У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА

ПУСТОВА НАТАЛІЯ ОЛЕКСІЇВНА

УДК 658.29

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

(за матеріалами харчових підприємств Херсонського регіону)

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економіки підприємств Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Міністерства освіти і науки України, м. Київ

Науковий керівник : кандидат економічних наук, професор

Федонін Олексій Сергійович,

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана,

професор кафедри економіки підприємств

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Орлов Олівер Олексійович,

Хмельницький національний університет,

завідувач кафедри економіки підприємства і

підприємництва

кандидат економічних наук, доцент

Омельяненко Тетяна Володимирівна,

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана,

докторант кафедри менеджменту

Провідна установа: Одеський національний політехнічний університет

Міністерства освіти і науки України,

кафедра економіки підприємств, м. Одеса

Захист відбудеться „_29_” січня 2007р. о 16.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.04 Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за адресою: 03113, м. Київ, вул. Дегтярівська, 49-Г, ауд. 601.

Автореферат розіслано ”29” грудня 2006р.

В.о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради

доктор економічних наук, професор А.П.Наливайко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Прискорення процесу глобалізації, динамічність соціально-економічних змін, поглиблення ринкових відносин закономірно висувають на перший план проблему підвищення конкурентоспроможності продукції та суб’єктів господарювання як на вітчизняних, так і на світових ринках. Збільшення пропозиції товарів і послуг і водночас зменшення платоспроможності попиту загострило проблемні питання забезпечення та підтримки рівня конкурентоспроможності, адекватного вимогам вітчизняного ринку. Ці питання є відносно новими, багатогранними й охоплюють декілька аспектів, в тому числі: методологічний, пов’язаний з визначенням теоретичних засад конкурентоспроможності підприємств; економічний, направлений на оцінку її рівня та організаційно-економічний, що створює підґрунтя для побудови механізму її забезпечення. У такій комплексній постановці проблемні аспекти досягнення та сталого забезпечення конкурентоспроможності розглядаються дослідниками тільки в останні десятиліття. Особливий внесок в розробку цієї актуальної проблематики здійснено видатними вченими свого часу: П. Самуельсоном, М. Вебером, М. Портером, Д. Рікардо, А. Смітом, Д. Стрендом. На сьогодні даний напрямок досліджень широко висвітлюється у працях західних вчених-економістів, у тому числі І. Ансоффа, Г. Асселя, Ф. Котлера, А. Томпсона, Д. Формбі. Базові теоретичні та методичні положення знайшли подальшого поглиблення у наукових дослідженнях російських і вітчизняних вчених, зокрема Г.Л. Азоєва, Г.Л. Багієва, А.П. Градова, Р.А. Фатхутдінова, О.Ю. Юданова, В.Г. Герасимчука, І.Л. Решетнікової, С.І. Соколенка, Ю.Ф. Ярошенка та інших.

Незважаючи на активні наукові пошуки в цьому напрямку досліджень, деякі важливі теоретико-методичні та прикладні засади забезпечення конкурентоспроможності підприємств ще не дістали належного обґрунтування. З урахуванням посилення інтенсивності регіональної та галузевої конкуренції потребують подальших досліджень питання впорядкування понятійно-категоріального апарату, формування адекватної вимогам ринку цілісної концепції механізму забезпечення та підтримки рівня конкурентоспроможності підприємства як найважливішого інструмента посилення його позицій в конкурентній боротьбі, розробки рекомендацій щодо створення забезпечуючих складових впровадження такого механізму тощо.

Актуальність цих проблемних питань зумовила вибір теми дисертації, визначила об’єкт, предмет, мету, наукові завдання та логіко-структурну побудову дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано на кафедрі економіки підприємств Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана згідно з планом наукових досліджень за темою: „Сучасний розвиток і система управління підприємствами (об’єднаннями) у ринкових умовах господарювання” (номер державної реєстрації 0100U004558). Особисто автором в межах теми розроблено теоретико-методичні та прикладні засади формування механізму забезпечення та управління конкурентоспроможністю харчових підприємств.

Мета і завдання дослідження. Основною метою дисертації є обґрунтування теоретико-методичних і прикладних аспектів створення організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних товаровиробників і розробка рекомендацій щодо його формування та впровадження.

Для досягнення зазначеної мети поставлено та вирішено наступні науково-практичні завдання:*

поглиблено теоретичні засади щодо визначення понятійного апарату конкурентоспроможності, обґрунтовано з урахуванням нових тенденцій організаційного розвитку підприємств необхідність використання кластерного підходу до вирішення проблемних питань забезпечення їх конкурентоспроможності;*

здійснено аналітичну оцінку стану регіонального ринку харчової продукції та визначено конкурентні позиції місцевих виробників;*

надано аналітичну оцінку рівня та динаміки конкурентоспроможності потенціалу досліджуваних підприємств;*

визначено складові процесу формування та впровадження організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності регіональних підприємств;*

сформульовано концептуальні засади активізації розвитку інноваційного потенціалу харчових підприємств;*

обґрунтовано рекомендації з впровадження кластерної моделі забезпечення конкурентоспроможності місцевих виробників молочної продукції;*

запропоновано рекомендації щодо оцінки рівня ефективності окремих напрямків діяльності підприємства в умовах інтеграційного об’єднання.

Об’єктом дослідження виступають процеси забезпечення конкурентоспроможного функціонування та розвитку підприємств в умовах динамічного зовнішнього середовища.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і прикладних аспектів формування та впровадження організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних харчових підприємств.

Методи дослідження. У роботі використані загальнонаукові та спеціальні методи, які дозволяють системно вирішувати проблемні завдання з обраного напряму дослідження. Найвагоміші теоретичні та прикладні розробки ґрунтуються на положеннях сучасної економічної теорії, загальної теорії управління, стратегічного управління, кластерної теорії, теорії організації промисловості, маркетингу і використанні таких методів: історико-логічного – для дослідження еволюції підходів до методології визначення конкурентоспроможності; спостереження та порівняння – для уточнення та впорядкування понятійного апарату методології конкурентоспроможності; класифікації – для визначення передумов розвитку харчових підприємств, для диференціації факторів зовнішнього та внутрішнього середовищ, що впливають на конкурентоспроможність підприємств, визначення рівнів кластерного аналізу; статистичного аналізу, групування та узагальнення – для діагностики стану та динаміки конкурентної взаємодії підприємств харчової галузі регіону, активізації інновативно-інноваційної діяльності, створення локальних мережевих структур; формалізації – для обґрунтування алгоритму оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства та конкурентоспроможності його потенціалу; моделювання й прогнозування – для оцінки ефективності основних складових конкурентоспроможності підприємства в умовах інтеграційного об’єднання та забезпечення його конкурентного розвитку.

Інформаційну базу дослідження складають нормативні та законодавчі акти України, що регламентують діяльність і конкурентні відносини підприємств, основні положення наукових праць вітчизняних та зарубіжних вчених у межах досліджуваного проблемного поля, офіційні статистичні матеріали Держкомстату України, планова, звітна інформація та організаційно-методична документація харчових підприємств Херсонського регіону, матеріали періодичних видань, наукових конференцій та мережі Internet.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у наступному:

вперше:*

визначено сутність кластерної конкуренції, що виникає при організації інтеграційних об’єднань підприємств на засадах диверсифікації виробництва, основними рисами якої є узгодженість конкурентних дій, збільшення ролі компенсаційних механізмів, використання інноваційних переваг, зниження трансакційних витрат, інтегроване фінансове забезпечення;*

запропоновано модель молочного кластера, яка враховує спеціалізацію і тенденції розвитку галузевих підприємств регіону, показники кластерізації та ідентифікації регіональних можливостей, а також принципи синергізму, креативності та транспарентності функціонування, що забезпечують конкурентні переваги господарюючих суб’єктів як складових внутрішнього середовища кластера;

дістали подальшого розвитку:*

концептуальні засади щодо удосконалення механізму активізації інноваційної діяльності підприємств з урахуванням їх регіональних, галузевих і продуктових особливостей, а також обгрунтовано доцільність впровадження організаційно-економічних заходів з формування кластерних мережевих структур інновативно-інноваційного характеру;*

класифікаційні ознаки сучасного етапу розвитку теорії конкурентних переваг за формами регульованого ринку, напрямами розвитку, теоретичними підходами та методами аналізу стану і динаміки конкурентоспроможності;

удосконалено:*

методичний інструментарій аналізу та прогнозування оцінки рівня конкурентоспроможності діяльності підприємств в умовах їх кластерного об’єднання;

* використання економіко-математичних методів при ситуаційному моделюванні конкурентоспроможності підприємств в умовах інтеграційного об’єднання з урахуванням їх інновативно-інноваційної діяльності, що за критеріями доступності, наглядності інформації дозволяють приймати адекватні управлінські рішення щодо забезпечення сталих параметрів підвищення конкурентоспроможності суб’єктів господарювання.

Практичне значення отриманих результатів полягає у тому, що вони слугують підґрунтям для подальших теоретичних і прикладних досліджень чинників і передумов забезпечення конкурентоспроможності підприємства, методів оцінки та прогнозування їх впливу.

Практична значущість теоретичних, методичних і науково-прикладних результатів дослідження підтверджується їх використанням у практиці діяльності Головного управління економіки Херсонської обласної державної адміністрації при розробці щорічних програм економічно-соціального розвитку Херсонської області (акт № 362-3/180-9 від 22.03.2006р.), представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Херсонській області для здійснення порівняльної оцінки стану розвитку підприємництва в районах області та для проведення системного аналізу з проблемних питань, що виникають у суб’єктів підприємництва під час ведення господарської діяльності (акт № 1-10/123 від 04.04.2006р.), ВАТ „Херсонський маслозавод” (довідка № 137 від 17.05.2006р.), а також у Херсонському національному технічному університеті при викладанні дисциплін „Управління потенціалом підприємства” та „Конкурентоспроможність фірм” (довідка № І 12-54/132 від 28.03.2006р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, рекомендації та пропозиції розроблені автором особисто й наведені у його наукових працях.

Апробація результатів дисертації. Основні результати, положення та висновки дослідження обговорено й схвалено на міжнародних і всеукраїнських науково-практичних та науково-методичних конференціях: „Проблемы повышения эффективности региональной экономики” (г. Севастополь, 1999 г.), „Проблемы обеспечения экономического роста ” (г. Донецк, 2001 г.), „Сучасні тенденції в розвитку банківської системи” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), „Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспекти” (м. Запоріжжя, 2005р.), ,,Теория и практика экономики и предпринимательства” (г. Алушта, 2006г.).

Публікації. Основні положення та найважливіші результати дослідження опубліковано автором самостійно в 9 наукових працях загальним обсягом 2,5 д. а., у тому числі 4 – у наукових фахових виданнях загальним обсягом 1,6 д. а.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Основний зміст роботи викладено на 197 сторінках друкованого тексту. У дисертації розміщено 21 рисунок на 21 сторінці та 32 таблиці на 29 сторінках. Список використаних джерел містить 124 найменування. Дисертація має також 14 додатків на 41 сторінці, 2 довідки та 2 акти про впровадження та використання наукових результатів дослідження.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано його мету і завдання, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, висвітлено наукову новизну та практичну значущість отриманих результатів, подано відомості про їх апробацію.

У розділі 1 „Теоретико-методологічні аспекти визначення конкурентоспроможності підприємств” проведено міждисциплінарний аналіз понятійного апарату досліджуваної предметної галузі, визначено інструментально-методичний базис оцінки рівня конкурентоспроможності підприємства та його потенціалу, сформульовано базові науково-методичні положення щодо формування організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємств.

Дослідження сутності та взаємозв’язку основних складових методології конкурентоспроможності підприємств показало, що мають місце неоднозначність трактувань пов’язаних з цим термінів, відсутність їх чіткого розмежування.

В історичному вимірі теорія конкурентних переваг, яка прийшла на зміну теорії порівняльних переваг, обумовила основні закономірності та тенденції розвитку конкурентоспроможності як одного з елементів ринкового механізму господарювання.

Таблиця 1

Класифікація етапів розвитку методології конкурентоспроможності

Ознаки класифікації | Загальна еволюція розвитку

Етапи розвитку ринку | Неорганізований | Монополізований | Ринок обмеженої монополії

Конкурентні моделі | Модель досконалої конкуренції | Моделі чистої, монополістичної, оліго-полістичної конкуренції, чистої монополії | Модель

регульованого ринку

Теоретичні засади формування

конкурентоспроможності | Класична школа політекономії | Неокласична школа | Неокласичний синтез

Базисні складові теорії конкурентоспроможності | Теорія порівняльних витрат | Теорія порівняльних переваг | Теорія конкурентних переваг

Форми регульованого ринку | Сучасний етап розвитку

Послаблене державне регулювання | Посилене державне регулювання | Системно-регульований ринок

Напрями розвитку теорії конкурентних переваг | Ринковий | Ресурсний | Інтегровано-збалансований

Теоретичні підходи | неокласичний

- монетаристська теорія | кейнсіанський

- структуралістська теорія | системний

- кластерна теорія

Методи аналізу

конкурентоспроможності | - модель М. Портера;

- аналіз стратегічних груп;

- метод Lots тощо | - аналіз потенціалу;

- фінансово-економічний;

- ланцюговий аналіз „створення вартості” тощо | - SWOT-аналіз;

- регіонально-економічний;

- кластерний аналіз тощо

Представники різних течій сучасної західної економічної думки, в тому числі, монетаристи, структуралісти та прихильники економіки пропозиції, суттєво відрізняються в поглядах на чинники динаміки конкурентоспроможності економіки в умовах глобальної конкуренції. Це дозволяє визначити історичну зміну таких підходів, яку відображає класифікація етапів розвитку методології конкурентоспроможності (табл. 1). Аналіз розвитку методології конкурентоспроможності дав можливість виділити конкурентоспроможність підприємства як важливий атрибут ринкової економіки в структурі національної конкурентоспроможності, досягнення якої можливо через забезпечення конкурентоспроможності регіонів. Останню слід розуміти як спроможність сукупності галузевих підприємств досягати і стало забезпечувати конкурентні переваги над іншими регіональними суб’єктами за рахунок формування кластерних угрупувань підприємств, які створюють критичну масу і зв’язані з цим передумови використання кластерних методів управління, необхідних для забезпечення конкурентоспроможного господарювання.

Дослідження взаємозв’язку понять конкурентоспроможності різного рівня та факторів, які її визначають, дозволили встановити певні особливості, узагальнити структуру детермінантів конкурентоспроможності та підтвердити їх взаємозв’язок. Вплив цих факторів обумовлює необхідність вдосконалення підприємствами механізму управління конкурентоспроможністю за рахунок застосування наукових підходів до стратегічного менеджменту, вибору стратегічних перспектив розвитку, забезпечення пріоритетності виробництва інноваційної продукції та єдності розвитку техніки, технології, економіки, управління тощо. Використання системно-цільового підходу дозволило виділити напрями формування й здійснення конкретних дій в галузі забезпечення конкурентоспроможності підприємств у вигляді структуризованих блоків рішень – ресурсних, управлінських, реорганізаційних, вибору базових конкурентних стратегій. Реалізація цих рішень здібна сприяти інтеграційному об’єднанню підприємств, а досягнута конкурентоспроможність на базі диверсифікації виробництва – кластерну конкуренцію. Пропонується такого типу конкуренцію визначати як особливу її форму, що обумовлює мінімізацію витрат і максимізацію прибутків горизонтально та вертикально інтегрованих структур і зменшення підприємницьких ризиків.

У розділі 2 „Аналітична оцінка конкурентоспроможності харчових підприємств Херсонського регіону” визначено структурні характеристики, тенденції, перспективи розвитку та особливості стану регіонального ринку харчової продукції. На основі статистичних даних проведено діагностику рівня конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості регіону, ідентифіковано конкурентні позиції місцевих виробників із використанням інструментарію різних дисциплін, оцінено рівень і динаміку конкурентоспроможності потенціалу досліджуваних підприємств.

Харчова промисловість як провідна галузь економіки регіону об’єднує сукупність підприємств з виробництва й реалізації харчових продуктів, які забезпечують потреби внутрішнього регіонального, загальнонаціонального та зовнішнього ринків. Обсяги виробництва галузі за останні роки щорічно збільшувались і складають зараз біля 43% в структурі регіонального промислового виробництва, тоді як на загальнодержавному рівні цей показник складає тільки 19%.

На регіональному ринку харчової продукції функціонує понад 80 місцевих виробників, причому загальна кількість їх за період 2001-2005р.р. зменшилась на 15%. Більшість із виробників діють у межах регіонального та місцевого ринків. У національному та міжнародному просторі конкурує лише обмежена кількість підприємств, в тому числі ЗАТ „Чумак”, АТЗТ „Херсонська кондитерська фабрика”, ВАТ „Новотроїцький маслосирзавод”, ВАТ АПФ „Таврія”, ВАТ „Кам’янський”, АФ „Білозерський”. Протягом 2001-2005р.р. динаміка обсягу експортоорієнтованих видів харчових продуктів (кондитерських виробів, продукції переробної промисловості, вин, коньяків, твердих сирів і масла тваринного) описується позитивними трендами. Обсяг імпортної продукції в залежності від її виду складає 7-25%.

Аналіз стану конкуренції на регіональному ринку харчової продукції дозволив виявити такі особливості: вираженість галузевих лідерів; високий рівень і стабільне зростання обсягів виробництва; значний ступінь нерівномірності розподілу часток продажу між ринковими операторами; наявність тенденцій укрупнення підприємств. Визначені на основі проведеного анкетування споживачів показники рівня конкурентоспроможності молочної продукції та оцінка конкурентних позицій виробників дають змогу зробити висновок про низький їх рівень і недостатнє позиціювання місцевих виробників на регіональному ринку.

В результаті здійснення аналізу попиту на молочну продукцію за її видами, факторного впливу на вибір рішення про їх купівлю, органолептичних властивостей в залежності від вікових груп споживачів, а також використання методів побудови матриць переваг, зафіксовано значний ступінь чутливості ринку за ціною та органолептичними властивостями на продукцію ЗАТ „Молочний завод „Родич””.

Оцінка стану та динаміки рівня конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості здійснювалась також за такими якісними показниками, як ефективність використання основних засобів праці, сировинних, матеріальних та інвестиційних ресурсів, продуктивність та інтенсивність праці, рівень витрат на інноваційне оновлення виробництва.

Таблиця 2

Узагальнена оцінка рівня конкурентоспроможності

потенціалу харчових підприємств

Підприємство

харчової

галузі | Підсумки оцінок структурних елементів потенціалу, бали | Середній показник конкурентоспромож-ності потенціалу, бали | Ранг підприємства

Основний капітал | Оборотний капітал | Трудові

ресурси | Виробничі ресурси | Показники результативно-сті діяльності | Фінансовий стан підприємства

1.СФ „Прогрес” | 66 | 41 | 73 | 70 | 25 | 52 | 54,5 | 6

2.АРК „Рибалки Херсона” | 63 | 54 | 51 | 45 | 25 | 68 | 51,0 | 7

3.ЗАТ „Чумак” | 79 | 65 | 82 | 60 | 30 | 92 | 68,0 | 3

4.ВАТ „Скадовська ХСФ” | 58 | 77 | 68 | 60 | 25 | 44 | 55,3 | 5

5.ЗАТ „Молочний завод „Родич”” | 107 | 80 | 96 | 90 | 40 | 48 | 76,8 | 2

6.”Агрофірма „Хетеко” | 83 | 59 | 62 | 85 | 45 | 60 | 65,7 | 4

7.ВАТ „Новокаховський комбінат хлібопродуктів” | 78 | 54 | 84 | 90 | 40 | 48 | 65,7 | 4

8.АТЗТ „Херсонська кондитерська фабрика” | 99 | 87 | 98 | 105 | 50 | 72 | 85,2 | 1

9.ВАТ „Джерело” | 63 | 41 | 65 | 65 | 35 | 36 | 50,8 | 8

Результати діагностування конкурентоспроможності регіональних виробників харчових продуктів склали підґрунтя для визначення рівня і динаміки конкурентоспроможності потенціалу досліджуваних підприємств. Відбіркова матриця та кількісна оцінка структурних складових потенціалів дозволили визначити середні показники конкурентоспроможності підприємств і здійснити їх ранжування (табл. 2).

Таким чином, за оцінкою конкурентоспроможності потенціалу на регіональному ринку лідирує АТЗТ „Херсонська кондитерська фабрика”, ЗАТ „Молочний завод „Родич”” та ЗАТ „Чумак” мають перспективи зростання цього показника.

Порівняльна оцінка складових конкурентоспроможності потенціалу ЗАТ „Лакталіс-Україна” (м. Миколаїв), яке позиціонується на регіональному ринку молокопродуктів під торговою маркою „Президент” і займає лідируючу ринкову частку, та ЗАТ „Молочний завод „Родич”” (м. Херсон) – виробника молочної продукції торгових марок „Родич” і „Веселий пастушок”, засвідчила значні потенціальні можливості останнього за показниками підвищення якості продукції, удосконалення техніко-технологічної бази виробництва, покращення фінансово-економічного стану.

Недосконалість існуючої системи управління, недостатній рівень державної підтримки в зміцненні конкурентних позицій, обмеженість інформаційного забезпечення виконання аналітичних функцій обумовлює специфіку щодо формування організаційно-економічного механізму управління конкурентоспроможністю місцевих товаровиробників.

У розділі 3 „Організаційно-економічне забезпечення конкурентоспроможності харчових підприємств регіону” визначено складові механізму активізації інноваційної діяльності місцевих виробників харчових продуктів, розроблено кластерну модель формування організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності досліджуваних підприємств з використанням економіко-математичних методів для обґрунтування необхідних передумов зростання конкурентоспроможності підприємств в умовах інтеграційного об’єднання.

Запропонована концепція удосконалення механізму активізації інноваційної діяльності місцевих харчових підприємств на основі їх переходу на іновативно-інноваційний шлях розвитку, що передбачає визначення: загальної мети цього процесу; специфіки структури комплексних заходів забезпечення конкурентоспроможності регіональних виробників продовольчих товарів; особливостей розробки стратегії випереджаючого розвитку досліджуваних підприємств із урахуванням їх продуктових, галузевих і ринкових особливостей; напрямків формування нових інтеграційних структур, основним завданням яких є діяльність інновативно-інноваційного характеру.

Удосконалення механізму активізації інноваційної діяльності місцевих виробників харчових продуктів вимагає концентрації їх зусиль, а також відповідних органів державної влади у напрямку забезпечення стійких параметрів конкурентоспроможного розвитку.

Встановлено, що основні особливості підвищення ефективності організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності місцевих виробників продовольчих товарів обумовлені недосконалим функціонування ринкових механізмів (недостатня спроможність до саморегулювання, невиконання стабілізаційної ролі в розвитку агропромислового виробництва взагалі і харчової промисловості зокрема, ускладненість структури міжгалузевих відносин), неспівпаданням економічних інтересів окремих учасників виробничого процесу (незбалансованість, нестабільність, конфліктність, недовикористання виробничого потенціалу), а також створення інших необхідних передумов для конкурентоспроможного господарювання. Подальше вдосконалення організаційно-економічного механізму необхідно здійснювати на засадах еквівалентності міжгалузевого обміну, різноукладності і рівноправності різних форм власності та господарювання, економічної відповідальності, заінтересованості, державного регулювання та соціальної спрямованості.

Доведено, що для активізації інноваційної діяльності підприємств молочної галузі перш за все необхідно автоматизація процесів заготівлі, переробки молока та розфасовки молочних продуктів, впровадження прогресивних технологічних процесів, освоєння нових видів продукції. З огляду на це необхідною є адаптація інноваційної складової організаційно-економічного механізму забезпечення і підвищення конкурентоспроможності місцевих товаровиробників до нових умов діяльності інтеграційних структур.

Вагомим організаційним рішенням об’єднання всіх елементів організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності харчових підприємств, їх синергетичною дією виступає створення конкурентоспроможного агропромислового кластера, який поєднує виробничі процеси з інновативно-інноваційною діяльністю. Такий підхід до побудови та впровадження кластерної моделі забезпечення конкурентних переваг підприємств обумовлює необхідність розробки алгоритму організаційно-економічних дій щодо обґрунтування та формування молочного кластера, схема якого наведена на стор. 9.

На основі результатів оцінки галузевої спеціалізації, аналізу тенденцій розвитку галузей, розрахунку показника кластерізації регіону, діагностики показників конкурентоспроможності підприємств харчової галузі та ідентифікації регіональних можливостей в роботі запропонована модель формування молочного кластера в Херсонському регіоні (рис. 2). У розробленій моделі молочного кластера конкурентні переваги підприємств виникають завдяки: агломерації; зменшення вартості технічних послуг; підвищення рівня спеціалізації виробництва та розподілу робочої сили між учасниками цього об’єднання; доступності до ідей та інформації, які є ключовими чинниками нововведень; залучення інвестицій та кредитних ресурсів для спільної участі в інвестиційних програмах і конкурсних проектах.

Економічна ефективність функціонування базового підприємства кластера, яким є ЗАТ „Молочний завод „Родич””, в умовах такого інтеграційного об’єднання визначається позитивною динамікою його основних економічних показників. Так, обсяги реалізації продукції в прогнозованому періоді до 2010 року збільшаться на 15%, продуктивність праці зросте з 36 до 41 тис. грн. / на особу, а приріст показника рентабельності складе більше 4% за рік. Таким чином, проектується 4-5% щорічне зростання основних показників діяльності базової основи кластера, що, за нашими оцінками, забезпечить поступове зростання рівня його конкурентоспроможності.

Для визначення рівня конкурентоспроможності підприємств, які входять до кластерної мережі, запропоновано методичний інструментарій на основі групування параметрів, які забезпечують цей рівень. Для оцінки ефективності такого параметру конкурентоспроможності як інновативно-інвестиційна діяльність підприємств внутрішнього середовища кластера запропонована імітаційна модель, алгоритмом якої виступають ринкові показники їх функціонування. Завдяки наглядності динамічних змін цих показників можливо прийняття управлінських рішень, адекватних існуючим умовам.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і запропоновано нове вирішення наукового завдання щодо розробки та обґрунтування теоретичних, методичних і прикладних аспектів побудови та реалізації організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємств із урахуванням їх ринкових, регіональних, галузевих і продуктових особливостей. Основні висновки та результати, одержані в ході проведеного дослідження, є такими:

1. Міждисциплінарне дослідження розвитку методології конкурентоспроможності дає підстави стверджувати, що одним з вузлових питань є ідентифікація узагальнюючого показника рівня конкурентоспроможності підприємства, яка пов’язана з різними підходами до визначення конкурентоспроможності як економічної категорії.

2. Концептуальні положення, що базуються на системно-цільовому підході до побудови організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємств, обумовлюють доцільність створення інтеграційних об’єднань підприємств, які забезпечують конкурентоспроможність за рахунок диверсифікації виробництва, сприяють утворенню кластерної конкуренції, яка зменшує конкурентні ризики.

3. Аналіз стану Херсонського регіонального ринку харчової продукції та конкурентних позицій місцевих виробників свідчить, що нестабільне економічне становище підприємств харчової галузі зумовлене як об’єктивними чинниками зовнішнього середовища їх функціонування (зменшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, інфляційні процеси, дисбаланс системи господарських зв’язків між сільськогосподарськими виробниками та підприємствами харчової промисловості, зростання цін на енергоресурси тощо), так

і застосуванням нераціональних форм і методів управління, які не забезпечують конкурентні переваги цих підприємств і як результат – їх конкурентоспроможність. Основні тенденції розвитку ринку харчової продукції в регіоні характеризуються зростанням інтенсивності суперництва між конкурентами якісно-цінового співвідношення, різноманіттям асортименту продукції, поліпшенням смакових та органолептичних властивостей продуктів. Стійкість розвитку місцевих харчових підприємств у такому середовищі вимагає від них максимізації зусиль, направлених на забезпечення і підвищення своєї конкурентоспроможності.

4. Визначення складу, значущості та рівня реалізації чинників ефективної діяльності місцевих харчових підприємств склали підґрунтя для діагностування рівня конкурентоспроможності продукції і підприємств та виявлення резервів його зростання.

5. Оцінка рівня і динаміки конкурентоспроможності складових потенціалу харчових підприємств, сучасних ринкових позицій місцевих виробників харчової продукції та перспектив їх розвитку дала можливість виявити лідера – ЗАТ „Молочний завод „Родич””, який має значні потенціальні можливості підвищення якості продукції, удосконалення техніко-технологічної бази виробництва, покращення фінансово-економічного стану та інших складових потенціалу підприємства.

6. Незадовільний стан системи стратегічного управління на херсонських харчових підприємствах та існування значних недоліків у практиці впровадження стабілізуючих заходів щодо забезпечення і підвищення конкурентоспроможності, відсутність державного регулювання і підтримки зміцнення конкурентних позицій підприємств дають підстави для висновку про недосконалість існуючого взаємозв’язку елементів механізму управління конкурентоспроможністю на регіональному рівні, що вимагає специфічних заходів з формування і впровадження організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності місцевих харчових підприємств та їх інтеграційних утворень.

7. Для активізації розвитку потенціалу місцевих виробників харчових продуктів на основі інновативно-інноваційних засад необхідне підвищення ролі наукових і технологічних факторів в забезпеченні конкурентоспроможності, структурне реформування виробництва, збільшення експортного потенціалу, впровадження стратегії випереджаючого розвитку та формування нових інтеграційних об’єднань підприємств.

8. Результатом взаємодії всіх елементів організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності харчових підприємств є отримання синергетичного ефекту, дія якого посилюється в умовах кластерних мережевих структур. На основі галузевої спеціалізації Херсонського регіону, аналізу тенденцій розвитку досліджуваних підприємств, розрахунку показників кластерізації регіону, ідентифікації місцевих регіональних можливостей запропоновано модель молочного кластера, загальну схему управління цією локальною мережею, доведено економічну ефективність функціонування базового підприємства мережевої структури, надано методичні рекомендації щодо оцінки рівня конкурентоспроможності його в цих умовах.

9. Багатоваріантність і складність розрахунків, пов’язаних з оцінкою ефективності інноваційно-інвестиційної діяльності в умовах кластерної мережі, за рахунок креативності, синергізму і транспарентності якої оптимізуються процеси виробництва та відтворення техніко-технологічної бази, вимагає використання адекватних методів обґрунтування. У зв’язку з цим запропоновано імітаційну модель, яка дозволяє оперативно приймати управлінські рішення щодо забезпечення і підвищення конкурентоспроможності та ефективності господарювання в сучасних умовах.

Реалізація сукупності теоретико-методичних положень і практичних рекомендацій побудови та впровадження організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних харчових підприємств сприятиме високоефективному їх функціонуванню та розвитку в динамічних умовах ринкових трансформацій.

перелік публікацій автора за темою дисертації

У наукових фахових виданнях:

1. Пустова Н.О. Удосконалення формування конкурентоспроможного потенціалу підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Випуск 186. Том ІІ. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. - С. 574-579. (0,35 д. а.).

2. Пустова Н.О. Моніторинг конкурентоспроможного потенціалу харчових підприємств на регіональному ринку // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Випуск 198. Том ІV. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. - С. 885-891. (0,4 д. а.).

3. Пустова Н.О. Нові виробничі системи – основа підвищення конкурентоспроможності харчових підприємств регіону // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. – Вип. 17. - К.: КНЕУ, 2005. - С. 67-71. (0,45 д. а.).

4. Пустова Н.О. Імітаційна модель забезпечення конкурентоспроможності харчових підприємств в умовах інтеграційного об’єднання // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. – Вип. 18. – К.: КНЕУ ім. В.Гетьмана, 2006. – С. 111-115. (0,45 д.а.)

В інших наукових виданнях:

5. Пустовая Н.А. Региональные проблемы управления предпринимательством в современных условиях хозяйствования // Проблемы повышения эффективности региональной экономики: Материалы научно-практической конференции, 6-11 сентября 1999г. – Севастополь: Вестник СевГТУ. Вып.21. Экономика и финансы: Сб. науч. тр. - СевГТУ, 1999. - С. 42-45. (0,26 д.а.).

6. Пустова Н.О. Регіональні проблеми забезпечення економічного зростання суб’єктів малого бізнесу // Проблемы обеспечения экономического роста: Материалы ІV Международной научной конференции молодых ученых-экономистов. 23-24 марта 2001г. - Донецк: РИА Дон ГТУ, 2001. - С. 79-80. (0,15 д. а.).

7. Пустова Н.О. Інвестиційна діяльність – чинник економічного зростання регіону // Сучасні тенденції в розвитку банківської системи: Матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 7-8 грудня 2004р. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. - Том ІІ. - С. 164-166. (0,15 д. а.).

8. Пустова Н.О. Інноваційність – вирішальний фактор підвищення конкурентоспроможності харчових підприємств регіону // Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспекти: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 18-22 квітня 2005р., м. Запоріжжя. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. - Том ІІІ. - С. 64-67. (0,2 д. а.).

9. Пустова Н.О. Економіко-математичні методи забезпечення конкурентоспроможності харчових підприємств в умовах інтеграційного об’єднання // Теория и практика экономики и предпринимательства: Материалы ІІІ Международной научно-практической конференции, 11-13 мая 2006г., г. Алушта. – Сімферополь, 2006. – С. 68-69. (0,05 д.а.)

АНОТАЦІЯ

Пустова Н.О. Організаційно-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності підприємств (за матеріалами харчових підприємств Херсонського регіону). - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. – Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Київ, 2006.

Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретико-методичних і практичних аспектів побудови організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємств і розробці практичних рекомендацій щодо його формування та впровадження.

Досліджено розвиток методології конкурентоспроможності. Опрацьовано понятійний та методичний апарат конкурентоспроможності підприємств та запропоновано використання кластерного підходу до вирішення проблемних питань з конкурентоспроможності вітчизняних підприємств. Здійснено аналітичну оцінку стану регіонального ринку харчової продукції та визначено його основні характеристики. Ідентифіковано конкурентні позиції регіональних виробників харчових продуктів і тенденції їх змін. Здійснено аналіз та оцінку рівня конкурентоспроможності та динаміки конкурентоспроможності складових потенціалу досліджуваних підприємств. Визначено особливості структури та процесів формування і впровадження організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності регіональних підприємств. Дістали подальшого розвитку основи активізації інноваційної діяльності потенціалу місцевих товаровиробників харчової продукції, обґрунтовано доцільність впровадження кластерної моделі забезпечення конкурентоспроможності підприємств молочної галузі з урахуванням регіональних особливостей та імітаційної оцінки ефективності інноваційно-інвестиційної діяльності підприємства в умовах кластерної мережі.

Ключові слова: конкурентоспроможність підприємства, конкурентоспроможність потенціалу підприємства, організаційно-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності підприємств, кластерна модель забезпечення конкурентоспроможності підприємств.

АННОТАЦИЯ

Пустовая Н.А. Организационно-экономический механизм обеспечения конкурентоспособности предприятий (по материалам пищевых предприятий Херсонского региона). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Киевский национальный экономический университет имени Вадима Гетьмана, Киев, 2006.

Диссертация посвящена обоснованию теоретико-методических и практических аспектов построения организационно-экономического механизма обеспечения конкурентоспособности отечественных товаропроизводителей и разработке рекомендаций относительно его формирования и внедрения.

На основе результатов детального исследования развития методологии конкурентоспособности установлено, что идентификация обобщающего показателя уровня конкурентоспособности предприятия является одним из проблемных вопросов, что объясняется существованием различных подходов к определению конкурентоспособности как экономической категории. В работе рекомендуется осуществить кластерный подход к решению проблемных вопросов обеспечения конкурентоспособности региональных предприятий.

Использование системно-целевого подхода, основных положений общей теории управления, теории организации промышленности, кластерной теории экономического развития явилось основой формирования концептуальных положений конструкции организационно-экономического механизма обеспечения конкурентоспособности предприятий, а также обусловило целесообразность создания интеграционных объединений предприятий. Одновременно в диссертации подчеркивается значение таких интеграционных структур в обеспечении конкурентоспособности предприятий за счет диверсификации производства, возникновения кластерной конкуренции, уменьшающей конкурентные риски.

В диссертации проанализировано состояние регионального рынка пищевой продукции и определены его основные характеристики. В результате анализа установлено значительный уровень интенсивности конкуренции между субъектами хозяйствования и выявлены тенденции к его повышению. Устойчивость развития херсонских пищевых предприятий в такой среде требует концентрации их усилий на обеспечении и повышении своей конкурентоспособности.

Проведено диагностику уровня конкурентоспособности продукции и региональных предприятий. По результатам анализа сделаны выводы о наличии существенных резервов повышения этих показателей.

В работе проведена оценка уровня и динамики конкурентоспособности основных элементов потенциала пищевых предприятий, современных рыночных позиций местных производителей пищевой продукции и перспектив их развития, что позволило выявить лидера регионального рынка – ЗАО “Молочный завод “Родич””. В результате исследования установлено значительный уровень составляющих потенциала товаропроизводителя и существование тенденций к повышению его конкурентоспособности.

В диссертации предложены концептуальные основы активизации роста потенциала местных производителей пищевой продукции на основе инновативно-инновационного пути развития, что предполагает повышение роли научных и технологических факторов в обеспечении конкурентоспособности, структурное реформирование производства, увеличение экспортного потенциала, внедрение стратегии опережающего развития и формирование новых интеграционных объединений предприятий.

В работе подчеркивается, что результатом взаимодействия всех элементов организационно-экономического механизма обеспечения конкурентоспособности пищевых предприятий является возникновение синергетического эффекта, действие которого усиливается в условиях кластерных сетевых структур. На основе отраслевой специализации региона, идентификации местных региональных возможностей предложено модель молочного кластера, разработана общая схема управления этой локальной сетью, доказана экономическая эффективность функционирования “критической массы” сетевой структуры. Многовариантность и сложность расчетов, связанных с оценкой эффективности инновационно-инвестиционной деятельности предприятия в условиях кластерной сети, требует применения адекватных методов обоснования. В связи с этим в работе предложена имитационная модель, позволяющая оперативно принимать управленческие решения, направленные на обеспечение и повышение конкурентоспособности предприятий.

Ключевые слова: конкурентоспособность предприятия, конкурентоспособность потенциала предприятия, организационно-экономический механизм обеспечения конкурентоспособности предприятий, кластерная модель обеспечения конкурентоспособности предприятий.

 

ABSTRAKT

Pustova N. O. The organizational-economic mechanism of providing the competitiveness of the enterprises (on materials of the food Kherson region enterprises).- Manuscript.

Thesis for obtaining a Candidate degree in Economic Sciences of specialty 08.06.01 – Economics, Organization and Management of Enterprises. - Vadym Getman Kyiv National Economy University, Kyiv, 2006.

Dissertation is on grounding theoretical, methodical and practical aspects of an organizational and economic tool for providing enterprise competitiveness and developing practical directions as to the form and use.

Development of its methodology for competitiveness is explored. A conceptual and methodical mechanism of enterprise competitiveness is worked out, the use of cluster approach in researching problems in competitiveness with local enterprises is offered. Analytical estimation of the regional food market state is done, the main characters are outlined.

Competitive positions of region food producers and trends of their changes are identified. Analysis and estimation of competitive level and dynamics of competitive elements potential of enterprises under research is done. Peculiarities of the structure and processes for providing and optimizing organizational and economic tool are determined. Conceptual fundamentals of activation of innovative potential development with local food producers are formed. A set of author’s recommendations as to the cluster model use for providing milk-processing enterprise competitiveness, considering local peculiarities and simulative estimation in innovative investive activity effect of an enterprise in cluster net, is grounded.

Keywords: competitiveness of an enterprise, competitiveness of enterprise potential, organizational and economic tool for enterprise competitiveness, cluster model for providing enterprise competitiveness.