У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІППОЛІТОВА ІННА ЯРОСЛАВІВНА

УДК 658:662.004.18

УПРАВЛІННЯ РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯМ НА ПІДПРИЄМСТВАХ НАФТОГАЗОВОГО КОМПЛЕКСУ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Харківському національному економічному університеті, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – | кандидат економічних наук, доцент

Телишевська Лідія Іванівна

Харківський державний технічний університет

будівництва та архітектури, доцент кафедри фінансів та кредиту

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Лапко Олена Олександрівна,

Науково-дослідний інститут нафтогазової промисло-вості НАК “Нафтогаз України”, начальник управління економічних досліджень

кандидат економічних наук, доцент

Пилипенко Андрій Анатолійович,

Харківський національний економічний університет, доцент кафедри обліку підприємницької діяльності

Провідна установа – | Інститут економіки промисловості НАН України, відділ проблем управління виробництвом, м. Донецьк

Захист відбудеться “28” вересня 2006 р. о 1300 годині на засіданні спеціа-лізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському національному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пров. Інженерний, 1-а.

Автореферат розісланий 28 серпня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О. М.Ястремська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. При реалізації соціально орієнтованої структурно-інноваційної моделі розвитку економіки України змінюється підхід до управління підприємством. Функціонування в умовах обмеженості ресурсів ставить перед підприємством якісно нові вимоги в підходах до управління підприємством, які передбачають його орієнтацію на впровадження стратегії ресурсозбереження. Причому важливо, не яких ресурсів потребує ресурсозбереження: фінансових, матеріальних, трудових чи інвестиційних вкладень у розвиток виробництва, а яким чином необхідно досліджувати процес управління ресурсозбереженням і ефек-тивність прийняття управлінських рішень у цій сфері.

Ефективне використання ресурсного потенціалу підприємства значною мірою залежить від уміння і правильного підходу до управління його споживанням. При цьому підприємство необхідно сприймати як систему, а не як ряд ізольованих один від одного елементів. Таким чином, виникає необхідність в управлінні ресурсозбереженням на підприємстві на основі системного підходу.

Теоретичні і прикладні засади управління підприємством та його окремими сферами діяльності розглядаються у загальноприйнятих концептуальних положеннях теорії менеджменту, викладених у працях вітчизняних та західних науковців: І. Ансоффа, Г. Атаманчука, І. Герчикової, П. Друкера, М. Кизима, М. Мескона, В. Пономаренка, О. Пушкаря, Ф.Тейлора, А.Томпсона, Ф.Хедоурі.

Вагомий внесок у розробку теоретичних і прикладних проблем ресурсо-збереження зробили такі українські та російські науковці: А. Бреславцев, М. Іванов, О. Кролі, Н. Конищева, В. Коршунов, Н. Кушнірович, О. Лапко, Д. Липницький, А. Невелев, А. Оксанич, П. Орлов, І. Подольний, Я. Ро-зенберг, В. Сіренко, Т. Си-гарьова, Г. Соколовська, Р. Фатхутдінов, Л. Хижняк, М. Чумаченко та ін.

Проте, важливі аспекти управління ресурсозбереженням на підприємстві, такі як: визначення та конкретизація функцій і методів, оцінка ефективності реалізації управлінських рішень потребують подальшого вирішення та уточнення. Наукова і практична актуальність зазначених питань зумовили вибір теми дисертації, формування мети і завдань дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до плану науково–дослідних робіт Харківського національного економічного університету за темою “Розробка методики оцінки ресурсозбереження підприємств нафтогазового комплексу” (номер державної реєстрації 0104U000928). Особисто автором розроблено розділ 2, де запропоновано методику оцінки ресурсозбереження підприємств нафтогазового комплексу.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування, розробка методичних положень та науково-практичних рекомендацій з управління ресурсозбереженням на підприємствах нафтогазового комплексу (НГК).

Для досягнення поставленої мети сформульовано та вирішено наступні наукові та практичні завдання:

дослідити економічну сутність процесу управління ресурсозбереженням на підприємстві в умовах ринкових відносин;

узагальнити теоретичні та методичні засади управління ресурсозбереженням на підприємстві;

провести аналіз стану ресурсозбереження на підприємствах нафтогазового комплексу;

виявити резерви підвищення рівня ресурсозбереження;

визначити ефективність реалізації управлінських рішень з ресурсозбереження на підприємствах нафтогазового комплексу та розробити рекомендації щодо їх удосконалення;

удосконалити методичні засади управління ресурсозбереженням на основі складання комплексної програми;

обґрунтувати доцільність застосування та методичний підхід до моніторингу ресурсозбереження;

розробити методичне забезпечення мотивації персоналу до ресурсозбереження на підприємстві.

Об’єкт дослідження – процес ресурсозбереження на підприємствах нафтогазового комплексу.

Предмет дослідження – теоретичні положення, методичні підходи та методи управління ресурсозбереженням на підприємствах нафтогазового комплексу з урахуванням технологічної послідовності видобутку паливно-енергетичних ресурсів в Україні.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою даного дослідження є фундаментальні праці вітчизняних і зарубіжних вчених з питань управління ресурсозбереженням, спеціальні та загальнонаукові методи вирішення завдань дослідження. Для постановки проблеми і вивчення сутності управління ресурсозбереженням використано методи абстрагування, аналізу й синтезу, індукції та дедукції, формалізації.

Практичні результати дисертаційного дослідження отримано за допомогою застосування спеціальних методів, зокрема: методу головних компонент у межах факторного аналізу – для визначення впливу ресурсоємності на господарську діяльність підприємства, методу таксономії – для визначення узагальнюючого показника ресурсозбереження; методу ієрархій – для розробки “дерева цілей” управління ресурсозбереженням на підприємствах нафтогазового комплексу; системного аналізу – для розробки комплексної програми з управління ресурсозбереженням; методу функціонально-вартісного аналізу – для визначення резервів підвищення рівня ресурсозбереження; методу експертних оцінок – для визначення пріоритетності цілей управління ресурсозбереженням; економіко–математичного моделювання в межах теорії ігор – для визначення оптимального складу заходів з мотивації персоналу до ресурсозбереження; графічного методу – для наочного зображення статистичного матеріалу й схематичного подання ряду теоретичних та практичних положень дисертаційної роботи.

Інформаційною базою дослідження стали нормативні документи, офіційні статистичні дані Державного комітету статистики України та органів статистики Харківської області, матеріали бухгалтерської та фінансової звітності роботи підприємств нафтогазового комплексу України.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробленні й обґрунтуванні теоретичних положень і методичних підходів щодо управління ресурсозбереженням на підприємствах НГК та міститься у такому.

Удосконалено:

класифікацію управлінських рішень підприємства з ресурсозбереження за ознакою “аспекти ресурсозбереження” та визначено види рішень, спрямованих на: оптимізацію складу ресурсів, що використовуються, економію ресурсів та екологізацію діяльності підприємства;

методичний підхід до розрахунку системи кількісних показників оцінки рівнів ресурсоємності та ресурсозбереження, що базується на аналізі груп часткових показників ефективності використання ресурсів підприємства та ресурсоємності, об’єднаних за допомогою узагальнюючого таксономічного показника.

Дістали подальшого розвитку:

методичний підхід до формування комплексної програми з управління ресурсозбереженням на основі ранжування заходів, яка ґрунтується на системному підході та дозволяє визначити із альтернативних варіантів найбільш прийнятний, що впроваджується як проект розвитку підприємства;

зміст управлінських функцій підсистеми управління ресурсозбереженням підприємства, специфіка виконання яких полягає у виділенні додаткової функції – моніторингу, що базується на системно–цільовому підході;

методичний підхід до проведення моніторингу ресурсозбереження на під-приємстві, який, на відміну від існуючої однорівневої організації впровадження, передбачає дворівневу: верхній рівень передбачає вирішення стратегічних завдань, а нижній – тактичних, що дозволяє розмежувати відповідальність та розподілити обов’язки між виконавцями;

методичне забезпечення вибору заходів з мотивації персоналу до ресурсо-збереження, який базується на використанні теорії ігор та дозволяє досягти максимальної економії ресурсів підприємства з урахуванням періоду їх планування.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропоновані розробки є методичною базою, за допомогою якої підприємства нафтогазового комплексу можуть оцінювати рівень ресурсозбереження, здійснювати управління ним на основі системного підходу з урахуванням особливостей підприємств цієї галузі. Використання на таких підприємствах розробок і рекомендацій дисертаційної роботи дозволяє детально проаналізувати рівень ресурсоємності та ресурсозбереження й прийняти науково обґрунтоване рішення щодо підвищення ефективності управління. Практичну цінність мають розроблені в дисертації методичні підходи з мотивації персоналу до ресурсозбереження, які дозволять керівництву підприємства підвищити ефективність процесу ресурсозбереження за допомогою людського чинника.

Висновки та пропозиції, представлені у дисертаційній роботі, знайшли практичне застосування в діяльності АТЗТ “Грань” (довідка № 169 від 27.10.2004р.), ГПУ “Полтавагазвидобування” (довідка №6-8047 від 11.11.2005р.), УМГ “Харків-трансгаз” (довідка № 2257/03 від 16.11.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною завершеною робо-тою. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі вико-ристано лише ті ідеї та положення, що є результатом особистого дослідження автора (в дужках зазначено номер праці за списком, який подано в авторефераті): виз-начено аспекти ресурсозбереження на підприємствах нафтогазового комплексу [2].

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження висвітлювалися у доповідях на: Регіональній науково–практичній кон-ференції “Управління в умовах ринкової трансформації економіки України” (теорія і практика) (Харків, 2002 р.), Міжнародній науково–практичній конференції “Динаміка наукових досліджень” (Дніпропетровськ, 2002 р.), Всеукраїнській науково–практичній конференції “Економіка підприємства” (Дніпропетровськ, 2003р.), Міжнародній науково–практичній конференції “Україна наукова 2003” (Дніп-ропетровськ, 2003 р.), ІІІ Міжнародній науково–практичній конференції “Динаміка наукових досліджень 2004” (Дніпропетровськ, 2004 р.), Міжнародній науково-технічній конференції “Фізичні та комп’ютерні технології” (Харків, 2004р.), ІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Сучасні наукові дослідження ’2006” (Дніпропетровськ, 2006 р.).

Публікації. Основні результати та висновки дисертації опубліковано в 17 наукових працях (10 статей – у виданнях, що визнані ВАК України фаховими з економіки та 7 тез доповідей на науково-практичних конференціях. Загальний обсяг публікацій – 4,59 ум.-друк. арк., особисто автору належить 4,43 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи викладено на 209 сторінках машинописного тексту, містить 19 рисунків – на 5 сторінках, 32 таблиці – на 7 сторінках, список використаних літературних джерел з 170 найменувань – на 15 сторінках, 11 додатків – на 22 сторінках. Обсяг основного тексту дисертації становить 160 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, розкрито сутність наукової проблеми і стан досліджень з питань управління ресурсозбереженням на підприємстві в сучасних умовах; сформульовано мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження; розкрито методи вивчення проблеми; визначено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів та запропонованих рекомендацій.

У першому розділі – “Теоретичні основи управління ресурсозбереженням на підприємстві” – досліджено сутність управління ресурсозбереженням й обґрунтовано необхідність системного підходу, що забезпечує ефективну реалізацію цього процесу; визначено основні функції та їх зміст, принципи та методи управління ресурсозбереженням; доповнено класифікаційні ознаки управлінських рішень з ресурсозбереження на підприємстві; проаналізовано підходи до визначення показників, що характеризують рівень ресурсозбереження та ефективність використання ресурсів.

З огляду на існуючі дослідження проблеми ефективного управління ресурсозбереженням в сучасних умовах у роботі доведено необхідність уточнення економічної сутності цього процесу. Процес ресурсозбереження передбачає ефек-тивне використання всіх видів виробничих ресурсів, зокрема грошових. Крім того, зростання рівня ресурсозбереження означає підвищення ефективності використання виробничого потенціалу на основі скорочення витрат матеріальних, трудових, фінансових та інших видів ресурсів. Процес управління ресурсозбереженням пов’язаний з реалізацією певного комплексу загальних управлінських функцій. У дисертації уточнено зміст основних функцій управління стосовно такого об’єкта, як ресурсозбереження (табл.1).

Таблиця 1

Функція | Основний зміст функції | 1 | 2 | Визначення мети управління ресурсозбереженням підприємства | Визначення та обґрунтування основної мети управління ресурсозбереженням; формування цільових параметрів; розроблення завдань управління цим процесом; визначення критеріїв реалізації мети управління ресурсозбереженням

Планування рівня ресурсозбереження підприємства | Розробка планів зі зниження рівня ресурсоємності на підприємстві; розрахунок варіантів потреби в ресурсах за підрозділами підприємства і в цілому по підприємству в залежності від можливих змін

Організація управління ресурсозбереженням | Формування системи управління ресурсозбереженням на підприємстві з визначенням суб’єкта та об’єкта управління ; розробка заходів, спрямованих на зниження ресурсоємності та ефективне використання наявних ресурсів підприємства; реалізація стимулюючої та мотивуючої системи винагород за ефективне управління ресурсозбереженням

Мотивація персоналу до ресурсозбереження | Визначення основних причин, які знижують мотивацію пер-соналу до ресурсозбереження, мотивів і стимулів, підви-щуючих її; розробка дієвих заходів з мотивації; реалізація системи винагород за зростання рівня ресурсозбереження на підприємстві

Основні функції управління ресурсозбереженням на підприємстві |

Продовження табл. 1

1 | 2

Координація заходів щодо ресурсозбереження | Забезпечення узгодженості та взаємозв’язку між цілями і задачами управління ресурсозбереженням у всіх підрозділах підприємства

Оцінка й аналіз ресурсозбереження | Визначення фактичних показників ресурсозбереження та ресурсоємності на підприємстві; вивчення динаміки цих показників; виявлення резервів підвищення ефективності використання ресурсів

Моніторинг ресурсозбереження | Порівняння фактичних показників використання ресурсів з проектними; проведення аналізу відхилень, що виявлені; визначення причин незадовільного стану ресурсозбереження на підприємстві; розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності використання ресурсів підприємства

Регулювання процесу управління ресурсозбереженням | Уточнення планів та заходів щодо ресурсозбереження; коригування процесів управління ресурсозбереженням на основі аналізу змін фактичних показників ефективності використання ресурсів; розроблення заходів щодо усунення відхилень у використанні ресурсів від нормативів

Управління ресурсозбереженням є складним процесом, тому для більш ефективної організації управління ним в роботі визначено його основні принципи, а саме принципи: цілеспрямованості, забезпечення максимальної керованості, системного підходу, наукової обґрунтованості вибору методів управління ресурсозбереженням, комплексності управління, запровадження ресурсозберігаючих технологій, синергійності, гнучкого реагування.

З метою вдосконалення управління ресурсозбереженням у роботі обґрунтовано необхідність уведення додаткової функції – моніторингу ресурсо-збереження. Застосування цієї функції дозволить постійно контролювати рівень ресурсозбереження за допомогою набору показників, що його характеризують, а також приймати обґрунтовані управлінські рішення і відстежувати стан їх виконання.

В роботі проведено узагальнення методів управління ресурсозбереженням та доповнено класифікаційні ознаки управлінських рішень щодо ресурсозбереження на підприємстві за такими аспектами: екологічним, економії ресурсів, оптимізації структури ресурсів, що використовуються. У зв’язку з тим, що відомий показник ресурсоємності діяльності, який використовувався раніше, враховував тільки бухгалтерський підхід, у дисертації обґрунтовано необхідність застосування відносного показника ресурсоємності, заснованого на урахуванні всіх витрат і доходів від всіх видів діяльності, що розраховується за наступною формулою:

, (1)

де Р – ресурсоємність підприємства, грн/грн.;

ПC – повна собівартість реалізованої продукції, грн.;

ІОВ – інші операційні витрати, грн.,

ФВ – фінансові витрати, грн.,

ВК – втрати від участі в капіталі, грн.,

ІВ – інші витрати, грн.,

ЧД – чистий доход від реалізації товарів (робіт, послуг) , грн.,

ІОД – інші операційні доходи, грн.,

ДК – доход від участі в капіталі, грн.,

ІФД – інші фінансові доходи, грн.,

ІД – інші доходи, грн.,

НД – надзвичайні доходи, грн.

Даний запропонований показник, на відміну від існуючого, є відображенням співвідношення всіх витрат підприємства та його сукупних доходів. Крім того, аналізуючи зміну показника в динаміці, можна визначити відхилення, що відображає досягнутий рівень ресурсозбереження на підприємстві.

У другому розділі – “Визначення ефективності реалізації управлінських рішень щодо ресурсозбереження на підприємствах нафтогазового комплексу” – проаналізовано стан ресурсоємності та ресурсозбереження на підприємствах нафтогазового комплексу; визначені резерви скорочення витрат при бурінні свердловин за допомогою функціонально-вартісного аналізу; досліджено вплив ресурсоємності на фінансово-господарську діяльність підприємства за допомогою факторного аналізу; запропоновано методичний підхід до оцінювання ефективності використання ресурсів підприємства та ресурсоємності, об’єднаних за допомогою узагальнюючого таксономічного показника.

Стан використання ресурсів на підприємствах нафтогазового комплексу, а саме рівень ресурсоємності характеризується таким чином: по підприємствах Львівгазвидобування (ЛГВ), Полтавагазвидобування (ПГВ) – він зростає, а на підприємствах Харківгазвидобування (ХГВ) та Шебелинкагазвидобування (ШГВ) спостерігається тенденція до його зниження (рис. 1).

Рис. 1 Рівень ресурсоємності на підприємствах нафтогазового комплексу за 2000–2004 р. р.

При розрахунку рівня ресурсозбереження на вказаних підприємствах (табл.2), можна зазначити, що ресурсозбереження спостерігається у тому випадку, коли значення цього показника є від'ємним.

Таблиця 2

Динаміка рівня ресурсозбереження на підприємствах НГК

Рік | Рівень ресурсозбереження за підприємствами | ЛГВ | ПГВ | ХГВ | ШГВ | 2001– | 0,06 | 0,31 | 0,30– | 0,05 | 2002 | 0,28 | 0,14 | 0,69 | 0,35 | 2003 | 0,00 | 0,10– | 0,54– | 0,23 | 2004 | 0,01– | 0,11 | 0,05 | 0,21 |

Отже, процес ресурсозбереження відбувався у 2001 р. тільки на ЛГВ та ШГВ, у 2003 р.– на ХГВ та ШГВ, але його рівень знову зменшився у 2004р. і тільки на ПВГ ресурсозбереження мало місце в 2004 р. В дисертації на основі проведення функціонально-вартісного аналізу були визначені резерви ресурсозбереження для досліджуваних підприємств, які є значними.

Для визначення ефективності реалізації управлінських рішень з ресурсозбереження було проведено факторний аналіз та за його допомогою були виділені такі найбільш значущі чотири фактори (значення загальної дисперсії – 87,57%): ефективність використання наявних ресурсів і фінансової залежності, оборотність активів і матеріальна мотивація, ефективність управління ресурсозбереженням, фондовіддача і матеріалоємність. На основі отриманих факторів було розраховано узагальнюючий таксономічний показник рівня ресурсозбереження підприємств нафтогазового комплексу (табл. 3). До розрахунку цього показника було виділено наступні групи часткових показників: показники, які визначають рівень використання матеріальних ресурсів (матеріалоємність, питома вага матеріальних витрат у витратах на виробництво продукції); показники, які визначають рівень використання трудових ресурсів (трудомісткість, питома вага витрат на оплату праці у витратах на виробництво продукції, коефіцієнт витрат на реалізацію й управління, відношення реалізованої продукції до фонду заробітної плати); показники, які визначають рівень використання фінансових ресурсів (співвідношення позикових і власних засобів, коефіцієнт автономії, оборотність активів, оборотів, коефіцієнт рентабельності активів); показники, які визначають ефективність використання ОВФ (фондовіддача, фондоємність); показники, які визначають загальний рівень використання ресурсного потенціалу (коефіцієнт виробничої собівартості реалізованої продукції, ресурсоємність, рентабельність реалізованої продукції). Кращим вважається підприємство з максимальним значенням таксономічного показника оцінки рівня ресурсозбереження. За розрахунками значення узагальнюючого таксономічного показника рівня ресурсоємності коливається від 0,1144 до 0,4961. Аналізуючи цей показник у динаміці за окремими підприємствами, можна помітити, що на всіх підприємствах він зменшується.

Таблиця 3

Динаміка узагальнюючого таксономічного показника рівня ресурсозбереження підприємств нафтогазового комплексу

Роки | Значення таксономічного показника рівня ресурсозбереження за підприємствами

ЛГВ | ПГВ | ХГВ | ШГВ | 2000 | 0,3633 | 0,4961 | 0,2876 | 0,4895 | 2001 | 0,2314 | 0,3755 | 0,3563 | 0,3095 | 2002 | 0,2020 | 0,1986 | 0,1465 | 0,1733 | 2003 | 0,1493 | 0,1263 | 0,1517 | 0,0418 | 2004 | 0,1599 | 0,1144 | 0,1377 | 0,1246 |

Зниження рівня ресурсозбереження підприємств, які досліджуються, пояснюється тим, що при поступовому зниженні доходу від реалізації відбувається підвищення собівартості, матеріалоємності, трудомісткості, фондоємності і, як наслідок, зниження прибутку від реалізації та відповідно зниження рентабельності реалізованої продукції.

У третьому розділі – “Методичні рекомендації з управління ресурсозбереженням на підприємствах нафтогазового комплексу” – визначено необхідність розробки комплексної програми заходів щодо управління ресурсозбереженням на підприємстві на основі їх експертного ранжування, виявлено склад заходів та її структуру; запропоновано методичний підхід щодо прийняття управлінських рішень щодо ресурсозбереження на основі моніторингу ресурсозбереження; розроблено методичне забезпечення мотивації персоналу до ресурсозбереження у відповідності до періоду планування заходів.

Традиційний підхід до оперативного управління ресурсозбереженням базується на управлінні за відхиленнями. На відміну від нього оперативне управління на основі системного підходу базується на декомпозиції цілей підприємства як організаційно–економічної системи та подальшій розробці на їх основі комплексної програми заходів щодо управління ресурсозбереженням для досягнення поставлених цілей. Передумови розробки комплексної програми визначаються наявністю проблеми, вирішувати яку необхідно на основі програмно–цільового методу. Програма має чітку цільову орієнтацію всіх заходів, що входять до її складу. Вона характеризується чітко вираженими кінцевими результатами. Конкретизація цілей у контексті завдань управління ресурсозбереженням, а також визначення критеріїв та характеристик, виконавців і строків реалізації дали можливість визначити складові комплексної програми управління ресурсозбереженням (табл. 4).

Таблиця 4

Складові комплексної програми заходів щодо управління ресурсозбереженням на підприємствах НГК

Цілі | Завдання | Критерії | Відповідальні, виконавці

та період реалізації

Перший рівень реалізації комплексної цільової програми

(об’єкт управління – ресурсозбереження на підприємстві)

Зниження ресурсоємності підприємств НГК | Вибір політики управління ре-сурсоспоживанням і ресурсо-збереженням; розробка заходів щодо управління ресурсозбе-реженням | Мінімізація витрат ресур-сів; скорочення нераціо-нального витрачання фінан-сових ресурсів; підвищення рентабельності видобутку | Всі. Постійно | Другий рівень реалізації комплексної програми

(об’єкт управління – складові ресурсозбереження на підприємстві)

Реалізація ресурсозберігаючих технологій

Використання під-приємствами НГК новітніх ресурсо-зберігаючих техно-логій, що дозволя-ють ефективно ви-користовувати ре-сурси та скорочу-вати витрати на видобуток | Забезпечення вкладення фі-нансових ресурсів у розробку ресурсозберігаючих техно-логій; забезпечення відповід-ною технікою, що дозволяє ефективно використовувати ресурси підприємства; залу-чення інвестицій для онов-лення виробничої бази | Скорочення часу і витрат на розробку і родовищ; мак-симізація видобутку пали-вно-енергетичних ресурсів; оптимальний розмір витрат ресурсів на видобуток; підвищення фондовіддачі | Головний інженер, голов-ний технолог та під поряд-ковані їм підрозділи. Пос-тійно, враховуючи досяг-нення НТП та заходи, передбачені планами

Мотивація персоналу до ресурсозбереження

Організація проце-су мотивації ресур-созбереження з використанням су-часних методів ма-теріального сти-мулювання персоналу підприємства | Визначення мотивів та стимулів працівників щодо здійснення заходів ресурсо-збереження; розробка гнучкої системи матеріального сти-мулювання працівників, в за-лежності від рівня ресур-созбереження; поліпшення умов їх праці | Збільшення видобутку завдяки підвищенню про-дуктивності праці; скоро-чення тривалості ремонтних робіт; зниження собівартості видобутку; пропозиції захо-дів щодо ресурсозбереження | Фінансові служби. За ре-зультатами отриманого рівня ресурсозбереження | Ефективність використання наявних ресурсів підприємства

Оптимізація обсягу ресурсів, що вико-ристовуються для видобутку | Наукове обґрунтування пито-мих норм витрачання ресурсів; контроль та аналіз за рівнем використання ресурсів підп-риємства; визначення від-повідності технічних харак-теристик обладнання, що використовується, вимогам тех-нологічного процесу видобутку; організація процесу моніто-рингу ресурсозбереження | Зниження проектних пито-мих втрат ресурсів; відпо-відність фактичних пито-мих витрат ресурсів норма-тивним; відсутність (мінімі-зація) порушень ведення технологічного режиму; максимізація рівня ресур-созбереження | Підрозділи, що займають-ся видобутком паливно–енергетичних ресурсів. Постійно

Реалізація організаційних заходів з ресурсозбереження на підприємстві

Розробка та реа-лізація планів щодо реалізації заходів щодо ресурсозбе-реження на під-приємствах НГК з найменшими витра-тами на їх розробку та здійснення | Розробка стратегічних, так-тичних та поточних планів заходів з ресурсозбереження; реалізація розроблених пла-нів; контроль за виконанням та оцінювання ефективності заходів з ресурсозбереження | Максимальне виконання планів зниження ресурсо-ємності завдяки їх реа-лізації; збільшення видо-бутку паливно-енергетич-них ресурсів через скоро-чення витрат; зростання рентабельності видобутку ресурсі | Головний інженер, голов-ний технолог, плановий відділ, керівники структурних підрозділів. Постій-но згідно із розробленими і затвердженими планами та в залежності від виду розробленого плану заходів (коротко-, середньо- та довгостроковий) |

У дисертації доведено необхідність застосування моніторингу ресурсозбереження для прийняття і здійснення обґрунтованих управлінських рішень з цього питання. Процес моніторингу ресурсозбереження повинен бути постійно спрямований на безперервне відстежування інформації щодо стану ресурсозбереження на підприємстві для визначення як негативних, так і позитивних змін у діяльності підприємства, а також з метою визначення закономірностей прояву нестандартних ситуацій, щоб надалі приймати управлінські рішення щодо ресурсозбереження за визначеним заздалегідь алгоритмом. Крім того, визначення позитивних та негативних змін у діяльності підприємства допоможе при їх подальшому порівнянні визначити альтернативи вибору варіантів прийняття управлінських рішень щодо ресурсозбереження. Моніторинг ресурсозбереження покликаний охопити й оцінити фактори зовнішнього середовища та врахувати фактори внутрішнього середовища під час прийняття управлінських рішень щодо ефективності заходів, які проводяться з метою ресурсозбереження (рис.2). Визначати, чи є ефективним на підприємстві процес мотивації ресурсозбереження дозволяє запропонована в дисертації послідовність його дослідження.

Ефективність використання ресурсів підприємства та досягнення запланованого рівня їх економії, значною мірою залежать від науково обґрунтованого плану заходів з мотивації персоналу до ресурсозбереження. Критерієм оптимальності виступає максимізація суми економії ресурсів підприємства, а критерієм обмеження – запланована сума коштів на мотивацію персоналу до ресурсозбереження. Вибір обмеження пов'язаний з тим, що підприємства НГК планують кожний рік кошти на організацію цих заходів. Таким чином, економіко–математична модель, яка описує оптимізаційну задачу, має такий вигляд:

(2)

за умови:

, (3)

де F(R) – функція економії ресурсів підприємства,

– скорочення витрат j–го ресурсу у результаті запровадження i–го заходу з мотивації персоналу до ресурсозбереження, грн.;

і – номер заходу з мотивації персоналу до ресурсозбереження (і=1, k);

j – кількість видів ресурсів (j=1, n);

– витрати на запровадження і–го заходу, грн.;

Z – запланована сума коштів, яка виділяється на мотивацію персоналу до ресурсозбереження, грн.

Рис. 2. Схема процесу моніторингу ресурсозбереження

У межах запропонованого підходу узгодження заходів і періоду планування заходів пропонується вирішувати за допомогою теорії ігор для визначення оптимального складу заходів з ресурсозбереження (табл. 5).

Таблиця 5

Перелік ймовірних заходів з мотивації персоналу до ресурсозбереження залежно від періоду їх планування

Заходи | Період планування заходів

короткостроковий | Середньостроковий | довгостроковий

В1 | В2 | В3 | В4 | В5 | В6 | В7 | ...... | Вn

А1 | б11 | б12 | б13 | б14 | б15 | б16 | б17 | ....... | б1n

А2 | б 21 | б 22 | б 23 | б 24 | б 25 | б 26 | б 27 | ....... | б 2n

....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | ....... | .......

Аk | бk1 | бk2 | бk3 | бk4 | бk5 | бk6 | бk7 | ....... | бkn

З урахуванням даних табл. 5 задача формулюється таким чином: пропонується реалізувати певний захід з мотивації персоналу до ресурсозбереження (А1, А2, ..., Аі, ..., Аk), при цьому одержується певний розмір економії ресурсів бij , який залежить від періоду на який плануються заходи (B1, В2,..., Вj,..., Вn). Мета цієї задачі – вибір оптимального співвідношення заходів, реалізація яких приведе до отримання максимального розміру економії ресурсів з урахуванням періоду планування заходів. На основі табл. 5 складається матриця, задана елементами бij, що характеризують розмір економії ресурсів, який отримає підприємство при реалізації і–го заходу з мотивації персоналу до ресурсозбереження з урахуванням j–го періоду планування заходів в певний період часу.

Оптимальні змішані стратегії х = (х1, ..., хm), y = (y1, ..., yn) відповідно для А та В і ціна гри повинні задовольняти співвідношенням (4), (5).

; (4)

. (5)

Таким чином, розв’язавши ці задачі, одержимо значення pi , qj й . Тоді змішані стратегії, тобто xi та yj запропоновано визначити за формулою (6) :

(6)

Реалізація обраних заходів з мотивації персоналу до ресурсозбереження в результаті розв’язання задачі лінійного програмування за допомогою теорії ігор дозволяє отримати підприємству найбільший розмір економії ресурсів з урахуванням періоду планування заходів.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі проведено теоретичне узагальнення і запропоновано вирішення науково – практичної проблеми, пов’язаної з процесом управління ресурсозбереженням на підприємствах НГК в умовах обмежених ресурсів. Основні наукові та практичні результати дисертаційного дослідження дозволяють зробити такі висновки.

1. Дослідження економічної сутності процесу управління ресурсозбереженням надало можливість уточнити зміст основних функцій та визначити необхідність введення до їх складу додаткової функції – моніторингу ресурсозбереження, що надає можливість постійно та регулярно відстежувати зміни стану ресурсозбереження та ресурсоємності на підприємствах нафтогазового комплексу.

2. Уточнення економічної суті категорій “ресурсозбереження” та “управління ресурсозбереженням” дозволило виділити методи і принципи управління ресурсозбереженням, а також визначити послідовність цього процесу. Проведене у роботі теоретичне та методичне узагальнення засад управління ресурсозбереженням дозволило доповнити класифікацію управлінських рішень за ознакою “аспекти ресурсозбереження”. Ця класифікація включає наступні види рішень: рішення, спрямовані на оптимізацію складу ресурсів, що використовуються, на економію ресурсів та екологізацію діяльності підприємства.

3. Рівень ресурсоємності та, відповідно, ресурсозбереження підприємства залежить від багатьох чинників. Засобами багатовимірного статистичного аналізу доведено, що головними факторами, які впливають на рівень ресурсоємності підприємства, є фактор ефективності використання наявних ресурсів і фінансової залежності, фактор оборотності активів і матеріальної мотивації, фактор рентабельності і фактор фондовіддачі й матеріалоємності.

4. Гостра обмеженість паливно-енергетичних ресурсів України, особливо нафти і газу, погіршення умов їх видобутку та виснаження родовищ природних копалин, зниження рентабельності видобутку, особливо свердловин природного газу як найбільш ресурсоємних, обумовлюють необхідність посилення ресурсозбереження на всіх стадіях виробничого циклу підприємств нафтогазового комплексу. Для виявлення резервів економії витрат в роботі запропоновано використовувати результати функціонально-вартісного аналізу.

5. Для визначення ефективності реалізації управлінських рішень щодо ресурсозбереження у дисертаційній роботі запропоновано систему кількісних показників оцінки рівня ресурсозбереження та ресурсоємності, яка включає групи часткових показників ефективності використання ресурсів підприємства. Узагальнюючим показником, що дозволяє оцінити рівень ресурсоємності, є таксономічний показник рівня ресурсоємності підприємства, який дозволяє отримати об'єктивну інформацію й розробити відповідні заходи щодо зниження ресурсоємності, залежно від значення цього показника.

6. Методичні засади управління ресурсозбереженням, що базуються на основі системного підходу, забезпечують комплексне вирішення цього завдання, створюючи умови для оптимізації управлінських рішень щодо ресурсозбереження з метою підвищення ефективності функціонування підприємств нафтогазового комплексу в умовах обмежених ресурсів. Таким інструментом ефективного управління виступає запропонована комплексна програма управління ресурсозбереженням, спрямована на досягнення генеральної мети підприємства. Використання цієї програми дозволить підприємствам НГК удосконалити процес управління для забезпечення його дієвості.

7. Запропонований методичний підхід до проведення моніторингу ресурсозбереження є складовою ефективного управління підприємством і необхідною умовою для раціонального використання всіх ресурсів підприємства та дозволяє своєчасно виявити слабкі сторони в ресурсозберігаючій діяльності підприємства, знайти відхилення фактичних оціночних показників ресурсо-збереження від цільових, з’ясувати причини появи цих відхилень та розробити заходи для досягнення максимального рівня ресурсозбереження на підприємстві, з метою підвищення ефективності управління ресурсозбереженням на підприємствах нафтогазового комплексу.

8. Для забезпечення найбільш ефективного використання коштів, виділених на мотивацію персоналу до ресурсозбереження, необхідно їх розподіляти таким чином, щоб рівень ресурсозбереження був максимальним. Застосування розробленого методичного забезпечення процесу мотивації ресурсозбереження, що базується на використанні економіко–математичних методів, дасть можливість підвищити ефективність використання ресурсів підприємства в цілому, на певний період планування заходів з мотивації персоналу до ресурсозбереження на підприємстві.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Ипполитова И. Я. Оценка влияния ресурсосбережения на эффективность деятельности предприятия // Экономические проблемы и перспективы стабилиза-ции экономики Украины: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 2002. – Т.2. – С. 217 – 227.

2. Афанасьєв М. В., Телишевська Л. І., Іпполітова І. Я. Аспекти ресурсо-збереження на підприємствах нафтогазової галузі в умовах транзитивної еконо-міки // Економіка промисловості. – 2002. – №4 (18). – С. 112–118.

3. Іпполітова І. Я. Процес ресурсозбереження як складова ефективного управління нафтогазовидобувними підприємствами // Проблемы повышения эф-фективности функционирования предприятий различных форм собственности: Донецьк: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 2002. – С. 388 –398.

4. Іпполітова І. Я. Моніторинг ресурсозбереження як складова ефективного управління підприємством // Экономические проблемы и перспективы стаби-лизации экономики Украины: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 2003. – С. 472 – 480.

5. Іпполітова І. Я. Організаційно–методичне забезпечення мотивації ресурсозбереження на підприємстві // Экономические проблемы и перспективы стабилизации экономики Украины: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 2004. – С. 455 – 469.

6. Іпполітова І. Я. Розробка комплексної цільової програми управління ресурсозбереженням на підприємстві // Социально-экономические аспекты промышленной политики: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 2004. – С. 273 – 280.

7. Ипполитова И. Я. Системный подход к управлению ресурсосбережением на предприятии // Економіка розвитку. – 2004. – №3 (31). – С. 79–83.

8. Іпполітова І. Я. Теоретичні основи управління ресурсозбереженням на підприємстві // Экономика промышленности: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 2004. – С. 303–315.

9. Ипполитова И. Я. Методический подход к определению влияния уровня ресурсоемкости на финансово–хозяйственную деятельность предприятия // Еко-номіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2005.– Вип.201. – Т. 1. – С. 216 – 225.

10. Ипполитова И.Я. Управление ресурсосбережением на предприятиях неф-тегазового комплекса // Управління розвитком. – 2005. – №1’2005. – С.114–117.

Матеріали і тези наукових конференцій

11. Ипполитова И. Я. Роль ресурсосбережения в проблеме управления затратами предприятия // Матеріали регіональної науково-практичної конференції “Управління в умовах ринкової трансформації економіки України (теорія і практика)” (25-26 квітня 2002р.). – Х.: ХІБМ, 2002. – С. 160 – 163.

12. Іпполітова І. Я. Складові процесу ресурсозбереження нафтога-зовидобувних підприємств // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Динаміка наукових досліджень” (28жовтня-4 листопада 2002р.). – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002. – Т. 21. Економіка. – С. 28 – 30.

13. Ипполитова И. Я. Эффективность ресурсосбережения на предприятиях // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Економіка під-приємства” (12 травня 2003р.). – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 51 – 53.

14. Іпполітова І. Я. Мотивація ресурсозбереження на підприємствах України // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Україна наукова ’2003” (16-20червня 2003р.). – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – Т.16. Економіка підприємства. – С. 33 – 34.

15. Ипполитова И. Я. Факторный анализ влияния ресурсоемкости на фи-нансово-хозяйственную деятельность предприятия // Труды 10-й Международной научно-технической конференции “Физические и компьютерные технологии” (28-30 сентября 2004г.). – Х.: ХНПК “ФЭД”, 2004. – С. 263 – 265.

16. Іпполітова І. Я. Визначення факторів, що впливають на собівартість бу-ріння свердловин // Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Динаміка наукових досліджень 2004” (21-30 червня 2004р.). – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – Т. 46. Економіка підприємства. – С. 57 – 58.

17. Іпполітова І. Я. Формування системи управління ресурсозбереженням на підприємстві // Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції “Сучасні наукові дослідження ’2006” (20 - 28 лютого 2006р.). – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2006. – Т. 28. Економічні науки. – С. 53 – 55.

АНОТАЦІЯ

Іпполітова І. Я. Управління ресурсозбереженням на підприємствах нафтогазового комплексу. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Харківський національний економічний університет, Харків, 2006.

Дисертацію присвячено вирішенню теоретичних і методичних проблем управління процесом ресурсозбереження на підприємстві. У роботі проаналізовано сутність поняття ресурсозбереження, визначено аспекти ресурсозбереження на підприємстві, обґрунтовано застосування системного підходу до управління ресурсозбереженням. Розкрито зміст функцій управління ресурсозбереженням та запропоновано додаткову – моніторинг. Узагальнено та вдосконалено класифікацію управлінських рішень щодо ресурсозбереження за ознакою аспектів ресурсозбереження. За допомогою факторного аналізу досліджено вплив ресурсоємності на фінансово-господарську діяльність підприємства. Розроблено методичний підхід до розрахунку системи кількісних показників оцінки рівнів ресурсоємності та ресурсозбереження, який базується на аналізі груп часткових показників ефективності використання ресурсів підприємства та ресурсоємності, об’єднаних за допомогою узагальнюючого таксономічного показника. На підставі вивчення існуючих підходів запропоновано системний підхід до управління ресурсозбереженням, що реалізовано у вигляді комплексної програми на основі ранжування заходів; розроблено методичний підхід щодо проведення моніторингу ресурсозбереження. Запропоновано методичне забезпечення вибору заходів з мотивації персоналу до ресурсозбереження, яке базується на використанні теорії ігор і дозволяє отримати максимальний розмір економії ресурсів з урахуванням періоду планування заходів.

Ключові слова: управління процесом ресурсозбереженням, системний підхід, класифікація управлінських рішень щодо ресурсозбереження, система кількісних показників оцінки рівнів ресурсоємності та ресурсозбереження, комплексна програма, моніторинг ресурсозбереження, мотивація персоналу до ресурсозбереження.

АННОТАЦИЯ

Ипполитова И. Я. Управление ресурсосбережением на предприятиях нефтегазового комплекса. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 - экономика, организация и управление предприятиями. – Харьковский национальный экономический университет, Харьков, 2006.

Диссертация посвящена решению теоретических вопросов и методических рекомендаций по управлению процессом ресурсосбережения на предприятиях нефтегазового комплекса. В работе проанализирована сущность понятия ресурсосбережения, определенные аспекты ресурсосбережения на предприятии. С позиции системного подхода управление ресурсосбережением рассмотрено как система, в рамках которой осуществляется воздействие субъекта ресурсосбережения на объект посредством реализации совокупности функций, направленных на повышение эффективности использования ресурсов предприятия. Выделена дополнительная функция – мониторинг ресурсосбережения. Определена последовательность принятия управленческого решения по ресурсосбережению. Обобщена и усовершенствована классификация управленческих решений относительно ресурсосбережения по признаку “аспекты ресурсосбережения”.

На основании проведения функционально-стоимостного анализа, было выявлены направления снижения затрат при бурении скважин. С помощью факторного анализа исследовано влияние ресурсоемкости на результаты финансово-хозяйственной деятельности предприятия и выделены следующие факторы: фактор эффективности использования имеющихся ресурсов и финансовой зависимости, фактор обращения активов и материальной мотивации, фактор рентабельности и фактор фондоотдачи и материалоемкости.

Разработан методический подход к расчету системы количественных показателей оценки уровня ресурсоемкости и ресурсосбережения, который базируется на анализе частичных показателей эффективности использования ресурсов предприятия и ресурсоемкости, объединенных с помощью обобщающего таксономического показателя. Определена система показателей ресурсоемкости и ресурсосбережения, в которую включаются следующие группы частных показателей: показатели, определяющие уровень использования материальных ресурсов; показатели, определяющие уровень использования трудовых ресурсов;


Сторінки: 1 2