У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

ПРОЦЕНКО ВОЛОДИМИР ЯКОВИЧ

УДК 69.003: 330.322.

УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ БУДІВЕЛЬНОЇ ІНДУСТРІЇ

Спеціальність 08.07.03 – економіка будівництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Херсонському національному технічному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Коваленко Микола Андрійович,

Херсонський національний університет,

завідувач кафедри фінансів

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Крушевський Аркадій Володимирович,

Економіко – технологічний університет,

ректор, завідувач кафедри менеджменту

м.Бровари Київської області

кандидат економічних наук, доцент

Крикун Костянтин Васильович

Київський національний університет

будівництва і архітектури,

доцент кафедри економіки будівництва

Провідна установа: Кримська академія природоохоронного

та курортного будівництва

Міністерства освіти і науки України,

кафедра економіки і організації виробництва

м.Сімферополь

Захист відбудеться „ 4 ” липня 2006 року о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.26.056.03 у Київському національному університеті будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України за адресою: 03680, м. Київ–680, Повітрофлотський проспект, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного університету будівництва і архітектури за адресою: 03680, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 31.

Автореферат розісланий „02” червня 2006 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент В.М. Погорельцев

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Зміна напрямів соціально-економічного розвитку, яка відбулась в Україні на початку 1990-х років, супроводжується радикальними соціально-економічними і політичними перетвореннями. Вони здійснюються з урахуванням досвіду і досягнень розвинутих країн світу.

Для виведення підприємств та їх об’єднань на конкурентоспроможний рівень розвитку важливе значення має розробка науково обґрунтованої концепції і моделі їх розвитку. У суспільстві зріє розуміння, що стати не пасивними, а активними учасниками сучасного процесу глобалізації економіки можливо за умови побудови конкурентоспроможної соціально орієнтованої інноваційної моделі економіки. Ось чому формування ефективної системи управління розвитком підприємств є важливим завданням економічної науки.

Світовий досвід свідчить, що однією із галузей, з яких розпочинається економічне відродження, є будівництво. В Україні ця закономірність дещо порушується: щорічні темпи розвитку будівництва тільки на декілька відсотків вищі за середні темпи розвитку господарського комплексу країни. Аналіз вітчизняної практики свідчить, що однією із вагомих причин цього є незадовільний стан промислової бази будівництва – застарілі технології і номенклатура продукції підприємств будівельної індустрії тощо.

Для вирішення проблем, що склалися в галузі на сьогодні, необхідними є розробка і впровадження нових методів управління розвитком, оновленням виробничого потенціалу, освоєнням сучасних видів будівельних матеріалів, а також підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств будівельної індустрії.

Світовий досвід, у тому числі практика управління економічними процесами у країнах з розвинутою ринковою економікою, свідчить, що галузеві підходи посідають значне місце у системі управління підприємствами.

Проблеми управління розвитком підприємств та їх галузевих комплексів добре висвітлені у науковій літературі. Зокрема, їх дослідженю присвятили свої праці В. Александров, М. Войнаренко, В.Геєць, Б. Данилишин, М. Долішній, С. Дорогунцов, В. Дубницький, А.Крушевський, Ю. Корецький, С.Ушацький, В.Федоренко, О.Федосова.

У наукових працях цих вчених розглядаються питання планування, організації, контролю, регулювання, фінансової підтримки розвитку підприємств та їх об’єднань.

Разом з тим невирішеною залишається низка питань, пов’язаних з особливостями управління розвитком підприємств будівельної індустрії, зокрема:

- невизначеним залишається співвідношення між процесами глобалізації,

регіоналізації і формуванням цілей та пріоритетів розвитку підприємств будівельної індустрії;

- не сформульовані принципи формування та порядок використання державних, галузевих і корпоративних механізмів управління розвитком підприємств;

- необхідним є створення моделі розвитку і розміщення підприємств та їх інтеграційних утворень у ринкових умовах господарювання, способів спрямування їх розвитку у інноваційному напрямку;

- прогнозування обсягів виробництва та споживання будівельних матеріалів.

Невизначеність функцій керівних органів підприємств будівельної індустрії, та їх галузевих об’єднань щодо управління розвитком, нечіткість пріоритетів, недосконалість механізмів забезпечення цілеспрямованого розвитку підприємств зумовили актуальність і необхідність проведення даного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тематика дисертації пов’язана з науково-дослідними роботами кафедр Херсонського національного технічного університету. Матеріали дослідження використовувалися при виконанні науково-дослідної роботи „Удосконалення механізму формування і використання фінансових ресурсів регіону”, державний реєстраційний номер 0104U010251 від 17.05.01 р. та бюджетних госпрозрахункових науково-дослідних робіт „Розробка стратегії економічного та соціального розвитку Херсонської області до 2011 р.” і „Розробка регіональної програми розвитку малого підприємництва у Херсонській області на 2005 – 2006 р.р.” (договір від 18.09.04 р. № 2/1).

Мета і задачі наукового дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексний аналіз, визначення і обґрунтування теоретичних, методологічних і прикладних підходів до удосконалення управління розвитком підприємств будівельної індустрії.

Дослідження поставленої мети у роботі були сформульовані та вирішені такі задачі:

- встановити особливості управління підприємствами будівельної індустрії в умовах

глобалізації світової і регіоналізації та трансформації вітчизняної економіки;

- розробити методику оцінки інноваційної спрямованості ресурсів розвитку кластерів будівельної індустрії;

- удосконалити модель управління розвитком підприємств будівельної індустрії;

- розробити методи управління розвитком і розміщенням підприємств будівельної індустрії;

- удосконалити методи прогнозування виробництва продукції будівельної індустрії.

Об’єктом дослідження є процес управління розвитком підприємств будівельної індустрії.

Предметом дослідження є теоретичні та прикладні аспекти удосконалення управління розвитком підприємств будівельної індустрії.

Методи дослідження. Теоретичними і методичними засадами дослідження стали сучасні теорії ринкової економіки, комплексний та системний підходи. В процесі роботи над дисертацією були використані методи аналізу: структурно-факторний, економіко-статистичний, графоаналітичний, індексний, порівняння та узагальнення, прогнозування, які знайшли відображення в наукових працях вітчизняних та зарубіжних вчених, результатах власних досліджень автора.

В дисертаційній роботі використані нормативні акти та Закони України з питань управління підприємствами та господарськими комплексами, інноваційної діяльності, статистичні дані Державного комітету статистики України та Головного управління статистики у Херсонській області.

Висновки і рекомендації дослідження базуються також на основних положеннях економічної науки, працях вітчизняних і закордонних вчених-економістів, матеріалах науково-практичних конференцій, матеріалах періодичної економічної преси.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці способів удосконалення управління розвитком підприємств будівельної індустрії. Найбільш вагомі теоретичні та практичні результати, які містять наукову новизну дослідження і характеризують особистий внесок здобувача, полягають у наступному:

вперше:

- обґрунтовано висновок, що організація розвитку підприємств будівельної індустрії в умовах глобалізації і регіоналізації економіки повинна здійснюватися на основі поєднання підприємницьких засад малих і середніх підприємств як рушійної сили розвитку, інтеграції їх зусиль в інноваційному напрямку і на принципах економічної безпеки розвитку;

- визначені економетричні залежності для прогнозування продукції будівельних матеріалів;

- сформульовано методичні підходи до визначення інноваційної спрямованості інвестиційних ресурсів на підприємствах, в їх об’єднаннях та галузі;

удосконалено:

- методологію прогнозування розвитку підприємств будівельної індустрії на основі врахування випереджаючої взаємозалежності динаміки розвитку будівельного комплексу і динаміки розвитку господарського комплексу регіону в цілому;

- методи управління регіональним комплексом підприємств будівельної індустрії, які полягають у створенні умов для їх ефективної діяльності, захисті економічних інтересів суб’єктів господарювання від неправомірних посягань конкурентів і організації безпечного розвитку;

набули подальшого розвитку:

- поняття галузі як сфери взаємовідносин споріднених і продуктово взаємопов’язаних підприємств і організацій, які є об’єктом впливу на ринкових засадах місцевих державних і господарських органів управління;

- методика оцінки ефективності інтеграційних процесів на стадіях їх проектування і практичного застосування.

Практичне значення одержаних результатів. Висновки і результати теоретико-методологічних досліджень можуть бути використані в процесі вдосконалення управління розвитком підприємств будівельної індустрії. Вони враховані при розробці Регіональної програми розвитку малого підприємництва у Херсонській області на 2005 – 2006 роки (довідка Головного управління економіки Херсонської обласної державної адміністрації від 31.10.2005 року № 300-42/865-9) та стратегії економічного і соціального розвитку Херсонської області до 2011 року (довідка Головного управління економіки Херсонської обласної державної адміністрації від 31.10.2005 року № 300-44/867-9). Про практичне значення одержаних результатів свідчать позитивні відзиви ВАТ „Таврійська будівельна компанія” (довідка від 21.09.2005 року № 01-174/17) та ЗАТ „Новокаховський завод силікатної цегли” (довідка від 27.12.2005 року № 01/217-2).

Матеріали досліджень використані у навчальних курсах „Регіонально-адміністративний менеджмент”, „Регіональна економіка” в системі підготовки бакалаврів та спеціалістів за напрямом „Економіка та підприємництво” у Новокаховському політехнічному інституті (довідка від 09.11.2005 року № 118).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною завершеною роботою автора, в якій викладено обґрунтовані ідеї, науково-методологічні положення щодо принципів, концептуальних підходів та методи удосконалення управління розвитком підприємств будівельної індустрії. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень та основні положення дисертаційної роботи були апробовані на науково-практичних конференціях:

- VІІІ Міжнародній науково-практичній конференції „Наука і освіта’ 2005” (м. Дніпропетровськ, 7 – 21 лютого 2005 року);

- І Міжнародній науково-практичній конференції „Управління організаційними змінами в контексті формування економіки знань” (м. Хмельницький, 16–19 листопада 2005року);

- ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції „Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю” (м. Черкаси, 5 – 7 жовтня 2005 року);

- ІV Міжнародній науково-практичній конференції „Динаміка наукових досліджень’ 2005” (м. Дніпропетровськ, 20 – 30 червня 2005 року);

- V Всеукраїнській науково-практичній конференції „Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (м. Дніпропетровськ, 26 жовтня 2004 року);

- Науково-практичній конференції „Проблеми розвитку малого і середнього бізнесу в Херсонській області” (м. Херсон, 3 – 4 лютого 2005 року);

- наукових конференціях професорсько-викладацького складу Херсонського національного технічного університету (м. Херсон, 2002 2005 роки).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 9 наукових праць обсягом 1,23 д.а., з них 6 у фахових виданнях, затверджених ВАК України.

Обсяг та структура наукової роботи. Загальний обсяг дисертації – 151сторінка. Дисертація складається із вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел, містить 21 таблицю, 26 рисунків, з яких 11 розміщені на окремих сторінках, 10 додатків. Список використаних джерел нараховує 164 позиції і займає 17 сторінок. Додатки подані на 20 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність, задачі дослідження, відображено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі „Теоретичні та концептуальні основи управління розвитком підприємств в умовах глобалізації економіки” досліджено вітчизняну регіональну економічну політику як фактор розвитку територіальних господарських комплексів, проведено аналіз концепцій і методів організаційного забезпечення розвитку підприємств будівельної індустрії в сучасних умовах господарювання.

Розвиток підприємств багато в чому визначається загальнонаціональними і світовими тенденціями, факторами розвитку. У ході дослідження показано, що важливим є їх врахування місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, галузевими, корпоративними органами управління у процесі керування розвитком підприємства. Визначено мету, напрямки розвитку підприємств будівельної індустрії.

Показано, що особливістю сучасних трансформаційних перетворень у вітчизняній економіці є те, що вони відбуваються в умовах глобалізації світової і регіоналізації національної економік. Процес регіоналізації економіки на рівні адміністративно-територіальних одиниць може розглядатися як об’єктивно необхідний в умовах глобалізації національної економіки спосіб гарантування безпечного розвитку територіального господарського комплексу і його складових – підприємств, організацій та їх об’єднань.

У результаті аналізу особливостей управління підприємствами різних форм власності в сучасних умовах зроблено висновок, що об’єктом управління, сферою впливу на ринкових засадах державних органів управління і органів місцевого самоврядування у процесі управління ними галузевим розвитком є галузь як сфера взаємовідносин споріднених підприємств і організацій, об’єднаних однією або декількома групами продуктів – товарів, робіт, послуг. Зазначене поняття галузі та способів управління розвитком підприємств є базисом для формування методичної основи, визначення принципів, пріоритетів, цілей і стратегій розвитку.

Сучасний стан економіки країни, регіонів, галузей, окремих підприємств підтверджує, що найбільш прийнятною стратегією їх подальшого розвитку є інноваційний напрямок.

Модель інноваційного розвитку підприємств будівельної індустрії регіону базується на якісно новій концепції і таких методологічних принципах:

Визначення продуктових пріоритетів територіально-галузевого інноваційного розвитку;–

визначення об’єднання підприємств, галузевого господарського комплексу як територіальної цілісності, яка функціонує в умовах глобалізації економіки і міжрегіональних економічних зв’язків;–

координація діяльності галузевих територіальних утворень – кластерів;–

обєднання зусиль підприємств територіального комплексу на засадах партнерства, координації господарської й науково-технічної діяльності;–

визначення відносної самостійності економічних інтересів підприємств-учасників кластерного об’єднання;–

державна цільова підтримка суспільно значимих пріоритетів розвитку підприємства і управління стохастичними, невизначеними процесами розвитку ринковими економічними методами.

З урахуванням специфіки поточного розвитку підприємств будівельної індустрії, визначені загальні умови і напрямки забезпечення розвитку підприємств, характерні для глобалізації економіки (рис. 1).

Серед факторів розвитку підприємств будівельної індустрії особливе місце належить кластеризації як одній з найбільш ефективних у ринкових умовах господарювання форм організації їх розвитку. Вона є проявом тенденції регіоналізації всередині адміністративно-територіальної одиниці (регіону) і відповідає за своїми сутністю, принципами, методами, умовами організації усім характерним особливостям процесу регіоналізації. Кластер виконує

Рис. 1. Схема забезпечення розвитку підприємств будівельної індустрії.

функцію захисту безпечного розвитку підприємств-учасників від негативних проявів глобалізації, недобросовісної конкуренції на міжрегіональному і регіональному ринках. Він може бути організаційною формою інноваційного розвитку підприємств будівельної індустрії регіону, де переважають малі та середні підприємства, в більшості не спроможні до самостійної реалізації такого напряму розвитку.

У другому розділі розглянуті економетричні та економіко-математичні методи прогнозування обсягів виробництва та споживання продукції будівельних матеріалів. Наведена спеціальна методика розрахунків прогнозів на основі отриманих залежностей обсягів виробництва продукції будівельної індустрії від головних факторів: інвестицій, кількості зайнятого населення та обсягів будівельних робіт. Оскільки розвиток виробництва будівельних матеріалів проводиться через кластери підприємств будівельної індустрії, то

наведені економіко-математичні моделі оптимізації розвитку і розміщення виробництв будівельних матеріалів є важливими.

У третьому розділі „Аналіз ресурсного забезпечення і прогнозування розвитку підприємств промисловості будівельних матеріалів” проведено дослідження стану і умов розвитку підприємств будівельної індустрії в Україні та Херсонській області шляхом аналізу їх виробничого, науково-технічного, фінансового, кадрового потенціалу та сировинної ресурсної бази такого розвитку.

Встановлено, що в області постійно відчувається дефіцит будівельних матеріалів, скла віконного, арматури, труб тощо. Причинами незбалансованого забезпечення матеріалами виконавців будівельних робіт було недостатнє використання потужностей та застаріле технологічне устаткування підприємств будівельної індустрії. Також слід зазначити, що Херсонщина відноситься до областей з низькою ефективністю використання загального природно-ресурсного потенціалу. Не є винятком і ефективність використання мінерально-сировинних будівельних ресурсів.

В ході дослідження наголошено, що сучасна вітчизняна і зарубіжна практика будівництва вказує на загальну характерну особливість його розвитку, яка полягає у використанні новітніх проектів і застосуванні нових будівельних матеріалів, конструкцій, технологій будівництва. Науково-технічні, технологічні інновації є передумовою конкурентоспроможності підприємств будівельної індустрії. Водночас статистика свідчить про постійне зменшення кількості інноваційно активних підприємств Херсонщини. Для будівельних підприємств області необхідними є принципово нові підходи до управління інноваційною діяльністю працівників. Аналіз діяльності загального фінансового стану і можливостей ресурсного забезпечення підприємств галузі свідчить про реальні економічні передумови для реалізації цього напрямку розвитку. Загальнодержавний і регіональний будівельні ринки в умовах відкритості економіки, глобалізаційних процесів, мобільності підприємницьких структур повинні орієнтуватися також на тенденції розвитку європейського ринку.

Темпи розвитку будівельної галузі відображають темпи розвитку промисловості, економіки країни, регіону взагалі. Ця закономірність може бути використана для формування методологічних підходів до прогнозування розвитку підприємств будівельної індустрії регіону.

Основою для формування регіональної інвестиційної політики, прогнозування розвитку будівництва, підприємств будівельної індустрії е прогноз соціально-економічного розвитку території. З урахуванням виявлених методологічних особливостей прогнозування розвитку регіонального будівельного комплексу, які полягають у випереджаючій взаємозалежності динаміки розвитку будівельної галузі і динаміки розвитку господарського комплексу регіону в цілому та напрямків розвитку економіки Херсонської області до 2011 року під час дослідження було розроблено прогноз розвитку місцевого будівельного комплексу, у тому числі підприємств будівельної індустрії, який наводиться у табл. 1.

Прогнозування розвитку місцевого будівельного комплексу здійснювалося з урахуванням прогнозів збільшення обсягів виробництва у промисловості та в агропромисловому комплексі області. Спеціальними розрахунками на підставі даних за попередні роки було встановлено високу взаємозалежність обсягів будівництва і обсягів промислової продукції (коефіцієнт кореляції = 0,91). У зв’язку з низьким показником залежності від обсягів агропромислового комплексу області (коефіцієнт кореляції = 0,42) у подальших прогнозних розрахунках враховувалися тільки дані щодо майбутнього розвитку промисловості, які, виходячи з „оптимістично-необхідного” варіанта прогнозу розвитку області, передбачають щорічні темпи зростання обсягів промислової продукції на рівні 9,5%.

Таблиця 1

Прогноз розвитку будівельного комплексу Херсонської області на 2006 – 2011 роки

Показники | Роки

2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011

Темпи росту обсягів промислової продукції до базового 2005 року, % | - | 109,5 | 119,9 | 131,3 | 143,8 | 157,5 | 172,4

Темпи росту обсягів будівництва до базового 2005 року, % | - | 110,2 | 122,1 | 134,4 | 144,4 | 161,3 | 180,5

Темпи росту обсягів житлового будівництва, % | - | 107,4 | 116,3 | 126,9 | 137,2 | 150,6 | 167,5

Темпи росту обсягів виробництва на підприємствах будівельної індустрії, % | - | 111,3 | 124,1 | 135,9 | 146,1 | 163,2 | 180,8

Обсяги підрядних робіт, виконаних власними силами будівельних підприємств у порівняних цінах (прогноз), млн.грн. | 215,0 | 236,9 | 265,5 | 289,0 | 311,1 | 346,8 | 388,1

Введення в експлуатацію житла, тис.м3 загальної площі | 130,0 | 139,6 | 151,2 | 165,0 | 178,4 | 346,8 | 388,1

Обсяг продукції підприємств будівельної індустрії у порівняних цінах, млн.грн. | 86,3 | 96,1 | 107,1 | 117,3 | 126,1 | 140,8 | 156,0

Структурно-факторний регіональний аналіз показує, що у локальних центрах будівельної галузі Херсонської області – Херсонському, Каховському і Генічеському регіонах існують можливості для впровадження кластерної моделі інтеграції будівельних організацій, підприємств будівельної індустрії, обслуговуючої їх інфраструктури і забезпечення на цій основі динамічного розвитку будівництва в області.

Різноманітність цілей, мотивів, причин інтеграції, широка диференціація у рівнях деталізації угод щодо об’єднання підприємств вказують на складність розрахунків його ефективності. Принциповим тут має бути розуміння синергетичного ефекту, який пов’язаний із фактом об’єднання зусиль підприємств і завжди є більшим ніж проста арифметична сума ефектів, досягнутих кожним із учасників об’єднання. В роботі наводиться методика розрахунку ефекту об’єднання.

У четвертому розділі „Удосконалення механізму управління розвитком підприємств будівельної індустрії” обґрунтовано модель системи управління розвитком господарського комплексу, шляхів формування механізму забезпечення інноваційного розвитку підприємств будівельної індустрії і впливу стратегії розвитку їх інтеграційних об’єднань на ефективність роботи.

Для побудови економіко-математичної моделі управління розвитком підприємств використані математичні інструменти якісних характеристик управлінських рішень, а саме їх маневреності, еластичності, напруженості, надійності та актуальності. Вхідні і вихідні характеристики процесу управління виробничо-господарським комплексом представлені на рис. 2.

Рис. 2. Схема процесу управління виробничо-господарською діяльністю кластера

Вхідними даними мають бути економічні та організаційні параметри, які будуть обумовлювати виробничо-господарську діяльність кластера. До організаційних параметрів слід віднести: –

рівень інформативності щодо ринків збуту і постачання (І);–

доступ кожного члена кластера до новітніх технологій, впроваджених у будь-кого з членів обєднання (Т);–

спеціалізація у виробництві унікальних товарів чи послуг (С);–

конкурентоспроможність за рахунок завоювання ринків збуту, горизонтальних звязків і вертикальної інтеграції (К).

До економічних параметрів, які будуть обумовлювати результати виробничо-господарської діяльності кластера, належать:–

збільшення обсягів виробництва, розширення асортименту товарів і послуг (О);–

зниження вартості кінцевої продукції за рахунок зменшення собівартості (В);–

повне використання виробничих потужностей у зв’язку з багатомасштабною діяльністю кластерів, що збільшує фондовіддачу основних фондів (Ф);–

посилення маркетингової служби і дистрибуторської мережі (М).

Вихідним параметром виробничо-господарської діяльності кластера, як і всіх підприємств, що входять до його складу, вважаємо дохід (Д). Його можна розглядати як функцію перерахованих вище вхідних параметрів, тобто:

 

Д = f (І; Т; С; К; О; В; Ф; М) (1)

Для того, щоб знайти аналітичну залежність доходу кластера від усіх вхідних параметрів, необхідно вирішити систему диференційних рівнянь залежності доходу від кожного параметра, який входить в інтегральне рівняння: Д = f (І); Д = f (Т) і т.д.

Рішення будь-якою структурною одиницею господарського комплексу приймається на підставі оптимізаційної моделі загального вигляду:

f (x) > opt, (2)

gk (x)? Pk, k Є K, (3)

hі (x) ? Si, i Є I, (4)

де: f (х) – критерій оптимізації планового рішення х;

gk (х) – функція випуску k-го продукту;

hі (х) – затрати і-го ресурсу в залежності від рішення, що приймається;

hі (х) К – номенклатура продуктів (вихідних показників структурної одиниці);

hі (х) I – номенклатура ресурсів, що витрачаються (вхідних параметрів);

hі (х) Рk – завдання (попит) на k-ту продукцію даної структурної одиниці;

hі (х) Si – планове (договірне) забезпечення і-тим ресурсом.

Зазначені економіко-математичні методи дозволяють забезпечити високий рівень надійності оцінки варіантів стратегій ведення бізнесу підприємств будівельної індустрії на перспективу. Із застосуванням цих методів проведена оцінка можливостей стратегії створення і розвитку будівельного кластера „Каховський”, яка дозволяє зробити такі висновки:–

оцінка сильних та слабких сторін кластера свідчить про перевищення вагомості сильних сторін (4,65) більш як у 5 разів над вагомістю його слабких сторін (0,85);–

за оптимістичним прогнозом сукупна оцінка привабливості кластера становить 5,86 балів, а за песимістичними – 3,86, що свідчить про невисоку інвестиційну привабливість підприємств кластера;–

оцінка конкурентних переваг кластера свідчить, що найбільшою є загроза з боку конкурентів, які знаходяться у Херсонському регіоні області (СКх = 5,53; СЛКх = 0,85), найменшою – загроза з боку підприємств-конкурентів, розташованих у Генічеському регіоні (СКг = 2,57; СЛКг = 1,77);–

аналіз конкурентних переваг кластера свідчить, що найбільш прийнятною стратегією його розвитку є „стратегія збирання урожаю” із загальною привабливістю 12,6 балів, загальною загрозою 8,11 балів і перевагою у 4,49 балів.

Для цілей управління фінансами галузевого об’єднання запропоновано визначення фінансових ресурсів галузевого об’єднання як сукупності фінансових фондів, які беруть участь у забезпечені діяльності суб’єктів структурних одиниць об’єднання, суми фінансових ресурсів суб’єктів господарювання, об’єднаних за галузевою ознакою, та коштів централізованих фондів об’єднання.

З метою аналізу фінансового розвитку галузевого об’єднання за окремими напрямками пропонується застосовувати спеціальні показники. Наприклад, для аналізу фінансового забезпечення інноваційного розвитку об’єднання можна застосовувати показник інноваційної спрямованості інвестицій у підприємств і організацій – учасників об’єднання, який визначається за формулою:

Іін.г. = К1хБк+К2хЗо+К3хОн, (5)

 

де: Іін.г. – показник інноваційної спрямованості інвестиційних ресурсів (валових інвестицій в основний капітал) структурних одиниць об’єднання, у відсотках;

К1 – питома вага інвестицій інноваційного спрямування у капітальне будівництво (Бк) у частках одиниці;

К2 – питома вага інвестицій інноваційного спрямування у загальній сумі інвестицій на придбання раніше існуючих основних засобів (Зо), придбаних за межами об’єднання, у частках одиниці;

К3 – питома вага інвестицій інноваційного спрямування на придбання (виготовлення) нових основних засобів (Он), у частках одиниці.

Для визначення рівня інноваційної активності підприємств і організацій – учасників об’єднання (Іa) пропонується враховувати питому вагу учасників об’єднання, що освоювали інвестиції у звітному періоді (Па) та інноваційну спрямованість їх інвестицій (Іін.п.):

Іa = Па х Іін.п. (6)

Оцінка стратегій розвитку підприємств будівельної індустрії та SWOT-аналіз їх окремих бізнес-проектів дозволяє зробити висновок, що за умови інтеграції зусиль підприємства з іншими підприємствами галузі значно розширюються перспективи власного бізнесу: зростають можливості перейти в поле більш високої конкурентоспроможності, зайняти більшу частку на ринку, збільшити масу прибутку за рахунок переваг, пов’язаних з місцезнаходженням бізнесу у безпосередній близькості від основних регіональних споживачів продукції, розвитком кооперації, зростанням масштабів виробництва.

В четвертому розділі також наведені методи удосконалення управління та розрахунки прогнозів будівельних матеріалів і характеристики підприємств кластерів.

ВИСНОВКИ

Результати дослідження в сукупності вирішують важливу науково-практичну задачу – розроблення теоретичних, методологічних і прикладних засад удосконалення управління розвитком підприємств будівельної індустрії.

В ході досліджень одержано такі результати:

1. Визначено, що сучасні трансформаційні перетворення на вітчизняних підприємствах будівельної індустрії відбуваються під впливом глобалізації світової і регіоналізації національної економік. Регіоналізація економіки є одним із способів створення умов для безпечного розвитку місцевих господарських комплексів.

2. Встановлено, що основними напрямками заходів із забезпечення розвитку підприємств будівельної індустрії в умовах регіоналізації і глобалізації економіки є:–

розвиток підприємницьких засад як рушійної сили розвитку;–

інтеграція підприємств, кластеризація галузі як організаційна форма розвитку;–

інноваційна сутність розвитку як ідеологія розвитку;–

формування концепції розвитку кластерів.

3. Уточнено поняття галузі як сфери взаємовідносин споріднених і продуктово взаємопов’язаних підприємств і організацій, які є об’єктом управління, сферою впливу на ринкових засадах місцевих державних та господарських органів управління. Сформульовано поняття галузевого управління як процесу створення умов для безпечного динамічного розвитку підприємств. З урахуванням цього визначені методологічні підходи, способи формування регіональних і галузевих пріоритетів, цілей, стратегій розвитку підприємств, удосконалено принципи і уточнено етапи вирішення проблем управління розвитком, на основі яких сформульовано особливості методичних підходів до забезпечення розвитку місцевих підприємств будівельної індустрії як особливої і органічної частини регіональної та вітчизняної економік.

4. Методом інтерпретації оптимізаційної моделі загального вигляду запропоновано економіко-математичні моделі управління розвитком будівельного кластера із застосуванням інструментів якісних характеристик управлінських рішень – їх маневреності, еластичності, надійності, напруженості та актуальності.

5. Удосконалено методологічні особливості прогнозування діяльності і розвитку територіального комплексу підприємств будівельної індустрії, які полягають у врахуванні випереджаючої взаємозалежності динаміки розвитку будівельного комплексу та динаміки розвитку господарського регіону в цілому, і, в свою чергу, випереджаючої взаємозалежності розвитку окремих підприємств будівельної індустрії та розвитку будівельної галузі.

6. На основі результатів практичних досліджень на підприємствах зроблено висновок, що у процесі реалізації регіональної програми розвитку підприємств будівельної індустрії, зокрема Херсонської області, необхідно враховувати:–

ефективність роботи підприємств, яка залежить від ступеня їх адаптації до ринкових умов господарювання, інвестиційної ситуації, що постійно змінюється, та використання наявних ресурсів розвитку;–

недостатнє використання природно-ресурсного потенціалу регіону, виробничих потужностей, застарілість технологічного устаткування та застосованих технологій;–

реальні економічні передумови для реалізації інноваційного напряму розвитку;–

можливості для впровадження кластерної моделі інтеграції будівельних організацій і підприємств будівельної індустрії, обслуговуючої їх інфраструктури та забезпечення на цій основі динамічного розвитку будівництва в області.

7. Показано, що особливістю методів обґрунтування стратегії розвитку виробничого об’єднання (кластера) підприємств будівельної індустрії є поєднання відомих технологій планування стратегічного розвитку підприємств, що дозволяє забезпечити високий рівень надійності оцінки варіантів стратегій ведення бізнесу підприємств на перспективу.

8. Запропоновано методику оцінки ефективності інтеграційних процесів підприємств на стадіях їх проектування і практичного застосування, яка дозволяє обґрунтувати зміну системи управління об’єднаннями підприємств.

9. Розроблено методику визначення інноваційної спрямованості інвестиційних ресурсів на підприємствах, в їх об’єднаннях та галузі, яка дозволяє визначити ступінь практичної реалізації інноваційної політики суб’єктів господарювання і обґрунтувати необхідні управлінські рішення щодо напрямків їх подальшого розвитку.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях:

1. Грінавцев В.М., Коваленко М.А., Проценко В.Я. Організаційні інструменти територіального розвитку // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. пр. Випуск 204: В 5 т. – Дніпропетровськ, 2005. Том 2. – С. 506-510.

Особистий внесок: проведено аналіз науково-технічного розвитку регіону, обґрунтовано пропозиції щодо необхідності розвитку інноваційного бізнесу та основні положення щодо його організації.

2. Лобанова Н.В., Проценко В.Я. Оцінка фінансового стану галузі // Наукові праці Науково-дослідницького фінансового інституту. Вип. 4 (33) – Київ, 2005. – С. 150-155.

Особистий внесок: запропоновано методику оцінки інноваційної спрямованості галузевих інвестицій.

3. Коваленко М.А., Проценко В.Я., Закружецька І.О. Оцінка інноваційної спрямованості інвестиційних ресурсів розвитку малих підприємств регіону // Економіка: проблеми теорії і практики. Зб. наук. пр. Випуск 197: В 5 т. – Дніпропетровськ, 2004. – Том 2. – С. 346-350.

Особистий внесок: запропоновано методику оцінки інноваційної спрямованості галузевих інвестицій.

4. Коваленко М.А., Проценко В.Я. Управління інноваційним розвитком регіонального

будівельного комплексу // Збірник наукових праць Черкаського державного університету. Серія: економічні науки. Випуск 15. – Черкаси: ЧДТУ, 2005. – С. 114-118.

Особистий внесок: сформульовано концепцію і методологічні принципи формування моделі інноваційного розвитку.

5. Коваленко М.А., Проценко В.Я. Механізм і фактори розвитку підприємств в умовах економіки знань // Вісник Хмельницького національного університету. Хмельницький, 2006. – №1, Т. 2. – С. 51-53.

Особистий внесок: визначені інноваційні фактори розвитку підприємства в умовах економіки знань.

в інших виданнях:

6. Коваленко М.А., Проценко В.Я. Оцінка інтеграційних процесів підприємств галузі // Динаміка наукових досліджень 2005: Матеріали ІV Міжнародної науково-практичної конференції – Дніпропетровськ: Наукова освіта, 2005.– Т. 4.Регіональна економіка – С.48-50.

Особистий внесок: запропоновано ряд положень методики розрахунку ефекту об’єднання, визначення синергетичного ефекту інтеграції підприємств.

7. Проценко В.Я., Швороб Г.М. Регіональні інвестиційні особливості малих і середніх будівельних підприємств та інтеграційні процеси // Організація і привабливість інвестицій для малого і середнього бізнесу в Україні: Тези і матеріали міжвузівської науково-практичної конференції (3-4 лютого 2005 р.) Наукове видання. / Ред. Зазуляк І.Б. – Херсон, 2005. – С. 108-113.

Особистий внесок: визначено особливості розвитку вітчизняної будівельної галузі, зроблено висновок, що покращити роботу її підприємств можливо за рахунок їх інтеграції, створення кластерів. Запропоновано склад регіональних будівельних кластерів.

8. Коваленко М.А., Проценко В.Я., Швороб Г.М. Регіональні особливості процесів інтеграції будівельних підприємств і організацій // Наука і освіта 2005. Матеріали VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. Т. 93. Регіональна економіка. – С. 69-71.

Особистий внесок: обґрунтовано висновок, що визначною особливістю будівельної галузі є її переважаюча орієнтація на внутрішній, регіональний ринок, яка повинна враховуватися при здійсненні інтеграційних процесів у галузі.

АНОТАЦІЯ

Проценко В.Я. Удосконалення управління розвитком підприємств будівельної індустрії. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.03 – економіка будівництва. Київський національний університет будівництва і архітектури, Київ, 2006.

В роботі проведено аналіз методів організації економічного розвитку підприємств будівельної індустрії. Уточнено поняття галузі, галузевого управління у ринкових умовах господарювання. Визначені основні фактори розвитку підприємств будівельної індустрії: інноваційний напрям, підприємництво, інтеграція і гарантування економічної безпеки розвитку.

Виявлено і сформульовано особливості методології прогнозування розвитку підприємств будівельної індустрії, які полягають у випереджаючій взаємозалежності їх розвитку і динаміки розвитку господарського комплексу регіону в цілому. Вони використані для розробки прогнозу розвитку будівельного комплексу Херсонської області на 2006 – 2011 роки.

Обґрунтовано і наведено економіко-математичну модель управління розвитком територіального об’єднання (кластера) підприємств будівельної індустрії з використанням математичних інструментів якісних характеристик управлінських рішень. Уточнено структуру механізму забезпечення розвитку підприємств. Доповнено методику оцінки ефективності інтеграційних процесів підприємств, розроблено методи визначення рівня інноваційної спрямованості ресурсів на підприємствах, в їх об’єднаннях. Зазначені методи можуть використовуватися для обґрунтування управлінських рішень в напрямку подальшого розвитку підприємств та їх об’єднань.

Ключові слова: підприємство, будівельна індустрія, розвиток, управління, модель, інтеграція, ресурси, ефективність.

АННОТАЦИЯ

Проценко В.Я. Совершенствование управления развитием предприятий строительной индустрии. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.03 – экономика строительства. Киевский национальный университет строительства и архитектуры, Киев, 2006.

Диссертация посвящена вопросам научно-методического обеспечения совершенствования управления развитием предприятий строительной индустрии.

В результате исследования теоретических и концептуальных основ управления территориально-хозяйственными комплексами установлено, что особенностью современных трансформационных преобразований в отрасли является то, что они происходят в условиях глобализации мировой и регионализации национальной экономик. Процесс регионализации экономики рассматривается как способ гарантирования безопасного развития территориального хозяйственного комплекса. Уточнены понятия отрасли, отраслевого управления в рыночных условиях хозяйствования, концепция и методологические принципы построения модели развития предприятий строительной индустрии. Определены основные факторы развития предприятий отрасли: инновационное направление, предпринимательство, интеграция и гарантирование экономической безопасности развития.

Анализ ресурсного обеспечения и прогнозирования развития промышленности строительных материалов Херсонской области показал, что эффективность их работы зависит от степени их адаптации к рыночным условиям хозяйствования, инвестиционной ситуации и использования имеющихся ресурсов развития.

Установлено, что предусловием конкурентоспособности предприятий строительной индустрии являются научно-технические, технологические инновации. Для предприятий области необходимы принципиально новые подходы к управлению инновационной деятельностью работников. Концептуальной основой системы управления новаторским поиском резервов развития предприятия, его конкурентоспособности на внутреннем и внешнем рынках может стать социализация трудовых отношений между работодателем и наемными работниками. Динамика, общее финансовое состояние предприятий свидетельствует о реальных экономических предусловиях для реализации этого направления развития.

Условием успешного развития предприятий является институциональное обеспечение, в структуре которого важное место занимают различные формы интеграции предприятий. Одной из наиболее распространенных и, как свидетельствует зарубежная и отечественная практика, эффективность форм интеграции предприятий является кластеризация. Структурно-факторный региональный анализ показал, что в локальных центрах строительной отрасли Херсонской области имеются необходимость и возможности для внедрения кластерной модели интеграции строительных организаций, предприятий строительной индустрии, обслуживающей их структуры и обеспечения на этой основе динамического развития строительства.

Выявлены и сформулированы методологические особенности прогнозирования развития предприятий строительной отрасли, которая заключается в опережающей взаимозависимости их развития и динамики развития хозяйственного комплекса региона в целом. Эти особенности были использованы для разработки прогноза развития строительного комплекса Херсонской области на 2006 – 2011 годы. В целях обоснования стратегии развития предприятий были использованы методы PETS- и SWOT-анализа.

Обоснована и построена экономико-математическая модель управления развитием территориального объединения (кластера) предприятий строительной индустрии. При этом использовались математические инструменты качественных характеристик управленческих решений: их маневренности, эластичности, напряженности, надежности и актуальности. Уточнена структура механизма обеспечения инновационного развития предприятий и их объединений как целостной системы управленческих инструментов по планированию, организации, учету, контролю, регулированию и стимулированию развития с заранее определённой целью.

Уточнено понятие отраслевых финансов, финансовых ресурсов развития отрасли. С целью анализа финансового развития отраслевого объединения по определенным направлениям предложено применять специальные показатели, например, инновационной направленности инвестиций. Дополнена методика расчета эффективности интеграционных процессов предприятий. Указанные методы могут использоваться как инструменты обоснования управленческих решений по направлениям дальнейшего развития предприятий и их объединений.

Ключевые слова: предприятие, строительная индустрия, развитие, управление, модель, ресурсы, эффективность.

RESUME

Protsenko V.Y. Improvement of the Management Development of the Building Industry Enterprises. – Manuscript.

Thesis for candidate degree by speciality 08.07.03–Economics construction. – Kievskiy National University, Kiev, 2006.

The analysis of the organization methods of economic development of territorial economic complexes of building industry enterprises is done in the thesis. The concept of a branch, a branch management in market conditions is specified. The main factors of building industry enterprises development such as innovation direction, entrepreneurship, integration and warranty of safety economic development are determined.

The peculiarities of methodology of forecasting the development of building industry enterprises, building branch which consists in progressive interdependence of their development from the moving forces and trends of region economic development in a whole are defined and formulated. It is used for a forecast elaboration of the building complex of Kherson region for a period of 2006-2011.

Economic-mathematic model of the management development of the territorial integration (claster) of building industry enterprises with the use of mathematic indexes of characteristics management decisions are proved and cited. The mechanism structure of ensuring enterprise development is defined more exactly. The evaluation strategy of the effectiveness of integration processes of enterprises is completed; the method of determination of the level of innovation orientation of the resources at the enterprises in their unions is developed. All mentioned methods may be used for the substitution of business decisions in the direction of the future development of the enterprises and their unions.

Key words: enterprise, building industry, development, management, model, integration, resources, effectiveness.

Підписано до друку . .2006 р. Формат 60х90 / 16.

Ум.-друк. арк. 0,9. Обл. – вид. арк. 1,0

Наклад 100 прим. Зам.№

Видавництво „Науковий світ”®

Свідоцтво ДК №249 від 16.11.2000 р.

м. Київ, вул. Боженка, 17, оф. 504

200-87-13, 200-87-15, 8-050-525-88-77






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ - Автореферат - 32 Стр.
Синтез та спектральні властивості багатошарових інтерференційних структур на базі дво- та трикомпонентних симетричних періодів - Автореферат - 29 Стр.
МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ В ТОРГОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ - Автореферат - 24 Стр.
ФОРМУВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Автореферат - 26 Стр.
ДОСЛІДЖЕННЯ АЛГЕБРО-АНАЛІТИЧНИХ ТА ТОПОЛОГО-ГЕОМЕТРИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ІНТЕГРОВНИХ ДИНАМІЧНИХ СИСТЕМ ТА ЇХ АДІАБАТИЧНИХ ЗБУРЕНЬ - Автореферат - 32 Стр.
СОЦІАЛІЗАЦІЯ ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА - Автореферат - 22 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ ПРАВ УЧАСНИКІВ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН В ТРЕТЕЙСЬКОМУ СУДІ - Автореферат - 52 Стр.