У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

РАДА ПО ВИВЧЕННЮ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Кужель Олександра Володимирівна

УДК 338.93

РЕГІОНАЛЬНІ ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА

В УКРАЇНІ:

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ, МЕТОДОЛОГІЯ, ПРАКТИКА

Спеціальність 08.10.01 - розміщення продуктивних сил

і регіональна економіка

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 1999

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Раді по вивченню продуктивних сил України НАН України

Науковий керівник Доктор економічних наук Слюсаренко Оксана Олександрівна, Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, головний науковий співробітник

Офіційні опоненти:

Доктор економічних наук, академік НАН України ЧУМАЧЕНКО МИКОЛА ГРИГОРОВИЧ, Національна академія наук України, Радник Президії

Доктор економічних наук ЗАЯЦЬ ТЕТЯНА АНАТОЛІЇВНА, Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, головний науковий співробітник

Провідна установа:

Одеський інститут проблем ринку і економіко-екологічних досліджень НАН України, відділ розвитку підприємництва, м. Одеса.

Захист відбудеться «18» листопада 1999 р. о 1430 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.160.01. Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України за адресою: 252032, м. Київ, бул. Т.Шевченка, 60.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України за адресою: 252032, м. Київ. бул. Т.Шевченка, 60.

Автореферат розісланий «18» жовтня 1999 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор економічних наук, професор С.І. БАНДУР

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми. Сьогодні в Україні формування механізмів управління державною підтримкою малого бізнесу відбувається динамічно. Це зумовило появу різноманітних форм, засобів та інститутів підтримки малого підприємництва, а отже зробило актуальною проблему їхньої координації.

Основним інструментом координації підтримки малого бізнесу виступають комплексні програми, що розробляються на різних рівнях управління. Програмне забезпечення розвитку і підтримки малого підприємництва повинно спиратися на два важливих принципи державної політики: програмно-цільовий підхід і координацію різних рівнів управління. Перший пов'язаний з чітким визначенням мети, шляхів і засобів їхньої реалізації, з орієнтацією на кінцеві результати, порівнянністю обсягів наявного і необхідного ресурсного забезпечення. Другий, - з необхідністю визначення ролі і місця кожної ланки управління в досягненні мети, поставленої на даному етапі. Ці підходи мають бути відображеними у нових регіональних програмах розвитку і підтримки малого підприємництва. Однак для цього необхідна методологія і методика побудови такого програмного забезпечення. Сьогодні в регіонах робота по координації усіх структур підтримки малого підприємництва не ведеться, формування комплексних програм і систем заходів відбувається без відповідної методолого-теоретичної розробки й аналізу попереднього досвіду. Така ситуація призводить до того, що ефективність роботи малого бізнесу недостатньо висока, а це за нинішніх умов, коли значний тягар економічного розвитку держави лягає на плечі малого та середнього підприємництва, неприпустимо. Тому саме нині постала гостра потреба розв’язання цих завдань.

Наукові розробки, що ведуться сьогодні в Україні та за її межами здебільшого стосуються питань управління і системного підходу при створенні умов для підтримки і розвитку підприємництва на місцях. Практика роботи з комплексними регіональними програмами показала обмеженість такого підходу і необхідність розширення методичного забезпечення координації підтримки і розвитку малого підприємництва на місцях. Це ще раз підкреслює актуальність пошуку методів координації підтримки і розвитку малого підприємництва.

Усі ці чинники зумовили вибір теми дисертаційного дослідження, визначили мету, завдання і структуру роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами,планами,темами.

Дисертаційне дослідження проведене в рамках доручення Кабінету Міністрів України від 16.05.98 №9196/8 на виконання п.9 Указу Президента України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 12.05.98 №456/98. Основні положення дисертації включені до проекту «Державної програми підтримки підприємництва в Україні» та використані в роботі облдержадміністрацій (Одеської і Харківської) при розробці регіональних програм підтримки підприємництва на 1997-1998 рр., в ході виконання постанови КМ України «Про Концепцію державної політики розвитку малого підприємництва» від 03.04.96 №404; «Про програму розвитку малого підприємництва в Україні на 1997-1998 рр.» від 29.01.98, №86.

Тема дисертаційного дослідження тісно пов'язана з науково-дослідними роботами, що здійснюються в Раді по вивченню продуктивних сил України НАН України: «Розробка програмно-цільових заходів до програм з розвитку підприємництва і створенню умов для організації внутрішнього ринку в регіонах України», «Визначення перспективних напрямів розвитку малого підприємництва і систем його державної та громадської підтримки», «Методичні рекомендації з економічного регулювання і форм підтримки підприємницьких структур на регіональному рівні», в рамках першорядних завдань РВПС України НАН України з формування Програми «Україна-2010». Автор дисертаційної роботи брала участь у наукових дослідженнях Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України з цієї проблематики.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретичних, методологічних і практичних засад формування комплексних регіональних програм підтримки і розвитку малого підприємництва, обгрунтування концептуальних основ розвитку малого бізнесу в регіоні.

Досягнення цієї мети зумовило необхідність вирішення таких задач:

·

визначення сутності, структури, функцій і компонентів регіональних систем підтримки підприємництва;

· виявлення особливостей створення та проблематики виконання комплексних регіональних програм підтримки підприємництва в Україні й інших країнах;

· узагальнення досвіду створення, основних тенденцій розвитку, нинішнього стану систем регіональної підтримки підприємництва в Україні;

· розробка концептуальних підходів до формування регіональних програм підтримки підприємництва;

· обгрунтування варіантів фінансової підтримки регіональних програм розвитку малого підприємництва;

· розробка методичних рекомендацій по впровадженню аналітично-інформаційної складової моделі регіональної програми;

· розробка базової моделі регіональної програми підтримки підприємництва;

· підготовка методичних рекомендацій щодо оцінювання умов зовнішнього середовища розвитку МП в регіоні й чинників регіональних ризиків.

Наукова новизна одержаних результатів. В роботі проведено комплексне дослідження сукупності теоретичних і практичних проблем програмно-цільового, інформаційно-аналітичного, фінансово-економічного забезпечення формування і виконання регіональних програм підтримки підприємництва в Україні.

В дисертаційній роботі сформульовано й обгрунтовано ряд наукових положень, що характеризуються новизною:

·

обгрунтовано об'єктивну необхідність попереднього аналізу і оцінки зовнішнього середовища (далі - клімат) і потенціалу малого бізнесу (далі - потенціал) для формування стратегії регіональних програм розвитку підприємництва;

· визначено сутність, структуру, функції та компоненти регіональних систем підтримки підприємництва;

· розроблено структурно-логічну модель регіональної програми підтримки підприємництва;

· розроблено методичні рекомендації щодо формування стратегії та основних напрямів підтримки малого бізнесу в регіонах;

· поглиблено і конкретизовано щодо особливостей України методологічні підходи до оцінки потенціалу малого підприємництва регіонів та умов зовнішнього середовища (клімату) в регіонах;

· розроблено рекомендації щодо фінансового забезпечення регіональних програм підтримки підприємництва;

· визначено принципи формування регіональних систем підтримки підприємництва.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційного дослідження використано при підготовці проекту «Державної програми підтримки малого підприємництва в Україні на 1999-2000 роки» (Лист Держкомпідприємництва №1/2650А від 25.12.98), в роботі Облдержадміністрації з підготовки регіональних програм розвитку підприємництва (Лист Одеської обласної держадміністрації №248 від 01.12.98).

Основні результати дисертаційного дослідження використано в роботі Державного комітету України з питань розвитку підприємництва при підготовці рекомендацій для розробки комплексних програм розвитку підприємництва в регіонах, системи громадсько-державної підтримки підприємництва на місцях (Лист Громадської колегії Держкомпідприємництва №1/480 від 17.02.99).

Особистий внесок здобувача. Дисертантом самостійно проведено комплексне дослідження сукупності теоретичних і практичних проблем формування регіональних програм підтримки підприємництва.

Здійснено наукове обгрунтування необхідності створення системи інформаційно-аналітичного, фінансово-економічного та організаційного забезпечення підтримки підприємництва в регіонах України, поглиблено теоретико-методологічні основи дослідження проблем малого підприємництва як сектора економіки, визначено методичні підходи до формування регіональної політики розвитку малого підприємництва.

Апробація результатів дослідження. Результати дисертаційного дослідження доповідалися автором у 1995-1998 рр. на дванадцяти міжнародних, загальнодержавних і регіональних науково-теоретичних та науково-практичних конференціях, симпозіумах, конгресах, семінарах, з'їздах і «круглих столах». Серед них: Асамблея ділових кіл України (м. Київ 1998 р.), Міжнародна конференція «Шляхи співробітництва» (м. Київ 1998 р.). Робота обговорювалася й була схвалена на колегії Державного комітету України з питань розвитку підприємництва, Українського фонду підтримки підприємництва.

Публікації. Основні положення дисертації викладено в 10 публікаціях, загальний обсяг авторського матеріалу становить 4, 27 друкованих аркушів.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, що включає 133 найменування. Робота викладена на 173 сторінках друкованого тексту, ілюстрована 13 таблицями, розміщеними на 9 сторінках, 9 малюнками, - на 6 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМIСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі розкрито актуальність теми дисертації, ступінь дослідженості проблеми, зв’язок роботи з науковими планами; сформульовано мету й задачі дослідження; викладено методологію і методи дослідження, сформульовано наукову новизну отриманих результатів та їх практичне значення; визначено ступінь апробації та впровадження в економічну практику основних результатів дослідження; виділено особистий внесок дисертанта у розробку наукових результатів.

У першому розділі - «Стан, проблеми, перспективи розвитку регіональних систем державної підтримки малого бізнесу в Україні» - дано визначення регіональних систем державної підтримки підприємництва; структурована система державної підтримки малого підприємництва на місцях та розкрита її суть; визначено організаційний і функціональний аспекти регіональних систем підтримки підприємництва; структуровано всю сукупність органів громадсько-державної підтримки підприємництва на місцях; на основі узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду визначені дієві інститути підтримки підприємництва в регіонах; сформульовано фундаментальні принципи побудови регіональної системи підтримки підприємництва, виявлено чинники, що знижують дієздатність нових суб'єктів малого підприємництва; визначено перспективні напрями розвитку інфраструктури малого підприємництва на місцях.

Головною метою регіональних програм підтримки малого підприємництва є реалізація державної і регіональної політики, спрямованої на його розвиток і підтримку в різноманітних секторах економіки, створення таких правових і організаційно-економічних умов для розвитку і формування механізму регулювання та координації, які б:

·

дозволили максимально поєднувати інтереси суб'єктів підприємницької діяльності - юридичних і фізичних осіб - з інтересами відповідних адміністративно-територіальних одиниць;

· використали регіональні особливості та зручне географічне розташування, природно-ресурсний потенціал з визначенням пріоритетних напрямів розвитку підприємництва;

· сприяли зниженню рівня безробіття, наповненню державного і місцевих бюджетів, насиченню товарних ринків, вирішенню соціально-побутових проблем.

Залежно від обраної методики розробки регіональні програми мають різну структуру, яка ускладнює їх узагальнення, систематизацію і порівняльний аналіз основних завдань, що плануються, та заходів щодо їх виконання. Виходячи з цього, в основу аналізу покладено основні напрями реалізації державної підтримки малого підприємництва, визначені Указом Президента України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 12 травня 1998 р. №456/98.

Фінансово-кредитна підтримка малого підприємництва є найважливішим завданням регіональних програм. Фінансове забезпечення цих програм здійснюється за рахунок державного і місцевих бюджетів, позабюджетних коштів, у тому числі отриманих від приватизації державного майна, міжнародних фондів та інших джерел фінансування.

У результаті дослідження фінансового забезпечення регіональних програм встановлено, що в більшості з них (60%) враховані рекомендації, викладені в Указі Президента «Про державну підтримку малого підприємництва», і передбачено для підтримки малого підприємництва виділяти не менше 0,5% річних прибутків місцевих бюджетів (Волинська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Полтавська, Сумська, Херсонська, Хмельницка, Черкаська області, міста Київ і Севастополь). Програмою Житомирської області передбачено виділити від 0,1 до 0,5%.

Варто зазначити, що виконання регіональних програм повною мірою можливе лише за умови стабільності їх фінансування. Так, у Тернопільській області в 1998 р. при плані надходження коштів на потреби підприємництва в розмірі 50 тис.грн. фактично було отримано 14 тис.грн., що складає 28% від запланованої суми. Інший приклад: в Луганській області через заборгованість місцевим бюджетам в розмірі 301 млн.грн. передбачено виділення коштів на підтримку малого підприємництва у неповному обсязі (70% від рекомендованого).

Крім того, на потреби малого підприємництва в Автономній Республіці Крим, Дніпропетровській, Кіровоградській, Херсонській областях, містах Києві і Севастополі передбачено спрямовувати 5% коштів, отриманих від реалізації програм приватизації.

Регіональні фонди також здійснюють роботу по залученню й ефективному використанню додаткових коштів для фінансування окремих цільових підпрограм, пілотних проектів, вільних економічних зон в регіонах.

Як приклад подаємо структуру регіональних програм підтримки підприємництва на 1999-2000 рр. Джерела фінансування по м. Києву і Харківській області показано на рис.1.

Характерною особливістю нових регіональних програм є створення механізмів гарантованого забезпечення по кредитах комерційних банків. Так, у Харківській області заплановано створити міський фонд застави як гаранта забезпечення запозичення інвестицій і кредитування. У Київській області планується утворення структурного підрозділу для кредитування на базі регіонального фонду підтримки підприємництва. З тією же метою в Івано-Франківській, Тернопільській, Херсонській і Чернігівській областях намічено створення кредитних союзів.

Сьогодні малі й середні підприємства є важливим інструментом передусім у трьох аспектах: як джерело створення нових робочих місць; імпульс для динамічного розвитку регіону та інноваційний потенціал.

Як показує світовий досвід, основними питаннями розвитку малого бізнесу за всієї їх різноманітності сьогодні в регіонах, однак, залишається вирішення проблем зайнятості. Аналіз розвитку малого підприємництва в європейських країнах за період 1990-1996 рр. показав, що за відносного зменшення або збереження на тому ж рівні обсягів доданої вартості, отриманої в галузі малого підприємництва, загальною тенденцією залишається постійне зростання кількості задіяних людей на підприємствах малого бізнесу.

Встановлено, що в Україні, так і в інших країнах очевидна залежність міри розвитку малого підприємництва і рівня соціальної напруженості в регіонах. На підставі проведеного дослідження, в дисертаційній роботі проілюстровано лінійну взаємозалежність між показниками розвитку малого підприємництва по регіонах України і кількістю злочинів; рівнем життя; вартістю 22 основних продуктів харчування; співвідносність прибутків до видатків жителів регіонів; рівнем безробіття (рис.2,3).

У розділі проведено комплексне дослідження сукупності теоретичних і практичних проблем формування програмно-цільового підходу, інформаційно-аналітичного, фінансово-економічного забезпечення формування і виконання регіональних програм підтримки підприємництва в Україні.

У другому розділі дисертації - «Регіональна орієнтація державної підтримки малого бізнесу» - представлено основні принципи побудови системи підтримки підприємництва.

Сьогодні регіональна система підтримки підприємництва, як правило, складається з таких чинників: адміністративних - взаємодія структур, уповноважених здійснювати підтримку малого підприємництва на рівні регіону; нормативно-правових - підготовка та реалізація постанов, рішень регіонального рівня і участь у розробці законів; фінансово-економічних - розробка і вдосконалення механізму фінансової і майнової підтримки малого підприємництва, включаючи контроль за цільовим використанням коштів фінансової підтримки; організаційних - сфера інфраструктури, підприємства-оператори і виконавці регіональних програм підтримки підприємництва.

На сьогодні не відпрацьовані в методичному плані всі складові цієї системи.

Найважливішим елементом регіональної інфраструктури підтримки малого і середнього бізнесу є фінансові інститути, покликані забезпечити для малих і середніх підприємств доступність грошово-кредитних ресурсів. Їх нерозвиненість, украй обмежені можливості чи не найголовніша перешкода на шляху динамічного розвитку малого підприємництва. По суті, можна говорити лише про один різновид фінансових інститутів, що дістали найпомітніше поширення, але цей інститут не завершив свого організаційного становлення. Йдеться про регіональні фонди підтримки малого підприємництва (РФПП), що на сьогодні створені у Вінницькій, Луганській обл., м. Києві, Київській обл., Дніпропетровській, Миколаївській обл., м. Одесі і Одеській обл., у м. Ужгороді і Закарпатській обл., м .Харкові і Харківській обл., м. Черкасах і Черкаській обл., м. Херсоні і Херсонській обл. Перші з них були створені 2-3 року тому.

Основними проблемами організації РФПП є: недостатня активність створення цих структур на місцях; невизначеність статусу РФПП як міжбанківської, фінансово-кредитної організації, через що виникають проблеми, пов’язані з реєстрацією; нерозуміння місцевими органами влади пріоритетності розвитку малого підприємництва, і, як наслідок, небажання виділяти необхідні фінансові ресурси до статутного фонду РФПП. Така ситуація характерна для: Житомирської, Івано-Франківської, Рівненської, Херсонської і Чернігівської областей.

У більшості регіонів відпрацьовано і затверджено механізм відбору, експертизи та фінансування проектів.

Сьогодні мінімальні потреби фінансування для організації роботи регіональних фондів підтримки підприємництва в Україні (внесок Українського Фонду підтримки підприємництва до Статутного Фонду) складають 35195 тис.грн.

Дуже непроста ситуація в регіонах, бюджет яких має дотаційний характер, що не дозволяє виділяти необхідні кошти на підтримку малого бізнесу. Для вирішення цієї проблеми необхідна допомога з боку центральних органів. Тому доцільним бачиться залучення до фінансування на регіональному рівні інших фондів та позабюджетних джерел.

Організаційна структура фінансової підтримки малого підприємництва, заснована на взаємодії Українського і відповідних регіональних фондів, в майбутньому покликана перебрати головну роль з проектного та фінансового управління регіональними програмами розвитку малого бізнесу. Однак в умовах гострої обмеженості державних коштів, що виділяються на підтримку малого підприємництва, виконання означеної ролі стане можливим лише на основі принципово нової фінансової стратегії. Така стратегія передбачає:

·

залучення українських та іноземних банків, а також інших кредитно-фінансових організацій до фінансування (кредитування) програм, що реалізуються Українським фондом під державні гарантії;

· надання допомоги з боку іноземних банків, потенційних партнерів Українського фонду, у виході на міжнародні фінансові ринки і формування його репутації як міжнародного позичальника;

· надання допомоги з боку іноземних і українських банків у випуску та розміщенні боргових зобов'язань Українського фонду або інших зобов'язань за його дорученнями на міжнародному фінансовому ринку;

· спільну діяльність Українського фонду та іноземних і українських банків, інших кредитно-фінансових організацій, а також регіональних адміністрацій, інших урядових органів і організацій по створенню системи гарантій і взаємних поручництв для кредитування інвестиційних проектів у сфері малого підприємництва;

· формування системи лізингу як однієї з найбільш перспективних можливостей створення і розвитку виробничого базису малого і середнього підприємництва в Україні;

· цілеспрямовану діяльність Українського фонду по збільшенню власних активів за рахунок підвищення обіговості наданих кредитів і активної роботи на фондовому ринку.

Ми припускаємо, що при реалізації даної фінансової стратегії буде забезпечуватися постійний позитивний грошовий потік між надходженнями і видатками на фінансування заходів Державної програми державної підтримки малого підприємництва.

У дисертаційній роботі визначено також, що перспективи розвитку системи регіональних фінансових інститутів підтримки малого підприємництва пов'язані з створенням: 1) іпотечних банків малого бізнесу; 2) тендерних центрів малого бізнесу; 3) страхових компаній малого бізнесу; 4) депозитних компаній малого бізнесу; 5) інвестиційних компаній малого бізнесу; 6) муніципальних банків малого бізнесу.

У третьому розділі - «Розробка стратегії і побудова моделі регіональних програм підтримки малого бізнесу» - викладено методичні рекомендації щодо розробки програм і побудови моделей регіональної політики підтримки підприємництва в Україні.

Представлена в роботі програма підтримки малого підприємництва орієнтована на те, щоб змінити умови (зовнішнього середовища) розвитку малого бізнесу і за рахунок цього ініціювати процеси змін в його структурі, потенціалі, а в кінцевому підсумку – результативності.

На етапі аналізу стану і потенціалу розвитку малого підприємництва виявляються параметри результативності, що мають найбільш незадовільне значення з позицій соціально-економічних інтересів регіону. На цьому ж етапі виділяються параметри структури і потенціалу малого підприємництва в регіоні, незадовільне значення яких визначає недоліки в його результативності. На основі побудови структурно-логічної моделі суспільного розвитку регіону, визначено профіль соціально-економічного клімату (зовнішнього середовища) регіону і обчислено рейтинги потенціалу розвитку малого підприємництва, після чого побудована матриця зв'язків рейтингів зовнішнього середовища і потенціалу (табл.1). Виявлені невідповідності між фактичними і бажаними значеннями результативності, структури та потенціалу розвитку малого підприємництва в регіонах. Щоб сформувати раціональну структуру заходів підтримки підприємництва, реалізація яких дозволить отримати максимально можливий за існуючих умов корисний ефект, необхідно знати не лише, що вимагається змінити, а й у який спосіб це можна змінити. На поставлене питання в дисертації дається відповідь на основі порівняння профілю потенціалу і клімату (зовнішнього середовища) (табл.1), розвитку малого підприємництва в регіоні за складниками (рис.4).

Таблиця 1.

Матриця зв'язків потенціалу і клімату розвитку малого підприємництва в регіоні

Оцінка

потенціалу | Оцінка клімату зовнішнього середовища

Сприятливий | Вище середнього | Середній | Нижче середнього | Несприятли-вий

А+ | А- | Б | В+ | В-

високий | 1 | Київ Дніпропетровська Київська

Донецька | Крим

вище середнього | 2 | Львівська Одеська Харківська | Черкаська Рівненська | Херсонська

середній | 3 | Полтавська | Запорізька Миколаївська | Житомирська | Закарпатська

нижче середнього | 4 | Луганська Сумська | Івано-Франківська | Тернопільська Чернівецька Волинська

низький | 5 | Хмельницька Кіровоградська Чернігівська | Вінницька

У результаті дослідження за зазначеною в дисертації методикою визначено:

·

цільові орієнтири регіональних програм підтримки підприємництва;

· пріоритетні напрями підтримки;

· принципові засоби здійснення підтримки за цими напрямами;

· правила розподілу ресурсів і зусиль між напрямами підтримки.

Запропонована в роботі методика дасть можливість на рівні аналізу стану малого підприємництва в регіоні визначити групи факторів середовища і потенціалу (можливостей) розвитку, різною мірою несприятливі для малого бізнесу. Ступінь несприятливості тієї або іншої умови середовища є першою, але не єдиною підставою для вибору напрямів підтримки. Друга підстава – наявність можливостей (потенціалу) для зміни несприятливих умов. Саме принцип співвідношення можливостей та умов зовнішнього середовища покладено в основу методики, що пропонується, і, як ми вважаємо, є основоположним при розробці стратегії побудови регіональних програм розвитку малого і середнього підприємництва. В дисертації здійснено аналіз проведеного експертного опитування керівників малих підприємств по всіх областях України, а також опрацьовано статистичні дані Держкомстату з офіційної звітності. Зроблено висновки по окремих регіонах України.

ВИСНОВКИ

1. Сьогодні в Україні склалася ситуація, коли вітчизняна регіональна політика діє лише в площині фінансово-директивних засобів. Вона все ще зберегла старі методи економічних оцінок і управління. Нові ж засоби управління функціонують незадовільно. Мале підприємництво є порівняно новою сферою економіки України і в багатьох своїх аспектах більш гнучке і прогресивне. Апробація саме на даній сфері нових засобів регіонального управління дасть найбільш відчутні і реальні результати.

2. Науковий експеримент, проведений в дисертаційному дослідженні, розглядає центральну ланку в політиці регіональної влади у сфері малого підприємництва – комплексну програму розвитку малого підприємництва в регіоні. В дисертаційній праці науковий експеримент порушує питання стратегії (п.2.1.), фінансування (п.2.2.), побудови моделі (п.3.3.) регіональної програми і можливих шляхів її реалізації.

3. В ході аналізу діючих сьогодні комплексних регіональних програм розвитку малого підприємництва (п.1.2.) виявлено низку невирішених питань. Враховуючи це, а також тенденції розвитку малого підприємництва, в дисертаційній роботі:

·

рекомендовано заходи щодо поліпшення нормативно-правового, методичного і майново-фінансового забезпечення програм розвитку і підтримки малого підприємництва в регіонах;

· удосконалено механізм розробки, реалізації програм і контролю за їхнім виконанням, включаючи ефективність використання фінансово-кредитних засобів;

· розроблено базову модель програми підтримки малого підприємництва на регіональному і муніципальному рівнях;

· проведено моніторинг виконання заходів, проектів регіональних програм з метою внесення необхідних уточнень як у програми, так і в механізм їх реалізації;

· визначено склад комплексної програми розвитку і підтримки малого бізнесу з урахуванням його місця і значення в економіці регіону;

· розкрито суть, показано структуру, виявлено функції і компоненти регіональних систем підтримки підприємництва в Україні, (п.1.1);

· представлено особливості та проблематику створення і виконання комплексних регіональних програм підтримки малого підприємництва в Україні, (п.1.2) та інших країнах (п.1.3);

· узагальнено досвід створення, основні тенденції і особливості нинішнього стану розвитку систем регіональної підтримки малого підприємництва в Україні (п.1.2);

· розроблено концептуальні підходи до формування регіональних програм підтримки підприємництва (п.2.1);

· обгрунтовано варіанти фінансової підтримки регіональних програм розвитку малого підприємництва (п.2.2);

· представлено огляд і аналіз фінансової підтримки малого підприємництва в країнах ЦСЄ, Росії, Латинської Америки (п.2.3);

· розроблено методичні рекомендації щодо формування стратегії та основних напрямів підтримки малого бізнесу в регіоні (п.3.1);

· надано методичні рекомендації щодо оцінки умов зовнішнього середовища (клімату) і потенціалу розвитку малого підприємництва в регіоні (п.3.2);

· розроблено базову модель регіональної програми підтримки підприємництва (п.3.3, п.2.1).

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії

1.

Авксентьев Ю.А., Кужель А.В. Украина. Год 1999 - время предпринимательства. – К.: СОПС Украины НАН Украины, - 1999. - С. 3 - 9, 83 - 87 (у співавт.: особистий внесок автора – розробка концептуальних підходів до доктрини підприємництва)

2.

Інвестиційний клімат в Україні: фактори регіональних ризиків / Кужель О.В., Авксентьєв Ю.А., Головко В.А., Данилишин Б.М. та інші – К.: РВПС України НАН України, - 1999, - С. 70 - 73, 46 - 151 (у співавт.: особистий внесок автора – розрахунок факторів інвестиційних ризиків по Запорізькій, Херсонській областях)

Статті у наукових виданнях, тези доповідей

3.

Кужель А.В., Предпринимательство сегодня. Некоторые методологические подходы // Перспективные направления развития экологии, экономики, энергетики: Сборник научных статей. Одеса: ЦНТЭИ, - 1998. - С.65 - 66

4.

Кужель О., Винаходження вектора // Підприємництво в Україні: події, проблеми, перспективи. - 1999. - № 2. - С.4 - 7

5.

Кужель А., Кредитные кооперативы как особый вид небанковской кредитной организации // Инвестиционный магазин. -1999. - №6. - С. 4 - 5

6.

Кужель А., Скоропад Д. ЧЭС: привередливая весна бизнеса. Теоретические итоги развития предпринимательства в регионе Черноморского экономического сотрудничества // Инвестиционный магазин. - 1999. - №5. - С. 4-6 (у співавт.: особистий внесок автора – доповнення до нормативної бази оподаткування)

7.

Кужель О., Алгоритми колективного досвіду // Урядовий кур’єр. - 1999. - С. 4

8.

Кужель О., Деякі підходи до формування концепції української доктрини підприємництва // Підприємництво в Україні: події, проблеми, перспективи. - 1998. - № 2. - С.10 - 12

9.

Кужель О., Світло в кінці тунелю // Підприємництво в Україні: події, проблеми, перспективи. - 1999. - № 3. - С.15 - 16

10.

Кужель О., Регіональні особливості підтримки малого бізнесу // Економічний часопис. - 1999. - №7 - 8. - С. 17 - 18

АНОТАЦІЯ

Кужель О.В. Регіональні програми підтримки підприємництва в Україні: тенденції розвитку, методологія, практика. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.10.01 - розміщення продуктивних сил і регіональна економіка. - Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, Київ, 1999.

Дисертація присвячена питанням формування регіональних систем підтримки підприємництва в Україні. В роботі проведено комплексне дослідження сукупності проблем становлення малого і середнього підприємництва, надано методичні рекомендації щодо аналітико-інформаційного етапу розробки регіональних програм підтримки підприємництва.

У роботі представлено огляд теоретичних основ підприємництва в різних економічних школах, розглянуто основні невирішені методологічні й методичні питання регіональної політики з підтримки підприємництва.

Науковий експеримент, проведений в дисертаційному дослідженні, розглядає центральну ланку в політиці регіональної влади у сфері малого підприємництва – комплексну програму розвитку малого підприємництва в регіоні. В дисертаційній праці науковий експеримент порушує питання стратегії, фінансування, побудови моделі регіональної програми і можливих шляхів її реалізації.

В дисертаційному дослідженні за зазначеною автором методикою визначено цільові орієнтири регіональної програми підтримки підприємництва, пріоритетні напрями підтримки, принципові засоби здійснення підтримки за цими напрямами, правила розподілу ресурсів і зусиль між напрямами підтримки.

Основні результати дисертаційної роботи впроваджено в економічну практику.

Ключові слова: підприємництво, регіональні системи підтримки підприємництва, програми підтримки підприємництва.

АННОТАЦИЯ

Кужель А.В. Региональные программы поддержки предпринимательства в Украине: тенденция развития, методология, практика. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.10.01. - размещение производительных сил и региональная экономика. - Совет по изучению производительных сил Украины НАН Украины, Киев, 1999.

В работе проведено комплексное исследование совокупности теоретических и практических проблем формирования программно-целевого подхода, информационно-аналитического, финансово-экономического обеспечения формирования и выполнения региональных программ поддержки предпринимательства в Украине.

В качестве основного инструмента координации по поддержке малого бизнеса выступают комплексные программы, разрабатываемые на различных уровнях управления. Программное обеспечение развития и поддержки малого предпринимательства в работе опирается на два важных принципа государственной политики: программно-целевой подход и координацию уровней управления.

Главной целью региональных программ поддержки малого предпринимательства является реализация государственной и региональной политики, направленной на развитие и поддержку малого предпринимательства в различных секторах экономики, создание таких правовых и организационно-экономических условий для его развития и формирования механизма регулирования и координации, которые:

·

позволили бы максимально сочетать интересы субъектов предпринимательской деятельности - юридических и физических лиц - с интересами соответствующих административно-территориальных единиц,

· использовали бы региональные особенности и выгодное географическое положение, природно-ресурсный потенциал с определением приоритетных направлений,

· способствовали бы привлечению субъектов предпринимательства к уменьшению уровня безработицы, наполнению государственного и местных бюджетов, насыщению товарных рынков, решению социально-бытовых проблем.

В работе проведено комплексное исследование совокупности теоретических и практических проблем формирования региональных программ поддержки предпринимательства. Представлено научное обоснование необходимости создания системы информационно-аналитического, финансово-экономического и организационного обеспечения общественно-государственной системы поддержки предпринимательства в регионах Украины, углублены теоретико-методологические основы изучения проблем малого и среднего предпринимательства как сектора экономки, определены методические подходы к формированию региональной политики развития малого предпринимательства.

В результате исследования по представленной в диссертационном исследовании методике определены целевые ориентиры региональных программ поддержки предпринимательства, приоритетные (основные) направления поддержки, принципиальные способы осуществления поддержки по этим направлениям, правила распределения ресурсов и усилий между направлениями поддержки. Предложенная методика дает возможность на стадии анализа состояния малого предпринимательства в регионе выделить группы условий среды и потенциала (возможностей) развития, в различной степени неблагоприятные для малого бизнеса. Степень неблагоприятности того или иного условия среды является первым, но не единственным основанием для выбора направлений поддержки. Второе основание – наличие возможностей (потенциала) для изменения неблагоприятных условий. Именно данный принцип: соотношения возможностей и условий внешней среды положен в основу предлагаемой методики и является основополагающим при разработке стратегии построения региональных программ развития малого и среднего предпринимательства.

В диссертации разработаны и представлены модели социально-экономического развития регионов Украины. Предложена структурно-логическая модель оценки потенциала развития малого бизнеса в регионах. На их основании проведен экспертный опрос (120 респондентов) по всем областям Украины, и статистическая обработка данных Госкомстата по официальной отчетности. Сделаны выводы по отдельным регионам Украины.

Сформулированы методические рекомендации к построению модели региональных и муниципальных программ поддержки малого бизнеса, определены целевые ориентиры, основные направления поддержки, принципиальные способы поддержки. Представлены также составляющие общей задачи стратегического планирования развития малого и среднего бизнеса в регионах Украины.

Результаты диссертационного исследования докладывались автором в 1995-1998 гг. на двенадцати международных общегосударственных и региональных научно-теоретических и научно-практических конференциях, симпозиумах, конгрессах, семинарах, съездах и «круглых столах».

THE SUMMARY

Kuzhel O.V.d. In. The regional programs of support of business in Ukraine: the tendencies of development, methodology, practice. - Manuscript.

Thesis on competition of scientific degree of the candidate of economic sciences on specialty 08.10.01 - accommodation of productive forces and regional economy. - Advice(council) on study of productive forces of Ukraine NAS of Ukraine, Kiev, 1999.

The thesis is devoted to problems(on) of shaping of regional systems of support of business in Ukraine. In work the complex research of population of problems of becoming of small and average business is conducted, the methodical recommendations concerning analytic information development cycle of the regional programs of support of business are submitted.

In work the review of theoretical bases of business at different economic schools represented, is considered basic unsolved methodological and methodical problems(on) of regional policy on support of business.

The research experiment conducted in research, considers central link in policy of regional authority in an orb of small business - comprehensive programs of development of small business in region. In work the research experiment raises problem of the strategy, financing, construction of model of the regional program and possible paths of its realisation.

In research on technique, represented by the author, the target reference points of the regional program of support of business, priority directions of support, basic in essence tools of fulfilment of support on these directions, rule of resource allocation and gains between directions of support are defined.

The basic outcomes of work are introduced into economic practice.

Key word: business, regional systems of support of business, program of support of business.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОБҐРУНТУВАННЯ МЕТОДУ ПІДВИЩЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ТА ПАРАМЕТРІВ ДИСКІВ ВИКОПУЮЧОГО ПРИСТРОЮ КОРЕНЕЗБИРАЛЬНОЇ МАШИНИ - Автореферат - 13 Стр.
СТАРООБРЯДНИЦТВО В ПІВДЕННІЙ УКРАЇНІ: ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XVIII – НА ПОЧАТКУ XX ст. - Автореферат - 28 Стр.
ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ПРЕДМЕТ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ В УКРАЇНІ - Автореферат - 28 Стр.
ПРОГНОЗування СТуПЕНя важкоСТІ ПРЕеКЛАМПСії та адресатності ТЕРАПії у вагітних з ПАтологією сечовидільної СИСТЕМи - Автореферат - 23 Стр.
БІОСТРАТИГРАФІЯ СЕРЕДНЬО- ТА ВЕРХНЬОМІОЦЕНОВИХ ВІДКЛАДІВ ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ ЗА ОСТРАКОДАМИ - Автореферат - 34 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАПЛІДНЕННЯ IN VITRO ПРИ ЛІКУВАННІ ЖІНОЧОГО БЕЗПЛІДДЯ ТРУБНОГО ПОХОДЖЕННЯ З УРАХУВАННЯМ РОЛІ АНТИОВАРІАЛЬНИХ АНТИТІЛ - Автореферат - 26 Стр.
Ідентифікація параметрів І КООРДИНАТ асинхронного електропривода в режимі реального часу - Автореферат - 19 Стр.