У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Організаційно-методичні засади атестації керівників загальноосвіт ніх навчальних закладів

Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти

Академії педагогічних наук України

Пархоменко Ірина Миколаївна

УДК 373.51:371.2:65.012П18

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНЮВАННЯ

УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КЕРІВНИКІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Центральному інституті післядипломної педагогічної освіти АПН України

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, доцент

Даниленко Лідія Іванівна,

Центральний інститут післядипломної

педагогічної освіти АПН України,

проректор з навчальної роботи

Офіційні опоненти: дійсний член АПН України,

доктор педагогічних наук, професор

Ляшенко Олександр Іванович,

Президія АПН України,

головний вчений секретар АПН України;

кандидат педагогічних наук

Рябова Зоя Вікторівна,

Харківський обласний науково-методичний

інститут безперервної освіти,

проректор з науково-методичної роботи

Провідна установа: Інститут педагогіки АПН України,

лабораторія управління освітніми закладами,

м. Київ

Захист відбудеться 23 лютого 2007 р. о 12.00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.455.01 у Центральному інституті післядипломної педагогічної освіти АПН України за адресою: 04053, м.Київ – 53, вул. Артема, 52-А.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти АПН України.

Автореферат розіслано 22 січня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.С.Снісаренко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю подальшого розвитку теорії і практики управління загальноосвітніми навчальними закладами (ЗНЗ) у контексті завдань, які поставлені перед загальною середньою освітою (ЗСО) законами України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, Національною доктриною розвитку освіти, іншими нормативно-правовими документами.

Соціально-економічні перетворення, що відбуваються в освіті, висувають високі професійні та моральні вимоги до керівників закладів і установ освіти. Однак численні публікації останніх років вказують на суттєві недоліки у процесі функціонування системи освіти, пов’язуючи їх, насамперед, з нерозвиненістю державно-громадських форм управління нею і непрофесійністю керівників ЗНЗ. Тому система ЗСО, яка розвивається у нових для неї соціально-політичних і ринкових відносинах, потребує застосування сучасних підходів до управління відбором і розстановкою керівних кадрів, оцінювання їхньої професійної підготовки, якості управлінської діяльності, запровадження ефективної системи мотивації, стимулювання та соціального захисту. Одним з важливих аспектів підвищення якості управління ЗНЗ є системне об’єктивне оцінювання управлінської діяльності їх керівників.

Науковці і практики докладають значних зусиль для розв’язання цього завдання. Аналіз вітчизняної і зарубіжної літератури, дисертаційних досліджень та освітньої практики доводить, що увага до управління в освітній галузі постійно зростає. Це знайшло відображення у працях В.Г.Афанасьєва, Є.С.Березняка, В.І.Бондаря, Л.І.Даниленко, Г.А.Дмитренка, Г.В.Єльникової, В.І.Звєрєвої, Л.М.Калініної, Л.М.Карамушки, Н.Л.Коломенського, Ю.К.Конаржевського, В.І.Лугового, А.С.Макаренка, В.І.Маслова, В.С.Пікельної, М.М.Поташника, В.О.Сухомлинського щодо питань з теорії управління освітніми системами; Ю.К.Бабанського, Н.В.Гузій, І.А.Зязюна, В.А.Кан-Каліка, Н.В.Кузьминої, Ю.М.Кулюткіна, В.А.Семиченко, В.О.Сластьоніна, М.І.Сметанського – з питань теорії педагогічної діяльності; І.Є.Булах, В.П.Безпалька, С.І.Болтівця, С.У.Гончаренка, О.І.Ляшенка, Т.О.Лукіної, А.І.Підласого – з питань теоретичних засад оцінювання професійної компетентності педагогічних працівників.

Як показують дослідження, основна увага науковців була приділена розвитку понять “управлінська культура”, “професійна компетентність”, “творчий потенціал”; розкриттю професійної характеристики і професіограми сучасного керівника ЗНЗ; обґрунтуванню методик визначення рівнів сформованості управлінської культури керівників, їхніх професійних умінь, форм і способів оцінювання під час проходження ними курсового підвищення кваліфікації (В.В.Олійник, Н.Г.Протасова, Т.М.Сорочан та ін).

Численними дослідженнями доведено взаємозв’язок між якістю управлінської діяльності керівників ЗНЗ та їхніми професійними знаннями і вміннями, особистісними і колективними потребами, вольовими і комунікативними навичками, що дозволяє зробити висновок про можливість ефективно впливати на діяльність керівників не лише з боку державних органів управління освітою, а й суспільства в цілому, яке не менш ніж держава зацікавлене в якості освітніх послуг.

Значне місце в теорії управління надається контролю й оцінюванню діяльності педагогічних працівників, що є особливо значущим у період проведення їх атестації. Особливо актуальною постає проблема атестації керівників ЗНЗ, яка є нормативно закріпленим результатом оцінювання ефективності їх професійної діяльності (педагогічної та управлінської), проте системного дослідження з цих питань не проводилося. Крім того, в теорії і практиці існують протиріччя між якістю й обсягом управлінської діяльності керівників та відсутністю економічного стимулювання за якість їх роботи; між підвищенням ролі оцінювання як фактора їх соціального захисту та відсутністю механізму його реалізації; між потребою місцевих органів управління освітою в оцінюванні як механізмі розвитку системи освіти і відсутністю у них повноважень щодо його вдосконалення; між вимогами законодавчої бази, якими передбачено атестацію керівників, і відсутністю науково обґрунтованих підходів та економічних умов для її проведення.

Подальше зростання актуальності проблеми оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ та недостатнє її висвітлення у вітчизняних дослідженнях зумовило вибір теми дисертації: “Організаційно-педагогічні засади оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів”.

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Дослідження виконано відповідно до теми, передбаченої планом науково-дослідної роботи Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти Академії педагогічних наук України (ЦІППО АПН України) “Науково-організаційні основи експертизи інноваційної освітньої діяльності в регіоні”, реєстраційний № 0103U003305. Тему дослідження затверджено науковою радою ЦІППО АПН України (протокол № 4 від 20 квітня 2006 р.) та зареєстровано Радою з координації наукових досліджень у галузі педагогіки і психології в Україні (протокол № 5 від 30 травня 2006 р.)

Об’єкт дослідження: оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

Предмет дослідження: система оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів на державно-громадських засадах.

Мета дослідження полягає у науковому обґрунтуванні, розробленні та експериментальній перевірці системи оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів районним управлінням освіти на державно-громадських засадах для проведення різних видів атестації.

Гіпотеза дослідження ґрунтується на припущенні, що за умов введення системи оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів на державно-громадських засадах для різних видів атестації, створення науково-методичного, організаційно-кадрового і нормативно-правового забезпечення підвищиться не лише рівень їх управлінської кваліфікації, а й рівень управління закладами освіти у цілому за показниками інноваційності, конкурентоспроможності та відкритості.

Задля досягнення мети і перевірки гіпотези дослідження були поставлені такі завдання:

1. Здійснити аналіз теорії оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

2. Проаналізувати стан оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів районним управлінням освіти.

3. Теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити систему оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ районним управлінням освіти на державно-громадських засадах.

4. Розробити методичні рекомендації з оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ при різних видах атестації.

Методологічною основою дослідження є загальнотеоретичні положення теорії пізнання, філософські концепції сучасної освіти і наукові засади діяльнісної сутності особистості, закони України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, Національна доктрина розвитку освіти, Положення Міністерства освіти і науки України про атестацію педагогічних працівників та навчальних закладів, наукові основи управління освітніми системами та закономірності управління їх розвитком, методологічні положення про сутність моделювання і принципи єдності теорії і практики.

Теоретичну базу дослідження становлять праці науковців, присвячені розвитку філософії сучасної освіти (В.Г.Кремень, В.С.Лутай, В.П.Андрущенко, В.О.Огнев’юк та ін); базові положення теорії управління закладами освіти (В.Г.Афанасьєв, В.І.Бондар, Г.В.Єльникова, Л.М.Карамушка, Н.Л.Коломінський, І.Л.Лікарчук, В.І.Маслов, В.С.Пікельна та ін); наукові основи теорії та історії менеджменту в освіті (Л.І.Даниленко, Є.М.Павлютенков); загальна теорія педагогічної діяльності, у т.ч. управлінської (І.А.Зязюн, В.А.Семиченко, Л.П.Пуховська), її оцінювання (І.Є.Булах, Т.О.Лукіна, О.І.Ляшенко, І.П.Підласий) і підвищення компетентності в системі післядипломної педагогічної освіти (В.В.Олійник, Н.Г.Протасова, Т.М.Сорочан).

Під час дисертаційного дослідження застосовано комплекс методів дослідження:

– теоретичні: вивчення законодавчої, нормативної і науково-методичної документації з оцінювання та атестації працівників різних галузей; аналіз літератури (філософської, соціально-економічної, психологічної, педагогічної, управлінської) з метою визначення сучасних наукових підходів, принципів, змісту і технологій оцінювання педагогічних працівників, зокрема керівників ЗНЗ; узагальнення, абстрагування, порівняння, класифікація та систематизація набутої інформації з метою визначення видів, показників і критеріїв оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ;

– експериментальні: діагностичні (педагогічне спостереження, анкетування, тестування); констатувальний та формувальний експерименти; математична і статистична обробка результатів - для забезпечення вірогідності отриманих результатів, розроблення, обґрунтування та апробації системи оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ районним управлінням освіти на державно-громадських засадах.

Організація дослідження. Дослідження проводилося у п’ять етапів упродовж 1999–2006 рр.

На першому етапі (1999 – 2000 рр.) проводився аналіз психолого-педагогічної й управлінської літератури, узагальнювався досвід проведення оцінювання та атестації працівників в Україні і за кордоном, були вивчені та усвідомлені методологічні і теоретичні основи дослідження, визначені його об’єкт, предмет, цілі, гіпотеза, завдання.

На другому етапі (2001 – 2002 рр.) було розроблено й обґрунтовано систему оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ районним управлінням освіти на державно-громадських засадах при різних видах атестації і проведено констатувальний експеримент.

На третьому етапі (2003 – 2004 рр.) здійснювався формувальний експеримент, під час якого проводилась апробація розробленої нами системи, аналізувалися здобуті результати.

На четвертому етапі (2004 р.) узагальнено результати попереднього етапу апробації, проведено порівняння здобутих результатів із заявленими цілями і коригування розробленої моделі.

На п’ятому етапі (2005 – 2006 рр.) впроваджено систему оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ у практику роботи районного управління освіти, узагальнено здобуті результати.

Експериментальне дослідження проводилося на базі ЗНЗ та районного управління освіти Оболонського району м. Києва, ЦІППО АПН України; у ньому взяли участь 502 особи, серед яких – 196 керівників ЗНЗ, 158 начальників і 148 спеціалістів місцевих органів управління освітою.

Наукова новизна і теоретичне значення дослідження полягають у наступному: здійснено порівняльний аналіз різних моделей оцінювання професійної діяльності керівників ЗНЗ на державних засадах; уточнено поняття „оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ” та „атестація керівників ЗНЗ”; обґрунтовано введення претендентського, кадрового і кваліфікаційного оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ; дістали подальшого розвитку теорія і практика управління з визначення рівнів управлінської кваліфікації керівників ЗНЗ та відповідних кваліфікаційних категорій; з’ясовано й уточнено наукові підходи, принципи, функції, види, рівні та умови оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ на державно-громадських засадах; вперше обґрунтовано та розроблено нову систему оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ районним управлінням освіти на державно-громадських засадах для різних видів їх атестації.

Практичне значення дослідження полягає у розробленні інформаційно-ресурсного комплексу з оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ на державно-громадських засадах районним управлінням освіти при різних видах їх атестації відповідно до базового стандарту професійної діяльності, критеріїв і показників визначення рівнів управлінської кваліфікації, методичних рекомендацій щодо організації різних видів оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ на державно-громадських засадах районним управлінням освіти та доповнені змісту підвищення кваліфікації керівників ЗНЗ авторським спецкурсом з оцінювання їх управлінської діяльності для інститутів післядипломної педагогічної освіти.

Результати дисертаційного дослідження були впроваджені у роботу ЦІППО АПН України (довідка від 07.07.2006 р., № 01-14/297); Київського міського управління освіти і науки (довідка від 04.07.2006 р., № 23/671); Управління освіти Оболонського району м. Києва (довідка від 19.06.2006 р., № 886).

Вірогідність здобутих результатів дисертаційного дослідження підтверджується документально, всебічним методологічним і теоретичним обґрунтуванням його вихідних позицій; системою методів дослідження, які є адекватними до мети і завдань дослідження; поєднанням кількісного та якісного аналізу здобутих даних та статистичною обробкою результатів експерименту; позитивними результатами формуючого експерименту.

Апробація результатів дослідження. Основні результати і положення дисертаційного дослідження доповідалися на міжнародних науково-практичних конференціях “Інноваційні технології в освіті” (АРК, Сімферополь, 2005р.), “Організація інноваційної і експериментальної діяльності навчальних закладів” (АРК, Ялта, 2006р.); Всеукраїнських науково-практичних конференціях “Інноваційний розвиток управлінського потенціалу керівника загальноосвітнього навчального закладу” (Кременчук, 2006), “Стан та перспективи розвитку післядипломної педагогічної освіти” (Херсон, 2006р.); науково-практичних семінарах “Маркетинг в освіті та зв’язки з громадськістю” (Одеса, 2004р.), “Науково-методичне забезпечення інноваційної освітньої діяльності” (Сімферополь, 2006); Всеукраїнській виставці “Сучасна освіта в Україні” (Київ, 2006р.); засіданнях Всеукраїнського дискусійного клубу директорів шкіл “Діалог” та координаційної ради Асоціації керівників шкіл України (Київ, 2005р.); Міському фестивалі педагогічних ідей (Київ, 2005р.).

Публікації. Основні результати дослідження викладено одноосібно у навчально-методичному посібнику та семи статтях, п’ять з яких – у фахових, дві – в інших наукових виданнях.

Структура дисертації зумовлена логікою проведеного дослідження і складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (241 найменування) та 6 додатків. Основний зміст дисертації викладено на 171 сторінці і містить 27 рисунків, 28 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У “Вступі” обґрунтовано актуальність і ступінь дослідженості даної теми; визначено об’єкт, предмет, мету, завдання, гіпотезу, наукову новизну і практичне значення дослідження; сформульовано методологічні і теоретичні, засади його проведення; розкрито етапи дослідження, його теоретичну і практичну цінність, результати апробації; проаналізовано наукові публікації; розкрито структуру та обсяг дисертації.

У першому розділі “Оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у теорії і практиці” нами здійснено теоретичний аналіз проблеми дослідження; розглянуто сучасні наукові підходи, принципи, умови, функції, види, зміст і технології оцінювання професійної діяльності педагогічних працівників, у т.ч. керівників ЗНЗ; визначено стан оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ; уточнено поняття “оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ” та “атестація керівників ЗНЗ”, визначено їх основні відмінності і характерні ознаки.

За результатами аналізу наукових джерел з управління соціально-педагогічними системами в умовах демократизації освітнього процесу, посилення ролі органів місцевого самоврядування і застосування принципів державно-громадського управління в освіті, ми з’ясували, що за останні десятиліття інтерес науковців до управлінської діяльності керівників ЗНЗ значно зріс. Доказом цього є дослідження провідних вітчизняних науковців В.І.Бондаря, Л.М.Ващенко, Г.А.Дмитренка, Л.І.Даниленко, Г.В.Єльникової, Л.М.Калініної, І.Л.Лікарчука, В.І.Маслова, Н.М.Островерхової, Л.М.Карамушки, Є.М.Павлютенкова, В.С.Пікельної, Т.М.Сорочан та ін.

Проаналізовано також підходи до оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ, зокрема: на основі кваліметричних стандартів діяльності (О.Л.Ануфрієва, Г.В.Єльникова, З.В.Рябова), професійних умінь (Л.А.Пермінова), сформованості рівнів готовності до управління інноваціями (Л.І.Даниленко), комунікативної та морально-естетичної культури (Ю.А.Самсонов), професійної діяльності педагогічних працівників (Т.Ф.Кірова), управління системою освіти в регіоні (Т.Е.Ковіна).

Узагальнюючи погляди різних науковців ми уточнили поняття “управлінська діяльність керівників ЗНЗ” як сукупність управлінських функцій, операцій і дій, спрямованих на стабільне функціонування і розвиток закладу освіти; “державно-громадське управління ЗНЗ” - як сукупність спільних управлінських дій органів управління освітою і громадськості з метою його розвитку; “оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ” - як процес державно-громадського контролю, метою якого є встановлення рівнів їх управлінської кваліфікації і психолого-педагогічної підготовленості до діяльності на посаді керівника.

Структура і зміст управлінської діяльності керівників ЗНЗ характеризується базовим стандартом професійної діяльності, який включає стратегічний менеджмент, управління навчально-виховним процесом, менеджмент персоналу, фінансово-господарський менеджмент, внутрішню і зовнішню комунікації.

У результаті теоретичного аналізу психолого-педагогічної літератури з оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ виокремлено його основні види (пролонговане, експресивне, індивідуальне, колективне, комплексне, локальне, формуюче, нормативне, прогностичне), рівні (мезо, макро і мікро), функції (планування, організація, координування, регулювання, аналіз, узагальнення, прогнозування), умови (нормативні, фінансово-технічні, науково-методичні, кадрові). Оцінювання управлінської діяльності керівника ЗНЗ є процесом контролю, який реалізується через інспектування, ліцензування, акредитацію й атестацію. Остання розглядається нами як форма державно-громадського контролю, в результаті якого за допомогою оцінювання діяльності педагогічних працівників встановлюються і закріплюються рівні їх підготовленості до діяльності на посаді керівника (претендентське оцінювання), за допомогою оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ – рівні їх відповідності займаній посаді (кадрове оцінювання) та управлінської кваліфікації (кваліфікаційне оцінювання).

У ході констатувального експерименту з’ясовано, що діяльність керівників ЗНЗ оцінюється одночасно і як педагогічна, і як управлінська. За результатами оцінювання їх педагогічної діяльності встановлюється відповідна кваліфікаційна категорія і педагогічне звання, які не встановлюються за результатами оцінювання їх управлінської діяльності.

На практиці оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ відбувається лише як претендентське і кадрове. Тому 95% респондентів вважають за необхідне введення окремого оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ з метою встановлення відповідних рівнів їх кваліфікації; 70% пропонують створення для цього незалежних експертних комісій з оцінювання їх управлінської діяльності; 94% вважають за необхідне залучення вчителів і батьків до процесу оцінювання; 66% рекомендують введення економічного стимулювання за результатами оцінювання їх управлінської діяльності.

Це зумовило необхідність обґрунтувати, розробити та експериментально перевірити систему оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ районним управлінням освіти на державно-громадських засадах для різних видів їх атестації.

У другому розділі “Система оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів на державно-громадських засадах районним управлінням освіти” обґрунтовано і розроблено систему оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ районним управлінням освіти на державно-громадських засадах при різних видах їх атестації; структуру і зміст оцінювання управлінської діяльності відповідно до базового стандарту їх професійної діяльності; технологію визначення рівнів управлінської діяльності керівників ЗНЗ та відповідних кваліфікаційних категорій; технологію оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ при різних видах їх атестації; розроблено зміст інформаційно-ресурсного комплексу з підвищення кваліфікації керівників ЗНЗ в інститутах післядипломної педагогічної освіти.

Розроблена нами система оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ подана нами у вигляді моделі, яка має три взаємообумовлені і взаємозалежні складові: концептуальну, змістову, технологічну (рис. 1).

У концептуальній складовій розробленої моделі розкрито цілі (адміністративні, управлінські, інформаційні); наукові підходи (функціонально-компетентнісний, гуманістичний, державно-громадський); принципи: загальні

Рис. 1. Модель системи оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ районним управлінням освіти на державно-громадських засадах

(системність, демократичність, економіко-правове регулювання, науковість) і специфічні (циклічність, періодичність, відкритість, прозорість, правовий захист, стимулювання, оптимальність, об’єктивність, технологічність, інноваційність).

Значне місце у концептуальній складовій системи відведено обґрунтуванню необхідності застосування державно-громадського підходу до оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ як такого, що забезпечує залучення не лише державних, а й громадських експертів. Для його реалізації створено групи експертів, до складу яких введено висококваліфікованих спеціалістів з оцінювання - представників системи післядипломної педагогічної освіти, досвідчених керівників ЗНЗ, працівників управління освіти (державні експерти), представників органів громадського самоврядування – учнів-старшокласників, батьків учнів, учителів (громадські експерти).

У змістовій складовій моделі оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ розкрито:

- етапи оцінювання та основні управлінські функції, а саме: підготовчому етапу відповідають функції планування й організації; процесуальному – координування, вимірювання, аналізу; діяльнісному – регулювання, узагальнення, прогнозування;

- види оцінювання: претендентське (перевіряється готовність педагогічного працівника до управлінської діяльності), кадрове (визначається відповідність займаній посаді керівника), кваліфікаційне (встановлюється рівень управлінської кваліфікації керівника);

- умови оцінювання: нормативні (наявність положення про атестацію керівників ЗНЗ, положення про діяльність експертів, орієнтовних критеріїв оцінювання); науково-методичні (розроблення рекомендацій для проведення різних видів оцінювання та відбору експертів); кадрові (розроблення навчальної програми з підготовки експертів); фінансово-технічні (фінансове та матеріально-технічне забезпечення);

- рівні оцінювання: мікрорівень (самооцінка керівників ЗНЗ); макрорівень (оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ державними експертами); мезорівень (оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ державними і громадськими експертами);

- критерії оцінювання відповідно до структури базового стандарту їх професійної діяльності (табл. 1) та особистісно-ділових якостей.

Таблиця 1

Критерії оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ відповідно до базового стандарту їх професійної діяльності

з/п | Напрями

стандарту | Критерії оцінювання

1 | 2 | 3

1 | Стратегічний менеджмент | Моделювання майбутнього закладу, організація процедури планування, контроль за виконанням планів, робота з нормативними документами

2 | Управління навчально-виховним процесом | Створення системи мотивування діяльності учнів, умов для їх пізнавальної діяльності та застосування технічних засобів навчання; організація інноваційної та експериментальної діяльності; запровадження спецкурсів та факультативів; організація навчання, оздоровлення і відпочинку у позаурочний час; дотримання законодавства

3 | Менеджмент персоналу | Стабільність колективу; створення умов для використання сучасних засобів управління персоналом та системи стимулювання діяльності педагогічних працівників; організація процесу підвищення педагогічної майстерності; забезпечення взаємозв'язку структурних підрозділів закладу освіти; створення позитивного мікроклімату в колективі

Продовження таблиці 1

1 | 2 | 3

4 | Фінансово-господарський менеджмент | Планування розвитку матеріально-технічної бази; оптимальне використання фінансових ресурсів; створення здоров’язберігаючого середовища; організація маркетингової діяльності закладу освіти

5 | Внутрішні і зовнішні комунікації | Застосування державно-громадського управління, налагодження інформаційно-комунікаційного, міжрегіонального і міжнародного зв’язків; формування іміджу керівника і закладу освіти

Кожний критерій, поданий у табл.1, розглядається за допомогою відповідних показників, які оцінюються в балах. Середнє арифметичне їх значення, визначене в результаті оцінювання управлінської діяльності керівника ЗНЗ державними і громадськими експертами, розраховується по кожному напряму базового стандарту окремо (Q1, Q2, Q3, Q4, Q5) і в сукупності як середня арифметична величина R:

,

де Q – показник управлінської діяльності керівника ЗНЗ за напрямом базового стандарту;

R – кваліфікаційний показник управлінської діяльності одного керівника ЗНЗ;

5 – кількість напрямів базового стандарту професійної діяльності керівника ЗНЗ.

Кваліфікаційний показник управлінської діяльності керівника ЗНЗ (R) дає можливість встановити рівні його кваліфікації: творчо-інноваційний (високий); технологічний (достатній); перетворювальний (середній); нормативно-репродуктивний (низький) та присвоїти відповідну кваліфікаційну категорію (керівник-наставник, керівник вищої категорії, керівник І категорії, керівник).

Під час присвоєння керівнику ЗНЗ кваліфікаційної категорії враховується також рівень прояву його особистісно-ділових якостей (високий або низький), а саме: творчо-інноваційному рівню кваліфікації (0,9 ? R ? 1,0) і високому рівню прояву його особистісно-ділових якостей відповідає категорія “керівник-наставник”; технологічному рівню (0,7 ? R < 0,9) і високому рівню прояву якостей – “керівник вищої категорії”; перетворювальному рівню (0,4 ? R < 0,7) і високому рівню прояву якостей – “керівник-першої категорії”; нормативно-репродуктивному рівню (0,0 ? R < 4,0) і високому рівню прояву якостей – “керівник”. При встановленні низького рівня прояву особистісно-ділових якостей керівника ЗНЗ його кваліфікаційна категорія понижується. У випадку встановлення низького рівня кваліфікації і низького рівня прояву особистісно-ділових якостей керівника ЗНЗ робиться висновок про його невідповідність займаній посаді.

Технологічна складова розробленої моделі представлена відповідними технологіями оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ при різних видах їх атестації, стимулювання керівників ЗНЗ за результатами оцінювання їх управлінської діяльності, відбору державних і громадських експертів і забезпечується інформаційно-ресурсним комплексом, який включає нормативно-правове, науково-методичне й організаційно-кадрове забезпечення всіх видів оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ.

Нами визначено, що претендентське оцінювання педагогічних працівників доцільно здійснювати державними експертами з урахуванням думки громадськості за стандартними психолого-педагогічними методиками; кадрове – державними експертами за допомогою анкетування працівників районного управління освіти з метою визначення якості виконання керівниками ЗНЗ посадових обов’язків; кваліфікаційне – державними і громадськими експертами за допомогою анкетування учасників навчально-виховного процесу з метою визначення якості виконання керівниками ЗНЗ їх управлінських функцій.

Різні види оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ застосовуються при різних видах їх атестації (претендентська, кадрова, кваліфікаційна).

У третьому розділі “Експериментальна перевірка розробленої системи оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів” розкрито методику проведення експерименту; проаналізовано вплив розробленої системи оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ на рівні їх кваліфікації та управління ЗНЗ у цілому по району за показниками інноваційності, конкурентоспроможності і відкритості; доповнено зміст підвищення управлінської кваліфікації керівників ЗНЗ в інститутах післядипломної педагогічної освіти спецкурсом з її оцінювання; розроблено методичні рекомендації керівникам районних управлінь освіти щодо створення організаційно-педагогічних умов оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ з метою проведення різних видів атестації.

Для оцінювання результативності розробленої нами моделі в ході експерименту його учасників було поділено на дві групи: експериментальну і контрольну. До експериментальної групи увійшли керівники ЗНЗ, управлінська діяльність яких оцінювалася державними і громадськими експертами; до контрольної – інші керівники ЗНЗ експериментального району.

Під час проведення дослідження за розробленими критеріями і показниками перевірено динаміку змін показників управлінської діяльності керівників експериментальних ЗНЗ (Qсер.) як середніх арифметичних значень показників управлінської діяльності керівників цієї групи за кожним напрямом (Q1сер. - Q5сер.) і загального кваліфікаційного показника (Rзаг.), який розраховувався за формулою:

,

де R1, R2, R3, … Ri – кваліфікаційні показники управлінської діяльності кожного керівника ЗНЗ експериментальної групи, діяльність якого оцінювалася;

i – кількість керівників ЗНЗ в експериментальній групі.

Аналіз дослідних даних (рис. 2) засвідчив, що за час експерименту підвищилися показники управлінської діяльності керівників експериментальних ЗНЗ за основними напрямами базового стандарту (Q1сер. –Q5сер.) і загальний кваліфікаційний показник (Rзаг.) – від середнього до достатнього рівня.

Рис. 2. Динаміка зміни показників управлінської діяльності керівників ЗНЗ експериментальної групи (до і після експерименту)

Результативність розробленої системи оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ підтверджується динамікою зростання кількості інноваційних педагогічних проектів, які здійснюються в експериментальних закладах освіти та зміною їх організаційно-правової форми (показник інноваційності); рейтингом закладу освіти у районі та обсягами одержаних інвестицій (показник конкурентоспроможності); кількістю комунікативних зв’язків з різними установами й організаціями та інформації про навчальний заклад у вітчизняній і зарубіжній пресі (показник відкритості) (табл. 2).

Таблиця 2

Результативність розробленої системи оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ

з/п | Показники | Параметри | Приріст показників

Контрольна група | Експери-

ментальна група

1 | 2 | 3 | 4 | 5

1 | Інноваційність | 1.1.Кількість інноваційних проектів | 3,1 | 4,1

1.2. Зміна організаційно-правової форми ЗНЗ | 0,2 | 2

2 | Конкуренто-

спроможність | 2.1. Рейтинг ЗНЗ у районі* | 0,3 | 0,02

2.2. Обсяг інвестицій | 0,36 | 0,61

3 | Відкритість | 3.1. Кількість міжнародних та регіональних зв’язків | 0,25 | 0,42

3.2. Кількість інформації про ЗНЗ у пресі | 0,05 | 0,8

* Показник “Рейтинг ЗНЗ у районі” має зворотню залежність.

Приріст параметрів результативності розробленої системи розраховувався як відносна величина змін по кожному з них.

Як видно з табл. 2, ці параметри в експериментальній групі ЗНЗ вищі за контрольну; максимальний приріст відбувся за параметрами: “Зміна організаційно-правової форми ЗНЗ”; “Рейтинг ЗНЗ в районі”; “Кількість інформації про ЗНЗ у пресі”.

Нами розроблено спецкурс для підвищення кваліфікації керівників ЗНЗ в інститутах післядипломної педагогічної освіти та методичні рекомендації для проведення оцінювання їх управлінської діяльності на державно-громадських засадах районним управлінням освіти при різних видах атестації, у яких розкрито сутність організаційно-педагогічних засад оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ як сукупність наукових підходів і принципів, організаційних форм і сучасних методів.

Висновки

Проведене дослідження й узагальнення його результатів на науково-методичному, організаційному і нормативному рівнях підтверджує висунуту нами гіпотезу і дає можливість зробити наступні висновки:

1. Аналіз наукових джерел і чинного законодавства України про загальну середню освіту доводить, що в сучасних соціально-економічних умовах доцільним є проведення об’єктивного оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ як процесу контролю, який ґрунтується на загальних (систематичність, демократичність, економіко-правове регулювання, науковість) і специфічних (циклічність, періодичність, відкритість, прозорість, правовий захист, стимулювання, оптимальність, об’єктивність, інноваційність, технологічність) принципах; має основні функції (планування, організація, координування, аналіз, регулювання, узагальнення, прогнозування); рівні (мікрорівень, макрорівень, мезорівень) та умови здійснення (нормативні, фінансово-технічні, науково-методичні, кадрові).

Оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ нами визначено як процес державно-громадського контролю, який здійснюється з метою встановлення рівнів їх управлінської кваліфікацій і психолого-педагогічної підготовленості до діяльності на посаді керівника. Зміст оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ ґрунтується на базовому стандарті їх професійної діяльності, який містить стратегічний менеджмент, управління навчально-виховним процесом, менеджмент персоналу, фінансово-господарський менеджмент, внутрішні і зовнішні комунікації, враховує їх особистісно-ділові якості.

Оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ здійснюється методами спостереження, анкетування, бесіди, тестування; застосовується під час акредитації, інспектування, ліцензування й атестації. Атестація є однією з форм контролю і забезпечується: претендентським оцінюванням, в результаті якого визначається рівень готовності педагогічного працівника до діяльності на керівній посаді; кадровим оцінюванням, яке визначає відповідність займаній посаді керівника ЗНЗ; кваліфікаційним оцінюванням, яке визначає рівень його управлінської кваліфікації – високий, достатній, середній і низький.

2. Аналіз стану оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ районним управлінням освіти свідчить про наявність претендентського й кадрового оцінювання і відсутність кваліфікаційного, причинами чого є: недосконалість нормативно-правової бази системи загальної середньої освіти; відсутність науково обґрунтованих розрахунків щодо видатків державного бюджету, потрібних для підвищення оплати їх праці за результатами оцінювання управлінської діяльності; невизначеність структури, змісту і технології оцінювання управлінської діяльності керівників; відсутність інформаційно-ресурсного забезпечення оцінювання.

У ході діагностування рівнів управлінської кваліфікації керівників ЗНЗ експериментальної групи на констатувальному етапі експерименту найнижчі показники виявлено за такими напрямами базового стандарту, як внутрішні і зовнішні комунікації та менеджмент персоналу; найвищі – за напрямами управління навчально-виховним процесом та стратегічний менеджмент.

У ході констатувального експерименту з’ясовано, що оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ відбувається лише державним органом управління освіти і здійснюється у межах атестації закладу освіти без визначення рівня їх управлінської кваліфікації; більшість керівників ЗНЗ вважають за доцільне введення окремого оцінювання їх управлінської діяльності із залученням до групи державних експертів представників громадськості.

3. Обґрунтовано і розроблено систему оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ районним управлінням освіти на державно-громадських засадах при різних видах їх атестації (претендентській, кадровій, кваліфікаційній), яка має три складові (концептуальну, змістову, технологічну) і включає мету, структуру, зміст і технології відповідного виду оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ за базовим стандартом їхньої професійної діяльності та прояву особистісно-ділових якостей, а також технології стимулювання керівників ЗНЗ за результатами оцінювання їх управлінської діяльності та відбору державних і громадських експертів.

Кваліфікаційне оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ доцільно проводити на державно-громадських засадах, якими передбачено створення експертних груп, до складу яких входять представники державних і громадських органів управління освітою (на відміну від претендентського і кадрового оцінювання); технологія стимулювання керівників повинна ґрунтуватися на результатах оцінювання їх управлінської діяльності; технологія відбору експертів – на врахуванні рівнів компетентності державних та громадських експертів.

Кваліфікаційне оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ є більш об’єктивним порівняно з претендентським і кадровим, забезпечує визначення рівнів їх управлінської кваліфікації і кваліфікаційних категорій: нормативно-репродуктивному (низькому) рівню відповідає кваліфікаційна категорія “керівник”; перетворювальному (середньому) - “керівник першої категорії”; технологічному (достатньому) - “керівник вищої категорії”; творчо-інноваційному (високому) - “керівник–наставник”.

У результаті застосування кваліфікаційного оцінювання підвищився рівень управлінської кваліфікації керівників ЗНЗ експериментальної групи (з середнього до достатнього) та якість управління експериментальними ЗНЗ за показниками інноваційності (кількість інноваційних педагогічних проектів, зміна організаційно-правової форми), конкурентоспроможності (рейтинг закладу освіти в районі, обсяг одержаних інвестицій) і відкритості (кількість комунікативних зв’язків з різними установами й організаціями та інформації про навчальний заклад у вітчизняній і зарубіжній пресі).

4. Оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ здійснюється за допомогою розробленого інформаційно-ресурсного комплексу, який включає нормативно-правове, науково-методичне й організаційно-кадрове забезпечення і розкриває особливості проведення кожного виду оцінювання: претендентського – через сукупність застосованих стандартних психолого-педагогічних діагностик та результатів співбесіди претендентів на посаду директора школи з керівником районного управління освіти; кадрового – за допомогою критеріїв оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ, розроблених районним управлінням освіти на основі їх посадових обов’язків; кваліфікаційного – за допомогою критеріїв оцінювання, розроблених на основі базового стандарту професійної діяльності директора школи з урахуванням прояву їх особистісно-ділових якостей.

Розроблені спецкурс для підвищення кваліфікації керівників ЗНЗ в інститутах післядипломної педагогічної освіти та методичні рекомендації для керівників закладів і установ освіти спрямовані на навчання і проведення об’єктивного оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ на державно-громадських засадах для різних видів їх атестації.

Сукупність наукових підходів і принципів, організаційних форм і педагогічних методів оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ органами управління освіти на засадах державно-громадського управління характеризують організаційно-педагогічні засади оцінювання їх управлінської діяльності.

Проведена експериментальна робота не вирішує всіх протиріч і проблем, пов’язаних з оцінюванням управлінської діяльності керівників ЗНЗ. Подальшого дослідження потребують проблеми організації і психолого-педагогічного забезпечення оцінювання управлінської діяльності керівників навчальних закладів різних типів – дошкільних, позашкільних, професійно-технічних; питання моніторингу управлінської діяльності керівників навчальних закладів і установ освіти на різних рівнях управління.

Основний зміст роботи відображено у таких публікаціях:

1. Пархоменко І.М. Аналіз моделей атестації керівників загальноосвітніх навчальних закладів // Освіта на Луганщині.— 2006.— №1 (24).— С. 62–67.

2. Пархоменко І.М. Теоретичний аналіз оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів // Наша школа.— 2006 — № 2–3.— С. 23–30.

3. Пархоменко І.М. Атестація як процес періодичного оцінювання керівників загальноосвітніх навчальних закладів // Науковий часопис НПУ ім. М.П.Драгоманова, – серія 16: “Творча особистість учителя: проблеми теорії і практики”, –2006. –Вип. 5(15). – С.208-213.

4. Пархоменко І.М. Зміст та технологія оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів // Науковий вісник Чернівецького ун-ту: Серія “Педагогіка і психологія”.— Вип. 257.— Чернівці: “Рута”, 2006.— С. 92-100.

5. Пархоменко І.М. Концептуальні підходи до атестації керівників загальноосвітніх навчальних закладів // Педагогічний вісник.— 2006.— №2(44).— с. 18–21.

6. Пархоменко І.М. Аналіз стану оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів // Імідж сучасного педагога.— 2006.— № 3–4.— С. 60–63.

7. Пархоменко І.М. Оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів під час їх атестації: Наук.-метод. посібник.— Кам’янець-Подільський, Абетка-НОВА, 2006.— 120 с.

8. Пархоменко І.М. Деякі організаційні аспекти атестації директорів загальноосвітніх навчальних закладів // Инновационные технологии в образовании: Материалы ІІ междунар. конференции.— Сімферополь, –2005. – С. 115–117.

АНОТАЦІЇ

Пархоменко І.М. Організаційно-педагогічні засади оцінювання управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки. – Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти, Академія педагогічних наук України, Київ, 2007.

У дисертації досліджується проблема оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ районним управлінням освіти на державно-громадських засадах при різних видах атестації.

На основі аналізу науково-педагогічної літератури та нормативних документів системи освіти України, вивчення досвіду науковців і власного практичного досвіду розроблено систему оцінювання управлінської діяльності керівників ЗНЗ на державно-громадських засадах районним управлінням освіти при різних видах атестації (претендентська, кадрова, кваліфікаційна); визначено структуру і зміст оцінювання за основними напрямами їхньої управлінської діяльності (стратегічний менеджмент, управління навчально-виховним процесом, менеджмент персоналу, фінансово-господарський менеджмент, внутрішні і зовнішні комунікації) та особистісно-діловими якостями; запропоновано рівні управлінської кваліфікації (нормативно-репродуктивний, перетворювальний, технологічний, творчо-інноваційний) та відповідні кваліфікаційні категорії (“керівник”, “керівник першої категорії”, “керівник вищої категорії”, “керівник-наставник”); розроблено інформаційно-ресурсний комплекс з оцінювання їх управлінської діяльності та його проведення під час різних видів атестації (претендентська, кадрова, кваліфікаційна).

Ключові слова: керівник ЗНЗ, управлінська діяльність керівника ЗНЗ, оцінювання управлінської діяльності, атестація керівників ЗНЗ, кваліфікація керівника ЗНЗ, державні і громадські експерти.

Пархоменко И.Н. Организационно-педагогические основы оценивания управленческой деятельности руководителей общеобразовательных учебных заведений. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.01 – общая педагогика и история педагогики. – Центральный институт последипломного педагогического образования, Академия педагогических наук Украины, Киев, 2007.

В диссертации исследуется проблема оценки управленческой деятельности руководителей общеобразовательных учебных заведений (ОУЗ) районным управлением образования на государственно-общественных основах.

В ходе теоретического анализа научно-педагогической литературы и нормативных документов системы образования Украины научно обоснована, разработана и внедрена система оценивания управленческой деятельности руководителей ОУЗ, которая имеет три взаимосвязанные и взаимозависимые составляющие: концептуальную, содержательную, технологическую.

В концептуальной составляющей модели оценивания управленческой деятельности руководителей ОУЗ раскрыты цели (административные, управленческие, информационные), научные подходы (функционально-компетентностный, гуманистический, государственно-общественный), принципы – общие (системность, демократичность, экономико-правовое регулирование, научность) и специфические (открытость, прозрачность, объективность, технологичность, инновационность) для проведения разных ее видов (претендентской, кадровой, квалификационной).

Оценка управленческой деятельности руководителя ОУЗ определена нами как процесс государственно-общественного контроля, который проводится с целью определения уровня их управленческой квалификации и психолого-педагогической подготовленности к деятельности на должности руководителя.

Среди таких форм контроля как инспектирование, лицензирование, аккредитация и аттестация нами выделена аттестация как форма контроля, по результатам которой определяется и подтверждается уровень готовности педагога к деятельности на руководящей должности, уровень его соответствия этой должности и уровень квалификации, в т.ч.управленческой.

В содержательной составляющей модели системы оценивания управленческой деятельности руководителей ОУЗ раскрыты новые функции, условия, виды, уровни, критерии и показатели.

Функции оценивания представлены в соответствии с его этапами: подготовительный этап осуществляется с помощью функций планирования и организации; процессуальный – координации, измерения и анализа; деятельностный – регулирования, обобщения и прогнозирования. Виды оценивания управленческой деятельности руководителей ОУЗ соответствуют разным видам аттестации: экспрессивное, индивидуальное, локальное, обобщающее оценивание - претендентской и кадровой аттестациям; пролонгированное, индивидуальное, комплексное, потенциальное – квалификационной.

В диссертации выделены условия оценивания: нормативные, научно-методические, кадровые и материально-технические; уровни оценивания: микроуровень (самооценка); макроуровень (оценка управленческой деятельности руководителей ОУЗ государственными экспертами); мезоуровень (оценка управленческой деятельности руководителей ОУЗ государственными и общественными экспертами); критерии и показатели оценивания сформированы в соответствии со структурой и содержанием базового стандарта профессиональной деятельности директора школы Украины, который включает в себя: стратегический менеджмент, управление учебно-воспитательным процессом, менеджмент персонала, финансово-хозяйственный менеджмент, внутренние и внешние коммуникации.

Каждое направление деятельности директора школы характеризуется отраженными в базовом стандарте критериями, каждый из которых детализируется с помощью показателей, среднее арифметическое значение которых рассчитывается отдельно для каждого направления управленческой деятельности руководителей ОУЗ. На их основе определяются квалификационные уровни (нормативно-репродуктивный, преобразовательный, технологический, творческо-инновационный) и квалификационные категории руководителей школ ("руководитель”, "руководитель первой категории”, "руководитель высшей категории”, "руководитель - наставник”).

Технологическая составляющая модели оценивания управленческой деятельности руководителей ОУЗ представлена информационно-ресурсным комплексом для его проведения; нормативно-правовой базой оценивания


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДОРОБОК ВЧЕНИХ ТА ІНЖЕНЕРІВ ПОЛТАВЩИНИ У РОЗВИТКУ АЕРОКОСМІЧНОЇ ГАЛУЗІ У ХХ СТОЛІТТІ - Автореферат - 34 Стр.
ФЛЕБОДЕКОМПРЕСІЙНІ ОПЕРАЦІЇ В КОМПЛЕКСНОМУ ХІРУРГІЧНОМУ ЛІКУВАННІ ВТОРИННОЇ НЕОВАСКУЛЯРНОЇ ГЛАУКОМИ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ - Автореферат - 24 Стр.
Види забезпечення належного виконання зобов’язань у цивільному праві України: єдність та диференціація - Автореферат - 26 Стр.
МЕТОДИ ОРГАНІЗАЦІЇ РУХУ ДАНИХ В РОЗПОДІЛЕНИХ КОМП'ЮТЕРНИХ СИСТЕМАХ НА ОСНОВІ МАТРИЧНИХ МОДЕЛЕЙ - Автореферат - 24 Стр.
Суспільно–політична сатира І. Франка та В. Теккерея: типологічні відповідності - Автореферат - 28 Стр.
ДИФЕРЕНЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З АТЕРОСКЛЕРОТИЧНОЮ ТА ГІПЕРТОНІЧНОЮ ДИСЦИРКУЛЯТОРНОЮ ЕНЦЕФАЛОПАТІЄЮ І ПРОФІЛАКТИКИ ІНСУЛЬТІВ - Автореферат - 33 Стр.
ТЕХНОЛОГІЯ ДОПОМОГИ ПРИ ІДІОПАТИЧНОМУ НЕДОНОШУВАННІ ВАГІТНОСТІ - Автореферат - 23 Стр.