У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

ЧЕРТКОВ ОЛЕГ ЮРІЙОВИЧ

УДК 339.03:658.015

БУДІВЕЛЬНО-ІНЖИНІРИНГОВІ ФІРМИ ЯК ОСНОВА

МОДЕРНІЗАЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ БУДІВНИЦТВА.

Спеціальність 05.23.08. – „Технологія та організація промислового та цивільного будівництва”.

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі організації і управління будівництвом Київського національного університету будівництва і архітектури.

Науковий керівник - кандидат технічних наук, доцент

Тугай Олексій Анатолійович,

Київський національний університет будівництва і архітектури, доцент кафедри організації і управління будівництвом.

Офіційні опоненти :

доктор технічних наук, професор

Поколенко Вадим Олегович,

Київський національний університет будівництва і архітектури, професор кафедри менеджменту в будівництві.

Кандидат технічних наук, доцент

Федоренко Станіслав Валентинович,

Київський національний університет технологій та дизайну, доцент кафедри економіки, обліку та аудиту.

Захист відбудеться 12 грудня 2007 р. о 13-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03 у Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою : м. Київ-03680, Повітрофлотський пр., 31, Київський національний університет будівництва і архітектури.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці КНУБА за адресою: м. Київ-03680, Повітрофлотський пр.,31, Київський національний університет будівництва і архітектури.

 

Автореферат розісланий 7 листопада 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, доцент Погорельцев В.М.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасна інвестиційна ситуація в Україні спричинює перегляд традиційних відносин між провідними учасниками інвестиційного процесу. Замовник (інвестор) ще на етапі формування інвестиційного задуму, має створити умови для розробки та вибору кращої альтернативи проектних рішень та обрати кращого виконавця, який би забезпечив унеможливлення або мінімізацію ризиків інвестора на будівельній та експлуатаційній фазі проекту.

Традиційні ресурсно-календарні й організаційно-технологічні моделі не достатньо відображають специфіку операційної діяльності будівельно-інжинірингових фірм та зростаючий рівень їх відповідальності за хід виконання проекту, раціональне використання ресурсів інвестора, подолання факторів невизначеності , що супроводжують підготовчу та інвестиційну фази проекту.

Потреба відображення специфіки процесів підготовки та організації будівництва, під орудою будівельно-інжинірингових фірм як провідних учасників на ринку будівельних інвестицій, в інноваційних моделях та методиках організаційно-технологічного моделювання визначає наукову та практичну актуальність даної дисертаційної роботи.

Звґязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Зміст та напрям досліджень, виконаних в дисертаційній роботі, відповідає спрямованості завдань, що визначені „Державною програмою організаційного і науково-технічного удосконалення будівництва, житлово-комунального господарства і виробництва будівельних матеріалів та виробів в Україні на 2002-2010 рр.”, ”Постановою КМ України ”Про порядок затвердження інвестиційних програм, будівельних проектів і проведення їх комплексної державної експертизи”, №463 від 11.04.2002 р. Дослідження відповідають плану науково-дослідних робіт кафедри організації і управління будівництвом Київського національного університету будівництва і архітектури.

Існує потреба розробки науково-теоретичного обґрунтування діяльності організацій, що мають виконувати специфічні функції на ринку реальних інвестицій – управляти ресурсами інвестора і приймати на себе відповідальність за додержанням при виконанні підготовчих та будівельно-монтажних робіт (БМР) запланованих організаційно-технологічних, вартісних, часових параметрів будівельних проектів, якості БМР, або, за згодою інвестора, впливати на раціональні зміни цих параметрів в процесі підготовчої (передінвестиційної) та будівельної (інвестиційної) фаз інвестиційного циклу. Відсутність теоретико-методологічних, методичних та практичних розробок з вирішення зазначеного вище переліку складних наукових проблем обумовило вибір мети роботи, обґєкту та предмету дослідження.

Метою роботи є створення раціонального теоретичного підґрунтя діяльності будівельно-інжинірингових фірм як основи інновацій у підготовці та організації будівельного виробництва та розробка відповідних інноваційних моделей організації будівництва, які забезпечать додержання технологічних, вартісних та інших параметрів будівельних проектів його виконавцями.

Для досягнення мети роботи визначено перелік та зміст задач дослідження, згрупованих в 4 етапи, що послідовно реалізуються :

1) актуалізації дослідження - доведення наукової та практичної потреби проведення досліджень в обраній науковій галузі шляхом критичного огляду літератури;

2) концептуально-методологічний - здійснення постановки задачі, вибір методів дослідження, формування змісту науково-теоретичної основи дослідження, насамперед, визначення специфіки діяльності об’єктів дослідження як нових провідних учасників впровадження будівельних проектів;

3) науково-теоретичний - формування змісту організаційно-технологічних моделей, що забезпечуватимуть будівельно-інжинірингових фірмам здійснювати раціональну підготовку будівельного виробництва та успішний контроль за додержанням в процесі виконання БМР технологічних, вартісних та інших параметрів спорудження будівельних об’єктів ;

4) практичного впровадження одержаних науково-теоретичних результатів в практику організації будівництва, в т.ч. подання матеріалів про створені на основі результатів дослідження програмні продукти та пропозиції щодо створення та оновлення організаційних структур управління будівельно-інжинірингових фірм.

Об’єктом дослідження визначено діяльність будівельно-інжинірингових фірм як інноваційну основу підготовки та організації будівельного виробництва , а предметом дослідження є : зміст та критеріально-розрахункова база організаційно-технологічного моделювання будівництва, теоретичні основи діяльності об’єктів дослідження як принципово нових організаційних структур в будівельному бізнесі.

Наукова новизна роботи полягає у модернізації процесів побудови будівельно-інжинірингових фірм як провідних виконавців будівельних проектів та розробці інноваційних організаційно-технологічних моделей будівництва, зміст, склад параметрів та порядок розрахунку яких підпорядковані специфіці операційної діяльності об’єктів дослідження.

Вперше:

- в якості провідного параметру сітьової моделі будівництва застосовано „індекс стандарту якості” , за яким оцінюється якість рішень будівельного проекту, готовність інвестора до впровадження проекту та порівняльна конкурентоспроможність виконавців будівельного проекту;

- розроблено логістичні карти як основу для розрахунку базових параметрів сітьової моделі „роботи-вершини”.

Набула подальшого розвитку теорія організації будівництва завдяки позиціонуванню будівельно-інжиніригових фірм не лише як виконавців робіт з інформаційно-аналітичного забезпечення процесів будівництва, а в новій якості - провідного виконавця, відповідального перед інвестором за хід виконання та підсумкові результати будівництва.

Удосконалено параметри сітьових моделей типу „роботи-вершини, зросла спроможність моделей даного типу комплексно оцінювати рух активів інвестора в процесі підготовки будівництва та спорудження об’єктів.

На захист виносяться:

1) теоретичні основи організації операційної діяльності будівельно-інжинірингових фірм , як провідних виконавців будівельних проектів, по стадіях взаємодії з інвестором ;

2) поняття „індекс стандарту якості” - як основа додержання організаційно-технологічних, вартісних та інших параметрів проекту в процесі виконання БМР та модель його розрахунку ;

3) організаційно-логістична модель проектування, підготовки та будівництва об’єктів з параметрами нового змісту, яка забезпечує достовірне уявлення про хід виконання проекту , своєчасність у протидії ризикам при виконанні будівельно-монтажних робіт та можливість внесення необхідних коректив в хід їх виконання ;

4) методика та комплекс прикладних програм „Інновації у підготовці та організації будівництва” ;

5) проекти організаційних структур управління (ОСУ) для будівельно-інжинірингових фірм, доцільність яких підтверджена впровадженням в практику будівельного виробництва.

Теоретична цінність роботи полягає в істотному розширенні теоретичних основ наукової дисципліни „Організація і планування будівництва” шляхом запровадження нової розрахунково-аналітичної та критеріальної бази організаційно-технологічного моделювання будівництва, що залучає комплексний показник „індекс стандарту якості” як індикатор якості проектних рішень та готовності виконавців до успішної реалізації будівельного проекту.

Практична цінність роботи визначається практичним спрямуванням теоретичних результатів роботи та розробкою для потреб будівництва програмного комплексу „Інновації у підготовці та організації будівництва”, який інтегрує зміст створених теоретичних моделей та забезпечує мінімізацію ризиків інвестора шляхом цілісного моделювання процесів підготовки та будівництва об’єктів з врахуванням зовнішнього та внутрішнього середовища будівельних проектів.

Особистий внесок здобувача. Винесені на захист нові наукові результати належать особисто здобувачу. Вони опубліковані як одноосібно, так і в співавторстві (внесок здобувача в роботі, що опублікована у співавторстві, відображений у списку опублікованих праць).

Методологія дослідження. На різних етапах дослідження було використано наступні методи :

· системний аналіз, структурне моделювання та процесний підхід використані для розробки структурно-логічної схеми дослідження, для формування змісту та переліку факторів в організаційно-технологічних моделях, для формування елементів та підсистем варіантів ОСУ ;

· методи побудови та розрахунку детермінованих часових сітьових моделей типу „роботи-вершини” ;

· балансово-структурні моделі – для складання логістичних карт, розрахунку початкових, проміжних та кінцевих вартісних, технологічних та інших параметрів елементів сітьової моделі ;

· методи факторного аналізу – для сполучення локальних факторів (аргументів) моделі оцінки проектних рішень у підсумковий результуючий показник – індекс стандарту якості;

· експертно-еврістичного оцінювання використані в моделі оцінки якості проектних рішень будівельного проекту на рівні первинних оцінок виконавців ;

· методи регресійного аналізу використано для переходу від натурального до універсального виміру в моделі оцінки якості проектних рішень в процесі трансформації оцінок виконавців;

· методи функціонального та об’єктного орієнтованого програмування в середовищі електронних таблиць MS Excel використані для побудови на базі моделей цілісного методологічного інструменту організаційно-технологічного моделювання ;

· методи оптимізації при виборі альтернатив сітьових моделей „проектую і будую” та моделі вибору варіантів організації будівельного майданчика.

Вихідною теоретичною основою даного дослідження є наукова гіпотеза роботи, сформульована наступним чином. Тенденції зміни форм організації будівельного виробництва спричинюють появу нових субґєктів ринку – організацій, що переймають на себе функції підготовки будівельного проекту та забезпеченню раціональних технологічних, організаційних, часових , вартісних та інших параметрів у відповідності з цілями інвестора в процесі впровадження проекту.

Публікації. Основні результати дисертаційної роботи викладені в 11 роботах, з них 9 опубліковані у виданнях, що входять до переліку фахових видань, затвердженого ВАК України. Результати аналізу джерел, визначення теоретичних передумов дослідження та постановка задачі відображені в роботі [1], зміст наукових результатів викладено в роботах [ 2 ] - [ 7 ], впровадження методики та структур управління – в роботах [4],[7],[8]-[11].

Структура дисертаційної роботи обумовлена змістом та порядком, задач, що в ній вирішуються. Дисертація складається із вступу, чотирьох розділів, висновків, списку джерел літератури з 211 найменувань, додатків. В тексті дисертації розміщено 29 таблиць та 24 рисунки. Повний обсяг дисертації складає 194 сторінок, в т.ч. зміст та вступ – 10 сторінок, основна частина - 158 сторінок, список літератури – 18 сторінок, додатків - 8 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі наведена загальна характеристика роботи : визначена актуальність обраної теми, мета і завдання дослідження, наукова новизна роботи, стисла характеристика одержаних нових наукових результатів, теоретична та практична цінність, відомості про апробацію досліджень та відображення їх змісту в друкованих працях.

В першому розділі здійснено аналіз джерел літератури за темою та предметом дослідження за наступними напрямами :

- визначення напрямів трансформації будівельного виробництва від традиційно-підрядної форми до проектно-орієнтованої форми та відповідний розвиток організацій-учасників будівельного виробництва, що спрямовані на виключно (переважно) управлінські функції ;

- стану та шляхи розвитку організаційно-технологічного, в т.ч. сітьового , моделювання будівельного виробництва;

- оцінка застосовуваних в будівельній та суміжній галузях моделей та методик комплексної оцінки результатів господарювання та порівняльної конкурентоспроможності організацій щодо застосування їх елементів для формування кращого переліку організацій-виконавців будівельних проектів.

Проведений огляд літератури, зокрема праць таких авторів, як Л.Шутенко, В.Торкатюк, В.Поколенко, Р.Тян, С.Бушуєв, О.Тугай, Самаха Бассам, І.Павлов, та результати власних досліджень автора довели, що залишились невирішеними проблеми обґрунтування провідної ролі будівельно-інжинірингової фірми в підготовці та управлінні параметрами будівельних проектів та задачі оновлення організаційно-технологічних моделей будівництва в такий спосіб, щоб відобразити специфіку діяльності зазначених організацій в процесі підготовки та спорудження об’єктів будівництва. Це обумовило вибір теми та змісту даної роботи.

В другому розділі здійснено постановку задачі та викладено науково-теоретичні основи організації будівельно-інжинірингових фірм як нових учасників ринку будівельних проектів. Об’єкти дослідження - будівельно-інжинірингові фірми слід позиціонувати як своєрідні „інжиніринг-центри” будівельного проекту, відповідальні за хід підготовки та виконання проекту, керівництво його ресурсами та додержанням організаційно-технологічних, вартісних та інших проектних параметрів.

Визначено провідні функції будівельно-інжинірингові фірм як субґєктів ринку будівельних робіт та послуг .

Пропонується інноваційна модель організації взаємодії інвестора та будівельно-інжинірингової фірми, яка розподіляє сумісні для інвестора та провідного виконавця фази інвестиційного циклу (передінвестиційну та будівельну) на 7 стадій :

1) передконтрактна підготовка ;

2) передпроектна підготовка;

3) передпроектні дослідження ;

4) розробка ПКД на багатоваріантній основі та її узгодження ;

5) підготовка процесу будівництва ;

6) підготовка будівельного майданчика ;

7) будівництво.

Модель створює раціональну основу для узгодження інтересів замовника (інвестора) та провідного виконавця (будівельно-інжинірингової фірми), забезпечує відповідності параметрів створюваного будівельного проекту вимогам споживачів. Фрагмент запропонованої моделі організації взаємодії будівельно-інжинірингової фірми з інвестором, у відповідності з поданими вище етапами, подано в табл.1.

Таблиця 1.

Фрагменти укрупненої моделі взаємодії інвестора з будівельно-інжиніринговою фірмою ( на прикладі компанії „Будівництво та екологія”).

Стадія 1. Передконтрактна підготовка .

1.1. | Одержання від замовника інформації про необхідність виконання робіт.

1.2. | Присвоєння шифру замовленню.

1.3. | Підготовка стартового пакету документів.

1.4. | Розгляд і затвердження керівництвом компанії розпоряджень про призначення спеціалістів.

1.5. | Перше ознайомлення з проектом (Перший виїзд на об’єкт).

1.6. | Перший збір вихідних даних.

1.7. | Розбивка об’єкту на зони та підзони.

1.8. | Розширення переліку вихідних даних та складання переліку виконуваних робіт, в т.ч. приналежного компанії переліку робіт.

1.9. | Уточнення вартісних параметрів робіт компанії по стадіям 1-4.

1.10 | Узгодження з замовником переліку та кошторису обсягів аналітичних, проектних , підготовчих, будівельно-монтажних та спеціальних робіт.

1.11. | Визначення попередньо очікуваних (прогнозованих) обсягів та структури робіт по проекту, адаптація до них комплексу прикладних програм.

1.12. | Формування сітьової моделі „роботи-вершини” в укрупненому вигляді

1.11. | Формування складових моделі , в т.ч. логістичних карт

1.12. | Передача замовнику переліку та кошторису виконуваних будівельною компанією послуг та робіт по проекту

1.13. | Укладання контракту між будівельно-інжиніринговою фірмою та замовником .

Викладені в другому розділі теоретичні основи дослідження створюють раціональну основу для узгодження інтересів замовника (інвестора) та провідного виконавця (будівельно-інжинірингової фірми. Вони дали підстави для розробки змісту та структури моделей, зазначених як 2 та 3 в поданому вище переліку наукових результатів. Зміст та призначення цих моделей викладено в третьому розділі роботи.

Модель розрахунку „індексу стандарту якості” розроблена як інноваційна основа додержання організаційно-технологічних, вартісних та інших параметрів проекту в процесі виконання БМР. Використання поняття „якості проекту” дозволило при формуванні переліку та змісту параметрів відійти від традиційного „функціонально-технологічного” бачення проблеми та сформувати модель, спроможну оцінювати як функціональні та організаційно-технологічні параметри будівельних проектів, так і адекватність відображення інвестиційного задуму в проектній документації, спроможність команди проекту узгоджувати суперечливі інтереси всіх учасників інвестиційного процесу задля досягнення цілей проекту, і , нарешті, на багатофакторній основі обрати серед претендентів найбільш конкурентоспроможних виконавців.

Аргументами (незалежними змінними ) моделі обрано 21 різних за змістом показники. Вони розподілені на дві групи :

- перша група – 12 факторів (рис.2.) забезпечує : оцінку якості проектних рішень, готовності команди проекту до ефективного впровадження проекту та попередження виникнення ризиків на передінвестиційній та будівельній фазах інвестиційного циклу ;

- друга група – 9 факторів (табл.2) – на основі стандартизованих (еталонних) показників ділової активності та виробничо-технологічної конкурентоспроможності організацій здійснюють порівняльну оцінку потенційних претендентів на виконання підрядів (контрактів) в рамках проекту.

ІSQ(j) = упрРУпр(j) + уорг*д(j,r)*И(r)* РУорг(r) ; упр+уорг=1 (1);

РУпр(j) = F[Рkz(j)] ; k=1-12; РУорг(r) = F[qh ;qhet; Yh); h=1-9 , (2)

де ІSQ(j) – індекс стандарту якості j-го проекту ;

Рkz(j)- оцінка, що надана z–тим експертом щодо якості проектних рішень за k-им фактором, раціональне число в межах шкали, зміст якої подано в табл. 2.

РУпр(j) – підсумкова оцінка якості проектних рішень ,що сполучає оцінки Рkz(j) ;

k, h - індекси відповідно першої та другої груп факторів;

r -індекс організації з переліку виконавців;

РУорг(r) – оцінка готовності r –ої організації-субпідрядника до виконання робіт в межах j-го проекту;

И(r) - ідентифікатор участі - показник, що визначає питомий внесок організації-виконавця в загальний рівень якості виконання робіт, пропорційно їх базовій вартості в складі базової вартості всього проекту, частка одиниці ;

qh(r) - значення фактору конкурентоспроможності r–ої організації виконавців у натуральному вимірі, яке порівнюється з еталонним значенням ;

qhet - значення по h–му фактору , встановлене ОПР в якості еталонного ; одиниці виміру такі ж, як і для qh(r) ;

д(j,r) – індикатор належності організації до переліку виконавців j–го проекту (1 або 0).

Yh - індекс наближення до еталонної (галузевої) конкурентоспроможності, що визначається відношенням значення по h-ому фактору, одержаних організацією r, до еталонного , раціональне число.

упр та орг – питомий внесок оцінок РУпр та Рkz(j)- відповідно по двом групам факторів в підсумковий показник індексу стандарту якості.

Таблиця 2.

Фрагмент матриці оцінки будівельно-інжиніринговою фірмою (генеральним підрядником) порівняльних переваг організацій, що пропонуються в якості виконавців (субпідрядників) будівельного проекту.

Поряд-ковий номер факто-ру,h | Наймену-вання та позначення фактору | Зміст фактору | Одини-ці виміру | Етало-нне qhet значен-ня |

Граничне значення фактору, , qhmin

1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | Виконавча дисцип-ліна | Оцінюється за часткою своєчасно введених обєктів (виконаних комплексів робіт) за останні 5 років як відношення вартості своєчасно виконаних БМР до вартості всіх БМР за цей період. | Частка оди-ниці | 1 |

0,85

2 | Фондо-оновлю-ваність | Відношення оновлених активних основних фондів за останні 3 роки до їх середньорічної вартості. | % | 38 |

19

3 | Цінова маркетин-гова перевага | Визначається відношенням середньогалузевої ціни на виконання одиниці певного виду БМР (грн./ одиницю виміру) до ціни, пропонованої організацією. | Індекс, раціо-нальне додат-не число | 1,04 |

0,96

Методичними перевагами запропонованої моделі, як інструменту комплексного аналізу рішень будівельних проектів , є :

a) одночасна діагностика проектних рішень, команди управління проектом та організацій-виконавців ;

b) раціональне сполучення екпертно-еврістичних та формально-аналітичних методів дослідження. Застосування перших дозволяє позбутись суб’єктивізму однієї особи, що приймає рішення (ОПР) при оцінці проектних рішень, команди управління проекту та її керівника. Інша група методів – завдяки підбору факторів (параметрів оцінки) та застосуванню еталонних в межах галузі оцінок щодо них – дозволяє швидко та достовірно оцінити порівняльні переваги організацій з переліку потенційних виконавців (субпідрядників).

З метою раціонального вибору та узгодження між підрядником та інвестором альтернатив впровадження будівельних проектів пропонується організаційно-логістична модель будівництва „Проектую і будую” типу „роботи-вершини” з оновленим змістом параметрів. Модель подається як сукупність локальних організаційно-технологічних моделей. Локальні моделі відображають роботи та витрати у вигляді SJ-елементу сітьової моделі типу „роботи–вершини” (S-індекс стадії проекту, J-індекс роботи в межах стадії - див. рис.3). Крім того, накладаються ресурсні та технологічні умови сполучення локальних елементів (по окремим комплексам проектування , підготовки та будівництва) в загальну модель , яка забезпечить достовірне уявлення про хід виконання проекту, визначить ключові матеріально-ресурсні та організаційно-технологічні проблеми, а, отже, дасть можливість завчасно протидіяти ризикам інвестора та підрядника при впровадженні проекту.

До складу параметрів локальних елементів моделі запропоновано включити 24 параметри, серед яких провідним є індекс стандарту якості. В свою чергу цей показник є фактором приросту (зменшення) базових значень: складових кошторисної вартості, інтенсивності та тривалості виконання БМР. Основою для розрахунку базових вартісних та технологічних параметрів робіт є логістичні карти (див. табл. 3.) , що відображають :

a ) перелік, обсяг та вартість товарно-матеріальних цінностей, що входять до складу кошторисної вартості по даній роботі через вартість сировини, матеріалів, конструкцій та виробів;

b ) терміни постачання на приобґєктний склад матеріальних ресурсів, прив’язані до терміну локального початку даної роботи ;

c ) складові операції даної роботи, прийнята в організації базова трудомісткість їх виконання, фаховий та кількісний склад бригад;

d ) потребу в машинах та механізмах, витрати на їх експлуатацію;

e ) технологію упорядкування операцій в локальний елемент сітьової моделі

Результатом складання логістичної карти є організаційно-технологічні та вартісні параметри виконання операцій-складових даного комплексу робіт, в т.ч. умови постачання, споживання товарно-матеріальних цінностей (матеріалів, виробів, конструкцій), визначення номенклатури, тривалості та вартості експлуатації машин та механізмів, розрахунок локальної базової епюри розподілу капіталовкладень по даній роботі.

Запропонована інноваційна організаційно-логістична модель будівництва, впроваджена в поточну діяльність будівельної компанії „Будівництво та екологія”, дозволяє інвесторові подолати переважну частину ризиків при виконанні БМР , поліпшити для ОПР наочність та достовірність у розробці та виборі варіантів організації будівництва, підвищити маневреність використання інвестиційних ресурсів.

Таблиця 3.

Форма логістичної карти SJ-ї роботи.

Найменування роботи_________________ Шифр роботи SJ _________________

Локальний початок (р.д.)_______Локальне завершення (р.д)__________________

Вартісно-технологічна характеристика операцій – складових роботи | Оцінка потреби в експлуатації машин та механізмів.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

№ | Оди-ниці вимі-ру | Наймену-вання та індекс операції, r | Прямі витрати на одиницю, грн | tr, три-валість опера-ції | Найменування та індекс машини та механізму,s | Термін початку (щодо ЛП), р.д. | Тривалість, роб.зм. | Поточна вартість експлуатації, тис.грн/р.зм.*од. QMWs

Об-сяг | Разом прямих витрат на виконання операції , QПВr,тис.грн | Початок операції, щодо ЛП, ЛПr | Термін завершення (щодо ЛП),р.д. | Кіль-кість, одини-ць | Вартість експлуата-ції впродовж роботи , тис.грн

Разом, прямих витрат на виконання SJ–ї роботи,тис.грн. | Разом , витрат на експлуатацію машин та механізмів, тис.грн.

Логістична характеристика роботи

Одиниці виміру | Найменування та індекс виду матеріального ресурсу,h | Вартість постачання ТМЦ-комплекту за даним видом | Обсяг ТМЦ-комплекту | Потреба

в складських приміщеннях | Терміни споживан-ня h-ресурсу щодо ЛП

Об-сяг на всю роботу | Всього вартість ТМЦ за даним видом ресурсу | Кіль-кість комп-лектів | Тип складу (відкр.-0 закритий-1) | Площа | Будів. обсяг | По-ча-ток | Заве-рше-ння

В четвертому розділі відображено зміст завершального етапу дослідження – створених програмних продуктів та пропозиції щодо підсистем та елементів структур управління будівельно-інжинірингових фірм.

Відповідно до переліку та змісту виконуваних задач, створений програмний комплекс наступним чином структуровано на 9 блоків : „Замовник”, „Джерела”, „Якість рішень”, „Виконавці”, ”Підготовка БМР”, „Індекс стандарту якості” „Елементи” (передбачає операції від узгодження переліку локальних елементів – до складання епюр освоєння інвестицій по окремим виконавцям з врахуванням індексу стандарту якості), „Вибір ОЛМ” (передбачає формування альтернативних варіантів сукупних організаційно-логістичних моделей (ОЛМ) „Проектую і будую” для всього будівельного проекту, їх поетапну оцінку та вибір), „Документи ОВП” ( призначений для складання документів оперативно-виробничого планування на основі обраної альтернативи ОЛМ на весь цикл будівельного проекту, щоквартально та щомісячно).

Завершальним результатом роботи є проекти організації структур управління для будівельно-інжинірингових фірм, доцільність яких підтверджена впровадженням в практику будівельного виробництва. Фрагмент варіанту структури управління, впровадженого в практику діяльності компанії „Будівництво та екологія”, відображений на рис.4. Інституційний рівень організації складають : керівник організації та його заступники, що координують діяльність фірми за окремими стадіями інвестиційного циклу, що є , водночас, стадіями циклу взаємодії фірми з інвестором, виконавцями та іншими учасниками впровадження будівельного проекту. Маневреність та адаптивність структури забезпечується введенням до її складу елементів структур проектного управління. Керуючому будівництвом в складі структури фірми підпорядковані менеджери з управління будівництвом по укрупненим комплексам БМР :

I) керуючий загально-будівельними роботами;

II) відповідальний за організацією експлуатації будівельних машин;

III) керуючий виконанням устроєм підземної частини ;

IV) керуючий опоряджувальними роботами ;

V) керуючий спеціальними роботами та устроєм інженерного обладнання.

Обраний варіант ОСУ належним чином забезпечує організаційно-технологічне моделювання та ресурсно-календарне планування процесів спорудження будівельних об’єктів на альтернативній основі, правовий супровід проекту, раціональну взаємодію з центральними та місцевими органами нагляду, оперативне управління будівельними проектами з додержанням їх запланованих параметрів та узгодження інтересів і дій всіх організацій-учасників.

ВИСНОВКИ

1. Доведено потребу розробки науково-теоретичного обґрунтування організації діяльності будівельно-інжинірингових фірм як інноваційної основи підготовки та організації будівельного виробництва. Актуальність дослідження обумовлена потребою відображення специфіки процесів підготовки та організації будівництва під орудою будівельно-інжинірингових фірм, як провідних учасників на ринку будівельних інвестицій, в інноваційних моделях та методиках організаційно-технологічного моделювання.

2. Доведено, що об’єкти дослідження - будівельно-інжинірингові фірми - слід позиціонувати як спеціалізовані суб’єкти ринку будівельних робіт і послуг, своєрідні „інжиніринг-центри” будівельного проекту, відповідальні за хід підготовки та виконання проекту , керівництво його ресурсами та додержанням організаційно-технологічних, вартісних та інших проектних параметрів. Це дало підстави визначити зміст виконуваних ними функцій як субґєктів ринку будівельних робіт та послуг, серед яких визначальними є :

· пошук проектувальника (за угодою з інвестором), оцінка готовності проектно-кошторисної документації вимогам проекту, керівництво доопрацюванням та узгодженням ПКД;

· пошук субпірядників, постачальників, узгодження їх дій в межах проекту, відповідальність за своєчасне і достатнє постачання проекту всіма видами ресурсів.

· формування надійного інформаційно-аналітичного, програмного та методичного забезпечення стану проекту та рівня використання ресурсів інвестора в межах проекту;

3. У відповідності з цими функціями розроблено модель, яка організує взаємодію будівельно-інжинірингової фірми з інвестором на передінвестиційній та будівельній фазах проекту за 7 стадіями : від передконтрактної підготовки – до прийняття в експлуатацію завершених будівель та споруд.

4. В якості раціонального інструменту оцінки альтернатив організації будівельного виробництва пропонується інноваційна організаційно-логістична модель проектування та будівництва, побудована за схемою сітьового графа ”роботи-вершини” , але наповнена параметрами нового змісту. Основою для розрахунку параметрів сітьової моделі в даній роботі визначено спеціальні логістичні карти, що по комплексам робіт та виконавцям відображають перелік, вартість та рух товарно-матеріальних цінностей, складові операції даної роботи, прийняту в організації базову трудомісткість їх виконання, фаховий та кількісний склад бригад, потребу в машинах та механізмах, витрати на їх експлуатацію, технологію упорядкування операцій в межах локального елементу.

5. Провідним параметром сітьової моделі запроваджено „індекс стандарту якості” як комплексний індикатор якості проектних рішень та конкурентоспроможності виконавців будівельно-монтажних робіт. Для його визначення запропонована наступна модель, яка на багатофакторній основі визначає :

- якість проектних рішень, їх відповідність задуму та стратегії інвестора, рівень достовірності та деталізації ;

- функціонально-технічну, інформаційну та фінансову готовність інвестора та команди проекту до його впровадження;

- порівняльну конкурентоспроможність виконавців будівельного проекту – як основу додержання організаційно-технологічних, вартісних та ін. параметрів проекту в процесі виконання БМР.

6. Запропоновані організаційно-технологічні моделі забезпечують генеральному підряднику та інвестору на початку передінвестиційної фази можливість здійснити додатковий аналіз рішень будівельного проекту та забезпечити його виконання у відповідності з встановленими ( чи скорегованими) параметрами. Індикатор ”індекс стандарту якості” створює достовірні наукові підстави для внесення необхідних коректив в базові параметри сітьової моделі підготовки та організації будівництва.

7. На базі теоретичних наукових результатів розроблено методику підготовки організації будівництва під орудою будівельно-інжинірингових фірм у вигляді комплексу прикладних програм „Інновації у підготовці та організації будівництва”, що складається з 9 блоків.

8. Теоретична цінність роботи визначається оновленим змістом моделей підготовки та організації будівництва. Практична цінність одержаних результатів полягає в тому, що вони дозволяють розробити раціональні варіанти структур будівельно-інжинірингових фірм як провідних виконавців будівельних проектів, знизити трудомісткість виконання аналітичних робіт передінвестиційної фази, забезпечити наочність у розробці варіантів організації будівництва, підвищити маневреність у підготовці, упорядкуванні та використання ресурсів інвестора.

 

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у фахових виданнях, перелік яких затверджено ВАК України :

1. Чертков О.Ю. Науково-теоретичні основи та методика організації підготовки будівництва на інноваційних засадах.// Збірник наукових праць “Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин”.-Вип.15.-С.47-57.

2. Чертков О.Ю. Теоретичні основи організації передпроектної підготовки будівництва на інноваційних засадах.// Міжвідомчий науково-технічний збірник “Прикладна геометрія та інженерна графіка”.-Вип.76.-К.: КНУБА,2006.-С.182-.189.

3. Чертков О.Ю. Організаційно-логістична модель підготовки будівельного виробництва та її програмна реалізація.// Вісник Київського національого університету технологій та дизайну.-Зб. наукових праць (спецвипуск).-Доповіді ІІІ Кримської наук.-практ. конф. „Геометричне та комп’ютерне моделювання : енергозбереження, екологія, дизайн.”-К: Національна академія природоохоронного та курортного будівництва, КНУТД, 2006.-С.124-127.

4. Чертков О.Ю. Організаційно-логістична модель „Проектую і будую” – інноваційна основа передпроектної підготовки будівництва.// Науково-технічний журнал „Техніка будівництва”.-Вип.18.-К: Академія будівництва України, КНУБА,2006.- С.84-87

5. Чертков О.Ю. Організаційно-логістична модель як науково-методична основа організації передпроектної підготовки будівництва.// Науково-практичний журнал „Економіка промисловості”./НТП та організація виробництва.-№(34),2006.- Вид-во Інституту економіки промисловості НАН України,2006.//С.124-128..

6. Тугай О.А.,Чертков О.Ю. Розробка інноваційних основ організації підготовки будівельного виробництва.// Збірник наукових праць “Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин”.-Вип. 16.- К.:КНУБА,2006.-C.107-113. ( В роботі автору серед аналогічних інновацій в моделюванні будівництва належить зміст, призначення та порядок розрахунку оновленої сітьової моделі ”роботи-вершини”, де провідним параметром є „індекс стандарту якості”).

7. Чертков О.Ю. Організаційно-логістична модель як науково-теоретична основа підготовки будівельного виробництва.//Зб. наукових праць “Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання”.- Вип..9.-К.: КНУБА,2006.-С.118-122.

Додаткові публікації та матеріали конференцій:

8. Інженерно-будівельна компанія “Будівництво та екологія”.//Кращі підприємства України.-К.: Вид-во Української асоціації якості,2003.-С.62-71.

9. Мы за качественный бизнес.//Строительство и реконструкция, №1-2,2004.-С.22-29.

10. Эффективное сотрудничество.// Строительство и реконструкция ,№9,2004.-С.7-16.

11. Партнерство - новое преимущество.// Строительство и реконструкция, №10, 2004.-С.18-22.

12. Застосування моделей роботи-вершини до потреб інжинірингу будівельних процесів.// Програма 68-ї конференції КНУБА ./Підсекція при кафедрі організації і управління будівництвом.-К.: КНУБА,2007.-С.63.

13. Логістична модель “Проектую і будую” як засіб встановлення і додержання високих стандартів якості при підготовці та організації будівництва// Програма 68-ї конференції КНУБА ./Підсекція при кафедрі менеджменту в будівництві.-К.: КНУБА,2007.-С.69.

АНОТАЦІЯ.

Чертков О.Ю. Будівельно-інжинірингові фірми як основа модернізації організації будівництва.-Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.08 –„Технологія та організація промислового та цивільного будівництва”.

Дисертація присвячена розробці науково-теоретичного обґрунтування діяльності будівельно-інжинірингових фірм як інноваційної основи підготовки та організації будівельного виробництва.

Провідним параметром організаційно-технологічних моделей організації будівництва обрано „індекс стандарту якості” . З його допомогою оцінюється якість проектних рішень, готовність інвестора та команди проекту до його впровадження, порівняльна конкурентоспроможність виконавців – як основу додержання організаційно-технологічних, вартісних параметрів проекту в процесі виконання БМР. Результати роботи дозволяють розробити раціональні варіанти структур будівельно-інжинірингових фірм, знизити трудомісткість виконання аналітичних робіт передінвестиційної фази, забезпечити наочність у розробці варіантів організації будівництва, підвищити маневреність у підготовці, упорядкуванні та використання ресурсів інвестора.

Ключові слова : будівельно-інжинірингова фірма, індекс стандарту якості, логістична карта, будівельний проект, сітьова модель „роботи-вершини”.

АННОТАЦИЯ.

Чертков О.Ю. Строительно-инжиниринговые фирмы как основа модернизации организации строительства. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.23.08 -"Технология и организация промышленного и гражданского строительства".

Диссертация посвящена разработке научно-теоретического обоснования деятельности строительно-инжиниринговых фирм как инновационной основы подготовки и организации строительного производства.

Актуальность исследования обусловленная потребностью создания научного обоснования процессам организации строительства под руководством строительно-инжиниринговых фирм. Такие фирмы - объекты исследования - следует позиционировать как специализированные субъекты рынка строительных работ и услуг, своеобразные "инжиниринг-центры" строительного проекта, ответственные за ход управление ресурсами инвестора и ход выполнения проекта. Определены ведущие функции объектов исследования:

- выбор проектировщика (по соглашению с инвестором), оценка готовности проектно-сметной документации (ПСД) требованиям проекта, руководство доработкой и согласованием ПСД;

- выбор в качестве генерального подрядчика исполнителей проекта - субподрядчиков, поставщиков, согласования их действий в пределах проекта, ответственность за своевременное и достаточное обеспечения проекта всеми видами ресурсов.

- формирования надежного информационно-аналитического, программного и методического обеспечения состояния проекта и уровня использования ресурсов инвестора в границах проекта.

В соответствии с изложенными функциями предложена модель, которая организует взаимодействие строительно-инжиниринговой фирмы по 7 стадиям прединвестиционной и строительной фаз проекта - от предконтрактной подготовки - до ввода в эксплуатацию завершенных зданий и сооружений.

В качестве рационального научного инструмента оценки альтернатив организации строительного производства предлагается инновационная организационно-логистическая модель проектирования и строительства, построенная по схеме сетевого графа "работы-вершины", но наполненная параметрами нового содержания. Основой для расчета параметров сетевой модели в данной работе определены специальные логистические карты, отражающие по комплексам работ и исполнителям: перечень, стоимость и движение товарно-материальных ценностей, составляющие операции данной работы, технологию упорядочения операций в границах локального элемента.

Ведущим параметром сетевой модели предложен "индекс стандарта качества" как комплексный индикатор качества проектных решений и конкурентоспособности исполнителей строительно-монтажных работ. Для его определения разработана модель, которая на многофакторной основе определяет

- качество проектных решений, их соответствие замысла и стратегии инвестора, уровень достоверности и детализации;

- функционально-техническую, информационную и финансовую готовность инвестора и команды проекта к его внедрению;

- сравнительную конкурентоспособность исполнителей строительного проекта - как основу соблюдения организационно-технологических, стоимостных и др. параметров проекта в процессе выполнения CМР.

Разработанные в работе организационно-технологические модели обеспечивают строительно-инжиниринговой фирме совместно с инвестором в начале прединвестиционной фазы возможность осуществить дополнительный анализ решений строительного проекта и обеспечить его выполнение в соответствии с установленными (или скорректированными) параметрами. Индикатор "индекс стандарта качества" создает достоверную научную основу для внесения необходимых корректив в базовые параметры сетевой модели подготовки и организации строительства.

На базе теоретических научных результатов разработана методика подготовки организации строительства под руководством строительно-инжиниринговых фирм в виде комплекса прикладных программ "Инновации в подготовке и организации строительства".

Теоретическая ценность работы определяется предложенной инновацией в моделировании подготовки и организации строительства. Практическая ценность полученных результатов состоит в том, что они позволяют разработать рациональные варианты структур строительно-инжиниринговых фирм как ведущих исполнителей строительных проектов, снизить трудоемкость выполнения аналитических работ прединвестиционной фазы, обеспечить наглядность в разработке вариантов организации строительства, повысить маневренность в подготовке, упорядочении и использования ресурсов инвестора.

Ключевые слова : строительно-инжиниринговая фирма, индекс стандарта качества, логистическая карта, строительный проект, сетевая модель „работы-вершины”.

SUMMARY

Сhertkov O.Y. Building–engineering firms as basis of modernization of organization of building.-Manuscript.

The dissertation on reception of scientific degree of Candidate Technical Sciences on speciality 05.23.08. -"Technology and organization of industrial and civil building".

Dissertation is devoted development of scientific-theoretical ground of activity of build-engineering firms as innovative basis of preparation and organization of a build production.

The "index of standard of quality is select the leading parameter of organization-technological models of organization of building . With his help quality of decisions of projects, readiness of investor and commands of project, is estimated to his introduction, comparative competitiveness of performers - as basis of observance of organization-technological, costs parameters of project in the process of implementation of BMR. Job performances let to develop the rational variants of structures of build-engineering firms, reduce labour intensiveness of implementation of analytical works of preinvestment phase, provide evidentness in development of variants of organization of building, to promote manoeuvrability in preparation, organization and the uses of resources of investor.

Keywords : build-engineering firm, index of standard of quality, logistic cards, build project, network model of "work-top".