У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький державний університет економіки і торгівлі

ім. М. Туган-Барановського

СТОРОЖУК ВІКТОРІЯ ПЕТРІВНА

УДК: 334.735:334.02

УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ

СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ НА ЗАСАДАХ

ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПІДХОДУ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація

і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Полтавському університеті споживчої кооперації України Укоопспілки.

Науковий керівник – кандидат економічних наук, професор

Маркіна Ірина Анатоліївна,

Полтавський університет споживчої кооперації України, проректор з наукової та навчально-методичної роботи, завідувач кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Балабанова Людмила Веніамінівна,

Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, завідувач кафедри маркетингового менеджменту;

кандидат економічних наук,

Отенко Ірина Павлівна,

Харківський національний економічний університет (м. Харків), доцент кафедри економічного аналізу.

Провідна установа – Національний університет „Львівська політехніка”

Міністерства освіти і науки (м. Львів), кафедра менеджменту

Захист відбудеться „__” березня 2006 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.055.01 у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка,30.

Автореферат розісланий „__” лютого 2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради О.В. Виноградова ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Проблеми побудови ефективного механізму управління організаціями та підприємствами споживчої кооперації України є своєчасними у період системних трансформацій суспільства та економіки. Доцільність перебудови системи управління споживчою кооперацією України на основі функціонального підходу спричинена необхідністю її ринкової адаптації, підвищення ефективності функціонування з врахуванням стратегії розвитку та наявних можливостей. У зв’язку з цим набуває актуальності пошук шляхів науково обґрунтованого механізму формування ефективної системи управління шляхом застосування теоретико-методологічних основ функціонального підходу.

В економічній літературі приділено значну увагу проблемам сутнісної характеристики процесу управління з урахуванням функціонального змісту соціально-економічних систем управління, які досліджувались як іноземними авторами (Д. Адаір, М. Альберт, М. Мескон, Ф. Тейлор, А. Файоль) так і вітчизняними (В. Анфілатов, Л. Балабанова, О. Бобров, Н. Виноградський, О. Виханський, О.Вовчак, А. Єфімов, Й. Завадський, А. Казанцев, В. Кафідов, О. Кузьмін, Е. Коротков, С. Ковалевски, А. Кредісов, О. Козлова, І. Маркіна, І. Отенко, С. Пилипенко, Б. Смирнов, В. Сухарський, Р. Фатхудінов, Ф. Хміль). Проте необхідно враховувати особливості діяльності та функціонального змісту управління організаціями і підприємствами споживчої кооперації в розробці методичних механізмів удосконалення соціально-економічної системи управління прогресивними елементами сучасного менеджменту. Теоретичні та прикладні основи особливостей функціонування організацій і підприємств системи споживчої кооперації, її становлення та ролі заклали вітчизняні дослідники: М. Аліман, В. Апопій, С. Бабенко, П. Балабан, Г. Башнянин, В. Гончаренко, В. Зіновчук, І. Маркіна, Л. Молдаван, А.Шевченко та ін. Але залишаються нерозкритими питання реалізації процесу управління із застосуванням переваг функціонального підходу, відсутні єдине визначення і систематизація класифікаційних ознак функцій управління. У розробці методологічних засад процесу управління та формування функціональних зв’язків для організацій і підприємств споживчої кооперації України недостатньо висвітлено особливості їхньої діяльності, організаційна структура управління, основна мета і принципи функціонування суб’єкта господарювання, взаємозв’язок ринкового механізму господарювання і кооперативної системи управління. Отже, об’єктивна необхідність подальшого розвитку теоретичних і методико-прикладних основ управління соціально-економічними системами на засадах функціонального підходу з урахуванням специфіки організацій і підприємств споживчої кооперації України обумовили актуальність теми дисертаційної роботи, її мету і завдання дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження здійснено з урахуванням Стратегії розвитку споживчої кооперації України (2004-2015 рр.), яка базується на Законах України „Про споживчу кооперацію" № 2265-ХІІ від 10.04.1992 p., Указі Президента України „Про заходи щодо розвитку кооперативного руху та посилення його ролі в реформуванні економіки України на ринкових засадах” № 1348 від 19.12.2000 р. Дисертацію виконано відповідно до тематичного плану наукових досліджень Полтавського університету споживчої кооперації України в межах науково-дослідних робіт кафедри менеджменту організації та зовнішньоекономічної діяльності за темами: “Методологія та практика управління сучасною соціально-економічною системою” (номер державної реєстрації 0105U003905), в якій автором розроблено методичні аспекти застосування функціонального підходу в управлінні соціально-економічними системами; “Управління споживчою кооперацією як соціально-економічною системою” (номер державної реєстрації 0105U003904), в якій автором розроблено теоретичні та практичні підходи використання маркетингових засад для системи споживчої кооперації і напрямків ефективної реалізації маркетингових функцій.

Мета і завдання дослідження. Провідна ідея роботи полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробці методико-прикладного комплексу управління системою споживчої кооперації на засадах функціонального підходу з урахуванням реалій роботи сучасних організацій та підприємств споживчої кооперації, що буде сприяти зростанню ефективності їхньої діяльності.

Метою дослідження є розробка науково-методичних та практичних рекомендацій щодо вдосконалення управління системою споживчої кооперації на засадах функціонального підходу, а також розробка концептуальної моделі процесу управління соціально-економічною системою на основі функціонального підходу з урахуванням відповідності потребам зовнішнього та внутрішнього середовища.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі сформульовано і вирішено такі завдання:

визначення сутності функцій менеджменту, систематизація та узагальнення класифікаційних ознак функцій управління з урахуванням їхніх різноманітних характеристик;

визначення сутності та ролі функціонального підходу, розкриття його значення в управлінні соціально-економічними системами;

оцінка ефективності управління організаціями і підприємствами системи споживчої кооперації;

розробка теоретико-методологічних основ діагностики реалізації функцій управління;

діагностика ступеня використання в організаціях і на підприємствах споживчої кооперації України маркетингових функцій та пріоритетів їхнього розвитку в сучасних умовах господарювання;

обґрунтування організаційно-економічних напрямків підвищення ефективності реалізації функцій управління в організаціях і на підприємствах системи споживчої кооперації;

розробка методичного підходу щодо визначення ефективності реалізації функції управління шляхом використанням методу аналізу ієрархій;

розробка механізму забезпечення реалізації маркетингових функцій з урахуванням специфіки системи споживчої кооперації України.

Об’єктом дослідження є процеси формування і розвитку системи управління організаціями та підприємствами споживчої кооперації України.

Предмет дослідження – теоретичні, методологічні та практичні аспекти вдосконалення управління організаціями та підприємствами системи споживчої кооперації України на засадах функціонального підходу.

Методи дослідження. Наукові положення, основні результати й висновки, що містяться в дисертації, ґрунтуються на глибокому теоретичному аналізі, дослідженні значного інформаційного фактичного матеріалу з використанням сучасних економіко-статистичних методів і прийомів дослідження соціально-економічних процесів і явищ та сучасних інформаційних технологій.

Теоретико-методологічною базою й інформаційною основою дослідження є законодавчі та нормативні акти України, що регламентують діяльність системи споживчої кооперації України, Постанови правлінь та матеріали з’їздів Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілки), основні показники фінансово-господарської діяльності Полтавської, Харківської та Черкаської обласних спілок споживчих товариств, матеріали власних спостережень, результати анкетування, науково-методичні публікації в періодичній пресі, довідкова і монографічна література, дані мережі Internet.

Вирішення поставлених у дисертаційній роботі завдань здійснено з використанням таких загальнонаукових прийомів і методів дослідження: діалектичний метод пізнання, теоретичного узагальнення, системного аналізу, структурно-функціонального підходу, методи критичного аналізу – для визначення сутності функціонального управління і закономірностей формування структури управління споживчої кооперації та особливостей її становлення; анкетне опитування – для вивчення розподілу й ефективності реалізації функцій управління, ступеня використання маркетингових елементів; методи економіко-статистичного аналізу, групування, табличний – для обчислення й оцінки конкретних результатів досліджень, графічний – для побудови графіків залежності показників ефективності діяльності організацій та підприємств системи споживчої кооперації від ступеня централізації функцій управління та ін.; математичного моделювання – для побудови економіко-математичної моделі регресійного аналізу впливу ступеня централізації функцій управління на прибутковість та ефективність управління трудовими, матеріальними і фінансовими ресурсами організацій і підприємств системи споживчої кооперації; метод аналізу ієрархій – для обґрунтування ефективності реалізації функції управління; методи математичної статистики – для оцінки кореляційної залежності між основними факторами впливу та ступенем централізації функцій управління; теоретичні й емпіричні методи пізнання, аналогія, експертна діагностика – для обґрунтування доцільності впровадження маркетингових засад у діяльність системи споживчої кооперації; прогностичний та спостереження – з метою виявлення особливостей механізмів управління системою споживчої кооперації. Обробка даних здійснювалася з використанням комп’ютерних технологій та програмного забезпечення.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі обґрунтовано сучасні основи управління організаціями та підприємствами системи споживчої кооперації на основі функціонального підходу, запропоновано нові наукові рішення, висвітлені у власних теоретичних і методичних розробках.

Уперше:

розроблено модель процесу управління соціально-економічною системою на основі запропонованого функціонального підходу з урахуванням відповідності потребам зовнішнього та внутрішнього середовища;

розроблено методичний підхід до аналізу впливу факторів на потенційну ефективність реалізації функцій управління, зокрема розрахунок інтегральної оцінки узагальненого сценарію взаємодії факторів шляхом застосування методу аналізу ієрархій, який дозволяє врахувати оптимістичні й песимістичні наслідки від прийняття найбільш імовірних сценаріїв;

удосконалено:

класифікацію функцій управління на основі систематизації та узагальнення їхніх класифікаційних ознак: з організаційно-технічного погляду, з позицій суб’єкта менеджменту, за сферою розвитку об’єкта управління, організаційною роллю, напрямком діяльності, етапністю процесу управління, масштабом часу, залежно від забезпечення потреб соціально-економічної системи всіма видами ресурсів та через доповнення такою ознакою як задоволення потреб зовнішнього та внутрішнього середовища;

методичні підходи до обґрунтування напрямів і засобів цілеспрямованого впливу на ефективність виконання функцій управління шляхом оптимізації взаємодії факторів, що впливають на процес їх розподілу та реалізації в організаціях і на підприємствах системи споживчої кооперації та варіювання величиною ступеня централізації функцій управління;

організаційно-економічний механізм упровадження маркетингових засад у діяльність системи споживчої кооперації: розроблено організаційну структуру відділу маркетингу в залежності від рівня управління, визначено функції відділу маркетингу та його підрозділів, а також взаємодію з основними структурними підрозділами, відповідно до специфіки діяльності системи споживчої кооперації України в умовах ринкових перетворень;

дістали подальший розвиток:

поняття категорії „функції управління” як системи самостійних активних універсальних керуючих дій із метою встановлення взаємозв’язків між елементами управління й цілеспрямованого впливу на них, які відображають мету об’єкта управління та його елементів і спрямовані на задоволення потреб зовнішнього і внутрішнього середовища;

визначення сутності та ролі функціонального підходу до управління: у широкому розумінні – як цілеспрямованої і свідомої координації та організації підприємства як об'єкта управління для забезпечення виконання ним його функцій і досягнення певних цілей; та у вузькому розумінні – як цілісного процесу реалізації управлінських функцій, закріплених за кожною структурною одиницею (співробітником, відділом), із чітким визначенням сфер відповідальності, критеріїв успішної та неуспішної діяльності і спрямованих на виконання підприємством своїх функцій та задоволення як своїх власних потреб, так і потреб тих, хто в них зацікавлений;

методичний підхід щодо визначення оптимального рівня ступеня централізації функцій апарату управління для організацій і підприємств системи споживчої кооперації за допомогою математичного й економетричного моделювання на основі врахування впливу цього показника на прибутковість та ефективність управління трудовими, матеріальними і фінансовими ресурсами.

Практичне значення одержаних результатів. Положення роботи доведені до рівня методичних рекомендацій, які можна використовувати у практиці господарювання споживчої кооперації України. Значення дослідження для практики управління полягає в обґрунтуванні й апробації функціонального підходу з метою оптимізації управлінської діяльності, підвищення її ефективності в організаціях і підприємствах системи споживчої кооперації. Практичне значення мають такі розробки: технологія аналізу ефективності реалізації функцій управління, методика оцінки оптимального ступеня централізації функцій управління в організаціях та підприємствах районного рівня Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок, алгоритм обґрунтування ефективності реалізації функції управління шляхом використанням методу аналізу ієрархій, механізм упровадження маркетингових засад для організацій і підприємств споживчої кооперації.

Практичні рекомендації та методика щодо управління системою споживчої кооперації на засадах функціонального підходу, запропоновані автором, використовуються в навчальному процесі Полтавського університету споживчої кооперації України при вивченні економічних дисциплін (акт № 45-82 /14 від 21.09.05р.). Основні наукові дослідження були впроваджені в діяльність Полтавської (акт-довідка № 10/1-50 від 16.05.05 р.), Харківської (акт № 02-39 від 18.04.2005 р.) та Черкаської (акт № 05-43-15 від 27.04.2005 р.) облспоживспілок. Упровадження в практичну діяльність запропонованих методичних рекомендацій дасть можливість сформувати методичну базу на засадах функціонального підходу до управління системою споживчої кооперації України.

У дисертації автором особисто розроблено пакет комп’ютерних програм (8 програм) щодо комплексного дослідження практики діяльності організацій та підприємств системи споживчої кооперації України на базі прикладної програми Microsoft Office Excel, використання яких буде сприяти підвищенню ефективності та забезпеченню високої якості як самої системи управління, так і процесу виконання функцій управління.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійних наукових досліджень. Теоретичні обґрунтування, практичні розробки, рекомендації та наукові результати дослідження автором отримані самостійно на основі проведеного дослідження практики управління системою споживчої кооперації України на засадах функціонального підходу. Аналітична частина роботи виконана на основі обробки статистичних даних, звітних даних організацій та підприємств системи споживчої кооперації, проведених автором опитувань керівників та спеціалістів.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційної роботи доповідалися автором на 8 науково-практичних конференціях та семінарах: Всеукраїнській науково-практичній конференції „Економічні проблеми розвитку регіонів та підприємств на початку ХХІ століття” (м. Полтава, 2001 р.), Регіональній науково-практичній конференції „Управління в умовах ринкової трансформації економіки України (теорія і практика)” (м. Харків, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Соціально-трудові відносини та соціальна політика у сучасних економічних умовах” (Донецьк, 2003 р.), IV Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених „Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (Донецьк, 2003 р.), II Міжнародній науково-практичній конференції „Методологія та практика менеджменту на порозі ХХІ століття: загальнодержавні, галузеві та регіональні аспекти” (м. Полтава, 2004 р.), II Всеукраїнській науково-практичній конференції „Економіка підприємства: проблеми теорії та практики” (Дніпропетровськ, 2004 р.), науково-практичній конференції аспірантів, молодих учених і студентів “Проблеми управління міжнародною економічною діяльністю” (Львів, 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Інфраструктурне забезпечення продовольчого ринку України” (Полтава, 2005 р.).

Публікації. За результатами проведеного дослідження автором опубліковано 15 наукових праць загальним обсягом 6,07 друкованих аркушів, у тому числі у 6 наукових статтях фахових видань обсягом 4,47 друкованих аркушів, із них безпосередньо належать автору 4,47 друкованих аркушів.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури з 188 найменувань. Текстова частина займає 184 сторінки. Робота містить 32 додатки на 62 сторінках, ілюстрована 48 таблицями на 31 сторінці та 22 рисунками на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи; сформульовано мету і завдання дослідження, визначено об'єкт, предмет, методи дослідження; вказано наукову новизну і практичне значення отриманих результатів; визначено особистий внесок здобувача, результати апробації дисертації, повноту викладення наукових і прикладних результатів дисертації в опублікованих роботах; вказано структуру роботи.

У розділі 1 „Теоретичні та практичні аспекти застосування функціонального підходу в управлінні соціально-економічними системами” обґрунтовано важливість проблем дослідження функцій управління та застосування функціонального підходу до формування системи управління; в межах першого розділу поглиблено визначення поняття категорії „функції управління” як системи самостійних активних універсальних керуючих дій із метою встановлення взаємозв’язків між елементами управління й цілеспрямованого впливу на них, які відображають мету об’єкта управління та його елементів і спрямовані на задоволення потреб зовнішнього та внутрішнього середовища. Однак, щоб більш докладно вивчити роль функцій управління в роботі, визначені їхні характерні ознаки та запропонована узагальнена класифікація.

Визначено модель процесу управління соціально-економічною системою на основі запропонованого функціонального підходу (рис. 1). Модель показує, що шляхом реалізації загальних та специфічних функцій, а також формування комунікаційних зв’язків суб’єкт управління досліджує потреби зовнішнього та внутрішнього середовища. На основі дослідження визначається потреба в ресурсах (людських, фінансових, матеріальних, технологічних та інформаційних). Шляхом раціонального управління ресурсами система має можливість здійснювати діяльність. Після отримання результатів діяльності проводиться перевірка „виходу”, шляхом вимірювання та аналізу задоволення потреб зовнішнього і внутрішнього середовищ. Цей процес використовується в ролі зворотного зв’язку для визначення напрямків підвищення ефективності діяльності всієї соціально-економічної системи.

Рис. 1. Модель процесу управління соціально-економічною системою на основі запропонованого функціонального підходу

З урахуванням вищезазначених особливостей функціональної характеристики процесу управління підприємством як соціально-економічною системою, тобто розгляду потреби як сукупності функцій управління, які потрібно виконати для її задоволення, в роботі пропонується класифікувати функції управління залежно від задоволення потреб зовнішнього та внутрішнього середовищ. Функціями задоволення потреб зовнішнього середовища можна вважати: функції з формування зв’язків із безпосередніми споживачами результатів діяльності підприємства; співпрацю з державними органами управління, постачальниками ресурсів, контактними аудиторіями, банківськими, страховими, науково-дослідними та іншими організаціями тощо. Функції задоволення потреб внутрішнього середовища – це функції з реалізації місії, мети і завдання підприємства; підвищення кваліфікації, умов праці; соціального захисту персоналу та задоволення його потреб; удосконалення методів роботи керівництва; якісного підвищення загальних показників діяльності; підвищення іміджу та розвитку корпоративної культури тощо.

У роботі визначено сутність та роль функціонального підходу до управління у широкому і вузькому розумінні. У широкому розумінні - це цілеспрямована і свідома координація й організація підприємства як об'єкта управління для забезпечення виконання ним його функцій і досягнення певних цілей. У вузькому розумінні – це цілісний процес реалізації управлінських функцій, закріплених за кожною структурною одиницею (співробітником, відділом, управлінням), із чітким визначенням сфер відповідальності, критеріїв успішної та неуспішної діяльності і спрямованих на виконання підприємством своїх функцій та задоволення як своїх власних потреб так і потреб тих, хто в них зацікавлений. Значення функціонального підходу до управління полягає в можливості виявлення за допомогою нього додаткових альтернатив розв’язання проблем, які виникають в управлінні соціально-економічними системами. З цією метою здійснено аналіз розвитку споживчої кооперації України, її функціонального значення на різних історичних етапах. На основі даних досліджень охарактеризовано періоди розвитку споживчої кооперації України із застосуванням сучасних розробок теорії організації та визначено функції, які були найбільш характерними для кожного із зазначених періодів. Охарактеризовано особливості структурних компонентів та органів управління системою споживчої кооперації не лише на рівні споживчого товариства, але й вищої організації за ієрархією, адже саме ці органи і визначають функції системи в цілому та розподіляють функції управління.

У розділі 2 „Дослідження практики управління підприємствами та організаціями системи споживчої кооперації” представлено результати аналізу соціально-економічного розвитку системи споживчої кооперації України та діагностику реалізації функцій управління і процесу управління маркетингом в організаціях і підприємствах Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок.

Організації та підприємства споживчої кооперації України на сучасному етапі становлять собою потужну соціально-економічну систему з високим потенціалом, але складні умови господарювання негативно позначилися на її розвитку. Аналіз фінансово-господарських показників Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок за останні 5 років показав, що показники фінансової стійкості високі, але власний капітал переважно вкладений у необоротні активи, що утруднює ведення господарської діяльності; величина зносу основних засобів свідчить про потребу в оновленні засобів праці, значення коефіцієнтів ліквідності Полтавської та Черкаської облспоживспілок менші від нормативного, тому облспоживспілки не зможуть за рахунок поточних активів погасити свої поточні зобов’язання у разі потреби.

Діагностика реалізації функцій управління здійснювалася на основі використання експертного методу з метою вивчення значимості основних функцій керівників організацій і підприємств системи споживчої кооперації України та ефективності їх реалізації (табл. 1). Означена сукупність показників становить собою цілісну систему, що визначає рівень розвитку функцій управління організацій і підприємств Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок.

Таблиця 1

Оцінка функцій управління основних структурних підрозділів Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок на 1.01.2005 року

Кількісні показники оцінки функцій управління | Функції | Планово-економічна | Бухгал-терський

облік і звітність | Організація збуту | Кадрова та органі-заційно-масова робота | Фінансова

і цінова | Праці і заробітної плати | Інші функції

П | Х | Ч | П | Х | Ч | П | Х | Ч | П | Х | Ч | П | Х | Ч | П | Х | Ч | П | Х | Ч | 1. Кц0,39 | 0,32 | 0,35 | 0,16 | 0,14 | 0,15 | 0,22 | 0,22 | 0,22 | 0,52 | 0,45 | 0,44 | 0,41 | 0,38 | 0,4 | 0,25 | 0,24 | 0,23 | 0,09 | 0,12 | 0,1 | 2. Кс 0,8 | 0,85 | 0,71 | 0,95 | 0,98 | 0,91 | 0,37 | 0,7 | 0,4 | 0,6 | 0,62 | 0,58 | 0,84 | 0,86 | 0,81 | 0,75 | 0,81 | 0,74 | 0,48 | 0,51 | 0,41 | 4. К | 0,83 | 0,85 | 0,82 | 0,9 | 0,92 | 0,95 | 0,75 | 0,74 | 0,72 | 0,78 | 0,76 | 0,74 | 0,89 | 0,85 | 0,83 | 0,8 | 0,82 | 0,8 | 0,65 | 0,69 | 0,64 | 5. K | 0,81 | 0,79 | 0,85 | 0,84 | 0,86 | 0,88 | 0,65 | 0,68 | 0,66 | 0,59 | 0,61 | 0,54 | 0,82 | 0,85 | 0,84 | 0,76 | 0,82 | 0,84 | 0,45 | 0,48 | 0,4 | 6. К | 0,6 | 0,75 | 0,78 | 0,79 | 0,82 | 0,84 | 0,25 | 0,28 | 0,31 | 0,4 | 0,42 | 0,42 | 0,55 | 0,58 | 0,58 | 0,52 | 0,54 | 0,54 | 0,25 | 0,28 | 0,27 | 7. t | 0,62 | 0,61 | 0,6 | 0,81 | 0,85 | 0,84 | 0,45 | 0,52 | 0,5 | 0,58 | 0,64 | 0,68 | 0,71 | 0,79 | 0,75 | 0,65 | 0,68 | 0,68 | 0,45 | 0,52 | 0,54 | 8. t | 0,38 | 0,39 | 0,4 | 0,19 | 0,15 | 0,16 | 0,55 | 0,48 | 0,5 | 0,42 | 0,36 | 0,32 | 0,29 | 0,21 | 0,25 | 0,35 | 0,32 | 0,32 | 0,55 | 0,48 | 0,46 |

Кц -коефіцієнт централізації функцій управління; Кс-коефіцієнт спеціалізації робіт за функцією управління; К-коефіцієнт кваліфікаційного розподілу праці за функцією управління; K-коефіцієнт розподілу праці за спеціальністю; К-рівень технічного забезпечення управлінської праці; t -питома вага трудоємності робіт за функціями управління за прямими зв’язками; t-питома вага трудоємності робіт, які виконуються за зворотними зв’язками; П – Полтавська облспоживспілка; Х – Харківська облспоживспілка; Ч – Черкаська облспоживспілка

На основі аналізу таблиці 1 визначено значення показників рівня розвитку функцій управління організацій і підприємств Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок.

На основі аналізу якісної характеристики керівників організацій і підприємств Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок районного рівня визначено силу впливу середнього стажу роботи на керівній посаді (Х1), середньої заробітної плати керівників (Х2) та приведеної кількості управлінського персоналу з непрофільною освітою (Х3) на ступінь централізації функцій управління, який характеризує ефективність розподілу функцій між рівнями управління. У результаті розрахунків багатофакторної моделі отримано кінцеве рівняння:

Y =-0,0822+0,0274 * Х1 + 0,091 * X2 (1)

Параметри рівняння означають, що за збільшення середнього стажу роботи управлінського персоналу на керівній посаді на 1 рік за умов незмінності інших факторів ступінь централізації функцій управління в середньому підвищиться на 0,0274; збільшення приведеної кількості керівників із непрофільною освітою на 1 особу призведе до підвищення ступеня централізації функцій управління в середньому на 0,091.

Здійснено розрахунок оптимального рівня ступеня централізації функцій управління на основі впливу цього показника на основні результати господарсько-фінансової діяльності. Рівень показника рентабельності є, по своїй суті, узагальнюючим і на нього впливає багато чинників, що відбивають різні аспекти діяльності суб’єктів господарювання. Певна річ, позитивні чинники сприяють підвищенню рентабельності. На рис. 2 показано вплив на рентабельність ступеня централізації функцій управління.

Рис. 2. Графік залежності рентабельності (збитковості) досліджуваних організацій і підприємств споживчої кооперації від ступеня централізації функцій управління

З проведених розрахунків визначено основну модель залежності, яка має вигляд:

Y =-10,972+59,108*X-79,866 * X2 (2)

На основі наведених розрахунків визначено значення ступеня централізації функцій управління в найвищій точці рентабельності: X = 0,370; продуктивності праці персоналу: X = 0,378; поточної ліквідності: X = 0,394; коефіцієнта придатності основних фондів: X = 0,342. Дослідження показали, що за результатами розрахунків, які ґрунтуються на математичному й економетричному моделюванні, можна визначити оптимальний рівень централізації для організацій і підприємств Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок районного рівня, в цьому разі він має діапазон від 0,342 до 0,394. Наукова цінність даного дослідження в тому, що воно дає можливість визначити оптимальний ступінь централізації функцій управління з метою його подальшого коректування.

Здійснено дослідження процесу управління маркетингом. Шляхом експертної оцінки було визначено ступінь використання маркетингових елементів, використання потенціалу маркетингових ресурсів та маркетингових зусиль в організаціях і на підприємствах Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок. На основі проведеного дослідження можна стверджувати, що рівень використання зазначених видів потенціалу є низьким, функції маркетингу виконуються, але не повністю, не становлять собою цілісну систему.

У розділі 3 „Вдосконалення системи управління підприємствами і організаціями споживчої кооперації” запропоновано систему організаційних заходів поєднання самостійності та творчої активності функціонального персоналу з оптимальною централізацією лінійного керівництва, яка дозволить втілити в життя єдину політику розвитку і підвищити ефективність системи управління організаціями та підприємствами системи споживчої кооперації. Розроблено механізм забезпечення реалізації маркетингових функцій з урахуванням специфіки системи споживчої кооперації України.

Визначено механізм впливу факторів (рис. 3) на ефективність реалізації функцій управління в організаціях і підприємствах споживчої кооперації та їхню значущість. Розроблено методику кількісної оцінки впливу зазначених факторів на ефективність реалізації функцій з використанням методу аналізу ієрархій. Із цією метою з точки зору системного аналізу запропоновано методичний інструментарій визначення ефективності розподілу та реалізації функції управління в організаціях та на підприємствах споживчої кооперації України і побудовано ієрархічну систему проблеми, яка представлена на рис. 3.

Рис. 3. Запропонована ієрархія факторів, що впливають на ефективність розподілу та реалізації функцій управління

Взаємодія факторів, які впливають на ефективність розподілу та реалізації функцій управління в організаціях і підприємствах Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок, стимулює розвиток того чи іншого з контрастних сценаріїв: 1) якість ефективності реалізації функції управління погіршується – сценарій С1, 2) статус-кво (проекція сучасного стану на майбутнє) – сценарій С2, 3)якість ефективності реалізації функції управління покращується сценарій С3.

Розроблено узагальнений сценарій майбутнього стану ефективності реалізації функції управління на підприємствах та організаціях споживчої кооперації, який інтегрує окремі контрастні сценарії для оцінки наслідків взаємодії цих факторів, що впливають на ефективність їх виконання. Здійснено розрахунок пріоритетів критеріїв із метою оцінки сценаріїв (табл. 2).

Таблиця 2

Розрахунок пріоритетів критеріїв ефективності розподілу та реалізації функцій управління в досліджуваних організаціях і на підприємствах споживчої кооперації

Вага критерію | Критерії | Вектор пріори-тетів Pi

Критерії | Кр1 | Кр2 | Кр3 | Кр4 | Кр5 | Кр6 | Кр7 | Кр8 | Кр9 | Кр10 | Кр11

Підвищення якості та ефективності використання функцій управління (Кр.1) | 1,00 | 4,00 | 0,20 | 0,17 | 4,00 | 5,00 | 6,00 | 3,00 | 0,20 | 2,00 | 0,14 | 7,78%

Зниження витрат на управління (Кр.2) | 0,25 | 1,00 | 0,17 | 0,17 | 0,25 | 0,25 | 0,17 | 0,13 | 0,25 | 0,50 | 0,17 | 1,74%

Підвищення рівня задоволення потреб зовнішнього середовища (Кр.3) | 5,00 | 6,00 | 1,00 | 1,00 | 4,00 | 1,00 | 4,00 | 2,00 | 3,00 | 2,00 | 1,00 | 15,59%

Підвищення рівня задоволення потреб внутрішнього середовища (Кр.4) | 6,00 | 6,00 | 1,00 | 1,00 | 4,00 | 1,00 | 4,00 | 3,00 | 3,00 | 4,00 | 1,00 | 17,51%

Оптимізація управлінських рішень (Кр.5) | 0,25 | 4,00 | 0,25 | 0,25 | 1,00 | 0,25 | 1,00 | 0,50 | 0,50 | 4,00 | 0,25 | 4,28%

Підвищення ефективності комунікаційних процесів (Кр.6) | 0,20 | 4,00 | 1,00 | 1,00 | 4,00 | 1,00 | 4,00 | 5,00 | 7,00 | 4,00 | 0,33 | 12,68%

Забезпечення ефективності виконання управлінських процесів (Кр.7) | 0,17 | 6,00 | 0,25 | 0,25 | 1,00 | 0,25 | 1,00 | 0,25 | 3,00 | 2,00 | 0,25 | 4,45%

Ефективне використання ресурсів (Кр.8) | 0,33 | 8,00 | 0,50 | 0,33 | 2,00 | 0,20 | 4,00 | 1,00 | 3,00 | 2,00 | 0,33 | 7,32%

Упровадження прогресивних технологій (Кр.9) | 5,00 | 4,00 | 0,33 | 0,33 | 2,00 | 0,14 | 0,33 | 0,33 | 1,00 | 8,00 | 0,33 | 6,09%

Підвищення творчого потенціалу працівників (Кр.10) | 0,50 | 2,00 | 0,50 | 0,25 | 0,25 | 0,25 | 0,50 | 0,50 | 0,13 | 1,00 | 0,25 | 2,94%

Збільшення рентабельності (Кр.11) | 7,00 | 6,00 | 1,00 | 1,00 | 4,00 | 3,00 | 4,00 | 3,00 | 3,00 | 4,00 | 1,00 | 19,62%

=14,021 | ІУ=0,302 | ВУ=0,200

Як видно з таблиці 2, найпотужніший вплив на величину вектора пріоритетів критеріїв ефективності реалізації функцій управління в організаціях і на підприємствах Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок для оцінки сценаріїв мають критерії: Кр.3–підвищення рівня задоволення потреб зовнішнього середовища (15,59%), Кр.4–підвищення рівня задоволення потреб внутрішнього середовища (17,51%), Кр.11– підвищення рентабельності (19,62 %).

Здійснено інтегральну оцінку узагальненого сценарію ефективності реалізації функцій управління в організаціях і на підприємствах Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок (табл. 3).

Проведений у табл. 3 аналіз калібрувальних змінних відносно ймовірних сценаріїв ефективності реалізації функцій управління в організаціях і на підприємствах Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок дозволяє дійти висновку, що ситуація з ефективністю реалізації функції управління в близькому майбутньому покращиться.

Таблиця 3

Калібрування змінних стану (критеріїв) відносно сценаріїв ефективності реалізації функцій управління в досліджуваних організаціях споживчої кооперації

Позначе-ння критерію | Вага крите-рію | Сценарій та його вага | Узагаль-нений сценарій | Вага сценарію С2 | Вага узагаль-неного сценарію

С1 | С2 | С3

0,232 | 0,223 | 0,546

Кр.1 | 0,078 | -4 | 2 | 6 | 2,7942 | 0,156 | 0,217

Кр.2 | 0,017 | -8 | 4 | 9 | 3,9501 | 0,069 | 0,069

Кр.3 | 0,156 | -6 | 4 | 8 | 3,868 | 0,623 | 0,603

Кр.4 | 0,175 | -7 | 4 | 8 | 3,636 | 0,700 | 0,637

Кр.5 | 0,043 | -4 | 2 | 6 | 2,7942 | 0,086 | 0,120

Кр.6 | 0,127 | -6 | 2 | 8 | 3,4224 | 0,254 | 0,434

Кр.7 | 0,044 | -6 | 4 | 8 | 3,868 | 0,178 | 0,172

Кр.8 | 0,073 | -4 | 4 | 6 | 3,2398 | 0,293 | 0,237

Кр.9 | 0,061 | -4 | 2 | 6 | 2,7942 | 0,122 | 0,170

Кр.10 | 0,029 | -4 | 2 | 6 | 2,7942 | 0,059 | 0,082

Кр.11 | 0,196 | -4 | 0 | 6 | 2,3486 | 0 | 0,461

Інтегральна оцінка сценарію | 2,540 | 3,202

З метою створення дієвої системи управління та забезпечення її методичним інструментарієм запропоновано рекомендації щодо впровадження в систему управління споживчої кооперації маркетингових засад, а саме: розроблено організаційну структуру служби маркетингу залежно від рівня управління; визначено функції маркетингу, порядок інформаційної взаємодії служби маркетингу з основними структурними підрозділами шляхом розробки положення про відділ маркетингу та посадової інструкції начальника відділу маркетингу; напрямки комплексної раціоналізації кооперативної торгівлі; визначено обов’язки і відповідальність інших підрозділів.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснене теоретичне узагальнення та запропоноване нове розв’язання актуальної наукової і практичної проблеми – визначення найбільш сутнісних характеристик та напрямків управління підприємствами й організаціями споживчої кооперації на засадах функціонального підходу. Результати проведеного дослідження дозволяють зробити такі висновки:

1. Відсутність єдиної думки щодо визначення сутності поняття категорії „функції управління” обумовило необхідність його уточнення. Функції управління – це система самостійних активних універсальних керуючих дій із метою встановлення взаємозв’язків між елементами управління й цілеспрямованого впливу на них, які відображають мету обєкта управління та його елементів і спрямовані на задоволення потреб зовнішнього та внутрішнього середовища. Систематизовано й узагальнено класифікаційні ознаки функцій управління: з організаційно-технічного погляду, з позицій суб'єкта менеджменту, за сферою розвитку об'єкта управління, за організаційною роллю, за напрямком діяльності, за етапністю процесу управління, за масштабом часу, функції забезпечення потреб соціально-економічної системи всіма видами ресурсів. Запропоновано також класифікувати функції управління залежно від задоволення потреб зовнішнього та внутрішнього середовищ. Розроблено модель процесу управління соціально-економічною системою на основі оновленого функціонального підходу, яка відображає функціональний характер процесу управління і підкреслює той факт, що раціональна система управління вимагає координації та сумісності процесів, що є її компонентами, визначення їхніх взаємозв'язків і відповідності потребам зовнішнього та внутрішнього середовищ.

2. Визначено сутність та роль функціонального підходу до управління в широкому і вузькому розумінні. У широкому розумінні – це цілеспрямована і свідома координація й організація підприємства як об'єкта управління для забезпечення виконання ним його функцій і досягнення певних цілей. У вузькому розумінні – це цілісний процес реалізації управлінських функцій, закріплених за кожною структурною одиницею (співробітником, відділом), з чітким визначенням сфер відповідальності, критеріїв успішної та неуспішної діяльності і спрямованих на виконання підприємством своїх функцій та задоволення як своїх власних потреб, так і потреб тих, хто в них зацікавлений. Значення функціонального підходу до управління полягає в можливості за допомогою нього виявити додаткові альтернативи розв’язання проблем, які виникають в управлінні соціально-економічними системами, зокрема організаціями та підприємствами системи споживчої кооперації.

3. У процесі аналізу періодів становлення та розвитку споживчої кооперації України відповідно до моделей функціонування організацій визначено роль та функції споживчої кооперації на різних історичних етапах із застосуванням сучасних розробок теорії організації, здійснено оцінку ефективності управління організаціями і підприємствами системи споживчої кооперації за допомогою фінансово-економічних показників. Дослідження показали, що з чотирьох основних галузей діяльності споживчої кооперації України (торгівля, громадське харчування, заготівля та промисловість) найбільші обсяги має торгівля, найвища рентабельність характерна для громадського харчування. Для Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок показники фінансової стійкості є високими, але власний капітал переважно вкладено в необоротні активи, про що свідчить відповідно низьке значення коефіцієнта маневрування. Аналіз ліквідності показав, що оборотні кошти майже не перекривають поточні зобов’язання. Таке критичне становище вказує на потребу поглибленого аналізу системи управління організацій і підприємств споживчої кооперації, розробки заходів щодо підвищення ефективності їхньої діяльності з найменшими витратами.

4. Розроблено теоретико-методологічні підходи та здійснено діагностику реалізації функцій управління в організаціях і підприємствах Полтавської, Харківської та Черкаської облспоживспілок шляхом: експертної оцінки, реалізованої у формі анкетного опитування: побудови дерева проблем на основі визначених та узагальнених проблем, з яким стикаються керівники організацій і підприємств споживчої кооперації у здійсненні управлінської діяльності; визначення та розрахунку сукупності показників щодо оцінки функцій управління; розрахунку сили впливу окремих факторів на ступінь централізації функцій управління за допомогою кореляційно-регресійного аналізу; визначення оптимального рівня ступеня централізації функцій управління шляхом застосування математичного та економетричного моделювання.

5. Проведене дослідження ступеня використання в організаціях і на підприємствах споживчої кооперації України маркетингових функцій показало пріоритети їхнього розвитку в сучасних умовах господарювання шляхом діагностики використання маркетингових елементів, сукупного потенціалу маркетингових ресурсів, оцінки маркетингових зусиль та їхньої направленості, оцінки маркетингової інформаційної системи, визначення функцій маркетингу і відповідних їм видів діяльності. Визначено основні проблеми щодо здійснення процесу управління маркетингом в організаціях та на підприємствах споживчої кооперації: відсутність чіткого розуміння працівниками організацій і підприємств системи споживчої кооперації провідної мети діяльності або занадто вузьке її розуміння, стратегічних цілей, системного й комплексного підходу до формування основних ділових здібностей команди спеціалістів із маркетингу, інформаційно-аналітичної бази, що стосується як ринку збуту, так і попиту, а також знань, умінь та


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

В ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОГО ХУДОЖНЬОГО ПЕРЕКЛАДУ - Автореферат - 36 Стр.
МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В СФЕРІ ЗАХИСТУ ЕКОНОМІЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ В УКРАЇНІ - Автореферат - 25 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ УТВОРЕННЯ ВАГОНОПОТОКІВ НА СОРТУВАЛЬНІЙ СТАНЦІІЇ - Автореферат - 23 Стр.
СИНТЕЗ ВIДМОВОСТIЙКИХ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ ВИРОЩУВАННЯ ВИСОКОЯКІСНИХ ВЕЛИКОГАБАРИТНИХ МОНОКРИСТАЛІВ - Автореферат - 45 Стр.
НИЖНЬОКАРБОНОВЕ ВУГіЛЛЯ УКРАїНИ склад, якість та основні напрями його раціонального використання - Автореферат - 59 Стр.
ДОКУМЕНТАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ ТА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ УКРАЇНИ - Автореферат - 32 Стр.
Розробка енергозберігаючої технології виробництва пористих заповнювачів із гідросилікатів в апаратах псевдозрідженого шару. - Автореферат - 23 Стр.