У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кирилишен Ярослав Вікторович

УДК 330.115:658.1

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ МЕНЕДЖМЕНТУ

В ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ

Спеціальність 08.00.11 – математичні методи, моделі та інформаційні

технології в економіці

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник:

доктор економічних наук, професор Андрієнко Володимир Миколайович, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри інформаційних систем управління (м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, доцент Іванов Микола Миколайович, декан факультету управління Гуманітарного університету “Запорізький інститут державного та муніципального управління” (м. Запоріжжя),

кандидат економічних наук, доцент Берсуцький Антон Якович, проректор з економічної та фінансової діяльності Донецького університету економіки та права (м. Донецьк).

Захист дисертації відбудеться 23 січня 2008 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 21 грудня 2007 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.С. Овечко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. З переходом до ринкових відносин найбільш значущою характеристикою економіки України стає висока динаміка зміни її складових, яка зумовлює невизначеність зовнішнього оточення підприємств всіх сфер діяльності.

У наслідок таких змін у багато разів збільшуються ризики реалізації функціонування підприємств та забезпечення їх діяльності. Відсутність або недосконалість механізмів і методів управління діяльністю підприємства в сучасних умовах, інформаційна невизначеність, динамічні зміни зовнішнього оточення призводять до ухвалення необґрунтованих управлінських рішень.

Сучасний досвід підприємств, що демонструють сталий розвиток, показує, що вони використовують в контурі систем управління інформаційні системи, що робить їх більш інвестиційно привабливими. Так, наприклад, сукупні витрати в Донецькому національному університеті на розробку та впровадження нових інформаційних комплексів за 2003-2007 роки склали відповідно: 235, 317, 344, 460, 620 (тис. грн.). За існуючими оцінками фахівців впровадження підприємствами сучасних інформаційних технологій організації і управління бізнесом зможе підвищити їх продуктивність праці у два і більше рази.

Проте аналіз процесів впровадження і промислової експлуатації інформаційних систем управління довів, що такі інновації призводять до зростання протидії їх впровадженню виконавцями, оскільки вимагає їх високого кваліфікаційного рівня, зміни стилю і методів роботи, підвищення рівня відповідальності та інтенсивності праці.

У зв'язку з цим актуальною є організація і впровадження менеджменту інформаційного забезпечення, що дозволяє здійснювати планування, облік, контроль і регулювання робіт як окремого виконавця, так і цілих підрозділів, які використовують у свої роботі інформаційні системи управління.

Реалізація таких стратегій менеджменту можлива у рамках парадигми процесного управління, що розвивається у наш час.

У працях провідних вітчизняних і зарубіжних вчених економістів - М.Г. Гузя, В.Я.Заруби, П.В.Єгорова, Ю.Г.Лисенка, О.І.Пушкаря, М.Г.Чумаченка освітлено проблеми організації систем управління підприємствами різних форм власності; практичні питання побудови інформаційних систем управління підприємствами розглянуто у працях В.М.Андрієнка, І.Т.Балабанова, Д. Друрі, М.М.Іванова, Е.О.Уткіна, Р.А.Фатхутдінова; питання концепції процесного управління розкрито в роботах В.Г.Єліферова, В.В.Рєпіна, А.В.Шеєра. Проте питанням застосування процесного менеджменту інформаційних систем для управління потоками робіт виконавців і ефективного функціонування бізнес-процесів інформаційної системи управління, що забезпечує виживання та конкурентоспроможність підприємств, у працях цих та інших вчених приділено мало уваги, що зумовлює актуальність теми дослідження, його мету й завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до держбюджетних тем Донецького національного університету: “Дослідження і розробка системи управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України” (шифр і номер державної реєстрації - 01-1ВВ/25, 0101U005372); “Моделювання процесів фінансового менеджменту вищого навчального закладу” (шифр і номер державної реєстрації - Г-00/42,
0100U005081).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка моделей ефективного менеджменту інформаційних систем управління. Ця мета реалізується шляхом комплексного дослідження теоретичних і методичних засад застосування процесного менеджменту і розробки практичних рекомендацій щодо його реалізації.

Для реалізації поставленої мети в дисертаційній роботі поставлено та розв’язано такі завдання:

здійснено аналіз існуючих підходів до організації менеджменту інформаційних систем управління;

досліджено методологію моделювання механізмів процесного менеджменту;

досліджено особливості використання структурної і динамічної складових процесного менеджменту в механізмах функціонування інформаційних систем управління;

розроблено концепцію моделювання механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління;

запропоновано методи виділення ключових показників бізнес-процесів, які реалізовані в контурі інформаційних систем управління;

запропоновано методи розрахунку й аналізу ефективності реалізації бізнес-процесів, які реалізовані в контурі інформаційних систем управління;

розроблено структуру комплексу інформаційної підтримки прийняття рішень, яка реалізує процеси менеджменту бізнес-процессів інформаційних систем управління;

запропоновано структуру й інструментарій побудови інформаційного порталу, який інкапсулює в собі основні механізми управління бізнес-процесами інформаційних систем управління.

Об'єктом дослідження пропонованої дисертаційної роботи є процеси менеджменту інформаційних систем управління.

Предметом дослідження даної дисертаційної роботи є моделі механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною базою дослідження стали розробки вітчизняних і зарубіжних учених у галузі фінансового менеджменту, системного аналізу, економіко-математичного моделювання та інформаційних технологій, концепція процесного управління, методології реінжинірингу бізнес-процесів підприємства, теоретико-множинного підходу і дослідження операцій. Зокрема, при розробці моделей конфігурації інформаційної системи та планування і контролю роботи користувачів використано теорію множин, методи математичного програмування та економіко-математичного моделювання; у моделі механізмів збору та аналізу кількісних і якісних показників бізнес-процесів використано концепцію процесного управління та методи економіко-математичного моделювання.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі здійснено постановку і розв’язання нового актуального для економіки України завдання моделювання ефективного використання ресурсів підприємства в інформаційних системах управління. У процесі дослідження одержано такі наукові результати:

вперше розроблено:

концепцію моделювання механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління, яка базується на основних ідеях реінжинірингу і сучасних інформаційних технологій, реалізація якої при проектуванні інформаційних систем управління дозволить підвищити ефективність виконання управлінських функцій у процесі її промислової експлуатації і зменшити витрати на управління;

модель механізмів процесного менеджменту в інформаційних системах управління: конфігурації інформаційної системи управління, що налаштована на виконання функцій конкретного користувача – побудови динамічного профілю; ефективного планування і контролю роботи користувачів в інформаційній системі управління; контролю ефективності функціонування бізнес-процесів, які реалізовано з використанням економіко-математичних моделей, концепції процесного управління, інтелектуальних систем, що дозволяє підвищити ефективність роботи користувачів, підвищити ефективність використання персоналу для забезпечення бізнес-процесів інформаційної системи управління та скоротити витрати на його утримання;

удосконалено:

моделі механізмів збору та аналізу кількісних і якісних показників ефективності функціонування бізнес-процесів інформаційної системи управління, яка за рахунок використання концепції процесного управління і методів економіко-математичного моделювання дозволяє працювати з кількістю показників, що є оптимальним, для аналізу й оцінки ефективності функціонування бізнес-процесів в інформаційній системі, що забезпечує вибір напрямів підвищення кваліфікації персоналу управління;

структуру інформаційної системи підтримки прийняття рішень, яка реалізує механізми процесного менеджменту інформаційних систем управління та є побудованою на базі сучасних інформаційних технологій, що забезпечує високу технологічність обробки контрольованої інформації за рахунок підвищення її точності і оперативності та дозволяє зменшити часові та фінансові витрати на обробку інформації.

Практична цінність одержаних результатів. Запропоновані в дисертації моделі механізмів і методи їх реалізації в підсистемі менеджменту інформаційної системи управління підприємством є достатньо універсальними і придатними для використання на підприємствах будь-якої форми власності. Їх застосування дозволяє підвищити ефективність функціонування інформаційної системи управління в рамках процесів її впровадження і промислової експлуатації.

Основні результати дослідження були використані при створенні інформаційних систем “Фінансовий менеджмент ВНЗ” у Донецькому національному університеті, Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені М.Туган-Барановського. Економічний ефект від впровадження результатів дисертаційного дослідження, що підтверджений актом, склав 220 тис. грн.

Окремі положення дисертаційної роботи впровадженні в навчальний процес Донецького національного університету при викладанні дисципліни “Проектування інформаційних систем”.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися й обговорювалися на наукових семінарах кафедр економічної кібернетики та інформаційних систем управління в Донецькому національному університеті (2004-2007 рр., м. Донецьк); на IX Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (2004 р., м. Запоріжжя); на науковій конференції студентів і аспірантів математичного факультету ДонНУ (2004 р., м. Донецьк).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, які представлено в дисертаційній роботі, отримано здобувачем самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише ті матеріали, які отримані в результаті індивідуальних досліджень.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 10 наукових робіт, з них 2 монографії у співавторстві, 6 статей, 2 тез загальним обсягом 57,65 д.а., з яких авторові належить 2,4 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 145 найменувань і 1 додатка. Робота викладена на 154 сторінках. Текст дисертації містить 16 рисунків, 5 таблиць.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі розроблено концепцію моделювання механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління, реалізація якої при їх проектуванні дозволить підвищити ефективність реалізації управлінських функцій під час її промислової експлуатації. Запропонована концепція покращує показники експлуатації інформаційної системи за рахунок використання економіко-математичних моделей і сучасних інформаційних технологій в механізмах її менеджменту.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, завдання, предмет, об'єкт і методологію дослідження, показано наукову новизну, теоретичну і практичну цінність роботи.

У першому розділі “Методологія процесного менеджменту інформаційних систем управління” досліджено особливості менеджменту бізнес-процесів, реалізованих в інформаційних системах управління в сучасних умовах в Україні і в світовій практиці. Визначено завдання менеджменту бізнес-процесів з використанням концепції механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління, його місце і роль в системі. Обґрунтовано необхідність побудови ефективної системи менеджменту бізнес-процесами, які реалізовано в інформаційних системах управління із застосуванням індуктивного підходу до використання сучасних інформаційних технологій і концепції процесного менеджменту.

Доведено, що для успішної реалізації завдань управління підприємством в рамках інформаційної системи управління необхідно реалізувати функції планування робіт кінцевих користувачів з виконання бізнес-процесів, обліку реалізації бізнес-процесів кінцевими користувачами, аналізу ефективності та якості виконання бізнес-процесів, регулювання (перепланування) робіт кінцевих користувачів щодо виконання бізнес-процесів, оцінки якості роботи кінцевого користувача.

Для реалізації цього в дисертаційній роботі розроблено такі механізми, використання яких покращує якісні показники промислової експлуатації інформаційної системи:

механізм планування, контролю й оперативної зміни планів функціонування інформаційної системи управління на рівні конкретних бізнес-процесів, які реалізовані в її контурі в умовах обмежених ресурсів підприємства. Цей механізм передбачає використання поточних планових нормативів, які формуються власниками бізнес-процесів, реалізованих в інформаційній системі управління. Це дозволяє отримувати достовірну інформацію про міру завантаження конкретних виконавців, про перебіг виконання планових нормативів, аналізувати причини відставання від встановленого графіка, приймати управлінські рішення з ліквідації відставань. Позаштатні ситуації можуть визначати необхідність корегування поточних планів, зміну термінів. Механізм використовує експертні оцінки трудомісткості операцій, що виконуються в рамках бізнес-процесів, та видає рекомендації з корегування планових нормативів.

механізм організації ефективної роботи користувачів інформаційної системи управління. Цей механізм передбачає використання методики ефективного делегування повноважень користувачів щодо виконання тих або інших завдань з урахуванням специфіки вимог кваліфікаційного рівня для їх виконання. Додатковою особливістю цього механізму є складання ефективного розкладу роботи користувачів інформаційної системи управління, який враховує основні моменти узгодження роботи різних користувачів в рамках складного ланцюга взаємопов’язаних бізнес-процесів, які реалізовано в інформаційній системі управління. Цей механізм знижує необхідність власникові бізнес-процесу постійно погоджувати роботу користувачів інформаційної системи в рамках його бізнес-процесу. Використання цього механізму зменшує час виконання бізнес-процесів інформаційної системи, що у свою чергу сприяє найбільш ефективному досягненню мети підприємства;

механізм управління користувачами інформаційної системи управління і контролю їх виконавчої дисципліни. Цей механізм реалізує механізми мотивації. Аналіз показників виконання завдань користувачами через однакові проміжки часу протягом періоду роботи (наприклад, робочого дня або зміни) дозволить отримати безліч показників (наприклад, відсоток виконання роботи кінцевого користувача на даний момент; показник відповідності нормативу виділеного часу щодо фактично витраченого в рамках деякої дії, яку виконує користувач згідно з виставленим йому розкладом). Значення цих показників дозволять керівникові або власникові бізнес-процесу не тільки проаналізувати роботу групи користувачів, але й вжити своєчасних превентивних заходів щодо усунення неякісної роботи або розв’язати задачу корегування планових нормативів робіт користувачів у разі яких-небудь позаштатних ситуацій. Це дозволяє об'єктивно приймати рішення про заохочення переобтяжених користувачів, розподілу навантаження з переобтяжених користувачів, які недовантажені роботою та інші управлінські рішення;

механізм розрахунку ефективності роботи інформаційної системи управління в розрізі конкретних бізнес-процесів, які реалізовано в її контурі. В рамках цього механізму відбувається конкретизація входів і виходів, постачальників і споживачів за кожним з бізнес-процесів інформаційної системи і формулювання вимог до входів і виходів. У його рамках пропонується переформатувати існуючі підходи до отримання інформації про протікання процесу з урахуванням вимог процесного менеджменту. Він базується на підставі наперед визначених показників ефективності для кожного з бізнес-процесів, а також затверджених методів і моментів збору даних і процесів збереження їх в інтегрованій базі даних. На підставі збережених даних за допомогою формальних методів відбувається їх аналіз і розробка відповідних управлінських рішень.

Всі перераховані механізми взаємозалежні і вимагають використання обчислювальної техніки для їх реалізації.

Виділення завдань менеджменту інформаційних систем управління, визначення його основних функцій і актуальності їх реалізації з використанням економіко-математичних моделей, сучасних інформаційних технологій і концепції процесного підходу до управління дозволили розробити концепцію моделювання механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління. На рис. 1 ця концепція представлена у вигляді схеми.

У концепції відображено підсистему зв'язку із зовнішнім середовищем інформаційної системи управління, підсистему процесного менеджменту, бізнес-процеси підприємства, які реалізовані в інформаційній системі, підсистему контролінгу, підсистему підтримки прийняття управлінських рішень, підсистему знань про механізми роботи з інформаційною системою управління, групи користувачів, які працюють з інформаційною системою управління (керівники підприємства – топ-менеджери, менеджери - власники бізнес-процесів, звичайні користувачі - кінцеві виконавці).

У центральному п'ятикутному контурі рис. 1 представлено підсистему процесного менеджменту, на яку покладені функції реалізації механізмів процесного підходу до управління бізнес-процесами, що реалізовано в інформаційній системі - контур в лівому нижньому кутку схеми. Механізми підсистеми охоплюють структурну та динамічну складові менеджменту інформаційної системи управління. Ця підсистема інкапсулює в собі функції керівника інформаційної системи.

Розглянуті механізми покладено в основу розробки економіко-математичних моделей їх реалізації.

У другому розділі “Моделі механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління” наведено формалізовані описи механізмів, які містяться в концепції моделювання механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління (рис.1).

Ефективна реалізація механізмів процесного менеджменту інформаційної системи управління можлива за умови наявності оперативної і достовірної інформації про стан функціонування бізнес-процесів і наявні ресурси, які необхідні у процесі роботи інформаційної системи.

В інформаційній системі одним з головних ресурсів є користувачі, тому дії, які спрямовані на реалізацію функцій інформаційної системи, повинні враховувати обмеження на вказаний ресурс.

Реалізація користувачами потоку завдань, який постійно збільшується, виконання дій в бізнес-процесах можливі або за рахунок підвищення інтенсивності та якості виконання роботи, або за рахунок раціонального й ефективного використання потенціалу всіх користувачів інформаційної системи. В іншому разі керівництво підприємства вимушене констатувати неможливість здійснення запланованого обсягу робіт на безлічі наявних ресурсів і шукати способи залучення додаткових ресурсів для виконання роботи, або занижувати планові обсяги, що може згубно позначитися на досягненні мети підприємства.

Дослідження в цій галузі свідчать, що при організації конкретних робочих місць необхідно чітко визначити коло розв’язуваних користувачем завдань, його взаємодії з іншими фахівцями, професійні звички і схильності співробітника. Застосування підходу, що передбачає розподіл повноважень користувача інформаційної системи управління, не повинне порушувати звичний ритм його роботи. Тому ключовим моментом у концепції, яку представлено в дисертаційній роботі, є процес делегування повноважень користувачам щодо виконання тих або інших дій або робіт в інформаційній системі управління. Цей механізм було формалізовано в рамках моделі конфігурації інформаційної системи управління, що налаштована на виконання функцій конкретного користувача.

В основу моделі покладено множини бізнес-процесів , які реалізовані в інформаційній системі управління; дій, на які розбивається бізнес-процес ; ресурсів , пов’язаних з виконанням окремої дії бізнес-процесу; та користувачів інформаційної системи .

Під ресурсами інформаційної системи управління слід розуміти сукупність засобів-об'єктів (дані, функції інформаційної системи, елементи призначеного для користувача інтерфейсу програмних модулів інформаційної системи та ін.), доступ до яких здійснюють користувачі для виконання дій бізнес-процесів, що реалізуються інформаційною системою управління.

Ключовим поняттям моделі є поняття “профіль” Profile(t, ) користувача в рамках інформаційної системи, яке визначене як множина доступних користувачу у момент часу t ресурсів інформаційної системи. Призначений для користувача “профіль” інкапсулює в собі такі характеристики користувача, як спеціалізація, освіта, досвід роботи, здобуті навички та інші. Поняття “профілю” означає, що вся множина ресурсів, яку надає інформаційна система, може динамічно поділятися на безліч профілів користувачів і формувати відповідні автоматизовані робочі місця (АРМ). Формальний запис “профіль” має вигляд:

, | (1)

де - елементи множини U, - множина ресурсів інформаційної системи, пов'язаних з виконанням дії , задає множину дозволених дій з множини дій усіх бізнес-процесів інформаційної системи для конкретного елементу множини U, що реалізує концепцію динамічного меню інформаційної системи.

Процес делегування повноважень користувачам контролює власник бізнес-процесу. Проте сама процедура може бути автоматизована, на основі розв’язання оптимізаційної задачі:

, | (2)

(3)

де - критерій, який відповідає за присутність i-го користувача на робочому місці; - невідомий параметр, який відповідає за делегування повноважень на виконання
j-ої дії i-им користувачем; - критерій, який відповідає за кваліфікаційну відповідність виконання i-им користувачем j-ої дії; - множина дій в рамках бізнес-процесів з множини Pr, повноваження на виконання яких необхідно розподілити між користувачами з множини ; с - кількість користувачів, для якої розв’язується задача, q - кількість елементів множини .

Задача (2)-(3) належить до класу задач цілочисельного програмування і може розв’язуватися стандартними методами. Розглянута модель розмежування відповідальності користувачів в інтегрованій інформаційній системі дозволяє досить гнучко здійснювати адміністрування прав і делегування повноважень її користувачам.

Планування, контроль, аналіз результатів виконаних завдань і розробка рішень щодо вдосконалення їх виконання утворюють систему управління організацією роботи користувачів інформаційної системи.

Як було показано вище, задача управління організацією роботи користувачів інформаційної системи розв’язується з використанням методів і підходів процесного менеджменту, які виражаються в: організації ефективного завантаження користувачів, цілеспрямованій дії керівників - власників бізнес-процесів на користувачів на користь завдань, що стоять перед бізнес-процесом, і функцій інформаційної системи управління підприємством, що забезпечують їх реалізацію. Реалізація цих аспектів міститься в моделі планування і контролю роботи користувачів в інформаційній системі управління. В основі цієї моделі лежить механізм розподілу планових нормативів, сформованих менеджерами-власниками бізнес-процесів, який формалізується за допомогою оптимізаційної задачі, в якій невідомими змінними є і яка має таку структуру:

, | (4)

, | (5)

, | (6)

, | (7)

де - функція витрат при існуванні інструкції на виконання користувачем нетипової для нього дії ; - плановий норматив (кількість повторень) g-ї дії в рамках k-го бізнес-процесу, який входить в план користувача ; - трудомісткість дії (вимірюється в людино-годинах); - плановий норматив (кількість повторень) g-ї дії, який входить у план у рамках k-го бізнес-процесу; L - граничний рівень навантаження окремого користувача; p - кількість бізнес-процесів, для яких розв’язується задача, s - кількість кінцевих користувачів, для яких розв’язується задача, jk-кількість дій k-го бізнес-процесу, m - кількість дій у рамках усіх бізнес-процесів.

Задача (4)-(7) належить до класу задач цілочисельного програмування і може розв’язуватися стандартними методами.

Наявність такого чіткого розкладу робіт дозволить користувачеві відразу на робочому місці взятися до роботи, не замислюючись над тим, в якій послідовності і що робити, щоб не простоювали інші користувачі, які використовують результати його діяльності. Реалізацію цієї задачі представлено на основі мінімізації кількості неузгоджених розкладів окремих користувачів, яка формалізується у вигляді: |

(8)

де S - множина всіх перестановок , які визначають черговість виконання дій, що входять до планового нормативу користувача і виступають аналогом розкладу його роботи; , яка визначає кількість неузгоджених розкладів в рамках S; [L1, L2 ]-- діапазон кількості неузгоджених розкладів в рамках S; де - загальна кількість дій в рамках планового нормативу для користувача , - кількість бізнес-процесів в рамках планового нормативу для користувача ; - функція, яка виражає сумарний час, що витратять користувачі завдання (4)-(7) на виконання всіх дій за своїм плановим нормативом.

Загальний розклад S (множина всіх перестановок ) вважається неузгодженим, якщо в його рамках немає розкладу користувача б, в якому існує позиція щодо виконання дії , k>1, для якої в жодному з розкладів користувачів з S не існує позиції щодо виконання попередньої дії , завершення якої відбудеться раніше, ніж почнеться виконання дії користувача б.

Розв’язання задачі (8) можливе двома шляхами: повним перебором усіх можливих перестановок з множини S або скористатися так званими евристичними вирішальними правилами, які дозволяють знайти оптимальне розв’язання без перебору.

Аналіз даних з фактичного виконання завдань користувачами через однакові проміжки часу в рамках періоду роботи (наприклад, робочого дня або зміни) дозволить отримати такі показники:

- відсоток виконання планового нормативу кінцевим користувачем на певний момент ;

- показник відповідності нормативу виділеного часу до фактично витраченого в рамках планового нормативу користувача на момент часу , які можуть використовуватися для рейтингової оцінки ступеня ефективності роботи персоналу, для розрахунку як узагальненого показника рейтингу, так і для завдань мотивації, а саме оптимізації розподілу фінансових коштів (премії, надбавки); призначення завдань (визначення параметрів стратегії при призначенні завдань: індивідуальне або колективне завдання, складність і ін.); призначення на посаду (підвищення або пониження в ієрархії посад) та ін.

Одним із ключових механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління є побудова функцій показників ефективності і результативності функціонування бізнес-процесів, які реалізовані в її контурі, а також аналіз отриманих з їх допомогою результатів. Механізм аналізу ефективності функціонування бізнес-процесів інформаційної системи управління входить до складу підсистеми процесного менеджменту.

Для того, щоб побудувати систему управління кожним бізнес-процесом і всією мережею процесів, які реалізовані в контурі інформаційної системи управління підприємством, керівник і власники процесів повинні побудувати чітко структуровану систему накопичення оперативної і планової інформації. Інформація є таким самим ресурсом, як персонал, середовище і інфраструктура. Споживачі цієї інформації - власник процесу і керівник. Основні аспекти цього механізму викладено в рамках моделі контролю ефективності функціонування інформаційної системи управління. Побудова механізмів отримання показників бізнес-процесів, які реалізовано в інформаційних системах управління підприємством, пов'язані з серйозними труднощами. У більшості випадків отримання значень цих показників відбувається за допомогою спеціально розроблених тригерів (процедур, що автоматично виконуються), які відповідають певним подіям (наприклад, закінченню виконання дій) в бізнес-процесах інформаційних систем.

Для того, щоб інформаційна система управління відповідала всім вимогам, які висуває процесний менеджмент щодо управління бізнес-процесами, показники бізнес-процесу повинні бути згруповані за трьома основним напрямками:

· показники ефективності процесу;

· показники продукту, який є виходом бізнес-процесу;

· показники задоволеності продуктом, який є виходом бізнес-процесу.

На підставі наведених міркувань приходимо до висновку, що безліч показників можна представити як безліч результатів аналітичних функцій, які визначено на безлічі бізнес-процесів інформаційної системи управління і які згруповані, як це запропоновано вище.

Визначимо множину функцій, які реалізують отримання показників ефективності бізнес-процесу в інформаційній системі управління, як: |

(9)

де – i-ий елемент множини бізнес-процесів, які реалізовано в інформаційній системі управління, - вектор, який характеризує показники витрат ресурсів, - вектор, який характеризує показники витрат на виправлення помилок в рамках бізнес-процесу, - вектор, який характеризує ефективність використання ресурсів на одиницю виходу бізнес-процесу (коефіцієнти використання інформаційних ресурсів, часу на проведення одиниці робіт або послуг та ін.).

Наведені моделі механізмів покладені в основу підсистеми процесного менеджменту в підсистемі підтримки прийняття рішень інформаційної системи управління.

У третьому розділі “Комп'ютерна система, що реалізує механізми процесного менеджменту інформаційних систем управління” запропоновано структуру інформаційної системи підтримки прийняття рішень (ІС СППР) для здійснення ефективного менеджменту інформаційної системи управління з використанням підходів процесного менеджменту.

Розглянуто функціонування і взаємозв'язки підсистем комп'ютерної системи. Запропоновано структуру інформаційного сервісу, який надається системою підтримки прийняття рішень в рамках центрального управлінського порталу підприємства, в розрізі спеціалізованих інтерфейсів для різних груп користувачів: вищого керівного складу, менеджерів - власників бізнес-процесів, кінцевих виконавців.

В основу інформаційної системи підтримки прийняття рішень покладені концепція моделювання механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління, сучасні інформаційні технології (розподілену систему “клієнт-сервер”, швидкісні технології доступу до даних, високотехнологічний інтерфейс), що робить її зручним і ефективним інструментарієм для розв’язання завдань управління підприємством із застосуванням інформаційних технологій.

Реалізацію розроблених у дисертаційній роботі механізмів та моделей було здійснено в рамках інформаційної системи управління “Фінансовий менеджмент ВНЗ” в Донецькому національному університеті.

Аналіз проблем, які виникали під час промислової експлуатації системи управління, обумовили впровадження таких наукових результатів в інформаційну систему управління “Фінансовий менеджмент ВНЗ” в Донецькому національному університеті: концепція моделювання механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління, модель механізмів процесного менеджменту в інформаційних системах управління, моделі механізмів збору та аналізу кількісних і якісних показників ефективності функціонування бізнес-процесів інформаційної системи управління.

При проведенні розрахунку економічної ефективності впровадження ІС СППР беруться до уваги тільки ті показники, на які реально впливає система з урахуванням розроблених і використаних в ній моделей і методів. Крім того, при визначенні економічної ефективності ІС СППР було забезпечено зіставність всіх показників у часі, за складом і структурою елементів витрат.

В таблиці 1 відображено фактори, які зумовили економічний ефект від впровадження результатів дисертаційної роботи в Донецькому національному університеті.

Економічний ефект від впровадження інформаційної системи підтримки прийняття рішень в рамках інформаційної системи управління “Фінансовий менеджмент ВНЗ” в Донецьком національному університеті склав 220 тис. грн.

Визначення економічної ефективності використання інформаційної системи підтримки прийняття рішень в рамках інформаційної системи управління “Фінансовий менеджмент ВНЗ” передбачає розрахунок інтервалу часу повернення витрат, яку було визначено для Донецького національного університету на рівні 0,36 року.

Таблиця 1

Розрахунок економічного ефекту від використання

результатів дисертаційної роботи(грн). | Показник | ДонНУ | 1. Річний обсяг доходу підприємства | 2005/2006 | 688233355,00 | 2006/2007 | 742287953,00 | 2. Видатки на створення та супровід ІС ППР | 2005/2006 | - |

2006/2007 | 75000,00 | 3. Видатки на виправлення неякісно виконаних завдань керівництва, здачу звітності, виплату компенсацій | 2005/2006 | 22000,00 | 2006/2007 | 5000,00 | 4. Видатки на додатковий адміністративний ресурс, пов’язаний з реалізацією системи управління на підприємстві (робота у святкові та вихідні дні, семінари, додатковий інструктаж та навчання персоналу та ін.) | 2005/2006 | 250000,00 | 2006/2007 | 80000,00 | 5. Видатки на преміальний фонд та додаткову заробітну платню, пов’язану з забезпеченням управлінської діяльності на підприємстві | 2005/2006 | 40000,00 | 2006/2007 | 29200,00 | 6. Видатки на створення та супровід ІС ППР | 2005/2006 | - |

2006/2007 | 75000,00 |

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі розглянуто теоретичні, методологічні і практичні питання розробки та реалізації механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління для підвищення ефективності їх функціонування. При цьому отримано такі результати:

1. Здійснений аналіз існуючих підходів до організації менеджменту інформаційних систем управління дозволив виділити основні недоліки в структурі й особливостях функціонування інформаційних систем управління, в результаті яких вони припиняють виконувати покладені на них керівництвом функції або виконують їх з низькою ефективністю, яка відрізняється від декларованої при впровадженні.

2. У результаті дослідження методології механізмів процесного менеджменту та впровадження її структурної і динамічної складових запропоновано підходи для підвищення ефективності функціонування інформаційних систем управління за рахунок впровадження механізмів процесного менеджменту в контур їх функціонування.

3. Під час дослідження було сформульовано концепцію моделювання механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління, в основу якої покладено ідеї контролінгу, процесного підходу до управління і сучасних інформаційних технологій. Визначено цілі, завдання і функції, що виконуються цією підсистемою на етапі планування, контролю, аналізу функціонування бізнес-процесів, які реалізовані в контурі інформаційної системи управління підприємства. Представлено концептуальну схему функціонування цієї підсистеми в рамках інформаційної системи управління.

4. Розроблено модель налаштування інформаційної системи управління на виконавців - концепція динамічного меню і динамічного профілю користувача, в основу яких покладено принципи розмежування доступу до об'єктів і ресурсів інформаційної системи, методи економіко-математичного моделювання та інтелектуальних систем, які дозволили за рахунок зменшення рівнів управління підвищити ефективність організації роботи користувачів.

5. Розроблено моделі планування і контролю роботи користувачів в інформаційній системі управління з урахуванням обмежених трудових ресурсів підприємства, в основу моделей покладено алгоритми оперативного і перспективного планування робіт користувачів, а також побудови оптимального розкладу їх виконання, що дозволяє менеджерам ефективно використовувати персонал для реалізації бізнес-процесів. Ці моделі дозволили менеджерам за рахунок впровадження методів економіко-математичного моделювання ефективно використовувати персонал для реалізації бізнес-процесів інформаційної системи управління.

6. Розроблено модель збору інформації за показниками ефективності функціонування бізнес-процесів, які реалізовано в інформаційній системі управління, а також описано основні статистичні методи для їх аналізу для прийняття управлінських рішень. Використання цієї моделі в рамках сучасних інформаційних технологій і спеціального програмного забезпечення у вигляді інтегрованої системи підтримки прийняття рішень дозволили забезпечити необхідний рівень оперативності, достовірності і несуперечності інформації, а також побудувати оптимально необхідну кількість показників для аналізу інформації про функціонування інформаційної системи управління і прийняття на її основі управлінських рішень.

7. Запропоновано варіанти побудови інформаційного сервісу, який надає система підтримки прийняття рішень у вигляді інформаційного порталу підприємства в розрізі спеціалізованих інтерфейсів для різних груп користувачів, що забезпечили можливість використання порталу різними групами персоналу (вищим керівництвом, менеджерами-власниками бізнес-процесів, рядовими виконавцями), не обізнаними в галузі інформаційних технологій.

8. Реалізація моделей виконано з використанням інформаційної системи підтримки прийняття рішень в інформаційній системі управління підприємством, в основі якої покладено інтегровану розподілену базу даних. При проектуванні інформаційної системи використано такі інформаційні технології: реляційний підхід при проектуванні інтегрованої бази даних; об'єктно-орієнтований підхід до розробки програмного забезпечення, сучасні апаратні і програмні засоби, що підтримують n-рівневу технологію “клієнт-сервер”. Використання сучасних інформаційних технологій дозволяє значно скоротити терміни підготовки звітів для прийняття управлінських рішень.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ

РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

монографії:

1. Лысенко Ю.Г., Андриенко В.Н., Кирилишен Я.В. и др. Система компьютеризированного финансового менеджмента высшего учебного заведения / Под ред. Ю.Г.Лысенко, В.Н. Андриенко. - Донецк: Юго-Восток, 2007. – С.85-100 (Автором запропоновано структуру інформаційної системи обліку бюджетів центрів відповідальності).

2. Лисенко Ю.Г., Андрієнко В.М., Кирилишен Я.В. та ін. Фінансовий менеджмент вищого навчального закладу з використанням новітніх інформаційних технологій / За ред. Ю.Г.Лисенка, В.М.Андрієнка. - Донецьк: Юго-Восток, 2007. -С. 79-93 (Автором запропоновано реалізацію інформаційної системи обліку бюджетів центрів відповідальності ВНЗ).

у фахових виданнях:

1. Кирилишен Я.В., Богомол Н.И. Электронный архив в виртуальном образовании предприятия // Новое в экономической кибернетике: Модели и методы виртуальных образований экономических объектов/ Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонГУ, 2001.-№3.-С.70-76 (Автором запропоновано структуру інформаційної системи управління електронним архівом в рамках віртуального підприємства).

2. Кирилишен Я.В., Васильев А.А. Моделирование информационных потоков контрольно-ревизионной деятельности // Новое в экономической кибернетике: Моделирование информационных потоков в корпоративных системах управления/ Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. -Донецк: ДонГУ, 2002.-№4.-С.42-50 (Автором запропоновано структуру інформаційних потоків в системі управління основною діяльністю КРУ).

3. Кирилишен Я.В., Мандра В.В. Динамическая модель менеджмента в информационной системе поддержки принятия решений // Новое в экономической кибернетике: Моделирование нелинейной динамики экономических систем / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, 2005.-№1.-С.108-113 (Автором запропоновано модель оцінки ефективності менеджменту в інформаційній системі).

4. Кирилишен Я.В. Моделирование менеджмента информационных систем // Модели управления в рыночной экономике/ Cб.науч.ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко.-Донецк: ДонНУ, 2005. - Том 2. – С.336-341.

5. Кирилишен Я.В. Моделирование менеджмента информационных систем // Новое в экономической кибернетике: Модели управления в системе финансового менеджмента / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко.-Донецк: ДонНУ, 2006.-№1.-С.98-106.

6. Кирилишен Я.В. Концепция динамического меню: ключевой механизм менеджмента информационных систем // Новое в экономической кибернетике: Модели информационного сервиса в системах управления / Сб. науч. ст. под общ. ред. Ю.Г.Лысенко. - Донецк: ДонНУ, 2007.-№1.- С.38-44.

за матеріалами конференцій:

1. Кирилишен Я.В., Бойченко Н.Г. Информационные потоки корпорации с распределенными центрами ответственности // Тези доповідей IX Всеукраїнської науково-методичної конференції „Проблеми економічної кібернетики” 17-18 вересня 2004 р. м. Запоріжжя. -Донецьк: ООО „Апекс”, 2004.-С.117-118 (Автором запропоновано структуру інформаційних потоків в системі управління корпорації з розподіленими центрами відповідальності).

2. Кирилишен Я.В., Мичкивский С.Н., Цванг В.А., Щеглов С.С. Модель информационных потоков контрольно-ревизионного управления в регионе // Тези доповідей Наукової конференції студентів математичного факультету ДонНУ (27-28 квітня 2004р.).- Донецк: Донецкий национальный университет, 2004.-С.50-52 (Автором запропоновано структуру інформаційних потоків в системі управління основною діяльністю КРУ).

АНОТАЦІЯ

Кирилишен Я.В. Моделювання процесів менеджменту в інформаційних системах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.11 – математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці. Донецький національний університет, Донецьк, 2007 р.

Здійснено дослідження особливостей менеджменту бізнес-процесів, реалізованих в інформаційних системах управління в сучасних умовах в Україні і в світовій практиці. Визначено завдання, місце і роль менеджменту бізнес-процесів з використанням концепції механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління.

Розроблено концепцію організації процесного менеджменту інформаційних систем управління, що дозволяє підвищити їх ефективність при вирішенні завдань та досягненні цілей підприємства під час їх промислової експлуатації.

Розроблено моделі механізмів процесного менеджменту інформаційних систем управління: конфігурації роботи інформаційної системи управління на роботу конкретного користувача - побудови динамічного профілю; ефективного планування і контролю потоків робіт користувачів в інформаційній системі управління в рамках її бізнес-процесів; контролю ефективності функціонування бізнес-процесів; збору та аналізу кількісних і якісних показників ефективності функціонування бізнес-процесів інформаційної системи управління.

Розроблено структуру та варіанти реалізації інформаційної системи підтримки прийняття рішень, побудовану з використанням сучасних інформаційних технологій, що дозволяє ефективно реалізовувати цілі та завдання менеджменту інформаційних систем управління.

Ключові слова: інформаційна система, бізнес-процес, моделі механізмів, процесний менеджмент, потоки робіт, ефективність інформаційної системи, інформаційні технології.

АННОТАЦИЯ

Кирилишен Я.В. Моделирование процессов менеджмента в информационных системах. – Рукопись.

Диссертация на получение научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.11 - математические методы, модели и информационные технологии в экономике. Донецкий национальный университет, Донецк, 2007 г.

Проведено исследование особенностей менеджмента процессов бизнеса, реализованных в информационных системах управления в современных условиях в Украине и в международной практике.

Проведен анализ существующих подходов к организации менеджмента информационных систем управления, который позволил выделить основные недостатки в структуре и особенностях функционирования информационных систем управления. Выделенные недостатки не позволяют выполнять положенные руководством на информационные системы управления функции или выполняют с низкой эффективностью, которая отличается от декларируемой при внедрении.

Определены задачи менеджмента бизнес-процессов с использованием концепции механизмов процесного менеджмента в информационных системах управления, его место и роль в системе управления.

В ходе исследования была сформулирована концепция моделирования механизмов процесного менеджмента информационных систем управления, основу которой составляют идеи контроллинга, процесного подхода к управлению и современные информационные технологии. Определены цели, задачи и функции, которые выполняются этой подсистемой на этапе планирования, контроля, анализа функционирования процессов бизнеса, которые реализованы в контуре информационной системы управления предприятия. Представлена схема функционирования этой подсистемы в рамках информационной системы управления.

Разработана модель настройки информационной системы управления на исполнителей – концепция динамического меню и динамического профиля пользователя, в основе которых лежат принципы разделения доступа к объектам и ресурсам информационной системы, экономико-математическое моделирование и интеллектуальные системы, которые позволили за счет уменьшения уровней управления увеличить эффективность организации работ исполнителей.

Разработана модель планирования и контроля работы пользователей в информационной системе управления с учетом ограниченных трудовых ресурсов предприятия, которые основываются на алгоритмах оперативного и перспективного планирования работы пользователей, построения оптимального расписания их


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МОРФОГЕНЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ РАННЬОГО ЕМБРІОГЕНЕЗУ СВИНЕЙ ПРИ ОДЕРЖАННІ ЗАРОДКІВ IN VITRO - Автореферат - 25 Стр.
Вдосконалення механізму стимулювання розвитку промисловості приморських регіонів - Автореферат - 26 Стр.
ІСТОРИЧНО-НАУКОВИЙ АНАЛІЗ СТАНОВЛЕННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРИДНІПРОВСЬКОЇ ЗАЛІЗНИЦІ (друга половина XIX – початок XX століть) - Автореферат - 30 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ БЕЗПЕКИ ВИКОНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ БУДІВЕЛЬНИХ РОБІТ МОНТАЖНИКІВ-ВИСОТНИКІВ - Автореферат - 24 Стр.
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС РЕЛІГІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УКРАЇНІ - Автореферат - 24 Стр.
Засоби передачі слов’яноруського синтаксису у “простій” мові варіанта Мелетія Смотрицького (риторичний аспект) - Автореферат - 28 Стр.
АКТИВІЗАЦІЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПідпРИємСТв НА ОСНОВІ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Автореферат - 24 Стр.