У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. Вадима Гетьмана

Мурашко Олександр Васильович

УДК 657.471:657.633

ОБЛІК І КОНТРОЛЬ МАТЕРІАЛЬНИХ ЗАПАСІВ

(на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості)

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі бухгалтерського обліку Національної Академії державної податкової служби України Державної податкової адміністрації України, м.Ірпінь.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Кужельний Микола Васильович

Київський національний економічний університет,

завідувач кафедри обліку підприємницької діяльності

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Осадчий Юрій Іванович,

Міжгалузевий інститут управління,

завідувач кафедри обліку та аудиту.

кандидат економічних наук, доцент

Бондар Микола Іванович,

Київський національний економічний університет,

доцент кафедри обліку, аналізу та аудиту в АПК

Провідна установа: Державна академія статистики, обліку та аудиту

Держкомстату України,

кафедра бухгалтерського обліку та аудиту.

Захист дисертації відбудеться “ 3 “ квітня 2006р. о 16.00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.07 Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, аудиторія 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана за адресою: 03680, м.Київ, проспект Перемоги, 54/1, аудиторія 201.

Автореферат розісланий “ 3 “ березня 2006р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, професор В.Я.Савченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В сучасних умовах система функціонування підприємств супроводжується безперервним кругообігом ресурсів, значне місце в яких займають матеріальні запаси. В зв’язку з цим питання удосконалення їх обліку, оцінки і документального оформлення визначають актуальність теми дисертації. Це стосується також створення якісно нової системи управління матеріальними запасами, в якій визначну роль відіграє система їх аналітичного обліку і внутрішньогосподарського контролю. Вирішення питань, пов’язаних з теоретичним визначенням і впровадженням в практику сучасних методів обліку і внутрішньогосподарського контролю, повинно здійснюватись за допомогою їх автоматизації і комп’ютеризації.

Вагомий внесок в теоретичну розробку проблем організації і ведення бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю матеріальних запасів внесли вітчизняні вчені М.Т.Білуха, Ф.Ф.Бутинець, А.М.Герасимович, М.В.Кужельний, А.М.Кузьминський, В.Г.Лінник, Г.Г. Кирейцев, П.П.Німчинов, Ю.І.Осадчий, М.С.Пушкар, В.Я.Савченко, В.В.Сопко, Н.М.Ткаченко, М.Г.Чумаченко, В.Г.Швець, а також зарубіжні П.С.Безруких, С.О.Марченко, А.Ш.Маргуліс, П.П.Новиченко, В.Ф.Палій, І.І.Поклад, Я.В.Соколов, В.І.Стражев, С.О.Щенков та інші.

Незважаючи на те, що в напрямку підвищення ефективності обліку на виробництві і посиленню внутрішньогосподарського контролю ведеться визначна робота, проте залишаються проблеми, які свідчать, що аспекти обліку і контролю матеріальних запасів на підприємствах хлібопекарної промисловості в умовах використання електронних обчислювальних машин (ЕОМ) вивчені і розкриті недостатньо та потребують подальшого поглиблення і доповнення.

Заслуговують на увагу питання щодо розуміння понять “виробничі” і “матеріальні” запаси; потребує також більш чітке обгрунтування їх класифікації та оцінки з врахуванням галузевої специфіки виробництва, поліпшення організації обліку, документообігу та контролю в умовах автоматизації. В останні роки цим аспектам обліку приділялась значна увага провідних вчених ГорєлкінаВ.Г., Ісакова В.І., Рожнова В.С., Подольського В.І. і багатьох інших. Але впровадження в практику обліку нових програмних систем, вивчення особливостей системи обліку з застосуванням комп’ютерної технології відбувається повільно. В зв’язку з цим потребує визначення цілісної концепції автоматизації і комп’ютеризації обліку і контролю, розробки програмного забезпечення з використанням ЕОМ та впровадження автоматизованого робочого місця (АРМ) бухгалтера в систему обліку матеріальних запасів.

Дослідження показують, що ряд питань їх обліку і контролю носить дискусійний характер, чинна нормативна база їх не завжди враховує технологічні особливості хлібопекарної промисловості і систему матеріального забезпечення в умовах бункерного зберігання борошна на хлібокомбінатах та посилення контрольних функцій за центрами відповідальності. Облік і контроль матеріальних запасів ще не став основою для прийняття управлінських рішень. Недостатньо відпрацьована система і процедури проведення інвентаризації борошна і інших матеріалів в умовах складського і бункерного зберігання.

Все це зумовило вибір теми і основні напрямки дисертаційного дослідження, його мету та вирішення основних проблем, пов’язаних з удосконаленням обліку і контролю матеріальних запасів, їх автоматизації і комп’ютеризації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану Національної академії державної податкової служби України з теми “Бухгалтерський облік і його місце в реформуванні податкової політики” (номер державної реєстрації 0103 V005217) та плану науково- дослідних робіт кафедри обліку підприємницької діяльності Київського національного економічного університету ім.. Вадима Гетьмана за темою “Удосконалення обліку, аналізу та аудиту в галузях промислового комплексу” № державної реєстрації 0101U002947. В межах наукової програми автором виконані дослідження, що пов’язані з удосконаленням обліку і контролю матеріальних запасів в системі управління на підприємствах досліджуваної галузі. В роботі досліджені теоретичні аспекти обліку і контролю матеріальних запасів та розроблені пропозиції щодо впровадження їх в практику.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є удосконалення організації і методики обліку і внутрішньогосподарського контролю матеріальних запасів на основі автоматизації і комп’ютеризації на підприємствах хлібопекарної промисловості.

Відповідно до поставленої мети визначено такі основні завдання:

уточнити класифікацію та методику оцінки матеріальних запасів;

визначити передумови раціональної організації обліку і контролю матеріальних запасів на підприємствах хлібопекарної промисловості;

обгрунтувати систему обліку і контролю матеріальних витрат на освоєння нової техніки і технології виробництва;

уточнити об’єкти, суб’єкти та методику внутрішньогосподарського контролю матеріальних запасів, критерії і ознаки їх класифікації;

обгрунтувати більш раціональні методи проведення інвентаризації матеріальних запасів в умовах автоматизації, використання вимірювальної техніки і комп’ютерної технології.

Об’єктом дослідження є система обліку і внутрішньогосподарського контролю матеріальних запасів в умовах їх автоматизації і комп’ютеризації на підприємствах хлібопекарної промисловості.

Предметом дослідження є організація, методологія та методика обліку і контролю матеріальних запасів на підприємствах хлібопекарної промисловості України.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження базується на положеннях діалектичного методу пізнання економічних явищ і категорій та на системному підході щодо розкриття економічної сутності матеріальних запасів, процесів їх обліку і контролю. Під час дослідження використовувались діалектичні методи, синтез і аналіз, індуктивний і дедуктивний методи. Для одержання і реалізації окремих результатів були використані спеціальні методи дослідження, економіко-математичне моделювання, прогнозування, групування і порівняння, розрахунково- аналітичні методи.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає у визначенні, отриманні та теоретичному обґрунтуванні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням обліку і контролю в системі управління матеріальними запасами. За результатами дослідження:

вперше:

- обгрунтовані нові концепції управління матеріальними запасами та розроблена методика ведення їх аналітичного обліку, що сприяє підвищенню ефективності оперативного управління та раціоналізації матеріального забезпечення виробництва;

- запропоновані нормативи втрат борошна на виробництво в умовах безтарного транспортування, бункерного збереження та відпуску його з бункерів на виробництво із урахуванням розпилу борошна, що дозволить достовірно визначати виробничі витрати за статтями калькуляції та об’єктивно обґрунтовувати собівартість хлібопекарної продукції.

удосконалено:

- методику підготовки і передачі інформації з матеріальними запасами в умовах автоматизації для оперативного управління і контролю;

- методику обліку операцій, пов’язаних з надходженням, використанням і збереженням матеріальних запасів та інструментарій ведення аналітичного обліку і контролю руху і збереження борошна на хлібопекарних підприємствах в умовах безтарного його транспортування і бункерного зберігання та його відпуску із бункерів на виробництво за допомогою тензометричних засобів і датчиків, які дозволяють вимірювати обсяг відпуску борошна і здійснювати його контроль;

- запропоновано в аналітичному обліку при відпуску борошна на виробництво хлібопекарної продукції враховувати вологість, що надасть можливість достовірно визначати його використання;

- форму облікового регістра з відображенням номера бункера на підставі лічильників автоматичних ваг для ведення оперативного обліку при надходженні борошна;

- порядок ведення обліку витрат матеріалів на освоєння нової технології виробництва продукції із застосуванням окремого субрахунку до рахунку 23 “Виробництво”;

- зміст діючої Інструкції по інвентаризації товарно-матеріальних цінностей шляхом доповнення її прийомами і способами документального та фактичного контролю наявності та використання матеріальних запасів на виробництво;

- методику процедур, пов’язаних з визначенням контрольних дій під час організації і проведенні інвентаризації матеріальних запасів з використанням вимірювальної техніки і програмного забезпечення;

- систему обліку і контролю матеріальних запасів за центрами відповідальності на хлібопекарних підприємствах;

- систему впровадження програмного забезпечення з використанням комп’ютеризованих систем бухгалтерського обліку (КСБО) таких, як: “1С: Бухгалтерія” і “Best-Pro” та електронних таблиць “Excel” для обліку і контролю матеріальних запасів.

отримали подальший розвиток:

- перелік статей балансу (ф.№1) шляхом виділення окремої статті “Малоцінні і швидкозношувані предмети” у зв’язку з тим, що економічна сутність їх визначення відрізняється від визначення сутності матеріальних запасів;

- концепція нормативного методу обліку матеріальних витрат на виробництво продукції та калькулювання її собівартості, яка ґрунтується на системі стандарт- кост;

- методика проведення контролю операцій, пов’язаних з надходженням, використанням і збереженням матеріальних запасів в умовах використання засобів автоматизації.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх використання дає можливість розробити рекомендації по удосконаленню обліку і контролю матеріальних запасів відповідно сучасним умовам господарювання та інструментарій їх автоматизації на підприємствах хлібопекарної промисловості. Отримані результати спрямовані на підвищення достовірності, оперативності та аналітичності обліку матеріальних запасів на виробництві, надають змогу повніше використовувати внутрішньовиробничі резерви підприємства. В результаті проведеного дослідження виробництва хліба і хлібобулочних виробів здійснені пропозиції з обліку і управління матеріальними витратами.

Результати та окремі розділи дисертаційного дослідження про впровадження на підприємствах хлібопекарної промисловості підтверджуються відповідними довідками і актами, а саме довідкою об’єднання Державної акціонерної компанії “Хліб України” (довідка від 07.04.2005р.), актом хлібокомбіната №2 м.Києва (акт №2 від 15.04.2004р.), довідкою виробничо- інноваційної компанії “Партнерство” (довідка №32 від 26.05.2004р.).

Теоретичні положення, висвітлені в дисертації застосовуються у навчальному процесі Національної академії державної податкової служби України (довідка №2929/01-12 від 26.09.2005р.), Міжрегіонального центру перепідготовки військовослужбовців (довідка №8 від 08.06.2004р.) при викладанні навчальних дисциплін: “Бухгалтерський облік і аудит”, “Комп’ютеризовані системи бухгалтерського обліку”.

Особистий внесок здобувача полягає в одноосібному дослідженні, в якому викладено авторський підхід до вирішення важливого завдання – удосконалення і автоматизації обліку і контролю матеріальних запасів на підприємствах хлібопекарної промисловості в умовах безтарного транспортування і бункерного збереження борошна на об’єктах виробництва. В зв’язку з цим пропонується система ведення автоматизованого бункерного пооб’єктного і аналітичного обліку і контролю борошна на хлібопекарних підприємствах. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Всі наукові результати і практичні пропозиції, що містяться в роботі отримані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дослідження опробовані на:

- міжнародній науковій конференції “Розвиток науки про бухгалтерський облік” (23-24 листопада 2000р., м.Житомир);

- міжнародній науковій конференції, “Бухгалтерський облік і внутрішньо-господарський контроль: минуле, сучасне, майбутнє” (16-17 травня 2002р., м.Житомир,);

- науково- практичній конференції “Розвиток податкових відносин та модернізація податкової служби України” (м.Ірпінь, 19-20 грудня 2002р.);

- науковій конференції “Розвиток системи обліку, аналізу та аудиту в Україні: традиції, проблеми, перспективи”, присвяченій пам’яті д.е.н., професора, заслуженого діяча науки і техніки О.С.Бородкіна (м.Київ, 26 березня 2004р.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 11 наукових праць загальним обсягом 8,8 друкованих аркушів, з них 9- у наукових фахових виданнях, 1- матеріали конференцій, 1- навчальний посібник.

Структура і обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Основний зміст дисертації становить 198 сторінок друкованого тексту. Робота містить 16 таблиць на 17 сторінках, 18 рисунків на 18 сторінках, 17 додатків на 24 сторінках. Список використаних джерел включає 162 найменування на 14 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У Вступі обгрунтована актуальність теми дисертації, визначені мета, основні завдання дослідження, викладено наукову новизну, теоретичне і практичне значення отриманих результатів, їх апробації на хлібопекарних підприємствах. В розділах дисертації розкрито зміст дослідження і його основні результати.

В розділі 1 “Економіко- правова сутність матеріальних запасів” досліджені теоретичні аспекти сутності матеріальних запасів в системі управління, поглиблена класифікація і обґрунтована їх оцінка в системі бухгалтерського обліку на підприємствах хлібопекарної промисловості. Дослідження показують, що як серед провідних вчених економістів, так і в нормативних актах немає чіткого визначення таких понять, як “матеріальні запаси”, “виробничі запаси”, “виробничі ресурси”. З прийняттям П(С)БО 9 “Запаси” з’явилось загальне трактування їх як “запаси”. В цьому положенні (стандарті) зазначено, що для цілей бухгалтерського обліку в запаси включається сировина, основні і допоміжні матеріали, комплектуючі вироби і інші матеріальні цінності, які призначаються для виробництва. В дисертації з урахуванням особливостей хлібопекарної галузі промисловості обґрунтовані критеріальні ознаки, які покладені в основу визначення понятійного апарату щодо матеріальних і виробничих запасів.

Потребують також чіткого визначення питання малоцінних і швидкозношуваних предметів (МШП). В дисертації визначено, що МШП зберігають свою натуральну форму на протязі тривалого часу, тому питання включення їх до складу запасів є дискусійним.

Суттєвим недоліком є і те, що в П(С)БО 2 “Баланс” (ф.№1) відсутні позиції для відображення МШП. Включення МШП до статті “Виробничі запаси” в Балансі (ф.№1) не можна вважати обгрунтованим, оскільки зміст статті “Виробничі запаси” не розкриває інформації про їх фактичний стан. В зв’язку з цим пропонується в Балансі (ф.№1) виділити окрему статтю для відображення в ній інформації з МШП, що визначено в П(С)БО 9 “Запаси”.

Для правильної організації синтетичного і аналітичного обліку матеріальних запасів необхідне чітке групування їх не тільки за економічною сутністю і структурою, але і за призначенням в процесі виробництва. Дослідження літературних джерел показують, що існують різні підходи щодо класифікації матеріальних запасів. Ряд економістів вважає, що чим більше критеріїв і ознак, що покладені в основу їх класифікації, тим більше можливостей здійснити глибокий аналіз їх структури і призначення у виробництві. В дисертації доповнена класифікація матеріальних запасів, яка є основою системи їх аналітичного обліку.

Хлібопекарна галузь промисловості є матеріалоємкою, де доля матеріальних затрат в собівартості продукції займає 85%-90%, а калькулювання і визначення собівартості хлібопекарної продукції тісно пов’язані з всією системою її ціноутворення. Для ефективного використання запасів на виробництві і підвищення ролі контролю в системі управління запропоновано використання нормативного методу їх обліку.

Обґрунтовується оцінка матеріальних запасів, яка забезпечує достовірне їх відображення в обліку і звітності. В літературних джерелах тривалий час обґрунтовувались облікові або оптові ціни, оцінка за фактичною собівартістю окремих груп матеріалів з урахуванням транспортно-заготівельних витрат. В дисертації визначено, що в умовах коливання цін, відображення матеріальних запасів за вартістю їх придбання не характеризує їх реальної величини. Тому в умовах цінової нестабільності ці запаси доцільно відображати в обліку за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації, що визначається економічними умовами, способами їх визначення та часом руху в процесі виробництва.

У розділі 2 “Облік і контроль операцій з матеріальними запасами” обґрунтовані основні теоретичні аспекти їх обліку і контролю в системі управління. На підставі технологічних особливостей хлібопекарного виробництва та критичної оцінки діючої практики здійснені пропозиції по удосконаленню обліку і контролю матеріальних запасів під час їх надходження, зберігання та використання на виробництві.

На методику їх обліку і контролю в значній мірі впливають технологічні особливості виробничого процесу, специфіка транспортування борошна і бункерного його зберігання. З урахуванням особливостей хлібопекарного виробництва удосконалено методику ведення обліку запасів під час надходження, збереження і використання для виробництва хлібопекарної продукції.

Методи ведення аналітичного і складського обліку запасів на підприємствах хлібопекарної промисловості є занадто громіздкими, недостатньо оперативними і надійними в системі управління. Все це зумовлює необхідність пошуку і впровадження раціональних його методів, впровадження оперативно- бухгалтерського (сальдового) методу обліку.

Організація і методика ведення складського обліку матеріальних запасів в значній мірі залежить від способів їх транспортування і зберігання. Для цього пропонується при їх надходженні вагонами або спеціально обладнаними автотранспортними засобами вести їх партіонний облік, де записи по надходженню борошна і його відпуску на виробництво здійснюються лінійним способом з урахуванням його якісних і технологічних особливостей.

Сучасні вимоги податкового законодавства потребують здійснювати такий порядок обліку матеріальних запасів, який забезпечує визначення валових доходів і валових витрат. Для цього розроблена система податкових розрахунків і порядок накопичення інформації, необхідних для визначення валових доходів і валових витрат, пов’язаних з приростом або убутком матеріальних запасів на складах, в незавершеному виробництві і готовій продукції.

При механізації процесів виробництва хлібопекарної продукції недоцільно оформляти відпуск борошна із бункерів на виробництво лімітно- забірними картками. В умовах нормативного регулювання виробничих потреб матеріалів і нормативного методу їх обліку на хлібопекарних підприємствах стає можливим підвищити ефективність і оперативність контролю за їх витрачанням на виробництві.

В зв’язку з тим, що процес виробництва хліба і хлібобулочних виробів на хлібопекарних підприємствах здійснюється за змінами і центрами матеріальної відповідальності, обгрунтовується доцільність складання актів та змінних рапортів при передачі матеріалів однієї зміни іншій, де інформація про затрати конкретних матеріалів і сировини відображається за окремими видами продукції. В умовах незначних запасів борошна і інших матеріалів на виробництві на кінець кожної зміни передачу їх від однієї зміни іншій доцільно оформляти безпосередньо у змінному виробничому звіті того бригадира (майстра), що одержав ці матеріали.

Важливою, але трудомісткою процедурою інвентаризації матеріальних запасів є перевірка їх наявності, що забезпечується шляхом переважування або перелічення цих цінностей. В дисертації визначено, що в умовах бункерного зберігання борошна на об’єктах підприємств хлібопекарної промисловості доцільно здійснювати інвентаризацію під час зачистки бункерів.

Поряд з цим пропонуються і інші методи інвентаризації сировини і матеріалів на виробництві, зокрема метод “стандартних партій” (при умові, якщо ці цінності запаковані в мірну тару). Процес проведення їх інвентаризації потребує своєчасної обробки інвентаризаційних матеріалів, правильного складання порівняльних відомостей і визначення пересортування цінностей. В практиці при оформленні результатів інвентаризації в порівняльних відомостях допускається дублювання показників про наявність цінностей. З метою усунення цих недоліків доцільно фактичну наявність цінностей заносити в окремі картки або відомості, які стають дублікатом інвентаризаційного опису їх залишків.

На об’єктах підприємств хлібопекарної промисловості важливим і дійовим засобом збереження матеріальних запасів і ефективного їх використання є внутрішньогосподарський контроль, який не тільки є прерогативою працівників бухгалтерського обліку, а його контрольні функції здійснюються всіми службами і функціональними відділами на всіх стадіях хлібопекарного виробництва (надходження, збереження і використання матеріальних запасів). Враховуючи особливості хлібопекарної промисловості обгрунтовується необхідність поглиблення і розширення функцій контролю на рівні всіх функціональних підрозділів підприємства. З метою підвищення його дієвості і ефективності обґрунтовані об’єкти і розроблені методичні прийоми та процедури проведення контролю, пов’язаного з перевіркою збереження матеріальних запасів, правильності і достовірності надходження і використання їх на виробництві.

Дослідження системи внутрішньогосподарського контролю підтверджують, що його нормативно- правова база не визначена, не відпрацьована методика його проведення. Тому пропонується необхідність розробки методичних інструктивних положень внутрішньогосподарського контролю та визначення галузевих особливостей методики його проведення на підприємствах хлібопекарної промисловості.

Рекомендації щодо вдосконалення обліку і контролю матеріальних запасів під час їх надходження, зберігання і використання на виробництві за об’єктами і центрами відповідальності дають змогу підвищити оперативність обліку і контролю в системі управління та сприяють своєчасному запобіганню непродуктивних витрат матеріалів на виробництві.

В розділі 3 “Облік і контроль матеріальних запасів в комп’ютерному середовищі” визначено, що на підприємствах хлібопекарної промисловості виникають великі потоки облікової інформації, пов’язані з надходженням, зберіганням і використанням матеріальних запасів (зокрема борошна), аналітичний облік якого потребує визначення не тільки його кількісних, але і якісних показників, що впливають на вихід хліба і хлібобулочних виробів під час виробництва. Особливості облікових процедур і автоматизація обліку матеріальних запасів дають можливість створювати систему автоматизованих робочих місць (АРМ) бухгалтера. В зв’язку з цим обгрунтовані основні напрями процедур автоматизації обліку матеріальних запасів за об’єктами і центрами відповідальності, що підвищує ефективність аналітичних і контрольних функцій обліку. Використання в обліку і контролі комп’ютерної технології потребує додержання методологічних принципів постановки завдань, організації і технології обробки інформації. Враховуючи ці особливості запропоновано методику ведення аналітичного обліку матеріальних запасів в умовах автоматизації, що дозволяє підвищити контроль їх руху за об’єктами і центрами відповідальності.

З метою підвищення аналітичності інформації і оперативності використання їх в системі управління доцільно здійснювати автоматизоване формування бухгалтерських проводок, що звільняє користувачів інформації від ручного способу введення її в бухгалтерську програму. Автоматизація обліку матеріальних запасів потребує впровадження в практику найбільш оптимальних і ефективних комп’ютеризованих систем бухгалтерського обліку (КСБО) з урахуванням особливостей хлібопекарного виробництва.

В умовах ручного введення вхідних даних в систему обліку виникають помилки (на 500 операцій в середньому припадає 1 помилка), що призводить до спотворення підсумкової інформації, пов’язаної з обліком матеріальних запасів. Для запобігання цих недоліків пропонується впровадження в практику системи повторного введення в бухгалтерську програму вхідної інформації, що в значній мірі знижує ймовірність помилок при її введені. В той час повторне введення в програму операцій потребує незначного збільшення часу на виконання цих процедур, проте посилює контроль та сприяє запобіганню можливих помилок з боку користувача при введенні даних в програму.

В результаті дослідження обґрунтовані основні напрямки і процедури впровадження і використання комп’ютерної техніки в систему обліку і контролю матеріальних запасів, що дозволяє:

забезпечити діалогове спілкування бухгалтера з комп’ютером;

формалізувати процедури обліку у відповідності з первинними документами та здійснити алгоритмчну обробку його даних;

впроваджувати перспективні інтегровані системи бухгалтерського обліку, з метою автоматизації всього комплексу облікових процедур, що відображено на Рис 3.1.

Поряд з цим для підвищення ефективності автоматизації обліку і контролю матеріальних запасів визначена необхідність розробити і впровадити досконалу нормативну базу та методичне забезпечення для виконання процедур обліку і контролю в умовах їх комп’ютеризації.

З метою удосконалення обліку і контролю матеріальних запасів розроблена система їх моделювання і проектування обліку, що наведено на Рис. 3.2.

Суттєві особливості мають процедури, пов’язані з використанням вимірювальної техніки при здійсненні інвентаризації матеріальних запасів. Для цього пропонується:

- доповнити діючу інструкцію з інвентаризації товарно- матеріальних цінностей питаннями, що пов’язані з використанням вимірювальної техніки і комп’ютерної технології;

- використовувати під час її проведення реєструючі прилади та автоматизовані ваги, що дасть можливість дані про фактичну наявність матеріальних цінностей відображати на електронних носіях інформації.

Рис. 3.1 Система групування комп’ютеризованих систем бухгалтерського обліку (КСБО) за основними показниками.

ВИСНОВКИ

В дисертації проведено теоретичне узагальнення і запропоновано вирішення актуального наукового завдання щодо удосконалення організації і методики обліку та контролю матеріальних запасів в умовах автоматизованої обробки облікової інформації. На основі проведеного дослідження, вивчення і узагальнення вітчизняного і зарубіжного досвіду пропонується низка висновків теоретичного та науково – практичного спрямування згідно з поставленою метою та завданням дослідження, суть яких зводиться до слідуючого:

1. Діюча методологія обліку і контролю потребує чіткого визначення сутності і змісту таких понять, як: “матеріальні запаси”, “запаси” і “виробничі запаси”. Для цього обґрунтовані критеріальні ознаки, що покладені в систему визначення матеріальних запасів та в основу їх аналітичного обліку на об’єктах зберігання і використання на виробництві.

2. На підставі теоретичних положень і практичних аспектів обліку і контролю матеріальних запасів визначена система критеріїв та розроблена структурно- логічна модель, що обгрунтовує їх класифікацію та визначає систему аналітичного обліку.

3. Важливим показником обгрунтування собівартості продукції та розрахунку виробничих витрат є оцінка матеріальних запасів. Визначена позиція щодо системного підходу оцінки матеріальних запасів під час їх надходження і використання. В зв’язку з цим автором визначена позиція, яка обгрунтовує доцільність здійснення доповнення до П(С)БО 9 “Запаси” та правильності відображення їх в обліку.

4. Удосконалення обліку і контролю матеріальних запасів потребує чіткого визначення інструментарію, процедур і методики їх ведення в умовах автоматизації з використанням відповідного програмного забезпечення.

5. З метою підвищення ефективності контролю розроблено методику ведення аналітичного обліку матеріальних запасів на основі оперативного (сальдового) і партіонного методів обліку. Поряд з цим доповнена система процедур і положень нормативного обліку витрат на виробництво та визначення собівартості продукції, яка грунтується на системі стандарт - кост.

6. Для удосконалення обліку матеріальних запасів та достовірності і надійності інформації, що використовується для цілей управління розроблена цілісна науково- обгрунтована концепція методичного інструментарію щодо автоматизації обліку матеріальних запасів на підприємствах хлібопекарної промисловості. Підвищення ефективності автоматизації обліку і контролю потребує обґрунтування нормативного і методичного їх забезпечення та впровадження в практику системи засобів ЕОМ для здійснення процедур внутрішньогосподарського контролю.

7. З метою удосконалення обліку і контролю в умовах їх автоматизації важливе значення має розробка алгоритмів, які дають можливість визначати систему послідовності облікового процесу ведення аналітичного кількісного і кількісно-сумового обліку матеріальних запасів. Для цього потрібно визначити систему носіїв інформації за окремими їх групами в залежності від їх структури та здійснити автоматизоване формування бухгалтерських записів.

8. Для удосконалення внутрішньогосподарського контролю та підвищення його оперативності обгрунтовані його об’єкти, суб’єкти і методичні прийоми, які пов’язані з надходженням, використанням і збереженням матеріальних запасів в умовах автоматизації обліку та розроблена система методів і контрольних процедур під час проведення їх інвентаризації в умовах використання ЕОМ та засобів вимірювальної техніки.

9. Визначена необхідність доповнення до діючої Інструкції по інвентаризації товарно-матеріальних цінностей в частині використання сучасних засобів вимірювальної і обчислювальної техніки з застосуванням реєструючих приладів та автоматичних ваг з відображенням фактичної наявності матеріальних цінностей на електронних носіях інформації.

Вивчення і використання теоретичних і методичних положень, що розроблені в дисертаційній роботі, сприятимуть подальшому розвитку і удосконаленню системи бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю на підприємствах хлібопекарної та інших галузей промисловості.

Список опублікованих праць за темою дисертації.

Статті у наукових фахових виданнях:

1. Мурашко О. Розвиток і удосконалення бухгалтерського обліку і контролю та напрями їх комп’ютеризації. // Науковий вісник, Збірник наукових праць Академії державної податкової служби України, №1(15), - 2002, С.81-88. (0,6 д.а.).

2. Мурашко О. Удосконалення методів і прийомів внутрішньо-господарського контролю за матеріальними цінностями в умовах автоматизації обліку. // Науковий вісник, Збірник наукових праць Академії державної податкової служби України, №3(17), - 2002, С.146-152. (0,5 д.а.).

3. Мурашко О. Взаємозв’язок бухгалтерського, фінансового і податкового обліку матеріальних запасів. // Науковий вісник, Академії державної податкової служби України, №4(18), – 2002, С.324-326. (0,3 д.а.).

4. Мурашко В.М., Мурашко О.В. Удосконалення системи обліку в умовах реформування податкової політики. // Житомир: ЖІТІ, Вісник, 2002, №18 - С.82-89. (0,5 д.а.). (особисто автору 0,3 д.а., запропоновано систему нормативного правового регулювання фінансового і податкового обліку матеріальних запасів).

5. Мурашко В.М., Мурашко О.В. Розвиток фінансового контролю та його методи під час ревізії на підприємстві. // Житомир: ЖІТІ, Вісник, 2002, №20. – С.175-181. (0,5 д.а.). (особисто автору 0,3 д.а., висвітлені методи, способи і прийоми послідовності фінансового контролю).

6. Мурашко О. Методи обліку, калькулювання та узагальнення собівартості продукції: сучасний стан і шляхи удосконалення. // Науковий вісник, Національної Академії державної податкової служби України, №3(21), - 2003, – С.119-126. (0,5 д.а.).

7. Мурашко О.В. Податковий облік і його узгодженість з фінансовим обліком. - “Бухгалтерський облік і аудит” №2, №3 2003р. (1,1 д.а.).

8. Мурашко О.В. Бухгалтерський облік і податкова звітність. - “Фінанси України” №6 2003р. С. 51- 60. (0,6 д.а.).

9. Мурашко О.В. Суть матеріальних запасів, їх класифікація та визначення у бухгалтерському обліку. // Вісник Житомирського державного технологічного університету / Економічні науки. - Житомир: ЖДТУ, 2005. - №3(33) – С.134-139. (0,4д.а.).

В інших виданнях:

1. В.М. Мурашко, Т.М. Сторожук, О.В. Мурашко Контроль і ревізія діяльності підприємств промисловості України. К.: ЦУЛ, 2003. – 316с. Особистий внесок здобувача - розділ 6 “Контроль і ревізія операцій з товарно-матеріальними цінностями” С.139-162 та параграф 1.3 “Внутрішньо-господарський (внутрішній) контроль і його функції” С.8-16 (3,2 д.а.).

2. Мурашко О.В. Методи інвентаризації матеріальних цінностей і їх удосконалення. // Бухгалтерський облік та господарський контроль: минуле, сучасне, майбутнє. Збірник доповідей на міжнародній науковій конференції. – Житомир: ЖІТІ, Вісник, 2002. - №19. – С.189-195. (0,6д.а.).

АНОТАЦІЯ

Мурашко О.В. Облік і контроль матеріальних запасів (на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості). - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана – Київ, 2006.

В дисертації досліджені актуальні теоретичні і практичні аспекти обліку і контролю матеріальних запасів, їх удосконалення в системі управління на підприємствах хлібопекарної промисловості в умовах автоматизації. Обґрунтована система критеріїв щодо класифікації і оцінки матеріальних запасів з урахуванням технічних ознак і технологічних особливостей виробництва продукції на підприємствах хлібопекарної промисловості, що покладена в основу аналітичного обліку на об’єктах їх збереження і використання на виробництві.

Обґрунтовані об’єкти і методичні прийоми контролю та запропоновано ефективну методику його проведення в умовах автоматизації. Розроблені конкретні рекомендації по удосконаленню організації і методики проведення інвентаризації матеріальних запасів, визначені стадії її контрольних процедур та пропонуються доповнення до Інструкції по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно- матеріальних цінностей, грошових коштів, документів та розрахунків щодо використання сучасних засобів вимірювальної і обчислювальної техніки з застосуванням реєструючих приладів та автоматичних ваг з відображенням фактичної наявності матеріальних запасів на електронних носіях інформації.

З урахуванням особливостей методів транспортування борошна для хлібопекарного виробництва, його затарювання і використання для виробництва пропонується система аналітичного обліку борошна в умовах бункерного його зберігання на підприємствах хлібопекарної промисловості.

Особлива увага приділяється удосконаленню обліку і контролю матеріальних запасів на підприємствах в умовах їх автоматизації та використання комп’ютерної технології. Для цього визначені методика, особливості і принципи обліку і контролю операцій, пов’язаних з надходженням, збереженням і рухом матеріальних запасів на підприємствах хлібопекарної промисловості, обгрунтовані принципи впровадження КСБО в систему бухгалтерського обліку і контролю матеріальних запасів на підприємстві.

Ключові слова: хлібопекарна промисловість, матеріальні запаси, ЕОМ, автоматизація, АРМ бухгалтера, бухгалтерські програми, КСБО.

АННОТАЦИЯ

Мурашко А. В. Учет и контроль материальных запасов (на примере предприятий хлебопекарной промышленности). - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Киевский национальный экономический університет им. Вадима Гетьмана, – Киев, 2006.

В диссертации исследованы актуальные проблемы организации и методики учета и контроля материальных запасов, их усовершенствование в системе управления на предприятиях хлебопекарной промышленности в условиях автоматизации.

На основании теоретических обобщений и критической оценки в диссертации обоснована система критериев и дано четкое понятие материальных запасов, обоснована их классификация, в основу которой положено не только экономическое содержание и структура, но и весь комплекс технологических особенностей производства продукции.

Исследование ранее действовавших и современных методов и вариантов учета материальных запасов дало возможность разработать более совершенную методику их аналитического учета в условиях применения ЭВМ с учетом технологических и качественных особенностей сырья и материалов, которые используются на хлебопекарных предприятиях.

На основе исследования различных подходов оценки сырья и материалов предложена система признаков и критериев, которые обосновывают их оценку с учетом технологических особенностей производства продукции на предприятиях хлебопекарной промышленности.

С учетом особенностей методов транспортирования муки, ее затаривания, погрузки и разгрузки при поступлении и ее использовании для производства предложена система учета материалов в условиях бункерного хранения муки на предприятиях хлебопекарной промышленности. Для этого определена структура баз данных материальных запасов, которая позволяет вести первичный аналитический учет в автоматизированном режиме.

В работе определена структурная классификация материальных запасов, которая должна быть положена в систему аналитического учета. В частности обуславливается необходимость внедрения рациональных его методов и, в частности, оперативно- бухгалтерского (сальдового) и нормативного (нормативно бункерного) метода их учета.

В диссертации определены объекты и методические приемы внутрихозяйственного контроля и предложена эффективная методика его проведения в условиях автоматизации. Разработаны конкретные рекомендации по усовершенствованию организации и методики проведения инвентаризации материальных запасов и определены стадии ее контрольных процедур.

Обоснованы принципы внедрения компьютеризованных систем бухгалтерского учета (КСБУ) в систему бухгалтерского учета и контроля материальных запасов на предприятии и разработаны мероприятия по внедрению в практику наиболее эффективных компьютеризованных систем бухгалтерского учета с учетом особенностей хлебопекарного производства.

С целью усовершенствования системы учета и контроля с применением средств автоматизации в диссертации определена формализация процедур операций с материальными запасами, разработана система моделирования объектов учета и контроля материальных запасов.

Ключевые слова: хлебопекарная промышленность, материальные запасы, ЭВМ, автоматизация, АРМ бухгалтера, бухгалтерские программы, КСБУ.

ANNOTATION

Murashko A. V. Accounting and control of material inventories (on materials of bakery industry enterprises).- Manuscript.

Thesis for the scientific degree of the Candidate of Economic Sciences on the spesiality 08.06.04 – Accounting, analysis and audit. – Vadime Getman Kyev National University of Economics, Kiev, 2006.

Thesis considers theoretical and practical aspects of accounting and control of material inventories in the system of management on the enterprices of bakery industry in conditions of the use of electronic calculating machines (ECM).

Important problems of accounting and home control of material inventories of bakery industry in conditions of automation and computerization were investigated, methods of home economic audit were grounded and effective methods of their carrying out in conditions of automation are proposed.

Concrete recommendations on perfecting the methods of conducting of making inventory of material inventories were worked out and the stages of their control procedures were defined.

Considerable attention in the thesis is paid to the questions of perfection of analytical accounting of the material inventories in the storehouses and book-keeping.

Therefore the structural classification of material inventories was defined, their estimation was taken into account, technological peculiarities of bakery industry ware grounded. It must be taken as a principle of the primary analytical accounting.

The principles of conducting of book-keeping in conditions of the use of ECM were defined. They must be taken in account when instilling Computer System Accounting (CSA) into the system of accounting and control of material inventories on the enterprises.

Key words: a baking industry, material inventory, ECM, computer, automation, bookkeeping, accounting programs, CSA.