У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Державний вищий навчальний заклад

Державний вищий навчальний заклад“

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

Фоміна Тетяна Володимирівна

УДК 657.7

ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА

ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКОГО КОНТРОЛЮ

НА ПІДПРИЄМСТВАХ ОЛІЙНОЖИРОВОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2007

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі аудиту та оподаткування Кіровоградського національного технічного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Давидов Григорій Миколайович,

Кіровоградський національний

технічний університет,

декан факультету обліку і фінансів

Офіційні опоненти :  доктор економічних наук, доцент

Максімова Валентина Федорівна,

Одеський державний економічний університет,

професор кафедри бухгалтерського обліку і аудиту

 

 

кандидат економічних наук, доцент

Осмятченко Людмила Михайлівна,

Криворізький економічний інститут Державний вищий навчальний заклад Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана,

заст. директора з науково-педагогічної роботи, завідувач кафедри обліку та аудиту

Захист відбудеться “_9_” листопада 2007 року о 15.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .055.01 в Одеському державному економічному університеті за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 8, ауд. 217.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Одеського державного економічного університету за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 8.

Автореферат розісланий “ 3 ” жовтня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.І.Ковальов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розвиток національної економіки потребує постійного вдосконалення системи управління, його основних функцій, до складу яких належить і контроль діяльності.

Управління нерозривно пов’язано з контролем. Особлива роль відводиться внутрішньогосподарському контролю як важливому елементу системи управління, адже в умовах ринкової економіки центр економічної діяльності переміщується до первинного осередку всієї економіки - підприємства.

Ефективна система внутрішньогосподарського контролю дозволяє керівництву впевнитись, що діяльність підприємства знаходиться у відповідності з вимогами чинного законодавства, затвердженою політикою та іншими директивно-нормативними документами підприємства. На даний час в Україні система внутрішньогосподарського контролю з боку законодавчих органів влади не регулюється і не контролюється, у результаті чого підприємства самостійно повинні організовувати та якісно розвивати існуючу систему контролю.

Суттєвий внесок в науку, який став підґрунтям для подальшого розвитку теорії і практики внутрішньогосподарського контролю, зробили вітчизняні вчені М. Т. Білуха, Ф. Ф. Бутинець, Б. І. Валуєв, З. В. Гуцайлюк, Г. М. Давидов, Н. І. Дорош, І. К. Дрозд, Є. В. Калюга, Л. М. Крамаровський, М. В. Кужельний, А. М. Кузьмінський, В. Ф. Максімова, Л. В. Нападовська, О. А. Петрик, В. С. Рудницький, В. Я. Савченко, В. В. Сопко, Б. Ф. Усач, В. О. Шевчук, а також російські вчені В. Д. Андрєєв, І. А. Бєлобжецький, С. І. Бобир, В. В. Бурцев, Є. О. Кочерін, М. В. Лапухін, В. І. Подольський, С. О. Стуков, В. П. Суйц.

Окремі питання контролю, у тому числі внутрішнього, висвітлювали такі автори, як Р. Адамс, Е. А. Аренс, К. Друрі, Дж. К. Лоббек, Р. Ентоні, Дж. Ріс, Дж. К. Робертсон.

Однак, не дивлячись на суттєвий внесок вчених у розвиток теоретичних та практичних аспектів внутрішньогосподарського контролю, все ще мають місце дискусійні питання та недоліки. З теоретичної точки зору, широким дискусіям піддаються питання структури внутрішньогосподарського контролю, поєднання внутрішньогосподарського контролю з обліком і аналізом, невизнання його як самостійної функції управління, ототожнення внутрішньогосподарського та внутрішньовиробничого контролю, відсутність чітких акцентів щодо принципів, на основі яких він має створюватись, невідповідність об’єктів і параметрів контролю тощо. Існуючі моделі побудови та методики здійснення внутрішньогосподарського контролю потребують більш досконалого наукового обґрунтування. Спроби вирішити дане завдання в деякій мірі заповнили прогалини, але отримані результати відносяться лише до окремих об’єктів управління (витрати виробництва, збутова діяльність, матеріальні ресурси, дебіторська та кредиторська заборгованість), і по суті, не визначають концептуальних напрямків здійснення внутрішньогосподарського контролю.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок дослідження пов’язаний із науково-дослідними роботами, які виконуються на кафедрі аудиту та оподаткування Кіровоградського національного технічного університету за напрямом “Формування наукових основ розвитку системи національного фінансового контролю в Україні” (номер державної реєстрації 0106U000978).

Дисертаційне дослідження є одноосібно написаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до вирішення важливого наукового завдання – теорії та практики функціонування і особливостей розвитку системи внутрішньогосподарського контролю.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в обґрунтуванні теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій щодо вдосконалення організації і методики внутрішньогосподарського контролю для потреб управління підприємствами олійножирової галузі.

Реалізація даної мети вимагає постановки і вирішення наступних завдань:

- дослідження системи об’єктів контролю підприємств олійножирової галузі, що визначає напрямки удосконалення внутрішньогосподарського контролю;

- поглиблення існуючих класифікацій внутрішньогосподарського контролю;

- розробка організаційних схем внутрішньогосподарського контролю процесів постачання сировини, виробництва та збуту продукції олійножирових підприємств;

- удосконалення методики внутрішньогосподарського контролю на підприємствах олійножирової галузі.

Об’єктом дослідження є діюча система внутрішньогосподарського контролю на підприємствах олійножирової галузі України.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та організаційних засад внутрішньогосподарського контролю.

Методи дослідження. Науковою основою дослідження є загальнонаукові методи пізнання: системний підхід, який використовувався в розробці організаційних схем та методик внутрішньогосподарського контролю, при його класифікації, при обґрунтуванні практичних шляхів підвищення ефективності внутрішньогосподарського контролю; історико-логічний метод, за допомогою якого визначено загальні тенденції розвитку внутрішньогосподарського контролю; методи теоретичного узагальнення, групування і порівняння для визначення та уточнення категорійно-понятійного апарату; методи спостереження для вивчення стану внутрішньогосподарського контролю на досліджуваних підприємствах олійножирової галузі.

У роботі також використано загальнонаукові методи, а саме: аналіз, синтез, індукція, дедукція, конкретизація, абстрагування та методичні прийоми: вибірка, узагальнення, моделювання, огляд, підрахунок, тестування, аналітичні процедури.

Інформаційною базою дослідження слугували праці вітчизняних і зарубіжних учених з бухгалтерського обліку і контролю, інша спеціальна література, матеріали конференцій з проблем бухгалтерського обліку та контролю, оприлюднені статистичні дані, нормативно-правові акти України, а також результати, отримані автором у результаті вивчення стану системи внутрішньогосподарського контролю на підприємствах олійножирової галузі України.

Наукова новизна результатів дослідження. Отримані в процесі дослідження наукові результати у сукупності розв’язують на теоретичному та прикладному рівнях комплекс питань, пов’язаних із удосконаленням організації і методики внутрішньогосподарського контролю. Основні результати, що становлять наукову новизну і мають значення для розвитку системи внутрішньогосподарського контролю, полягають у наступному:

вперше:

- запропоновано графічну трьохвимірну модель взаємозв’язку процесів виробництва, відвантаження продукції та надходження коштів за неї, яка дозволяє встановити базисну контрольну точку як один із основних параметрів системи контролю;

удосконалено:

- класифікацію внутрішньогосподарського контролю шляхом виділення таких ознак: відношення до об’єкту, час, періодичність, форма, методика здійснення, повнота охоплення об’єктів контролю;

- організаційні схеми внутрішньогосподарського контролю процесів постачання сировини, виробництва та збуту продукції, що передбачають послідовність, періодичність, центри та способи виконання контрольних процедур і забезпечують раціональний розподіл контрольних функцій та ефективну взаємодію підрозділів підприємства в оперативному, тактичному і стратегічному режимах управління;

- організаційні регламенти і стандарти внутрішнього аудиту;

набули подальшого розвитку:

- зміст поняття внутрішньогосподарського контролю інтерпретованого як функція управління;

- система об’єктів контролю підприємств олійножирової галузі;

- методика контролю процесів постачання сировини, виробництва і збуту продукції через визначення послідовності, періодичності та порядку виконання контрольних процедур.

Практичне значення результатів дослідження. Впровадження в практику розроблених у дисертації положень дозволяє підвищити ефективність системи внутрішньогосподарського контролю підприємств олійножирової галузі України.

Одержані результати дисертаційної роботи підготовлені для практичного використання у формі методичних рекомендацій. Положення методичних рекомендацій застосовуються при вирішенні актуальних завдань організації і методики внутрішньогосподарського контролю. Результати дисертаційного дослідження впроваджено в практичну діяльність олійножирових підприємств, про що отримано відповідні документи від ЗАТ “Креатив”, м. Кіровоград (довідка № 412 від 04.09.2006 р.), ЗАТ “Завод модифікованих жирів”, м. Кіровоград (довідка № 222/01-02 від 04.07.2007 р.), ВАТ “Кіровоградолія”, м. Кіровоград (довідка № 2113/04-06 від 11.09.2006 р.).

Основні теоретичні положення використовують у курсах лекцій і підготовці навчальних модулів у навчальному процесі Кіровоградського національного технічного університету при викладанні курсів “Державний фінансовий контроль”, “Аудит”, “Організація і методика аудиту”, “Особливості аудиту в галузях” (довідка № 08-19/1509 від 10.10.2006 р.).

Апробація результатів дисертації. Основі висновки та положення дисертації доповідались на першій всеукраїнській науково-практичній конференції “Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю (м Черкаси, 2002 р.); на науково-практичній конференції “Актуальні проблеми теорії та практики аудита в Україні” (м. Запоріжжя, 2002 р.); на міжнародній міжвузівській науково-практичній конференції “Удосконалення обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства” (мм. Тернопіль - Мукачево, 2004 р.) та на міжвузівській науково-практичній конференції “Майбутнє - аудит” (м. Кривий Ріг, 2006 р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 12 наукових праць загальним обсягом 5,6 друк. арк., з яких особисто автору належить 4,6 друк. арк. Із них 8 – у наукових фахових виданнях обсягом 4,5 друк. арк., з яких особисто автору належить 3,5 друк. арк., 4 – матеріали конференцій на 1,1 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Обсяг роботи - 168 сторінок друкованого тексту. Дослідження містить 11 таблиць на 8 сторінках, 9 рисунків на 3 сторінках, список використаних джерел становить 157 найменування на 11 сторінках, 20 додатків на 163 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, показано зв'язок дисертації з науковими темами, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет, метод дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Внутрішньогосподарський контроль: сутність, сучасний стан та перспективи розвитку” оцінено результати, отримані дослідниками-попередниками, що надало можливість визначити дискусійні та невирішені питання, які гальмують подальший розвиток теорії і практики внутрішньогосподарського контролю.

Автор виходить з того, що об’єктами внутрішньогосподарського контролю є три групи економічних об’єктів: господарські процеси (рис.1), ресурси, що формуються в результаті здійснення процесів (рис.2) та економічні показники діяльності – витрати основних сфер діяльності, доходи, фінансовий результат. Ці три групи об’єктів знаходяться у полі впливу функцій контролю, що здійснюється в оперативному, поточному й стратегічному режимах управління.

Внутрішньогосподарський контроль розглядається як функція управління, що являє собою процес постійного впливу на об’єкти через відстеження відхилень та корекції управлінських рішень задля приведення фактичного стану об’єктів до бажаного, що є головною ціллю внутрішньогосподарського контролю.

Його відмінна риса від інших функцій управління полягає в тому, що він впливає на локальні господарські операції, які визначають фінансові результати, в превентивному режимі, тобто ще на стадії зародження.

Рис. 1. Класифікація основних господарських процесів

Рис. 2. Класифікація ресурсів та їх якісних характеристик

Класифікація внутрішньогосподарського контролю є одним із спірних моментів його теорії. Автором запропоновано класифікувати внутрішньогосподарський контроль за такими ознаками: відношенням до об’єкту, часом, періодичністю, формами, способами здійснення, повнотою охоплення об’єкту контролю (таблиця 1).

Таблиця 1

Класифікація внутрішньогосподарського контролю

з/п | Ознака класифікація | Види внутрішньогосподарського контролю

1 |

Відношення до об’єкту | Система

Підсистема

Елемент

2 |

Час здійснення | Попередній (превентивний)

Поточний

Наступний

3 |

Періодичність здійснення | Систематичний

Періодичний

Епізодичний

4 | Форми здійснення | Структурно-функціональний

Внутрішній аудит

5 | Спосіб здійснення | Документальний

Фактичний

6 | Повнота охоплення об’єкту контролю | Суцільний

Вибірковий

Проведено обстеження стану системи внутрішньогосподарського контролю підприємств олійножирової галузі Кіровоградської області шляхом тестування системи контролю. Це дозволило виявити низку недоліків в організації та методиці внутрішньогосподарського контролю, які полягають у наступному: відсутні організаційні регламенти, чітко затверджена організаційна структура, графік документообороту, технічно обґрунтовані нормативи, постійно діючі контролюючі органи та служба внутрішнього аудиту, спостерігається перекладання деяких контрольних функцій на працівників бухгалтерського апарату. Отже, на більшості підприємств олійножирової галузі внутрішньогосподарському контролю приділяється неналежна увага, здійснюється він неорганізовано та хаотично, без належного організаційного і методичного забезпечення, що вимагає його удосконалення.

У другому розділі “Організація внутрішньогосподарського контролю” для виділення складових системи внутрішньогосподарського контролю було прийнято принцип кібернетичних систем (рис. 3). Входом системи внутрішньогосподарського контролю є інформаційне забезпечення, на основі якого починає працювати ця система і обробляти отриману інформацію. Процес контролю включає вибір методів та процедур, за допомогою яких відбувається відбір даних, необхідних для виявлення відхилень від цілей управління. Виходом системи внутрішньогосподарського контролю є отримання інформації про стан об’єкта.

Удосконалення організації системи внутрішньогосподарського контролю доцільно здійснювати в напрямку вдосконалення його структурно-функціональної форми та внутрішнього аудиту.

Удосконалення структурно-функціональної форми внутрішньогосподарського контролю олійножирових підприємств здійснювалось у такій послідовності: дослідження існуючої організаційної структури > оцінювання її “слабких” і “сильних” місць > розробка раціональної моделі > накладення раціональної моделі на існуючу організаційну структуру > усунення невідповідностей > перевірка та оцінка дієвості запропонованої моделі.

Рис. 3. Організація системи внутрішньогосподарського контролю

Дана процедура стала підґрунтям для побудови схем організації внутрішньогосподарського контролю за процесами постачання сировини, виробництва (таблиця 2) та збуту продукції на олійножирових підприємствах.

У запропонованій в таблиці 2 схемі на перетині стовпчиків та рядочків визначається участь кожного структурного відділу підприємства у контрольному процесі. Така участь нами умовно позначається літерою Х, з кодом: перша цифра – об’єкт внутрішньогосподарського контролю (господарський процес), друга цифра – структурний підрозділ, який бере участь у контрольному процесі за відповідних умов. Участь (Х) конкретизується через контрольні процедури, які повинні відбуватися на визначеному етапі.

Таблиця 2

Схема внутрішньогосподарського

контролю процесу виробництва

№з/п | Об’єкти внутрішньогосподарського контролю | Центри відповідальності - центри контролю

Склад (комора) | Склад готової продукції | Служба якості (лабораторія) | Технологічна служба | Фінансова

служба | Служба виробництва | Інженерно-технічна служба

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

1 | Приймання олійної сировини | Х11 | - | Х13 | - | - | - | Х17

2 | Передача сировини на виробництво | Х21 | - | - | - | - | Х26 | -

3 | Очищення насіння від домішок | - | - | Х33 | Х34 | - | Х36 | Х37

4 | Обрушення насіння

та виділення лушпиння | - | - | - | Х44 | - | Х46 | Х47

5 | Приготування м'ятки | - | - | - | Х54 | - | Х56 | Х57

6 | Підготовка та форпресування мезги | - | - | - | Х64 | - | Х66 | -

7 | Екстракція | - | - | - | Х74 | - | Х76 | Х77

8 | Первинне очищення

та фільтрація олії | - | - | - | Х84 | - | Х86 | Х87

9 | Нейтралізація | - | - | - | Х94 | - | Х96 | Х97

10 | Промивка нейтралізованої олії | - | - | - | Х10/4 | - | Х10/6 | Х10/7

11 | Вибілювання | - | - | - | Х11/4 | - | Х11/6 | Х11/7

12 | Дезодорування | - | - | - | Х12/4 | - | Х12/6 | Х12/7

13 | Зачистка складів | Х13/1 | - | Х13/3 | Х13/4 | - | Х13/6 | -

14 | Якість отриманої продукції | - | - | Х14/3 | Х14/4 | - | - | -

15 | Норми витрачання

сировини та матеріалів | - | - | - | - | Х15/5 | Х15/6 | -

Удосконалення внутрішнього аудиту на олійножирових підприємствах здійснено через розробку організаційного регламенту – Положення про службу внутрішнього аудиту, яке включає в себе такі розділи: загальні положення, завдання, структуру, функції, права, обов’язки, обмеження. Також розроблено стандарти внутрішнього аудиту стосовно окремих економічних об’єктів – необоротних активів, оборотних активів, власного капіталу, довгострокових зобов’язань, забезпечення наступних витрат і платежів, поточних зобов’язань, фінансових результатів (таблиця 3). Вони містять такі розділи: загальні положення, нормативна база бухгалтерського обліку, порядок оцінки бухгалтерського обліку, джерела отримання аудиторських доказів, процедури отримання аудиторських доказів, порядок проведення внутрішнього аудиту, принципи висвітлення результатів внутрішнього аудиту в письмовому Звіті за наслідками аудиту.

Таблиця 3

Стандарти внутрішнього аудиту

№з/п | Назва стандарту | Об’єкти внутрішнього аудиту

1 | Внутрішній аудит операцій

із необоротними активами | - основні засоби;

- нематеріальні активи.

2 |

Внутрішній аудит операцій

із оборотними активами | - виробничі запаси;

- векселі одержані;

- дебіторська заборгованість;

- готівкові кошти та їх еквіваленти.

3 |

Внутрішній аудит операцій

із формування величини власного капіталу | - статутний капітал;

- додатковий вкладений капітал;

- резервний капітал;

- нерозподілений прибуток

(непокритий збиток);

- неоплачений капітал;

- вилучений капітал.

4 | Внутрішній аудит операцій із забезпечення наступних витрат і платежів | - забезпечення виплат персоналу;

- цільове фінансування.

5 |

Внутрішній аудит довгострокових зобов’язань | - довгострокові позики;

- довгострокові векселі видані;

- довгострокові зобов’язання за облігаціями;

- довгострокові зобов’язання з оренди;

- відстрочені податкові зобов’язання.

6 |

Внутрішній аудит поточних зобов’язань | - короткострокові позики;

- векселі видані;

- кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги;

- поточні зобов’язання за розрахунками з одержаних авансів;

- поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці та страхування;

- поточні зобов’язання за розрахунками з учасниками;

- інші поточні зобов’язання.

7 | Внутрішній аудит фінансових результатів | - доходи підприємства;

- витрати підприємства.

У третьому розділі “Методика внутрішньогосподарського контролю” на підставі розроблених схем організації внутрішньогосподарського контролю наведено методики здійснення внутрішньогосподарського контролю процесів постачання сировини, виробництва та збуту продукції на підприємствах олійножирової галузі.

З урахуванням наявності взаємозв’язку обсягів виробництва, збуту продукції та надходження коштів за відвантажену продукцію, представлена графічна інтерпретація моделі внутрішньогосподарського контролю даних показників (рис. 4).

Запропонований графік побудовано в координатах Х “Обсяг продажу”, Y “Виробництво”, Z “Оплата”. Рівень, який визначає мету контролю (виконання договірних зобов’язань, неперевищення ліміту дебіторської заборгованості тощо) відображає базисна точка контролю (параметр контролю). Будь-яке невиконання запланованого показника призводить до зміщення базисної точки.

Так, наприклад, при рівні виробництва Y1, який відповідає запланованому Y0, відвантажується продукції на суму X1, а грошових коштів надходить у розмірі Z1. Відхилення на графіку зображені фігурними стрілками: за відвантаженням X0 – X1, за надходженням грошових коштів Z0 – Z1. Такі показники переміщують базисну точку, що стає сигналом про відхилення від бажаних цілей, підставою для встановлення причин таких відхилень та розробки заходів щодо їх усунення в оперативному режимі.

Рис. 4. Взаємозв’язок обсягів виробництва, відвантаження продукції та надходження коштів за неї

Даний графік дозволить в оперативному режимі з’ясувати причини, за яких не виконується, наприклад, графік відвантаження – через припинення відвантаження за наявності ліміту дебіторської заборгованості або через недовипуск продукції виробничими цехами. Застосування такого графіку за допомогою автоматизованих систем управління реалізує його контрольне значення і допоможе оперативно сигналізувати про відхилення в режимах попереднього та поточного контролю.

Запропоновано графік документообороту для олійножирових підприємств за процесам постачання сировини, виробництва та збуту продукції, який враховує організаційні та виробничі особливості підприємств олійножирової галузі, у такій послідовності: створення документа > перевірка документа та його затвердження > обробка документа > передача документа в архів. Розроблений графік документообороту базується на основі функціональної збалансованості внутрішньогосподарського контролю із засобами його виконання. Він передбачає визначення відповідальних осіб за складання, перевірку, обробку документів та терміни роботи з кожним окремим документом.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі поставлено і вирішено важливе науково-практичне завдання з удосконалення організації і методики внутрішньогосподарського контролю підприємств олійножирової галузі України. Результати проведених досліджень дозволяють зробити наступні теоретичні та практичні висновки:

1. Наведено додаткові докази, що контроль – одна із основних функцій, яка інтегрується в систему управління та органічно взаємодіє з іншими її функціями – планування, організація, стимулювання, облік, економічний аналіз, регулювання в інтересах досягнення загальних цілей управління. На основі цього сформовано авторське бачення поняття внутрішньогосподарського контролю, який визначено як процес постійного впливу на об’єкти через відстеження відхилень та корекції управлінських рішень задля приведення фактичного стану об’єктів до бажаного.

2. Запропоновано класифікувати внутрішньогосподарський контроль за такими ознаками: за відношенням до об’єкту, часом , періодичністю, формою, способами здійснення та повнотою охоплення об’єкта контролю.

3. Визначено склад економічних об’єктів внутрішньогосподарського контролю підприємств олійножирової галузі з використанням процесно-ресурсного підходу. На основі цього виділено три групи об’єктів: господарські процеси (інвестиційні процеси, поточне фінансове забезпечення, матеріальне забезпечення, енергетичне забезпечення, конструкторсько-технологічне забезпечення, всі види обслуговування, виробництво основної продукції, збут, інші процеси), ресурси (основні засоби, нематеріальні активи, матеріальні ресурси, затрати трудових ресурсів, грошові кошти) та економічні показники діяльності (витрати основних сфер діяльності, доходи, фінансовий результат).

4. Розроблено організаційні схеми внутрішньогосподарського контролю, що базуються на логіці побудови й функціонування організаційно-технологічної

структури підприємств галузі та забезпечують раціональний розподіл контрольних функцій між суб’єктами управління і гнучку взаємодію підрозділів.

5. Розроблено організаційні регламенти функціонування служби внутрішнього аудиту із зазначенням координаційних зв’язків з іншими підрозділами підприємства; стандарти внутрішнього аудиту стосовно окремих економічних об’єктів, які мають на меті регламентацію аудиторських процедур.

6. Інтерпретовано модель внутрішньогосподарського контролю, що дозволяє в умовах автоматизованих систем управління оперативно сигналізувати про відхилення показників виробництва, збуту продукції та надходження коштів за неї від бажаних характеристик у режимах попереднього та поточного контролю.

7. Упорядковано процедури внутрішньогосподарського контролю процесів постачання сировини, виробництва і збуту продукції, які визначають послідовність, періодичність та способи контрольних дій персоналу, координації його роботи з іншими учасниками управлінського процесу.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У наукових фахових виданнях:

1. Фоміна Т.В. Фактори впливу на оцінку ефективності системи внутрішньогосподарського контролю // Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. 4(7), 2002.-Черкаси: ЧДТУ, 2003. - С. 178 - 182 - 0,58 друк. арк.

2. Фоміна Т.В. Класифікація внутрішньогосподарського контролю та шляхи її вдосконалення // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Частина І. - вип. 4. - Кіровоград: КДТУ, 2003. – С. 472 - 482. - 0,64 друк. арк.

3. Дрозд І., Назарова Г., Фоміна Т. Відновлення бухгалтерського обліку як вид аудиторської діяльності // Бухгалтерський облік і аудит. – 2003. - №5. – С. 55 - 58. - 0,46 друк. арк.. (Особистий внесок здобувача: розроблено схему відновлення бухгалтерського обліку - 0,15 друк. арк.).

4. Фоміна Т.В. Місце та роль внутрішньогосподарського контролю в системі управління підприємством // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки, вип. 7, ч. ІІ -Кіровоград: КНТУ, 2005. – С. 461 - 466. - 0,36 друк. арк.

5. Дрозд І.К., Фоміна Т.В. Покращення внутрішнього контролю підприємств олійножирової галузі шляхом ефективної організації документообігу // Облік і фінанси АПК. – 2005. - №11 (13). – С. 120 - 127. - 0,48 друк. арк. (Особистий внесок здобувача: графік документообігу на складі – 0,24 друк. арк.).

6. Фоміна Т.В., Пугаченко О.Б. Тести внутрішнього контролю: прикладний аспект // Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць Вип. 5 (60) / Наук. ред. І.К.Бондар. – К., 2006. - С. 22 - 273. - 0,71 друк. арк. (Особистий внесок здобувача: розроблено тест системи внутрішнього контролю готівкових операцій – 0,35 друк. арк.).

7. Фоміна Т.В. Організація і методика внутрішньогосподарського контролю збуту продукції на олійножирових підприємствах // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 221: В 3 т. Том І. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. 264 - 277. - 0,87 друк. арк.

8. Назарова Г.Б., Фоміна Т.В. Методика внутрішнього аудиту доходів підприємства // Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць Вип. 11 (66) / Наук. ред. І.К.Бондар. – К., 2006. - С. 99 - 104. - 0,64 друк. арк. (Особистий внесок здобувача: тест системи внутрішнього контролю порядку формування доходів підприємства, об’єкти внутрішнього аудиту операцій із формування доходів підприємства, робочий документ працівника служби внутрішнього аудиту з перевірки відповідності даних первинного та синтетичного обліку – 0,32 друк. арк.).

В інших виданнях:

9. Подсєвакіна (Фоміна) Т.В. Економічна сутність внутрішньогосподарського контролю // Науково - виробничий журнал “Держава та регіони”. – 2002. - №4. – С. 234 - 240. - 0,54 друк. арк.

10. Фоміна Т.В. Місце та роль внутрішнього аудиту в системі внутрішньогосподарського контролю // Вісник Львівської комерційної академії. – Серія економічна, випуск16 – Львів: Львівська комерційна академія, 2004 – С. 441 -447. - 0,36 друк. арк.

11. Фоміна Т.В. Проблеми визначення методу внутрішньогосподарського контролю // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції “Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”: Тернопіль – Мукачево - 2004 – Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 379 - 384. - 0,17 друк. арк.

12. Фоміна Т.В. Проблеми методичного забезпечення внутрішнього аудиту // Матеріали міжвузівської науково - практичної конференції (м. Кривий Ріг, 12 грудня 2006 року): Тези доповідей / редкол.: М.Л.Крапивко, В.Я. Нусінов, К.С.Сурніна, Н.М. Кругла. – Кривий Ріг: Видавничий дім, 2006.- С. 98 - 99. - 0,06 друк. арк.

АНОТАЦІЯ

Фоміна Т.В. Організація і методика внутрішньогосподарського контролю на підприємствах олійножирової галузі України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Одеський державний економічний університет. – Одеса, 2007.

Дисертація присвячена науково-методичним та практичним аспектам удосконалення організації і методики внутрішньогосподарського контролю на підприємствах олійножирової галузі.

Досліджено сучасні тенденції та теоретичні погляди щодо організації і методики внутрішньогосподарського контролю. Уточнено понятійний апарат. Удосконалено класифікацію внутрішньогосподарського контролю. Визначено склад об’єктів внутрішньогосподарського контролю підприємств олійножирової галузі.

У контексті вирішення завдання досліджено галузеві особливості олійножирового виробництва з метою визначення передумов для вдосконалення системи внутрішньогосподарського контролю.

Розроблено моделі організації внутрішньогосподарського контролю процесів постачання сировини, виробництва та збуту продукції олійножирових підприємств. Обумовлена необхідність запровадження служби внутрішнього аудиту для задоволення потреб органів управління. Удосконалено методику внутрішньогосподарського контролю і графік документообороту на підприємствах олійножирової галузі України. Розроблено стандарти внутрішнього аудиту за окремими економічними об’єктами.

Ключові слова: система внутрішньогосподарського контролю, олійножирові підприємства, управління, стандарти внутрішнього аудиту, моделі організації, графік документообороту.

АННОТАЦИЯ

Фомина Т.В. Организация и методика внутрихозяйственного контроля на предприятиях масложировой отрасли Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.09 – Бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Одесский государственный экономический университет. – Одесса, 2007.

Диссертация посвящена научно-методическим и практическим вопросам усовершенствования организации и методики внутрихозяйственного контроля на предприятиях масложировой отрасли.

Исследованы современные тенденции и теоретические взгляды на проблемы организации и методики внутрихозяйственного контроля. Внутрихозяйственный контроль является одной из важнейших функций управления, интегрируется в систему управления, органично взаимодействует с другими ее функциями. В связи с этим содержание понятия внутрихозяйственного контроля сформулировано с интерпретацией его как функции управления. Уточнен понятийный аппарат, в частности – цель, предмет, объект, субъект, принципы внутрихозяйственного контроля. Усовершенствована классификация внутрихозяйственного контроля, которая исключает дробление признаков классификации, подмену понятий, необоснованное перенесения зарубежных терминов в отечественную науку о контроле. Определен состав объектов внутрихозяйственного контроля предприятий масложировой отрасли.

В контексте разрешения задач исследованы отраслевые особенности масложирового производства з целью определения предпосылок для усовершенствования системы внутрихозяйственного контроля. Это обусловило выделение специфических объектов внутрихозяйственного контроля, присущих именно предприятиям масложировой отрасли и предопределило предпосылки для построения моделей организации и методику внутрихозяйственного контроля.

Разработаны модели организации внутрихозяйственного контроля процессов поставки сырья, производства и сбыта продукции масложировых предприятий. Представленные модели организации основаны на логике построения и функционирования организационно-технологической структуры масложировых предприятий, обеспечивают гибкое взаимодействие между его подразделениями и распределение контрольных функций между субъектами контроля.

Обусловлена необходимость создания службы внутреннего аудита для удовлетворения потребностей органов управления. Для усовершенствования организационно-методического обеспечения внутреннего аудита предложено Положение о службе внутреннего аудита и разработаны стандарты внутреннего аудита по отдельным объектам внутрихозяйственного контроля.

Усовершенствовано методику внутрихозяйственного контроля и график документооборота на предприятиях масложировой отрасли Украины. Представленный график документооборота построен на основе функциональной сбалансированности внутрихозяйственного контроля со средствами его выполнения.

Ключевые слова: система внутрихозяйственного контроля, масложировая отрасль, управление, стандарты внутреннего аудита, модели организации, график документооборота.

Annotation

Fomina T.V. Organization and methods of internal control at the enterprises of oil and fat-products industry - Manuscript.

Dissertation for the scientific degree of the candidate of economic sciences, specialty 08.00.09 - Accounting, analysis and auditing. - Odesa State Economic University. - Odesa, 2007.

The scientific, methodical and practical aspects of improvement of internal control organization and methods at the enterprises of oil and fat-products industry are considered and substantiated in the dissertation. The contemporary tendencies and theoretical views on the essence of internal control organization and methods have been characterized. The conceptual apparatus have been specified. The classification of internal control has been improved. The principal branch special features of oil and fat-products industry have been investigated and pre-conditions for the improvement of internal control system have been marked out.

The organization models of internal control over such process as supply, production and merchandising at oil and fat-products enterprises have been elaborated. The necessity of putting into practice the internal audit department for ensuring the demands of management bodies has been substantiated. The internal control methods and schedule of documents turnover at the oil and fat-products enterprises have been improved. The standards of internal auditing of some internal control objects have been elaborated.

Key words: internal control system, oil and fat-products enterprises, management, internal auditing standards, organization models, schedule of documents turnover.

Підписано до друку 02.10.2007 р.

Зам. 2364 від 03.10.2007 р. Формат паперу 60х84 1/16

Обсяг 0,8 друкованих аркушів. Тираж100 прим.

Одеський державний економічний університет

м. Одеса, вул. Преображенська, 8






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Особливості перебігу закону толерантності Шелфорда в світлі істинних функціональних моделей (на прикладі Arnica montana L.) - Автореферат - 21 Стр.
РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ ТА ФОРМУВАННЯ ПІКУ КІСТКОВОЇ МАСИ У ДІТЕЙ: ЗВ’ЯЗОК З СОМАТИЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Автореферат - 53 Стр.
ПОРУШЕННЯ ВЕНОЗНОГО КРОВООБІГУ У ХВОРИХ З ВІДДАЛЕНИМИ НАСЛІДКАМИ ЗАКРИТОЇ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ ТРАВМИ ТА ЇХ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНА КОРЕКЦІЯ - Автореферат - 27 Стр.
СТРУКТУРА ТА ВЛАСТИВОСТІ КОМПОЗИТІВ НА ОСНОВІ ГЕКСАБОРИДУ ЛАНТАНУ, ОТРИМАНИХ СПРЯМОВАНОЮ КРИСТАЛІЗАЦІЄЮ - Автореферат - 25 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВЗАЄМОДІЇ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ З НАСЕЛЕННЯМ - Автореферат - 30 Стр.
ЛІКУВАННЯ АНОМАЛІЙ ПОЛОЖЕННЯ ОКРЕМО СТОЯЧИХ ЗУБІВ ТА ПРИКУСУ ІНДИВІДУАЛЬНИМИ ТРЕЙНЕРАМИ - Автореферат - 28 Стр.
ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПІДХІД В ЕСТЕТИЧНОМУ ВИХОВАННІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ У НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ - ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 28 Стр.