку статей, досягнення оптимального поєднання якості звітної інформації та порядку її подання у формі, корисній для користувачів, залишаються предметом дискусії. Запропонована автором концепція моделювання фінансової звітності базується на її розгляді з двох позицій: елемент інформаційної системи підприємства; інформаційна база для проведення аналізу фінансового стану.

Моделювання фінансової звітності спрямовано на підвищення її інформаційної місткості, значущості в процесі управління підприємством та об'єктивності наявних в ній даних. Основним при побудові аналітичного балансу є ліквідність активів, терміновість погашення зобов'язань і порівнянність відповідних розділів. Існуюча форма балансу вимагає корегувань розділів та уточнення в оцінці статей. Формування інформації про активи підприємства в аналітичному балансі здійснюється за трьома рівнями ліквідності:

- “Неліквідні активи” – крім статей, які містять перший розділ активу балансу, він доповнюється частиною статті “Витрати майбутніх періодів”, що підлягає списанню протягом періоду, більшого ніж 12 місяців з дати складання балансу;

- стаття “Витрати майбутніх періодів” потрапляє до другого розділу “Ліквідні активи”, однак, у частині витрат, списання яких буде здійснюватися в період до 12 місяців з дати складання балансу. До розділу також входять статті “Короткострокова дебіторська заборгованість”, “Інші оборотні активи”, “Запаси”. При оцінці останніх доцільно проводити уточнення вартості товарно-матеріальних цінностей залежно від ступеня їх ліквідності та концепції функціонування підприємства (рис. 1);

- третій розділ аналітичного балансу – “Абсолютно ліквідні активи” включає статті “Грошові кошти та їх еквіваленти”, а також “Поточні фінансові інвестиції”.

Групування пасиву відбувається залежно від терміновості сплати зобов'язань:

1.

Власний капітал. Охоплює статті першого розділу пасиву бухгалтерського балансу, доповнені “Доходами майбутніх періодів”, а також частиною статей розділу “Забезпечення наступних витрат і платежів”, яка за своїм економічним змістом належить до власних коштів і термін погашення якої перевищує 12 місяців з дати складання балансу, або операційного циклу підприємства.

Рис. 1. Алгоритм переоцінки вартості запасів

2.

Довгострокові зобов'язання. Включають статті третього розділу пасиву бухгалтерського балансу і частину “Забезпечення наступних витрат і платежів”, що не ввійшла до першого розділу.

3.

Поточні зобов’язання. Містить інформацію про заборгованість підприємства, термін сплати якої менший ніж 12 місяців з дати складання балансу, або операційного циклу підприємства. Виділення простроченої кредиторської заборгованості з числа поточних зобов’язань дозволяє одержати інформацію, необхідну для підвищення об’єктивності результатів аналізу.

Аналітична форма Звіту про фінансові результати являє собою групувальну відомість доходів і витрат підприємства в розрізі видів діяльності.

Виходячи з економічної суті прибутку, прибутком від реалізації необхідно вважати чистий прибуток підприємства. Валовий прибуток (збиток) розраховується як різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції. Стаття “Операційні витрати” включає такі елементи: адміністративні витрати; витрати на збут; інші операційні витрати. Фінансовий результат від операційної діяльності визначається як різниця між валовим прибутком і операційними доходами та витратами. Результат від звичайної діяльності формується з урахуванням результату фінансової діяльності та податку на прибуток. Виділення “Надзвичайних доходів та збитків” дає змогу оцінити вплив виняткових ситуацій на кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства.

Моделювання другого розділу розглянутої форми спрямоване на формування відомостей про структуру операційних витрат за елементами, що, на відміну від базової моделі, підвищує наочність аналізованого матеріалу, дає початкові відомості про структуру витрат і визначає напрямки подальшого, більш детального аналізу.

Перетворення Звіту про рух грошових коштів в аналітичну форму проводиться з урахуванням вимог корисності даних, шляхом укрупнення статей звітності в розрізі видів діяльності як в абсолютному, так і у відносному виразі.

Аналогічні операції проводяться і для моделювання Звіту про власний капітал в аналітичну форму. Власний капітал розглядається в розрізі джерел поповнення та напрямків використання, що підвищує наочність інформаційної бази аналізу та ефективність її використання. Розрахунок питомої ваги статей фінансової звітності, дає можливість простежити їх зміну у відносному виразі, що збільшує можливості для порівняння як у динаміці щодо досліджуваного підприємства, так і з іншими суб'єктами господарювання.

Головний напрямок моделювання методичного забезпечення аналізу – підвищення об’єктивності комплексної оцінки фінансового стану, реалізація якого неможлива без удосконалення логічної послідовності проведеного аналізу. Мета аналізу й однорідність робіт стали підставою для виділення трьох етапів аналізу фінансового стану: організаційного; розрахункового та заключного. Зміст організаційного етапу полягає в постановці мети; визначенні напрямків і завдань аналізу фінансового стану; виборі, оцінці й моделюванні інформаційного забезпечення і методів проведення аналізу. Деталізація розрахункового етапу дозволяє визначити послідовність його проведення відповідно до зазначених завдань і сформованої на попередньому етапі мети аналізу за рахунок проведення: експрес-аналізу; поглибленого аналізу фінансового стану; факторного аналізу та прогнозування. На заключному етапі відбувається узагальнення результатів аналізу фінансового стану, оформлення аналітичних таблиць, графіків, діаграм і надання отриманих даних користувачам.

Для комплексної бальної оцінки фінансового стану за основними напрямками запропоноване використання чотирьох показників: коефіцієнт проміжної ліквідності; коефіцієнт забезпеченості матеріальних запасів власними коштами; оборотність кредиторської заборгованості; рентабельність продажу.

Залежно від фактичного значення кожного показника, порівнюваного з середнім, надається від 0 до 2 балів. Одержана величина комплексної бальної оцінки (КБО) може коливатися від 0 до 8 балів. На підставі анкетування експертів, та систематизації отриманих результатів, сформовані такі значення інтегрованого показника, які дозволяють визначити фінансовий стан підприємства:

6 ? КБО ? 8 – оптимальний фінансовий стан;

3 ? КБО ? 5 – задовільний фінансовий стан;

0 ? КБО ? 2 – незадовільний фінансовий стан.

Представлені методики моделювання інформаційного та методичного забезпечення аналізу фінансового стану підприємства сприяють підвищенню його практичної значущості завдяки розширенням можливостей використання в процесі управління підприємством.

У третьому розділі “Реалізація методичного інструментарію аналізу фінансового стану підприємств” за даними фінансової звітності п’ятдесяти підприємств роздрібної торгівлі Донецького регіону проведена апробація запропонованої методики аналізу фінансового стану.

Систематизовані результати експрес-аналізу досліджуваних підприємств показали, що найбільш чисельна група з розглянутої сукупності складається з семи підприємств, які мають такі характеристики: результат діяльності – прибуток у сумі до 2373 грн.; частка грошових коштів мінімальна і не перевищує 1%; питома вага позикових коштів коливається в межах від 50 до 100%; за аналізований період спостерігається зростання валюти балансу зазначених суб'єктів господарювання.

За результатами аналізу фінансового стану зроблені висновки: найчисельніша група складається з 10 підприємств (20% розглянутої сукупності) має негативні показники за всіма напрямками господарської діяльності: їх робота неефективна; ділова активність мінімальна; вони залежні від зовнішніх джерел фінансування і нездатні у повному обсязі та вчасно розплатитися за зобов’язаннями.

Проведені розрахунки стали підставою для групування досліджуваних суб'єктів господарювання за величиною комплексної бальної оцінки:

- незадовільний фінансовий стан мають 33 підприємства (сума балів від 0 до 2);

- задовільний фінансовий стан у 13 підприємств (від 3 до 5 балів);

- оптимальний фінансовий стан спостерігається лише у 4 підприємств (6 і більш балів).

Оцінка динаміки фінансового стану суб’єктів господарювання проведена на підставі вибіркової сукупності, чисельність якої склала 18 підприємств. З числа розглянутих суб'єктів господарювання, у 7 підприємств фінансовий стан не змінився і залишився на середньому і нижче середнього рівні; у 6 підприємств він погіршився; у 5 – покращився.

Отже, діяльність більшої частини аналізованих суб'єктів господарювання повинна бути відкоректована шляхом прийняття і реалізації об’єктивних управлінських рішень.

Використання розробленої автором технології (рис. 2) дає можливість оперативно і науково обґрунтовано приймати найбільш вірні управлінські рішення, спрямовані на оптимізацію фінансового стану.

Рис. 2. Фрагмент технології прийняття управлінських рішень на підставі результатів аналізу фінансового стану підприємства

Розгляд сутності економічного прогнозування, виділення об'єктів і використання кореляційно-регресійного аналізу дали можливість з’ясувати такий взаємозв'язок між комплексною бальною оцінкою і поточним фінансовим станом підприємства:

при прогнозуванні фінансового стану на основі комплексної бальної оцінки підприємств, що мають незадовільний поточний фінансовий стан, прийнятною є трифакторна модель, що розглядає залежність результативного показника від рентабельності продажу (х3), коефіцієнта загальної ліквідності (х4) і коефіцієнта покриття інвестицій (х6):

у = - 0,34 + 0,33х3 + х4 +0,30х6;

підприємства, поточний фінансовий стан яких задовільний (від 3 до 5 балів), з метою прогнозування можуть використовувати двофакторну модель залежності результативного показника від коефіцієнтів автономії (х1) і рентабельності чистого доходу (х5):

у = 3,34 + 1,59х1 – 0,01х5;

у суб'єктів господарювання, які мають оптимальне значення комплексної бальної оцінки поточного фінансового стану (більше 6 балів), найбільш повно залежність виявляється в багатофакторній моделі, яка включає рентабельність продажу (х3) і рівень рентабельності (х8):

у = 4,81 + 0,26х3 + х8;

Таким чином, у дисертації обґрунтовано можливості та переваги використання комплексної бальної оцінки фінансового стану підприємств для поточного і перспективного аналізу; аргументовано взаємозв'язок між якістю процесу управління підприємством і практичною реалізацією аналітичної функції.

ВИСНОВКИ

Сучасний стан досліджень аналізу фінансового стану підприємств можна оцінити як такий, що викликає необхідність удосконалення інформаційного і методичного забезпечення. Проведений автором розгляд теоретичних і прикладних аспектів аналізу дозволив сформулювати такі висновки і представити конкретні пропозиції щодо їх практичної реалізації:

1. Систематизація історичних етапів становлення та розвитку економічного аналізу як науки є необхідною умовою визначення її теоретичних засад та практичних аспектів використання в контексті трансформації економіки. Дослідження концептуальних основ аналізу фінансового стану дозволило з’ясувати, що основним при його розгляді повинен бути системний підхід: вивчення взаємозв'язків системи аналізу і системи підприємства через діяльність апарату управління дозволило уточнити такі компоненти системи аналізу фінансового стану як мета, засоби, результати, забезпечення і т.п. і на цій основі представити власну дефініцію аналізу фінансового стану.

Розгляд необхідного ресурсного забезпечення функціонування системи аналізу фінансового стану привів до формалізованого подання предмета дослідження: інформаційного та методичного забезпечення.

2. Якість управлінських рішень залежить від адекватності аналітичних висновків, одержаних на основі інформаційного забезпечення аналізу фінансового стану. За результатами дослідження сутності інформаційного забезпечення аналізу виокремлені такі категорії: інформаційна система; комунікативне середовище; інформаційні технології. Сукупність інформаційних потоків та інформації складає інформаційну систему аналізу фінансового стану підприємства. Побудова системи раціонального інформаційного забезпечення потребує визначення змісту необхідної інформації. З цією метою розкритий взаємозв’язок між функціональними підсистемами підприємства, який простежується завдяки інформаційним потокам.

3. Розгляд якісних характеристик інформаційного забезпечення привів до виділення поняття “оптимальна організація інформаційних потоків” без урахування якої у практичній діяльності підприємств істотно підвищується ризик недоодержання необхідної і достатньої інформації для прийняття управлінських рішень. Запропонований порядок робіт щодо удосконалення інформаційної системи аналізу фінансового стану суб'єкта господарювання.

Проведення критичної оцінки звітності підприємства обґрунтували необхідність використання фінансової звітності як основного джерела інформації при проведенні аналізу фінансового стану.

4. Пріоритетним напрямком удосконалення інформаційного та методичного забезпечення аналізу фінансового стану, здатного на практиці реалізовувати принципи ефективного управління, є моделювання. Практична реалізація теоретичних основ моделювання проведена шляхом формування організаційно-інформаційної моделі, яка включає такі елементи: суб’єкти та об’єкти дослідження, мета і завдання, система показників, інформаційне та методичне забезпечення – і є одним з прийомів формалізації аналітичного процесу в управлінні діяльністю підприємства.

5. Дослідження генезису фінансової звітності дало можливість класифікувати фактори її розвитку, серед яких виділено такий внутрішній фактор, як необхідність ефективного управління підприємством. Розгляд інформаційного значення фінансової звітності для окремих функцій управління дозволив виокремити необхідні якісні характеристики і властиві їй недоліки. Викладене стало основою для обґрунтування концепції моделювання аналітичних форм фінансової звітності. Запропонована методика моделювання спрямована на підвищення ефективності процесу управління шляхом удосконалення інформаційного забезпечення його аналітичної функції. Головні напрямки реалізації цієї методики полягають у: структурному перегляді звітних форм; уточненні оцінки окремих статей у відповідності до принципу обачності; укрупненні розділів для запобігання надмірної деталізації; доповненні форм фінансової звітності відносними показниками структури.

6. Моделювання методичного забезпечення аналізу фінансового стану проведено за такими напрямками:

-

виділення трьох етапів аналізу фінансового стану підприємств залежно від мети і змісту робіт на кожному етапі, з урахуванням взаємозв'язку результатів аналізу й управління підприємством;

-

обмеження кількості показників і коефіцієнтів для оцінки фінансового стану підприємств без зниження якості та глибини аналізу;

-

використання розробленої здобувачем методики комплексної оцінки фінансового стану.

7. Представлена методика комплексної оцінки фінансового стану заснована на ранжированому присвоєнні балів (від 0 до 2) чотирьом показникам, що характеризують фінансовий стан підприємства: коефіцієнт проміжної ліквідності, коефіцієнт забезпеченості власними коштами, коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості і рентабельності продажу. Підсумовування присвоєних балів дає можливість віднести одержані результати до однієї з трьох груп залежно від фактичного стану підприємства: оптимальний, задовільний, незадовільний. Запропоновані значення коефіцієнтів призначаються для оцінки фінансового стану підприємств роздрібної торгівлі. Практична апробація запропонованого методу на матеріалах сукупності, яка складається з п'ятдесятьох підприємств роздрібної торгівлі, підтвердила відповідність одержуваних результатів комплексної оцінки і розрахованих показників і фінансових коефіцієнтів.

8. В управлінні підприємством як відкритою соціально-економічною системою аналіз фінансового стану має забезпечити: гнучкість й адаптивність управління, можливості швидкої перебудови та реагування на зміни зовнішнього середовища. З урахуванням цього розроблена і запропонована формалізована технологія прийняття управлінських рішень з огляду на проблеми, що найбільш часто зустрічаються у підприємства: неефективна діяльність; залежність від зовнішніх джерел фінансування; низька ділова активність та відсутність фінансової стійкості.

9. Комплексна оцінка фінансового стану покликана надати відповідну інформацію апарату управління. Однак реалізація аналітичної функції не може вважатися ефективною без усунення невизначеності про майбутній стан об'єкта управління. Практична реалізація методу кореляційно-регресійного аналізу на матеріалах досліджуваних підприємств дозволила обчислити параметри багатофакторних рівнянь регресії, що обумовлюють залежність майбутнього фінансового стану від ряду факторів. Упровадження запропонованої методики дає можливість ідентифікувати прогнозний фінансовий стан підприємства і розробити конкретні своєчасні рекомендації з його поліпшення.

Викладені результати дисертаційного дослідження дозволяють покращити інформаційне і методичне забезпечення аналізу фінансового стану підприємств, а їх використання в практичній діяльності забезпечує підвищення якісного рівня управління підприємством, наслідком чого є створення необхідних умов для досягнення мети діяльності суб'єкта господарювання.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях

1. Андрющенко Л.О. Проблеми реформування бухгалтерського обліку в Україні, пов’язані з переходом до МСБО // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ, 1999. – С. 197-202 (0,31 друк. арк.)

2. Андрющенко Л.О. Порівняльний аналіз звітності МСБО, (США) та чинного законодавства України // Торгівля і ринок України. - Донецьк: ДонДУЕТ, 1999. – С.21 – 27 (0,33 друк. арк.)

3. Андрющенко Л.О. Напрями підвищення ефективності діяльності підприємств торгівлі і громадського харчування // Фінанси України. – 2000. – №8. – С. 81 – 85 (0,25 друк. арк.)

4. Андрющенко Л.О., Соловйова Т.В. Деякі аспекти аналізу платоспроможності та ліквідності торговельних підприємств // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2000. – С.9 – 14. – 0,26 друк. арк. (особистий внесок здобувача складає 0,16 друк. арк. – розглянуті показники платоспроможності та ліквідності)

5. Сухарев П.М., Андрющенко Л.О., Назаренко О.О. Порівняльний аналіз фінансового становища підприємств легкої промисловості // Вісник ДонДУЕТ. – 2000. - №7. – С. 119-125. – 0,41 друк. арк. (особистий внесок здобувача складає 0,22 друк. арк. – проведена апробація методик аналізу фінансового стану підприємств)

6. Андрющенко Л.О. Системний підхід до аналізу фінансової звітності // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2001. – С.10 – 16 (0,30 друк. арк.)

7. Сухарев П.М., Андрющенко Л.О. Історія виникнення і напрямки розвитку економічного аналізу // Вісник ДонДУЕТ. – 2001. - №2. – С. 166-171. – 0,40 друк. арк. (особистий внесок здобувача складає 0,20 др. аркуша – відокремлені етапи та основні фактори розвитку економічного аналізу)

8. Ващенко Л.О. Моделювання управлінських рішень на підставі результатів аналізу інформації, відображеної у фінансовій звітності // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2003. – С.8 – 14 (0,40 друк. арк.)

9. Ващенко Л.О. Методика прогнозування комплексної оцінки фінансового стану підприємств // Торгівля і ринок України. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2004. – С.140 – 147 (0,36 друк. арк.)

Тези доповідей

1. Андрющенко Л.А. Некоторые аспекты улучшения финансового состояния предприятий торговли и общественного питания в Донецкой области // Материалы региональной научно-практической конференции “Стратегия управления социально-экономическим развитием региона на период до 2010 года” (г. Донецк, 28-30 сентября 1999 г.). – Донецк: ИЭПИ НАН Украины, Юго-Восток, 1999. – С. 66- 70 (0,17 друк. арк.)

2. Ващенко Л.О. Методичний інструментарій аналізу фінансово-економічного стану підприємств // Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених “Бухгалтерський облік і фінансова звітність як інструменти контролю” (м. Дніпропетровськ, 27 лютого 2003). - Дніпропетровськ: Наука і освіта, – 2003 р. – С. 25 – 27 (0,1 друк. арк.)

3. Ващенко Л.О. Методика прогнозування комплексної бальної оцінки фінансово-економічного становища підприємства // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Україна наукова-2003”. Том 23. Економіка. (м. Дніпропетровськ-Запоріжжя, 16-20 червня 2003 р.). Дніпропетровськ: Наука і освіта, – 2003 р. – С. 7 – 8 (0,1 друк. арк.)

4. Ващенко Л.О. Системний підхід до аналізу фінансового стану підприємств // Матеріали VII Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта 2004”. (м. Дніпропетровськ, 10-25 лютого 2004р.). Том 23. Математичні методи в економіці. – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 2004. – С. 7 – 8 (0,1 друк. арк.)

5. Ващенко Л.О. Моделювання фінансової звітності, як частини інформаційного забезпечення аналітичного процесу // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Облік, аналіз і аудит у сучасному бізнесі” (м. Львів, 17-28 травня 2004 р.). – Львів: Компакт-ЛВ, 2004р. – С. 57 – 58 (0,1 друк. арк.)

Інші видання

1. Сухарев П.М., Сухарева Л.О., Андрющенко Л.О. Проблема гармонізації бухгалтерського обліку в Україні // Вісник ДонДУЕТ. – 1999. - №3. – С. 132-138. – 0,35 друк. арк. (особистий внесок здобувача складає 0,15 друк. арк. – систематизовані рівні гармонізації бухгалтерського обліку та розглянутий їх взаємозв’язок)

2. Андрющенко Л.А. Аналитический баланс как необходимый элемент процесса анализа финансового состояния предприятия // Прометей: Региональный сборник научных трудов по экономике / ДЭГИ; ИЭПИ НАНУ – Донецк: Юго-Восток, 2000. – Вып. 3. – С. 234-237 (0,16 друк. арк.)

3. Экспертно-аналитическая диагностика банкротства предприятия / Сухарев П.М., Возиянова Н.Ю., Колле Л.А. и др. – Донецк: ДонГУЭТ, 2000. – 92с. (особистий внесок здобувача складає 2,00 друк. арк. – проведена систематизація та апробація показників оцінки ймовірності банкрутства)

4. Андрющенко Л.А. Методика прогнозирования отдельных показателей, характеризующих финансовое состояние // Збірник наукових праць Донецької державної академії управління: Серія “Економіка” – Донецьк, 2002. - Т.3. – С.134-140 (0,27 друк. арк.)

5. Оцінка інвестиційної привабливості підприємств / Сухарев П.М., Гречіна І.В., Бедзай О.В. і др. – Донецьк: ТОВ “Норд-Комп’ютер”, 2002. – 157с. (особистий внесок здобувача складає 1,00 друк. арк. – обґрунтована та запропонована логічна структура аналітичного процесу)

АНОТАЦІЯ

Ващенко Л.А. Інформаційне та методичне забезпечення аналізу фінансового стану підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Державна академія статистики, обліку та аудиту Держкомстату України. – Київ, 2005.

Дисертація присвячена актуальним проблемам інформаційного та методичного забезпечення аналізу фінансового стану підприємств. Проведено дослідження аналізу фінансового стану як системи.

Фінансова звітність – головне джерело інформації, необхідної для оцінки фінансового стану. Моделювання фінансової звітності спрямовано на підвищення її інформаційної ємності, значущості в процесі управління підприємством і об'єктивності даних.

Розроблено організаційно-інформаційну модель аналізу фінансового стану. Головний напрямок моделювання методичного забезпечення аналізу: оптимізація комплексної оцінки, реалізація якого неможлива без удосконалення логічної послідовності аналізу.

Запропоновано технологію прийняття управлінських рішень. Представлено кореляційно-регресійні моделі прогнозування фінансового стану на основі комплексної бальної оцінки.

Ключові слова: аналіз фінансового стану, інформаційне забезпечення, фінансова звітність, методичне забезпечення, прогнозування.

АННОТАЦИЯ

Ващенко Л.А. Информационное и методическое обеспечение анализа финансового состояния предприятий. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Государственная академия статистики, учета и аудита Госкомстата Украины. – Киев, 2005.

Диссертация посвящена актуальным проблемам информационного и методического обеспечения анализа финансового состояния предприятий. Эффективное функционирование системы анализа становится возможным при наличии определенного обеспечения. Под обеспечением анализа финансового состояния следует понимать такие виды, количество и качество ресурсов, которые являются необходимыми и достаточными для достижения цели функционирования системы анализа финансового состояния предприятия.

Совокупность информационного обеспечения системы анализа представлена информационной системой; коммуникативной средой и информационными технологиями. В процессе исследования сформированы основные требования, соблюдение которых дает возможность оптимально организовать информационные потоки предприятия. Сделан вывод о том, что финансовая отчетность – главный источник информации, необходимой для оценки финансового состояния; однако, ее форма и содержание, не могут в полной мере удовлетворять аналитические потребности.

Апробация результатов исследования была проведена на материалах практической деятельности пятидесяти предприятий розничной торговли разных организационно-правовых форм и с разным объемом деятельности в границах Донецкого региона.

На основе изучения и конкретизации составных элементов анализа финансового состояния, а также базируясь на органическом единстве методических приемов, общего, коэффициентного и факторного анализа, разработана организационно-информационная модель и предложена методика анализа.

Моделирование финансовой отчетности направлено на повышение ее информационной емкости, объективности имеющихся данных и значимости в управлении предприятием. Основным при построении аналитического баланса является ликвидность активов, срочность погашения обязательств и сопоставимость соответствующих разделов. Аналитическая форма Отчета о финансовых результатах представляет собой группировочную ведомость доходов и расходов предприятия в разрезе видов деятельности. Преобразование Отчета о движении денежных средств в аналитическую форму проводится с учетом требований о полезности данных, путем укрупнения статей отчетности в разрезе видов деятельности, как в абсолютном, так и в относительном выражении. Аналогичные операции проводятся и для моделирования Отчета о


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ЕКСТРАГУВАННЯ ЦІЛЬОВИХ КОМПОНЕНТІВ З ТВЕРДОЇ ФАЗИ ВАКУУМУВАННЯМ СИСТЕМИ - Автореферат - 22 Стр.
ПОРУШЕННЯ АДАПТАЦІЇ ПОДРУЖНЬОЇ ПАРИ ПРИ МІОМІ МАТКИ У ДРУЖИНИ ТА ЙОГО ПСИХОТЕРАПЕВТИЧНА КОРЕКЦІЯ - Автореферат - 21 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ СТВОРЕННЯ ПРОСТОРОВО-АРМОВАНИХ МЕТАЛЕВИМИ СІТКАМИ КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ З ПІДВИЩЕНИМ ОПОРОМ МЕХАНІЧНИМ ТА ТЕРМІЧНИМ НАВАНТАЖЕННЯМ - Автореферат - 59 Стр.
УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ У ПЕРІОД РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 27 Стр.
СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ СУПРОВІД АКАДЕМІЧНОЇ ГРУПИ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРИ СПІЛКУВАННЯ СТУДЕНТІВ - Автореферат - 28 Стр.
ПІДГОТОВКА СТУДЕНТІВ УНІВЕРСИТЕТУ ДО РОБОТИ З ПІДЛІТКАМИ ДЕВІАНТНОЇ ПОВЕДІНКИ - Автореферат - 28 Стр.
ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ПОЛІКУЛЬТУРНОГО ВИХОВАННЯ УЧНІВ - Автореферат - 29 Стр.