У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

Київський міжнародний університет цивільної авіації

ЯСЕР ХАНАН

УДК 629.735.083.02/06(043.3)

 

Оптимізація процесів технічного обслуговування

повітряних суден

Спеціальність 05.22.14. - “Експлуатація повітряного транспорту”

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ - 1999

Диссертацією є рукопис.

Работу виконано на кафедрі технічної експлуатації літальних апаратів та авіадвигунів

Київського міжнародного універстету цивільної авіації

Міністерства освіти України

Науковий керівник : кандидат технічних наук, доцент

Бурлаков Вадим Іванович

Офіційні опоненти : доктор технічних наук, професор

Терьошкін Олександр Олександрович,

зам.директора Українського державного

учбово-сертифікаційного центру цивільної

авіації

доктор технічних наук, доцент

Дмитрієв Сергій Олексійович

професор кафедри авіаційних двигунів

КМУЦА

Провідна установа : Київський інститут ВПС

Захист відбудеться “ 24 ” червня 1999 року о 15.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої Ради Д26.062.03 при Київському міжнародному університеті цивільної авіації за адресою: 252058, м. Київ-58, проспект Космонавта Комарова 1, КМУЦА.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці КМУЦА.

Автореферат розісланий “ 20 ” 05 . 1999 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої Ради Запорожець О.І.

Загальна характеристика роботи

Актуальність роботи : У вирішенні головних задач ЦА по забезпеченню безпеки польотів і високої ефективності використання AT провідне місце належить системі ТОіР ПС. Ефективність системи ТОіР ПС багато в чому визначається експлуатаційними характеристиками AT, стратегіями ТОіР, якістю проведення профілактичних робіт, використовуваними засобами і методами контролю та діагностування об'єктів експлуатації .

В міру ускладнення конструкції ПС, інтенсифікації виробничих процесів, застосування нових засобів і методів контролю технічного стана виробів AT, якість ТО чимдалі сильніше стала визначатися властивостями обслуговуючого персоналу.

Спроби враховувати людський фактор традиційно відносилися до роботи льотного екіпажа, і мало розглядалися ті аспекти людського фактора, що відносяться до персоналу, який здійснює ТО ПС та контроль якості виконаних робіт. Це серйозна вада, оскільки помилка людини при ТО ПС здійснює такий же критичний вплив на безпеку виконання польоту, як і помилки пілотів або диспетчерів управління повітряним рухом.

Управління процесом технічної експлуатації ПС містить у собі вирішення багатьох наукових проблем, до яких, зокрема, відносяться: математичне забезпечення технічного обслуговування AT, методи визначення періодичності і глибини регламентних робіт, розробка заходів щодо ТО ПС, адаптованих до реальних умов експлуатації, урахування психофізіологічної й емоційної напруженості авіаційних фахівців тощо.

Для удосконалювання процесів експлуатації складних систем AT, зберігання льотної придатності ПС і забезпечення якості ТО відповідно до міжнародних стандартів ISO серії 9000 є необхідною розробка моделей, методів і методик оптимізації процесів ТО AT із урахуванням можливості ІАС.

Мета і задачі досліджень : Метою даних досліджень є побудова й оптимізація моделей ТО виробів AT, які враховують можливість помилок обслуговуючого технічного персоналу, та розробка рекомендацій по їхньому запобіганню.

У роботі поставлені такі задачі :

·

аналіз чинників, що впливають на якість ТО, і класифікація помилок технічного персоналу;

· побудова моделей зміни технічного стану авіаційних ергатичних систем ;

· оптимізація режимів ТО ергатичних систем;

· розробка ефективних стратегій ТО ергатичних систем і управління якістю ТОіР AT;

Наукова новизна роботи полягає у наступному:

·

досліджено головні характеристики людини як елемента системи "людина-машина" і подані результати змін властивостей обслуговуючого персоналу в залежності від ряду експлуатаційних факторів;

· розроблено класифікацію помилок технічного авіаційного персоналу і встановлений їхній розподіл по технологічних операціях, виконуваних при ТО ПС;

· розроблено математичну модель експлуатаційної надійності систем ПС, що враховує вид і якість виконання технологічних операцій з ТО ПС;

· запропоновано методику коректування періодичності проведення регламентних робіт з урахуванням діяльності обслуговуючого персоналу і якості проведення робіт;

· розроблено новий метод ТО резервованих систем ( альтернуючий метод ТО), який сприяє скороченню витрат на ТО і зменшенню числа відмов систем AT у польоті з вини обслуговуючого персоналу.

Практична значимість роботи:

·

розроблено методологічну основу формування й удосконалювання програм ТОіР AT, спрямованих на забезпечення належної якості ТО складних резервованих систем авіаційної техніки і зберігання льотної придатності ПС в експлуатації;

· створено базу для керування режимами регламентних робіт, адаптованих до заданих умов експлуатації, напруженості роботи і кваліфікації обслуговуючого персоналу.

Апробація результатів роботи. Результати досліджень, подані в дисертаційній роботі, доповідалися автором і обговорювалися на наукових конференціях і семінарах КМУЦА.

Публікації : За темою дисертації опубліковано 8 наукових статей.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з передмови, чотирьох розділів, висновків, списку літератури із 96 найменувань. Обсяг роботи складає 140 машинописного тексту 31 рисунків 7 таблиць.

Зміст дисертаційної роботи

У вступі розкрита важливість і обгрунтована актуальність досліджень, сформульовані мета і задачі дисертаційної роботи, вказана наукова новизна і практична значимість роботи.

У першому розділі поданий аналіз результатів експлуатації ПС, їхніх функціональних систем, сучасних концепцій управління технічним станом складних систем ПС, досліджені методи і моделі оптимізації режимів технічного обслуговування.

Важливе значення для забезпечення безпеки польотів має ергатичний аспект надійності, що враховує участь людини як у функціонуванні, так і в технічному обслуговуванні систем AT.

У науковому обігу людський фактор розглядається здебільшого як чинник, пов’язаний із роботою льотного екіпажу, в той час як аспекти діяльності обслуговуючого персоналу не отримують належної уваги.

У силу специфічних особливостей помилки технічного персоналу при ТО ПС виявляються у формі, відмінної від того, як це відбувається в кабіні льотного екіпажа або в залі диспетчерів управління повітряним рухом .

Зростаюча складність ПС, багатократне резервування систем та їхня автоматизація зменшують навантаження на льотний екіпаж, проте підвищують вимоги до технічних фахівців, що обслуговують ПС .

Це призводить до перерозподілу помилок від однієї категорії людей до іншої, що створює потенційну можливість авіаційних подій через сполучення процедурних або технічних відмов із помилками експлуатаційного персоналу, яке, у свою чергу, може призвести до зниження рівня БП, якщо своєчасно не вжити захисних заходів.

За другу половину 80-х років число авіаційних подій, пов'язаних із технічним обслуговуванням, зросло на 65% у порівнянні з першою половиною цього десятиліття. За перші три роки 90-х рр. мали місце 25 подій, пов'язаних із технічним обслуговуванням. Для порівняння: за перші три роки 80-х рр. їх було сім.

Причинами події рідко бувають винятково помилкові дії експлуатаційного персоналу, вони є результатом взаємозалежного впливу цілого ряду чинників, уже наявних у даній системі.

При розгляді подій, причиною яких була помилка людини, ми схильні мислити в термінах, що стосуються окремих особистостей, а не колективів. Внаслідок цього вирішення проблем орієнтовані на конкретних людей, “операторів переднього краю”, через що затушовуються потайні організаційні помилки, які у більшості випадків і є першопричинами таких подій.

Особливу гостроту проблема підвищення ефективності використання АТ отримує із надходженням в експлуатацію літаків: ТУ-204, ИЛ-96-300, АН-218, АН-70, АН-140, АН-124, ИЛ-114, ТУ-334. Зростає різноманітність функцій, виконуваних їхніми системами, у зв'язку з чим різко зростають труднощі забезпечення їхньої надійної роботи, оскільки збільшення кількості комплектуючих елементів ЛА в ряді випадків випереджає ріст показників їхньої безвідмовності, що призводить до збільшення часу і засобів на проведення як поточного ремонту, так і профілактичних заходів.

На частку ТОіР літаків країн СНД припадає 25-30% загальної суми експлуатаційних витрат. Тому задача підвищення економічної ефективності ПТЕ літаків для авіакомпанії набуває особливої ваги.

Аналіз найбільш характерних математичних моделей профілактик показує, що вони дозволяють оцінювати вплив заходів по управлінню системою тільки на окремі характеристики і властивості технічних устроїв, при допущеннях, що не цілком відбивають умови експлуатації виробів AT. Так, у багатьох випадках, характеристики безвідмовності систем і елементів визначають у функції лише однієї періодичності виконання ТО, при цьому повнота ТО, ефективність контролю і якість робіт не враховуються. На виробах AT має місце багатоетапне ТО, і кожен вид відрізняється своїм значенням повноти відновлення і періодичністю виконання ТО.

Авіаційні ергатичні системи (ЕС) є складними резервованими багатофазовими, багаторівневими, такими, що відновлюються, із різноманітними видами відмов як технічного, так і людського ланок системи.

Найбільше розробленим аналітичним методом оцінки надійності діяльності людини в ЕС є узагальнений структурний. Він застосовний для систем, у яких можлива диференційована оцінка імовірності безпомилкового і своєчасного виконання алгоритму. (Таб. 1)

Особливе місце в удосконаленні ТОіР AT посідають питання створення сприятливих умов для роботи технічного складу і корінного поліпшення організації й інформаційного забезпечення процесів ТОіР, при цьому крім загальних вимог висувають ряд спеціальних:

- урахування реальної структури системи, взаємодії підсистем і режимів роботи;

Таблиця 1

Типи ЭС | Формули

1. Ергатичні системи з некомпенсованими

помилками операторів і відмовами техніки | Pэ с 1 (t0 ,t) = PT (t0 ,t) P0 (t)

2. Ергатичні системи з компенсацією

помилок операторів. | Pэ с 2 (t0 ,t) = PT ( t0 ,t) {P0 (t) +

+[ 1- P0 (t) ] }

3. Ергатичні системи з компенсацією

наслідків відмов технічних систем. | Pэ с 3 (t0 ,t) = P0 (t) [PT (t0 , t) +

+P1 (t0 ,t , )]

4. Ергатичні системи з компенсацією

помилок операторів і наслідків відмов техніки | Pэ с 4 (t0 ,t ) = { P0(t) + [1-P0 (t ) ] }

[PT(t0,t) + P1 (t0,t1,)]

Примітка:

- імовірність безвідмовної роботи технічної системи протягом часу;P0(t)-можливість безпомилкової роботи оператора протягом часу t ; t0- загальний час експлуатації технічної системи; t - аналізований період роботи;-імовірність компенсування похибок;-імовірність безвідмовної роботи протягом часу ЕС із компенсацією наслідків відмов за умови, що в момент відбулася відмова () .

- спільний вплив різноманітних видів відмов техніки і помилок людини;

- вплив умов експлуатації, дій обслуговуючого персоналу й урахування їхнього функціонального стану;

- урахування організаційної структури підприємств ТО й удосконалювання інформаційних потоків між структурними елементами;

- можливість коректування і розвитку методів оцінки;

- можливість розробки різноманітних заходів щодо підвищення надійності;

- оцінка виробничих і експлуатаційних витрат з метою відшукання

можливості їхнього зменшення тощо.

Проблема якості ТО виробів AT є однією з найважливіших складових частин проблеми забезпечення льотної придатності ПС в експлуатації.

Вирішення поставлених у дослідженні задач проведено відповідно до схеми, поданої на рис. 1

Рис.1. Схема досліджень

Другий розділ присвячений аналізу специфічних особливостей помилок технічного персоналу та виявленню впливу комплексу факторів на якість ТО, яке визначає ступінь зберігання льотної придатності ПС в експлуатації.

Стосовно до транспортних літаків ЦА оперативні і періодичні види ТО утворюють той комплекс планових попереджувальних заходів, за допомогою якого забезпечуються справність парку літаків, безпека і регулярність польотів і, отже, ефективність їхнього використання.

Технічний персонал являє собою частину системи, яка має бути врахована при виробленні загальної концепції ТО AT . Спільне вивчення конструктивних властивостей об'єктів експлуатації і якості ТО сприяє розробці і формуванню оптимальних програм ТОіР.

На безпеку польотів впливає рівень організації і забезпечення польотів, якість і повнота інструкцій і посібників з експлуатації, регламентів і технології ТО й ремонту AT, ступінь автоматизації і механізації процесів технічної експлуатації та ін.

На противагу “реально-часовому” характеру помилки льотного екіпажа, помилка при ТО дуже часто не виявляється під час її вчинення. У деяких вип адках технік, що обслуговує літак, ніколи не дізнається про допущену похибку, тому що її виявлення може відбутися через декілька днів, місяців або навіть років. У випадку відмови диска двигуна на літаку DC-10 авіакомпанії “Су-Сіті” у 1989 році, припущена помилка при інспекції повітряного судна була вчинена за сімнадцятеро місяців до події.

Наслідком помилок особового складу ІАС є несправності авіаційної техніки, обумовлені неповним і неякісним виконанням регламентів ТО, неповним або неякісним усуненням виявлених дефектів, неякісним ремонтом AT і т.д. Інформація про помилки ІАС визначалася з актів розслідування, карток обліку несправностей, записів засобів об'єктивного контролю, інших документів, які містили відомості про причини виникнення відмов AT, що призводять до авіаційних подій або інцидентів.

На Рис.2. подані розподіли помилок технічного персоналу в залежності від досліджуваних факторів, отримані методами кореляційного аналізу.

Помилки авіаційного персоналу, класифіковані нами за такими технологічними операціями :

I - не виявлена несправність;

2 - внесений сторонній предмет;

3 - неправильно зібраний, встановлений ( не встановлений) агрегат, вузол, деталь, заглушка;

4 - встановлено агрегат (деталь), що не відповідає технічним умовам;

5 - не промито агрегат, вузол, деталь, не продуті трубки;

6 - не дотягнене (перетягнене) з'єднання;

7 - не законтрено з'єднання;

8 - не закриті замки, крани, кришки;

9 - неправильно відрегульований агрегат;

10 - ушкоджений (поламаний) агрегат, вузол, деталь при ТО;

11 - не дозаправлена система, не змащено агрегат, не перевірений відстій і якість ПММ;

12 - не виконаний бюлетень, вказівка, інструкція.

 

а) б)

в) г)

д) е)

(а). Зміна помилок технічного персоналу від температури зовнішнього повітря.

(б). Залежність відсотка наведеного числа помилок на одну людино-годину від трудомісткості роботи.

(в). Розподіл помилок технічного персоналу за віком.

(г). Розподіл помилок технічного персоналу по часах роботи в зміні.

(д). Залежність помилок виконавців від складності роботи.

е). Залежність помилок технічного персоналу від коефіцієнту доступності.

Рис.2. Зміна помилок технічного персоналу в залежності від досліджуваних факторів.

 

На Рис. 3. поданий розподіл умовної імовірності в залежності від технологічної помилки виконавців.

Для розробки заходів щодо підвищення якості ТО технологічні помилки технічного персоналу згруповані у 3 види, в залежності від їхнього впливу на експлуатаційну надійність технічної системи ПС. Рис.4

 

Рис.3. Розподіл умовної імовірності в залежності від технологічних помилок виконавців.

 

Рис.4. Схема впливу помилок технічного персоналу на експлуатаційну надійність системи ПС.

Відповідно до поданої схеми (рис.4) отримано математичний вираз оцінки надійності системи ПС у польоті залежно від якості виконання операцій ТО:

У таблиці 2. подано розподіл умовної імовірності помилки технічного персоналу залежно від згрупованих видів технологічних операцій по ТО ПС.

Таблиця 2.

Вид технологічних операцій ТО | Умовна імовірність помилки виконавців

1.

Діагностування і контроль стану AT

1.

Усунення ушкоджень і відмов виробів AT

1.

Неякісне ТО AT | 0.25 -0. 29

0.28 –0,34

0.38 -0. 46

Таким чином, у даному розділі розроблена і подана класифікація помилок обслуговуючого персоналу, в залежності від виконуваних технологічних операцій при ТО виробів AT, які за характером впливу на експлуатаційну надійність технічних систем згруповані у 3 види; виведена розрахункова формула оцінки надійності систем ПС.

У третьому розділі розглядається методика коректування періодичності проведення комплексу регламентних робіт даного виду ТО з урахуванням надійності обслуговуючого персоналу.

Моделі профілактики засновані на припущенні про повне відновлення систем AT після проведення ТО і не враховують ту обставину, що роботи з ТО в ступені, який не можна зневажити, породжують нові джерела відмов і ушкоджень. Більше 20% інцидентів з вини обслуговуючого персоналу відбулися при виконанні таких простих операцій, як відкривання і закривання стулок експлуатаційних люків і обтічників, зняття заглушок та ін.

Для технічних устроїв авіаційної техніки визначення оптимального періоду проведення профілактичних робіт доцільно проводити за методом, що враховує всю специфіку роботи цієї техніки. Авіаційна техніка в процесі експлуатації неодноразово відновлюється, надійність її роботи найтіснішим чином пов'язана із забезпеченням безпеки польотів; ефективність виконання польотних завдань у більшій мірі пов'язана з кількістю успішних літако-вильотів, аніж із часом безвідмовної роботи окремих технічних устроїв.

Програма ТОіР повинна наказувати попереджувальне ТО тим вузлам і агрегатам ПС, відмова яких впливає на безпеку польотів, і наявна можливість своєчасного виявлення появи дефектів і ушкоджень, - і не передбачати попереджувальних робіт передусім для тих агрегатів, відмова яких не призводить до порушення працездатності систем ПС, або заходи по упередженню все одно не запобігають появам відмов.

В якості критерію оптимізації періодичності проведення (Т) комплексу регламентних робіт даного виду ТО запропоновано застосовувати параметр потоку відмов AT із наслідками, як по конструктивно-виробничих причинах , так і з вини обслуговуючого персоналу :

 

де m - середня кількість виконаних регламентних робіт даного виду на одну помилку технічного персоналу, в результаті якої відбувся інцидент.

На рис. 5. подано характер зміни параметра потоку відмов у залежності від періодичності проведення виду регламентних робіт.

 

Рис.5 Характер зміни параметра потоку відмов залежно від періодичності проведення регламентних робіт.

Вирішуючи рівняння щодо T1 для економічно вигіднішої стратегії (T1max) одержимо:

Таким чином, подана методика дозволяє коректувати періодичність проведення комплексу регламентних робіт даного виду ТО при використанні стратегії ТО за рівнем надійності для виробів AT з урахуванням можливостей ІТС та якості проведення ТО.

Четвертий розділ присвячений розробці нового методу ТО авіаційних ергатичних систем, здатного компенсувати можливі помилки технічного персоналу і наслідки відмов AT з вини людини .

Встановлюється наступний порядок ТО складної системи ПС, що складається з п однотипних підсистем, які працюють у навантаженому режимі.

Після відпрацювання Тс годин (такт ТО) здійснюються попереджувальні контрольно-профілактичні роботи тільки на одній із підсистем. Технічне обслуговування інших підсистем здійснюється почергово після відпрацювання наступних тактів Тс годин. (Рис. 6).

Підсистеми(n)

Рис.6. Схема альтернуючого метода ТО

Таким чином, використовується чергована профілактика резервованих підсистем, здійснювана через такт ТО для кожної підсистеми окремо, а періодичність ТО підсистеми (цикл ТО) складе Тn = n . Тc годин наробітку.

Перевага даного методу ТО полягає в тому, що помилка обслуговуючого персоналу при ТО однієї з підсистем не призводить до порушення працездатності складної системи в польоті, а відмова підсистеми буде виявлена у польоті й усунута при проведенні оперативних видів ТО.

При розгляді складної системи, що складається з n однакових підсистем комплекс виконає задачу, якщо в момент t знайдеться хоча б одна працездатна система, і за час виконання задачі в системі, обраної для її вирішення, не буде відмов. Імовірність виконання цих подій буде характеризувати якість функціонування комплексу систем. Якщо t велике, то за показник приймаємо границю

Величина імовірності виконання задачі, яка визначається за цією рівністю, залежить від законів розподілу відповідно до яких призначаються моменти проведення планових відновлювальних робіт.

Розподіл часу безвідмовної роботи складних систем можна апроксимувати експоненціальним розподілом, тому що лише для нього оптимальний графік перевірок технічного стана виробів є режим перевірок, здійснюваний через рівні проміжки часу, що є характерним для складних систем AT.

При незалежності відмов паралельних підсистем Р (Т) обчислюють по таких точних або наближених формулах:

1. При навантаженому резервуванні і рівній надійності підсистем:

де n - загальне число підсистем

k - число резервних підсистем.

2. При навантаженому резервуванні і різній надійності підсистем (n= k+1) :

3. При навантаженому резервуванні, рівної надійності підсистем і різною наробіткою підсистем, що відраховується після останнього відновлення :

У припущенні високої надійності функціональних підсистем AT, високого ступеня пристосованості їх до ТО і відновлення умови незмінності надійності складної системи при існуючій періодичності ТО (Т0), отримане таке наближене співвідношення:

i звідси можна отримати:

де:n-число резервованих підсистем у функціональній системі ПС.

k-кратність резервування (n = k+1)

У таблиці 3. подані коефіцієнти розрахунку Тc і ТП у залежності від числа резервованих функціональних підсистем при ТО виробів AT альтернуючим методом.

Таблиця 3

Число

Підсистем

N | Коефіцієнт

| Коефіцієнт збільшення циклу ТО | Процент зниження трудомісткості ТЩ на 1 год. Польоту

2

3

4

5 | 0,707

0,550

0,451

0,383 | 1,414

1,650

1,804

1,915 | 29,0

39,0

44,5

47,7

Таким чином, використання альтернуючого методу ТО складних ергатичних систем сприяє підвищенню рівня безпеки польотів, за рахунок зниження числа наслідків відмов із вини обслуговуючого персоналу, і скороченню витрат на ТО на 1 годину польоту, як за рахунок більш раціональної організації процесів ТО, так і збільшення періодичності профілактичних робіт функціональних підсистем ПС.

Головні результати роботи

1. У роботі здійснена подальша розробка питань оптимізації режимів технічного обслуговування складних систем ПС. Розвиваються відомі і пропонуються нові методи управління режимами ТО з урахуванням властивостей обслуговуючого персоналу.

Розглянуто особливості дослідження надійності ергатичних систем, описані методи оцінки надійності технічних систем з урахуванням діяльності технічного персоналу по збереженню льотної придатності ПС у процесі експлуатації.

2. На основі аналізу літературних джерел і статистичних даних про результати експлуатації виробів AT розглянуті головні помилки технічного персоналу при ТО і Р складних авіаційних систем і запропонована їхня класифікація, у залежності від впливу помилок людини на безпеку польотів.

У якості головної класифікаційної ознаки прийнята інформація про ЛП і інциденти, яка відображає властивості складних систем ПС, умови їхнього застосування, властивості обслуговуючого персоналу.

3. Запропонована методика коректування періодичності ТО виробів AT за критеріями їхньої безвідмовності в польоті:

- подане обгрунтування вибору критеріїв безвідмовності;

- розроблений метод визначення оптимальної періодичності ТО з урахуванням надійності виробів AT і суб'єктивних факторів;

- запропонований алгоритм оптимізації режимів ТО з урахуванням параметрів формування відмов виробів AT і якості ТО.

Управління режимами ТО дозволяє підвищити готовність виробів AT до виконання завдань і забезпечити більш високий рівень безпеки польотів ПС.

4. Розглянуті особливості оптимізації профілактичного обслуговування складних авіаційних резервованих систем. Запропонований новий альтернуючий метод ТО складних резервованих систем, що сприяє запобіганню небезпечних ситуацій у польоті з вини обслуговуючого персоналу. Дано загальну схему вказаного методу та алгоритм розрахунку періодичності ТО підсистем. Показано ефективність застосування альтернуючого методу ТО.

5. Особливістю отриманих результатів є розробка нової методології ТО складних авіаційних систем, що сприяє підвищенню технічного використання ПС, зниженню витрат на ТО, а також зменшенню числа відмов виробів AT, у тому числі з вини обслуговуючого персоналу.

6. Прикладний характер і головні особливості результатів досліджень можуть бути використані при удосконалюванні програм ТО ПС і управлінні якістю ТО авіаційної техніки. Вони призначені як інструмент для створення систем ТОіР AT з метою забезпечення належної якості ТО і зберігання льотної придатності ПС в експлуатації.

Список опублікованих робіт :

1. Ясер Ханан, Датта Панчанан,. Концепції експлуатаційного забезпечення складних систем. Тези XVI звітна науково-технічна конференція університету за 1995 рік,-К.-КМУЦА 1996 р.

2. Мансур Жихад, Мутлак Нуралдин, Ханан Ясер., - “Пути повышения эффективности использования парка воздушных судов государственной авиакомпании Сирии.”. Проблемы информатизация и управления : Сборник научных трудов. -Киев: КМУГА,1997.-с.111-114.

3. Комаров А. А., Ханан Ясер, Датта Панчанан., “Математическая модель процесса контроля и диагностирования изделий авиационной техники.”. . Проблемы информатизации и управления : Сборник научных трудов.-Киев, КМУГА, 1997.- с. 166-169.

4. Ханан Ясер, Бурлаков В. И., Мансур Жихад,- “Проблемы обеспечения качества ТО изделий AT в эксплуатации.”. Проблемы информатизации и управления : Сборник научных трудов. -Киев: КМУГА, 1998.- с.304-309.

5. Ханан Ясер, Мансур Жихад, Василенко В.А., Бурлаков В. И.,- “Альтернирующий метод технического обслуживания сложных резервированных систем воздушных судов.”. Проблемы информатизации и управления : Сборник научных трудов. -Киев: КМУГА, 1998.- с.297-299.

6. Ханан Ясер, - “Определение оптимальной периодичности выполнения регламентных работ с учетом возможностей технического персонала ”- Проблемы информатизации и управления : Сборник научных трудов. -Киев: КМУГА, 1998.- с.300-303.

7. Ханан Ясер,- “ Модель надежности авиационных эргатических систем”- Проблемы информатизации и управления : Сборник научных трудов. -Киев: КМУГА, 1999.- с.200-205.

8. Ханан Ясер, Мансур Жихад, Бурлаков В. И.,- “Анализ факторов, влияющих на качество технического обслуживания ВС ” - Проблемы информатизации и управления : Сборник научных трудов. -Киев: КМУГА, 1999.- с.190-194.

9. Ханан Ясер, Мутлак Нуралдин,Василенко В. А., - “Методология построения имитационной модели управления процессом оперативного ТО ВС.” - Проблемы информатизации и управления : Сборник научных трудов. -Киев: КМУГА, 1999.- с.185-189.

АНОТАЦІЯ

Ясер Ханан. Оптимізація процесів технічного обслуговування повітряних суден.-Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.22.14- експлуатація повітряного транспорту.-Київський міжнародний університет цивільної авіації, 1999.

У роботі подані результати досліджень, спрямованих на оптимізацію технічного обслуговування складних систем ПС.

Розвиваються відомі та пропонуються нові методи управління режимами ТО з урахуванням властивостей обслуговуючого персоналу. Розглянуті головні помилки технічного персоналу при ТО складних авіаційних систем, що призводять до льотних подій та інцидентів, та запропонована їхня класифікація.

Представлені розподіли помилок технічного персоналу в залежності від досліджуваних факторів, і поданий математичний вираз оцінки надійності системи ПС у польоті залежно від якості виконання операцій ТО.

Запропонована методика коректування періодичності проведення комплексу регламентних робіт даного виду ТО з урахуванням можливостей технічного персоналу та якості ТО.

Розроблено новий метод ТО авіаційних ергатичних систем із компенсацією можливих помилок технічного персоналу і наслідків відмов АТ.

Результати досліджень можуть бути використані при вдосконаленні програми ТО ПС та управлінні якістю ТО АТ з метою забезпечення льотної придатності ПС в експлуатації.

Ключові слова: оптимізація, модель, технічне обслуговування, ергатична система, помилка, якість, програма ТО, управління, безпека польотів, метод ТО.

АННОТАЦИЯ

Ясер Ханан. Оптимизация процессов технического обслуживания воздушных судов.-Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.22.14-эксплуатация воздушного транспорта.- Киевский международный университет гражданской авиации, 1999.

В работе представлены результаты исследований, направленных на оптимизацию технического обслуживания сложных систем ВС.

Попытки учитывать человеческий фактор традиционно относились к работе летного экипажа и мало рассматривались те аспекты человеческого фактора, которые могли бы влиять на персонал, осуществляющий ТО ВС и контроль качества выполненных работ по ТО.

Для совершенствования процессов эксплуатации сложных систем АТ, сохранения летной годности ВС и обеспечения качества ТО в соответствии с международными стандартами ISO серии 9000 в работе развиваются известные и предлагаются новые методы управления режимами ТО с учетом свойств обслуживающего персонала.

Проблема качества ТО изделий АТ является одной из важнейших составных частей проблемы обеспечения летной годности ВС в эксплуатации.

Применительно к транспортным самолетам ГА оперативные и периодические виды ТО образуют тот комплекс плановых предупредительных мероприятий, с помощью которого обеспечиваются исправность парка самолетов, безопасность и регулярность полетов и следовательно эффективность их использования.

Следствием ошибок личного состава ИАС являются неисправности авиационной техники, обусловленные не полным и некачественным выполнением регламентов ТО, неполным или некачественным устранением выявленных дефектов, некачественным ремонтом АТ и т.д.

Таким образом, технический персонал представляет собой часть системы, которая должна быть учтена при выработке общей концепции ТО АТ. Совместное изучение конструктивных свойств объектов эксплуатации и качества ТО способствует разработке и формированию оптимальных программы ТоиР.

На основе информации об ошибках ИАС, которые определялись из актов расследования, карточек учета неисправностей, записей средств объективного контроля, прочих документов, содержащих сведения о причинах возникновения отказов АТ, расмотрены основные ошибки технического персонала при ТО сложных авиационных систем, приведшие к летным происшествиям и инцидентам и предложена их классификация.

Представлены распределения ошибок технического персонала в зависимости от исследуемых факторов, и дано математическое выражение оценки надежности системы ВС в полете в зависимости от качества выполнения операций ТО.

Модели профилактики основаны на предположении о полном восстановлении систем АТ после проведения ТО и не учитывают то обстоятельство, что работы по ТО в степени, которой нельзя пренебречь, порождают новые источники отказов и повреждений. Более 20% инцидентов по вине обслуживающего персонала произошли при выполнении таких простых операций, как открывание и закрывание створок эксплуатационных люков и обтекателей, снятие заглушек и др.

Программа ТОиР должна предписывать предупредительное ТО тем узлам и агрегатам ВС, отказ которых влияет на безопасность полетов и имеется возможность своевременного обнаружения появления дефектов и повреждений и не предусматривать предупредительных работ в особенности тем агрегатам, отказ которых не приводит к нарушению работоспособности систем ВС или меры по предупреждению все равно не предотвращают появления отказов.

Исходя из этого, в работе предложена методика корректирования периодичности проведения комплекса регламентных работ данного вида ТО с учетом возможностей технического персонала и качества ТО.

Рассмотрены особенности оптимизации профилактического обслуживания сложных авиационных резервированных систем. Предложен новый альтернирующий метод ТО сложных резервированных систем, способствующий предотвращению опасных ситуаций в полете по вине обслуживающего персонала. Дана общая схема данного метода и алгоритм расчета периодичности ТО подсистем. Показана эффективность применения альтернирующего метода ТО.

Особенностью полученных результатов является разработка новой методологии ТО сложных авиационных систем, способствующий повышению технического использования ВС, снижению затрат на ТО, а также уменьшению числа отказов изделий АТ в том числе по вине обслуживающего персонала.

Прикладной характер и основные особенности результатов исследований могут быть использованы при совершенствовании программ ТО ВС и управлении качеством ТО авиационной техники. Они предназначены как инструмент для создания систем ТО и Р АТ в целях обеспечения требуемого качества ТО и сохранения летной годности ВС в эксплуатации.

Ключевые слова: оптимизация, модель, техническое обслуживание, эргатическая система, ошибка, качество, программа ТО, управление, безопасность полетов, метод ТО.

ANNOTATION

Yasser Hannan. Optimization processes of technical operation of aircraft.-manuscript.

Thesises on competition of a scientific degree of the candidate of engineering science on a Specialty 05.22.14-maintenance of air- transport.- the Kiev international university of civil aviation,1999.

In work the outcomes of researches directed on optimization of maintenance (technical operation TO) of complicated systems ВС are represented.

Develop known and new methods of management of modes TO with allowance for of properties of the attendants are offered. The main errors of operation personnel for want of TO of complicated aviation systems reducing in flight accidents and incidents are considered and their classification is offered.

The error distributions of operation personnel are represented depending on the researched factors, and the mathematical expression of an evaluation of reliability of a aircraft system in flight is given depending on quality of fulfilment of operations THAT.

The technique(method) of a correcting of periodicity of realization of a complex of scheduled tasks of the given kind TO with allowance for of possibilities of operation personnel and quality TO is offered.

The new method TO of aviation ergotical systems with indemnification of possible errors of operation personnel and consequences of failures aviation system is developed.

The outcomes of researches can be used for want of perfecting of the programs TO aviation system and quality management TO with the purpose of maintenance of the flight validity aircrafts in operation.

Key word: optimization, model, maintenance service, ergotical system, error, quality, program TO, management, safety of flights, method TO.

 






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Гідродинамічні випромінюючі системи з вісесиметричною локалізованою областю кавітаційної природи - Автореферат - 27 Стр.
МЕТОДИКА НАВЧАННЯ СПЕЦІАЛЬНОЇ АВТОМОБІЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ КУРСАНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ СИСТЕМИ МВС УКРАЇНИ - Автореферат - 27 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРИ, ФАЗОВІ ПЕРЕТВОРЕННЯ ЛЕГОВАНОГО КРЕМНІЮ І МОДИФІКОВАНИХ ЗАЕВТЕКТИЧНИХ СИЛУМІНІВ ТА РОЗРОБКА СПОСОБІВ ПІДВИЩЕННЯ ЇХ ВЛАСТИВОСТЕЙ - Автореферат - 25 Стр.
МІСТЕРІАЛЬНИЙ ТЕАТР РІХАРДА ВАГНЕРА: “ ПАРСИФАЛЬ” ТА ЙОГО САКРАЛЬНА ДРАМАТУРГІЯ - Автореферат - 27 Стр.
РОЗВИТОК І ЕФЕКТИВНІСТЬ АГРОТЕКСТИЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ: ТЕОРІЯ, МЕТОДОЛОГІЯ, СТРАТЕГІЯ - Автореферат - 46 Стр.
ВНУТРІШНЬОВИРОБНИЧІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 25 Стр.
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДЬ І РОЗВИТОК ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН У РЕГІОНІ - Автореферат - 26 Стр.