У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД “

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА”

БУЛКОТ ГАННА ВІКТОРІВНА

УДК 657:65.011.7

ОБЛІК І АНАЛІЗ ПРОЦЕСІВ ЛІКВІДАЦІЇ ТА САНАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ НА СТАДІЇ БАНКРУТСТВА

Спеціальність 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі обліку підприємницької діяльності ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент

Галенко Оксана Миколаївна

ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”,

доцент кафедри обліку підприємницької діяльності

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Ткаченко Надія Марківна

Національний університет харчових технологій,

професор кафедри обліку і аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Кузьмінська Ольга Едуардівна

ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”,

доцент кафедри обліку в кредитних і бюджетних установах та економічного аналізу

Захист відбудеться “7” грудня 2007р. о 1400 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.06 у ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” за адресою: 03680, м.Київ, пр.Перемоги, 54/1, ауд.203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” за адресою: 03113, м.Київ, вул.Дегтярівська, 49 Г, ауд.601.

Автореферат розісланий “7” листопада 2007року.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради, кандидат технічних наук, професор | О.Д. Шарапов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Стратегія економічного розвитку України спрямована на активізацію механізмів трансформаційних процесів, які будуть спроможні забезпечити інтегрування у світовий економічний простір як країни з конкурентоспроможною економікою. Вона також передбачає формування інституційного середовища, яке б стимулювало підприємницьку активність та економічне зростання на основі структурно – інноваційних перетворень. Забезпечення захисту прав кредиторів є одним з визначальних напрямків суттєвих змін в економіці України. Механізм відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом є ключовим при вирішенні проблемних питань заборгованості та фінансового оздоровлення підприємств, збереження робочих місць і виробничого потенціалу. Реструктуризація та санація безнадійних боржників сприяє перерозподілу ресурсів на користь життєздатних підприємств.

Перехід України до ринкової економіки призводить до радикальних змін у всіх сферах діяльності. Поряд з позитивними тенденціями в економіці з’явились і негативні: розірвання господарських зв’язків між підприємствами, різке зниження обсягів виробництва, неспроможність конкурувати із західними товаровиробниками, низький рівень технологій, високий ступінь зношуваності обладнання, невиконання платіжної дисципліни між підприємствами та перед державою. Із застосуванням механізму банкрутства в Україні з’явилася необхідність створення прозорої банківської, податкової, облікової політики, яка була б спроможною контролювати фінансову основу всіх процедур банкрутства.

Актуальність теми дисертаційного дослідження зумовлена тим, що більшість сучасних наукових досліджень з питань механізму банкрутства базуються або лише на процесуальних аспектах проблеми, або являють собою рекомендації щодо застосування законодавства про банкрутство. Процес банкрутства пов’язаний з проведенням низки операцій, що носять економічний характер, а саме економічний і фінансовий аналіз, ведення бухгалтерського обліку, аудиту. Специфіку ж даних операцій не відображено ні у вітчизняному законодавстві, ні у теоретичних роботах, які присвячено інституту банкрутства. В даному дисертаційному дослідженні зроблено спробу розробити основні принципи функціонування обліково-аналітичної системи підприємств на стадії банкрутства, що дозволить на основі вивчення всього розмаїття емпіричного матеріалу розкрити логіку побудови даних процесів у випадку здійснення ліквідації та санації і виявити тенденції розвитку економічних факторів, явищ і процесів на вітчизняних підприємствах, які знаходяться в кризовому стані.

Вивченню проблем організації і методики обліку на підприємствах взагалі, у тому числі і питанням обліку процесів ліквідації і санації присвячено праці вітчизняних учених і фахівців з економіки – В.П.Антипенка, О.М.Галенко, С.Ф.Голова, П.І.Кравченка, В.В.Сопка.

Розробкою методики оцінки та аналізу фінансового стану підприємств-банкрутів займалися західні вчені, такі як І.Ансофф, М.Ван Бред, Б.Карлоф, Дж.Форрестер, Г.Янге, а також вітчизняні вчені – економісти А.К.Голубченко, П.Г.Паровішніков, М.І. Савлук, О.В.Терещенко, О.Г.Фролова.

Незважаючи на тривалу полеміку, що продовжується серед науковців та практиків, досі не вироблено єдиного підходу щодо систематизації обліково-аналітичних методик під час ліквідації та санації банкрутів і це перешкоджає їх впровадженню у практику українських підприємств.

Актуальність вищезазначених питань та недостатній рівень опрацювання методологічних, методичних і практичних проблем бухгалтерського обліку й економічного аналізу процесів ліквідації та санації підприємств на стадії банкрутства визначили вибір теми та цільове спрямування даного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку підприємницької діяльності Державного вищого навчального закладу “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” за темами: “Вдосконалення обліку, контролю в галузях економіки” (державний реєстраційний номер 0106U004766); “Напрямок фінансового оздоровлення суб’єктів підприємства в умовах ринкової економіки” (державний реєстраційний номер 0100U004308).

У межах теми автором досліджувалися питання удосконалення методики обліку під час ліквідації підприємств-банкрутів на основі використання реальних звітних даних товариств різних форм власності у розділі “Організація та методика обліку при ліквідації та санації підприємств-банкрутів”.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексне дослідження теоретико-методичних і практичних питань бухгалтерського обліку та аналізу процесів ліквідації та санації підприємств України на стадії банкрутства, а також розробка основних напрямків їх удосконалення. Відповідно до поставленої мети визначено завдання дисертаційного дослідження:

дослідити економічну і правову сутність банкрутства;

визначити критерії та причини виникнення неплатоспроможності підприємств;

проаналізувати економічні відносини, які виникають між підприємством, що ліквідується та його кредиторами;

поглибити теоретичні засади щодо співвідношення та взаємодії санаційних та ліквідаційних облікових процедур;

формалізувати процедури бухгалтерського обліку на підприємстві-банкруті шляхом розроблення спеціальних форм первинних документів і облікових реєстрів для оформлення результатів оцінки майна;

розробити пропозиції щодо оптимізації оподаткування під час ліквідаційних процедур;

виявити напрями вдосконалення методик бухгалтерського обліку та аналізу в процесі ліквідації підприємства-банкрута;

розробити систему показників звітності підприємств в процесі санації;

систематизувати аналітичні прийоми контрольно-аудиторської діяльності на підприємствах банкрутах.

Об’єктом дослідження є підприємства України різних форм власності, що знаходяться на стадії банкрутства.

Предметом дослідження є комплекс теоретичних і практичних питань бухгалтерського обліку і аналізу процесів ліквідації та санації підприємств.

Методи дисертаційного дослідження. Для досягнення поставленої в роботі мети було використано сукупність наукових методів, що застосовуються у пізнанні соціально-економічних процесів і явищ, а саме: методи наукового узагальнення, порівняння, системності і комплексності – використано при структуризації класифікаційних характеристик підприємств, які знаходяться під загрозою банкрутства; економіко-математичні методи і методи імітаційного моделювання – застосовувалися при розробці алгоритму розрахунку для контролю фінансових показників у ході конкурсного провадження; методи прогностики, економіко-статистичного моделювання, дедукції і індукції – використовувалися під час визначення методики оцінки майна підприємств-банкрутів та при обгрунтуванні доцільності систематизованого порядку відображення в обліку розрахунків за обов'язковими платежами, а також при визначенні шляхів оптимізації оподаткування в процесі санації.

Дослідження також базується і на використанні наукових методів функціонального аналізу, абстрактного узагальнення й теоретичного синтезу.

Інформаційною основою дослідження є закони України, постанови Кабінету Міністрів України, інші нормативні акти, інформація статистичних щорічників ДКСУ, звітні дані низки українських підприємств різних форм власності.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційної роботи полягає у комплексному теоретичному обгрунтуванні і практичному вирішенні низки проблемних питань з методики та організації обліку і аналізу процесів ліквідації та санації підприємств - банкрутів. Наукову новизну дисертації характеризують такі результати дослідження:

вперше:

- запропоновано нове обґрунтування економічної сутності проміжного ліквідаційного балансу: на відміну від наявного підходу, проміжний ліквідаційний баланс визначено обов’язковою формою проміжної звітності підприємства в процесі ліквідації внаслідок банкрутства, в результаті цього запропоновано нову форму проміжного ліквідаційного балансу, за допомогою якого можна відображати порядок розрахунків з кредиторами та оцінювати реальний майновий стан підприємства та перспективи погашення зобов’язань;

- розроблено нову шкалу критеріальних рівнів коефіцієнтів платоспроможності для підприємств, що знаходяться на стадії банкрутства, яка значно спрощує методику аналізу таких підприємств та допомагає визначити період санації;

удосконалено:

- теоретичні засади аналізу діяльності підприємств на стадії банкрутства через розширення переліку об’єктів аналізу: на відміну від існуючих підходів до об’єктів аналізу запропоновано відносити не тільки діяльність в процесі санації і стагнації, а й діяльність в процесі ліквідації;

- чинну класифікацію факторів, що призводять до санації підприємств, за допомогою якої можна вчасно визначити стратегію і тактику підприємства та запобігти його банкрутству;

- підходи до аналізу діяльності підприємств-банкрутів з урахуванням особливостей українського законодавства, що надасть можливість відрізняти реальне банкрутство від фіктивного;

- процедури бухгалтерського обліку претензій: запропоновано формат аналітичної відомості, яка надає інформацію для синтетичного обліку та розширює інформаційні можливості реєстру вимог кредиторів, що значно підвищує прозорість інформації для зовнішніх користувачів і знижує ризик неплатежів;

- чинну методику обліку в процесі ліквідації підприємства ВАТ промисловий концерн “Глобал Стар”: запропоновано виділити нові окремі субрахунки для кожної черги з веденням аналітичного обліку за кожним кредитором: дана методика на відміну від існуючих дозволить в умовах комп'ютеризації більш якісно проводити виплати кредиторам і аналізувати динаміку погашення заборгованості;

отримали подальший розвиток:

- рекомендації щодо методики проведення процесу ліквідації підприємства за рішенням засновників, що уможливлює поглиблене розуміння протиріч українського законодавства;

- обґрунтування необхідності остаточної відмови від трактування ознак банкрутства як відношення простроченої кредиторської заборгованості до балансової вартості майна, що є необхідним для подальшого розвитку теоретичної бази обліку та аналізу на підприємствах-банкрутах;

- порядок відображення в бухгалтерському обліку розрахунків за обов’язковими платежами, що надасть можливість оптимізувати оподаткування під час конкурсного впровадження;

- чинні моделі прогнозування банкрутства в обліково-аналітичній системі, які сприятимуть відновленню платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення дисертації з питань методики та організації обліку і аналізу процесів ліквідації та санації підприємств спрямовані на удосконалення практичної діяльності таких підприємств на стадіях банкрутства як методичне забезпечення обліку і аналізу, а також як консультаційні та інформаційні матеріали для керівників і головних бухгалтерів. На найбільшу увагу заслуговує методика бухгалтерського обліку процесів ліквідації підприємства і відновлення платоспроможності, яка поєднує фінансовий, управлінський, податковий облік, а також аналітичні моделі прогнозування банкрутства, які дозволяють визначити ризик імовірності банкрутства. Відповідні методичні рекомендації і пропозиції можуть знайти застосування при організації внутрішньої і зовнішньої аудиторської перевірки підприємств на стадії банкрутства.

Результати наукових досліджень питань бухгалтерського обліку операцій під час конкурсного провадження можуть бути використані при розробці облікової політики підприємств-банкрутів різних форм власності. Рекомендації зі складу інформації, що розкривається в ліквідаційних балансах і звітах арбітражного керуючого, дають можливість підвищити якість і достовірність звітності. Методичні підходи до здійснення контролю під час конкурсного провадження було застосовано при проведенні перевірок ліквідованих суб'єктів господарювання державними органами й аудиторами.

Основні результати дисертаційної роботи знайшли відображення та практичне застосування в діяльності підприємств України, що підтверджено відповідними довідками ЗАТ “Імпульс” (довідка № 156/II від 12.04.2007р.) та ВАТ промисловий концерн “Глобал Стар” (довідка № 11C від 21.02.2007р.).

Теоретичні положення, викладені в дисертаційній роботі, застосовуються також у навчальному процесі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана при підготовці навчально-методичних матеріалів для викладання курсів: “Фінансовий облік” та “Управлінський облік” (довідка 07.06.2007р.).

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що дисертація є самостійно виконаною закінченою науковою працею, в якій викладені науково - обгрунтовані теоретичні і практичні рекомендації автора щодо питань обліку і аналізу процесів ліквідації та санації підприємств-банкрутів.

Апробація результатів дисертацї. Основні положення та наукові результати дисертації доповідались на 14 наукових конференціях, зокрема на: Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів та молодих вчених “Методика обліку, аналізу і аудиту в контексті світової та вітчизняної практики їх вдосконалення”, м.Київ, 27-28 квітня 2005року; Міжнародній науково-практичній конференції “Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю”, м.Черкаси, 5-7 жовтня 2005року; Всеукраїнській міжвузівській науково-практичній конференції “Майбутнє – аудит”, м. Кривий Ріг, 18 листопада 2005 року; Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених “Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації”, м.Тернопіль, 23-24 лютого 2006 року; Міжнародній науково-практичній конференції “Становлення та розвиток обліку, контролю і аналізу в Україні”, м.Київ, 16-17 березня 2006 року; Міжвідомчій науковій конференції “Сучасні тенденції міжнародних економічних відносин, м.Київ, 17 травня 2006 року; Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів та молодих вчених “Наукові концепції і практика реалізації стратегій інноваційного розвитку України та її регіонів”, м.Донецьк, 22 березня 2007 року; Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів, докторантов “Менеджмент предпринимательской деятельности”, м.Сімферополь, 12-14 квітня 2007 року; Всеукраїнській конференції молодих вчених і студентів “Інноваційні процеси економічного розвитку: вітчизняний та зарубіжний досвід”, м. Тернопіль, 26-27 квітня 2007 року; Міжнародній науковій студентсько-аспірантської конференції “Нові обрії економічної науки”, м.Львів, 11-12 травня 2007 року; Міжнародній науковій конференції студентів і молодих вчених “Соціально-економічний розвиток України: європейський вибір”, м.Мелітополь, 18 травня 2007 року; Міжнародній науково-практичній конференції “Європейська наука XXI століття - 2007”, м.Дніпропетровськ, 16-31 травня 2007 року; Міжнародній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми наукових досліджень - 2007”, м.Дніпропетровськ, 15-30 червня 2007 року; Miedzynarodowej konferencji “Dynamika naukowych badan - 2007”, Przemysl, 15-31 lipca 2007 roku.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 24 наукові праці загальним обсягом 6,12 д.а, з них 10 – у наукових фахових виданнях 3,85 д.а, а також 14 тез конференцій обсягом – 2,27 д.а.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, що включають одинадцять підрозділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації – 202 сторінки. Дисертація містить 33 таблиці на 8 сторінках, 29 рисунків на 10 сторінках, 13 додатків на 28 сторінках. Список використаних джерел налічує 205 найменуваннь.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розкрито актуальність теми дисертації, ступінь наукової розробленості, мета, предмет і методи дослідження, завдання, відображено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, їх апробація та особистий внесок здобувача.

У розділі 1 “Економіко-правові аспекти сутності банкрутства підприємств різних форм власності в Україні” розкрито економічну сутність поняття “банкрутство” на основі аналізу вітчизняного законодавства і практики його застосування, а також західного досвіду. На особливу увагу заслуговує дослідження історичного аспекту визнання підприємства неспроможним, оскільки традиції банкрутства були практично втрачені за роки радянської тоталітарної системи. Розглянуто понятійний апарат, який використовується у сфері банкрутства; проведено аналіз економіко-правових аспектів банкрутства в західних країнах.

Запропоновано усю кредиторську заборгованість, яка підлягає відшкодуванню підприємством – банкрутом у ході конкурсного провадження, поділити на десять групп (на відміну від викладених у законодавчих актах шести). Такий поділ вимог кредиторів покладено і в основу розробки робочого плану рахунків бухгалтерського обліку організації-банкрута.

Сформульовано визначення поняття “кошти від реалізації ліквідаційної маси” - це сума коштів, отриманих від продажу майна і стягнення дебіторської заборгованості. Цей показник пропонується вважати результатом проведення конкурсного провадження є базою для розрахунку винагороди ліквідатора. Моніторинг законодавчого регулювання процедур банкрутства в Україні і закордоном дав можливість визначити неплатоспроможність як неможливість розрахування з кредиторами. Запропоновано установити ознаку банкрутства як перевищення простроченої понад три місяці кредиторської заборгованості над вартістю оборотних активів згідно балансу. В даному розділі на основі аналізу законодавчих актів розроблено теоретико-правову методику ліквідації підприємств на стадії банкрутства (рис.1).

Класифіковано екзогенні і ендогенні фактори, що призводять до банкрутства підприємства. Дана класифікація дозволить вчасно визнати зміни в стратегії і тактиці підприємства та врахувати їх при визначенні облікової політики.

Систематизовано причини криз підприємств, які знаходяться під загрозою банкрутства, що дозволило виділити стратегічну кризу (криза стратегій), кризу результатів і кризу ліквідності. З метою ідентифікації криз на підприємстві автором запропоновано проводити експрес – аналіз (діагностику) фінансового стану підприємства, що дозволяє визначити рівень небезпеки кризи.

Досліджено питання організації процедур розпорядження майном боржника, санації боржника, укладання мирової угоди, ліквідації підприємства, що дозволило розробити блок-схему етапів відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, яка може бути основою організації облікового процесу (рис.2).

У розділі 2 “Організація та методика обліку при ліквідації та санації підприємств-банкрутів” запропонована методика обліку, яка ґрунтується на приведенні всіх облікових даних у відповідність з фактичною наявністю майна,

виявленою у результаті інвентаризації. Важливим аспектом у методиці обліку є відступ від принципу пріоритету змісту над формою. Кредиторська заборгованість ліквідованого підприємства відображається в обліку переважно за правовою формою, а не за економічним змістом.

Запропоновано нову форму аналітичної відомості обліку вимог кредиторів, у якій вказується: назва підприємства-кредитора, сума вимоги згідно балансу, заявлені вимоги, визнані вимоги, незаявлені вимоги, черговість погашення. Запропоновано у реєстрі вимог кредиторів відображати найменування кредитора, номер і дату повідомлення кредитора про ліквідацію, суму вимоги (заявлену і визнану арбітражним керуючим), документи, які є підставою для визнання вимог кредитора, суму задоволення вимог кредитора. Розроблені реєстри аналітичного обліку забезпечують узагальненння інформації, що формується під час приймання й розгляду вимог кредиторів. Розроблено кошторис позачергових витрат, який включає всі витрати, що виникають під час конкурсного провадження: судові витрати, витрати, пов'язані з виплатою винагороди арбітражним керуючим, поточні комунальні й експлуатаційні витрати боржника, інші витрати на ліквідацію підприємства.

Враховуючи специфіку підприємства, що ліквідується пропонується не нараховувати амортизацію на основні засоби і нематеріальні активи у зв’язку з тим, що вони не використовуються у виробничому процесі.

Дослідження організації обліку на підприємстві, що ліквідується, дозволило виділити основні напрями облікових процесів: інвентаризація й оцінка майна підприємства; складання проміжного ліквідаційного балансу; облік реалізації ліквідаційної маси; облік витрат на ліквідацію; облік розрахунків з кредиторами; складання остаточного ліквідаційного балансу.

На основі порівняльної характеристики призначення синтетичних рахунків згідно з Інструкцією щодо застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку і при здійсненні ліквідаційної процедури визначено, що особливий статус підприємства-банкрута має бути врахованим при розробці робочого плану рахунків. Пропонується використовувати рахунки типового плану рахунків для обліку специфічних об’єктів, що виникають під час ліквідації підприємства. Для цього у робочому плані рахунків до синтетичних рахунків відкриваються субрахунки та аналітичні рахунки, які враховують особливості процедури ліквідації, що потребує перегрупування аналітичних даних між синтетичними рахунками. Переваги розробленого плану рахунків полягають у забезпеченні співставлення з типовим планом рахунків при одночасному забезпеченні інформаційних потреб підприємства – банкрута.

Синтетичний облік розрахунків із кредиторами пропонується вести за окремими субрахунками для кожної черги. Перевага цього підходу полягає у формуванні в системі бухгалтерських рахунків даних про розмір заборгованості за кожною чергою, що є необхідним для організації виплат кредиторам. Також не відбувається змішування в обліку зобов'язань, що виникли до і після дати визнання підприємства банкрутом.

Розроблено порядок обліку розрахунків за податками і обов'язковими платежами. Податки та обов'язкові платежі організацій-банкрутів поділено на три групи в залежно від моменту виникнення зобов'язань і черговості перерахування їх у бюджет.

Здійснено дослідження сутності прибутку та доданої вартості, а також надана критична оцінка нормативно – законодавчої бази з питань оподаткування, яка дозволила дійти висновку про необгрунтованість вирахування податків на прибуток і на додану вартість під час конкурсного провадження, оскільки це суперечить економічній сутності вказаних податків, призводить до невиправданого податкового навантаження на підприємство – банкрут і спричиняє зростання неплатежів у бюджет.

Для обліку коштів від реалізації ліквідаційної маси запропоновано використовувати забалансовий рахунок “Кошти від реалізації ліквідаційної маси”, що надасть можливість при розрахунку реалізованої ліквідаційної маси в забалансований рахунок включаючи майно за фактичними цінами реалізації, а не за балансовою чи іншою вартістю.

В даному дисертаційному дослідженні розроблена методика обліку, яка проілюстрована прикладами у випадку ліквідації підприємства, санації та укладання мирової угоди.

Обґрунтовано організаційно-методичні підходи до складання визначення сутності проміжного ліквідаційного балансу, запропоновано його формат, що відображає особливий порядок і черговість розрахунків з кредиторами при банкрутстві. Оскільки майно в балансі відображається за ліквідаційною вартістю, за даними проміжного балансу можна оцінити реальний майновий стан організації і перспективи погашення кредиторської заборгованості (рис.3).

Проміжний ліквідаційний баланс може надавати реальну інформацію щодо зв’язку бухгалтерського обліку на підприємстві до банкрутства і обліку під час конкурсного впровадження.

У розділі 3 “Методика та ефективність проведення аналізу фінансового стану підприємств-банкрутів” автором запропоновано методику прогнозування банкрутства, фінансового аналізу підприємств в період санації, аналізу ознак навмисного банкрутства.

В даному розділі розроблено нову шкалу критеріальних рівнів коефіцієнтів платоспроможності для підприємств, що знаходяться на стадії банкрутства, яка значно спрощує методику аналізу таких підприємств та допомагає визначити період санації.

Розподіл підприємств за ступенями платоспроможності запропоновано розробити на таких підставах: до першого ступеня платоспроможності відносять підприємства, що мають фінансові показники вищі за середньогалузеві та мінімальний ризик неповернення боргів; до другого - підприємства з показниками на рівні середньогалузевих, з нормальним ризиком неповернення боргів; до третього ступеня - компанії, що мають показники на рівні нижче середньогалузевих, з високим ризиком непогашення боргів.

В роботі розраховано критеріальні значення показників для промисловості, торгівлі, будівництва (за звітними даними підприємств України різної галузі).

Значення критеріальних показників для розподілу підприємств торгівлі за ступенем платоспроможності наведено в табл.1.

Таблиця 1

Шкала критеріальних рівнів показників для розподілу підприємств торгівлі за ступенем платоспроможності

Найменування показника | Значення показників щодо ступенів

1 | 2 | 3

Співвідношення запозичених і власних коштів | Менш 0,9 | 0,9-2,5 | Більш 2,5

Імовірність банкрутства | Більш 4,0 | 2,5-4,0 | Менш 2,5

Ліквідність балансу | Більш 3,0 | 2,0-3,0 | Менш 2,0

Загальний коефіцієнт банкрутства | Більш 3,5 | 2,3-3,5 | Менш 2,3

Проведено аналіз фінансового стану підприємства ЗАТ “Імпульс”, що знаходиться на стадії банкрутства. Застосування моделей прогнозування банкрутства дали можливість визначити високий рівень ризику втрати платоспроможності досліджуваного підприємства. Встановлено, що основною причиною погіршення платоспроможності на ЗАТ “Імпульс” є зменшення валюти балансу за рахунок вибуття необоротних активів при збереженні запасів (рис.4). За період, охоплений аналізом погіршився рівень показників ліквідності та фінансової автономії, підприємство втратило концентрацію власного капіталу, рентабельність активів і рентабельність капіталу, здобуло фінансову залежність. Результати аналізу дозволяють дійти висновку про неможливість відновлення платоспроможності підприємства. На підставі аналізу угод підприємства, які спричинили значне погіршення показників забезпеченості зобов'язань боржника його активами і розміром чистих активів боржника, зроблено висновок про відсутність ознак навмисного банкрутства в діях керівництва підприємства.

Розроблені структурно-логічні схеми й аналітичні таблиці, які сприяють наочності проведеного аналізу.

Функцію аналізу фінансового стану може виконувати служба внутрішнього аудиту підприємства – банкрута, або незалежний аудит. У роботі визначено процедури аудиту при банкрутстві: виявлення причин неплатоспроможності підприємства; перевірка дотримання порядку пред'явлення вимог до боржника; перевірка дотримання законодавства про банкрутство органами управління боржника після введення процедури розпорядження майном боржника; перевірка правильності складання реєстру кредиторів; контроль правильності документального оформлення розрахунків із кредиторами; розроблення рекомендацій зі зміни організаційної структури й облікової політики після закінчення розпорядження майном боржника.

Рис.4. Динаміка змін основних показників фінансово-господарської діяльності ЗАТ “Імпульс”

У відповідності із завданнями розроблено етапи аудиту при процедурах банкрутства.

Дослідження методики аудиту при банкрутстві дали можливість розробити схему напрямків перевірки реалізації ліквідаційної маси, а також визначити найбільш типові порушення вимог законодавства при банкрутстві.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і запропоновано нове вирішення наукового завдання щодо формування методик обліку і аналізу процесів ліквідації та санації підприємств України на стадії банкрутства. Це дозволило сформулювати висновки науково-прикладного характеру, що відображають вирішення завдань дисертації відповідно до поставленої мети:

1.

Поглиблено аналіз і систематизацію теоретичних досліджень і практичного досвіду дають підстави підкреслити комплексність поняття платоспроможності. На неї впливають такі види факторів: внутрішні, зовнішні, техніко-економічні, успадковані і фінансові. Платоспроможність є головним компонентом загальної стійкості організації та характерним індикатором стабільного перевищення доходів над витратами. Визначення меж платоспроможності відноситься до числа найбільш важливих економічних питань, що досліджувалися в дисертації. У зв'язку з цим запропоновано розглядати поточні, потенційні, формальні й реальні межі платоспроможності, що покладено в основу розробки моделі прогнозування банкрутства.

2.

Визначено сутність неплатоспроможності як неможливості розрахуватись з кредиторами, сформульовано суть поняття “кошти від реалізації ліквідаційної маси” як суму коштів, отриманих від продажу майна і стягнення дебіторської заборгованості; встановлено ознаку банкрутства як перевищення простроченої понад три місяці кредиторської заборгованості над вартістю оборотних активів згідно балансу та уточнено класифікацію криз підприємства і факторів, що призводять до банкрутства. Це дало можливість конкретизувати об‘єкти обліку і аналізу при процедурах банкрутства.

3.

Обгрунтовано поділ усіх вимог кредиторів до підприємства – банкрута на десять групп. Відображення в обліку кредиторської заборгованості підприємства – банкрута в розрізі черговості її сплати забезпечує прозорість обліку і дає можливість здійснювати моніторинг ліквідаційної процедури.

4.

Ефективність проведення фінансового аналізу і рівень платоспроможності суб'єкта господарювання значною мірою залежать від якості сформованої інформаційної бази. У дисертації систему інформаційного забезпечення рекомендується розглядати як сукупність даних, що всебічно характеризують діяльність підприємств на різних етапах, а формування системи - як процес цілеспрямованого підбору відповідних інформативних показників для використання в процесі аналізу (на сучасний момент, ретроспективу, перспективу) і прийняття управлінських рішень.

5. Дослідження питань організації процедур розпорядження майном боржника, санації боржника, укладання мирової угоди, ліквідації підприємства дозволили розробити блок-схему етапів відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, яка може слугувати основою організації облікового процесу.

6.

Розроблено методику бухгалтерського обліку під час ліквідації підприємства-банкрута, яка грунтується на приведенні всіх облікових даних відповідно до фактичної наявності майна, виявленого інвентаризацією, а кредиторської заборгованості – з черговістю погашення вимог кредиторів. Методика обліку включає рекомендації щодо документального оформлення операцій, ведення аналітичного обліку (розроблені форми відомості обліку вимог кредиторів і реєстру вимог кредиторів) та ведення синтетичного обліку (розроблено робочий план рахунків ліквідованого підприємства, використання якого для обліку процесу ліквідації проілюстровано прикладами), складання звітності (розроблено формати проміжного ліквідаційного балансу і ліквідаційного балансу). Застосування методики дозволяє забезпечити зрозумілість, доречність, достовірність і зіставність облікової інформації процесу ліквідації, що підтверджується її практичним використанням при банкрутстві підприємств.

7.

Систематизовано побудову обліку розрахунків за обов'язковими платежами з виділенням трьох груп вимог залежно від моменту виникнення зобов'язань і черговості їх погашення. Зроблено висновок про необгрунтованість нарахування податків на прибуток і на додану вартість під час конкурсного провадження, оскільки це суперечить економічній сутності вказаних податків, призводить до невиправданого податкового навантаження на підприємство – банкрут і спричиняє зростання неплатежів у бюджет.

8.

Обґрунтовано необхідність обліку коштів від реалізації ліквідаційної маси на однойменному забалансовому рахунку. Накопичення інформації про результати реалізації ліквідаційної маси є необхідним, оскільки це не тільки показник результативності конкурсного провадження, але й база для розрахунку винагороди арбітражного керуючого.

9.

Дослідження змісту фінансової звітності, кожна форма якої є інформаційним джерелом фінансового аналізу, дозволило дійти висновку про необхідність складання попереднього ліквідаційного балансу між датами складання проміжного ліквідаційного балансу і ліквідаційного баласу, оскільки термін процедури ліквідації поширюється за межі проміжного звітного періоду. Складання попереднього ліквідаційного балансу підприємства - банкрута дасть можливість кредиторам, арбітражному керуючому, іншим користувачам звітної інформації наглядати за ходом конкурсного провадження.

10.

Розроблено методику прогнозування банкрутства з урахуванням специфіки галузей економіки, яка дозволяє розробити критеріальні рівні коефіцієнтів платоспроможності окремо для промисловості, торгівлі і будівництва, що значно розширює спектр застосування авторської методики.

11.

Обгрунтовано можливість виконання функції аналізу фінансового стану службою внутрішнього аудиту підприємства – банкрута, або незалежним аудитом. У роботі визначено завдання аудиту та розроблено етапи аудиту при процедурах банкрутства, що дозволило скласти програму адиту при процедурах банкрутства й визначити найбільш поширені порушення законодавчих вимог під час санації та ліквідації підприємств на стадії банкрутства.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Булкот Г.В. Створення підприємств в Україні: проблеми теорії і практики // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. праць. Вип.2 (57) , К., 2006. – С.47-53. – 0,6 д.а..

2. Булкот Г.В. Аналіз причин виявлення фіктивного банкрутства підприємств // Теорії мікро-макроекономіки. Зб. наук. праць професорсько-викладацького складу і аспірантів. Випуск 25. –К., 2006. – С.183-186. – 0,4 д.а.

3. Булкот Г.В. Методика та організація аналітичного обліку розрахунків з дебіторами та кредиторами при банкрутстві підприємства // Вісник Національного університету водного господарства та природокористування: Зб. наук. праць. Випуск 3 (35). Економіка. – Рівне 2006. – С.18-25. – 0,5 д.а.

4. Булкот Г.В. Методичні і теоретичні основи аналізу підприємств-банкрутів у контексті сучасних систем правового регулювання економіки // Схід: аналітично-інформаційний журнал (East: analytic and informative journal). №4 (82) липень-серпень 2007р. – Донецьк – С.22-26. – 0,5 д.а.

5. Булкот Г.В. Системні підходи до формування проміжного ліквідаційного балансу // Прометей: регіональний збірник наукових праць з економіки / Донецький економіко-гуманітарний інститут МОН України; Інститут економіко-правових досліджень НАН України. – Вип.2(20). – Донецьк: ТОВ “Юго-Восток, Лтд”, 2006. – С.180-182. – 0,4 д.а.

6. Булкот Г.В., Галенко О.М. Методика ліквідації підприємства в системі цивільно-правових відносин // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. праць. Вип.5 (60), К., 2006. – С.60-69. – 0,8 д.а. (Особистий внесок – розглянуто складові процесу “банкрутства”, уточнено трактування поняття “санації”, “розпорядження майном” та “ліквідації” – 0,4 д.а.)

7. Булкот Г.В., Галенко О.М. Аналіз майнового потенціалу підприємства-банкрута // Вісник Національного університету водного господарства та природокористування: Зб. наук. праць. Випуск 4 (36). Економіка. – Рівне 2006. – С.47-53. – 0,5 д.а. (Особистий внесок – запропоновано методику формування в бухгалтерському обліку інформації про оцінну вартість іншого майнового потенціалу – 0,25 д.а.).

8. Булкот Г.В., Галенко О.М. Основні принципи організації обліково-аналітичної системи при банкрутстві підприємства // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. праць. Вип.4 (59), К., 2006. – С.36-40. – 0,4 д.а. (Особистий внесок – розв’язано проблему обліку, контролю і економічного аналізу як функцій управління економікою – 0,2 д.а.)

9. Булкот Г.В., Галенко О.М. Зміст та поняття аналізу фінансового стану при банкрутстві та санації // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. праць. Вип.7 (74), К., 2007. – С.57-60. – 0,4 д.а. (Особистий внесок – досліджено спірні питання щодо понять “фінансовий аналіз” і “аналіз фінансового стану” на збанкрутілих підприємствах – 0,2 д.а.)

10. Булкот Г.В., Галенко О.М. Аналіз показників ліквідності та платоспроможності на підприємствах-банкрутах // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. праць. Вип.6 (73), К., 2007. – С.47-53. – 0,8 д.а. (Особистий внесок – розглянуто структурні складові показників, які характеризують ліквідність підприємства – 0,4 д.а.)

В інших виданнях:

11. Булкот Г.В. Правові аспекти створення акціонерних товариств в Україні // Методика обліку, аналізу і аудиту в контексті світової та вітчизняної практики її вдосконалення: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів та молодих учених. Київ, 27-28 квітня 2005р. – К.: КНЕУ, 2005. – С.12–14. – 0,1 д.а.

12. Булкот Г.В. Створення підприємств в Україні: загальнотеоретичний аспект // Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю. Матеріали ІІІ-ї Міжнародної науково-практичної конференції: Черкаси, 5-7 жовтня 2005р.Черкаси: ЧДТУ, 2005. – С.26-29. – 0,2 д.а.

13. Булкот Г.В. Санація як об’єкт аналізу при державному регулюванні підприємництва // Майбутнє – аудит: Матеріали Всеукраїнської міжвузівської науково-практичної конференції (м. Кривий Ріг, 18 листопада 2005р.). Тези доповідей. – Кривий Ріг: Мінерал, 2005. – С.88-89. – 0,1 д.а.

14. Булкот Г.В. Ліквідація збанкрутілих підприємств // Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації. Третя міжнародна науково-практична конференція молодих вчених: Тернопіль, 23-24 лютого 2006р. Тернопіль: Економічна думка, 2006. – С.471-474. – 0,2 д.а.

15. Булкот Г.В. Методична і теоретична основа аналізу підприємств-банкрутів // Становлення та розвиток обліку, контролю і аналізу в Україні: Тези доповідей Міжнародної наукової. конференції 16-17 березня 2006р. К.: КНЕУ, 2006. – С.49-54. – 0,3 д.а.

16. Булкот Г.В. Методика ліквідації підприємства в системі цивільно-правових відносин. Західний досвід та українська практика // Сучасні тенденції міжнародних економічних відносин // Матеріали міжвідомчої наукової конференції. – К.: НДІ МВ НАУ, ІСЕМВ НАН України, 17 травня 2006р. – С.118-125. – 0,2 д.а.

17. Булкот Г.В. Проблеми складання фінансової звітності в процесі ліквідації підприємства // Наукові концепції і практика реалізації стратегій інноваційного розвитку України та її регіонів: Матеріали IX Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів і молодих вчених. – Донецьк: ТОВ “ДЕГІ”, 22 березня 2007р. – Ч.2, 2007. – С.40-42. – 0,1 д.а.

18. Булкот Г.В. Методика відображення операцій з іноземною валютою на збанкрутілих підприємствах // Нові обрії економічної науки: Матеріали Міжнародної наукової студентсько-аспірантської конференції, Львів, 11-12 травня 2007р. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2007. - С.24-25. – 0,2 д.а.

19. Булкот Г.В. Методична і теоретична особливість обліку розрахунків за обов’язковими платежами на підприємствах-банкрутах // Материалы IІI Международной научно-практической конференции “Актуальные проблемы научных исследований - 2007”. – Том 2. Экономические науки. – Днепропетровск: Наука и образование, 2007. – С.12-19. – 0,5 д.а.

20. Булкот Г.В., Галенко О.М. Аналітичні аспекти планування фінансового оздоровлення підприємства // Менеджмент предпринимательской деятельности: материалы пятой Всеукраинской научно-практической конференции студентов, аспирантов, докторантов. – Симферополь, Таврический национальный университет им.В.И.Вернадского, 2007. – С.12-14. – 0,1 д.а. (Особистий внесок – структуровано види політичних спрямувань, які пов’язані між собою практичним нахилом здійснюваних заходів – 0,05 д.а.)

21. Булкот Г.В., Галенко О.М. Західний досвід та українська практика при ліквідації підприємств-банкрутів // Інноваційні процеси економічного розвитку: вітчизняний та зарубіжний досвід // Тези доповідей Всеукраїнської конференції молодих учених і студентів. – Тернопіль, 26-27 квітня 2007р.: ТНЕУ, 2007. – С.58-59. – 0,1 д.а. (Особистий внесок – досліджено українську практику при ліквідації підприємств-банкрутів – 0,05 д.а.)

22. Булкот Г.В., Галенко О.М. Соціально-економічні аспекти діагностики банкрутства в сучасних умовах // Соціально-економічний розвиток України: європейський вибір: Матеріали VII Міжнародної наукової конференції студентів і молодих учених У 2 ч. / За заг.ред. А.А.Ткача. – Мелітополь, 18 травня 2007р. – Мелітополь: МІДМУ ГУ “ЗІДМУ”, 2007. – Ч.1. - С.29-33. – 0,2 д.а. (Особистий внесок – проаналізовано та систематизовано фактори, що впливають на аналіз потенційного підприємства-банкрута – 0,1 д.а.)

23. Булкот Г.В., Галенко О.М. Зміст аналізу фінансового стану при банкрутстві та санації // Материалы II Международной научно-практической конференции “Европейская наука XXI века - 2007”. – Том 3. Экономические науки. – Днепропетровск: Наука и образование, 2007. – С.7-10. – 0,2 д.а. (Особистий внесок – розглянуто поняття “фінансовий стан” при санації – 0,1 д.а.)

24. Булкот Г.В., Галенко О.М. Поняття аналізу фінансового стану підприємства при банкрутстві та санації // Materily Miedzynarodowej konferencji “Dynamika naukowych badan - 2007”. – Tym 2. Ekonomiczne nauki.: Przemysl. Nauka i studia, 2007 – srt.7-8. – 0,14 д.а. (Особистий внесок – узагальнено поняття ліквідності і платоспроможності при санації – 0,07 д.а.)

АНОТАЦІЯ

Булкот Г.В. Облік і аналіз процесів ліквідації та санації підприємств України на стадії банкрутства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності). – Державний вищий навчальний заклад “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”, Київ, 2007.

Дисертація присвячена дослідженню методики та організації обліку і аналізу процесів ліквідації та санації підприємств на стадії банкрутства. Узагальнені теоретичні передумови і практичний досвід організації процедур банкрутства. Вироблено методику обліку ліквідаційного процесу, яка дозволяє вирішити такі завдання: документальне забезпечення записів, виявлення ліквідаційної маси, її оцінка і облік, облік вимог кредиторів, складання звітності. Представлено методики прогнозування банкрутства, фінансового аналізу неплатоспроможних підприємств, аналізу ознак навмисного банкрутства та надано практичні рекомендації щодо організації аналізу фінансового стану підприємств-банкрутів і порядку здійснення контрольних заходів під час конкурсного провадження.

Ключові слова: облік, аналіз, неплатоспроможність, ліквідація, банкрутство, санація, підприємства-банкрути.

АННОТАЦИЯ

Булкот А.В. Учет и анализ процессов ликвидации и санации предприятий Украины на стадии банкротства. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.09 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит (за видами экономической деятельности). – Государственное высшее учебное заведение “Киевский национальный экономический университет имени Вадима Гетмана”, Киев, 2007.

Диссертация посвящена исследованию методики и организации учета и анализа процессов ликвидации и санации предприятий на стадии банкротства.

Проведен анализ экономической и правовой среды развития бухгалтерского учета при ликвидации предприятий-банкротов. Исследованы сущность и


Сторінки: 1 2